CHERY EASTAR MPV / V5 CROSSOVER : REVIEW + FULL SPECIFICATION – WORTH FOR MONEY MPV

Chery Eastar (in Malaysia) or V5 Crossover (Worldwide) is a unique Crossover, exquisitely exhibiting the ‘3M’ core values of ‘Room, Home and Team’. Brought to malaysia by Chery Malaysia Alado Sdn Bhd.

Ideally structured to accommodate more passengers, Chery Eastar has intelligently presented to you “ROOM”, which essentially means space. “HOME” translates into the 3+2+2 structure of a typical modern-day family. Chery Eastar speaks for pleasant transport for your every family outing. With respect to “TEAM”, Chery Eastar has got much to offer. A mobile office, we call it. It maneuvers your team to the desired destinations. Compared to the other conventional cars, Chery Eastar is undoubtedly a clear winner to gratify your multifarious needs.

CHERY EASTAR MPV / V5 CROSSOVER : REVIEW + FULL SPECIFICATION – WORTH FOR MONEY MPV
 

Room- A measurement of 4662mm×1820mm×1590mm places Chery Eastar on par with class B cars, and thus roominess is assured. A choice ofr seven-seaters with foldable seats, complemented with 28 readily accessible compartments, offers ample room utilizable for multitudinous purposes.

Cherry Eastar / V5 Crossover Fuel consumption:

RM 100 = 400-450 KM at RM2.45/litre fuel price

Average fuel consumption : 11 km/litre

Some review about this chery MPV:

1. Driving performance: stable, smooth and relatively quiet on the busy Ampang Road. Good acceleration. felt like a strong horse ready to burst compare to my aging Waja.

2. Car features – the interior is nice to look at except the seats have so-so fabric. Changing to leather will improve the overall look and feel. Laquered steering and dashboard surprisingly give a more elegant feel than Proton Perdana or Naza Ria. The aircon is the best, very cool and strong. Automatically adjust according to the interior temp. Last row seats kinda small but still bigger than Grand Livina.

The exterior boast twin lamps similar to Satria Neo while the rear lights is a combination of halogen and LED similar to Grandis/Wish/Stream. Since it’s place at the top, minor accident won’t damage it. Shape similar to Grandis/Stream. Less sleek than Wish.

3. Fuel consumption (please indicate the driving speed): about 11.3km/litre, full tank is 62 litres tank.

4. Space: more room compare to Avanza vs Grand Livina but less than Innova, Serena. Should be like Wish 1.8 except middle of 2nd row seats can be folded down to form a very comfortable armrest. Last rows kinda tight but still better than Grand Livina.

5. Service and service center location: I was shown a list of many outlets thoroughout Malaysia.

6. During high speed at 160KMH, this Chery MPV is stable even at Sungai Buluh corner heading to KL at 140KMH. But from 130 – 160 KMH, a bit heavy, takes some time and skill ( using normal auto )

7. On the suspension overall performance is ok ( compare to avanza / innova / naza ria ) but if choose 17 or 18 inch rim might be helpful in traction and grip ( wider tyre ) might be needed compare to the std rim and tyre

As for being on the road, this car was only launched on Sep 3, 2008. It’s not a popular model so there should not be many OTR.

8. Acceleration was smooth and good (maybe coz new car), quiet too. Pickup was zippy esp. after full stop. The most pleasant surprise was the U-Turn in a small road along Jalan Ampang. I made a swift turn with extra space to spare!!  My Waja would probably need to turn 2-3 times. What a great turning ratio.

Price of Chery Eastar Malaysia :

The new Chery Eastar is priced at RM79,888 for the standard version and RM86,888 for the high-spec version.

The high-spec version adds It comes with 1 year free service (for the first 1,000 units sold) and a 3+2 year warranty.

Chery Alado Eastar Specification:

chery eastar specification.thumbnail

(Click Image for larger view of chery eastar specification)

Engine code  4G64S4M
Number of cylinders 4 in line
Valve mechanism 16 valves SOHC
Fuel injection system Electronic Multipoint Injection
Displacement (cc) 2350
Bore×stroke (mm) 86.5×100
Compression ratio 9:01
Maximum power (Kw/rpm) 95/5500
Maximum torque (Nm/rpm) 195/2500~3000
Fuel tank capacity (L) 62
Fuel consumption at 90KM/h(Litres/100km) 8.8
Maximum speed (km/h) 178
Fuel type Unleaded Gasoline
Performance  
Acceleration 11s (0-100kmh)
Top Speed 178kmh
Fuel consumption 11.3 km\L 
Transmission 4-speed automatic

Measurements  
Dimensions (L x W x H) (4662 x 1820 x 1590)mm
Wheelbase 2,800mm
Min turning radius unknown
Kerb weight 1,505kg
Fuel tank capacity 62L
 
Brakes  
Brakes (Front) Ventilated disc
Brakes (Rear) Disc
 
Suspension  
Suspension (Front) Independent MacPherson strut with cylindrical coil spring, dual-acting tube damper and anti-roll bar
Suspension (Rear) Independent Multi-link type with cylindrical coil spring, dual-acting tube damper and anti-roll bar 

IF YOU ARE A CHERY EASTAR OWNER, MAKE YOUR REVIEWS HERE FOR OTHER’S TO VIEW.

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

2,278 Responses

  1. virusxxl says:

    AKU MEMANG BERMINAT DENGAN KERETA NI TAPI TAKUT SPARE PART SUSAH NAK DAPAT..WALAU BAGAIMANAPUN KENA TUNGGU PROTON MPV DULU….PERBANDINGAN AKAN DI BUAT NANTI ..AKU PUNYA LIST PILIHAN ADALAH SEPERTI BERIKUT:-

    PERTAMA PROTON, (HARAP2 HARGA TAK LAH MAHAL SANGAT)
    KEDUA CHERY EASTAR MPV,
    KETIGA NAZA RONDO,
    KEEMPAT AVANZA
    KELIMA GRAND LIVINA.

  2. az says:

    Em hear fromChery Alado HQ in PJ that this car will increase in price in a short time. For time being it is 81K below for Hi-spec. After the promotion period end, this MPV price will shoot to 87K. So don’t waste your time. Go to nearest branch and make a booking. I believed that if proton MPV launch, expected early of next year, the engine Displacement (cc) won’t more than 2000 cc. With price for promotion for chery MPV nowdays 80.5 K below, i bet you you won’t have a same spec and performance.

  3. mohd azhari othman says:

    not in my list.

    my list is :

    proton mpv, perodua mpv and lastly naza rondo.

  4. cery says:

    mpv paling teruk …kualiti interior memang "CHINA' brand…

    long term brand= nissan grand livina

  5. kdi says:

    Ya, memang asalnya buatan China. Tapi tidak semestinya semua buatan china x ada kualiti. Sedar x sedar, banyak juga jenama terkenal yang kita pakai sekarang berasal dari china. Buatan China murah kerana kos buruhnya murah dan bahan mentah juga murah. Saya pasti mereka x akan jual produk mahal macam ni tapi x ada kualiti dan bermasalah. Sebab diorang pun memang x nak ada masalah dan burukkan nama diorang. So, sape2 yang x pakai MPV Chery EASTAR ni lagi, jangan dok memandai bagi komen x ada kualiti lah, china brand lah.. Bayangkan kalau brand proton orang luar layan macam ni, sampai bile pun proton xkan maju macam sekarang. So, jangan terlalu diskriminasi terhadap sebuah negara. Sila beri komen yang mempunyai sumber yang baik dan dengan adil.

  6. cikgu khai says:

    Saya minat gak tapi kenkawan bagi tau tak payahla. Kereta Cina. saya pun confused…

  7. pogee says:

    Kalau nak beli..pilihla Citra Rondo::::Enjin cvvt(enhanced timing chain), 2000cc, depan topang mac pherson, belakang multilink with stabilizez…soundproof….gear shifttronic gearbox…test drive…la…

  8. sophe says:

    Engine code mcm mitsubishi jerr

    anywy, nice suspension 3 stars

  9. terry says:

    kalau sesiapa beli memang menyesal..bayar mahal nak jual harga mungkin turun 20k..tu punkalau ada org nak beli..saya cakap sebab saya dah naik..beli kete cam beli org gak..jgn tengok besar n cantik je..tgk kualiti dan service..go fo nissan grand livina or rondo..

  10. Orang_Kita says:

    Ala …. apa susah2 . tengok jer laaa motor Brand COMEL tuu …. hampeh …. pakai tak sampai 6 bulan dah condemn

  11. alimbmg says:

    tapi klu tak salah aku ler,model yg kat malaysia nie Eastar tak der sunroofkan,aku pon cam berkenan gak nie..
    mau Xmau…mau Xmau…mau Xmau

  12. alimbmg says:

    but yg cam ade guaranty tue..engine dier guna MITSu punyer..so after all leh lagilah survive kan..

  13. ismail says:

    dah tengok dekat2 tapi dari luarla, cantik dan anggun dalamannya macam eklusif sebab tak boleh pegang kalau betul harganya 86k nampaknya proton mpv paling mahal 80k jela itupun kalau 2000cc, kalau 1800cc mestilah 70k je betultak wahai rakyat malaysia. tentang nilai terpakai sekarang tak boleh cakap sebab semua kereta macam tu apa brand pun kalau tak pecaya pegilah jual kereta bmw engkorang kah…..kah….kah… aku dah kena………

  14. pogeerock says:

    aku dah tgk kat alamanda last saturday, kira ok n nice dari luar n dalam n nampak mahal gak.utk harga 79k n 86k aku rasa berbaloi.

  15. RP2 says:

    Aku dah test drive kete ni kat Jln Ampang ke Lebh raya bertingkat AKLEH dalam hujan lebat Berbanding dengan kete avanza yang aku pakai sekarang nampak jauh lebh daripda segi driving comfort. Cuma Malaysian market ni tau tau jelah. Ramai orng akan dengar cakp orang tanpa ada facts yang accurate.

    KDI was right,kalau tak macamana dia boleh dapat car of the year China.

  16. sue says:

    murah dan meriah…itulah ayat yg aku kata pd husband.so,aku rasa aku x salah memilih lg!!!wa dh byr booking beb…hmm,x sbr untk memilikinya…untk family yg lebih dr 3org ank,kerete nie mmg sesuai.mcm aku ckp td….murah dan meriah…beli beb jn x beli…….

  17. bigbro says:

    kdi was right, gua sokong rp2 and to sue go head what supposed to do. sya pun sedang mencari-cari mpv untuk my family. Kalau takde fakta yang betul, jangan cuba pengaruhi orang lain. Kat Segamat, saya dah lihat chery alado menjalar dengan penuh bergaya…….tapi gua masih confused agi untuk buat keputusan nak beli…………?

  18. kdi says:

    Bigbro, ape lagi.. sebat je chery eastar tuh.. sue dah beli dah tu. Kalo dah tgk spec sume berkenan, dah test drive rasa selesa dan berbaloi & dah survey segala kos terlibat utk mempunyai mpv ni berpatutan, jangan dok pk byk dah. Best nyer ade MPV baru. hu2.. saya pun mula2 ingat nak angkat MPV baru, tapi dah ubah fikiran nak angkat keter yang lebih sporty sebab blom kawin agiks. hi2.. Nanti pon nak beli MPV gaks. This chery eastar is one of the good option.

  19. azameel says:

    keta sporty ape tu? :)

  20. azameel says:

    keta sporty ape tu? :) nanti bolehla buat review

  21. kdi says:

    uiks ni dah ubah topic nih. ha sambung kasi review chery mpv eastar v5 nih. sape ade owner eastar ni mehla bagi review… dorang ni dok mngutuk keter hang je xtau apa.. kasi explain sikit.

  22. sue says:

    kdi was right.bro beli bro..wa minat betul tang keselesaannya…luasnya jgn la ckp,berbaloi dgn harganya.spare part pun snang dapat.ialah mcm spare part wira,mana2 pun ceruk bole dpt.china kan champion mengeluarkan banyak produk.wa,nie slalu gagal nak ayat hubby wa beli kreta lain,tp kali nie wa x sangka plak dia pun minat sama…tang minyak,mmg save berbanding citra dan kia sportage.jauh lebih bagus beb…skrg nie kalau nak bli kereta,pertama skali cari kreta yg sedap mata memandang selesa dan sesuai dengan budget kita.kedua,biarlah dpt banyak KM dr buang banyak RM..ketiga,spare part pun senang…keempat Cc pun besar…senang crita kata nabil ,LU PIKIR LA SENDIRI…

  23. Iziss says:

    Saya ngan asben pun tgh cari MPV. Asben dah tengok kat Alamanda. Dia kata ok. Then member dia yang baru beli G. Livina b4 raya haritu nyesal tak sudah. Sue dah pakai ke Chery ni. Citer la lagi kelebihan dia. Biar saya pulak mengayat asben saya. Dia ni pun dikalangan yang susah nak terima ayat-ayat cinta bini bab beli kereta ni.

  24. owner says:

    saya dah survey:
    1.cherry- memang besar..tapi kualiti plastik @ engine cam toys! paham..la
    2.wish- mahal belanja @ mahal service
    3.avanza- Van style
    4.innova- kalau pandang dr belakang..teruk!!! camner engineer dia boleh pass mpv ni
    5.grandis- power..besar..harga x berbaloi
    6.stream- kecil..mahal
    7. grand livina-sederhana..harga ok..kau orang caya tak ..aku test 5 x grand livina ni..nak tengok kelemahannya,,

    conclusion
    aku bayar d/p, tunggu 7 bulan, laslty bawa balik grand livina..alhamdulillah puas hati..sparepart murah..service senang..minyak jimat…<RM1000 = 5oookm !!!! percaya la cakap aku…lainla kalau u all manyak duit..

  25. sue says:

    grand livina dah la sempit .org yg berbadan besar x sesuai naik .nak lunjur kaki pun x bole..cantik diluar tp seksa didlm…maklum jea la…org yg kurus2 bolelah naik ramai2..mcm rombongan cik kiah… i punya maid pun complain naik kreta grand livina kwn i.dia tu xlah besar sgt,tp cuba u byangkan org indon pun pandai complain pasal kreta…..HALLOOoo…apa kata u td?kualiti plastik@engine cam toys….tuulah,u dah bli awal sgt.mana bole lawan dgn cherry.dahlh besar,spare part pun snang dan SELESA BANGAT kata maid i .Cc pun mana bole lwn beb…. lagi plak tgh murah.jgn complain banyak sgt brg china….bole katakan rakyat malaysia ramai gunakan produk china…bermakna brg buatan china dpt diterima di negara kita dgn baiknya,nie disbbkan kualitinya BAGUS!!!!!!kepada sesiapa yg masih blum mmbuat pilihan,sila berkunjung ke show room berhampiran.pasti anda dpt menilai sdiri KUALITINYA dan KESELESAANYA…

  26. MOHD ASSRI MOHD RUDIN says:

    key la tu bro, u dah amik grand livina x kn nak kutuk yang sendiri punya. Wa dah
    test la grand livina ok la gak tp not my taste. Seat blkg x memberangsangkan, wa 6
    org dewasa naik, mcm sardin la……..stkt ni wish dlm perhatian, chery

    wa sokong sue, jgn kutuk byk sgt nnti nyesal x sudah…….hidup sue…..,jomtmph

  27. azameel says:

    pada sape2 yang x minat kat cherry ni janganla dok mengutuk,lain orang lain taste, and kat sape2 yang btol2 bminat troskan jela bli kereta ni, kalau nak tanye pendapat yang betul cari orang yang dah pakai keta ni, and to sue, kereta bila dapat?kalau dah dapat to share2 la info kat sini, and sape yang dah bli mpv lain pon share jgak tapi jangan plak sampai mengutuk mpv lain, tade bende yang perfect.aku tengok ramai yang komplen melulu je,tade asas pon

  28. hafizi says:

    asalamualaikum,
    apa lah duk kutuk2 pasal keta.saya dah pakai chery eastar mpv,okeylahhhh…..tarak apa2 masaalah setakat nih.
    saya dah try ulang alik dari kelantan ke nilai negeri sembilan.minyak isi penuh kat nilai dan sampai umah kat machang tak isi2 lagi boleh pusing2 kelantan lagiiiii….okey jer.

  29. ciksiti says:

    saya sokong bro/sis owner, apa yg dia cakap tu ada kebenarannya….bg saya .easter memang besar..ngancam lagi ..berapa interest skarang?

  30. Iziss says:

    Bro Hafizi, dah lama ke pakai keta tu. Boleh share lagi tak tentang chery tu. Yang baik dan buruk nyer pakai chery tu. Saya tengok memang berminat sangat, tapi tu lah org kata jgn tengok pada rupa je.

  31. Eastar says:

    MPV ni okey, best lagi…kpd sue, hafizi and all future owners, pls join our community, Chery MPV community kat Lowyat.Net, utk kebaikan bersama… jomm

  32. hafizi says:

    Iziss…kawe leh kongsi ngan demo tuh kalau berminat.saya dah sebulan pakai keta chery eastar nih.kita orang anak beranak pakai keta nih.4 buah sekali keluar dlm satu masa.kira buat satu team.keta nih tak ada masalah apa2 pun.kalau ada terus ke servis kat pj.setakat nih tak ader aper2.dah 3 kali servis dah.yang baiknya kira selesa.yg tak baiknya saya alami semasa balik kg lahh..naik bukit tak leh pakai gear auto..kira pakai manual sedapppp……

  33. Iziss says:

    TQ Encik Hafizi… Satu masalah nye kawe ngan asben kawe tak pandai manual. Kalau auto boleh naik Genting ke? Bab manual ni memang kami tak leh. Tak gheti langsung. Masa test lesen je guna manual. Kalau boleh En. Hafizi bagi komen ckit pasal nak naik bukit guna Auto. Tq.

  34. hafizi says:

    alahh..bukan susah sangat u tolak jer gear kat simbol (+) dan (-) masa jalan…nak g gear 2 ker 3 ker 4 ker tolak jer kat simbol +.nak gear rendah tolak jer kat kat simbol -.senang dan mudah….bila kita slow secara auto keta nih akan rendah gear tuh semasa menggunakan manual lah….bukan setakat genting..gunung kinabalu leh naikk…ekekekek

  35. bigbro says:

    wa sokong azameel, dia org kutuk x berasas la……,kalu x berkenan simpan je la dlm hati x yah duk kutuk sgt. Mpv proton belum tentu lagi ok, tgok yg keluaran skrg pun byk problem……apa2 pun peroduo gak key, proton pya hancus……chery ni pun dah dapat title CAR OF THE YEAR kat negara dia, tu yg berani tayang kat negara kita…….think positive la rakyat malaysia, jgn cpt berckp……kaji dulu baru brcakap….buatle homework skit…..!

  36. hafizi says:

    bigbro..kat malaysia tarak sunroof..nak kena buat….tapi tak der hal..ada duit leh buat…apa2pun esok pagi kawe nak kelik qlate….raya haji….balik seminggu jer.tapi kawe cuti sebulan kira cuti sekolah…nak cari kawe kat klia lerrrr….

  37. azameel says:

    pada sape2 yang nk tambah sunroof tu, by right kena mintak approval jpj tu, tapi kalo keta import tade masalah sangat kot, biase proton or perodua yang tambah sunroof and tak mintak approval diorang ambk tindakan

  38. bigbro says:

    bro hafizi, u punya ada sunroof x? wa prasan ada yang ada sunroof kat internet, tapi kat malaysia nampak mcm x de je….

  39. wan/ktn/phg says:

    hello semua…… betul tu … sesiapa yang tak suka tu jgn nak kutok….. mcm bini gak…. kita kata lawa … org lain pandang tak lawa….. klu org kutok apa rasa hati…. gitu juga lah dgn kete cery mpv ni….. sesiapa yg teringin dan budjet kecil…. ini lah kete nya ….. CERY EASTER……..

  40. sherry says:

    aku sokong kete china..barang-barang dr china memang berkualiti..tak kirala barang letrik ke..toys ke..kereta ke..memang berkualiti..cuma mahal je…harga sama dengan barang jepun..pk 2 kali ni…

  41. iz Aizat says:

    Btul tu wan..Cherry ni kire ok la…luas pun luas…bile banding dengan harga memang berbaloi..enjinnye pun bagus..cukup berbaloi daripda beli kereta sedan..sape2 yang dah pakai..boleh la bg komen lg kat sini..bagi aku..kete ni..antara kete yang sesuai bg sape yang nak b’tukar drpd sedan kepada mpv..

  42. ann says:

    oo…chery memang oklah..aku dah pakai sebulan lebih so far xada big problem..minor22 biasalah…semua keta ade problem…moh..pakai ramai2 chery easter…..wei..

  43. Yan says:

    aku ni dah test drive livina 3x n chery pun 3x dua2 ada keistimewaan n kelemahan tersendiri dari segi HARGA kira livina mahal sbb cc kecik tpi dri 82k-99k,chery rm79k-87k cc 2.4,POWER mmg chery lebih lgi,STABILITI dua2 kena tukar tayar lebar n besar baru best sebab tang cornering dua2 tetap berbuai jugak skit so mpv tetap mpv tapi nama pun mpv bukan untuk lari pnye keta, EXTERIOR livina ada kualiti puas hati,no komen, chery pulak aduh mcm mula2 proton kuar dlu tang headlight tu klu chery nak jual byklah develop finishing getah kat headlight tu betul2lah pasang klu x melambaklah headlight chery siap bertakung air kat dalam, body color chery yang aku tgk grey color tu bumper n body color bla aku tgk btul2 mcm 2 tone lak agaknya dia x sembur cat skali aku pun x tau mcmana dia cat keta chery ni kat kilang sbb aku x keja kilang chery, getah lining yg dia pasang kt side body chery tu pun x lurus lari2 lak klu tgk btul2, ini yg aku nmpaklah, jdi klu btul nk jual byk yg bnda2 mcm ni kena kasi upgradelh, INTERIOR livina gadget dia suma kualiti pnye no prob,cuma x berapa nak spacious,sempit skitlah,tapi kira bolehlah bagi keta 1.6 n 1.8cc,klu besar sgt takut underpower plak, chery plak dlm mmg ada eksklusif look n style gadget dia di pasang kenalah pada tempatnya kira cantiklah, yg aku x tau ketahanannya lah reliable ke x hnya msa je yg mnentukannya, itu serba sdikitlah ttg dua2 mpv ni yang aku tau n bgi aku klu pendapat yg di beri adalh pndapat dri pengalaman sndri dh tgk dh test drive n kmudian bgi pndapat yg bnar kira x slahlah klu sapa2 nk ckp livina lbh bagus atau pun chery lbh bagus sbb dh rsa,dh pegang ,dh test drive sndri, ikut msg2 pnya sukalah, tpi bgi aku tu lah tdi aku dh ckp dua2 ada lebih n kurangnya, jdi kesimpulannya lu pikirlah sndri

  44. owner says:

    aku bukan nak cakap la..getah pintu pun ada problem..camner nak bersaing dgn kete jepun..kete china ni sepatutnya belajarlah dengan kete korea..kualiti sama cam jepun..kadang2 jepun blehkalah..especially interior..contoh rondo..best oo..tapi kalau u all x nak rugi belilah livina..mula2 kawan aku kata best..aku x caaya sebab harga mahal..laslty try test drive..fuh ..memang jauh dr wish..sebab wish seat belakang bumping..livina memang x bumping..tapi cherry ok gak..aku takut jadi cam kete protong je..nak jual x laku..naik jatuh ok lagi..ni china product…so malas ambil risk..

  45. Yan says:

    aku ni kaki test drive kreta baru tpi blinya tidak tpi klu bab nk bgi komen skit2 tu blhlah aku rsa kita tgk dlulah mcmana mrket envirnment next yr yalah nk bli keta murah2 pun rm80k-90k blh than jgk tu n aku rasalah keta china ni smalah mcm mula2 jepun kuar keta dlu org ckp tin biskutlh tin milolah tpi jepun yg mmg x penah knal erti ptus asa tu berjya jgak sebagai grgasi pngeluar keta dunia kt ngara brat brp byk keta jepun dah jepun ni pun sma jgk kaki meniru tpi org trima jgk sbb diaorg pndai mnambahbaikkan lgi teknologi yg di ciplak dri barat jdi cubalh bgi peluang dlu keta china ni penetrate mrket kita n slow2 develop teknologi diaorg lgi satu dri sgi pilihan brtambahlh lgi pesaing2 yg ada de more de merrier n at least bagus jgk utk national car kita spya kita upgrade btul2 R & D buat keta yg btul2 ada kualiti n value for money so kita blhlah pilih yg mna satu idaman ati kesimpulannya lu pikirlh sndri

  46. lanz 83 says:

    apa lah korang bising2 sangat tentang grand livina dan chery easter.aku dah beli pun.memanglah betul kata kawan kita kualiti tang plastik cina memang LOW.tapi segi keluasan dan selesa dan engin guna mitsubishi grandis yang keluaran first.aku dah pakai 3 bulan tak ada problem pun.tapi aku rasa kalau kau orang nak puas hati aku syorkan beli toyota alfard atau toyota estima tentu berbaloi.padan apa yang termampu dan selesa.

  47. Yan says:

    bagus lanz 83 sbb brani pkai chery tang enjin, chasis tu aku no problem tpi yang tang tombol2 aircon,radio gear apa2 jelah gadget dlm chery tu klu ada apa2 prkembangan britaulh blh kita tau bkn sja2 nk cri klemahan tpi supaya klu aku dh trniat nk beli ke blhlah aku ckp dgn salesman tu sruh dia britau boss dia feedback dri orgrmai n tggu lma skit pun x apa asalkn dpt keta yg kira beli brbaloilah

  48. lanz 83 says:

    YAN said,aku rasa semuanya ok.maklumlah keta aku keluaran 1000 ke bawah ada terkurang biasa lah.cuma kat dashbord meter ada gegar sikit.u dah beli ke?kalau nak tanya lanjut call aku 0133200083 no problem.

  49. wan/ktn/phg says:

    lan83 n semua yang ade….. saya dah beli dah….. easter ok pe….. cuma explain pada saleman tu apa u rasa patut buat…..n ganti…. so far ok…. no problem …. minor minor tu biasa le….. ikut pada harga …. untuk sebuah MPV … berbaloi beb….. power…. pickup……. top speed…..keluasan nya…..apa nak lagi…… nak tanya apa lagi……. let chat with me in this coloum………….

  50. Yan says:

    tgh kumpul duit nk bli hmmmmmmmmmmmmm ………………………………. Eastar kot kurang seposen nk ckup 10% d/p maklumlh budget kecik

  51. Ade rupa beb…cume x dpt nak confirm ttg KUALITI.Made in China,so faham-faham jela,tepuk dada tanya selera.
    Pakai dulu baru tau.

  52. adi/sban says:

    aku dah booking kerete ni..cuma blom dapat jerk lg. Aku ada test drive Grd Livina..mmg best laa tp bila anak aku 2 org duduk belakang macam dah pack dah. tapi bila aku test drive Easter aku suruh anak aku duduk blakang.. aku tengok boleh muat sorang lagi anak aku.. besar nye aku kata selesa plak tu.. dia punyer pickup pun ok jugak not bad. Dan2 tu jugak aku booking..hehe..

  53. SYED says:

    aslkm, terima ksih byk2 pasai komen hampa tu, aku dah booking, lagi 2-3 hari dpt la, warna putih. Cuma nak tanya pasai aircond dia yg dok dibwh tmpt kaki d blkg tu, nak buat lagu mana, masuk pasir la beb? Tadi aku jumpaa sebijik cherry (plat singapore)kat sg 2 Penang dok kat workshop pasai over heating, pomen tu kata meter temparature takdak, tu yg pyh nak tau bila over heating, dia kata kena pasang lain, betoi ka? Ni buat aku penin ni.

  54. SYED says:

    Pomen tu kata lagi nak kena bukak head piston ni, pasai dia dah buat mcm2 tak jadi jgk, semua ni buat aku ketag jee, tlg la baagi komen sikit sapa yg dah pakai tu, termasuk komen pasan aircond depa kata lmbt sejuk pasai dok bwh kaki dan senang masuk sampah

  55. capsicum says:

    hi…aku dah pakai mpv eastar ni.dr segi keluasan, enjin, pemanduan selesa dan baik memang 5 star.dari segi bahan2 @ komponen plastik dan lain2 part kena tunggu dan lihat.kelemahan yang ketara setakat ni adalah pemasangan dikilang,bukan masaalah kualiti komponen, mungkin rushing atau tak diselia dengan baik iaitu seperti finishing getah, ada sesetengah kereta kemas pemasangannya.semuanya dah feedback pada sevice advisor, boleh bikin balik dan free.totally semuanya bagus sesuai dengan harga dan kemampuan.UKUR BAJU DIBADAN SENDIRI.GO CHERRY.

  56. Yan says:

    dah 3 kali test drve aku blh x prasan plak ttg metre tempreture syok sgt bwk psal laju kot anyway nanti aku nk pi skali lgi ke showroom chery tgk btul2 ada ke x meter temp ni klu btul x ada rsanya kena buat sesuatu tu

  57. azameel says:

    aku tatula cherry ade ke x meter temp,tpi untuk pengetahuan korang perodua viva pon tade temperature meter, die just akn kluar warning bile temp dah tinggi, tapi ape2 pon boleh tambah water temp gauge, x mahal mane pon, cantik plak tuh :)

    and ingatlah keta ni pkai engine mitsubishi,bukan dri china,code 4g64, evo dulu pon 4g63, adik bradik la tu :)

  58. toktapa says:

    salam. until now i’m very pueh ati with fc my chery. last week pegi kenduri from ipoh to penang and ke selama and balik ipoh with 384 km just setakok abis lebih kurang rm60 je, lebih sikit dari my old iswara 1.3 jer. but the small problem like longgar sana longgar sini i terpaksa redha je la coz the price of this car i think acceptable la. tapi can send to sc to betulkan. a big prolem i got with my chery is back wind screen is leaking la, nitik2 air ujan masuk. antor sc dorg oder pintu belakang baru x dpt lagi …

    takat ni conclusion nye pasal chery ni pueh ati le … bole le org tak beduit mcm teman ni nak pakai mpv besor sket .. ghege* murah (compare to grandis, estima etc) cc besor, roomy leh masuk ngn mak mentua pak mentua adik abg ipor sume sekali. lau nak yang lebih pueh ati oder le grandis or estima etc n pay more for ur satisfaction

    *price

  59. reza says:

    salam… semua, aku pun mcm berminat dgn eastar ni, tapi mcm korang jugak la.. takut ada masalah nanti, jadi kepada sesiapa yg dah beli mpv ni, tlg bagi pendapat sikit, boleh tak aku beli kete ni.. tq…

  60. reza says:

    toktapa… teman pun org perak jugak, boleh bagitau lagi ape kelebihan & kekurangan, dah pake berapa lama.. betui ke lampu depan tu nanti jadi pudar makan dihari??? kalau baca ni nanti tlg reply..

  61. wan/ktn/phg says:

    hi everybody…………. sya dah memiliki easter ni…… semua ok….. tang kecik kecik punya hal tu biasa la…… so far so good….. memang pueh ati la…..u up grade sikit ….. mesti cun…. dengan harga dia banding cc 2.4 mana nak dapat kan…. so everybody fikir fikir lah sendiri…..

  62. rauna_78 says:

    mpv nih pakai enjin grandis…..cuma tanpa mivec…..

  63. reza says:

    lanz 83.. u dah pakai 3 bulan, mileage dah berapa ye.. boleh kongsi pengalaman sikit tentang kebaikan & keburukan kete ni.. tq

  64. toktapa says:

    yeop reza ..

    lebih : 1) roomy – compare to livina terasa sgt le
    2) murah – banding to grandis estima alphard etc
    3) power – enjin 2.4 mna nak dpt ghege ni
    4) mentenen x perlu riso – enjin mitsubishi melambak kat mesia ni
    5) gear – manual ade auto ade, senang naik bukit masuk town
    6) dari drver seat leh nyelinap je nak pi belakang, x yah keluar x kena ujan hehe
    7) FC x teruk sgt, lebih sket dr iswara 1.3 teman je
    8) udah le tu – lebih2 promote chery alado kena bayor komesin le kat teman hehe

    kurang : 1) interior meterial – quality kureng
    2) seat – kena balut ngn leather baru best ( + RM2k lg nih)
    3) rim – tukor 17 or 18 lagi sedap ( tred in pon mau la + RM 1k+)
    4) x glemer – jenama china

    lampu pudar tu x tau le sbb baru pakai kan. tapi dah lama2 ape pon pudar, beli bmw pon blur gak, org pon pudar bila dah tua ehehe
    tapi masa memula ambik dlu lampu jd cam kabus, bwk pegi sc dorg bukak 1 plastik kat lampu tu ok le. dorg ckp utk negara yg ade salji je
    pakai plastik tu :)

    yeop perak katne… teman di tambun, nmpk chery mitsubishi rich gold drebar kecik2 cam budak sek tu mybe teman le :D

  65. man/trg/ktn says:

    salam….aku skarang ni tak sabo nak tunggu chery easter, tgh tunggu loan lulus…dah test drive grand livina, ok gak tapi dalam nampak sempit..pas tu test drive chery easter, wow….dalam luas, drive pun ok, engine power beb, mitshubishi grandis 1st model….seminggu memikir nak yang mana satu, rasa2 tk menyesal ambik chery easter, untuk save bajet dengan ghege 80k tu berbaloi laa…..lepas ni boleh kontek geng2 chery easter, kita tubuh kelab beb….aku kat terengganu, week end selalu turun kuantan…..untuk wan/ktn/phg, jumpa lain kali kat ktn….

  66. reza says:

    yobtoktapa.. teman teluk intan.. terima kasih la bagi pendapat.. nanti bila teman free, teman g test drive kete ni.. tq…

  67. SYED says:

    aku dah ambik keta ni dah 2 hari, lampi depan memang berkabus dan masuk air, tingkap dpn sblh kiri tak blh naik habis, kusyen dpn tersilap pasang dia boh amrest sblh kiri bagi tmpt duduk kiri. Nak p repair d teluk Intan rabu ni. Lain semua o.k

  68. akob says:

    SAYA DAH SEBULAN AMBIK EASTAR NI. NAK TANYA ADA KE EASTAR CLUB DI KLANG VALLEY NI. KALAU DAH ADA I NAK JOIN. BOLEH BERTANYA-TANYA KALAU NAK TAMBAH ACESSORIES nanti. Hari rabu ni nak pi service 1k km, 1st service.

  69. reza says:

    cik akob, sepanjang pakai eastar ni ada masalah tak, contoh enjin ke, triming ke dan sebagainya.. boleh kongsi pengalaman, lampu depan problem, tak???

  70. akob says:

    Reza san,
    Engine + body setakat ni tak ada apa2 masalah. Headlamp memang ada macam wap waktu pagi kadang2 (tak berapa perasan )tapi bila on engine/headlamp dia auto panaskan untuk keringkan wap tu. Keterangan lampu di waktu malam tiptop. Kelmarin spring suspension ada bunyi masa nak masuk kereta, kena greasing kut. Esok masa service boleh check.
    Features MPV amatlah bagus untuk 80k punya harga. Interior, ni yang kureng sikit, sapa2 yang boleh tolerate dgn ‘made in china’ punya interior quality, untuk 80k memang berbaloi.
    For ‘no frill’ buyer time gawat ni aku recommendkan lepas beli kena spend sikit untuk;.
    1. Seat – tukar leather, fabrik dia kureng.
    2. Rims – Kena tukar sebab offset dia aku rasa not deep enough, gap offset rim tayar depan dgn brake tu sikit sangat. Nak cantik go for rim 17 or 18 , aku pakai tayar 17 tak la mahal sangat bro. Aku trade-in rim&tayar asal dpt RM800.
    Minggu lepas pi kenduri kahwin kat Keratong 6 di pahang, tekan ‘tak ingat’ sedar2 dah 140kmh, belum 1st service tak boleh lebih 100kmh. Minyak RM100 @ 450 km.
    1st 20k sevice free ( minyak engine + labor + dll ) bro. Ada voucher service.
    Lagi satu sebab aku beli Eaststar ni ialah golf bag boleh letak melintang kat belakang vs Rondo tak leh, kecik. Rondo owner jgn mare….he he

  71. lanz 83 says:

    haii reza,u dah booking chery easter?i rasa elok u booking sekarang sebab akan datang harga akan meloncat naik.i rasa semua chatting ikhlas memberii komen tentang easter.buat AKOB lampu depan yang berwap tu boleh hilang,bila u buat servis 1k nanti u buat komplen kat pusat servis nanti diorang akan kasi ajust.

  72. man/trg/ktn says:

    Assalamualaukum Akob, aku tak sabar nak amik easter, loan baru lulus, janji boleh ambik jumaat ini 26hb, nak tanya U tukar rims 17 tu, tayar size apa? Kalau rim yang ada tu memang tak berapa cun sangat, temperature gauge boleh tambah ke? tengok macam tak ada temp gauge, camana nak tau engine over heat?

  73. ciksiti@stapak says:

    salam. sy & suami dah gi tgk chery easter. ingat nak tgk je tau2 terus booking. ni tgh tunggu loan approved. ni la mpv sy yg pertama. waktu tgk kete tu sy x prasan lak temp gauge x de, aircond kat bwh kaki, back wind screen leaking, lampu depan berkabus & masuk air dan finishing getah tu ada problem. dengar kata tayar kena tukar rim 17″ @ 18″ baru ngam. alamak teruk la cam ni. kalu cam ni sy kena gi showrm tu semula la sbb nakkan kepastian ttg problem tu.

    sy & suami dah berkenan sgt kat chery easter. harge bole thn RM86k utk 2.4. tpt duduk cukup kami 6 org sekeluarga x berasak atau sesak sgt. leather seat cantik. tang kualiti dlm tu apa yg u all aspect utk harga 86k?

  74. zmr704 says:

    Sape yg berminat dgn Easter tu teruskan je beli. Jgn dengar sgt cakap org2 yang belum penah guna. Aku dulu pun cuak jugak nak beli sebab macam2 kutukan dari member2. tapi bila dah dapat n bawak diorg jalan2 baru diorg puehh hati. Memang selesa sgt compare n Grand Livina esp kalau family members tu size XXL.

    lanz83, toktapa n lain2 yg guna Easter , korang dah modified ke?.. apasal kat CMC tu senyap sunyi jer

  75. arifalyafiq says:

    Yang berhajat cepat2 gi booking . Tahun depan sohih harga naik . mana nak dapat MPV 2.4L dengan harga 86K

    Teman dah ke China. Berlambak -lambak eastar kat sana. Kira OK le tu

  76. lanz 83 says:

    hai,kawan2 betul kata arifalyafiq sapa yang nak beli mpv yang tiada tandingan harga ketika ini sila buat tempahan supaya tak menyesal kemudian hari.ingat dulu masa naza citra keluar semua rakyat malaysia ragu nak beli sebab buatan korea tapi sekarang macam goreng pisang panas laris dipasaran walaupun kuat makan minyak.sebab rakyat malaysia selalu buat perbezaan kalau caren harga rm;120k tapi dimalaysia baru rm;80k sahaja ciri2 sama tapi dimalaysia 2.0liter.inikan pula chery easter 2.4liter jika diimport dari sana harganya jika tak salah saya rm;160k nyata itulah perbezaannya.

  77. lanz 83 says:

    buat teman2 yang sudah beli chery easter aku syorkan tinted macam toyota wish dan guna sport rim 18′ tentu menarik.jangan lupa rendah 2′ selepas pasang sport rim 18′.

  78. ciksiti@stapak says:

    salam utk kawan2 sume. loan sy dah lulus td tp x smpat lg gi showrm utk tanya masalah2 yg kawan2 cite tu. rasa2nye sy buat pilihan yg tepat ke? kalu pasang back mirror ok x? sejuk aircond sampai kat tpt duduk blkg sekali x?

    lanz83, u dah tinted mcm toyota wish ke?

  79. lanz 83 says:

    buat ciksiti@stapak pilihan awak memang tepat sekali.back mirror tak payah pasang sebab easter ada amaran berbunnyi dan jarak didepan dashbord.aircond memang rasa sampai kebelakang.i dah tinted macam toyota wish tulah sebab i syorkan.u pergi kat kedai accessories cari sticker cermin dari jepun dan tampal kat belakang i rasa jpj pun tak perasan easter di import atau dipasang disini.sebab polis dan jpj lepas.

  80. ciksiti@stapak says:

    salam, tima kasih lanz83.

    chery easter ni cantikkan kalu tgk banyak kali. nampak & rasa selesa utk penumpang saiz xxl. harap kreta ni x de bnyak kerenah.

  81. lanz 83 says:

    buat ciksiti@stapak memang betul kata ciksiti tu.saya rasa kerenah enjin tu tak ada tapi bunyi2 dari bahan2 plastik tu biasa lah.itulah yang akan ciksiti hadapi.

  82. lanz 83 says:

    buat ciksiti@stapak,loan dah lulus keta bila keluar?ambil warna apa?ambil kat jalan ampang ke?salesman sapa nama?

  83. azameel says:

    a friendly reminder: keta baru2 banyak yang dah tade temp gauge contohnya viva n vios.so tu bukan problem pon.

  84. sham says:

    salam…. aku org petama pakai keter chery kat bp dan aku rasa aku org petama yg modified keter ni kat malaysia ….. keter tni tak ade banyak masalah cuma aku tak suka dia punya kusi nak kena sarung dgn kulit je… baru ok … keter aku dah cun sampai yang pakai estima pun jeling aku tak tau macam mana nak masuk kan gambar keter aku kat internet sebab aku tak tau main komputer …..yg aku tau modified keter je..hehehe

  85. ZZ@JB says:

    Salam semua
    Saya dah dapat chery ni on 5/12. 3 hari je booking. tapi tak sempat nak belek lagi. Kereta ni wife guna kat KL, saya kat JB. Sempat guna 2 hari je. Memang perasan ada wap dlm headlight & tail lamp. Tapi kalau menurut kata kawan kita, SC boleh adjust bukak satu plastik dlm headlight tu, sebab direka utk cuaca bersalji. Bunyi setakat ni memang ada kat dashboard, mungkin longgar, bila tekan bunyi hilang. Interior kurang sikitlah, kena sarung lain baru cun. Pasal tak ada temp. gauge tu, kalau ikut manual, bila lampu hijau kat dashboard tu tukar merah, tu maknanya over heating. kalau stay hijau, ok. So far anak 4 org selesa sangat. tak de lagi berebut nak duduk tengah nak kena aircond. Aircond memang power, cepat sejuk sampai belakang tak de problem. Kalau ada yg nak tubuhkan club, dialu-alukan. saya nak join.

  86. reserve says:

    dengar easter akan turun harga…apabila proton masuk pasaran..nissan grand livina akan naik harga..sebab permintaan tinggi..rondo mungkin turun sikit

  87. sham says:

    aku rasa keter aku lebih gempak dari chery hitam 4646 tu …..hahahaha esok aku email kat kau (azameel)

  88. busyra says:

    Sesapa leh bagitau kat mana nak test drive easter di Penang (Sbrg Prai)? Sy dok tgh membuat penilaian nak ambik mpv, msk sini mcm berkenan tp lum tgk real lg. Kena test drive dulu ni… tp tempat sy tak ada pengedar keta besar-besar. Stkt proton dan perodua tu ada lah… anyone blh bg maklumat? Tk.

  89. khamis says:

    Eh? mane dapat source en reserve? khabar angin jer tuh. Saya tau ramai peminat grand livina, maybe ni spekulasi dorang je sebab nak naikkan nama livina n kutuk kereta lain habis2an. jadi semua harga mpv lain turun, livina plak naik. yang saya tahu memang easter punye price xkan turun sebab dah terlalu berbaloi beli mpv semurah tu dgn enjin 2.4 litre. Kalo bleh nyatakan source khabar tu so that kitorang semua x percaya bulat2 je berita tu.

  90. mohd azhari othman says:

    Dengar cerita juga, cherry akan naik harga untuk beri laluan proton mpv. entah le……rumour je kot. tak pe………
    pilihlah keta yang anda mampu. ekonomi tengah meleset ni.

  91. reza says:

    wahai kawan2ku sekalian.. tadi aku g sebahyang jumaat, dpt flyers.. katanya proton mpv dah boleh booking.. betui ke??? dengo citer harga dari 75k,-85, kira mahal jugak la yekan.. baik ambik chery, enjin 2.4.. apa pendapat u all….

  92. wan/ktn/phg says:

    wa dah pakai….. long distance…. cun habis…… selesa , tak bumpi … sedap gila bawa easter… ambil coner dlm kelajuan 140 selamba je…
    rasa mcm bwa normal car je……

  93. myaakob says:

    Tuan/Puan
    Kelab Chery Eastar ni dah wujud lum. Kalau ada boleh sesapa bagi URL kelab. Last week saya pi sc kat jln 225 untuk servis 1K. Layanan di sc memang mesra pengguna. Tak banyak keta lagi, tunggu pun tak lama, masa balik penang & a/setar dari ulu kelang last week engine smooth& quiet tak ada masalah. Bab bunyi sikit2 tu biasalah.

    man/trg/ktn – Saya tukar tayar215/45/R17, tayar nipis ni atas h/way& cornering memang best, tapi saya suggestkan kalau ada yang nak tukar elok guna 50/R17 or 55/R17 baru selesa untuk jalan yang tak berapa elok. Untuk batch baru Chery saya dengar ada modification pada rim tayar + nut&bolt. So mungkin dah tak payah nak tukar rim kut.
    Temperature gauge tu mmg ada kaler hijau. Kalau overheating tukar warna merah lah kut. Salam Maal Hijrah 1430 & Selamat Menyambut Tahun Baru 2009.

  94. WSD40 says:

    Saya baru saja dapat easter semalam 30/12/2008.On the way balik rumah, hujan pulak tu. Betul lah lampu depan nya masuk air atau berwap.
    Tapi pada kesokannya, apabila dipanaskan enjin wap pun hilang.
    Skg aku tengah fikir kat mana service ini, aku di kawasan KL, ada siapa2 tahu tempat service berhampiran Batu Cave?

  95. myaakob says:

    WSD40, di bt caves setakat yang saya tahu belum boleh buat service lagi. Kena lah pi ke PJ Jln 225( masuk ikut BP), sebelah fed. h/way, exit jln 222. Headlamps boleh betulkan masa service 1K no hal free of charge, itu yg saya buat pun last week.

  96. wan/ktn/phg says:

    maaf le di kl sya tak tau kat mana tempat servicenya…. klu di kuantan …. ok ….
    memang best easter ni……
    alah membeli menang memakai…..
    klu ade terasa nak pakai MPV Easter lah pilihan anda semua……
    nak tau lanjut …. beli lah

  97. Enigma4646 says:

    CMC senyap sebab masing 2 bz bawak family ronda ronda ……..Insya Allah kita akan anjurkan …..TT nanti ……

  98. mohd zain abu says:

    minat sangat

    tapi harga masih dalam tawaran lagi ke?

  99. mohd zain abu says:

    menarik………

    kalau nak order boleh gak tapi kena bandingkan dengan inova.

  100. rauna_78 says:

    mana nak carik showroom cherry nih kat area utara? perak ke, penang ke, kedah ke…kat mana yek?

  101. Eastar says:

    myaakob, kelab tak rasmi dah wujud kat sini … http://forum.lowyat.net/topic/825342/+320
    byk info yang mnarik especially minor2 problem dah dibincngkan di sini…
    sy baru travel balik Tumpat, minyak long distance ckup save…isi ful tank kat kepong, balik Tumpat, ke Tesco KB dua kali, P. Kubur skali, then kat Ketereh on the way ke rumah mertua baru isi balik, tu pun baru nak smpai kt tanda merah. Rasanya full tank boleh smpai lebih 630 km

  102. amri71/tloh/phg says:

    aku br sebln sambar chery nih.. aku mmg puas ati gila.. sblm ni aku & bini aku merata cr & compare sume mpv yg ada tapi aku rs aku x slh pilih dh.. mmg btul ckp sue.. aku ckp puas ati. bwk long distance mmg puas ati. takat cornering bwk 140 tu enjut je.btul ckp wan/ktn/phg tu.. skrg ni ank aku 4 org snyp je.. ckup selesa. space dlm nye pun bsr. dibandingkan dgn g.livina & avanza, jauh beza nya.. tp yelah,, mana2 keta @ mpv sume ade kelemahan @ kebaikan nya.. tpt service nya kt PJ sama tpt dgn Merc & Mazda.. aku skrg nk cr sunroof ori nye je lg..

  103. azameel says:

    amri71/tloh/phg, cantik dah keta sham tu, gambar ade dah tp nk collect details sket pasal mods sume, nanti boeh la buat satu article pasal chery yg dh mod maybe nk try ltak skali ngan keta Enigma4646 skali

  104. sue says:

    salam,smua.sue dah booking tp lambat dpt pasal loan cuma 68k.sbb rumah 2biji kreta sbiji nak tambah cherry kna cr 14k.so smua dh clear,tgh tggu stok.no pun dh dpt BKS 5001.hmmm…dh x sbr rasanya.harap2 xde masalah besar kat kereta tu nanti.my husband ada buat ride ke thailand,china,cambodia,laos,myanmar dan vietnam dgn motorcycle,europe pun ada gak.so,bila dah ada club nnti bole la kita drive ke luar negara yea.maklumat lanjut buka website dia.www.outdoormalaysia.com.my

  105. haro says:

    sesapa yg mmg nak beli mpv nie kene tgu perodua mpv.
    proton punye mcm rushing keja dateline so mmg quality mcm proton gak.

    kalo nak beli mpv kene tgk practicability.
    beli sb nak bawa org byk ke, nak bawa barang byk ke, bawa kt bndar ke (urban driving, short distance) and lastly budget.

    avanza 1.5L ok tp suspension van mmg kuat goyang kt blakang.
    yg lain mcm livina, innova..ada member2 kt sini dah bagi review..

    keta korean n china mmg 2nd value rendah so sesapa yg suka 2kar keta kena pikir jugak

  106. Eastar says:

    tgk kat CMC forum, dia org mgkin TT kat Dataran Shah Alam, Sabtu malam esk, sapa-sapa yg dah beli MPV ni bolehlah turun, brtukar-tukar pandangan

  107. Enigma4646 says:

    InsyaAllah See you guys at Dataran Shah Alam – near State Muzeum / Library …..tmorow night

  108. wan/ktn/phg says:

    kete easter ni rasa nya bagi yang kureng budjet mmg sesuai…..
    yang byk duit tu beli lah ikut nafsu …. apa pun semua kete ade kelemahan nya……
    kita sebagai pengguna fikir sendiri la ….. jgn dgr kata org sepenoh nya…..
    nak tau beli ….. gamble…… apa pandangan semua……
    klu dok kutuk apa pun tak jadi…… ibarat kita pilih isteri …. isteri kita tentu kita kata perfect…..cun…. dan sebagaiu nya…..
    tapi org lain….. apa pun fikir fikirkan lah……

  109. azameel says:

    Enigma4646, plz check your email or pm in lowyat.net :)

  110. man/trg/ktn says:

    aku baru ambik pada 2/1/09, dah tukar rim17/55…..dah tukar pada leather sit, nampak ok gak, …. tq buat myaakob sebab bagi pendapat….cuma nak tanya you all…..bila reverse, lampu belakang yang bawah tu nyala sebelah kiri,sebelah kanan tak nyale…. memang macam tu ke? pas tu pasang sport light, lampu sebelah kanan pulak nyala….., pening jugak dibuatnya….tapi pasal performance, memang bagus, tak perlu komen lah….

  111. lan70 says:

    New to website ni. baru book chery eastar. tunggu loan approval.Tentang reverse light tu, memang sebelah kiri aje. apparently salesman kata some high end cars macam peugot pun macam tu. Fog light pun satu aje, sebelah kanan.

  112. sham says:

    amri71/tloh/phg– aku takut kau demam tengok gambar keter aku tu nanti…… hahahaha…. nanti aku emai kat kau

    l

  113. ZZ@JB says:

    Salam
    Busyra & Rauna_78, kat Penang belah pulau ada satu showroom Chery ni dekat dgn PISA. Hari tu saya booking kat JB, register plat KL, kebetulan pulak outstation ke Penang 3 weeks. Tengah outstation tu cabut kejap ke KL ambik Chery ni terus bawak Penang semula. (salesman bawak Chery ni dari JB transit ke KL). Saya sempat cari showroom nak tanya mana service centre kat Pulau. Tapi SC kat pulau ni kena booking awal, so saya tak sempat service kat situ. 30/12 hari tu pergi SC kat Jln 225 PJ. 31/12 balik JB. Kesimpulannya kalau selalu travel long distance memang puas hati & berbaloi Chery ni.

  114. ZZ@JB says:

    Enigma4646, syoknya dapat kumpul ramai-ramai kat Shah Alam. Nak join tapi jauh sangat……

  115. Enigma4646 says:

    Segan lah nak kasi gambar ….aku sibuk takut tak leh nak commit pulak …..apa apa pun …aku rasa lagi ramai yang dah mod Eastar tapi segan nak tunjuk gambo …….Apa apa pun ….this MPV is the best for RM 80 K range ……go chery go …..jealous pulak tgh version baru dah ada leather seat ……tapi aku nak refabric balik …..sesapa ada port ? kalau dan refabric baru cun ambik gambo …..lagipun mod mod DIY aku ni tak habis lagi …..anak masuk sekolah …..sibuk sket …..tapi anak anak la paling happy naik MPV ni …..semalam ada wish park sebelah ENIGMA aku ….peehhh …..ENIGMA ni lagi besau la….lagi garang sehhh……tapi kalau lowered belakang sket …..pakai adjustable …..masuk 4G63T ….Rim 18 ( dah tukar pun ) baru layak ko aku kasi gambar kat ko azameel….he he……sapa la aku …..hanyalah enigma didalam enigma …..

  116. reza says:

    enigma 4646.. dlm minggu depan kete aku keluo, ada ape tips tak?? kau buat acesories kat mana?? boleh bagi adress

  117. zmr704 says:

    Itu hari masa gi servis kat Jln 225 aku nampak satu easter yg pasang spoiler kat blkg. Cun jugak tapi dia dah blah awal. ada sesape tau kat mana bleh dapat spoiler yg bleh match ngan easter.

  118. reza says:

    zmr704.. kete aku kalau tak de ape hall minggu depan keluo.. ada apa2 tip tak?? setakat kau pakai ni ada masalah apa2 tak.. ada tips tak?? tq

  119. man/trg/ktn says:

    Alamak……..,kepada easter geng……….aku ada problem baru pulak…..lampu depan berkabus plak, macam masuk air, tolong respon…..yang lain no problem, aku pekena rim 17(tolak yg lama rm1000), tinted belakang sekali & belakang kiri/kanan 70%, depan kiri/kanan 65% (kos rm200), exause belakang  crome 4″ lebar (rm90) & leather sit (yang ni masuk skali dgn loan Rm3000)….ptg radi pegi K.Trgnu, servis after 1000km pas tu dok usha2 orang kempen pilihan raya……..kat trafik light, sebelah dengan estima……jeling bukan main lagi….

  120. zmr704 says:

    reza… aku pun baru pakai easter ni lebih kurang sebulan jer. so far tak ada mslh sgt. last week bawa ke Cherating sedap je panjat bukit kat Karak highway. Few problem yg dah solve masa service 1000km ialah Lampu depan berkabus n bunyi angin yg agak kuat. tapi skrg dah ok la. Minyak pun jimat

  121. man/trg/ktn says:

    Kepada ZMR704,

    Awak punya tukar lampu baru ke? Yang bunyi angin kuat tu buat camna?……..

  122. lanz 83 says:

    man/trg/ktn say,
    man u janganlah usha2 orang kempen pilihanraya aje join lah sekali.jika tak ada aral melintang aku akan bertolak dari selangor untuk kempen pilihanraya 14/01/09 malam.aku akan berada di kem selangor sehingga mungundi.

  123. zmr704 says:

    man/trg/ktn … masa servis bagitau jer pasal lampu depan berkabus. mmg SC kat PJ dah aware problem tu.
    nak confirmkan pasal bunyi angin tu ko cuba bawa bawah 80km/j. ada tak bunyi angin kuat dari bahagian depan tmpt duduk penumpang. Kalau tak kuat ok la mungkin tak semua ada problem tu …

  124. Easter58 says:

    baru dapat easter….nak pasang tinted……….tapi berapa % kurang pasti……….hai kengkawan, tolong respon………!!!!!!!!

  125. diza says:

    saya baru balik dari alamanda….ada show mcm2 jenis kereta…wooooww!!! easter besar…canggih dan bergaya…tp sayang seribu kali sayang…saya baru beli kereta mpv yg mana harga lebih kurang easter..cc easter lebih besar 2.4 saya punya mpv hanya 2.0….MENYESALLLL!!!!!!.GERAM!!!!GERAM!!!!!GERAM!!!!!

  126. sue says:

    Yahooo…hari nie wa dpt kereta idaman gua ,puas gua round satu KL…mcm kekwn ckp lampu berkabus dah jd cam biasa jea.cuma nk cari punca2 lain blum ada lg…so,THN BARU CINA kali nie lebih bermakna beb…sesiapa yg blum bli lg RUGI BESAR!!!!sbb dpt tahu dari salesman harga akan naik lg!!!cepat2lah ke showroom trdekat,mana tau ada harga lama lg bolehlah booking..jgn terlalu banyak berfikir lagi..CEPAT2 LA SABAR CHERRY …TAKUT MENYESAL KEMUDIAN HARI….chow

  127. lanz 83 says:

    hai,diza! mesti u pakai kereta mpv dimana tempat duduk belakang sekali bukan DUDUK tapi BERSILA.

  128. reza says:

    salam semua, easter aku keluo isnin ni, besok member aku , pasang tinted v cool gold dust ori, cuma rm 1100 je.. aku dah survey kat kedai tinted, rm 1900 naknya.. kalau sape2 berminat boleh call dia **no phone number**(rizal)

  129. diza says:

    Hai!! lanz83 memang pun kereta mpv saya tmpat duduk blakang tmpat duduk bersila…nak buat mcmne dah terbeli…hanya beza 2 bln baru easter keluar..MENYESAL!!!MENYESAL!!!!MENYESAL!!!!

  130. man/trg/ktn says:

    Peehhhh…….Tabik lah dgn sham batu pahat…………u punya modification memang menggancam, tengoklah kita tunggu bodykit yg ori….

  131. reza says:

    tadi kete aku dah siap tinted v cool… baru la mari………. he………… bagus betul la dealer kat puchong tu.. aku siap tumpang show room dia untuk pasang tinted 2 layer aku ni.. aku tanya sale man tu.. ada lagi 2 bijik lagi kete yg harga 79888, kalau sapa yg nak boleh la call mamat ni.. jason..0169003868

  132. ciksiti@stapak says:

    salam, saya baru ambil eastar semalam. first time bawak mpv wah ok gak. tapi hampeh sbb tak sempat sampai kat petrol pam, minyak kereta habis. apa lagi bertolak la kereta baru tu kah..kah..kah… nasib baik cuma 100m je nak sampai petrol pam. tp nasib baik ada brader tu baik tolong tolak sama. tima kasih banyak2 sama brader tu. boleh tau tak lampu reverse memang sebelah kiri je yg nyala ke? bole beritau saya apa yg patut diperiksa lagi selain yg ditunjukkan oleh salesman tu.

  133. Enigma4646 says:

    jom kita pekena teh tarik la …kawan kawan eastar kat area Shah Alam / PJ Subang ……Management Alado nak jumpa aku ….agaknya mungkin pasal club Eastar ni …..apa apa aku lepak kat lowyat.net under Fast and Furious forum …..ramai gak uses over there,……tak lama lagi ramai owner akan menyolek eastar mereka……he he he …good job friends…..all the best !!!! oh ya Reza aku dengar kat Sunway dah ada member kita buat custom bodykit….aku akan siasat siapakah dia …..peace !!!

  134. Enigma4646 says:

    reverse light and fog lamp belakang memang sebelah je …….

  135. SuperEastar says:

    i am puchong sales advisor…who wan to knw about chery eastar mpv pls call me ***no phone number***

  136. sue says:

    Benggang betul dgn PJ branch.janji kereta 09 tambah rm2000 dpt leather sit dan roof rack.bila time ambil kereta semua yang dijanjikan HAMPEH..cakap x serupa bikin!!!dahla x dpt free servis.bila tanya salesman,dia kata manager.bila tanya manager dia soh tanya salesman.weiii,wa bukan nak korang menunding jari sesama sendiri,tp tlg selesaikan masalah wa!!kalau pekara mcm nie pun x boleh selesaikan,mcm mana plak dgn masalah lain???kepada sesiapa yg baru nak booking,tlg teliti apa yg dorang offer!!

  137. reza says:

    sue .. aku ambil kat puchong super hub behadapan ioi mall.. semua ada.. kau kena slow talk dgn branch yg kau beli tu.. smlm kete aku keluo, semua aku dpt.. free servis, harga pun dpt yg lama lagi..

  138. sue says:

    masalahnya dah slow talk dgn manager branch.bila kol salesman,dia kata manager dia soh dia yang gantikan!!!pening kepala jap nak memikirkan masalh nie.bestnya u reza,dpt semua seperti yang dijanjikan.wa NYESAL x sudah beb!!!!kalau tahu wa gie booking kat puchong,bukan nye jauh pun dr rumah..sbbkan ingat booking di ALAMANDA dapat la special layanan tp hampehhh…..tgok la hari sabtu nie,boleh selesai atau tidak…sama2 kita nantikan…

  139. lanz83 says:

    kepada pemilik chery easter,

    siapa yang telah menubuhkan club easter sila e-mail kat aku borang club.

  140. bak says:

    sue, sapa nama sales man tu

    aku baru gak book easter last week kt pj tu.

    suspension gak…dgr

    napa

  141. sue says:

    saya rasa bukan salah salesman,tp manager branch.salesman ikut jea apa yg tertera pada kereta tu ,tp manager dia plak lepas tangan!!!yang bestnya bila salesman tu tanya apa yg xde,dia plak soh salesman tu byrkan…heran gak kalau branch manager x bole selesaikan masalah nie…(musyhkil jap???!!!!!)

  142. reza says:

    sue … i cadangkan.. kalau u tak bayar down payment lagi, baik u hold dulu.. pasal harga tu memang utk 08 punya kete.. 09 memang harga lain.. utk keterangan lanjut, u call kawan i sale man yg kat puchong tu.. 0169003868.. jason.. dia org tak boleh suka2 naik harga.. i tau la.. i keje kat eon..

  143. sue says:

    reza,masalah nyer skrg i dah dpt kereta tp x cukup lengkap seperti yang dijanjikan…bila tanya dorang mcm2 alasan..xpe,nnti i free i call jason…tq reza

  144. lanz83 says:

    sue say,
    apa u nak pening2 u tengok geran kereta dibuat tahun bila.jika tertera tahun 2008,i rasa u bawa kes ni kat tribunal.abis rm 2k tu u bayar tak?

  145. sue says:

    balance rm1512 dgn dorang.sepatutnya time ambil i kna clear balance lg rm400+++ untuk leather sit..bila tgok banyak yg xde,so i x perlu byr apa2 cuma dorang jea yang hutang i!!!kerete dibuat tahun 08,yg rasa benggang sgt sbb, dahla xde free servis,roof rack pun xde…sbtu nie i nak gie lg skali tanya camne.kalau x bole selesaikan gak…i akan ke tribunal !!!tq lan..

  146. reza says:

    Enigma4646.. kau punya aligment ok ke.. aku punya kuat kesebelah kiri la.. mcm mana nak buat ye.. nak g servis center @ buat aligment kat luo.. tapi aku tgk kawan2 kita buat aligment kat luo tak ok jugak.. tlg kasi tips sikit.. tq

  147. bak says:

    Aku pelik gak..napa susah sangat nak nampak cheary ni kat area kl n pj?
    aku ada gak intai2 nak tengok kemachoan easter tu kat jalan raya sblm aku booking.
    huhuh

  148. Enigma4646 says:

    Reza ….to the left to the left ,……aku ingat tak settle lagi la….aku lum cecah 5000 KM lagi….baru 4200….nanti aku complain …Sue …..jgn emosi sgt……kita kena salurkan komplen tetapi ada cara caranya ….join CMC kat lowyat ……

    Bak ….belum ada rezeki ko jumpa chery ……macam anak dara lah ..lagi ko gila gila nak jumpa…dia menyorok…..kalau dia melintas tu …..rezeki ko la….he he….anyway …sesapa yang duk area Shah Alam …leh la ajak aku minum teh ….area Seksyen 7 …..

  149. pokying says:

    member kawe kate dia pakai engine mitsubishi betul ke

  150. bak says:

    memang la bro pokying..pakai enjine mtsubishi..cc2.4.

  151. reza says:

    hebat jugak mitsubishi easterkan.. dah makin ramai kawan2 kita masuk kat forum ni.. he….

  152. sue says:

    hai,aremay..u punya kereta keluar bila?kalau masih baru dlm sminggu,apa kata kita g sama2 pj branch hari sabtu nie nak x?sbb dorang janji dgn sya nak call balik tp smpai skrg x call2 pun..

  153. reza says:

    Enigma4646.. aku keje kat seksyen 7.. bila boleh jumpa.. kau seatting tempat.. khulafapun boleh, barra pun boleh.. pak ali pun boleh… he….. no aku 0132333077

  154. AREMAY says:

    minggu lepas keta i keluar…yg tensionnya x dapat servis free…book bulan 12…katanya saleman masa tu dapat servis free…smlm i cal saleman tu katanya model2009 x dak servis free. cuba sue chek model dibuat bila dlm geran..

  155. AREMAY says:

    sue.saya pun kena gak macam sua.saleman pj cakap x serupa bikin.dah lah kena tambah duit…servis free x dak.

  156. sue says:

    u booking kt mane?sape nama salesman tu?dlm geran tulis 09 tp insuran di buat pd 08…nie yg x sabar2 nk jumpa dorang nih…spatutnya,u gie balik jumpa dorang.tuntut apa yg dorang janji…kalau u free sabtu nie kita jumpa disana,tq aremay..

  157. reza says:

    sue.. nampak gayanya sekarang ni bukan kete ni yg ada masalah.. saleman ni yg ada masalah.. baik bagitau je saleman yg buat hal ni.. takut kena tipu pulak org lain yg baru nak booking kete ni..

  158. Enigma4646 says:

    memang sebelah menyala …europe spec…..Reza aku selalu lepak kat Al Bidayah ….kat belakang esso / shell belakang Uitm ….aku duk Seksyen U12 ….keje pun kat area situ je……belakang umah je……

    ok nanti aku call…..kalau nampak black enigma 4646 ….thats me…kete aku duk kat umah ….ptg atau malam dia mengganas……

    aku ngeteh ngan budak budak motor aku ( SAG ) hari senin …kat Dataran / Rabu kat Bidayah ….Jumaat kat Zul Yahya selang seli ngan Jayati Seksyen 7 …….kalau kete ko kalau sapphire silver aku rasa penah nampak kat area SEK 7 baru ….

  159. paskalx says:

    kalo reverse light n fog light sebelah je menyala..apsal diorg reka dua belah….sure got reason why…nampak pelik je…

  160. ZZ@JB says:

    Salam..
    Dah lebih sebulan pakai Eastar ni. Dah 3 org tak dikenali datang tengok dan jengok2 masa parking kat opis. sorang tu siap ambik gambar semua angle. saya dok perhati dari tingkap…… minat kot…..

  161. living says:

    cik sue..kan dah pening beli easter..angkat livina laa….lain kali u tulis apa yg sa u janji nak bagi…tak pun buat camm aku cal CEO terus…settle masalah…tak pe laa sabar je..yg penting dpt kete…kalau ada rezeki angkat livina plak ye…:)

  162. azameel says:

    cik sue jangan menyesal beli chery tu. nasib kurang baik je tu.try la dapatkan ape yang dijanjikan tu. x pening manepon.biasela dealer2 ni, ade kawan saya sorang beli naza 206 dah brape bln x dpt2 lg, dah tensen gile dah die, huhu,
    lagi pening kalo macam sorang tuh, main tuka2 nickname pastu dok promote livina je. pastu kejap puji chery kejap kutuk plak, adoih, pening daa, saya harap living x terase n jangan pakai nick lain2 ye. sekian terime kasih

  163. kdi says:

    Tu la pasal. kesian kan sape yang beli naza 206 tu. Tapi saya tau die penyabar orangnye.. keter die xde turbo, tu sebab xpernah parking kat dalam longkang. wakaka.. =p

    Besa la dealer ni kite kena ajar ckit. dorang punye taktik kotor mmg xpatut. Serang je dealer tuh. kui2.. hasut2..

    Aik? ada lagi peminat grand livina nak promote livina kat sini guna nick lain? hmm.. dapat komisyen ke bang? udah2 le tu.. apepon, chery eastar ni mmg lagi baik dari segi keluasan dan enjin. harga pun berpatutan. Saya plak nak promote chery eastar. tapi x dapat komisyen la..haha

  164. azameel says:

    aku dengar mcm tu gak..DIE ckp DIE masuk longkang tuh sbab x pasang discbrake blakang. aku pon tatau nape DIE x pasang disc blakang.tuh.. dah2 cukup merepek2 nih, harap boleh sambung perbincangan eastar ni.. satu peringatan, jangan pegi touge dgn eastar anda :)

    Kepada sesiapa yang nak beli Eastar kat branch Pj tu confirmkan dulu ape package2 yang dapat, cakap dah ade 2,3 org complain, nanti diorang gak susah kalo reputation tercemar

  165. sue says:

    saya x pernah kata menyesal,malah bersyukur sgt dgn keselesaannya dan cc pun besar…..ialah cuma ada benda yg blum dpt je.hari nie dh jumpa dgn manager branch.problem dah clear,cuma tggu brg smpai jea.sy dah kata awal2 lg SY X MINAT LANGSUNG GRAND LIVINA!!!!!x sesuai untuk family sy.dhlah cc kureng dan sempit harapkan nama jea sedap…maaflah bukan nak kurang ajar erti kata lain bahasa kasar nya ialah mengutok,tp itulah kenyataan…kahkahkah

  166. lanz 83 says:

    Aku saja nak berkongsi cerita,tempohari aku pergi trengganu untuk berkempen.perjalanan dari nilai ke kuala trengganu aku guna i-charge yang harganya rm 595.00 konon akan kurang penggunaan minyak tapi nyata penggurangganya tidak lah banyak cuma 30 km aje.aku rasa tak berbaloi kalau beli nasib baik aku pinjam kat member.aku syorkan sesiapa nak membeli produk jimat minyak HARUSLAH cuba kesahihannya dulu.

  167. CTR says:

    sy dh 2 bulan guna. masa terima chery estar mmg alignment lari but minta salesman settle kan alignment. So dapat free tinted dan buat alignment. I love my car… sy bercadang nk upgrade seat kepada leather seat or 1/2 leather seat. anyone tahu kat mana blh buat dan price and contact number?
    sy kat area kajang

  168. castelo says:

    Apalah rakyat m’sia ne. Lain kali kalau x cuba, x tahu. Jangan telalu dgr sangat ckp org beb, kata P.Ramli pun belum cuba, belum tahu. Cuba dulu baru tahu. Aku dh pakai MPV CHERY ne dr bulan Nov 08 lg. So far, so good. Ok la dgn harga & CCnya, so aku rasa lebih bagus dr kereta2 yg sama dgn waktunya. Aku dh belasah kt haighway sampai 170km, x ada masalah malah boleh pegi lagi. Tu pun aku punya menteri dlm negeri dh bising, klu x aku dh tekan lg. Dulu masa PROTON baru2 keluar pun, ramai di antara kita semua ckp, alahai……….boleh ke? Tp sekarang ne hampir kesemuanya rakyat kita dh pernah pakai kereta NASIONAL. X kira melayu,cina,india malah warga asing pun dh pakai. So bg aku x ada masalah klu lu org beli MPV ne. Lg pun klu lu org dh banyak duit sgat, beli lah keta yg mahal. JANGAN marah beb, sekadar memberi teguran jer.

  169. kej@m says:

    hmm..ape kate admin buat 1 poll utk mpv..yg mane paling best..

    (hehe..tgh pilih nk beli mpv yg mne..)

  170. Enigma4646 says:

    Eastarian Cawangan Shah Alam Call me for ngeteh …..019 214 2131 / 012 265 4646 ….AJ …

  171. lanz 83 says:

    castelo say,
    aku dah pakai 2 bulan so tiada apa masaalah yang besar.last saturday aku balik dari trengganu selepas balik dari berkempen aku BELASAH kat highway pantai timur meter boleh cecah sehingga 180km cukup stedy.pada kawan2 yang guna chery easter jumpa saya dipusat servis pj jam 9am inyaALLAH nak buat servis 5000 tapi meter hampir 7000 tak sempat nak servis sebab berkempen di trengganu.JUMPA DI SANA BOLAE BERTUKAR PANDANGAN.buat ENIGMA4646 club apa cite?

  172. wan/ktn/phg says:

    haqi geng easter , wa dah pakai masuk dua bulan……. dia punya speed … hoi yo……. gila beb…. estima 3litre pun wa overtake senyum je.
    memang best kete ni….. dgn harga gitu ….. skrg di kuantan … kene q nak mpv ni tau…….
    wa dapat semua yang di janjikan… FULLSPECS …….
    CUMA WA TAK TUKAR RIM 17″ JE LAGI….. WA PUNYA KEDAI TAYAR KATA … GUNA JE RIM 16″ TU… CUMA TUKAR SIZE TAYAR JE……
    SEBAGAI EMPUNYA EASTER NI KITA ADALAH PERCUBAAN BAGI MPV NI…… APA APA KITA HARUS MENERIMA APA JUA YANG ADE KEKURANGAN NYA….

  173. castelo says:

    lanz83. Kt tangan aku jer dh ada 8 org geng CHEERY. So aku tepanggil juga bila becerita bab CHEERY ne. Sory klu aku telewat masuk coroum ne, bknnya apa aku telalu sibuk sikit skrg ne. Aku pun dh tgk & dh baca dlm website ttg member kita Enigma. So far cantik juga bila dh solek MPV ne. Jadinya aku nk gak jumpa dgn GENG CHEERY sambil mengetih, itu pun klu pd mlm2 minggu @ masa cuti la. Tinggal skrg ne aku ingat nk solek dgn body kit tp masih mencari2 lg design yg betul2 ngam dgn body CHEERY ne. So klu ada sesiapa yg dh solek tu, tkg la bagi kwn2 tgk dulu ya

  174. lanz83 says:

    Maaf terlupa pulak tarikhnya 24/01/2009 jam 9am.

  175. lanz83 says:

    CASTELO say,
    awak tinggal kat mana?saya tinggal di nilai 3.boleh lah kita tubuhkan club chery secepat mungkin.bila awak senang awak colling aje 013-3200083 atau 017-3830083 inyaALLAH saya akan turun.saya harap pemilik chery easter join sekali lagi bagus.

  176. reza says:

    wahai kawan2 semua.. korang ada baca tak kat low yat forum.. bro wsb meter tempereture dia rosak atau over heat.. masalah baru tu atau dia ada ubah wiring utk tambah double din tu penyebab meter tu jadi problem.. takut jugak aku nak tukar dvd player, pasal dari apa yg aku selidik, wiring kete ni dah mcm system kete mercedes.. ada member aku test kete aku hari tu.. dia keje kat c&c..

  177. AREMAY says:

    hai..ada tak kawan2 mengalami masalah bau dari luar spt asap exzoh kenderaan depan semasa q kat trafik light masuk ke dlm kereta walaupun suis ventilation luar dah ditutup?saya dah komplen kat CC tapi masih x menjadi.?

  178. zmr704 says:

    lanz83, saya kat area putrajaya. boleh ajak sekali kalau nak ngeteh…

  179. Castelo says:

    Lanz83, Aku tinggal kt Bdr Mahkota Cheras. Klu nk mengetih nnti kita boleh setting betul2, k. Ne no Hp aku 0123026797. Utk Aremy, keta aku pun sama gak problem (masuk bau eksoz) Tp aku dh bg tau dgn servis Pj, so kata depa keta ne d reka mengikut spect CHINA, coz kt sana ada salji. Dia org mmg x boleh buat apa2 melainkan sumbat lobang2 kecil dlm enjin. Kita kena control sendiri, klu keta berhenti belakang lori 2 bas offkan A/C sekejap. Aku dh sound dah dgn mekenik supaya cari jln nk sofkan problem ne.

  180. bp oldtimer says:

    salam..dah 2 bulan pakai kreta nie. x masalah. best. x sakit badan bila jalan jauh.

  181. AREMAY says:

    Thanks..castelo…kalau u all tau kat maner dah ada jual@ keluar body kit cherry eastar nie tlglah kasi tau.padangan belakang x mengancam….sakit mata bila nengok..

  182. AA says:

    I baru dapat kereta last week. Nak tanya satu soalan, ada satu butang kecil (gearshift lock) dekat gearbox, adakah ianya berfungsi atau sekadar hiasan sahaja pasal i tekan-tekan, dia tak memantul balik.

  183. mohd radzi zakaria says:

    Salam sahabat-sahabat semua…kawe ni ada big problem laa…kawe bercadang nak sambar chery easter ni sebuah…tapi kekawan pulak ramai yang kurang senang dengan pilihan kawe ni..dorang kata keta ni baru sangat lagi guna kat mesia ni..so takder experience laa.lagi pun china punyer buatan…takut jadi mcm sutera…dah tak berapa laku kat mesia…apa pandangan korang seme…

  184. kdi says:

    Bro Radzi, pedulikan ape orang cakap. yang penting kita yang nak beli kereta kan. Orang lain tu besa la kadang2 jeles dengar kita nak beli kereta besar. Yang penting, survey elok2, kenakan ngan budget, test drive, rasa bagus, terus beli! Tengok macam kawan2 kita yang beli eastar kat sini mana ada cakap menyesal. Tengok member kita Sham tu buat mod lagi kat eastar memang nampak style giler dengan bodykit eastar yang unik. Tengok kat link nih :
    http://kereta.info/white-angelic-chery-eastar-mpv-modification-and-details/

    So, kalo dah cantik camtu, apa agi orang nak kata? Janji kita sendiri puas hati. =)

  185. mohd radzi zakaria says:

    Terima kasih bebanyok la sheikh kdi tolong bagi semangat ke kawe….paling2 tidak dapat la kawe pertahankan semangat kawe nak beli keta tu…tapi ada skit musykil laa kat lubang econ belakang tu…kawe dok pk kalu laa bebudak kecik ni tertumpah air ke dalam lubang tu takpe ke…tak rosak ke nanti..atau masuk pasir ke…guane yek nak membuangnyerr..ada ke apa cara nak lindung gotu dari terpijak atau apa2 laa..

  186. rondo-ronda says:

    sebab tu jgn ambil risiko beli kereta yg tak ikut spec negara kita…nampak sangat easter ni x buat rnd dulu…main jual je kat msia..even rondo pun x de masalah dgn msia..kalau setiap kali ikut belakang lori bau asap ..tu problem beb..walaupun easter kete cina..tp bila nak jual kat msia..kena la ada pembaharuan….kita ni bukannya bahan ujikaji mereka…apa punya lembab la syarikat easter malaysia ni…

  187. wan/ktn/phg says:

    hello…… semua …. wa dah pakai n drive long distance….. dlm town….. tak ade problem pun bau asap …. apa ke….
    biasa lah dlm byk2 tu mesti ade yang tak perfect ….. biasa la……
    jgan main hentam je…….
    kita yng nak pakai ape pulak org sekeliling yang sibuk…… sama gak ngan proton ….. perdana ke …. waja ke…. sama je……
    klu tak pakai mana tau….
    jgn dengar kata org…. tepok dada tanya sendiri beb…..
    mcm kita nak kawin gak…. ade tanya org ke……????????

  188. Enigma4646 says:

    Salam,,,,Aku kat Dungun …..tadi ke Setiu jarak dalam 290KM …cost minyak aku RM 50 je …….hujan …..hari icon spanar muncul …..mileage aku dah 5250KM…..balik dari Dungun next week aku gi service la kot…..untuk 5000KM….bau asap tu korang cuba try kotak air filter …..tiub yang bawak masuk angin tu ….try cek kat sendi dia…..kot kot tak pasang kemas……

    Tentang wiring pulak ….kalau korang cabut fius reverse lamp belakang …..kalau korang reverse ada sentapan kuat ….so letak balik fius kalau korang sakit hati tgk lampu tu nyala sebelah ….aku buang je socket reverse lamp tu …….

    canggih kete ni …LPT 170KMH kacang putih je…..berani tak berani je……ye lah bawak 5 nyawa …….so byk ingat family la……..

    I tell you …….Eastar adalah satu ENIGMA !!!!

    kos minyak dari Shah Alam ke Dungun average speed 130KMH ……jarak KMH 450KMH RM 70 je…..gila save…..dulu waja turbo aku pun RM 80 ……..damn ……

    sapa duk kuantan roger aku …..aku ingat nak singgah TC …mandi ….tapi air laut bergelora la…..

    019 214 2131

  189. busyra says:

    Masa sy cakap kat hubby pasal easter ni dia pun mcm kebanyakan org… china brand, tak naklah. Banyak lah hujahnya utk menyokong pandangan negatifnya terhadap easter idaman saya. Ikut kehendak dia kami pun pi test drive rondo. Ok gak, cuma agak sempit. Semalam sy ajak dia ke showroom chery, test drive sekali. Sekali tengok terus dia jatuh cinta. Tak payah dah saya nak ayat dia panjang-panjang… Bawak easter rasa mcm bawa kereta je, sebab tak tinggi sangat. Sy lum pernah jumpa keta (keta yg biasa sy naik la) yg boleh tutup keempat-empat cermin tingkap serentak guna remote control tanpa perlu on kan kunci, itu lah magicnya Easter. Sekarang kami dah gila bayang ngan Easter… tapi sayangnya duit downpayment lum cukup. Keta kami sekarang bln 5 baru abis bayar… Takut lah harga Easter naik lagi. Skrg harganya dah RM88,888. Waa!!!

  190. busyra says:

    Cuma satu la… pasal ccnya 2.4, insurans dan roadtaxnya agak membebankan bagi kami yg berpendapatan sederhana… Teruk juga nak menyimpan nanti…

  191. Enigma4646 says:

    busyra …..always busy …..cari duit….pelan pelan ……..InsyaAllah kalau perbincangan dengan management Chery HQ menjadi…..CMC akan ditubuhkan……saya antara first batch owner Eastar ni …merasa bangga dengan perkembangan MPV/Wagon ni …….semoga ramai lagi terus membeli dan mengakui KEHEBATAN ENIGMAnya…..

  192. Yan says:

    salam busyra klu rsa mampu n brminat bli …………tpi klu klu rsa blum blh amik lgi wlaupun brminat baik tggu dlu jgn sampai keta brjaln insuran n roadtax mati bhaya tu lgi satu jgn smpai mnthly instll pun sangkut2 pun leceh nanti nk setelkan biar btul2 dh selesa brulah bli dgarlh nsihat sya bab mnat n kwangan kna jlan seiring pnting sgt tu…ikhlas dri ex banker n current financial adviser

  193. Enigma4646 says:

    try masuk http://www.forum.lowyat.net/topic/825342/+400

    ada a few sticker baru kat enigma aku …….tunggu bodykit idaman je…….

  194. azameel says:

    enigma4646 merendah diri plak,
    dari aritu dok merisik x dpt2 lg..hehe :)

    haa..nak pg tc ke??
    umah aku 1km je dri tc hehe.
    kalo aku npk 4646 tu aku snap je gamba nyer
    jgn marah hehe

    n kpade owner2 keta lain yg dok condemn keta ni dah2 le tu,
    ade aku delete je nanti, tlg bgi comment yg relevan plz…peace

    n to enigma4646, jaga2 sket kat lpt tu, especially time ops sikap ni, dlm gelap2 buta, tade lampu,bridge, jejantas etc tp polis boleh tembak speed trap jgak
    pnah kna taun lpas kat km104 lpt-lanchang

  195. azameel says:

    Assalamua’laikum dan salam sejahtera,

    latest info from my brother

    1) current price arround rm80,888
    2) bodykit will cost extra rm2800
    3) the best news is current interest rate is 3% only compare to mine 3.8% during the purchase on last november 08.
    4) roof bar will cost you rm500 – current release installed with roof bar
    5) leather seat will cost rm2k->rm3k

    i would like to recommend to choose islamic loan while the interest rate is equal and there will be extra benefit compare to conventional loan. base on my experienced, Make sure to mention you loan type during loan application as conventional loan will be treat as default choice.

    a happy cherry user

    -courtesy of 6556 from cmc@ lowyat.net forum -
    http://forum.lowyat.net/index.php?showtopic=825342&view=findpost&p=23207480

  196. kdi says:

    PERHATIAN : Abaikan komen “rondo-ronda” di atas sebab die tu owner nissan grand livina yang x suke MPV lain kena puji. Sekali gus memburukkan nama owner grand livina yang sedikit menggelabah. Kawan2 grand livina yang lain, tolonglah nasihat kat kawan korang tu. Jangan jadi macam tu ok. =)
    Maaf lah kalo terkasar bahasa. hu2.

    So sape agi ade beli MPV Chery eastar nih? Meh bagi komen yang jujur tentang prestasi, kualiti dan penjimatan minyak untuk panduan ramai. tq

  197. Enigma4646 says:

    post your top speed of Chery Eastar here…….

  198. busyra says:

    Sy dah tgk gambar keta sham. Kat mana nak tgk gambar keta enigma4646 pulak? tlg bg link, tq.

  199. busyra says:

    Tq Yan atas nasihat.

  200. Enigma4646 says:

    Azameel ….aku rasa aku mekap ala kadar je…..kalau dah berbody kit ….dan seat aku dah difabric baru aku rasa lengkap enigma aku …..asyik hujan je kat Dungun / KT / Setiu ….pagi ni baru aku basuh …..dahlah kaler itam ,,,…kat Dungun ni saja ….aku rasa dah dekat 10 biji aku jumpa ….tadi kawan adik aku pun dah dapat kaler putih ……semua kata enigma aku cun ….( not me ) dah siap dah stiker RalliArt custom made by kedai advertisement adik aku …..CREATIVE SOUL ART SIGN …885 Jalan Nibong Stesen 23000 Dungun Terengganu No Tel 09-8456054

    Boleh menerima sebarang tempahan banner/sticker/tshirt printing/namecard/plat kete/metal work/brochure/paperbag/ macam macam sorry mod mencelah skit….so kawan kawan chery kalau duk area Dungun leh mari ke Kedai Adik Aku …..

  201. azameel says:

    hampeh btol la mamat tuh. buat buruk name owner grand livina je. dah2 le tu wei, respect la org lain sket.

    untuk pengetahuan anda semua, rondo-ronda tu ade byak nick yg dipakai tp org yg same
    rondo-ronda,living ,empunya ,reserve,owner,sherry,ciksiti,feedback,mylivina,grandrondo,livinian,me,set,terry,cery,mohammaed,mohamada,
    ni sume name2 yg die pakai,kalo jumpe nick2 kt atas xyah pcaye ar ckp die.,aku pon x paham die nak ape, tpi die pkai liviina pastu second car yg die suke rondo.
    pastu dok kutuk2 keta lain pastu tetibe puji plak
    haish, sakit otak ke ape

  202. nik mazeliha bt nik says:

    loan aku baru lulus.eastar tak sampai lagi warna brapa lama lagi kena tunggu.

  203. busyra says:

    azameel, betul ke harga rm80,888. Sy pi showroom penang sabtu lepas katanya rm88,888. Harga ikut branch ke???

  204. ninna says:

    aku dah booking easter idamanku sebulan lepas, loan pun dh aprove tapi salesman ckp kereta yang aku nak(warna hitam)lambat sikit… berapa lama lagi aku kena tunggu ni?tapi yang bestnya aku dapat harga 79,888

  205. nik 701 says:

    enigma 4646, aku nak tahu mana nak dapat gril yg ada lambang mitsubishi dan macamana nak replace dgn gril cherry easter depan dan belakang???tyre dan rim yg u pakai tu saiz berapa?? blower aircond seat tengah tak masuk habuk ke kalau tutupmesti tak sejuk punya org kt belakang kan???

  206. Enigma4646 says:

    nik….aku custom made ….cabut semua logo chery …aku buat plat baru …dan attach logo mitsu ….senang je………kalau duk shah alam leh aku tunjuki kamu…….oh ya …balik ganu byk jumpa saing hok pakai chery ……memang best !!! semua kata best pakai …….wiring teknologi merc…..betul ke ?? gambo spanar untuk service 5000km menyala ……doh …..skrg mileage 5600km baru balik dari Dungun ….sabtu ni aku nak gi servis dan jumpa management Chery pasal club

  207. AA says:

    Salam, kawan-kawan,
    Nak tanya sikit, satu butang kecil (gearshift lock) dekat gear box, ada function ke atau memang fix kat situ macam 6 lain butang kat depan tu.

  208. Enigma4646 says:

    butang tu tak function aku rasa……kalau ikutkan memang ada function ) gearlock ) tapi ditakfunctionkan….kalau korang tengok bawah seat depan pun ada wayar yang tak diconnectkan …..mungkin wayar ‘heater’ untuk seat kot…….kalau leh adjust buat kerusi mengurut lagi cun …….he he

  209. busyra says:

    Ninna booking kat mana? Nape la harga kat Penang mahal…?

  210. reza says:

    busyra.. kau cuba call member aku kat puchong kalau ada harga 79,888..0169003868, jason.. aku dulu ambik harga tu..

  211. mohd radzi zakaria says:

    Sori kekawan…kurang mengikuti perkembangan terkini…keta 2.4 berapa insuran + roadtax skg?

  212. Enigma4646 says:

    2.4 rtax RM 550 …insuran tgk sum insured dan NCB korang la…..

  213. mohd radzi zakaria says:

    Bagus betul enigma byk maklumat yang kawe dapat ttg keta ni…tq so much…nak tanya satu perkara lagi keta ni pakai timing chain ke guane…eja pun tak betul kot..sori.then apa biasanyer perkara2 atau tawaran2 yg dijanjikan pada kita kalu amik easter yang standard punyer..kawe baru cadang nak tempah nii…ada tak pulangan money pada kita berapa dia bagi…

  214. nik701 says:

    tq enigma.berapa jam boleh siap .sebab kalau bleh kreta sampai i nak terus pasang macam you sebiji.i tak mahu tengok lambang chery ,besar sangat.

  215. ninna says:

    busyra…. i booking di kota bharu pd 28.12.08,insyaallah minggu dpn baru dpt warna hitam dgn harga lama

  216. busyra says:

    Tq reza. Sy dah call Jason td, katanya kalau tanpa leather seat RM80,888, dgn leather seat RM82,888. Kalau Penang dpt bg harga ni leh amik kat Penang. Susah nak gi KL kena amik cuti.

  217. julajuli says:

    salam semua…

    minat sgt dgn kete ni.. still memikir lagi.. nak beli mpv proton ke..easter..

  218. Enigma4646 says:

    sapa nak RM79888 hanya ada kaler sapphire silver ….leh ring ring aku

  219. busyra says:

    rm79888 tu stok 2008 ke?

  220. azazza71 says:

    Salam semua,

    Saya dah guna MPV ne 2 bulan sehari.. so far so good..hari ne i discover benda baru..mungking ada yang dah perasan kot… “faceplate” untuk pedal minyak MPV ne flexible lah….tekan sikit ke , tekan sampai bawah ke ..cam bro enigma4646 kita yang dah buat top speed 170km, saiz kaki kecil ke, besar ke….kita masih dapat tekan pedal minyak tu sepenuhnya terutama kepada kaum hawa yang biasanya pakai kasut tumit tinggi..bila nak drive keta kena tanggal kasut…ngan pedal yang flexi ne..betul2 membantu…tak sakit kaki..saya dah try..ditambah pula ngan “pickup”nya..tekan sket je dah mencanak…power…

    Kepada bro2 semua..kalau nak test..pedal tu flexi ke tak..tanggalkan kasut..ala-ala kaki ayamlah ..n tekan pedal tu..baru bleh rasa “keflexian” nya peda minyak MPV ne. : ) .. meter km dah tunjuk spanar 5200km..time to service…

  221. nik 701 says:

    enigma 4646 tolong response cikit…..!berapa jam boleh siap?insyaallah minggu depan eastar i sampai warna hitam.i nak terus pasang macam you sebiji.depan dan belakang.area mana you buat-custom made tuuu…i tak mahu tengok lambang chery besar sangat!berapa kosnya?

  222. Enigma4646 says:

    kos nya ya emblem mitsu mahal gak la…..tapi kalau ko nak tgk dekat ring je aku …019 214 2131 / 012 265 4646

    Aku DIY semua sendiri ….kreatif bro …..tak pe aku leh bantu ko …..janji ko ada minat …….

    aku dah ada acuan untuk depan grill……kos aku rasa dalam RM 100 lebih sket …..dua emblem / custom emblem holder / gam cap gajah / sticker / emblem tulisan mitsu …..

    jangan sayang buang chery punya logo ya……he he….kalau tak ….tak menjadi ….

    170KMH …..actually ko leh gasak lagi …….berani tak berani je…..estima ….kacang …….tapi aku surrender ngan camry 2.4 baru ……..ha ha ha….

  223. Enigma4646 says:

    busyra stok 2008 …….non leather tapi full spec la……kalau nak ….gi tau …leh ambil kat HQ

  224. AREMAY says:

    kepada member2 yg minat nak beli cherry.tanya betul2….pakej servis free ada lagi tak?aku dah kena rm99.90 first servis coz model2009 booking 2008.

  225. lanz83 says:

    AREMY say;
    betul ke kau dapat tahun buatan 2009?cuba tengok betul2 kat GERAN ORIGINAL.bukan apa takut kena tipu ngan salesman ramai kawan2 dah kena tipu.

  226. AREMAY says:

    lanz..dlm salinan geran jpj saya model buatan 2009…tapi yang muskilnya…ada brother kat SC tlg check no series kat casis kata ada.no…….08……dan invoice handover kereta juga ada tulis model2008.follow up dgn saleman tu dia tetap kata buatan 2009.tapi ..yang hairannya tak kan dah keluar kereta 2009 begitu cepat selepas seminggu new year09.tapi yang pentingnya diregister pada awal tahun 09..dan buatan pada2009 pada salinan geran jpj…ada harga sikit kalu nak jual.aku rasa memang kes tipu nie.apa pandangan bro..?

  227. busyra says:

    Sy dah booking easter kat Sg. Petani, snow white. Nak sunbeam silver tp tak ada. Dpt harga diskaun RM79,888 (fabric seat). Salesman tu ada sebut, ngan dia ada gak stok 2008, harga sama RM79,888 tp ada free servis setahun. Yg sy punya tak ada free servis sebab model 2009. Lepas abis stok harga lama (ada lg 2 buah) katanya harga akan jd RM80,888 (fabric seat) dan RM82,888(leather seat)

  228. BAK says:

    salam….aku nak book chery ni..warna apa yg cun bro…aku suka putih tapi tengok silver ok gak..ishh..dalam dilema la.

  229. busyra says:

    Bak, kata salesman aku… warna silver terlalu biasa, hampir kebanyakan kereta kat jln raya warna silver. White ok la.

  230. Enigma4646 says:

    model apa apa pun ….ok …nasib baik ….ok …..aku nak gerakke SC PJ skrg …..sapa sapa nak berjumpa leh gi sana ……idup CMC !!!

  231. ciksiti@stapak says:

    salam, dah 3 minggu sy drive eastar so far so good speed baguih cuma aircon ada problem lah. aircon sejuk kalu on selepas panaskan enjin, tp cuma blower je yg rasa kalu on slepas drive 15 minit. paham2 la problem sgt bila hujan. camna nak nak buat ni? kalu hantar sc diorg charge ke?

  232. reza says:

    ciksiti@stapak .. minggu sudah saya g servis, saya nampak ada 1 kes mcm tu, rasanya tak de caj.. pasal under waranty.. g je..

  233. busyra says:

    Sory menyampuk, sy lum ada easter tp masa gi test drive hari tu ada salesman tu tunjuk, kalau tak rasa sejuk (rasa angin je) sila tekan butang a/c kalu tak silap la. Try dulu, kalau tak jd br refer SC.

  234. Enigma4646 says:

    just enjoy free service……5000KM ….happy chery owner……..

  235. ciksiti@stapak says:

    salam, sy dah gi sc pj tghari tdi. sc kata ada bloking kat aircon tp x sure part mana. utk sementara diorg tambahkan aircon gas, so ok sikit la. kene dtg balik isnin ni utk buang blocking tu. x kene charge sbb under warranty.

    memang betul kat highway tekan 120km/j pun x terasa. anak2 yg duduk kat belakang pun rasa teruja. apa pun harap2 pas ni x de masalah lg.

  236. enigma4646 says:

    cik siti ni ke yang belakang saya tadi kat old klang road ???? he he….BKF 5001 ???? bila nak join komuniti CMC anyway ..kalau salah org takpe la…..emmmm apa masalah aircond puan ???

  237. sue 5001 says:

    its me la…oh!itu ke kereta enigma4646….bukan xnak join tp sibok sgt.tgoklah.. one day is coming..hahaha…

  238. kdi says:

    Adeyh.. cam kelakar lak korang bleh ada kat satu tmpat sama tapi xperasan. kah2..

  239. lynna508 says:

    a’kum minggu lepas dah gi try test drive kat wakaf che yeh best rasenyer lbh dari bawak ria n odisey lama. Nak tangkap satu nama plak blaklist pasal jamin org beli kete ngan ambank, org tu cumer byr sebulan jer. Ader tak sesapa blh bg cara nak dapat loan kat mane2 finance? Tolong…. tima kasih.

  240. Yan says:

    lynna508 try call salesman ni tony batu pahat klu dia sanggup tlong kena amik dgn dialah 0167197788

  241. lynna508 says:

    tq yan, tapi jauhnyer ngan ghumah saye. Nak tak nak, kena try jugak nih.

  242. lanz83 says:

    AREMAY say,
    saya rasa itu dah cukup membuktikan tahun 2009.proton tu macam tu jugak mana ada buatan 2009 boleh keluar bulan 1.tapi kalau nak jual ada value lah.

  243. lynna508 says:

    nak tanyer lagi skali, ader tak sesape tahu camner nak ngejas blacklisted nak buat loan, kalau boleh yang area kelate n ganu.

  244. ab halim bin ab samad says:

    dah 2 bulan guna…sangat ok..org china kan kata,ptoton…kreta malaysia tu?..so,jgn le ada kata mengata..nak beli,beli,x mampu beli,diam2..

  245. nik 701 says:

    aku bengang……dgn salesman aku ni..lepas sain aggreement kemarin dia call aku ,dia kata bulan 3 baru dpt warna hitam.dia kata kilang tak sempat buat.boleh caya ke???betul ke warna hitam bulan 3 baru ada…….enigma 4646 ……tolong bagi pendapat.aku nak warna hitam……salesman putar belit.bengangnya aku.

  246. enigma4646 says:

    owhhh Sue rupanya …….apsal tak pin pin ….??? he he….u duk Puchong ke???? sama lah pulak kaler hitam …..he he…..tak nak convert jadi mitsu ke ????

    Nik 701….ko book kat mana ???? kalau kat PJ leh aku tolong jenguk ……

    untuk share more infos and see more enjoyable photos of Eastar …..browse to CMC lowyat

    forum.lowyat.net/topic/825342/+500

  247. sue 5001 says:

    yurpp,sue dok kat bukit jalil…mula2 ingat nak follow siap potong byk kreta…tp tetiba jln lain2..hahaha..tgoklah bila senang kitaorg gie lepak kat dataran shah alam…bukan xnak convert jd mitsu,mula2 nak cari spoiler dulu..tp byk kdai kat kinara xde yg match.ada idea x???

  248. busyra says:

    Saya pun nak cari spoiler gak. (Keta lum dpt lg, ish… rasa cam lambat betul setiap hari berlalu).

  249. AREMAY says:

    hi..smlm aku dah gi survey ….bodykit kat D1aerokit works at bandar sunway.full customised bodykit termasuk spoiller&cat rm3700.sapa nak boleh hibungi mr lam 0129248627….sminggu siap.

  250. AREMAY says:

    customised body kit yg disebutkan tu macam yg dibuat pada toyota wish(new design) at autopista.com.my -

  251. lanz83 says:

    hai selamat pagi pemilik chery easter,
    saya ada masaalah sikit untuk dikongsi bersama dan saya sudah memiliki easter selama 3 bulan.minggu lepas tiba2 dalam chery ada bau asap dari luar dan bunyi bising angin dari luar yang sama dihadapi oleh pengguna easter tapi setengah jam memandu bau asap dan bunyi angin tiba2 hilang.SIAPA PENGGUNA EASTER YANG TAHU MASAALAHNYA sila berkongsi bersama.

  252. enigma4646 says:

    lanz….all explained in our CMC forum at lowyat….c u there….TQ…err sue5001…..jom la lepak ….kalau ada facebook leh add…..build the community

  253. Mohd Radhi Zakaria says:

    Sonok gak dengar kekawan dok citer pasal keter easter masing2…..aku gak masuk angin kuar asap…

  254. enigma4646 says:

    beli satu baru tahu

  255. Amir says:

    loan dah lulus, next weak teusday dapat kete, terus nak tukar rim 17, masuk dvd, pas tu aku tunjuk kat korg, ok tak ( macm tak caya loan lulus 90% pas tu interast 2.85 )

  256. enigma4646 says:

    congrats bro Amir ….what color …lucky your interest so low….how many years???? nanti join CMC….18 inch la bro…..

  257. Amir says:

    ok ke 18 , ade problem x kat wheel depan?

  258. Amir says:

    color biru ape tah. sory gua tak tegok type of color, 7 years. gua nak joint2 ni problem skit la, gua sibuk skit pas tu gua dah tua segan nak joint lu org. anyway gua try, nanti bgitau activity, for yours all information gua dah try all type of mpv but CA not bad, power & murahhhhhhhh

  259. enigma4646 says:

    tua ?????? ha hah a…….tua tua pun nak gak tukar 17 ,……ha ha….anyway…18 selamba je ….ingat kalau ada rezeki….nak sumbat 19 lak……

  260. ahamdnaisfu says:

    Amir , baguih la u dpt low interest. bank mana & cawangan mana. Ramei berminat ni
    Satu lagi, Rim 18 tak berat sangat ka. Ada effect FC ? Anybody yg dah ada experience guna Rim 18 dan effect kat FC ?

  261. reza says:

    wahai kawan2.. aku ada emblem mitsubishi ori, 1 set depan dan belakang..sape nak boleh call aku.. member aku baru baliki dari jepun 0132333077

  262. Amir says:

    silap la, colour kete silver. pd mulanya public bnk setapak lulus loan 80% je. salesman tu try kat ambank, dpt 90%. ambank mane, nanti aku tnya salesman tu. rasaya ibu pejabat kot. ttg rim plk, sape yg dah pakai 18, ok ke? kongsi la kat sini..

  263. enigma4646 says:

    Rim 18 ……mana berat ………semua rim sekarang even Taiwan pun dah tak berat ……ko risau apa …Eastar berap CC ??? 2.4 cc bro …….aku siap leh SPIN lagi ………tu 18 inci tu …..so korang kalau pakai 16 inci tak leh spin …..buat malu je la……kenyataan …….

    so emblem ORIGINAL mitsu ????? berapa ????? ehh korunk ni aku ajak minum …..korang macam malas je……lagi sekali ….aku kat area Shah Alam ni …….leh ring aku …….

    Amir…kaler biru memang ada….tapi lum keluar lagi ….kat europe ….china dah ada….kaler kaler yang tak de kat sini …….anyway ……jangan la risau ….RIM 18 ….adalah terbaik untuk CrossOver V5 ni …….just nice org putih kata…………….FC ??? minyak aku balik ganu ….RM 100 leh cecah mileage 550 KM …….masa balik ke KL ….masa pegi RM 70 sampai Dungun 300++KM ….dari Shah Alam …

  264. hafizi says:

    sedap paaaaaaaaaaaaa chery….kawe pakai dah dari bulan 10 2008…bagussssssss ulang alik kat kelantan..WRY 2045 tuh kawe piunya..sapa2 nak buat leater seat kat kota baru murah BUMI OUTO rm 1300 3 jam siap…..okeychouuu dulu

  265. ninna says:

    reza………. I berminat sangat sangat dengan emblem mitsubishi ori tu… brapa harganya?????

  266. reza says:

    ninna.. emblem kawan saya punya,,, hari tu sayabeli dgn dia.. tukar saya punya.. saya tgk kat dia ada lagi 2 bijik , kira 1 set depan & belakang.. tak silap hari tu dia cakap rm 70, saya beli lagi mahal, emblem depan belakang, emblem mitsubishi, emlem grandis chariot, habis la jugak 1xx.. tak pe.. janji cun..kalau nak call cepat.. takut org lain sambar pulak..

  267. enigma4646 says:

    Salam En. Hafizi …..can you explain further on KB leather seat ??? is it FULL leather or SEMI ???? if RM 1300 + travel to KB = worth !!!! if semi will think later …..better opt for fabric like toyota wish …..more sporty ….leather a bit kind …….emmmmm….

    Anyway ……bila la korang nak turun TT ni ….puas dah aku ajak …….I tell you …we need to build a community …..kepada En Hafizi ….kindly upload your photos ( leather ) to our CMC forum at Lowyat TQ appreciate your help bro ….

    Wsalam

    forum.lowyat.net/topic/825342/+500

  268. Tuan Dean says:

    Ini pasal MPV Chery Eastar ya…

    Ini pendapat ikhlas aku ya… Aku dah test drive dekat agent di Sg Petani…

    Exterior bagi aku memang cantik… Cuma ekzos dia je nampak macam besi buruk..

    Interior bagi aku teruk… Plastik yang digunakan amatlah tidak berkualiti. Yang aku test tu, dia punya cover untuk box2 kat dalam tu dah loose.. macam pakai letak je.. pastu dia punya cangkuk barang tu sebelah kanan ada tp sebelah kiri plak dah tercabut.. conclusion untuk interior memang bad quality…

    Tapi Eastar ni ada yang bestnya tau… aku sangat suka dengan gear system.. gear system pakai shiftronic drpd Porsche. Boleh tukar dari auto ke manual any time any where.. tengah drive pun boleh.. tolak je batang gear tu ke kiri atau kanan… satu lagi yg best dia punya manual gear tu.. boleh up gear cara manual tp bila slow atau nak berenti.. dia auto shift gear ke down.. so maknanya kita just manual untuk ke atas sahaja..yg lainnya auto.

    Kat meter plak ada indicator distance halangan masa reverse… kalau dinding ke orang ke ada kat belakang, dia akan bgth distance benda tu dgn kereta kita.. canggih gak.. minyak consumption ok.. enjin boleh tahan pickup dia… itulah pengalaman aku..

    Kalau korang pentingkan pemanduan.. so aku rekomen untuk beli.. boleh main gear puas2 tp kalau korang pentingkan kualiti dalaman emmm aku ingat cari model lain la…

  269. reza says:

    kawan2 semua.. ada tak yg dah cuba sampai lampu minyak warning.. jln terus boleh sampai berapa km ye? sampai tak 100km lagi?? tlg respon sape yg dah r&d

  270. enigma4646 says:

    yang Tuan Dean test tu adalah kete test drive …..kete yang memang untuk dilanyak …..for me ….kalau kita beralus ( hati hati ) kat org ganu…..kita akan jaga elok elok interior dia …….bagi aku …..apa apa pun tengok poket ko la….kalau ko nak Grandis …ready la to spend RM 160K bersamaan 2 biji Eastar …..satu untuk ko satu untuk bini ko ……he he ……

    For me also …..mungkin Chery Alado akan melantik vendor vendor tempatan untuk improvekan kualiti interior ……bang …..BARU 4 bulan bang ……give them a chance…….apa apa pun macam aku cakap la…….NIAT …..DUIT KO ……KO BELI UNTUK APA ????? ….tu je la komen patik Tuanku ….

    Reza ….amacam emblem Jepun …laku ka ne????? he he….bila la ko nak tengok bola ngan aku ….ngeteh kat Hakim ke…..Al Bidayah ke…..Al Esfan ke………..

    Aku pernah cuba……( tapi tak digalakkan kerana effect kat ko punya FUEL PUMP ) masa tu dah nyala ….aku biar je sampai jarum tu paling bawah E ….aku dapat mileage 50KM ……tapi kau awak slow ….dalam 40KM ke 50KM….kan tolak pulak naya …….he he….anyway to All Crossover V5 owner……Hanya Jauhari yang mengenal Manikam……..

  271. reza says:

    enigma4646.. pagi ni aku ada kat shah alam.. kau sms aku@ call aku bila nak jumpa.. aku free sampai pukul 3, emblem ada kat member aku, kalau ada yg nak baru aku ambik.. reza 0132333077

  272. Castelo says:

    Tuan Dean, ampun patik tuanku, patik b’setuju ngan E4949. kete test drive memang camtu…..bukan kita sorang je yang test drive. kita test drive bwk skali anak,bini,maid. Name pong test drive….dia nye INTERIOR klu tuanku penah tgk GRANDIS, lebih kurang je design dia….Mungkin warnanye (beige) yang m’nyebabkan dia nampak cam “kosong” gitu.saya anak 4. 3 hero(cam 13 org anak….).saya tukar leather seat warna grey, alas kaki pong color sama, jadi “kekosongan” INTERIOR tu dah jadi mcm solid. pas tu alih2 kat china pong d/0rg dah tukar leather seat gak. sebijik warna yang sya tukar tu ( refer to lowyat forum)
    pada patik lar, klu mpv cc1.6, 1.8 tu….baik beli kete saloon je ler…..org umah patik cuba try duduk blakang skali, patik tgk betul mcm “mem besar” lak. so, org dewasa memang sesuai utk duduk blakang jugak….org umah saya nakkan mpv mcm kete….so aladolah yang paling sesuai…..tekan 170km/j mcm 90km/j je……dia yang ingatkan meter dah cecah 170km(dia duduk 2nd row, tgh2….meter kan kat tgh)minor defect to, apa susah, kan under warranty….cuma make sure dia boleh repair @ ganti….itu jer. mod pong jgn sebarang mod, coz alado pakai computer system ( cam merz). minta nasihat makenik alado dulu…..

  273. hafizi says:

    semekom semua….pasal leather seat tuh memey full semua tarak semi2 lah gu weh…bumi outo tu kat wakaf che yeh…dekat ngan show room chery …apa2 pun beres tuh…kawe tak buat lagii sebab tarak masa nak buat..tgk lah kalau cuti balik kg gak nak buat gak…sapa2 nak komen keta chery nih pie jauh2 nak kutuk gak pie jauh2 tak yah sembanggggggg…..sapa2 yg tinggal kat nilai nih kalau jumpa kawe buat pit pit pit lah nak join jugak pasai menyolek2 keta nih..kawe kat kuarters klia….kawe sore jah pakai tak gu lagii…kat kl ramai…..

  274. wan/ktn/phg says:

    hai geng sesiapa di kuantan ade pakai easter email aku…..
    nak gak kumpul n tukar pendapat serta set program ke……
    tgk ramai gak yang pakai easter…..
    best gak klu bole lepak sama

  275. Enigma4646 says:

    Firstly ,Reza …wa tadi bwk family gi main salji kat Bukit Cherakah …..pastu ptg tadi adik wa yg sterwardess kat Kuwait dtg umah ….lama dah tak jumpa dia….so aku tak free….kalau malam leh la aku free….sebab aku ni ada darah Batman….he he….lain kali bro ”

    Hafizi ….molek la kalau lagu tu….kalau muroh …leh kite konvoi ….kawe pun lamo doh dok kelik KB ……he he

  276. ismail says:

    aku ada test drive… harga 80k ni pada aku tinggi sangat laa..prestasi ok..cuma plastik cam hampeh…ada tak aksesories jual yang mitsubishi punya interior.. pas tu tempat duduk rasa tinggi sangat especially org tengah..aku tengah pk ni nak sambar easter ke proton atau wish..

  277. wrj12111 says:

    bro Tuan Dean.
    kalau kereta untuk dilanyak pun K O..camner nak bertahan 15 tahun lagi?

  278. busyra says:

    En Ismail, pada sayalah, kalu banyak duit tak payah fikir panjang, ambik je Wish tu. Confirm tak ada orang nak kutuk. Lain la kalau duit tak brp banyak mcm sy ni, Easter tu kira murah berbanding model seumpamanya… Itu pun loan aku belum approve lagi. Dah seminggu lebih, seksa tul menanti.

  279. ahamdnaisfu says:

    En Hafizi, u ada ke contact no kedai yg pasang leather seat kat Wakaf Che Yeh. Saya plan nak bawa family holiday kat Kelantan, pas tu nak pasang leather seat kat Chery saya. Saya nak buat arrangement awal supaya tak buang masa bila di KB nanti.

  280. AREMAY wsd says:

    kpd member2 yg nak pasang bodykit chery eastar(custem made-full bodykit+spoiler-macam new design toypta wish-dlm rm1500) bolehlah membuat di kedai maju fibreglass dipuchong bt14(puc utama).sila call kelvin-0122897102.harganya paling murah setakat ni yg saya survey.

  281. amoy says:

    sy mmg minat gile kete ni..tgh pujuk suami tok sambar…nk tny leh x,anggaran dlm berapa rat ek sebulan??

  282. lan70 says:

    assalamualaikum semua. Saya dah bawa chery eastar sebulan. apart from minor-minor defect, semuanya ok. kepada tuan dean and enck ismail, saya sebagai pemilik chery, memag akui interiornya memang have much to be desired. tapi kenapa saya beli eastar ni sebab dua perkara yang memang mpv sub 100k lain ( even setengah 100k) susah nak challenge- ruangnya yang luas, including the third row of seats, and bak kata ada satu mpv tu, eastar ni pada saya, memang fits like and mpv, drives like a luxury sedan. to all chery owners, ada tak emblem v5 crossover? rasa lagi macho kalau ganti yang eastar tu.

  283. Castelo says:

    en ismail, bagi saya, warna memainkan peranan penting juga. saya rasa klu u nye wish tu interiornya warna cam easter (beige), rasa pong cam hampeh gak. sya beli dan tukar pada leather seat warna dark grey. alas kaki pong warna sama. hasilnye….org yang tgk kata solid……ORG KATA….
    BKN SAYA KATA…….klu en mail nak sambar wish tuu…as u WISH…..takut 2 nanti wish nanti asamblenye dari CHINA lak…he…he…he….

  284. CCJ669 says:

    wan/ktn/phg….kawan selalu turun ktn, blehlah lepak kat depan mesjid sultan ahmad shah, makan rojak mamak, kita set satu masa, kena cari geng ktn tuuu….., kwn kat trgnu, week end selalu balik ktn…..

    utk reza, tq 4 your emblem, esok / lusa sampai kot…….

  285. jemboo says:

    rasa mmg berminat dgan cherry ni.tapi bila fikir made in china takut pulak.bukan takut apa cuma takut ada melamine jee..hee.hee..hee.

  286. Castelo says:

    kpd jemboo….cuba tgk brg2 kat unah kita tu…ade x yang dtg dari CHINA??????Jgn ler kata X de…..pada sape2 yang shopping kat IKEA, cuba belek2 brgan yg dibeli. ade x yang ” made in China?” itu bohong pada diri sendiri klu jwpannye “X de satu pong brgan dlm umah aku yg dr China….”.
    dengan keadaan ekonomi sekarang ne klu u all tau TOYOTA ke, HONDA ke asemble kat CHINA, agak2 ler….nak beli x?

  287. Enigma4646 says:

    90% product either assemble or made in china….cth ….mainan MCD …..yang anak anak you suka tu….Made in China ……true …..’Tuntutlah Ilmu Walau Ke Negara China’….biasa dengar ???? Dalam Ekonomi Gawat secara Global…..China negara pertama yang akan recover…….

    Bukan aku tak patriotik pasal proton …..tapi kalau proton leh kasi RM 60k untuk MPV….aku memang suka……ikut kata kawan kita kat Labuan dan Langkawi …harga Crossover V5 ni hanyalah RM 40K …..( duty free ) ….so kira ok la……dengar kat Langkawi bersepah org guna MPV ni …..leh la tanya 2 driver MPV kat sana ….tahan ke tak …sebab depa guna untuk public transport …..hari hari lenjan ……..

    Dulu Jepun tiru US design kete …..sekarang Jepun dah advance …..China pulak just 10 years ….in car manufacturing ….but ….pls refer to one of my link posted in lowyat forum ……you wont believe…they are more advance than us…….WAKE UP GUYS !!!!

  288. lanz83 says:

    BUSYRA say,
    TAHNIAH loan anda sudah lulus!saya tak paham kenapa miles anda sudah 600-700?saya harap cuba chek dengan betul2 supaya tidak tipah tertipu.
    Enigma4646 say,
    betul ke semasa awak ambil keta miles awak sudah 700?sedang awak tinggal di shah alam kenapa boleh miles sudah 700 tapi tak apalah jika owner sendiri tak kisah.tapi untuk pengetahuan pengguna chery easter saya dapat keta miles tak sampai 10 km.lagi satu buat Enigma4646 dari awak ambil sehingga sekarang saya belum mendengar masaalah awak hadapi semasa guna mpv chery easter jika ada dapatlah berkongsi bersama.

  289. AREMAY wsd says:

    bro enigma4646…masalah bau dari luar masuk kedlm kereta macam maner nak settle?Pihak SC tidak dapat mengatasi masalah ini dan menyatakan spec oversea memang macam nie..u punyai ada jadi masalah bau macam nie tak?thank

  290. edge2mie says:

    sesapa yang pandai sangat mengutuk n complain keta chery xbagus la apa la… itu semua tak betul… yang betulnya..diaorng xdk duit nk membeli kerete tu… kalau pandai sangat mengomen…lu design la keta spec sendiri…kita tgk..lu nyer spec yg terbaik ke sebaliknya… ckp mcm designer n engineer keta..tapi..habuk pun xdk..

  291. jemboo says:

    sory le castelo,aku gurau je,tp aku mmg minat kat cherry ni.aku dah tgk satu kat batu pahat warna putih.sampai aku tak kenal keta tu adalah cherry.bab engine aku tak nak komen sebab mitsubushi.semua org tahu perfomance dia mcmana.cuma aku fikir ttg kereta ni heavy duty ke/aku travel jb kuantan at list twice per month.sapa-sapa blh bg info.

  292. Sham says:

    @AREMAY
    aku cadangkn kau tutup lubang filter dkat motor wiper kiri dn kanan,lubang belah kiri tu bsar,ko kna bkak filter baru bleh ttup,sbab dulu aku pun kna mcam tuh..aku tutup pkai stiker kaler kereta aku

  293. busyra says:

    Jemboo, aku rasa keta yg ko tgk tu mesti keta Sham lah tu… http://kereta.info/white-angelic-chery-eastar-mpv-modification-and-details/

  294. busyra says:

    lan83, sy dah tanya ngan SA, keta tu dari kilang nak naik treler ada la dekat 100 km lebih kurang (naik kat KL kot), then dari tereler ke tempat simpan di Ipoh pi mai- pi mai jd lebih kurang 200km (tah apa urusan), sebab hanya 3 buah diorang tak htr ke SP, my SA terpaksa pegi ambik sendiri di Ipoh, ada lah dkt 300km, then urusan pi mai pi mai JPJ, apa-apalah (pasang tinted, PU seat semua sy serah pd SA uruskan) adalah tambah mileage lg, so kira-kira 600km la anggarannya. Oklah… nak wat mcm mana, kalau nak tunggu treler jalan (cukup 6 buah baru jalan) lambat lg lah sy dpt. Keta test drive kat showroom SP pun mileage baru 2+ (dua puluh lebih je), kalau ambik yg tu dpt lg free servis 1 thn (stok 2008, daftar 2009). Yg sy sebenarnya stok 2009.

  295. busyra says:

    Td sy dah tgk satu easter yg dtg ngan leather seat (RM82,888). SA tu cakap, lebih baik kita pasang leather seat sendiri sebab leather akan cover fabric seat (double protection la). Yg asal leather seat, tak ada fabric cover kat dalam, terus cover ngan leather. So, kalau leather seat terkoyak terus nampak kusyen kat dalam la… Leather seat dia pun biasa je…

  296. pul says:

    MMg menarik body luar nya……..enjin 4G64 dr Mitsubishi dah pasti bnyk spare part kat malaysia nih. Interior…mmg kurengggg bangat, tp dgn harga 80K rasanya berbaloi jugak……..aku mmg tak berkenan dgn Dashboardnya…tapi luaranya…santekkkkkkkkkkk. TGh pikir2 ni….nak beli ke taknak…or tunggu Toyota SUV yg baru…hargapun dlm 80K ( khabar2 angin……)

  297. busyra says:

    Maaf lah ye, mlm ni banyak cakap pulak aku. Sekali tengok memang la interior dia mcm kosong je. Tp bg yg lum tahu (yg dah tahu pun boleh baca), banyak spec Easter ni yg sy suka ; controller radio kat steering, aircond auto climate, gear shiftonic, arm rest, head rest blh adjust, tingkap blh tutup ngan remote control walaupun enjin tak start, dan the main point saya beli easter ni ialah LUAS… bak kata my daughter ” blh letak basikal” (dia tgk brosur)… Apa-apa pun, lain padang lain belalang, lain orang lain pandangan.

    BTW, hi gang, nape forum kat Low Yat tak leh buka dr td???

  298. siti@setapak says:

    Salam, dah sebulan sy guna cherry, ok je tak de masalah pun. Aircon yg dulu ada problem skrang dah ok, rupa2nya alat antara blower dan aircon rosak dan dah ganti yg baru.

    Yang bestnya bila ada orang intai kat trafic light utk tgk kete ni. Banyak kali gak la diorg usha. Member2 opis sy pun dah tergoda ngan kete ni. Yg lelakinya siap tau sy parking kat sebelah mana. Yg wanitanya siap promote kat hubby lagi mana tau untung nasib dpt cherry jugak. hehehe..

  299. reza says:

    Sham, boleh bagi detail tak SOPnya dari mula mcm mana apa yg harus di bukak dulu, dan lubang yg beso tu kat mana kedudukanya.. tq

  300. Tok Sera/Ktn/Phg says:

    Salam…

    Tgh penin ni…naper la lama sgt dorang ni wat keje…puas dah kawe tgu loan..tak dapat2 lagi…seminggu lebih dah ni…dok pk ni nak tangkap kaler apa…sumbean silver menarik gak kan…

  301. ZZ@JB says:

    busyra…for ur info…tingkap boleh bukak tutup walaupun enjin tak start tu…cuma utk seminit je lepas enjin dimatikan. Saya pernah tinggalkan anak dlm kete, sebab tengok dia turunkan tingkap…ok le. pas tu datang balik dah tak leh tutup. Cuba tengok dlm user manual.

    Lagi satu ….kenapa dlm user manual tu diceritakan pasal DVD player…sedangkan kita punya cuma ada CD je??. Manual tu dikeluarkan di Malaysia.
    Any idea…Enigma 4646

  302. ZZ@JB says:

    kengkawan…kalau jumpa WSB3747….KL JB….itulah aku……pin pin ke, high beam ke

  303. jemboo says:

    busyra……., sejak aku tgk cherry putih modified kat BP aritu,aku terus jatuh hati beb.sebelum ni aku pakai citra,puas aku modified bodykit tp masih tak menepati citarasa aku.la ni citra tu aku dah jual.la ni pakai kancil bini aku buat sementara aku masih tercari-cari mpv yang sesuai dan mampu milik.

  304. jemboo says:

    sham ko blh email gambor cherry ko kat aku tak?[email protected](pasni alamat e mail keka tukar lah pulak….he..hee…)

  305. Enigma4646 says:

    700km,,,,salesman amek dari JB ….pastu kete tu kete showroom …..aku tak kesah ……..janji rock….. Ahad ni nak TT kat ane……..

    Cadangan konvoi ???? aku terharu …makin ramai memilih Chery …..dulu masa aku promote kat cari…..semua kutuk………life is weird!!!

  306. Enigma4646 says:

    218 KMJ ….sila lihat di lowyat

  307. mod565 says:

    Asalamualaikum kpd yg Islam dan Slmt ptg kpd yg bukan Islam.
    Saya tgh pkr nak ambl ke x, 50 – 50. Dngr ada bnyk masalah, tapi nmpknya boleh diatasi dan pemilik easter diruangan ini agak friendly. Saya dah testdrive dan prestasinya memang ok, tang interior memang ada sikit kekurangan. Memang tdk semuanya perfect, mesti ada kelebihan dan kekurangan. Easter ini memang dah sesuai dgn harganya sebanyak itu. Kalau mahu yg baik lagi, harganya juga kena tambah. Ikut kemampuan anda, jika anda banyak duit ambil saja stream atau wish atau mercedes. Besok saya akan booking satu easter. Tubuhlah kelab easter saya pun nak join sama. Bolehlah berkomgsi apa-apa pandangan dan tambah kenalan sesama kita. Jika ada yang ingin menghubinga saya di Trg 019-9440011.
    Tq.

  308. Lady B says:

    mod565, kelab tak rasmi dah ada. sila lawati:

    cherympvcommunity.motionforum.net/
    forum.lowyat.net/topic/825342/+561

  309. Enigma4646 says:

    ganah ganah mod565……selamat datang org kite ….teranung kat mane tu ????sila layari lowyat.net ya ….meh join CMC

    forum.lowyat.net/topic/825342/+580

    kepada yang nak TT ……minta sedara sedari semua cadangkan tarikh yang sesuai , tempat …..kalau short notice …saya minta maaf…..semoga kita semua maju ….!!!

  310. Sham says:

    reza lubang tu kat sblah kiri yg besar.ko kna bkak cover warna hitam kat wiper pastu ko nmpak 1 pnapis utk udara luar masuk dlm kau bka cover tu cuma ada 3 skru je pastu ko ttup lubang tu dgn stiker atau soletep yg belah knan tu kau kna bkak motor wiper baru bleh buat.motor wiper tu cuma 5 skru je.tak la susah sangat yg pnting kau bwak x bunyi bising.

  311. reza says:

    Sham .. tq sham.. bila free nanti aku bukak plan2..

  312. Castelo says:

    Buat Jemboo…..sambar jer ler chery ne…..engin mitsu 4G64, walau dah lama, tpi masih dlm lingkungan MITSUBISHI…..jgn tunggu lama2 nanti harganye naik lagi…..kot2 ko nak tunggu MPV M’sia….takut2 sama cam CITRA….Klu aku ada duit byk pong aku x akan beli ALPHARD atau
    MERCEDES……takut x tido mlm…..tau2 jer ler keadaan skrang ne….ramai yg jobless……kereta akan menunjukkan keadaan kita…….beruang(berwang).
    Kat Langkawi pong diaorng lenjan kete ne uat berniaga. jika betul2 kete ne kete problem, uat apa bazir duit beli kete ne buat bisness?
    pk2 kan ler…..

  313. jemboo says:

    thanq sham.aku dah dpt email ko.mmg gereklah keta ko..smlm aku g showroom cherry kat BBU jb.sebiji cherry pun takde.salesman pun tak nampak hidung.yg ada cuma pak guard.bila tanya tak tau.hampehh..puas aku pusing jb cari cherry showroom.ada sapa2 blh bg info kat mana lg blh aku pegi….

  314. Lady B says:

    Kengkawan owner Eastar, kalau orang kutuk hang beli keta china sekali hentak kemik mcm botol plastik bro nak jawab apa??? Tension!!!

  315. jemboo says:

    lady B,aku suggest ko suruh org yg ckp mcm tu ketuk keta tu sampai kemek mcm botol plastik.kalau tak kemek mmcm botol plastik ko ketuk pulak botol plastik kat dia.

  316. jemboo says:

    sham,apa pendapat ko kalau ko pasang ekzos kanan,kiri kat keta ko

  317. jemboo says:

    otai,dekat metropolis tower tu ke?

  318. Tok Sera/Ktn/Phg says:

    I rasa itu tak la susah sgt nak jwb kot…kata je kat dia…yang tak kemik steamroller jer..suh la dia beli jentera tu…nak tgk..dia kemik ke kepala dia yg kemik…keta mana mana pun sama jer…mercedes pun kemik beb bila kene ketuk…keta mesia kita lagi laaa…usahkan nak ketuk…nyandar kejap kat pintu pun dah kemik..i dah kene…hehe…beli jer la beb keta yang kita minat tuuu….

  319. Enigma4646 says:

    your money ….you pay your own installment ….pedulikan mereka dan keluarga mereka…..

  320. Otai says:

    jemboo, kau tau jalan kota tinggi-jb..simpang masuk ke Holiday Plaza..kalau kau dari arah JB masuk ke kiri, betul2 kat spg tu ada showroom cherry..kau duk mana?

  321. jemboo says:

    ok thanq otai.aku duk bandar uda utama

  322. sham says:

    jemboo… sebelum ni aku dah buat ekzos kiri kanan memang cun macam vvip style sebab tu kat depan ade logo johor ..
    , tapi aku potong sebab aku nak buat sempoi je …. ade banyak lagi aku nak buat tunggu dan lihat lah nanti….

  323. Otai says:

    ok sham…tq…memeng gerek beb….

  324. reza says:

    Enigma4646.. kau tinted merah lampu belakang, bila time signal, lampu kuning tu terang tak…?

  325. AREMAY says:

    bodykit website . airmaster.com.my/

  326. AREMAY says:

    BODYKIT WEBSITE, autopista.com.my/

  327. Enigma4646 says:

    lampu kuning ….ok ..sebab kat tempat tu aku letak tinted oren bosss……..mana lagi gambo yang dah berbodykit ….????

  328. lanz83 says:

    pengguna chery easter,
    saya hanya sekadar ingin bertanya’CLUB CHERY EASTER’sudah tertubuh ke?

  329. reza says:

    Enigma4646 .. kau buat kat mana bos.. aku pun nak buat jugak.. kos berapa??

  330. WSG 9116 says:

    SALAM SEMUA PEMILIK CHERY…..SAYA PEMILIK BARU NAK JOINT CLUB CHERY …………LA NI STAY KAT NILAI WSG 9116 PLAT KETE COLOR RICH GOLD TP KETE ISNIN DEPAN BARU AMMIK………..

  331. WSG 9116 says:

    4646 u kalu ada assoseri chery bagitau la kami………

  332. Tok Sera/Ktn/Phg says:

    Salam
    WSG 9116…tahniah dah beli kereta chery….no pun cantik ..pandai ko pilih…cuma nak tanya skit…berapa roadtax kereta chery ni setahun sekarang ni???
    tq..

  333. AREMAY wsd says:

    Tahniah WSG9116 kerana joint the club.kalau kau nak cari emblem mitsubishi.kat kedai assosories nilai 3 ada.sepasang lebih kurang rm45.cayalah…

  334. AREMAY wsd says:

    Hari ni dah jumaat…bila nak berkumpul…nie?sabtu 21/2/09 mlm 930pm….kat dataran shah alam ok tak…?…macam mane bro ENIGMA4646 ?

  335. lanz83 says:

    WSG9116 say,
    u stay nilai kat mana?i tinggal kat desaria belakang nilai 3.bila free boleh ngeteh.
    AREMAYwsd say,klau comfirm ada perjumpaan ahlinya memberangsangkan jangan lupa colling 013-3200083/017-3830083 inyaALLAH akan turun.

  336. WSG 9116 says:

    aku nilai kat perdana college heigth tapi orang lebih tau seri pajam dekat dengan higway lekas………….double story

  337. Enigma4646 says:

    so far tinted lampu belakang aku buat sendiri je….aku lebih suka DIY ….aku gi genting ini hari kot…..

  338. hafizi says:

    akum,erm pasal leahter seat…harga 1300 tuh dah naik lah pulak..2000..kira meme full leather. ermmm…tadi tak sempat nak tukar window…sbb dah jadi rainbow lak…ingatkan tinted rupa nya window kena tukar..jadi tak sempat buat kat servis tadi…haaaaaaa….erm balik klate nanti nak try xjast harga leather seat tuh biar dpt 1300….

  339. dynasan says:

    for the rainbow windows, just need to polish, mine is done at Puchong Dr.Glass for RM40, settle….

  340. Otai says:

    Salam WSG..nak tanya sikit…cadang nak sambar gak satu cherry ni..bape muka ko kuarkan keta tu…la ni interest bape? n last but not least bape installment…nak budget tgk mampu x nak sambar…mata memang dah terpikat dah..

  341. Enigma4646 says:

    Baru balik dari Genting …..memang smooth …..kalau use tiptronic lagi cun !!!

  342. Otai says:

    bro enigma…apa beza std version dgn high spec version?

  343. jemboo says:

    dah test drive.marvelous for this price.interior ada defect.tp acceptable.tak semua sermpurna.next week bayar deposit.habis cite.

  344. zamPGA64 says:

    Salam… sy dalam tempoh berfikir untuk beli Eastar ni. Dah gi show room. Bila balik rumah je keluar berita kat tv Ixora nak dilancarkan bulan april ni. Patut tak saya tunggu lepas bulan april untuk buat keputusan. Terima kasih.

  345. lanz83 says:

    zamPGA64 say,
    tepuk dada tanya selera.lebih baik u tunggu bulan april dapat anda buat perbezaan antara exora dan easter.harus di inggat exora 1.6cc buatan malaysia tapi easter 2.4cc engin mitsubishi buatan china tapi pasang di malaysia.

  346. Tok Sera/Ktn/Phg says:

    emm..baru je balik dari bank sign aggrement..alhamdulillah..dapat gak interest yang kawe nok…2.83%….keta sampai maybe jumaat..lepas ni bawa chery la kawe…

    tuk zamPGA64…apa apa pun jgn gopoh..buat pilihan terbaik…memang tul kata lanz83 tuu..sokong 100%.

  347. Enigma4646 says:

    sapa ada update on evo7 4g63 engine dan transmission ?? berapa harga kat market skrg ???

  348. zamPGA64 says:

    TQ, lanz83 & Tok Sera/Ktn/Phg : sy rasa 80 % dah terpikat ngan Eastar, lagi 20 % lepas Exora keluar. Sy dah baca semua komen & pandangan di atas. Sy bertambah yakin dan amat kagum dengan keupayaan Eastar sesuai dengan harganya. Pendapat korang semua amat membantu. Cuma satu kemuskilan saya, standard body spare part camne? Senang dapat ke?

  349. WSG 9116 says:

    salam otai…aku downpayment 6k interest 2.82% Public Bank…. sebulan RM854

    tok sera….road tax RM550 je….

    bagi yg dah beli pastikan u all dapat roadtax yg rm550 bukan rm750(dalam brocer)……..sebab nasib baik aku tanya pasal roadtax save rm200….satu lagi nak tanya u all subsidi minyak yg kita claim kat pos opis dapat ke….kalau dapat berapa hengget sebab kete kita 2.4cc….

    4646 aku nak tanya sikit salesman aku nak hanto sendiri kete kat umah boleh caye ke……………..tak dapat hr ni maybe esok sebab dia nak g tinted ngan lether…..

  350. kej@m says:

    wsg,
    duit subsidi minyak tu utk 2.0 ke bawah jer…atas 2.0 xde da…

  351. ALOYZAM says:

    aku pon respectomngan mpv nieh.. dalam proses pembelian..insyaallah ujung bulan 2 kuar keta ..so aku dah masuk cmc-cheryMPVcommunity tapi tak leh nak masuk dalam ler.. so camner nak konteki owner semua pemilik chery nieh,… boleh citer bab acc ngan modifiled keta plak hehehe…

  352. AREMAY wsd says:

    zamPGA64-x payah tunggu exzora tu…1st batch pertama (1000unit) mesti ada problemmmnya…eastar ada gak problem tapi so far taklah major sangat….luu pikir…lah sendiri…k

  353. Enigma4646 says:

    salesman nak hantar sampai umah ….mesti salesman tu gian naik eastar ……naik syekh la tu….ha ha ha …apa apa pun elok ko pegi amek sendiri …..ambil air kolah 7 surau ….kasi mandi dulu ……( aku pun yak sempat buat ….kat shah alam ni semua surau pakai paip je…he he he )

    apa apa pun good luck …

    tentang konvoi …..9 HB MARCH ni cuti kan ??? hari senin ….nak gi konvoi CAMERON ???? TELUK BATIK ????

    jom aku kasi idea je……

  354. reza says:

    cameron pun ok,teluk batik pun ok.. mcm mana yg lain2.. aku ikut je.. kalau jadi… sape2 kawan2 yg ada gambar kete dah pasang spoiler belakang @ body kit, email kat aku.. aku pun dah ada perancangan nak pasang ni.. itu hari aku nampak kat depan ioi, tapi tak dpt jumpa orwner dia, kalau tak boleh tanya dia pasang kat mana.. tlg hantar ye.. ([email protected]) tq..

  355. wan/ktn/phg says:

    ccj669….. bro bagi ur contact no bole pekene rojak same…..

  356. wan/ktn/phg says:

    toksera ktn…. bole kita ngeteh kat mana mana di ktn…… kita set team easter…….
    klu bole bagi ur contact no ye…..

  357. lanz83 says:

    Enigma4646/reza say,
    aku rasa cadangan tu bagus jugak,tapi aku syorkan pergi teluk batik aje sebab cuti thaipusam aku dah gi cameron.aku rasa teringin nak follow jugak tapi kalau pendaftaran memberangsangkan aku follow.

  358. WSG 9II6 says:

    zamPGA64….

    hurray…aku dah dapat chery semalam….saleman tu hanto kat umah dalam kul 7mlm…pastu lepas magrib jugak aku g ronde2 nilai & mantin..satu family…zam cepat sambar kalau ko tunggu exora..berapa bulan nak dapat kena Q lagi..jgn dapat lpas raya dah la….kitaorang dah boleh ronde2 masa raya nanti…

  359. Enigma4646 says:

    Teluk Batik ……ke Danga Bay ???? he he e……terus masuk spore….ha ha

    Anyway …..konvoi kalau dapat 5 biji dah cun …..

    Teluk Batik ….seafood …..ok gak ….

  360. zamPGA64 says:

    WSG 9II6 TAHNIAH n selamat menyertai keluarga chery eastar. TQ atas pandangan u n AREMAY. I pun rasa tak lama lagi join u all gak cuma sabarrrr skit je lagi, SABAR itu separuh daipada iman….. he he he….

  361. Enigma4646 says:

    sapa sapa ada gambar eastr yang dah dibodykitkan ….leh la share ke email aku nazu4646gmail.com TQ

    ada tak yg dah jumpa absorber dan spring coil aftermarket yg ngam ngan MPV ni ….????

  362. zamPGA64 says:

    Salam….. ada sape-sape boleh respon tentang lubang air-cond kat bawah, ada masalah ke tak? Standard body part senang dapat atau kena order?

  363. Tok Sera/Ktn/Phg says:

    Ahhh…lega..keta dah sampai…siksa tul nunnggu chery kawe ni..salesman tu bw dari batu pahat ke pekan….punyer la bedebar nunggu keta nak sampai mcm nunggu isteri nak bersalin….tp yg penting selamat sampai…

    malam tadi jgk kawe bw balik kg minta restu mak n ayah….n mandi buang2 geruh kata orang…

    minta sahabat2 tolong respon.ade beberapa benda yg kawe tak berapa paham..
    1.lampu belakang kat bwh sebelah kiri tu kenapa tak nyala ye masa pasang lampu malam..
    2.masa nak jalan confirm dah semua pintu rapat…tiba on the way lampu dalam menyala…tgk pada lampu meter isyarat pintu tak rapat…bila chek pintu sebelah driver yg tak rapat…pastu buka tutup jalan..pastu nyala lagi…apasal yer…
    3.lampu bwh kawe rendah sangat laaa…
    4.kawe tgk air cond kat bwh kaki tu cam tak kluar jer sejuknya..

    tp mandu memang tip top punyer sedap…go chery go…

  364. az.azza71 says:

    Salam Tok Sera,

    Tahniah kerana telah memperolehi MPV

    1.lampu belakang kat bwh sebelah kiri tu kenapa tak nyala ye masa pasang lampu malam..
    Jawapan : Memang cam tu..lampu sebelah lagi akan menyala masa kita reverse MPV ne. Mr Enigma kata ..Europe Spec.
    2.masa nak jalan confirm dah semua pintu rapat…tiba on the way lampu dalam menyala…tgk pada lampu meter isyarat pintu tak rapat…bila chek pintu sebelah driver yg tak rapat…pastu buka tutup jalan..pastu nyala lagi…apasal yer…
    Jawapan : Lebih baik bawa ke SC
    3.lampu bwh kawe rendah sangat laaa…
    Jawapan : Terdapat dua “tombol” ( macam tunner radio lama-lama dulu untuk cari siaran ) boleh laras pada sebelah kanan stereng . Cuba laraskan yang paling hampir ngan pintu . Saya pasti larasannya adalah yang palin bawah.
    4.kawe tgk air cond kat bwh kaki tu cam tak kluar jer sejuknya..
    Jawapan: Onkan aircon. Lihat papran pada skrin Aircon. Tekan butang ” MODE”beberapa kali. Tok Sera akan mendapati aircon flow juga akan berubah. ( Manual setting ) Kalau letak skrin memaparkan AUTO..aliran aircon akan berubah secara automatic.
    Selamat mencuba.

  365. Tok Sera/Ktn/Phg says:

    To..az-azza71

    Terima kasih bbnyak tlg selesaikan bbrp masalah kawe tu…kawe dah cuba semua yang diterangkan…alhamdulillah..menjadi..cuma hok no 2 tu hari ni kawe nak bw g SC..
    kalu boleh nak tukar sekali penutup bekas kat belakang hndbrek tu..asyik terbuka jer..tak sentuh pun terbuka…klip atau penygkut dia tu skit sgt lekatnya…insyallah dpt kot…

    kalu tak keberatan..minta no phone contac…
    to wan/ktn/phg…ni no kawe…013-9040925
    kalu ader free nati bleh la kita ngeteh kat ktn..tapi kawe dok pekan…

    buat sape-sape yg belum memiliki chery ni boleh lah berbuat demikian dengan kadar seberapa segera….

  366. Lady B says:

    Lampu bawah sebelah kiri tu ialah fog light. Hanya akan nyala kalau u tekan dua-dua fog light depan dan belakang.

  367. Lady B says:

    Buat semua owner dan bakal owner easter, jom kongsi pengalaman dan pandangan anda di forum.lowyat.net/topic/825342/+680, ;agi best lepak kat sana bos.

  368. AREMAY wsd says:

    Salam…Sesiapa yang nak buat body kit boleh hubungi mr richard 012 333 3853 AIR MASTER TRADING S/B No.58 jln Tago 2,Taman Perindustrian Tago,Sri Damansara,52200 Kuala Lumpur @ airmaster.com.my -Harga mock up special akan diberi Rm1k lebih(boleh nego lagi), Siap cat,full bodykit,FRP material dan kereta ganti akan diberi.TAWARAN INI HANYA UNTUK Ist Owner shj…aku tunggu kau org buat dulu….

  369. az.azza71 says:

    Salam to Tok Sera and kengkawan semua,

    Alhamdulillah…terungkai beberapa masalah Tok Sera..mana-mana yang saya tahu…bolehlah saya terangkan…saya pasti kengkawan yang lain akan turut sama membantu segala persoalan tentang MPV ne… usah risau..pos kan je masalah yang kita hadapi… insyallah akan ada yang menjawabnya.. worst come to worst.. kita gi ke SC je. : )
    No contact saya..0162838098.

  370. az.azza71 says:

    Salam and good afternoon everyone,

    I had a new problem with my MPV. During this raining season, i just notice that there is a water leaking into bonet area. It is between back door and end of MPV roof.
    Did anyone had a same problem as what i had ? Chery ALADO… is there is any explaination… ?

  371. reza says:

    az.azza71 .. aku pun ada kena hari tu.. air tu masuk ikut lampu 3td brake.. kau g sc.. mesti seatle punya..

  372. AA says:

    Aremay,
    I dah contact Richard (airmaster) untuk volunteer my car untuk dijadikan model untuk design n develop bodykit untuk Chery Easter. Tapi bila dia cakap kena tinggal kereta kat workshop dia dalam 1 1/2 bulan… i tak sanggup. Siapa yang sanggup boleh dapat special price.

  373. az.azza71 says:

    Thanks Reza…nanti aku gi..lega..sekurang2nya aku tahu ..SC mesti leh settlekan problem aku… :)

  374. reza says:

    kalau1 1/2 bulan.. lagi baik suruh ricard tu beli sejibik sendiri..

  375. az.azza71 says:

    Takut keta kena lenjan bang…berhati-hati dijalan raya … : )

  376. Tok Sera/Ktn/Phg says:

    az-azza71…

    tq bagi no phone tu…nati semua kekawan bleh contact u…kawe dah g ke sc td tuk setelkan poblem kawe yg no 2 tuuu…dorang siap buka pintu tu sampai ke dalam tapi takleh gak…bila pasang balik n jalan lampu dan isyarat pintu tak kemas tu tetap menyala gak…so dorang call hq kl….kl kata akan tukar pintu baru…sbb kabel n sensor pintu tu memang takleh pakai…pnah jd pada keta2 sebelum ni…so i tunggu jelah bila pintu tu nak sampai…barng2 lain pun dorang order sekali utk tukar…ye lah kan keta baru dua hari pakai…mestilah kena bertindak cpt..kalu tak , takleh tukar plak…

    pepe pun tima kasih bbyk buat semua..coz byk mbntu untuk kebaikan keta kita ni….syukran wa ilal liqa’ ….maas salamah…

  377. jemboo says:

    yesss…finally..aku amik juga buah ni.ptg tadi dah bayar booking.esok msk loan(salesman tu ckp kta akulah)………..

  378. Lady B says:

    Congrat jemboo… cuma satu je i nak warn u, kalau u kata citra menderu masuk angin, bersedialah… eastar angin dia macam ribut daa… i dah hantar SC buat tp cam tu gak. Tp tang luas dan pick-up, eastar memang no.1. Kalau utk kegunaan harian ( city driving ) bersedialah ngan poket penuh utk petrol, tp kalau long distance u boleh tersenyum. (hanya pandangan ikhlas daripada pemilik bintang timur).

  379. az.azza71 says:

    Salam Semua..

    I pun ada problem ngan angin masuk mostly dari arah kiri dan kanan hadapan. To exacally daripada sambungan cermin sisi di kedua-dua belah tinngkap tang bersambung ngan body keta bila bawak 80KM/J keatas. Selepas hantar ke SC di PJ dan masalah diterangkan, problem solve.
    Lady B, sila hantar MPV anda ke SC yang berdekatan untuk selesaikan masalah anda. Kalau mereka tak dafpat settlekan…suruh mereka call SC di PJ unruk dapatkan penyelesaiannya..sure can…
    KAlau nak DIY, pun bleh juga . arahan seperti di bawah ( by SMLIU- lowyattnet- please refer http://forum.lowyat.net/topic/825342/+440 ) tapi jaga-jaga clip cover side mirror tu mudah patah…( the best hantar ke ke SC )

    Now with picture; please refer to picture and follow the procedure.
    The “wind noise” actually come from the wing mirrow. Try to open the inner cover of the wing mirror with thin crew driver; start from the top portion, then to the bottom portion. Do not force open it from bottom as it is very fregile. Once open, you can see two holes meant for fixing the wing mirror and another two two holes are for the cover to clip on. You must use some insulator foam to stuff these hole. For the two big holes, just sip in two big pieces of insulator foam to cover up. And the other two smaller holes, you need to use the insulator to cover the “revert” on the wing mirror cover. Then try to fix this “wing mirror cover” back; fix it from the bottom then adjust the “revert” to the small holes and then plug in or push in. Once you have done so, the “wind noise” will disappear.
    For your info, I did it for both sides. The car is very quiet.
    Insulator foam: I am using air-con insulating tubing foam. It is easy to cut off into whatever shape you need, easy to stuff(very flexible) and heat durable.

  380. ninna says:

    az,azza71……tolong bagi pendapat.a/c chery tak sejuk kenapa?

  381. az.azza71 says:

    ninna…tak sejuk langsung ke walaupun dah adjust tempreturenya atau aircon tak sejuk hanya apabila di “ON” kan selepas 15 minute driving ?
    Please explain lebih terperinci .. : )
    Else please refer problem yang ciksiti@stapak hadapi dan penyelesaianya seperti di bawah..

    # ciksiti@stapak on January 31st, 2009 at 9:35 am:
    salam, dah 3 minggu sy drive eastar so far so good speed baguih cuma aircon ada problem lah. aircon sejuk kalu on selepas panaskan enjin, tp cuma blower je yg rasa kalu on slepas drive 15 minit. paham2 la problem sgt bila hujan. camna nak nak buat ni? kalu hantar sc diorg charge ke?

    # ciksiti@stapak on January 31st, 2009 at 7:09 pm:
    salam, sy dah gi sc pj tghari tdi. sc kata ada bloking kat aircon tp x sure part mana. utk sementara diorg tambahkan aircon gas, so ok sikit la. kene dtg balik isnin ni utk buang blocking tu. x kene charge sbb under warranty.
    memang betul kat highway tekan 120km/j pun x terasa. anak2 yg duduk kat belakang pun rasa teruja. apa pun harap2 pas ni x de masalah lg.

    # siti@setapak on February 12th, 2009 at 9:27 pm:
    Salam, dah sebulan sy guna cherry, ok je tak de masalah pun. Aircon yg dulu ada problem skrang dah ok, rupa2nya alat antara blower dan aircon rosak dan dah ganti yg baru.
    Yang bestnya bila ada orang intai kat trafic light utk tgk kete ni. Banyak kali gak la diorg usha. Member2 opis sy pun dah tergoda ngan kete ni. Yg lelakinya siap tau sy parking kat sebelah mana. Yg wanitanya siap promote kat hubby lagi mana tau untung nasib dpt cherry jugak. hehehe..

  382. Enigma4646 says:

    ada ke org lupa tekan punat gambo salji tu ……???? funny tapi mungkin ada insan yang tak tahu …..

  383. ` says:

    Enigma4646…

    Tul jgk kata u tu…mybe ada yg tak tahu atau tak perasan…
    kawe pun masa mula dpt keta cmtu gak…tak tahu siap ckp kar dealer lg kata econ bwh kaki tak fungsi…so dia pun tak tahu gak…tapi saja la cuba tekan pada MODE tu beberakali..amik arrow ke kaki…pastu ok jer sejuk cam atas gak…tp kalu kekawan dah try yg tu tak jd gak baik g sc la…senang cerita..

    kelakar plak rasa bila bawa g kerja..ramai kekawan sepejabat kata keta ni mahal 100 ribu ke atas..bila dorang tanya, kawe kata taklah sampai tinggi camtu…rm 81 ribu something…semua tenganga..ingatkan sampai seratus ribu…

  384. Tok Sera/Ktn/Phg says:

    Enigma4646…

    Tul jgk kata u tu…mybe ada yg tak tahu atau tak perasan…
    kawe pun masa mula dpt keta cmtu gak…tak tahu siap ckp kar dealer lg kata econ bwh kaki tak fungsi…so dia pun tak tahu gak…tapi saja la cuba tekan pada MODE tu beberakali..amik arrow ke kaki…pastu ok jer sejuk cam atas gak…tp kalu kekawan dah try yg tu tak jd gak baik g sc la…senang cerita..

    kelakar plak rasa bila bawa g kerja..ramai kekawan sepejabat kata keta ni mahal 100 ribu ke atas..bila dorang tanya, kawe kata taklah sampai tinggi camtu…rm 81 ribu something…semua tenganga..ingatkan sampai seratus ribu…yer la keta besar tp hrga tak laa sampai seratus ribu.

  385. AJ says:

    Sekali tengok eastar ni dari belakang macam Harrier.

  386. Enigma4646 says:

    2 kali tgk???macam apa???

  387. AREMAY wsd says:

    2 kali tengok macam -macamlahhh…Nah.. pada Sesiapa sanggup volunteer easter dia untuk dijadikan model untuk “syarikat Layang-Layang Fibreglass”@lot 2263a sg long batu 11.5 jln cheras kajang selangor buat design and develop bodykit untuk chery easter.
    akan dapat special price and dapat kereta ganti untuk tempoh tersebut.
    kalu sanggup call CK LEE 012-6129 930.

  388. ninna says:

    az.azza71…..bila onkan econ hanya keluar angin biasa tak sejuk walaupun a/c compressor telah on (punat gambo salji macam enigma cakap).macamana ni,saya rasa compressor sistem tak berfungsi.apakah fungsi sebenar butang auto,adakah ia akan bertukar secara automatik bila suhu berubah ?tolong jawab ya!!!! satu lagi masalah angin luar masuk dan bunyi kuat bila pandu lebih 80km/j.

  389. az.azza71 says:

    Salam ninna..

    Jarang saya gunakan Auto mode..kecuali kalau saya nak test samada ianya berfungsi atau tak..Dari pengalaman, bila saya ON kan dalam mode AUTO, hanya blower dan arah aliran angin sahaja yang bertukar, samada blower lagi kuat pada tahap 6 bar berubah-ubah menjadi perlahan atau sebaliknya aliran angin arah ke kaki , arah kedada atau kedua-duanya ( dada dan kaki ) Juga ada aliran angin masuk dari luar.

    Atau pada mode AUTO, ubahkan temperature samada semakin sejuk atau panas ( 30 “C ), melalui tombol temperature pada kawalan aircon, arah aliran angin dan kekuatan blower akan turut berubah. Kemungkinan juga untuk jangka masa yang lama dalam AUTO mode , temperature juga akan berubah.

    Cuba ninna ON kan aircon melalui step dibawah:

    1.Start engine
    2.Tekan butang AUTO 2 kali berturut-turut pada aircon
    3. Tekan butang A/C

    Pastikan angin dari luar tidak masuk kedalam degan melihat pada skrin di aircon controller. Atau degan menekan butang yang terdapat diatas tombol kawalan temperature aircon ( akan dapat dilihat arah aliran berubah samada dalam bentuk pusingan atau dari luar cermin .

    Selamat mencuba : )

    Kalau tak jadi gak..ninna perlu menghantar MPV nina ke SC yang terdekat : (

  390. lanz83 says:

    AREMAYwsd say,
    aku cadangkan keta kau aje yang volenter untuk buat bodykit dan tak perlu kau cari banyak tempat buat bodykit easter.ia akan membuang masa aje.semua chatting disini tak berminat untuk meninggalkan chery easter terlalu lama kat kedai.

  391. Enigma4646 says:

    management alado baru call saya ….untuk event bulan 4 launching model tiggo ….minta ahli ahli chery eastar datang ke majlis itu nanti ….samada CMC atau bukan CMC …leh datang beramai ramai …..tarikh dan waktu akan saya update . cuma menyampaikan saja …..kalau saya ada masa saya akan bertanyakan pasal bodykit ….dan lain lain ….buat masa ni saya amat bz….dengan keje……

  392. Tok Sera/Ktn/Phg says:

    salam…
    wan/ktn/phg…dan sahabat2 seme..

    kalu ada yg tahu di kuantan ni…kedai mana agaknya yg ada jual ‘door visor’ untuk chery n berapa agaknya harga….tgh cari ni…kalu ada yg tahu tlg respon….my number…013-9040925( Radhi )

  393. Rizal Penang says:

    Saya mula tengok kawan (syed manjung) pakai nampak elok gak. bincang dengan wife…dia pun ok. Kami dah tempah minggu lepas dan 2-3 hari lagi dapat ler. Interest rendah 2.59% dari public bank….test drive pun ok. itulah mpv yang mampu dibeli compare dengan sedikit kelebihan dari sudut cc dan harga. kalau nak condition hebat sangat…order saja kereta lain….apa pun puas hati dapat beli chery.

  394. AJ says:

    Wah! Nampaknya interest rate makin lama makin rendah… aku tunggu 0% interest la kalau gitu…

  395. jemboo says:

    Aremay ,tanya ckit,kalau aku anto cherry utk bodykit tu,design ikut kita ke ikut empunya kedai?

  396. ninna says:

    Tq az.azza71……. dah ok masalah a/c chery saya.rupanya suiz pada compressor rosak tukar yang baru, percuma sbb dalam warranty.

  397. az.azza71 says:

    Salam ninna…OK good to hear that.

    Berkenaan 2nd problem ninna yang tentang angin masuk ke MPV tu , sila rujuk comments saya no 386 diatas…sori sebab lewat balas..
    Anyway…we’re happy for you..sebab problem yang satu tu dah settle…

  398. deeyman says:

    Salam semua….. baru dapat call dari salesman… katanya loan dah lepas ngan RHB bank…. tak lama lagi boleh lah join CMC..
    For bro president,… I gave you a call the other day… from Terengganu… if you still remember…. Looking forward to see you and talk about our chery….heheheheh

  399. Enigma4646 says:

    salam….deeyman….semoga berbahagia…..

  400. wsg 9116 says:

    tahniah deeyman berapa interest dpt aku 2.82 public bank tp ada yg offer 2.28 la….

  401. az.azza71 says:

    Salam semua..

    Kepada kengkawan semua yang masih belum mengetahui mengenai fungsi “tombol” pada speedometer ( meter laju kenderaan – dibawah paparan halaju 220 ) MPV anda.

    Ianya adalah untuk menukarkan paparan masa dan juga jarak perjalanan dengan titik perpuluhan. Anda boleh menukarkan samada paparan masa atau jauh perjalanan dengan menekan “tombol” itu.

    Pada paparan masa.
    .Anda boleh menetapkan waktu dengan menekan terus “tombol” itu selama 5 saat. Apabila paparan jam berkedip..tekan semula untuk menetapkan jam semasa. Apabila telah menetapkan jam yang dikehendaki..biarkan paparan jam berkelip sehingga ia beralih sendiri ke paparan minit. Apabila paparan minit telah merkedip..barulah tekan semula tombol untuk mentapkan minit yang dikehendaki. Next…biarkan ianya berkedip sehingga berhenti..now..paparan waktu telah mengikut tetapan yang anda kehendaki.

    Yang paling best….pada paparan jarak perjalanan…dalam .perpuluhan…contoh 100.1 km…
    Anda kini boleh menetapkannya semula ke angka sifar..0.0…Caranya pada paparan jarak perjalanan ini..tekan tombol terus selama 5 saat…ianya akan memaparkan 0.0… Kini anda boleh mendapatkan jarak perjalanan dari satu destinasi ke destinasi berikutnya, tanpa perlu mengira… Begitu juga jarak perjalanan bagi MPV ini dengan 1 tangki petrol penuh..atau 1/2 tangki..atau sesuka mana yang anda ingin mengetahui…..

    Selamat mencuba..

  402. az.azza71 says:

    Guys … it’s me again..

    Now …em having a problem with my aircon that flows to front passenger site. As my understanding, aircon should equal cold and same strength of air flows for both driver and front passenger right. Am i right ?

    But not for my MPV.. my aircon on front passenger portion are less than driver portion on both cold and air flows. And it is always happen that on passenger portion, my wife not even feel the aircon ( no matter what temperature that i set on the aircon ) but only an air flow..She keep complaining on that. I tought she’s kidding but it is for real, seems like there is an auto on/off aircon to her site. Anyone has encounter same problem like me ??

    Guys …any idea ?? :help: :help:

  403. deeyman says:

    Thanks…. interest tak confirm lg… salesman cakap hari tu 2.4, ….. tunggu tandatangan agreement baru confirm… nanti saya update…
    Tak sabar nak amik keta ni…..

  404. Tok Sera/Ktn/Phg says:

    az.azza71….
    tanya skit…bila bw laju 100 km ke atas jelas la bunyi angin masuk terutama sebelah kiri depan.ada apa2 cara ke yg boleh disettlekan…atau terima aje lah hakikatnyer dengan redha…atau cemana…

    ada ke sapa2 yg jumpa cover seat chery ni….tlg respon.
    tq..

  405. Enigma4646 says:

    Tok sera…..dalam forum lowyat ada ceirta …..itu hang punya side mirror…kena buat sikit projek ……

  406. fendy says:

    salam semua….loan aku br lulus mcm mana roadtax aku smpai rm700 xsama ngan semua………

  407. reza says:

    sale man tu kencing kau.. kau gertak dia dah chek dgn jpj 530 je.. kalau naik pun bulan april.. tapi aku rasa tak naik, matain 530, tgk najib cakap apa 10 mac ni..

  408. Enigma4646 says:

    salesman kecing ke ko tak tanya betul betul….cuba ko tengok Road tax ko ….mesti RM 530 punya …ask for balance meh ….

  409. reza says:

    Enigma4646… amacam.. cameron besok.. aku g besok.. sama ada t. batik atau terus ke cameron.. tapi besok aku buat lawatan ke perak.. nak tgk.. berapa banyak jln yg dah rosak kena lompat-lompat… he…

  410. nik 701 says:

    memang sebelum 1 april rtax 530 dan kalau daftar selepas 1 april naik ke rm 730..memang dalam sistem jpj macam tu..next renewel semua chery kita akan jadi rm 730(saya ni staf jpj,kelate)..tapi tak tahu lah kalau najib umum maintain 10 mac ni…alhamdulillah…. enigma, semlm sy ke cameron dari kok lanas pegi-balik cameron cos petrol cuma 80 je.. berbaloi betul.. tu pun bawa 140km/j tapi bunyi angin menganggu gak… hari ni sya dah jumpa tempat yg jual door visor kt saga solek,kota bharu.yg chery ori punya..harga termasuk upah pasang rm 150 je…

  411. busyra says:

    Nik701, cuti sekolah ni ambo nak kelik kelate, blh buwi no tel kedai tu dok? Nak gi pasang door visor jgk. Tq.

  412. busyra says:

    fendy, saya pun kena bayar RM730 jgk. Bila tanya salesman tu dia kata rebate RM200 akan dihantar by cheque ke alamat surat-menyurat. Saya dok tunggu la ni, sampai hujung bulan ni katanya, kalau tak dpt, cari dia, ntah la betul tak… wait and see.

  413. fendy says:

    busyra awk amik keta kt mana dah brapa lama awk tggu cek tu…..

  414. fendy says:

    Reza&Enigma,
    tulah pasal ari selasa ni br dia nk daftar JPJ…..oklah bro nanti aku gertak dia…………mana bleh nk mntak lebih…dgn 200 mcm2 bleh buat btul x semua

  415. fendy says:

    nik70,
    mcm mana nk atasi bunyi bising tu x syoklah mcm ni nk bw laju klu bunyi lg kuat drpd kelajuan yg kter bw

  416. fendy says:

    all everybody,
    ada sesiapa x yg pakai chery tggl di pasir gudang

  417. busyra says:

    i amik kat Sungai Petani, keta i dah kuar 2 minggu lebih dah. Salesman tu kata tunggu sampai akhir Mac ni, ntah la siapa yg kuarkan cheque tu, Chery ke siapa. Nanti kalau dapat cheque i update kemudian.

  418. nik 701 says:

    busyra..sori lambat balas..ambo kerje ari ni, baru balik! nbr fon lupa lak nak ambik.. senang je nak ke tempat tu,just ambik way machang -kota bharu.. lepas trafic light wakaf che yeh lebih kurang 5 km…sebelum petronas (batu 2) nama tempat tu “Pusat saga solek”..balik kelate ni singgah situ lah deh…

  419. Enigma4646 says:

    Pok nik weh….untung la demo dok KB ……apsal dan pelik kenapa kat KB banyok aksesori chery …masuk kot SIAM ke??? he he….nok kirim boleh ke PoK Nik ???? kawe bank in dalam maybank …..hp saya …012 2654646 019 214 2131 …..

    Cameron ???? wa anak aku kena astma al husna la pulak…….demam …..teruk ….semua tergendala….sorry geng …….sedih tak dapat ke cameron …..nok buat guane …..dah takdir…..

    Pok Nik …ku menanti berita baik dari mu !!! he he he

    anyway ….kalau sesapa ada dapat bunyi ANGIN tu …maknanya ….INGATLAH ORG YANG TERSAYANG ……..Eastar adalah hak keluarga …..dan NYAWA adalah TAK TERNILAI …..( tapi aku kdg kdg henjut gak sampai 170 KMH !!! ha ha ha …….)

    Peace !!!

  420. hafizi says:

    wokey..sapa2 nak kirim leh arhh..kawe nok kelik klate cuti koloh nih….leh arr beli wiser tuh..agok2 tak leh kureng lagi kaaaa pok nik..kawe duk mache..area labok..selalu gie wakaf che yeh….

  421. adila says:

    down payment minima berapa boleh kuar ni?….mcm minat laaa

  422. nik 701 says:

    enigma..bukan pok nik lah…tapi mok nikk..kalu nak beli boleh kirim kt hafizi laaa..dia nk balik kelate cuti sekolah ni..harga mungkin beli bykk boleh kurang kot…hafizi dok labok jah dekat la dgn opis saya (JPJ MACHE)..tapi masa beli ari tu cuma ada 2 sje kt kedai tu.. takut tak dak sambutan, kata tokey kedai..ok sya on to kb nak singgah situ dan nak oder untuk geng2 yg berminat..enigma tak balik dungun ke cuti skolah ni???

  423. Enigma4646 says:

    MOK NIK ….GHUPENYE….ganah ganah …..kawe dok kelik la ….rasenya nok kelik ….mungkin balik sorang ……je……visor tu hok guane ??? hok mache dale lowyat ke …zaizu punya ????

  424. nik 701 says:

    ENIGMA…baru balik dari kb..visor tu hok comel lah..memang khas untuk chery,siap ada nama cery lagi…jgn tok jadi pulok sya dah oder stni .. oder 2 je satu lagi untuk HAFIZI.. ape2 cal saya 012-9784124. U dok KL area mane?? mungkin cuti skolah ni g KL kottt..kalu gitu hafizi boleh ambik di rumah saya kat p.Chondong kalu tak pun singgah opis saya…minggu depan dapat kot visor tu…bentuk visor tu maacam yg honda accord punya..meme ghanah bila dah siap pasang…plate nombor chery sya DBK 424..kalu selisih kt mane 2 bagi lampu la weh!!!(nok hantar gambar,bagi emel lah…)

  425. ninna says:

    ade sape-sape tahu alarm chery bunyi macam mane?sebab saya punye tak bunyi2 pun walau tutup pintu tak rapat…ada fungsi tak alarm mpv ni… risau gak kalu ape-ape yg tak diingini terjadi kan…tolong jawab ya kekawan

  426. hafizi says:

    waduh2…mok nik ruponyooo…ingatkan pok nik…nanti kawe gie kelih wisor kat jpj labok tuh…ingat cuti koloh nok kelik maklumlah cikgu kolohhh keno kelik cuti koloh….nanti kawe gie parking kat kedai cino hok baiki motor ah su.plate keto kawe WRY 2045 JAGHE SAMAN LAK.nok sedak n pik up demo tamboh xtra power kar enjin….sedakkkkkk

  427. adila says:

    Salam,ada sapa2 bleh bagi info…dari segi berapa paling minima down payment,bulanan dan interest?terima kasih…

  428. busyra says:

    nik, bravo lady eastarian. Jom la join CMC, blh geng ngan ambo. Tq 4 info, insyaallah kelik ni blh singgah kedai tuh… u beli tak dak resit ka? Kalau ada resit mesti ada no fon kedai kat resit tu kan??? Frust la kalu gi visor tu abis. Ambo kelik 3,4 ari jah. Rupa-rupanya ramai gak Kelantanese kat sini ye, tp jadi anak rantau hehe…

  429. Enigma4646 says:

    molek la mok nik weh…..kawe kirim se……..nanti kasi maybank …..punya no akaun ….kawe transfer pitih…..guano?…kawe duk seksyen U12 kat kat sekyen 7 ( sebeloh je la ) blkh UITM shah Alam …….

    mok nik email gambo visor tu buleh ko ??? email kawe [email protected]

    apa apa pun kawe harap sgt demo leh hata ke kawe….tentang fulus…dont be khuatir……kawe leh kasi …..TQ tapi nok tgh gamba dulu weh….bereh ….

  430. busyra says:

    Adila, downpayment minima terpulang kpd kewangan u. Kalau u government servant lagi senang, i ari tu salesman cakap bayar RM500 pun keta dah blh kuar. Katanya buat full loan pun blh… so, i bayar muka sikit je RM5500 shj. Int rate sekarang rendah dah, blh gi tanya bank. Ada yg kata by the April maybe int rate jd 2.0% je… u tunggu lah. Bulanan tgk brp u bayar downpayment, berapa tahun loan dan brp int rate u dapat. U ni lady ke? Blh geng.

  431. busyra says:

    Ninna, kalau u tak tutup pintu rapat, keta tu tak dpt dikunci. U perasan tak bila u tekan butang lock ada bunyi alarm (mcm bunyi tikus hehe), tp kalau u tak tutup pintu rapat bunyi tu tak ada, so maknanya u kena check ada pintu tak rapat. Kalau kita tekan butang unlock tak ada bunyi kan… hanya lampu yg menyala padam…

    I ada sekali dengar bunyi alarm dia.Hari pertama i amik eastar, masa tu i kunci keta guna remote, i dok kat dalam keta, then i lupa, i start enjin, tetiba bunyi alarm… tp bila kita kat dalam keta bunyi tu tak lah kuat sangat i dengar, i ingat keta org lain so i relax je, tp bila tak padam-padam bunyinya barulah i teringat yg i kunci pakai remote … very funny (malu pun ada gak, tp rasanya org sekeliling ingat i sedang test alarm hehe)

  432. Enigma4646 says:

    Petikan Dari CMC Lowyat ….TQ mr DROM for your info

    QUOTE(Drom @ Mar 9 2009, 10:20 PM)
    Saya telah jumpa satu lagi kebaikan kenderaan kita. Saya guna perkataan kenderaan kerana setiap daripada kita ada nama tersendiri untuk kebanggaan kita itu.

    Terlekat di pintu kecil tempat mengisi minyak, tertulis “93 Unleaded Fuel Only”. Ini bermaksud kita boleh menggunakan minyak RON95 bila ia diperkenalkan nanti. Minyak RON95 dikatakan lebih murah daripada RON97 nanti.

    Pada saya ini adalah salah satu kebaikan yang dapat kita nikmati dalam pemilikan kebanggaan kita.
    *

    Betul Drom, this engine is a long stroke engine and compression ratio is 9, which 93 unleaded is more suitable to use. Long stroke engine needs petrol that burn longer time which it can produce more torque. RON 97 petrol is more for engine which has shorter stroke and high compression ratio; above 9.80. Kereta kita ni lebih sesuai guna RON93 instead of RON 97.

  433. az.azza71 says:

    Salam Tok Sera, Semua,

    I pun ada problem ngan angin masuk mostly dari arah kiri dan kanan hadapan. Lebih tepat ianya berpunca daripada sambungan cermin sisi di sebelah kiri tingkap tang bersambung ngan body keta. Bunya akan lebih ketara apabila bawak 80KM/J keatas. Selepas hantar ke SC di PJ dan masalah diterangkan, problem solve.
    Tok Sera, sila hantar MPV anda ke SC yang berdekatan untuk selesaikan masalah anda. Kalau mereka tak dafpat settlekan…suruh mereka call SC di PJ unruk dapatkan penyelesaiannya..sure can…
    KAlau nak buat sendiri, pun bleh juga . arahan seperti di bawah ( by SMLIU- lowyattnet- please refer http://forum.lowyat.net/topic/825342/+440 ) tapi jaga-jaga clip cover side mirror tu mudah patah…( the best hantar ke ke SC )

    Kalau nak buat sendiri, arahan seperti dibawah..translate dari comment by SMLIU- lowyattnet- please refer http://forum.lowyat.net/topic/825342/+440

    Buka cover pada sebelah dalam kat side mirror dengan minus screw draiver. Mulakan dari atas ke bawah dengan mencungkilnya perlahan-lahan kerana ianya mudah pecah/patah. Apabila cover telah terbuka, akan terlihat 2 lubang bagi penyambungan side mirror dan 2 lubang lagi untuk klip cover tersebut.Sumbatkan lubang-lubang tersebut dengan penebat ,seperti penebat pada saluran aircon (- A light firm spongy rubber ) . Apabila kerja2 menyumbat ini selesai, masukkan kembali cover tersebut , bermula dari bawah ke atas. Buatlah pada kedua-dua side mirror anda. Dengan ini, masalah angin masuk telah dapat diatasi, MPV anda akan lebih senyap. Penebat saluran paip aircon digunakan kerana ianya mudah dipototng mengikut kemahuan anda, flexible serta tahan panas.

    Selamat mencuba.. : )

  434. fendy says:

    mok nik visor utk ape 2 brapa harga dia

  435. Tok Sera/Ktn/Phg says:

    Salam
    az.azza71 dan kengkawan seme…

    Kawe pelik betul laa…mu belajo mana ni…seme benda mu tahu…tahniah..boleh jadi tuan penasihat…5%…skang baru jelas dari mana sebenar angin masuk…tapi buat setakat ni kawe tak berani lagi nak mencuba bukanya tu…takut2 prappp patah plak…mybe kawe akan hantar ke SC skali ngan first 1000k servis nanti…pintu kawe pun tak setel lg..katanya lambat nak boleh ganti pintu lain..tah laa…bersabar je ni…masa kawe kat kuantan td..wah!!!bukan main byk lagi chery easter ni kat jalan…ada hitam ada putih…kawe rasa tak keseorangan…yang syoknya ader la sebuah chery tu warna sappier silver siap dengan door visor lagi…cantik betul…kawe niat nak kejar gak nak tanya dia beli kat mana visor…tapi dia melencong plak..laju tak dan kejar…yg pastinya kat kuantan ni kawe lum jumpa kat mana dijual door visor tuu…

    apa2 pun terima kasih bebnyok bro az…moga lepas ni byk lg info yg org2 lain perlu tahu…

  436. wsg 9116 says:

    ELLO GENG….

    PASAL ROADTAX ARITU AKU DAH BAGI TAU DALAM FORUM NI…TRY U ALL TENGOK BALIK MASA AKU BELI DULU PUN ROADTAX 7 RATUS LEBIH (DALAM BROSER) BILA AKU TANYA TERUS DIA POTONG 200 FROM OTR PRICE TAK DE PULAK NAK TUNGGU CEK….

  437. fendy says:

    bro pasal roadtax 2 mmg rm 5k lebih ini semua mainan salesman putar alam kena tanya ngan dia br dpt klu x buat bodoh jer aku sampai bertekak ngan dia

  438. Tok Sera/Ktn/Phg says:

    Salam..
    az.azza71…

    tq…pg tadi sesaja try buka bahagian cermin yg mu ckp tu…ok boleh..kawe sumbat ngan tiub basikal…gunting molek2…3 lapis…dua-dua lubang sekali…lepas siap kawe try lari 120 km/j ok takde dah bunyi angin masuk…buat kekawan boleh laa kalu nak try buat…tapi hati2 buka mende tu..kawe buka tadi pun clip ttinggal kat dalam tp mujur boleh kluarkan…so setel laa masalah angin masuk tu…

    tuk bro az…curahkan la segala ilmu chery yg ada tu…hehe…:)

  439. nik 701 says:

    salam kekawan…male ni baru ada kesempatan buka forum ni…sibukkk ckit… sori lah enigma, tok dan lagi nak posing gambo door visor tu, tengok lah esok sya email gambonye, cantik beb…sesuai benor taruk kat enigma 4646 tu.. rasanya dah sampai kot door visor hok kawe oder tu… cepat2 takut ore lain ambik… Hafizi, buke jpj labok lah ambo dok jpj batu 25, kat IPD maache tu.. balik cuti ni buleh lah singgoh!!

    busyra…mcmana nak join cmc ?? … selamat kembali perantauan..

  440. nik 701 says:

    fendy..visor tu yg tampal kat cermin tingkap atas, untuk elak air ujan masuk dan sebagai make up untuk menambahkan keayuan cery kita.. harga nya tak lah mahal rm150 termasuk pasang…

  441. busyra says:

    nik, please go to http://cherympvcommunity.motionforum.net/
    juga kepada owner eastar yg lain, jika anda ingin join the club jgn lupa daftar di CMC. ^_^

  442. hafizi says:

    beres mok nik….jpj batu 25 kat jalan lamo tuh….ambo nok gie intai kot2 leh tengok visor window tuh..kalu jumpo kawe kat mache tuh pot pot lah…keta DAH NOK MASUK 15 RIBU DOH..KELIK SERVIS KAT KOTA BARU lah rasonyo…kat ampang visor chery rm180…dan xtra power HKS MAHAL DLM 2000…NOK CARI HOK MUROH2 MANO LEH DAPAT..sapo2 ado maklumat tlg bagitau…

  443. az.azza71 says:

    Salam Radhi/Tok Sera,

    Tahniah@Brova… sebab settlekan/DIY problem angin masuk kat MPV. Lepas ne sapa-sapa belah pantai timur ada prblem ngan bunyi angin masuk kat MPV boleh contact Tok Sera.. Panduan secara terperinci akan diberikan oleh Tok Sera. : )
    Yang lain-lain kalau saya tahu…insyallah…no problem..kengkawan dan saya akan membantu… : )

  444. Enigma4646 says:

    mok nik ,…hok kawe kirim jgn lupo pulok …….kan frust menonggeng pulak ……kawe…he he……oh ya …sticker CMC dan logo baru CMC dalam proses nak print ….sesapa berminat leh la register dan join komuniti CMC ni …..

  445. Enigma4646 says:

    http://cherympvcommunity.motionforum.net/welcome-to-cmc-f1/sticker-baru-cmc-t14.htm#152

    CMC sticker akan diprint….tshirt,polo shirt or F1 shirt akan menyusul…….

  446. AREMAY says:

    ADA sesiapa tahu dah berapa unit MPV Chery eastar on the road setakat hari ini…..management Alado ?
    pls up date…..go chery go.
    kawe sokong demo buat stiker boh.

  447. radenumar says:

    Assalamualaikum semua,

    Ramai juga rupa-rupanya yang pakai eastar superb nih. Masuk sini baru tahu…kawe baru amik keta 2 hari lepas. Kaler snow white. Seperti yang enigma oyat tu, leh la kita pakat2 pilih logo mana yang sesuai n oda terus. Leh la pakat2 tampal kat keta. Ko guano?

  448. Enigma4646 says:

    I will create a form and ask for SC PJ help to distribute …..who wants to join CMC …are most welcome….so we can unite as ONE TEAM ….but still CMC need a volunteer committee members……..kindly call me …to discuss….

    0192142131/0122654646 Nasry

    TQ …..

    Niat Yang Murni InsyaAllah Akan Diberkati……

  449. lanz83 says:

    Enigma4646 say,
    tolong beri senarai harga cmc sticker,tshirt,polo shirt dan F1 shirt…….janganlah mahal sangat.

  450. busyra says:

    Selamat bercuti kpd yg bercuti…

  451. Tok Sera/Ktn/Phg says:

    Salam…

    Buat sahabat2…pemilik Chery easter….sapa-sapa yg terlibat ngan PTK 2-3 hari lagi jgn la asyik dok make-up chery je yer…bagilah skit masa untuk PTK ni..manalah tahu..kot2 ada rezeki kita dapat yg terbaik…chery dapat dah…pas ni PTK pulak….kawe pun terlibat gak..khamis ni…tapi buku tah mana…hehe…

    Selamat berjaya…moga selamat di mana sahaja….selamaaaaaatttt…..

    to az-azza…tq..bg kepercayaan…

  452. Salam,

    Saya baru highlight road tax rebate ngan bm chery di KL. Menurutnya, dia akan appeal bagi pihak sy utk dpt rebate tu. Tak fair la sbb saya bayar utk RM730 tp dlm registration card RM530. Kalu RM20 sy pejam mata je tp ni RM200 tau. Kalu chery x pulangkan rebate tu, saya akan bawa hal ni ke mahkamah pengguna.

  453. fendy says:

    enigma4646,mana gmbar sticker cmc xde pun brapa harga dia

  454. fendy says:

    az.azza71,bleh sy tau cermin yg belah mana msk angin

  455. fendy says:

    ciksiti@stapak memang betul tu ari tu sy beli nasib baik x kena kencing nk kena tanya ngan dealer 2 klu x dia buat senyap jer…..
    kepada sesiapa yg nk beli chery ni jgn lupa tanya rebate road tax 2 rm530

  456. fendy says:

    busyra mcm mana nk join cmc

  457. fendy says:

    hafizi,dok area mana aku ingat nk kirim visor

  458. Enigma4646 says:

    mok nik kawe call demo tok akat pulok ….ni nok tanyo …door visor kawe tu demo dah tulun beli ke?? pls confirm

  459. Enigma4646 says:

    sticker CMC tak sampai RM 10 pun ….

    join us …

    http://cherympvcommunity.motionforum.net/welcome-to-cmc-f1/

  460. hafizi says:

    kawe duk kg doh nih kat qlate.bakpo nok kirim visor..nanti esok kalu ado maso nok gie wakaf ceh yehhhhh…apa2 nanti kawe info kat korang semua

  461. hafizi says:

    kawe duk area sepang-nilai.demo fendy..duk area mano….jumpolah kat dataran putrajaya…..tapi keta kawe tak buat aper lagi..dan deng bugget…..

  462. hafizi says:

    balik kg saknih..ada jumpa 5 buah chery…tiba2 konvoi skali…..sampai machang berpecah semua…….tapi tak kenai saper….

  463. Enigma4646 says:

    kalu mok ni k tok se beli ke kawe ,,,,,kawe cari kat puchong je la……aritu kate nok mari KL ….cuti sekoloh …..

    Hafizi ….demo konvoi tak rasmi la ya……dasat….

    tolong jenguk sket …hargo dinung …berapo ……roger kawe….019 214 2131

  464. amri71/tloh/phg says:

    hahh..bila nk wat konvoi chery nihh? dok pun kita wat la family gathering ke…

  465. reza says:

    Enigma4646.. door visor tu kat puchong ada??? area mana???

  466. az.azza71 says:

    Salam Fendy,

    Cermin ( side mirror ) pada sebelah kiri, tapi lagi bagus kalau buat pada kedua-dua belah… MPV akan lebih senyap…

  467. Enigma4646 says:

    call joshua….

  468. hafizi says:

    kawe beli dah visor window rm 135 siap pasang…murah.style mugen punya….pasang kat saga solek..kawe tanya asesori bila ada..tunggu lepas nih…sbb nak siap dah ……

  469. hafizi says:

    untuk makluman saper2 yg kat qlate..cuba intai2 asesori..kawe rasa qlate banyak…yg mok nih oyak 150 tuh guana mahal weh..kawe dapat 135 visor window…pas2 kawe try suruh dia xjast body kit n asesori lain..tapi setakat nih visor window..sbb tokey kedai nak tgk ramai tak yg pakai chery ..kalau bayak..wokey…tgk kat saga solek wakaf che yeh…..harga kira murah qlate..kawe kira nak buat kat qlate..bila kelik pulok..pasai spoiler..tokey kedai tgh duk buat…..ada aper2 call kawe 0193580278

  470. Enigma4646 says:

    frust kawe…..mok nik senyap je………kalu hafizi dapat RM 135 untuk mugen ….muroh la wehhhh

  471. hafizi says:

    mano mok nik nih…pas nih nok suruh mok nih ushar line lak lepas kawe bertolak ke kl….enigma!!!!! sorry lah demo tak oyak awal2 nok kirim….tadi last ngan kawe jah……dtokey nak buat lepas nih lakkk…..kalu ado tempahan….senang jugak…….kawe lupo ambik no tepon….tokey kedai…

  472. Enigma4646 says:

    takdok rezeki la ….mok nik pung menyepi …..diam seribu bahaso

  473. Enigma4646 says:

    mok nik….ho mok nik …mano demo ni ???? wak pe wak ke awe lagu ni wehhh…..nyakyo awe lagu ni wehhhhh……..mok nik oh mok nik wehhhh….royak nok mari KL weh……

  474. Enigma4646 says:

    berapa kali try doh call mok nik ……..aduhhh…nayo kat kawe …..

  475. hafizi says:

    sobarrr….nanti kawe pasang spy kat qlate nih lepas nih untuk asesori chery nih….kawe dah send gambar visor tuh…orait tuh tapi bukan ore chery punya…cuma cop jah chery…ekekkeke tapi janji okeyyyy

  476. busyra says:

    Enigma, jgn sedih deh… visor tuh ambo pun dah pasang, sama cam hafizi… yg tak bestnya visor tingkap belakangnya tak ngam sangat, shape lari sikit, so nampak warna keta i yg putih tu, tak pueh ati tul, tp dah itu je yg ada. Kalu pasang kat ur enigma mungkin tak nampak sebab visor tu pun warna hitam gak kan… dan hari ni on the way balik Perak, salah satu visor tu terlekang, nasib baik tak tercabut terus. My hubby berenti bukak, dan kami jln ngan 3 visor je hehe. Pas ni nak kena beli double sided yg kuat sikit…

  477. busyra says:

    Eastar ambo dah kena penyakit aircond tak sejuk pulak doh. Kadang-kadang jadi kadang-kadang tidak. Mcm kes cik siti@setapak dulu agaknya. Hjg minggu ni kena SC. Tp ambo takut gak kalu puncanya sebab ambo pasang dvd player… harapnya tidaklah.

    Pernah tak bila korang on kan kunci sebelum start, tak ada bunyi yg dia baca sistem keta kita samada ok ke tak tu (sistem mcm keta merc kata org), sebab keta ambo ada beberapa kali tak ada bunyi masa on kunci tu, then bila pasang aircond hanya ada angin…

  478. zul7909 says:

    Saya baru dapat Eastar hari sabtu. Puas hati, anak2 pun long distance x merungut lagi. Setakat ini dah pasang leather seats dan air-cool, pas tu floor mat dan t.v. Kalu sesape pasang leather / air cool pastikan pintu boleh buka dari dalam. Saya x pasti who was the culprit, semalam baru nak balik ke Perak, pintu kanan, dua-dua x leh buka. Terus ke SC di Seremban, katanya spring dah loose. So, sekarang dah settle. Satu lagi, rim tayar depan dua2 macam berabuk, mungkin 2-3 hari ni hujan tp SC response benda tu biasa sbb keta (brake disc) baru.

    Seronok tengok orang jeling2.

  479. AA44 says:

    Busyra,
    I was told by one of chery mechanic that the once you masukkan kunci, akan keluar bunyi..like you said, it’s checking the system. That mechanic advised me everytime you want to start your car, masukkan kunci and switch to on mode and biarkan bunyi berhenti then you start the engine. Jangan start masa sound masih lagi berbunyi nanti cepat rosak katanya. Since your car tak keluar bunyi, better sent to SC.

  480. Enigma4646 says:

    takpalah pasal visor 2,anyway kalau masa u masukkan kunci memang ada bunyi,masa onkan pun ada bunyi i.e. lagi lama sket,dan masa matikan enjin pun b4 u tarik keluar kunci pun ada bunyi.

  481. busyra says:

    fendy dan cik siti, apa citer pasal claim roadtax RM200 tuh? Ada perkembangan terkini? I tak sabar dah tunggu, td call ofis dealer, kerani suruh tanya salesman, call salesman tak angkat (dah resign) so i call HQ PJ, diorang hubungi dealer tempat i ambik keta, then kerani tu call i balik beritahu situasi… senang citer perkara ini senang diambil tindakan… harapnya dapat lah balik duit tu (kata depa memang sepatutnya i dapat balik)… So, kalau dealer u buat senyap je u call HQ terus lapor… semoga hak kita terbela. Tak apalah abis kredit menelefon asalkan pueh ati… Then salesman tu pun call i balik, katanya duit tu akan di refund. Persoalannya BILA ??? ish…

  482. lanz83 says:

    busyra say,
    ramai juga pembeli chery yang terkena bab roadtax refund.sewaktu saya beli easter saya sudah tolak siap2,sebelum salesman buat2 tak tahu bila i terangkan baru lah mereka dan manager mereka buat2 paham.lantas saya tolak dari DOWTPAYMENT.Persoalannya BILA?’bila salesmen dapat komisen sebab dah terpakai’

  483. radenumar says:

    Betul tuh… sye pun sama gak, tolak siap2 ngan downpayment. Kalau tak bagi tahu diorang buat senyap jea.

  484. radenumar says:

    Ada kekawan kita boleh dapatkan emblem mitsu tak? Ingat nak tukar la…

  485. lanz83 says:

    radenumar say,
    bukit jalil ngan nilai 3 tak jauh u boleh cari kat sana banyak kedai accessory kat sana aku rasa harganya rm 19.90 aje.kalau kau nak pasang dvd sunrof atau toch screen ada satu kedai kat nilai 3 harganya murah dari kedai kat area klang valley.kalau tak caya servey kat kedai dvd sunroff 9′ kat sana rm:720 siap pasang siap dengan game.touch sreen dvd+blutooth+tv+usb+sreen boleh gerak rm:900 ajee.sampai nilai 3 tipon aku 013-3200083/017-3830083.

  486. busyra says:

    Actually i dah tanya dulu, tp katanya yg thn 2008 dpt RM530, 2009 punya ntah kenapa tak ada pulak, tu kata my salesman. Then i tanya salesman lain katanya yg CBU from China roadtax RM530 yg CKD di M’sia roadtax RM730. I pun percaya bulat-bulat, dah tu tak tgk betul-betul kat roadtax masa ambik keta. Bila u all dok sembang baru i check roadtax tgk yg diprint RM530. Begitulah ceritanya… Diorang janji esok blh dpt cek tu, i tak berani nak taruh harapan tinggi, cuma berdoa agar RM200 tu rezeki i… Tq all.

  487. radenumar says:

    Fuh…murah tu…Sye beli pun RM1500 untuk dvd+tv+touch skrin+usb+radio+reverse camera+skrin boleh gerak+gps (tapi kena subscribe la)…Tu sye beli ngan dealer keta, tapi sye rasa harga tu pun dah masuk ngan komisen diorang tuh. Ok nanti kebetulan gi sana leh singgah kedai tuh…

  488. lanz83 says:

    busyra say,
    mana boleh macam tu itukan duit kita harus sangat untuk dapatkan balik.dari story yang u cite nampak sangat salesman nak main kan u.MINTAK SAMPAI DAPAT.

  489. Enigma4646 says:

    apa lah nasib ….door visor idaman masih tak tahu hujung pangkal………mok nik…..mok nik…..

  490. reza says:

    lanz83…jadi ke kete kau pegi anto buat bodykit???

  491. hafizi says:

    kawe rasa spoiler myv yg SE tuh masuk kot…..tapi tak tau sekung ker tak sekung……esok nak try tanya pomen….asesori

  492. lanz83 says:

    reza say,
    mana ada hantar bodykit.mana kau dengar?silap orang kot.kau turun tak 04/04/09?jumpa kat sana aku mungkin turun lewat sikit kot sebab ada keje nak prepair gi BUKIT SELAMBAU.

  493. lanz83 says:

    busyra say,
    saya baca cite awak dalam cmc sungguh mengasyikkan dan amat terpegun.apa kata awak luangkan masa pada 04/04/09 bertempat di masjid putrajaya saya rasa semua chatting yang membaca ruangan awak terpegun dan ingin melihat sendiri siapa busyra yang dapat menggalahkan reaksi suami bila memandu chery easter.SYABAS.

  494. busyra says:

    lan83, sy rasa awak salah baca kot… bila masa pulak saya cakap blh ngalahkan suami bila drive??? saya hanya berani takat 130km/j je kat highway, biasanya 120 km/j (takut dpt surat cinta speed trap), tu pun kalau my hubby mintak i drive… kalau tak i lebih suka dok sebelah je, blh tgk tv hehe…
    ada tak sesapa kat sini pemilik AGR 633 rich gold, yg ni i follow kejap dah hilang… agaknya 140-150 kmj dia bawak… ^_^
    Sy bukan tak nak turun 04/04/09 nanti, tapi my hubby tak nak… sy ni isteri… tak boleh lebih-lebih…

  495. fendy says:

    busyra tentang rebat roadtax 2 sy dh dpt tp potong d/pment.itu pun sy mengamuk mntk.salesman tu plak bleh buat bodoh jer mcm org x bersalah. bler sy gertak dah survey kt jpj br dia nk bg harga rm530.sy rasa u punye salesman 2 dah main tarik tali.mana xnyer dah jd baja dah manakan dia nk byar balik btul x.sy suggestkn report jer trus brapa lama lg u nk tggu.apepun smalam sy br kuar keta pastu trus drive blk n9 pehhh….lari 160km/j x rasa langsung mmg syoklah rasa nk tekan jer pedal smpai abis.tp btul kata awk ttg bunyi msk kt kdua-dua side mirror tu potong stim dbuatnyer.

  496. lanz83 says:

    busyra say,
    itulah cuba awak baca betul2 tulisan yang awak tulis kat chatting.130km/j kira laju lah tu.i pergi pilihanraya kecil kat trengganu ikut highway lebuhraya pantai timur pun i belasah 180km/j kahh kahh.pujuklah u punya hubby malam ni(malam jumaat)gurau ajee.

  497. lanz83 says:

    fendy say,
    TAHNIAH kerana dapat hak kita.memang pun dia akan tolak dari d/payment kita.u punya cerita SALESMEN macam i punya salesmen dia buat BODOH aje bila kita tanya tapi bila nak kemukakan bukti baru dia gelabah.TAHNIAH sekali lagi pada pemilik easter yang dapat hak rebet tunai rm:200.

  498. Enigma4646 says:

    dei….laju laju nak gi mana?????

  499. Tok Sera/Ktn/Phg says:

    Salammm…
    az-azza71…

    TQ…beri gak semangat td…ni baru balik dari kuantan..akhirnya kawe amik juga seat cover tu…tak tahu la nak kata mahal ke tak….yg penting kawe betul2 puas hati bila dah pasang cover tu..bukan apa kat kuantan memang payah dapat…puas dah kawe cari merata tempat….lagipun cover tu half leather…warna pun cantik…cam yg asal….sapa2 pemilik chery easther yg dok area kuantan dan daerah berdekatan yg teringin nak pasang boleh laa g kat tmpt yg kawe pasang tu…rasanya sape yg beli nak pasang sendiri boleh gak tapi mesti kene ada alat pembuka yg lengkap kalu tak memang tak lepas sebab kawe tgk alat2 yg dia gunakan tadi pun memang kene guna enjin letrik la dan macam2 lagi…

    go chery go…

  500. ahamdnaisfu says:

    Tok Sera,
    apa nama kedai tu ? kat mana? . Ramai nak tau ni.

  501. Tok Sera/Ktn/Phg says:

    Salam semua…

    ahamdnaisfu…
    kedai tu mudah je tempatnya…kalu datang dari bandar kuantan sebelum sampai traffic light simpang permatang badak tu “FEDERAL SPORT” dok sebelah kanan…kalu datang dari gambang lepas trafic light permatang badak agak2 500 meter dia dok sebelah kiri…ala kedai aksesori byk2 tu ler…

    k selamat memasang….tapi kalu mu jumpa door visor kat ktn ni tolong call/msg ke kawe k..ni nombor phone kawe – 013-9040925….

  502. lanz83 says:

    Pemilik easter,
    sapa nak beli rim sukan boleh servey kat gombak.jika dari KL ikut laluan pergi gombak sebelum sampai pasar besar gombak anda akan nampak traffic ligh jika terus akan pergi gombak dan jika kiri anda akan pergi highway DUKE kedai tuu betul2 depan traffic ligh tu(kedai yang besar sekali)sebab aku dah buat perbandingan dengan kedai papan(sekarang kedai batu)lagi murah kat gombak.Aku rasa nak tukar jugak tapi tabung botol susu tak penuh lagi kahhhh kahhhhh kahhhhhh.

  503. ahamdnisfu says:

    Tok sera,

    Thanks for the info. Saya dah tau tempat tu.memang hebat kedai tu. Lagi pun mak andeh saya org kuantan. Sepelaung je jaraknya.

  504. cherryjambu says:

    dah dapat cherry,dah dapat cherry,dah dapat cherry.

  505. cherryjambu says:

    dulu citraranggi(jemboo),sekarang cherryjambu dah blh masuk kelab

  506. ComingSoon says:

    Bro Enigma4646, mau tanye sket. Brapa kos u bikin chery u sampai bley jadi seranggi tu? Saya bercita2 nak menjadi ahli terbaru club pemilik chery. So hajatnye, dapat jek terus nak bikin. TQ

  507. reza says:

    lanz83.. aku dah tukar dah 18, aku tukar kat barisan kedai papan.. kat dia jauh lebih murah darai kedai batu tu.. dulu dia keje kat kedai papan.. skrg dia bukak sendiri..

  508. fendy says:

    lan83,mcm mana rupa rim sukan brapa harga dia

  509. fendy says:

    reza ko beli spoiler kt mana.aku cr kt jb xdelah.brapa harga dia

  510. wan/ktn/phg says:

    ester owner ,
    sesiapa yang ade kat ktn msg kwn le….. nak juga organize club……bole tukar cerita atau mengeteh ke…..
    klu ade yang jumpa CCH 8598 tu signal le kwn…..ye.

  511. Enigma4646 says:

    Wan Ktn harap kita bernaung bawah satu bumbung komuniti je….CMC ….lagipun spesis kita nak tak berapa banyak lagi …..mungkin korunk leh tubuhkan CMC cawangan panti timur……CMC dan Alado ada byk plan untuk you all…..

    sesapa nak tawarkan diri untuk

    Wakil CMC Utara
    Wakil CMC Selatan
    Wakil CMC Pantai Timur

    bolehlah volunteerkan diri ya….jgn segan atau ….jangan kau bimbang sayang …….

  512. Enigma4646 says:

    one voice ….one community ……unity ….CMC

  513. Enigma4646 says:

    setakat ni dah 61 member berdaftar di

    http://cherympvcommunity.motionforum.net/forum.htm

    Target ….100 member and more and more….!!!…..Sticker dah siap…baju on the way …..TT kali kedua di Putrajaya pada 4.4.09 ……perlantikan AJK …semuanya bermula dengan impian ……sukarela ……InsyaAllah ….diberkati ……Amin…..

  514. hafizi says:

    guano senyap nih……..pakat2 bzzzzzzzzzz blako tuhhh

  515. busyra says:

    bro fendy, keta i tak modified apa pun, tak perlu send gambar, sama je ngan keta u. I cuma pasang visor, dvd dan reverse camera, cover ngan PU seat dan tinted yg tapis haba 68%. Luarannya masih sama, logo pun tetap Alado, cuma nama eastar tu i tukar jadi V5 CROSSOVER. So, kalau u nak cari idea kena refer keta enigma4646 ke, keta sham ke… tu baru blh buat reference. ^_^

  516. mrlan says:

    pemilik eastar..

    aku baru nak beli eastar ini..salesman ada bagi apa2 free gift ape ke///
    dah 4 kali tengok kereta kat ioi puchong..memang dah jatuh cinta

  517. babe says:

    dah cube 2 kali dah…..memang kenan abis tapi roadtax tinggi beb….
    mmg dah giler bayang…

  518. fendy says:

    enigma4646, boleh bgtau kt mane boleh dptkan visor n spoiler utk chery..

  519. babe says:

    apa free gift yang sy akan dpt jika beli bulan ni????tlg le jwb….sy budak br nak blajoooo

  520. lanz83 says:

    reza say,
    u beli rim sukan 18′ siap tayar berapa?u punya rim kedai ambil berapa?kedai lim kawam kau tu ada bodykit tak?
    fendy say,
    rim sukan tu banyak jenis kao kena pergi kedai tu dan tanya sendiri ikut selera koa.

  521. ros says:

    salam semua kekwan. semalam saya tgk easter ni kat tesco… nampak cam berkenan je. cantik. dalam pun cun. skarang pakai wish.. agak2 bebaloi tak kalau nak tukar dgn easter ni. ada apa-apa problem tak kreta n? bagi lah pendapat ya!

  522. Lady B says:

    Waalaikumussalam… ros. Isk… dah elok-elok pakai wish tu watpe nak tukar? Tak tahu la pendapat org lain… tp personally i beli chery coz tak mampu Honda Stream + _ + or wish baru. Kalau u mampu beli wish maknanya better u go to stream la, tu pun kalau nak tukar… kata org chery ni “poor man Honda Stream” hehe… Kengkawan pemilik eastar jgn marah, i bagi pendapat ikhlas ni… v ^_^ v.

  523. wan/ktn/phg says:

    enigma4646, ok kwn tawar diri bagi kawasan timur,
    kami di timur ni pun dah ramaai juga yg ester owner….
    so ape tunggu lagi……
    jln je le……
    hidup ester owner………….

  524. ros says:

    thanks LadayB. Tulah pasalnye, my hubby tak kasi tukar. wish ni memanglah best. tapi biasalah…gatal. berkenan sangat kalau pandang dari belakang eastar tu.. lampu belakang tu cantik. anyway, i appreciate your sincere advise… :)

  525. busyra says:

    babe… alahai kecik-kecik lagi dah nak pakai keta besar (gurau je… jgn marah). Nak tahu free gift kena tanya salesman la. Daripada syarikat diorang bagi diskaun harga OTR RM6000 tu lah. Kalau ikut harga asal eastar ni RM86,888 (fabric seat) dan RM88,888 (leather seat). Dah tolak diskaun tu jd harga RM80,888 dan RM82,888 (ni harga masa i beli bulan lepas, kalau dah berubah i tak tahu ye… tanya dealer lg senang). Sebab tu insurans agak tinggi sebab insurans cover RM86,88 dan RM88,888.
    Anyway, utk panduan u, i dapat daripada salesman 1) Full tank petrol (rasanya dia taruk RM100 je kot, coz full tank lebih kurang RM134) 2) Harga tinted RM850, i hanya bayar RM650, RM200 lagi dia bayar (ni pun i tak pasti betul ke tak, kot la dia dah berpakat ngan tuan kedai tu… mana nak tahu kan…) 3) PU seat harga RM1500, i bayar RM1400 je (ni pun sama mcm kes tinted tu lah kot…) 4) Duit downpayment i tak cukup RM5 dia tolong bayarkan hehe.
    Sekarang i terfikir, agaknya dia bagi tu semua sebab RM200 rebat roadtax tu dia nak diam-diam (buruk sangka lah ni…) tapi alhamdulillah sabtu lepas i dah dapat cek RM200 tu. Hari ni baru bank in, nak kena tunggu tengok dulu kot-kot la dia bagi cek tendang pulak hahaha.
    Ok babe… selamat berfikir-fikir (kalau hati sudah suka… cakap apa pun tak guna wakaka…)

  526. reza says:

    lan83.. rim sukan lama aku dia ambil 800..kedai tu sama baris dgn kedai batu(papan) tu.. org panggil dia gemuk jugak..kalau kau nak g call aku.. nanti aku bagitau dia.. lim tu cakap body kit belum sampai lagi, ingat bulan depan kot.. sempat kumpul duit dulu.. sample dia aku tgk dah.. cun jugak.. boleh la sama2pasang nanti.. he…

  527. lanz83 says:

    ros say,
    kak ros betul-betulllllll,dah elok guna wish teruskan ajee.u beli recon atau baru?kalau beli baru teruskan……..kalau beli recon harus di tukar pada easter lagi bagus sebab easter 2.4cc engin mitsubishi.sebab last saturday i berlumba ngan wish tinggal jauh dibelakang di sg besi highway hingga simpang bbb.berbalik pada wish tadi jika u beli recon tahun 2003 sebenarnya miliege yang tertera bukan 24k kebawah sebenar dalam area 80k ke atas cuma use car pergi setting balik dia punya meter.sebab saya tengok banyak wish seconhand kat use car.

  528. mrlan says:

    Enigma 4646,

    tengah fikir nak beli innova second hand atau eastar baru..apa kelebihan eastar ini///..
    lagi satu sistem suspension eastar ini jika dibandingkan dengan innova dan mpv lain

  529. lanz83 says:

    reza say,
    tolong mms kan gambar rim sukan yang baru kat aku.rim sukan ngan tayar berapa k?

  530. reza says:

    lan83.. tak habis 2k selepas trade in, siap aligment free lagi.. nanti bila free aku mms kat kau..

  531. radenumar says:

    mrlan, kalau u nak bandingkan eastar ngan innova memang jauh bezanya. Design eastar jauh lebih cantik berbanding innova. Innova tinggi, kalau nak cornering tak berapa stabil. Baik beli eastar baru, ada 3 tahun waranti, dia punya antirust 10 tahun waranti. Servis murah hanya RM78. So jangan tunggu lama-lama, nanti lama-lama, nanti dikebas orang…..

  532. lanz83 says:

    bakal presiden/penganjur say,
    aku saja nak bertanya betul ke masa sudah dipinda pada sebelah malam ajeee?hari keluar memo 04/04/09 jam 3ptg hingga 8mlm.harus dikekalkan mengikut tarikh dan masa yang telah dicanang.jangan hari ni cakap lain esok cakap lain macammana pemilik easter nak vote jadi president ataupun pihak penganjur.SILA JELASKAN!!!!!!!!

  533. Tok Sera/Ktn/Phg says:

    Ehemmm…
    Salam wat kekawan owner chery area ktn dan sewaktu dengannya…
    skang ni untuk cari aksesori mpv kesayangan tuan2 ni tak la berapa susah sgt….sebelum ni puas gak nak dapatkan sesuatu mende…kalu ada yang berminat nak kekalkan salut kerusi sekarang dan nak cover jer,seat cover ada dijual di kedai FEDERAL SPORT…sama ada dekat ngan permatang badak ataupun jalan beserah…door visor pun ada..tadi kawe baru jer pasang…tapi tak de la tulis chery easter cam kat kelate yg saing2 kita dapat tu just ditulis TM ,made in malaysia 1 set RM 125 siap pasang…ok la tu..janji ujan tak masuk….tul tak sahabat2ku….so cepat jgn lambat nanti melepas…

  534. Intan says:

    saya pun dah berkenan sangat kat chery ni… tiap2 hari dok usha chery jiran… nak tanya pendapat la chery warna apa yg cantik … i dah rambang mata ni….

  535. Tok Sera/Ktn/Phg says:

    Intan..

    Warna ni memg payah nak bagi pendapat…sbb ke 5 5 color yg ditawarkan tu org beli belaka…kalu nak kata putih cantik..org yg pakai hitam berasa ati pulak…ginilah,,,bagi kawe warna yg menarik ialah warna sumbean silver… sbb kawe pakai kaler tu…hehe…mata pun tak rambang dah sbb warna cerah…go chery go…

  536. Intan says:

    T.kasih tok sera…. chery jiran tu pun warna sumbean silver… Tengah dok fikir silver or white…

  537. Lady B says:

    mrlan, masa i dok tgh pening kepala nak pilih mpv mana dulu i ada tanya kawan yg pakai innova (manual), dia cakap kat i tak payah beli la… sebab bila stop kat traffic light, nak mula bergerak tu lambat, senang citer kureng pick-up la… walaupun enjin 2.0 tp body besar… berbeza ngan eastar, enjin 2.4 tekan sikit je dah meluru… (ewah-ewah…).
    Review yg i pernah baca kata suspension innova baik sikit je dari avanza (bumping gak) tp i sendiri tak pernah naik innova, suspension eastar ************ (berbintang-bintang, tak tahu nak bagi berapa bintang).
    Antara 2nd hand car dan new car takkanlah u nak pilih 2nd hand kot… dah tak ada bau baru… warranty tak ada… mesti dah calar sikit-sikit… kusyen pun dah comot… bayar bulan-bulan lebih kurang je sebab int. rate keta 2nd hand kan lebih tinggi.
    Kalau u ambik innova gak u hanya dapat lebih pada brand dan jimat petrol (betul ke jimat??? tekno vvt-i) serta roadtax je lah… yg lain-lain eastar yg menang…

  538. mrlan says:

    Lady B….

    terima kasih banyak-banyak atas pandangan U..sekarang ini pening pasal color pulak….pilihan hati warna hitam sebab nampak macho …isteri aku pulak nak warna sapphire silver …

  539. Lady B says:

    Senang citer ko amik yg tak ada warna hahaha…

  540. radenumar says:

    Jangan bergaduh pasal kaler… Sorang kena mengalah la… ko guano? Tapi janji kena beli Eastar…

  541. EB623 says:

    Cek dok baca je korang punya komen… dalam hati ni dah meluap dah nak beli easter… kat ampang atau puchong kat mana bleh test drive?

  542. radenumar says:

    Kalau nak test drive pegi kat puchong la. Jumpa En Shahidan.

  543. Enigma4646 says:

    itam putih kena rajin jaga
    silver atau gold kurang sikit nampak kotor atau debu
    biru belum ada lagi kat malaysia

    so back to Putrajaya Gathering .. I will discuss with Mr Aloyzam on the time …the date is still 04.04.2009

    nanti kalau aku suruh korang datang pukul 3 pm …nak tunggu ke pukul 8pm ….payah pulak lebih lebih lagi kalau bawak anak anak kecik betui tak ?

    so macam aku buat dulu ngan zaizu , eastarma , dan few others …aku set pukul 9PM …tak panas ….maklumlah sekarang musim panas…kesian budak budak ….

    apa apa pun I will update you all….dont worry …..

    the best thing we know each other ….( never met b4 kan ?? ) minum teh …..discuss pasal future for this community ….DIY session kalau ada yang nak buat ……sesi lantikan AJK ext …

    relaks….jangan tension tension …semua dah berjanggut atas bawah …..ni bukan pemilihan UMNO ke apa…..so harap semua cool…..yang nak dtg pun ok…tak dapat datang pun ok …..takde paksaan ……PEACE ….

  544. wan/ktn/phg says:

    hallo mana semua owner di kuantan tak respon pun …….
    tak kan tak de kot….
    kwn tgk dah byk di kuantan ni…….
    ok apa kata kita geather kat depan masjid besar kuantan depan padang tu ….kat parking lot…..
    ade warung bole minum sambil cita suai kenal…
    bole set team pantai timur…
    buat event ke….
    charity ke……
    apa apa yang berfaedah…
    plse respon……
    amin…………………..

  545. hafizi says:

    AKUM
    MANO HOK LAMO21 NIH

  546. Enigma4646 says:

    good job wan kuantan ……koi suke ….care kamu ….

  547. EB623 says:

    tenkiu radenumar.. kat puchong tu bleh spesifik lagi tak.. pening nak cari sebab tak familiar sgt area puchong tu.. ingat sabtu ni nak gi..

  548. chery_alado says:

    hang pi tgk showroom di kajang
    ni alamat dia

    groung floor,
    Bangunan Dato Mohd Said
    No 4733,Batu 12,
    Jalan Cheras,
    43300 Kajang,
    Selangor

    ataupun telefon en Azman
    016-9808080

  549. Baron says:

    salam,

    saya pun dah tgk mpv nih .spec mmg bagus.enjin guna mitsubishi pajero punye enjin.auto climate control aircond.spec sume mmg tinggi.tapi normal la.spec tinggi harga murah dah tentu ada la skt kelemahan kan.yang saya nmpk kelemahan kete nih kat plastic part assembly dia.gap dia byk sgt.dan time nak bukak glove box eastar ni tak smooth.lagi satu yg saya nmpk lah, kalau korang sume perasan…aircond vent utk 2nd row dan 3rd row kat lantai.based pada experience saya, vent kat kaki ni biasanye untuk heater(normal dlm train2 kat jepun dulu mmg kat bawah seat heater dia). secara teori haba ni, udara sejuk lebih berat, dan udara panas lebh ringan.tu sebab vent cooler kat atas, dan vent heater kat bawah.tapi bile vent cooler kat bawah, cukup ke untuk udara sejuk sampai ke area kepala kite?except kene blowet kat full speed lah.plus, habuk2 di lantai pun akan ditiup skali….
    tapi selain dari tu, kete ni memang tersangat berbaloi untuk dibeli.

  550. radenumar says:

    EB623,

    Showroom Chery kat puchong tu depan IOI Mall, tempatnya nama IOI Business Park, salesman dia En Shahidan 0176042825. Apa2 hal call dia la. Kalau dia takde leh jumpa salesman lain. No problem…

  551. lanz83 says:

    enigma4646 say,
    saya terbaca kat cmc hari sabtu awak nak turun sc pj.inyaALLAH lanz83 akan turun sebab nak buat services 10000 tapi miliege sudah 12000.pergi sana banyak komplen nak buat.firs sekali nak tukar cermin belakang ada pelangi tapi BIDADARI tak ada(donggeng orang tua)tak tahu boleh settle tak?

  552. EB623 says:

    chery alado, tenkiu.. elok sangat sebab saya tinggal kat kajang..

    radenumar, terima kasih… kalau tak singgah kajang, saya singgah yang puchong…

    anyway.. tenkiu very much.. tak sabar dah ni..

  553. lanz83 says:

    PEMILIK EASTER SE ARATA DUNIA,
    Saja nak menyeru pemilik easter HADIR pada hari sabtu 04/04/09 jam 5ptg hingga 10malam bertempat di masjid putrajaya.jualan sticker akan di adakan oleh pihak penganjur(mungkin bagi free kot)pemilihan PRESIDEN dan AJK club juga akan dibuat. BERLAINAN dari tarikh dan masa diatas sila ABAIKAN.pemilik easter tolong beri KOMITMEN.Tq.

  554. reza says:

    ok lan.. set..pukul 8 aku sampai lepas magrib…

  555. lanz83 says:

    reza say,
    mana kata nak mms rim sukan kat aku.ok lah tu jangan pulak kau datang 10.01pm nanti terlepas pulak jawatan PRESIDEN.

    penganjur say,
    diharap perjumpaan ini disertakan jamuan ringan.agar pemilik easter di hargai walaupun sekadar air mineral.(tanggungjawab penganjur)

  556. babe says:

    yes….dah msk loan…tggu aje….

    anak cicak cuci kain,
    cuci kain tepi perigi….
    walau byk mpv lain,
    tp chery gak kenan d ati…..

  557. chery_alado says:

    babe,

    anak cicak jatuh bawah titi,
    tersekat ditengah ekornya panjang,
    kepada babe yang sudah kenan di hati
    moh la datang showroom di kajang…..

  558. lanz83 says:

    kepada bakal pemilik easter,
    anda juga di alu-alukan untuk menghadirkan diri pada gattering pada 04/04/09 masa disertakan di atas.

  559. Intan says:

    salam,
    Ada sesapa tahu showroom chery ni kat Penang…

  560. lanz83 says:

    chery_alado kajang say,
    untuk pengetahuan azman i sudah guna mpv selama hampir 4 bulan.013-3200083/017-3830083 and 016-6230083.

  561. radenumar says:

    So kepada bakal2 pembeli chery, nekadkan hati, teruskan niat murni mu itu. Jangan pikir panjang2. Kalau dah mampu ayuh join kelab Chery yang mana perjumpaan pertama di dataran Putrajaya pada 4/4/09 ini. Moh kita gegarkan dataran putrajaya dengan kehadiran Chery Eastar anda…

  562. Enigma4646 says:

    Bukan Presiden CMC dah confirm ke ??? Timbalan je yang Belum …..ala macam UMNO gak …….kah kah kah

  563. lanz83 says:

    enigma4646 say,
    suara pemilik easter mesti di utamakan untuk menentukan siapa PRESIDEN(sudah dijangka)/TIMBALAN serta barisan exconya walaupun CMC pengasasnya enigma4646 suara itu perlu.

  564. lanz83 says:

    PEMILIK EASTER DI SE ARATA DUNIA,
    saya menyeru pemilik easter wanita hadir bagi memeriahkan gattering pada 04/04/09 jam 5ptg di masjid putrajaya senarai nama anda dikerah hadir tanpa sebab.AA,RAUNA 78,YAN,SHERRY,IZISS,AZ,LYNNA 508,INTAN,SUE 5001,LADY B,ROS,BABE,CHERRY JAMBU,CIK SITI/STAPAK,SUE,ANN.ADILA,JULA JULI,AMOY,NINNA,DIZA,AZZZA 71,NIK MAZELIHA BT NIK YAHYA dan BUSYRA(mesti hadir sebab lanz83 nak VOTE jadi puteri easter)

  565. reza says:

    lan.. jumpa kat sana je nantilah.. ko tgk le rim sukan aku tu puas..

  566. Busyra says:

    Intan, kat Penang ada dua showroom, satu di deretan kedai depan Kompleks Bukit Jambul (sebelah kedai jual sport rim banyak-banyak), showroomnya sebelah ngan showroom Perodua. Satu lagi area PISA, kalau dari George Town, selepas PISA tu u pergi terus sambil tengok sebelah kiri jalan, kedainya kembar ngan showroom Nissan. Nama syarikatnya Autobinee. I dulu test drive kat situ, tp diorang tak bagi diskaun sama ngan KL, so i ambik kat Sungai Petani.

  567. Busyra says:

    Lan83, I vote Ilman Deena sebagai Puteri Eastar. (Undi internet pakai ke…??? blh la ye, daripada tak dak org ngundi baik korang terima undian internet hahaha!!!) sorry guys, kawe tok leh gi gathering tu… tapi kawe tetap support CMC.

    To enigma, pengasas tak semestinya ketua… Pengasas UMNO ialah Dato’ Onn Jaafar tetapi PM pertama kita ialah Tunku Abd. Rahman… Kalau u nak i vote u jd presiden, bagilah sticker free satu hahaha… (psstt… ada badan disiplin ke dalam CMC??? Kalau ada abislah u tak boleh bertanding hahaha)
    p/s: Just joke ye!!!

  568. babe says:

    chery_alado yg baik hati

    anak ular atas buaian…
    main dgn anak keli….
    ambe jauh duk d kemaman..
    nak g kajang pikir 40 kali….

  569. radenumar says:

    Senyap je member2 kita ari nie? Sibuk keja ke… Ada member2 tahu tak kat mana kedai yang murah nak pasang PU seat. Sesapa ada info leh bagi tau.

  570. radenumar says:

    Busyra, bila u nak posting gambar kat cmc tuh. Mr Pres dah antar dah. Siap gaya model lagi tuh. Ko guano Mr Pres?

  571. Enigma4646 says:

    Busyra ….

    belum apa apa dah ada unsur unsur politik sticker nampak ???? kuang 3 X

  572. Ehsan67 says:

    ari tu aku test drive salesman dtag rumah, aku call tak ada masa dia dtag bawak CA, sekarang ni dah sebulan ++ aku pakai, ( kat caw gombak )

  573. QIRA says:

    salam semua…
    macam best gak cherry nie…
    baru nak carik2 keta nak beli…

    saya nak cari keta yg murah minyak…banyak part..

    cherry memenuhi citarasa saya ke..

    sabah mari ader dealer tak..ader sesiapa yg tahu..?

  574. az.azza71 says:

    Today em going to SC PJ for service 10000 km. Beside that, em asking SC PJ to solve water leaking from at upper part of back door/wiindscreen but endup with answer – they still looking into it how to solve the problem :omg: SC said that there is a case before..and after doing this and that , the problem sill re-accour. I ask them to contact with chery in China to find what excally the problem . They ask to wait…but how long should i wait…every time raining , for sure there is water leaking into my MPV
    Bro Ken ( Alado PJ ) , if you reading/ em sure yo will read..from time to time..please look into this problem seriously… i understood about others minnor problem but ..water leaking inside MPV..this is terrible man…every time if it raining, em thinking about water leaking inside my MPV. Please help :help:

    Others pending problems
    1.Aircon – front passenger less cooler that driver aircon. From time to time no matter what is the temperature is been set, front passenger will feel the air from blower only/not cool.
    2. Even there is a rusting under plastic cover at right back passenger door
    3. Scratch-at bumper- written note in Delivery Order when taking my MPV.

  575. Busyra says:

    Qira, kalau merujuk kpd website Chery Alado, tiada tersenarai showroom di negeri Sabah. Tp kat Sarawak ada satu. Nak cari keta save minyak belilah keta kecik cam VIVA ke, confirm jimat minyak. Eastar enjin 2.4L automatik 4 gear, so boleh tahan jugak la FC dia… kebanyakan kereta yg guna enjin baru lebih jimat coz teknologi baru, dan transmisi automatik 5 gear lebih jimat petrol daripada 4 gear. Pasal spare part tak pasti la, coz keta ni baru masuk pasaran Malaysia akhir tahun lepas… tapi kata orang China ni banyak mengeluaran produk and spare part… harap-harap senang dapat la kot…
    Tapi kalau u nak cari kereta yg sedap dipandu, nak muat banyak penumpang… EASTAR adalah pilihan yang sangat berbaloi… sayangnya kat Sabah lum ada lagi kot…

  576. lanz83 says:

    busyra say,
    i sokong dengan u punya kata2″pengasas tak semesti jadi ketua”jiwa u macam jiwa i aje.penubuhan badan badan disiplin i akan tawarkan diri sendiri jika di tuibuhkan kahhhh kahhhh kahhhhh.

  577. radenumar says:

    Yang pasti nak jadi ketua kena ada jiwa pemimpin dan sifat keterbukaan (bukan veto) terhadap ahli2nya. Kita tak nak ketua yang tak pro aktif. Beri lah undi anda kepada mereka yang berhak.

  578. EB623 says:

    Chery_alado,

    Apala…. berkobar je suh orang gi showroom kajang.. tapi hampeh je.. janji nak call balik hari ahad, tapi takde pun.. Salesman tu MC lagi ke.. Patah semangat cek..

  579. chery_alado kajang says:

    EB623

    terima kasih eb623 for ur commet. manager sy dah call En Nasri. Esok boleh jumpa manager kami. En Azman Kajang-03-87372977

  580. RED_CHERY SCARLET RED says:

    INTAN Jangan fikir panjang Product Canggih , Harga Competative , Minyak save gileee

  581. lanz83 says:

    radenumar,
    kata2 mu aku sokong.bakal PRESIDEN mestilah berdisiplin dan bertanggungjawab.tak semesti PENGASAS atau PENGANJUR akan dilantik menjadi PRESIDEN.kita serah kepada kebijaksanaan pemilik easter.

  582. iz says:

    Ade sape2 kat dlm nih pkai Eastar kaler Hitam no plat PET 47? aku nmpak kat car park Kompleks A, MAS Subang td..Hehe..Juz nak tau kot2 pemiliknya ade dlm nih..

  583. Enigma4646 says:

    apa la ada pada jawatan presiden tu …..untuk org yang gila kuasa …sila la ambil …..jawatan tu ……aku tak lantik diri aku pun dari dulu hingga skrg …..forumers lowyat yang aku start thread yang pandai pandai panggil aku Mr Presiden …walhal aku tak hingin pun jawatan Presiden mahupun apa apa jawatan …….hu hu …..kelakar pun ada …..

    stop this humiliating jokes …….kepada mat mat eastar yang nak sgt jadi presiden …..sila lah …..CMC adalah satu komuniti ….bukan kelab !!! tak berdaftar pun ……itu tujuan asal ……CMC bukan tempat nak berebut jawatan macam UMNO …..tikam menikam …..

    Kalau korang rasa perlunya satu Komuniti untuk eastar ni ….renung kebaikan …..bukan renung ada maksud lain ….maka korang bolehlah sertai CMC – yakni komuniti ( setakat ni bukan kelab lagi pun ) ……

    Maaf kalau terasa dan merasa …..kenal kenal la dulu bro …..kenal hati budi dulu ……tak yah la lantikan lantikan ni ….kawan kawan ….gather gather ….baru la nak lantik ke apa ….ni belum apa apa ……keluar statement yang menyinggung perasaan ….sesetengah pihak ….

    Dari CMC untuk CMC …..

  584. Tok Sera/Ktn/Phg says:

    Salammm semua…

    Sejak akhir-akhir ini..kawe tgk dari jauh cam ada sesuatu yg tak kena dalam forum ni…apa dah jadi…dulu kita selalu bagi pandangan ttg keta kesayangan kita ni…perbicaraan kita tidak berputar pada perkara2 lain…chery je…luar..dalam..depan..belakang…harga..interest…bodykit..aksesori..dan perkara2 yg berkaitan dngnya sahaja..tapi skg dah lain…kawe tgk dah tak ceria..suram jer…kenapa mesti berlaku begini…ku sangkakan panas hingga ke petang… rupanya hujan di tengah hari..oh tuhan…selamatkanlah CMC kami…kepada engkau kami berserah…kembalikanlah keceriaan yg telah tercipta selama ini…moga kami sentiasa berada di dalam lembayung kasih sayangmu aminn…..

  585. Enigma4646 says:

    gimik je tu tok sera …..ha ha ha

  586. Enigma4646 says:

    bahang pilihanraya ……kuang kuang kuang 3X ……moral of the story …..meh kita bersemuka….suai kenal …..kenal kawan kawan dulu ….kerana dialam virtual ni …masing masing main BOH je perasaan ……betul tak ………

    so jumpa anda semua di Putrajaya …….nawaitu …kena betul bro ……salam ….

    Dari CMC untuk CMC …..

  587. EB623 says:

    Chery _alado,

    Ok.. Insyaallah kalau ada jodoh dan rezeki ngan Easter tu, kitaorang gi lah hujung minggu ni sekali lagi… week days memang tak dapat sebab masing-masing balik keja malam… anyway thank you en Azman..

  588. Busyra says:

    Alahai sensitif pulak pak presiden ni… sori bebanyak la gurauan i telah melukakan perasaan u (ish… macam jiwang la pulak). Dah masa tu tengah hangat ngan persidangan UMNO, niat i nak joke je…

    lan83, u pulak mintak maaf kat enigma. I and u telah merosakkan keharmonian CMC dgn gurauan berbisa… Kalau tak kerana kecintaan sdr Nasri pada enigmanya, belum tentu lagi kita ada komuniti seperti ini…
    Syukran jaziilan Enigma4646… dan sekali lagi MAAF ku pinta… :(

  589. radenumar says:

    Jangan la amik hati sangat, semua tu gurauan semata2 bagi memeriahkan lagi forum nie. Yang penting kita berdiri teguh dengan CMC. Ko guano?

  590. lanz83 says:

    buat catting semua,
    bukan niat dihati untuk menyentuh perasaan sesiapa apatah lagi berebut jawatan.cuba baca artikal saya pada 27/03/09 jam 10am bakal PRESIDEN sememangnya sudah dijangka siapa akan jadi PRESIDEN cuma saya tak mahu bila kelab telah tertubuh nanti cakap2 belakang akan kita dengar bak kata pepatah’RUMAH SIAP PAHAT BERBUNYI”sebab itu bagi saya undian itu perlu.kalau korang tanya aku siapa yang aku VOTE,dengan ikhlas aku VOTE ENIGMA4646 sebab bagi aku dia ada komitmen.

  591. Intan says:

    Busyra…
    kat sg petani lak, showroomnya kat mana?

  592. radenumar says:

    Boleh rujuk website http://www.cheryalado.com

  593. hafizi says:

    aikkk..tak dok presedeng pung takpo….apa2 hal kita jumpo kat dataran putrajaya…..suai kenaiiiiiiii……kawe jadi prebet jahhh..bzzzz..byk jawatan dah pegang ekeekkeek kat skolah tuhhh..poning kapla deng!!!!!!!!………

  594. Enigma4646 says:

    semua ni gimmick je ……ha ha ha …..kejutan ..ala macam AF 7 …..kita kena ada transformasi ……lanz83 …busyra ….its okay ….saya dapat rasa kecintaan anda pada eastar ……

    so semua ….kami dengan berbesar hati menjemput anda semua ke Putrajaya 4.4.09 ini ……jam 5-jam 10pm …..face to face kita discuss bagaimana nak majukan CMC dan cari pemimpin yang sejati …..

    Enigma4646 tak kan bertanding ..jawatan Presiden sebab saya dah banyak memikul jawatan lain di club club yang lain .

    Baru saya on the phone ngan Mr Aloyzam ( penganjur ) tadi .. dan banyak program program yang CMC leh look forward untuk kita semua ….

    so sekali saya harapkan kehadiran sedara sedari semua ……datanglah ke Karnival Jom Heboh CMC nanti …….

    Sedangkan lidah lagi tergigit ….inikan pulak……ehem ehem …..so see u guys there !!!

  595. Busyra says:

    Intan,
    Showroom chery tu satu jalan ngan showroom/pusat servis Toyota, cuma bangunan yang berbeza.

    Alamatnya:
    JB Auto Sdn Bhd
    No. 29, Jalan Temusu, Taman Temusu, 08000 Sungai Petani, Kedah
    Tel: 04-4311777
    Faks:04-4315419

  596. che93 says:

    test-2 jangan lupa beli ……….rugi tau .saya ada bmw tapi beli juga cherry.mana -2 keta pun ada peroblem…baik mahal atau yg kurang kualiti.
    kalau nk cantik tbh body kit & tkr rim. body besar cc pun besar ……

  597. lanz83 says:

    enigma4646 say,
    memang betul walaupun kita tak mahu bertanding tapi jika majoriti memilih enigma4646 you terpaksa akur dan harus komitmen.macam di cmc betul tak?enigma4646 tak pernah mengelarkan beliau MR.PRESIDEN tapi gelaran itu telah sebati dikalangan chatting semua.

  598. lanz83 says:

    radenumar say,
    perjumpaan akan diadakan hari sabtu(bukan hari ahad)

  599. radenumar says:

    Opps…silap taip…hari ahad…heheheheheh….

  600. radenumar says:

    Fuhh…sedap betul letak pelapik urut dalam eastar. Sambil2 memandu, sambil2 urut belakang…kalau jalan jauh boleh mengelakkan daripada mengantuk. Siap ada vibrate kat punggung lagi… Sungguh nikmaaattttt….

  601. Jepp says:

    ello geng,

    lambat sgt nak dpt eastar ni… esok baru bleh amik lepas 3 minggu tunggu huhu… walaupun vios aku dulu lebih jimat minyak tapi aku sanggup tukar dengan eastar ni sbb nak SPACE beso hehe.. tak nyesal pun.. :-)

  602. Enigma4646 says:

    lusa jumpa semua ……kita tgk apa kita boleh buat untuk CMC …..

  603. radenumar says:

    Tahniah pada Jepp kerana membuat pilihan dengan tepat sekali. Selamat datang ke CMC. Makin bertambah nampaknya kaum Eastarian….

  604. lanz83 says:

    pemilik easter,
    jangan lupa pada 04/04/09 jam 5pm datanglah beramai-ramai ke dataran putrajaya(masjid putrajaya)bagi memeriahkan CMC kita.itu adalah amanat calon Enigma4646 dan penganjur aloyzam.

  605. Enigma 4646 says:

    Rain or shine …we must unite at Putrajaya …….Let’s The New Hope Begin !!!!

  606. Enigma4646 says:

    Too fast Too furious 4 ……..now I’m more to 20% Angel and 80% Devil type !!!!!

  607. che aman says:

    rasa nak beli cherry…tapi nama dah black list..nasib!!!!

  608. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    Salam semua kengkawan…

    Hari pertemuan pemilihan calon,penamaan calon , pengundian,keputusan dan seterusnya pembentukan AMT bagi kerajaan Chery semakin hampir…tak beberapa hari je lagi…kawe rasa semua pengundi dah matang dan bijak membuat sebarang tindakan…dan yang paling penting mesti dah tahu dari akar umbi siapa yg paling telus dan layak untuk menjadi bapak presiden bagi kerajaan chery ni..sebagai org tua dalam kampung chery ni kawe berharap sangat semoga tiada sebarang insiden yg bakal berlaku semasa pemilihan dan pengundian itu nanti…sebagai atok juga,kawe amat berharap semoga cucu semua pergi nanti bawalah chery dengan hati-hati jangan terlalu gembira sampai lupa diri…atok ni dok jauh takleh nak gi lutut dah lemah….
    go chery go….selamaaaaaat….

  609. radenumar says:

    Renung baik2 nasihat dari Mursyidul Am kerajaan chery tu….Insya Allah semuanya akan berjalan lancar seperti yang telah dirancangkan sebelum ini.

  610. lanz83 says:

    Saat yang ditunggu-tunggu oleh pemilik easter hampir tiba.pemilik easter ada 27jam lagi untuk membuat persiapan untuk ke majlis pelancaran CMC oleh Enigma4646 anjuran saudara Aloyzam.saya disini menasihatkan pemilik easter yang berada diluar klang valley yang ingin menyertai pelancaran CMC supaya memandu dengan CERMAT dan SELAMAT.kita jumpa di masjid putrajaya jam 5pm-10pm pada 04/04/09.

    Dari;
    Lanz83.

  611. radenumar says:

    ” Bro Drom,

    Saya baru terima berita SC Petaling Jaya tidak beroperasi pada hari Sabtu ini 04/04/09.(Untuk tarikh ini sahaja.)

    Kepada yang rancang nak pergi, sila tunda ke hari lain. “

  612. Jepp says:

    Alhamdulillah. Dh dpt eastar smlm. bestnyerrr. dh cuba bru tau hehe. nak join korang tp ambe dok jauh laa. smula laaa. semoga apa yg dirancang berjalan lancar. elok2 buat kt tepi sejid tu panggil la tok imam tlg baca doa selamat n bg yg non-muslim tpulang pd cara masing2. gudluck!!

  613. Enigma4646 says:

    Awas 04.04.09 Pasti Menjelang ……..

    Agenda : Suai Kenal dan pendaftaran ahli komuniti / Pilih Pilih Sticker design etc / Pemilihan Teraju CMC and Arah Tuju Komuniti / Teh Tarik / Mini Konvoi p/s ……org Putrajaya…kat area mana leh kita makan dan minum ramai ramai dan ada area parking dan view yang menarik ????

    5pm onwards ……see you guys …….in unity we believe !!!

  614. busyra says:

    Selamat berkumpul kawan-kawan semua… yang jauh didekatkan, yang dekat dimesrakan, yang mesra diserasikan… yang tak datang jangan dilupakan… i nak sticker lekat kat cermin… harap dalam mesyuarat nanti perkara ini diusulkan untuk tindakan lanjut oleh orang yang dilantik… Selamat bersidang!!!

  615. lanz83 says:

    busyra say,
    kedatangan busyra di alu-alukan.pemilik easter mempunyai masa 4jam lagi.
    Enigma say,
    sesiapa yang pemilik melantik MR.PRESIDEN dia akan belanja teh tarik tq.

  616. ciksiti@stapak says:

    salam sume kengkawan,

    jgn lupa yg pun nak join sama.
    kalu diizinkan suami, kita jumpa di sana….. insyaaalah.

  617. lanz83 says:

    pemilik easter,
    perjumpaan jam 5pm tadi boleh dikatakan berjaya menggumpulkan seramai hampir 20 peserta.ahli sebulat suara menganugerahkan MR.PRESIDEN Enigma4646 dan NAIB PRESIDEN Aloyzam.AJK yang lain akan dicalonkan TT akan datang.

  618. busyra says:

    Dah tengok gambar keta korang bersusun dalam forum di Low Yat yg diupload oleh Chery New Friend (Mr. Teh)… Kereta i ada gak dalam bayangan hehehe

    http://forum.lowyat.net/topic/825342/+1000

  619. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    Salam semuanya….

    Kepada s/u kerajaan Chery Mitsubishi ni kalu tak keberatan tolong la dedahkan dengan terperinci segala minit perjalanan CMC tadi dan organisasinya sekali….ada yg tak dapat hadir dengan izin tadi….terima kasih…

    Tahniah bapak presiden…

    go chery go…selamaaaaaaat!!!

  620. lanz83 says:

    busyra say,
    u punya keta nanti i bayangkan dalam mimpi i malam ni k.

  621. lanz83 says:

    sue5001,
    terima kasih kerana donation rm 100 buat belanja makan dan minum.inyaALLAH i akan calonkan u sebagai BENDAHARI easter,bila TT akan datang i akan cadangkan pada ahli easter.i harap u setuju sebab u kan surirumahtangga tak banyak komitmen sangat.setuju tu penting undian tu tak jadi masaalah.

  622. lanz83 says:

    radenumar,
    kemana u petang tadi tak hadir pun.inyaALLAH kita akan adakan TT akan datang di F1 sepang kata penganjur Aloyzam.

  623. busyra says:

    Rasanya i nampak keta WSJ 2525 dalam gambar yg diambil oleh en. Edi dan Mr. Teh. Kan ke itu keta Pak Raden. Dlm senarai owner yg hadir pun ada nama En. Hassan… hehehe, saja menyampuk… i dok kat umah pun tahu… Aloyzam pun kata Pak Raden tak turun… jawab Pak Raden, jangan tak jawab…

  624. Castelo says:

    Enigma, i have problem to reply @ lowyat forum. it stated ” you do not have permission to reply to that topic”. Any suggestion?

  625. Enigma4646 says:

    abg castelo kena log in ……dulu ……so pas ni sapa sapa nak pasang bodykit ….gambo dah ada kat cmc …..under kopitiam thread ….ntah mcm mana leh sangkut kat situ ……nak gi JB ….nak gi JB ….

  626. Bakal Owner says:

    Salam, Saya dah test drive Cherry …memang best….Esok nak gi book…warna ape ye cantik..tolong….

  627. Bakal Owner says:

    Lagi satu nak tanya…..lama mana kena tunggu dari book sampai dapat keta ye…tak sabar rasanye nak bergaya dengan chery

  628. grind says:

    Memang berbaloi keta ni.. Enjin mitsu tu.. Kalau berbanding GL dan Innova memang keta ni punya performance ngan handling superb.. Semalam punya testt drive avg 10km.. Aku punya list comfortness & handling : 1. Cherry@Citra 2. Wira SE Aku 3.GLivina 4. Innova 5.Innova 6. Avanza..

  629. radenumar says:

    Adusss… aku turun la ari sabtu tu… Nasib baik busyra perasan kehadiran ku ini. Nie la masalah kalau dalam forum pakai nickname, kat luar pakai nama betul, semua jadi confius. Cuma aku balik awal, sebab ada majlis kat taman aku. Lepas korang konvoi gi minum, aku dah kena balik. Tahniah la untuk semua yang hadir, semuga komitmen anda berterusan demi kemajuan bersama…

  630. lanz83 says:

    radenumar say,
    lanz83 minta maaf sebab tak perasan kehadiran anda,semestinya kita perlu mengenali diri melalui nickname sebab dari forum kita dapat mengenali seseorang tentang betapa interested tentang easter dan seterusnya kita akan lantik AYB kata MR PRESIDEN easter.

  631. radenumar says:

    Biasa la tu, baru2 jumpa memang macam tu. So, bila senarai nama dah keluar (nama betul n nickname), lepas nie takde la masalah. Cuma terkilan sikit sebab tak sempat nak ambil sticker ngan Mr Pres. Harap ada lebih lagi….

  632. az.azza71 says:

    Salam Semua..

    Best giler lah gathering korang..sayang ..tak dapat nak join..tapi kegembiraan yang korang semua rasai sampai kat sini… :) apa nak buat … akan cuba menghadirkan diri on next TT. Beside… camne nak dapatkan sticker CMC tu ??.. ada lagi ke Mr. President ??

  633. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    Salam
    Abang Bakal Owner…

    Tang warna ni susah la skit nak xplain kat hang sebab warna yang ada ni semua cantik2 belaka…yang tak cantik ialah kereta yg tadak warna ja…jadi ginilah,kawe syorkan elok hang amik warna sumbean silver…kaler ni memang cantik sebab kawe pakai kaler ni…semua orang kata cantik…kalu ada org yg kata tak cantik…kawe jeling skit kat dia..terus dia kata cantik..cantik..kaler ni memang hebat..hehe…

    Lama ke cepat nak dapat Chery easter mitsubishi mpv ni semuanya bergantung kat hang…kalu hang setuju terus dengan interest yg pihak bank tawarkan kat hang…3-4-5 hari hang dah boleh pusing2 steering chery hang tu…tapi kalu hang nak interest yg lebih rendah dari yg bank tawarkan tu hang kena tgu lama la skit..maybe 2-3 mgu baru hang boleh tekan pedal myk chery tu…kadang2 bergantung kepada dealer gak…ada dealer yg cukup bagus dan cepat buat kerja…tapi jugak yg very slow menguruskannya….so hang kena byk bersabar dan berhati-hati untuk bertindak….
    apa2 pun selamat berjuang untuk miliki keta yg hang minat ni…

    go chery go……..selamaaaaaattt!!!!!!

  634. SharadinTrg says:

    assalamualikum /salamsejahtera,

    Ambe nak tanya ni..berapa gok interest keta chery leni? Nampak comel je.. rasa nok ambik jugak se.

  635. sue5001 says:

    lanz83 say,
    sama2,kita kan dah jadi satu family.apa nak dikirakan sangat.nak tanya ,bila nak konvoi dan sambil 2 kita buat kerja2 amal …contohnya gie bersihkan umah anak2 yatim ke?bwk family camping tido dlm khemah ke?ataupun sape ada budget lebih kita gie thailand?ermm…x sabar rasanya…kalau ada apa2 aktiviti jgn lupa bgtau awal yea…

  636. lanz83 says:

    Sue5001 say,
    U punya nama MR;PRESIDEN sudah calonkan sebagai BENDAHARI ok tak?harap2 terimalah seadanya.

  637. radenumar says:

    Semua dah sokong sue jadi bendahari. Harap2 U dapat terima jawatan tersebut…

  638. reza says:

    aku pun sokong sue jadi bendahari..

  639. umi says:

    salam.

    saya pun tengah dok intai2 keta ni. almaklumlah anak 5…….di klang mana bleh saya test drive?

  640. radenumar says:

    Apa lagi, pegi jea showroom. Mesti u akan jatuh hati ngan Eastar ni…Tu baru tengok, kalau dah drive rasanya mau terus booking. So jangan lupa bawa duit booking masa nak gi test drive.

  641. jee says:

    abg ipar sy baru beli..sy dah test drive..mmg best bwk cherry ni…smooth je.

  642. Bakal Owner says:

    Time kasih kepada Tok Sera kuantang, kawe pun dok kuantan juga……lo ni nak tunggu loan lulus je……

  643. radenumar says:

    Kepada semua Eastarian yang ingin melihat Eastar with bodykit boleh la mengunjungi forum CMC dalam topik Chery Eastar Modification. Fuuhhhh…tangkap leleeehhhhh…..

  644. WSG 9116 says:

    Sorry geng aku tak dpt turun aritu ade hal la…..

    bila nak buat lagi …..kita lepak kat Nilai 3 nak boleh shopping…..

  645. WSG 9116 says:

    sape2 yg kat area seremban boleh g showroom kat Jln Mantin atau call abg hamzah 016-2529423 bolrh test drive…stock banyak lagi…..

  646. WSG 9116 says:

    sape2 ada gambar kat masjid putrajya tu…email la….

  647. lanz83 says:

    wsg 9116 say,
    Sila u buka “chery community cmc”

  648. radenumar says:

    Harap WSG 9116 dapat resgister nama sebagai ahli CMC kat ruang Sticky: CMC-DUN Tengah ( Selangor / KL / Putrajaya / N9 ). Tu pun kalau anda berada dalam DUN tersebut la. And then, baru la tengok2 gambar perjumpaan di Putrajaya yang lepas di page 6 dalam topik – First Official CMC Gathering – Putrajaya 04 04 2009.

  649. tau8017 says:

    kwe org baru ..my chery baru 2wek..ttp best gila wlp ramai komen murah ..yg komennya mrke yg tak pakai. kwe kat trg dah hampir 10 unit sini …so kpd chery ganu blh kita tukar2 minda..hheeee chery best

  650. hafizi says:

    buleh jugak kat nilai 3 tempat luas tuh…leh usyar2 kedai asesori kat nilai 3..harga murah.kot2 ada body kit yg leh masuk…kawe tak sempat nak gie lagi…..tanya kedai asesori semua kena tempah…..tunggu…..boring daaaaaaa…..

  651. zamPGA64 says:

    Assalamualaikum…. semua, at last hari ini saya booking sebuah Eastar warna putih di outlet Sg. Petani. Salesman kata tunggu antara 2 minggu hingga 1 bulan. Kalau dah dapat kete nanti saya nak join club. TQ. Go Eastar Go!!!!…..

  652. lanz83 says:

    hafizi say,
    kalau semua setuju kita buat TT kat nilai 3 ok jugak dekat ngan rumah aku tak habis duit minyak kahhh kahhh kahhhh.tapi aku rasa kena pergi kat FI dulu kita lepaskan hajat ALOYZAM nak ambil gambar kat sana pemandangannya sungguh cantik sekali.bukankah begitu ALOYZAM?

  653. radenumar says:

    Tak kisah la memana, janji ada kedai minum…muakakakakkaka

  654. radenumar says:

    Kepada kekawan yang baru memiliki Eastar harap dapat mendaftarkan diri sebagai ahli CMC mengikut Dun masing2 di CMC Forum.

  655. hafizi says:

    haaa tu diooo…..awal bulan 5 nih kawe buat family dayyy kat genting…duk awana hotel..nok try cam maner naik kat genting..ada ngam ker tak ngam…..kawe rasa ngam..sbb adik kawe naik ngan chery woraittttt…..ader powerrrr….

  656. Enigma4646 says:

    Family …….true true …..jangan biarkan kehangatan yang terjalin dimakan waktu ……ha ha

  657. hafizi says:

    haaaaa…..kat LUKUT jln ker PD ader sebuah show room chery…org2 kat PD leh arrrr gie usyar……

  658. radenumar says:

    Kalau enjin Mitsu 2.4 tak larat naik bukit, tak tahu la kawe…Setakat genting kawe rasa, eastar buleh sengih ko keta2 lain.

  659. Norman says:

    Gua bukan megutuk tapi hakikatnye abg dan pakcik gua pernah pakai keta china ni.Mungkin yang masuk Malaysia ni dah ni enhancekan ke?Anyway too early too say tunggu lagi 2-3 thn baru paham

  660. radenumar says:

    Yang abg dan pakcik lu pakai tu maybe enjin china.. Yang nie enjin mitsu 2.4. Kalau nak kira memang dah lain tu….

  661. radenumar says:

    Kepada kekawan semua, sila daftar kehadiran anda bagi perjumpaan ke-2 di F1 Trek, Sepang dalam forum CMC.

  662. hafizi says:

    haiya encik!!!!! ini enjin mitsu2.4…apa2 pun lu pikirlah sendiri….wokey apa…..ermm keta apa2 pun tunggu 2-3 tahun..lucuuuu lah

  663. radenumar says:

    Kita tengok sapa yang kenaaaaaa…..

  664. Enigma4646 says:

    errrr…rilek rilek …..ada owner exora nanti nak race ngan kita ……makan asap ke makan goreng pisang…kawe biar raden uruskan ……abe fizi pun boleh aja…..

  665. lanz83 says:

    Pemilik easter,
    Sila daftarkan diri diforum TT KE 2 DI F1.kehadiran pemilik easter/ahli cmc turut di alu-alukan kehadiran oleh MR:PRESIDEN dan NAIB PRESIDEN.perjumpaan kali ini beri laluan kepada pemilik easter/ahli cmc untuk memberi senarai nama dan seterusnya melantik AJK.(AJK yang tersenarai diforum cmc sekadar cadangan)suara dan pandangan anda amat di alu-alukan.

  666. hafizi says:

    erm…kawe dah daftar kehadiran…..yg lain cam ner….alopp meksu senyap terus..betoii ka hang tuh meksu..ker wok yoh…kat klate aper cerita.pasai asesori..ada perkembangan tak…

  667. Norman says:

    Gua tahu Chery V5 pakai enjin Mitsu 2.4 grandis tahun 05 punye sebab gua biase keje kat Chery Singapore.Enjin reliable tapi yelah manusia mane pernah puas lagi2 keta buatan China ke Malaysia ke.Tapi hakikatnye ramai Singaporean kurang yakin ngan keta jenis ni.Interior issue mcm2 lah.Tapi harge memang murah di Singapore.Selalunye customer complain pasal AC compressor,Gearbox,Rattling sound mcm keta Proton lama2 jugak.Pada gua itu semua bukan masalah besar janji enjin bagus dan spare part murah.Geely pun ade pakai Toyota tahun 04.

  668. Enigma4646 says:

    room for improvement……kalau ada duit lebeh…why not????

  669. hafizi says:

    alah biasa lah bro. norman…keta maner2 pun ada masalah..porshe pun ada masalah…bmw pun ada…semua ada……kita beli setakat kita mampu..kalau ader lebih why not bro….bro norman tak per orang kaya malaysia….hahahahah

  670. Norman says:

    Gua bkn kaya bro tapi kalau semua driver pikir mcm lu kan bagus.Kat SG lagi teruk kalau lu pakai keta Malaysia atau China,Mcm2 kritikan dan soalan merepek diorang akan tanye.Mcm keta jepun tu bagus sangat.Anyway congrats to all Chery V5 owners.

  671. Castelo says:

    Betl…betu…betul…janji kite bahagia sekeluarga……klu kita beli pong, sendiri yang bayar…..bkn d/org bagi duit utk d/pymt and instalment……
    jgn lar plak org2 YG KUTUK2 kete chery bagai nak rak, alih2 dia yang beli plak…..tak ke haru tu…….

  672. Busyra says:

    Nak tanya en. Norman sebab u pernah kerja ngan Chery, spare part dia senang dapat tak? Selalu org tanya i soalan ni… i pun tak berani nak jawab lebih-lebih sebab baru pakai hampir 2 bulan. Satu lagi pasal bau masuk ke dlm keta tu u buat apa kalau customer complaint? Boleh settle tak?

  673. Norman says:

    Bro Busyra,Spare part tak rare tapi untuk masa ni baik lu pegi agent tenang fikiran walaupun bayar lebih ckit.Enjin spare tak susah mitsubishi pun banyak.Bau kena test drive berapa minit baru tau,Tak boleh main tibai je mana nak repair.Suspect kat dashboard punye laci tulah.(Mcm kes kat s’pore dulu)Bila kita tukar aircon filter yang bagus nye dah settle.Gua nasihat untuk V5 owners,Kalau spare part pegi agen lagi baik.Bukan ape keta China dan Malaysia ni kalau enjin part pakai ori insyaalah tahn lebih lame..Gua punye cara brg2 seperti b-kits nak pakai cap ayam gohead tapi enjin part gua sensitive ckit,sebab tu civic lama gua kwn gua beli sampai pakai sampai skrg.

  674. Norman says:

    Gua dengar kat s’pore klab chery,geely,perodua dan proton akan bergabung.Tak tahu apsal,mungkin rasa mereka terpencil dan dipinngirkan oleh klab keta jepun,korea dan conti agaknye?Kelakar seram lah diorang ni,Kan keta semua sama,ade stereng,ade gear apasal nak pandang rendah??
    sebab tu gua lebih suka campur driver2 malaysia terutama johor tempat no2 gua.Diorang tak kisah keta jenis ape lu bawak janji keta.

  675. hafizi says:

    haaa bagus bagus bagus…..

  676. lanz83 says:

    Norman,
    apa lagi u tunggu!tukar kereta yang guna sekarang diganti dengan CHERY EASTER.nanti dapat join TT akan datang.

  677. yutihospitalgerik says:

    tgk brkenan tp,,,tkut ,,,,,harga pn berpatutan…kalu sesapa minat tul2 bleh la,,,

  678. lanz83 says:

    yutihospitalgerik say,

    berkenan tp…….tak perlu takut.takut…….setiap MODEL ada kekurangan dan kelebihan(easter 2.4cc)harga berpatutan……….sememangnya harga berpatutan anda boleh compare dengan MODEL yang lain EASTER 2.4cc harga dibawah paras kemampuan rm:83k.kalu sesapa minat tul2 bleh la……habis anda tak berminat keeeee?apa tunggu lagi pergi segera ke showroom berhampiran test drive……..bayar deposit…….summit loan(loan rendah)

  679. Bakal Owner says:

    minyak full tank berapa ye…….mana kuat minyak banding ngan WAJA. Saya nak buat perbandingan sbb sekrang saya pakai waja. Ada sapa2 boleh bagi respon…TQ…Syukran

  680. Norman says:

    Bakal owner mana boleh banding 1.6 ngan 2.4,At least banding Citra ngan Eastar baru adil.

  681. lanz83 says:

    Bakal Owner say,
    yang boleh saya nyatakan FULL TANK minyak rm:125.00.saya tak boleh nak bezakan WAJA sama EASTER sebab saya tak pernah memiliki WAJA.cuma saya boleh berkongsi pengalaman guna EASTER.EASTER satu kilometer rm:0.19 sen HIGHWAY.jalan biasa satu kilometer rm:0.21 sen.FULL TANK boleh sampai hampir 700 kilometer.AMARAN MERAH boleh pergi sejauh 100 kilometer(HIGHWAY)80 kilometer(JALAN BIASA)

  682. lanz83 says:

    Enigma4646/PRESIDEN say,
    Sila buat satu notis di pusat servis di pj berkenaan TT di F1 pada 16hb mei detail sila dapat pada pihak penganjur/naib presiden.

    Wakil di N.SEMBILAN,
    Sila buat satu notis di pusat servis di seremban juga detail sila hubungi pihak penganjur/naib presiden en:ALOYZAM di talian 019-2853563 atau 012-3512641.

    Wakil pusat servis centre,

    Sila hubungi pihak penganjur di talian di atas.

  683. Busyra says:

    #smliu experience#

    Hi guys, just sharing my lucky experience happened this morning. Some cars petrol indicator pointing below the red mark and the car still have petrol to drive around but not for Eastar. My petrol indicator was pointing slightly above the lower red mark but it was out of petrol this morning. I was on my way to pump petrol when the indicator was pointing just above the lower red bar(not even pointing the lower red bar completely), at the petrol station, the engine suddenly died off and not able to start again even I tried for many times. Since at the petrol station, I filled up the petrol and start the car again and it back to normal. It was lucky bcos my car was just “totally empty” when at the petrol station.
    So guys, start heading to petrol station when the petrol indicator pointing at the lower red portion. Eastar petrol indicator is very accurate; empty means empty; never try to drive further. No one wants to stop by the road side, right!?
    According to owner’s guide book, when the petrol indicator lights up, there is less than 10L petrol left. If town driving, 25 cents/km is calculated, the milage can cover is about 70km. It should be more if driving on highway at speed 110km/h; about 90km left(based on 20cents/km). The calculation is for reference only; figures may vary from individual driving habbit.

  684. Busyra says:

    #smliu experience#

    Just for information. When my car is totally empty and not able to start, the amount of petrol I pumped in was RM134(74.44litres); very full. I think this is the maximum it can pump in.
    Add on to Drom’s info & experience, I think the car can cover at least 70km when the petrol alarm starts to light up. It’s time to fill up the petrol again b4 stoppping by the road side.

  685. WSG 9116 says:

    salam semua,

    untuk makluman, salesman chery seremban branch nak kawin kat palong 6, so dia jemput semua pemilik chery konvoi ke sana 24 mei….sila lontarkan cadangan dan pendapatan tn/pn sebulan…..

  686. lanz83 says:

    WSG 9116 say,
    salesman tu pemilik easter atau AHLI CMC ke?kalau tidak tanya kat salesman berapa rm donation dana yang dia akan masukkan dalam KELAB CMC memandangkan dia bukan ahli.jika KELAB CMC konvoi ke sana satu MODAL untuk promote easter yang di jual.bukankah macam tu MR:PRESIDEN.

  687. WSG 9116 says:

    betul gak…nanti aku cari jawapan nye…..dalam ramai2 ni…yg berforum ade tak pemilik NCE 9144 sebab hr sabtu aritu ade nampak kat KL…

  688. Enigma4646 says:

    errrr…..en hamzah ke nak tawin ????? yang main muzik tu ?????? very the very good news…….amacam AJK nak turun kew????

  689. Enigma4646 says:

    Rasanya mereka yang belum jatuh cinta lagi dgn CE ni ……huh….takkan nak tunggu valentine kot …….tadi aku tenung tenung Miss Enigma aku dalam hujan …..masa kat Shah Alam Sentral ……ramai tanya ….’ ni Mitsubishi model baru ke bang ?? ‘ ……aku explain cara baik……kagum mereka ……WOW !!!….kalau Miss Enigma aku pakai skirt lagi …..meleeeeelleeehhhhhhh beb………duit aku pun meeellllleeeeeeellleeehhhh tapi oleh kerana dah jatuh cinta….tak de halllll……….betul tak kawan 2 ????

  690. WSG 9116 says:

    ENIGMA 4646

    MANA KO TAU ABG HAMZAH TU MAIN MUZIK…KO KENAL DIA KE….

  691. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    Abang Bakal..
    Abang Bakal…Bakal jgn takut tuk pakai CE ni…sbb kawe pun tak takut…dulu takut pastu tak takut dah…bila dah bawa sedap takut pun hilang…yg tak sedapnya myk tak takut tapi bawa tak sedap…kalu myk takut bawa tak sedap lagi jadi tak sedap…so kawe skg myk tak takut bawa pun tak takut sbb bawa sedap dah menghapuskan takut…yg takutnya cuma kena saman je…so ginilah…kalu nak compare 2.4 ngan 1.6 / 1.8 waja memang kurg tepat sebab…waja just kereta biasa 5 seat shj..sedangkan CE adalah MPV dan 7 seat..situ pun dah nampak bezanyakan…tapi kalu sesaja nak compare gak ngan keta 1.6 boleh juga…sbb kawe ni bulang keje dari Pekan ke Ktn…sblm ni kawe pakai keta Ford Laser 1.6 manual…myk tiap2 hari rm 20.00 gi balik sempurna…pastu bila kawe pakai CE dgn jarak yg sama dan kelajuan yg sama 90-110 km/j myk yg terpakai ialah rm 19.30…so boleh la kalu nak wat banding beza dgn kedua2 jenis kenderaan ni…dari sudut..cc,jumlh seat,jenis kereta,capacity,auto dan manualnya dll.
    1 hari tu kawe try bawa maintain pkn -ktn 80 km/j memang dapat 0.16 sen per/km..tapi kalu mu bw style racing memg la myk nya mcm yg lanz83 ckp tu….
    so buat la beberapa R&D lagi spy Bakal betul2 puas hati baru beli ok…

    go chery goo………….selamaaaaaaaaaaatt…………….

  692. AMIR_cerryaladogombak says:

    SC GOMBAK DAH BEROPERASI, OK TQ
    ADDRESS
    LOT 1385, JALAN TIB 1,
    TAMAN INDUSTRI BOLTON,
    68100 BATU CAVES,
    SELANGOR.

  693. BAMbee says:

    Berap no tel Gombak service centre ?

  694. myaakob says:

    salam,
    Saya nak pasang box atas roof rack chery saya. Tak kisah lah brand thule ke apa ke. Rakan rakan chery semua kat mana saya boleh cari di area keramat/ulu kelang/setapak/bt caves ni?. T/Kasih.

  695. wan/ktn/phg says:

    halo……….
    pemilik CE kuantan dan kawasan yang sewaktu dgn nya…..
    klu free call kwn bole jem mengeteh…..
    0192625856
    di ktn ni nampak byk dah…..
    moh kita buat team kita pulok………
    apa kate ………………

  696. az.azza71 says:

    Salam Myaakob,

    Dibawah ne terdapat contact thule box dealer kat area KL..kalau berminat…

    4×4 Shoppe & Service Sdn. Bhd. No. 2-M, Jalan Perdana 6/8, Pandan Perdana.
    55300 Kuala Lumpur Phone: 03-92009844
    Fax: 03-92009744 email / Website Roof Racks & AccessoriesRoof boxesRear mounts

    Bicycle World No. 45, Jalan Bandar 1, Taman Melawati,
    53100 Kuala Lumpur Phone: 03-41066749
    Fax: 03-41066749 email / Website Roof Racks & AccessoriesRoof boxesRear mounts

    EVO 4X4 No. 617, Jalan Ipoh Batu 3 3/4.
    51200 Kuala Lumpur Phone: 03-62572510
    Fax: 03-62579497 email / Website Roof Racks & AccessoriesRoof boxesRear mounts

    Joo Ngan Bicycle Centre No. 377-1, 4th Mile, Jalan Ampang.
    50450 Kuala Lumpur Phone: 03-42575249
    Fax: 03-42576153 email / Website Roof Racks & AccessoriesRoof boxesRear mounts

    KIA Auto Accessories Sdn. Bhd. No.4, Jalan Segambut Selatan,
    51200 Kuala Lumpur Phone: 03-62582000
    Fax: 03-6257 6845 email / Website Roof Racks & AccessoriesRoof boxesRear mounts

    KSH Bicycle Sdn. Bhd. No.34, Jalan Tun Mohd Fuad, Taman Tun Dr. Ismail.
    60000 Kuala Lumpur Phone: 03-77275173
    Fax: 03-77264937

  697. radenumar says:

    Nie lagi bagus…kat puchong diorang tak nak buka ke? Ramai owner CE yang berada sekitar tu.

  698. BAMbee says:

    Betul tu. Lagi bayak service centre lagi menarik….

  699. Kawe Tok Sera says:

    Kawe rase kawe kenal demo. Demo ngajar kat SK Tok Sera kan…Sori Kalu salah…salah orang kutt……

  700. radenumar says:

    Jupo sain la pulok dale nihhh…

  701. myaakob says:

    az.azza71,
    Thank you vr much. Nak pi cari satgi lepas keje…

  702. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    Salam
    Kawe Tok Sera…
    Alhamdulillah kalu kenal…kalu tak kenal kita boleh berkenalan…memg itulah tujuan forum kita ni pun nak kenal mengenal antara satu sama lain…tak gitu Mr Enigma…. yes memg kawe warga sk tok sira…nak sembang lebih lanjut ni no phone kawe….013-9040925….atau jumpa di sana!!!!

    go chery gooooooo……..selamaaaaaaaaaaattt!!!!

  703. lanz83 says:

    majlis pelancaran PROTON EXORA telah selesai dirasmikan oleh PERDANA MENTERI malaysia yang ke 6.cantik jugak aku tengok kat tv.maybe esok nak pergi proton nak tengok lebih dekat mana lagi bagus exora atau EASTER kesayanganku.

  704. radenumar says:

    Nampak lubang aircond exora tu menarik gak dok kat atas bumbung. Takleh jadi nie nak kena gi tengok gak tengahari nie. Leh tengok keluasan dia camno…

  705. az.azza71 says:

    myaakob,

    No problem..kita bantu-membantu…lepas lu boleh lah gitau kat kengkawan berapa kosnya pasang thule box tu.. berserta accessoriesnya..

  706. AMIR_cheryaladogombak says:

    0361851150/1964/1443 SC TAMAN BOLTON ( GOMBAK )

  707. radenumar says:

    Tadi gua gi tengok PE, ok la. Tahniah la kepada Engineer PE. Kalau nak kira luas gua rasa CE lagi luas. Dashboard simple sangat, kena improve lagi. Brake belakang drum. Cuma gua minat tang blower aircond belakang dok tepi kat bumbung. Yang tu cun. Yang lain gua rasa CE lebih better la. Nasib baik gua tak bawa CE pegi tengok PE tadi. Kalau tak, mesti bengang salesmen PE.

  708. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    Salam
    kenkawan CE owners….skg PE dah kluar kat pasaran…maybe ada di antara pemilik CE yg mungkin akan buat beberapa compare ngan PE baru kuar tu…tapi harap beringat biarlah perbandingan yg bakal kita buat tu mohon jgn sampai boleh menyinggung mana2 pihak kan…ye lah mana ada keta yg semuanya sempurna…pasti ada kelebihan dan kelemahan yg tersendiri…kita akur dgn semua kelemahan yg ada pada CE kita dan kita amat berbangga dengan semua kelebihan yg ada pada CE kita….walau apa pun org nak kata kita tetap kita dan CE tetap CE kita..begitulah sebaliknya…semoga kita semua senang dengan pemilik PE dan pemilik PE pula senang dengan pemilik CE…harap2 begitu lah ye kenkawan….

    go chery gooo…………selamaaaaaaaaaaaaaaaaaattt!!!!

  709. wan/ktn/phg says:

    TokSera….
    ape kabo
    bole kito nengeteh ke dlm masa yng terdekat…………..
    bole kenal lebih lanjut geng CE kuantan……..
    kawe doh note hp demo……
    nanti kwe msg demo yo……….
    hidup CE pantai timur……………….

  710. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    wan/ktn/phg….
    beres boh bila kena dengan time waktu masa detik dan ketikanya nanti…..

    go chery gooo…………selamaaaaaaaaaaaaaaaaaattt!!!!

  711. akukristal says:

    a’kum…. kekawan CE…. gua punya loan baru approved ari nie, keta saleman kata minggu dpn kuar….. gua booking selepaz dpt a good feedback dr forum nie n gua teruz pi test drive kat puchong……….. bila bawak jeee, bini gua boleh senyum puas ati, sebelun nie gua ada pi ushaaa naza kat bangi n bawak G livina knw wa, tapi bila bawak CE terasa auranya…

    bukan nak puji korang: korang punya cerita dgn realitinya tak ada beza…fuuhhh… terima kasih kekawan…. akhirnya gua dpt gak pakai MPV, nanti gua nak joinnn club korang lakkk k……..dpt keta nanti gua nak ronda kat bandar taiping lerrr….

    Babai….dulu spectra kini CE…idup geng CE

  712. wan/ktn/phg says:

    TokSera….
    bereh boh…………
    kwe nantikan saat ketemu…
    keto demo dah upgrade ko……….
    bule kawe tgk…..
    kwe biaso jo……

    GO CHERY PANTAI TIMOR………

  713. hafizi says:

    untuk akukristal leh lah join 16hb nih kat F1 kita orang buat TT kali ke-2 jom masuk forummmmmmm……….

  714. busyra says:

    akukristal, taiping ke parit buntar tak jauh dah tu… kat sini tak pernah lagi i jumpa Eastar on the road. Tp kalau masuk Penang banyak jumpa, chery QQ pun ada… Welcome abroad.

  715. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    wan/ktn/phg

    keta kawe stakat ni just sarung seat jer..lain2 masih rahsia…bila kita dah jumpa nanti baru la kita sama2 pecah rahsia.tak gitu bro…kalu mu terserempak dengan CCJ 7214,sumbean silver itu lah CE kawe yg menjadi jelingan org..hehe..gurau jer boh..

    go chery go…………selamaaaaaaaaaaaaaaaaaattt!!!!

  716. lanz83 says:

    busyra say,
    apasal kejap ada kejap tak ada?TT di F1 turun tak?lanz83 nak tengok koa punya camera kat belakang tu dari dekat.

    akukristal say,
    selamat menikmati citarasa easter .U tinggal kat area mana?sebab lanz83 nampak U tulis bangi.selamat menikmati bau asap dari luar,angin dari luar+++…….itu semua boleh diatasi jangan diambil berat yang penting U punya anak mesti gumbira dan selesa bila jalan jauh dengan 2.4cc bukan 1.6cc.

  717. radenumar says:

    Diharapkan akukristal dapat register sebagai ahli dalam CMC forum. Selamat menikmati CE anda…

  718. wan/ktn/phg says:

    TokSera,
    kwe standard je…..
    cch 8598 …. putih … signsl le….
    bule mengeteh same…..
    apa kata mlm ni kita pekene teh tarek………
    set time i be there …..
    ok bos….see u….

  719. WSG 9116 says:

    salam semua,

    td aku pegi tengok PE kat A&W Seremban…..kelebihan aku tengok kerusi tengah senang nak lipat….
    bab luas CE kita luas lagi…PE macam saiz GLivina je……dan sayang nye PE interestnye 3.6% yg lain cutiing….ok la cantik….

  720. akukristal says:

    Hafizi… gua berterima kasih pd member kat forum nie yg telah memberi kelegaan utk gua nak buat keputusan nak pilih yg mana satu???… dan CE gua akan kuar khamis dpn …gerenti gempakkk

    TQ Busyra….taiping kat kamunting… bila wa test drive CE wa teruih booking… nanti boleh lepak kat lake garden tepen baiii…peegghhh… boleh ler lu share dgn gua to enhance CE punya lookkk..

    Lanz83… gua lepak kat area cyberjaya, gua gi bangi sbb pi test drive nazaria…. kat restaurant nasi berini gam tuuu, tuuu aaa… kalau bau asap nanti gua share dgn korang n minta korang tolong gua kkk… arap2 SC boleh tolong kottt..

    Radenumar gua nak register cam mana aaa….????… kalau korang nak buat CE tour nanti gua nak ikuttt ..tolong confirm date n time k

    BaBai… teringin nak nenggok korang punya CE… jom hebohhhh

  721. radenumar says:

    Tu yang aku tak faham tu..kenapa keta nasional lebih tinggi interest dari keta luar..Kalau interest rendah maybe ramai yang berminat. PE hanya boleh compete ngan livina, avanza n citra jea. Kalau ngan CE, minta maaf la yea…jangan nak perasan…muakakakakka….

  722. akukristal says:

    info…pada sapa2 yg nak tempah keta…kena buat minggu nie… kalu minggu dpn dah tak dapat 2.45% dahhhh… eon bank pun dah naik 3.++%

    BaBai… iduppp CE

  723. WSG 9116 says:

    radenumar…

    guide aku nak register dalam adun nilai….TQ

    nak tanya… yg nak g kat F1 tu bile…. kalau boleh wat la hr ahad…kalau sabtu aku tak pa la…..

  724. dilema says:

    aku rasa disebabkan Proton exora keluar..alamat bungkus la cherry ni…sebab apa? harga lebih kurang sama…
    memang PE x nak compete dgn Cherry sbb permintaan cherry x macam livina …so PE memang nak compete jualan bukan kualiti…
    satu lagi..cherry ni lembab sikit bab promosi n iklan di tv…memang peluang ada tapi promosi kurang camner cherry nak hidup..?
    aku takut cherry ni jadi cam Proton Juara je…

  725. Yan says:

    aku rasa tu pasallah dan tepatlah kau ni panggil diri kau sendiri dilema sebab kau sendiri blurrrr tak tau yang easter ni dah melambak atas jalan dan siap ada forum n persatuan CE apa apa masalah diaorang siap boleh bincang dan kowtim ngan SC…tapi kau agaknya sampai sekaranglah agaknya ye tak tercangak cangak tak tau apa yang terjadi kat sekeliling kau…..mat/minah blurrr…….siluncai terjun dengan labu labunya….biarkan,biarkan…

  726. zamPGA64 says:

    Salam untuk semua, syukur alhamdulillah…. petang tadi saya dah tandatangan dokumen di Eon Bank Sg.Petani, 3.7 %. CE putih yang saya tempah dah ada, selasa ni insyaallah boleh ambil. No pendaftaran saya kekalkan PGA 64. Ada wakil kelab kat utara tak ? Saya nak join club.

  727. zamPGA64 says:

    Sorry, 2.7% bukan 3.7%. Betul cakap akukristal, semua bank diarahkan naikkan interest 3.++ sebab nak sokong industri kereta nasional (PE).

  728. hafizi says:

    betul!!! betul kawe sokong yan!!!..mat/minat tuh memang blurrrrr…kalau hampa baca dari no.1 macam2 CE kena kutuk…..kita orang relax jer…yg happy diri sendiri….nak pakai CE atau PE..dri sendiri tau..tapi kalau pakai CE..PE tak nak dah….anak2 kawe suka CE..bila test naik PE..dia kata ermmmm…seronok keta CE lagiii….selesa…apa2 pun TT 16hb 5 jgan lupa geng2 CE….apa2 pun CE dah masuk body kit..spoiler..ermmm ramai yg menjelingggg…….siap tahan berenti tanya..keta aper bang!!!!!!apa2 pun CLUB CE happy……..tak ghitu presiden….

  729. hafizi says:

    mr presiden……macam maner sekarang dah siap ker list2 nama ahli..nak konvoi nih…kedai untuk body kit dah ader….pakat2 turun nilai lah…kawe ngan aloyzam stanby utk ke kedai tolong2 CLUB CE.

  730. rohizan azmi says:

    salam, sahabat2 yang dah lama.saya ada beberapa masalah dgn my cherry.
    1.rasa mcm angin masuk,dah taruh spone kat kiri dan kanan side mirror tp sama gak.
    2.Saya ada pergi buat alignment and balancing.prob resolved tapi ada masalah lain plak. besi yg semacam line kat bawah kete abis kemek. baru 2 minggu pakai.

  731. rohizan azmi says:

    nilai kat mana.bleh kasi address tak.

  732. lanz83 says:

    akukristal say,
    terima kasih kerana mempercayai easter kerana u membuat pilihan yang amat berbaloi dan akan merasai kehebatannya.untuk pengetahuan u kelab cmc akan mengadakan TT di F1 pada 16hb mei jam 5petang u boleh datang join this kelab.

  733. lanz83 says:

    dilema say,
    kamu harus bangun dari tidur.memang sesuai sangat dengan nikname u supaya tidak dilema pilihlah pilihan bijak.

  734. lanz83 says:

    zamPGA64 say,
    TAHNIAH kerana membuat pilihan yang bijak walaupun PE sudah dijual anda tetap memilih easter itu adalah pilihan yang berbaloi 2.4cc bukan 1.6cc tau.

  735. lanz83 says:

    rohizan azmi say,
    tentang masaalah nanti MR PRESIDEN akan menjawab masaalah anda tungguuuuuuuuu.enigma sila beri penerangan.

  736. lanz83 says:

    hafiza say,
    nilai kat mana?adakah ia kat nilai 3?(dekat ngan rumah)

  737. zamPGA64 says:

    Tahniah kepada Mr.Presiden Enigma4646, Vice Presiden Aloyzam and bakal bendahari Sue….. semoga CMC akan berkekalan dalam keharmonian yang berpanjangan.
    Saya tinggal di Sungai Petani, macam mana nak jumpa Busyra???

  738. lanz83 says:

    busyra sila jawab.kan ramai ahli ingin kenal dengan u sebab satu-satunya orang yang letak camera reverse kat dalam keta(gurau aje)

  739. rohizan azmi says:

    tqvm.lanz83. i pun tinggal kat s.p. welcome zampga. kengkawan body-kit kat mana boleh dpt.

  740. ZanPJD1714 says:

    mane kengkawan x jwb pun.kes masuk angin keluar asap tu.

  741. reza says:

    jgn korang layan mamat dilema tu.. itu mesti org yg dengki dgn cmc.. tgk la forum kita paling ramai.. pasal tu dia merepek bukan2.. aku dengo ramai cus compare antara CHE dgn PE,.. mungkin ramai yg pilih CHE kot pasal dia lebih cun.. itu yg dia meraban semacam tu..

  742. reza says:

    ZanPJD1714.. pasal angin tu, kau dah tutup lubang side mirror tu pakai ape, kalau tak tutup betul2, memang tak jadi.. aku tutup habis pakai pembalut hitam air cond rumah tu.. ada kurang sikit.., ada yg pakai tube basikal, pandai2 kau la..

  743. hafizi says:

    rohizan azmi say,
    besi kat bawah tu kat maner….pergi SC untuk repair..yg asesori visor window..sapa nak kirim..cuti sekolah kawe balik klate..kat sana ader..rm 135
    yg spoiler n body kit kat nilai…taman semarak..saya dah cakap ngan tokey asesori2.

  744. reza says:

    hafizi.. mms kat aku bodykit baru kau.. 0132333077.. mesti gempak punya..

  745. ali says:

    testing

  746. reza says:

    anz83… apa citer ko punya body kit.. sahabat2 ko semua dah buat.. he.. aku bro castelo @ lim puchong.. mana yg ada dulu….

  747. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    Salam
    ZanPJD1714…
    dan kenkawan yg menghadapi masalah angin masuk ikut side mirror…

    Dulu kawe menghadapi masalah yg sama ttg angin masuk ikut cermin tu…skg dah ok…
    Resipi yg kawe guna ialah…mula2
    1.guna skru driver mata bunga buka pelahan-lahan plastik warna hitam yg lebar lebih kurang 3 inci yg bersambung dengan cermin dari sebelah dalam…hati2 buka ye supaya tak patah bila plastik hitam itu ditarik keluar…pastikan juga clip skru tak tertinggal kat dalam.
    2.bila dah buka terdapat 2 lubang sebesar syiling 20 sen kat situ.
    3.u amik tiub basikal potong bulat ikut saiz lebih besar skit dari syiling 50 sen n sumbat kat dalam kedua dua lubang tu.buat la 2-3 lapis supaya lubang tu betul2 ketat.
    4.bila dah siap sumbat u amik pulak salotip binding tampal kat kedua2 lubang tu..kemudian tutup semula penutup plastik itu dengan kemas.
    5.di bahagian cermin pula ada skru kat bwh..buka skru tu perlahan-lahan..bila dah buka u akan nampak cabel atau wayer signal masuk ke dalam lubang cermin..u amik sejenis tanah liat mainan budak2 atau apa2 la yg sewaktu dengannya sumbat lubang tu rapat2.
    6.amik pula double side salotip taruk kat bawah skit dari lampu signal pada cermin yg boleh tolak tu secukupnya…pastu pasang balik semula elok2..

    itu sahaja yg kawe boleh bagi resipi setakat ni…
    insyaallah u boleh buat…

    go chery go…………..selamaaaaaaaaaaaaaatt!!!

  748. ZanPJD1714 says:

    terimakasih toksera/pekan/pahang….

  749. ZanPJD1714 says:

    tq hafizi. rm135 o.k tu. tuan.kawe kat sg.petani. demo kat mano.Buat tuan president enigma4646 camno nak join member?? ada borang tak..

  750. hafizi says:

    kawe lo nih duk nilai……nak join masuk forum dan daftar kat dun masing2……

  751. Pian Kg. Baru Kg. Ku says:

    salam,
    saya baru booking sabtu, 18.04.09. isnin, 20.04.09 nak apply loan, lepas alhamdulillah…
    yg ade di jln ampang tuh model thn bila dan warna saya book hitam, bini dgn anak2 tak tau nih… alih2 bila saja nak test warna hitam atau putih yg cun, dia dah minat warna putih la pulak… ada cadangan warna apa yang cun.?

  752. hafizi says:

    cadangan kawe warna hitam lebih garang….en wan maneger dan abg din bagi tau….kat ampang laku warna hitam…..

  753. Pian Kg. Baru Kg. Ku says:

    ok tqvm bro… harap dapat cek kereta sebelum register tu pun bila loan approve…
    kalau diizinkan allah sya dpt beli, nak joint group boleh tak…
    kat kg.baru ni pun belum ada lg pakai ini brand….
    nanti tlg bagi tau ekk… masey.

  754. lanz83 says:

    reza say,
    DIAORANG tu orang kaya dalam wallet ada 3-4 card credit card,aku mana ada credit card untuk company ada lah tapi tak boleh guna untuk personal untuk boss ok lah.tapi nak pasang juga tapi tengah tunggu bodykit belakang macam GRAND LIVINA yang ada 2 lubang.tepi nak pasang macam castello8989 dan depan tak pasang sebab aku tengok bila bila pasang macam BAGAK ke depan sebab easter punya muncung sudah panjang tapi jika ada bodykit yang kebawah aku pasang.

  755. lanz83 says:

    Pian Kg.Baru Kg.Ku say,
    cuba tanya salesman kalau loan lulus minggu depan sebelum 16hb mei boleh keluar tak.kalu ok boleh join TT di F1.kami didalam kelab CMC mendoakan loan anda lulus cuma kalau SENARAI HITAM tak bolehlah kami nak tolong.inyaALLAH.

  756. Pian Kg. Baru Kg. Ku says:

    to lanz83,
    thank you bro diatas doa anda. saya kalau boleh nak kereta keluar sebelum 1/5/09 ni…
    harap2 semua dipermudahkan oleh allah… kita mampu merancang hanya tuhan menentukan, tak perlu dikesahkan…
    ok.. nak keluar la skg ni, nak balik umah gua yg kat bandar tasik puteri, lama dah tak balik… rumput dah pannjang kot…
    salam hari minggu kepada semua, saya org baru…

    pian, kg.baru kg. ku.

  757. reza says:

    lan83.. aku pun minat jugak belakang mcm liv tu.. kalau ada tempat bikin hallo aku tau..

  758. redwariors says:

    huk alohhh……….kawe amik doh cherry ni.tubik pulaok exora.come pulok tuh.nyesa pulok

  759. reza says:

    jual chery.. ambik exora.. he…

  760. hafizi says:

    nak jual chery..soory gu…..2.4 nak beli yg 1.6 haahahahaha lucuuuu……

  761. hafizi says:

    perodua nak kuar mpv…aper cerita…TATA pung nak kuar mpv..kekekeekek

  762. azli says:

    aku dah tgk mpv chery ni memang bagus….aku dah test drive….memang bagus dan mantap serta besar kapasiti dalam nyer…..aku tak sokong maner2 MPV tapi aku rasa chery ni sesuai untuk keluarga yg besar….baiklah sapa yg minat beli jer..tak yah fikir……nanti nyesal…cuma komen ikhlas aku ialah ader 3jer tak best chery ni pertama aircond dia kat tgh dan belakang napalah kat bawah kaki,keduanyer naper lah board kat dalamnyer warna cerah habis lah lau ader anak kecik yg nakal kotor bagat kete kau nanti dan ketiga tempat tarik belakang sekali tempat duduk selalu kondem dan senang patah atau longgar

  763. lanz83 says:

    aku minat design radio proton exora yang cantik dan siap ada bluetooth lagi.sesiapa chatting di sini sudah booking proton exora dan nak tukar radio pada touch skren beritahu lanz83 nak beli sila hubungi 013-3200083/017-3830083.TAHNIAH kerana memberi kepercayaan pada krew PROTON.kalau sedang membuat pilihan pergi ke SHOWROOM CHERY yang berhampiran,test pandu dan buat pilihan yang tepat.kebihan EASTER engin 2.4cc harga rm:82.888.interest 2.37.

  764. Enigma4646 says:

    terus mendaftar di http://www.cherympvcommunity.motionforum.net …terus ke DUN masing 2 X…..senang aja…..paperless…..and then kita dah lama IT …..so sustain je la……

    terlalu awal untuk mengagumi Cik Exora ….dan masih terlamabat dan jangan menyesal …kerana Cik Eastar lebih kepada perempuan Pan Asian !!!!

  765. Enigma4646 says:

    masih belum terlambat ……kesilapan menaip….ha ha ha

  766. radenumar says:

    Jom register reramai…Boleh kita TT Kat F1 Trek pada 16/5 nie reramai. Kita gegarkan F1 Sepang ngan Eastar!!!

  767. trgkite says:

    Saya nak tahu ada tak sape2 yg beli CE dgn interest 2.8 % kebawah di mana2 bank di Trg

  768. mramly says:

    Hai,
    Apa khabar pemilik CE seluruh Malaysia, saya dah ikuti forum ini sebelum miliki CE lagi. Sekarang dah pakai hampir 3 bulan.Dah drive ulang alik Kajang – Kedah/Perlis sebanyak 2 kali, memang puas hati. Minyak pun lebih kurang dengan Waja Premium 1.6cc saya. Memang berbaloi. mantap & selesa.

  769. mramly says:

    Salam,
    En.Castelo, dalam forum you ada cakap buat ekzos di Kajang, bolih bagi information, area/kedai mana ?.

  770. mramly says:

    Enigma4646 & rakan-rakan, tahniah berjaya tubuh CMC.

  771. busyra says:

    zamPGA64, busyra tinggal di Parit Buntar… kalau jumpa CE snow white di sini maybe i lah tu… sebab setakat ni lum pernah jumpa lg CE kat sini…

    Lanz83, busyra memang sukakan kelainan… hehehe… kalau lanz83 jumpa busyra pasti tak sangka itu busyra… so, biarlah busyra tinggal menjadi misteri… huahuahua

  772. Pian Kg. Baru Kg. Ku says:

    salam…
    sekadar nak berkongsi maklumat, interest bank dah naik 3.50% baru hari ni 20.04.09.
    terlepas 2.5% punya interest. mahal la skit bayar bulanan dia…

  773. Enigma4646 says:

    kejam ….kejam ……taktik busuk ….

  774. hafizi says:

    kat nilai ader buat exzozzz dua….rege rm350 siap semua..tapi tokey tuh kata baik pasang bodykit dulu baru leh nak patri

  775. mramly says:

    hafizi terima kasih atas maklumat tersebut.

  776. kcmsp says:

    all chery owners,
    chery saya dlm next week maybe keluar..sy sempat submit loan before interest naik….

  777. hafizi says:

    mr presiden aper yg kejam tuh….tak sobar eh 16hb nih..dekat umah kawe tuhhh….

  778. adam9605 says:

    salam…minat cherry CC besar..minat exora ..lawa..harga…
    cherry..maintenance ..timely mcm… exora…dah tentu byk pusat servis…
    tapi nak cerry…exora…ish…ish..ish..

  779. AJ says:

    Ambik dua dua, senang cerita

  780. trgkite says:

    Kpd pemilik chery, saya nak tanya sikit ni ..apa bezanya CE keluaran 2008 dgn keluaran 2009? Sbbnya salesman kat Trg ni offer kat saya CE 2008 katanya servis free,ada d’kaun rm1500 dari rm82k utk fabric seat..yg lain sama je dgn keluaran 2009..betul ke?

  781. radenumar says:

    Buat semayang istikhorah la, kalau ada 2 pilihan camtu…

  782. trgkite says:

    satu lagi s’man tu kata ada satu je lagi keluaran 2008 kale gold..saya nak kale putih… patut ambil ke tak? s’man tu kata kalu nak putih tahun 2009 tapi tak ada d’kaun dan tak ada free servis.

  783. reza says:

    kawan2 semua.. aku baru je balik dari g book wish utk adik aku, terperanjat aku.. interest dari 2.3 boleh naik sampai 3.65%.. aku tanya saleman tu apasal jadi mcm ni, dia cakap pasal exora dah keluo,nak ada persaingan.. ada ka patut.. lepeh ni exora mesti laku punya,, aku ingat 1 juta sebulan boleh jual… he;;;;

  784. radenumar says:

    Keta yang tahun 2009 memang takde free servis. Labour charge jea free tapi takde la mahal sangat service dia hanya RM78 jea. Kalau dah suka kaler putih tunggu jea. Tu pun kalau boleh sabar menunggu…

  785. trgkite says:

    Yg sebenarnya saya ni tak boleh nak sabar dah…sbbnya saya dah booking dari awal mac lagi…tapi kerana mainan bank2 dan s’man yg tak berapa cekap maka benda tu terlewat sampai hari ni ….tapi nak tanya wife dululah..kalu dia setuju,sapu jelah kaler gold tu..gold..goldlah.

  786. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    trgkite…

    as sabru minal iman…bersabar itu sebahagian dari iman…

    go chery go……..selamaaaaaaaaaaaaaaattttt!!!

  787. wan/ktn/phg says:

    toksera…..
    demo dah pasang skirting ko…….
    klu dah kat mano bule pasang di ktn ni…..
    berapo hargo complete set………..
    puas kwe round tanya………..
    tak bule la….
    tak ngam laaaaaaaaa
    peningggggggggggg kawe………….

  788. azli says:

    aku dah tanyer maybank….interest nyer dia boleh bagi dalam 2.8%

  789. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    wan/ktn/phg….
    setakat ni blum lg….
    tak mencari pun…
    hari tu ada gak niat nak cari spoiler….member2 suh pasang…tapi..
    tak cari lagi…kuantan ni lambat skit brg2 sampai..
    so kita kene byk bersabar…
    tolong bagi email mu ke kawe…kalu ada….

  790. lanz83 says:

    busyra say,
    itu sebab nak kenal sangat tu.kelainan itu yang dicari oleh seseorang yang inginkan kelainan.”JANGAN DIRIMU DISELUBUNGI MISTERIIIIIIIIIII.

    trgkite say,
    saya cadangkan buatlah pilihan yang tepat dan berbaloi.1)jika u ambil tahun 2008 memang servis free hantar kereta ajee tak perlu bayar(comfirm betuk2 ngan salesman ada coupon tak takut kena tipu sebab u register tahun 2009) 2)bila u nak jual keta nanti harga belian akan dikira 2008 bukan 2009(itupun kalau nak jual akan datang) apa2 pun terpulang pada u.

  791. radenumar says:

    Fikir…fikirkan lah…

  792. zamPGA64 says:

    Salam untuk semua Eastarian, syukur alhamdulillah akhirnya kelmarin 21 April, CE Snow White saya dah keluar. Maklumat dalam forum ini banyak membantu saya mengatasi masalah dan mengenali CE saya dgn lebih pantas. TQ semua yang menyumbang.
    Saya dah daftar keahlian di CMC DUN Utara. Saya tengok dalam tu baru ada 3 ahli termasuk saya. Mungkin ramai yang belum daftar.
    Untuk Busyra, TQ banyak atas info, Mak dan Ayah saya tinggal di Bagan Tiang, Parit Buntar. Nanti kalau saya balik kpg, mungkin kita boleh jumpa.

    Makluman…..
    Atas inisiatif pemilik outlet Sg. Petani dan krewnya, pada hari jumaat ini (24 April 2009) bertempat di Central Square Shooping Complex Sg. Petani, jam 3-5 petang, satu perkumpulan Eastarian yang berhampiran akan diadakan. Insyaallah saya akan hadir dan akan cadangkan dibentuk komuniti anak CMC di sini. So mungkin boleh hantar wakil untuk perjumpaan ke-2 di Sepang mei nanti……. Tunggu perkembangannya.

  793. busyra says:

    ZamPGA64… tahniah, selamat make up Eastar, selamat meluncur di jln raya, selamat menikmati bau asap, kalau u dah pasang bodykit nanti blh share kat mana buat, harga… kalau accesories lain kata orang kat Kulim banyak pilihan dan harga berpatutan…

    sayang sungguh mini gathering tu wat hari Jumaat, i kerja… dah la tak leh join TT kat KL… dah tak dak rezeki…

  794. wan/ktn/phg says:

    TokSeraKtn,
    ok kwe msg demo…..
    kwe nak tahu jo…..
    klu demo dah psg skirting …..
    bilo bule jumpo…..

  795. ahamdnisfu says:

    salam untuk semua Eastarian,

    Sy baru selak Utusan Msia ari ni dan terlihat iklan Chery Eastar di m/s 24 Edisi KL. Eastar dah ada tag line ” KELUARGA YANG BERSAMA AKAN KEKAL BAHAGIA”. Macam ni Alado patut buat, kasi promote product jualan mereka. Tp kalu dah keluar Exora dan mereka rasa terancam, baru le kelam kabut buat iklan. Anyway go Easter …..

  796. radenumar says:

    Harap2 pihak CE akan sediakan bodykit secepat mungkin. Ramai dok tunggu nie…

  797. akukristal says:

    a’kum….

    gua punya CE.. t/hari kuar insya’allah….

    skang nie CE masih lagi ader promotion w/pun interst dah naik mendadak….

    kalau sesapa yg masih blum buat test drive atau booking… cepat lerrr… dia punya promotion cukup attractive dr exora…

    gua dah belekkk2 exora… sendiri mau nenggok baru tau… cuba test drive n masuk… nak rasa tersentut kaki… pi dok kat kerusi b/kang…

    nak kutuk… rakyat mesia punya, tapi apa kan daya …. macam FAM dgn bolasepaknya gakkk… tolak + campur + bahagi jawapannya sama gakkk…

    kalau ler exora prihatin mungkin estima n g.livina n innova pun tangkap nanggis…wa cakap luuuu…

    BaBai… apa2 pun terima kasih to CE fan club

  798. radenumar says:

    Iklan sikit :

    Kepada penyokong2 bolasepak pasukan Kelantan agar dapat turun beramai2 ke Stadium Nasional Bukit Jalil pada hari Sabtu, 25 April 2009 bagi menyaksikan perlawanan akhir Piala FA di antara KELANTAN VS SELANGOR. Tiket berharga RM15 boleh didapati di kaunter stadium esok atau di MZ restoran di chowkit, atau Restoran Nasi Ayam Kampung di Veledrom Cheras. Pakat-pakat turun weiii… Kito sokong pasuke Cawat Kote….

  799. trgkite says:

    salam semua..Alhamdulillah ahirnya saya dapat t/t agreement dgn pb utk memiliki sebuah CE kaler snow white dgn interest 2.37%…downpaymanet rm10k tapi berurusan dgn s’man lain sbb s’man dulu dah cabut entah kemana..tipu punya orang..Insyaallah ahad/isnin boleh keluar..yahooooo!!!!!

  800. busyra says:

    Kengkawan, dgr cite CE dah turun harga, dari RM77,100 (dlm iklan suratkhabar). spec sama ke ngan RM82,888? Sapa ada maklumat???

  801. ZanPJD1714 says:

    Salam, saya ada tanya kat k.l harganya tinggi sangat cecah rm3000. Mrs Castello bole tulun kot.. gua rasa teruja la….

  802. AMIR_cheryaladogombak says:

    busyra ! mana ada turun, 77,100 bukan OTR, tak masuk road tax ngan insuran, kat CA PJ ye wat cam tu, saja nak bagi org syok!. harga still RM87,888. utk fabric seat dan 89,888 utk leather seat. pas tu promotion period rebet 7K ( OTR price now RM80,888 & RM82,888

  803. busyra says:

    Oic, tq en. Amir 4 the info. Ingatkan OTR price, kot la nak compete ngan PE.

  804. lanz83 says:

    busyra say,
    biarla harga atau interest turun u kan dah beli.ataupun u nak beli lagi satu kott.kayaaaa kaayaaa.

  805. radenumar says:

    Saja pihak CA nak main perang harga ngan pihak PE. Bagi nampak menarik, tertarik, kau memang deboooombbb…

  806. radenumar says:

    Busyra :

    Aloo geng… just to share.
    Eureka!Eureka! I dah jumpa satu solution utk mengatasi masalah bau asap. Pg tadi i follow lori (kat sini memang banyak lori) tp heran nape tak bau asap mcm selalu. Tgk kat aircond rupa-rupanya aircond tu dlm mode flow ke kaki shj. Pastu i cuba tukar mode ke flow biasa (atas) apa lagi menerpalah haruman karbon monoksida tu… then, i ubah balik ke mode flow ke kaki, legaaa…
    So, u all get it? Kalau tak nak off aircond, tukar je mode flow aircond tu ke kaki setiap kali anda mengekori bas, lori, dll yg mengeluarkan bau yg tak menyenangkan… selamat mencuba!!!

  807. reza says:

    memang sekarang ni PE vs CE.. saleman proton cakap PE kurang mendapat sambutan,, member aku baru jual 2 bijik je dari start launc hari tu.. kesian kat dia..

  808. AMIR_cheryaladogombak says:

    PE betul2 bermasaalah, sebab hampir semua customer yang tunggu PE semua lari balik ke CA, & all most give a bad comment to PE, hidup CA

  809. kdi says:

    Hmm.. Salam semua peminat dan pengguna Chery Eastar,

    Rasanya komen2 di sini dah bertukar topic Eastar VS Exora pulak. Maybe kita tak patut nak bandingkan dengan cara memburukkan atau mengagungkan sesuatu model. Setiap model ada kelebihannya.

    Eastar ada kelebihannya macam steptronik gear, enjin 2.4 mitsu etc dan exora pun ada kelebihannya sendiri.

    So kita biarkan mereka yang nak beli buat keputusan berdasarkan fakta yang betul dan spec2 yang diberi oleh pengeluar.

    Jom kita sambung bincang pasal eastar lagi. komen la ape yang best nye eastar ni. Kalo ada masalah biasa dan penyelesaiannya blehla kongsikan..

    Selamat berkongsi pendapat.. =)

  810. wan/ktn/phg says:

    kdi ……….
    betul tu bro….
    kita bincang mengenai CE je…..
    yg lain biar kan je…..
    HIDUP CE……………..

  811. zamPGA64 says:

    Sukur alhamdulillah 3-5 petang tadi, bertempat di Central Square Sg Petani, 9 buah CE berkumpul dan parking sebaris depan pintu masuk utama shoping complex ni. Yang bestnya semua 5 warna ada. Nampak mengancam jugak bila berkumpul macam ni. Ramai gak yang belek-belek CE kami.
    TQ kepada Big Bos Johan Best (Dealer SP) dan krewnya yang menganjurkan perjumpaan ini. Kami sempat berkenalan, dapat t-shirt dan payung, sesi fotografi serta dibelanja minum petang. Bos cakap akan datang nak buat lagi. Rasa terubat sikit kesedihan tak dapat join perjumpaan CMC kat Putra jaya & Sepang.
    Buat Busyra…. saya tengah cari tempat sekitar SP yang boleh buat skirting… kalau dah siap nanti saya jumpa u kat PB.
    Buat semua… saya suka masuk forum ni sebab ada unsur saling ingat mengingati, bila dah mula terbabas akan ada yang cuba betulkan. Ini amalan yang baik dan harus diteruskan. Saya sokong…. jangan kecilkan hati orang lain, kita bincang pasal kelebihan dan kekurangan CE kita untuk dijadikan panduan kepada ahli yang lain, itu rasanya lebih bermanfaat. Hidup CE!!!!!

  812. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    em…betul tu zamPGA64 n kdi…

    BIAR DIKATA JANGAN MENGATA

    go chery go………selamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaattt!!!!!

  813. Pian Kg. Baru Kg. Ku says:

    salam…

    apakhabar semua sekadar nak berkongsi kegembiraan yg disembunyikan dari isteri dan anak – saja nak buat kejutan, syukur alhamdulillah saya antara last batch dpt interst 2.5% interest 20.04.09 apply, 24.04.09 dpt call utk diinterview melalui telefon je, cuma perlu di bagi personal statement dgn elaun voucher sebagai tambahan utk rujukan bank, dgn RHB nasib baik ada kwn kat sana. Try to selesaikan urusan dari 27.04.09 sebelum 30.04.09…. tak sabar rasanya nak register kereta. Harap dipermudahkan dan semoga diizinkan allah.

    sekian , terima kasih.

    PIAN KG.BARU K.L.

  814. wan/ktn/phg says:

    toksera….
    esok demo ade mano…..
    turun ktn ko…..
    klu turun jgn lupo helo kwe yo……..
    hidup CE pantai timur

  815. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    wan/ktn/phg…

    bereh boh..
    nati kawe helo demo…

    Pian Kg. Baru Kg. Ku
    tahniah….mu telah membuat piliham yg tepat untuk kebaikan seisi keluarga….masa depan anak-anak dan ekonomi yg stabil..

    go chery go…selamaaaaaaaatt!!

  816. busyra says:

    [ Pon!Pon! SURPRISE!!! Ye ye... Abah beli keta baru... cantiknya... isteri pun senyum manjang... sayang abang,,, ]

    Bagus ko punya idea surprise ni Pian… ambik yg leather seat or fabric seat? Kalau ambik yg fabric seat nak lagi best ko sarungkan terus leather or PU seat, baru cun… then pasang TV / DVD player mcm Mr Raden buat (rujuk forum CMC bawah topik aksesori-aksesori eastar)… pasti isteri dan anak-anak teruja… Semoga segala perancangan dipermudahkan Allah…
    I tumpang gembira tgk kengkawan ceria… ” KELUARGA YANG BERSAMA AKAN KEKAL BAHAGIA”

  817. mramly says:

    Salam, Mrs.President & rakan-rakan..
    CMC dah registered, hajat nak joint juga TT di F1 Sepang @16/05/2009 jika tiada halangan,tapi saya ni dah masuk golongan otai, layak ke?.
    Untuk makluman zamPGA64,saya selalu ke Sungai Petani, MerboK, Lembah Bujang & Tanjung Dawai.

  818. reza says:

    otai lagi bagus…. banyak pengalaman….

  819. hafizi says:

    club chery tidak mengira usia…..sapa2 pun leh join..caya lahhh

  820. mramly says:

    Okey la , jika tiada hal lain yang menghalang saya akan joint, sebab saya selalu lalu kat situ ke Sungai Pelek & Bagan Lalang, bolih singgah di FI.

  821. lanz83 says:

    mramly say,
    Untuk pengetahuan tuan/bakal ahli,CLUB CMC tiada mengenal usia cuma cukup sekadar memiliki EASTER dia layak menjadi CLUB CMC.dan pengetahuan tuan/bakal ahli CLUB CMC sudah mempunyai AHLI VETERAN seperti MR.KIEM dari KAJANG selangor dan beliau telah hadir dan memberi komitmen pada TT pertama CMC di DATARAN PUTRAJAYA pada 04/04/09.

  822. mramly says:

    lanz83 say,
    oo… begitu ya, syabas CMC dan semua ahlinya…tahniah!..

  823. Joko says:

    Hujung minggu lepas aku baru ajer test drive 3 jenis MPV sebab dalam dilema nak pilih mana satu,
    antara PE,CE dan LV

    Bentuk ketiga2 cantik dan elegant.
    Paling smooth dan lancar injinnya CE dan LV Last PE
    Paling selesa ruangan penumpang tentulah CE kedua PE dan ketiga LV
    Paling Jimat minyak LV dlm kategori 1.6 lah sebab record dia 56.5km/l
    PE tak berapa sebab terasa low power, engine menderam kuat dan asyik tukar gear rendah ajer walau untuk jalan yg 5% mendaki.
    Paling Kurang cost maintenance tak tahu lagi maybe PE kot.

    Anyway bila fikirkan objektif kita beli MPV sebab nak kan keselesaan penumpang dalam bilangan yg lebih dari kereta saloon saya rasa CE paling selesa, sebab penumpang tak rasa sempit pada ruangan lutut dan kaki. Bawa MPV kita tak leh nak rasa macam bawak sportcar, menerekam ajer lepas lampu hijau.

    Kelemahan CE setakat dalam ni yg aku baca, asap masuk dalam dan material dashbord yg kureng skit. Maybe negara China sejuk tak macam M’sia, so material tu kurang sesuai untuk negara panas.Memang dalam 8 biji keta CE kat showroom tu semua penutup airbag dan kabinetnya tak rapat (senget). Walau apa pun hati aku masih tertarik pada CE..

  824. radenumar says:

    Kedatangan mramly sangat2 dialu2kan untuk memeriahkan lagi perjumpaan kita yang ke-2 nie. Harap mramly dapat memberi idea dalam memperkasakan lagi CMC ni….Welcome to the Club…

  825. Iziss says:

    Tengah Fenin…CE ke PE..? Sapa boleh bantu…. tolong advice ckit…

  826. lanz83 says:

    joko say,
    Bagus u salah satu warga malaysia yang telah membuat perbandingan antara CE,PE dan LV ternyata joko membuat pilihan yang tepat iaitu tertarik dengan CE untuk pengetahuan joko setakat minat aje tidak memadai patah balik dimana joko test drive CE tempohari bergi bayar booking dan masuk loan inyaALLAH kita akan berjumpa TT di F1.

  827. mramly says:

    terima kasih radenumar , saya akan cuba ruangkan masa … go CE/CMC go…..

  828. mramly says:

    joko say,
    saya sokong pandangan lanz83, pakai sekejap mana tau, sudah lama baru tau…….

  829. lanz83 says:

    Iziss say,
    Apalah you tengah fenin,yang boleh lanz83 berkongsi ialah perbezaan PE dan CE.
    1)Engin CE 2.4cc(mitsubishi) PE 1.6cc
    2)Harga pasaran CE rm:82.888 PE rm:75.888(kalau tak silap)
    3)Roadtax CE rm:730.00(setahun) PE rm:90.00(setahun)
    Setiap kenderaan ada kekurangan dan kelebihan supaya menyesal memilih.jika Iziss tanya lanz83 pilih sebab ia BERBALOI.

    Enigma4646,
    Sila bantu Iziss membuat pilihan.

  830. lanz83 says:

    Iziss say,
    Apalah you tengah fenin,yang boleh lanz83 berkongsi ialah perbezaan PE dan CE.
    1)Engin CE 2.4cc(mitsubishi) PE 1.6cc
    2)Harga pasaran CE rm:82.888 PE rm:75.888(kalau tak silap)
    3)Roadtax CE rm:730.00(setahun) PE rm:90.00(setahun)
    Setiap kenderaan ada kekurangan dan kelebihan supaya tidak menyesal memilih.jika Iziss tanya lanz83 pilihlah PE sebab ia BERBALOI.

    Enigma4646,
    Sila bantu Iziss membuat pilihan.

  831. lanz83 says:

    Iziss say,
    TERSALAH TAIP.jika Iziss tanya lanz83 pilihlah CE sebab ia berbaloi.

  832. radenumar says:

    Buatlah pilihan dengan bijak. Jangan sampai menyesal kemudian hari….

  833. hafizi says:

    sembahyang istokoroh lah payoh2 gak…..

  834. zamPGA64 says:

    Salam untuk semua,
    mramly….welcome to d club , kalau mai SP cuba call sy (103-5000 464). Kalau sy in station boleh kita jumpa pekena teh tarik.
    Untuk kekawan yang tengah dalam dilema nak pilih, sy syorkan pilihlah CE, sy dah guna -+ seminggu, banyak kelebihannya….. macam-macam ada.. kekurangannya sikit je, padan dengan harga.

  835. zamPGA64 says:

    Sorry silap taip no hp (013-5000 464)

  836. mie says:

    SAYA BARU PAKAI CHERY NI DALAM 3 MINGGU,BUAT MASA NI X ADA MASALAH YG KETARA SGT,CUMA MASALAH KECIL2 JE MCM TEMPAT LETAK BRG KAT HAND BREAK DIA SELALU TERBUKA SENDIRI,AIRBAG SEBELAH PEMANDU TERKELUAR SEDIKIT,LAIN2 OK JE,SY AMAT BERPUAS HATI MEMILIKI MPV INI.

  837. mie says:

    KPD KWN2 YG NAK PSNG BODYKIT, SALESMAN KAT AMPANG ADA OFFER KAT SY BODYKIT CHERY SIAP PASANG DAN CAT SEKALI RM2900.

  838. WMQ3121 says:

    rasa nak tukar jer keta CE…dah test drive last week, memang mantap…Pian Kg. Baru Kg. Ku,
    Kampung Baru kampung aku juga…boleh recommend kawan kat RHB tu…tengah survey loan skrg ni….

  839. Joko says:

    Hati2 Mie jangan sampai KEDEBUK! airbag tu menyembab muka ko ….hee hee
    Itu pasal aku cakap masa pegi survey dan test drive CE last weekend, aku ngan SA cari dalam banyak2 10 bijik kereta dalam showroom tu payah satu aku nak jumpa yg perfect penutup airbag tuh, semuanya tersembul atau senget2…. ni yang tak sedap hati ni, anak aku minat CE bini aku pun aku plak cuak2 lagi..

  840. lanz83 says:

    raden,
    hari khamis 30/04/09 aku nak gi sc kat pj kalau free join lah sekali.kata koa punya mileige hampir 5000 km boleh lah buat sekali.

  841. Lady B says:

    Mas Joko, dgr citer dah booking GL… harap puas hati lah nanti… hati-hati jgn sampai berkarat… cuma i kesian kat anak isteri u, dah la tak dpt CE idaman, terpaksa berasak di tempat yg sempit… tempat letak barang pun terhad… walau apa pun tahniah sebab nak dpt MPV baru… duit kita, kita punya sukalah!!!

  842. Joko says:

    Yelah Lady B (Bird ker, Bambino ker) esok2 kut ader ghathering boleh lah aku bawak sekali tong gas ker atau kabinet dapur sekali kut nak buat barbeque, kalau ada yang teringin nak makan daging kambing, dua ekor kambing boleh muat lagi tuh kat second row seat dia.. hee hee…

    Puas gak bincang2 tanya sana sini, mana yg lebih baik dan berekonomi…last2 kami laki bini decide beli LV. harap2 ianya menepati citarasa kami.

  843. radenumar says:

    Lanz83,
    Aku punye mileage lambat lagi nak sampai 5000km, baru dalam 3000km. Hang pi la dulu, jangan lupa kirim salam kat En. Azmi di SC PJ…

  844. reza says:

    mie .. boleh bagi no tel saleman yg offer kau body kit tu..?? aku mcm berminat je..

  845. radenumar says:

    Macam mahal jea bodykit tuh…more bodykit inspired at cmc forum ….TQ

  846. mie says:

    reza ko bg e-mail ko kat aku, nnt aku hantar gambar kat ko,tgk dulu kalau berkenan bagi tahu k

  847. mie says:

    Tq joko atas nasihat anda

  848. Fyda- Kajang Branch says:

    come visit our showroom at KAJANG Branch
    Chery Alado Automobile Sdn Bhd-Kajang
    Bangunan Dato Mohd Said
    Jalan Cheras lama
    bersebelahan dengan Caltex

    or contact office number
    03-87379877
    En Azman Shah
    016-9808080

  849. radenumar says:

    Fyda- Kajang Branch,
    Kat kajang ada jual sekali ngan bodykit gak ke?

  850. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    mie…

    tahniah dah pakai CE…untuk masalah penutup isi barang kat hbrake yg selalu tbuka tu mudah jer nak selesaikan nya cuma ko perlu call kwe jer…nati kwe bgtau kat u…ni no kwe 013-904 0925

    go chery go….selamaaaaaaaaaaaaaaaaaaatttt!!!!!!!!

  851. hafizi says:

    senang jer tak nak bagi terbuka..ambik kotak tisu letak atas tuh..ekekkeek

  852. mie says:

    hafizi demo dok kelate kat mana,kawe nak tny demo,minyak brp ringgit dr nilai ke kb,kawe ingat nak blk kg cuti sekolah ni

  853. mie says:

    tq toksera/pekan/phg, bila saya ada masa sy akan tel k

  854. busyra says:

    Tok sera, habaq je lah kat sini mcm mana u atasi masalah compartment yg asyik terbuka tuh… I letak kotak tisu pun terbuka jugak, dgn kotak tisu sekali kena tendang hehe…

  855. mramly says:

    zamPGA64 say,
    terima kasih,jika saya ke SP saya akan call, mungkin hujung bulan MAY saya akan kesana. untuk makluman rakan-rakan CE dan bakal pemilik CE saya dah pakai CE 3 bulan ++ millage dah 5k++, dah service 2 kali. drive 3 hrs tanpa henti , “so far so god’ , saya harap, mudah-mudahan akan kekal begini. go CE goooo…..!

  856. mramly says:

    ralat, silap taip “so far so good’ , saya harap, mudah-mudahan akan kekal begini. go CE goooo…..!

  857. radenumar says:

    Fuh, kotak tisu pun kena tendang gok…Kuat sungguh penendang dia dih…Keta kawe pun sama jah, tambah2 time parking tengah panas, tengok2 mesti terbukanya…so sesapa ada solution leh kongsi bersama….

  858. Joko says:

    Material fibre/PBC/Plastic ni kalau nak bengkok2 kan dia perlu pakai dryer.. (dryer rambut pun boleh)
    Kasi panas lama2 sikit sambil dibengkokkan tang mana yang terjungkit tu. Cuba lah dulu.

  859. hafizi says:

    mie…kawe duk machang..demo isi penuh..pah demo tak yah isi dohhhh….kawe tiap2 buley kawe kelik….milleg pun dah dekat 20 ribu…cuti nih kawe nok gie servis kat kota bharu…servis chery punya dekat FORD…..dekat maktab pengajian islam..sekoloh agomo…..saing kawe ado kijo situ budok saboh…tapi lamo duk klate..nikoh ngan ore klate….dia tahu selok belok chery easter nih..sbb dia gie kursus pasal chery nih

  860. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    mie
    busyra
    radenumar
    n
    org lain sama..
    yg sebenarnyer kawe tak pandai nak cerita dlm forum ni takut apa yg kawe nak ceritakan org tak faham dan tak kesampaian…so gini lah..apa kata salah sorang dari demo bagi email ke kawe…kawe nak send gambar gotu ke demo..boleh demo tgk ramai2…kawe nak antar gambar dalam forum ni pun kawe tak pandai juga..maaf deh…tapi yg pastinyer lepas kawe buat tu penutup tu tak buka dah…kawe ketuk,tampar bekas tu,hogah2 tak buka juga…bila tekan tempat buka tu baru la terbuka…so ok la…

    go chery go………………..selamaaaaaaaaaaaaaaaaaatttttttttt!!!!!!!!

  861. shah says:

    wassup to all, aku ni pun baru kejer, skg nie tgh survay pasal mpv, aku skg ni confuse nk amk keter CA(china) atau rondo, korang musti ingat kan psl citra lama tu yg pling byk buat hal, tu yang risau psl rondo ni. psl proton mpv plk mahal siotttt, mcm keter import plk……

  862. akukristal says:

    wa punya WSM6450… dah kuar last week n dah sampai pekan tepen pun…. huh… memang berbaloi, minyak full tank sampai tepen baru setakok jeee…

    airbag yg terjongket tuu.. korang boleh bawak pergi SC kat PJ, diaorang akan bikin balik…

    n kalau korang nak tambah assecories ader di puchong jumpa mr. lim, no. 5 jln 2/5, bandar puteri, mesiti puas ati dgn dia punya services…

    terima kasih pada kekawan di sini yg banyak membantu gua membuat pilihann

    BaBai…tak sabaq jumpa geng CE di FI

  863. radenumar says:

    Tahniah! Kerana anda memilih CE sebagai teman hidup. So jangan lupa resgister sebagai member di CMC Forum. Kita jumpa di F1 16/5 ni…Sahkan kedatangan dalam topik Gathering di F1 Sepang…

  864. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    radenumar,

    kawe dah sent gambar gotu ke email demo satnih…harap pas ni takdak doh problem tu ok…kalu tak paham gak boleh kontek kawe guna no yg kawe bagi tuh…

    selamat bercuti…gunakan CE sebaik-baiknya…yahooo…kawe nak g bkelah …..

    go chery go…………..selamaaaaaaaaaaaaaaaatttttttt!!!!!!!!

  865. trgkite says:

    salam,
    saya dah dapat Ce kelmarin…dah round bandar dan desa..CE memang best..kawan2 pun kata best..jadi sape2 yang nak beli mpv belilah CE best!!!!!.Cuma saya nak tanya pemilik CE semua..adakah alarm CE macam tu? bila pintu tak rapat /tak tutup kita tekan alarm..pintu tak lock tapi tak bunyi pun alarm..kalau macam ni tak ada keselamatanlah CE atau pun kita kena tambah alarm lain? harap ada penyelesaian dari teman2 CE sekelian.TQ

  866. Lady B says:

    trgkite, tahniah dpt keta baru. Bagi sy lah itulah ciri-ciri keselamatan CE, kalau tak dak bunyi ‘cet’ tu maknanya adalah pintu tak rapat, so kita kena check la pintu mana yg tak rapat tuh. Tak lah malu sebab alarm tak bunyi, cuba alarm tu bunyi kuat mcm keta Waja tu, malu kkakloh kalu kena tempat org ramai. Satu lg ciri keselamatan CE yg sy perasan ialah remote key CE ni kalau kita tekan lock dari jarak jauh boleh, tapi kalu tekan unlock tak boleh, kena jarak agak dekat baru blh. Maknanya ia dicipta utk mengurangkan risiko keta dirompak, sebab kita memang suka unlock keta dari jauh kan… Rasanya tak perlulah tambah alarm lain…

  867. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    trgkite…..

    tahniah dah pakai CE….
    Yer memang gitu…alarm tak akan bertindak kalu pintu tak rapat dan tak akan berbunyi…
    pada kawe kalu tak bunyi tu tahu lah kita bahawa pintu tu tak rapat dan alarm belum lock…so kita kenalah cek semua pintu dan ulang lock semula alarm tu…itu salah satu bentuk safety yg ada pada CE tu…cuba tgk pada keta lain..pintu tak rapat pun dia lock juga kalu hok jenis takder bunyi…pastu bila pintu dah renggang senang la pulak org nak cungkil..betul tak…

    go chery go….selamaaaaaaaaaaaaatttttttttttttttt!!!!!!

  868. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    mie…

    Gini..kawe dah send gambar tu ke email radenumar….acu try tanyer dia lagu mano..dapat ke dok…email dia ada kat atas tu…..
    Setahu kawe….kalu amik keta made 2008 punye memang dapat 2 remote n key tu…tapi kalu thun 2009 punyer memg dapat 1 jer la remote tu dan 1 kunci spare…kawe tanyer pekerja kat SC tu tntng kunci ni dan itulah jawapan yg dia bagi….

    go chery go….selamaaaaaaaaaaaaatttttttttttttttt!!!!!!

  869. mie says:

    ok tq toksera..
    lagi satu sy nak tny tentang alam ni…bila kita dah lock pintu…pastu kita buka pintu pakai kunci…bila kita buka pintu alam x berbunyi..cam no tu

  870. hafizi says:

    pakai CE baru tahu…kelemahan dan kelebihan….setahu kawe ermmmm lu pikir lah sendiri

  871. yan says:

    kawan rasa hafizi patut terangkan pada mie tentang masalah yang dia alami sebab setau kwn dalam ni suma owner CE tolong menolong terangkan pda kengkawan kalau kengkawan ada masalah apa2 yang x faham ttg CE ni..bukannya suruh lu pikir lah sendiri..so kwn rasa lu pikirlah sndri hafizi betul ke x apa yg kwn cakap ni.

  872. nafas says:

    sy baru beli gak dan memang model tahun 2009 kunci ada remote 1 jer, satu pesanan sy jgn ter”off”kan enjin semasa dlm gear D @ R nanti enjin x mahu start sbb ECU dia confious kena panggil mekanik SC baru bleh start…

  873. azli says:

    tadi saya dah dpt kete cheryyyyyyy yahoooooooooooooooooo harga 78000

  874. exferio says:

    Saya pun dh dapat chery ni leather seat..semalam..tak sabar nak pandu tapi suruh salesman touch up sikit..so hari isnin baru ambil..nak test gi KL pada 7/mei nie dan nak try panjat Bukit tinggi.. balik nie nak cerita semula.. any way outlook memang best dlm biasalah..harga murah cc besar..mmg kalu nak banding kena tgk Estima dgn Odysey..br ngam dgn cc 2.4…

    Geng kuantan..nie .

  875. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    Saing2 semua…

    bila nyebut bab CE toklih start nih …..ada gak blaku pada member kawe ari tu….dia call kawe..cemas dia toklih start…dia kata myk ada..bateri ok..masalah2 lain tadak…pahtu dia minta no phone mekanik pada kawe….kawe kata ginilah…cuba pastikan sebelum demo start enjin pastikan betul2 gear auto tu dok di P (parking)..pahtu baru start..pahtu dia kata gapo,boleh doh weh…nasib baik demo ada…kalu tidak berjanggut aku tunggu sini jaga kereta….hehe…
    Yg sebenarnyer itu satu lagi safety yg ada pada CE kita…bukan apa…kalu enjin tu boleh hidup masa gear dok di D ke R ke dah tentu CE akan bergerak tanpa pemandu sbb ramai gak org yg suka start enjin sebelum masuk ke dalam keta…tak ke naya begitu….jadi CE ni gak tok se jale tanpa tuan dia….dia nak ke kita jugok…

    go chery go……………selamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaattttttttttt!!!!!!!!!

  876. reza says:

    bukan utk kete CE je.. semua kete auto mcm tu.. utk safety

  877. ZanPJD1714 says:

    salam sume.. sapa ada infor body-kit ce.Tlg bagi tahu. minta tolong Mr. Castelo pun x jwb.

  878. TAV768 says:

    Salam….. dah 4 hari pakai CE…. so far memang best… smooth… thanks utk semua..byk info yg saya dapat dari forum ni…

  879. zamPGA64 says:

    Salam untuk semua,
    Dah pakai CE 10 hari, dah buat 1st service kat SC Ipoh(kebetulan kerja kat sana). Masalah angin masuk, SC SP dah bikin, tapi bunyi dengung angin rasanya ada lagi bila drive 140+. memang cam tu ke kekawan? Yang lain memang pueh ati. Minggu depan nak ke Pangkor dan terus ke KL plak, ada keje sikit. Kalau ada kesempatan teringin nak jumpa Mr. Presiden.
    Untuk mramly, welcome to SP, ada rezeki kita boleh jumpa pekena mee udang kat pulau sayak, best gak.
    Untuk zanPDJ1714, esok pagi (sabtu,2 mei) sy nak ke Kuala Ketil, dah janji nak kasi skirt CE sy. Bentuk dia belum discuss detail lg.Kos dia cakap +-1.1k.
    Untuk semua nak kongsi sikit pasal penutup kotak yang selalu terbuka tu, masa kami kumpul kat CS SP 24 april lalu, geng dari Jitra ada bagi tau dia kasi DIY kat lubang kunci kotak tu guna besi penyelak pintu rumah (terlekat pada bahagian frame pintu yang ada dua skru tu). Ambil besi tu, adjust betul-betul ngan lubang kat kotak, pas tu skru kemas-kemas. Sy balik dan cuba buat, its work !!!. La ni sy dah solve problem tu. Selamat mencuba……

  880. nafas says:

    Thank you zamPGA64 utk tips penutup kotak.. solve satu problem………..

  881. ce6000 says:

    kepada semua pemilik CE, saya dah pakai ce ni mula pada sept 08. so far ok jek. ce memg ngam. puas hati dgn performnce. myk ok, tak membebankan, besar, selesa, pergi balik utara selatan tak de masalah, speedg ngam, kalu parkg sebelah Estima atau Oddysey tak segan. yg penting, hapyyyyyyyyy n steady. Tahniah CE. beli jgn tak beli…jgn dgr khabar2 angin, test dulu, baru tau. depa yg suka cakap tu jelos sebab takut CE potong depa, tapi memg Ce berbaloi dimiliki. service 3000, 5000, 10000, 15000 dan 20000 km yg pertama free labour dan myk enjin. tu yg best! si mana2 yg tak p ke showroom CE, baik p le awal2 test. ok…tepuk dada tanya selera. jgn lupe enjin CE adalah jenis Mitsubishi 2.4 cam mitsubishi grandis awal.

  882. nyiormuda says:

    Aku tgk hangpo discus ni, tergerak la oulok no gi tgk CE ni…
    mmg berbaloi ke ni… FC macam maner ader saper2 boleh komen.

  883. hafizi says:

    lu pikir sendiri tuh…tgk ler member kita yg antar dari awal hingga akhir teks2 yg loadkan dlm nih…baca start dari nombor satu sampai sini haaa..untuk yan tuh….tak kan nak cerita2 yg dah ada..la nih duk tgh cari idea2 yg baik…yan yan yan…

  884. reza says:

    nyiormuda .. kau kena baca dari no 1 sampai berapa entah aku pun tak tau dah banyak sgt.. bulan 8 ni dah 1 taun CE ni kat malaysia, kat luar negara dah lama.. minyak 2.4cc jln jauh boleh dikatakan jimat dibanding dgn mpv yg lain” senang citer kau g test drive je lah.. abis citer..

  885. busyra says:

    Apsal banyak citer ttg enjin tak leh start ni? I pun mengalami pglmn ‘ngeri’ ni… (baca di forum CMC)
    CMC… sharing and caring…

  886. trgkite says:

    Ambe ambik keter ni hari rabu lepas…isi minyak penuh rm130 pas tu pergi round..pergi kejer..gi jalan2..masa ambik keter ni km nya 27..skarang ni dah 485 km ..tapi minyak baru seperuh luak…keter ni memang jimat minyak..sape tak beli dia rugi..bawak keter ni macam bawak kapalterbang smoothhhhhhhh…..

  887. yan says:

    tuk hafizi…..yalah si mie tu brtanya sbb dia x taulah tu…..kwn yg ikut forum ni dri awal pun x trbca suma komen2 tu dh bratus dh…cuba hafizi letak dri tu di tmpat mie….apa rsa bila org ckp cmtu..klu x ada rsa apa2 x taulh kan..kwn negur ni tuk kebaikan brsama..kok melatah x taulah plak kwn..lu pkirlah sndri hafizi

  888. radenumar says:

    Nie kawe malas nie…dok baloh samo sdri tak dok guno…kalu nak baloh gak tak payoh masuk forum nie…

  889. RIZAL says:

    Untuk pengetahuan korang ..kreta ni mmg ok sbb kalau banding dgn harga mmg berbaloi pakai kreta ni…org tak nak pakai sbb org ingat jenama Chini tetapi hanya body sahaje China ,enjin mitsubishi pasang kat Malaysia…bawa mmg 100% sedap kalau berbanding dgn mpv lain…aku dah pakai 3 bulan tak ade sebarang masalah service murah dan sepanjang 3 bulan dah 5 kali aku balik kg di Kedah aku kt Pahang…Minyak jgn risau murah 18 sen je

  890. ce6000 says:

    alo brother n sister…saya setuju dgn rizal. kepada semua bro n sis, jgn tgok internet saje atau dgr cakap2 org, p le tgok kat kedai n test drive, or p le tanye dgn owner sendiri yg dah pakai CE ni (cam saya) so far memg berbaloi. sebelum beli saya dah survey mpv2 yg adee. so far ini le mpv yg ade 80% semua tp masih murah dan ekonomi. kalu tak caya tgok je le model2 spt Estima, Alphard, Oddyssey…semua enjin cc 2.4 ke atas. memg model2 ni mantap. so CE ni pun tk kurg hebat. pernah saya parkg sebelah Estima, tuanpunye Estima tu tgk berkali2. mula2 dia jengok tingkap je, lepas tu dia turun tingkap tgk, lpas tu dia keluar dari Estima tgk CE saya dari depan. dia tanya jenis apa dan berapa ratus ribu harga? so saya diam je sambil senyum, model CE dan harga tk lebih 80k (masa tu hrga RM 79k). dia cam surprise cam tak pcaya. so, lastly tuanpunye Estima tu senyum dan kata CE saya ok, tak kurg hebat. dan cam tak caya harga yg sebegitu. sambil berlalu tuanpunye Estima memberi tanda bagus dgn ibu jarinya. So bro n sis, itu le pengalaman saya bawa CE ni. dan lagi bro n sis perlu ingat suka saya katakan disini enjin CE adalah MITSUBISHI. enjin ini agak besar jika dilihat sesaran cc nya, tapi ingat ia adalah teknologi Japan (enjin mitsubishi model Grandis 2.4 awal). enjin 4G64 ini sebenarnya walaupun agak konvesional jika dibandingkan dgn enjin MIVEC Grandis terkini, tetapi ia agak menjimatkan terutama bg perjalanan yg jauh (long distance). saya dah p johor-kedah, minyk memg save. malah p dgn muatan penuh (penumpg penuh + bagasi). pusing genting highland, p penang (balik pulau-bt feringhi) enjin memg power, tekan je walau bukit. guna gear steptronic (auto+manual) memang mengasyik. ingat, itulah kelebihan enjin CE 2.4 ini yg sememgnye tidak menghampakan. memang saya akui. inilah kelebihan CE 2.4 walaupun ia buatan China, tp dipasang di Malaysia (CKD) dan diperkuatkan dgn nadi enjin 4G64 MITSUBISHI yg mempunyai tork yg agak kuat dan tidak menghampakan, hanya tekan pedal myk, CE akan meluncur so smooth! BELIEVE ME! tak salah kalu saya katakan CE setanding dgn model2 mewah cam Estima, Oddyssey, Alphard dr segi kuasa enjin. so kalu tak percaya pandu ujilah dari sekarang, rasai perbezaan kemampuan CE berbanding dgn model2 mpv enjin kecil yg ada dipasaran. sememangnya bro n sis tak akan hampa dgn kuasa enjin CE ini sebanyk 2350cc dgn harga RM80-82k sahaja. model2 mpv lain tak dapat beb! bro n sis, test le CE ni, jgn dgr cakap org. kalu ade pun mereka2 yg suke kutuk pun org tu sebab dah terbeli awal model2 mpv kecil yg kurg power enjin tp harga mahal cam model 2.4cc. so depa jgn jelos. bro n sis p le test sendiri, bawa dan rasai CE meluncur tersergam gah sebagai MPV sebenar yg cukup berkuasa. test bro, jgn tak test. baru tau!
    Go CE…..go CE……

  891. hafizi says:

    ekekekek….parokkk….balajr menbaca awal hingga akhir maka tahulah pasal CE nih…nih malas nak membaca tuh yg selok parok tuh…ekekek..sorry beb….aper2 pun masuk forum..semua ader dalam forum….klik jer forum….kami sedia membantu….berkongsi masalah….ala kullihal mafis hajah…kullu bi khir…kekekeke arab mariiiii…. tocey…..cey cey…cheryyyyy

  892. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    ce6000

    yes..karangan u bagus …sokong 100%…hampir sama dengan jawapan soalan stp tempohari…mencecah 1200 patah perkataan…

    test dulu baru komen….

    go chery go………selamaaaaaaaaaaaaaaaaatttttttt!!!!!!!!!

  893. exferio says:

    Alhamdulillah ari nie dapatlah CE saya.Memang berbaloi beli CE nie, engine mmg power, test pick up dgn estima atas jambatan Tg Lumpur tak menghampakan…biasalah interior ada sedikit kekurangan tetapi boleh diperbetulkan…harap dapat kekawang dr forum nie utk bertukar-tukar pendapat dgn saya…cck6465

  894. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    hafizi ….

    masyalah anta….arab badwi ke arab baladi…kunta fin dal wakti….arguk..arguk…

  895. exferio says:

    Buat TokSera esok pg boleh jumpa kot..saya tgk kereta u bila hantar anak ke sekolah tu…

  896. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    exferio….

    tahniah dah pakai CE…Tanjung Lumpur tu laluan kerja kwe…jumpa CCJ 7214 bunyikan pin..pin..jgn lupa bagi api…

    go chery go…….selamaaaaaaaaaaaaaaaaattttt!!!!!!

  897. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    exferio….

    alamak! kantoi…sapa nama anak u..kelas mana…esok i cari…

  898. exferio says:

    ok..anak saya 2 brilliant. member saya pakai ferio warna merah tu…saya ferio JCP 7763..mungkin Cg perasan kot..apapun mungkin ada apa yg perlu sy akan cari u ttg CE nie…salam perkenalan..

  899. hafizi says:

    ana fi kuarter klia..wa anta kun tu fin….syaqhol dil wakti fi madrasah kuala lumpur….

  900. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    hafizi…

    aiwah…kuntu fi Pekan…la kin shoglu fi madrasah kuantan…subhanallah…liqaana fi syasyah kombuter bas….mush maul…

  901. yan says:

    tulah dia org melayu…..kalau di tegur x blh nk trima…..nama nk mngaku salah n silap sndri tu..blum tentulah agaknya kan..tapi ckp bhasa yang x suma org faham lagi adalah..ntah apalah mknanya selok parok tu ye tak…apa mknanye ye..blh jgk kwn blajar bhasa2 yg kwn x fham…setau kwn forum ni tuk suma CE owner n fan kan…x kira lah utara selatan timur ke barat kan..jdi klu forum ni tuk region2 trtentu je..so x pelah fahamlah kwn..tpi oleh krna forum ni tuk suma jdi klu blh ckplah bhasa yg suma org blh faham hafizi ye..n kwn anggap jelah yg SORRY BEB dri hafizi tu dh di kira mnta maaf sbb kwn pun dh malas nk truskan bnda2 yg cmni..kwn bknnya budak2 lagi dah nk masuk umur awal otai dah pun…hafizi rsanya muda lagikan..lepas ni nk jwp apa pun jwplah ye…rasanya nak tau jgk mkna selok parok tu..sbb klu x tau kwn brtnya..klu salah kwn mngaku n mnta maaf..hdup ni mudah sbnrnye..manusia je yg nk menyusahkan…nasihat dri kwn..susah lwnnye senang..keruh lwnnya jernih..kita mmg x blh kawal org lain n situasi yg sdg berlaku..tapi kita blh kawal diri kita sndri..bsar keuntungannya..klu x nk trima pun nasihat kwn ni trpulanglah..ok tq ye n fkir fkirkanlah…klu nk fkir…salam.

  902. Norman says:

    Pada gua semua keta ade kekurangan dan kelebihan.CE harge murah,Praktikal tapi kualiti jangan banding ngan Korea atau Jepun.Kalau nak kualiti,selesa,berbaloi,anggun pegi sediakan 180K beli je Estima habis cerita.Estima yang bagus tu pun ade org kutuk,Macam Van berhias lah mcm2 dunia ni.Pada gua senang je,Gua punya duit,Gua punya sedap pedulikan ape org nak ckp!

  903. mramly says:

    zamPGA64 say,
    Terima kasih atas pelawaan makan mee udang di Pulau Sayak, saya dah ke SP pada 29/04/09 dan pada 03/05/09, tapi minta maaf atas kesuntukan masa tidak dapat hubungi saudara.
    Ingin tahu siapakah gerangan pakai CE warna Hitam WSM 65xx yang “honn” saya di MRSM Merbok SP , Kedah pada 03/05/09 tempoh hari, tahniah kerana miliki CE.

  904. tr_bad29 says:

    salam pada semua FC CE, LOU dah keluar untuk CE, mungkin seminggu atau 2 boleh dapat CE, nak tanya pada semua ttg rim bintang pada CE tu, itu rim model tahun lepas ke (2008), tahun 2009 ni dah tak de ke rim jenis mcm tu kengkawan?

  905. sekilau says:

    salam..bengang betul. Tadi office mate kutuk ce kawan. Katenye ce ni under power sbb guna enjin grandis model lama. sama ngan enjin v6 mitsubishi lama. Kuat makan minyak. Kawan diam je..x de modal nak balas. Janji husband kawan puas hati pakai. Kami dah buat home work gak dulu sblm beli. apa modal kawan nak cite kat dia ni lak. agaknye dia pinjam kate2 hubby die gak..sylphy owner.

  906. lanz83 says:

    Pemilik easter/Bakal pemilik easter,
    Saya berharap chatting/penulis diatas yang memberi komen dan pendapat jika boleh jangan menyentuh perasaan orang lain kerana chatting/penulis di atas adalah kawan2 kita juga dan beliau juga telah memiliki easter untuk dikongsi pendapat.
    Cuba tuan/puan fikir macammana kita nak kembangkan KELAB CMC kita jika kita sesama pemilik easter tidak puas hati sesama sendiri.InyaALLAH kita akan buat konvoi bagi pihak KELAB CMC klang valley bak kata pemilik easter MR.RADEN. jika kita buat konvoi pantai timur/utara kita tak nak nanti bila kita buat konvoi tiada sambutan dari kawasan terbabit disebabkan perkara sedemikian.

  907. reza says:

    aku sokong ko lan83..

  908. reza says:

    sekilau.. rilex.. ofice mate kau tu pakai kete ape.. wish, alphad, @ ,,,,,,,, kadang2 diorang ni pandai citer je,, pada hal hampeh.. 2.4 under power, suruh dia beli EX memang power 1.6.. bukit 5% dah meneran.. aku dulu kawan2 pun beranggapan kete made in china mcm tu.. skrg semua dah bukak mata.. kat tempat keje aku dah ada 3 org pakai CE ni..

  909. radenumar says:

    sekali dia cakap arraaabbbb laaa…

  910. ce6000 says:

    yooo CE team….saya sokong dgn reza. mohon mencelah… to sekilau, relax. mber u pakai jenis tak kisah lah. yg pentg kita as owner CE berpuashati dgn perform dn pakej yg CE berikan. semua kenderaan ada kelebihan dan kekurangannya, tp to me, CE tetap ada kelebihan. so far 2.4 CE saya ni memg syok tarik. ingat kalu kita tgk spesifikasi CE, tork dia agak kuat pd 3000rpm bg membawa beban seberat hampir 2030 kg. 2 tonne tu. mpv atau keta2 enjin comel lain tak dapat prestasi sebegitu atau mungkin setaraf. hanya model2 spt Estima, Oddyssey, Alphard je yg berprestasi sebegitu. so at least CE kita setanding gak walau tak setaraf model2 mewah sebegitu. kalu mber u tu pakai keta, ckp dgn dia byk2 sori, sebab keta dgn mpv beza jauh drsegi ratio dan dayabeban yg mampu dibawa. dan lg maybe mber u tu jelos sebab CE sekilau agak besar dr keta dia. teka je. ok sekilau, rilex le beb. ingat, yg penting, kita happy dan puas dgn kemampuan CE kita yg org bukan owner CE tak miliki. bersyukur dgn apa yg ade.

    go CE…..go CE………

  911. ce6000 says:

    to Sekilau…

    lupa lak, (idea tgah mai) kate kat mber u, jgn samakan enjin mitsubishi v6 lama dgn enjin CE ni. enjin CE in-line 4 (sebaris) sohc 2350cc (kalu tak silap). enjin mitsubishi v6 lama bukan inline 4 tp susunan v tak sama prestasi dan pgunaan myk. jauh beza dan teknologi. (buat research gak ni sebelum bercerite, juga tanya pomen2 arif enjin). satu lagi enjin mitsubishi v6 tu keta ke mpv? kalu mber u samakan dgn enjin keta dan mpv, kirim salam byk2 pd mber u tu. ckp dgn dia, p baca dan study byk2 pasai enjin sebelum berkata2. ok Sekilau? harap penjelasan ni dapat mbantu sikit sebanyak bg defend diri jika ade mber2 kita yg nak ‘belasah’ CE kita. ok Sekilau, apapun, proud to our CE. chow!

    stay proud with our CE……..go CE!

  912. ce6000 says:

    yo bro n sis CE owners..

    kalu nak rv atau konvoi jumpe2 chat2, buat team CE, maklum2 le pada kwn2….seronok kalu dpt jumpe bro n sis CE owners..

    go CE……..go CE……….

  913. az.azza71 says:

    Salam semua,

    Remote untuk versi 2009, memang dapat 1 remote + kunci spare. Macam kawan punya versi 2008..dapat 2 remote. Dah confirm ngan sales person kat PJ.

  914. keretaapapunbuleh says:

    salam … bro and sis ..saya dalam perancangan nak beli chery nih ..cuma nak tanya sikit kalo full tank dia dalam rm 111.60 ..boleh pegi bape km ek ? adios .. dah pegi showroom kat klang ..tapi sales tu kerek betul la..dia cakap kalu nak test drive kena booking dulu ?? tp ..chery ni mmg mantop le …minat giler la …sapa2 yang bole explain camne prestasi keter ni keseluruhannya .. (sorry tak dapat nak baca sume komen kat atas tu..panjang sangat laaa)

  915. ce6000 says:

    to keretaapapunbuleh….

    pls baca karangan saya 1200 patah pekataan kat ruangan di tarikh 4 may. panjang lebar tuh. tak larat nak ulang. tapi pasai kawan punye pasai promosi tak pe. ni siaran ulangan.

    bro n sis perlu ingat suka saya katakan disini enjin CE adalah MITSUBISHI. enjin ini agak besar jika dilihat sesaran cc nya, tapi ingat ia adalah teknologi Japan (enjin mitsubishi model Grandis 2.4 awal). enjin 4G64 ini sebenarnya walaupun agak konvesional jika dibandingkan dgn enjin MIVEC Grandis terkini, tetapi ia agak menjimatkan terutama bg perjalanan yg jauh (long distance). saya dah p johor-kedah, minyk memg save. malah p dgn muatan penuh (penumpg penuh + bagasi). pusing genting highland, p penang (balik pulau-bt feringhi) enjin memg power, tekan je walau bukit. guna gear steptronic (auto+manual) memang mengasyik. ingat, itulah kelebihan enjin CE 2.4 ini yg sememgnye tidak menghampakan. memang saya akui. inilah kelebihan CE 2.4 walaupun ia buatan China, tp dipasang di Malaysia (CKD) dan diperkuatkan dgn nadi enjin 4G64 MITSUBISHI yg mempunyai tork yg agak kuat dan tidak menghampakan, hanya tekan pedal myk, CE akan meluncur so smooth! BELIEVE ME! tak salah kalu saya katakan CE setanding dgn model2 mewah cam Estima, Oddyssey, Alphard dr segi kuasa enjin. so kalu tak percaya pandu ujilah dari sekarang, rasai perbezaan kemampuan CE berbanding dgn model2 mpv enjin kecil yg ada dipasaran. sememangnya bro n sis tak akan hampa dgn kuasa enjin CE ini sebanyk 2350cc dgn harga RM80-82k sahaja. model2 mpv lain tak dapat beb! bro n sis, test le CE ni, jgn dgr cakap org. kalu ade pun mereka2 yg suke kutuk pun org tu sebab dah terbeli awal model2 mpv kecil yg kurg power enjin tp harga mahal cam model 2.4cc. so depa jgn jelos. bro n sis p le test sendiri, bawa dan rasai CE meluncur tersergam gah sebagai MPV sebenar yg cukup berkuasa. test bro, jgn tak test. baru tau!
    Go CE…..go CE……

  916. sekilau says:

    fuh…tq byk2 kt kengkawan forum sume. esp ce6000. nak berdebat ngan office mate kawan ni mmg kena bersedia dgn fakta2 dan teknikal fact. otak engineer ni susah sket.

  917. sekilau says:

    satu lagi…bagus tu fakta ‘tak bole samakan enjin kete ngan mpv’. kawan ni bab2 teknikal out..hampeh susah btul nak paham. yang ringan2 bole la..

  918. trgkite says:

    Kepada pemilik CE yang dah beli door visor, di manakah ada jual benda tu di Trg atau pemilik CE yg duk kat ganu ni yg dah beli benda tu…boleh dok kabor ke kita kat ana gok jual door visor tu.

  919. hafizi says:

    kalau door visor kawe beli kat kota bharu…kat saga solek..rm135…tapi rasa harga dah turun kot….

  920. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    exferio….

    kwe dah tgk mpv demo pg tadi…memg mantob..no pun cantik…anak demo pun kwe dah kenal tadi…so pasni boleh la kongsi apa2 yg patut….

    go chery go………….selamaaaaaaaaaaaaattttttttt!!!!!!!

  921. exferio says:

    TokSera
    TQ…Insyaallah..kawe nok tgk pasal bekas ltk brg ats dasgboard tu…kawe punye longgar sikit….

  922. az.azza71 says:

    to keretaapapunbuleh…dibawah ne terdapat perbandingan beberapa MPV bawah 100K diambil dari comments dari chery MPV community @ lowyat sebagai rujukan :

    My comparison:

    CHERY EASTAR rclxms.gif
    Engine: Mitsubishi 2.4L SOHC 16V
    Max Power: 95kw@5500rpm
    Max Torque: 198Nm@3000rpm (the best compare to others!!) thumbup.gif
    Min Turning Radius: 6m

    TOYOTA AVANZA
    Engine: Toyota 1.5 DOHC 16V
    Max Power: 80kw@6000rpm
    Max Torque: 141Nm@4400rpm
    Min Turning Radius: 4.7m

    TOYOTA RUSH
    Engine: Toyota 1.5 DOHC 16V
    Max Power: 80kw@6000rpm
    Max Torque: 141Nm@4400rpm
    Min Turning Radius: 5.2m

    NISSAN GRAND LIVINA
    Engine: Nissan 1.8L DOHC 16V
    Max Power: 93kw@5200rpm
    Max Torque: 174Nm@4800rpm
    Min Turning Radius: 5.2m
    For what I’m paying, I’m getting: thumbup.gif

    1. Nice elegant look, esp the beautiful LED rear lights.
    2. Good features you can only find in higher price MPV: Dual Airbags, ABS, EBD, Steptronic (auto & manual transmission), Mitsubishi 2.4L engine, 16″ alloy wheel, CD + MP3 player with USB, Dual Tone Horn.
    3. Good petrol consumption from the feedbacks here, RM100 for 450km.
    4. Sleeker than Avanza/Innova/Serena but roomier than Avanza/Grand Livina/Rush/Citra/Rondo. Sits 7 people comfortably.
    5. Auto thermostatic adjust air-con with blowers on last 2 rows.
    6. 3 years warranty and 1 year free service. Use Mitsubishi spare parts.
    7. NCAP Safety Rating of 4.

    RM80k only now, mana boleh dapat from other brands?

    My main criteria is a powerful MPV for my big family yet roomy and affordable. So far only Chery Eastar matched these criterias. rclxms.gif
    If you bother to do some research, you should see all the answers above to your questions. -

    This post has been edited by imperialrealcs: Oct 31 2008, 12:14 PM

    manakala comments from our MR. Pres

    Wish 2.0

    Length 4560mm
    Width 1695mm
    Height 1590mm
    Wheelbase 2750mm
    Kerb Weight 1360kg
    Gross Weight N/A
    Fuel Tank Capacity 60 liter
    Bore X Stroke = 86 X 86
    Max Power = 114KW at 6000 RPM
    Torque = 192nm @ 4000 RPM

    Chery Mitsu 4G64 engine

    Length 4662mm
    Width 1820mm
    Height 1590mm
    Wheelbase 2800mm
    Kerb Weight 1505kg
    Gross Weight 2030kg
    Fuel Tank Capacity 62 liter
    Bore X Stroke = 86.51 X 100
    Max Power = 95KW at 5500 RPM
    Torque = 198nm @ 3000 RPM

    ——————————————————————————–
    Added on October 17, 2008, 4:17 pmtaikoh…..ni bukan syok 2 sendiri meh …..lacing punya wooooo ….
    This post has been edited by Enigma4646: Oct 17 2008, 04:33 PM

  923. az.azza71 says:

    For point 6…… 1 year free service. – tak releavent lagi… huhu…

  924. keretaapapunbuleh says:

    wow !! ..thanks ce6000 .. betul2 membantu … tak sabar rasanye nak memiliki keter sehebat CE ni ..go go CE !!!!!!

  925. keretaapapunbuleh says:

    heh …lupa lak … many thanks also to az azza71 … go go CE !!!

  926. wai says:

    slm sumer…sy test drive CE kat K Bts smlm. Mileage br dlm 4K..power, suspension, and gear shifting seems good. Price dh mmg cantik gler.
    Mslh nyer tggal persepsi jer lg…’made in china ‘..camne eek..kene jumpa pakar ke..hu3

  927. busyra says:

    wai, kat kpl batas penang dah ada showroom CE ke? Ada service centre sekali tak? Kalau ada bagus dah, dekat sikit ngan i.

    Err… i tak faham apa yg u kata mileage br dlm 4K. Mileage keta test drive tu ke atau u nak beli 2nd hand CE ni???

  928. trgkite says:

    hafizi,
    saga solek tu kat mana tu..kat wakaf che yeh ke kat mana?

  929. wai says:

    busyra..bkn kepala bts png tp kedah. Salesman promote kt opis kiter org.
    Mileage keter yg i test drive tu dh cecah 4K…means that dah ramai org yg test keter tu.
    Consider mantap la…coz u taw kan..masa test drive mmg enjut n lipat abissss. Test katakan

  930. radenumar says:

    Saga Solek tu jalan kuala krai, area bunut payung.

  931. hafizi says:

    atas wakaf che yeh…dekat ngan toyota show room…dekat ngan stesen petronas….

  932. hafizi says:

    nak tengok bentuk cam maner..masuk forum,,gambar keta kawe dah load kat dlm tuh…kenapa geng2 chery tak masuk dlm forum CMC..kita meriahkan lagi dlm tuh..sesiapa yg ader masalah kat ddlm tuh dah ader semua..iklan tak berbayar…register jer..pas tuh leh sembang….semua masaalh ttg keta dah ader….ttg body kit….spoiler…..xtra power..DVD…rim…ermmmmm

  933. ce6000 says:

    to sekilau and keretaapapunbuleh….

    its ok. itulah peranan kwn2. asal mndatagkan kebaikan. apapun proud n brsyukur apa yg kita ada, org lain tau mengata je. bila depa dah penat nanti diam le, tambah2 kalu dah terkena btg hidung. last2 depa yg p beli lak CE. untuk kereteaapapunbuleh, saya hanya mencadang, u sendiri test, dan buat pilihan, its yours. ingat, apa2 kenderan pun mesti ada kekurangan nya, walau harga RM1 juta pun sebab setiap org ade citarasa yg tak sama, yg ni kate ok, yg ni kate tak ok. so rambut sama hitam, hati lain2. mpv sama jenis mpv, tapi lain2 prestasi dan pakej ditawarkan. tepuk dada tanya selera, ikut citarasa dan pilihan sendiri. kalu jumpa CE white saye atas jalan, berilah isyarat highlight tanda persahabatan.

    juga fakta yg azazza71 bagi tu memang kelas dan membantu..dats real pakej yg CE ada sebagai mpv dgn harga dan pakej sedia ada dtawarkan berbanding mpv2 yg ada dipasaran. torque sebanyak 198Nm pada 3000rpm amat cantek dan memuaskan utk menarik beban max (penumpg + bagasi) pada 2030kg (2 tonnes) amat penting terutama ketika mendaki laluan bukit2 (cam gentg/cameron hgland) serta ketika memotong (overtake) kenderaan lain. Spesifikasi spt panjang+lebar+tinggi yg sgt memuaskan yg mpv lain2 tak dapat luahkan so far (kecuali mpv mewah model2 spt Estima, Oddyssey, Alphard dan lain2 berharga Rm100-200k and over, bg mereka yg budget besar le). so ok? so test and drive..feel it….

    go CE……..go CE……….

  934. hafizi says:

    molek benar ce6000….tepuk dada tanya poket…ader lebih yg berkemampuan..erm pakai keta yg mewah..kalau buget rendah macam kita nih sy syorkan CE..ada class…..

  935. exferio says:

    Salam semua kenkawang CE..saya ada masalah besar..tadi balik kerja pukul 5.30 ptg hati sedih sebab tgk cermin belakang CE saya pecah..bila tanya jiran dia orang kata ada pemotong rumput sedang potong rumput di depan rumah..mungkin inilah sebabnya kot..yg frustnye esok kuantan cuti sy bercadang nak ke KL…tadi ptg cari cermin kat Kuantan tak ada stok..member KL kat mana ada pusat service yg ada stok cermin harap dpt bg tau sy..kalu dpt di kawasan Wangsa Maju atau ampang lagi bagus sbb dkt rumah kakak saya…harap dpt beri makluamat..atauno.tel syarikat tu…boleh smss saya..0129547849..

    hati sedih CE baru ambil hari Isnin….

  936. hafizi says:

    cuba call SC pj kot2 ader stok…..

  937. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    exferio….

    kwe tumpang sedih….harap dapat bersabar….sok try tanyer SC ktn….guana nak settle kes tu….ada ke dak spare part tu atau di mana boleh dapat d ktn ni….cuba kesan sapa penyebab cermin tu pecah…mgkin sama2 boleh btggungjwb….

  938. pikiaq77 says:

    Saya dah pakai mpv ni dah sebulan, performance ok, mmber yg pakai wish dan stream puji design mmg klass, lebih luas dan cc yg sesuai dgn body. psl minyak sma jer mcm kreta waja lama saya, sungguh jimat walaupun 2.4 cc.sy dah kaji background company alado, mmg advanced tdk sampai 10 tahun R&R mreka, kreta mreka dah dpt masuk ke lebih 10 buah negara brbanding dgn kreta jepun mngambil masa 21 tahun untuk dikenali di negara lain. psl pick up tak yah crita mcm grandis (kan adik garandis), staylish lbh dr wish&stream, pndek crita mmg puas hati brbaloi dgn hrga Rm87,888-00 unt jntera mpv spt ini.

  939. cikgu sc says:

    tengok komen kat sini semua sokong ceri je….mmg spec cam bagus tapi saya ada pengalaman buruk pakai kenderaan china ni….saya pernah beli motor comel…nama comel..tapi sekejab aje pakai banyak masalah…sekarang dah jadi reban…sparespart susah…chery ni ok ke ?…rm80000 kalau problem miskin aku….nk cari mpv…terfikir sekarang naza…atau exora…

  940. hafizi says:

    biasalah keta baru2 ni…spare part ader….kalu enjin nak risau aper..mitsubisi…..spare part aper yg susoh..semua kedai ader mitsubisi….nak tau jom dtg perjumpaan club chery di SIC sepang pada 16hb mei….dtg jgn tak dtg…..

  941. busyra says:

    Cg SC, jika takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai… Chery Eastar baru, Naza Rondo pun baru, Proton Exora lagi baru… benda baru bawak 3, 4 bln keluarlah masalah-masalah terpendam… sementara nak establish… Takut masalah jgn ambik keta. I hadapi masalah ‘sebegitu ngeri’ tetapi alhamdulillah tak rasa nyesal pun ambik CE, sebab best bawak, spacious… Dah 5 hari tak pegang stereng Easter rasa riiiiiinduuuu sesangat.

  942. reza says:

    cikgu sc,,, saya pun terkena beli motor comel.. memeng murah, cantik, tapi banyak problem,, sempat jual balik beli motor lain, tapi tu cerita dulu, saya sebelum beli CE ni buat home work dari start dia masuk malaysia, selepas 4 bulan baru beli.. bak kata busyra.. tak menyesal pun beli kete ni, memang berbaloi,, tapi cikgu kalau ada duit lebih baik beli alpard atau wish 09 punya.. mesti tak de prolem punya..

  943. Enigma4646 says:

    Reza Weh….bile TTH Nak keluar Bodykit OEM ni …….aku kalau ada masa akan buat bodykit …..macam castello

  944. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    Salam kengkawan…

    Di Kuantan ni…agaknya kat mana boleh dapat spoiler untuk CE ni….berapa harganya yer??

    go chery go……………….selamaaaaaaaaaaaaaaaaaaattt!!!!!!!

  945. Enigma4646 says:

    ambil la suzuki belang 150 R ….leh masuk dalam chery …..ha ha ha

  946. Tok Sera/Pekan/Phg says:

    Enigma4646

    Serius ker nih bro…

  947. reza says:

    Enigma4646.. aku pun dah tak sabo nak tunggu si LIM ni.. tapi tu la, kalau dah buat mcm castelo tu, keluo la pulak OEM punya.. lagi cantik pulak, menyesal la pulak aku nanti, jadi sabo je la.. tapi kalau kau nak g jb aku nak kirim spoiler je.. bila nak g bro.. ujung bulan ni aku turun dungun.,

  948. lanz83 says:

    reza say,
    reza nama koa tak ada pun dalam TT di F1 16hb pun?tak minat atau nak buat KEJUTAN?

    busyra say,
    busyra u punya easter apa cite?kalau lebih sebulan sila dapatkan bayaran bulanan pada pihak ALADO.

    exferio say.
    tuan dah selesai ke masaalah cermin belakang?harga siap pasang berapa rm?

  949. reza says:

    lan.. insyaallah aku g.. nanti jumpa ko kat sana..

  950. niz says:

    hai. saya dah masuk loan untk beli. Tempah la tu…. tapi bila baca forum ni mcm2 masalah plak. jadi risau la plak. so sekarang dilema nak teruskan dengan chery atau pilih rondo ke. sesiapa yang nak bantu bag pendapat tak. terutama yang dah pakai lama. ada apa2 masalah tak?

  951. radenumar says:

    So, sesapa yang belum register kehadiran untuk perjumpaan di F1 Sepang pada 16/5 nie, harap dapat berbuat demikian bagi memudahkan urusan pihak penganjur. Harap Maklum….Turun reramai weeeiiii….

  952. exferio says:

    alhamdulillah..pasal cermin dah dpt settle pada hari jumaat.Pergi HQ Pj..TQ utk Lanz83 atas bantuan…apapun pengalaman pertama tukar cermin..terkejut harga cermin belakang tak sampai RM180.00…so mmg berbaloi pakai CE. Prestasi di jalan raya cukup membanggakan…

  953. lanz83 says:

    Pemilik easter,
    Sila tolong lanz83 jejak SUE5001 dah lama tak dengar cerita dia.harap sue5001 dapat turun pada TT di F1 bertarikh 16hb ini.

  954. radenumar says:

    exferio, berapa semua kos yang kena untuk ganti cermin belakang?

  955. Cikgu Sc says:

    amboi….reza pepandai kau suruh aku beli wish…kalau aku beli chery ni pun semput…kalau pakai wish jilat keteler hujung bulan…takpeler aku tunggu dulu….sebab kat area tpt aku nie tk berapa nampak sangatler org pakai kete nie…kluang jb…pasal bentuk dan harga mmg terbaik dari ladang…

  956. shah says:

    esok br nak g try bwk chery ni…mmg berkenan giler walaupun org ckp buatan china……
    x sabar nak test drive esok….

  957. nazri says:

    Nak tanya..Engin MPV Cheery ini ok ker….sebab saya nak membelinya tapi takut pasal engin….dia orang cakap enjin lama…tolong perjelaskan?

  958. busyra says:

    lanz83, keta i masih dlm wad, ambik masa sikit coz spare part order dari JB. Harap dpt ambik hujung minggu ni…

    Bro nazri, rasanya kalau tanya dlm forum ni mesti kitorang yg pakai CE ni cakap ok… sebab yg dah beli CE ni dah lama fikir mcm u fikir sebelum membuat keputusan muktamad memiliki MPV yg berbaloi ni… campur tolak darab bahagi…. tanya hati tanya famili, kalau seme dah bersetuju sambar je… pedulilah org nak kata apa… u yg nak pakai dan wat hutang… tak pun kalau ada duit lebih carilah kenderaan yg guna enjin teknologi terbaru…

  959. kcmsp says:

    Assalamualaikum kekawan ..
    saya baru dapat ja ce nie and memang bebaloi ..puas hati .

  960. radenumar says:

    Kepada pemilik CE yang baru harap dapat mendaftarkan diri anda sebagai ahli didalam CMC Forum mengikut Dun masing2. Dan kepada mereka yang berada di sekitar Lembah Kelang dan Selangor, kelab CMC ada mengadakan perjumpaan kali ke-2 di Trek F1 Sepang pada 16/5/09, Sabtu jam 3.00 ptg. Harap dapat mendaftar kehadiran anda di ruangan yang telah disediakan di dalam CMC Forum. Sekian terima kasih…

  961. radenumar says:

    Petrol RON95 diperkenalkan hari ini

    May 12, 09 1:03pm

    Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) memperkenalkan minyak Petrol RON95 hari ini – yang dijual pada harga RM1.75 seliter.

    Dua stesen minyak Petronas di Presint 9 Putrajaya akan mula menjual minyak petrol RON95 hari ini dan esok diikuti negeri-negeri lain secara berperingkat-peringkat.

    Ia dilancarkan oleh Menteri berkenaan, Datuk Ismail Sabri Yaakob, demikian menurut Utusan.

    Apabila dilancarkan sepenuhnya pada 1 Septermber, petrol RON95 akan menggantikan petrol RON92 yang kini dijual pada RM1.70 seliter.

    Dan mulai 1 September juga, harga petrol gred premium – RON97 – akan dinaikkan kepada RM2 seliter.

  962. shah says:

    semalam dah try bawak CE ni…pergh…mmg best la…..skrg ni tgh tunggu untuk dapatkan duit byr muka….CE ni dah ada diskaun RM 7000
    tp sy nak byr lebih supaya bulan2 tak sakit sgt…….x sabar rasa nyer nak g beli…….

  963. lanz83 says:

    Sue5001 say,
    Mana u pergi dah lama tak dengar khabar dari mu.harap2 TT di F1 u dapat turun dan belanja kita semua macam TT di PUTRAJAYA.(gurau aje)nanti senang nak vote u sebagai bendahari.datang jangan tak datang.

  964. Riyas says:

    salam….
    hebat lak pasal CE forum nie….. klu tgk dr segi enjin mmg puas ati la 2.4 mits
    mcm mane dgn air-cond n suspention dia plak, ok ker? skrg ni bape harganye ODR? interest plak?
    tapi mmg susah nak jumpa atas jalan keta CE ni….

  965. Riyas says:

    klu masuk badykits…peerrg…. mcm cun…sport rim 17…..

  966. radenumar says:

    Kalau kat KL nie rasanya dah banyak yang pakai CE…Belah utara, selatan ngan pantai timur tak tau la, maybe tak ramai lg kot…Boleh dikatakan semua pembeli CE berpuashati setelah memilikinya…

  967. radenumar says:

    UNTUK MAKLUMAN SEMUA,

    PIHAK CE SEREMBAN EN.RICHARD AKAN HADIR PADA SESSI PERJUMPAAN TERSEBUT DAN BELIAU AKAN MEMBAWA PIHAK PEMBERITA DARI RTM UNTUK MENEMURAMAH PRESIDEN KITA(EN.NASRI)BAGI TUJUAN MEMPERKENALKAN CE DISELURUH MALAYSIA DAN KEWUJUDAN KELAB KITA CECARA AM NYA.

    SAYA JUGA ADA MENELIFON MEMBER YANG BERTUGAS DALAM F1 UNTUK TUJUAN PROMOSI KELAB KITA DAN UNTUK CUBA MEMINTA KEBENARAN MEMASUKI TREK -F1 SECARA PERCUMA

    DIHARAP SEMUA MEMBERS DAPAT HADIR DIDALAM PERJUMPAAN TERSEBUT.

    SILA DAFTAR KEHADIRAN ANDA DI CMC FORUM.

    SEKIAN.

  968. radenumar says:

    TARIKH : 16 MAY 2009
    MASA : 1500 – until end of the activities
    VANUE : Perkarangan FORMULA SATU (F-1),Sepang.
    STATUS : Confirmed

    AGENDA : 1) Sessi suai-kenal dan pendaftaran ahli-ahli
    2) Sessi bergambar
    3) Sessi D.I.Y
    4) Bergerak ke tempat minum (1800pm)
    - sessi perlantikan AJK
    - sessi diskusi mengenai MPV dan perancangan kelab
    - DLL.

  969. Riyas says:

    kat mane showroom dia yek? nak g tgk ni…

  970. busyra says:

    16 Mei… selamat hari guru… ustaz hafizi sambut hari guru di F1… fuyoo!

  971. exferio says:

    Kengkawang kat Kuantan..bila kita nak jumpa..minum kopi sambil sembang-sembang…

  972. reza says:

    busyra.. kete u dah ok ke.. sc cakap ape rosak kete u,,

  973. sue5001 says:

    Lanz83 say,
    sorry sue sibok sgt…insyaallah kalau diizinkan ALLAH swt kita jumpa disana…kalau boleh calonkan org lain jd bendahari.takut la beb,bab2 duit nie tak berani la…ok jumpa disana…

  974. lanz83 says:

    Ehhhhh raden umur sue5001 masih panjang mudah2han.

    Sue5001 say,
    Janganlah macam tu tak ada benda nak di takutkan.jika semua dah vote u dipersilakan naik takhta BENDAHARI tanpa dakwa dakwi.kemana u lama menghilang?Tiba2 muncul awal pagi ini mesti ada rahsia terpendam ni………..

  975. shah2414 says:

    riyas…..kat jln ampang ada satu showroom dia…besar jugak..kau g jumpa salesman dia….nama brandon….

  976. busyra says:

    bro reza, keta i masih di sc, part lum sampai, order dari JB. Ntah la pakai apa, naik beskal kot hehe… biasalah, prosedur… birokrasi… Katanya rosak tempat relay tu lah. kita tunggu je lah…

  977. keretaapapunbuleh says:

    salam bro and sis..dengar citer ada perjumpaan 16 may..gua mmg teringin sesesangat la nak beli CE ni..tp apa kan daya …kewangan belum stabil lagi …minta izin kalo nak datang untuk sertai bule tak … insya ALLAH..saya akan beli CE ni dalam beberapa tahun akan datang … mmg minat sangat nihh !!!

  978. radenumar says:

    Kami mengalu-alukan kedatangan tuan di Majlis Perjumpaan tersebut…

  979. ce6000 says:

    to Cikgu Sc, Shah dan Nazri….

    pls baca karangan saya 1200 patah pekataan kat ruangan di tarikh 4 may. panjang lebar tuh. tak larat nak ulang. tapi pasai kawan punye pasai promosi tak pe. ni siaran ulangan.

    bro n sis perlu ingat suka saya katakan disini enjin CE adalah MITSUBISHI. enjin ini agak besar jika dilihat sesaran cc nya, tapi ingat ia adalah teknologi Japan (enjin mitsubishi model Grandis 2.4 awal). enjin 4G64 ini sebenarnya walaupun agak konvesional jika dibandingkan dgn enjin MIVEC Grandis terkini, tetapi ia agak menjimatkan terutama bg perjalanan yg jauh (long distance). saya dah p johor-kedah, minyk memg save. malah p dgn muatan penuh (penumpg penuh + bagasi). pusing genting highland, p penang (balik pulau-bt feringhi) enjin memg power, tekan je walau bukit. guna gear steptronic (auto+manual) memang mengasyik. ingat, itulah kelebihan enjin CE 2.4 ini yg sememgnye tidak menghampakan. memang saya akui. inilah kelebihan CE 2.4 walaupun ia buatan China, tp dipasang di Malaysia (CKD) dan diperkuatkan dgn nadi enjin 4G64 MITSUBISHI yg mempunyai tork yg agak kuat dan tidak menghampakan, hanya tekan pedal myk, CE akan meluncur so smooth! BELIEVE ME! tak salah kalu saya katakan CE setanding dgn model2 mewah cam Estima, Oddyssey, Alphard dr segi kuasa enjin. so kalu tak percaya pandu ujilah dari sekarang, rasai perbezaan kemampuan CE berbanding dgn model2 mpv enjin kecil yg ada dipasaran. sememangnya bro n sis tak akan hampa dgn kuasa enjin CE ini sebanyk 2350cc dgn harga RM80-82k sahaja. model2 mpv lain tak dapat beb! bro n sis, test le CE ni, jgn dgr cakap org. bro n sis p le test sendiri, bawa dan rasai CE meluncur tersergam gah sebagai MPV sebenar yg cukup berkuasa dalam pakej yg ditawarkan. test bro, jgn tak test. baru tau!
    Go CE…..go CE……

  980. ce6000 says:

    to Sekilau…

    apa khabar? lame tak dgr kabo (dalam forum le). so cam ce? mber yg perli u dah ok?

    go Ce…….go Ce………

  981. sue5001 says:

    lanz83 say,
    apa2 kita jumpa dulu kat sana ok…

  982. radenumar says:

    Mungkin Eastarian boleh mempertimbangkan keputusan anda dengan alasan ini:-

    Jika anda hadir, anda akan dapat banyak idea untuk memhiasi CE anda nanti.
    From Drom :

    Jika anda hadir, anda akan mengenali secara terperinci ciri-ciri CE yang tersembunyi.

    Jika anda hadir, anda akan dapat kenalan baru dan kembangkan networking anda.

    Jika anda hadir, anda akan dapat informasi kedai aksesori yang berpatutan.

    Untuk pertimbangan semua yang membaca juga.

  983. AMIR_cheryaladogombak says:

    Riyas u kat mana erea tinggal, kalau berhampiran kat gombak u dtg kat bolton gombak, belakang BHP jalan nak pi taman seri gombak

  984. Mr Bob says:

    salam N selamat sejahtera..

    kwn dah tgk nie chery dan dah buat perbandingan ngan Naza Citra, Exora, Grand Livina, Wish 2.0, Stream dan Grandis.

    dari segi quality mungkin ianye lebih baik klu dibandingkan dgn Exora.

    dari segi performance engine chery diketahui asal usulnye iaitu Mitshubishi klu nak dibandingkan ngan Naza Citra yg asal usulnye ???

    dari segi arga pulak.. mmg berpatutan klu nak dibandingkan dgn Grand Livina, Wish 2.0, Stream dan Grandis.

    dari segi keselesaan mmg nyaman klu nak dibandingkan dgn Exora, Grand Livina, Naza Citra, Wish 2.0 dan Stream.. SEMPIT tpt duduk belakang..

    dari segi pengendalian baik, engine senyap serta bertenaga klu nak dibandingkan dgn Exora, Naza Citra dan Grang Livina.

    klu bole dikatakan Chery nie merupakan klon kpd Grandis.. harga menarik dan berpatutan dgn ciri-ciri yang dimiliki.. cuma kita kekadang bila
    melihat benda buatan China nie.. kita katakan ianye cap ayam.. pandangan itu sebenarnye salah..

    klu dilihat sekarang nie.. China lebih advance masa kini.. banyak automobil & electronic yang telah dipasang di sana.. termasuk lah kereta-kereta yang berjenama..

    sekian.. Go Chery..

  985. ZanPJD1714 says:

    Salam bro.. kete ce gua ada bunyi kat dashboard sebelah driver.. buat report dah.kat P.J tu.mereka cakap x boleh solved. Itu manufacturing
    punya problem. Mcm x nak tanggungjawab je bunyi nya. Tapi x pa wau mau kasi gegar itu ce. masuk TV3 pun x pa. Tunggu.

  986. sekilau says:

    ce6000..tq atas maklumat..hari nie sy boleh senyum sbb memberyg perli tu sebenarnye buta ttg automotif..just dgr cerite org je..husbandnye engineer apa entah…..bila sy tunjukkan komen dlm forum nie dia org terkejut….ok..jika ada problem sy akan kemukakan di sini..sbb ramai foremen bertaauliah nie…bravoooo……… CHERRY

  987. exferio says:

    ZanPJD1714..u cuba complain kat big boss dia …sy dh complain ari tu ttg perangai staffnye kat pusat service…boleh email ke cheryalado.com.my..jawapanye cepat..

  988. ZanPJD1714 says:

    Thank a lot mr exferio..

  989. kcmsp says:

    salam .eastarian
    ada tak spoiler yang sesuai untuk ce nie?……Bro ZanPJD1714 bunyi yang macam mana tu kat dashboard ?bunyi macam plastik yang kena angin ke?
    sebab kt dashboard keta saya pun ada bunyi gak tapi bila tekan sikit bawah meter tu ok la pulak ,tapi tak serius sangat yang penting bila drive ce nie memang mantop speed power .

  990. ZanPJD1714 says:

    bro kcmsp.. bunyi mcm dash board masuk tak ngam. spoiler u boleh try mcm saya punya. Innova spoiler.

  991. aminKBM4365 says:

    Minta pandangan anda semua disana mana satu yang cun rich gold atau putih.

  992. hafizi says:

    sila masuk forum untuk tgk kita orng buat gattering 16hb kat litar F1 sepang

  993. busyra says:

    Proud to be Eastarian? Come join us… bersuara melalui CMC, suara anda lebih didengari… jika anda bersendirian… pasti terasa keseorangan… So, apa tunggu lagi? Yuran hanya RM20 seumur hidup…

  994. riyas says:

    aminKBM4365…. putih la lawak…gold mcm org tua la…hahahah skrg ni putih mmg perhatian ramai…

    saya dh tgk CE kat danau kota…igtkan kecil je body nye…. rupanye besar yg boleh dikatakan setanding dgn grandis, ixora, wish, extima… mmg besar n selesa…. klu bandingkan dgn citra,,,,, CE ni jauh lebih selesa….wooow… harga pun 80K je.. mmg murah beb…. interest 3.4%-3.5%… downpayment klu yg ada leader RM2000…. klu tanpa leader RM270 je.. MURAH SGT TU….

  995. shah2414 says:

    tgh cr duit d/p lebih untuk byr kat ce ni…….x sabar nak beli……

  996. aminKBM4365 says:

    thanks Riyas

    Loan dah lulus seminggu lepas .Dah tukar dari Rich Gold ke snow white.Tak sempat nak reg lagi tengak berkursus.Nak book no KCM4365 la pulak sebab satu kereta dah KBM4365

  997. busyra says:

    mai, mai pakat beli CE, pas ni jgn lupa daftar kat CMC…

  998. radenumar says:

    Kepada semua pemilik CE, diharapkan anda mendaftarkan diri anda sebagai ahli Kelab di CMC Forum mengikut Dun yang telah disediakan. Harap maklum…

  999. WSL 5296 says:

    radenumar

    boleh semak ke sama ada kita dah daftar ke belum….. sebabnya hari tu sy dah daftar…….. tapi x tahu la pulak berjaya atau tidak

  1000. busyra says:

    Ramai yang mendaftar sebagai user kat CMC, tetapi tidak mencatatkan maklumat diri di databese mengikut zon (DUN) masing-masing. Sila semak di dlm forum di bawah topik berkenaan… Jika tidak, kewujudan anda tidak disedari oleh rakan-rakan CMC…

  1001. burn 1034 says:

    baru pakai CE 2 minggu.hari hari round ipoh.go chery.

  1002. busyra says:

    Sesiapa owner CE yg tinggal di zon utara, ajak le kengkawan join the club… leh kita set up mini gathering…

  1003. zamPGA64 says:

    Salam untuk semua,
    Nampaknya CMC kita semakin hari semakin mantap, makin syok dan bertambah yakin dengan CE yang kita guna sekarang. Semoga CE akan terus maju jaya dan berkekalan harmoni untuk selama-lamanya.
    Untuk Busyra : Insyallah saya akan jumpa Encik Rosli (salesman SP) untuk dapatkan semua no hp pemilik yang berkumpul di CS april lalu. Saya akan hubungi mereka dan minta daftar dalam CMC DUN Utara.

  1004. aman says:

    kekawan owner cerry… rim brape yang sesuai …. 16 @ 17..? utk stabil pemanduan…

    cite le pengalaman ckit untuk dikongsi brsama keta cerry aku yg baru ni .. brape hrga ? kalau trade in rim asal nya & kat mane murah ?

  1005. reza says:

    aman,, aku pakai18, tayar 225/45/18.. coner memang sedap.. pemanduan pun lagi sedap cuma kau kena cari rim yg ringan,, baru pick up power..

  1006. aman says:

    reza… tq atas maklumat yang kau berikan …

    ekau tukar sebiji RM brape? … rim & tayar ?

    TQ

  1007. reza says:

    kau g klang jln kapar tu.. mcm2 ada,, bawak duit je.. dlm 3k cukup dah..

  1008. busyra says:

    comment, sila ke http://cherympvcommunity.motionforum.net/forum.htm
    buka topic gallery. Kat situ ada gambar-gambar CE yg telah dipasang bodykit…

  1009. hafizi says:

    comment, sila ke http://cherympvcommunity.motionforum.net/forum.htm
    buka topic gallery. Kat situ ada gambar-gambar CE yg telah dipasang bodykit…
    macam macam ader dlm tuh….yang mana berkenan di dlm hati leh tanya….

  1010. busyra says:

    Nape forum kat sini dah tak meriah? Agaknya semua dah lepak kat CMC kot… baguslah kalau macam tu… tapi rasanya kat sini pun kena update selalu gak… buat rujukan potential buyer…

  1011. altariz says:

    saya pun dok pikir, dok renung, dok buat pertimbangan nak pakai mpv nie, lebih2 lagi chery, selalu baca forum cmc, apa kelebihan dan apa kekurangan. sejauh mana kepuasan orang yang memiliki chery kena tanya empunya diri…

  1012. radenumar says:

    setakat dok renung, dok pikir n dok buat pertimbangan tak jadi…Kena gi test drive l