• Kereta Malaysia modified car magazine. Daily car spec sales promotion news.

PROTON EXORA VS GRAND LIVINA VS CHERY EASTAR VS NAZA CITRA VS KIA RONDO? PERBANDINGAN MPV DI MALAYSIA

exora vs livina vs rondo vs citra vs eastar 424x500

This might be a hot issue to be discussed. But this article is for general review about which MPV to choose below RM100k. Why i choose this 5 MPV as a comparison? It is just because the price range and the engine category. Price range of those MPV in Malaysia is between RM65,000 to RM100,00 with the engine capacity of 1.6 litre to 2.4 litre. So i hope we can share something useful here to help our friends in buying their new MPV and I hope all the comments given will be base on facts and review of the owner of MPV.

PROTON EXORA VS GRAND LIVINA VS CHERY EASTAR VS NAZA CITRA VS KIA RONDO? PERBANDINGAN MPV DI MALAYSIA

Many of us will be confused whether to buy the latest affordable Proton Exora 1.6litre CPS RM65k or the fuel economy Grand Livina 1.6l/1.8l from RM80k to RM100k or Chery Eastar with its Mitsubishi engine 2.4l from RM78k to RM88k or another cheapest MPV Naza Citra from RM65k with 2.0l engine or Luxury style Kia Rondo from RM83k with its 2.0l engine.

To be truth and to be fair, every MPV got its own speciality. Many people like to compare and comment this 5 MPV as if they got the best MPV in Malaysia. Just accept the facts and know that all MPV cannot be compared in terms of “what you want” to say other MPV is not good whatsoever.

I read many of car forumers arguing and protecting their MPV and beat other brand’s MPV. For what? It doesn’t make sense.

In Chery forum they said Livina is small, in Livina Forum they said Chery is low quality China made MPV, in Rondo forum they said Exora is underpower car.. Better don’t judge an MPV emotionally. If you want to buy, go test drive it yourself, compare the specification of MPV with what you want and what really suit your needs and buy it.

For example, if you want a big MPV that really can fit 7 people inside, go for Proton Exora or Chery Eastar. Rondo is ok than Livina and Citra 3rd row space. If you prefer performance and fuel efficiency best MPV fuel consumption, 1.6litre & 1.8litre Grand Livina is the solid answer instead of bigger engine capacity Chery Eastar 2.4 litre. If you want more luxury and nice interior finishing, go for Kia Rondo because the interior is very good with black leather and nice dashboard. If you want a cheap MPV but you also need a higher performance engine, get the Naza Citra. If you need a value for money MPV, go for Proton Exora with acceptable 1.6litre CPS engine, bigger space and good looking MPV.

You can see some useful links on MPV Specification & review below:

 Nissan Grand Livina

nissan grand livina specification 500x409

Proton Exora

proton exora mpv full specification pictures price of proton mpv m line h line 499x452

Chery Eastar

chery eastar specification

Naza Citra

naza citra rs malaysia specification 469x500

Kia Rondo

naza rondo citra 2 specification 500x312

 It is a seriously subjective matter on judging an MPV under 100k and its all really depends on what you want and need. What do you think? We can share what is so special about those 5 MPV compare to each other so that our friend will have a good info on deciding which MPV to choose. But please, don’t beat other MPV Brand. Just state the speciality of an MPV listed.

If you have a problem in choosing what really suit you, you are welcome to ask here. MPV murah? MPV jimat? MPV prestasi terbaik? MPV paling berbaloi? Anything here.

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

2,151 Responses

  1. tempurung says:

    Masing2 ada keistimewaan sendiri……

  2. labrat says:

    Semua ada prons and cons. Nak tau boleh test drive sendiri. Jangan dengar cakap orang. Kita yang nak bayar hutang. Itu je.

  3. kej@m says:

    betul tu…nk beli ikut kemampuan sendiri..
    kalo xpuas ht pun, kite sendri yg pilih..

  4. Joko says:

    Tapi jgn lupa test drive keempat2 MPV tu dulu baru bleh cerita…. tentang rosak sana sini tu kira nasiblah kengkadang dalam banyak2 tu ader gak yg bermasaalah. Tak kira apa jenama pun.

  5. MAAL4553 says:

    proton exora yg terbaik, enjin cps terbukti bgs slps diuji pd model proton sblmnya. keluasan n body yg memikat.

    keputusan d tangan pembeli, tepuk dada, tya isteri/suami/mak/ayah/adk brdk etc…

  6. Lady B says:

    Isu panas ni. Jgn sampai bergaduh sudah dlm forum ni. Pakat bagi pendapat yg realistik, bukan emosional.

  7. rboyz says:

    takkan sampai nak bergaduh kot?????

    tgok la cita rasa sendiri dan kemampuan kewangan masing-masing, smoga kereta tu dapat menjadi kenderaan sekeluarga seperti namanya iatu MPV kan….

  8. kdi says:

    yup. jgn emosional bagi komen. kat sini kita nak share. Kpd sesapa yang ada beli antara 5 MPV ni, mehla bagi komen kenapa anda pilih MPV tersebut berbanding pesaing terdekat yang lain.. =)

  9. apuzz says:

    apa2 la, org malaysia nak komen ramai , itu tak kena ini tak kena. wa dah pakai properd tahun 95 tapi beli masa2003 sampai sekarang xde masalah pun. dlm proses tggu exora sampai . booking sblm launching lg. takbir……….. 1malysia

  10. apuzz says:

    nak lg power wa cadangkan estima type G 3.0 boleh naik 7-8 or. speed laju giler. RM mau cukupla………..

  11. Livina Owner says:

    Salam sejahtera,
    Hampir 7 bulan saya menggunakan Grand Livina 1.8A. Performance memuaskan. Penggunaan minyak di tahap yang dikatakan jimat. Anggaran minyak 1 km dengan kadar petrol RM1.80 hanya 12sen +- dengan kelajuan 80-110. Kalau di lebuhraya boleh jimat lagi.

  12. gen2 lama says:

    dah test drive exora 5/6 kali..last sekali test naik bukit ampang with 5 officemates…

    kesimpulan selesa, luas, performance not bad….bleh cucuk angin vios lagi masa naik bukit tu….

    tak sabar nak dapat kete..

  13. Niemans says:

    The best way to judge a car you want to buy is not by looking at the performance sheet list but to go and have a test drive.

    Now supposing you’re cracking your head as to whether to buy A or B or C..why don’t you go and have a test drive ALL the A, B, and C in one afternoon. Then over a tea you can arrive at a better judgement and decide as to what fancy you.

    You can go alone if you’re the autocratic type or you may want to go with your loves one if you value about other people’s opinion. Or you may want to go with your whole family if you’re the consultative type. The most important thing is you are satisfied as you’re paying for it. Once decided then make the booking and don’t look back.

  14. nyiormuda says:

    Oh.. this is very good/interesting topic
    maybe i,m one of the who looking for the MPV. 4me. the st thing you must put into account is your BUDGET.
    all the mpv stated are have pro/con. if you want the perfect mpv then you must go to higher price if u dont mind like estima/grandis.
    don’t follow other people who said the MPV not good & bla..bla….., u must go & have a test drive & u will find what are u looking for.
    For me.. maybe exora(price) /rondo(power)…
    good luck my prends….

  15. mat kacau says:

    in my opinion:

    1 proton exora
    sebuah mpv yg boleh dibanggakan, ruang yg agak luas, harga mampu milik, air cond utk setiap penumpang, cume kne tgu feedback org
    ramai jika terdapat kelemahan.
    rating : ????

    2 nissan gran livina
    buatan indonesia, kualiti yg memuaskan, ruang agak sempit, air cond tidak rasa utk seat belakang skali. harga paling mahal bagi cc 1.6,1.8
    absorber agak sdikt keras ttp handling memuaskan, enjin yang paling senyap.
    rating : ???

    3 chery eastar
    buatan china, enjin mitsubishi grandis, dashbord kelihatan mewah , kekurangan tmpt servis, harga second hand berkemungkinan jatuh untuk
    jangka masa 5 tahun akn datang. masih baru untuk mempengaruhi pasaran malaysia, getah pintu dan seat nmpak seperti murah.
    rating : ??

    4 naza citra
    antara model laris di malaysia, mpv yg agak lame sejak thn 2003 , ruang dalaman yg agk sempit dan tiada rear aircond utk 2nd dan 3rd seat
    harga agk menjunam apabila sudah 3 tahun. ttp selesa apabila dipandu di highway.
    rating : ???

    5 kia rondo
    terbukti mpv yg paling bagus, model baru , selesa dan ruang dalaman kelihatan agk mewah dan kualiti, tmpt penyimpanan barang paling sempit,
    enjin yg lancar dan tork yg memuaskan. antara model yg berbaloi utk dimiliki.
    rating : ????

    Model tambahan:

    6 toyota innova
    ruang dalaman kelihatan mewah , luas , selesa , dan rear aircond utk setiap penmpang , enjin agk lasak , ttp kelihatan sedikt tinggi dari
    pndangan luar dan kelihatan buruk jika kite munyusur dari belakang dan kelihatan berserabut dsebsabkn kedudukan tayar spare.
    rating : ????

    7 toyota avanza
    sebuah mpv mmpu milik, cukup untuk sekadar mmbawa 1 family, absorber belakang berbuai menybbkn penumpang berasa pening, rear aircond
    yg agak sejuk, cume avanza kelihatan seperti sebuah van mengangkt barang.
    rating : ?

    sekian…………………

  16. aku says:

    exora la best. value mpv.. tapi kalau kaki pecut mmg la tak sesuai dgn dia.

  17. labrat says:

    Just test drive all the MPV & feel the difference between pickup, handling, reliability, soundproofing. Drive all the car with same speed (around 110kmph), and with same weight passenger (around 5 passenger). & then you know which MPV is the best and you can decide based on your budget.

  18. rboyz says:

    setuju ngan Labrat…. lebih practical sbb kalau nak laju sangat baik beli sport car mcm evo ker?

  19. mat jens says:

    exora?rasanye proton dah wat yg terbaik tuk kepuasan rakyat kite.dah terbukti dgn keluaran persona n saga blm.so kita sbg rakyat msia,berbangga lah dengan hasil org kite sendiri,bkn menjatuhkan lg kemampuan org kita.ini yg sepatutnyer dikatakan MALAYSIA BOLEH

  20. mat jens says:

    mcm ner kita nk lagi maju mcm jepun klu asyik condem keluaran kita jer.cb lah ubah skit mentaliti rakyat msia ni.berbanggalah dgn keluaran negara kita sendiri.chaiiiyooooo broooooo n siisssssssssssssss

  21. rexona says:

    ni semua subjektif, semua ada pandangan masinig2.
    bagi aku.. value for money, performance pun ok (after test drive) –> EXORA

  22. labrat says:

    You can choose either you want performance, value for money & sometimes some people believe in brand.

  23. dwan says:

    Manual Exora dan kemungkinan turbo cps x keluar lg macam mana kita nak buat penialaian yg terbaik kan?
    Manual Exora kemungkinan lebih murah dan versi turbo kemungkinan lebih berprestasi…
    Tunggu kemunculannya….

  24. B@bah says:

    Saya pilih Rondo. Tapi kenapa tak banyak kelihatan di jalan raya??? Selepas 3 bulan launching, tak lebih 5x kelihatan di jalan raya sekitar Alor Star……. Di Penang pun tak nampak. Ada masalah ke Rondo????????

  25. liquid says:

    i dah order citra rebat punyee….tp tk dapat lagi kalau sampai hujung bulan nie tk dapat…apa kata semua yg dh order kete…kita ramai2 tukar jenama lain….exora pun best sebenarnya tapi wahai KERAJAAN KENAPA INTEREST UNTUK KETE TEMPATAN TINGGI SANGAT..RAKYAT NK TOLONG GOMEN…GOMEN CAMANA NIE ?

  26. aiman kesaa says:

    I LOVE exora,exora,exora,exora,exora,exora,exora,exora,exora,AIMAN KESA!!!!(tibe-tibe)

  27. Aku masih ragu ragu dengan exora, semua model proton aku penah naik…adik beradik aku yang pakai proton masing-masing merungut dengan masalah kereta yang baru beli……ada sorang ipar aku, hari pertama amik kereta dari kedai nak bawa balik rumah..sampai ja rumah rupa-rupanya ada 1 problem (x pyh citer ler)…sapai hari ni tak setel lagi walau dah dekat 1 tahun dia beli keta tu….sebab tu aku masih ragu-ragu dengan exora ni…

  28. Kalau exora ni dari jepun, macam honda exora, atau nissan exora, atau toyota exora dan sebagainya kompom aku tak ragu-ragu…tapi harga dia mau 80 ribu ke atas….

  29. labrat says:

    Itulah mentality most of malaysian consumer.. Lebih memikirkan brand daripada kualiti produk.. Bukan semua produk jepun tu hebat. Ada yang bagus dan ada yang tak bagus. Mungkin kereta jepun yang above 100k boleh dibanggakan kualitinya.. Tapi kalau kereta macam city, vios, etc yang below 10k bukannya killer produk japanase car makers. Itu target utk negara Asean je.. Cuba naik honda city yang umur 4 tahun ngan waja yang umur 4 tahun. Cuba feel NVH & handlingnya.. mana lagi baik? Kita tertipu dengan brand yang kualitinya tak seberapa (indo & thai factory).. Amik contoh paling mudah motor EX5 awal tahun 90an yang dipasang di Malaysia dengan EX5 ysekarang yang dipasang di thailand dan tuan2 boleh tengok enjin yang dipasang di Malaysia lebih berkualiti dari yang dipasang dithailand (baru setahun dah gegar, seal karburator cair, gasket bocor) dan dari situ kita boleh agak komponen tempatan yang diguna di Thailand.
    Kesimpulannya setiap carmakers ada produk yang baik & hampeh. Bukan semua produk keluaran sesuatu syarikat tu baik. Contoh paling mudah Motorola pengeluar walkie talkie terbaik di dunia tetapi di dalam segmen telefon bimbit motorola tidak boleh menyaingi Sony Ericsson, Nokia, Sagem etc.
    Nak lebih mudah cuba bandingkan KFC dan McDonalds, Ayam KFC sedap.. Burger McDonalds sedap.. Mana boleh buat dua-dua sedap, pesaing lain ada killer produk jugak…
    Cuma kalau nak beli kereta jepun belilah yang 100k keatas, jangan beli yang below 100k kerana kualitinya tak setanding dengan apa yang anda bayar..

  30. labrat says:

    En tunggudanlihat, kalau features & accesories macam exora sekarang dan dibrandkan dengan brand jepun harganya mungkin lebih 100k.. Naza Citra pun kalau sebelum direbadge Naza (Kia Carens) harganya 105k kalau tak silap. Tapi setelah direbadge & ditukar cermin pintu, lampu belakang, tayar dan bumper sikit oleh Naza harganya turun 84k dan sekarang dah turun 65k kalau tak silap.. Walaupun kereta ni tak layak digelar kereta nasional tetapi consumer dapat memiliki kereta 105k dengan harga dibawah 70k..

  31. acapan says:

    nk beli keta nasional..tapi rate tinggi sgt ..bulan2 byr mahal..nak buat camne? cari keta korea ker, jepun ker yg rate rendah..btol x? kualti lebih kurang jer..

  32. liquid says:

    proton nie bagusssss…….cuma r &d dia yang lembab…………..kilang kete kita yang terbesar dan tercanggih….enjin tech dari lotus…kkdang tak tahuler apa yang diorang buat sekarang nie dah ada nampak kemajuanler sikit …dulu design pun teruk…aku dah tgk exora…..pada aku kalau proton bleh hasilkan dalam harga max 65k interest bawah 3…mmg cantek….boleh sebb harga avanza seblm cukai lebih kurang camtu…

  33. AJ says:

    Apa plak banding harga ngan avanza, avanza enjin 1.3l dan 1.5l je, badan kecik, rupa cam van… oklah tu exora cc lebih besar, lebih luas, outlook lebih cantik… dah ok apa harga tu… cuma tu lah int. rate kasi seragam la keta nasional ke keta antarabangsa ke… baru adil.

  34. FAIS says:

    mmg setuju sangat if gov. selaraskan rate kereta nasional & antarabangsa..sepatutnya rate kereta nasional lagi rendah dari kereta antarabangsa…
    tp sebaliknya..dgn cara ni mgkn boleh galakkan malaysian beli kereta nasional..

  35. Abg Am says:

    Exora mmg cantik kalau di lihat dari luar dan dalam. agak kurang skit terutama kusyen kedua tidak boleh di injak kedepan atau kebelakang dia mmg dah duduk tetap kat situ kecuali apabila kusyen di alihkan utk penumpang belakang masuk atau keluar dan inilah sahaja kelemahan Exora yang saya nampak secara visual.kalau boleh di perbetulkan mmg bagus.dan boleh dikatakan setanding la dgn MPV seangkatan yg di import.

  36. En.Labrat…..apa pandangan encik pasai kadar interest keta tempatan yang lebih tinggi daari keta import….

  37. DrGreven says:

    its all depends on what u wan and what’s ur budget,lovely to said that MPV – Multi purpose Vechicle, which allows you to have a group of people in car(7 peeps),and each compartment of the car is folder-able…so that you can use either to fetch people or carry ur goods..Multi purpose..beside every MPV have its own pros and cons still..but still exora is currently at the top comparing with, size , space , design, and most importantly affordable value for money MPV at the same time….read more magazine see how profesional explain each MPV, choose the design you like the most no point getting an ugly car home and you doesn’t like it just because of the proformance if you picked wrong there goes your money, and no point getting a MPV use it for a year or two then change it and finally testdrive it with proper way,every car have its ability ,for me i will still choose Exora coz the design is simply suit me, and Spacious. Performance, Affordable, Comfortable,so Exora!!

  38. labrat says:

    en. tunggu dan lihat, Kadar interest kena tanya bank. Diorang yang cipta polisi ni berdasarkan jumlah kereta yang tertangguh bayaran bulanan. Contohnya dulu kancil & proton adalah kenderaan yang paling banyak kena tarik sebab pemandu tak lepas nak bayar bulanan. Jadi untuk mengurangkan risiko bank kena naikkan kadar interest. Tapi itu dulu, perodua & proton sekarang dah ada model yang berharga lebih 50 ribu. Contohnya macam Exora. Rasanya polisi interest berdasarkan model kereta yang diamalkan sekarang patut diubah kepada interest berdasarkan nilai kereta dan kriteria pinjaman boleh diperketatkan. Ini kerana mereka yang commit untuk membayar bulanan yang tinggi sebenarnya mampu untuk membayar dan risiko tersangkut bayaran bulanan adalah kecil. Kalau nak tau lebih lanjut kena tanya graduate insurance @ sains aktuari. Just my 2 cents..

  39. riee says:

    bagi saya terpulanglah pada individu…tepu dada tanya selera..sekarang saya guna naza citra.saya beli tahun 2006 kat semenanjung.tahun lepas saya transfer kat sabah orang kata tak sesuai kat sabah sebab berbukit bukau.tp bila saya pandu balik kampung ok jer boleh cucuk toyota hilux 2.5 turbo lagi sampai sekarang tak ada masalah.suspenson pun ok tiada masalah.aircondpun sejuk gila sampai ke belakang..kereta atas pilihan kita jer…beli ikut kemampuan dan mana yang selesa..tapi kalau dari segi reka bentuk saya rasa naza citra yang paling cantik di antara exora,livina dan avanza.sori…tapi toyota wish lagi cantik tapi saya tak mampu beli hehehehe,,,,

  40. riee says:

    apa kata kita tunggu mpv perodua pula…macammana?naza citra sebenarnya ok saya berpuas hati cuma valeua jer yang rendah.beli kereta ikut nasib gak.percaya tak?

  41. liquid says:

    labrat
    penjelasan pasal napa intere t tinggi tu bagi proton dan perodua tu betul2 camtu ke sebab dia
    ….

  42. labrat says:

    Liquid, Lebih kurang macamtulah.. Tapi kira ok berbanding 15-20 tahun dulu interest 8 – 10%. Sbb itu dulu siapa pakai kereta boleh dikategorikan golongan berada. Tapi sekarang boleh kata setiap rumah paling kurang mesti ada sebijik kereta. Kereta dah jadi barang keperluan sekarang.

  43. Bekas Proton says:

    Apa bagusnya Exora tu… kalau dah keta nasional macam tu leee.. ada aje massalah. Buat x ikut ISO

  44. kicap says:

    askum
    saya dah naik kereta cherry ester rasa selesa dalam ruangnya luas dari depan sampai belakang luas dan dosbot mewah tempat meter ada kelainan rasa confiden bila memandu enjin senyap kerana saya dah memandu semua kereta mpv rasanya yang ini lebih bagus dan berkualiti

  45. Joko says:

    Kicap,

    Ko ada tengok cover airbag dia kat depan tu tak ? ada terjungkit2 tak ?

  46. kej@m says:

    hehehe…

  47. Hanash says:

    Sebelum beli apa2 kereta/MPV korang tanya hati dengan akal korang itu paling penting. kalau anak seorang atau planning maximum 3; gaya driving mcm rally driver atau sukakan handling tak mau compromise better jangan beli MPV–rugi bakat memandu anda.

    Tu pasal org Malaysia still suka kereta drpd MPV. Kalau kereta murah Stream baru, Wish, Odyssey maybe ok yang lain payah la sikit.

  48. fais says:

    salam.. dah cuba2 nak guna rondo. tapi banyak sangat complain tentang naza punya servis selepas jualan. ngeri la pulak. minta penjelasan

  49. DrGreven says:

    i dengar prerodua itu macam sebuah keta toyota di luar negara kot… any know looks like what model ka?? dengar akhir tahun ni akan keluar… i saja mampu beli exora hope dia punya value second hand tak jatuh banyak~.~ anyways, our 1st Malaysia MPV, so be proud to a malaysian car… :P

  50. gjk 97 says:

    salam..saya agak kurang yakinla dgn exora ni.firstly sebab pakai enjin campro.seorang wartawan permotoran pernah menulis dia dah test drive enjin acteco buatan china,katanya lg baik dr enjin tempatan.maksudnya campro la tu..dahla cc kecik sgt tak padanla dgn exora yg agak besar dan berat..ada komen tak?

  51. Comment says:

    Jika anda inginkan performance Exora bukan jawapannya. Tp keluasan mungkin. Saya telah memandu uji Exora. Ngauman enjin yang kuat sewaktu memulakan anjakan dan ketika memotong. Kurang berkuasa. RPM tinggi, memungkinkan penggunaan minyak yang lebih. Bagi yang tidak kisah tentang performance tiada masalah kepada isu ini. Namun begitu performance dari segi tork amat penting ketika ingin memotong kenderaan lain atau keluar dari persimpangan. Lebih-lebih lagi dengan muatan yang berat (penumpang + barangan) dalam Exora. Enjin 1.6 Campro adalah tidak memadai untuk Exora, lebih2 lagi dengan tiada aplikasi overdrive.

  52. NuuV says:

    Adakah forumer setuju jika dikatakan kuasa Exora = underpower? Bincangkan secara teknikal bukan skeptikal.

  53. arie othman says:

    Bagaimana pula dengan exora versi manual? Adakah ia akan menyelesaikan masalah Underpower tu.
    Dengarnya ada mengatakan ia lebih berkuasa daripada auto. Begitu juga dengan journalist yang menguji exora suatu ketika dahulu. Mereka seperti mengatakan versi model manual lebih baik dari auto. Jika manual lebih baik, mengapakah proton mengeluarkan model auto dahulu berbanding versi manual.

  54. Daniel says:

    Hello, I dengar proton tengah r&d enjin turbo. Tak tau untuk ape…tapi I rasa ni untuk Exora Manual & Auto akan datang. Tunggu

    Kalau kita lihat torque curve
    Campro CPS Exora…saya agak terkial kenapa Proton guna enjin ni, enjin ni jenis high-end peak torque & power…memang kurang sesuai untuk MPV yg perlu angkat beban dan bukan design untuk racing. Bagaikan masuk enjin Evo dlm lorii 2 tan…biarpun power enjin lori kurang peak hp, tapi “fit for the job”. Takkan pakcik old newspaper kena rev kuat-kuat tiap kali lalu hehehe!!!

  55. REYDTZ says:

    Exora Livina 1.6 Avanza 1.5 Rondo Innova
    Kerb Weight 1,422kg 1,245kg 1,120kg 1,563kg 1,575kg
    Length 4,592mm 4,420mm 4,150mm 4,545mm 4,580mm
    Width 1,809mm 1,690mm 1,630mm 1,800mm 1,770mm
    Height 1,691mm 1,590mm 1,695mm 1,650mm 1,755mm
    Wheelbase 2,730mm 2,600mm 2,655mm 2,700mm 2,750mm
    Track (F) 1,542mm 1,470mm 1,415mm 1,573mm 1,510mm
    Track (R) 1,530mm 1,475mm 1,425mm 1,569mm 1,510mm
    Fuel Tank 55L 52L 45L 55L 55L
    Power (hp) 125hp 104hp 108hp 142hp 134hp
    Torque (Nm) 150Nm* 150Nm 141Nm 189Nm 182Nm
    kg/Nm 9.48* 8.3 7.94 8.27 8.65

    IT SEEMS THAT EXORA HAS THE BEST POWER OVER WEIGHT DISTRIBUTION BUT I WONDER ABOUT THE GEAR RATIOS…
    IF ONLY EXORA USES CVT..

  56. mat says:

    Nak laju? beli keta lumba….
    Nak murah? Beli keta tolak….
    Nak ramai? Beli bas…..
    Nak banyak isi barang? Beli lori….
    Nak kuat? Beli keta kebal….
    Nak jimat? Beli keta lembu…

    Nak pakai keta, survey orang yang dah pakai keta tu@ test drive, jangan tanya orang berkepentingan, kalau yakin better buat istiqarah, janagan didengar auta depa, semua kempen ada makna tu…………..

  57. komenku says:

    aku dah setahun guna G. Livina 1.8, mula2 beli dah dapat prob. engsel unt trunk bengkok, bunyi cam kereta buruk.. malunya bila buka trunk nak isi barang.dah pi komplen kat pusat servis, dia orang grind je pas tu touch-up sikit. sekarang dah berkarat. Aku ingat beli kereta nissan ni tak ada masalah qualiti, rupa-rupanya sama je,nasib baik je dapat yg good quality. kalau ikut tak puas hati, tapi dah beli bukan boleh suka2 jual balik. tension jugak…

  58. aku says:

    hangpa ingat tak ford econovan dulu. berapa cc? berapa org minah kilang depa sumbat? hahahaha. tkadak masaalah undapawer kot ??

  59. kemat husin loyang says:

    mpv chery lebih bagus dari semua yang disenaraikan.proton seharusnya menghasilkan sebagaimana china menghasilkan chery alado bukan exora dengan enjin 1.6liter aku ingatkan proton nak buat mpv enjin 2.0liter paling koman pun 1.8liter,tak abis-abis nak kenakan rakyat Malaysia.
    berbaloi beli chery sangat berbaloi.
    aku pakai takder masalah,hal-hal kecil macam getah pintu tuh boleh tukar takder hal.
    memang mantap.seharusnya proton menghasilkan chery bukan exora.
    harga chery mampu milik.beli chery bukan semua barangan china koman.ayam china pun orang suka huhuhu…

  60. zaiful says:

    haaaiii….ape khabar semua….
    wahaiiiii….encik agak-agak lah kalau nak buat perbandingan Proton Exora tk layak nak di sama kan dgn CITRA / RONDO
    awak tu 1.6 laaa tk larat nk bawak 7 orang penumpang,berat kereta lagi..dah tentu under power dan minyak kuat,sebab power kurang nak
    bawak bebanan yg berat….harga tk sesuai dgn keadaan kereta…..

  61. sidjustice_77 says:

    Salam semua,

    Tak kisah la, apa pun komen2 yang keluar, tepuk dada tanya selera, apa2 pn kalu nak save duit, dapat power, anak2 dapat tengok suasana kampung yang nyaman, stylish side mirror signal, siap ada LCD monitor lagi, sporty looking, padanan rim dan tyre yang sesuai ngan body (design), angkat je CITRA, sebab aku pun baru angkat satu. Bukan apa upgrade dari keta sedan 1.5 kepada 2.0 dengan 7 seater dengan beza monthly RM100.00 je sebulan, aku rasa family aku pun rasa selesa. Sesuai ngan pendapatan kita, ukur baju pada badan sendiri. Kita manusia pun jatuh sakit, apatah lagi kereta. Dibuat oleh manusia, dilenjan sesuka hati, tak maintain, takde proper maintainence, pakai apa sekali pun cepat rosak gak. Anyway enjoy your choice as you pay for it. Adios guys.

  62. gpfocus says:

    Rasanya proton nak habiskan stok enjin campro tu kot…itu pasal dia sumbat kat exora…
    Dr segi price exora paling murah tp kualiti x tau lagi…wait n see
    dulu org kata dr beli gen2 baik beli Toyota Vios.
    aku tgh riki2 gak MPV yg mampu…rasa mcm beli 2nd lagi OK dr nak ambik exora…tapi x tau lagi…tgk interior luas gak exora ni…

  63. prof tuktuk says:

    Aku dah lama sokong keta buatan malaysia dari proton saga (s), tukar aeroback, pas tu ganti perdana tukar pulak waja. Semua aku beli baru kecuali perdana, aku beli second. Keta waja tak sampai setahun leaking bahagian dalam kena ganti semua carpet. Aku pakai juga sampai 9 tahun tapi tingkap buat banyak masalah. dah 5 kali tukar benda yang patah kat dalam (tak tau nama). sekali tukar hampir rm300. Sekarang aku dah tukar livina. maaflah pengalaman mengajar aku kena berhati-hati dengan keta buatan malaysia. Malaysia boleh

  64. gjk 79 says:

    salam..saya pun ada dengar proton nak menghabiskan stok enjin campro auto.sebab tu dia launch exora auto dl.pasnila baru akan menyusul versi manual punya.rasanya kalau manual lg better la untuk exora.takla masalah underpower dan makan minyak sangat..

  65. Comment says:

    Sy dah test Exora..mmg RPM mencanak naik biler test power. Mmg underpower..klau org yang x kisah bab power tak kisah sangat. Tapi sy rasa tak bestlah biler terpaksa tekan minyak…dan enjin mengaum…

  66. mazlan says:

    Comment, Cuba test drive livina 1.6auto & Exora.. Rasanya Livina lagi mencanak naik rpmnya. Test drive dua2 kereta baru komen.. Kalau nak rpm rendah pakailah mpv 2000cc. Bawak berat pun enjin tak terbeban..

  67. Joko says:

    Aku baru ambil Livina 1.6 AT, hari jumaat lepas.. Hari ahad aku bawak famili mertua aku penuh 6 orang dewasa pegi Temerloh (dari bahau), bersantai kat tepi sungai… Fulamak, memang best giler, minyak tekan sikit ajer dah pegi laju, tak rasa macam bawak penumpang pun.. ringan ajer, absorber pun lembut ajer bila lalu kat lekuk2 atau jln tak rata.. Dan yg penting mertua aku tak gaduh penat pun, sebab body Livina tak goyang2 dan lagi pun kerusinya empuk serta tinggi separas punggung, masa nak masuk dan keluar… maklumlah orang tua2 ni biasanya lenguh lutut ngan pinggang kalau duduk lama2 dalam keta… tapi yang ini tidak plak.

    Berbeza ngan exora masa aku test drive itu hari , isi penuh 6 orang jugak, macam bawak bas mini dahh.. enjin dia mengaum2 tak larat… itu ajer lah pengalaman dan pendapat aku..

  68. kej@m says:

    bro joko..

    amacam best x bwk kete baru…
    tangan tu mesti gatal je kan…asik nk pgg stereng..hehe…
    slamat berjalan² dgn livina baru..huhu…

  69. Joko says:

    Aloo kejam, memang best giler …. jalan jauh2 pun tak rasa penat..

  70. mazlan says:

    Ha.. ha.. 1.6 auto sama je la bang joko.. Kalau beza rpm pun sikit je.. Kalau Livina 1.8 baru la rasa beza.. Motor kapcai pun sama jugak, kalau 110cc semua motor jenama honda ke, modenas ke, suzuki ke, kawasaki ke sama je peginya.. Kalau 2 stroke je beza ngan 4 stroke..

  71. Joko says:

    Tapi bro mazlan, Berat exora 200kg lebih daripada Livina… 200kg tu mestilah ada beza, dan lagi pun Livina mengurangkan bebanan terhadap kuasa enjin spt electronik power stering, enjin yg lebih ringan , dsbnya.

  72. ct says:

    salam..bila baca komen2 nie banyak sangat komen tentang kete keluaran proton nie…kesian sgt proton…teruk sgt ker????..haah sekadar pandangan. saudara??? dalam banyak negara pengeluar kete,,msia laa yg paling tidak patriotik dalam hal kete nie..maaf klu sy silap mengatakannyer..
    wlpun kita telah merdeka.minda kita tetap di ajar barangan lain lebih elok dan tidak membantu barangn sendiri,4 example???Thailand membuka pintu mereka untuk industri automotif…syarat…kereta yg dibuat di Thailand haruslah di eksport keluar lebih dari yg dijual dlm negara..Korea????nak cari keta yg bukan dr korea..susah..sebabnyer..???memang mereka patriotik..pakai kereta import..Lembaga cukai mereka akan menyusahkan pembeli kete tu..cz banyak duit kot!!!!…Jepun plak cuba baca sejarah TOyota…semasa mereka belajar membuat kete 80 tahun lau..naik bukit pon ble undur..tapi masa dulu rakyat jepun tetap bangga dan tetap membeli..banding kat Msia..kutuk adelaaa..saudara semua…kejayaan sesuatu project negara bgantung sokongan rakyat sendiri…The more people buy…the cheaper thing can be..lagi banyak jual lg rendah la kos pembalikan modal untuk setiap kete..proton baru 20 tahun lebih bertapak ..korea 40 tahun lebih dah..jepun plak 80 tahun lebih….eropah dah 100 tahun lebih ..so pikir2lah…

  73. gen2 lama says:

    dont worry ct……orang kita pun dah pandai menilai dah sekarang…..dah makin ramai pun pakai proton..

    harap2 sumbangan saya sedikit sebanyak dapat membantu proton terus maju…

  74. Hakim says:

    Baru angkat N/Citra2.0GS dua minggu lepas. Sebelum ambik Citra ada consider 4 pilihan…GLivina1.8, Avanza1.5, NCitra/Rondo2.0 & PExora1.6…Search kat forum, tanya kawan2, pegi tengok sendiri…..last sekali ambik N/Citra2.0GS….sebab power, harga, design & anak2 pun suka….problems & FC tolak ketepi, sebab semua brand ada dia punya problems & complaint. Lagi pun N/Citra dah banyak improvement selepas beberapa tahun.

  75. ct says:

    betol2 g2lama..ct bg pandangan cz banyak sangat missed infomation tentang kete proton…biasanyer information yg bpindah dari satu mulut ke satu mulut yg lain akan berubah dan menjadi sensasi..itulah masyarakat kita…kita tak mendapat firsthand info tapi bdasarkan cerita yg telah ditokoh tambah..

  76. Alim says:

    Pedulik apa korang kutuk exora!!!. saya tetap nak beli. underpower?…selama ni pun bawak iswara dgn kancil jer…mana ada power sangat. lagipun nak bawak laju-laju buat apa…kalau nak laju bawak kete F1 la…hahahahaa… Yg penting anak-anak kata…ada ekon kat blakang…tak panas macam dalam citra

  77. najib says:

    saya dah pakai livina 1.6 selama 6 bulan. sepanjang tempoh itu saya rasa berpuas hati dengan apa yang saya bayar. pengunaan minyak lebih kurang 12-12.6 KM untuk seliter dalam bandar, jika memandu di lebuhraya dapat sampai 13-14 KM seliter. saya bersetuju dengan pandangan yang mengatakan bahawa beli kereta untuk apa terlebih dahulu sebelum membeli brand yang kita ingini. ini kerana setiap kereta direka untuk tujuan tertentu. yang pastinya mengutuk usaha seseorang itu adalah perbuatan yang tidak bertamadun.

  78. amin says:

    Salam utk semua. Rasanye perodua MPV mungkin style Toyota Isis kot. Sebab brand ni kurang dalam pasaran di M’sia. Ha ada sapa2 dari Perodua. Mai la komen skit…

  79. gjk 97 says:

    salam..berdasarkan pengetahuan saya,industri kereta malaysia tidak perlu terlalu bersaing dengan pengeluar2 kereta dari luar.proton banyak diberi keistimewaan supaya tidak ‘dicabar’ oleh pembuat kereta dari luar.dasar automotif negara tidak banyak memberi pilihan kepada rakyat malaysia untuk memiliki kereta yang bagus,kecuali kepada mereka yang benar2 mampu.akhirnya rakyat malaysia ‘terpaksa’ menggunakan kereta proton yang tak seberapa adanya..ada komen?

  80. Niemans says:

    gjk97,

    The Govt is fully aware of the current scenario affecting the auto industry in Malaysia. In fact it is still cracking its head [tengah pening] whether to still continue offer ‘subsidizing’ local car industry or open it up and to see Malaysia’s auto industry which have have being developed at ‘great cost and with great effort’ disintegrate.

    But the continuing protection in the Malaysian industry has in fact costs it to lost scale over the last two decades – not in absolute terms, but relative to the global industry. American automobile maker General Motors had shown interest in acquiring a stake in Proton, but government overprotection had caused Proton to lose the opportunity to establish a strategic alliance with the world’s largest vehicle manufacturer.

    General Motors later went into Thailand, and although Thailand started its automobile industry much later than Malaysia, our neighbour has achieved faster growth in the automobile industry and was given the nickname the “Detroit of the East” or the vehicle assembly and export hub of Southeast Asia.

    The Thai approach, which many in the industry consider as having been more successful, had seen that country benefiting from significant foreign investments during the last decade.

    So, now whether we can get cheaper and more variety will boils down to the new National Automotive Policy (NAP) which an entire topic by itself.
    Bila siap is still a big [?] mark.

    I agrees as you mentioned, “dasar automotif negara tidak banyak memberi pilihan kepada rakyat malaysia untuk memiliki kereta yang bagus, kecuali kepada mereka yang benar2 mampu.”

  81. der says:

    Ahad lepas , CBT punya writer , Hazeri buat write-up pasal Exora.. cubalah carik .. tapi belum posted kat diaorang punya website lagi..
    Saya bawak Avanza 1.3taun 87… so far Ok laa. The reason I chose Avanza at that time pun sebab ekonomi,, ye laa itu aje yg mampu nak bayar bulan2. lagipun nak bawak Mak & bapak mertua jadi kenalah 7 seater. kalau tak dah lama beli sedan.. pasal underpower.. well it is very subjektif.. Contohnya. kalau org tu bawa keta sedan lepas tu dia bawa apa2 MPV pun la sudah tentu dia kata underpower – sebabnya MPV tu kan besar.. Avanza lagi la dua compressor .. pasal yg lelain tu betul la cam brader2 cakap .. semua keta ade pro and cons masing2 nak carik keta perfect tu mustahill la agaknya.. yg penting kita happy dan bayar bulan tak membebankan ekonomi masing..

  82. Joko says:

    Der,
    Adik aku juga pakai avanza 1.3 ni, masa mula2 memang pickup dia agak lembab sikit, tapi lepas dia pasang gajet Superione (camtulah namanya) untuk tambah power angin pada kabureter dalam Rm200 lebih lah, lepas tuh baru sedap , dan lebih jimat minyak lagi. Ko cubalah. Dia boleh selamba ajer bersaing ngan kereta Waja aku kat Bukit Putus, Jalan Seremban ke Kuala Pilah.

  83. gen2 lama says:

    sama la kita Alim……yg penting anak2 selesa kat belakang..aircond jgn cerita la…the best in it’s class….

    underpower bukan masalah bagi saya…gen2 pun pakai NGV…biasala NGV power pun kureng…bleh gak cilok2…

    proton car pada saya – handling best, quality je below average…takpelah..small problem je…

    cuma yg saya bengang giler sekarang ni…..dah dekat 2 bulan kete tak dapat2 lagi…..nassib baik gen2 tak jual…kalau tak keje naik moto la..

  84. rexona says:

    terpulang la pada masing2 punya citarasa. bagi aku exora ni sbb org komen underpower.. sbb penggunaan minyak jelas tinggi berbanding dgn kelas yg sama. klu rajin baca2 la FC untuk exora ni. mmg exora ni mampu untuk gerak kan dari point A ke B, tpi penggunaan minyak jelas tinggi. ni point bg yg berkira soal penggunaan minyak. klu tu korang tak kisah.. then amik la exora.

  85. gen2 lama says:

    penggunaan minyak tinggi? berapa sangat bezanya 2sen? 3 sen? per km

    let say buat p keje…80km/day@20hari = 1600km=rm48 sebulan beza dr kete sekelas ngan dia…kalau buat p keje la…kalau just balik kg sebulan sekali berapa sangat la beza dia…

    apapun masing2 punya cara pemanduan. rasanya target market exora adalah untuk orng2 macam saya setakat ni….and rasanya kalau proton nak luaskan target market dia, mesti diaoarang upgrade performance…

    bagi yg rasa tak berbaloi beli exora, banyak lagi pilihan lain yg sesuai….

    personally..pada saya chery eastar sesuai untuk performance…

  86. NuuV says:

    Performance pun penting terutama nak memotong..

  87. riyas says:

    exora ni masih baru…. x berani utk miliki coz boleh dibandingkan dgn kereta2 proton yg lain…. kualiti amatla tidak memuaskan…. selalu je ada prob…. cukupla aku pakai waja dulu…mmg menyesal x sudah…. ada je prob…. kawan aku pakai gen 2…lagi la kesian…. x sampai 2 tahun enjin dh rosak….. proton ni boleh di katakan mahal tapi x berbaloi…. dah ramai merungut… tapi itu semua nasib pembeli… klu dapat yg elok…elok la….klu dpt yg x elok…nasib badan….. semua ada pilihan n citarasa masing2….. tepuk dada tanya selera….

  88. riyas says:

    sape yg nak beli exora tu…. masa test drive tu bawa la penumpang ramai2…. jgn naik n test sorg2….. gerenti x sama…. pilihan n kepuasan di tangan anda…. semua MPV ada kelemahan n keistimewaan masing2…..

  89. gen2 lama says:

    dah test full load ngan officemate…average 80kg..maklumlah gomen officer…perut semua kedepan..conclusion – sufficient power..

    agreed with riyas – beli kete ni nasib…my friend gen 2 lepas 2 bulan baru ‘clear’ problem…asik keluar masuk sc je…lucky me….dah lebih 300’000km and settle loan…so far ‘best’..

    so for me beli proton berbaloi (kalau tak tkkan tambah satu lagi proton exora )…berbaloi atau tidak bergantung pada financial planning masing2…yg amik loan pendek (max 5 years), apa2 kete pun berbaloi…of course la orng akan kata ramai yg tak mampu…tapi ikut kata Azizi Ali, kalau mampu pakai toyota, eloknya pakai proton je….tapi kalau just mampu pakai proton, lagi elok pakai produa…sekarang ni pun banyak dah pilihan murah selain proton…kalau tak berbaloi waiting list exora takkan lama mcm sekarang ni…..

    apa2 pun ….kete pada saya bukan investment …it’s liability….

  90. Rey says:

    Sape2 boleh menilai yang mana bagus dan mana yang tak okey,bagi saya terpulang kepada kemampuan masing – masing..kalo mampu aku nak kereta Toyota estima aje..

  91. saiful says:

    Setuju ngan Gen2 lama.. Kereta tu liability.. Tak payah la nak compare secondhand price ke apa ke.. Yang betulnya tak ada kereta yang 2nd hand valuenya tinggi dari nilai asal.. Kecuali Toyota Camry Exco Perak kalau diaorang lelong haritu..

  92. AbgSelamber says:

    aku dah pakai livina 3 bulan dah 1.8 memang berbaloi dgn harganya,bukan aku x suka exora tapi dulu aku pakai kita 1.6, x kan nak tuka 1.6 jugak,aku beli livina ni pon setelah proton umumkan exora hanya 1.6 jerr…kalau exora 1.8 mesti aku amik exora,exora memang lawa gak
    mestila banyak bezanya 1.8 & 1.6 .Nak ikut kan aku suka wish tapi livina jer yg aku mampu buat masa ni
    kalau nak beli apa2 pon ikut laaa kemampuan

    janganlaaa suka suka cakap tu brand tu x elok brand ni x elok
    semuanya bagus mengikut poket masing2
    kalau aku boleh aku nak beli odc honda tapi x mampuuuu…………….

  93. gjk 97 says:

    salam..beberapa perkara lg saya nak timbulkan sebagai persoalan bersama..
    1. masalah underpower kereta blh menyebabkan sesuatu kemalangan berlaku.cntohnya tgh sedap memotong tiba2 muncul knderaan lain dr depan.nak pecut lg kereta dah tak mampu sbb underpower.tambah lg dgn penumpang yg ramai.akhirnya berlakulah mcm yg selalu kita dgr..
    2. bab test drive..biasanya pengeluar kereta akan tune model test drive dia supaya blh dikatakan perfect dr semua segi apabila di test drive oleh bakal pembeli.biasala,strategi bisnes.last2 bl kita beli takla best mcm masa test drive pun..knp,tak percaya?
    3. kenapa bila keluar shj exora,interest untuk mpv lain pun naik mendadak utk menyamai interest exora?tidakkah kerajaan nak membela nasib proton supaya dpt bersaing dgn mpv lain?pernah timbul persoalan,exora dgn harga sekitar 70k dgn mpv lain berharga sekitar 80k akhirnya bl habis bayar loan harganya jd lbh kurang shj disebabkan interest exora yg tnggi dan interest mpv saingan yg lbh rendah..

  94. kej@m says:

    abg selamber..
    nie abg selamber dlm myLC ker..huhuhu…

  95. AbgSelamber says:

    ya kej@m dari situ laaa emmmmm

  96. kej@m says:

    sme la kite…

  97. lanrambai says:

    Hehehe.. apa lah korang ni… Kalau yg pakai Citra mestilah cakap Citra bagus, yg pakai GL mestilah GL yg paling bagus…yg pakai Cherrry.. Cherry is the best MPV in the world ahh… Aku?… Mestilah Exora yang paling best sebab aku dah pakai Exora dekat 3 minggu best ajer compare dgn saga 1.5(M) aeroback 2nd hand yg aku pakai selama 6 tahun dan Wira 1.5(A) yang aku telah dan sedang pakai selama 7 tahun setengah.

    Masa Avanza mula-mula keluar dulu… satu family gi tengok… bini aku taknak sebab kecik.
    Karen jadi Citra dulu…. tumpang naik Citra kawan.. dok kat 3rd row… kaki bukan takat kena seat depan.. kena sengetkan lagi.. sakit pinggang aku dalam perjalanan 20km.. terus bertekad takkan pakai Citra.
    Carnival jadi Ria…. minat jugak sebab besar tapi tak mampu beli… last-last feedback dari yg beli…takder sorang pun recomend beli… maintenance tinggi. terus bertekad takkan pakai Ria.
    Rondo… disebabkan aku sudah bertekad takkan beli citra and naza ria…. aku tak amik port pasal rondo ni.. dan setelah aku tahu.. aku tak minat bentuknya.
    Livina… masa balik ke kampung sekitar januari/februari dulu.. aku nampak Livina.. laju bukan main…. potong lori ikut suka ati jer…. sampai kampung.. esok pagi terus ke nissan showroom. siap test drive lagi… perghh.. best sungguh bawak…. cuma…. bini aku rasa kecik benor kat belakang. Tapi aku memang dah berangan nak beli livina dah. Test drive 1.6 tapi aku nak beli 1.8. Tapi….Harga pulak…. aku kena tunggu surat naik pangkat dulu baru boleh beli sebab 1.8 yg aku nak harganya lebih 90k. Itu belum campur leather seat, tinted dan accesori lain.
    Exora…. masa mula-mula proton buat soft launch… tak terpikir langsung nak amik… sebab aku nak beli livina. Surat naik pangkat yg ditunggu pun tiba….. Tiba-tiba aku aku terjumpa paultan.org. Dok selidik pasal exora dan ditambah dgn faktor seat 3rd row livina sekeping dan kecik dan yg paling penting harga… (1.6 pun kalau campur accesories yg macam exora akan jadi RM90k jugak).. aku booking exora lepas 2,3 hari baca kat paultan. dan selepas hari itu…. aku nampak Exora jer yg paling sesuai utk aku hehehe.. macam korang yg pakai MPV lain rasa MPV tu jer yg paling best hehe.

    Cuma satu je aku moskel…. macamana nak tahu FC tiap2 MPV tu ek? Livina aku percaya fc dia ok.. tapi kalau citra and rondo…. bila tanya kawan.. tak pernah chek pulak lah…….entah betul ke tak tak tahulah. Exora aku… kalau kena trafik jem selalu.. FC 22-24 sen. kalau tarak jem…. 16-18 sen/km.

    ehh.. macam tulis blog pulak aku kat sini hehe

  98. Joko says:

    Begitulah kira2 nyer Lanrambai… aku rasa owner kat dalam ni tak aderlah kesah sangat, sebab masing2 rasa keta masing2 mestilah best, apa orang nak kata pun .. kira kecik punya hal.. yang aku syak yang lebih2 melenting, emo satu badan tuh, sales rep yg ada kat dalam ni ajer.. depa ni tak boleh langsung orang down produk depa.. habis semua dalil2 hadis dikeluarkannya…

    Sebenarnya ada juga pembeli yang dah rasa bermacam2 jenama kereta samada dalam atau pun luar negara.
    Jadi terpulang kat depalah nak komen atau nak bagi pandangan apa pun berdasarkan pengalaman depa sendiri. Yang penting kita dapat sama2 berkongsi pengalaman samada baik atau yang buruk. Nak terima ker tak nak ker… terpulanglah .Tiada paksaan pun.

    Apa2 pun Tahniahlah anda dapat dah Exora baru.. mesti best kan ronda2 satu family. Aku pun itu hari lepas beli Livina terus bawak famili ngan mertua makan angin kat tepi sungai Pahang, Temerloh. syok gila. Asalnya nak order Exora tapi sebab kena tunggu 4 bulan beb, ramai bebenor waiting list nyer.. terus angkat Livina..

  99. AbgSelamber says:

    itulaa org malaysia namanya, bagi aku aku x kondem pon keluaran mana2 kenderaan yg penting ikut hati kalau suka L ker E ker C ker apa2 laaaaa..
    cuma aku bangga apa yg aku beli sebab aku dah keluar duit sendiri bukan org yg bayar untuk aku bulan2 betul x?
    jadi kita patut bersyukur apa yg kita dapat T up sikit apa yg kita guna asalkan x kondem yg lain hehehhehehehe
    baru kita terasa bahawa pilihan kita tu tepattttt, sekurang2nya sedapkan hati kita sendiri x adalah kita rasa menyesal kalau kita beli sesebuah kenderaan

    betul x kawan2. yang apa yg kalian suka dan mampu beli laaaaaaa jangan hiraukan kata org lain

    aku pon dah tukar keta banyak dah dari th 1984 hingga skg ni yg ke 9 dahhhhh second 3 buah baru 6 buah semuanya ada pro & con
    x ada pon yg semuanya ok…

    tapi bagi aku GL memang best x kecewalaaa aku beliiii…….sebab aku x guna brand lain emmmmmmmmmm
    Beli apa yg kalian suka “tepuk dada tanya laaa kantong sendiri”

    Janganla kondem sini kondem sana tapi hanya mampu pakai kancil jerrrrr
    (Jangan salah faham aku cakap org yg suka kondem jerrr, bukan semua penguna kancil) kalau pengguna kancil x pernan kondem kan yg lain bagus.. tahniah aku bangga dengan kalian..akupon ada kancil gakkkkkkkkk
    aku kata cam ni sebab memang ada laaaaaaa org cam niiiiiiiii

  100. ct says:

    ermmm kena bersyukur ngn apa yg ada…kancil pon i ada gak…comel..

  101. saiful says:

    Setuju ngan lanrambai.. semua kereta sama je.. tapi kenapa nissan serana tak masuk dalam list ni? Nissan serena memang best..

  102. amran69 says:

    Kesimpulan saya:
    Estima/Alphard/Odyssey – mahal sangat.. 2nd pun tak larat nak bli.. sapa ada duit sure bli nih nyer..
    Stream/Wish/Mazda5 kira cam best la pakai.. site2 macam orang2 gaji beso.. beli baru dlm RM145-150k..
    Innova – cam van
    Premacy/Ipsum/Serena – model lama..
    Citra – cam station-wagon..
    Avanza/Grand Livina/ – kategori MPV adik-adik (parts murah takdak kualiti)..
    Exora : Ok tapi reliability belum tau, harap2 bukan macam enjin campro yang lain..
    Nissan Serena (Highway Star) nampak mewah tapi harga mahai la pulak..
    Ford Econovan paling berbaloi…

  103. aku says:

    mgm mpv tu van pun. mini van .

  104. tokdai says:

    Salam. planning saya nk amik livina ujung thn ni, tp perlu compare gak sket sbyk dgn mpv lain cth exora, avanza dll. nk tanya gak ttg payment. brapa downpayment minimun utk livina 1.6AT/1.8 AT & monthly utk 9 thn? bank mana yg rate ok… klu bc ttg komen di atas sume kate masing2 the best. takat ni saya minat livina, tp xtau depan hr mpv lain plak. yg penting selesa, leh bw fmly, xbyk songeh masa dpan. mntak komen kwn2 kt sni. thanks…

  105. Joko says:

    Satu lagi pendapat aku, jangan nak kira sangatlah kalau beza RM5k ke RM10k tuh semasa nak membeli kenderaan sebabnya bila dah masuk 9thn ansuran bezanya sikit ajer. Biar kalah membeli tapi menang memakai, sebab nak jimat 5k-10k tapi dapat kereta baru masuk 2 tahun dah datangkan banyak masalah. Lagi sakit hati, nak jual balik, baki hutang masih tinggi. Fikir2kan lah.

    Satu lagi pastikan anda test dulu bawak kereta2 lain dan rasakan perbezaannya, jangan baru test satu jenama terus cepat puas hati.

    Kemudian kalau rajin lagi pegi survey kat Service Centre mana-mana jenama yg kita nak beli atau dalam senarai pilihan , cuba borak2 ngan customer kat waiting room tuh, tanya pendapat mereka yg dah gunakan keta, mesti kita akan dapat feedback yg lebih realistik. jangan termakan sangat dengan kata2 dari salesman sebab depa tak kan cerita yg buruk2 tentang produk jualan mereka. Bila dah timbul masalah biasanya salesman akan tinggalkan kita dengan SC ajer, pepandai engkorang lah nak claim.

  106. lan71 says:

    Betul tu Joko. Kalau nak best lagi cuba test drive mpv yang dah dua tahun owner pakai. Bukan mpv dishowroom. baru tahu performance & reliability sebenarmpv tu.

    Rasanya semua mpv tu berbaloi beli. Jangan dikira sangat harga mpv & secondhand value. Pendapat aku, kalau second hand value semua kereta jatuh. Yang paling penting maksimumkan penggunaan mpv tu & bukannya naik mpv masa hari cuti & hari biasa naik moto pegi kerja. kalau naik mpv jarang2 memang owner tu rugi banyak masa jual nanti. Kita kena kira jugak jumlah hari/jam yang kita guna dengan jumlah kos keseluruhan yang kita bayar.. Kalau guna jarang2, elok duit tu pi labur tempat lain dan bila nak guna mpv baru sewa. Tak payah pikir pasal nak basuh kereta, monthly installment, maintanence, parking, tayar, value jatuh dsbnya..

    Kesimpulannya, maksimumkan pengunaan kenderaan kita.. Bukan boleh simpan sampai tua, lagipun kita nak jual jugak.. Kalau beli property barulah boleh jaga elok2..

  107. abusufian says:

    Cons:

    low quality/melambung :avanza
    melambung :innova
    antirust protection problem : livina
    radiator problem : citra
    reliability : exora/cherry

    pilihan ditangan anda

  108. abe says:

    exora tu dah cukup, kena ambil kira semua: 1) keselesaan.2)Harga.3)interest rate.4)after sales(servis/sparepart).
    Aku dah cuba inova,citra, dan exora. Tapi aku dah lebih setahun pakai livina. exora pun best gak, cuma engin bunyi kasar sikit berbanding dgn yg lain.

  109. gen2 lama says:

    dah test drive semua…..and lastly….sok lusa dapat la EXORA saya….

    EXORA akan jadi kete mingguan….bailk kg & cuti2…tapi saya p keje taklah sampai naik moto….GEN2 NGV masih setia berkhidmat…kete dah abis bayar…makin sayang plak…jimat giler plak tu (maklumlah NGV)…

    pasal realibility saya rasa Campro CPS boleh dipercayai….kalau Gen2 campro nocps saya masih boleh lenjan lepas 300 000km takkan la exora yg guna sebulansekali tak leh tahan 5-6 tahun lagi…

    apa2 pun dah beli…pilihan ssendiri…nasib la…dapat kete ok..puashati..tak ok pun bersyukur la dapat pakai kete….

  110. Comment says:

    Jangan lupa bagi testimony Exora tu…org kata underpowerlah…kuat minyaklah…kita tgk tuan punya Exora punya testimony lak. Jangan duk dalam selimut je k..layan cukup2 sementara ada warranty tu. Bwlah gi kerja tiap2 hari…tentu kawan2 ramai yang tumpang gi makan2…baru tau FC Exora camner. Amcam ada berani bro..?

  111. gen2 lama says:

    bawak p keje sekali sekala no hal…..tapi satu officemate dah lebih 3 orang order sama….

    dah banyak atas jalan la ni….nak tau testimon owner…bacala kat protonexora.com.my….tapi confrm la owner mesti kata fc boleh tahan jimat gak…

    pada saya fc bukan masalah…dulu masa belum masuk ngv…tiap2 minggu balik kg…average 140km/h…minyak gen2 jgn cite la masa tu…

    lepas ni ….confrm exora pun masuk ngv….

  112. lanrambai says:

    Aku tak paham apa maksud Exora underpower… kalau ada yang kata underpower selepas setakat test drive keliling area showroom jer.. silalah test drive sekali lagi.. sekarang ni dah kurang dah org yg nak test drive especially time kerja. Aku rasa… kalau salesman proton yg jenis sungguh2 buat kerja.. mesti dia akan bagi korang test drive jauh sikit. Kalau yg pergi showroom kat giant shah alam, glemarie atau subang jaya… cuba bawak ke jalan puncak alam.. jalan tu berbukit…. kalau dah test drive ikut laluan tu.. korang kata underpower jugak.. aku tak tahu keta apa yg sesuai utk korang… maybe yg harganya lebih RM150k agaknya dan korang bukanlah target sebenar proton utk pakai exora ni. Lagi satu.. kalau yg masih bujang lagi tu… takyah lah menyebuk kata exora ni tak bagus sebab market Exora bukan utk org bujang…. market exora utk org anak 4 macam aku hehehe.

    Pasal FC.. aku dah bagitau dalam post aku sebelum ni…. dan aku tak nampak lagi tuan punya MPV lain yg declare FC kereta dia berapa? Aku ulang balik.. FC Exora aku kalau tak tempuh jem dan bawak ikut speed limit di hiway… 16 sen/km. Kalau bawak gi kerja dan jumpa jalan sesak dari restoran jejantas sg buloh hingga ke kl… 22-24 sen/km. MPV lain?

  113. Norman says:

    Kawan gua kata Exora ni gear dia lain sikit dari Proton lain,Gear 2-3 rase dia punye power.Pick up ade semput sikit sebab body berat untuk 1.6,Lepas gear 2 je dah okey..Tapi kawan gua pakai M-Line je ringan 15-20kg dari H-Line.Dia tambah sendiri Fog lights dan DVD,Pandai jugak dia ni yek..

  114. PEQ7557 says:

    GUA baru angkat H line. ok gak naik 7 ora berat average 100kg jd 1400kg + 700 kg = 2 tan lebih. 180km jalan biasa sp-tunjang rm30 sj. jimat tak? klu naik keta kena 2 buah lerr

  115. exoranaga says:

    aku dah pakai exora. ok. minyak 12km/litre. anak-anak aku bukan main syok naik exora. kat sekolah semua budak-budak sakit tengkok kalih tengok exora aku. bangga betul keta msia boleh challenge keta mpv lain. handling, memang best. aku memang percaya lotus handling. macam waja …caya..
    hangpa yang kata citra dan rondo baik, jagalah nanti bayar duit spare part yang mahal, maintanace yang tinggi. Itu kenyataan. Betul tak pengguna lama citra dan nazaria/ carnival. tak main puluh ringgit. semua ratus ke ribu je. bila sensor rosak,,,,,,jeng…..jeng…..jeng…..makan beratus ke ribu wak harganya satu sensor….. jadi pakailah exora……makin banyak exora, makin murah spare partnya..contoh waja…. nak bumper ori, ada, taiwan, ada, malaysia ada pilih nak murah ke mahal aje…… bangga dgn exora………

  116. gjk 97 says:

    lanrambai..
    bab rondo yg tak masuk lngsng dlm pertimbangan mpv pilihan,saya rasa adalah satu kesilapan besar.kena ingat,rondo adalah mpv worldwide punya production.satu dunia orang pakai,bkn macam livina cntohnya yg hanya untuk pasaran asean.kemampuan rondo dah terbukti.enjin dia takyah pertikai la,usaha sama 4 gergasi motor dunia.jgn tak tau,mitsubishi lancer pun pakai enjin sama dgn rondo!bab safety pun dapat 5 star ujian perlanggaran eropah yg cukup ketat..byk lg la kal

  117. gjk 97 says:

    sambungan..
    byk lg la kalau nak cerita kelebihan rondo ni.pemilik2 rondo lain blhla sambung cerita..bab exora yg underpower,setakat naik 2,3 org mmgla ok lg,tp dia mpv 7 penumpang.sendiri mau igtla..

  118. B@bah says:

    Secara peribadi pendapat aku Exora tu OKlah.
    Starting yang agak baik untuk Proton dalam penghasilan MPV.
    Tahniahlah Proton.
    Vote……..v v v v v v v v v v ; d
    Sure kereta ni akan laris.
    Exora bukan sesuai dan diminati oleh semua orang.
    Aku yang ternanti-nanti tertunggu-tunggu untuk cari MPV pertama ni pun nampaknya kena tunggu Perodua MPV pula.
    Exora bukan aku punya taste.
    Aku tak berkenan sangat la “bontot” dia.
    Tapi Proton tahu target market mereka.
    Pada aku la ……..(jangan marah peminat dan pemilik Exora)
    kereta ni hanya sesuai untuk mereka yang tidak begitu mementingkan penampilan.
    Kereta baru memang nampak cantik sebab masih panas.
    Macam Avanza baru keluar dulu……booking dekat setahun baru dapat.
    Sekarang amacam? Engkorang tengok Avanza kat jalan raya lawa tak?
    Pada telekan saya, nasib Avanza akan menimpa Exora.
    Aku tak mahu sentuh pasal FC atau prestasi engine atau maintanance.
    Tapi design Exora tidak akan EVERGREEN.
    Engkorang tengok Wish. Tak payah sebut pasal Toyota atau dia lain kategori.
    Tapi reka bentuknya. Dah berapa tahun Wish?
    Sampai sekarang orang masih jeling.

    REKABENTUK ialah CIRI PALING UTAMA selain KUALITI. Percayalah……………………
    Jika tidak mana mungkin syarikat kenderaan terbesar Korea, Hyundai-Kia sanggup mengenepikan pereka tempatan
    untuk membeli pereka Audi dan Volkswagen, Peter Schreyer khusus untuk mengemudi hala tuju rekabentuk model-model terkini Kia. Hasilnya Hyundai-Kia telah mencapai kedudukan kelima terbesar dunia dan kedua di Asia selepas Toyota.

    Fikir-fikirkan orang Proton. Lakukan sesuatu. Jika perlu, tak usah segan intai-intai pereka Porsche ke, BMW ke, Rolls Royce, Bentley, Mercedez atau mana-manalah yang terbaik.
    Kita sayang Proton. Jangan sampai nanti industri automotif kita dah le tak mampu bersaing peringkat antarabangsa tapi dalam negara sendiri pun ditelan hidup-hidup oleh syarikat luar.

  119. gen2 lama says:

    beauty lies in the eye of the beholder……

    reka bentuk ciri paling utama?….pendapat orang berbeza….penilaian orang tentang ‘penampilan’ pun berbeza….

    fiat multipla….ada orng kata kete mahluk asing…..ada orang kata hasil seni…pada saya tak lawa…so kalau semua orang sama pendapat dengan saya, tak de orang nak beli kete tu…tapi hakikatnya…ada gak orng beli…

    satrie neo contoh nya….ramai yg kata lawa..’ala2 mighty duck’….tapi ramai gak yg kata tak lawa….

    saya rasa orang beli kete tak pikir pasaal 3-4 tahun akan datang apa orng akan kata……

  120. abusufian says:

    Betul cakap babah.. produk proton yang nampak evergreen hanya Proton Wira. Nampak sesuai walau pada masa kini. kalau perodua rasanya Kancil first model. Toyota Vios lama nampak evergreen berbanding baru. HondaCity first & replacement Model tak evergreen berbanding yang baru launching. Kia Spectra tak evergreen, Hyundai Accent/Matrix tak evergreen. Apa lagi ya..

  121. neocpsturbogti says:

    pokato lopeh ni proton kuar kn praduan reko cipto bontok keto…
    kn elok, mesti ikut cito ghaso org kito….
    kalo kono komplen eh laei, suh org yg komplen tu duk kutub nun,
    satu laie quality mesti ado la pasal performance kito buleh terimo pasal
    bole la nampak proton pun tongah upgrade dr mulo2 kuar dulu…

  122. lanrambai says:

    Qoute Babah
    “Macam Avanza baru keluar dulu……booking dekat setahun baru dapat.
    Sekarang amacam? Engkorang tengok Avanza kat jalan raya lawa tak?”

    Avanza tu dari dulu lagi memang tak lawa tapi org beli sebab itu ajer MPV yg mampu milik pada masa tu. Tapi.. hari ni pun.. masih ada yang beli Avanza.. sebab bagi dia Avanza tetap lawa. So… lawa ke tak ni… very personal issue…. contoh Naomi Campbell.. tak lawa pun aku tengok.. tapi supermodel hehehe

    Quote gjk 97
    “bab rondo yg tak masuk lngsng dlm pertimbangan mpv pilihan,saya rasa adalah satu kesilapan besar.kena ingat,rondo adalah mpv worldwide punya production”
    Kia Carnival dan Kia Carens bukan worldwide punya production ka? Maybe Rondo is a better production.. entah.. don’t really care.. pasal rating tu…. aku semak kat Euro NCAP punya website… nama rondo tak appear pun. Yang ada Kia Carens 2007.. itupun bukan 5 star.. tapi 4 star… boleh rujuk kat url ni.. http://www.euroncap.com/tests/kia/carens.aspx Actually aku sendiri pernah dengar pasal rating 5 star tu.

    Quote gjk 97 lagi
    “bab exora yg underpower,setakat naik 2,3 org mmgla ok lg,tp dia mpv 7 penumpang.sendiri mau igtla..”
    Macam ayat salesman KIA jer hehe.. jangan mara ah.

  123. mightymouse says:

    Tapi kenapa 1.6 exora yang kawe dengar pickupnya lebih dari Nissan GL cicir dengan GL yang sama 1.6? Adakah kerana gear ratio tak sama. kalau tengok spec Exora memang sah2 GL kena makan asap.
    Just to share.. Exora memang kereta mampumilik tapi rasanya kalau cc 1.8 baru ok, baru boleh challenge ngan GL 1.6.. heh.. heh..

  124. gen2 lama says:

    exora cicir ngan livina.?….

    takpe la encik mightymouse….kalau lepas ni jumpa exora saya JLN@@@@…..sila la jalan dulu…takpe saya lambat skit….

    saya tak beli mpv untuk test sprint ngan mpv lain…..rasanya kebanyakan pemilik exora pun tak terfikir boleh asapkan livina…kalau tak, takkan ramai yg dah/baru plan nak tukar 17′….

    kalau tujuan memang nak asapkan livina….baik saya amik cherry eastar…..lagi berbaloi ….powerfull lagi……

  125. Norman says:

    Kat SG Wish dah tak main sangat,Yang terbaru facelift 09 model bln depan baru boleh tengok on the road.Lagi cun..Harap2 model facelift Exora kurangkan sikit horsepower dia.Adik ipar gua memang nak angkat satu bila masuk SG,Tapi dia tengok berat dia ade seram sikit lah..Maybe Perodua MPV lagi baik walaupun 1.5?

  126. lanrambai says:

    kalau ada yang beli mpv utk berlumba… entahlahh… orang tu ada something wrong somewhere lah kot… lepas ni kalau sebaris dgn GL kat trafik light…. adakah aku perlu cari gaduh dgn owner GL tu dgn kata GL dia bakal makan asap Exora aku? Don’t think so…. tapi kalau GL sebelah tu kata kat aku camtu… kemungkinan besar pemandu GL en mightymouse lah kot hehehe

  127. gen2 lama says:

    HAHAHA….betul tu lanrambai…..tapi pastu senang2 je kena ayamkan ngan eastar….takpun Citra/Rondo…..

    GL power giler….even 1.6 yg takde variable timing ……

  128. alauddin says:

    Bro rambai, pickup bukan untuk berlumba bro. Pickup tu untuk naik bukit, keluar simpang, memotong kenderaan didepan etc. Salah satu penyebab kemalangan adalah pickup bro. Body weight 1500kg perlu 1800cc keatas bro. Sbb tu kalau kita tengok kereta sedan ada yang 2200cc, 2400cc dan ada 3000cc pun ada. Tujuannya untuk berlumba ke? Tak bro. Tujuan dia untuk safety & bawak sedap. Bawak laju rpm rendah. Bukan macam exora yang rpmnya naik mencanak macam wira 1.5 auto kalau speeding. Baru ni ok la. tapi kalau dah lama esok enjin bunyi kasar bro. Cuba bro bandingkan apa-apa kereta pun tak kirala national car atau imported car. Kalau cc kecik mesti enjin kasar berbanding ngan enjin cc besar. Itu je bro.

  129. lanrambai says:

    Bro alaudin…. yg cakap pasal makan asap aka berlumba tu brother mighty mouse.. aku tak pernah cakap pick up utk berlumba.. dan aku tak pernah cakap exora takder pick up.. Macam nilah…. bagi org yang dah biasa bawak keta power Exora memang tak pickup. Tapi bagi aku yang selama 7 tahun setengah ni pakai wira 1.5Auto… Exora memang pick up gila bagi aku. Cukup pick up utk aku yakin bila nak memotong lori masa on the way aku balik kampung dengan the whole family aku. Pasal RPM tu… 3000 rpm at 110km/h kira oklah bagi aku. MPV lain aku tataulah… maybe MPV owner lain boleh tolong letak maklumat kat sini.

    ps.. pasal FC MPV lain pun sampai sekarang takda sapa yang bagitau.

  130. Comment says:

    Keupayaan kuasa sesebuah kenderaan juga dinilai dari segi ‘tork’ atau daya tujahan. Daya inilah yang memudahkan pergerakan dari titik pegun ke daya pergerakan yang diperlukan. Biasanya kenderaan yang bercc besar dan berat mempunyai daya tujahan yang tinggi, jika ini tidak berlaku itulah yang diistilahkan sebagai ‘underpower’. Kenderaan bercc besar juga lebih mudah atau cepat ketika kuasa enjin diperlukan dalam situasi tertentu. Pernah tak antara kita terpaksa mengekori kenderaan yang ingin memotong di hadapan kita tetapi kenderaan itu agak lambat untuk memintas? Kenderaan yang lambat untuk memotong ini boleh membahayakan pengguna jalan raya yang lain terutama apabila kenderaan dari bahagian hadapan telah hampir. Selain itu oleh kerana kesukaran untuk memintas ini juga menyebakan kenderaan tersebut terpaksa mengekori sahaja kenderaan di hadapan dan kenderaan di bahagian belakang semakin panjang. Tentu keadaan ini kita pernah alami.

  131. alauddin says:

    Ooo, macam tu ke bro rambai. sori aku tak selak kat page atas. Apapun cc kenderaan memainkan peranan untuk keselesaan memandu dan keselamatan pemandu. Aku tak pakai mpv pun, aku cuma pakai Ford Econovan aka Van Pasar Malam. Tapi just nak share opinion je.

  132. kien says:

    Grand Livina best ke? Pakai aluminium piston tu. Tapi kenapa Serena 2000cc tak pakai aluminium piston tu? Kenapa Lancer, Accor & Camry tak pakai piston & rod yang murah tu? Bagi saya Grand Livina sebenarnya tak berkualiti based on harga dia. Kalau fikir logik kenapa kereta sedan macam Latio & Nissan Sentra yang kecik bodynya dari Livina harga lebihkurang? Reliable ke aluminium piston tu untuk jangkamasa panjang? Timing chain lama2 tak bunyi kasar ke enjin tu? Betul la orang kata kereta continental built to last tapi kereta asia built to support sub industries (ex: parts etc.) Memang beauty lies in eye of beholder tapi bagi saya Grand Livina nampak murah sama macam avanza. Kalau tengok interior design and material rasanya Exora lagi best.

    Apapun tahniah buat proton, selepas era tengku mahalel nampaknya banyak pembaharuan & kronisme (sub-con) dapat dikurangkan dengan mendadak.

  133. gen2 lama says:

    kalau sesiapa yg sangup tunggu next year ….exora turbo akan keluar……heheheh confrmed by syed zainal on paper today…

  134. alauddin says:

    Kalau macam tu siapa beli sekarang rugi la? Nampaknya siapa nak beli kena tunggu dulu. Takut nanti tak pasal-pasal Exora sekarang secondhand value drop macam Gen2 tanpa CPS, Avanza 1.3, etc..

  135. gpfocus says:

    Kien,
    Ko ada kereta continental ker? beza timing belt dgn chain x selalu kena tukar mcm 100k sekali…tengok ler A32 dgn perdana V6 tu cukup ler…menteri2 pun x sanggup nak guna…….tanya ler otai driver2 taxi kalo boleh beli selain proton dah tentu nissan sentra etc yg diaorg pilih…

  136. gen2 lama says:

    timing belt vs timing chain….

    hmmmm….gen2 saya dah tukar timing belt 4x (every 80K km)….mahal sangat ke kos tukar timing belt?….kalau rasa sekali tukar tak sampai 500 tu mahal…better go for timing chain….cheaper…and the cheapest car that use timing chain rasanya myvi kot…or vios J spec….(kalau salah tolong betulkan)……

    rasanya proton should buat survey lagi….kalau sekarang ni ramai concern pasal timng chain..proton should follow people’s choice…any proton people here?…

  137. gjk 97 says:

    hakikatnya..
    exora mmg sah underpower.buktinya?knp perlu proton nak keluar exora versi turbo,adakah nak galakkan rakyat malaysia berlumba pakai mpv?rasanya tak kot!sebabnya ialah untuk memberikan exora power yg mencukupi terutamanya bl pemandu memerlukan kuasa yg lebih.hrpnya lpsni exora takla kena mkn asap livina lg.he,he..

  138. alauddin says:

    Aku nak tanya je. Honda Accord & Toyota Camry pakai timing belt ke timing chain. Kenapa Vios pakai timing chain, Camry tak pakai? Kenapa Hyundai Getz pakai, Hyundai Sonata tak pakai? saja je tanya. Aku pakai Ford Econovan je. Nak pakai MPV tak mampu. Jangan la korang hentam aku.

  139. alauddin says:

    gpfocus. Perdana bukan msalah timing belt, tapi masalah gearbox, masalah berlaku apabila gearbox rosak depa tukar gearbox baru (LO Kerajaan) tu yang jadi mahal tu. Sebenarnya kalau nak save boleh pakai recond punya gearbox atau eterna je.. Tak pernah pulak dengar perdana ada masalah timing belt.

  140. lanrambai says:

    Tak habis-habis pasal makan asap livina. Aku dah banyak kali cakap.. Exora tak underpower bagi yg biasa guna kereta-kereta biasa macam aku… Kalau yg jenis suka bagi org makan asap… nak buat apa pakai MPV???

  141. Joko says:

    Pada pandangan aku dari segi teknikal, Kuasa pecut atau apa yg disebut Kuasa Kuda HP enjin Campro CPS ni, tidak boleh diperkecilkan sebab untuk enjin 1.6cc jarang ada kereta boleh sampai 125hp. Itu sebab kalau lihat di Hway kerena Waja, Gen2, Malah Proton Saga BLM enjin campro memang hebat laju, selalu berada dilorong kanan dan boleh bersaing dengan kereta2 yg cc 1.8 atau 2.0.

    Tapi kalau kita lihat pada kuasa Torc iaitu daya untuk menggerakkan kereta dari keadaan pegun masih sama dengan Livina iaitu 150Nm. Sedangkan berat tanpa muatan/ Kerb weight exora mencecah 1422 kg dibanding dengan LV cuma 1202 kg, dah tentu exora akan menghadapi masalah untuk membawa beban atau menaiki bukit.
    Sedangkan MPV lain yg mempunyai berat yg lebih kurang sama seperti Citra menggunakan enjin 2.0 dengan daya torc 174Nm, begitu juga T.Wish 1.8 berat 1300kg Torc 170.

    Itu sebab ramai yg menjangkakan Exora ini under power… agaknya.

  142. rexona says:

    rakyat malaysia mmg suka berlumba.. tak payah tunggu turbo. EX5 pun belasah jer.
    Untuk keluarkan engin 1.8, proton perlu melalui R&D sekali lagi. ini akan melibatkan kos yg byk.
    Knp perlu engin turbo? bg pilihan kepada pengguna selain CPS yg ada skrg…

    makan asap ke tak tu bergantung pada driver la klu nak banding GL ngan exora ni.

  143. Joko says:

    Rakyat Malaysia memang kreatif dari segi modifikasi, samada bahagian luaran mahu pun enjin… takat turbo tu, Proton tak buat pun ramai yg dah buat sendiri, tengok ajerlah Wira Turbo enjin Mitsh GSR ker Evo ker… Apa2 pun Malaysian serba Boleh..!!

  144. Norman says:

    Kat S’pore ade mamat sumbat turbo kat Neo dan Gen2 diorang.Kos pun tak mahal sangat,Ok jer siap boleh ikut bontot WRX lagi.

  145. Joko says:

    Betul Norman , kat Shah Alam pun ada sorang aku tengok masuk enjin Turbo GSR dalam Gen2 dia, kemudian ada sunroof lagi, peh..! Macam pelesit dia lari beb..

  146. azree says:

    salam semua,
    bagi sy…pendapat @ pandangan korang memang bernas dan very profesional beserta dengan fakta lagi…ini memang kaki study car magazine every month..tahniah buat semua..apa-apa pun sy puas hati sekarang kerana sudah 7 tahun pakai wira 1.5 mt tak der apa-apa masalah..ada pun cuma kecik-kecik..balik kampung stedy jer selama tujuh tahun…dari anak seorang sehingga sekarang anak dah tiga…mmm…anak-anak pun dah pandai tengok keter ni lawa laa….cantik la…livina abah…lawa lahh..exora…lawalah…avanza lawalah…
    tapi apa pun servey punya servey…wira aku ada orang nak beli RM19K…ok jugak tu…terus jer booking…GL 1.6M..sehari dua lagi dapat kot kata sales man..sooo…bayar jer instalment bulanan…tutup mata sekejap…apa pun kepuasan memakai…dan tak pokai…itu ajer…

  147. gpfocus says:

    bro alauddin,,,
    betul tu perdana selalu problem V6 gearbox…kos tukar timing belt + plug dah cecah min rm1.5K…kalo A32 guna timing chain samapi 300k km pun still OK…lagi pun aku dgr mitsubishi (sedara proton) x famous kat jepun,,,toyota/honda/nissan ada sambutan…
    lagi satu bro,,,rasanya camry pakai timing chain!!!!!
    apapun aku jenis pokai x berani ambik risiko beli exora…takut2 selalu masuk w/shop…apapun aku sedaya upaya membeli brgan buatan malaysia.mcm brgn mkanan/pakaian dsb…brg letrik/kenderaan belum berani…

  148. gpfocus says:

    bro joko,
    kereta 1.6L NA byk yg boleh produce lebih dr 125hp..mcm toyota blact,silver top/honda b16ab/nissan sr16ve/…

  149. Joko says:

    gpfocus,

    Yelah tapi jarang-jarang yg sampai 125bhp, boleh kira ngan jari, lagi pun nama2 model tuh kalau dijual (kat Malaysia lah..) mesti mencecah RM100k punya.. So tentang power enjin and performance ni, boleh lah bagi kepujian kepada Proton kru… tak kiralah samada ciplak teknologi Lotus ker, atau usaha sama ker, tapi yg penting hasilnya membanggakan.

    Selain dari itu, bab rekabentuk pun memang boleh dipuji, aeroshape nyer, bentuk lampu besarnya, body line sampai ker lampu belakang, memang ada kelas. Tak kiralah sapa ciplak sapa, sebab belum ader mana2 syarikat luar negara yg claim atau saman proton sebab ciplak menciplak ni.

    Tapi bab kualiti barang pemasangan… hmmm masih mengecewakan. Belum dapat dibanggakan. Ramai yg mengadu atau komplen, itu rosak, aksesori ni jem, itu tanggal , ini patah, sampai ader yg cop aksesori Proton cam ayam. Namun malangnya yg menerima nama busuk ini secara umumnya adalah proton.

    Sebagai tambahan, yg menyebabkan harga proton tinggi adalah kerana disebabkan barang2 cam ayam ni juga. Rasanya sikit ajer lagi, proton perlu improve, prestasi dan kualiti barangan dari pembekal2 ini sahaja.

  150. gen2 lama says:

    dah makin banyak aku nampak exora kat jln ….hari ni je nak p keje je dah 5 kali….

    tahniah proton…..

    bab exora turbo….pada saya tu la strategy proton…bukan semata2 pasal ‘orang kata’ underpower…

    mula2 kluar N/A auto – berduyun2 orang membooking…

    pasni kluar manual plak – murah sikit..makin ramai la kot tertarik, pasal murah & pick up lebih skit….

    then tahun depan turbo – target untuk yg nak lebih power & tak kisah bayar lebih skit & yg dok bising underpower…

    cuba la pikir +ve….maknanya proton nak luaskan terget market….abis tu lepas ni kalau dah kluar versi turbo, apa versi cps biasa akan stop? apadaaaaaa……kalau punca proton kluarkan turbo semata2 pasal nak tutup mulut orang yg kata underpower….confrm la stop production biasa….

    sama la mcm CPS…..lepas ada CPS campro biasa pun masih jual lagi…

  151. AbgSelamber says:

    kenapa exora nak tuka injin turbo?
    Cuba kalian fikir kan sejenak lojik @ tak?
    MPV dari jenama mana yg ada turbo?
    berapakah harganya pula?
    mampukah anda membeli nya?
    dimana lojiknya?
    kita renong2kan………

    Apa pendapat anda ?

  152. sidjustice_77 says:

    Salam semua,

    “NAZA memang dah buat hal, memang gila babi…”kalau kata-kata macam ni orang kata kesat, tak sabar, tapi aku bukan nak kata la, aku pun ada booked juga golongan kereta murah ni konon-kononnya nak tolong “company melayu” la katakan disamping nak rasa bawa MPV termurah dengan cc 2000. Tapi aku rasa macam dah kena ayam ngan team diorang ni. Bila aku tanya untuk dapatkan juga keta sebelum june, korang nak tau apa diorang cakap…”…saya dah bincang ngan bos, management, diorang cakap kalau abang nak juga keta hari jumaat ni boleh…tapi abang kena BAYAR RM2 SETENGAH…aku tanya dua ratus setengah ke? dia kata eh…bukan RM2,500.00, sebabnya abang kena bayar ni kepada NAZA sebab diorang mintak kalau nak awal kena bayar duit UNDER TABLE baru dapat keta. Aku tanya diorang kalau mung tak de stok cakap je tak de nape nak buat hal macam ni, kalau ada keta tu kenapa nak buat customer mcm ni, bagi je la keta tu bodoh. Ni siap nak mintak rasuah pulak, tak malu tu siap sebut …abang kena bayar jugak duit ni UNDER TABLE. Aku tak paham la orang melayu ni memang sikapnya macam ni kot, taktik bodoh nak kapur bangsa sendiri, apa punya bangang, katanya diorang la dealer terbesar NAZA kat MALAYSIA. Korang memang hantu la…kita ni bila rasa dah ada untung sikit jgn cepat sombong, nak ayam kan orang kalau dalam ramai2 ni ada yang masin mulutnya, maka tunggu la NAZA nasib korang akan jadi mcm GM motors baru padan muka. Orang kata manusia dipegang pada JANJI, BINATANG dipegang pada….aku bukan marah cuma terkilan je, melayu memang padan ngan nama ME-LAYU, aku bukan ME-LAYU, aku MUSLIM MUKMIN.

  153. Comment says:

    sidjustice_77..kalau betul hal ni terjadi buatlah surat secara rasmi kat pengurusan Naza biar diaorg tahu org2 dia (wakil2) dia buat kerja. Kan aku dah kata barangan baik, kalau perkhidmatan tak baik hasilnya jadi tak baik.

  154. gjk 97 says:

    setuju dgn pandangan Joko,kalau tgk horsepower mmg enjin campro tinggi,tp daya tujah dia tak mampu nak tampung berat exora.sbbtu kena asap dgn livina walaupun kuasa kuda lbh tinggi.kalau nak yang power rondo la jawapannya dia punya tork 189Nm..bab exora turbo saya rasa camnila mudah fahamnya,proton ibarat lelaki yg punya hasrat tinggi,nak kawin sampai 4 cntohnya.bl dah kawin sampai 4 mulalah rasa tak mampu dr segi ‘performance’.pastu apa lg cari la mcm2 ubat takut isteri2 komplen..samala mcm proton,dah tau enjin 1.6 tak cukup power tp nak keluar jg mpv,lastly ubatnya kena pasang turbo la.takut pengguna komplen..amacam ada setuju ka kawan2?he,he..

  155. Joko says:

    Apa tunggu lagi bro, pakat aje ngan SPRM, bawa sorang pegawai dan menyamar sebagai kawan, lepas hulor duit tu terus cekup, biar padan muka dia… orang2 yg jenis camnilah perosak bangsa dan nama baik Naza..

  156. kej@m says:

    betul..betul..betul..

  157. AbgSelamber says:

    Kalau susah susah sangat
    beralih laaaa pada NGL tak gitu kej@m
    emmmmm

    hanya cadangan jerrrr……

  158. kej@m says:

    hehe…betul 2 mmg betul..
    tp ikut citarasa masing² gak..
    kalu hati dh ske..nk wat mcm mne kan..

  159. azree says:

    mmm…tak sabar lg nk tunggu GL putih baru aku ni…siap impul bodykit..harap2 tu tak der masalah spt yang semua bangkitkan..dan yg penting don’t miss the installment…kalau mis sajer satu bulan…pening kepala…ye tak…apa-apa pun dapat balik kg ngan livina putih…

  160. kej@m says:

    azree..

    selamat mencuci GL putih tu la ye…hehe…
    nnt dh pki tau la…kawan dh rse dah…
    terseksa gak la…

  161. Comment says:

    azree + kej@m..joinlah Cars bayar yuran ahli setahun atau 3 tahun terus. Lepas tu kalau cuci RM8 je. Kalau polish atau wax + basuh = RM35. Kalau basuh + polish + wax = RM68. Kalau kat luar lbh RM100 sekali buat. Warna putih + hitam payah nak jaga tu. Lagipun tak larat nak wax + polsh sendiri. kalau basuh ok lagi.

  162. kej@m says:

    yuran tahunan die bape tu…

  163. p-je says:

    dalam bnyak2 aku baca dan lihat tak kira dimana. Aku yakin rondo pilihan yang tepat.

  164. leekaq says:

    p-je..aku setuju 100%. aku dah pakai rondo EX 2008 specs dekat 5 bulan dah..memang best..handling top class, interior simple, plastic tapi mewah..no expose screws macam exora. FC average 10L/100km. Drive on NSH 140-150km/j tak dak hal..anak aku kat belakang siap boleh tangkap lentok lagi.. time labor day hari tu, aku drive dari Kulim to Cameron Highland ikut jln Simpang Pulai..siap balik hari lagi (pasai hotel fully booked)…selesa, tak dak sakit badan langsung…

  165. menora says:

    Aku memang tak percaya dengan kereta malaysia…..patriotik ..jiwa merdeka konon…support kereta malaysia konon … aku nak tanya kompemni kereta malaysia ni yg kita bangga ni.. ada semangat patriotik tak? . Kereta malaysia yang nak export tu.. bukan main elok lagi dia bikin… oooooh orang malaysia tak boleh beli yg ini ni untuk exsport… tanya diaOrang jaga orang malaysia ke jaga orng luar ….. Di Jepun, Korea yang berkualiti baik kereta sampai ke makanan dia kasi rakyat dia dulu. Ada diantaranya barang negara2 ini takkan dijual kat negara lain

    kereta malaysia kita keluar duit lagi banyak ada la..! pakai satu tahun dua ok la.. pastu hampeh…kita kelur duit beli kereta malaysia sepatutnya kita rasa bertuah tetapi kita menyumpah repir tingkap sampai 5 ke 6 kali lampu menyala sebelah la.. karan kurang la..dan entah apa lagi..malas nalk cita ibarat buka pekong didada
    semua kereta ada masaalah tapi tanya la mereka yang dah pakai kereta import. kadang2 lebih baik pakai kereta import terpakai.. dari kereta malaysia yang baru

    Aku dah test drive exora bawa 7orang penumpang.. enjen menggaung macam apa entah …apa2 pun lu pikir la sendiri
    Sabar Kumpul Duit Dan Beli Kereta Impian Anda Bukan Support Kroni2 Malaysia

  166. alauddin says:

    Menora, kereta japan, korea & continental pun masuk dua tahun dah tak sama macam mula2 beli. Kita sendiri yang create perception tentang kenderaan ikut jenama. Padahal kalau tengok sesetengah model kereta jepun yang bawah 100k kualitinya tak seberapa. handling macam naik sampan. Kalau tak percaya menora cuba follow kereta wira, waja, persona atau saga dari belakang di NSHighway, lepas tu cuba follow pulak honda city ke vios ke ke.. Tengok la dari belakang tahap goyangan kereta-kereta yang anda banggakan itu.. Masalah anda ialah brand penentu kualiti kereta. Pada aku kenderaan import yang 100k ke atas baru macam Civic, Altis, Accord, Camry etc. boleh dipercayai kualitinya.

    Pilihan ditangan pembeli. Anda tak perlu mengutuk mana2 kenderaan yang disukai oleh pembeli. Kalau anda nak pakai kereta yang overpriced silakan.. Takdak siapa pun nak kutuk..

  167. gen2 lama says:

    yang dok jadi mcm anjing melalakkan bukit ni apassal….

    kalau dah tau proton takde kualiti…takyah beli la woi…banyak lagi mpv lain yg lebih murah & lebih quality…tak payah nak cite kat sini….masing2 punya pendapat….dah terbukti ramai yg pilih exora….

    masuk exora ni aku punya nama dah ada 3 bijik proton…1 perodua kancil….kesemua masih milik aku lagi….

    Gen2 aku dah masuk 6 tahun…jln dah lebih 300’000km…abis loan…masih mantap lagi…kualiti memang tak sehebat kete2 jepun la…tingkap jatuh sekali..tapi p la betulkan …aku buat sekali je….sampai la ni masih gah diatas jalan…

    dah penuh laman rumah dengan kete cikai malaysia je….hidup bahagia dan tenang je…

    go proton….semoga pekerja2 proton masih ada keje nak bagi anak bini makan….

  168. Norman says:

    Gua rase market turbo ni untuk yang sanggup bayar lebih..CPS untuk yang tak mahu pikrkan kos maintain turbo tapi nak power dan campro biase untuk yang hendak point a to point b jer.Harap2 model tahun depan kurangkan weight dia sikit..Ade org pakai Proton tak semestinye dia tak mampu beli keta Jepun atau conti tapi faktor jimat,senang dpt spare part dan lain2.Untuk yang pentingkan kualiti walaupun diri sendiri takde kualiti boleh beli Jepun atau conti kalau faktor ansuran bulanan tinggi tak jadi masaalah.Kalau gua nak belanje lebih gua terus angkat Conti,90% quality assured.Tapi skrg Mercedes pun banyak problem sebab assemble kat negeri asia,Kat China..

  169. kenvey says:

    tuan tuan dan puan puan, jika kamu mahu resell value baik pilih jenama toyota honda atau pun nissan,cuba kamu bayangkan proton gen2,waja,perdana punya resell value baik tak?bandingkan toyota vios, honda city,nissan sentra..sya bukan cakap kereta nasional tak baik, cuma kita mahu jual punya jam mahu pula top up nanti..resell value tak baik bukan tak mahu support..terima kasih

  170. Comment says:

    kej@am..yuran utk masuk ahli Cars dalam 300+- untuk setahun..tapi aku amik 3 tahun utk 2 buah kereta dalam RM1200.00. Kira berbaloi ar bila Wax + Polish jadi RM68 je.

  171. Comment says:

    Teruskan berforum bro..pendapat berbeza tetap ada. Aku dah pakai pernah pakai kereta baru Proton Satria 1.3 + Wira AB SE 1.5. Skang aku pakai MPV alhamdulilah dengan rezeki dan kemudahan yang diberikan. Yang bestnya MPV aku jalan jauh hanya 12 sen +- dengan purata kelajuan 120km/130km. Performance ok. Apa-apa pun dengan pelbagai MPV di Malaysia kita lebih banyak pilihan.

  172. rusdibakar says:

    En kenvey, toyota unser resale value balik berapa? Nissan Cefiro resale value berapa? Honda City seterika (bukan new facelift yang baru launch punya) resale value berapa? Buka brand yang menentukan resale value kereta tu.. Tapi permintaan pembeli.. Cuba la test drive honda city yang dah 3 tahun diguna.. Tengok apa masalahnya? Aku malas nak cerita, kau tanya je la owner city tu.. Apapun aku tetap support proton, produk tempatan yang mula menampakkan kematangan selepas era Mahalel..

    Lagi satu kalau nak beli kereta jangan dikira resale value tetapi kita kena kira berapa banyak masa yang kita gunakan untuk bawak kereta tu.. Kalau seminggu naik 2 ke 3 kali memang la tak berbaloi.. Kita sebagai pembeli bayar harga kereta tapi tak guna mengikut keperluan kita.

    kalau ikut teori, liabiliti macam kereta ni kita kena maksimumkan penggunaannya baru berbaloi dengan apa yang dibayar. Tapi kalau kita beli semata2 nak pakai masa weekend eloklah tak payah beli kereta, tapi sewa bila nak pakai.

  173. gen2 lama says:

    resale value pada owner sebenarnya bergantung pada berapa lama loan…kalau buat loan sampai 9 tahun, takpayah la pikir value…tak berbaloi…

    mcm kete saya contoh nya…orang kata gen2 value drop….tapi saya loan 7 tahun…settle tak sampai 6 tahun…sekarang ni – hak milik kekal saya…kalau nak jual..senang2 je dapat cash 10k -20k….saya tak kisah pun….terpulang la ….kalau memang mula2 beli plan nak pakai 2-3 tahun je, baik beli used …tak pun recond..

    sekarang ni orang tak kisah pun pasal resale value…citra contoh terbaik….masa harga agak mahal dulu…ramai juga orang beli…la ni dapat rebat banyak lagi…lagi la berebut orang nak beli…

    MPV saya memeng totally weekend car & p bercuti….ni pun ikut keaadaan masing2 ….saya setiap minggu balik kg….nak jumpakan cucu ngan atuk nenek diaorang selagi masih ada…so kalau nak sewa kete setiap minggu pada saya lagi la membazir….

    tak semestinya kalau orang beli kete guna weekend je tu membazir…pada yg rasa tk berbaloi tu, eloklah buat masani takyah beli dulu…beli ikut keperluan. tak boleh la kita nak buat kesimpulan bedasarkan pendapat kita je….masing2 punya keperluan yg berbeza…

  174. rusdibakar says:

    Gen2 lama.. saya setuju dengan pendapat anda.. Kalau nak beli kenderaan fikirkan comfort yang bakal kita perolehi.. Kalau nak beli kereta kita fikir asyik nak jual (2nd hand value) baik beli kereta secondhand atau beli kancil. Dah tentu perbezaan 2nd hand value tak banyak..

    p/s. handling proton 2nd generation (waja, pesona, satria, gen2) memang superb..

  175. gen2 lama says:

    setuju…..pasai tu sayang nak jual gen2….layan selekoh best giler…lagi2 dah tukar bucket seat (fto punya)..

    dengan tong gas NGV berat kat belakang pun tak rasa beza sangat….

  176. Joko says:

    Pendapat saya lain pulak, kebiasaannya kita apabila sudah menggunakan sesebuah kereta , bila masuk 4 tahun dah mula menjeling2 kereta baru yang lain. Sebab model kereta baru setiap tahun akan keluar. Bila dah masuk 3 tahun ada bermacam2 model baru dijalan yg lebih advance dari keta kita, contohnya Proton sendiri, kalau dulu ENjin Mitshubishi, lepas tu keluar model campro, lepas tu keluar plak model Campro CPS. Bila orang dok bincang2 pasal keta model baru enjin baru, awak punya dah ketinggalan, nak cakap pun tak ada value orang nak dengar.

    Anak pulak dah mula membesar, kalau dulu pakai kancil sekarang kenalah model sedan pulak, kalau besar dan ramai , kena lah pulak MPV atau Van, supaya senang nak balik kampung atau travel mana2.

    Kemudian kerja, dah naik pangkat pulak, gaji pun naik, dapat bonus plak, abis tu, pekerja bawahan plak dah pakai keta baru lebih advance dari kita. Berapa lama lah kita nak bertahan dengan kereta lama kita, walau pun masih baik lagi, kalau ada masalah pun minor ajer, apa tah lagi kalau yg asyik masuk bengkel ajer..

    Disini saya katakan bahawa secondhand value adalah penting supaya kita tidak bermasalah masa nak menukar kereta lain disebabkan hal2 diatas.

  177. gen2 lama says:

    ada betul nya en.joko….manusia mana pernas puas…..tapi saya cuba tahan diri & hargai apa yg ada…nak menangis saya masa ‘bagi’ kancil kat adik…padahal kalau balik kg kancil tu masih ada lg…nak bawak pun boleh..

    keluarga makin besar – pasal tu saya tambah satu lagi. MPV untuk keselesaan keluarga..anak2 tak bergaduh kat belakang berebut tempat.

    pendapat saya plak pasal naik pangkat dan gaji….saya tak kisah orang bawahan pakai kete apa..nasib baik dapat wife yg sama pendapat dengan saya – baik saya tambah harta (tanah/kebun) dari pikir nak pakai kete ‘better quality’….setakat ni cukup la…gen2 ngv buat p keje, MPV untuk jalan2 balik kg, saya yakin exora saya akan bertahan untuk at least sampai abis bayar….kalau gen2 saya mampu (dah lebih 300 000km) ….insyaallah exora juga mampu (setakat weekend je)

  178. Joko says:

    Gen2,

    Kira benarlah alasan saya tadi, bahawa disebabkan faktor famili, yg berkembang, mempengaruhi keperluan kita utk menukar kereta. Tambahan kalau umur masih 20an ke 30an. Kira anda bernasib baik sebab mampu memiliki 2 buah kereta, jika tidak , kena juga jual gen2 dulu baru boleh beli exora.

  179. gpfocus says:

    GENG2…
    CAYA LA SAMA UR GEN2 DAH JLN 300000KM…KIRA HEBAT TU…

  180. Itik_Unser says:

    Pakai Toyota Unser LGX lg berbaloi….boleh muat ramai… 10 orang takdak hal…. selesa…gagah & jimat bila letak fuel saver….maintenance very minimun…servis sendiri jeee….

  181. dollah says:

    orang kat exora under power tapi powernya sama dengan nissan livinda 1.8

  182. garantukal says:

    Setuju dengan Itik_Unser. Serap hentakan UNSER antara yg terbaik.

  183. kej@m says:

    ayh saya pernah pakai unser masa baru² kuar dulu..
    serapan hentakan toyota unser mmg sedap..
    tp yg xsedapnya, penggunaan miyk nya.. bayangkan seremban-kl myk utk pergi blik RM50..
    tu harga myk lama..saya dh x igt berapa harga myk dlu..

  184. pungkoq says:

    aku lg xpercaya kualiti kereta buatan china..mcm kita bli henpon buatan china..tv buatan china

  185. pungkoq says:

    exora nmpk baguih..saiz lebih kurg estima. estima harga kt 200k…..

  186. gen2 lama says:

    gpfocus,…..

    saya setiap minggu (sepanjang 5 setengah tahun) ulang alik kl – johor…keje jgn cite la…p hantar anak bini dulu hari2…

    8x tukar timing belt….sekali tukar water pump, sekali speed sensor….rasanya tu je major part yg saya tukar…..

    pasal tu saya tak kisah kete tu jimat minyak ke kuat makan minyak ke….average speed highway 120km/h…minyak confrm lebih..alahhh…berapa sen sangat beza pun penggunaan minyak setiap km kalau nak compare kete2 lain…tapi sekarang dah 2 tahun pakai NGV…lagi la tak risau pasal minyak…

    lagi satu pada saya kalau pakai kete ni simpan la sikit setiap bulan – untuk kecemasan..tak kira kete apa pun,quality bagus macamana pun, mesti satu hari akan belaku…

    setakat ni tak mengecewakan saya….so sape2 kata proton tak reliable, saya orang pertama tak setuju…(tp mungkin nasib saya baik dapat kete elok)

    yg penting penjagaan….kete saya 100% original part.

  187. Baron says:

    aku dah penah pakai tv brand china.Haier(Top electrical brand kat china). Beli, pasang kat uma
    siap ade irama kat belakang.kualiti mmg teruk.terus aku pulang kan balik kat kedai. sejak kejadian tu
    , no more China brand.

  188. Baron says:

    aku dah penah pakai tv brand china.Haier(Top electrical brand kat china). Konon nak try China brand la.mane tau kot2 kualiti ok.
    Beli, pasang kat uma siap ade irama kat belakang.kualiti mmg teruk.terus aku pulang kan balik kat kedai. sejak kejadian tu
    , no more China brand.

  189. pakden says:

    nilai untuk duit adalah terletak pada kualitinya
    nilai untuk kualiti adalah terletak pada jangkahayatnya
    nilai untuk jangkahayat adalah terletak pada poket kita semua

    orang dulu2 beli barang hampir kebanyakannya import
    dari periuk kat dapur sampailah kerete yang kat luar rumah
    dari ubun2 anak mereka lembut sampailah anak tu pandai beli barang buatan sendiri

    dari satu sudut, hakikatnya orang2 dulu mampu beli barang yang buatannya
    memiliki kualiti jangka hayat yang baik.

    keadaan jauh berbeza sekarang, sungguhpun masih mampu beli barangan
    buatan luar negara kita perlu berhati-hati kini..

    ” JANGAN BELI BARANGAN BUATAN CINA ”

    cuba imagine satu hari nanti korang terbeli susu yang ada melamin
    untuk anak2, biskut yang bercampur kertas untuk hidangan waktu senggang,
    ubat-ubatan yang dicampur racun untuk membela orang tua korang, anak bini
    sedara mara, ketua kampung lagi.. peti tv yang bertahan entah tak sampai setahun,
    kereta yang merapik kualitinya, baju yang korang pakai tu.. entah2 apa saja bahannya.

    aku hilang orang tua gara2 barang buatan cina yang berlambak kat luar sana.

  190. kicap says:

    jangan samakan tv ngan kete kilang lain2 kalau nak dibandingkan ngan di negara kita sama saja pengeluaran kita kualiti kurang promosi lebih2 yg penting pikir bajet dulu sebelum beli

  191. pak man says:

    tolong bagi tahu pandangan ahda kenapa warna [SUNBURST ORANGE] grand livina tak ramai yang pakai?

  192. pakden says:

    warna pun dah sunburn pakman, colour yang bermood panas
    rasanyala.. kebanyakan orang memilih warna sejuk dan warna neutral

  193. Joko says:

    Pak den,

    Pada pendapat aku, teknologi negara China sebenarnya jauh lebih maju dari kita. Itu sebab negara China dari segi perdagangan antarabangsa jatuh nombor dua dibelakang Amerika Syarikat. Malaysia sudah 35tahun menjalin perdagangan usahasama dengan China dan sehingga kini sudah hampir rm52 bilion dagangan antara dua negara ini.
    Yang menjadi masalah nya ialah permintaan untuk barangan yg murah dari negara ini yg tinggi dgn mengenepikan soal kualiti menyebabkan banyak barangan tiruan yg dibawa masuk ke Malaysia seperti HP dan komputer. Samalah juga macam barangan tiruan dari Siam. Orang kita memang suka benda2 tiruan. Kalau anda pernah pergi melawat ke China, anda akan dapati barangan berkualiti sebenarnya banyak terdapat disana dan kilang2 mereka sentiasa memastikan kualiti produk sentiasa diutamakan.

    Cuba lihat sutera China, mutiara china dan berbagai produk eletrik keluaran nya yg bermutu, tetapi kurang berada dalam pasaran diMalaysia sebab permintaan yg kurang utk barangan yg mahal. China juga boleh membuat jet pejuangnya sendiri dan digeruni oleh negara barat.

  194. pakman says:

    pakman nak beli kereta baru lah! tapi rasa nya grand livina jadi pilihan saya dari yg lain .Dah cuba memandu memang ok sebab itu tanya kan warna ada setengah pendapat menyatakan[ sunburst orange ]itu hanya di gemari sesuatu kaum sahaja.tapi pakman suka warna itu.

  195. pakden says:

    yang penting pakman suka..
    pakman jugak yang drive benda cantik tu mundar mandir nanti.
    asal hati sendiri puas.. part tu tiada tolok banding tu.

  196. Joko says:

    Pakman,

    Cuma warna oren tu tak berapa naik sangat (striking) macam myvi atau exora punya oren. warna tu agak dull sikit lah. Saya ada tengok masa nak service kereta kat nissan sc itu hari. dalam banyak2 GLivina, hanya sebijik ajer yg pakai kaler itu. Tapi terpulanglah kalau dah suka, amik ajer lah. Kalau boleh pasang body kit sekali lagi ngam.

  197. kej@m says:

    pakden, jgn ikut org..ikut kata hati sendiri..
    nnt menyesal kalo xske..warne tu pun cantik juga..
    kalo dh tmbh skirting sume lg cantik..warne jgn org pakai..
    tp kalo pakman pki dan modified cantik² mesti org pandang..

  198. pakden says:

    hati kalau dah bekenan yang baik2 tu turutkan saja pakman…
    tak luak rasa suka tu, hari2 hati berbunga, kan ke indah.

  199. altariz says:

    Assalamualaikum…Ana tumpang masuk ahhh!! gini lah nak tentukan kereta apa yang bagus mungkin melalui review dan jugak testimony pemilik2 lepas. Namun kadang2 kita terasa kelemahan diri kita dalam menentukan yang manakah kesesuaian kereta untuk kita dan keluarga, so buat Solat Istikharah, minta petunjuk dari Allah lah, ahaaaa!!! mungkin dapat selesaikan masalah tuh. Tak pun kalu duit dah tahu bertimbun beli jah lah, kalu rosak beli lain pulak. Jangan main2 wehhh. Bukan murah kereta 80K nie,

  200. pokki says:

    salam sejahtera…
    nk tny cket.. dlm byk2 mpv y d bincangkan ana rs chery plg bsr dia nyer cc enjin kn..
    camner ngan penggunaan myk dia plak? mcm vvt/vtec ker? ader sper2 tau x?

  201. aim says:

    rasa enjin chery bukan kategori vtec/mivec/dvvt/cvvt atau suku sakat dia … dia cuma pakai enjin mitsu GDI yg dibuat tuk kearah alam sekitar, bukan untuk performance … enjin ni dulu guna kat mitsu chariot, abang grandis …

    entah tol ke tak aku ni … tu yg aku penah trbaca laaa heheee

    salah jgn mare ye …

  202. pakman says:

    kau orang memang bagus,kalau bab beri pendapat aku selut kat kau orang,at list aku rasa lega pasal kaler haritu. aku dah server warna lain selain warna oren tu ,warna putih boleh tahan tapi agak lambat ,kalau booking sekarang , first of june pun tak komfem dapat,so what you say man.

  203. Comment says:

    pak man..warna putih mmg cun. Tapi susah skit nak jaga..kene polish + wax dalam sebulan sekali baru cun. klau tinted gelap lagi mari…tapi sendiri mau ingat. :-)

  204. zynull says:

    Rondo is the best…………..interior ada class, engine power giler kalau bawak 180 – 190 km tu still tak rasa goyang, FC not too bad kalau bawak maintain 110 km, ada rupa SUV, features baik punya dan harga berbaloi for 2000 cc car. Sama standard ngan Wish & Stream. Kalau tak percaya pegi beli satu. tentang sales service tu bergantung kat mana. So far ok jer budak budak dia.

  205. yus kl says:

    Hari rabu lepas aku otw ke Batu Pahat dah sampai seremban masa SA call kata Exora aku dah keluar .Aku patah balik pindah barang dari waja dan malam tu jugak aku bertolak. Esoknya pulak aku ke JB . Dalam perjalanan balik aku isi full tank ,set trip meter dan AFC meter , aku mula perjalanan lewat malam so penggunaan AC pada tahap minimum ,trafik lancar dan cuaca baik . Penggunaan petrol agak memeranjatkan aku dapat purata 7.8L/100km bersamaan 14.4 sen /km . Kelajuan purata 100 kmh . Performance enjin aku tak uji sb belum 1000km tapi mencukupi dan kita boleh terasa kekuatan torknya pada rpm 3000 ke atas yakni bila cps berfungsi . Tabiat enjin memang berbeza dgn waja ( lebih kuat pada low rpm tapi kurang pada high rpm ) . Ianya lebih menyamai perdana aku dulu yang tarasa agak berat masa nak memulakan perjalanan dari pegun tapi bila dah laju sikit terasa power . Untuk pemanduan sebenar itu lebih penting terutama utk memotong kenderaan lain . Kita bukan nak drag race ,yang perlukan Pecutan sampai tayar berasap masa memulakan perjalanan . Ride & handling lebih baik dari waja & perdana dan semestinya jauh lebih baik banding dgn Innova , avanza , citra dan grand livina yang pernah aku test drive sebelum ini . Sebelum terlupa kalau nak gunakan auto cruse ,gunakan pada jalan yang rata sahaja , elakkan dari menggunakan di jalan berbukit utk mengelakkan gear drop dan menjimatkan petrol .

  206. mageroyo says:

    ni nak citer aku beli wira 1.5 sedan manual loan dah habis 7 tahun satu problem pon tak pernah aku cuma tukar taya mnyak itam bateri dan yang paling teruknye kene isi minyak hari hari skang ni masih mantop lagi

  207. Geng Utara says:

    Aku baru beli Grand Livina 1.6 Auto. Lebih kurang 2 bulan la. Mmg la aku belum boleh buat kesimpulan tapi aku sangat2 berpuas hati dengan performance yang ditunjukkan. Baru2 ni aku balk kampung aku di Perlis. Kualiti dan kelajuan mmg cukup memuaskan . Yang paling penting minyak Nissan Grand Livina ni paling menjimatkan. Bila aku pikir2kan balik, memang berbaloi aku pakai kereta ni dan langsung tak menyesal. Bukan aku meminggirkan barang buatan Malaysia, tapi kalau aku dah tanya ramai orang sebelum pakai GL ni dan ramai yang mengesyorkan Nissan Grand Livina. Mungkin Jepun ni dah jauh ke depan kot dalam pembikinan teknologi bidang automotif ni. Apa2 pun aku belum ada apa2 masalah lagi dengan Kereta Nissan Grand Livina ni.

  208. pak man says:

    pak man tak boleh chakap apa-apa lagi sebab belum pakai GL lagi tapi rasa nya dari kesimpolan nya dari pendapat yg lain tu GL memang mantop la.tapi apa-apa pun berhati-hati lah dijalan raya.itu yang penting.

  209. tokdai says:

    salam. hari-hari aku baca komen kwn2 kt cni. thanks pd sume. cuma aku masih konpius (mcm pius ptus) duk pk nk akat GL 1.8 ke @ tuggu facelift citra tu. bg aku dua-dua kete tu elok cuma bg aku sndiri (dah tgk showroom), GL nmpak sempit n kecil sket hargo pom agak tinggi. kalu tgk citra plak besau la sket hergo pom buleh angkat ade byk rebet lg.cuma naza ni byk aku tbaca komplen psal dealer yg xendah kt customer lepas sale n masalah teknikal lain. aku pegi tanya dealer psal facelift n rendah harganye. aku nak tggu facelift tp bini aku nak akat GL… huhuhu waaaa… @%$#% tolong tunjukkan jalan yg lurus utk aku..

  210. B@bah says:

    [KERETA INFO
    | MAJALAH KERETA MALAYSIA Car Automotive News Reviews Tips & Details]
    PROTON EXORA VS GRAND LIVINA VS CHERY EASTAR VS NAZA CITRA VS KIA RONDO?
    PERBANDINGAN MPV DI MALAYSIA

    Pemenangnya ialah……………………………………………… K i a R o n d o !!!
    M U K T A M A D //

  211. Comment says:

    Kalau nak jimat minyak GL mmg terbukti rendah jika dibandingkan dengan MPV lain. Ingat minyak ni harganya tak tetap. September ni pun minyak naik secara ‘simbolik’. Kalau penggunaan minyak melebihi 20sen 1km mmg agak tinggi bagi rakyat biasa. Walaupun beberapa sen berbeza tapi kalau dah kerap guna mmg agak terasa budget untuk penggunaan minyak ni.

    * pak man dah angkat GL lum?
    * tokdai – kalau nak jimat mmg GL. Amcm budget?

  212. tokdai says:

    salam. tq comment. mmg aku dah servey n tanya kwn yg pkai GL ni, tbukti jimat minyaknyer… td aku bru call dealer GL tanya psal 1.6 AT & 1.8. yg xbest nyer dealer tu jwb apa yg aku tanya jer. xde ke nak hurai cmne klebihan 1.6 & 1.8ke, ape2 ke. aku tanya sepatah dia jwb sepatah. mcm aku g kt showroom dia gak… xbyk ckp trus bg pamplet GL… aku ni bru 1st time nk pakai mpv mane ler aku tau klebihan ape2. kalu psal proton n sephia tu aku tau ler. aku tanya psal dwnpayment katanya 10%..huhuhu… 5% xleh ker? klu kt KL full loan bleh lg pe.

    psal budget kira ok la takat 9k sbln. nk tanya kwn2 bank mane yg rendah ratenyer? yg Islamic punya. tq comment. (ht dah lean kt GL 1.8 ni)

  213. tokdai says:

    Ooops silap…bukan 9k— RM900 sbln ok …

  214. altariz says:

    Peminat chery takdak ke kat sini, nak tahu gak perkembangan kereta chery nie…..dengar chery mpv kat singapore dah naik harga, mahal lagi dari wish, betul ko? tapi chery easter memang rupa ada mengancam jugak.

  215. Comment says:

    tokdai…joinlah http://www.mylivinaclub.com bleh tanya pe2 nak tanya..

  216. Comment says:

    Plz look this video…
    http://www.youtube.com/watch?v=swpJ-eB3ZSA&feature=channel
    ]Sharing is Good, Sharing Good Only[

  217. kej@m says:

    pakman,

    xrugi kalo join… aku xdpat nk jawab ko punye soalan..
    ko punye komen xkuar la..dapat bace sikit jer kt recent comments tu..

  218. pak man says:

    maaf lah ada kesilapan teknik sekit nak join yuran dia sekali seumor hidup ke? atau setiap bulan ? setahun sekali ke? atau……..freeee! maaf ya! dah tua katakan.

  219. danny says:

    sebenarnya apa2 mpv pun ok.ada lebih dan ada yang kurang, so x yah gadoh2.mana rasa bekenan beli je.jgn dgr ckp org.yang nak pakai & bayar tu kita bkn org.tul tak….dulu aku mmg tak suka sangat citra, tapi last2 aku pakai juga citra.tak tau knp boleh jd mcm tu.
    yang nyata sekarang aku suka citra aku tu…
    itulah aku nak bg tau klu rasa2 bekenan tgk mpv, x kiralah exora ke,livina ke, cherry ke dan tah apa2 lg lh,beli je..

  220. pak man says:

    betul tu terus………………

  221. abangis says:

    aku dh pakai rondo..memang best beb… pandu di highway memang smooth.. x sedar meter dh mencecah 140km. langsung x gegar,, minyak pn ok..try la beb..aku cadangkan pakai le rondo,,,memang berbaloi..

  222. tokdai says:

    salam kwn2. hrni aku nk g showroom GL len plak. dealer dlu xbyk ckp boring aku. kmarin aku call dealer bru pompuan. best tul siap hurai cara nk buat loan lg. katanya sume rate bank 3.5%. klu dwpyment rendah bleh ejas lg 1.8.

    kgni aku nk tanya kwn2 GL ade rebet ke RM2000? ade lg ke free installment 3 months? ape2 lg yg free nyer leh aku mntak kt dealer tu @ pe2 klebihan len. kononnya aku ler xkuno sgt. hehehe.. thanks kwn2.

  223. kej@m says:

    tokdai,
    best la tu dpt rebet RM2k. pe lg..mintak la lg mcm²..payung, tingted free, string lock, blasah jer…
    mintk je slagi boleh, bodykit kalo leh dpt free pun rembat jer…

    pakman, rsenye yuran tu setahun skali kot.. mungkin saudara comment lebh pasti..

  224. Comment says:

    Yup..yuran MyLC RM55 tu untuk setahun. Dapat sticker club + baju club. Sape2 yang beli GL tu demand skit untuk freegift pada SA. Kalau Pak Man + tokdai nak amik GL..joinlah forum juga. Cari otai2 yang dah lama guna GL pastu bleh tanya SA mana diaorg beli yang beli dapat rebat + freegift + tinted + etc. Lepas dah dapat GL nanti bab aksesori pun bleh dapat harga istimewa untuk kawan2. Kalau taknak amik bodykit IMPUL atau yang biasa, bleh beli yang after market macam Airmaster punya. Yang bestnyer biler dah join kelab serata Malaysia ada geng MyLC. Diaorg pun bila vacation ctct ahli kelab yang berada kat situ, bleh TT sama dan berkenal2. Lain2 maklumat teknikal + performance + FC + DIY semua ada dibincangkan kat http://www.mylivinaclub.com :-)

  225. bros says:

    cherry easter cantik jugak..tapi member aku yang dah pakai tak rokomen kan MPV nie..katanya interior dia plastik..ntahlah…aku setakat nie pakai serena highway star mmg puashati la..dalam luas..ada corridor, sunroof, paling penting jimat minyak dari waja aku …tapikan tepuk dada tanya selera…ikutlah kemampuan kita nak pakai kereta..tak yah dgr pendapat org..

  226. pak man says:

    untuk pengtahuan tokdai apa yang saya tau semasa pembincangan pembelian GL ,saya dengan saleman EDARAN TAN CHONG tempohari bekenaan freegift yang akan kita dapat bila kita beli GL 1.6A harga on the road 88,600 ,ada tiga pilihan[ A] aerokit impul,tinted v cool,nombor plet dan plet yg canggih RM3000, [B]full v cool RM2600 tapi 99% uv,[C] harlf leather seat RM2700.ada beberapa tambahan apa-apa,untuk mencukupkan koata RM3000 bagi setiap pilihan,tapi ingat ini hanya boleh didapati dari EDARAN TAN CHONG saja,kalau 1.8A berlebih -lebih lagi lah.kerana harganya pun lebih.
    itulah yang saya dapat’

  227. Comment says:

    pak man..kalau nak canggih beli after market skirting – Airmaster. Lagi mari. Sy order luar half leather tu dapat jimat RM400. Kualiti + jahitan sama yang TCEAS punya. Siap boleh pilih warna lagi. Kalau half leather TCEAS ikut warna dia je. Maklumlah ada anak kecil, senang nak cuci bila guna half leather. Kalau fabrik bukan apa tak tajan cepat tukar warna warni dan berabuk tu yang tak tahan tu. Kalau saya, saya akan pilih [C]. Amacam pilihan pak man?

  228. PEQ7557 says:

    AKU DAH PAKAI EXORA 3 MGGU. OK GAK SIAP PASANG RIM 17

  229. pak man says:

    sebab itu saya suka bertukar-tukar pandangan tentang GL ni selagi kita belum sain I.O.U .kalau dah tak boleh buat apa-apa aja.

  230. Comment says:

    pak man klau cukup budget layanlah 1.8 lagi mari…lagi jimat FC. Kat bandar pun dalam 16+- sen 1 km. Long distance lagilah jimat…tu yang pilih 1.8 tu. Beli ni pun sbb FC 1.8 lagi ok…apa2 pun ikut budget ar. Almaklum sendiri juga kena bayar…kalau nak tgk pic GL htrlah mel ke [email protected]

  231. gpfocus says:

    semalam mbr baru dpt exora hujung minggu lepas…cakap x puas hati dgn enjin performance///dia ada wira enjin GSR turbo, tu pasal dia rasa enjin campro kurang power…dia siap plan nak masukkan turbo jer…x confident nak memotong dsbnya …

  232. rusdibakar says:

    memanglah, dah pakai turbo rasa lain la kalau bawak exora.. Jangan kata exora jer, mpv lain pun tak best kalau nak bandingkan ngan kereta saloon dah tu convert turbo pulak..

  233. stylooo...drifterrrrr says:

    kalau pakai rim saiz 17…berapa siri yg sesuai…..kedai tayar suruh pakai 17/50/215….tak berat kee….

  234. kenvey says:

    rusdibakar,saya nak cakap sorry dulu,honda city walupun ada masalah tapi boleh jual dengan harga peratus yang banyak dari harga baru..bila u cakap cefiro adalah banding dengan perdana..perdana harga baru 100k tapi sekarang drop sampai 70% harga itu..betul tak?cefiro pula baru drop 50%,camry pula drop 40%,honda accord sama dengan camry..kita kira peratus..i pun pakai proton,tapi baru 1bulan saja ini rosak itu rosak yang pelik suspension 3 bulan sudah rosak..saya janji sama sendiri itu proton ialah kereta pertama ku dan terakhir ku..next kereta i ialah nissan march cbu sampai sekarang tak pernah rosak..sudah pakai 5 tahun..saya rasa proton guna banyak barang pun low quality,jika quality baik tak akan macan ini senang rosak..oh,lagi satu gua punya proton bila hujan masuk air,pergi warranty pun jam,itu orang cakap tak tahu kenapa,tak boleh warranty pula..ini kereta apa?PROTON LOH..

  235. syakir says:

    hari ni aku dpt info keji mcmana gomen nak protect proton (lebih tepat lagi Exora)… interest rate utk Rondo sebelum ni aku cek 2.4 -2.5 % bulan ni dah jadi 3.5 % since Exora launched… Come on la, this is not the way to do business, kasi consumer marah aje ada la…

  236. aim says:

    info keji … heheee

    bukan rondo je, sume keta kena interest 3.XX% …

    bila aku pikir2 balik, apsal lak nak ada perbezaan rate mcm sebelom ni … nape rate tak same ek???

  237. Rambai says:

    kenvey, hebatla lu satu bulan pakai proton sudah rosak macam-macam. Tapi kena ingat jugak, ada yang pakai Nissn Grand Livina 1.6 manual (3 bulan pakai) dah gearbox problem pun ada.. Ada yang berkarat bawah body & steering rack.. Kalau kualiti bagus grand livina tak letak polystrene untuk lapik kerusi belakang tu, hentak banyak kali mau patah..

  238. Rambai says:

    Lupa pulak kalau nak tau lagi masalah Grand Livina, cuba tengok dalam forum livina indonesia..

  239. lanrambai says:

    Aik… ada jugak yg pakai nick rambai… yg pasti rambai tu bukan aku hehehe…

    Ahad lepas aku bawak Exora ke Kuantan. Isi minyak penuh masa bertolak. Dari sungai buloh singgah Kuala Gandah… lepas tu masuk LPT balik keluar tol gambang ke kuantan. Selasa ke Kuala Kemaman. Rabu balik ke KL. Isi minyak penuh balik kat R&R Gambang. RM80.97/481 km = 16.83 sen/km. FC ok lah tu kan. Itu ajelah nak bagi tahu.

  240. yus kl says:

    Heran jugak bila ada yang pakai proton sebulan dah rosak macam-macam . Aku dah pakai 4 model proton sebelum Exora tapi tak pernah rosak teruk cuma wear and tear aje . Rasanya model lain pun ada problem gak cuma diorang segan dan malu nak cerita sebab dah condem kan proton . Mungkin kita perlu berdoa dan bertawakal dalam hal kereta ni sama dgn kesihatan kita gak

  241. pak man says:

    tentang interesa sekarang apa boleh buat 3.5% tapi pak man dapat 2.98% untok 8th di edaran tan chong untok nissan .macham mana bro yg lain ?

  242. Comment says:

    Oklah tu Pak Man, kira rezeki ar tu interest rendah. Kalau kereta Perodua + Proton berapa interest skang ya?

  243. gpfocus says:

    ada org kata:
    “kalo asal pakai proton –>tukar nissan/honda/toyota–>x mungkin nak pakai proton lagi”

    rasanya mcm betul…tpt keje aku ni ada bdk pakai wira kata kat aku nasib baik aku pakai honda(1993) sebab selalu travel JB/TRG?LUMUT dsb…kalo wira rasanya dah x boleh tahan, katanya lah..aku bukan buat cerita…civic aku kalo naik bukit nak ke terowong tu gear 5 jer,,,masa jln tak berbukit waja/wira/gen 2/pesona cucuk aku,,,tapi bila dah tpt berbukit selamba jer aku…heheheh biar lama tapi berjasa…lagi 1 cefiro v6 aku guna timing chain, tak mcm v6 perdana…parah…

    bos jepun aku bgtau kenderaan mitsubishi kat jepun pun x bagus…byk jual among mitsubishi group jer..toyota/honda/nissan tagi famous kat sana..

    bapak aku nya taxi dulu guna nissan x byk problem…tapi bila tukar baru kena paksa guna proton…beli baru x sampai 1 bulan hujan jer masuk air…kesian bapak aku org tua///nak cari makan tapi masalah ni mengganggu dia…tu antara sebab aku kurang percaya dgn proton..jual brg tapi menyusahkan orang…
    tapi aku gak x percaya kete2 korea jugak..

  244. Joko says:

    Dari segi penggunaan petrol untuk MPV ini,

    Kalau yg tak kesah pasal FC sebab gaji banyak atau kantong berisi selalu atau mungkin ada elaun minyak, atau company tanggung, pakailah Rondo 2.0 atau Chery 2.4 tuh, tapi kalau sendirian berhad, dan selalu masuk town yg sesak, pakai lah GLivina sebab lebih jimat, dan tak terasa beban FC dia walau pun dalam kesesakan atau penumpang penuh. Exora pun okey, tapi FC lebih sikit dari GLivina. Namun aku suka bentuk Exora, nampak bergaya dan besar.

    Apa2 pun GLivina aku dah naik Genting, steady ajer dgn gear 2. Anyway itu hari aku nampak Kancil 660 pun boleh panjat gak, walau pelan2. Cuma ada satu keta yg tersadai dan kena panggil lori breakdown. Iaitu Kereta Iswara Sedan. Kesian jugak..nak gi happy ngan famili dah terbantut. Apa nak kata ..

  245. Comment says:

    Rondo tu mmg ok pada aku. Power mmg superb…tapi bab FC tu aku kalah sangat. Kalau FC lbh dari yang lain, lama2 terasa gak. Tu yang beli ikut kemampuan tu..GL 1.8 aku dengan fully loaded + average speed 130km still bleh dapat 13+- utk 1 km. Itu FC jalan biasa dari JB ke Kelantan hari cuti sekolah masa balik kg. Kalau highway mungkin skit lagi jimat. Apa2 pun pilih selagi boleh pilih…:-)

  246. dollah says:

    danny saya nak komen satu kalau beli livinda rm 90 k kalau beli exora 7x k bayanglah kalau di 90k – 70k dah dapat jimat 20x k sama dengan lebih kurang 5 tahun minyak petrol

  247. afandi says:

    salam semua ni pengakuan ikhlas dr aku.aku dah pakai keta ni dr umur 18 lagi skrg dah 32 mula2 aku pakai datsun 120y thn 85 dh5788 minyak dia mmg jimat dan part dia murah aje.aku tukar ambil iswara thn 93 wdb5062 tak adalah masalah sgt tapi power window asyik rosak.aku beli van nissan c20thn 84 wav3661 buat niaga pasar mlm sampai skrg masih guna lagi mmg tak byk ragam.aku jual iswara aku beli honda eg thn 93 bdv7748 tiada masalah sgt lepas habis hutang aku jual aku ambil van c22 thn2001 bga6374 buat niaga uptown.nak gi jln2 susah pasal asyik kena kuar brg aku beli ek thn 97 jgr1536 tapi aku beli murah aje aku bayar cash.ketika on the way blk kelate dgn ek aku tgk grand livina boleh cucuk aku dr blkg hebatnya mpv ni ketika tu meter dlm 180.aku tanya pendapat org yg pakai gl semuanya berpuas hati ttg pengunaan myk mmg terbukti jimat .jadi akhir bln 4 hari tu aku terus ambil gl pasal aku pun dpt interest rendah aje 2.37 23hb 5keta pun kuar wsq1408 aku ambil mpv pasal ank aku pun dah nak masuk 3 org .aku mmg percaya pada nissan pasal aku dah pakai byk keta nissan terbukti tak byk ragam

  248. pakden says:

    afandi, aku stujuj benaramat dgn pandapat ko tu.. walaupun keta aku bukan keta nisan.

    arwah bapak aku dulu pomen keta PDRM, dari sekecik keta sampailah yang banyak taya mcm kaki ulatgonggok tu.

    dia pakai volkswagen ngan nissan dulunya.. yang menjadi kebanggaan aku masa aku kecik dulu adalah hns hns hns..

    orang2 kat kuaters PDRM selalu pinjam atau sewa keta bapak aku tu, pasal keta diorang selalu ada hal..

    dalam kepala aku satu je.. takkan nak bawak anak bini dgn keta yang diorang tak percaya, agaknya la..

    walau macamnapun, bagi yang mampu beli keta buatan luar negara mereka juga mampu tambah keta

    kat rumah yang buatannya buatan tempatan.. hns hns hns.. bertuahnya korang alhamdulillaaah.

    bagi yang mampu memiliki keta sebiji je mcm aku ni.. akal lebih membantu berbanding yang dalam poket tu hehe..

    tapi yang nama GrangLivina tu bentuk dan kebolehannya memang mempesonakan.. orang kawin kata ‘power la bini aku’..

    diorang kata la.. bukan aku, erk…

  249. Mat Jenin says:

    Afandi, tahun 85 pakai nissan tu umur bro berapa? Takkan darjah 3 dah pakai kereta.. Hebat betul la lu.. Semua kereta ok sebenarnya.. Kalau nak berkira sangat pasal fc ambik kancil, kalau tak kisah fc ambik cefiro.. Apapun yang paling penting comfortness..

  250. pak man says:

    betul tu! tapi apa salah kalau kita sama-sama membagi pandangan fc tu penting juga di ambil kira dula pak man pakai kembara macham nak pitam fc dia dari pg ke segamat 195km fc rm 60.kan parah tu tapi 7th juga pakai kembara .baru ni nak tukar GL .

  251. spekmato says:

    salam..

    TQ.. aku salut kt korang…komen yg banyak membantu.

    aku celah skit…pakai keta ni mesti ikut tujuan korang. kalo korang rasa keta dah tak suit sb fmily ramai, pakai la MPV
    tu pun kena cek badget korang pulak. macam macam keta ada (MPV), ada klebihan masing2. buat list…apa yg korang perlu kt MPV tu…pastu bandingkn…
    AKu suka tengok honda stream dulu dan kini. dulu engine 2.0, sekarang kuar 1.8 je. ada korang kisah tak? downgrade ke tu? kurang power ke 1.8 tu? Wish 1.8 ?
    ni cerita aku pulak…MPV aku dah pakai Stream 2.0 ivs sejak 2005 lg…tp lani dalam proses jual (kalo ada sapa2 nak aku kasi 95K je…huhuhu). Aku juga dah pakai CITRA 2.0 GS 2006-2008 (ni adik aku ‘terbeli’…aku yg bayar n pakai..korang jgn tanya kenapa). ..memang banyak beza…Stream: pernah kena flushing power stereng, absorber lebih keras,soudsystem kureng cam bunyi radio kt kenduri kawen jek, hos power stereng bocor, bolwer aircond blakang bocor, bored interior outlook,handling biasa je dan paling bengang kena RM1300/bulan….yg baiknya enjin 2.0 ivtec memang power,guna plastik hi Q, FC jimat lebih jimat, enjim senyap walau tekan 130 ke 180km/h, 150km/h tak rasa laju, ada immobile..
    .CITRA pulak: guna plastik low Q, ada skru tercabut masa drive tatau skru mana, skru kelihatan sana sini, lebih sempit, enjin mengaum, pickup kureng power, 120km/h dah terasa laju, xde immobile, kurang jimat minyak, SC kureng…kena Q, maintainace charge tinggi…yg baiknya bayar RM700/bulan jek, muat 7 orang gak, handling lebih lembut..ok,
    kesimpulanya, apapun kete yg kita mak miliki, pastikan apa tujuannye, poketnye timbang2kan, pro cons kete tersebut. Jangan kondem kete mesia.Harap membantu.

    p/s-aku jual stream nk amik MPV exora + sedan + moto sbijik lak…

  252. yus kl says:

    Aku dah pakai 4 model proton & 2 model kereta jepun sebelum Exora . Kesimpulannya semua model ada kelebihan dan kekurangan, pada aku Exora ni cukup selesa (saiz, leather ) , jimat ( Highway 7.8 L / 100km , town 9 L / 100km ) , nyaman ( aircond sampai belakang) , Hiburan ( sound system ok dan dvd ), Kemudahan (gps & bluetooth hp ) superb ride & handling and good power . Oh terlupa , selesa poket membayarnya .

  253. Ahmadi says:

    spekmato, wish tak downgrade la.. dia bawak keluar version 2.0 jugak.. version 1.8 dikeluarkan jugak untuk mereka yang hanya pakai dalam kawasan bandar & mereka yang kurang mampu.. try la surf wikipedia ke about.com ke.. jangan main reka cereita..

    Lagi satu stream banyak masalah & citra pulak enjin mengaum? betul ke ni bang? sampai nak jual stream beli exora pulak tu.. selalunya kalau orang nak downgrade dia tukar mpv ke kereta, bukannya tukar ke mpv yang murah & banyak masalah… Macam tak logik/ rekaan je.. Jangan marah ye abang spekmato..

  254. yus kl says:

    Aku pakai Exora takde plk masaalah . Jadi sapa yg mereka cerita . Kadangkala kami yg pakai proton ni bukan tak mampu nak beli wish ke stream tapi priority tak sama .

  255. unwar says:

    i minat mpv produa

  256. afandi says:

    mat jenim keta tu thn 85 bukan aku pakai keta pd thn 85 mmg tika tu aku umur 8thn,aku beli second dlm thn 95 baru kerja mana ada duit nak beli keta baru.keta datsun 120y ni aku beli rm8k tapi rasa mcm beli 80k sejak tua ni baru boleh beli keta baru

  257. rusdibakar says:

    Aku pakai citra. tapi bawak 120 tak mengaum pun. macamana en spekmato boleh kata mengaum. Kalau bunyi tayar ke, bunyi nombor plet gegar ke, bunyi wiper ke, bunyi sunvisor ke, atau bunyi tuan kereta sendiri mengaum logik jugak. Selalunya kereta yang cc rendah yang enjin mengaum kalau sampai certain speed. Nak senang abang try bandingkan kancil 660 dengan 850 dan cuba bawak 120kmph mana yang lagi mengaum. Ataupun abang try bandingkan wira 1.3, 1.5, 1.6 dan 1.8. Mana yang paling sedap masa high speed.

    Kalau cc besar rpm naik sikit je, jadi geseran piston dan blok kurang berbanding dengan kenderaan yang cc lagi kecik. Sebab itulah kalau bawak kenderaan cc besar rasa macam bawak perlahan je padahal meter dah mencanak naik.

    Pada pendapat aku exora memang boleh beli, grand livina pun ok (aku pernah terbaca tapi tak ingat di mana yang livina 1.6 manual performance sama dengan 1.8 auto), avanza pun ok kalau diikutkan dengan kegunaan di dalam bandar (save minyak), cherry pun ok (bagi yang minat cc bersesaran tinggi), rondo pun ok (aku cukup berkenan ngan mpv ni, nampak mewah kalau dalam kabin), citra pun ok (tapi aku jealos ngan mereka yang beli sekarang, memang murah & berbaloi.. aku beli dulu 84k gls hu.. hu.. tak patut naza buat macam tu pada owner yang beli awal, kalau boleh bagi la jugak rebat kat kami) kalau boleh semua pengeluar kereta janganlah bagi diskaun sesuka hati, kesian pada owner yang beli dulu, lagi satu siapa yang pakai proton saga kereta kebal mesti terasa beli 38k lepas tu proton keluarkan promosi 26k. isk.. isk..

  258. luqman says:

    salam sume…
    sy org baru kat cni, just nk tnye pendapat korang, yang mane ok kia rondo or cherry easter?if sape2 yang boleh bg penjelasan..sbb skrg tgh buntu…tq

  259. yus kl says:

    Naza telah manghilangkan kepercayaan pengguna naza dan bakal pembeli dgn strategi pemasaran mereka yg menurunkan harga kenderaan bila permintaan menurun . Ini antara sebab bakal pembeli takut nak beli model baru dari mereka . Masaalah pd pengguna naza pula ialah harga kereta mereka jatuh terlalu teruk kerana sebab diatas .

  260. spekmato says:

    salam..

    kenapa la aku dari pepagi tadi nak post takleh..ish

    Tuan Ahmadi…aku tak bermaksud bahawa wish, stream downgrade….aku tau stream ke wish ke, masing2 ada model 2.0, 1.8….aku kata,stream lepas kuar model 2.0 dia kuar pulak 1.8! (dulu ada model 1.7)..aku tanya korang ada ke honda buat downgrade? jawapannya TAK…ko jgn tanya aku sb…ko pi tanya HONDA. Ayat aku suh ko cuba bandingkan situasi stream ngan proton. jgn main hentam je bro…

    Stream tak banyak masalah ….bagi aku ok jer..cuma kekadang sedikit masalah tu biasak je (kete dah lepas umur 4 tahun dah)..lagipun kete tu QC dah pass. (kete jepun made in Indonesia pakai kt cuaca mesia…merc abg aku 2006 pun dah naik karat..jarang basuh kot)…so apa salah exora?(cukai import tadak kot)

    Aku jual stream pastu aku nak pakai exora mesti la ada sebab….aku dah bagitau aku nak amik exora + sedan (BMW sebenarnya..) + moto (Aprilia RSV1000R..bini aku dah bagi green lght)…Exora tu cukup la MPV utk bawak fmily aku yg dah cukup 6 orang masuk aku (pakai weekend jek..buat apa aku beli memahal pastu jarang pakai?). Lagipun aku dah pakai stream tu 4 tahun dah.(dah buruk pun) Pasal Citra tu (ko dah pakai ke?)..cerita pasal enjin sedikit mengaum tu ko cuba la bawak sendiri. cuba juga tekan 130km/h ke atas..pastu test drive stream lak (nk test drive stream ak pun bleh)…apa bezanya..(habis tu Exora katanya mengaum gak…kenapa aku nak pakai gak?)… Aku banding ngan stream. Tapi aku pun noted gak kelebihan dia….tujuan aku, nak bagitau apa kete pun ada kelemahan dan kekurangan dia..bukan aku nak kondem kete tu…dengan kata lain bukan suh ko JGN beli.

    Pakai exora tu downgrade ke? 2.0 ke 1.6, mahal kpd murah kot? Atau teknologi enjin kot? Aku pikir : lebih murah (jimat poket), luas dan selesa (blower aircond 2 juga, bonet luas), teknologi proton terkini, enjin kurang power? Tkpa la aku nak bawak anak bini jalan2 je sambil nengok pemandangan indah …nak rushing aku hantam Bimmie atau motor aku….lain2 sama jek…(aku suka handling proton aka lotus)….lagi-lagi la pulak aku leh rembat sedan + moto….tu kira downgrade ke? Kawan aku jual merc, beli kancil + 2 rumah kedai…pun downgrade gak kot.Hmmm….cuba ko list kan apa masalah exora yg ko noted ‘byk masalah’ tu? (itu pun jika ko dah pakai…kalo ikut cakap orang takyah listlah…)

    Harap penerangan ini membantu post sebelumnye.

    p/s-aku pun ada koleksi iswara 1.5(A) 1993 dan kancil bini aku 660 2006 (ok ape…)
    - aku punya stream 2.0ivs D??9189 hitam, Citra GS D??908 hitam (dah jual)…Wish biru 1.8 W??8888 (kawan punya, buat bandingan)…kalo ko nk geran potostat pun aku leh kasi.
    ….aku bukan marah! Tapi GERAM je bila ko cakap ‘rekaan’ aka penipu!

    Buat tuan rusdibakar pula…ko cuba baca post aku tu skali lagi…aku banding kete apa ngan kete apa?…..hmmm mungkin silap tatabahasa aku kot ramai yg salah paham nii..

  261. spekmato says:

    aku qoute Rusdibakar;
    Aku pakai citra. tapi bawak 120 tak mengaum pun. macamana en spekmato boleh kata mengaum. Kalau bunyi tayar ke, bunyi nombor plet gegar ke, bunyi wiper ke, bunyi sunvisor ke, atau bunyi tuan kereta sendiri mengaum logik jugak. Selalunya kereta yang cc rendah yang enjin mengaum kalau sampai certain speed. Nak senang abang try bandingkan kancil 660 dengan 850 dan cuba bawak 120kmph mana yang lagi mengaum. Ataupun abang try bandingkan wira 1.3, 1.5, 1.6 dan 1.8. Mana yang paling sedap masa high speed.

    Kalau cc besar rpm naik sikit je, jadi geseran piston dan blok kurang berbanding dengan kenderaan yang cc lagi kecik. Sebab itulah kalau bawak kenderaan cc besar rasa macam bawak perlahan je padahal meter dah mencanak naik.

    aku jawab:
    ello brader…maaf la kalo ko salah paham…ayat aku berbelit kot….aku tk buat bandingan cc kecik ngan cc besar…aku wat bandingan SAMA CC…cuba ko bawak citra ko tekan 100km/h rpm bape tengok? stream 2.0 100km/h rpm xsampai kt 2 (x1000) pun…kalo nak sedap cuba try tekan 180 ke 200 km/h.(itu pun kalo citra ko leh pegi + ko ada bran)…xyah le banding cc kecik ngn besar!

    adoiya….aku nk beli kete mesia gak walaupun owang kata macam2….mesia boleh.

  262. ismad says:

    Proton exora ok tapi jangan tekan lampu belakang kuat-kuat, klip patah. Lagi satu alur permukaan shift gate gear mudah patah, jangan bagi anak kecik tekan tau. Cuba bandingkan kenipisan permukaan shift gate tu dengan kereta lain yang ada shift gate. Proton punya aircond semua model memang best, kereta conti & japan tak boleh celen.

  263. rusdibakar says:

    Ooo, maksudnya rpm je lebih sikit.. Rasanya citra pun 2 lebih sikit je masa bawak 100kmph.. Mungkin power to weight ratio pun kena ambil kira, itu aku memang setuju dengan kau bro.. Tapi kalau enjin mengerang masa bawak 120kmph tu yang aku rasa lawak sikit.. Sebenarnya aku selalu jugak tekan 180kmph citra aku tu masa outstation.. Takdak masalah pun, lagipun body berat mestilah sedap.. Rasanya mpv lain pun boleh bawak 180kmph tanpa masalah, bukan hanya honda stream je.. Apapun tahniah kerana dapat mpv baru, nanti bolehla kami warga kereta.info tumpang naik ramai2…

  264. spekmato says:

    hmmm…..tatau nk citer la tuan rusdi….citra aku dulu kalo tekan je bleh dengar suara enjin….ko punya beza kot atau tuning keta aku tu tak betul kot? Apapun, aku thumb up utk citra! banyak kelebihan gak.
    aku nak gi test drive rondo lak sari dua ni….kalo sempat.

  265. dan beramboi says:

    Hi Tuan Spekmato,
    Banyak duit hang nak tuka keta selang beberapa tahun…share sikit la duit tu bro hehe! Takdelah cuma nak bagi nasihat sikit…duit tu kalau ada baik simpan kan untuk masa hadapan & sekolah anak2 (kot2 Pakatan Rakyat dah takeover dari BN, takde dah quota bumiputra nak dapat biasiswa JPA dsb). Kalau tak pun, bagi sedekah kat orang yang kurang mampu…ada baiknya dalam duni & akhirat. Tapi aku tetap respect hang sebab nak beli Exora…support industri bangsa kita; BMW & Aprillia tu…no comment. :-)

  266. geronggang says:

    aku menaruh minat mendalam thadap wish namun pitis tadak muhaahahhaa… skrg aim eastar la puloks hihihi

  267. ako says:

    apsal exora tak jadi macam wish@grandis…exora yang ada skrang pun cuma nampak lebih tinggi dan besar..apsal tak jadi van je..hehe

    dulu sblm exora kuar rmai yang menjangkakan seperti wish@grandis..namun begitula hasil gabungan citra+avanza+livina=exora…ALL THE BEST FOR EXORA

  268. pak man says:

    hai kawan-kawan ada tak yg tahu kenapa toyota bagi models,avanza,vios,Hilux DC,Rush[2-7th 2.38% 8-9th 2.68%] bagamana dengan NISSAN dan JENAMA YG LAIN.ada sesiapa yg tahu?

  269. ako says:

    toyota lajak promosi yg sblm ni sempena agung birthday bln jun ni..tu yang dpt interest rendh..bln dpn naik 3.5%…kete import sume sama

    honda 3.5% n lain2 ntahla..sama je kot

  270. gayabiru says:

    bagusss…ada komen pro dan kontra, ,yg aku nampak mesti dorang kata kete dia saje yg bagus, kete org lein sume tak bagus..BUKAlah minda kita …lapangkan fikiran berfikiran terbuka….
    sebenarnya kalau nak komper kete2 ni, korang kena fikir dan buat analisa dulu setiap kete2 tu…cc kete, harga , keluasan, keselesaan duduk disemua tempat duduk, aircond, fc dan semua aspek lain baru dapat keputusan tepat..
    contohnya kalau nak komper exora yg hanya 1.6 ngan rondo 2.0 tu, memanglah rondo lebih pickup sebab cc lebih besar, begitu jgak dngan citra 2.0 jugak…GL 1.8 cc …cc besar body kecik/ringan tak mungkin sama dengan kete yg cc kecik body besar skit…lu pikir sendiri….betul ke cara korang komen tu…
    dalam memilih kete plak, kena jugak fikir, bila satu masa nanti kete rosak, camna ngan harga sparepart, senang susah dapat alatganti, kena kira kos repair jugak…kos lain2
    kereta dan apa2 yg menggunakan enjin ni, bergantung jgak kepada nasib anda sendiri, kalau dah nasib dapat yg ok..oklah, kalau yg masalah…kenalah tanggung masalahnya… tak semestinya jenama ini mesti elok, jenama ini tak elok… apa yang kita harap moga kita akan dapat yang baik dan terbaik untuk kita dan keluarga…
    ini satu perkara yg mgkin ada yg setuju, ada yg tidak…..kebanyakan minda orang malaysia ni masih mengatakan hanya barangan impot saja yg baik, keluaran malaysia sumanya tak elok…masih dikuasai minda penjajah
    sya salute kat orang2 yg menyokong industri buatan malaysia, harapkan orang luar nak menyokong kita, TOKSAH lah mimpi
    harap takde yg tersinggung ngan pendapat ini….

    DUIT poket sendiri
    nak gunakan kereta tu sendiri
    nak beli mana satu kereta
    LU PIKIRLAHHHHHHHHHHH SENDIRI

  271. neo says:

    setakat ni my sis guna neo…..best drive bile bawak laju then turn tapi the big problem dalaman econnye cam tak sejuk sangat maybe sbb design econnye bulat cam angin econ tu susah masuk dalaman kete…..memula service pastu berbunyi2 depan kat bawah absorber tuh…..gi je servise proton shah alam….hancus…..ade mekanik baru g kursus la …. barang xde stok la…. sepupu lak guna proton saga , 3 kali service sbb tayar berbunyi n berbau…..proton service leh kate xde ape ape ….. so rasanye pembeli proton yg try nak jadi warganegara yg beli barangan tempatan nih asyikk tertipu jer ngan bad service kete tempatan nih…..but the best is my kelisa service kat perodua/dauhatsu service sek 15 (bukan kat service perodua yg betul ek) good service …… good advice n boleh kate cekap la …… so ….. mane qualitynye barangan buatan tempatan

  272. hayamjagau says:

    Macam Lanrambai cakap isi minyak exora rm81 dapat 481 Km, itu dah kira kuat makan minyak. Aku pakai citra isi penuh rm100, balik kampung perjalanan 480km minyak ada 1/4 lagi. Bolih jamin jalan 200km lagi. Ada yang komen Citra mengaum,.. memang sah pemandu yang mengaum. Aku Speed 130-140 tak rasa apa pun..steady je..Aku beli Citra kerana ada jaminan 5 tahun, kalau ada masaalah takut apa? kan ada jaminan?Apa-apa yang tak puas hati..bolih upgrade, kerana diskaun 20K ada dalam poket. Nak tukar enjin pun tak da masaalah..
    Lepas 5 tahun jual……..

  273. Norman says:

    Keta baru running in memang mentekedarah minyak lah bro lepas tu ok..Civic EG lama gua pakai 6.7litres per 100 kmh(manual)Saga skrg ni baru running in 6.6litre-100km tapi skrg maintain 6.3/6.4litre per 100 km pada purata kelajuan 100kmh,Ok tak?Wish 2.0 tu sebenarnya untuk pasaran bebrapa negeri asia jer,Kat s’pore pun takde 2.0,Even JDM spec pun takde..

    Pendapat gua semua MPV kat senarai ok ok belaka.Kalau nak ckp underpowered Eastar calon.Enjin thn 2001 130hp untuk 2.4litre.Tapi selesa gak.Livivna 1.8 jimat minyak,1.6 tak brapa kalau banyak city driving,Exora pick up semput tapi lepas gear 2-3 dah mantap,Rondo enjin bising sikit tapi ok takdak hal punye..

  274. Joko says:

    Mungkin kita boleh kata begini lah,

    Nak pilih kereta MPV ni, macam pilih jodoh gak, kalau hati dah berkenan, orang cakap apa pun, buruk ker, tak sesuai ker, hati tetap pilih si dia gak. Siang malam pagi petang asyik terkenang itu jugak, diberi pilihan calon2 yg lain , tetap yg itu jugak.Dan dah jodoh tu, tak kemana lah, tetap akan disatukan jugak. Yang penting hati puas sebab dapat idaman hati. Tak perlu intai2 yg lain lagi

    Lepas bersama, pandai2 lah jaga dengan baik, mana yg kurang, pandai2 lah adjust atau baiki. Nak pakai lama, jagalah kebajikan luaran dan dalamannya, jangan nak tenggek ajer tahu ari2…

    Satu lagi bila dah dapat idaman hati, jangan intai2 atau ngurat yg lain plak, nanti dia merajuk, mulalah asyik masuk workshop ajer, atau asyik accident ajer, sebab masa memandu berangan keta lain. hee ee teori aku jer..

  275. yus kl says:

    Aku pakai Exora petrol long distance 7.8L /100km @ 0.14sen / 1km. Dlm bandar 100% – 10.2 L / 100km . Pada aku Fuel consumptiom Exora ni lebih kurang dgn kereta 2.0 dan 1.6 aku , bergantung pada cara pemanduan . Ride & handling superb, air cond superb takde anak aku yg akan kepanasan walaupun duduk di barisan belakang . Performance ok dan mencukupi , kalau nak merempit aku tak bawak MPV lebih baik aku bawak kereta . Untuk MPV keselesaan dan kenyamanan adalah faktor yg paling penting utk aku .

  276. sidjustice_77 says:

    Brand lain lancar facelift, customer yang booking awal terus dapat keta. Ini tak dah dekat sebulan dah katanya seorang pun belum dapat lagi. Ni apa cerita. Ni aku cakap pasal CITRA FACELIFT, korang semua tak rasa pelik ke? Bila aku bertanya diorang (salesman) naik angin, sampai ada yang dah resign dah pun, tak tahan. Kata mereka lagi FACELIFT ni dikeluarkan hanya untuk 2000 unit sahaja bagi seluruh malaysia. Mereka berkata lagi NAZA nak tengok demand ok ke tak. Tapi bila kita bertanya bila boleh buat delivery, replynya…”bukan abang seorang je…ramai lagi, kena ikut giliran…”aku cuma tanya mereka roughly saja, Kalau tak mampu nak meet demand baik tak yah meniaga la wei. Tak kan nak kena tunggu sampai setahun kot.

  277. lim says:

    I feel disappointed with my exora. No pickup at all. I think proton cheat the consumer. If you want to buy this mpv, wait for manual version. I think my previous wira (6yrs – mitsu engine) is far better in term of handling and pickup. For exora owner, pleasedont to try climb genting with this mpv, trust me. Nak jual balik harga tida, rugi sangat saya.

  278. jamil says:

    Kalau pakai enjin mitsu waja manual 1.6 (4g18) mungkin ok untuk exora. Campro even CPS punya waja still tak boleh celen waja mitsu. Tambah pulak kalau auto. Exora pickup memang hancur, tapi kalau top speed masih boleh dimaafkan. kalau pakai area bandar mungkin ok. Kalau pakai area kampung siap kena maki orang la.. nak potong lori pun tak berani kalau lori bawak 70kmph. Kena ambik lajak betul baru boleh potong. kalau pakai kat highway pulak, kena bersabar dengan high beam dari kereta belakang jika kita tengah sedap2 memotong, sebab memang lambat nak potong walaupun pedal minyak tekan santak ke lantai. Pilihan yang bijak untuk cc bawah 2000 ialah GL 1.6 manual ataupun 1.8 auto.

  279. pak man says:

    apa betul ke GL 1.6A 1.6M lagi baik 1.6M boleh tak bagi apa 2 kekurangan kedua-duanya sekali pak man maseh boleh buat pilihan lagi ni.sebab tak pernah bawak AUTO sebelum ni .tak dapat membezakan nya sebab sebelum ni biasa manual .

  280. castello 2 says:

    skrg ni zaman kegawatan..bebelanjalah ikut kemampuan..kita beli kereta fikir jugak perbelanjaan masa depan..xkan xnak mkn..pada saya x kira kemampuan atau buatan..yang penting hati senang,jiwa x tertekan .tepuk dada tanye selera..pada saya CHERY EASTAR tetap jadi pilihan.Coz;

    1;Harga murah

    2;body,interior,desingn dari china.engine mitsubishi 2.4STEPTRONIC(AUTO BOLEH TUKAR MANUAL) SOHC(Grandis Spec)pemasangan MALAYSIA(Tampoi,JOHOR BHARU)

    3;SPAREPART murah..kat kedai potong pun ada..first service pun x smpai RM100.

    4;Minyak jimat 18 sen/km long distance.

    5;design body mavelous…front faceslift 3 dimensi,bonet depan volvo S40,grail audi n lampu depan cutting BMW E46(adjustable 3 step)

    Cakap x gunalah beli baru tau…hahaha…

  281. Norman says:

    Tapi yang peliknye sedare dah dua org pki M-Line Exora dan member budak cina pun ade pakai,Takde komplen pun.Cuma pick up memang semput tapi mid range dan top speed memang hebat.Maklumlah 1.6cc dah lah tu berat plak.Anyway Enjin CPS kalau dah running in ok jer.

  282. mitsuengine says:

    Castello, betol ke part murah? Engine Cherry memang reliably, tapi kalau body, finishing memang hancus. Cuba rasa handle pembuka bonet sebelah belakang.Lepas tu cuba tengok bawah batang steering, Itu baru dua factory mould defect, yang lain2 tuan2 boleh check sendiri. Tapi kalau engine memang bagus walaupun mitsu dah kondem engine tu. memang boleh tapau semua mpv diatas..

  283. geronggang says:

    wah castello2 promo tuh… aku tgh kupol modal la… nak jugak one day i will hhehehe

  284. castello 2 says:

    meniaga kena promo bro..biasalah cari sesuap nasii..ada member2 recomand la bro..hahaha…

  285. geronggang says:

    market berapa skrg bro castello2? mmg bcadang sgt ni nk sebat Chery Eastar sbijik ni tp ujg thn la kot baru ada modal, tgu pembentangan belanjawan by MOF

  286. castello 2 says:

    selling price : rm 87,888.00 LESS rm 7,000.00 price OTR 80,888.00

  287. geronggang says:

    knapa ada yg bleh taruk rege RM 77 189? ke bergantung kpd dealer? atau ada beza yg full specs ngan low specs?

  288. castello 2 says:

    rege 2 lom masuk road tax n insurance bro..advertisement cm2 la bro..attrack custmer..skrg guna kete pe bro?

  289. geronggang says:

    corolla SEG 1.6 mmg dah cantik menarik tertarik memang da bomb la CE ni huhuh berikutan bertambah bilangan isirumah, keselesaan keta dperlukan

  290. castello 2 says:

    mitsuengine;part mmg murah..coz,made in chaina..engine eastar guna old spec punye engine coz senang nk maintain,local mechanic pun blh repare.org kata bwh pokok chery pun blh bikin..low costing…

  291. NAZMI says:

    FAKTA UNTUK DIBETULKAN

    ” castello 2 on June 21st, 2009 at 3:50 pm :

    2;body,interior,desingn dari china.engine mitsubishi 2.4STEPTRONIC(AUTO BOLEH TUKAR MANUAL) SOHC(Grandis Spec)pemasangan MALAYSIA(Tampoi,JOHOR BHARU) ”

    ……………….

    nazmi said :

    body sebenarnya direkabentuk oleh firma terkemuka itali yang juga dilantik oleh pengeluar gah di dunia spt ferrari, lamborghini, dan alfa romeo untuk merekabentuk kereta mereka.. sbb tu bila anda lihat chery ia begitu cun pada pandangan depan dan sisi.. belakang kurang menarik tetapi jika ditambah bodykit dan spoiler, bagi saya toyota wish pun tenggelam…

    untuk anda yang tidak meyakini chasis,

    chasis chery ester direkabentuk oleh Lotus..

    chery easter juga telah memperoleh 4 star dalam ujian EURO NCAP Crash Test.. sy ulangi 4 Star EURO NCAP Crash Test.. dan ia membuktikan Chery Easter adalah kereta yang selamat

    Engine Mitsu 4G64 telah diyakini berkemampuan dan sy melihat ramai pengguna engin ini, amat kagum dengan engin ini walaupun agak lama..

    dan satu ag kehebatan chery easter adalah gearnye gabungan manual + auto.. setakat naik bukit genting ngan cameron kacang bin bendi je… senang je nak memotong…

    cuma kurangnyer hanyalah bg sy pda

    1) interior designnya.. apapun bg sy lebih cun daripada exora, cumanyer bahan palastiknyer yg itu je kurang syok.. dashborard kalau dikemaskan pasti ag cun.. apapun ia masih boleh diterima

    2) air cond di bawah kaki tp bg sy x de masalah la benda ni

    3) ekzos x cantik tetapi buat ekzoz baru baru RM 200..

    interest rate jauh lebih rendah berbanding Exora.. jika anda bersabar, anda mampu mendapat interest rate 3% di bank muamalat..

    tetapi makan masa la sikit…

    dan jika anda membandingkan bayar bulan2 dengan kadar interest rate yg lebih rendah ( 3% ) dr exora, beza bayar bulan2 kurang RM 40.00

    SEBENARNYA EASTER HANYA MURAH DI MALAYSIA SELAIN DI CHINA dan negara2 bebas cukai…

    sebab kalau anda beli chery easter di Singapura yang cukai duti importnye lebih rendah dari Malaysia, harga Chery Easter hanya RM 1 kurang dari Toyota Wish..

    dan bila saya menyemak jualan di Singapura,

    menunjukkan berlaku trend peningkatan harga..

    Chery bagi bulan 1-5 tahun 2009 menduduki kedudukan no5 bagi pengeluar automabil terbesar dunia.. no1 volkswagen diikuti GM, Toyota dan Nissan..

    Chery Ester tidak boleh disamakan dengan Grand Livina, Exora,Naza Rondo oleh kerana bagi saya ia adalah klon kepada Mitsubishi Grandis.. saingannya adalah Mitsubishi Grandis sendiri, Toyota Wish, Toyota Estima, Honda Stream

  292. NAZMI says:

    saya memahami rakyat malaysia mementingkan gaya dan jenama..

    jika itu menjadi pilihan anda…

    bagi saya Chery lebih berjenama berbanding Proton..

    apa buktinya..

    sekarang Chery dalam usaha mengambil alih kepentingan majoriti dalam pengeluar autombil gergasi VOLVO..

    VOLVO dkenali sebagai kenderaan kategori mewah dan eksklusif

    saya kira jika rancangan Chery berjaya, nilai jenama Chery sendiri akan meningkat secara mendadak..

    dan ketika itu sudah tentu harga kereta chery akan mengalami peningkatan harga 10% – 30 % pada pandangan saya bagi mengimbangi nilai jenama..

    JADI PEMBELI CHERY EASTER SEKARANG SUDAH TENTU UNTUNG….

    Jika sekalipun Chery gagal membeli Volvo sekalipun, ia setidak2 nya membuktikan kedudukan kewangan Chery yang amat kukuh…

    untuk lebih meyakinkan anda,

    Chery sedang membina tambahan 3 kilang pengeluaran di pelbagai negara menambahkan jumlah kilang pengeluaran luar negara kepada 9 termasuk 1 di Malaysia yang akan beroperasi hujung tahun ini di Pekan..

    kilang di Pekan berkemampuan mengeluarkan 100, 000 kenderaaan dan ia dijadikan kpusat pengeluaran kenderaan Chery bagi pasaran ASEAN.. sudah tentu masalah spare part tidak menjadi masalah..

    lg pun sy dimaklumkan oleh pengguna Chery di Malaysia terutama Chery Easter, spare part amat mudah dicari dimiliki DAN PADA HARGA BEGITU RENDAH…

    Untuk pengetahuan rakyat Malaysia,

    Chery telah mengeluarkan 19 kenderaan dan akan mengeluarkan TAMBAHAN 8 -10 kereta antara 2009 – 2011. ia pencapaian amat mengagumkan walaupun baru ditubuhkan kurang 12 tahun.. lebih cemerlang berbanding Proton..lebih cemerlang berbanding Honda, Kia, Hyundai dan Toyota ketika awal2 10 tahun ia ditubuhkan..

    hingga kini, Chery telah mengeluarkan jutaan kenderaan dan mencapai angka kereta kesejuta KESEJUTA lebih cepat berbanding mana2 pengeluar di Jepun mahupun Etropah…

    setiap tahun Chery mengeksport ratusan ribu kenderaan… RATUSAN RIBU UNTUK PASARAN REPORT dimana angka keluaran kereta setiap tahunnya menghampiri angka 500, 000.. SAYA ULANGI 500, 000 DAN SEBAHAGIAN BESARNYA DIEKSPORT KE BERPULUH- PULUH BUAH NEGARA…

    Chery Easter juga untuk makluman anda telah berjaya menembusi pasaran utama automatif iaitu Amerika Syarikat dengan menggunakan jenama Chrysler, negara Eropah dengan menggunakan jenama Dragon, negara Singapura, Dubai, negara Rusia, Australia, Turki, Afrika Selatan dan lain2…

    ia mempunyai kilang pengeluaran di Rusia, Turki dll dan merancang membina kilang di Amerika selain kilang di Malaysia berkapasiti 100, 000 kenderaan di Pekan akan dibuka sebelum hujung tahun ini ( 2009 )..

    DAHSYAT LAGI HEBAT BUKAN…

    dan untuk meyakinkan anda lagi,

    Chery mempunyai 1400 pekerja di bahagian R&D dan majoriti mereka adalah eksekutif kanan di sykt automatif terkemuka Jepun, Eropah dan Amerika seperti Mitsubishi, Ford, GM dll…

    enjin Chery iaitu ACTECO yang dimajukan bersama2 firma austria dan mendapat pelaburan dari PETRONAS Malaysia telah terbukti sebagai enjin yang amat2 menjimatkan minyak… ia juga terbukti teknologi enjin yang senyap.. BUKTINYA FIAT telah memesan RATUSAN RIBU enjin ACTECO dari Chery untuk pasaran China dan Antarabangsa.. enjin Chery Acteco akan digunakan pada kereta Fiat Linea..

    Chery juga telah berjaya mengeluarkan kereta elektrik nya sendiri…

    cuba bandingkan kekuatan Chery dengan Proton..

    bahkan jika anda rujuk artikel2 lama…

    Proton melalui Pengarah Urusannya juga ada menyebut mengadakan kerjasama dengan Chery bagi pengeluaran MPV da SUV..

    oleh kerana itu boleh dikatakan terdapat byk persamaan antara Chery Easter dan Proton Exora…

    LU PIKIR LA SENDIRI..

    INI FAKTA BUKAN AUTA..

  293. NAZMI says:

    DAN UNTUK LEBIH MEYAKINKAN ANDA…

    Chery Ester hanya dibawa masuk ke Malaysia 2 tahun selepas ia dilancarkan…

    Ia dilancarkan pada tahun 2006 dan dibawa masuk ke Malaysia pada tahun 2008…

    hingga kini selepas 6 bulan di Malaysia, rata2 pembeli memberi maklum balas yang amat baik dan amat memberangsangkan..

  294. NAZMI says:

    untuk maluman mengenai maklum balas Chery Ester

    anda boleh rujuk pendapat mereka ( pengguna )di sini

    1) http://cherycommunityclub.motionsforum.com/welcome-to-ccc-f1/

    atau di

    2) http://forum.lowyat.net/topic/825342/+1800

  295. NAZMI says:

    SAMBUNGAN

    atau di

    3) http://kereta.info/chery-eastar-mpv-v5-crossover-review-full-specification-worth-for-money-mpv/

    saya kira jika Chery Easter bermasalah, sudah tentu Alado tidak akan membawa masuk ke Malaysia kerana ia telah digunakan terlebih dahulu di luar negara selama 2 tahun

  296. NAZMI says:

    ini LINK CHERY EASTER DENGAN BODYKIT

    http://cherycommunityclub.motionsforum.com/welcome-to-ccc-f1/chery-eastar-gallery-show-us-your-bodykit-t28.htm

    ANDA PASTI TERTAWAN…

    LEBIH CUN LEBIH WOW LEBIH UMMPHH BERBANDING

    TOYOTA WISH, HONDA STREAM ( LAMA ), MITSUBISHI GRANDIS, NISSAN GRAND LIVINA, PROTON EXORA, NAZA RONDO, NAZA CITRA, TOYOTA INNOVA, TOYOTA AVANZA, KIA KARNIVAL DAN TOYOTA ESTIMA

  297. NAZMI says:

    Ini kekuatan Chery Easter yang pada pendapat saya wajar dicontohi Proton dalam mengeluarkan kenderaan MPV…

    pemilik2 MPV lain, sila tonjolkan kekuatan MPV anda untuk kita buat perbandingan untuk pilihan terbaik sesuai dengan belanjawan kita, ciri kita ingini

    sapa2 terasa, mintak maaf..

    sy mempromosikan demi kebaikan bersama…

  298. castello 2 says:

    waaa…en.Nazmi lg advance dr saya..terima kasih atas info yg dberikan…

  299. castello 2 says:

    geronggang;booking dulu la…pas2 kita submit loan..SEG 2 trade in la bro..hehehe…

  300. castello 2 says:

    kecohlah la lu spekmato….hahaha…CE pun warganegara mesia..cino kahwin jopun,beranak kat johor..so,surat beranak dia mesia…tp,mcm mano pun den banggo dgn ko..sifat kecintaan ko kek negaro…idop spekmato…hehehe…

  301. kdi says:

    wah2.. en nazmi punye la promote chery eastar.. kalo kdi jadi korang, kdi xnak ar orang lain beli kereta yang sama. sebab xnak nanti ramai sangat pakai.. bler dah ramai pakai jadi bosan tgk.. cam myvi tu ha.. =p

    tapi kan.. nape ramai orang salah eja chery eastAr jadi eastEr eh? banyak owner eastar selalu eja camtu. memang ada nama camtu ke yang betul nye? Bukan EastAr ke? hmm..

  302. inferno says:

    i da testdrve smuanye…citra-cntik,tp sempit.tmpt ddk blkg hny sesuai utk knk2.rondo-design body tak lawa tp agk srnk utk dipndu.cherry-xdgunkn scare mluas d m’sia.tmpt nk servis pn xtau kt mne..livina-best bwk..exora-ruang luas.tmpt duduk blkg sesuai utk org dewasa jgk.pmnduan selesa..ape2 pn,tepuk dada,tny selera…terpulng pd pndgn msing2..pndpt sy brdsrkn testdrve yg tlh sy buat ats kelima2 model…sekian.terima ksh..

  303. whitehawk says:

    aq pelik r..aq bc komen2 kt cni,byk yg kata proton teruk.ayh aq pkai wira since 2002-skrg.takde pe2 mslh pn..smpaikn ari tu,de yg nk bli dgn hrga rm21,000 semata2 krn kdaanny yg msh spt kete baru..n wira tu still blh bwk smpai ke trgganu,klntn,perlis.sng cter,mne tmpt pn kt semennjung ni,msh ley smpai.pe ag fmly aq lak mmg kaki jln..alhamdulillah,slame ayh aq pkai,kete tu xpna mrgm..aq mmg salute ngn wira n da same time,ngn proton gk..ayh aq slalu gk ckp,de 2-3 owg mmbr dye pkai proton.merungut2.tp sume diam ble ngn ayh aq.sbb ayh aq mmg dpt bktikn,proton hbt..tgk lak cr kowg jge kete..kowg tu,nk servis,bpk pmls!!!tp ble tgk owg len pkai kete,ko pn terhegeh2 ikt sme!!tu yg xsmpai 5thn,da mcm2 mslh..klu ko bli kete mhl mne pn,tp ble bab servis pny r liat,akn hncur gk..gne akal r…then,sbln yg lps,kete exora lak yg msuk porch umah aq but wira,n yg len still ada..ayh aq pny syg kt wira 2.exora mmg best..ayh aq dpt mmpngaruhi rmai kwn2 dye tuk bli exora..ayh aq bkn owg proton pn cuma dye brbngga dgn kluaran m’sia..kt umah aq de gk bmw 5series ngn swift..tp cinta ayh aq lbey pd wira.kdg2,aq pelik gk npe dye lbeykn wira..akhrny,aq dpt jwpn.dye skong ape saja kluaran tmptn..tp dye xpna nk kutuk2 kluaran cmpany len..xcm owg len,asl xske jew,mle kutuk hbs2an.pe2 pn,aq syg smua kete yg aq ada..

  304. NAZMI says:

    MINTAK PERHATIAN..

    yang saya fahami majoriti bukan KUTUK pROTON eXORA

    kitaorang bg input supaya kalaulah ada org teknikal Proton dan Pengurusan Proton supaya mereka dapat baiki kereta mereka..

    sbg rakyat Malaysia sudah tentu ada sikit bangga sbb Proton buatan Malaysia lebih 80%.. da kompenen import gak..

    tp dlm soal wang… sebagai sorang yg bijak wang..

    tentulah kita mahukan kualiti setanding dengan nilai wang yang kita bayar…

    dengan harga RM 65, 000. 00 proton Exora sewajarnya tidak dibandingkan dengan kereta2 bawah RM 100, 000 dari segi kualiti sebaliknya dibandingkan dengan kereta Estima, Wish, dan Stream oleh kerana2 kereta2 tsbt kurang RM 60, 000. 00 sebelum dibawa masuk ke Malaysia..

    sbb itu sy katakan kereta Malaysia mahal tetapi kualitinya tidak setimpal dengan harga kereta import SEBELUM KERAJAAN MALAYSIA KENAKAN CUKAI IMPORT YANG LEBIH 300% setelah masuk menjejaki bumi betuah Malaysia…

    Patriotik bukan diukur melalui beli barang tempatan tetapi semangat kita mempertahankan, sayangkan tanah air..

    tidak guna produk tempatan bukan beerti kita ni pengkhianat, tetapi ia mungkin cara halus kita untuk mengatakan produk tempatan WAJAR DIPERBAIKI DIPERELOKKAN…

    Harapan saya PROTON akan muncul antara 10 gergasi automatif dunia.. sbb itu saya suka kritik Proton…

    Kritik bukan bermaksud BENCI.. tetapi kita kritik, kita tegur kerana kita sayang Proton..

    Kita mahu Proton jd hebat dengan kritikan2 rakyat…

    JIKA MAHU NILAI TERBAIK BAGI KERETA BAWAH RM 100, 000. 00 saya cadangkan buat masa skrg Chery Eastar

  305. NAZMI says:

    WHITEHAWK…

    saya masih yakin Proton berkualiti dan boleh digunakan untuk jangka masa panjang..

    APA SEKALIPUN..

    saya HAIRAN KENAPA PROTON MEMILIH ENJIN 1.6 CAMPRO CPS yang digunakan pada Satria Neo…

    jika alasan anda, Grand Livina juga ada edisi enjin 1.6…

    saya kira itu bukan jawapan yg tepat..

    Grand Livina dibina dalam keadaaan lebih rendah, lebih kecil, lebih ringan, lebih sempit dan kerusi barisan ke3 bertujuan untuk kanak2 bukan org dewasa

    manakala Proton Exora dibina untuk dinaiki 7 dewasa…

    so jika anda naik Proton Exora 7 ORANG DEWASA… KONPEM NAK NAIK BUKIT SEKSA, NAK POTONG SEKSA, NAK AMBIK SELEKOH SEKSA..

    SUDAH TENTU IA PEMANDUAN MENYEKSAKAN..

    dan saya amat risau KESUSAHAN2 INI JUGA MENDATANGKAN BAHAYA KEPADA AHLI KELUARGA KITA…

    MPV for family means dlm tu byk penumpang.. bila nak potong x lepas x ke membahayakan nyawa ramai orang..

    kalau just nak isi 5 org atau 4 org, lebih baik jer lah beli kereta sedan..

    dan 1 ag meonjolkan kelemahan Proton Exora kerusi bahagian no2 nya tidak diubah..
    ..

    means lelaki ngan ketinggi 175 cm ke atas merasa tidak selesa duduk di belakang lebih 1 jam

  306. NAZMI says:

    LAGI 1…

    Proton Exora dibina 2-7 tahun selepas MPV2 spt Chery Easter, Naza Citra, Grand Livina, Toyota Wish dan Honda Stream diperkenalkan.. sepatutnya kualiti, kelemahan yang ada pada MPV2 di atas wajarlah diperbaiki..

    mungkin akan ada mempertikaikan tidak wajar dibandingkan Proton Exora dengan Toyota Wish dan Honda Stream yang berharga lebih RM 150, 000. 00

    sekali ag sy ulangi sebelum dibawa masuk ke Malaysia.. kereta2 di atas ADALAH LEBIH MURAH BERBANDING PROTON EXORA…

    so means secara jujurnya Proton Exora masih jauh ketinggalan dengan kereta setaraf harganya ( SEBELUM DIKENAKAN CUKAI IMPORT )..

    Please la pengurusan dan teknikal Proton..

    please buat kerja yang boleh membanggakan aku sbg rakyat Malaysia…

    dan lebih sakit hati Proton mencatatka kerugian tahun ni dan ia berjumlah RATUSAN JUTA RM…

    amat sedih sekali wang rakyat gagal diuruskan dengan baik walaupun telah disusukan oleh kerajaan…

  307. NAZMI says:

    WHITEHAWK..

    kayanya anda..

    ada bmw 5 series…

    taniah sbb sokong jugak produk tempatan walau ada BMW 5 Series..

    sy ulangai…

    MAJORITI DI SINI BUKAN SUKA2 MENGKRITIK..

    Tetapi mengkritik ibarat ayah kerana sayangkan anak..

    IMPIAN SAYA MAHU LIHAT PROTON JAGUH DUNIA BUKAN JAGUH KAMPUNG..

    SO kita haruslah kritik sebarkan kelemahan Proton moga2 org pengurusan Proton tmsk Penasihatnya Tun M mengetahui kelemahan2 dan memperbaiki…

    sy ulangi..

    kereta Proton terlalu mahal dibandingkan kualitinya…

    jika anda di negara spt Jepun, Korea, Eropah.. anda mampu mendapat kereta yg best, mewah dengan RM 65, 000. 00 yang anda bayar dan ia bukan kereta recond atau 2ndhand sebeliknya kereta baru…

    apa yg sy puji pengeluar2 kereta di Jepun menjual kereta lebih berkualiti untuk rakyat tempatan berbanding kereta yg dieksport…

    sama sekali berbeza ngan Malaysia tercintaku

  308. NAZMI says:

    MENJAWAB KOMEN

    inferno on June 22nd, 2009 at 2:27 am:

    ” cherry-xdgunkn scare mluas d m’sia.tmpt nk servis pn xtau kt mne. ”

    YA… Saya akui Chery Alado pengimport di Malaysia amat lemah dalam soal pengiiklanan dan penjenamaan Chery di Malaysia..

    Chery wajar diiklankan secara meluas terutama di TV bagi meningkatkan nilai jenamanya dan memperkenalkan secara meluas kepada rakyat Malaysia..

    harap pengurusan Chery mengambil peduli akan strategi pemasarannya yang amat2 lemah dan ketinggalan zaman…

    chery kurang dikenali berbanding jenama2 spt Honda, Toyota, Naza, BMW dan seumpamanya… JADI ROASHOW sahaja amatlah tidak memadai..

    apa yang saya perhatikan jualan kenderaan kereta import lebih laris apabila menggunakan nama tempatan..

    spt Kia Karnival kemudiaannya dijadikan Naza Ria, Kia Carend menjadi Naza Citra

    Daihatsu menjadi Produa..

    Toyota Wish pernah menjadi Wald Wish..

    menggunakan nama tempatan pada pikiran saya boleh membuang mentaliti rakyat tempatan terhadap barangan China..

    apa yang saya perhatikan..

    rakyat tempatan rakyat Malaysia suka mengkritik barangan China kononnya tiada kualti..

    ya sy akui banyak barangan China di Malaysia tiada kualiti tetapi tiada kualiti kerana ia barang tiruan, barang cetak rompak..

    kalaulah anda beli barang yang dibangunkan degan R&D sudah tentu ia berkualiti sebaliknya barangan berkualiti bukanlah pilihan rakyat Malaysia…

    jika anda perhatikan jenama2 popular spt HP, COMPAQ, ADIDAS, NIKE yang masuk ke Malaysia byk made in china.. dan sy adalah pemilik HP Pavilion made in china.. alhamdulillah dilenjan selama seminggu tanpa off tanpa shut down diulang berkali2 … ok jer..

    so barang yg x da kualiti tu barang yang x buat R&D dan menciplak org lain punya…

    untuk pengetahuan anda,

    pada masa depan kereta2 export Toyota dan Honda dan Cheverolet dan Ford ( sebelum 2010 ) akan diikeluarkan di China… so peminat2 jenama2 ini akan membeli kereta made in China juga satu hari nanti..

    Chery Estar Malaysia adalah gabungan teknologi China, Jepun ( enjin ), Itali ( Eropah ) ( rekabentuk ), Britain ( chasis ) dan dipasang di Malaysia di kilang Hyundai di Johor Bahru..

    soal servis..

    mekanik2 Malaysia lebih arif mengenai enjin mitsubishi tmsk la enjin 4g64 dan mereka lebih arif enjin mitsubishi ini berbanding enjin Campro oleh kerana ktk mula2 Proton dikeluarkan juga menggunakan enjin Mitsubishi..

    Ini senarai pusat servis Chery Easter dan saya dimaklumkan ia akan ditambah ag 20 pusat servis dalam masa terdekat.. mungkin selepas beroperasinya kilang berkapasiti 100, 000 kENDERAAN di Pekan Pahang hujung tahun ini..

  309. NAZMI says:

    ketika ini ada 13 pusat servis termasuk 1 pusat servis di ibu pejabat..

    INI LINKNYA..

    http://cherycommunityclub.motionsforum.com/welcome-to-ccc-f1/chery-eastar-service-dealer-list-t7.htm

    saya ulangi..

    penyelenggaraan Chery amat2 murah..

    x percaya tanya sendiri pemilik2 chery..

  310. NAZMI says:

    MENJAWAB

    ” kdi on June 22nd, 2009 at 1:20 am:

    wah2.. en nazmi punye la promote chery eastar.. kalo kdi jadi korang, kdi xnak ar orang lain beli kereta yang sama. sebab xnak nanti ramai sangat pakai.. bler dah ramai pakai jadi bosan tgk.. cam myvi tu ha.. =p

    tapi kan.. nape ramai orang salah eja chery eastAr jadi eastEr eh? banyak owner eastar selalu eja camtu. memang ada nama camtu ke yang betul nye? Bukan EastAr ke? hmm.. ”

    NAZMI MENJAWAB :

    hehe.. kereta yg baik kenalah diwar2 kan kan2 encik.. bukan apa, bila dah ramai guna lagi2 bertambah murah la servis sbb byk pesaing akan muncul walaupun dah amat2 murah pun skrg ni.. 2nd hand value akan meningkat juga.. nak buat program sama2 pemilik eastar pun senang.. spare part pun akan lg mudah diperoleh walaupun memang dah mudah pun..

    saya bukan promoter atau pemilik tetapi family bapak sy memiliknya..

    sy student ag bulan 10 tahun 2009 ni insyaallah br bis…

    nak gak beli chery eastar kalau dapat kerja yg baik nanti ngan gaji yg baik.. harap2 dipermudahka ALLAH..

    walaupun org muda dan belum berkeluarga kahwin pun belum dan masih single, tetapi cheru ester memang cun tak nampak macam MPV besar2 mcm stima, alphard, exora, naza ria, innova yg hny sesuai dipandu org berfamily..

    hehe..

    easter atau eastar…

    soryy..

    salah eja sebenarnya chery eastar..

    tetapi dia ada byk nama di china chery v5 crossover dan chery b14, da gak guna nama chrysler … ( di amerika ), dragon … ( di eropah ) dll la..

  311. NAZMI says:

    PEMBETULAN

    bukan family bapak guna tetapi sy nak mksd kan family saya guna iaitu ayah saya..

  312. NAZMI says:

    JUGA PERLU DIAMBIL PERHATIAN..

    Kalaulah membeli barangan tempatan dikatakan patriotik…

    Produa juga bukan 100% barangan tempatan..

    semua model yang dibangunkan Produa adalah dibangunkan dari model Daihatsu dan Toyota tanpa diubah apa2 sekalipun.. cuma ubah nama jer..

    Hanya Proton dibangunkan sendiri tetapi itupun selpas model waja..dan masih menggunakan kepakaran 100% anak sykt nya berpusat di BRITAIN iaitu LOTUS..

    apapun, bg saya Proton gagal memanfaatkan kepakaran Lotus sepenuhnya dan ia adalah satu kerugian kepada Proton dan pembayar cukai di Malaysia ( pemilik terbesar dalam Proton )

    PEMBELI WIRA anda menggunakan kereta mistsubishi yg ditukar nama Proton..

    lagipun kereta2 spt Kia, Chery dll juga dipasang di Malaysia

  313. geronggang says:

    castello 2 wrote on June 22nd, 2009 at 12:27 am:

    geronggang;booking dulu la…pas2 kita submit loan..SEG 2 trade in la bro..hehehe…

    aku balas : mcmana nk buking2 tu? aku mmg nk tp ujg thn la baru bleh, pasal trade in ni tpikir jugak nk trade in tp keta aku tua dah form5 dah umo dia nk amik SPM dah muahahaha… tp insyaALLAH aku mmg nk amk CE ni (siyes)

  314. limbee says:

    My opinion, for cherry eastar only engine reliability i trust. For other parts no quality at all if you want to compare with all the mpv in the list. Same like nitro & comel enjin tak rosak tapi benda lain dari enjin macam parts2 yang lain seperti ekzos berkarat, body pudar, body bergegar (bukan enjin bergegar).
    Kalau kereta naza pun sama, kalau tengok kereta sutera (hafei lobo) made in china banyak problem dari segi parts berbanding enjin.
    I think nissan GL & Rondo is the best..

  315. NAZMI says:

    pilihan di tangan anda…

    tetapi saya yakin dengan chery easter

    1) kerana ia hanya dibawa masuk selepas lebih 2 tahun ia dilancarkan..means ia hanya dibawa masuk setelah diyakini ia berkualiti

    2) jangan samakan antara sykt A dengan B walaupun 1 negara.. ia tak adil.. chery mempunyai 1400 kakitangan di bahagian r&d.. r&d department menas research and developemet… kakitangannya bukanlah pekerja baru lulusan universiti sebaliknya sebilangan besarnya adalah bekas eksekutif kanan di mitsubishi, cevrolet dan ford..

    3) chasis nya direkabentuk lotus… adakah anda tidak meyakini chasis lotus

    4) naza sutera ( hafei lobo ) sendiri tidak laku di china.. ia bukanlah kereta pilihan rakyat china berbeza sama sekali ngan chery easter..

    5) saya juga memasuki forum chery easter di china yg di sana dikenali sbg chery v5 crossover ataupun chery b14, rata2 majoriti memberi komen yg amat menerujakan, memberangsangkan dan positif walaupun telah 3 tahun ia dilancarkan di sana

    Rondo pun kereta naza jugak…

    ramai pemilik rondo yg komplain sal rondo ni kecuali yg bestnya interior je nampak mewah.. yg lain x memuaskan..

    nissan grand livina buatan indonesia… indonesia ngan china mana ag power..

    jika faktor negara diketepikan,

    saya kurang berminat nissan grand livina dari segi keluasannya..

    kalau anda hanya mempunyai ahli keluarga kecil ok la..

    tp kalau nak naik dewasa 6 org pasti penat di dalam nissan grand livina..

  316. NAZMI says:

    limbee..

    china mempunyai berbelas2 pengeluar

    jenama tempatan yg popular di china adalah byd, chery, brilliance dll..

    dan bg sykt china yg paling byk mengeksport kereta di luar negara adalah Chery Automobile

    Chery telah mendapat kepercayaan jenama2 popular spt Chrysler ( pernah memiliki Mercedesz Benz ) untuk dibawa masuk di Amerika di bawah jenama mereka ( chrysler ) .. bahkan usahasama Chery di Amerika menarik minat pelabur tersohor dunia iaitu George Soros… George Soros hanya akan melabur dlm sykt yg mampu memberi pulangan kepadanya..

    begitu juga dengan jenama BYD dari cihina yang memajukan kenderaan elektrik.. 10% kepentinggannya adalah dimiliki oleh Warren Buffet, pakar pelaburan terungguil dunia yg pernah menjadi orang paling kaya di dunia selama beberapa kali.. adakah Warren Bufet akan melabur dalam pengeluar kenderaan tiada kualiti dan tiada masa depan ???

    enjin Chery iaitu ACTECO telah terbukti enjin hebat… buktinya Fiat iaitu gergasi automatif telah memesan RATUSAN RIBU enjin ACTECO.. bahkan firma kita sendiri iaitu PETRONAS melabur dalam enjin ini…

    Chery juga pernah mendapat kepercayaan Proton.. buktinya kerjasama antara Chery dan Proton dalam membangunkan MPV dan SUV.. ada persamaaan sedikit sebanyak antara chery dan proton mpv jika anda perhatikan…

  317. NAZMI says:

    dan untuk makluman anda..

    scomi iaitu sykt milik anak pak lah ex pm malaysia juga membeli bas2 dari negara china untuk digunakan RAPID KL.. dan bas ini terbukti lebih baik berbanding bas sebelumnya..

  318. rusdibakar says:

    Saya nak mencelah sikit.. Kepada Nazmi, thanks atas info yang diberikan.. Kepada semua yang bakal membeli mpv, cuba tanya owner mpv yang memakai mpv yang kita ingini… Jangan dengar cakap orang lain yang tak pakai mpv tu, memang bias.. Lepas tu cuba test drive mpv owner tu (lagi lama tahun mpv tu lagi baik) & bukannya testdrive mpv yang kat showroom.. Lepas dah test drive barulah anda buat keputusan, pilihan ditangan anda..

  319. NAZMI says:

    btl2 btl2 btl2.. tny owner mpv tu.. mintak kat dia test drive… tp exora br ag kuar camne ni… hehehe

  320. Comment says:

    Fuyooo..byknyer homework Nazmi..:-)
    Chery to Supply 100,000 Gas Engines to Fiat Annually
    August 7, 2007: Fiat and Chery completed a gas engine supply deal with yesterday. Under the agreement, Chery will provide 100,000 gas engines annually to Fiat. These 1.6 L and 1.8 L gas engines will be designed for Fiat automobiles manufactured in both China and elsewhere in the world.

    “The forged deal (with Chery) demonstrates both parties’ confidence on the partnership. This is also a good basis for studying further cooperation with Chery in the automotive industry,” said Fiat chief executive Sergio Marchionne.

    Yin Tongyao, Chery’s president, said the cooperation helps increase Chery’s competitiveness in international auto market and that he was delighted to deepen our partnership and look forward to advancing together with Fiat.

    “The final deal came nine month after the signing of Memoir of Understanding,” said a Chery sales official. “Because Fiat needs the time to test the compatibilities between Chery engines and Fiat cars.”

  321. NAZMI says:

    thx comment selitkan artikel tu..

    x de keja time cuti2 ni wat la research sikit sambil2 settlekan projek akhir..

    mula2 sy pun krg ambil tahu sal chery easter..

    tp bila exora dah kuarkan mpv nyer dan di bawah enjin yang diharapkan iaitu sy target plg lekeh pun 1.8.. tgk2 1.6 terus jd kecewa.. g pulak showroom dia belakang sekali tu punya la sempit untuk lelaki ketinggian 175 cm ke ats.. utk kanak2 maybe sesuai.. kerusi ke2 pulak tidak boleh digerakkan ke hadapan sedikit.. i2 antara kelemahan ketara exora..

    so kajilah sal chery easter..

    mula2 hanya bangga dia punya engin mitsu 4g64 2.4 tp bila2 check backround company punya la mantap…

    betul2 terkejut dengan kemajuan automatif china.. mampu kuarkan l19 model kurang 10 tahun… dan sblm 2010 akan kuarkan hampir lg 10 model.. dahsyat bukan..

    siap ada kereta letrik ag..

    dan mereka menjadi maju dan kompetitif pada pendapat sy buka hanya kerana kos buruh yg murah,,,, sebaliknya di china terdapat x silap saya hampir 20 jenama automatif tempatan milik China.. dan rakyat china juga cerewet berkenaan kualiti seperti kita…

    x percaya, bukaklah laman forum dioarang.. mcm2 diaorang kritik kalau produk x da kualiti,, alhamdulillah, cheru easter yg disana dikenali chery v5 crossover atau chery b14 byk mendapat pujian rakyatnya..

    perlu diingat, hampir semua jenama terdapat di china dengan harga yang rendah… jadi untuk survive, pengeluar china tmsk chery perlu kuarkan kereta berkualiti pd harga rendah.. dan itu telah dicapai chery dimana keretanya 30% – 100% lebih murah dari pesaingnya.. mengikut laman web chery, chery b14 atau chery easter atau chery v5 crossover lebih rendah 30% harganya berbanding pesaingnya… saya rasa pesaingnya adalah mitsubishi grandis jika diukur dari segi kapasiti enjinnya..

    bila diselak profail company, alangkah terkejut saya dengan bebeapa fakta

    1) tenaga kerja R&D yang begitu berpengalaman dari sykt automatif jepun, amerika dan eropah dan dalam jumlah yg besar iaitu 1400 kakitangan

    2) mempunyai kilang pengeluaran di china yg mampu keluarkan lebih 500, 000 kenderaan setahun dan 6 kilang pengeluaran di luar negara.. dalam persediaan menambah 3 lagi kilang luar negara tmsk di malaysia, amerika dan 1 ag x ingat

    3) merancang membeli kepentingan majoriti dalam gergasi automatif dunia iaitu VOLVO

    4) enjin dibangunkan ACTECO diiktiraf pengeluar kereta antarabangsa spt FIAT dan firma minyak terunggul Malaysia Petronas ( sudi melabur )

    5) jentera, peralatan dan mesin kilang adalah berkualiti, moden dan kilang asal dibeli daripada kilang FORD x silap sy..

    6) telah mengeluarkan kereta kesejuta dalam tempoh lebih singkat berbanding pengeluar eropah, jepun mahupun korea selatan

  322. NAZMI says:

    rancangan nya di Malaysia juga adalah strategi yang bijak..

    di MALAYSIA..

    50% kepentingan dimiliki oleh Chery Autombile ( induk china ) , LTAT ( Lembaga Tabung Angkatan Tentera ) 20% dan Alado Corporation yang dimiliki tokoh terkemuka dalam bidang pengeluaran sport rim iaitu Tan Sri Cam Soh Thiam Hong,iaitu pengasas BSA International Berhad. Pernah menerima naugerah ushawan terbaik Malaysia oleh Ernst and Young.

    LTAT pula adalah lembaga pencen spt KWSP tetapi untuk pesara2 tentera.. LTAT mengekalkan 15% dividen kepada ahli2 nya selama bertahun2..
    LTAT juga adalah pemilik kepada perbankan Affin Bank Bhd, kumpulan Boustead yang terlibat dalam perladangan dan pembuat kapal untuk TLDM.

    X kan la LTAT nak labur ke dalam sykt kereta x berkualiti. Tentulah LTAT memikirkan keuntungan bagi mengekalkan pemberian dividen 15% kep
    ada ahlianya dan mereka tentulah menjangkakakn kereta dan kenderaan chery menguntungkan di Malaysia.

    INI SEKALIGUS MEMBUKTIKAN CHERY KUKUH SAMADA DI CHINA MAHUPUN DI MALAYSIA…so x yah la risau k sykt ni akan bungkus ke apa ke ???

  323. mak budak says:

    byk2 mpv yg paling sy suka ialah toyota wish….tp huby ckp lum mampu…so 4 bulan lepas kita telah pilih grand livina 1.8cc….alhamdulillah setakat ni pakai ok sesangat….terasa ringan,lembut, senyap,pick-up, selesa apa yg paling penting minyak mmg jimat….!!! tp sy tengok exora langsung tak minat…nampak bergoyang jer ….sorylah ckp brand proton kualiti kureng skit aahh……….

  324. NAZMI says:

    INI ANTARA KOMEN MENARIK YANG SAYA PETIK

    1) ,

    i should rather use the word “finishing” is not par with Honda,Toyota or even Hyundai for the interior, but for the price i paid, i have no complain, as KC said, if u hv the budget just go ahead with others, this car fitted with good engine, although other said it’s from recycle bin engine from Mitsubishi, but be it i don’t care, as long as i have the torque and power for 2.4L engine, i m loving it. Not to mentioned the reasonable fuel consumption, no car comparable, my friend camry. 2.4L, the car like drinking fuel, 30sen, i can’t believe it if this is true.
    you will not believe it, the spare part is so cheap, front bumper cost RM300 only. check out others, lighting holder cost only RM12. China products may give people negative impression at this moment, but if u r really in car industries, maybe next 5 years, China car may conquer most of the world markets, hv u heard that Chery is buying Volvo? stop by China gov, why? other brands r loosing money, why chery is making?

    2)

    I’ve tested one in PJ showroom. Surprisingly, no surprise for me as expected, her 2.4L engine really powerfull. I repeat really powerful even on the 2nd gear but still got pick up. Sorry to say to Exora & Innova (I’ve tested both as well) and…. Exora, really under power. Fisrt gear no pick up, 2nd gear almost crawling… Innova first gear “dissapointed”, 2nd gear extra disapointment for me… True, I’m very dissapointed with Innova caused it is target MPV actually. But to compare Chery & Exora, Chery is much much better. The only thing is that, the interior… plastic lah of course.. but remember, what is Exora interior made from? I also dunno but I almost having soar eye looking at Exora interior. “Not even not interested, it seems like very low quality some more”…

    Banyak susah lah itu macam… so from my very initial step of comparing these 3 models and of course budget is my no 1 limitation, frankly speaking.. whoops.. frankly typing… Chery Eastar is the best… I really hope to have one soon…

    3)

    salam..saya agak kurang yakinla dgn exora ni.firstly sebab pakai enjin campro.seorang wartawan permotoran pernah menulis dia dah test drive enjin acteco buatan china,katanya lg baik dr enjin tempatan.maksudnya campro la tu..dahla cc kecik sgt tak padanla dgn exora yg agak besar dan berat..ada komen tak?

    4)

    bro n sis perlu ingat suka saya katakan disini enjin CE adalah MITSUBISHI. enjin ini agak besar jika dilihat sesaran cc nya, tapi ingat ia adalah teknologi Japan (enjin mitsubishi model Grandis 2.4 awal). enjin 4G64 ini sebenarnya walaupun agak konvesional jika dibandingkan dgn enjin MIVEC Grandis terkini, tetapi ia agak menjimatkan terutama bg perjalanan yg jauh (long distance). saya dah p johor-kedah, minyk memg save. malah p dgn muatan penuh (penumpg penuh + bagasi). pusing genting highland, p penang (balik pulau-bt feringhi) enjin memg power, tekan je walau bukit. guna gear steptronic (auto+manual) memang mengasyik. ingat, itulah kelebihan enjin CE 2.4 ini yg sememgnye tidak menghampakan. memang saya akui. inilah kelebihan CE 2.4 walaupun ia buatan China, tp dipasang di Malaysia (CKD) dan diperkuatkan dgn nadi enjin 4G64 MITSUBISHI yg mempunyai tork yg agak kuat dan tidak menghampakan, hanya tekan pedal myk, CE akan meluncur so smooth! BELIEVE ME! tak salah kalu saya katakan CE setanding dgn model2 mewah cam Estima, Oddyssey, Alphard dr segi kuasa enjin. so kalu tak percaya pandu ujilah dari sekarang, rasai perbezaan kemampuan CE berbanding dgn model2 mpv enjin kecil yg ada dipasaran. sememangnya bro n sis tak akan hampa dgn kuasa enjin CE ini sebanyk 2350cc dgn harga RM80-82k sahaja. model2 mpv lain tak dapat beb! bro n sis, test le CE ni, jgn dgr cakap org. bro n sis p le test sendiri, bawa dan rasai CE meluncur tersergam gah sebagai MPV sebenar yg cukup berkuasa dalam pakej yg ditawarkan. test bro, jgn tak test. baru tau!
    Go CE…..go CE……

    5)

    castelo say,
    aku dah pakai 2 bulan so tiada apa masaalah yang besar.last saturday aku balik dari trengganu selepas balik dari berkempen aku BELASAH kat highway pantai timur meter boleh cecah sehingga 180km cukup stedy.pada kawan2 yang guna chery easter jumpa saya dipusat servis pj jam 9am inyaALLAH nak buat servis 5000 tapi meter hampir 7000 tak sempat nak servis sebab berkempen di trengganu.JUMPA DI SANA BOLAE BERTUKAR PANDANGAN.buat ENIGMA4646 club apa cite?

    6)

    Saya dah pakai mpv ni dah sebulan, performance ok, mmber yg pakai wish dan stream puji design mmg klass, lebih luas dan cc yg sesuai dgn body. psl minyak sma jer mcm kreta waja lama saya, sungguh jimat walaupun 2.4 cc.sy dah kaji background company alado, mmg advanced tdk sampai 10 tahun R&R mreka, kreta mreka dah dpt masuk ke lebih 10 buah negara brbanding dgn kreta jepun mngambil masa 21 tahun untuk dikenali di negara lain. psl pick up tak yah crita mcm grandis (kan adik garandis), staylish lbh dr wish&stream, pndek crita mmg puas hati brbaloi dgn hrga Rm87,888-00 unt jntera mpv spt ini.

    7)

    lebih : 1) roomy – compare to livina terasa sgt le
    2) murah – banding to grandis estima alphard etc
    3) power – enjin 2.4 mna nak dpt ghege ni
    4) mentenen x perlu riso – enjin mitsubishi melambak kat mesia ni
    5) gear – manual ade auto ade, senang naik bukit masuk town
    6) dari drver seat leh nyelinap je nak pi belakang, x yah keluar x kena ujan hehe
    7) FC x teruk sgt, lebih sket dr iswara 1.3 teman je
    8) udah le tu – lebih2 promote chery alado kena bayor komesin le kat teman hehe
    kurang : 1) interior meterial – quality kureng
    2) seat – kena balut ngn leather baru best ( + RM2k lg nih)
    3) rim – tukor 17 or 18 lagi sedap ( tred in pon mau la + RM 1k+)
    4) x glemer – jenama china

    8)

    yooo CE team….saya sokong dgn reza. mohon mencelah… to sekilau, relax. mber u pakai jenis tak kisah lah. yg pentg kita as owner CE berpuashati dgn perform dn pakej yg CE berikan. semua kenderaan ada kelebihan dan kekurangannya, tp to me, CE tetap ada kelebihan. so far 2.4 CE saya ni memg syok tarik. ingat kalu kita tgk spesifikasi CE, tork dia agak kuat pd 3000rpm bg membawa beban seberat hampir 2030 kg. 2 tonne tu. mpv atau keta2 enjin comel lain tak dapat prestasi sebegitu atau mungkin setaraf. hanya model2 spt Estima, Oddyssey, Alphard je yg berprestasi sebegitu. so at least CE kita setanding gak walau tak setaraf model2 mewah sebegitu. kalu mber u tu pakai keta, ckp dgn dia byk2 sori, sebab keta dgn mpv beza jauh drsegi ratio dan dayabeban yg mampu dibawa. dan lg maybe mber u tu jelos sebab CE sekilau agak besar dr keta dia. teka je. ok sekilau, rilex le beb. ingat, yg penting, kita happy dan puas dgn kemampuan CE kita yg org bukan owner CE tak miliki. bersyukur dgn apa yg ade.

    9)

    Saya dah guna MPV ne 2 bulan sehari.. so far so good..hari ne i discover benda baru..mungking ada yang dah perasan kot… “faceplate” untuk pedal minyak MPV ne flexible lah….tekan sikit ke , tekan sampai bawah ke ..cam bro enigma4646 kita yang dah buat top speed 170km, saiz kaki kecil ke, besar ke….kita masih dapat tekan pedal minyak tu sepenuhnya terutama kepada kaum hawa yang biasanya pakai kasut tumit tinggi..bila nak drive keta kena tanggal kasut…ngan pedal yang flexi ne..betul2 membantu…tak sakit kaki..saya dah try..ditambah pula ngan “pickup”nya..tekan sket je dah mencanak…power…
    Kepada bro2 semua..kalau nak test..pedal tu flexi ke tak..tanggalkan kasut..ala-ala kaki ayamlah ..n tekan pedal tu..baru bleh rasa “keflexian” nya peda minyak MPV ne. : ) .. meter km dah tunjuk spanar 5200km..time to service…

    10 )

    salam N selamat sejahtera..
    kwn dah tgk nie chery dan dah buat perbandingan ngan Naza Citra, Exora, Grand Livina, Wish 2.0, Stream dan Grandis.
    dari segi quality mungkin ianye lebih baik klu dibandingkan dgn Exora.
    dari segi performance engine chery diketahui asal usulnye iaitu Mitshubishi klu nak dibandingkan ngan Naza Citra yg asal usulnye ???
    dari segi arga pulak.. mmg berpatutan klu nak dibandingkan dgn Grand Livina, Wish 2.0, Stream dan Grandis.
    dari segi keselesaan mmg nyaman klu nak dibandingkan dgn Exora, Grand Livina, Naza Citra, Wish 2.0 dan Stream.. SEMPIT tpt duduk belakang..
    dari segi pengendalian baik, engine senyap serta bertenaga klu nak dibandingkan dgn Exora, Naza Citra dan Grang Livina.
    klu bole dikatakan Chery nie merupakan klon kpd Grandis.. harga menarik dan berpatutan dgn ciri-ciri yang dimiliki.. cuma kita kekadang bila
    melihat benda buatan China nie.. kita katakan ianye cap ayam.. pandangan itu sebenarnye salah..
    klu dilihat sekarang nie.. China lebih advance masa kini.. banyak automobil & electronic yang telah dipasang di sana.. termasuk lah kereta-kereta yang berjenama..
    sekian.. Go Chery..

    11)

    alo brother n sister…saya setuju dgn rizal. kepada semua bro n sis, jgn tgok internet saje atau dgr cakap2 org, p le tgok kat kedai n test drive, or p le tanye dgn owner sendiri yg dah pakai CE ni (cam saya) so far memg berbaloi. sebelum beli saya dah survey mpv2 yg adee. so far ini le mpv yg ade 80% semua tp masih murah dan ekonomi. kalu tak caya tgok je le model2 spt Estima, Alphard, Oddyssey…semua enjin cc 2.4 ke atas. memg model2 ni mantap. so CE ni pun tk kurg hebat. pernah saya parkg sebelah Estima, tuanpunye Estima tu tgk berkali2. mula2 dia jengok tingkap je, lepas tu dia turun tingkap tgk, lpas tu dia keluar dari Estima tgk CE saya dari depan. dia tanya jenis apa dan berapa ratus ribu harga? so saya diam je sambil senyum, model CE dan harga tk lebih 80k (masa tu hrga RM 79k). dia cam surprise cam tak pcaya. so, lastly tuanpunye Estima tu senyum dan kata CE saya ok, tak kurg hebat. dan cam tak caya harga yg sebegitu. sambil berlalu tuanpunye Estima memberi tanda bagus dgn ibu jarinya. So bro n sis, itu le pengalaman saya bawa CE ni. dan lagi bro n sis perlu ingat suka saya katakan disini enjin CE adalah MITSUBISHI. enjin ini agak besar jika dilihat sesaran cc nya, tapi ingat ia adalah teknologi Japan (enjin mitsubishi model Grandis 2.4 awal). enjin 4G64 ini sebenarnya walaupun agak konvesional jika dibandingkan dgn enjin MIVEC Grandis terkini, tetapi ia agak menjimatkan terutama bg perjalanan yg jauh (long distance). saya dah p johor-kedah, minyk memg save. malah p dgn muatan penuh (penumpg penuh + bagasi). pusing genting highland, p penang (balik pulau-bt feringhi) enjin memg power, tekan je walau bukit. guna gear steptronic (auto+manual) memang mengasyik. ingat, itulah kelebihan enjin CE 2.4 ini yg sememgnye tidak menghampakan. memang saya akui. inilah kelebihan CE 2.4 walaupun ia buatan China, tp dipasang di Malaysia (CKD) dan diperkuatkan dgn nadi enjin 4G64 MITSUBISHI yg mempunyai tork yg agak kuat dan tidak menghampakan, hanya tekan pedal myk, CE akan meluncur so smooth! BELIEVE ME! tak salah kalu saya katakan CE setanding dgn model2 mewah cam Estima, Oddyssey, Alphard dr segi kuasa enjin. so kalu tak percaya pandu ujilah dari sekarang, rasai perbezaan kemampuan CE berbanding dgn model2 mpv enjin kecil yg ada dipasaran. sememangnya bro n sis tak akan hampa dgn kuasa enjin CE ini sebanyk 2350cc dgn harga RM80-82k sahaja. model2 mpv lain tak dapat beb! bro n sis, test le CE ni, jgn dgr cakap org. kalu ade pun mereka2 yg suke kutuk pun org tu sebab dah terbeli awal model2 mpv kecil yg kurg power enjin tp harga mahal cam model 2.4cc. so depa jgn jelos. bro n sis p le test sendiri, bawa dan rasai CE meluncur tersergam gah sebagai MPV sebenar yg cukup berkuasa. test bro, jgn tak test. baru tau!
    Go CE…..go CE……

    i

  325. castello 2 says:

    geronggang;arini aku sign order 4 units CE…mcm mane org ckp CE x boleh jual..pelik tol aku…xpe geronggang nnt aku belanja ko g live band..hahaha..

  326. geronggang says:

    klu aku nk buking cmana weh castello2? ujung tahun laaaa… ko simpan stok utk aku sbijik yg full bodykit hehehe… aku kena tgu pembentangan belanjawan 2010 dlu dari MOF sbb dari situ baru dapat tau lebihan dagangan serta capital aku (siyes)… sms aku d zero one seven 3 8 4 1 9 2 7

  327. NAZMI says:

    castello 2…

    you salesman ker ??

    nak tau info sikit..

    knp dlm iklan berita minggu ( bhg iklaneka )… masih ada CE harga RM 7x, XXX. 00.. tu stok lama ker..

    yg melancong bulan ni smeua dpt ke kalau beli chery ???

    brp hari ???

    brp org ???

    free penginapan je ke

  328. NAZMI says:

    sy pergi ke pusat servis chery eastar di sg petani…

    apabila ditanya mengenai pakej pelancongan,..

    salesman kata ia peraduan.. so tolong jelaskan …

    berbeza dengan kawan kita ckp, sapa2 yg beli chery bulan 6 skrg boleh pilih nak pergi melancong phuket, langkawi, atau lembah kelang

  329. khookhay says:

    My opinion, the best mpv list ranking is:
    1. Kia Rondo 2.0
    2. Grand Livina 1.8
    3. Citra Naza 2.0
    4. Toyota Innova 2.0
    5. Grand Livina 1.6 Manual
    6. Proton Exora 1.6
    7. Grand Livina 1.6 auto
    8. Cherry Eastar 2.4
    5. Toyota Avanza 1.5
    6. Toyota Avanza 1.3
    This is my ranking. hope all of you can rank your best mpv.

  330. NAZMI says:

    sila tonton VIDEO ini dengan DUA BIJI MATA ANDA..

    Ia mengenai kilang pengeluaran chery di China..

    Pasti anda kagum dan persepsi anda terhadap barangan China akan berubah..

    http://www.chery-vertex.com.sg/

    CLICK ” Chery Video ” di bahagian kiri

  331. NAZMI says:

    rating dan pilihan saya

    1) chery easter

    2) nissan grand livina ( jika keluarga sikit )

    3) toyota wish 2nd hand

    4) toyota innova

    5) proton exora ( apapun x berani beli sbb enjin semput 1.6 mau angkut 7 dewesa – gila ka apa )

    6) kia rondo ( dgr terlampau byk masalah dr pemilik2 )

  332. armand says:

    Cherry Eastar? Low Quality. Enjin je ok sikit (tapi teknologi purba). Parts lain2 tak boleh lawan dengan kereta lain hatta kancil sekalipun. MPV tapi rattling bahagian belakang & dashboard walau 2 bulan pakai. Apakebende punya kualiti tu? Lepas ni tak payah pakai radio speaker dah dalam cherry ni, dah ada built in orchestra.

    Produk China kualiti? Handphone china bateri kena bawak dua bijik (cepat kong).. Diharamkan masuk eropah, charge boleh meletup.

    Mainan dari China juga tak boleh masuk eropah.. Ada chemical yang boleh sebabkan kanser pada kanak2.. (Chemical plstik dalam interior cherry aku tak tau la pulak)

    Makanan dari China tak kira la susu ke, coklat ke, gula-gula ke, makanan dalam tin ke semua ada racun berjadual memang tak lepas masuk eropah. kat Malaysia pun tak lepas certified KKM tapi masuk jugak secara underground.

    T-Shirt & Jeans dari china kalau pakai gatal satu badan, 3 kali basuh dah senteng seluar tu.. Jeans siam lagi baik..

    Tapi kilang eletronik, mainan di china semua hi-tech jugak.. Baik kilang kicap di Malaysia yang tak hi-tech tapi tak ada racun dalam makanan.. Cuba try surf wikipedia atau about.com tentang barangan keluaran china ni..

    Produk yang elok keluaran china ialah produk luar yang dikilangkan dichina macam Nike, HP, Acer etc..

  333. NAZMI says:

    Nama2 lain chery eastar 2.4

    1) chery eastar

    2) chery v5 crossover

    3) chery b14

    4) chery b240

    5) dragon liner ( jerman – baru teroka )

    6) chery boss ( turki )

    7) chery destiny ( chile )

    8) chery yarnyon ( thailand )

    9) di rusia ada jugak juga guna nama lain tapi saya tak reti baca tulisan rusia

    10) CHERY V5 ( philipina, peru dll )

    11) USA ( mgkn dodge brand ) sila rujuk link ini http://74.125.153.132/search?q=cache:la4ddO3fVtgJ:www.msnbc.msn.com/id/19600285/+chery+%2B+america&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=my&client=firefox-a

    12) dan byk lg nama2 nyer umpama di belanda nama lain, di dubai nama lain dll

  334. NAZMI says:

    INI BUKTI KERJASAMA CHERY – CHRYSLER ( pernah memilki majoriti kepentingan MERCEDESZ BENZ ) di Amerika Syarikat / USA

    http://74.125.153.132/search?q=cache:la4ddO3fVtgJ:www.msnbc.msn.com/id/19600285/+chery+%2B+america&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=my&client=firefox-a

  335. NAZMI says:

    INI KERETA ELEKTRIK DIBANGUNKAN CHERY

    http://www.cheryinternational.com/engine_technology

    MANA KERETA ELEKTRIK YANG DIBANGUNKAN PROTON ?????

  336. armand says:

    Kereta Eletrik China? Jangan jadi macam handphone china sudah, masa pelancarannya gah semacam ada tv la (first in the world), radio & paling penting murah tapi bila charge meletup tu, kadang-kadang kalau sejuk ada eletrik statik kat handphone tu.. Apakebende tu?

    Review china oleh rakyat china, mestilah bias. Cuba cari komen barat @ negara asia yang lain tentang cherry ni.. Rasanya di Malaysia je beria-ria, itupun dalam forum ni kot ngan forum cherry je… Kalau dalam autoword, cari, lowyatt.net, motortrader memang cherry ni kena komen yang negatif.

  337. NAZMI says:

    WEI ARMAND…

    ckp kat aku yg handphone china tu jenama pe ???

    Nokia kan2 kan2 kan2…

    itu barang ciplak..

    nama pun ciplak sudah tentu kualiti x da…

    try cari jenama btl2 yg dibangunkan melalui R&D OK ???

  338. NAZMI says:

    Since exporting first batch of cars to Syria in 2001, Chery products are now available in more than 70 countries and regions, and the number of overseas customers exceeds 400,000. Moreover, Chery has established 9 factories in 7 counties, and the construction of its 10th factory is underway. Chery also takes initiative in cooperation of international technology, international channel and international capital. Deep cooperation with American Quantum, Johnson Controls and PPG was achieved.

    2009 witnesses the bankruptcy and deficit of some world auto giants. Chery decisively implements the ‘Layout 2009’ strategy. Big Chery supported by diversified high-quality models and multiple marketing channels has entered the new development stage of building a world famous Chinese Brand. According to Mr. Yin Tongyue, Chairman and General Manager of Chery, the number of Chery’s overseas factories will reach 15 by the end of 2009.

  339. NAZMI says:

    ARMAND …

    ambik perhatian

    1) DIEKSPORT KE LEBIH 70 BUAH NEGARA

    2) MEMPUNYAI 400, 000 PELANGGAN LUAR NEGARA

    USIA CHERY BARU 12 TAHUN BRO..

    PROTONG ????????????????????????

    cuba lu tengok crash test honda civic 1992.. teruk bukan ???

    Chery baru 12 tahun tetapi mampu meningkatkan kualiti produk mereka bagi aku 300% berbanding keluaran pertama Chery Amulet

    Proton ????

  340. NAZMI says:

    ARMAND …

    kalu chery ni x ok Chrysler mana la berani bg guna nama dia untuk dijual di Amerika Syarikat..

    jatuhlah reputasi Chrysler..

    Lu kenal x chrysler ????

    pernah memiliki gergasi automatif dan terunggul dan termewah dan plg diyakini MERCEDESZ BENZ dan skrg masih memiliki beberapa jenama hebat…

    pikir guna otak la…

    INI LINK NYER….

    http://74.125.153.132/search?q=cache:la4ddO3fVtgJ:www.msnbc.msn.com/id/19600285/+chery+%2B+america&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=my&client=firefox-a

  341. armand says:

    Aku tak kenal chrysler.. Takda masa aku nak berkenalan ngan chrysler..

    Aku malas cakap banyak dan aku tak suka semakkan page ngan link2 tah apa kebende kau letak ni.. Kau surf sendiri dan cari komen orang luar tentang kereta yang kau banggakan ni..

    Motor Comel ngan Nitro melalui R&D di mana ha? Di kemaman ke? seremban ke? ntah aku takmo komen.. kau boleh fikir sendiri..

    Dan lagi satu aku rasa orang pikir guna otak tak ada orang pikir guna lutut ke, ibujari kaki ke, ketiak ke..

  342. NAZMI says:

    RMB tu bg yg x tau matawang china… beza nga duit kiter ( aku x update yg terkini ) lebih kurang 2 kali ganda.. kalau RMB 200 means RM 100 gtu

  343. NAZMI says:

    ARMAND…

    comel dan chery bukan company yg dimiliki tuan yg sama…

    di china ada 19 pengeluar kereta..

    tentulah ada pengeluar yg cemerlang dan kurang cemerlang…

    samalah di Malaysia…

    ambil contoh pegeluar roti dan biskut..

    bukan semua kualiti sama… da yg sedap, de yg kurang…

    samalah comel dengan chery…

    comel aku x tau background nyer..

    dan aku rasa r&d dia x semantap chery…

    chery r&d saja 1400 kakitangan…

    lebih mantap berbanding proton…

    bukan nak lekehkan proton, tetapi itu fakta dan aku mahu proton baiki prestasinya…

    1400 kakitangan r&d bukan lulusan fresh universiti sebaliknya sebahagian mereka pernah bekerja di sykt2 ternama spt Mitsubishi, Ford, Volkswagen dan memegang jawatan penting dalam bhgn teknikal

  344. NAZMI says:

    ARMAND…

    untuk makluman aku dah baca beribu2 komen mengenai chery eastar di forum di china, singapura juga forum di australia ( tp australia kurang meriah )…

    yg aku hairan pandangan negatif rakyat Malaysia thdp China lbh buruk berbanding Australia punya forum…

    forum di Australia x der la negatif thinking sgt dan sbhgn besar ckp negara China bakal menggantikan Jepun, Eropah dan Amerika dalam 5 tahun – 10 tahun akan datang…. dan aku rasa mungkin 5 tahun akan dtg..

    WAIT AND SEE…

  345. NAZMI says:

    MCM NI LA…

    aku baca hadith nabi hadith sahih yg semua org tau…

    ” menuntutlah ilmu hingga ke negeri china ”

    nabi tau negeri china tu negara maju dan kekal maju….

    cuma dia slow sekejap dan mulai tahun 1997, China mula bangkit terutama selepas diserahkan kembali Hong Kong… lihatlah Shanghai skrg ???

  346. pakden says:

    aku stujuj dengan semua korang punya komen…

  347. NAZMI says:

    INI HONDA CIVIC CRASH TEST KETIKA 1992..

    http://www.youtube.com/watch?v=m_86RuYXoJA

  348. pyanmanap says:

    Nazmi,
    Bro, jangan main-main ngan hadith. Itu kamu punya persepsi.. Baca Kitab dulu, belajar dan jangan buat huraian berdasarkan kefahaman kita yang cetek ni.

  349. NAZMI says:

    mintak maaf mintak ampun..

    thx pyanmanap

    sy x ulangi..

    apa sy nak maksudkan china tu sebuah negara yg maju, gedung ilmu zaman dulu hg skrg..

    bukti di depan mata..

    3 universiti di china tersenarai antara 10 universiti terbaik asia dan 50 terbaik dunia mengikut THES..

    Malaysia tidak berada pun dlm kelompok 200 terbaik…

    Universiti Beijing pernah menduduki ranking universiti terbaik Asia beberapa kali mengatasi Jepun, Korea Selatan, Singapura, Taiwan

  350. NAZMI says:

    tafsiran hadith td adalah pada persepsi saya sahaja,…

    sila rujuk USTAZ USTAZAH ALIM ULAMA untuk tafsiran sebetulnya..

    saya tarik balik tafsiran sy

  351. Norman says:

    Keta buatan China ni hampir semua gunakan enjin Jepun/Eropah teknologi thn 2000-2003 sama mcm Proton dulu.Tapi Proton dah buktikan ngan Campro skrg tunggu giliran Chery/Chana/Geely/Hafei/Dongfeng dan sebagainye kluarkan enjin sendri baru boleh menilaikan bagus atau tidak.Di Singapura pemilik Proton Campro seperti Gen2/Satria Neo/Saga BLM/Gen2 Persona rata2 bangga ngan enjin Campro walaupun sebahagian brg dalamnye tak sesuai untuk racing..

  352. NAZMI says:

    NORMAN DAN LAIN2…

    China terutama Chery telah membangunkan enjin sendiri…

    BYD dijana enjin elektrik manakala Chery dijana enjin ACTECO..

    Fiat telah menempah lebih 100, 000 enjin Chery ACTECO untuk pasaran antarabangsa…

    Ini membuktikan Chery ACTECO berkualiti tinggi..

    bagi kenderaan SUV Tiggo di Malaysia, ia menggunakan enjin Chery ACTECO dan terbukti ia begitu meniimatkan minyak, enjin yang cukup bersih, mesra alam, berprestasi tinggi dan ini diakui oleh penulis majalah kereta .. ( anda boleh rujuk di kedai2 buku berhampran.. 3 majalah yg sy baca di kedai majalah tp x beli memberi persepsi yg baik thdp enjin Chery ACTECO bagi kereta SUV Chery Tiggo )…

    untuk pengetahuan anda,

    Chery ACTECO dibangunkan bersama2 sykt dr Austria dan mendapat pelaburan daripada firma no1 Malaysia Petronas.. knp Petronas tidak melabur di dalam Proton sebaliknya dalam enjin ACTECO…

    pergilah pandu uji Tiggo sekarang dan rasai perbezaan enjin ACTECO dengan enjin CAMPRO..

    beberapa wartawan pemotoran juga menulis enjin ACTECO lebih baik berbanding enjin Malaysia dan saya rasa ia merujuk kepada CAMPRO..

    ACTECO dibangunka dari sekecil 0.8 liter sehinggalah sebesar2 enjin untuk kegunaan MPV dan SUV dan sebagainya…

    ini link pengeluaran enjin ACTECO di China..

    Lihatlah bagaimana enjin ini dihasilkan di kilang yang penuh dengan robot2 berteknologi tinggi

    http://www.chery-vertex.com.sg/

    SILA CLICK ” Chery Video ” di bahagian kiri LAMAN WEB DI ATAS UNTUK MELIHAT VIDEO SAYA MAKSUDKAN

  353. NAZMI says:

    NORMAN DAN LAIN2…

    pada pendapat saya,

    menggunakan enjin Mitsubishi dan lain2 enjin yang sudah diyakini prestasinya adalah strategi pihak pengurusan Chery untuk mebembusi lebih 70 negara…

    alhamdulillah, Chery telah berjaya menembusi 70 buah negara termasuk negara2 spt Amerika ( kerjasama dengan Chrysler – pernah memiliki gergasi Mercedesz Banz ), Jerman, Belanda, Singapura, Dubai, Turki, Rusia, Thailand, Indonesia, Afrika Selatan, dalam usaha menembusi Australia dan lain2..

    Chery Eastar atau dikenali dengan Chery v5 crossover atau Chery Cross Eastar dan byk lagi nama dijual dengan harga lebih RM 1XX, XXX. 00 di pasaran2 spt Jerman, Amerika dan Singapura.. kita beruntung ia dibawa masuk secara CKD maka sebahagian cukai dapat dikurangkan… maka harganya menjadi RM 82, 888. 00 SAHAJA..Walaubagaimanapun di negara2 spt Singapura, Amerika dan Jerman ia masih murah 30% daripada pesaing2nya iaitu pada fikiran sy Mitsubishi Grandis..

    Penggunaan enjin spt Mitsubishi dll pada hemat saya adalah bg menghapuskan tanggapan negatif pengguna thdp produk china.. ia adalah strategi bg menarik pelanggan membeli kenderaan.. jika menggunakan enjin ACTECO walau berkualiti baik sekalipun, sudah tentu tidak laku atau kurang laku oleh kerana persepsi negatif negara dunia ke3 terutamanya spt Malaysia thdp barangan keluaran China..

    bg saya barangan x berkualiti dari China adalah barang cetak rompak dan barang yg tidak dikeluarkan melalui R&D yang mantap..

    Chery berbeza sama sekali…

    Chery dibangunkan dengan lebih 1400 tenaga di bahagian R&D sahaja… apa yg mengagumkan 1400 kakitangan tersebut adalah bekas eksekutif kanan di gergasi automatif dunia negara Jepun, Amerika dan Eropah spt Mitsubishi, Ford, Volkswagen dll..

    Ia juga dibantu dengan peralatan yang cukup moden dan robot2 terkini..

    lihat video kome sy sebelum ini bagaimana Chery mengeluarkan enjin mereka…

    Apabila Chery mula mendapat sambutan di luar China, maka ketika itulah kereta2 eksport akan dibekalkan dengan enjin buatannya sendiri iaitu ACTECO dan ia telah pun berlaku di Malaysia sekalipun sebagaimana kita dapat lihat pada kereta Chery Tiggo ( SUV )…

    BERKENAAN ENJIN KITAR SEMULA/ ENJIN LAMA..

    bagi saya enjin 4g64 bagi Chery Eastar walaupun tidak dilengkapi teknologi MIVEC adalah enjin yang telah terbukti enjin hebat… jimat minyak dan prestasi yang amat mengagumkan.. cubalah kaji enjin ini di forum2 yang membincangkan mengenai enjin Mitsubishi 4G64.. anda pasti terpegun..

    cubalah fikir,

    apakah Mitsubishi rela menjual enjin terkininya kepada pesaingnya..

    sudah tentu dengan chasis Chery Eastar yang direkabentuk Lotus, rekabentuk direkabentuk firma terkemuka Itali yang telah juga merekabentuk Ferrari, Lamborghini dan Alfa Romeo, dengan harga Chery Eastar yang jauh lebih rendah

    sudah tentu Mitsubishi tidak sama sekali akan menjual enjin nya yang dilengakapi MIVEC itu kepada Mitsubishi..

    sudah tentu sekali Mitsubishi Grandis akan menjadi kurang kompetitif..

    da sudah tentu jika ia menjiual enjinnya yang terkini ke dalam Chery Eastar, ia adalah tindakan yang bodoh yang boleh menjejaskan bisnesnya sendiiri..

    APAPUN..

    DENGAN HARGA RM 82, 888.00

    JIKA SEKALIPUN DENGAN HARGA RM 98, 888. 00

    atau RM 128, 888. 00

    Saya merasakan Chery Eastar adalah pilihan terbaik untuk wang anda di Malaysia egara tercintaku oleh kerana pesaing Chery Eastar bukanlah Exora, Naza Citra, Kia Rondo, Nissan Grand Livina sebaliknya Toyota Wish, Mitsubishi Grandis dan Honda Stream juga Honda Oddysesy..

  354. Apfelbomb says:

    hg dapat berapa percent dok rekemen menatang chery ni?

    danke

  355. castello 2 says:

    solat maghrib jom!!

  356. NAZMI says:

    AKU DPT 0.000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 %

    Dapat pahala kot sebab aku niat sebar untuk kebaikan org ramai

  357. reza says:

    norman… kau tau ke enjin campro tu kat mana buatnya????? he>>>>> kalau aku bagitau kau mesti tak banggakan sgt enjin campro kau tu..

  358. NAZMI says:

    reza..

    bg taula katner dibutanya enjin campro kebanggaa norman..

    aku pun nak tau.

  359. NAZMI says:

    aku dah check dalam brochure chery eastar atau dikenali b14 new crossover mpv…

    ada ditulis 4 STAR EURO NCAP CRASH… AKU ULANGI 4 STAR EURO NCAP CRASH..

    So sapa2 yg pertikaikan dan tak percaya ngan brochure dan anggap Chery Automobile atau Chery Alado MENIPU..

    Aku cabar hampa bawak kes ni ke mana2 mahkamah atas dakwaan menipu pelanggan..

    Aku rasa kurang2 dah ada 2, 000 pengguna Chery Eastar..

    so harga 1 chery eastar RM 82, 888. 00…

    1 kereta mintak ganti rugi menipu 3 kali ganda atau bersamaan RM 248, XXX. 00 didarabkan dengan 2, 000 buah chery eastra..

    so jumlah saman yang hampa x percaya ngan brochure ni leh la saman Chery Alado atau Chery Automobil sebanyak RM 496, 000, 000. 00..

    Hampir2 RM 500 juta… lg lumaya dari komisyen kapal selam…

    SO AKU CABAR SAPA2 YANG PERTIKAIKAN CHERY EASTAR DAPAT 4 STAR EURO NCAP CRASH,

    MAKA AKU SILA2 KAN KE MAHKAMAH MENDAKWA Chery Alado dan Chery Autombile atas dakwaan menipu rakyat Malaysia

    dan bersedia jadi Multi Jutawan ( antara 40 terkaya di Malaysia ) …

    ADA BERANI ?????????????

  360. hantu says:

    hai nazmi.

    Betul ke 4 star ncap crash atau compliant sahaja? kenalah jelas. sbb aku dah ceck kat http://www.euroncap.com/home.aspx .. takdak cherry pun???

    kalau camtu mmg patut disaman. ayuhh.. boikot keter cina.

  361. hantu says:

    beriya2 si nazmi ni dgn cherry dia. mentang2la dia pakai cheri…. kalaulah semua org macam hang lama2 kelamaan proton akan lingkup. Cina rakyatnay ramai takdak masaalah skala pengeluaran untuk murahkan kos . malaysia negara kecil pun bukan semua yg sapot proton… kalau semua sapot proton tentu proton boleh licinkan lagi r&d dan boleh murahkan kos pengeluaran.

    agaknya hang suka satu hari nanti negara malaysia jadi sebagai pengimport saja dan akhirnya bankrup. padan muka semua.

    Belilah barangan buatan malaysia.

  362. castello 2 says:

    wahhh…dahsyat u all ni dah bape ari aku tngok berdebat je ni..klu aku berdebat ngan custmer dapat gak duit,cepat gak gua naik pelamin…hahahaha….
    watever is dis thanks a lot atas info2 yg korang bagi,watpe nk pening2…bg aku la sebagai seorang jurujual,org nk beli ke,xnak beli ke i dont care..yg penting,jual chery lumayan bah…tiada paksaan…k.tq.

  363. castello 2 says:

    NAZMI;Maaf mi,aku x sempat nk jwb soalan2 hang tntg promotion percutian 2..tgok arini aku inform..ada custmer recomand kat aku mi..aku bg manis ckit…dok berdebat ngan diorang ni x guna…..baik kita wat duit…k.arios amigos..money

  364. NAZMI says:

    HANTU,…

    nak maju mesti ada persaingan…

    cuba lihat MAS sbelum kemasukan Air Asia dengan pakaej tambang murah..

    kini MAS mula menjadi bisnes menguntungkan tambah2 ngan pakej ala2 Air Asia..

    bahkan MAS pun mula menubuhkan sykt tambang murah sendiri iaitu Fire Fly…

    persaingan menjadikan kita lebih baik.. itu prinsip aku…

    bukan semua kereta diletakkan dalam laman tu…

    mcm proton, hanya proton Waja ( proton impian ) diletakkan dalam laman web euro ncap..

    apakah ini bermakna Proton2 lain spt Gen2, Satria Neo, terkini Proton Exora tidak duuji melalui EURO CNAP..

    jika begitu,

    di mana Proton diuji CRASH Standard nya…

    berbeza dengan China,

    mereka ada C NCAP yang mirip EURO NCAP walaupun ia kurang ketat berbanding EURO NCAP..

    namun bg kes Chery Eatar dan Tiggo, pihak Chery juga melakukan ujian crast test Chery di EURO NCAP..

    kalau tidak bagaimana Chery mampu meneroka negara2 Eropah maju spt Jerman dan Belanda bahkan mempunyai kilang pengeluaran/ pemasangan di Turki ( anggota EURO ) dan Perancis….

    dan UNTUK MAKLUMAN,

    CHASIS CHERY TERUTAMA EASTAR@ V5 CROSSOVER @ B14 CROSSOVER TELAH DIREKABENTUK OLEH LOTUS..

    Adakah rekabentuk Chasis Lotus tidak melepasi standard EURO NCAP…

    dan macam aku kata la…

    kalaulah ang x percaya,

    aku alu- alu kan hampa yang x percaya SAMAN CHERY ALADO dan CHERY AUTOMOBILE..

    Dan sedia menjadi ANTARA 40 TERKAYA DI MALAYSIA hasil saman dimenangai…

    ADA BERANI ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

  365. NAZMI says:

    CASTELLO 2..

    gud luck 4 bisness…

    moga2 jd cam allahyarham nasimudian ( pengasas NAZA ) atau lebih maju yang juga bermula sebagai dari bawah..

    GUD LUCK…

    x per…

    kita tambahkan ilmu…

    HANTU..

    aku masih studi lagi so x da chery eastar…

    bapak aku yang ada chery eastar…

    apapun aku akan beli 1 bila abis studi bulan 10 nanti kalau gaji ok

  366. castello 2 says:

    aku nk g keje ni..chow,

  367. NAZMI says:

    JANGAN PANDANG RENDAH CHINA…

    ingat x sebelum tahun 1997, China tidak begitu menonjol..

    tetapi sebaik mengambil alih Hong Kong dan selepas tahun 2000…

    China mula menjadi destinasi pelaburan utama di dunia..

    China telah beberapa tahun menduduki tanggan no 1 bagi negara dalam dunia yang menerima paling banyak FDI …

    Kini, jenama2 spt HP, Compaq, Adidas, Nike dan lain2 kebanyakan adalah ” made in china ”

    Pernah dengar x rancangan Honda, Toyota dan BMW merancang membina kilang besar2 an di China bagi mengeluarkan kenderaan untuk pasaran export.. Ia akan siap sebelum 2012… Sudah tentu pada ketika itu anda yang menggunakan BMW, Honda dan Toyota adalah ” MADE IN CHINA ”

    Lihatlah bagaimana China membangunkan ekonomi nya begitu pantas…

    China dikenali sekarang sebagai kuasa ekonomi paling kukuh selepas krisis sub prima yang telah mula hampir membankrapkan Amerika, Jepun..

    China, Rusia dan beberapa negara lain juga telah mencapai persetujuan meggunakan matawang China ( RMB ) sebagai mata wang perdagangan antara negera…

    Malah Malaysia juga tidak terkecuali mesti menggunakan matwang RMB ( matawang china ) sbg matawang perdagangan berbeza sebelum ini menggunakan USD ( USA )…

    Pasaran saham China adalah pasaran saham paling aktif di dunia terutama selepas tahun 2004.. setiap tahun beratus2 sykt baru disenaraikan…
    Indeks pasaran saham China melalui lonjakan berkali2 ganda……..

    Dalam bidang pendidikan..

    China mempunyai 3 universiti yang berada dalam kelompok 20 universiti terbaik di ASIA dan 50 terbaik di dunia mengikut THES.. Universiti Beijing telah mengambil alih beberapa kali kedudukan Universiti Tokyo di Jepun dan NUS ( National University of Singapore ) di Singapura…

    Dalam bidang suka..

    Ia telah membuktikan ia mampu menjuarai kejuaran olimpik..

    China juga telah membuktikan ia mampu menganjurkan sukan oliimpik paling hebat dan paling gempak…

    LIHAT JUGA,

    Bagaimana China membangunkan Megalopolis Shanghai yang mempunyai jumlah penduduk lebih 10 juta ( jauh mengatasi KL , Putrajaya ) dalam tempoh kurang 10 tahun…Ia juga diiktiraf antara 10 megalopolis paling moden di dunia..

    Begitu juga lihatlah bagaimana China membangunkan kawasan industri baru berteknologi tinggi yang cukup dikenali di seluruh dunia…

    ada masa, pergilah China terutama Shanghai dan lihatlah bagaimana modennya hebatnya China hari ini…

    DALM BIDANG KEJURUTERAAN…

    kenal x stadium berbentuk sarang layang2 yang dibina China..

    ia tidak runtuh sebagaimana Stadium Gong Badak yang dibina kontraktor tereangganu ( menubuhkan konsortium ) dan arkiteknya juga anak tempatan…

    Stadium Olimpik Beijing diiktiraf sebagai antara 30 bangunan paling pelik paling susah dibina di DUNIA…

    Malaysia sendiri menjemput firma China membangunkan Jambatan KE2 Pulau Pinang…

    ia sekaligus membuktikan Malaysia mengiktiraf kepakaran China…

    dalam pembinaan jambatan, kepakaran teknologi amat penting…

    DALAM BIDANG ANGKASAWAN…

    China jauh meninggalkan Malaysia di belakang..

    DALAM BIDANG PERLATAN/ KELENGKAPAN KETENTERAAN…

    Malaysia masih mengimport perlatan ketenteraan walupun peralatan asas spt Senapang, Pistol dll..

    Sebaliknya China telah pun membina Jet Pejung sendir dan ia telah diiktiraf dunia sbg Jet Pejuang yang digeruni

    China terutama selepas tahun 2000 telah banyak melakukan perubahan..

    dulu tiada siapa percaya kebangkitan Jepun..
    akhirnya Jepun berada di kedudukan ke2 kuasa ekonomi beberapa kali.

    apapun tahun ini China telah mengambil kedudukan Jepun..

    begitu juga Korea Selatan..

    walauoun Malaysia pernah di hadapan Korea Selatan,

    akhirnya Korea Selatan memintas malaysia dan menjadi antara 3 kuasa ekonomi paling unggul di ASIA…

    SEKARANG ADALAH MASA KEBANGKITAN CHINA…

    Jika 20 tahun lepas Tun M mewar2 kan Dasar Pandang Ke Timur…

    sekali saya juga mewar2 kan Dasar Pandang ke Timur tetapi bukan ke Jepun sebaliknya CHINA…

    KINI MASA CHINA MENGGEMPAR KUASA2 EKONOMI DUNIA

  368. jamsari says:

    Banyak nye kelebihan dan kebaikan negara china. Keburukannya dan kelemahannya pulak apa ye? Sudahla Nazmi, dah naik semak web ni dengan artikel2 & link tentang negara china kau tu. Aku rasa laman keretadotinfo ni kena tukar ke chinadotinfo la..

  369. NAZMI says:

    JAMSARI

    ha3…

    ni jer cara nak ubah mentaliti

    so mintak maaf byk2

    kalau x serta link…

    org kita x mo caya..

    lg semak lg byk ilmu..

    x gitu ?????

  370. cheekhonwhye says:

    China car? Super El Cheapo Quality Car. Bodyparts sucks, finishing proton better than china mpv (too many gap), Engine? Pajero early 90′s.. Reliable but knocking sound very irritating after 40k onwards. Piston,rods and bearing that use in this engine are not same as early 90′s production. Somemore you will know how lousy throttle body that use in this mpv. If you like your family stuck in PLUS Higway waiting for towing car then buy this mpv… Better don’t buy this mpv, you will regret soon.. Trust me..

  371. NAZMI says:

    cheekhonwhye…

    please baca dari atas sampai habis…

    Quality chips…

    hai.. cubatengok dulu kilang pengeluarannya dengan Proton, mana lagi hebat

    LIHAT SENDIRI ( VIDEO ) BAGAIMANA KENDERAAN, ENJIN ACTECO DIKELUARKAN DI KILANG CHERY

    jangan cakap tanpa fakta

    Enjin 4g64 tapi bukan edisi 90 ia adalah edisi terkini yang diguna oleh Grandis sblm gunakan 4G64 + MIVEC = ????… dalam tahun 2003 – 2004

    ……………………………………………..

    http://www.chery-vertex.com.sg/

    SILA CLICK ” Chery Video ” di bahagian kiri LAMAN WEB DI ATAS UNTUK MELIHAT VIDEO SAYA MAKSUDKAN

    ………………………………………………

  372. NAZMI says:

    CHEEKHONWHYE

    LEBIH 7 FORUM SAYA TEROKA SEBELUM MEMPENGARUHI AYAH SAYA MEMBELI CHERY EASTAR DAN IA BERJAYA TERMASUK FORUM DI CHINA SENDIRI DAN NEGARA2 LAIN

    INI ANTARA KOMEN MENARIK YANG SAYA PETIK DARI 3 FORUM IAITU…

    INI KOMEN PENGGUNA DAN ADA DIANTARA MEREKA ADALAH ANTARA PEMBELI TERAWAL ( melepasi 6 bulan digunakan )

    1) ,

    i should rather use the word “finishing” is not par with Honda,Toyota or even Hyundai for the interior, but for the price i paid, i have no complain, as KC said, if u hv the budget just go ahead with others, this car fitted with good engine, although other said it’s from recycle bin engine from Mitsubishi, but be it i don’t care, as long as i have the torque and power for 2.4L engine, i m loving it. Not to mentioned the reasonable fuel consumption, no car comparable, my friend camry. 2.4L, the car like drinking fuel, 30sen, i can’t believe it if this is true.
    you will not believe it, the spare part is so cheap, front bumper cost RM300 only. check out others, lighting holder cost only RM12. China products may give people negative impression at this moment, but if u r really in car industries, maybe next 5 years, China car may conquer most of the world markets, hv u heard that Chery is buying Volvo? stop by China gov, why? other brands r loosing money, why chery is making?

    2)

    I’ve tested one in PJ showroom. Surprisingly, no surprise for me as expected, her 2.4L engine really powerfull. I repeat really powerful even on the 2nd gear but still got pick up. Sorry to say to Exora & Innova (I’ve tested both as well) and…. Exora, really under power. Fisrt gear no pick up, 2nd gear almost crawling… Innova first gear “dissapointed”, 2nd gear extra disapointment for me… True, I’m very dissapointed with Innova caused it is target MPV actually. But to compare Chery & Exora, Chery is much much better. The only thing is that, the interior… plastic lah of course.. but remember, what is Exora interior made from? I also dunno but I almost having soar eye looking at Exora interior. “Not even not interested, it seems like very low quality some more”…

    Banyak susah lah itu macam… so from my very initial step of comparing these 3 models and of course budget is my no 1 limitation, frankly speaking.. whoops.. frankly typing… Chery Eastar is the best… I really hope to have one soon…

    3)

    salam..saya agak kurang yakinla dgn exora ni.firstly sebab pakai enjin campro.seorang wartawan permotoran pernah menulis dia dah test drive enjin acteco buatan china,katanya lg baik dr enjin tempatan.maksudnya campro la tu..dahla cc kecik sgt tak padanla dgn exora yg agak besar dan berat..ada komen tak?

    4)

    bro n sis perlu ingat suka saya katakan disini enjin CE adalah MITSUBISHI. enjin ini agak besar jika dilihat sesaran cc nya, tapi ingat ia adalah teknologi Japan (enjin mitsubishi model Grandis 2.4 awal). enjin 4G64 ini sebenarnya walaupun agak konvesional jika dibandingkan dgn enjin MIVEC Grandis terkini, tetapi ia agak menjimatkan terutama bg perjalanan yg jauh (long distance). saya dah p johor-kedah, minyk memg save. malah p dgn muatan penuh (penumpg penuh + bagasi). pusing genting highland, p penang (balik pulau-bt feringhi) enjin memg power, tekan je walau bukit. guna gear steptronic (auto+manual) memang mengasyik. ingat, itulah kelebihan enjin CE 2.4 ini yg sememgnye tidak menghampakan. memang saya akui. inilah kelebihan CE 2.4 walaupun ia buatan China, tp dipasang di Malaysia (CKD) dan diperkuatkan dgn nadi enjin 4G64 MITSUBISHI yg mempunyai tork yg agak kuat dan tidak menghampakan, hanya tekan pedal myk, CE akan meluncur so smooth! BELIEVE ME! tak salah kalu saya katakan CE setanding dgn model2 mewah cam Estima, Oddyssey, Alphard dr segi kuasa enjin. so kalu tak percaya pandu ujilah dari sekarang, rasai perbezaan kemampuan CE berbanding dgn model2 mpv enjin kecil yg ada dipasaran. sememangnya bro n sis tak akan hampa dgn kuasa enjin CE ini sebanyk 2350cc dgn harga RM80-82k sahaja. model2 mpv lain tak dapat beb! bro n sis, test le CE ni, jgn dgr cakap org. bro n sis p le test sendiri, bawa dan rasai CE meluncur tersergam gah sebagai MPV sebenar yg cukup berkuasa dalam pakej yg ditawarkan. test bro, jgn tak test. baru tau!
    Go CE…..go CE……

    5)

    castelo say,
    aku dah pakai 2 bulan so tiada apa masaalah yang besar.last saturday aku balik dari trengganu selepas balik dari berkempen aku BELASAH kat highway pantai timur meter boleh cecah sehingga 180km cukup stedy.pada kawan2 yang guna chery easter jumpa saya dipusat servis pj jam 9am inyaALLAH nak buat servis 5000 tapi meter hampir 7000 tak sempat nak servis sebab berkempen di trengganu.JUMPA DI SANA BOLAE BERTUKAR PANDANGAN.buat ENIGMA4646 club apa cite?

    6)

    Saya dah pakai mpv ni dah sebulan, performance ok, mmber yg pakai wish dan stream puji design mmg klass, lebih luas dan cc yg sesuai dgn body. psl minyak sma jer mcm kreta waja lama saya, sungguh jimat walaupun 2.4 cc.sy dah kaji background company alado, mmg advanced tdk sampai 10 tahun R&R mreka, kreta mreka dah dpt masuk ke lebih 10 buah negara brbanding dgn kreta jepun mngambil masa 21 tahun untuk dikenali di negara lain. psl pick up tak yah crita mcm grandis (kan adik garandis), staylish lbh dr wish&stream, pndek crita mmg puas hati brbaloi dgn hrga Rm87,888-00 unt jntera mpv spt ini.

    7)

    lebih : 1) roomy – compare to livina terasa sgt le
    2) murah – banding to grandis estima alphard etc
    3) power – enjin 2.4 mna nak dpt ghege ni
    4) mentenen x perlu riso – enjin mitsubishi melambak kat mesia ni
    5) gear – manual ade auto ade, senang naik bukit masuk town
    6) dari drver seat leh nyelinap je nak pi belakang, x yah keluar x kena ujan hehe
    7) FC x teruk sgt, lebih sket dr iswara 1.3 teman je
    8) udah le tu – lebih2 promote chery alado kena bayor komesin le kat teman hehe
    kurang : 1) interior meterial – quality kureng
    2) seat – kena balut ngn leather baru best ( + RM2k lg nih)
    3) rim – tukor 17 or 18 lagi sedap ( tred in pon mau la + RM 1k+)
    4) x glemer – jenama china

    8)

    yooo CE team….saya sokong dgn reza. mohon mencelah… to sekilau, relax. mber u pakai jenis tak kisah lah. yg pentg kita as owner CE berpuashati dgn perform dn pakej yg CE berikan. semua kenderaan ada kelebihan dan kekurangannya, tp to me, CE tetap ada kelebihan. so far 2.4 CE saya ni memg syok tarik. ingat kalu kita tgk spesifikasi CE, tork dia agak kuat pd 3000rpm bg membawa beban seberat hampir 2030 kg. 2 tonne tu. mpv atau keta2 enjin comel lain tak dapat prestasi sebegitu atau mungkin setaraf. hanya model2 spt Estima, Oddyssey, Alphard je yg berprestasi sebegitu. so at least CE kita setanding gak walau tak setaraf model2 mewah sebegitu. kalu mber u tu pakai keta, ckp dgn dia byk2 sori, sebab keta dgn mpv beza jauh drsegi ratio dan dayabeban yg mampu dibawa. dan lg maybe mber u tu jelos sebab CE sekilau agak besar dr keta dia. teka je. ok sekilau, rilex le beb. ingat, yg penting, kita happy dan puas dgn kemampuan CE kita yg org bukan owner CE tak miliki. bersyukur dgn apa yg ade.

    9)

    Saya dah guna MPV ne 2 bulan sehari.. so far so good..hari ne i discover benda baru..mungking ada yang dah perasan kot… “faceplate” untuk pedal minyak MPV ne flexible lah….tekan sikit ke , tekan sampai bawah ke ..cam bro enigma4646 kita yang dah buat top speed 170km, saiz kaki kecil ke, besar ke….kita masih dapat tekan pedal minyak tu sepenuhnya terutama kepada kaum hawa yang biasanya pakai kasut tumit tinggi..bila nak drive keta kena tanggal kasut…ngan pedal yang flexi ne..betul2 membantu…tak sakit kaki..saya dah try..ditambah pula ngan “pickup”nya..tekan sket je dah mencanak…power…
    Kepada bro2 semua..kalau nak test..pedal tu flexi ke tak..tanggalkan kasut..ala-ala kaki ayamlah ..n tekan pedal tu..baru bleh rasa “keflexian” nya peda minyak MPV ne. : ) .. meter km dah tunjuk spanar 5200km..time to service…

    10 )

    salam N selamat sejahtera..
    kwn dah tgk nie chery dan dah buat perbandingan ngan Naza Citra, Exora, Grand Livina, Wish 2.0, Stream dan Grandis.
    dari segi quality mungkin ianye lebih baik klu dibandingkan dgn Exora.
    dari segi performance engine chery diketahui asal usulnye iaitu Mitshubishi klu nak dibandingkan ngan Naza Citra yg asal usulnye ???
    dari segi arga pulak.. mmg berpatutan klu nak dibandingkan dgn Grand Livina, Wish 2.0, Stream dan Grandis.
    dari segi keselesaan mmg nyaman klu nak dibandingkan dgn Exora, Grand Livina, Naza Citra, Wish 2.0 dan Stream.. SEMPIT tpt duduk belakang..
    dari segi pengendalian baik, engine senyap serta bertenaga klu nak dibandingkan dgn Exora, Naza Citra dan Grang Livina.
    klu bole dikatakan Chery nie merupakan klon kpd Grandis.. harga menarik dan berpatutan dgn ciri-ciri yang dimiliki.. cuma kita kekadang bila
    melihat benda buatan China nie.. kita katakan ianye cap ayam.. pandangan itu sebenarnye salah..
    klu dilihat sekarang nie.. China lebih advance masa kini.. banyak automobil & electronic yang telah dipasang di sana.. termasuk lah kereta-kereta yang berjenama..
    sekian.. Go Chery..

    11)

    alo brother n sister…saya setuju dgn rizal. kepada semua bro n sis, jgn tgok internet saje atau dgr cakap2 org, p le tgok kat kedai n test drive, or p le tanye dgn owner sendiri yg dah pakai CE ni (cam saya) so far memg berbaloi. sebelum beli saya dah survey mpv2 yg adee. so far ini le mpv yg ade 80% semua tp masih murah dan ekonomi. kalu tak caya tgok je le model2 spt Estima, Alphard, Oddyssey…semua enjin cc 2.4 ke atas. memg model2 ni mantap. so CE ni pun tk kurg hebat. pernah saya parkg sebelah Estima, tuanpunye Estima tu tgk berkali2. mula2 dia jengok tingkap je, lepas tu dia turun tingkap tgk, lpas tu dia keluar dari Estima tgk CE saya dari depan. dia tanya jenis apa dan berapa ratus ribu harga? so saya diam je sambil senyum, model CE dan harga tk lebih 80k (masa tu hrga RM 79k). dia cam surprise cam tak pcaya. so, lastly tuanpunye Estima tu senyum dan kata CE saya ok, tak kurg hebat. dan cam tak caya harga yg sebegitu. sambil berlalu tuanpunye Estima memberi tanda bagus dgn ibu jarinya. So bro n sis, itu le pengalaman saya bawa CE ni. dan lagi bro n sis perlu ingat suka saya katakan disini enjin CE adalah MITSUBISHI. enjin ini agak besar jika dilihat sesaran cc nya, tapi ingat ia adalah teknologi Japan (enjin mitsubishi model Grandis 2.4 awal). enjin 4G64 ini sebenarnya walaupun agak konvesional jika dibandingkan dgn enjin MIVEC Grandis terkini, tetapi ia agak menjimatkan terutama bg perjalanan yg jauh (long distance). saya dah p johor-kedah, minyk memg save. malah p dgn muatan penuh (penumpg penuh + bagasi). pusing genting highland, p penang (balik pulau-bt feringhi) enjin memg power, tekan je walau bukit. guna gear steptronic (auto+manual) memang mengasyik. ingat, itulah kelebihan enjin CE 2.4 ini yg sememgnye tidak menghampakan. memang saya akui. inilah kelebihan CE 2.4 walaupun ia buatan China, tp dipasang di Malaysia (CKD) dan diperkuatkan dgn nadi enjin 4G64 MITSUBISHI yg mempunyai tork yg agak kuat dan tidak menghampakan, hanya tekan pedal myk, CE akan meluncur so smooth! BELIEVE ME! tak salah kalu saya katakan CE setanding dgn model2 mewah cam Estima, Oddyssey, Alphard dr segi kuasa enjin. so kalu tak percaya pandu ujilah dari sekarang, rasai perbezaan kemampuan CE berbanding dgn model2 mpv enjin kecil yg ada dipasaran. sememangnya bro n sis tak akan hampa dgn kuasa enjin CE ini sebanyk 2350cc dgn harga RM80-82k sahaja. model2 mpv lain tak dapat beb! bro n sis, test le CE ni, jgn dgr cakap org. kalu ade pun mereka2 yg suke kutuk pun org tu sebab dah terbeli awal model2 mpv kecil yg kurg power enjin tp harga mahal cam model 2.4cc. so depa jgn jelos. bro n sis p le test sendiri, bawa dan rasai CE meluncur tersergam gah sebagai MPV sebenar yg cukup berkuasa. test bro, jgn tak test. baru tau!
    Go CE…..go CE……

    i

  373. NAZMI says:

    DAN TERTINGGAL 1 LAGI…

    INI DIA..

    DAN INI LINK FORUM2 YANG SAYA PETIK KOMEN MEREKA

    http://forum.lowyat.net/topic/825342/+1820

    BUKAK SENDIRI DAN BACA ELOK2

  374. abah says:

    kenapa ramai sgt tak suka proton..setahu saya semua keta untuk middle range ada masalah masing2…
    seorang pengguna exora berbangsa cina nk saman proton padahal dh smpi masa untuk servis kali pertama dia sendiri tak buat..perjalanan yang lasak dr kl – pg tapi mengharapkan mpv yang berharga 70k++ akan elok padahal keta manapon kalau dh belasah gila cam2 rabak jugak..
    kalau keta jenama luar pandai pulak jaga..mana taknya berani ke nk kondem kalau dh puji melangit keta luar baguss sgt..tak gituu!!!!…hee..heee..
    mcm tu punya orang pun ada….apapon kalu dh saiko otak tak suka..tak suka la jadiknya..kalau dh suka mcmna pon suka…

  375. pakden says:

    ada betul tu bah..

  376. NAZMI says:

    saya tertarik dengan komen yang saya petik dari laman proton exora ( tapi saya tak sertai forum tu sebagai tukang komen, just tengok2 dan baca aja )

    ” # Joko on May 21st, 2009 at 12:35 pm:

    Fooolamak aih !!! Berapi… berasap wa cakap lu…

    Ada beberapa persoalan yang perlu kita fikirkan bersama.

    1. Kenapa Kereta nasional model export , spesifikasi dan materialnya lebih berkualiti dibandingkan dengan model edaran dalam negara sedangkan harga yg dalam negara lebih mahal.

    2. Kenapa Kadar Interest untuk kereta nasional lebih tinggi dari kereta buatan luar negara.

    3. Dah 26 tahun Proton membuat pengeluaran kereta, masihkah lagi nak cari breakeven, atau masih merangkak2 mencari tahap kualiti pengeluaran yg boleh memuaskan hati pelanggan. Dimana peranan R&D dalam meningkatkan kualiti produk.

    4. Mengapa Proton perlu bersaing HARGA dengan jenama kereta yg jauh lebih berkualiti, sedangkan harga yg ditawarkan tak sepadanan dengan kualiti yg diberi. Sehinggakan kereta2 luar dikenakan cukai yang berganda2 dan dijual dengan harga yang tinggi. Seandainya Proton boleh menandingi tahap kualiti kereta import, saya yakin ramai rakyat malaysia tak akan memandang kereta luar negara. dan masa itu kerajaan tak perlu mengenakan cukai yang tinggi kepada kereta import semata2 untuk mengurangkan kuasa membeli rakyat tempatan kepada kereta inport.
    Atau dengan erti kata lain, seandainya Proton tidak mampu mengeluarkan produk yg berkualiti tinggi, tak perlulah letakkan harga yang tinggi kepada kereta nasional, jadi orang tak marah jika membeli barangan yg murah dgn tahap kualiti yg rendah. Dah tentu kuantiti jualan juga akan meningkat.

    5. Akhir sekali, sayugia diingatkan tak semestinya orang yg mengutuk proton, membenci atau tidak sayang kepada proton, Kerana sayanglah mereka mahu menegur kelemahan dan kekurangan dalam proton, mereka mahu produk Negara Malaysia, menjadi kebanggaan seluruh rakyat malaysia serta dikagumi seluruh dunia. Jepun pun dulu mula2 keluar kereta cikai ajer, dari segi rekabentuk dan kualiti, tapi sekarang seluruh dunia puji dan kagum dengan kereta buatan Jepun. Begitulah yang kita mahu kepada kereta Malaysia. “

  377. NAZMI says:

    ABAH dan PAK DEN…

    Proton tidak boleh dikatakan kereta middle range…

    Untuk makluman anda, kereta baru jenama Toyota dan Honda spt Toyota Vios di JEPUN hanya berharga RM 18, 000. 00. Honda Stream RM 4X, XXX. 00 dan Toyota Estima hanya RM 5X, XXX. 00 – 6X, XXX. 00 dan ia lebih murah berbanding Proton Exora…

    maka sebab itu,

    sewajarnya jika aspek persaingan dimabil kira..

    maka adalah wajar dibandingkan kualiti, prestasi dan keselesaan kereta Proton Exora dengan jenama T dan H spt Honda Stream, Toyota Wish dan Toyota Estima…

    Akhir sekali, sayugia diingatkan tak semestinya orang yg mengutuk proton, membenci atau tidak sayang kepada proton, Kerana sayanglah mereka mahu menegur kelemahan dan kekurangan dalam proton, mereka mahu produk Negara Malaysia, menjadi kebanggaan seluruh rakyat malaysia serta dikagumi seluruh dunia. Jepun pun dulu mula2 keluar kereta cikai ajer, dari segi rekabentuk dan kualiti, tapi sekarang seluruh dunia puji dan kagum dengan kereta buatan Jepun. Begitulah yang kita mahu kepada kereta Malaysia. “

  378. NAZMI says:

    INI BUKTINYA HONDA STREAM BARU di JEPUN LEBIH MURAH BERBANDING PROTON EXORA…

    Comment by oshiko on 26 April 2009:

    ” I bought a Honda Stream early this year. The value of the car is RM45,936.00, Import Tax is RM13,780.00, Excise Duty is RM38,815.92 and Other Tax(what is other tax????) RM9,853.27. And the selling price is RM150k. The car company really make a lot… But my point is ppl can produce a Honda Stream quality car in RM46k, but what we can get in Malaysia? A 25-year old company with Government Escott all the way, only can produce this kind of quality of car???? Government always said teach the ppl how to fishing instead of provide them fishes….. sign.”

    Look at this,
    http://www.honda.co.jp/STREAM/type/
    the highest end of this model only selling at 2079000yen with tax. Converted into RM is about RM62,370.00

  379. aliahmad says:

    Aku dah baca semua komen kat atas. En. Nazmi ada cakap R&D China bagus. Ada ramai tenaga pakar terlatih dalam unit R&D. Tapi… kenapa finishing mpv cherry tu tak cantik? Saya dah tengok kat shopping complex semalam, dan memang saya akui kualiti overall mpv cherry tak boleh lawan dengan kesemua model mpv yang tersenarai kat atas, nampak murah sangat material yang digunakan. Tenaga pakar R&D tu buat apa yek?

  380. NAZMI says:

    ALIAHAHMAD…

    Pembangunan sesebuah kereta bukan 100% oleh pengeluar kereta…

    setiap pengeluar ada vendor masing2 umpama vendor dashboar, seats, pintu, tingkap dll…

    saya mendapat maklumat dari laman chery international.. finishing Chery Eastar pada masa hadapan akan lebih kemas, cantik dan berkualiti kerana Chery akan menggantikan Vendor baru bagi pengeluaran dashbaord setelah kontrak vendor sekarang tamat…

    DASHBOARD bukan salah bahagian R&D…

    ia direka bg sy cantik cuma material dan kualiti nya kurang kemas…

    atau ia mungkin bagi mengurangkan kos…

    apapun pada pendapat sy,

    sebaik VENDOR baru dilantik, kualiti akan lebih baik..

  381. NAZMI says:

    Saya suka memetik komen seorang forumer berkenaan kualiti dashboard

    ” Chery is much much better. The only thing is that, the interior… plastic lah of course.. but remember, what is Exora interior made from? I also dunno but I almost having soar eye looking at Exora interior. “Not even not interested, it seems like very low quality some more”…

    Banyak susah lah itu macam… so from my very initial step of comparing these 3 models and of course budget is my no 1 limitation, frankly speaking.. whoops.. frankly typing… Chery Eastar is the best… I really hope to have one soon… ”

    lagipun bagi saya yg dalaman tu kalau ada duit kita sendiri boleh perkemaskan buat elok2.. kurang RM 10, 000 pun boleh buat lagi elok dari jenama Stream, Wish, Estima

    tapi kalau mpv tu sempit, enjin kecil, enjin makan minyak … so mcm mana kita nak modified

  382. matyie says:

    Fanatik betul mamat ni ngan brg chery… ada baik ada kurang.. masing-masing ada kelebihan… takyah lah nak menjatuhkan orang lain.. mcm marah pulak orang kutuk chery… sabor lah wak…. siap kuar hadith lagi… tepuk dada tanya kemampuan sendirilah… rasa suka beli.. yang penting berpuas hati apa yang kita ada.. cuma laman web cheryalado tu kenalah update sikit.. simple sangat.. maklumat pun sikit… ok jangan marah

  383. aliahmad says:

    Link crash test kereta china yang memang hebat2 semuanya
    http://paultan.org/forum/index.php?PHPSESSID=p09n956jaqbufsglifpo60huh6&topic=776.0

  384. armand says:

    Chery nie mcm stationwagon pun ada ..mpv pun ada ..kira crossover MPV lah …
    Skg nie org tak berani lah nak beli kereta made in China sbb perception nampak kurang kualiti ..mcm mainan plastik kat pasar malam lah kiranya … beli 1-2 jam anak main dah rosak kah kah kah …
    Lagipun 2nd hand value mmg tarak lah ..sendiri beli sendiri tanggung nanti …. kereta camna pun pun lepas 7 tahun nak tukar jugak …

  385. stylooo...drifterrrrr says:

    memang fanatik giler…….tak apa…nanti bulan 10 NAZMI habis study….bulan 1… 2010..dia leh masuk keje bahagian R&D cherry kat china….dia memang pakar dlm bab ni…lepas tu tak susah-susah beli cherry ni….boleh pakai kete company…semua jenis cherry leh dia guna…..jgn mareeeeee…

  386. pakden says:

    apa yang berlaku pada cherry tu bagi aku
    sama saja yang berlaku di exora

    cherry engine bagus (katanya) – material kurang
    exora engine kurang – material bagus (agaknya)

    aku percaya proton boleh turunkan harga.. tapi takla tanpa faktor2nya..
    takda siapa pun yang takberhajat kepada buatan sendiri
    yalah.. lagipun kita masih kat tanah tumpah darah sendiri..

    kita semua rakyat malaysia berdoalah, berikan proton pelajaran dan pengajarannya.. insyaallah
    lagipun dunia makin kecil ni..

  387. NAZMI says:

    MATYIE…

    saya tak fanatik…

    tetapi bg saya jika dibandingkan dengan pesaingnya seperti Wish, Stream, Grand Livina DLL…

    membeli Chery Eastar adalah amat berbaloi dan mempunyai nilai wang…

    Chery sendiri saya akui ada kelemahannya tetapi ia kelemahan yang boleh dibaiki kita sendiri ( DIY )..

    soal hadith..

    kan saya dah mintak maaf kat atas tu…

    bila masa sy jatuhkan org lain ?????

    saya mengutarakan pandangan saya untuk sama2 dikongsi untuk kita mencari produk terbaik pada harga terbaik…

    bekenaan laman web chery alado…

    saya AKUI

    MEMANG SANGAT2 KETINGGALAN…

    DAN CHERY ALADO juga AMAT2 LEMAH DALAM MARKETING STRATEGY…

    jika mereka cekap dalam soal branding, marketing strategy, khidmat lepas jualan betul2 mantap konpem Chery Estar dah jadi MPV paling laris

  388. NAZMI says:

    stylooo…drifterrrrr

    moga2 doa anda Allah makbulkan dan saya kerja di Chery dan bolehlah guna semua model Chery…

    Chery ada 19 model..

    means sy kena jd org penting ci Chery la kalau nak try semua kereta tu dan berpeluang memberi pendapat dan kritikan…

    kalau termakbul…

    byk2 terima kasihlah…

    kalau termakbul,

    so sy ni millionaire la yer…

    sekali lagi byk2 terima kasih…

    moga2 doa anda mujarab

  389. abah says:

    Nazmi…betol la otak awak dah di saiko 200% yang keta luar mmg superb..esp. cherry..tapi kalau exora tu dah ditukar ke cherry exora mesti no komen..avanza 1.3 pon berlambak kt ats jalan..sebab toyota avanza…1.3 pon takde masalah…..kalu sayangkan proton bukan mcm tu nk komen…yang baik kita ckp baik yang tak elok kita sembor..mcm keta juara…sori ye..saya ckp keta tu mcm “B*B* ats jln” tapi bila member tegur toyota kuarkan alphard 3.0 rupa dia iras juara….dia ckp dkt saya kalau tak mampu pakai alphard beli jelah juara sbb itu adik alphard….sowi kita gurau je….saya tak byk ilmu keta..cuma melalui internet/kawan2..
    petikan ni saya copy..betol ke tak tak tau la….

    “Sebenarnya performance Exora ni mencukupi bagi sebuah mpv.. cuba layari autocar(.)co(.)uk . UK spec KIA CARENS 1.6 MPV. Kerb weight dia 1450kg, 118Nm torque@4200rpm, 130hp@6300rpmExora 1.6 kerb weight 1442kg (H-LINE), 150Nm torque@4500rpm, [email protected] mpv ‘TORQUE’ lebih penting berbanding ‘HP’. kalo enjin 1.6 tak cukup bagus utk sesebuah MPV, mesti KIA tidak menggunakan enjin 1.6 utk MPV mereka yg beratnya 1450kg (lebih berat berbanding Exora)

    “carens ada 1.6. Tapi cuma utk market UK je… lagi berat dari Exora, tapi torque (tujahan kuasa) lagi lembab dari Exora.. Exora torque 150Nm (newton meter) dan carens 118Nm torque.. kalo org cakap yg enjin Exora kecik, mcm mana pula dgn carens utk market UK? kita sendiri sedia maklum yg or UK ni cerewet kan? tapi Kia carens 1.6 dpt positif review kat sana..”

  390. zafuan says:

    Kalau Cherry bagus kenapa agensi kerajaan tak guna mpv ni ha? Kalau Innova, Naza Ria, Kia Pregio, Nissan Serena, Toyota Alphard ada pulak.. Rasanya semua model ada digunakan, tapi keluaran china takda. Mungkin masih baru lagi kot, lepas ni mungkin ada..

  391. NAZMI says:

    ALIAHMAD…

    itu link cras test bagi kereta Geely dan bukan Chery…

    tidak dinafikan Chery Amulet ( keluaran pertama ) pernah gagal…

    saya sendiri tidak akan membelinya..

    tetapi mereka Chery bangkit dari kegagalan…

    mungkin mereka membaca buku ” dare to fail karangan billy lim ”

    sekarang model chery eastar dan tiggo telah mendapat 4 star euro ncap test…

    Honda pada tahun 90an juga pernah gagal dalam crash test.. ( SILA RUJUK LINK YANG SAYA SERTAKAN )…

    dan ia adalah Honda Civic yang diminati digilai rakyat Malaysia..

    tetapi mereka bangkit dari kegagalan…

    Jepun berjaya kerana mereka wujudkan persaingan sihat..

    dan China juga akan menjadi spt Jepun dan sy jangkakan lebih baik dari Jepun 5 tahun akan datang…

    Chery sebagai contoh..

    mereka mampu membangunkan enjin ACTECO dalam masa hanya 5 tahun bermula pada 2005 dengan jumlah enjin mencecah 18 unit/ jenis dari saiz sekecil 0.8 liter hingga 4.0 liter, V8 pun da ada dengan teknologi2 terkini…

    bahkan Fiat ( gergasi automatif dunia ) telah memesan 100, 000 enjin ACTECO bagi PASARAN ANTARABANGSA TMSK CHINA..

    Percayalah…

    Proton akan gagal jika kerajaan tidak mewujudkan persaingan yang sihat…

    persaingan harus dimulakan dalam negara barulah mereka akan yakin untuk bersaing di luar negara…

    sampai bila pun Proton akan gagal menjadi top 10 pengeluar kereta dunia jika kerajaan terlalu memanjakan PROTON…

    cth termudah MAS sblm kedatangan Air Asia dan selepas kewujudan Air Asia

  392. NAZMI says:

    ABAH, ZAFUAN DAN LAIN2..

    saya tak bandigkan Exora dengan Toyota Avanza..

    Ia tidak adil kerana di Jepun Avanza kurang RM 2X, XXX. OO

    tlg bandingkan Exora RM 6X, XXX – 7X, XXX. 00 dengan kereta jenama H dan T dan M baru spt Honda Stream, Toyota Wish, Toyota Estima, Chery Eatar, Grand Livina oleh kerana2 kereta2 tersebit lebih murah berbanding Proton Exora di negara masing2 dari segi

    1) kapasiti enjin

    2) kemampuan angkut beban

    3) prestasi enjin

    4) rekabentuk

    5) dll .. sila tambah

    SEKALI LAGI SAYA SERTAKAN LINK HARGA KERETA STREAM BARU DI JEPUN…

    ………………………………………………

    saya petik komen pembeli Honda Stream yang membeli Honda Stream baru dari Jepun

    ” Comment by oshiko on 26 April 2009:

    ” I bought a Honda Stream early this year. The value of the car is RM45,936.00, Import Tax is RM13,780.00, Excise Duty is RM38,815.92 and Other Tax(what is other tax????) RM9,853.27. And the selling price is RM150k. The car company really make a lot… But my point is ppl can produce a Honda Stream quality car in RM46k, but what we can get in Malaysia? A 25-year old company with Government Escott all the way, only can produce this kind of quality of car???? Government always said teach the ppl how to fishing instead of provide them fishes….. sign.”

    Look at this,
    http://www.honda.co.jp/STREAM/type/
    the highest end of this model only selling at 2079000yen with tax. Converted into RM is about RM62,370.00 ”

    ……………………………………………….

    Akhir sekali, sayugia diingatkan tak semestinya orang yg mengutuk proton, membenci atau tidak sayang kepada proton, Kerana sayanglah mereka mahu menegur kelemahan dan kekurangan dalam proton, mereka mahu produk Negara Malaysia, menjadi kebanggaan seluruh rakyat malaysia serta dikagumi seluruh dunia. Jepun pun dulu mula2 keluar kereta cikai ajer, dari segi rekabentuk dan kualiti, tapi sekarang seluruh dunia puji dan kagum dengan kereta buatan Jepun. Begitulah yang kita mahu kepada kereta Malaysia. “

  393. azameel says:

    kalau ade isu2 perkauman or isu agama,
    comment akan di delete,
    we are talking about cars and the automotive industry, dont involve racism politics and religion,
    ni semua issue sensitive
    harap bagi kerjasama

  394. NAZMI says:

    okies… bg pihak saya saya mintak maaf

    bagi saya kita mesti bersatu padu semua bangsa sama2 majukan negara..

    itu agama Islam yang saya anuti ajar

    buat baik pada semua tanpa kira bangsa dan agama

    SO SAYA MINTAK MAAF KALAU ADA BANGKITKAN ISU YANG MENYAKITKAN HATI SIAPA2

  395. kej@m says:

    azameel, ko delete je komen ngarut² nie..start komen norman tu..nak bace pun xbest..

  396. azameel says:

    irrelevant comment deleted
    ingat la tajuk topic ni
    “PROTON EXORA VS GRAND LIVINA VS CHERY EASTAR VS NAZA CITRA VS KIA RONDO? PERBANDINGAN MPV DI MALAYSIA”

    mcm manela boleh ke politik la perkauman la, plz comment wisely

  397. zafuan says:

    Kenapa delete? Tanya la EPU & MITI tentang perjanjian import kereta China ni..

  398. NAZMI says:

    SAYA MENGIMPIKAN PROTON MAJU..

    Ya..

    ini MPV yang pertama Proton..

    bagaimana dengan kereta sedan..

    Proton telah banyak membangunkan Sedan, tetapi setelah berpuluh tahun kereta sedan nya masih mahal dan kurang berkualiti berbanding pesaingnya ( sebelum dikenakan cukai )

    bagi saya kegagalan Proton oleh kerana

    1) Kerajaan Malaysia selaku pemegang syer terbesar enggan membuka pasaran automotif tempatan secara adil.. jadi bagaimana Proton hendak mengetahu samada kereta nya akan diterima negara luar atau tak sekiranya dalam negara pun ia tidak bersaing di padang yang adil. Jadi Proton tidak dapat mengukur secara tepat sejauh mana keretanya diterima rakyat.

    Buat masa sekarang, pada hemah saya Proton diterima hanya kerana kerajaan mengenakan cukai terlampau tinggi sehingga lebih 300%.. Jika Vios dibawa masuk dengan harga asalnya RM 18, 000 sudah tentu 90% kereta Proton tidak akan terjual…

    Memang wajar Proton dibantu tetapi membantu Proton dengan menaikkan cukai sehingga 300% bahkan adalah lebih adalah strategi yang silap sama sekali.

    buktinya selepas 20 tahun, Proton masih ketinggalan dengan sykt automatif seusianya .

    Sebaliknya Proton wajar dibantu melalui mewujudkan usahasama dengan pemain2 utama yang telah berjaya dalam dunia automatif, menyuntik dana lebih banyak ke dalam Proton melalui skim geran R&D ( x kisah lah dalam bentuk pinjaman sekali pun ), menurunkan kadar interest kenderaan dijual Proton ( majoriti bank milik GLC ), memperkasakan pekerja2 teknikal proton melalui penghantaran kursus ke negara2 automatif spt Jerman, Jepun. dll

    2) Export adalah kunci untuk memastikan satu2 sykt kekal menguntungkan, kompetitif dan boleh berkembang

    Proton untuk itu bolehlah meneroka pasaran2 yang tidak mementingkan jenama kenderaan oleh kerana Proton bukanlah satu jenama terkenal. Hubungan negara yang baik dengan negara2 tertentu mestilah dimanfaatkan untuk mendapat pengurangan/ pengecualian cukai..

    Umpama negara yang boleh diteroka adalah Indonesia ( sudah diteroka tetapi kurang meluas ), Iran ( ada hubungan baik dengan Malaysia dan Iran dibenci barat ), Arab Saudi ( ada hubungan baik dengan Malaysia dan rakyatnya mempunyai persepsi baik thdp Malaysia ), India ( kapasiti penduduk ramai.. cukup baik jika boleh kuasai 1% pasaran automatif india ), arika selatan, syria ( musuh barat ) vietnam ( sedang berkembang ) dll..

    Hampir 90% sykt automatif dunia yang penduduknya kurang 100 juta mengeksport kenderaan mereka ke negara luar. Kesilapan Proton adalah tidak menumpukan pasaran eksport.

    Proton harus mencari jalan supaya jumlah eksport kenderaannya melebihi jumlah kenderaan dijual dalam negara tambahan keretanya dijual di negara yang hanya mempunyai penduduk seramai 26 juta orang..

    Tumpuan eksport juga boleh mengurangkan kos pengeluaran proton oleh kerana berlaku peningkatan permintaan… Maka Proton dapat memaksimumkan kilang pengeluaran dan tenaga kerjanya. Pelaburan Protos atas R&D juga dapat dikembalikan

    3) Proton wajar menurunkan harganya 10% – 50 % lebih murah berbanding pesaingnya..

    Proton bukanlah satu nama unggul atau kukuh di pasaran antarabangsa,

    Memastikan harga Proton lebih rendah berbanding pesaing akan membantu melariskan penjualan Proton

    4) Tingkatkan kualiti

    Kualiti keretanya hendaklah setanding dengan harga jualan keretanya.. Untuk itu Proton mestilah mencari vendor terbaik yang boleh menawarkan harga terbaik. Kroni2 mesti diketepikan kalau mahu melihat Proton maju. Vendor mestilah diminimumkan bagi memastikan Pihak pengurusan Proton mudah mengawal kualiti vendor2 nya.

    5) Skim galakan pekerja + kakitangan

    Proton mestilah membangunkan satu skim galakan yang baik untuk pekerjanya. Misalnya memberi bonus berdasarkan prestasi pekerja Ini dapat tingkatkan motivasi pekerja untuk mencurahkan idea terbaik juga melakukan kerja terbaik untuk Proton. Indeks KPI mestilah digunakan dalam Proton

    6) beri kebebasan kepada kakitangan teknikal

    saya percaya Proton mempunyai team teknikal yang baik.. Saya percaya kepada keupayaan tenaga teknikal di Malaysia yang berpengetahuan juga kreatif. Pengurusan sebolehnya hendaklah tidak masuk campur dalam soal yang akan menjejaskan keupayaan sesuatu kereta. Saya dimaklumkan pada awal pembagunan Proton Exora, jurutera mencadangjkan enjin 1.8. Tetapi malang sekali pihak pengurusan memaksa jurutera mengubah kepada enjin lebih rendah untuk memaksimumkan keuntungan..

    7) SKIM MENARIK UNTUK JURUJUAL

    saya rasa Proton dah berjaya dalam soal ini

    8) Penjenamaan Proton

    Proton mestilah melibatkan diri dalam pameran automatif antarabangsa, menjadi penaja bagi acara2 bertaraf antarabangsa umpama Formula 1, sukan ….., penaja kelab ( kelab bola antarabagsa dll ) dan sebagainya. Ini bagi meningkatkan nilai jenama Proton di mata dunia selain memastikan Proton dikenali seantero dunia.

    9) Pembagunan kereta konsep/ kenderaan masa hadapan

    Proton haruslah berusaha bersama2 pasukan R&D nya supaya kereta2 konsep yang tiada dalam pasaran di dunia dapat dibina, mencipta enjin2 baru yang belum digunakan mana2 pengeluar di dunia dll ciptaan baru. Ia dapat membantu meningkatkan imej dan nilai jenama Proton

    10) MEMANFAATKAN LOTUS

    saya lihat Proton tidak memanfaat dengan baik Lotus yang dimiliknya 100%.

    Lotus harus dimanfaatkan terutama dalam peringkat rkabentuk model kenderaan keluaran Proton. Tenaga kerja tempatan mstilah diserap sebanyak mungkin ke Lotus bagi memastikan kereta yang dihasilakan sesuai dengan permintaan tempatan .

    11) MENUBUHKAN KILANG LUAR NEGARA

    Proton mestilah membina kilang pengeluaran di negara yang mampu menawarkan tenaga kerja berkualiti pada kos rendah… Antara negara yang bole difiikirkan Proton adalah China, Iran dan Indonesia. Ia boleh dijadikan kilang bagi pengeluaran kenderaan eksport Proton. Bagi meminimumkan cukai import bagi kenderaan yang dieksport, Proton bolehlah menubuhkan kilang pemasangan di negara yang menjadi destinasi eksport Proton.

  399. NAZMI says:

    INI CADANGAN TAMBAHAN MEMBUKTIKAN AKU BUKAN ANTI PROTON TAPI MAHU PROTON LAGI MAJU

    12) Menubuhkan Kumpulan Pengkritik

    Proton bolehlah menubuhkan pasukan khas pengkritik yang mempunyai pengetahuan luas mengenai enjin, model2 kenderaan di seluruh dunia.. Pasukan ini hendaklah diisi sekurang2 nya 10 orang yang bertanggungjawab memberi kritikan terhadap segala rekabentuk, enjin, model, interior, chasis dll yang dibangunkan pada kenderaan buatan Proton. Kumpulan Pengkritik telah digunapakai oleh gergasi2 dunia dalam bidang pembuatan alat mainan, produk2 di Amerika dan Jepun.. Malah jika anda menonton The Apprentice, Donald Trump juga pernah menggunakan kumpulan pengkritik. Dan apabila satu2 model disiapkan, Proton juga hendaklah menjemput pengkritik jemputan untuk melihat kelemahan pada kenderaan dikeluarkan Proton yang gagal dilihat pengkritik tetapnya.

  400. NAZMI says:

    INI SAYA PETIK PENGALAMAN JURUJUAL PROTON mengenai Proton semenjak 1991 hg skrg

    ” # UnSeR BuRUk on June 24th, 2009 at 4:50 pm:

    Ini bukan nak mengutuk produk keluaran Malaysia, saya dah lama jadi salesman proton..sejak dari 2001. Boleh dikatakan semua model saya dah jual dah saya dah naik..sampai naik meluat. Tapi untuk pengetahuan semua, dah 5 kali saya tukar kereta..x pernah sebijik pun saya beli kereta keluaran proton..saya lebih rela pakai kancil 660 untuk pegi kerja dari guna proton. Sekarang saya ada 2 bijik kereta..sebuah unser 1.8 LGX dan sebuah Myvi…selama saya pakai x ada masalah besar. Tapi..proton, walaupun saya tak pakai..macam2 masalah timbul..tiap2 minggu pasti ada customer datang kat saya komplain..terutama waja..patah sana sini..plastik x berkualiti dia guna, mainan plastik dari china lagi kukuh..huhu…(sekarang dh ok sikit..).

    Tapi saya tetap optimis pada protos, tunggu punya tunggu, ingat nk tukar Unser saya kepada Exora..ermmm…hampes..tengok2 kuar macam mainan jugak…baru2 tengok ok le jugak..sekarang menyampah dah..interior x berkualiti langsung..bumbung mcm nak gugur..saya takut jadi mcam sorang customer saya dulu..beli gen2 (masa baru2 launching..), esok call saya dari Taiping..cakap bumbung dalam bahagian belakang gugur..tapi, sebagai jurujual beretika..saya cover la jugak keburukan proton.

    So, sekarang..setelah saya teliti info2 pasal chery..saya pon dah booking sebijik..InsyaAllah..sehari dua lagi loan lulus..nn kawan saya cakap (jln Ampang), stok ada…

    So..x de rezeki la nampaknya proton nk jual exora kat salesmannya sendiri…

    P/s..tp exora mmg susah jual pun, baru2 launching..ramai yg tgok,,,skrang jeling pun x mo. Badi proton le tu… ”

    SAYA PETIK DARI..

    http://kereta.info/chery-eastar-mpv-v5-crossover-review-full-specification-worth-for-money-mpv/

  401. NAZMI says:

    PEMBETULAN…

    semenjak 2001 dan bukannya 1991

  402. Apfelbomb says:

    yg hang dok pi ambik quote dari macam2 forum tu pasai apa? ni hang tak tau ka berapa banyak salesmen dok bergayut kat dlm forum2 tu…depa buat indirect marketing la….kalau hg punya fact semua dari forum2 ni, aku rasa yg betoi2 fact cuma dlm 20-30% ..yg lain semua auta…macam hg dlm forum ni la…bapak hg yg pakai hg pulak yg lebeh2 dok rekemen..silap2 lesen L pun hg tak dak lagi….

    danke

  403. NAZMI says:

    bro…

    kalau x nak percaya x payah la ko masuk forum..

    ang pakai la kereta pa ko minat

    bukan aku paksa ko percaya tapi aku bg link nak kukuhkan hujah aku..

    nak bg tau aku bukan main tulis jer tapi berdasarkan perlobagai sumber dari pengalaman orang, fakta2 dari chery, you tube dll

    susah la org malaysia..

    mentaliti kelas ke3..

  404. NAZMI says:

    Apfelbomb

    Apa yang memungkinkan ko berforum kalau kau sendiri tak mau dengar satu apa pun org dalam forum ni bg tau..

    so nasihat aku..

    bek kau cari maklumat selain forum…

    bagi aku forum adalah tempat luahan orang ramai..

    so kita akan jumpa byk kritikan, kekurangan juga kelebihan 1-1 produk

    aku beli handset pun berdasarkan forum

    handset n93i aku tu hingga kini org masih minat…

    semua ada semua boleh buat…

    video dan gambar pun cun

  405. castello 2 says:

    hallooo…….x bis lg ke bro..dh smpi politik n perkauman pulak dahh…better we r come back 2 main point..kita jgn tlalu taksub sangat..kena fikir gak ati n perasaan org lain..gua br blk keje ni..tgok forum dah mcm lahawau lg penat gua…

  406. liquid says:

    pehhhhhhhh panasssssssssssssss…………..best gak baca……biar je diorang berhujah….sebagai pembaca kita boleh menilai penulisan mereka2…teruskan bro…

  407. kdi says:

    hai kawan2… (gaya raja lawak yus)

    nape nak gado2 nih.. kan kat atas tu kdi dah cakap awal2 kita buat topik ni bukan untuk burukkan MPV lain..

    tapi untuk BERI PANDANGAN TENTANG KENAPA MPV YANG KORANG MINAT BEST.

    Sesiapa yang dah jadi owner MPV2 di atas digalakkan sangat memberi komen untuk panduan bakal pembeli.

    So sapa2 yang x faham lepas kdi kira sampai 3 ni.. komen akan di delete yer.. (teguran manja )

    1… 2… 3….!

  408. Dean0614 says:

    Emm…pernah skali tengok si Chery nie…enjin lama…tp harga agak menarik…dengan body besar….huuhuhu tp nak buat cam mana wife tak berkenan…katanyer besaq sangat…nak bawak susah…
    Aper pun minggu depan GL 1.6A akna sampai…tengooklah cam mana..

  409. gen2 lama says:

    exora susah nak jual?

    haiya….branch mana punya salesman tu….bagi tau sikit….b

  410. pakden says:

    nazmi..
    aku nak tanya ko la pasal honda punya produk,
    aku selalu nampak kat johor je benda ni (plat singapura la)
    tapi tak taula kat tempat pulak, ‘honda airwave’..
    saiz dia lebih kurang grand livina gtuh, comel mbanget..

    kalau nissan boleh masuk,
    ngapa honda tak bawak masuk agaknya?..
    comel mbanget bro benda tu, kalo ada pekara
    ko boleh cerita pasal benda tu kongsi la sikit oh?..

  411. NAZMI says:

    gen2 lama…

    u salesman proton gak ka???

    kdi..

    byk2 mintak maaf..

    x gaduh2..

    bukan niat nak burukkan ( x terlintas pun… )

    cuma mengelak org beli barang yg tak setimpal ngan wang

    kalau da yg buruk sal eastar ka, grnd livina ka..

    genga exora dll boleh la kutuk grand livina dan sebaliknya..

    so pembeli akan dpt kesan la baik buruk keta tu..

    kalau kita cakap baik jer..

    kesian kat pembeli yang semuanya bayar harga lebih rm 60, 000 untuk sebuh mpv..

    kan2 ???

    dan bila kita cakap kelemahanya…

    maka pihak2 berkaitan tmsk la salesman, pengrusan, pusat servis leh la upgrade dia punya kereta…

    itu tujuan saya…

    kalau nak cakap yg baik jer…

    x demokrati lah kan2 kdi..

    apapun sy mintak maaf pd semua pihak kalau da yg terlebih dan terkurang…

    tegura untuk proton,

    kerana saya tahu ramai org2 teknikal, pengurusan proton bukak forum ini samada just membaca komen atau juga menjadi forumer

  412. NAZMI says:

    pakden..

    mintak maaf..

    pernah gak tgk gambar tp x dak info..

    try la usha laman web singapore…

    ada 1 laman tu ( tapi malangnya x ingat link ) , kita boleh pilih kereta2 yg kita minat pastu dia akan buat perbandingan untuk kita dari segi

    1) harga

    2) ansuran bulanan

    3) komen pembeli

    4) pandangan penulis2 majalah

    5) road tax

    6) spesifikasi terperinci

    7) dll

    kalau kau dpt cari laman tu senang ko nak bandingkan berbagai2 jenis kereta..

    aku tgk perbandingan chery eastar ( versi singapura – ada sunroof ) dengan toyota wish, honda stream, mitsubishi grandis di situ la..

    harga toyota wish baru ngan chery eastar beza RM1 ja… kalau tukar duit Malaysia dalam RM 13X, XXX. 00 lebih..

    sbb tu aku kata Chery Eastar murah di Malaysia mungkin sbb dia dpt buang byk cukai oleh kerana dibawa secara CKD..

    lagipunkan Malaysia – China ada perjanjian istimewa..

    aku juga pernah baca rancangan kerjasam Chery – Proton bangunkan Exora..

    Exora adalah adik Chery Eastar ( body dan chasis byk persamaan )..

    kerjasama tu x silap aku antara tahun 2006 atau 2007.. aku x ingatt tapi ada kerjasama..

    mgkn sbb kerjasama tu lah mungkin Chery Eastar dapat hak eksklusif dikecualikan pelabagai cukai ( masih kena cukai tapi byk cukai dikecualikan ).. MUNGKIN…

    dan menambah hujah aku, aku juga pernah terbaca kerjasama Chery – Proton.. Chery menggunakan platform dan kedudukan Proton tembusi Asia Tenggara dengan lebih 300 juta penduduk manakala Proton guna platform Chery tembusi negara China dengan 2 bilion penduduk…

    Jika benar berlaku kerjasama tu.. so ia kerjasama WIN – WIN..cuma Proton kena upgrade kualiti dia dan rendahkan harga untuk tembusi China

    Aku juga ada terbaca 2 artikel penghujung 2006 x silap aku. Chery Eastar dilancarkan di Malaysia… artikel tu tulis Chery Eastar djual pada harga RM 12X, XXX. 00 – 13X, XXX. 00. Dia bandingkan Chery dalam artikel tu dengan Mistsubishi Grandis ( mungkn byk spesifikasi hampir sama ).. Harga tu harga CBU ( means diimport 100% dr China )… yg skrg murah mgkn sbb x da sunroof dan dibawa masuk secara CKD.. lg pun rakyat Malaysia mana berani beli Chery Eastar kalau dijual dengan harga RM 12X, XXX. 00.. Mujurlah ada versi CKD, so bolehlah gak rasa kereta lebih RM 12X, XXX. 00 ( TMSK CUKAI MALAYSIA ) dengan hanya harga RM 82, 888. 00

  413. NAZMI says:

    AKU YANG MENGGUNAKAN NICK NAME ” NAZMI ”

    MEMOHON MAAF SECARA TERBUKA JIKA ADA MEMBUAT SIAA2 TERASA

    NIAT AKU CUMA NAK MEWAR2 KAN BENDA YANG BAIK YANG AKU RASA DAN BENDA YANG KURANG BAIK AKU RASA..

    TIADA NIAT JAHAT ATAU TIDAK BAIK DI SEBALIKNYA…

    SAPA2 YANG TAK SUKA CARA AKU..

    ITS OK..

    TEGURLAH..

    AKU BUKAN MR PERFECT

  414. gen2 lama says:

    salesman?

    saya keje kerajaan je…..tukang pungut cukai….

    nape tak caya saya pakai proton….ada cable bleh check….Gen2 – J** 1341…..kancil J** 5776….BLM J** 2770……Exora …JL* 9762…

    saya pakai kete dari 2nd year matrik….

  415. gen2 lama says:

    EN Nazmi…..pg bukak balik internet…search pasal kerjasama proton & cherry…& cuba cari kaitan dengan pembangunan exora..

    body dan chasis banyak persamaan?….search & baca lagi…..bukan u mention design easter kompany italy ke yg design?…material yg digunakan…dimension..suspension system..multi link vs torsion beam….

    samada jumlah yg dibayar oleh customer tu berbaloi ke tidak….adalah subjective….terpulang pada pendapat customer sendiri…kalau saya kata dengan 60k berbaloi dengan apa yg saya dapat….adaakah oranag akan kata saya salah?

  416. abah says:

    Dear All,

    mmg la tak best kalau nk komen mcm u nazmi….kitaorg buleh terima kalau itu membantu menambah ilmu pengetahuan pasal keta supaya
    senang membuat keputusan membeli cara awak ni tak ubah mcm jgn la beli keta proton hampeh…takde yang bagus langsung…smpi sanggup
    copy yang bukan2..pdahal semua org tahu brand yg lain pon ada masalahnya jugak..tapi u cuba pekak telinga, pejamkan mata..chery u pon bukan semuanya bagus tapi u masih menegakkan benang yang basah..kira finishing tak bagus ke apa ke…ok buleh diterima….ada saja alasan
    u…saya juga pernah pakai keta proton tapi tak ada major problem pon….biasa mcm keta luar juga…saya rasa proton tahu apa masalah dalaman
    dan luaran diaorang..apa yang penting biarlah kita bercakap melalui pengalaman kita ataupun drp komen saudara2 terdekat/org yang kita kenali….

    saya pon nk tau salesman mana…

    “P/s..tp exora mmg susah jual pun, baru2 launching..ramai yg tgok,,,skrang jeling pun x mo. Badi proton le tu…iskhhh…iskhhh
    ni bukan komen tapi mengutuk….” manusia zaman sekarang fitnah berleluasa..dunia dh akhir zaman

  417. NAZMI says:

    INI PADA PANDANGAN AKU APA YANG ADA PADA CHERY EASTAR TAPI TIADA PADA KERETA2 MPV DI ATAS

    HARGA HANYA RM 82, 888, 00 TETAPI ADA BENDA2 INI

    1) Enjin besar – 2.4 ( walaupun versi lama, ia edisi terbaru ( tp terbukti ia enjin yg baik – rujuk forum 4G64 )

    2) Gear Stepronic ( gabungan manual + auto ) ( hanya ada pada MPV mahal2 dan gah2 )

    3) ABS + EBD

    4) Dual Airbag iaitu bg pemandu dan penumpang ( vendor nya ialah Sweden Autoliv iaitu pembekal terbesar di dunia bg kompenen keselamatan kenderaan )

    LAIN2 KEISTIMEWAAN TETAPI JUGA TERDAPAT PADA KENDERAAN LAIN ( SESETEGAHNYA )

    1) design pintu mirip kepada Honda Stream baru

    2) design dashboard mirip sikit modelToyota Estima baru

    3)Steering audio contral ( juga tdpt pada MPV lain )

    4) leather seat nampak sedikit kemas + mewah walaupun Kia Rondo mungkin lebih cin

    5) banyak ruang samada bhgn pintu, antara 2 kerusi, di dashbaord untuk meletakkan pelbagai gadjet

    6) pandangan daripada depan nampak cun.. parking sebelah wih, stream, camry pun tak tenggelam

    7) pandangan tepi tambah2 selepas letak skirting nampak cun macam Honda Stream baru dan kadangkala lagi mewah

    8) pandangan belakang kurang sikit ( tapi lepas letak skiring, spiler dan gantikan ekzos semuanya hanya RM 1, 000 dah boleh nampak AMAT2 CUN BERBANDING MANA2 MPV DI ATAS – PANDANGAN PERIBADI )

    9) bentuk lampu dia memang sgt2 cun terutama rekaan lampu bhgn depan.. fuyoo

    10) ada 6 speakers dengan dual tone horns

    11) kemampuan mengangkut beban setaraf kereta Toyota Estima, Hond Odysseys ( cuma krg sikit ja – tapi hampir2 sama )

    11) Ruang dalaman lebih besar dan selesa berbaning mana2 MPV di atas ( try masuk kalau x percaya )

    KOS MANTAINANCE AMAT2 MURAH LAGI MENJIMATKAN

    JIMAT MINYAK ( tapi Grand Livina lagi jimat – apapun Livina body kecil )

    KOS ALAT GANTI AMAT2 MURAH ( try tanya harga lampu, bumper dll.. ANDA PASTI TERGAMAM KERANA MURAHNYA HARGA )

    MAJORITI MEKANIK PANDAI MEMBAIKI ENJIN MITSUBISHI 4G64

    KELEMAHAN :

    1) Kualiti dashbord ( sebahagian dibuat daripada plastik – apapun bg sy lebih baik daripada MPV Proton Exora . PANDANGAN PERIBADI )

    2) air cond tempat duduk belakang DI BAWAH KAKI ( exora sy puji )

    3) tak dak TV + DVD ( mpv lain hampir semua ada – apapun pasang sendiri tak sampai RM 2000. 00 )

    4) kotak gear tak kemas ( gear tak dibalut secara mewah – APAPUN BOLEH DITERIMA )

    5) Warna kerusi leather seat kurang wow ( boleh tukar – TUNGGU BANYAK DUIT BOLEH BUAT LAGI LAWA DRPD Odysseys, STREAM, WISH dengan harga kurang RM 3, 000 )

    6) Warna karpet tak cun ( murah je pun )

    7 ) ekzos hodoh ( labur RM 200 DAPAT 2 EKZOS CUN )

    8) pandangan belakang kurang cantik ( LETAK SPOILER + SKIRTING – Meleleh org tengok , jd cun amat2 amat2 sgt – PANDANGAN PERIBADI )

    9) Kotak meter bahagian tengah ( aku lebih suka dia letak macam kereta biasa )

    10 ) Tak rasa gah atau hebat sebab org Malaysia akan label kereta china kereta tak da kualiti dan murah

    INI PANDANGAN PERIBADI AKU…

    DENGAN HARGA RM 82, 888. 00 , dengan pelaburan tambahan RM 4, 000 ..

    AKU YAKIN IA LEBIH WOW, CANTIK DAN GAH berbanding MPV2 di atas

  418. gen2 lama says:

    yup betul tu abah….kalau tak takkan beranai proton nak publish iklan kat paper 13’000 orang ‘amazed’……

    kalau salah jom la saman proton (quote petikan dari saudara NAZMI)….

    & sekurang2nya proton berani tunjuk frame exora…& crash test…

  419. NAZMI says:

    gen2 lama…

    anda boleh rujuk kenyataan MD Proton ingin adakan kerjasama dengan Chery di China..

    berrita tsbt tdpt dalam akhbar nasional spt Berita Harian dan Utusan Malaysia…

    bahagian ekonomi kalau x silap..

    ya..

    Chery Eastar

    ia direkebentuk firma Itali…

    chasisnya direkabentuk Lotus

    sila cari maklumat tsbt jika rajin..

    dah byk link sy sertakan, sila baca dari komen 1 – akhir pasti jumpa apa yg sy maksudkan..

    kalau bukan di sini mungkin sy tulis komen di sini http://kereta.info/chery-eastar-mpv-v5-crossover-review-full-specification-worth-for-money-mpv/

    HARAP BERTINDAK..

    GEN2 LAMA..

    I tak kata Chery Eastar tiru Proton..

    I juga tak kata Proton tiru Chery Eastar..

    tapi ada banyak persamaan dan ia disahkan oleh MD Proton sendiri dimana beliau kata akan bekerjasam dengan Chery dalam membangunkan Proton Exora..

    Chery Eastar tekah siap dibina pada tahun 2004, dilancar secara rasmi tahun 2006..

    sebenarnya, I pun ada kawan dalam Proton sbb tu selain bacaan di internet, I pun tahu sikit2 sal Exora

    ABAH..

    saya hanya copy link..

    nak percaya tak percaya no2..

    kalau dia fitnah, dia tanggung dosa..

    tapi sbg pembeli dan bakal pembeli tak salah kita WAS- WAS..

    dlm byk2 model yg dihantar ada yg cukup baik dan ada kualiti yg buruk..

    sbb itulah khidmat lepas jualan penting

  420. gen2 lama says:

    cuba acite skit mpv apa yg takde ABS & EBD…dual air bag….?

    engine and streptronic tu memang la….tapi mungkin ada pada produa mpv….lagi murah 55k je…

    kat kete murah biasa pun ada…..SAVVY…..

    u ni salesman alado ke?…

  421. NAZMI says:

    Frame Chery Eatar..

    anda juga boleh merujuk frame Chery Eastar di laman web rasmi Chery China..

    ada byk gambalr bogel Chery, frame Chery..

    berkenaan Crash test,

    saya sendiri akui saya tak jumpa tapi saya percaya dengan apa yg ditulis EURO NCAP Crash Standard 4 star dalam brochure Chery Eastar ( berkenaan spesifikasi, kalau ada pengeluar yg berani menipu MEMANG HEBAT LA PENGELUAR TU )..

    dan berkenaan Crash test juga,

    satu demo crash test chery telah dibuat di Johor dan disaksikan semua sales man Chery…

    sebahagian mereka ada merakam crash test tersebut dengan kamera / handset sendiri dan ada yg hanya melihat dgn 2 biji mata..

    saya dimaklumkan oleh salah seorang daripada sales man yg lihat crash test tsbt

    anda boleh meminta video daripada mereka jika anda berkunjung kemana2 pengedar chery eastar..

    susah nak cari maklumat chery eastar juga mungkinn kerana terlalu byk nama digunakan..

    umpama nama dia malaysia berbeza sekali dgn nama di china, singapura, thailland, turki dll..

    apapun sy telah mampu mencari byk info yg sy rasa sudah cukup untuk yakinkan saya membeli dan menggunakan chery eastar…

    TUUNGGU DAN LIHAT..

    TUNGGU LAGI 5 TAHUN DAN LIHAT APA YANG SAYA KATAKAN HARI INI AKAN MENJADI KENYATAAN ATAU TIDAK..

  422. gen2 lama says:

    proton dah jalin kerjasasma dengan cherry?

    rasasnya baru baca dlmpaper last 2 days…..proton akan consider jika membawa keuntungan kepada kedua2 pihak….

    LOTUS mereka bentuk chasis ?… tune dengan mereka bentuk tu sama ke? u baru buat research ni sebulan dua ke?

  423. NAZMI says:

    GEN2 LAMA…

    kalau ada then u beli je la proton exora,,’

    kalau u rasa ia selesa membawa 7 penumpang

    so you beli jer la…

    sy hanya kemukakan pendapat saya..

    sapa yg setuju..

    setuju aja

    x setuju..

    udah..

    sy student dan tidak boleh terlibat mana2 aktiviti perniagaan dan tidak boleh membuat kerja sampingan kecuali dengan kebenaran NC dan yg berkaitan ( RJUJUK AUKU – Akta Universiti dan Kolej Universiti )

  424. NAZMI says:

    GEN 2 LAMA..

    saya ingin mengetahui pengalaman anda mendaki bukit, memotong kereta jika anda guna Proton Exora KETIKA IA DIISI OLEH 7 DEWASA ( BERAT MINIMUM – 70 KG ) ..

    harap anda berkongsi dengan jujur lagi ikhlas..

    dengan 7 dewasa muatan penuh ( berat minimum 70 kg ) letih tak bawak mpv melebihi 3 jam tanpa henti

    Kalau jalan macam cameron highland ( jalan TAPAH ), penat x bawak 7 orang ( minimum 70 kg dengan tinggi minimum 170 cm ), selesa tak bawak tanpa henti selama 1 jam 30 minit ( munkin jalan jam )

    dengan 7 dewasa 170 cam min dan 70 kg min, selesa x org bhgn kerusi belakang selama 3 jam tanpa henti ????

    kalau semua ok…

    so pembeli exora anda membuat pilihan bijak …

    ANDA BIJAK

  425. gen2 lama says:

    hahaha dah pakai sebulan….

    7 penumpang….selesa sangat….cuba la sendiri..

    cuma jgn compare pick up….2.4 vs 1.6?…..

    menyesal beli pasai tak power?…..heheeh tidak sama sekali…sampai gak cameron…..boleh gak memotong,

    spare part….cuba bawak cherry tu keluar …then cuba tngok sekeliling…..kira berapa banyak kenderaan pakai engin CAMtakpro , ataupun CPS….

  426. gen2 lama says:

    pengalaman – no issue at all…

    jurney jauh…saya tiap2 minggu balik kg KL-johor….3-3jam setengah….penat? driving position exora selesa…..then sekali ke LUMUT antar pengantin…balik melencong ke cameron (cuti sekolah)

    cameron ? dah sampai ..5 adult 2 teens…+ luggage…..penat? semput? no…malahan teringin nak p lagi…

    city driving , drive masa jam?…..dah seminggu ni NGV pun parking kat rumah….keje pakai EXORA….

    that’s my opinion…..nak tau comment owner lain….cari sendiri….

  427. NAZMI says:

    GEN 2 LAMA..

    g cameron masa daki ( bukan masa turun ) ikut Tapah ke Batu Gajah ( jalan baru Ipoh – Cameron )

  428. gen2 lama says:

    haiya buat pe la nak menipu…bukan proton bayar pun….

    saya baru 31….anak 3 orang …paling besar 6 tahun…teens tu adik ipar saya student…

    go to exora facebook….saya ada dlm tu….

    kenapa nak check…..dari PLUS saya ikut tapah…..jln macam dalam hutan…(menyesal ikut jln tu)..

    u nak compare sedan dgn MPV?…..driving position tak ssama….

  429. rusdibakar says:

    Ni pendapat aku..
    Kalau nda selalu travel jauh banyak kali dalam sebulan, pakailah cc yang besar.. Kalau anda hanya pakai untuk pemanduan di dalam bandar cc kecil amat berbaloi.. Apa-apapun pilihan ditangan anda.. Semua mpv yang tersenarai di atas memang boleh dibeli, Cuma kena pastikan sesuai atau tidak dengan keperluan kita.
    (Pemilik Citra since 2005)

  430. hantu says:

    nazmi ni bangga dgn kilang cherry… cheh… kalau hang masuk mana2 kilang pun hang akan terpegun.. cuma tengok kilang proton. penuh dgn robot buat kerjer… aku rasa si nazmi ni “perak ” bukan negeri perak . tapi “perak ” macam org kata kjjang masuk kampung.

  431. NAZMI says:

    gen2 lama…

    thx sudi kongsi info..

    yg ko terasa ngan aku dulu kira 0-0

    pas ni pun kalau da terasa ag 0-0 la

    kita nak cr yg terbaik sbb kita guna duit kita

    itu jer…

    tu la…

    yg best kalau ikut tapah 1 jer..

    leh brhenti lata iskandar…

    kalau time cuti sekolah bek x yah ikut situ… buat sakit hati jer.. dah la jam jalan kecil naik bukit

    walaupun anda di kawasan selatan dan tengah lebih dkt ngan cameron melalui tapah, baik time org ramai naik melalui ipoh

  432. gen2 lama says:

    maafa la….saya adah test kat depan tesco IOI puchong…..personally not impress (lain2 selain power)…

    and test sekali lagi kat dealer NAZA & Eastar Batu Pahat (belakang balai polis)…..

  433. muryadi says:

    NAZMI masih student rupanya.. pertimbangan dan analisanya agak terhad kerana usia dan tiada pengalaman yg sebenar (in real world), cuma berdasar pada teori dan fakta atas kertas..

    barulah sy faham kenapa beliau anti proton..

    Mengenai muatan 7 org dewasa dgn berat badan masing2 70 kg adalah kes yg sangat terpencil.. Sy rasa ini permintaan perbandingan yg melampau.

    Lagipun sy sudah cukup yakin dgn lapuran dari paultan.org yg menyatakan beliau berasa selesa duduk di tempat duduk barisan ketiga dari Genting Sempah hinggalah ke Shah Alam.

    Untuk NAZMI yg masih lagi menuntut, cuba-cubalah menghargai hasil kerja dan ketekunan org lain (terutamanya dari warga negara kita sendiri) serta cuba fikir juga peranan kita terhadap negara.

  434. NAZMI says:

    hantu..

    aku x kata aku kagum ngan kilang chery…

    mana ayat aku ckp aku kagum

    TAPI AKU NAK KATA KILANG CHERY TU BUKAN KILANG MCM HAMPA2 LABELKAN THDP CHINA SELAMA NI

    MEANS SETARAF BUKAN COKIA LA DAN MAMPU KELUAR KERETA BERKUALITI

    JELAS TAK MAKSUD AKU

    AKU PUN PERNAH TGK KILANG PROTON…

    INGAT AKU X PERNAH TGK KE

  435. gen2 lama says:

    yup Muryadi…..

    and not all the time kita full load…

    enjoy the forum, driving & the study…..

    saya pun next year masuk campus balik….insyallah…

    salam….

  436. NAZMI says:

    MURSYADI…

    thx kerana kritikan anda…

    apapun,

    mengkritik bukan bermaksud sy x hargai..

    tetapi saya ada impian melihat proton lebih maju..

    sila baca komen sy dari mula hingga akhir..

    baru buat komen..

    GEN 2 LAMA..

    mungkin citarasa kita berbeza

    semoga anda terus berbangga dengan kereta anda

    dan saya dengan kereta ayah saya

    MURSYADI

    usia jgn dijadikan kayu pengukur atau indikator kebolehan seseorang

    jika begitu kenapa naib canselor berumur 40 tahun dilantik sedangkan ada Profesor yg lbh berpengalaman dan tua

    begitu juga dalam kepimpinan negara..

    di sebelah BN jika diambil kira ahli parlimen paling lama adalah Ku Li bukannya Najib

    di sebalah Pakatan Rakyat

    ahli parlimen paling lama ialah Dr Tan dari Kepong..

    tetapi jika anda menggunakan usia sbg justifikasi atau indikator atau KPI bg menentukan prestasi seseoarang

    sudah tentu Anwar bukan ketua di pihak pakatan rakyat

  437. NAZMI says:

    gen2 lama

    selamat menjadi mahasiswa

    nak tambah gaji ke studi semula

    tahniah

    master ke phd

  438. gen2 lama says:

    hopefully…..

    master je….

  439. jeb@t says:

    hahaha…melayu tetap melayu…amat memalukan…dari makcik nasik lemak, sampai ke sidang parliment…semua nak tunjuk siapa pandai…semua nak bercakap dia lebih bijak..masih tak sedar diri..lupa pada pepatah melayu sendiri “makin tunduk makin berisi”…masih ada hasad dengki , iri hati……..melayu terus layu…insafi lah diri…

  440. muryadi says:

    NAZMI,

    Maaflah kalau tulisan saya tersasar. Baguslah kalau ada perasaan menghargai akan usaha kerja keras org lain.

    Dlm kursus management, sy selalu diingati supaya banyak memuji/menghargai dari mengkritik. Seperti juga menjaga anak2, ibu-bapa sering menegur anak2 apabila mereka membuat kesalahan, kita harus mula dgn pujian dan jangan tangguh kalau nak memuji kerana ini merupakan motivasi yg amat berkesan.

    Mengenai usia muda ramai yg kehadapan dari yg lebih tua juga sesuatu yg terpencil, kelebihan mempunyai ketua/pemimpin yg muda memang banyak kelebihan tapi kita kena sering ingatkan diri kita supaya sentiasa menghormati org yg lebih senior dr kita…

    Sy menulis mungkin kerana sy sudah merantau lebih dari 20 buah negara dan bekerja lebih dari 5 buah negara dan juga mungkin sy terlalu berasa bangga dgn pencapaian Proton yg terdiri dari jurutera tempatan kita…

  441. lanrambai says:

    Ishkk.. tak pernah pulak aku jumpa forumer sefanatik si nazmi ni. Gen2lama.. ko tak yah layan lah budak U tu.. dia kan budak lagi… tapi.. aku heran gak.. kenapa budak U dan masih muda lagi beria-ia minat MPV. Mungkin dia study bidang automotif dan berharap ada GM Chery Alado baca tulisan dia kat sini… sekarang ni bukan senang nak cari kerja.. mungkin dia boleh framekan hasil study dia yang dipaparkan kat sini dan jadikan modal untuk dia dapat kerja dengan Chery. Guna link mahasiswamalaysia… tapi kutuk orang malaysia kaw-kaw…. sokong negara lain macam nak gila…. pelik…pelik…pelik.

    Grand Livina 1.8 – first on my list tapi aku tak jadi beli sebab kecik dan harga dekat RM100k
    Grand Livina 1.6 – tak beli sebab kecik
    Kia Rondo – tak beli sebab Kia
    Cherry – tak beli sebab tak menarik hati aku langsung.. sorry ya budak U – ini pandangan peribadi aku je
    Innova – was my initial target when the need to buy an MPV comes – budget wise and need wise – but when the budget and needs arrive…. EXORA came with it!
    Exora – book Exora 1 month before launching just by reading Paul Tan’s blog hehehe. (and promised by the SA that I can get my deposit back if I change my mind later) Masa malam launching tu terpegun dengan presentation DSZ (tak macam presentation budak U kat forum ni.. kasi orang meluat adalah) dan esoknya terus ke showroom tengok real life Exora for the 1st time. 2 weeks later… I am the owner of Exora Chasis No. 1195.

    Bad things about Proton…. service centre macam hampehhh… ada appointment pun macam appointment kat hospital kerajaan jer. Abis semua orang disuruh datang pagi. Nasib ler siapa yang dapat no giliran awal pagi tu.. dalam kul 12 dapat le keta.. kalau yang dapat no 38 macam aku hari tu.. pukul 4.30 baru dapat keta balik. Tengahari semua pakat gi lunch.. macam opis le pulak????

    Conclusion aku.. aku puas hati dengan pilihan yang aku buat dan aku bangga dengan Exora… cuma aku harap Proton tingkatkan after sales service.. bagilah motivasi pada budak2 kat SC tu…. aku ada dengar dorang tak dapat bonus la.. ada yang mogok lah… dorang tak nampak apa faedahnya kalau dorang bagi servis bagus agaknya…. bagi dorang.. majoriti datang sebab free service 3 kali dan takut warantty void. dorang tak nampak.. kalau servis dorang bagus.. customer akan terus datang lagi dan sepatutnya dorang akan dapat insentif.. kalau zero complaint… the SC should be rewarded…. tapi aku rasa benda-benda camni takder kat Proton… tu sebab after sales service proton hampeh. Perodua siap berani advertise.. service express satu jam sahaja kat radio…. proton tak berani buat camtu ke?

    My advice…. belilah apa-apa pun.. pasti ada pro dan kontra. Duit kita.. ikut suka hati kita lah nak beli apa.. jangan ikut cakap orang.. esp budak U tu hehehehe… gurau jer jangan marah ya budak U.

  442. Joko says:

    Lan rambai,

    Sememangnya kat semua tempat (SC) cam tu jugak,tak kiralah Proton,Produa ker atau Nissan cam aku, waktu lunch , bunyi siren, semua letak tools, shapedek.. jam 2.00 sambung balik. kalau tidak kang, mekanik dia pegang spanar gigil-gigil kelaparan, dah senget nut tu diikatnyer, susah gak kita. Tapi kalau bukan SC macam ejen bengkel kat luar mungkin tak kut…

  443. NAZMI says:

    Muryadi..

    Harap kongsi pengalaman merantau..

    tentu anda lihat bagaiman negara lain dibangunkan kan2..

    dan sudah tentu anda melihat bagaimana kereta dari Jepun, Jerman dan Amerika memasuki hampir semua negara..

    ITULAH IMPIAN SAYA..

    PROTON HARUS KE PASARAN GLOBAL..

    mungkin kritikan saya pedas dan tak berhikmah,

    tetapi itulah lluahan hati kecil saya..

    BERKENAAN MEMOTIVASIKAN..

    ya benar kita perlu motivasikan Proton..

    di atas ni sudah banyak suara pemotivasi dan biarlah saya dengan suara pengkritik pula..

    maaf juga kalau seolah tak hormat senior

    tetapi ini kan medan berdiskusi

    mungkin saya lemah kaedah berduskisi secara berhemah

    LANRAMBAI…

    harapnya anda berpuas hati dengan apa yang anda guna,,

    sorry la buat anda tersinggung..

    saya jujurnya bukan graduan automatif

    saya dalam dunia construction

    dan saya kira anda faham kenapa saya tidak boleh nyatakan saya dari ipta mana dan kursus mana

    tapi saya dalm dunai pembinaan

    dah banyak kali saya nyatakan

    proton atau chery atau mana2 pengeluar bukan destinasi pekerjaan saya

    dan berdasarkan rekod di universiti,

    kursus saya adalah yg paling laku di pasaran kerja di univerisiti saya

    100% dapat kerja sebelum 3 bulan tamat pengajian

    90% dapat kerja sebelum tamat pengajian

    cuma gajinya rendah atau tinggi aja je

    tapi kerja insyaallah tiada masalah berdsarkan rekod lebih 20 tahun

    lagipun automati bukannya bidang saya

    sekalipun ekonomi meleset,

    saya tidak akan gunakan cara keji untuk mencari krja

    kerja itu bg saya perlulah kerja yg berkat

    kerana wang hasil kerja akan jd darah daging saya

    saya orang Islam

    aku x kutuk rakyat malaysia tapi pemimpin malaysia ( bn tapi bukan semua )

    sila baca blog aku btl2

  444. lanrambai says:

    Joko.. semua SC macam tu? emm… ekceli ahh.. yang buat aku sakit hati macam ni…. masa servis 5000km aku buat apointment kat SC lain pulak. SC yg ni bagi aku appointment jam 10 pagi. Aku datang pun pukul 10 pagi. Takdelah macam SC pertama yg aku pegi.. yg semua org dibelasah suruh datang antara 8 hingga 9 pagi. Lepas serah kereta dan bagitau yg aku akan tunggu sampai keta siap.. aku pergilah melepak kat ruang menunggu. Bukak lap top buat kerja sampai 12.30… jenguk kat ruang servis keta aku takder. Ingatkan dorang bawak test ker… sekali.. tengok balik kat tempat aku park tadik… satu inci pun tak gerak lagi. Bila aku tanya kat job controll room.. mamat tu jawab… dah on the way ambik dah bang… apa maksud on the way tu.. entah.. adalah dalam 30 langkah jer jarak Job control dgn keta aku. takkan lama benor on the waynya? Lepas aku komplen.. barulah ada yg gi amik…. itu pun.. siap bagitau kat aku.. kejap lagi kami break makan lah bang… itu yg aku hangin tu. pukul 2.15 baru stat servis… sebelum pukul 4 keta dah siap! Lainlah kalau aku memang cakap nak datang balik belah petang takpelah dorang buat camtu. Ini aku dok menunggu jer sedangkan keta masih tak mula buat apa-apa. Kalau menunggu 6 jam dan keta dibelek 5 jam ok ahh.. ini menunggu 6 jam… kerja sebenar tak sampai 2 jam pun. Patutlah kat carta appointment kat situ belah petang takda…. rupanya yang pagi bawak ke petang. SC brand lain pun camni ka?

  445. NAZMI says:

    LANRAMBAI…

    saya tidak pernah memaksa siapa2 membeli barang yang dia minat

    saya hanya berdiskusi

    saya mengutarakan apa yang saya rasa benar

    jika anda membantah silakan

    tetapi jangan lah disangkutkan perkara yang tiada kaitan umpama saya mencari publisiti di sini dan cuba menonjolkan diri kononnya

  446. Norman says:

    ok saya mintak maaf sebab tersasar.Pakden itu Honda Airwave sebenarnye Parallel Import yang bwk msk bukannye agen Kah Motor.Ia sebenarnye station wagon 5 tempat duduk.ruang but nye luas sungguh hingga ade yang menambah 2 kerusi budak di belakang.Lagi satu Honda Edix 6 seater.3 di depan dan 3 blakang.Ye kerajaan S’pura meluluskan hanya model ini.Mcm2 lagi model yang M’sia tak ade seperti Toyota Corolla Axio,Toyota IQ dan lain2.Mcm Honda Stream biase ngan Stream Parallel harga beza 15k.Tapi accessories hebat blaka mungkin dah muck up tak?Nazmi saya harus setuju ngan awak Proton harus diturunkan harge untuk lebih saingan.Awak tengok je Gen2 CPS auto dah cecah 62K OTR…Ish Ish,Kalau 54K mau jugak belikan Mak Mentua satu..

  447. abah says:

    nazmi ni fanatik sgt kt brgan china slh satu sebab bapanya ada chery lain drp tu apa sbabnya..naz…
    ada brg made in china ni mmg canggih tgk..rolex ori pun dia buleh tiru mcm real..first class punya imitation tapi &
    harus diingat bangsa ni kalau nak buat apa pon buleh sebabnya diaorang ni rajin..sori to say sy tak penah percaya barangan china
    sebab diaorang kalu tak menipu mmg tak sah……brg mcm keta saya tak tahulah…
    tak sanggup nk habiskan puluhan ribu hinggit untuk si chery ni…kalau awk kata tak berbaloi beli proton tak apa asalkan saya tahu
    tahap kualiti barangan malaysia…..tak seterok yang awak sangkakan..sbb tenaga pekerja di malaysia adalah antara yang terbaik…tapi percayalah mcmana pun hujah awak saya tak akan beli…..kecualiiiiiiii…….. duit saya terlebih sgt smpi x tau nk buat apa…buleh la try…gamble …..

  448. hantu says:

    dakwaan 4 star camana Nazmi? ada bukti ka? jawab jgn tak jawab. jom saman

  449. Joko says:

    Lan_rambai,

    Aku boleh cerita berdasarkan pengalaman aku sendirilah okey, aku pakai 2 jenis kereta, model Proton dan Nissan. Dulu masa service proton, utk pertama 1000km, hantar kat jln tun razak, hari isnin, aku pikir malas nak cuti, sebab pikir sekejap ajer lagipun dah buat temujanji jam 10.00 pg. Tunggu punya tunggu, keta dok tang tu gak, jam 3.30 ptg baru nak usik, macam u kata lah tak desak atau tegur, memang sampai malam lah keta aku tersadai kat parking lot tu. (akhirnya kena cuti gak lah). lepas tu serik tak nak hantar SC lagi, next service aku hantar kat agen service kat Jln Kuchai Lama(walk-in), tak sampai 45minit siap, tapi dia key in gak dalam sistem data proton untuk update rekod service. bayaran standard gak.

    Kereta Nissan , Kali pertama aku walk-in kat Balakong, hantar jam 8.30 (Sabtu) Jam 12.30 siap sebab ramai yg walk-in dan booking.Parking sesak sampai keluar jln utama.Sebab aku lepak kat Jaya Jusco jam 1.00 tgh baru dtg ambil, kaunter dah gelap, nasib baik aku terserempak kerani dia kat pintu masuk, dia patah balik dan ambil bayaran serta serahkan kunci. Kali kedua aku booking kat Jln Cheras, hantar Jam 10 pagi siap jam 11.55 pg. (semalam). Sebab aku ambil cuti, terus pegi Cheras Leasure Mall , nonton Transformer jam 12.00 tgh. baik punya cerita.

    Tapi memang aku perasan Jam 1.00 tgh waktu rehat, semua lampu padam, mekanik pegi makan. Banyak mana pun kereta, dia tak hirau.

  450. mak budak says:

    tengoklah 5,6 bulan lg, yg pakai exora tuh duk mengeluhh jer ler……biasanya yg pakai proton paling sedap pakai pun setakat 2tahun jer…pastu mampusss laaa…….menyampah n serik giler dah aku pakai proton nih….!!!

  451. NAZMI says:

    abah…

    skrg ni kalau abah check 60% camaera dan barangan elektronik dieksport ke seluruh dunia adalah dari china..

    tetapi ia bukanlah barangan china yang ciplak atau tak ori..

    saya bukan berbangga ngan china..

    tapi saya kagum dengan cepatnya ia membangun berdiri hampir setaraf jepun..

    iitu yg saya kagum dan itu yang saya mahu kita contohi

    cuba check dekat rumah barang2 berjenama spt HP, Adidas, Compaq, Sony, Canon

    rata2 barang tsbt kalau anda perhatikan adalah ” made in china ”

    barang2 daripada Wall Mart,

    iaitu hypermarket no 1 dunia di depan Carreforur dari Perancis ( no2 dunia ), Tesco Britain ( no3 dunia),

    60% barang2 yang dijual di situ adalah barangan ” made in china “..

    wall mart adalah hypermarket paling besar di dunia juga di Amerika dan adalah sykt yg memulakan konsep hypermarket dimana kita boleh mendapatkan semua barang dalam 1 gedung

    tak kan lah barangan tak berkualiti digemari oleh rakyat Amerika.. 60% daripada barangan Wall Mart ” made in china ”

    Pengeluar berjenama di seluruh dunia membina kilang di china bagi pasaran export oleh kerana

    1) kos buruh yang rendah

    2) tenaga kerja yg terlatih

    3) jaringan infrastruktur yang baik

    4) insentif menarik untuk pelabur asing

    5) ekonomi china mesra pelabur

    6) mudah memperoleh bahan mentah pada kos rendah

    sebab itulah kini hampir semua jenama dikilangkan di china bagi pasaran eksport dan tidak terkecuali Honda, Ford, BMW, Volkswagen sedang membina kilang pengeluaran di china bg pasaran export

    KENAPA BARANG ” MADE IN CHINA ” di malaysia tidak berkualiti

    apa yg saaya perhatikan leih 85% barangan made in china di Malaysia yang masuk ke Malaysia adalah barangan cetak rompak ( macam thailand tiru pakaian adidas, levis la )

    barang yg dibawa masuk ke Malaysia bukan barang yang melalui pemeriksaan kualiti dan R&D yang ketat..

    barang berkualiti tidak dibawa masuk oleh kerana kurang permitaan rakyat Malaysia

    cth plg mudah..

    pergi kedai handset hari ini..

    ada kan Nokia versi china..

    itu bukan barang Nokia tapi barang yg dikeluarkan di china secara cetak rompak..

    nama pun dah sama x kan x perasan tapi spesifikasi berbeza

  452. Norman says:

    ish mak budak tak semua Proton tu teruk,Export ok jer,Kwn saya di singapura nak dekat 7 thn pakai Waja ok jer.Mak mentua di JB pakai Wira AB ok jer tak penah overhaul engine,Tukar brg tu biasalah..Cuma kualiti kurang dari Jepun,Nak dekat sam mcm Korea.Mcm brand Mercedes/Dennis yang di bangunkan di China memang boleh harap sebab designer dan engineer mostly eropah atau Jepun,Cuma pemasangan oleh org China

  453. abah says:

    ooo..gitu ke naz…maklum lah abah ni dh tua..tak bape gheti..tapi garenti x sanggup nk beli kete made china..keta mainan leh la…
    …kalu brg lain pakai jugak made in china….yg cetak rompak punyer…tapi kalau naz nk present kan satu kt abah leh la jugak bila
    awk dh grad & beqoje nanti………………….

  454. NAZMI says:

    hehe…

    abah kena doa dulu saya jd billionaire la kalau nak bg kereta..

    saya pun tak tau kuar kerja gaji brp

  455. NAZMI says:

    Norman..

    yang pasal export tu aku x syok..

    kereta export lg berkualiti tapi lg murah dari malaysia ( di australia lagi murah harganya aku pernah baca beberapa kali dalam berita ekonomi berita hairan ” berita harian “)

  456. NAZMI says:

    NORMAN…

    yg aku maksudkan kereta export tu

    kereta PROTON yang dieksport

    lebih mura dan berkualiti berbanding yg dijual di dalam negara

  457. Norman says:

    Ya betul tu,Aku rasa ade dalang yang kerja dlm Proton M’sia ni,Untuk B-Line kalau kualiti tak seberapa aku setuju tapi janganlah sampai ke M atau H-line..Ade satu cerita pakcik ni pakai Persona di Singapore,Baru pakai seminggu glove box tak boleh tutup,SC sana terus tukar ngan baru punye tak payah repair2.

  458. NAZMI says:

    aku bukan teknikal …

    sowy…

    H line ngan B line tu apa ????

    M line pulak ???

    byk org baca forum bukan pakar2 kereta..

    aku pun x tau byk benda

    jelaskan ngan terperinci

  459. joejambul says:

    proton??? oh tidakkk…serik sangat pakai kreta tempatan yang ni….niat nak bantu industri tempatan..tapi apa dia orang bagi kat kita… macam mana pulak SC dia…hampeh..betul hampeh..rasa kena tipu hidup2.. aku rasa proton ni setaraf kereta recorn je… kenapa proton boleh hidup sebab orang malaysia ni lembut hati … Produa punya quality bagus sikit..tapi dia tak boleh keluar kereta yang CC besar..ini dia punya deal dengan proton lah…politik lah ni…

  460. Joko says:

    Tambahan – Proton boleh hidup sebab kerajaan bagi subsidi. baru2 ni dlm akhbar ada sebut kerajaan peruntukkan RM80juta untuk R&D. Harap2 gunakan lah duit tuh sebaik2 nya demi menaikkan taraf dan imej product kereta malaysia,….. jgn habis kat pegi melancung ajer dah le…

  461. NAZMI says:

    PERHATIAN DAN ASSALAMUALAIKUM

    Saya Afif Nazmi MENGUMUMKAN BERSARA SEBAGAI TUKANG KOMEN DI SINI oleh kerana dah nak masuk ke Universiti semula

    siapa- siapa yang nak berdiskusi dengan saya

    juga termasuk siapa2 yang nak tahu kereta pihan saya CHERY EASTAR

    SILA KLIK

    DI SINI http://kereta.info/chery-eastar-mpv-v5-crossover-review-full-specification-worth-for-money-mpv/

    SO kalau nak hentam aku JANGANLAH HENTAM AKU DISINI

    DI SEBALIKNYA KLIK LINK DI ATAS TADI OK ???

  462. NAZMI says:

    PANDUAN BUAT PEMBELI MPV

    Buat bakal2 pembeli kereta di atas,

    sebelum membeli

    1) Pergilah test drive sendiri kereta tersebut dan test drive mestilah dilakukan bersama2 semua ahli keluarga anda bg memastikan MPV yang anda beli selesa atau tidak untuk anda dan keluarga anda samada keselesaan di dalamnya ataupun keselesaan pemanduan

    2) tanyalah pembeli2 MPV2 di atas sendiri dan seeloknya mereka yang telah menggunakan 6 bulan ke atas ( forum hanya wadah untuk menambahkan maklumat bukan mempercayai 100% )

    3) carilah kadar interest yg terbaik… biar lambat proses loan asalkan dapat interest rendah

    4) cari kelemahan/ kekurangan setiap MPV di atas. FIKIRKAN adakah anda sanggup menerima kekurangan/ kelemahan2 tsbt dan ADAKAH IA DAPAT DIPERBAIKI ???

    5) lihat juga kos penyelenggaraan MPV tsbt iaiatu

    a) minyak

    b) spare part

    c) khidmat lepas jualan

    6) bukan semua MPV di atas dikenakan cukai yg sama oleh kerajaan Malaysia. MPV Chery Eastar ( CBU ) sebelum dipasang di Malaysia dijual dengan harga RM 12X, XXX. 00 – 13X, XXX. 00. Harga CKD hanyalah RM 82, 888. 00. Ini kerana bila dipasang di Malaysia, sebahagian cukai dapat dikurangkan dan dibuang. Harga Chery Eastar di China adalah RMB 13X, XX0. 00 atau RM 6X, XXX. 00 ( selepas ditukar kepada RM ) .Begitu juga Naza Ria, Citra dan Rondo sebelum dipasang di Malaysia harganya lebih mahal.

    7) LAIN2… TANYALAH FORUMER LAIN

    OLEH ITU,

    SAYA NAZMI

    Memohon maaf kepada forumer, pembaca2 sekalian jika ada buat salah silap membuat anda terasa hati

    Memaafkan semua org yang membuat saya terasa dan marah

    KALAU YANG BAIK SAYA TULIS, AMBILLAH DAN JADIKAN PANDUAN

    KALAU YANG TIDAK BAIK, anggaplah saya bukan manusia sempurna..saya hanya makhluk yang hina di sisi Allah

    TERPULANG KEPADA ANDA samada MENERIMA atau MENOLAK PENDAPAT SAYA

    saya percaya setiap kita ada akal yang bijak untuk menilai setiiap hujah dengan baik

    SEKALI LAGI,

    saya boleh ditemui di ( LAMAN CHERY EASTAR )

    SILA KLIK

    http://kereta.info/chery-eastar-mpv-v5-crossover-review-full-specification-worth-for-money-mpv

    IA JUGA UNTUK ANDA YANG MNATI CHERY EASTAR

    INI PULA LINK CHERY EASTAR VERSI MODIFIED ( BODYKIT DLL )

    http://cherycommunityclub.motionsforum.com/welcome-to-ccc-f1/chery-eastar-gallery-show-us-your-bodykit-t28.htm

    PILIH SAJA YANG MANA BERKENAN DI HATI dari semirip Honda Stream RSZ ( Stream Baru ) dll

  463. pak man says:

    kau betul2 power macham chery tapi apa boleh buat kita serupa tapi selera tak sama BUAI LAJU LAJU SAMPAI POKOK SENA APA DALAM HATI MADE IN CHINA. Maaf jumpa lagi

  464. Deli says:

    tadi balik kerja nampak 2 biji exora melintas waja aku, aduhhh comel ma sedap mata memandang cam isteri aku dulu-dulu… kalaulah injinkat dalan tu GL1.8A (MR18DE) continuously variable-valve timing control dgn alluminium alloy 4-cylinder, akulah org paling bahagia huhuhuuuu… apa nak kata mungkin kena tunggu 10 tahun lagi kot. Jam dah x larat nak tekan minyak huaaaa…

  465. Norman says:

    Isyaallah dlm masa 2-3 thn aku confident mesti kluar Exora 1.8

  466. abangis says:

    ouh.. rondo gak yang best beb…! toksah le nak citer tntg accessories atau ape ke.. yg pentingnya kalo u all memecut kat highway dia punye pegi..mmg syok x sedo u all dh lari smpe 180km..enjin smooth..kalo ade duit beli la rondo…usah dengo ckp orang .. try je dulu..kalo dh bawak sampe 140km ke atas mane ade keta yg boleh jimat petrol..janji sedap pake..ok beb..try jgn x try,, grand livina naik bukit agak mengah sikit…kancil 660 pun leh potong…kalo ade duit pake le rondo..citer byk x nak le..kalo dh try baru tau…k. beb..mintak mahap le kalo kate kate teman nyinggung perasaan mike semue..

  467. kucingoyo says:

    Proton ni kena ada injin turbo baru best pastikan boleh saingi dgn vtev honda.Turbo tu semua org tau bukan utk semua org, jualan kenderaan campro turbo mungkin x banyak tapi ianya penting untuk jenama dan injin keluaran proton itu sendiri. Bergitu juga keta proton versi sport.. kena bina satu model yg betul2 hebat. buktikan proton boleh. bila org dah percaya kat jenama, jualan x bukan masaalah besar lagi. untuk membina jenama yg bagus ni yg makan kos yg banyak.

  468. reza says:

    tadi aku nampak team proton tgh test drive exora manual version.. tak lama lagi keluo la tu…

  469. Janggut says:

    yup, aku sokong kau abangis.. aku dh pakai rondo ni 4 bln..so far, mmg siok..cam bwk kete mewah..smooth tul enjin dier..aku rase lg jimat mnyk kalau kite gne tuk long distance..

  470. mak budak says:

    aku plak dah pakai GLivina 4 bln….mmg best kiok laaa….sekali aku tekan minyak, rs ringan n bertebangan habis habuk2…! mmg tiada bandinganlah brand nissan nih…..mmg aku puas hati sgt2 ngan livina…..!!!!

  471. Comment says:

    makbudak…bersyukur dengan nikmatNya yang melimpahruah. :-l

  472. antiNaz says:

    Nak komen pasal budak hingusan yg dah masuk sekolah balik.

    Kereta ni boleh dikatakan investment kedua terbesar dlm hidup kita selain rumah.
    Jadi, sebelum beli mesti kena buat study sikit.

    Tetapi dalam sedar atau tidak, kita sebenarnye dah decide sejak awal lagi kereta yg nak dibeli.

    Study atau survey yang dibuat hanya untuk mencari kelemahan kereta yg kita tak nak beli.

    Budak hingusan tu memang tak berkenan dgn proton sebab tu dia pilih cherry kereta yg sama standard dgn tv jenama coby ( he..he…).

    Berpuluh ribu proton di jalan raya dan pemiliknya ada alasan2 tersendiri memilih proton.

    Jangan compare harga kereta kat luar. Kat Jepun tu, ko tau ke berapa ribu insurance and roadtax setahun? Kalu sepuluh tahun dah berapa?Ko tau ke berapa plak parking sejam kat Jepun? Kalau sehari? Kalau setahun? Ko tau ke mcm mane highway tol kat sane? Boleh ke kau suka2 parking cherry bapak tu tepi kedai mamak untuk minum teh tarik? Ko tau ke berapa mahal labour charges utk repair kereta? Ko penah dengar tak pasal COE (certificate of entitlement) yg hanya membolehkan ko pakai sesebuah kereta untuk sepuluh tahun aje, kalau ko dah pakai 5 tahun ade balance 5 tahun je lagi untuk next owner kalau ko jual, so value nye dah tinggal berapa?Ko tau ke kat negara lain harga kereta 50-60% cheaper than malaysia tapi mee goreng sepinggan RM30 ( more than 300% ). Aku kalau nak kaitkan economics dgn panjang lebar, panjang sangat. Tapi aku nak ko tahu betapa beruntungnye ko jadi rakyat Malaysia.

    Kalau sesiapa yg nak beli MPV, tengok which factor that important most to you. Harga? Design? Brand? Itulah gunenya ada forum tanya kawan2 yg dah beli. Get some infos, bukan nak komen itu bagus ini tak bagus.

  473. antiNaz says:

    Salam
    Sori lupe plak nak bagi salam tadi.

    Lagi satu, Vios kat Malaysia RM80,000 Vios kat Jepun RM18,000…. tapi…..

    Pakai Vios kat Malaysia duduk rumah double storey – total RM280,000…..Pakai Vios kat Jepun duduk rumah double storey – total RM2,018,000!!!!!!

    Fikir dahulu sebelum komen.

    Puji dan syukur pada Ilahi, anugerahnya tiada terhingga, kedamaian, kemakmuran, Malaysia ku bahagia……

  474. antiNaz says:

    Khas untuk Nazmi,
    Sejak 21st June, dgn panjang lebar dan begitu bnyk sekali komen ko yg sangat2 berbangga dgn si cherry tu ( nama pun dah tak best..cherry ).
    Sanggup buat research pasal cherry utk meyakinkan diri sendiri dan yg penting yakinkan bapak utk tak menyesal beli cherry..sebnrnye dah menyesal tu…..aku tau.
    Kalau ko ni kat negara luar, standard2 ko la, (dari segi pemikiran dan olahan ) paling tinggi kat polytechnic je… itu pun sebab org dalam.
    Jgn terlalu sombong dan bangga diri, terlalu yakin dpt kerja dgn course ko tu….dpt tu dpt la..gaji starting RM750. Pakai moto je. Takyah berangan MPV, pinjam boleh la.
    Kepada forumer yg lain teruskan berforum untuk bertanya dan menambah pengetahuan.
    Tak de alasan ko tak baca forum ni. Broadband, wi fi di mane2.

  475. aim says:

    aiik, sini pon ada … mcm komplot je … isi citer bih kuang sama cuma nick je lain2 … hehee

  476. kej@m says:

    aim, org yg same kot..

  477. aim says:

    kej@m,
    entah laa, admin je yg berhak nak ckp camtu …

    personal attack tuuu … huhuuu

  478. kej@m says:

    huhu..xpe..nnt kite soh kdi cek..tp yg penting ade tv jenama coby..haha..

  479. aim says:

    hahahaa, coby kat 2 thread tu yg buat aku ketawa sendiri ….

  480. kej@m says:

    haha..tula pasal..aku rse, die yg terkene dgn tv rsenye..bkn org lain…
    nnt aku g jln², aku nk tgk la mcm mne rupenye tv coby yg die ckp tu..hehe..

    p/s:antinaz, bang..sory ye..jgn marah ye pagi² nie..

  481. azameel says:

    adeh apsal la nk personal attack tuh,
    antiNaz, ko dok mengutuk orang, ckp orang blaja tahap manela keje ape la
    tapi care ko kutuk tuh, nampak mcm ko lg truk dari org yg dikutuk
    ko bukan memperbaiki keadaan pon,
    buat org lg malas bace forum adela
    mcm mane dari Kereta VS Kereta boleh orang vs orang neh
    jganla gaduh2, comment elok2 dahla,
    ni siap ade satu comment khas plak tuh

    kej@m, aku pon pnah dgr gak tv jenamay Coby haha

    Btw aku dh check, due2 orang lain

  482. Joko says:

    Kejam,

    Sekurangnya boleh gaklah tengok TV daripada tengok dinding ajer.. heehee.. tapi untuk student kira okeylah tuh, nanti dia orang minta yg berjenama macam Sony ker tak ker bengkok kita sebagai mak ayah..

  483. kej@m says:

    huhu..mau nye x bengkok joko…
    kalo mintk yg kecik ok lg..bantai die mintk yg besar..x ke haru..huhu..
    kt rumah aku ade 1 tv brand china..ok je smpi skrg..dh 10thun dh pun..xpenah rosak pun..

  484. Joko says:

    AntiNaz,

    Cukup-cukup lah tu ko taram si Nazmi tuh, aku pun sendiri muak dah baca tread si NAzmi yg terover2 banjir kat dalam nih, bukan pendek2 plak tuh, panjang lebor. Satu dua cukuplah. Ini tidak dah macam baca blog dia sendiri plak kat dalam nih… agak2 lah bro..

  485. Ron97 says:

    Buat NAZMI….
    Terover sangatlah you!
    Aku dah pakai RONDO dah hampir setahun dah jalan lebih 15K KM tak ada masalahpun!!!??
    Lawatlah forum RONDO dalam dan luar negara tiadapun komplin seperti yang NAZMI katakan.
    Kami pemilik RONDO sangat gembira dan kagum dengan prestasi RONDO. Exora dan GL cantik juga tapi saya dan jatuh hati dan masih berbulan madu dengan RONDO. Orang BH dah buat perbandingan RONDO dgn MPV MAZDA dan HONDA STRM. Ternyata RONDO punya kehebatan tersendiri dan lagi kuat..Tak caya cubalah….

  486. Daniel says:

    Nazmi ni pun satu hal…asyik nak mengutuk proton jer…support la sikit kitorang punya industry. Dulu masa Honda baru pun terok lagi dari Proton, siap kena saman sebab isu keselamatan. Tapi fan club Honda kuat support, saya harapkan fan club Proton kuatkan la semangat tu…bagi peluang kat proton, beli lah, pakailah…skrg proton tak mcm dulu, dah tak banyak problem…enjin Campro pun dah kira agak mature, banyak problem dah diatasi.

    Satu je saya nak minta dari Proton, design la enjin dengan max torque bawah 2000rpm…khas untuk city driving, confim minyak jiwat kaw kaw punye…idle speed bawah 800rpm.

  487. stylooo...drifterrrrr says:

    aku dah tgk bodykit exora yg design airmaster….memang cun woooooo….masuk lak rim 17…perhh………meleleh…

  488. aim says:

    mana nak tgk bro, ada link post la sini …

  489. kej@m says:

    dh kuar ker design air master utk exora…mcm menarik jer nk tgk nie..
    bro, kasi link bro…

  490. stylooo...drifterrrrr says:

    sapa yang dah pakai bodykit ni….berapa harga…dan pasang kat mana….tolong bagi info untuk kawan exora……

  491. stylooo...drifterrrrr says:

    ok…aku dah dpt link …www.airmaster.com.my….aku dah call tanya…harga rm1900

  492. stylooo...drifterrrrr says:

    pembetulan…..aku dah calll tanya semula….harga rm1800 full set + spoiler……rm1650 full set tanpa spoiler…..

  493. samsul_afwan says:

    3 hari lepaih baru aku berpeluang bawak GL 1.8A member aku balik aloq staq.. Dia saja je suruh aku bawak GL dia sebab mata dia silau bila travel malam.. Suspension memang best kalau banding ngan avanza (mpv lain kat ataih tu aku tak pernah naik).. Tapi pickup and top speed rasanya wira 1.8A aku lagi best walaupun dah tukaq gearbox recond 2 kali.. Mungkin power to weight ratio rasanya. Apapun aku memang rekemen GL kepada sesiapa yang berminat ngan mpv. Aku tunggu anak masuk 4 baru boleh fikir mpv ni, sekarang rasanya tak perlu

  494. mak budak says:

    balik kg cuti sek baru ning, ada sepupu aku duk berkenan ngan livina aku…….pastu ktnya dia pun ada minat gak nak amik antara livina @ exora…aku pun rekemen lah lebih baik amik livina drp brand proton…..pastu ptg semalam dia sms ke aku ktnya dah booking livina 1.8 interest 2.8% kat bank muamalat( duk perlis)….wah bertambah lagilah suku sakat kaum kerabat aku pakai livina……hehehe……….

  495. stylooo...drifterrrrr says:

    mak budak…kalau ko nak rekemenkan aku…..mcm mana yee ko nak yakin kan aku brand livina berbanding proton…..

  496. stylooo...drifterrrrr says:

    aku sdg cari kete yg sesuai utk hantar anak-anak aku g sekolah jee…….anak aku yg 1st minat livina…yg second minat exora….bini aku dah guna honda jazz….aku lak g keje naik moto R1 aku jee…..hujung minggu jee aku main drift ngan cefiro aku…….balik kg aku nak flight je sebab kat kg aku dah ada alpard yg aku beli….tapi bapa aku guna skrg untuk g masjid …..mak budak tolong kasi info sikit….

  497. mak budak says:

    wahhh..kayanya ngkoo…..aku rasa kan….lebih baik kooo………..banyak2 bersyukur ingat ke Allah selalu…..ms susah ms kaya semuanya ujian dr ALLAH…kot2 tgh senang dah ni cepat plak lupa pd-Nya………..

  498. stylooo...drifterrrrr says:

    bila masa aku tak bersyukur…..tu laa ko makbudak jgn nilai org tanpa usul periksa or menjatuh kan org lain…..aku bersyukur apa yg aku ada dan aku bersyukur jadi rakyat malaysia…..mcm beli brg juga…apapun nak beli…livina ke exora ke estima ke alpard ke evo ke subaru ke semua ikut kemampuan kita…jgn lah asyik nak kondem brg yg lain….mcm juga ko beli livina ko tu…ko ingat ko yg punya ke….itu harta bank laa yg punya….cuba ko tgk balik geran keta ko……opppp soryyy ko ada salinan geran photostat jee…..ok lah salinan geran ko…hak milik tulis nama sapa….sama laa mcm aku….semua harta aku hak milik bank….bukan aku punya…kecuali….cefiro aku je….dah jadi hak milik aku….hehehheheh……..allah hanya beri kita nikmat dunia je…so aku bersyukur apa yg aku ada……aminnnnnnnn..

  499. stylooo...drifterrrrr says:

    aku bukan apa….forum ni utk kita sesama kita dpt kan info tentang kereta yg kita nak pakai…bukan nak jatuh kan produk lain….tolong bagi info yg berfaedah dan panduan yg berguna…….buat masa skrg aku belum lagi pakai livina ke exora ke cherry ke…..aku dah pakai jenama lain…….tapi aku leh bagi info kepada pengguna exora,livina dan cherry yg ikhlas……sebab aku peminat kereta…..bab jatuh menjatuh ni…..kita tak dpt untung pun….yg untung pihak bank dan pengeluar kenderaan bermotor…kita hanya dpt tanggung beban hutang je…….renung-renung kan lah……….

  500. mak budak says:

    styluuuu……,

    eh lebih2 plak…! malas duk melayan manusia camnih…! lantak ko lah…..
    bye,,,,,,,,

  501. stylooo...drifterrrrr says:

    sapa suruh ko layan….aku kasi nasihat jee…..hehehhehhe…..sendiri mau ingat laa….byk org dah marah kat ko….hahahha…..

  502. pakar kereta says:

    Pada pendapat saya orang ramai dinasihat tidak tergesa-gesa membuat pilihan . kita perlu tunggu maklum balas orang ramai mengenai semua MPV terutama sekali exora yang baru dilancarkan.

  503. high speed car says:

    I think we must look to the new waja or perdana that will be launch at the end of 2009.

  504. mak budak says:

    aku pun dah tak sabor nok dengar komen2 pengguna yg dah beli/pakai exora nih…..

  505. yus kl says:

    yus kl

    Aku dah16 tahun pakai kereta dan dah guna 4 model proton & 2 model kereta jepun sebelum Exora . Kesimpulannya semua model ada kelebihan dan kekurangan, pada aku Exora ni cukup selesa dari segi saiz, kemasan leather seat dan suspension , jimat ( Highway 7.5 L / 100km , town 9 L / 100km ) , nyaman ( aircond sampai belakang) , Hiburan ( sound system ok dan dvd player ), Kemudahan (gps & bluetooth hp ) superb ride & handling and good power dan aku dah naik genting tampa masaalah siap sempat overtake naza ria dan beberapa kereta lain on the way up . Oh terlupa , selesa poket membayarnya .

  506. Deli says:

    He he he jangan lupa no… walau apapun jenama minyak taroh petronas ye..

  507. Joko says:

    Yelah.. Naza Ria tu beratnya dekat nak 2 tan , lepas tu torque nyer cuma 22Nm/4000rpm memanglah merangkak kalau naik genting..

  508. Dengki says:

    Pilihan aku ialah:
    1. Rondo *******
    2. GL1.8 *****
    3. Inova ****
    4. Exora ****
    5. Avanza ***
    6. Chery **

  509. stylooo...drifterrrrr says:

    exora 1.6 manual dah di lancar kan oleh PM….berapa harga…ada sesiapa dpt info….

  510. gen2 lama says:

    1.6 manual 65k (metalic) 64.5k (solid)

    BLM SE 43k (manual) 45.5k (auto)

  511. rosdan says:

    Pilihan aku
    1. cherry
    2. rondo
    3.citra
    4. GL
    5. exora
    6. innova
    7. avanza

    Pilihan aku berdasarkan pembelian yang berbaloi dengan apa yang ditawarkan.. pendek kata bayar sikit dapat lebih..

  512. Pemilih..... says:

    Pilihanku berdasarkan prestasi keseluruhnan melalui pengalaman memandu, perkongsian dan pencarian maklumat dalam dan luar negara.

    1. RONDO
    2. CITRA
    3. GL 1.8
    4. INNOVA
    5. EXORA
    6. CHERY
    7. GL 1.6
    8. AVANZA

  513. nazmi says:

    http://ilove-cheryeastar.blogspot.com/

    please baca dari mula hingga habis untuk memahami apa yang ingin saya sampaikan.. baca sikit- sikit pun tak apa

  514. Roy.. says:

    Aku dah tengok dan baca semua tentang Chery yg nazmi bagi…..TAPI…..
    Semua yang ada dgn Chery ada dalam Rondo bahkan Rondo ada kelebihan tersendiri yg tiada pada Chery…
    Keselamatan??? Rondo 5 Star.
    Minyak??? Trylah pakai Rondo ekonomi kah tidak banding Chery. Bagi aku Rondo paling ekonomi dalam kelasnya.
    Enjin??? 2.0 DOHC CVVT bukan SOHC. Enjin terbaru usahasama Kia + Mitsubishi + Chrysler + Hyundai.
    Power??? 145HP paling laju dalam kelas. Lebih laju dari Chery 2.4 dan Naza Ria 2.5. Tork lagi kuat.
    Gear stepronic juga….AMT / boleh guna manual utk naik bukit.
    Rondo adalah kenderaan global yang hebat diperkatakan di USA, Eropah dan Australia.
    Aku bukan sangaja nak puji lebih2 Rondo ni mengalahkan BMW dam Mers macam nazmi puji Chery tapi aku dah pakai dan rasa sendiri keupayaan Rondo tu sebab aku boleh cakap kelebihannya berdasarkan pengalaman memandu. Aku tak nafikan Chery, Exora, GL dan Innova ada keupayaan atau kelebihan tersendiri dari segi bentuk, size dan sebagainya.

    Sesiapa nak beli MPV buatlah keputusan sendiri berdasarkan citarasa sendiri. Nak buat perbandingan buatlah kajian sendiri dari semua sudut berdasarkan sumber yang betul bukan dari cakap2 orang saja. Tak perlu kutuk2 jenama lain sebab semua jenama BAGUS dengan teknologi terkini tak kira bangsa atau negara mana yang buat. Duit sendiri punya biarlah berbaloi dengan pilihan yang dibuat supaya tidak menyesal kemudian.

    Aku dah pilih dan pakai Rondo so far so good memang seronok sangat memandunya. So inilah pilihan saya……salam!

  515. nazmi says:

    AKU ADA BERITA GEMBIRA KHAS BUAT PEMILIK dan BAKAL PEMILIK CHERY EASTAR 2.4

    ari ni 9 julai

    terkejutnya aku

    hampa try bukak kalau nak rasa kejutan yg sama

    http://www.sgcarmart.com/new_cars/newcars_overview.php?CarCode=10442

    bukak link atas tu, laman sgcarmart.com

    sekarang Chery Eastar kita di Singapura dijual pada harga RM 191, 997. 60 atau bersamaan $ Singapura 79, 999. 00

    saya ukur kadar tukaran $ Singapura 1. 00 = RM 2.398

    NAMPAKNYA

    Chery Eastar kita dah lebih mahal dari Toyota Wish 1.8x ( A ) baru yang aku gilakan dijual pada harga $ Singapura 67, 000, Honda Stream RSZ baru pada harga $ 74, 000. 00 dan Toyota Wish 2009 yang belum masuk Malaysia je mahal sikit pada harga $ 82, 000. 00

    aku rasa kita buat pilihan bijak..

    sbb firasat aku tak kan la saja2 nak naik harga, mestilah sebab dah mula diterima di Singapura kan2..

    so means walaupun ia Chian product, tapi product berkualiti dari China

    atau bukak blog aku, tekan dekat nama aku

  516. Salam untuk semua peminat MPV ! Wa rasa terharu kerana rakyat Malaysia sekarang ni semuanya educated belaka. Memilih atau membuat perbandingan semua MPV up to RM100K macam memilih kaca dan intan. Tak kisahlah asalkan kita membeli sesuatu kenderaan untuk keperluan dan kemudahan yang maksimum. Yang penting ialah mengikut kemampuan…..jangan biar papa asal bergaya. Hasil survey wa untuk hampir 100 orang daripada pelbagai lapisan masyarakat sepanjang bulan Jun, mereka memilih seperti berikut mengikut ranking :
    1-Nissan Grand Livina 1.8
    2-Naza Citra 2.0
    3-Toyota Avanza 1.5
    4-Proton Exora 1.6
    5-Naza Citra 2_Rondo 2.0
    6-Chery Eastar Alado 2.4
    Kesimpulan : Majoriti daripada peminat MPV menyatakan bahawa kriteria yang paing penting ialah teknologi enjin terkini, mudah servis, spare-part senang dapat dan yang paling penting untuk long term…..enjin yang “robust” @ “tahan lasak”…..harga last sekali!…..zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

  517. Comment says:

    Johorian-1Malaysia.blogspot.com
    Aku pun setuju after sales service + value after market perlu diambil kira.

  518. Roy.. says:

    Salam buat Johorian!
    100 orang yang hang buat survey tu dah pernah bawa atau pandu semua MPV yang tersenarai tu? Kalau cuma pendapat mereka saja tak boleh diterima juga. Yang pakai Avanza mesti dia puji Avanza begitu juga Johorian pakai GL tentu GL yang atas. Aku pakai Rondo pasti Rondo yang atas tapi aku dah pernah pandu WISH 2.0, GL 1.8, Avanza 1.5, Cheray 2.4, Naza Ria 2.5, Exora dan pernah memiliki Naza Citra 2.0 selama 2 tahun ( yg lain tu pinjam dan pakai abang, abang ipar, adik dan kawan2 punya). So pasal keselesaan pemanduan dan keupayaan injin aku pilih RONDO dan terus beli RONDO. Memilih masing2 punya hak………..!!!!!

  519. stylooo...drifterrrrr says:

    pilihan aku lak…..toyota alphard villfire…..marvelossssssssss.

  520. Joko says:

    Roy,

    Aku setuju ngan ko, sebab aku dah pernah test drive sendiri rondo ni. Pick up dan handling dia hebat, memang terasa dan setimpal dengan cc 2.0 dia. Tak macam Cherry, cc 2.4 tapi pick up macam biasa2 ajer. Rasanya Rondo lagi kuat.

    Satu lagi enjin Cherry hanya standard Mitshubishi, tak ada apa2 performance teknologi baru untuk enjin seperti CVVT, CVTC, DVVT atau campro CPS dan sebagainya. Teknologi dalam rondo meningkatkan lagi power dan penjimatan minyak.

  521. Comment says:

    Forumer,
    Mmg Rondo performance mmg mantop..
    Tapi aku beli ikut kemampuan ke dari segi zahir + batin
    Apa2 pun ok kalau dah mmg berkenan..maintain je lah.
    Apa kenderaan yang kita pandu pun..di jalanraya kita berkongsi sama..menggunakannya.

  522. RondoDB says:

    aku da pakai Rondo da 5 bulan. da bawak 19 000km da. yang aku bulih komen, performance mmg tip top. rasa mcm bawak kete mewah. sapa2 nk bli mpv, bli la Rondo. aku cakap bukan nk promote. tapi dari pengalaman.

  523. Salam untuk semua…..wa baru balik buat survey untuk MPV terbaik bulan Julai…..<100K…..biasalah lepak di bengkel-2, jumpa mekanik yang kamcing dan mana-2 rakyat Malaysia yang memandu MPV…..APV pun wa tanya ! Untuk pengetahuan semua wa masih lagi pakai Proton Gen-2,1st model(model ke -4 Proton selain Saga, Iswara & Wira). Maklumlah anak-2 masih ramai yang bersekolah…..banyak sen wa nak maintain. Wa sebenarnya masih lagi setia atau menyokong kempen belilah barang buatan Malaysia walaupun kadang-2 rasa terkilan terutama sekali tentang kualiti kereta nasional kita. Wa buat survey pasal MPV tu pasal ada plan nak tukar citarasa ke kereta importedlah……tengah ikat perutlah ni !
    Berikut adalah hasill pencarian selama 10 hari kedudukan MPV adalah seperti berikut :

    1-Grand Livina 1.8
    2-Grand Livina 1.6
    3-Proton Exora 1.6
    4-Naza Citra 2.0
    5-Toyota Avanza 1.5
    6-Naza Citra 2_Rondo 2.0
    7-Chery Eastar Alado 2.4

    Kesimpulan : Peminat MPV menyatakan bahawa kriteria yang paling penting ialah teknologi enjin terkini dengan kualiti yang terjamin selain maintenance yang mudah dan berpatutan…..setuju ?…..zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

  524. Joko says:

    Walaupun ROndo bagus, tapi model Naza Ria telah memburukkan imej Naza kerana banyak memberi major problem kepada pengguna, seperti gear box dan enjin break down, sampai terpaksa ganti keseluruhan enjin atau gear box selain dari mengketedarah minyak.

    Harap2 Rondo tidak akan hadapi masalah yg sama serta mempunyai alat ganti yang mencukupi.

  525. Comment says:

    Johorian
    Bila nak sambar GL tu? Moga dilimpahruahkan rezeki. Kalau nak amik GL 1.8A mmg FC cantik. Aku gi KL lalu highway dari JB + sesak kat Seremban + perjalanan di town, speed purata 140km. Fully loaded. Rim 17″. Aku dah congak2 dgn minyak RM1.80 skang ni jatuh 14.8 sen 1 km. TCEAS pun banyak kalau nak service.

  526. dr shafeeq says:

    paling best pakai estima…..

  527. dr shafeeq says:

    kawe doh pakai macam2 mpv dohhhh…..sumenya best ikut spec masing2..janji layan je….jaga elokkk2…sure xdak problem…

  528. Comment says:

    dr shafeeq
    Mehlah kongsi ttg MPV yang dah pakai tu..
    FC
    Top speed
    Service
    Keluasan
    etc..

  529. Benchiiina says:

    Jangan beli produk dari China sebab mereka cuba nak hapuskan etnik Uighur.
    Selamatkan saudara kita di Urumqi China.
    Ayuh kita pulau barangan dari China.
    Bukan bagus pun!!!

  530. Roy says:

    Johorian,
    Kasian deloooo!!!!!!zzzzzzzzzzzzzzzzzzz

  531. rosdan says:

    Cherry best..

  532. slan says:

    Salam semua,
    Saya nak berkongsi info kat sini….

    YUS KL,
    Tahniah kerana prestasi MPV anda……..sbb dpt mengatasi/memotong mpv & kenderaan lain semasa anda ke Genting…..
    Bg saya cara pemanduan juga memainkan peranan……
    Almaklum ler segelintir pemandu jika memandu ke tmpt percutian …..memandu pun makan angin jer sbb nak menikmati permandangan…
    mcm saya hahahaha.
    Tp…. jika ada pemandu seperti saudara…….
    kemungkinan ada pemandu yg mengekori sbb nak tau mcm mana prestasi mpv anda…..ini dari pengalaman saya sendiri.

    Dan lastly anda sendiri tau kenderaan mana prestasi yg baik utk dinilai……

    Saya akui setiap kenderaan ada kelebihan masing2.

  533. rosdan says:

    Betul tu en slan.. mungkin mpv yang dipotong tu bawak slow, exora yus kl tekan throtlle rapat ke lantai sampai bergegar enjin ha.. ha.. Yus kl, terimalah kenyataan yang cc kecik tak boleh mengatasi cc besar.. Enjin gen 2, body exora.. ha.. ha.. enjin wira mitsu 1.5 lagi pickup dari enjin campro cps.. memang tak sesuai pakai enjin tu, kalau exora manual mungkin boleh dipertimbangkan..

  534. BoikotCherry says:

    takpelah hangpa nak bel mpv mana2 pun asalkan jgn dari china dah… skrg masa untuk boikot barangan china.

  535. MsiriesCitra2.0 says:

    salam. aku rase dalam keempat mpv ni aku rase citra la best, skang da murah.. dlu aku angkat 88 k tw..
    aku komen citra jela sebab aku pakai citra

    dari segi maintanance kate citra ni takde problem langsung. untuk first bach citra ni, biasala masalha rdiator..
    aku da pkai hampir limA Tahun. segala kelebihan dan kelemahan aku tw
    1. horse power yang tinngi,: die punyer enjin 2.0 ccvt engine, die punyer function sme cam V-tec, klau bawK Slow memang rase biasa, tapi bile bawak rpm tinngi, berdarau darah aku nak tekan habis, pada 160km/j ada tork lagi untk pick-up . maksudney engine ni main lajak. aku da test ngan estima jiran, terasa estima ada goyang sket mase high speed. bagi citra is ok. rase semakin rendah bile hampir 140kmj-190kmj
    2. minyak : klau ditenung Cc kan. memang logik la minyak tu macam air sket… 2.0 ni takde la makne nak save, tujuan citra @ carens ni d reka pun untuk keselesaan pemanduan dan penumpang, safety, dan performance serta gaya. jadi jangan salah beli citra untuk tujuan save . Jika kita kaji citra ni dlu sebnarnyer mpv ni dari harga premium mase name carens, 1.8Cc hargenyer kat 98 ribu, and 2.0 1ratus lebeh sket ( sebaris dengan stream and wish ). maknenyer orang tertentu yang mampu sahaja beli mpv ni.. bile sebut name orang tertentu, sudah tentu die mampu nak maintenanace minyak , repair dan bayar monthly. Dan bile d lhat keaadan skrang, mpv premium asalnyer pada harga hampir 1 ratus ribu sudah dibahagi dua. jadi golongan biasa yang sepatutneyr mampu angkat waja, avanza juga dapat peluang nak angkat citra ( mpv premium 2001-2004 ). jadi bile golongan biASA dapat angkat citra ngan Cc 2.0.. memang trase la die punyer minyak.. ade pernah terfikir tak knape owner bmw tak bising ngan minyak diorang. sebab diorang mampu nak buh minyk biarpun 10 piston..
    jadi jangan banyak comen pasal minyak citra. Citra tak sama cam perodua viva.
    gaya dan keselesaan : apa yang ada pada kereta mewah macam wish, stream, mazda5, odysee ipsum smua ada pada citra. gps tu lain cerita la
    selesa untuk 4 orang dewasa, 3 kanak2 kecil.
    yang lain banyak lagi aku nak komen ..heheheh,
    cume satu je kelemaham citra, air-con punyer system ok, tapi angin blower dalam citra kurang terasa d barisan paling belakang ( ambik masa nak sejukkan bahagian belakang., sebenarnyer kat bawah kerusi pemandu dan penumpang ade blower aorcond untuk rear passanger, tapi slow..
    .. jadi saye da bukak microfiletr kat bawah dashboard dan tak pakai trus filter tu, jadi angin jadi lebuh kuat. barisan belakang pun dapat air con. ( kate yang ade microfilter ni sebenarnery kate yang ikut spec uk , krate2 biase takde pun filter ni. filter ni sebenarney untuk tapis bau yang kuarang meyenangkan contohney asap, dan juga tapis habuk yang bersaiz mikro. jadi persekitaran udara dalam kabin jadi bersih.)
    tapi sebab citra ade masalah angin blower kurang rase kat blakang, aku buang trus microfilter tu.
    itu je komen aku dari citrags05. salam

  536. MsiriesCitra2.0 says:

    aku ni pminat mpv tw..
    jadi aku da test semua mpv

    Nissan Livina 1.6: aku da test mse naik bukit, bawak 7orang dalam kreta… terasa pedal yang aku tekan sampai lantai. lagipun engine injection standard

    nissan livina 1.8 : engine yang cukup power CVTC , takde masalh, cuma terlalu mhal hampir 100k

    naza citra ii rondo 2.0 cvvt : bentuk nampak versetality dan teguh.. pemanduan shifttronik yg mantap

    chery eastar 2.4 : seakan2 odysee model baru.. nampak lebar, dalaman mewah macam mpv premium , cuma brand, engine memang mmc, tetapi teknikal part yang lain camne. bayang la 5 tahun lagi kreta tu..
    Dari segi resale value plak, pakai boleh tp usah niat nak jual

    proton ixora. 1.6 Campro cps : aku terlalu minat ngna dpan die.. igat tambah skirt lagi lawa. aku test drive kreta ni ngan penuh 7 orang. masa cruise ok, tetapi masa accelerate, meter rpm je menjulang tinngi tetapi meter kmj ….emmm tak jalan @tak berubah ( berubah naik selow2 ) . under power la. tunggu 1.8 turbo la bulan 10 ni..

    tu je pandangan aku.. kalau ade pandangan lain boleh la bagi comment. salam

  537. abangis says:

    fuh.. kia rondo 2.0 teman nak chegheta kat mike semua.. memang best.. kome kalo ade duit beli le..usah le dibanding-bandingkan dengan mpv yg kecik kecik cc nye tu..best. bawak 200km tak begoyang yop..enjin senyap… org di dalam selese je..x der penin-penin kepale..kalo mike semue bawak kia rondo 2.0 di highway x usah ghiso..kome enjut je sesekali…test power..taya beso..bebaloi dengan regenya rm88xxx. kome terei le sendiri..usah dengo ckp deme yg lain tu..semua mpv teman dah terei..yg satu ni je yg the best…ok le..mintak mahap le kpd kengkawan yg lain..bkn nak pekecil kome..tapi teman ceghete hei yag sebeno..kia rondo da best!

  538. antinaz says:

    append herewith latest comment from consumers and car dealers,
    Grand Livina – 1)menjimatkan 2)mahal sket sebab 1.6 over 80K 3)design so so esp belakang 4)rasa mcm bwk keta sebab tinggi mcm keta
    Avanza – 1)murah 2)underpower 3)melompat2, tak selesa 3)minyak bleh tahan kuat 4)easy and cheap maint 5) good brand Toyota 6)design out
    Citra – 1)face lift baru nampak odd 2)murah 59 – 65K 3)comfortable driving 4)minyak utk 2.0 kira ok 5)enjin with new radiator ok
    Rondo – 1)good design interior and exterior 2)takut naza suke2 turunkan harga 3)enjin pakai timing chain less maint4)comfortable drive 5)harga ok
    Exora – 1)harga ok 2)sikit underpower 3)design ok n belakang quite spacious ada blower 4)baru pakai dah bunyi sana sini 5)service teruk sket
    Chery Eastar – 1)bak kata Peter salesman…ini kereta bukan ckp bagus tak bagus…ini kereta jangan beli…

  539. BoikotCherry says:

    hang pakat basikal je antinaz oi

  540. azroy says:

    My comment pulak:

    Avanza – Melompat2 bila bawak 100kmh keatas. Orang belakang boleh muntah kalau jalan banyak cornering macam bukit putus, pondok tanjung, nak naik cameron etc.
    Citra – Radiator problem lepas tiga empat tahun.. Rupa tak macam mpv pun..
    Cherry Eastar – Kena tanya orang JPM kenapa kereta ni boleh bawak masuk & pasang di Malaysia, walaupun pada asalnya tak lepas..
    Grand Livina – Antirust suck, guna banyak low quality parts, polysterene etc.. Kalo nak beli jugak Nissan ni beli Serena Highway Star 2000cc..
    Rondo – Parts mahal gila..
    Innova – Pickup kurang daripada gen2 (power to weight ratio).. Longkang (gate) untuk gear mudah patah sbb tebal tak sampai 1 cm pun (jangan bagi anak yang lasak duduk depan)..
    Innova – OK tapi agak tinggi, cornering takut..

    Kesimpulan : Nak town driving ambik avanza, kalau selalu outstation jauh kena ambik cc besar..

  541. Joko says:

    Azroy, kalau semua MPV tak sesuai kat ko dan ada masalah, ko amik kereta sedan ajer abis cerita.

    Sebenarnya SEMUA kereta MPV direkabentuk sesuai untuk family touring, makan angin,
    bersiar2 seisi keluarga itu pasal muatan boleh masuk 7 orang, tak termasuk barang2,
    sambil menikmati pemandangan, itu pasal cermin tingkap dia besau2,
    kestabilan dan keselesaan , itu pasal sistem suspension dia lebih lembut dan teguh dari sedan,
    Dan boleh bergerak lancar walau dengan muatan penuh.

    Oleh itu jgnlah pilih MPV kalau :
    Nak yg power macam kereta drift..
    Nak yg Lapang Macam Bas Mini..
    Nak yg jimat minyak macam Viva 650..
    Nak yg body part teguh macam Lori Pasir…
    Nak yg boleh panjat bukit mencanak2 macam tarzan

    Apa yg penting semua kemampuan asas itu ada dan memadai, juga selesa dan gembira untuk poket sendiri..
    Ada banyak duit belilah yg mahal punya sampai atas 100k, Kalau kurang sikit belilah yg medium class dan akhir sekali yg ekonomi class…

  542. gen2 lama says:

    yup tepat tu joko…

    yg penting tengok kesesuaian/keperluan masing….

    mpv = people carrier…bukan performance sport sedan…

    kalau suka sanagat nak test sprint kat trafic light – bli sport sedan.
    kalau suka motong memotong masa naik cameron/genting – beli pick up…
    kalau nak buat part time hantar anak2 jiran p sekolah – beli van…

    berapa kerap sanagat kita guna mpv dengan full load? Aku yg balik kg taiap2 minggu ni pun dah rasa bersyukur dapat MPV bawah 80K yg agak selesa dan luas…

    p tesst drive & decide….orng kalau dah suka, tak kira apa orng lain kata….ada ke orang dah beli Brand A akan kutuk brand A tu…mesti la dia akan kata bagus/boleh diterima/memuaaskan….

  543. rusdibakar says:

    Pilihan ditangan masing2. Setuju dengan gen2lama, semua mpv tu best bagi setiap pemiliknya. Kalau bukan pemilik, mesti mpv selain dia punya tak best. Test drive semua dan buat pilihan berdasarkan keperluan kita.

  544. slan says:

    Salam.
    Saudara Joko, Gen2 lama & rusdibakar….
    Saya sokong pendpt u org……..
    Tak payak nak kutuk2 mpv lain…..
    Tepuk dada tanya selera masing2….

  545. Comment says:

    Yelah bro mana ada kenderaan yang 100% perfect dan sesuai utk semua orang. Penggunaan kenderaan bergantung pada keperluan + kemampuan. Pengeluar kenderaan mempunyai rasional atas kenderaan yang dibina. Walaupun MPV aku bkn Exora, Citra, Eastar, Avanza, Rondo dan Innova aku still respect dengan pemandu + kenderaan tu. Apa salahnya antara kelab MPV ni semua buat TT sama2 sambil bersantai, kan ke bagus tu. Carilah persamaan bukan perbezaan. Kalau kita tak pakai antara MPV kat atas tu mungkin kaum keluarga kita + saudara mara kita pun pakai gak. Walau sebaik mana pun kenderaan tu contohnya Porsche 911…belum tentu baik atau sesuai utk kita, sbb kita tak mampu nak beli (macam aku heeehehe).

  546. antinaz says:

    apa yg aku & azroy commented adalah dari pandangan dan pendapat org ramai / salesman

    some people tak kisah sangat quality, janji murah… tapi ada yg the other way round…and ada yg concern on FC, handling dsb

    so, those comment will help mereka yg decided to get an MPV

    BoikotCherry, hang kena pakai critical approach to read and join forum…tapi mcm mane pun tahniah sebab boikot cherry

  547. chipotato says:

    menarik la isu ni..
    mcm2 pendapat ade..
    sampai yg terlalu emosi pun ada..
    jenuh la gk baca satu persatu…

  548. slan says:

    Chipotato…
    Mmg byk isu menarik utk dkongsi…utk dinilai sendiri……
    Ada juga pengkritik & penyokong fanatik………..
    Segelintirnya bukan pemilik sesuatu mpv tersebut…..hahahaha
    Apa2 pun Layan…………

  549. Mak Engkau says:

    Makcik minat betui Citra Rondo…. Lagi pun skrg nih ada promosi harge, EX RM76k & EXS RM80K jer… lepas diskaun RM8K.
    Memang berbaloi-baloi…

  550. anifputeh says:

    apa2 je korang takde duit le tu.

  551. Comment says:

    Mak Engkau
    Rondo ada promosi tolak sampai RM8K.
    Peh byknya…
    Tergugat jiwa org yang beli Rondo masa x de less dulu
    Tawaran yang menarik gak tu..layan je kalau ada budget + hati dah terpikat

  552. abah says:

    insyallah tak lama lagi keluarlah mpv pertama abah i.e EXORA..
    survey punya survey dan nyaris2 nk beli RONDO…
    citernya gini…bila buka je pintu EXORA anak2 terus masuk duduk kt dlm..diaorg no comment ..
    pas tu pergi plak kt RONDO…buka je pintu RONDO..anak2 terus kata cantik la keta ni kat dlm lagi canggih dari EXORA..
    diaorang pon masuk….dah puas meloncat kt dalam tu..
    keluar je terus cakap…rasa rimas la duduk kt belakang tu..sempit..
    kesimpulannya…setelah dipertimbangkan pendapat kwn2 kt KDI ni
    EXORA lah yang terbaik buat diaorg..tak kisah lah apa org ckp..underpower???…pentingnya anak2 abah tak jadi mcm ulat
    gonggok..time tido bila balik kg…berebut nk tido selesa….
    berkenan sgt kt RONDO tu mcm mak engku jugak saya smpi termimpi-mimpi….2.0 la katakan…regepon tak mahal sgt banding dgn cc nyer..
    kalau beli RONDO mak bapak je yang sedap ..anak2 kasihannnnnnn…

  553. gen2 lama says:

    tu la yg saya pikir dulu…..

    nyaris2 amik livina….

    beli MPV untuk keselesaan keluarga..setakat power, driver je yg rasa…belakang pun nak kena amik kira gak……panas ke, sempit ke,dll..

    safety pun dah ok dah…handling best…..

  554. pencarimpv says:

    Mak Engku
    Kat mana yang diskaun 8k tu..
    habag mai…. kalau ada no tel lagi bagus…
    macam berkenan lak rondo tu…

  555. gen2 lama says:

    Best value for money MPV = RONDO….
    Best local Assembly MPV = Exora

    Asian Auto award…

  556. apa2 ajer says:

    chery eastar tetap pilihanku.

  557. syakir says:

    Salam,

    Saya dah lama mengintai2 MPV dari tahun lepas utk upgrade. Pendek kan cerita, Rondo jadi pilihan. Kemudian ada pulak officemate yg perkenalkan Chery Eastar (CE). Saya pun tgk pada brochure harga dan spesifikasi boleh tahan, begitu juga rupanya.

    Kemudian saya dan isteri pun pergi lihat di dealer Sentol baru2 ini, kebetulan lalu di situ balik dari kenduri kawin. Saya dapat lihat CE spec high end dengan leather seat, 2 din dvd lcd player & reverse camera. Hati terpikat kerana design yg menarik, walaupun saya tidak berkenan dengan bahagian belakang nya tapi masa tu saya rate design nya setaraf dgn Rondo. Dengan promosi yg hebat pada masa itu hati saya sudah goyah, yang mana satu, Rondo atau CE? Kalau Rondo tak ada leather seat, lcd player, reverse camera dan lebih mahal 3k. CE pulak ada enjin lebih power 2.4 liter. Sebelum ini saya sudah 2 kali test drive Rondo, mmg cukup power dan selesa. Dalam hati saya, mesti CE lebih power lagi kerana dia enjin 2.4.

    Dalam perjalanan balik saya bincang dgn isteri. Dia kurang berkenan kerana katanya interior nya sangat teruk dan tidak berkualit, lagipun itu brand Chinai. Saya tak dapat nak komen kerana masa itu saya kurang teliti kualiti pemasangan nya. Isteri ajak pergi tengok Rondo semula pada masa balik tu kerana senang nak compare kerana memory masih “fresh”. Saya pun singgah di showroom Puchong, kami belek2 lagi Rondo di situ. Hmm, saya dapat bezakan pada masa itu, perkara2 simple seperti keselesaan tutup pintu (bunyi lebih mantap), sound system, ruang kaki dan kualiti pemasangan plastik. Tapi masa tu hati saya masih terpaut dengan CE. Serba salah dibuat nya. Isteri tak berkenan pulak.

    Kebetulan pula lalu di depan IOI kami nampak sebuah lagi dealer CE. OK, kita masuk sekali lagi dan tgk, kata saya pada isteri. Kami masuk dan belek2 sekali lagi, berlakon depan salesman seolah2 tak pernah tgk CE sebelum ini. Kali ini promosi di sini lain. Harga 89k untuk spec yg sama macam saya sebut tadi tapi saya dpt lihat komponen yg digunakan berbeza dan leather seatnya menggunakan brand DK Shweiss. Maknanya, ini bukan spec rasmi tetapi promosi yg dibuat oleh dealer tu sendiri.

    Kali ni saya belek betul2. Iyelah, betul apa kata2 isteri saya tadi. Tapi belum ada kesempatan utk test drive lagi kerana sudah hampir Maghrib. Masa tu saya tolak tepi isu2 plastik, pemasangan dan sebagainya. Hati masih terpaut dgn Chery. Saya berkenan dengan design nya dan enjin 2.4 liter yg nampak hebat. Saya nekad akan pergi test drive minggu depannya. Saya yakin saya akan beli juga CE ni.

    Hari itu ialah hari Sabtu. Hari Selasa depannya, officemat saya (yg sama2 target Rondo) terima Rondonya dari kedai. Sayang dia cuti hari tu, tak dapat nak test tumpang naik. Hari esoknya, kami keluar kerja bersama2 kerana kami ada tugasan di beberapa tempat sekitar KL. OK, awal pagi dari Bukit Jalil ke Kampung Baru, kemudian ke Raja Chulan, dan pusing2 KL lagi. Saya dapat naik puas2, pinjam test drive dan rasa sendiri. Benar seperti yg dikatakan, enjin mantap, dan handling mmg stabil & selesa. Yang paling ketara, kesenyapan nya. Ada masa nya kawan saya terlupa enjin dah start, dia cuba start sekali lagi. Ini semua kerana insulation yg bagus, bunyi enjin tidak kedengaran (senyap).

    Pukul 4, kami habis kerja dan saya ajak dia ke dealer CE di IOI. Saya nak test drive masa tu juga, kerana tak mau hilang “feel” Rondo. Senang buat comparison. Turun Rondo, saya naik pulak CE. Kali ini utk test drive. Salesman tu guna CE yg baru smp dan register utk clientnya utk test drive. Malangnya nasib bakal owner CE tu, salesman guna kereta dia utk test drive (jangan percaya salesman anda)!

    Salesman start enjin, saya duduk sebelah. Dia nak isi minyak dulu. Saya tutup pintu CE, dummm! Hmm, kurang mantap, Rondo lebih mantap, CE terasa agak kosong di dalamnya dan perlu lebih tenaga. Enijn dah hidup, bunyi smp kedalam dan ada sedikit vibration boleh dirasakan. Salesman masuk kan gear dan tekan minyak. Masa pick up boleh rasa vibration juga. Tak teruk tapi, oleh kerana saya dah naik Rondo yg terasa lebih selesa maka saya boleh rasakan perbezaannya.

    Bila tiba turn saya, saya tak lepaskan peluang. Saya tekan minyak dan drive. Cuba ambil selekoh dengan agak laju. Lalu di atas bumper secara normal. Saya hairan, apa beza nya enjin 2.4 & 2.0. Sya tak dapat beza. Saya bawa laju atas hiway LDP dan masuk ke kawasan perumahan tinggi di atas bukit. Enjin nya berkuasa tapi saya gagal bezakan kuasa 2.4 liter & 2.0 liter Rondo. Dari situ kesimpulan saya, walaupun hanya 2.0 liter tapi enjin nya lebih canggih dan beri kuasa yg lebih hebat. Saya lihat meter Rondo, saya perasan tiada meter minyak. Yang ada cuma indicator. Saya lihat consumption 26 liter /100 km! Mak oi kuatnya! Rondo kawan saya beru menunjukkan 13 liter /100km! Dan kalau ikut di forum nanti akan turun kepada sekitar 8-10 liter sahaja.

    Salesman cuba tayang sistem audio nya yg menggunakan lcd. Volume dikuatkan, saya rasa door panel vibrate. Kawan saya di belakang mengadu dengar bunyi angin semasa laju. Saya pula dapat kesan rasa membuai yg lebih ketara berbanding Rondo semasa corner. Kami balik ke show room, saya pulang kan kereta dan balik. Masuk je ke dalam Rondo saya kata pada kawan saya “Kepala aku dah tak pening lagi!”

    Kesimpulan peribadi saya lepas test drive, saya sudah tiada alasan untuk tidak memilih Rondo dan memilih Chery Eastar yg saya sifatkan indah khabar daripada rupa.

  558. apa2 ajer says:

    syakir.

    tahniah menjadi pemilik rondo. rondo memang baik tetapi secara peribadi kenapa saya tolak rondo dan memiilih ce atas beberapa sebab
    1) ruangnya dalamannya yang tidak luas. kalau dewasa 4, selebihnya kanak2 okies la nak beli rondo. tetapi ce memang selesa untuk 6 org
    2) enjin rondo dibuat oleh kia. sungguhpun enjin baru atau dipanggail GEMA enjin kerjasama Kia, Mitsu, Chrysler dll tetapi saya tetap takut dengan enjin KIA. Pengalaman ini telah berlaku pada keluarga saya dimana Naza Ria yg umurnya kurang 5 tahun rosak enjin. Kos untuk baikpulih dah makan RM 13, 500. 00 lebih kurang.
    3) spare part rondo yg lebih mahal berbanding ce jika kita lihat harga spare part kenderaan kia sblm ini
    4) bentuk rondo yg tidak menggiurkan terutama lampunya yang bagi saya kurang menyerlah berbaning ce. ce lebih nampak tampan, cun dan anggun malahan sporty apatah lagi selepas dipasang bodykit.

    Berkenaan masalah yang cik syakir utarakan iaitu
    1) 26 liter/ 100 km. mungkin jalam jam kot. tak nafikan kalau di jalan yg jam memang tak menjimatkan tetapi bagi perjalanan jauh atas highway saya dapat antara rm 0.185 – rm 0.20/ km. bg saya lebih ok berbanding mimpi negeri si naza ria. bahkan byk kawan2 yg dpt antara rm 0.17 – rm 0.18/ km untuk jalan highway
    2)bunyi angin. ini memang kelemahan ce tapi ini dapat diperbaiki oleh sc. ini yg lemahnya sc2 chery ni. bila pelanggan mintak settlekan, baru diaorang nak settlekan, x ambik inisiatif sendiri make sure kereta digunakan untuk test drive tip top. apapun, masalah ini dapat diatasi dan masalah ce saya dah diatasi.anda leh rujuk forum ce ( laman komuniti untuk atasi masalah ini secara DIY )

    apapun tahniah membeli rondo. lebih meriah jika lebih banyak mpv di atas jalan raya. tak lah nampak boring 1 jenis mpv jer

  559. Comment says:

    syakir + apa2ajer
    Perbincangan yang positif tentang Rondo dan CE.
    Selepas meneliti kedua hujah yang disertakan di sini bagus sebagai panduan kepada bakal pembeli kedua model ini.
    Pembelian kenderaan harus mengambil kira segala aspek bagi mengelakkan rasa kecewa dan sebagainya.
    Namun begitu dengan ada kelab kereta tertentu seperti CCE misalnya pusat service lebih mengambil berat akan permasalahan yang timbul dari perbincangan di forum. Lebih elok lagi jika kelab2 kereta mendaftarkan kelab mereka dengan ROS. Dengan berdaftar secara sah maka perjalanan kelab adalah lebih bersistematik dan mengikut garis panduan perlembagaan kelab.
    Bagi saranan pemboikotan sesuatu jenama itu boleh dilakukan secara peribadi. Bukan kepada negara. Dasar tidak campurtangan dalam urusan pentadbiran negara lain adalah polisi negara kita sebagai negara yang berdaulat. Namun begitu pada kebiasaannya sesebuah negara boleh menghantar bantahan secara rasmi melalui saluran yang sah. Konflik yang berlaku dalam sesebuah negara berdaulat biasanya diselesaikan secara rundingan. :-)

  560. syakir says:

    apa2 ajer,

    Saya belum jadi pemilik lagi haha. Cadang dah nak booking tapi dengar kata ada promosi bulan 8 sempena raya & merdeka; leather seat, 6-piece body kit, 2din lcd player, premium tint. Jadi terpaksa tunggu bulan depan baru book.

    Berkenaan komen2 apa2 ajer, saya ingin mengulas beberapa point;
    ———————————————————————————————————————————————————————–
    1) ruangnya dalamannya yang tidak luas. kalau dewasa 4, selebihnya kanak2 okies la nak beli rondo. tetapi ce memang selesa untuk 6 org
    ———————————————————————————————————————————————————————–
    Pada hemat saya, dari segi lebar sukar hendak dibandingkan kerana kedua2 sama luas. Saya setuju bahagian belakang CE lebih panjang, ini kita boleh lihat daripada luar dan dalam yg mana ruang simpan barang adalah lebih panjang. Ruang simpanan tertutup dia belakang CE lebih lebar, manakala Rondo lebih dalam.

    Manakala apa yg obvious bagi saya ialah ruang kaki. Cuba lihat ruang kaki penumpang hadapan (sebelah driver). Design glove compartment hadapan adalah sehingga hampir ke lantai dan tiada ruang bebas utk penumpang mengangkat kaki. Manakala ruang kaki penumpang row kedua tiada masalah tetapi utk penumpang di tengah barisan lantai nya naik ke atas dan ini mgkn agak tidak selesa. Secara am nya lantai Rondo lebih rendah, lutut tak bengkok sangat manakala lantai CE tinggi sedikit. Tetapi saya setuju row ke 3 CE adalah lebih baik sedikit berbanding Rondo.

    ———————————————————————————————————————————————————————————
    2) enjin rondo dibuat oleh kia. sungguhpun enjin baru atau dipanggail GEMA enjin kerjasama Kia, Mitsu, Chrysler dll tetapi saya tetap takut dengan enjin KIA. Pengalaman ini telah berlaku pada keluarga saya dimana Naza Ria yg umurnya kurang 5 tahun rosak enjin. Kos untuk baikpulih dah makan RM 13, 500. 00 lebih kurang.
    ———————————————————————————————————————————————————————————
    Saya tidak dapat untuk bersetuju dengan point ini. Untuk makluman, enjin yg diguna pakai dalam kenderaan Hyundai & Kia yg terkini adalah hasil bersama Hyundai/Kia, Mitsubishi & Chrysler yg mana gabungan gergasi2 kenderaan Korea, Jepun & Amerika ini teleh menubuhkan GEMA ataupun Global Engine Manufacturing Alliance. GEMA bertanggungjawab membina apa yg dipanggil sebagai “world engine” yg mana enjin yg sama digunapakai dlm model2 kenderaan yg sama dari ketiga2 company ini. Tujuannya ialah untuk menghasilkan enjin yg lebih bermutu dan pada masa yg sama dgn kos yg sangat rendah kerana jumlah production yg besar dpat menjimatkan kos. Setakat ini jumlah enjin yg dihasilkan adalah melebihi 2 juta unit setahun.

    Saya petik excerpt dari wikipedia;

    “The World Engine has five factories worldwide; two (GEMA) in Dundee, Michigan, United States, two in South Korea and one in Shiga, Japan. Production began in 2005 and will continue at least through 2012 with an annual capacity of approximately two million engines; each plant will be capable of producing 420,000. Twenty different automobile models from the three companies will use the engines. Each manufacturer has configured their variants of the basic GEMA design differently based on their engineering needs and standards, so consumers may experience very different power, fuel efficiency, and “feel” from each manufacturer.”

    Dari sini kita boleh perhatikan masa depan enjin ini adalah amat cerah dan sudah berada di pasaran bermula 2005 lagi. Sudah tentu tiada masalah dgn sparepart dan sebagainya. Berkenaan dgn isu Naza Ria, utk bersikap lebih adil kita harus lihat model ini adalah model tahun 1999. Tidak dinafikan ianya ada lah teknologi lama dari Kia. Lagi pun bukan semua yg bermasalah, mgkn juga Ria saudara ialah apa yg orang putih kata “a lemon”, kira nasib tak baik lah dpt yg bermasalah.

    —————————————————————————————————————————————————————————
    3) spare part rondo yg lebih mahal berbanding ce jika kita lihat harga spare part kenderaan kia sblm ini
    —————————————————————————————————————————————————————————
    Ini pun saya kurang setuju, ini satu stigma yg agak menghairankan saya kerana pengalaman saya 5 tahun menggunakan Hyundai, saya lihat sparepart kenderaan Jepun (baru & original) adalah lebih mahal. Sudah tentu sparepart utk Proton & Perodua adalah lebih murah. Lagipun, as a general knowledge, jangan beli spare part di SC. Beli di pengedar yg sah dan hanya upah pasang di SC atau bengkel. Jauh lebih murah.

    ————————————————————————————————————————————————————————–
    4) bentuk rondo yg tidak menggiurkan terutama lampunya yang bagi saya kurang menyerlah berbaning ce. ce lebih nampak tampan, cun dan anggun malahan sporty apatah lagi selepas dipasang bodykit.
    ————————————————————————————————————————————————————————–
    Isu rupa paras ni ialah satu isu yg subjektif, macam perempuan jugak hehe. Pengalaman pertama saya nampak Rondo hitam dari belakang saya ingatkan SUV Eropah. Ada hint2 BMW. Lagipun saudara sudah tgk Rondo dengan bodykit official 6-piece? Mengancam!

    ——————————————————————————————————————————————————————————–
    Berkenaan masalah yang cik syakir utarakan iaitu
    1) 26 liter/ 100 km. mungkin jalam jam kot. tak nafikan kalau di jalan yg jam memang tak menjimatkan tetapi bagi perjalanan jauh atas highway saya dapat antara rm 0.185 – rm 0.20/ km. bg saya lebih ok berbanding mimpi negeri si naza ria. bahkan byk kawan2 yg dpt antara rm 0.17 – rm 0.18/ km untuk jalan highway
    ——————————————————————————————————————————————————————————-
    Ini saya tak berani komen kerana menurut forum CE di lowyat.net dan forum kelab CE, figure utk pemanduan dalam bandar (town driving) ialah utk rm50 boleh dapat antara 220-280. Ini menurut pengguna CE sendiri. Menurut Enigma 4646 kepada saya, the best dia dapat utk town drive ialah 280km utk rm50. Berbanding Rondo figure yg dikongsi ialah sekitar 0.16-0.17 sen utk town drive.

    Saya rasa figure utk town drive adalah lebih relevant utk diambil kira memandangak kegunaan town drive adalah lebih kerap berbanding long distance driving.

    ——————————————————————————————————————————————————————————
    2)bunyi angin. ini memang kelemahan ce tapi ini dapat diperbaiki oleh sc. ini yg lemahnya sc2 chery ni. bila pelanggan mintak settlekan, baru diaorang nak settlekan, x ambik inisiatif sendiri make sure kereta digunakan untuk test drive tip top. apapun, masalah ini dapat diatasi dan masalah ce saya dah diatasi.anda leh rujuk forum ce ( laman komuniti untuk atasi masalah ini secara DIY )
    ——————————————————————————————————————————————————————————
    No komen.

    Walaubagaimanapun, yg penting kita dapat berkongsi2 pandangan mengenai sebarang kebaikan & kelemahan itu yg mustahak. Mgkn semua pengguna MPV di forum ni boleh buat gathering pun bes juga kan. :)

  561. Mr X says:

    salam,
    kereta saya yang ke 14 baru mpv. sebelum tu biasalah.. saloon, touch-up2, modifiy2, racing2 sikit. tak berapa minat mpv sampailah Finance Minister paksa beli mpv sebab selalu jalan jauh. sebelum beli memanglah ada cuba semua mpv yang ada dimalaysia. saya bernasib baik sebab anak saudara kerja salesman kereta. dia yang bawak datang rumah suruh test. pengalaman saya tentang mpv cumalah berkisar masa buat testing kecuali yang sekarang saya pakai dan yang sewaktu dengan nya…..

    pengertian mpv tu terlalu luas dan tafsiran nya berbeza2 mengikut orang dan juga manufacturer. Mini MPV : selalu dikaitkan dengan Avanza sebagai contoh dimana kelas enjin adalah 1400~1600cc. Ada juga yang kata Livina pun dalam kategori ini. Kebanyakkan MPV kita tidak boleh ikut exterior dimension, sebab interior design dan ergonomic sesebuah kereta akan membuat kita merasakan keluasan sesebuah kereta walaupun ia tidak semestinya betul mengikut tafsira exterior dimension.

    kemudia kita ada segmen yang ramai kaitkan dengan MPV itu sendiri iaitu segmen julat enjin dari 1600~2000cc. Ini termasuklah Citra, Rondo, Exora, Innova, dll. Akan tetapi ramai akan mengkategorikan Wish, Mazda, Grandis dan Stream dalam kategori MPV yang berbeza. Kenapa?.. Price Tag. Atau walaupun sama kategori tetapi harga nya dalam julat yang berbeza. Itu kita belum sentuh soal chassis. Jika kebanyakkan MPV derive from saloon chassis atau monocoque ada juga base dari truck chassis. Ini pun harus diambil kira apabila membeli MPV. Oleh itu soal keluasan, enjin performance, comfortability, pusat servis, second hand value, barang ganti dll banyak perkara lagi harus di ambil kira.

    kemudian kita ada segmen large mpv seperti Alphard, Elgrand, Estima, Odyssey… ada juga yang mengkategorikan segmen ini sebagai Mini Van…. bersambung

  562. apa2 ajer says:

    syakir

    satu analisis dan pemerhatian yang hebat, rapi dan begitu teliti.
    saya kagum dengan anda dan semua pembeli patutnya memliki sikap sama seperti anda.
    say harap anda syok dan terus kagum dengan rondo anda sebagaimana saya kagum dengan ce saya apabila ramai yg bertanya mengenai mpv ini bila diparking dimana2.
    kepuasan diri adalah elemen terpenting.dan pada hemat saya anda begitu berpuas hati dengan rondo anda.begitu juga isteri anda.dan saya rasa ia sudah cukup alasan untuk anda meneruskan niat anda membeli naza rondo anda.

    bagi saya chery eastar bagi family saya lebih digunakan untuk pemanduan jarak jauh misal balik kampung, jalan2 makan angin jarak jauh kerana saya jugak ada kereta lain.
    oleh itu keselesaaan dalaman untuk 6 dewasa penting bg family saya. apatah lagi dengan kos petrol antara rm 0.185 – rm 0.20/ km, bagi saya dan keluarga adalah amat berpatutan dan masih berkemampuan. juga diambil kira kemungkinan kenaikan harga petrol dunia.
    ia memang enjin lama 2.4, tapi alhamdulillah walaupun ia tidak sehebat enjin baru, tetapi prestasinyer bolehlah hingga hari ini memuaskan hati saya lebih2 lagi ce mampu mengangkut beban sehingga 1505 kg.dengan ukuran saiz dan panjangnya, saya berpuas hati kuasanya mampu menyaingi/ setaraf mpv 1.8 grand livina atau 2.0 rondo.

    apapun, sekali lagi tahniah kepada cik syakir kerana bakal memiliki rondo idaman cik shakir.
    sbg org islam, jgn lupa solat istikharah apatah lagi kita membeli mpv yg pd hemat saya sekurang2 nya mewakili 20% daripada gaji bulanan kita

  563. apa2 ajer says:

    mr x

    juga satu analisis yg cukup hebat dan penuh dengan fakta. pemerhatian yang rapi, tahniah. apa mpv yg anda nak beli ?

  564. Mat Rozie says:

    Aku pun tak tau nak beli apa. Tapi teringin juga la nak pakai keta2 MPV ni, la ni dok pakai wira, rasa2 nak tukar MPV tapi takut kalau2 tak mampu bayar. Tapi kalau pakai mampula bayaq. Penin…….. Macam mana pendapat kawan2 tentang cherry easter

  565. apa2 ajer says:

    bagi saya ce satu pilihan bijak. anda dpt pakej enjin mitsu 4g64 2400 cc, gera stepronic ( auto + manual ), saiz kabin yang luas dan cukup selesa, ada sistem ebs dan ebd ( mpv lain pun ada ), airbag ( mpv lain pun ada ). so ia cukup untuk keperluan anda. fc nye bg perjalanan jarak jauh guna highway PLUS amat menjimatkan bg enjin 2.4 dlm RM 0.185 – RM 0.20/ KM. alat ganti/ penyelenggaraan juga amat menjimatkan. bentuk exterior nya amat mengeliurkan/ menerujakan terutama selepas ditambah bodykit dan chery astar saya kelihatan exteriornya 80% sama dengan Toyota Harrier baru. Bahkan lagi pandai letak skirting, lagi cantik.

    masalah2 spt bau asap masuk, bunyi angin, allignment dapat diatasi oleh ce tanpa sebarang caj. pengalaman saya, ramai yg memuji membeli ce ini. dan rata2 membandingkan mpv ce ini dengan wish, stream dan jarang sekali membandingkan dengan mpv bawah rm 100 ribu. kemana2 shj ada sahaja yg tny ttg mpv ni. memang 1 kebanggaan menggunakan mpv ni. handling nyer pun ok, cuma suspensionnya kurang menyerlah sikit berbanding rondo tapi masih ok. bagi perjalanan dlm bandar, fc agak tinggi tapi masih murah jika dibandingkan dengan mpv 2.4 kereta/ mpv dari jenama lain. enjin mitsu 4g64 bagi saya memang tidak mengecewakan.

  566. Daniel says:

    Wei apa ni? Blog automotive Cherry & produk China ke? Pi rah…tak sedar diri…support la industry tempatan!!! Support la produk Malaysia!!! Aku bukan apa…hampeh dengar asyik promote produk luar. Bila ekonomi kita down kena telan China korang jugak yang komplen…dah tu salahkan kerajaan tak jaga rakyat…betol2 tak sedar diri…kalo brani pindah ke China la wei!!!

  567. Eder says:

    daniel…..
    diorng pon nk cari makan….
    proton pun p luar negara…..
    same cam doirng…
    ak x r support diorng….
    proton pon dulu pakai mitsubishi…
    so………………..
    x salah diorng cr rezeki kt malaysia….
    blog ni just beri p’dapat je…tuk information

  568. apa2 ajer says:

    daniel..

    jgn racist. malaysia amalkan dasar perdagangan terbuka. so semua kereta luar leh masuk malaysia cuma dikenakan cukai/ duti import antara 200% – 400%. bahkan mungkin ada yang lebih. apa yang saya tahu setengah agen kereta luar negara di malaysia membawa masuk secara CKD iaitu hanya membawa masuk kompenen dan memasang di Malaysia bg melepaskan cukai. CKD termasuklah kereta keluaran inokom, naza, Chery Eastar, Peugeot 206 yang dijadikan Naza Bestari dll.
    dalam kes kita membeli kereta import tak bermakna kita x sokong industri. dalam negara kita brp ramai pekerja yg bekerja di sykt2 kereta mcm honda, toyota, hyundai dll. daripada ceo hinggalah pada salesman. bukankah ia telah menjana ekonomi kita selama ni. rakyat juga mendapat lebih banyak pilihan manakala pengeluar kereta tempatan tpaksa berusaha mengeluarkan kereta berkualiti pada harga ditwarkan pesaing untuk kekal kompetitif. bukankah ia situasi MENANG untuk pengguna di Malaysia. bayangkan jika tidak ada persaingan langsung di Malaysia. sudah tentu harga kereta Proton sekali ganda lebih mahal dari sekarang walaupun harga sekarang sememangnya sudah mahal jika dibandingkan harga kereta import sebelum dikenakan cukai import. cukai yg terpaksa dibayar oleh pembeli kereta import adalah antara 200% – 400%. bukankah hasil cukai ini menjadi salah satu penyumbang terbesar kepada kerajaan Malaysia yg seterusnya digunakan untuk kebajikan rakyat. sekaligus kemasukan kereta import memberi tambahan pendapatan negara yg lebih besar berbanding keuntungan yang kerajaan perolehi dari pegangannya dalam Proton ( melalui Khazanah )dan Produa ( melalui PNB ).
    manakala dalam kes kereta import yang dipasang di Malaysia dan mereka terlepas sebahagian cukai. walaupun begitu ia tetap membantu menjana ekonomi tempatan. misalnya kewujudan kilang pemasangan spt naza di gurun, oriental hyundai di jb, chery di pekan pd masa akan dtg, inokom di kulim kedah dan sebagainya sudah tentu mewujudkan peluang kerja kepada rakyat Malaysia. bukankah ia menjana ekonomi untuk malaysia.
    dari segi FDI, kemasukan kereta2 import ini juga sebahagian daripada pelaburan langsung asing. sudah tentu kemasukan FDI membantu memperkukuh ekonomi Malaysia.

    PLEASE THINKING POSITIVE

  569. Eder says:

    apa2ajer…

    sy pon sokong ngan pndapat awk………….
    x de slh lngsung diorng duk kt malaysia……
    bayangkn klau kt malaysia ni cume de kete proton n pro2 je……
    x ke boring……
    lngsung x de saingan…….
    kite kene pikir menyeluruh…x sah pikir sa2 tempat je….global r ckit pemikiran2….

  570. kaslim says:

    Aku secara amnya minat pada exora.. cuma kurang minat tang enjin 1.6nya aje… yang lain ok… cuma ada sedikit kualiti yang kureng seperti sterengnya dan body.. bila ketuk ada macam bunyi proton saga sikit.. lembut.. asssc memang best…. aku dah pakai steram, citra, serena, dan ingat nak tukar lain plak…. setelah aku pegie test drive dll aku ambik keputusan beli GL 1.8i… dah pakai sebulan.. oklah.. puas hati… sama cam puas masa pakai serena .. cuma bezanya GL nie minyak jimat….. tekan minyak cam tak rasa aje…. gear masuk tanpa disedari sentakannya… kenapa aku tak ambik rsz,estima alphard, wish…. yang recond…. sebabnya recond.. warannty kalau paling lama dapat 1 tahun aje… dan kalu model 2004… masuk malaysia 2009…. bermakna kkereta yang dipakai tue dah lima tahun walaupun look new…. just pendapat aku yang masih kurang pengalaman dengan MPV…. cuma beberapa MPV aku merasa…. Stream memang best.. tapi ada sebab aku tak nak pakai lagi…

  571. apa2 ajer says:

    sebab pe x nak pakai ag stream ? stream rsz ke stream model lama? beli baru ker recond ? mintak kongsi pendapat mengenai kereta stream, serena yang tuan pernah guna sebab di sini tak jumpa lagi pemilik stream ngan serena.

  572. Daniel says:

    Ooh…dah tu yg Proton dekat nak lingkup bukan pasal depa semua beli Perodua ke? (Perodua=Toyota). Sebelum Proton nak lingkup…kerajaan jugak yang kena tanggung…inject beberapa billion. Kalau nak salahkan model Proton kurang berdaya saing…umur baru setahun jagung banding dgn Honda, Toyota, Merc…tak aci la kalau nak fight dgn syarikat gergasi. Tu yang aku seru kat korang…kalau bukan orang M’sia…siapa lagi nak beli? Orang putih? Jepun? Amerika? takdaq la beb…silap2 orang China pun boikot Proton & beli keta buatan sendiri (Cherry dll)…tapi kita asyik bunuh diri sendiri jer…sedih betoi tengok situasi kita ni…bila tengok MU lawan M’sia…semua sokong MU…kalau aku pemain M’sia…patah semangat nak main.

  573. kaslim says:

    Aku tak pakai stream sebab hal peribadi.. bukan pasal kereta tue.. so far bagi aku kalau ikutkan mpv saiz kecil.. stream the best… power.. aku pakai model 2004.. 2.0… memang puas hati….Serena kalau siapa yang belum bawak… bolehlah cuba bawa… memang puas hati.. ruang memang banyak.. luggage boleh masuk yang besar kat belakang/….. citra.. pasal ruang memang masalah.. belakang tak leh masuh luggage.. beg sekolah dan beg galas bolehlah.. aku anak 4 so kalau tutup seat belakang memang tak praktikal…..lepas nie bila umur dah 35 ke atas boleh lah try pakai alphard ke…. Elegrand ke…… so far… beli kereta buat kajian sendiri… jangan dengar cakap orang selain yang pernah bawak sendiri..

    pasal kereta nasional ke apa ke.. tepuk dada tanya selera… tak leh lah cakap siapa lagie nak tolong kereta nasional.. tapi pikirlah kepada fakta dan hakikat.. apa kerajaan beri pada kita….. beri kadar tax kereta yang tinggi.!!!!!!!… ????… .. walau apa pun aku tetap ada kancil dan wira……

  574. Mak Engkau says:

    Baguih saranan kauorg beli barangan buatan Malaysia mcm Proton… Tp lagi baguih sekiranya Proton menjadikan model local setanding dgn model import, menetapkan kadar interest mcm kereta import yg lain (<3.75%), mewar-warkan masalah kualiti yg telah diatasi secara demotrasi & teknikal, jaminan membeli balik (trade-in) kreta proton dgn lebih berpatutan dr Sykt kreta lain yg beli kreta proton utk trade in. Buatlah sesuatu yg baguih mcm Exora dgn interest yg baguih walaupun interest mungkin ditentukan oleh pihak lain… Tp aku x gemar sangat ngan PROTON….huhuhuh

  575. apa2 ajer says:

    daniel,

    bagi saya, Proton bukan tak bagus tetapi ia jadi tak bagus sebab terlalu dimanjakan. Untuk pastikan Proton selamat, duti import sengaja dikenakan ke atas kereta import CBU. Kalau cukai bawah 55% ok lah, tapi kalau dah 200% – 300% bahkan ada yang mencecah 400% kerajaan kenakan cukai import ke atas kereta luar, bukankah itu cara kotor nak selamatkan Proton. bagi saya itu bukan cara Islam berkehendakkan pada pemerintahnya mengutip wang rakyat. tak ke riba namanyer tu kutip cukai terlampau tinggi.
    ada yang selalu mempertikaikan Proton syarikat yang muda iaitu baru 20 tahun. Maka kita tidak boleh salahkan Proton. Jadi bagaimana dengan pengeluar kereta baru spt Chery yang baru berusia 12 tahun. Chery skrg jauh di hadapan Proton di pentas antarabangsa walau baru ditubuhkan. bukanlah maksud saya untuk berbangga dengan Chery oleh kerana saya pengguna Chery 2.4, tapi itu hakikat yang perlu kita renungkan bersama. Chery sudah mampu meneroka 70 negara, mengeluarkan lebih 2 juta kenderaan hg kini, berkemampuan membeli Volvo dan terus mencatat keuntungan dalam masa kurang 12 tahun penubuhannya.
    Kita juga perlu fikirkan nasib Proton apabila AFTA dikuatkuasa sepenuhnya 2010. Apakah Proton mampu bertahan dengan harganya yang bagi saya masih jauh tinggi berbanding pesaing sama kelasnya. Oleh kerana itulah Proton perlu keluar dari kepompong zon selamatnya di dalam Malaysia dan mula memikirkan kaedah merendahkan harganya, meningkatkan nilai jenamanya. Anda boleh mendapat Honda Stream RSZ baru dengan kualiti lebih baik dari Stream yang dijual di Malaysia di Jepun pada harga yang jauh lebih murah berbanding Proton Exora.
    Bagi penggemar kereta import, kami hanya mampu membeli kereta import yang dipasang di Malaysia spt Naza, Inokom dan Chery sebabnya sebahagian cukai dilupuskan.
    banyak info yang saya perolehi dari laman ini
    http://ilove-cheryeastar.blogspot.com/

    sama2 kita fikirkan. secara jujur saya juga pengguna Proton ( kerana tidak mempunyai pilihan oleh kerana saya tidak tinggal di Langkawi atau Labuan yang bebas cukai )

  576. Mak Engkau says:

    Auk ingat nak pindah gi Langkawi @ Labuan, buleh beli kreta bebas cukai. Idam Honda Stream RSZ pastu convert jadik teksi pasai murah sangat. Tak der tax lah katakan… Memang berbaloi-baloi… Off topix

  577. Mak Engkau says:

    Aku ingat nak pindah gi Langkawi @ Labuan, buleh beli kreta bebas cukai. Idam Honda Stream RSZ pastu convert jadik teksi pasai murah sangat. Tak der tax lah katakan… Memang berbaloi-baloi… Off topix

  578. mirzan007 says:

    Rondo ada promotion tak nanti??… mmg nak beli tgh tunggu masa jer

  579. syakir says:

    cuba lah tunggu masuk bulan 8, kabarnya ada… saya pun tunggu jugak ni…

  580. kaslim says:

    rondo buat masa nie tak ada diskaun apa2….

    tapi bulan 12 nie nak keluar model baru utk digantikan dengan Naza RIA…
    tapi regenya maybe more than 100k…

    rondo semalam test drive.. ok.. langgar bump… selamba aje..
    injin mitsubishio + damler kalau tak silap……

  581. encikZoom says:

    1. 2nd hand mazda 5 (kalau ada duit lebih)
    2. rondo baru (kalau ada duit x lebih x kurang)
    3. 2nd hand livina or citra baru (kalau duit kurang..)

    exora?chery?…x da dlm senarai
    exora? sbb aku x suka proton (bukan x cinta negara)
    chery? dah survey..kualiti plastik confirm mcm tuperware dua ringgit….

    jgn sape2 marah sbb duit aku…bukan duit korang

  582. apa2 ajer says:

    encik zoom..

    plastik pun plastik la janji layan jer ngan enjin 2400 cc dengan tork yang tinggi tapi rpm rendah. plastik dalam jer yang x ok. setakat benda tu nak elokkan boleh ajer. luar semua ok. belilah mpv pe pun yg cik zoom minat

  583. encikZoom says:

    apa2ajer…

    mmg encik dah beli ce…jd mestilh kena angkat ce. sya sebenarnya amat teliti dgn produk2 yg mahal ni agar berbaloi (boleh sama dgn kos sebuah rumah jenis sederhana). sya amat teliti dr segi kualiti ssbuah kenderaan. chery pernah sya test drive…mmg mantap.tp tu x dapat cover taste sya dr segi kualiti material yg dihidangkan. sya puji dealer ce ttg kualiti enjin yg guna teknologi mitsubishi.keluasan dalam pula lbh selesa brbanding mpv lain. tp sya tegur juga dia ttg mutu material cthnya finishing plastic yg kurang d beri perhatian.begitu juga dgn cover box yg ddapati byk yg renggang.(hampeh punya QC). akhirnya dealer tu mngalah n mengakui itulh maslah sebenar ce dan dlm perhatian factory…katanyalah.nmpaknya exora yg sya x minat pun x teruk mcm ni.
    kebetulan ada sebuah ce yg sdg d servis d blkng kedai. sya cuba2 jengah dan lihat lampu depannya berwap dimasuki air.sdgkn itu 1st servis oleh tuannya! dan byk benda2 kecik lain yg bermasalah …mngkin d pandang remeh oleh ramai org & tuan sendiri.tetapi tidak bg sya.
    skrg sya pakai vios…..dah 6 tahun.no problem.sbbnya 6 thn lepas sya amat teliti dlm smua aspek….dan kini tgh himpun duit dan nak beli mpv sbb anak smakin mmbesar dan brcmbah.

  584. Salam untuk semua peminat MPV…..akhirnya rezeki wa datang jugak. Hasil survey dengan peminat-2 MPV dan kaji selidik dengan beberapa orang mekanik, wa telah buat keputusan untuk membeli NISSAN GRAND LIVINA 1.8. Faktor-2 yang utama menyebabkan ia pilihanku ialah :

    1. Kualiti enjin yang terjamin
    2. Teknologi CVTC setaraf dengan v-tec HONDA & VVTi TOYOTA malah lebih advance
    3. Perkhidmatan selepas jualannya yang tak mampu dinafikan
    4. Maintenance yang mudah dan berpatutan
    5. Memenuhi citarasa rakyat Malaysia
    6. Harga yang berpatutan berbanding dengan pesaingnya
    7. Untuk jangkamasa yang lama…..

    Setuju ? Wa akan dapat MPV tu pada ujung bulan ini…..31/07/09! Wa akan cerita lagi nanti…..chow!

  585. syakir says:

    encikZoom,

    Saya setuju, antara sebab utama kenapa saya pilih Rondo…

  586. Comment says:

    rahzib_johorian
    nko duk lokasi mana ni?
    Selamat memandu GL..

  587. apa2 ajer says:

    encik zoom,

    jujurnya saya setuju tentang kualiti QC yang lemah oleh kilang pemasangan chery di kilang Oriental Hyundai di Malaysia. mungkin malaysia masih lemah dalam soal pemasangan kereta sebab kebanyakan kereta import yang dipasang mempunyai masalah kualiti interior. Tambahan Chery adalah jenama China, maybe budak2 kilang Oriental Hyundai buat kerja sambil lewa oleh kerana dia fikir produk China maka ramai tak kisah.
    Tadi say baca satu majalah ekonomi. Terkejutnya saya jenama Huawei dari China adalah jenama modem broadband no1 di dunia, malah diiktiraf mempunyai teknologi modem terhebat di dunia. Dan anda mungkin tidak mengetahui, 1 daripada 6 komputer samada laptop atau desktop di planet bumi ini menggunakan hardware ” huawei” sebuah sykt dari china. begitulah hebatnya China. apa yang saya nak sampaikan China bukan lagi China zaman dahulu yang kita hanya anggap pandai menciplak produk lain. Saya juga kagum dengan kejayaan Chery yang baru berusia kurang 12 tahun apabila membaca blog http://ilove-cheryeastar.blogspot.com/

    tidak wajar katakan saya tidak teliti ketika membeli chery eastar saya. saya juga teliti sepertimana cik syakir kita
    berkenaan soal kenapa chery eastar pilihan saya, ini adalah sebab2 yang saya mahu utarakan

    1 -harga chery eastar yg amat2 berpatutan dan berbaloi. kawan saya di Singapura terpaksa membayar harga 2 kali ganda lebih mahal dari Chery dijual di Malaysia. Sebabnya CE dipasang di Malaysia maka cukai2 yang melambung tinggi dapat dielakkan. Hanya MPV Chery, Naza Rondo dan Naza Citra yang mendapat manfaat ini
    2 – pakej enjin 2.4 dengan tork yang tinggi dan rpm yang rendah. cuba cari mpv dengan cc 2.4. ada tak yang boleh tawar harga bawah rm 100 k di Malaysia. of coz la di Jepun boleh dapat Grandis baru dengan harga bawah RM 70 ribu, tapi di Malaysia boleh ker dapat MPV baru dengan pakej enjin 2.4. walaupun tanpa teknologi vvt, dvvt, vtec, ivtec, cps, mivec namun pickup nyer baik. selesa je di jalan highway, bukit atau gunung sekalipun. boleh jer memotong kereta2 sedan ngan senang. dan syok jer di atas highway di lorong kanan.
    3- ruang yang amat luas dibandingkan dengan mpv2 di atas terutama bahagian kerusi no3. keluarga saya kalau isi penuh memang x lepas nak duduk kerusi no3 exora, grand livina apatah lagi citra dan rondo. sempit tempat duduk belakagnya.
    4 – tak perlu bimbang masalah enjin. saya dah trauma ngan enjin Kia ( Naza Ria ) yang kos nak baiki melebihi RM 13 ribu.
    5 – minyak kira ok la untuk 2.4. sebelum beli saya dah tny org yg dah guna yg saya kenal, tgk2 forum. selepas beli terbukti jiimat minyak banding mpv 2.4 lain. jalan atas haighway hanya rm 0.165 – rm 0.20/ km bawak purata antara 110 km/ j – 140 km/ j malah ada yg dpt ag murah. jalan bandar sedikit mahal tetapi masih boleh diterima banding ngan highway, naza ria 2.5 dan estima 2.4. apapun, mpv lebih digunakan untuk jalan2 jauh jer/ melancong.
    6 – kos mantainance yg amat murah. macam mimpi jer bila tau kos bumper hanya rm300, lamp holder x sampai rm30. hehe. mana nak dpt alat ganti murah ni. kos servis pun lebih kurang kereta proton jer. nak dpt kan pun x lah sesusah kereta import lain. kalau kilang chery di pekan siap hjg tahun ni nanti lagi la murah alat2 gantinyer.
    7 – nak servis tak payah tunggu lama2 sbb x ramai lagi guna. banding ngan proton, naza kia memang menyakitkan hati.
    8 – stepronic gear. best je layan gear ni. nak naik bukit senang, nak masuk town senang. memang senangla hidup. tambah2 dibantu ngan enjin 2.4 mitsui ni.
    9 – handling pun mantap. alaignment lari tp suruh sc selesaikan sebelum ambik keta lagi. so layan je bila dpt keta.
    10 – dlm dan luar nampak mewah. rekaan dashboard yg menarik. style betul exterior dia apatah lg pas skirting kan dia. kdg2 orang pun boleh silap antara chery saya ngan toyota harrier sbb hampir nak sama. saya make up lebih kepada suv sbb sy suka suv. malang suv hny muat 5 org except suv yang x cantik rupanyer mcm fortuner, pajero.
    11 – ada ebs dan ebd. air bag pun ada sama macam kereta lain. euro ncap crash test pun dpt 4 star. so ok la untuk keselamatan seisi keluarga. apatah lagi ia dah masuk ke pasaran negara maju usa, belanda dan australia. negara x maju of coz la dah masuk kerana ia dah ada di 70 negara. so kalau dah boleh masuk usa bermakna ia memenuhi la piawai keselamatan

    untuk berlaku jujur ini kekurangan chery eastar
    1- harga nak jual konpem x laku. saya x pikir pun nak jual dari jual bek bagi kat sapa2. beli kereta kalau fikir nak jual bek cari kereta yg turun nilainya bawah 30% dlm tempoh 10 tahun br la berbaloi. tp jarang la jumpa kereta yg susut nilai nyer cam2
    2- kualiti plastik. tapi boleh diatasi kalau da duit. proton, nissan grand livina pun saya perhati lebih kurang jer. cuma ce ni saya akui teruk sikit la. rondo memang kualiti tetapi rekaan interiornya x menggiurkan.
    3 – orang cakap masalah bunyi angin masuk, bau asap, alignment lari sebelah kiri, cover box dan lampu masuk air. semua masalah tu saya dah tahu sebelum beli lagi ce. saya pun dah suruh sc betulkan sebelum sy dapat kereta. alhamdulillah semua ok bila dpt kereta. kalau rajin DIY, anda boleh bukak jer forum ccc nak atasi masalah2 ini.
    4 – belakang nampak hodoh kan. tapi lepas taruk skirt dan spoiler konpem menggiurkan. saya banding ngan wish, stream . ce lebih menggiiurkan bila saya taruk skirt dan ekzos.

  588. MakEngaku says:

    Tu ari ader pameran kreta, semua brand yg biasa2 ader Honda, Mitsu, Mazda, dll. Pastu pegi belek2 Rondo.. Promoter dia kata ader diskaun RM8K bagi setiap versi… Wow.. Pening kejap… beli ker idok…beli ker idok… finingggg… Cuba try pegi check tgk… betui ko??

  589. syakir says:

    betul ke MakEngaku? Kat mana tu? Ada contact info? Setahu saya paling tinggi diskaun skrg ni ialah 4k… 3k official dari Naza yg extra 1k tu dari dealer sendiri…

  590. apa2 ajer says:

    syakir..

    bek konpem betul2. kalau 8 k ngan 4 k tu beza dah setengah tu. leh buat mcm2 ngan 4 k tu

  591. syakir says:

    ni yang aku tgh cek dgn MakEngaku ni… yg pasti lepas call Naza Kia HQ sdr kata official rebate ialah 3k, mana2 dealer yg offer 4k mereka slash dari margin mereka sdr 1k… kalau betul ada yg 8k ni mmg cukup menarik lah… 10% tu lebih kurang

  592. MakEngaku says:

    Baru lagi pameran tu 14-21 July kat TTC (Terengganu Trade Centre). Kalu x silap mak dealer dia Musaini Auto Sdn Bhd (KIA & Hyundai), Tel: 09 6243131. Promoter tu siap tunjuk senarai harga yg less tu… Memang berbaloi-baloi…. Kot time pameran tu jer ader diskaun kureng pasti. Pepepun tel jer nk konpom. Chowww

  593. AbgYus says:

    Saya suka proton… sbb saya pernah pakai saga thn 1986 sehingga tahun 2005 jual kpd adik beradik saya yg agak kurang kemampuan, dan dia menjaga kereta tu mcm kereta baru maklumlah kereta tu telah diberi pakaian baru n isi perut baru. di samping itu saya pakai waja dari tahun 2002 hingga sekarang dan bercadang nak beli mpv exora walaupun blum test drive. Saya amat percaya kpd proton, setelah kedua2 jenis proton ni saya gasak semahu-mahunya. Waja saya mileage dah mencecah 240,000 km dan sekarang masih gagah di atas jalanraya dan lebuhraya, saya amat sayang waja itu walaupun karenahnya bermacam2 tapi apa yg bemacam2 tu, power window dan pembuka pintu selalu rosak. X kan kerna 2 perkara tu sya x suka proton, ianya boleh dibaiki dgn kos yang murah sekarang ini berbanding dengan mula keluar dahulu dan ianya dah mula susah nak rosak. Lain2 kerosakan spt tayar haus, absorber, minyak injin kena tukar, plat break haus, getah wiper haus, lampu terbakar, saya rasa kerosakan tu pasti ada pada setiap kereta.
    Saya pernah memandu ce saya akui ianya selesa, enjin senyap, tidak letih, cantik bebanding waja saya handling lebih kurang jer, power tidaklah sehebat waja, tak tahulah sbb waja saya menual. Ce nampak mcm manja skit, x tau lah sya sbb baru drive outo, mungkin kereta outo mcm tu.
    Kalau semua kereta outo mcm tu, saya nak beli exora sbb harga lebih murah, keluasan l/kurang jer, power x lah penting sgt sbb jalan nak santai jer & saya sukakan teknolongi wipernya yg outo, rebahan tempat duduk row 2 dan 3 flat boleh buat tempat tidur mcm gl, tempat duduk row 3 boleh rebah ke belakang, ce x boleh, nak buka bonet belakang tak perlu pakai kunci boleh pakai alarm mcm buka pintu juga, gear cantik tak mcm ce, steptronik (ce) tak perlu sangat sbb mungkin kita jrg pakai bila dah set outo n malas nak change gear (mcm manual pulak). Kualiti kedua2nya rasanya lebih kurang jer. Org yng x cantik exora tu sbb logo jer kalau lah keta tu logo T atau H semua elok belaka x gitu, pendapat sya jer.
    Saya juga membuat perbandingan exora dengan p2 mpv yang akan dilancarkan pada bulan 9 nnti. Saya masih memilih exora wlaupun mahal sikit kerana p2 mpv sempit mungkin mcm avanza, mungkin power kurang (1.5) tambahan kalau dimuat penuh mcm kancil 660 kot x larat jalan wlau jln rata. Bg saya exora sederhana tak baik sangat x teruk sgt. t/k
    Perbandingan keluasan exora, gl n avanza
    http://www.youtube.com/watch?v=eBaNnce-Vds&feature=fvw

  594. encikzoom says:

    aku suka ce dr segi berikut..

    harga
    bentuk
    keluasan
    design interior
    enjin

    tp supplier mestilah meyakinkan customer ttg produk mereka tanpa pembeli beli mencari kelemahan produk itu sendiri utk diperbaiki utk dpt kepuasan diri. inilh kelemahan supplier ce yg perlu diperbaiki……QC tu yg amat penting.

    umpama seorang wanita soleh yg dimekap cantik2 dan wanita soleh yg x dimekap agak2 mana yg majoriti akan pilih ??

  595. apa2 ajer says:

    amat2 bersetuju ngan cik zoom. ramai yang tak yakin sbb saya perhatikan salesman tiada ilmu pengetahuan mengenai ce. mereka x diberi latihan apa yg kurang dan apa yang lebihnyer ce. QC juga lemah mungkin sbb budak2 kilang oriental hyundai ingat ni barang cina mali, so keja pun cara cincai.
    nasib baik ada warranty 3 tahun. dgn warranty tu lah kita leh baiki masalah kecik2 tu. kalau QC baik x de la mereka perlu abiskan duit ganti barang2 kecik yang bermasalah. mesti ag untung

  596. apa2 ajer says:

    abg yus

    thx kerana memandu uji ce dan memberi feed back yg pada pandangan saya positif. tahniah juga kerana bakal menjadi pemilik mpv proton. kalaux kisah hal performance, ok lah pilih proton exora. minyak lebih jimat. tapi ada sikit pembetulan. row ke3 jugak boleh diflatkan. begitu juga row ke2. mungkin salesman tu jer yg x tahu. yg saya suka kat ce berbanding exora selain enjin adalah kerusi barisan no2 nya boleh dianjak ke depan atau belakang. so org yg duduk kerusi no3 dpt duduk ngan lebih selesa tetapi tidak memudaratkan keselesaaan kerusi no2. kalau design air cond saya puji exora sbb dia letak di atas bukan di bawah kaki macam ce.

  597. gen2 lama says:

    hehehheh….my cousin tengah ‘design’ special new sliding rail for exora 2nd row….for him the 2nd row space is ‘too spacious’…so the sliding will improve the 3rd row…few inch will be better for the 3rd..

    based on his first drawing, ada 2 option:

    1 – slide + flatten + flip (mcm original cuma boleh slide)
    2 – slide + flatten only…

    harap2 dia dapat siapkan sebelum balik France (PHD)…..kalau boleh siap …my exora will be the first to have it….

    harap2 la…

  598. apa2 ajer says:

    gen2 lama

    kazen ko tu budak proton ker

  599. BEEILA says:

    sape2 yg berminat tuk memiliki GL dgn free semua free gift di bawah dan full loan, boleh lar email sy or call tuk details info..

    1. fully tinted..2. sun shade..3. sun blasting..4. player touch screen (DVD,CD,VCD,MP3,MP4,Bluetooth)…5. reverse camera…6. roof monitor
    7. full tank petrol….8. yg paling best FULLY AIR MASTER BODY KIT

    sekian…..

  600. syakir says:

    sayang GL, kalau rondo offer camtu mesti menarik… takpe nak tunggu promo merdeka & raya

  601. gen2 lama says:

    apa2 ajer…

    my cousin tu lecturer engineering & ada good talent on product designing….bercuti dari buat PHD kat france…

    dia dapat idea lepas tengok PUG punya mpv….next week balik france….

  602. apa2 ajer says:

    PUG – benda apa tu?
    kazen you umo brp, lecturer di mana? manatau kot2 pernah kenal ke terserempak ke apa2 ker

  603. syakir says:

    PUG = Peugeot

  604. gen2 lama says:

    umur baru 32…

    rileks dulu….siap product saya war2kan …kalau cepat la….projek sampingan dia…tapi takut tak sempat siap je..maklumlah phd…..

  605. Joko says:

    exora ni, kalau pintu no 2 tu dia design boleh slide macam naza ria, aku ingat lagi bagus daripada dia buat boleh bukak 85%, satu lagi muncung depan tu kalau tengok dari jauh ada sikit kembang ketepi, perasan tak ?,mungkin lampu dia ker, atau body tu sendiri tak tau lah, kalau dia larus kan sikit , may be lebih aerodinamic… yg lain nampak okey aje.

  606. apa2 ajer says:

    hehe..
    betul gak tu joko. aku pun bersetuju tapi x nak la bangkitkan disin. kena jaga gak hati kawan2 kita pemilik exora

  607. entahlah says:

    BEEILA! macham mana nakk hubongi awak bagi lah TE.. email.

  608. koci says:

    say no tu proton cars, bad quality.

  609. koci says:

    aku dah 4 tahun pakai waja auto dari 2005. ini pengalaman ngeri aku pakai kete proton untuk dikongsi bersama. terpulang nak percaya atau tidak.pertama sekali baru 2 hari pakai central lock rosak. aku terserempak dengan salesman yang jual proton aku dkt proton servis dan dia buat bodo je bila aku tegur. Langsung tak mau jaga coustemer. masa belum beli mcm2 ayat dia guna nak pikat aku beli. Hampeh…. (2) alarm system rosak dan tak boleh guna. tak pasal2 kereta berbunyi walaupun bateri dah ditukar banyak kali, bila da tutup tak boleh buka dan juga sebaliknya sampai malu nak parking dpn org ramai. (3) absorber depan rosak dan aku ganti baru di proton servis. baru seminggu munyak absorber bocor. Aku syak barang tiruan, tak tau lah aku.. (4) power window pemandu da sampai masa rosak. pomen ckp dkt 2-3 ratus nak tukar. (5) aligment depan asyik lari. da mcm2 jenis kedai tayar aku pergi tapi tetap tak balance jugak. (6) bunyi angin masuk dari depan dasboard bila kelajuan 80km ke atas. memang tak boleh buat ape dah dan ada beberapa lagi yang tak larat aku nak tulis kat sini dan kos baikinya pun dicampur tolak dah sama kos pakai japan car. so, pikir-pikirkan lah………………

  610. kaslim says:

    koci.. rasanya anda adalah antara yang tak bernasib baik pakai kereta proton.

    tapi aku rasa dengan pimpinan Syed nie.. ada perbezaaan berbanding dengan dulu…

    tengok kereta persona, Gen2 dan yang latest tue.. kurang masalah.. sebabnya.. banyak vendor kroni yang supplier part proton dah di keluarkan… syed nie dah buat pembaharuan banyak… penat dia nak mengembalikan keyakinan pengguna… dia betul2 yakin kemampuan proton sekarang.. sampaikan baru keluar exora di malaysia dah nak hantar ke indon…

    tapi aku still tak nak beli exora.. hahhahahhahahhaha pakai livina aje…..

  611. Joko says:

    Koci.. aku rasa ko kena tukar no plate ajer, selesai masalah.. hee hee

  612. gen2 lama says:

    sebelum tukar plate no…..kena mandi bunga dulu……

    hehehe jgn marah haa….

  613. koci says:

    itu la pasal. ha…ha….ha….

  614. AbgYus says:

    Kita, bila dah pakai kereta kena terima lah hakikat rosak, bukan proton jer yg rosak, mers, bm honda juga rosak, baru ni aku jumpa mers trsadai kat tengah jalan.. kenapa… rosak… mers tu kalau nak pebaik brapa rm agaknya… kalau proton x ler pk sgt brpa rm nya… La ni set power window waja dah ada steel… ha tak rosak dah harga rm120 jer… kalau dihimpunkan suma kerosakan tak sampai RM1,000, beza harga vios ngan waja rm10,000 mane yg untung…. lg satu balancing kalau nak cantik ada satu tempat di Jitra fuhhhh… mantob…. satu lg kalau nak tukar absober 2 x kan nak tukar stnded kut…. yg lain leh modifait hehehe… apa pun t/k…

  615. anifputeh says:

    wa nampak banyk betul karangan2 dlm ruangan ni. ada yg suka livina, ada juga rondo, exora dan cherry. Pada wa lah rondo secondhand mesti jatuh harga punya. Cherry pula tak laku sngt sb buatan china. Exora pula ok tp kena tunggu setahun dua sebabnya masih baru takut2 bnyk kelemahan. Livina rasanya ok. harga ok. pandangan pun kira cantik le juga terutama impul tu. Rasanya aku minat pada LIVINA1.8.

  616. BEEILA says:

    klu dah minat livina tu, boleh lah merisik2 nk beli…..sy pun tgh tunggu livina kluar 2 3 hari lagi 1.8…
    boleh email klu berminat sebab sy leh bagi suggestion kat mana yg leh dapat byk free gift and full loan……
    x yah pk mana nak cari downpayment……insyaallah puas hati…

  617. koci says:

    ape2 aje lah, tapi pengalaman telah mengajar segalanya….. kepada bos2 proton terpulang lah kalau anda masih selesa dengan keadaan sekarang ni.

  618. MakEngkau says:

    Koci

    Syahdu aku baca story hang… kalu aku jadi bos proton mahu aku ganti yg baru sebijik kat hang tapi apalah daya chek, chek pun pengguna WAJA spt hang, cuma masalah tu ada kureng skit dr hang… Apa-apa pun pada bos2 proton & vendornya, apa yg diutarakan bukanlah sebuah cerita dongeng.. buatlah sesuatu…Lu pikirlah sendiri…huhuhuhu

  619. kaslim says:

    hehehehe saya pun tengah tunggu GL 1.8 keluar.. Plate dah beli.. Kereta dah ada kat Nissan.. tapi ada beberapa benda yang lum settle.. maybe esok keluar.. beeila.. apa gift yang awak dapat…
    saya just… dapat hadiah yang bernilai 6k++..

    nak kata tentang balancing.. janganlah kita harap ada yang perfect.. kalau U beli kereta baru pun then terus ke kedai tayar sure balancing out.. Kenapa?
    pengalaman saya kerja kedai tayar selepas SPM……

    kalibrasi alat….
    kalau u all pergi kedai baru buka.. insyallah alat itu adalah di dalam keadaan baik.. kalibrasi baru buat…

    kalau pergi ke ekdai yang dah lama bukak.. potensi untuk tak perfect adalah tinggi…

    saya pernah test 2 kedai.. satu baru dan satu lama.. lepas keluar ke kedai lama tue.. saya terus ke kedai baru sebab ingatkan nak off wheel balancing tapi pekerja tue check balancing dulu… out dan aku tengok kat screen memang merah….

    Tapi tak semua kedai tayar lama tue tak kalibrasi alat… cuma segelintir……. yang tegar…

  620. BEEILA says:

    Mr.Kaslim,

    sy dapat semua dia bawah:-

    1. fully tinted..2. sun shade..3. sun blasting..4. player touch screen (DVD,CD,VCD,MP3,MP4,Bluetooth)…5. reverse camera…6. roof monitor
    7. full tank petrol….8. yg paling best FULLY AIR MASTER BODY KIT

    yg dapat 6k tu hadiah apa ek…

  621. muryadi says:

    maaf, tak dapat percaya cerita koci..

  622. Daniel says:

    Memang betul Waja 1st edition banyak masalah, ko perasan tak…ni la 1st car diorang design. Ni mcm Proton punya first game counter strike…masih tercari-cari butang mana ke depan, belakang, tukar pistol, reload, tikam bom…hehe!
    Tapi aku tengok skg ni diorang dah improve banyak, dari setiap kerosakan boleh dibuat pengajaran & keluar satu spec baru Proton. Power window, central lock dll…skg kurang masalah dah. Iyelah…takan koci lahir terus belari, pengsan doktor dibuat haha!!

  623. lonsa says:

    GL = van jenazah

  624. AbgYus says:

    kaslim

    Itu lah hakikatnya, saya mcm x percaya, selama ini keta sya handling biasa jer, nk kata sdp pun x jugak, nak jd cerita tyr kereta sya bermasalah ketika saya berada di sana (Jitra), tyr botak dah nampak dawai n rim bengkok, sya singgah kedai tu n tukar tyr 4 n tolak rim lama yg bengkok tu dgn rim standet byr rm 40, bila sya drive pulang saya rasa kelainannya, stabil dr 0 – 160 kmj itulah yg sya nk kongsi bersama di sini.

    Vote exora or another mpv : http://cyrildason.com/2009/04/16/proton-exora-the-malaysian-mpv/

    Bandingan harga

    gl : 83k – 96k
    innova : 92k – 107k
    Rondo : 84k – 88k
    Ce : 84k
    Avanza : 62k – 70k
    Perodua Mpv : 60k – 65k (maybe)
    Exora : 65k – 76k

    Car price malaysia : http://www.wemotor.com/?mod=guide_price&gclid=CIGohPbJ_JsCFQkwpAodJGvO-A

  625. Norman says:

    CE bagus tapi untuk zaman moden enjin 2.4 ngan 130hp dan 198nm torque sangat tak sesuai,Keta moden 2.4 biasanye 150-170hp ngan 220-235nm.Tapi apapun CE ini luas sebab body besar cc pun besar sebab tu lebih selesa dari exora 1.6,grand livina 1.6/1.8,Rondo 2.0…

  626. apa2 ajer says:

    betul tu norman..
    pepun untuk pakej enjin 2.4 walau tekno lama tp bagi saya masih berbaloi. kalau duit byk, kita turbo kan dia. ok x?

  627. kaslim says:

    beeila

    saya punya kereta tak keluar lagi.. so tak leh cakap betul2. nanti esok lusa on the road saya xplain semula…
    yang pasti dah depan mata adalah….

    1) tinted worth rm700
    2) diskaun 1k
    3) petrol rm40..cukuplah nak balik umah
    4) …….
    5) …….
    6) …….

    yang selebihnya nanti saya utarakan bila dah dapat depan mata nanti…..

    Actually CE meamng menawan lebih2 ditambah dengan bodikit….. ruang memang menang…. masing2 ada keistimewaan… citarasa dan duit masing2 kan…………..

  628. Joko says:

    Kaslim dan Beila,

    Tahniah kerana dapat memiliki kereta jenis MPV yang selesa sekeluarga. Tak kira apa jenis MPV pun, semua di reka utk 7 penumpang, dan amat sesuai untuk bersiar2 sekeluarga. Prestasi engine ajer yg berbeza2, tapi Nissan Livina sudah cukup bagus dari segi engine, penjimatan dan keselesaan pemanduan.

    Lepas dapat kete baru ni, mesti seronok nak jalan2 kan?. aksesori yg lain tu boleh tambah kalau ada modal.
    Apa2 tentang GL boleh baca kat tread GL atau pun MyLivina club punya website.

  629. AbgYus says:

    Kamu yg memilih ce & livina adalah org yg berkemampuan berbuat demikian, bg org berpendapatan kurang dr kamu tu boleh lah memilih exora / avanza / p2 mpv

    beza harga livina ngan exora , kedua-dua mahal sekali ialah 20k,
    kedua-dua murah pulak 18k.
    gl murah ngan exora mahal bezanya 7k
    kalau gl mahal ngan exora murah bezanya 31k

    ce ngan exora H line 9k. dgn M line 19k… prestasi semua sama jer kalau highway tak leh lebih 110 kmj lebih kena saman… just shere…

  630. koci says:

    kadang2 kereta proton bukan kurang dari segi kualiti keretanya sahaja, tetapi yg penting ialah pembuat kereta nasional tersebut tidak mahu mengakui kelemahan yang ada dan tak mahu mendengar pandangan dan rintihan pengguna.

  631. kaslim says:

    koci…. nie lah akibatnya kalau ada company kroni…… kualiti dah diketepikan….

    masalah proton selama ini kebanyakkannya berlaku pada assc.. dan componen yang kecik such as compressor…. etc.. dan ini kebanyyakkannya di buat oleh local company… kualiti tue yang teruk sampaikan orgh dah tak percaya pada proton…

    tapi la nie syed dah cuba buat transformasi…. dan pembaharuan.. sian dia… berkeja keras… walaupun aku tak beli exora… aku tetap sokong barangan buatan malaysia……

    yang penting belilah ikut kemampuan dan citarasa yang seadanya.. jangan mengikat perut kerana kereta.. beli umah lagie banyak pasif income……..

    biar pasif income saripada sewa rumah dan bonus ASB yang bayar bulanan kereta tue..

  632. apa2 ajer says:

    betul kaslim..
    jgn ikat perut. kalau ikat nak melabur ok lah. tunggu lama sikit nanti jd kaya.

    abg yus..
    betul dan x betul..
    betullah ada had maksimum di atas jalan. tapi keselesaaan pemanduan juga penting. kalau yg x penting prestasi, ok lah ambik exora, avanza. kalau yg pentingkan prestasi carilah model lain. yg penting minyak carilah nissan grand livina, yang penting luas dan enjin bertenaga untuk memandu selesa dan seronok pilihlah chery eastar. yang ada family sikit ambik jer citra. tapi kena banyak bersabar lah ngan karenah pengurusan naza. yang nak mpv enjin GEMA kerjasama 4 gergasi tu ambik je Rondo. tapi kuranglah luas sikit

  633. encikZoom says:

    …tetap jatuh hati ngan mazda 5

  634. encikZoom says:

    …..tetap jatuh hati ngan mazda 5

  635. apa2 ajer says:

    encikzoom

    mazda 5, estima, aplhard, stream. wish x da dalam skop perbincangan disini. tapi boleh juga kongsi pengalaman encik memiliki mazda 5 dari segi penyelenggaraan, fc, pemanduan, keselesaaan dll

  636. chaff says:

    salam semua,

    lepas baca semua komen2 diatas, byk yg boleh dibuat rujukan. saya memang nak nagkat exora. betul……… nasib sebenarnya dapat kete yg ada prob masa awal2 beli. kalu x ok je smpi 3 4 tahun. pasal exora underpower, pelik la. bas ekspres yang besar tu, laju je memotong. x de masalah pun. kalu nak kasi power, cari la aksesori yang boleh up power dia. nak senyap enjin ke, kurang minyak ke. macam2 ada kat malaysia la ni. pilih je. saya pakai wira 2hand dah 5 tahun. masalah kecik2 tu adalah. tapi puas hati sebab sparepart senang dapat. x perlu nak order dari luar negara.
    lagi satu kata fc tinggi untuk exora, tgk cara kita maintenance kete la. kalu servis x buat, tayar asyik kempis je, pecut bagai nak gila. myk memmang mcm air la. apa2 pun tepok dada tanya poket sendiri. adios

  637. Norman says:

    apa2 ajer,Kalau lu nak main turbo pasang low pressure punye dah memadai..Takde masalah lag,lagi satu maintenance pun tak pening lalat.Lagipun MPV buat pe nak main top speed,Ade pick up dan mid range dah cukup..Power is nothing without control jangan lupa pasang suspension baguih punye k

  638. Norman says:

    chaff betul tu,Kat S’pore bdk2 yang pakai Proton selambe jer,Walaupun kena kutuk ngan satu bangsa tu.Pecut pecut jugak bila time servis mesti serius sikit,So far sedare dan kwn2 gua yang pakai Proton campro takde hal selama ni,Kalau accessories ciput tu biase lah.Kualiti dah sama mcm kete jepun dan omputih harge mesti lain punye tul tak?Yang paling penting enjin tak kasi masalah besar.

  639. apa2 ajer says:

    thx norman.
    saja2 je tny.

  640. apa2 ajer says:

    agak2 kalau nak pasang turbo low pressure boleh up brp tork, hp dia? kos brp sekali ngan suspension yg nak kena up gak?

  641. slan says:

    salam semua,
    Kadang saya tgk APA2AJER ni mcm ler klon NAZMI.
    Maaf kalau saya silap……tp mcm fanatik sgt psl CE nya hahahaha

  642. anak koci says:

    kereta proton memang banyak masalah. itu adalah kebenarannya…..

  643. anak koci says:

    harap harap kereta proton cepat semboh

  644. anak koci says:

    harap harap kereta livina nombor 1 ha……………………………………………

  645. apa2 ajer says:

    slan

    fanatik ce. setiap pemilik berbangga ngan keretanya walau seburuk manapun keretanya. apa yang saya sampaikan adalah pandangan saya yang jujur dan ikhlas. tuan hambo cuba baca semua komen saya sebelum mengatakan saya fanatik. saya juga pernah memuji grand livina, rondo dll. malah saya menggalakkan cik syakir memilih rondonya. kawan2 kita terus ngan grand livinanya dll

  646. Eder says:

    pe kete yg x de masalah……
    sdngkn manusia yg de akal tuk b’fikir pon de mslh…..ni kn sebuah mesin ciptaan manusia…..
    mane de perfet 100%….klau de sape2 rase kete dia btul2 perfet leh r masuk rekod dunia….
    masuk book of recod……

  647. noordeen says:

    aku minat exora. cuma aku tak puas hati,kat indon proton jual lagi murah. paling mahalpun rm71k. pahal proton buat camni. tak adilla buat rakyat malaysia camni. patut harga kat malaysia kurang dari indon.

  648. apa2 ajer says:

    stretegi pelik dari proton kot.maybe dia buat cam2 nak promosikan proton exora di sana. bila dah ramai guna dah puji, dia up la harga nanti. dan saya heran jugak kalau exora dijual lagi murah, kerajaan indonesia x kenakan cukai ker atas kereta malaysia yg dibawa masuk. atau AFTA dah berkuatkuasa?

  649. liquid says:

    setiap barang yang bawa masuk dan kuar kita ada buat perjanjian baek….hari tu cina amik sawit kita…kita bawa masuk alado…nie kita jual mpv kt sana indon kurangkan cukai sbb kt benarkan warga indon masuk beramai2…malaysia boleh..

  650. Comment says:

    dari dulu kini..dan selamanya..kualiti lbh baik utk pasaran luar + harga lebih rendah dari tempatan
    interest bank pun tinggi utk kereta buatan tempatan…dari kereta luar
    M
    E
    N
    G
    A
    P
    A
    ?

  651. apa2 ajer says:

    kerana mereka merasakan rakyat2 senang diperlakukan sedemikian. ha3..
    sedih2..

    liquid
    mana info ko dpt. ko keja ngan MITI ke

  652. liquid says:

    mmg camtu yang pasal indon masuk saje aku tambah2…cam hari tu kita antar angkasawan kan dapat package sbb kita beli dia punye kapal….

  653. encikZoom says:

    ape2ajer…mazda 5 mmg mengiurkan……. hihihihihi

  654. encikZoom says:

    AKU SEMPAT COPY DR YOUTUBE PASAL KERETA MALAYSIA TADI…APA2 PUN WALAU AKU X MINAT PROTON TAK GAMAK NAK BACA HABIS PASAL KOMEN DEPA NI…….(SIFAT PATRIOTIK MASIH ADA DLM DIRI). THINK +..SILALAH BERUBAH PROTON, BUANGKAN SIFAT KRONI PD VENDORMU TUU UTK MAJU.

    leeyuhhaur (15 hours ago)

    Malaysia car all rubbish~~ Proton & Peroduo both inferior!!
    Proton car sold in Singapore. Price as below
    Proton Exora 1.6 (A) ? $ 67,999 SGD
    Proton Gen.2 1.6 (M) $ 55,999
    Proton Persona 1.6 (M) $ 52,999
    Proton Persona 1.6 (A) $ 55,999
    Proton Saga 1.3 (M) $ 46,999
    Proton Saga 1.3 (A) $ 49,999
    Proton Satria Neo 1.6 (M) $ 55,999
    Proton Satria Neo 1.6 (A) $ 58,999
    Proton Savvy 1.2 (M) $ 43,999

    If you are singaporean, would you want to buy it???

    qotsafreak89 (18 hours ago)
    tell me about it..
    you’re? right!

    JohanLiebert26 (1 day ago)
    Malaysian cars are totally rubbish. I rather buy second hand Japanese car then Malaysian cars. With RM50-60k, i think second hand Toyota Vios much? more better than new Neo.

    ak101ss (1 day ago)
    Done my research and concluded – I’m cursed to be a malaysian. Thank god Singapore broke away from us. Gives us a chance to run there and forget how pathetic malaysia is. Our car sucks cause your race just refuses to employ smart people for the sake? of ‘ketuanan kebodohan’.

    ak101ss (1 day ago)
    tigerbomb – the plastic rims is just actually a? cover. like the ones you get from a low spec malaysian car.

    ihong and intrigue – I FEEL YOU GUYS!! WE’RE IN HELL!!

    baikpunye – you’re sounding absolutely stupid and unrealistic again. your pathetic race are the ones controlling everything – means that their skulls are to thick to even listen whatever we say. you’re lucky cause you’re a dumb, ignorant melayu, we ain’t that ‘lucky’ to be that pathetic. which race is flawless?

    intrigue83 (2 days ago)
    It is 7600 over there and? it cost a freaking RM45K+ for the full spec here in Malaysia.
    Considering a 2K salary.. it sux to be living here.

    ih0ng94 (2 days ago)
    Malaysia is a nice country but….
    WHY THEY DON’T WANT TO MAKE NICER CARS!!??
    Im feeling so embarrass for living in? Malaysia cause they make such of cars like this!

  655. encikZoom says:

    ape pun singapore pandai import kete je…x pandai nak buat sndiri.komen je pandai.piiiraaahhhhh!!!!

  656. apa2 ajer says:

    betul la tu zoom tapi bagi saya ok la sbb rakyat mereka sikit, negara kecik, bahan mentah pun tak ada. so mereka tak mampu la kot nak keluarkan kereta sebab kalau nak keluarkan juga sasaran mereka bermula tahun pertama mestilah tumpuan ke pasaran export.
    agak2 ada tak negara beani import kereta yang tak sampai sebulan keluar di pasaran sendiri. kalau nak harap market singapore, tak pulanglah modal. berapa ramai sangat rakyat singapore ?
    sama sekali berbeza dengan Malaysia. lagipun dengan pendapatan baik rakyat mereka sudah tentu mereka akan memilih jenama dari jepun, jerman, itali dan usa. cukai disana pun tak silap saya murah sikit berbanding Malaysia.

    mahalnyer Proton Exora di Singapore. SGD 67, 999. itu dah hampir RM 150, 000. 00 dah tu. MPV lain harganyer berapa di Singapura ? Bagaimana dengan demand rakyat Singapura thdp Proton Exora? spesifikasi Exora di Singapura sama x ngan Malaysia? ada siapa2 tak yang tahu? Kenapa di Indonesia Proton Exora lebih murah dari Malaysia di Singapura sekali ganda lebih mahal. Indonesia dapat keistimewaaan macam cik liquid cakap ker? sbb Malaysia terima pekerja Indonesia

  657. kaslim says:

    pasal malaysia.. biarlah diorang dengan ego diaorang.. masuk jb dah sombong.. tekan minyak kalau F1…. kat negara sendiri tak berani….kat sana maybe diorang kenakan cukai atau dah setkan rege kereta yang hendak dimasukkan…

    Tadi aku ke Alamanda Putrajaya.. ada lah banyak jualan kereta..
    Dari pemerhatian aku…. yang menjadi tumpuan ramai adalah

    1) Honda City
    2) CE
    3) Exora
    4) GL
    5) Rondo
    6) Innova
    7) SX4
    dll……

    tapi kalau MPV memang ramai yang tengok CE… aku ada tanya beberapa orang tentang CE…. diorang kata memamng berbaloi kalau beli CE… tapi diorang tak berani…. aku tanya kenapa>? diorang kata entah….

    mmmmm aku pun blah….

  658. apa2 ajer says:

    kaslim

    tak percaya bila tuan hambo cakap kalau mpv paling ramai usha chery eastar.. mesti sbb rupa paras, enjin dan harga nya
    tak berani,
    rasa hambo dah paham sebabnyer sebab ” made in china ” kan..
    kalau takdir ” made in japan ” mesti tak berbangkit isu tu sama sekali

    apapun sebagai pengguna ce..
    alhmadullillah hg skrg ce masih dlm keadaan baik dan hambo berdoa agar terus dalam keadaan baik.
    maybe sekarang orang x yakin dengan China, tapi hambo yakin 5 tahun akan dtg jenama2 dari China akan kuasai pasaran utama di dunia

  659. Norman says:

    Salah satu sebab diorang tak nak beli Proton sebab mahal sangat,Skrg ni COE tengah naik sebab tu 67k,Wish baru 90K,Stream 88K,Kia Caren Rhondo 71K,V5 68K,Proton seharusnye kurangkan lagi price di sana,Bayangkan Persona skrg 52K manakala Hyundai Avante baru 50K.Lagi satu ade satu bangsa yang sangat anti-Malaysia sana,Sebab tu macam mana brg bagus pun diorang kutuk!

  660. apa2 ajer says:

    norman..
    statement bahaya tu. hati2. ” ada satu bangsa yang sangat anti-malaysia”. please jgn sebut lagi stetement tu
    mahalnyer persona di singapore.. di sini di malaysia leh dpt perdana dah untuk kereta jenama proton

  661. apa2 ajer says:

    norman
    hyundai avante tu di malaysia hyundai elantra kan. betul tak? harga di malaysia dalam RM 91, 000 lebih kurang gtu tak silap saya. dahsyat la kalau proton persona di Singapura lebih mahal daripada Hyundai Elantra. Jadi macam mana ngan jualan MPV Exora kita? dpt sambutan menggalakkan tak?

  662. anifputeh says:

    firstly sorry sb aku memang tak suka sangat ayat ayat power terutama pencinta CE tu. Macam2 korang naik kan dia punya performance ngan cerita mengarut tu. Apa yang bagus sangat brg china tu. Kalu berani you pergi beli handset buatan china. silap aribulan meletup ari tu juga. China punya berintensifkan buruh so tak pakai teknologi yang terkini. cokiaa punya boleh leee

  663. castello 2 says:

    SYABASS!!Pengguna CE…peduli apa org nk kata..janji anda sentiasa nampak bergaya.dh reality mentality bler sebut product china sume akan geleng kepala.dr apa yg sy nampak diorang wat compare dgn electrical o elektronic punye part..kita skrg dlm automotive..china lg advance,masakan dia ada pelancar roket sendiri…

  664. anifputeh says:

    setakat pelancar roket apa power. jepun tak buat pun. CE 2.4 minyak mesti mkn punye.

  665. castello 2 says:

    nk tau power x power hang duduk tang ujong muncung roket 2…hahaha…

  666. anifputeh says:

    bukan muncung tp sikit itu tepi. tak tak …. kiri sikit. hang tu pas ni blh g ke planet manee wei. atau nak jadi angkasawanaaa. piiirahhhh…..

  667. zal_tyco says:

    Sudahlah. Saya dah beli exora ni hujung bulan 6. baru 3 minggu pakai ai telah mendatangkan masalah besar pada saya. sensor pada pedal dan total body nya rosak. bila saya start enjin, rpm nya mengaum sampai 5000. kadang-kadang tekan pedal takde respons. dah masuk servis centre banyak kali. technician kata tak boleh buat apa lagi. biasalah kereta ada masalah. yang buat saya marah mrk kata mungkin kereta ni ada kena air. tak kan keta tak boleh kena hujan. tak kan lah saya nak rendam pedal dengan enjin kereta ni dalam air. diaorg hanya boleh tukar tapi tak boleh jamin apa-apa. saya banyak berjalan, kalau jadi hal tengah jalan macam saya kena dulu atau berulang lagi mcm mana? kalau saya naik bukit, pedal takda respon tiba-tiba mcm mana? saya rasa menyesal beli. tapi apa boleh buat. ada rezeki saya tukar yang lain. mungkin keluaran perodua. saya naik takut guna kereta ini.

  668. kaslim says:

    zal… saya rasa awak adalah antara yang malang. Maybe ini kes terpencil tapi amat bermakna pada awak kan.. sebab kalaua apa-apa hal jadik pada kereta tengah jalan. awak yang rasanya kan. Saya pernah alami… timing belt putus tengah jalan.. perit dengan anak2 dan orang tua di tepi jalan. tapi mintak jauhlah kan… komplain terus pada protonlah… bukan servis centre.. email dan hantar surat rasmi….

    pasal p2 mpv baru tue.. agak kecik.. saya mula2 tunggu gak.. tapi bila tengok cc dan saiz….. pendek dan kecik….. saya tak jadik tunggu.. then ingat nak tunggu honda freed.. tapi rasanya akan masuk malaysia dengan rege 120K+- agaknya so.. tak jadiklah.. kat indon freed mahal daripada GL.

    pasal kereta CE.. memang ramai yang test dan datang….lihat.. tapi kalau ikutkan umur rata-rata yang berumur lebih 40an yang pergi serbu kereta ini.. golongan bawah 35an (agak aje- dengan lihat gaya dan rupa) banyak serbu GL dan exora… Saya minat Exora dan CE……. memang dua-dua model ini menang besar dengan assc dan ruang.. tapi saya selalu pilih kereta kerana injinnya…..

  669. kaslim says:

    kalau kita nak cakap pasal barang china…. kan.. bukan 100% barangan cina tak bagus.. cuma barang dia ada gred.. barang nak pasarkan kat UK/US 1st class country… akan dapat gred 1… kita akan dapat barang 2nd atau 3rd class…

    Saya adalah berkesempatan ke negara 2 1st class… nak carik barangan china yang low kualiti punyalah susah…. kalau kat german atau greece atau belanda.. banyak barangan tempatan mereka… tapi kalau barangan sukan banyaklah.. made in china lah.. SouthAfrica lah.. kemboja dll..

    tengoklah macam proton.. cuma bandingkan kualiti proton yang dipasarkan di Malaysia dengan proton UK spec… banyak tak beza……..???

  670. Norman says:

    Di Singapura banyak yang tengah tunngu bulan Dec hingga Feb ketika harga COE jatuh pada paras rendah.Skrg untk keta 1.6cc kebawah $15.800 dan untuk 1.6 ke atas 18,400.Mungin pada Dec harge boleh jatuh hingga $11,500 untuk bawah 1.6 dan 15,200 untuk atas 1.6.Bulan Jan dan Feb lagi best harga boleh junam hingga $7,000 untuk bawah 1.6.Semasa saya beli Saga Dec tahun lalau COE harga $6,000 jer.Ade lah dua pakcik yang baru saya kenal gunakan Exora warna biru haze dan putih,Kedua2 pakai kerusi kulit,Yang putih tu dah pasang fog lights,DVD,Dan rim 17inci.Exsos pun dah tukar trumpet nyer,Pakai carbon charger lagi tu.Kedua2 berpuas hati ngan pembelian mereka semasa dilancarkan minggu lalau ketika harga promosi 57,888.

  671. Salam untuk semua peminat MPV…..akhirnya rezeki wa datang jugak. Hasil survey dengan peminat-2 MPV dan kaji selidik dengan beberapa orang mekanik, wa telah buat keputusan untuk membeli NISSAN GRAND LIVINA 1.8. Kriteria-2 yang tak mampu dinafikan ialah :

    1. Kualiti enjin yang terjamin…..!!!!!
    2. Teknologi CVTC setaraf dengan v-tec HONDA & VVTi TOYOTA…..malah lebih advance!
    3. Perkhidmatan selepas jualannya yang tak mampu dinafikan…..kenapa ? tak percaya ?
    4. Maintenance yang mudah dan berpatutan….RM?
    5. Memenuhi citarasa rakyat Malaysia…..1Malaysia!
    6. Harga yang berpatutan berbanding dengan pesaingnya…..tengok kocek le!
    7. Untuk jangkamasa yang lama…..turun temurun kot?

    Setuju ? Wa dah pakai MPV tu…..on the road pada 31/07/09! Tengah layanlah ni…..
    Wa akan cerita lagi pasal performance atau prestasinya nanti…..wa banyak pusing kat area selayang…..batu caves…..zzzzzzzzzz

  672. comment says:

    T
    A
    H
    N
    I
    A
    H
    to Rahzib_Johorian
    Plz join the GL club :-)

  673. apa2 ajer says:

    COE tu apa norman. tak faham lah komen awak. macam terlalu ilmiah la pulak

  674. apa2 ajer says:

    castelo dan kaslim
    betul tu. bukan semua made in china low quality. dan bukan semua made in malaysia high quality. sama lah made in siam ada yg 1st quality ada yang low quality. kadang2 kita label barang siam tak da kualiti tapi kita x sedar kebanyakan barang2 spt colgate, barangan penjagaan diri, aiskrim adalah made in siam. China pun sama. bukan semua barangan mereka low quality. kalau dalam industri automatif, cuba kita bandingkan kereta naza, proton, produa dan inokom. adakah sama kualitinye? samalah juga dengan barangan kereta/ mpv china. ada sykt yang keluar produk berkualiti dan ada yang keluar produk kurang berkualiti. masalah minor2 tu biasalah, boleh diatasi kan. Berkenaan CE bagi saya ia berkualti dan layak dikatan sebuah MPV berbaloi untuk wang anda.

  675. Comment says:

    Norman
    Cuba nko cerita kat kita orang semua dengan ayat yang mudah tentang Certificate of Entitlement (COE), Vehicle Quota System (VQS), dan Electronic Road Pricing (ERP) yang Land Transport Authority (LTA) biasa dikenakan kat Singapura.
    Kat Malaysia mmg tak de semua tu..aku pernah dengar je tapi secara terperincinya kurang faham.
    Singapura memang mengenakan syarat yang ketat bagi pemilikan kenderaan bagi mengelakkan kepadatan kenderaan di sana.

  676. haslam says:

    Maksud produk keluaran sesuatau negara atau dikilangkan disesebuah negara adalah berbeza. Colgate, rejoice, etc DIKILANGKAN di Siam dan bukannya PRODUK Siam.. HP, Compaq DIKILANGKAN dichina dan bukannya PRODUK China..
    Kena fahami betul-betul..
    Contoh paling mudah naza sutera adalah kenderaan yang paling bermasalah keluaran Company Naza. Sebab apa? Sebab PRODUK China DIKILANGKAN di Malaysia..

  677. Daniel says:

    Huh? Haslam,
    maksud hang?

  678. apa2 ajer says:

    so haslam jika kamu hanya menggunakan naza sutera untuk melabelkan produk china tidak berkualiti hambo rasa tidak wajar.
    cuba kamu bandingkan kereta td200, produa dan proton? adakah kualitinya sama?
    cuba kamu bandingkan ssangyong dan hyundai?
    cuba pula kamu bandingkan produa kancil dengan produa myvi ataupun proton saga dengan proton perdana?
    ataupun cuba kamu bandingkan honda city dengan honda accord?

    kamu faham apa yang hambo cuba sampaikan.
    walaupun kenderaan itu datang dari negara yang sama tetapi tidak semestinya ia mempunyai kualiti yang sama.
    begitu juga produk yang dikeluarkan syarikat yang sama. produk yang dijual pada harga murah untuk pasaran low income tentulah dibina dengan kualiti yang kurang begitu juga dengan produk untuk golongan pertengahan/ mewah tentulah berbeza kualtinya sama sekali.
    begitu juga produk yang dijual untuk pasaran negara membangun dan pasaran negara maju. Produk itu berbeza kualitinya.
    Chery Eastar adalah produk untuk golongan pertengahan bagi Chery, dijual juga di negara maju& pesat membangun, dikeluarkan oleh sebuah syarikat yang cepat berkembang.
    hambo dah gunakan CE, bagi saya ia amat baik dengan harga yang ditawarkan.

  679. apa2 ajer says:

    haslam,

    berkenaan label kamu semua produk china low quality. hambo rasa ia tidak benar. huawei misalnya adalah jenama terunggul bagi modem broadband. 1/6 daripada laptop di bumi menggunakan hardware buatan Huawei sebuah sykt dari china, mempunyai kilang di China dan menguasai sebahagian besar pasaran dunia termasuk Amerika. Huawei adalah sykt terbesar di dunia dlm pembuatan modem

  680. DiN says:

    apa2 ajer,

    meh sini aku citer sikit pasal huawei ni… ni citer dari aku yg keja dlm bidang network & communication, dan certify dlm huawei ni…

    kalau kamu nak tau, huawei ni dibangunkan dgn cara reverse engineer produk2 seperti Cisco dsb… pada pendapat saya setelah bergelumang dgn produk China seperti Huawei dan Rujiee, kampeni2 ini walaupun maju tetapi mereka tiada etika bisnes… mengambil teknologi org yg susah payah dibangunkan begitu lama, reverse engineer dan jadikan produk sendiri… pasal tu mereka cepat berada di market…

    dari aspek bisnes pulak, sebab utama kenapa barangan Huawei digunapakai diseluruh dunia dgn begitu banyak adalah kerana mereka ini “membeli” market dgn harga tidak masuk akal… ini ialah taktik bagaimana mereke menguasai pasaran, mereka berkembang bukan kerana mereka sebagus mana tetapi mereka beli market dgn cara tawarkan harga gila smp org lain tidak mampu bersaing… saya bagi contoh, projek2 ICT di malaysia mereka masuk tender sehingga 70% lebih rendah dari harga pasaran, mcmana pesaing lain hendak lawan? satu projek Telekom, rata2 vendor lain submit sekitar rm 1.5 bil, tetapi huawei offer hanya rm 500 mil… tidakkah ini taktik yg tidak beretika?

  681. Daniel says:

    Ooo…mcm tu, kalau dah curi teknologi orang tak payah la nak bayar gaji R&D Engineer & Technician kan? Kesian jugak golongan R&D dah susah buat kajian depa dok curi jer…aku ada jugak kawan kat Intel cite ni…Intal pindah balik ke Penang lepas fed-up dgn org cina (staff intel dari cina) yang curi design & buat sendiri…hampeh!

  682. Daniel says:

    Aku kalau tengok “apa2 ajer” punye reply aku memang ignore terus…sebab dia memang bias kat Cherry jer…tau cakap Cherry baik jer…kot2 dia tu salesman Cherry tak? Biarlah “apa2 ajer”…dah bosan dengar asyik puji Cherry jer, takde faedah dengar komen orang yang bias & tak menyeluruh.

  683. DiN says:

    ini mmg hakikat dgn approach China dlm industri mereka… strategi mereka ialah dgn kos pengeluaran yg rendah, reverse engineering intellectual properties org lain, mix n match assembly approach, & market buy out… ini cara mereka utk naik sebagai negara pengeluar… kalau dlm bidang aku (ICT) mmg terlalu banyak contoh kalau tanya mana2 engineer ICT akan acknowledge benda2 ni… kalau ambil cth CE je tgk sdr lah… tiru cue audi, nissan, toyota, pasang enjin stok lama mitsu, taruk ABS Bosch, bayar Lotus utk tune design suspension dan combine semua ini pada platfrom CE pasangan china yg typical kualiti dari China…

    kamu tau tak Cheery claim CE ni 4 star Eurocap crash test? sebenarnya CE design utk comply 4 star rating tapi bukan actually certify 4 star rating pun, jgn salah paham… pasal tu asalnya EPU tak benarkan masuk keta ni pasal tak lepas security…

  684. kaslim says:

    banyaknyer info.. thanks kerana kongsi maklumat dalam selimut….

    kalau aku plak.. memang banyak software US/Canada yang telah ditiru oleh sykt china dan taiwan….. fungsi sama… cuma beza nama aje… algoritm sama.. jual murah 30-40%… tapi pasal CE mmm entahlah…. citarasa org lain2

  685. haslam says:

    Huawei bagus? Tengok macam mana dia jatuhkan Alcatel-Lucent? copy org punya technology lepas tu claim dia buat r&d dan jual produk lebih murah dari pesaing dengan menggunakan ic, resistor & capacitor yang very low quality.. India dah banned company Huawei ni dari masuk pasaran sana. Kilang eletronik di China pun banyak yang dah pindah ke Mexico dan balik ke Malaysia (sebab china suka ciplak & claim produk depa).

  686. walid says:

    Kalau nak beli kenderaan saya akan benchmark jabatan kerajaan. Cuba kita lihat kenderaan apa yang banyak digunakan dalam jabatan kerajaan? Naza ria, toyota innova, naza citra, hyundai starex, kia pregio, Nissan serena, toyota unser, toyota fortuner, proton perdana, waja, wira.. Kalau siapa yang bekerja dalam jabatan kerajaan boleh tanya registrar di jabatan masing-masing kenapa kenderaan ini digunakan di jabatan masing-masing.

  687. DiN says:

    kalau tak kerana trade kelapa sawit nak masuk China jgn harap la CE tu nak masuk malaysia… kalau tak sayang nyawa beli la keta tu…

  688. eyelipas says:

    Don’t buy china product.. you will regret later.. trust me..
    My ranking (car, electronic devices, etc.)
    1. Japan
    2. Korean
    3. Malaysia

    China product not on the list..

  689. encikZoom says:

    bagus2 korang punya hujah..inilah dia anak melayu yg tau berbahas secara berilmu..agar kita x tertipu mcm zaman portugis or belanda dulu (tabik korang)..

    aku nak tnya…kulit kuisyen ce tu buat dr natang ape haa? dah check d JAKIM kaa??almaklumlah…..hahahaha (sory le aku x da ilmu benda ni,sbb tu tnya)

  690. apa2 ajer says:

    adus.. tak kisahla apa pun kamu2 semua nak kata. janji aku puas hati guna ce. yang penting body dia cun, enjin dia cc besar, ruang luas, kualiti pun ok. keselamatan memuaskan..itu sudah cukup lor.. lain2 tu tambahan jer ma

  691. DiN says:

    body dia cun = subjektif, cun pada kamu mgkn tidak pada org lain
    enjin dia cc besar = mmg cc besar, consumption pun besar
    ruang luas = mmg luas, tapi ruang kaki sempit
    kualiti pun ok = kualiti sucks
    keselamatan memuaskan = apa bukti?

  692. liquid says:

    sebenarnya kita dalam komunity kdi tk ramai kot sbb nampak komen ada turun naik terutamanya pasal ce…tp seronok gak baca hujah2 korang ada yang bermutu…..selebihnya cam biasaler kita manusia ttu bangga dengan apa yang kita ada….apa2 pastikan semua happy

  693. encikZoom says:

    dah le jgn gaduh2…….sapa2 dah terbeli ce jagalah elok2.tp mmg bukan pilihan i…ohhhhh…..mazda 5 pujaanku

  694. anifputeh says:

    Memang CE punya cc besar but minyaknya pula kenalah ambil kira. Aku rasa kete tu mesti telan banyak le minyak.

  695. apa2 ajer says:

    anifputeh..
    minyaknyer x telan la.mana minyak reti telan.ha3..minyak dalam rm 0.165 – rm 0.20/ km untuk perjalanan jarak jauh.. hambo selalu dpt dlm rm 0.185/ km
    encikzoom
    mazda 5 pilihan tuan hambo, ce pilihan hambo. mestilah hambo pilih ce sbb hambo beli ce
    din
    kalau you tak suka ypu beli jer ap yang you suka. x habis2 ngan citer kelapa sawit ko tu.
    eyelipas
    yup dont buy china tiruan product tapi bukan semua tiruan. so bukan semua dont buy lor. ada yang ada quality dan ada yg tak da quality
    walid
    mana boleh cakap nak beli tengok kerajaan beli apa. itu kerajaan suka beli rexton, skrg tgk rexton 2nd hand brp harga? korea punya produk harga rm 200, 000 dah jadi rm 55, 000 hanya pas 4 tahun ma..
    haslam
    kalau huawei tak bagus kenapa itu gergasi dunia dari german siemen ag mahu coorporate dengan itu huawei
    aiyaaa kalau itu huawei ciplak itu siemen, itu alcatel kenapa itu gergasi tak boleh sama itu huawei?
    aiyaa lu kata ce ciplak itu audi.. lu tak tau ka itu chery upah company lotus untuk chasis, upah itu company itali untuk design dll.. so buat apa mau upah itu company dari itali dan itu lotus kalu ce itu ciplak. adus. enjin pulak proton pun pernah guna enjin mitsubishi, hyundai sonata pun sama lor, chrysler pun sama lor..aiyaaa.. kenapa lu tak bising bila honda crv hampir sama 60% dengan itu bmw x3, itu ssyanyong rexton ada iras ngan itu kia sorento.. alo2, biasa la design hampir sama

  696. kaslim says:

    apa-apa pun… janji sendiri puas hati…… tapi selama aku pakiam kereta , kereta jepunlah yang terbaik…. kereta korea kalau pakai di uerope ok.. sebab kurang panas… kalau masuk malaysia.. tak boleh tahan.

    bagi aku sekarang.. GL tue lah yang best….. walaupun tinggi sikit dari stream…. tapi performance…… injin tak leh cerita..
    performance better dari serena highwaystar.. maybe serena body berat walaupun 2.0….. GL bodi kecik.. injin 1.8….

    oklah…….

  697. DiN says:

    dah taksub Huawei pulak dahhh… ingat senang nak saman org reverse engineer produk dia? kalau tak tau apa2 jgn taksub melulu… nak tau keta pegi begaul dgn mekanik, nak tau pasal Huawei pegi begaul dgn org ICT… baru tau citer…

  698. Salam untuk semua peminat MPV up to RM100K,
    1Malaysia…..1Grand Livina…..zzzzzzzzzz…..semenjak memandu Grand Livina 1.8(hari ke 4), wa sukar untuk tidur malam…..layan sampai pagi!
    life is to short…..he he he !

  699. mak budak says:

    aku punya livina warna gold…..klu terguris sikit dah nampak calar….ckp kat laki, nak cat baru…..dia ty nak cat warna apa….aku ckp warna pink….terus laki aku tak mahu…..huhu…………

  700. haslam says:

    rapa2ajer.. relaksla bang..

    Siemens AG nak joint venture ngan Huawei kenapa? Try la surf forum ICT.. jangan surf wiki je.. heh.. heh.. Apapun huawei memang dah di banned di India..

    Kereta cherry QQ, naza sutera, motor comel.. semua bukan barang ciplak tu bang.. tapi kenapa antirust s**k, plastik pudar, longgar sana sini.. Itu produk tulen China bang..

    Kereta korea ngan kereta continental memang secondhand value di Malaysia memang drop gila (persepsi orang malaysia menyebabkan harga kenderaan berkenaan jatuh) .. Tapi cuba la drive rexton yang dah lima tahun ngan MPV cherry abang yang baru sebulan.. Mana lagi superb.. Kalau nak tahu, kriteria yang ditentukan oleh MITI, ICU & EPU untuk memilih kenderaan sesebuah jabatan ialah jangkahayat, keselesaan dan kualiti kenderaan. bukan secondhand value. DIULANGI bukan secondhand value..

    Enjin 2.4 bawak sedap? rasanya apa2ajer ni tak pernah drive mpv lain kat atas.. 2.4 cherry (90′s technology) kalau abang try ngan naza citra lama atau grand livina 1.8 rasanya lebih kurang je.. walaupun tork & hp 2.4 lebih.. Pickup pun rasanya ke2dua mpv tu boleh beat.. Yang cherry boleh beat mungkin dari segi penggunaan minyak yang lebih dan road tax yang lebih.. itu je.. Jangan marah, kalau tak percaya pi test drive semua mpv yang 1.8 keatas ngan cherry 2.4 abang..

  701. DiN says:

    Haslam, takkan dia nak gi test drive… nanti kang nyesal lak hahaha

  702. apa2 ajer says:

    haslam
    berkenaan India band huawei saya tak tahu la. Mungkin itu langkah india nak selamatkan industri ICT nya kerana India juga salah satu negara termaju dlm bidang ICT. saya baca mengenai Huawei bukan di Wikepedia tetapi di majalah berpengaruh Forbes. Ada satu artikel yang cerita pasal Huawei dan negara China. Bagaimana Huawei muncul dari sebuah firma kecil dari China tanpa jenama kukuh kemudian muncul sebagai antara jenama terunggul di dunia. Untuk pengetahuan, barang Huawei paling laris di Amerika Utara sebagaimana Forbes ceritakan pada saya

    hehe. nampak sangat kamu tak membaca komen saya dari awal. cuba baca betul2. saya ada sebut kan ce enjin lama. enjin 2.0 dohc gema naza citra rondo dah hampir sama ngan enjin 2.4 ni. minyak grand livina pula lebih jimat. saya akui. try baca btl2 apa saya tulis sebelum ni jangan mengehentam tanpa membaca komen saya sepenuhnya.
    saya cakap ce saya pilih sebab 1) ruangnyer yang luas, 2) enjin cc besar tetapi dijual pada harga bawah rm 100, 000, 3) kualiti enjin. saya fobia ngan enjin KIA- mungkin GEMA ada pembaharuan tapi saya bukan risk taker.
    Mungkin awak akan kata kenapa saya menjadi risk taker untuk membeli barang china. hehe.
    bagi saya yang penting bagi sebuah kenderaan 1) enjin besar dan tahan laman 2) chasis 3) keselamatan. Chery memenuhi semua ni. 2 daripada 3 faktor ni yang akan mempengaruhi jangka hayat sesebuah kenderaan. CE enjinnya mitsubishi 4g64 yang telah terbukti tahan lama, berprestasi baik dan penggunaan minyak menjimatkan berbanding enjin 2.4 lain walaupun kuasa tork dan hp nya rendah sikit berbanding enjin baru yang ada VVT, VTEC, MIVEC dll. Chasis Chery saya dimaklumkan oleh jurujual dahulu didesign oleh Lotus dan keselamatan ada ciri2 keselamatan spt dpt 4 star bagi Euro NCAP, ada airbag dan ada ebs dan ebd. Sudah cukup faktor2 ini mempengaruhi pembelian saya.
    Kenapa saya menolak membeli Grand Livina dan Naza Citra Rondo?
    1) Grand Livina – ruang dalam sempit
    2) Naza Citra Rondo – ruang dalam sempit dan enjinnya membuat saya berfikir dua kali. Mungkin GEMA ok untuk 2 tahun pertama, tetapi saya takut jika nasibnya spt enjin KIA lain. lepas 5-6 tahun lingkup terutama Naza Ria
    so faktor ruang adalah faktor terpenting kenapa saya memilih CE berbanding mana2 MPV di atas

  703. haslam says:

    Forbes keluaran quarter bila tu bang.. Meh share ngan kami semua tengok..

  704. comment says:

    makbudak
    pink colour for GL…
    Nak tgk nak tgk…kuang2…

  705. encikZoom says:

    ….ape2 je try drive mazda 5.hihihihi….aku dah try test mazda 3.bikin air liur kuar hihihihi

  706. gobi says:

    Enjin Naza Ria tahan 5 tahun. Ish, betul ke? Naza Ria jabatan aku dah lebih 5 tahun macam baru je. Ramai orang jual sebab tak tahan minyak kuat dan masa tukar timing belt mahal (3 timing belt). Ini kes pakai mpv mampu, tapi maintenance tak mampu. Tapi kalau naik memang comfort betul. Tak hairan kalau jabatan kerajaan dan company guna mpv ni untuk kegunaan harian kerana lasak & comfort.

    Kalau CE digunakan untuk kenderaan jabatan mungkin sebulan dah luruh semua plastic partsnya.Biasalah kenderaan jabatan travel jauh satu semenanjung tiap-tiap hari.

    Kepada yang dah beli CE tu pakai je lah. Kepada yang belum beli saya nasihatkan jangan ambil risiko. Dahlah enjin mitsubishi 90an guna banyak komponen china macam piston, rod, bearing etc. Kualiti komponen lain selain enjin memang kalau banding ngan kancil first model pun, kancil nampak tak banyak gap.

    Tak hairanlah rolls royce versi china harganya murah 95% dari harga rolls royce asal walaupun ditiru sebijik (siap ada flying lady kat bonet tu). Negara luar memang tak percaya dengan produk china kalau tak percaya tengok ni http://www.smh.com.au/news/executive-style/motors/china-rolls-out-a-rollsroyce-ripoff/2009/04/27/1240684387987.html

  707. haslam says:

    Enjin Naza Ria tahan 5 tahun. Ish, betul ke? Naza Ria jabatan aku dah lebih 5 tahun macam baru je. Ramai orang jual sebab tak tahan minyak kuat dan masa tukar timing belt mahal (3 timing belt). Ini kes pakai mpv mampu, tapi maintenance tak mampu. Tapi kalau naik memang comfort betul. Tak hairan kalau jabatan kerajaan dan company guna mpv ni untuk kegunaan harian kerana lasak & comfort.

    Kalau CE digunakan untuk kenderaan jabatan mungkin sebulan dah luruh semua plastic partsnya.Biasalah kenderaan jabatan travel jauh satu semenanjung tiap-tiap hari.

    Kepada yang dah beli CE tu pakai je lah. Kepada yang belum beli saya nasihatkan jangan ambil risiko. Dahlah enjin mitsubishi 90an guna banyak komponen china macam piston, rod, bearing etc. Kualiti komponen lain selain enjin memang kalau banding ngan kancil first model pun, kancil nampak tak banyak gap.

    Tak hairanlah rolls royce versi china harganya murah 95% dari harga rolls royce asal walaupun ditiru sebijik (siap ada flying lady kat bonet tu). Negara luar memang tak percaya dengan produk china kalau tak percaya tengok ni http://www.smh.com.au/news/executive-style/motors/china-rolls-out-a-rollsroyce-ripoff/2009/04/27/1240684387987.html

  708. gobi says:

    ??? mod, where’s my comment?

  709. MakEngkau says:

    bagi aku laa… Harap CE punya enjin Mtisu pada semua part, luar & dalam komponennya…. buleh percaya ker??? jgn2 kulit luar jer cap Mitsu..
    Hak lain cap ayam…. Tp kalu enjin Rondo mungkin Korea made hampir 100%…

    Aku punya akal…. jange mare..

  710. gobi says:

    I’ve already test drive Cherry Eastar. I think this monster is quite good & valuable for your money. Just my 2 cents. Don’t hantam me

  711. apa2 ajer says:

    gobi dan haslam
    kamu orang yang sama ke? knp sama aja komen kamu ber2. sebijik2 pulak tu sama.
    naza ria tu betullah sampai kena bayar rm 13,500. 00 nak atasi masalah tu. minyak x yah la citer. memang mengkedarah. tak tahula kalau family saya saja kurang bernasib baik
    mak engkau
    betul la enjin mitsu. enjin mitsu 4g64. saya da bawak mekanik masa ambik kereta dan dia pun kata ok jer x da masalah nak baiki. sblm buat keputusan nak beli pun dah gi tanya banyak mekanik berkenaan enjin mitsu 4g64 ni
    gobi
    saya x hentam kamu. puji gak kamu monster ce ni akhirnya. yup. memang berbaloi untuk wang. spare part pun murah

  712. haslam says:

    Aik.. aku jadi gobi apa pulak ni…. Aku dok tunggu lagi issue Forbes apa2ajer ni…
    Issue bila ada keluaran tentang huawei tu.. Library kat ofis aku subscribe jugak magazine Forbes ni..
    Meh la kita share sama2.. kawan2 pun nak tau jugak…

  713. kaslim says:

    CE meamng menang dengan ruang… sama ngan EXORA… CE ngan EXORA menang tang ruang dan accs.. GL memang kecik…….. tapi aku yang dah pengalaman pakai SERENA… yang agak besar… susah nak manage.. hehheheh then lepas tue tukar ke stream… rasa selesanya .. kerana aku tak perlu ruang yang sangat besar.. sebesar stream dah cukup.. walaupun anak ramai.. tapi semua badan kecik… less 7 tahun… tue sebab saya tukar ke MPV mini… rasa comfort dan selesa.. walaupun pemanduan GL lebih tinggi dari stream. maybe lepas 4 tahun akan datang pakai mopv besar like elgrand atau estima ER50…

    kita nak pakai kereta ikut atas tujuan dan kegunaan.. dan citarasa masing2..

  714. apa2 ajer says:

    kaslim
    nissan elgrand..kaya tuan hambo.
    haslam
    tak ingat isu bila tapi tahun ni punya..cari la di library opis ko

  715. lineClear says:

    ape2 aje
    tahniah lah sal begitu teliti ngan pembelian smpai bwa makanik, ngan membeli CE bermakna memberi peluru ke K/Cina untuk menembak saudara islam Uigher di wilayah xin xiang sana. Mereka menderita tanpa bantuan awk kat sini kesana sini gembira dgn CE. Opps maaf.. sekadar renungan je.. cari VCD Ust Abdullah Khairi leh dgr jeritan dari kubur…

  716. apa2 ajer says:

    lineclear
    hamba membeli sebelum kes serangan tu berlaku. maaf, hamba kurang arif tentang kes tu so hamba x nak ulas. tak adil hamba mengulas satu isu tanpa hamba mengkaji sepenuhnyer isu itu.
    Yang hamba tahu kita harus boikot semua produk yahudi.. Terang2 an Yahudi membunuh Rakyat Palestin, Iraq dan Afghanistan dan terus menindas masyarakat Iran
    jom kita nyahkan dari muka bumi jenama2 spt Cheverolet, Ford, colgate, mcd, nestle, domino pizza, dell, filem2 dari steven spielberg, Tesco, Carrefour, barangan P&G, dan byk lagi.. BOIKOT2. BOIKOT3.. BOIKOT ISRAEL

  717. anifputeh says:

    kpd apa2jer. hang hapehhh

  718. ariff says:

    apa2 ajer,

    kau kata keta chery selamat? kasi tunjuk sini proof CE dah lulus eurocap crash test… take pasal dia tak lulus, yg kata 4 star tu mksdnya dia dibuat utk comply kriteria test tu tapi actual test nya tak… pasal tu tak lepas dek EPU pada asalnya…

    kau kata keta chery chasisnya bagus? mana kau tau? baru baper lama keta ni kat market? aku heran kununnya dah 70 negara… bila aku google sikit punya susah nak jumpa review pasal keta ni kat intenet… perkakas dalam pasang pun main ikut dan… senget sana senget sini, renggang sana renggang sini… plastik nipis, tu yg nampak depan mata… part2 dlm chasis tu tak tau lah camne gayanya…

    kunun tanak jadi risk taker beli keta KIA… abis tu beli keta China ni kecik la risk nya ye… atas dasar apa kamu kata camtu? kalau kamu kata GEMA tu tak bagus, abis chery ni bagus sgt la ye? maknanya enjin Lancer skrg ni tak bagus la… enjin keta2 chrysler tak bagus la? kamu pegi buat research sikit jualan Rondo kat dunia dah baper banyak… pegi tgk kat youtube review2 dia kalau betul tak bagus… baper tahun dah enjin2 GEMA ni kat pasarang….

    asyik2 Huawei, asyik2 Huawei, baru baca satu majalah tu dah mcm hebat sgt tau pasal kompeni Huawei ni… pegi la bercampur gaul dgn orang2 IT kalau nak tau citer sapa Huawei ni…

  719. apa2 ajer says:

    ariff
    euro ncap 4star.. full stop. saya yakin betul2 4 star euro ncap.
    chasis..
    kereta ni dikeluarkan tahun 2004, mula dijual tahun 2006..skrg tahun 2009. mula masuk malaysia 2008. so dah 3 tahun di pasaran dunia. ok lah tu.abis tu kalau nak make sure chasisnyer betul2 baik tak bolehla beli kereta baru cam Proton Exora, Saga BLM dll sbb baru sgt di pasaran. Lotus buat chasis dan tune handlingnyer. saya yakin ngan kepakaran Lotus. Full stop, awak x yakin awak punya pasal
    risk taker..
    enjin dan chasis 2 faktor paling penting. enjin ni dah lama di pasaran dan chasis pula kepakaran Lotus. Full stop. berbeza ngan naza rondo walaupun GEMA tetapi enjin GEMA baru beberapa tahun di pasaran. awak berani awk belilah, saya x nak badi Naza Ria menimpa sekali lagi family saya. Mungkin awak tak kisah jumlah RM13, 500 untuk baiki masalah Naza, tapi saya kisah.. FULL STOP

    huawei,
    saya tau sikit2 jer. saya kongsi apa yang saya tahu. dan saya pun bukanlah sebodoh macam awk sangkakan. saya pun ada kenalan dlm dunia it dan mereka berbeza pendapat antara satu sama lain

  720. kekitaan says:

    Betul cakap ariff tu… Cherry takder buat actual crash test kat euroncap crash test pun… aku dah ceck mmg takder. tapi tak semestinya tak sampai 4 star dan tak semestinya sampai… kira ok lah tu kalau ada crash test yg hampir serupa…. tapi untuk mendakwa 4 stars euroncap… itu macam missleadinglah…. kurang tepat. ok

    Proton exora penampilan fresh ,value for money… tapi realiablity tataula… .. apa2 hal pun sapotlah industry automotif tanah air. takder salahnya pun. hehe

  721. Salam untuk semua peminat MPV, sudah seminggu wa layan GL dan cuba mencari kelemahannnya tapi belum jumpa lagi(600km). Sebaliknya prestasi enjin, pick-up dan kecemerlangannya sentiasa dipaparkan.
    Di sini wa nak berkongsi pengalaman tentang nasib wa. Sebenarnya wa sebelum ini ada submit loan untuk CE di PBB, AFFIN, CIMB dan MUAMMALAT tapi semuanya rejected(1 bulan wa tunggu). Tapi bila submit loan untuk GL di CIMB, approved without prejudice. In other words bank-2 ni kadang-2 main politik jugak…..betul ke ?

  722. ariff says:

    bank pun tau value CE ni takde tu yg payah nak approve loan tu… apa2 hal nanti diorang nak lelong pun tak laku…

    euroncap 4 star… ful stop? mengarut… pegi cek betul2, manada ce ni certify mana2 crash test… poodah…

  723. apa2 ajer says:

    geng ce,
    tak kan nak biar hamba sowang2 layan budak2 mentah ni

  724. kaslim says:

    tak silap aku.. masalah naza ria adalah pada satu host dalam injin dia kalau tak silap..
    apa yang salesman cakap kalau beli naza ria.. tukar hose tue aje.. rm30 katanya.. sebab selalu dia akan bocor kat situ dan air masuk dalam injin tanpa sedar…. kesannya.. kena overhaul.. tue yang kena rm13500… tapi kan kalau betul pasal hose tue takkan naza tak betulkan awal2 kan?… mmm entahlah…..

    CE..CE…CE… CE ok apa dari segi mata memandang.. dari segi yang lain… org yang pakainya aje yang tahu…… banyak jugak CE kat jalan raya yek……. adioss

  725. anifputeh says:

    CE telannn minyak la apa2jer. hang tak reti nak kira ke. Cuba you kira betul2. Kalu 0.20/km maknanya kalau bawa 100km dah jadi rm20. Tp kalau hang bawak 500km dah jadi rm100. Tu telannn le namanya. Kalau Livina baru rm50 jee.

  726. slan says:

    Apa2 ajer…
    Maaf saya nak menokok tambah…..hihihi
    Aik panggil kawan la…..plk………

    Sila wat surver info dulu sblm anda wat perbandingan RONDO & RIA.
    Technology engine RONDO adalah DOHC CVVT & RIA GV6 ternyata adalah technology engine yg berbeza itu yg tahu.
    Jgn terover sgt dgn CE anda……sorry aaa saya ckp mcm tu.
    Tolong terima hakikat dan akui setiap MPV mempunyai kelebihan & kekurangan tersendiri.

  727. apa2 ajer says:

    slan
    hik2..bila masa saya cakap ce the best mpv in malaysia..
    saya pun dah cerita yang kurang pada ce..takkan setiap kali komen nak ulang benda yang sama
    siapa pula tak akui kelemehan ce
    tapi semua yang lemah2 tu saya boleh terima, boleh diperbaiki dengan kos yang minimum
    CUMANYER..
    dengan nilai wang anda keluarkan, dibandingkan dengan spesifikasi MPV bawah RM 100K, bagi saya CE the best dari segi nilai wang anda..
    tak kan nak ajar pasal pengurusan kewangan pula apa maksud ” nilai wang”

  728. Sepol says:

    A;kum,

    Smlm saya pegi tgk pameran mpv kat alamanda. Ada CE, inova, Exora, GL & Rondo. Kesimpulan, yg paling teruk workmanshipnya ialah CE. Tipikal barangan China lah. Teruk betul interior nya. Cantik lagi pemasangan plastik pada Saga, lagi kemas. Kalau benda yg zahir depan mata pun dah nampak mcm tu, yg tersirat tu tak tahulah. Mmg saya tak berani lah nak beli. Wife saya pun tak berkenan.

  729. CE cantik hanya luaran…..dalaman out of date…..agaknya CE masuk 1Malaysia salah satu punca h1n1…..as at to date 14 org passed away and hampir 4000 pesakit di rawat. Tambahan lagi wa setuju 100% dgn line clear that sesiapa rakyat Malaysia membeli CE bermakna mencipta lebih banyak peluru ke K/Cina untuk menembak saudara Islam Uigher di wilayah xin xiang yang kini jumlah kematian mencecah ribuan orang. Mereka menderita tanpa bantuan awak kat sini kesana sini gembira dgn CE…..insaflah semua!!!!!Setuju???

  730. apa2 ajer says:

    joharian1malaysian.blogspot.com
    kalau anda nak boikot ce. saya persilakan.
    tetapi juga anda wajib memboikot ford, kenderaan gm sperti chevrolet, chrysler kerana semua itu kereta yang ada sher yahudi. lain2 yang anda perlu boikot adalah minyak esso, nestle tmsk milo, maggie, barangan P&G, jenama2 rokok spt Dunhill, mc donald, domino pizza, starbuck dan jgn sekali2 naik kapal terbang boeing. ok ??? kalau anda tak buat, jangan pandai2 suka hati nak ceramah. laksanakan dulu
    H1N1.
    nampak sgt x baca berita mangkuk ni..
    H1N1 tu puncanyer dari negara Mexico pastu ke Amerika.. ada gak orang tak rerti di sini

  731. apa2 ajer says:

    tadi saya baca majalah fortune mengenai 500 global company in the world. 500 sykt terbesar di dunia
    Petronas satu2 nya sykt Malaysia dalam senarai tu. Petronas ranking 80 dunia.
    China mempunyai 37 sykt dalam senarai tu iaitu di kedudukan kelima di belakang USA, Jepun, Perancis dan German. German 38 sykt manakala China 37 sykt dlm list 500 sykt terbesar di dunia tu. 3 sykt dari China iaitu Sinopec ( macam Petronas ), China National Petroleum dan State Grid berada dalam ranking antara 15 sykt terbesar di dunia dengan Sinopec di no 9 dunia, diikuti China National Petroleum di no 13 dunia dan State Grid di No15 dunia. HEBAT TAK ?

    dalam bidang automotf dan perlatan automatif,
    Saya perasan China ada 3 sykt iaitu Shanghai Automative ( SAIC ), China FAW Group dan China South Industries Group. SAIC dlm bidang automatif di kedudukan 21 daripada 30 sykt terbesar di dunia, China FAW Group di kedudukan 25 daripada 30 dan China South Industries Group di kedudukan 27 daripada 30 sykt terbesar di dunia dlm bidang automatif. Untuk makluman Mitsubihsi Motor berada di kedudukan 29 daripada 30 sykt terbesar di dunia dlm bidang automatif.
    Untuk overall, SAIC di ranking 359 sykt terbesar di dunia dlm semua bidang, China FAW Group di ranking 385 manakala China South Industries Group di ranking 428.

    so China bukan sebuah negara kuno lagi kan???

  732. DiN says:

    apa kena kau ni apa2 ajer? yg pegi berjela2 citer pasal kampeni china ni besar la top ranking la apa hal? isu nya camner dia boleh naik tu pasal keja nye reverse engineer barang org lain pasal tu cepat naik.

    kerajaan china tgh sibuk bunuh sedara2 muslim kau kat sana, HEBAT TAK?

  733. Norman says:

    China negeri dan rakyatnye ramai nak mampos sebab tu boleh cepat maju.Lagi satu diorang akan tetap sokong atau beli produk diorang walaupun kualiti tak bagus,Semangat patriotik tu yang gua bangga,Bukan mcm kat sini.Dahlah bangsa lain kutuk Proton bangsa sendri pun boikot sama.

  734. apa2 ajer says:

    din dan norman
    bukan saya nak ketengahkan isu china cepat maju.
    tapi saya nak bg tau pada kawan2 kita di atas ni China skrg bukan China 10 tahun dahulu atau 5 tahun dahulu. China sekerang sedang bergerak menjadi setaraf Amerika, Jerman dan Jepun. So saya percaya CE adalah antara produk China yang akan mula mengubah persepsi negatif rakyat dunia terhadap China. So kita sama2 lah bagi peluang kepada CE sebagaimana kita berikan peluang kepada Honda 50 tahun dahulu.
    Saya amat yakin sebab saya dah gunakan CE. Ia tidaklah seburuk sebagaimana anda di atas menggambarkannnya. Bagi saya ia masih sebuah MPV yang baik dan saya masih tidak menyesal membelinya hingga hari ini. Dan sentiasa berdoa agar tidak menyesal
    Norman
    Proton tetap di hati.. kalau ada kutuk pun kutuk sebab sayang bukan kutuk sebab benci. tapi belum lagi hingga hari ni kutuk Proton

  735. mINAH cUTE says:

    LU ORANG NI APA LA GADUH2 PASAL ISU STUPID LIKE THIS..NAK BELI KERETA APA, IKUT SUKA SENDIRI LA.KORANG YANG BAYAR DUIT KERETA TU.BUKAN DIORANG..AKU NAIK BASIKAL JER..SENANG..TAK PAYAH SUSAH2 PIKIR NAK BELI KERETA APA…

  736. apa2 ajer says:

    ha3..
    sokong MinahCute

  737. pokokceri says:

    Salam kawan2 semua… janganla berselisih pada mende yang kurang menguntungkan kita, setiap org mesti mempunyai alasan dan sebab atas pilihannya sendiri… pilih mana yang anda suka ikut kemampuan, citarasa dan rezeki anda… tau tak sape yang sebenarnya untung?… tokey2 kete tu yang untung… kita yg tanggung utang.. maaf la aku pilih CE sebab aku rasa ada citarasa aku kat situ dan nak tambah kete… dah lah k… semua kete baik kalau kita menggunakannya dan membelinya dengan tujuan yang baik… sya cadangkan spatutnya moderator padamkan semua thread kat sini… Forum ni mnjadikan suasana resah dan hilang keharmonian dikalangan forumer dan tiada maklumat sangat yang membantu untuk menambahkan ilmu … minta maap kawan2 semua…

  738. qriusje says:

    Salam semua,

    Pendapat saya, MPV yg best skali ialah MPV yg berkenan d hati masing2,regardless.

    Yg cerita bunuh ughur la,palestine la,takde kena mengena.

    Sat ni nak pi haji pun kena naik MPV kot,dek sebab boikot Boeing yahudi…

    Adoiii…banyaklah kadar .kemat…..tengah jalan..

    Apa apa jer….awak mmg hebat lah…mcm Hang Jebat’

    Belum ada MPV lagi….saja reki2 kat forum sana sini…haiiii…….macam debat politik…..

    hehehe happy go laki mcm saya ni ,rasa terhibur gak baca gelagat2 yg berkobar2….

    Kesimpulan saya, Semua MPV best laaaa……yg saya tahu kalau u ada yg terbaik…pasti akan ada yg sakit hati……atau..whatever la..

    tapi cuba tanya anak2 tuan punya MPV….kids tell the truth….LIVINA ke,NAZARIA ke…..I believe in kids words…..

    hehehe

  739. apa2 ajer says:

    betul2
    sokong sgt2. kids memang x menipu. so kita tanya anak kecik kita atau sapa yang da bergelar datuk tanyalah cucu
    kalau nak boikot tak g haji la kita.. hehe ( bila la ada rezeki gi haji )
    hambo pun dah rasa macam masuk gelanggang politik pulak. kalah debat dalam parlimen. sini lagi hebat

  740. qriusje says:

    Ape ape jer,

    CE awak tu dak banyak upgrade ke?

    nak tengok gak bodykit Puchong TTh Lim tu….Salammmm

    mcm homeground la pulak kakakaaahhh…

  741. AbeSey says:

    Dah 3 hari saya duk baca komen2 dari forumer2 kat sini, syabas semer. apa2ajer anda hebat ! Akhirnya saya dah booking CE untuk pakai wat balik kampung raya nanti.

  742. comment says:

    Dalam isu memboikot barangan sesebuah negara adalah sukar bagi sesebuah negara untuk melaksanakannya. Selain terdapat perjanjian berkaitan perdagangan dengan negara tersebut, hubungan diplomatik perlu dijaga. Namun begitu pada kebiasaannya idea bagi pemboikotan disarankan oleh pertubuhan bukan kerajaan (NGO) atau individu. Amat jarang berlaku pentadbiran sesebuah negara secara terang-terangan mengisytiharkannya namun begitu tetap ada negara yang berani berbuat demikian. Walaupun pemboikotan dilakukan oleh sesebuah negara, barangan tersebut masih boleh didapati melalui penyeludupan misalnya. Mengapa perkara ini berlaku? Ini kerana faktor keperluan (salah satu faktornya). Adalah tidak adil rasanya untuk memboikot barangan sesebuah negara secara emosi. Apa pun pilihan di hati kita, dan kita tidak dapat untuk mengajak orang lain bagi mengikut pendapat kita secara keseluruhan.

    Tajuk di sini adalah PROTON EXORA VS GRAND LIVINA VS CHERY EASTAR VS NAZA CITRA VS KIA RONDO? PERBANDINGAN MPV DI MALAYSIA. Jelas bagi kita apa yang perlu dibahaskan adalah berkaitan produk2 tersebut. Oleh itu pada pandangan saya fokus utama di sini adalah membandingkan baik dan kelemahan sesebuah MPV tersebut bagi penilaian semua. Tidak semestinya pandangan kita betul atas sesesuatu perkara. Namun begitu pandangan orang lain kita hormati tanpa menimbulkan konflik. Pelbagai MPV yang digunakan adalah kerana kita semua adalah unik dalam membuat penilaian. Selamat berforum.

  743. Salam untuk semua peminat MPV 1Malaysia…wa setuju dengan pendapat semua para peminat MPV up to RM100K. Tujuan ruangan ini adalah forum atau perdebatan secara terbuka(no heart feeling or broken heart?). Sebagai warganegara Malaysia, semuanya berhak untuk bersuara atau meluahkan pendapat yang mana satu MPV pilihan hati…alamak macam bercinta pulak! Tapi betul anggaplah kereta MPV yang kita pilih tu macam 2nd wife…??? Kesimpulannya, alah membeli menang memakai…sudah membeli MPV jangan sampai tergadaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

  744. apa2 ajer says:

    1st time sokong joharian blogspot. wa sokong sama lu ( tiru ayat nabil sikit2 )

    abesey
    tahniah memiliki ce. jadilah keluarga kami dengan menyertai forum ccc atau cec. beli ce di mana? dia bg apa2 free gift tak? kalau nak letak skirting rujuklah bawah ni
    http://cherycommunityclub.motionsforum.com/welcome-to-ccc-f1/chery-eastar-gallery-show-us-your-bodykit-t28-15.htm
    wajib join 2 forum ni untuk mengetahui serba sedikit meningkatkan prestasi CE anda
    http://cherycommunityclub.motionsforum.com
    http://cheryeastarclub.forumotion.com
    qriusje
    tak upgrade byk sgt. cuma letak dvd+roof monitor dlm rm 1500 gtu2, pastu skirting dalam rm 1400, pastu lain2 cam door visor, ekzos, carpet. Benda kecik2 tu macam nak sarungkan gear box, reverse camera, install gps akan dibuat bila belanjawan dah lulus. hehe

  745. mINAH cUTE says:

    AKU TAK KIRA…AKU NAK BAGITAU JUGAK PENDAPAT AKU..PADA AKU KERETA YANG PALING CUN DARI SEGI EXTERIORNYA IALAH………………………………………….CHERY EASTER…wINNER OF ALL THE CARS YOU ALL BEEN ARGUED ABOUT..dari segi luarla..kalau GL tu belakang dia tak cun, depan jer macam MURANO, belakang cam hampeh sikit..dalam 3 ke 4 tahun lagi, GL akan nampak tak lawa dah sebab mpv2 lain akan keluar dengan design yang wal lah wal lah lagi dan GL akan tenggelam. Citra body boleh tahan, Rondo ok jugak tp mcm bulat jer design dier.aku tak berkenan..mcm teddy bear jer aku tgk..EXORA mmg TAK MASUK dalam senarai langsung..aku blacklist kereta Malaysia buat masa sekarang. aku rela naik basikal buruk aku tu lagi bukan tak nak menyokong tapi proton kena baiki kualiti dulu baru boleh menarik kepercayaan orang..apa apapun..BASIKAL AKU JUGAK YANG PLG CUN DAN MELETUP…SEKIAN TERIMA KASIH..

  746. mINAH cUTE says:

    BASIKAL AKU JUGAK YANG PLG CUN DAN MELETUP…SEKIAN TERIMA KASIH..

  747. kaslim says:

    rasanya kalau belakang GL impul meleleh air liur tenmgok.. depan impul pun meleleh.. bahagian tepi masuk rim 17″ pun meleleh tengok…

    kira meleleh lah tengok GL nie… hehhehehhe

    kalau standard pun menarik dari kacamata orang standard

  748. anifputeh says:

    wah kau memang Minah yang perasaan cute le tu. Nama tu kononnya CE bermaksud cute. Pirahhh. CE cokia .

  749. Daniel says:

    Pernah dengar tak org beli keta tengok luaran jer? Minah Cute la tu…pirah!. Kalau lah Proton buat MPV besar (mcm innova) engine diesel green engine 2.0…dah lama aku angkat! Kesian tengok 1.6 tarik gajah, tak yakin dgn enjin dia tu…tak cukup power!! Bila proton nak collaborate dgn India buat engine diesel?? Dgn Tata ker?

  750. apa2 ajer says:

    minah cute
    hehe. byk2 terima kasih puji gak CE dari segi exterior. Apapun cinta pandang pertama tu datang dari rupa dan paras. lepas dah jatuh hati pada paras rupa CE barulah kita risik2 dalamannya bagaiman, ok ke tak? maintanance tinggi ke rendah? nak masuk meminang ( membeli la tu ), hantaran tinggi ke rendah? so selepas dinilai2 CE berkenan di hati. Terus kawin ngan CE. hehe
    dalam bab memilih isteri, lain sikit. agama no1

  751. anifputeh says:

    Aku rasa apa2jer tengah cari member untuk dapat simpati. Tu la berlagak sangat. La ni kawan dia Mianah Cute tu le. Siap cakap pasal nikah kahwin pulak. Kalau dah ngam apa lagi . Dapat anak pun Ce juga. he he…

  752. ariff says:

    dah apa2 ajer sebut pasal nikah meh aku bagi contoh yg bersesuaian;

    Nabi kata kalau memilih isteri pilihlah kerana 4 perkara, tetapi ramai orang dia cari rupa paras dulu, yg lain2 tu belakang kira… itu pasal bila dah kawin ramai yg cerai berai rumah tangga tak bahagia…

    sama la cam CE ni, pandang rupa paras aje mmg la nak beli, tapi bila dah beli baru tau rupa sebenar camner… mcm ppuan solek tebal nampak cun di luar di dalamnya hancur… baru nampak disebalik mekap ada parut2 jerawat, selak kain nampak nampak rupa sebenar yg huduh, bau badan hangit, hati busuk… sama la cam CE dah masuk dalam baru nampak interior yg hancur, handling yg hampes, kualiti yg rendah, perangai pun sama cam bini kaki cukur, minyak nya pun mentekedarah…

    cam ni la perangai2 org2 yg beli CE, tgk rupa paras luar je yg lain tak peduli…

  753. Norman says:

    Gua paham perasaan lu,Tapi keta China mcm CE masih lagi teknologi lama unless their own ALTECO engine prove reliable,practical and affordable mcm Campro dah buktikan sedikit demi sedikit.Gua tak kisah sangat tentang body asalkan enjin bagus dah.Tapi kalau takat Mitsubishi gua no comment.Gua pun tak kondem CE sangat.Gua ade banyak kwn kerje China sebab tu paham sangat ngan perangai diorang

  754. apa2 ajer says:

    ariff
    ce tu macam isteri solehah. pandang di luar sejuk je hati. cahaya je mukanyer berseri2. dalamnyer pulak best jer rasa. layan je rasa. tenteram je jiwa. selesa je rasa. ce ni kalau kita umpamakan dengan perempuan ia dalam golongan isteri solehah lah. ha3
    ia tidaklah terlalu menonjol tapi bila orang tengok sedap je mata memandang

  755. ariff says:

    isteri solehah tak kikis duit laki dia…

  756. apa2 ajer says:

    ariff..
    isteri solehah tak kikis duit laki dia. betul lah tu ariff.
    ce pun tak kikis duit penggunanya sebab tu saya kata ce ni ibarat isteri solehah. nak mantain pun murah. bayar bulan2 lagi rendah berbanding grand livina dan naza citra rondo. Minyak compare enjin 2400 cc kebanyakan jenama Honda, Mitsubishi, Kia, Toyota.. CE adalah lebih menjimatkan. Nak banding dengan enjin 1.8, 1.6, 2.0 manalah adil kan2?
    spare part pun murah. Try compare spare part CE dengan MPV2 lain. try banding harga bumper CE dengan bumper jenama lain, lampu CE dengan lampu jenama lain dll.
    nak g servis pun murah. tak percaya compare harga servis CE dengan brand2 MPV lian.
    so CE ni layaklah digelar iseri solehah. macam Minah Cute kita

  757. encikZoom says:

    soalan i dr dulu x d jawab..dah check ke kulit kusyen ce tu? negeh ngeh ngeh

  758. apa2 ajer says:

    dah check lor.. knp? kena samak ke.. x nampak ada unsur kulit khinzir pun. ha3.. encik zoom kita ni nampak sgt tak penah tengok CE sampai kulit kusyen CE dia mksd akan made daripada… ( x nak la ckp x elok di bulan baik ni ).. cuba check di rumah tu pinggan mangkuk, sofa, kusyen ada tak yang komponennya dari China.. nanti balik samak yer

  759. DiN says:

    ko jgn tanya dia encik Zoom, apa2 ajer ni dah jadi pendokong rasmi Chery dan produk2 China kat malaysia ni…

    aku harap api perjuangan pro China ni berterusan lah lagi 3-4 tahun, janganlah kut2 masa tu chery dah buat hal macam2 masa tu nanti senyap je… maklumlah baru menyesal, time tu nak jual dah tak laku… negeh ngeh ngeh (gelak tiru encikZoom)…

    p/s- dengan andaian yg Alado masih in business lagi 3-4 tahun…

  760. apa2 ajer says:

    din
    harap2 Allah panjangkan usia kita untuk melihat nasib Chery 5 tahun akan datang. Berdasarkan analisis peribadi, hamba berkeyakinan penuh kenderaan China akan membanjiri jalanraya Malaysia dan negara2 dunia sebagaimana fenomena yang sama berlaku ketika kemunculan jenama2 dari Jepun dan Korea. Mula2 Jepun masuk semua orang perlekeh Honda. Sekarang hampir semua rakyat Malaysia gila Honda.

  761. Norman says:

    apa2 ajer jangan marah,Kebanyakan pemilik Eastar atau V5 di S’pore jual atau scrap kete mereka ialah..

    1)Selepas 2 thn pakai mcm2 ragam enjin,body,interior yang reput,enjin kuat minyak>90% org cina ckp
    2)Resale value terlampau murah selepas keta Proton/Perodua/Hyundai dan Kia
    3)Spare part murah tapi tak tahan lama

    Tak tau tapi bila gua berbual ngan dorang atau bekas pemilik semuanye ckp ngan gua jangan sentuh Chinese car,Of course they’re good when new,cheaper but long term its worse than Proton Waja.Sumpah gua tak bohong.Ade 1 org cina ni bekas pemilik CE skrg pakai Kia Cerato Forte 2.0 aircon compressor 4x rosak dlm setahun,Body kemek apabila anaknye tertendang bola getah.Dia ckp kalau nak murah pakailah Kia ataupun Proton lagi mulia.Dia juga menyatakan jangan sentuh Chana,Geely atau seangkatan ngan nye.Chinese car pernah test market di Singapore tapi sales teruk lepas berberapa thn malahan lebih teruk dari sales Perodua.

    Pada pendapat gua lagi 5 thn Kia dan Proton akan lebih bagus diikuti oleh Chery.

  762. Norman says:

    Tapi pada pendapat gua,Pakailah ape yang lu rasa selesa.Ade org pentingkan kelajuan dari segi pick up,mid range ataupun top speed.Ade memilih FC,Reliable,Affordable.Ade yang nak class,Ade yang budget asalkan minyak tak kuat sangat dah ok.Ade pula yang nak kualiti bayar mahal pun takpe,Ade yang setakat untuk transport jer.Yang penting keta lu pakai ikut sedap sudah,Tak mau peduli sangat ngan org punye skeptikal pasal manusia tak pernah puas.Mcm Exora baru keluar kat S’pore semua org skeptikal pasal berat dan reputasi Proton.Tapi bila diorang dah pakai dan test drive ade yang kagum ngan performance MPV yang org kata “underpowered” tu.

  763. apa2 ajer says:

    betul ke norman.
    harap2 badi pemilik kereta tu x kena pada ce hamba. tapi hamba berbual dengan kawan2 yang dah pakai nak hampir setahun x de pulak masalah air cond. masalah kecik2 ada la.

  764. apa2 ajer says:

    enjin kuat minyak. mungkin betullah singapura akan kata kuat minyak. Singapura kan x keluarkan minyak so minyak dia mahal gila2 ikut pasaran dunia. Lagipun enjin CE singapura 4G64 DOHC. Kalau x silap SOHC lebih jimat minyak untuk jalan jauh dan MPV ni memang pun hamba guna just untuk jalan jauh jer. Jalan dekat2 bek bawak kereta sedan dekat umah jer. Kalau jalan ramai2 jaran jauh je pakai CE.
    tapi pasal enjin tak tahan hamba x setuju sebab hamba dah kenal enjin 4g64 ni melalui kawan2 yang guna kereta jenama lain yang guna enjin ni gak. Memang tahan lama enjin ni

  765. Norman says:

    Lagi satu tuan hamba pakai CE untuk long distance,Dekat2 pakai sedan bermakna tak lasak sangat CE tuan hamba tu.Lagipun minyak kuat keta lain pun ade pakai tapi dorinag kata tak seteruk.Mungkin hp dan torque kecil sangat tak?Bukan semua gua percaya ckp diorang tu lagipun Kebanyakan diorang ni mana pandang keta Malaysia dan China.

  766. apa2 ajer says:

    nak kata tak lasak betul la kot. tapi kalau tanya kawan2 di forum ccc, low yat semua dah lasakkan diaorang punya ce. kawan saya pun selalu je boleh kata 2 minggu sekali travel jarak jauh melebihi 700 km perjalanan pergi dan pulang. Bukan jalan highway tapi saja tapi termasuk jalan biasa di sebelah timur semenanjung malaysia. Minyak bg saya okies la rm 0.185/ km puratanya untuk jarak jauh. Jarang2 melebihi rm 0.20/ km. Dan ada yang dapat kurang RM 0.17/ km. Bagi saya okies lah dan agak menjimatkan jika cc enjin diambilkira. Lagipun saya rasa saya berkemampuan. Tak dinafikan, Grand Livina memang menjuarai MPV paling jimat minyak. Tapi spt saya sbt sblm ni, saya ada beberapa faktor kenapa CE tetap pilihan di hati. Sila rujuk komen saya sebelum2 ni kalau rajin.
    Tak dinafikanlah kalau rakyat Singapura kata kedarah minyak. Tak silap saya minyak sana mahal 2 kali ganda atau lebih time minyak mentah melambung berbanding Malaysia. So memanglah agak membebankan. Apapun, sila Tuan Norman bandingkan minyak CE/ km berbanding enjin 2.4 mpv lain

  767. lineClear says:

    ape2 ajer
    leh nk tnya ckit sal injin ce tu timing belt atau timing chain? lg-1 smlm ad 1 ce putih baru (sal tngok plate no) potong kete gua kt jln kg je, cc besar klu slow x best kot,, pas tu kt bumpr blkng ad lmpu merah kecik tu nyala seblah kanan je,, memg cam tu ke.. yg kiri ngape compny ce x kasi nyala,, klu nyala lg cun tuuuu… cute. Bini gua ckp lawa kete tu.. gu ckp itu md-in-cina,, senyap dia smpai umh.

  768. mINAH cUTE says:

    ko ariff apersal?? SUKA ATI AKULA NAK CAKAP KERETA MANER CANTIK ..SETAKAT GL LU YANG BELI HUTANG TU WA TAK HERAN..TIAP BULAN PUN SETAKAT MAKAN IKAN MASIN SBB PKAI GL WA TAK HERAN…BAJU PUN KOYAK RABAK WA TAK HERAN..AT LEAST CE AKU beli cash….AT LEAST WA KAYA DARI LU….UWEKKKKKKK…..

  769. mINAH cUTE says:

    ANIFFPUTEH…DANIEL LU PUN SAMA..NAMA DANIEL KONON..NTAH2 LEMAN

  770. Backspace says:

    mINAH cUTE
    Betul ke nko pakai CE ni..ntah x pakai MPV kot.
    Apasal nak panas kalau org hentam nko..kalau dah mmg CE nko tiptop apa nak heran.
    Tapi sendiri mau ingatlah bukan kita nak pakai setahun 2…kena fikir gak ttg second value.
    Kalau nak komen pun jangan guna HURUF BESAR semua.

  771. Daniel says:

    Pergh!! Aku pulak dijadikan Leman…pirah!! Nak beli keta mana boleh tanya kaum hawa…mcm beli kain mana boleh tanya kaun adam! Tak bertempatan la hahahahahahaha!!!
    Wei aku ni bukan apa…cuma syok nak sokong produk Malaysia jer…tak salah kan? Sahutlah cabaran sebagai anak Malaysia! Aku haraplah Proton keluarkan enjin besar untuk model MPV & SUV akan datang…aku dah boring tengok engine Campro 1.6 liter tu…tak confident tengok dia tarik Exora. Tapi kalau tengok Avanza 1.3 lagi dasyat!!

  772. AbgYus says:

    Ini campro cps ma … ada lain ckit…. tak puas hati ngan pe ni, leh over take aku selamba masa pecut 140 kmj… tp dpt over take balik masa 170kmj mungkin max speed dia kat tu jer kut… tp apapun nampak power jugak….

  773. kaslim says:

    tak silap aku PE dalam brouser dia tulis high speed leh gie 165 aje…. maybe diaorang jamin sampai 165 aje kot.. lebih dari tue.. sendiri tanggung lah kot… GL… aku pernah bawak 175 aje.. tue pun nak ke seremban.. jalan highway naik turun… mgg nie nak balik pahang.. so far nak test berapa leh gie ikut LPT…

  774. joko says:

    Aduhai.. kengkawan semua, dah semacam jer kat dalam ni, kutuk mengutuk, sindir menyindir, aku ingat kena ubahlah konsep perbincangan ini dengan lebih harmoni sikit.

    Apa kata masing2 ceritakan apa yg baik tentang kereta yg dia minat atau sudah miliki, dan kalau nak kondem pun biar lah pada kereta sendiri bukan jenama orang lain. Kalau tak guna jenama lain, itu dah kira tuduhan atau fitnah. Biar empunya pemilik kereta ceritakan apa yg tak bagus atau tidak tentang kereta yang mereka pakai. Kita boleh kenal pasti siapa yg jujur dan tidak.

    Lagi pun orang lain yg nak baca dalam ni, dia nak info tentang semua jenis model, untuk rujukan dan buat keputusan. kalau dah hentam menghentam, caci mencaci, kira tak bagus lah bro. Nak baca pun tak sedap. agak2 lah kalau nak tegur pun.. Okey.. apa2 pun semua MPV ada kelebihan dan ada kelemahan. berbincanglah secara matang dan berhemah.

  775. Daniel says:

    AbgYus,
    Betul ke hang boleh tarik sampai 170km/j? Dah mcm Gen2 pulak tu. Boleh tolong cite sikit Exora tu…dari segi pickup, fc, stability. Macam mana pula dari segi comfort? Body boleh block bunyi luar tak? Testimoni sikit, time kat highway berapa kuat minyak?

  776. muryadi says:

    kenapa nak gaduh2 ni….kalau nak kutuk pun… kutuk2 mesra dah ler…

    Bini sy pun dah order Exora M-line putih..bayar downpayment RM21 ribu lebih sikit dan hutang RM48 ribu – bayar loan 7 tahun = RM 718 sebulan…

    Tak lah sekaya minah cute yg bayar cash tu..hehehe..

    Sy sekarang ni duk kat Jepun, dah hampir setahun disini, bila tengok negara mereka yg maju dan lihat sikap rakyat mereka yg sejak dari dulu lagi memberi sambutan tak berbelah bagi kepada produk mereka, maka amatlah patut bagi saya menyokong produk buatan Malaysia supaya suatu hari nanti negara Malaysia tercinta akan jadi maju seperti Jepun.

    Kepada yg dah beli dan akan beli produk buatan luar negeri tu terpulanglah pada masing2, mungkin sdr/i mempunyai alasan masing2, kalau nak argue pun sampai bila tak habis.

    Ohh ye, sy pun pernah kerja di China selama setahun lebih pada 2003 dan 2004, tak nak lah sy komen banyak2 pasal barangan buatan China ni sebab sy pun ramai kenalan/sahabat dari China. Takut juga terguris hati mereka nanti..

    Apa pun dgn membeli produk buatan Malaysia, sy rasa seperti telah memberi sedikit sumbangan utk negara….Memang kita akui Proton masih jauh lagi dari menjadi suatu jenama yg terunggul tetapi perubahan/pembaikan kelihatan telah banyak dilakukan…

    Jangan marah ye…

  777. Daniel says:

    muryadi
    Saya sokong awak 101%! Bila la kita nak maju macam orang lain kalau kita sendiri pun tak sokong? Bak kata orang tua-tua: “Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri”. Biar setakat mana quality proton (dah cukup elok sebenarnya)…tolonglah sokong demi masa depan kita sendiri.

  778. DiN says:

    tapi ada orang berkeris berparang memperjuangkan barangan China, siap habis segala fakta syarikat2 China dikajinya, atas nama nak menegakkan pembelian mpv nya yg mmg nyata indah kabar dari rupa…

    hairan bila aku search kat google cukup punya susah nak jumpa review oversea utk mpv yg kununnya dikatakan hebat ini… ada sesapa boleh share?

  779. mINAH cUTE says:

    Jangan kata mpv suv pun aku boleh beli….cash before delivery…utang2 tak dak main..utang2 khas untuk org takder duit jer…

  780. DiN says:

    gila riak minahcute ni… jgn belagak la weh kalau Tuhan nak tunjuk kejap aje…

  781. Daniel says:

    Dah la tu…jgn asyik nak gaduh jer. Brader2 dah cool ni…jangan la tuang minyak atas bara yang dah sejuk…nak gaduh & kutuk2, pi tempat lain…sini bukan tempatnya.

  782. Daniel says:

    Mcm kata PM, kalau tak puas hati pi kat stadium shah alam tu…buat demonstrasi & angkat sepanduk Cherry…jangan susah kan orang lain… :-) Hehehe!

  783. LuCkY says:

    huhuh.. dasyat22… marilah bersatu berbakti…. aku punya RONDO so far ok baru jer xsampai sebulan xpi dah bawak hampir 4000km.. setiap pembelian ada hikmahnya. seperti yg diketahui BERBALOI-BALOI…

  784. Norman says:

    Minah cute ni kaya lar,boleh beli SUV cash ni.Mesti Tokey sayur ni…

  785. kaslim says:

    takkan ada dua tiga kereta nak beli kereta buatan malaysia semuanya kan…. cukuplah ada wira ke.. kancil ke.. gen2 ke.. dan bila nak beli MPV… pilih yang terbaik yang mampu…

    Pasal dp.. memula dulu aku tergolong dengan kategori org melayu yang tulen tanpa memikirkan keuntungan dll.. dengan terjebaknya dengan perniagaan dan dgn bergaul dgn org cina… banyak benda aku belajar antaranya… bukan tak ada duit nak beli cash kereta.. tapi diorang gak galakan aku penuhkan ASB/ASW dll dulu baru leh beli barangan cash.. ye la.. kalau beli kereta cash 100k…. apa dapat dapatlah besi yang makin memburuk….

    tapi kalau masuk asb.. dapatlah dividen sebanyak rm7000 setahun atau rm ~600 sebulan.. dan hanya tambah rm400++ untuk membayar ansuran kereta dengan hutang 100k.. so dapatlah jimat.. lainlah minah cute dalam ASB/ ASW// ASiM dah full kan… lain citer….

    dividen ASB 7% ++.. interest kereta 3%++… so ada untung dalam 4% setahun… banyak gak lah tue bagi aku yang tak kaya nie…

  786. apa2 ajer says:

    ineClear says:

    meh nak tlg jawab soklan bawah ni
    ” ape2 ajer
    leh nk tnya ckit sal injin ce tu timing belt atau timing chain? lg-1 smlm ad 1 ce putih baru (sal tngok plate no) potong kete gua kt jln kg je, cc besar klu slow x best kot,, pas tu kt bumpr blkng ad lmpu merah kecik tu nyala seblah kanan je,, memg cam tu ke.. yg kiri ngape compny ce x kasi nyala,, klu nyala lg cun tuuuu… cute. Bini gua ckp lawa kete tu.. gu ckp itu md-in-cina,, senyap dia smpai umh.”

    guna timeng belt bukan timing chain. timing belt pun ok nak selenggara memang la kerap tapi taklah semahal timing chain. masing2 ada pro dan kontra. memang fesyen dia nyala lampu sebelah. yang tu just org kata ” eksyen je”. kalau nak nyala 2-2 belah pun boleh gi suruh kedai buat.
    ha3..
    bini awk pun cakap lawa. dan bila senyap sebab ” made in china “. nampak sgt persepsi ” made in china ” dalam diri rakyat Malaysia mengatasi pandangan positif nya thdp barangan ” made in china “. sbb itulah saya senaraikan cth kemajuan China nak bg kita semua bukak sikit mata. China tak lagi macam dahulu, ada roket sendiri, ada kereta sendiri, ada sykt minyak sendir.. semua pun ada

    sokong dengan JOKO
    janganlah hentam produk orang lain kalau tak s