- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • MODIFIED HONDA CITY RS 1.0 TURBO 2020
  • PERDANA REPLACEMENT & WAJA REPLACEMENT MODEL + CAMPRO TURBO PRODUCTION CONFIRMED!

    Recently I have met one of the Proton staff and he told about the production of the Waja replacement and perdana Replacement will take into place next year in 2010 with the Turbo Campro engine production.

    waja replacement model

    waja replacement model

    The Waja replacement model will be based on Mitsubishi Lancer 2.0. Some of the body parts like the spoilers of Evo X has already be in the Proton Parts Center.

    So for those who want to be wajalution owner, you can wait until next year where the Mitsubushi Lancer replacing Proton Waja. The price range is around RM80,000

    Perdana Replacement model

    Perdana Replacement model

    PERDANA REPLACEMENT & WAJA REPLACEMENT MODEL + CAMPRO TURBO PRODUCTION CONFIRMED!

    Please follow and like us:

    kdi

    Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das! Terima kasih! =) Yg benar, Brader K Majalah Kereta Malaysia - kereta info

    73 Responses

    1. apa2 ajer says:

      compare perdana dan waja replacement. bek waja nampak lagi ghairah. ala2 macam lancer hehe. tolong terang sikit enjin dia brp cc, betul2 turbo ke? agak2 bila keluar di pasaran? harga gmana? memang betul2 macam gmbr di atas ke atau just rekaan semata2. tiada kena mengena yang hidup atau yang mati. VERY INTERTESTING TOLONG JAWAB

    2. kdi says:

      Setakat ni detail tu x pasti sgt. tapi memang waja tu ambik sebiji lancer baru tu. lepas tu rebadge n tukar sikit2 jer.. cam myvi la die cuma rebadge toyota passo. harga waja lancer tu dalam rm80k. akan keluar tahun depan. parts dah sampai kat proton parts center dah pun. tinggal tunggu production je.

    3. pelams says:

      ish kesian kt owner evo X & lancer GT…..dorg beli mahal2 tp ada yg rupa sebijik lg murah. btw,perdana replacement tu nmpk mcm buruk je headlamp dia….x garang mcm current V6

    4. Comment says:

      kita tunggu + lihat :-)

    5. apisZ says:

      Campro 2.0 turbo?? Malaysia bakal memiliki owner ‘evo x’ plg byk la pasni.. Current waja=lancer 2003,new waja=2009 lancer gt. Not bad

    6. Norman says:

      Gua dengar enjin Lancer 2.0 biasa nyer tapi Proton upgrade soft turbo,mungkin dalam lingkungan 180hp/280nm.Steering,audio system,rims,grille,rear lights,semua tukar.

    7. apa2 ajer says:

      btl ke norman..
      180 hp/280 nm tork. fuyoo kasi asap la sama kereta lain. hehe
      kalau dah boleh buat tempahan, cepat2 inform aku kalau price bawah RM 85, 000. 00
      kdi..
      memang konpem ke info tu kdi. parts dah sampai. Agak2 sebelum bulan june ke selepas june 2010 ?
      kalau memang konpem sure demand untuk waja ni akan meningkat gila2. konpem akan jadi pilihan no1 rakyat Malaysia

    8. Norman says:

      Tapi nak kena tengok jugak berat die,Kalau bawah 1580kg mungkin boleh,Kalau lebih top speed jer lah.Denagr 1.6 diorang nak buat soft turbo 150hp/240nm jadi tak mustahil 2.0 180hp/280nm.Tapi sayang lagi setahun dua gua nak tukar MPV lah.

    9. apa2 ajer says:

      awk orang singapore ke norman. cara komen macam tahu selok belok singapore aja.
      nak pakai MPV pe nanti agak2?

    10. Norman says:

      Saya memang 100% Singaporean tapi banyak masa dihabiskan di JB.Lagipun mak mentua say org JB.Dulu main moto pun selalu turun Pasir Gudang.MPV banyak on the list…

      Kalau nak save insurance dan road tax tunggu Exora soft turbo ke atau Peugeot 308SW 7 seater.Honda Freed 1.5/Perodua MPV ataupun Toyota Passo sette ataupun SUV Daihatsu Terios 1.5 7 seater.
      Kalau nak buang duit sikit Toyota Wish tahun 2010 nampak mcm Estima dari jauh,Honda Stream ataupun Kia Carens Elite(lebih krg Rondo).Kalau CE baru pakai enjin Grandis mungkin bole pertimbangkan tapi cc besar sangat.Tengok abg saya bayar road tax dan insuran Audi jer saya dah ketar lutut

    11. apa2 ajer says:

      Singapore road tax dan insurance mahal kan?
      byk nye choice boleh pilih. Peugeot tu cun jugak. tapi tak tahulah bagaimana sbb di Malaysia Peugeot tak berapa familiar except 206 ngan 308. Toyota Wish 2009 ke 2010? ada edisi 2010 ke?

    12. Jxx707 says:

      kalau betul la waja br ni…1.6 with soft turbo, 150hp, price 80k+….mmg boleh buat owner lancer gls & gts ati panas ni..hehe..
      hope ada shiftronic pedal kt steering for auto..
      as for perdana br ni.. betul la..headlamp tu nmpak cam x segarang current perdana.. kalau waja nk masuk 2.0, perdana ni nk masuk brp liter lak?

      proton produce campro TURBO? What happen to CPS? would next be CPS TURBO? or turbo is turbo, cps is cps? anybody..? :)

      rugi la for neo cps.. 1.6 but only 125hp..

      anyboy boleh tolong rekemen camner nk tambah power neo cps without major mods.. wa pun ati panas.. hahaha..
      tq

    13. Norman says:

      Yang turbo tu diorang bikin dari 1st batch Campro yaitu takde CPS mahupun IAFM.CPS tu lebih kurang macm VTEC,DVVT,MIVEC,Double Vanos.Camshaft dia berputar ikut kelajuan dan ade short and long stroke.IAFM tu angin dan minyak campur untuk pemanduan selesa sikit.

    14. Norman says:

      Wish 2009 lampu mcm Estima dan dilengkapi ngan rear aircon skali.2010 punye accessories tambah sikit.Banyak Wish lama owner dah trade in atau jual sebab Taxi pun dah banyak pakai.Singapore sana kalau sebuah model Taxi banyak pakai diorang rasa malu.Terjadi kepada Hyundai Sonata dimanan penjualan merosot 90% untuk private use

    15. awg1031 says:

      jgn tukar nama sudah..cket2 tukar nama..pakai ajela nama waja n perdana 2 nanti..ngarut aje kalo pki nama lain plak

    16. apa2 ajer says:

      betul2. tiru je mcm honda dan toyota. mantain je nama walaupun da upgrade. tengok contoh plg senang Honda Accord dan Toyota Camry

    17. Norman says:

      Bdk2 Lancer yang dah tahu pasal ni rata2 bimbang ngan berita ni,ade yang mula ckp resale value akan turun,Mengarut bukankah Wira dan Satria sebijik mcm lancer 91-92 dan Colt 91 cuma bahagian grille dan lampu blkg diubah?Ape2 pun gua tak dapat belilah sebab org rumah berkenan MPV.Ape2 pun syabas buat Proton untuk maju setapak kedepan walaupun terpaksa kongsi platform ngan Mitsubishi

    18. Joko says:

      Rasa aku kalau masuk enjin 2.0 V6 perdana dalam Waja pun dah boleh lari cam pelesit gak ..boleh bagi nama PERWAJA plak.. ehh macam kenal jer nama tuh!

    19. Joko says:

      Proton nak rujuk balik ngan Mitsubishi..

    20. eriz says:

      Elok la tu kalo proton da rujuk balik ngan mitsubishi…bkn ape…untuk masa dpn anak2 kita jgk…kehkeh…ape plak yg aku merepek ni…
      yela…nanti leh jd mcm dulu balik…leh main convert2…hehehee…

    21. saga0909 says:

      i like the new waja… nice…

    22. apa2 ajer says:

      proton berbaik ngan mitsubishi semual semua org pun suka. aku lg suka. harap2 ada pasni versi evo proton pulak

    23. kdi says:

      yup, menurut sumber dari orang dalam Proton Parts Center, memang part dah sampai untuk waja lancer. Tahun depan keluarlah tu.. tu diorang yang bagi tau. Kalo tahun depan betul2 keluar memang panas gak ar yang dah angkat lancer tuh. hu2.. berlambak la waja lancer kat malaysia tahun depan. Tapi sure ada kekurangan dari segi spec berbanding lancer. Kite tunggu je nanti. Apa2 info, kdi akan bagitau kat sini.

    24. eMBey says:

      btambh kayelah tauke kdai2 ptong lps nie…
      sbb org nk bli waja baru nk salin kpd evo10…

      apsl perdana bru 2 nmpk cm lancer9 jerk…

    25. kamal says:

      waaa..aku mnt sungguh la kalu waja ni dsgn mcm ni…kalau cc 1.8 pn ckp..lg bes kalu ada soft turbo…1.8 turbo amat bgus
      kalu 2.0 turbo pn ok jgk cuma rsa mcm besar sgt…tp pwer mst bes…

      kuar je nak book 1 waja ni…nt leh kwn dgn owner mitsu gt..
      x sbr tunggu

    26. apisZ says:

      Nk tgk pic spyshot waja 2010? Klik sini geng.. http://apismalik.com/?p=40

    27. kekitaan says:

      kalo perdana replacement model sebijik macam gambar tuh.. ataupun ada mirip… maka aku dapat rasa pasti tak lakuu….. huduh bangeeettt

    28. eriz says:

      apisZ,
      aku rase spyshot tu mmg dah lame d uji kaji…mmg tak salah itulah waja lancer…

    29. WTF ! says:

      Aduh…
      barai arr proton tiru design kete Mitsubishi…
      Dah x der ker car designer kat malaysian ni…
      Bosan arr camni !

    30. alex says:

      truly, waja rep looks great but not for the perdana.. not fierce enough.. no uummpphh…

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)