• Kereta Malaysia modified car magazine. Daily car spec sales promotion news.

THE REALITY – PIC LEAKED! CONTROVERSY OF PROTON MPV AND LOTUS APX/PROTON MSX

real proton mpv 09

Update: We have received this photo from kdi reader and this is the real chasis of Proton MPV viewed during Proton Tech Week

Proton MPV and Proton MSX

exora specification

Confirmed! Proton will soon produce their Proton Mpv. They had revealed their mpv at the Proton Technology Week Open Day. But they only showed the chassis of the proton mpv and also the interior of the mpv.

If you’ve read our article before this about the coming proton MPV 2009 at http://kereta.info/penuh-kontroversi-proton-mpv-baru-realiti-atau-khabar-angin , you’ll about to know the reality and the truth about the Proton MPV here.

The chassis of the MPV is laid in a corner of the hall where the interior of the mpv is inside a cubicle where we have to peek into a tiny peeking-hole.We’ve tried to take some photo of the chassis and the interior but Photography was prohibited in the hall. But the chassis is REALLY the same as what already leaked in the TV3’s buletin utama.

chery mpv proton

chery mpv v5

Basically, the mitos of another mpv shape that going to be the proton MPV now become clearer. IT IS ACTUALLY BASE ON THE CHERY MPV! Yes. If you take a look at the chassis at the proton technology week last saturday and sunday, you will see the same shape and size. But this time, proton will modify it to be in their own exterior and interior design based on that chery v5. As you see in the picture from tv3 bulletin utama below

proton mpv 2009

The proton MPV rides on a 2800 mm (110.2-in.) long platform. Main dimensions are: 4662 x 1820 x 1590 mm (183.5 x 71.6 x 62.6-in.).

The conclusion is : YES! The picture leaked from Bulletin Utama TV3 above is the real Proton MPV!

Real & Interesting Fact About Proton MSX – The Proton SUV concept car!

exora review

Another thing confirmed is the new mpv wont be the same as the Lotus APX as the design is actually another concept car from Proton named Proton MSX which is actually the LOTUS APX itself.

The proton MSX is a 7 seater SUV concept car powered by a 3.0 liter V6 engine.

As Proton said,the purpose of the PROTON MSX is to produce a high technology ‘Jekyll & Hyde’ dual image, high performance crossover.It is actually a technology showcase of aluminiun adaptable platform,ride & handling,engine power and crossover functions of suv and sports car.

The target user group of the PROTON MSX is for successful professionals with young-at-heart lifestyle.The typical usage of the mpv is for leisure and work.And to attract all the businessmen, corporate leaders or celebrities,they had emphasize on 6 different aspect of the car which is the style,the engine and performance,the technology behind it,the ride and handling,the quality and also the ride comfort.

With only a Naturally Aspirated 3.0 V6 engine,They had manage to churned out a hefty 224KW of power and 360Nm of torque.With a 0-100 time of 5.9 seconds and a top speed of 250kmh, the proton already beaten up some of the top notch SUV such as the Porsche Cayenne S,BMW X6 35i and the Nissan Murano.

The Technical Specification Of the SUV

ENGINE : 3.0L V6
MAX POWER : 224kW
MAX TORQUE : 360Nm
TRANSMISSION : 6 M/T
LENGTH :4,697mm
WIDTH : 1,852mm
HEIGHT : 1,750mm
WHEELBASE : 2700mm
KERB WEIGHT : 1,570kg
0-100km/h : 5.9sec
TOP SPEED : 250km/h

If you look into the interior, you will see that it is actually a 7 seater SUV even if you think that the SUV could not filled with 7 passenger from outside. Amazing? Its the concept model of Proton 7 seater SUV. So? No confuse after this. The Proton/Lotus MSX is different with Proton MPV.

Just wait for the Malaysia’s first MPV, the Proton MPV to be in Malaysia Car Market on 2009 with the price of the Proton MPV around RM90,ooo.

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

mel

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

56 Responses

  1. prodas_afiq says:

    wow…….

  2. adi says:

    cam kenal jek gambar tuh…. hehehehe…. keep posting man….. yeah

  3. kdi says:

    gambar tu mesti dari mamat paling macho.. memang style ar.. ada gaya jaguh. haha

  4. john tarabota says:

    kenapa cermin belakang tak bergitu menarik?

  5. fleetjr says:

    Tahniah… lagi satu keluaran proton…. Engine mantap, barulah kita dapat memaksimumkan kemampuan Campro. Akhirnya pembelian Lotus berbaloi. Tahniah sekali lagi.

    Tapi kenapa ciplak design Toyota Will..??? Tak cukup ker kemampuan designer tempatan….!!! come on proton… Get Out From Your “TEMPURUNG….!!!”

  6. jai says:

    komen u all oklah.but.pd aku if u all perhatikan betul2 dari bhg tgh to hujung hadapan ianya jauh berbeza dgn model chery tu. jgn tengok based on rear wheel arche and tingkap belakang sekali.mpv proton ni ada value tersendirilah beb.

  7. kdi says:

    yup. stuju tu. memang proton mpv ada nilai tersendiri. Sure proton akan buat lain dari yang lain. xkan dorang nak ulang kesilapan n kelemahan dulu. lagipun skarang ni proton dah menunjukkan peningkatan dari segi kejayaan design kereta sendiri sperti model gen2 dan savvy. dan sy pasti kereta ni pasti menarik perhatian rakyat malaysia. =)

  8. nada says:

    @ fleetjr
    Design ni tak ciplak Toyota Will pun. Cuba google Lotus APX. Beritahu saya siapa ciplak siapa.

    @ jar
    Mmg jauh berbeza dgn chery sbb tak sama pun. Ia dikatakan meniru chasis Chery bukan Design.

    @kdi
    Bagus, mmg bagus. Tapi pada saya, proton hanya berjaya mencari Enjin 3.0 Liter dan memasukkan kedalam engine bay Lotus APX.

    p/s: Tapi dengar dari sumber yg boleh dipercaya, Proton MPV bukanlah seperti gambar MSX di atas. Tapi tak tahulah.

  9. kdi says:

    Yup. memang proton MPV bukan Proton MSX. Kenyataan dalam artikel ni mengatakan proton MSX itu sebenarnya adalah SUV concept car dari proton. Bukan Proton MPV. Proton MPV adalah gambar yang dah “leaked” dari buletin utama tv3 tu.

  10. nadia fatiha mohd fa says:

    cun la msx ni… skali imbas belakang mcm toyota cardina pun ada..

  11. kambem says:

    pe taik laker..kete mende gok..cha rik mun kalih…

  12. deen says:

    bro. klau u ader byk gambr lagi kat dlm R&D tu sent kat aku… aku ader kena buat research kat R&D tu la… tp info aku lack la… so klau ko leh tolong.. mail kan ek… gambar ke, plan ke pape ke yg related ngan R&D proton tu…coz klau ko nk tau R&D proton ader satu jek.. kat tanjung malim xde….

  13. kdi says:

    semua photo & details ada dalam web KDI ni. utk overall & panduan link mengenai proton tech week, visit http://kereta.info/proton-technology-week-full-of-excitement-at-shah-alam-proton-factory/

  14. emi says:

    klu betul prton msx ni keluar..aku nak beli satu la..

  15. jai says:

    ok,semua dah tengok latest photo proton mpv tu.betul tak gua punya fakta.mcm langit dgn bumi.inilah kelemahan bangsa melayu suka cakap tanpa fakta.buat homework dulu baru boleh komen.ini tau nak mengutuk tanpa ada fakta2 yg kukuh. anyway tahniah buat proton.gua akan jadi antara pembeli terawal.aku peduli apa org nak kata.melayu kena maju and dok mengutuk.

  16. MOHD TARMIZI BIN OTHMAN says:

    Orang yang suka kutuk Proton mcm2 tu silalah berpindah dok di negara lain. Jangan jadi bangsa yang tak mengenang budi dan sayang kepada harta negara sendiri, peeeeeraaaaah lah hang…………….

  17. kamal says:

    sungguh mempesonakan dan anggun.

  18. lopak says:

    proton buat kerete bkn nk bg org pakai ar..
    die org semue nk buat untung..

  19. shafiqa says:

    proton buat kereta untuk dipasarkan.kalo tak memenuhi citarasa pengguna ,sape yg nak beli.so, of course la proton buat kereta untuk org pakai.klo ckp pasal untung pulak.takde org yg berniaga tanak untung,sedangkan 9/10 dr punca rezki adalah daripada perniagaan.positive mind k :)

  20. sesemut says:

    congratulation proton!

    as a malaysian i’m fully supported our brand. always looking something on the positive perspectives and never underestimate our own fellow friends in proton because nothing is easy in creating something new. i think what ever the rumors came out lately, i know proton gave their 100% effort on this mpv and purely Inspired from Proton intelligence, ingenuity and experiences for an elegent and trendy first home-grown MPV.
    as a malaysian we should support our own product and never underestimated our own innovatives..

  21. set says:

    satu lagi produk yang dirahsiakan…kalau rahsia baik tak payah jual..

  22. East5577 says:

    Tahniah Proton.. Kereta idaman yang ku tunggu²… Lain daripada yang lain… Cancel nak beli caldina..

  23. tomato says:

    design ni mcm dubuk di afrika selatan la..hehehe..

  24. ahmad fakhruddeen bi says:

    im support local car more cheap and more quality

  25. zoxs virus says:

    kepada semua yang mengutuk proton,aku ingatlah korang ni sumer jeles sbb xleh pakai keta camni.aku dari pakai keta proton aeroback sampai pakai gen 2 tak ada masalah pun.korang je yang macam hantu bawak keta tak pernah nak slow macam pelesit.pantang nampak keta lain laju skit.mana tak jahanam keta tue.kepada mereka yang mengutuk sokongla buatan malaysia.kalau bukan kita saper lagi yang nak sokong.nak harap orang luar,haram.lagi diorang nak jatuhkan kita lagi la ada.AKU AKAN TETAP SUPPORT BUATAN MALAYSIA.

  26. shan says:

    keta hodo

  27. whose says:

    Ni dia gambar terbaru Proton MPV. Pada pendapat aku, mantap beb… Rugi kalau tak tunggu mac 2009. 1.6 campro cps. FC dan perfomance pun mantap.

    http://img216.imageshack.us/my.php?image=proton11eg9.jpg
    http://img366.imageshack.us/my.php?image=proton11eg9thyrtm1.jpg

  28. SOS says:

    Banyak sangat kemungkinan-kemungkinan ……. sabar lah semuanya… kita tunggu bulan march niiiii….simpan duit untuk bayar muka… berminat….beli…kalau tidak minat….beli yang lain………pokoknya…….duit ..muka……….

  29. limizzzz says:

    kete ni mmg smart tp apsal mahal sagt laaa.tak mampu la weeeeiii

  30. shakur says:

    weyyy~ sampai bila keje nk rembat design org jer~
    amik technologi dah laaa…pemalas giler Proton..apa guna R&D tu..makan gaji buta jer..

    Proton MPX konon…itu kan design sebijik Lotus APX… xtuka apa pun..tuka nama jer..
    pastu nk bangga pencapaian proton kot..wat malu aku jer…

    politik kuat tul proton ni..org ats suma xtau wat keje..cmne pekerja2 nk maju nk experience n developing with the car..
    if this workers are developing..so do the proton & its car..

  31. fendi says:

    aku dah jatuh hati pandang pertama tengok SUV MSX…tp betul ke proton nak kuarkan kereta ni..

    kalu betul aku akan tunggu….nak beli SUV import mahal sangat….

    hopefully kalu proton betul2 produce MSX tolong la jgn bg harga mahal sangat….biar kita bangga guna kereta tempatan

    baru org tau yang keta kita ada stylish, bole compete dengan jenama import….tp qualiti tolong pertingkatkan…….

    aper citer org proton…. ada komen????

  32. MUHAMAD RIZAL BIN HA says:

    proton keje nk ciplak design org je… cuba la buat design sendiri.baru nama malaysia maju..

    WAWASAN 2020

  33. Cucu says:

    Ala….lantak pi la depa nak wat camna pon…..cuba kita sume yg design, bru taw sush senang nak design2 nie….
    Ak yg blajar Fine Art @ Seni Halus pon taw nk dapat idea 100% sendiri punye mmg payah sgt9!!!
    N kna wat rujukan kat produk@ barang2 yg dah sedia ada….
    Just biarkan dowg wat keta ape pon, yg pnting buatan Malaysia….xgitu???

  34. metalique says:

    la… bangang2 malaysia telah membandingkan APX dgn MSX… woi sengal… ko tau x kampeni LOTUS tu dimiliki oleh siapa sekarang ??…. adoi… tolong jgn wat lawak la…

  35. metalique says:

    Lotus Purchased by Proton

    KUALA LUMPUR, Oct 30 (Reuter)

    Malaysian national carmaker Perusahaan Otomobil Nasional Bhd (Proton) and its key shareholder Yahaya Ahmad has bought an 80 percent stake in British sports car maker Group Lotus Ltd.

    The national Bernama news agency quoted a Proton statement as saying on Wednesday that the deal was valued at 51 million pounds. Bernama said Proton bought a 63.75 percent stake or 6.375 million Lotus shares for 38 million pounds.

    Yahaya acquired 16.25 percent or 1.625 million shares for 13 million pounds. At the same time, Proton would lend Lotus 13 million pounds at a rate of 1.5 percent per annum over the Midland Bank Base Rate ruling, from day to day for a one-year period. The agency quoted the Proton statement as saying that its acquisition of Lotus would be funded with internally generated funds. Proton said the acquisition was subject to Bank Negara approval for investments abroad but not subject to shareholders’ approval.

    “The acquisition would, therefore, avail Proton ready access to research and development capability, thus, saving on financial resources, time and manpower,” Proton said. The statement confirmed market speculation that Proton was seeking to take a majority stake in the British car maker.

    Lotus was taken over by General Motors Corp in 1986, and then piled up losses of 50 million pounds in the five years before its sale in 1993 to Bugatti International.

    On Wednesday, South Korea’s Daewoo Motor Co Ltd, a unit of Daewoo Group, said it has shelved plans to buy a stake in Lotus after an earlier bid.

  36. oe mj says:

    kawan setuju ngan metalique.. yang mengutuk proton tu tolonglah banyakkan membaca ye…

  37. metalique says:

    skolah x abis.. pastu nak jadi basher….. go to hell la….

  38. zool says:

    Proton the only true Malaysia Car Manufacturer. Well done proton.

  39. siti says:

    boleh ckp cantik,boleh setaraf dgn toyota will macam!!tapi harga pun tak murah sgt la!!mau kurang rm80 ribu???kalau macam ni i beli kereta import lagi baik!!harga nya sama!!beza faedahnya!!hai….kwn2 mesti ingat kereta proton 3.88%???klu kereta import baru 2.xx% saja!!!sudah habis bayar pun sama dgn harga import!!!jadi apa bezanya kereta tempatan dgn kereta import???klu sudah 9 tahun apa jadi dgn kereta proton??sudah usur tak ada harga lansung!!!!asa itu rugi teruk!!!

  40. erna says:

    utk tempahan dibuka skg ttpi tgk gmbar je …cmne ne proton harus tunjuk kn kereta dlu bru lh kereta tu laris di pasaran…..mulax dh tunjukkn cara prniagaan yg x btl…
    lastx org dh order kereta x juga siapx berbulanx planggan tggu ade yg smpi hilang mood….mood planggan kena juga jaga

  41. Waja 2007 says:

    Tahniah Proton keluar MPV Baru! Sebenarnya aku bangga bila drive kereta Proton, tapi cukuplah sekali bila pengalaman yang tidak diduga terjadi. Malah Waja Auto aku ni pun masih lagi ada warranty. Bukan tak patriotik, bukan tak sokong tapi bila jadi begini, menyesal pun tak guna. Nak trade in harga dah jatuh… Jadi terpaksalah dirive bersama enjin yang agak kasar bunyinyer sampai ke dalam. malah service advisor proton kat tepi highway shah alam pun dah bosan layan aku… bagi alasan itu kerektor enjin campro. Dari masalah tingkap tak naik, bonet belakang, air cond bising, under power, blower aircond, motor wiper … macam macam – sekarang pulak enjin ada extra sound sampai ke dalam… Aku dah letih amik cuti dan buang masa! Setiap kali ke pusat service tu, aku simpan semua resit sebagai rujukan. Bukan nak kutuk tapi realiti!
    Aku ingat aku jer bermasalah tapi … ramai yang cakap perkara yang sama. Proton is a good name but vendor vendor yang bermasalah supply barang tak berkualiti. Siapa yang bertanggung jawab? Siapa yang menanggung masalah?

  42. niki says:

    hurmmm brape arge kereta proton msx tu??

  43. BrakeHP says:

    Jom, kita mulakan lagi satu round NAME THE NEW PROTON SUV: PROTON MSX. Nie kan forum kita sendri. Noe need to wait until Proton to umumkan.

    I start dulu: PROTON MSX 3.OL V6: PROTON TERRA

  44. Orang Pulau Langkawi says:

    Suprise, just vote to Proton…

  45. Joko says:

    Waja2007
    Aku simpati kat ko, apa2 pun ko dah cuba sedaya mungkin… okey yg aku boleh bantu, tang enjin bising masuk kedalam cuba pasang cover asbestos (silencer) pada bonet penutup enjin, mungkin boleh kurangkan desiran enjin tu, pastikan pasang sampai kedinding casis. Keduanya buat tuning valve balik.

    Tentang power kurang tuh, kalau bukan sebab clutch plate, cuba buat tuning komputer kat mana2 pusat service yg baik. yang aku tahu kat selayang (intan Baiduri) owner dia bekas engineer F1 kat sepang, so its happen masa aku buat tuning dia ada, so dia bikin baik punya, tah ape dia tekan kat komputer tu, dia kata ada function2 dalam sistem enjin aku belum diaktifkan sebab enjin masa tu baru lepas running in. So lepas dia aktifkan , pickup baik punya. Cuba lah dulu buat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>