- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • PROTON X50 REVIEW JUJUR POV DRIVE 0-100kmh TEST DRIVE : 11 KELEMAHAN MASALAH X50 PERLU TAHU
  • PROTON EXORA WIPER FELL DOWN ON THE FLOOR – QUALITY ISSUES OR JUST A MINOR HICCUPS

    New Contribution By Mat Rop

    Proton Exora Launch2

    Congratulations to Proton for the launch of its first MPV. In my opinion the Proton Exora is an MPV worth buying. The features you get in the package with the RM70,000 is simply outstanding. There is Bluetooth Radio, Navigator or GPS, DVD player for rear passengers and tons of small and minor equipments which turn out to be very convenient such as the ‘Teh Tarik Bag’ holder for the front passenger.

    Proton Exora Wiper

    However when I was watching the launch event at the Glenmarie EON, The Rear wiper of the Exora had fallen off and it is fixed back by one of the Proton personnel. Does that means the exora have some quality issues or just a minor hiccups? I hope the Exora will turn out well cause it will be such a waste for such a good car to be build with low quality of workmanship. After all, if everything goes well, the Exora will be selling like hot cakes.

    Please follow and like us:

    mel

    Malaysia car magazine

    101 Responses

    1. ZUL says:

      malaysia mmg tak pndai wt design sndiri smua cipla dr luar pas2 heboh wt sndiri
      cuba wt design sndiri n upgred engin yg org rmai puas hati.sbb 2 org rmai byk beli kreta import
      kualiti di utama kan. krete malaysi br beli pn dh mcm2 rosak pwer window slslu nye bermasalahhhhhhhh……….
      pkir2 la pengarah2 automotif kt malaysia ni

    2. Namanya EXORA says:

      ape kata ZUL tolong ciptakan.. :-) tapi kena keje dulu kat PROTON la.

    3. Anon says:

      @ZUL.. u ni dok zaman bile.. model2 yg baru2 mane de prob power window dah~ haih~ x ikut perkembangan la tu.. masih di takuk lama.

      cube cerita sket kete ape yg designnye lain sangat dari yg lain? ade 6 tayar? ade 2 steering? ade 6 pintu? dah namenye pun mpv, mest la ade yg same/lebih kurang. nk tgk kete ciplak? tu yg china buat tu.. even kalau proton dpt ilham dr design mpv lain, pastu combine jd 1 design baru yg lagi lawo, ape salahnye? kite sbg pengguna yg untung, tak rugi 1 sen pun. proton basher je yg sakit hati beb..

      kalau proton bg enjin 1.8 ke ats, agak2 mampu ke family kat kampung tu nk beli, setakat nk bw anak2 jln ke bandar? nant ade la yg komplen, “ape ni proton, mpv dah la mahal, enjin beso, minyak kuat..”. proton mest la dah pikir psl sume tu, yg ramai2 cakap underpower ni sbnonye bukannye ade niat nk beli pun mpv ni. nk power sgt pegi la bli mpv lain mcm honda odyssey, RM236k, tgk mampu ke x.

      hati mau bersih. pkir2 la pengguna2 kat malaysia ni..

    4. E.J says:

      aku setuju ngan anon…

      ala..klu dah byk duit sgt ZUL…beli la poshe SUV ker…ala klu x pun alphard ke…

      ke ko yg x mmpu nk beli. ZUL..ckp je la…

      ni nak bising…
      kalu nak kondem buatan malaysia..x yah jadi rakyat malaysia laa…
      g duk nepal tu…

      come la malaysian..give support..klu x yg kurang tu kite improve same2…

    5. E.J says:

      cube kalu design yg same exora tu,lmbng nye bukan proton…lmbang BMW ker, Mercedes ke..mesti ko ckp hebat..
      ni proton..kite sebuah negara kecil dpt hasilkn kereta buatan negara sndiri…
      berbngga la beb…

      dah name nye MPV…msti la bentuk nye camtu..

      x kan MPV bentuk cam lori sampah alam flora plak…

      Ape la ko ni zul…

    6. Namanya EXORA says:

      SOKONG EXORA DAN PROTON

      PROTON: BUKAN sahaja cipta kereta (yang kita dok komen itu ini), tapi juga beri peluang kerjaya pada rakyat Malaysia. kebajikan pekerja turut terjaga. Relationship pekerja juga kuat. dan banyak company relate dgn kewujudn PROTON ni dari segi produce bahan sampingan atau accesories. maksud: membantu usahawan la. cuba kita kaji dulu. baru mgata.

      EXORA: kurang2nya kita tak malu dengan negara lain. kita leh gak keluar kan keta / MPV sindri..

      ~~lalala~~~

    7. Remando says:

      takkan laa wiper tu mudah tercabut klau dah dipasang dgn betul. ni mesti pasang lebih kurang je ni.. maklumlah, utk “display” sahaja. itu lah ayat yg biasa digunakan oleh salesman. tapi den rase kalau di pasang dgn betul sure takde masalah.

    8. nuawaja says:

      biasa, wiper ,antena, pasang kemudian lah wea, takut kena curi. dulu wiper keta kenari banyak yg kena curi sbb cantik.
      aku nak beli exora dah ltak blh . hutang dah banyak. klu tak aku dah boking jugak.

    9. saujahati says:

      exora memang cantik luar dalam jika dibandingkan dengan mpv lain pada harga yang sama. cuma enjin tu korang tambah turbo boleh la korang nak pecut. tapi mpv nak pecut mana sangat..nak isi family…pandu berhemah ler..sokong proton. tapi kalau mampu beli keta lain…korang beli la..jangan nak burukkan proton..baru 25 tahun..toyota, honda da tua sangat da…memang xleh nak buat bandingan…

    10. Joko says:

      Murah kategori MPV dan ruangan yg lebih luas dan selesa buat penumpang. selain dari acessories pemikat tambahan…

    11. AliArakka says:

      Bukan takat wiper je org curi masa kat showroom. Baru2 ni kat klang proton exora kat showroom pun kena curi radiator cap. Berapa sen sangatlah nak curi tu. Proton Wira SE punya tombol gear pun kena curi tahun lepas.

    12. Joko says:

      aku ingat lepas ni pihak penganjur kena provide door give, tombol gear ker, radiator cap ker, tyre cap ker, dan apa2 ajer yg sesuai asal orang tak curi lagi… hee hee

    13. arm says:

      Betullah.. sapa lagi nak support kalau bukan rakyat malaysia. Exora ni dengar dah nak mula expot ke indon. & thailand. maknanya kualiti memang proton dah up rasanya. Cuma pengalaman aku pakai proton dari megavalve,wira N waja rasanya not too bad seperti yang di ceritakan. Biasalah kalau handle pintu patah atau apa-apa made by plastik yang rosak. Item tu pun taklah mahal sangat.Bab speeding kat high way..aku rasa lum pernah kalah waja aku dgn kereta model jepun yg sama cc dengannya. stakat 160-185km/h tu biasa..cair..walaupun pakai engine standard jee…what ever aku sokong barangan buatan tempatan walaupun belum tentu aku sokong BN…

    14. say no to proton!!!!!!!!!!!!!!!….hah!!! proton???!!!!!!!!!!! tidaaaaaaaaaaaaakkkkkk!!!!!!!!!….

    15. gen2 lama says:

      tak nak pakai proton buat pe nak memekak minta simpati kat sini….

      next week ada 2 bijik proton kat garage rumah aku…..proton tak buat kete nak suruh orang macam ko beli….

      takde effect pun kat orang lain…..9100 orang dah booking….diaorang booking dapat kete….ko minta simpati kat sini dapat apa?….

    16. Niemans says:

      Someone says if you want to buy any newly launch Proton…wait. Wait until they have solved any warranty issues for that particular model.

      Remember the issue with GEN2 1.3 model where the rear door jammed or the Satria tailgate water leak problem? Any first batch buyers will have to bear with this nagging problem. I remember one EON Glenmarie SA said to me how he survived the customers’ wrath: ‘pekak-kan telinga je!’.

      So, EON has a warranty department that look into the issue, where they will compile statistical information as to which parts or accessories or body panel or engine or suspension or electrical or transmission etc that gives consistent problems and after that they’ll recommend to Proton/OEM parts supplier/production/quality inspections to fix it. I don’t know whether this dept is still headed by the maverick M Zul?

      Now this explains why it takes time and why to wait…and if we unsure about the reliability it doesn’t hurt to wait a couple of more months.

    17. ain says:

      errmmm nak beli kete bgtung la pd kemampuan bukan pada kehendak yg tak kan dapat dipenuhi…

    18. ct says:

      haah…betul3x tu ain…i agree with u…

    19. Amiran says:

      PANAS…PANAS…PANAS..
      10 Mei 2009… On the way balik K’tan, satu Exora mati, tak leh start, just after tol Karak. Tengok enjin x de ape. Electrical ok. Terus perjalanan, jumpa satu lagi yg lebih malang, i.e kat Merapoh, tgh hutan. Intake hoses selepas IAFM habis barai (hilang) tah kemana. Keta mati. Wuh…. nangis kes mcm ni…

    20. adam says:

      saya sokong all malaysian made….!

    21. Joko says:

      Amiran.. ko biar betul bro… jangan reka2 plak, keta tu baru kuar tak kan teruk camtu sekali…

    22. abie says:

      samalah jugak macam waja baru keluar dulu pun sama gak, mati sendiri,

    23. salam..amiran..ko ni mcm tipu je amiran…

    24. gpfocus says:

      bro amiran,,,,
      betul ker ni????dulu gen 2/waja pun sama citer…x kan x blh solve lagi benda ni…org beli mpv ni nak guna utk blk kg…tapi kalo tgh jalan jadi yg bukan2/tgh2 mlm mcmana?????buat kereta dlm negara patut jual murah, tapi malaysian terpKSA byr mahal….problem pulak tu/selain duit masa pun terbuang…
      tapi x pe aku support brgan buatan m’sia yg lain2 mcm mknan/pakaian dsb…

    25. Joko says:

      Tulah.. lain kali dah tau nak jalan jauh, balik kampung ker, selain dari bawak tayar spare, bawak lah enjin spare sekali, kan body besor .. huh huh

    26. gpfocus says:

      amiran terus mendiamkan diri jer…..ye ker problem2 ni semua……

    27. gpfocus,

      die sibuk kot..lom smpt online lg agknye..

      pape pun, dh byk dh exora kt ats jln..

    28. azaghoth68 says:

      gpfocus & [email protected], jangan layan amiran tu.. Tu proton basher tu, takpun salesman.. Nak reka ceritapun biarla logik sikit..

    29. Shuk says:

      Tu la org mesia ni…. hak sendiri kondem giler…. yg dari luar puji melambung… Masalah yg terdapat pada MPV luar semua kira kes terpencil… kalau proton wiper jatuh dah bising sedunia. apala …. ko org cuba la surf dalam web.. cari apa users kat luar negara kata pasal keta2 termasuk la bm, merc dan yg sewaktu ngan nya…….. Proton kalau rosak… senang, member aku kat kampung pun boleh buat
      kalau honda ka toyota ka ka Audi ka… haaa tu yg banyak kita nampak kat workshop tersadai dua tiga minggu.

    30. samsul_afwan says:

      Apala korang ni dok kutuk proton.. Aku pakai ok je, dah sepuluh tahun dah wira aku.. Nak beli kereta apa pun belilah duit masing2, tapi jangan kondem kereta lain tak kualiti la, apa la.. Akai ada ka?

    31. kalao rasa duit banyak nak isi minyak amik ler exora tu….satu lagi kalu spesis bawa macam siput sedut atau siput gondang digalakkan amik exora jugak…heheheheheh….

    32. stylooo...drifterrrrr says:

      mentaliti rakyat malaysia masih di tahap lama……exora minyak tak kuat pun guna….tunggu dan lihat jgn dgr cakap org jee…..nama pun tunngu dn lihat….sesuai sgt……tak da duit nak beli hanya asyik tunggu dan lihat je……hahhahhahahah……hammmpeh lah jawab nyer……..dah pun nama mpv….tak kan nak bawa laju-laju kot….nak laju angkat evo @ subaru laa…..opppp soryyyy….tunggu dn lihat mana mampu….tunggu tepi jalan dan lihat jee lah keta lalu yg laju dan slow…dia buat bancian……

    33. samsul_afwan says:

      Grand Livina 1.6 pun tak boleh beli, avanza pun tak boleh beli. Kalau nak pickup beli la yang 2000 cc. Ni MPV la bro, takkan la nak naik macam pelesit. Cuma kalau cc kecik aku akui masa kat dalam bandar memang syok, tapi kalau jalan kampung @ highway kena cc besar jugak baru best.. Apapun wira 1.8 aku memang best, Livina 1.8 pun tak best, tambah2 kalao dah pakai setahun dua..

    34. yus kl says:

      Aku dah16 tahun pakai kereta dan dah guna 4 model proton & 2 model kereta jepun sebelum Exora . Kesimpulannya semua model ada kelebihan dan kekurangan, pada aku Exora ni cukup selesa dari segi saiz, kemasan leather seat dan suspension , jimat ( Highway 7.5 L / 100km , town 9 L / 100km ) , nyaman ( aircond sampai belakang) , Hiburan ( sound system ok dan dvd player ), Kemudahan (gps & bluetooth hp ) superb ride & handling and good power dan aku dah naik genting tampa masaalah siap sempat overtake naza ria dan beberapa kereta lain on the way up . Oh terlupa , selesa poket membayarnya .

    35. yus kl says:

      Ada satu lagi , semenjak aku bawak MPV Exora yg orang dok kata underpower ni , aku asyik bawak kat lane kanan je , pasal Exora ni makin laju makin smooth dan senyap tu yg asyik tertekan lebih je . Top speed yg pernah aku capai 170 kmh . Member aku Lan Rambai siap ambil gambor meter Exora dia dlm kelajuan tu , Aku adalah pengguna sebenar Exora dan bukan salesman Proton , nak kena bagi no casis ke ??????

    36. anti-penipu says:

      sejak bile la exora ade iafm..exora pkai cps…ade vim je..nampak sgt menipu amiran ni..mesti dak skola br dpt tenet..wt cite mcm2..kalo stakat kete rosak tepi jalan..mcm2 brand da aku jumpe rosak tersadai tepi highway..merc..bimmer..estima terbakar pon ade gak..so pkir la sendiri..btol ke brand luar bgs sgt?

    37. nazir jr.. says:

      salam 2 u all….anyway aku xnk kata ape pada yg komen2 bab negatif pasal proton…just nk bagi minda terbuka skit…mula2 barang jepun keluar dulu 100% ok ke?proton mula 1980an,lebih kurang 20an,,,still remaja,mcm org jgak ilmu xckup lg….tp kita bg peluanglah…yg duk mengata 2 bukan ape jenis xtau malu kutuk2 tp pakai gak…boool shit btul…kalau kita x bangga barang kita sape lg?org korea bangga dgn kia mereka walaupn jenama diorg krng dgn kita…xpercaya try tya org pkai brg2 korea….

    38. 4g91 now 4g93t says:

      1 malaysia support malaysian made

    39. comment says:

      Takkanlah Proton nak kuarkan produk yang low quality…
      R & D diaorg tetap ke arah yang terbaik.
      Kalau rosak dari segi teknikal tu biasalah..
      Pada aku Proton still ok…aku pernah bermula dengan Proton juga..
      cuma sekarang tak guna dah…tapi kenangan bersama Satria + Wira SE selama 12 tahun tetap ada
      sepanjang 12 tahun tu takde major problem…

    40. osman says:

      teringin juga nak drive kete-kete mewah. sapa tak mau… exora tu boleh kata handsome juga di jalan raya. nak rosak, kapal kargo pun rosak. rasanya ramai yang bersyukur sebab tahun ni pergi jalan beraya selesa skt. kalau mampu, tak payahlah naik kancil sampai 7 orang lagi.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)