- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • MODIFIED HONDA CITY RS 1.0 TURBO 2020
  • WHITE ANGELIC CHERY EASTAR MPV – MODIFICATION AND DETAILS

    Featured here is our own kereta.info (KDI) reader Modified Chery Eastar MPV. First and foremost i would like to say thank you to the owner for giving me a good cooperation on explaining  his modification and providing his awesome Chery Eastar, In case you didnt know, the owner is  Sham from Batu Pahat Johor.

    When the first time I saw the picture i was shocked.I couldnt believe my eyes.What a beauty it is. With the Angelic White coloured paint job, this mpv will sure float away and catch everyone’s attention. For me, his modification is worth all the money spent. Enough said, lets continue to the modification itself.

    The chery Eastar is a very new car, furthermore, it is from a very new manufacturer which is just  landed on shore for just few years. So aftermarket accesories for this mpv would be almost impossible to find. So what did he do? Use other reknown mpv bodykit and customize it on his ride. And the base model that he choose is a NAZA RIA Vip Style.

    CHERY EASTAR CUSTOM

    The first modification done by him just like what everyone would normally do is the wheels. Sham opted for a set  of 17 inch alloy rims for his ride.The set of rims and tire set him back around RM2000-2500.By installing the  new rims, his car look more refreshed and the car look much more elegant then it previously were.

    For the front bumper, Sham used the Naza Ria bumper. But he thinks the front cut of the Chery look to narrow, so he decided to widen the lower grill, to make his ride look much more wider. The Naza Ria bumper is not fitted directly to the car, instead both of the Eastar and Naza bumper was cut and combined. Other option would be evo style fiber bumper (maybe other style as well) which is originally design for Proton Waja.The bumper measurement matches the original Eastar Bumper.For the front logo he decided to remove it to give it a simpler look.

    CHERY EASTAR BODYKIT

    Looking from the side, you will see two sticker lining from the front to the back. This simple touches makes the car much more attractive. And the skirting was actually a Waja’s one. But the original Waja would have been to short for this mpv,  so it has been customized to suit the lengthy Eastar. And not to forget the door visor can be found locally in most accesory store.

    CHERY EASTAR CUSTOMIZED

    The sexiest part of this angel for me is the rear end. For the bumper, Sham had installed the Naza Ria Vip Style
    bumper. The whole bumper is installed directly to the original bumper, no cutting necessary for the original bumper. For the spoiler, Sham had choose a Toyota Avanza spoiler, but he thinks that the spoiler isn’t long enough.
    So he decided the customize it and walaa. A complete spoiler for Eastar. And to heat things up, a stainless steel muffler tip had been installed to complete the rear  end of his angel.

    Thats all from me on Sham’s White Angel.I hope more people will be drawn to buy the Chery Eastar. By spending a few sums
    of money. You can have one hell of a beautiful mpv. I would like to congratulate Sham on succesfuly customizing his
    Chery Eastar MPV.Malaysia Boleh!His modification for the bodykit Cost around RM3000 and it is worth every penny spent.

    For anyone who had modified his Chery Eastar, be it a exterior upgrade, interior modification or engine / performance upgrade feel free to email me your picture and list of modification to and i will decide if it is worth to create a post or not

    [email protected]

    For any enquiries on the White Angel feel free to email the owner, Sham, at raff_wear @ yahoo.com

    Links To Chery Eastar Topic

    http://kereta.info/chery-eastar-mpv-v5-crossover-review-full-specification-worth-for-money-mpv/

     

    Please follow and like us:

    mel

    Malaysia car magazine

    43 Responses

    1. azameel says:

      enjoy it guys… :)

    2. aladosan says:

      wtf mitsu logo there..

    3. busyra says:

      wat kat mana?

    4. busyra says:

      kereta sham memang tak ada roof rack ke? sy tengok kat showroom chery ada roof rack.

    5. sham says:

      kalau pakai roof rack nampak macam keter org tua hehehehe

    6. Enigma4646 says:

      roofrack untuk otai je…..anyway sham….berapa kos ko buat seme tu???? turun shah alam leh ngeteh sama aku ….

    7. sham says:

      tengoklah kalau ade masa boleh lah aku turun shah alam …. sebab aku turun KL 2 kali sebulan atas urusan kerja…

    8. enigma4646 says:

      ok bro keep in touch

    9. tongga says:

      allo sham…

      cmana performance n fuel consumption keta chery ko tu? Aku dh survey bnyk MPV, tp rasa jatuh cintan la kt chery aestar. Bagi la review sket any chery aestar user.??

    10. Norman says:

      Jangan marah gua comment sebab abang sulung gua pakai ni,Kat Singapore namanye V5,Murah giler macam harge Honga Fit 1.3 kat sane.Design cantik tapi minyak mentekedarh.Ok dia pakai 17 inch skarang.First pakai 3 hari dah masuk werkshop,AC kompressor barai,Lepas tu hujan blakang leaking,Pas 4 bulan susah nak masuk R plak.Skarang dah nak masuk setahun dia pakai dah teringin nak tukar Exora atau Honda Freed 1.5. Ibarat kata omputin “You pay peanuts you get monkey” tapi keta China ni tak semua rabak,Cuma dalam 20,3 je bagus.Gua bekas pekerja Chery kat sane…

    11. fendy says:

      norman sy minat pada mpv chery 2 apa lg masalah lain lg lu bleh kongsi kt gua sblm gua amik keta 2

    12. fendy says:

      salam sham ko dh berapa lama pakai keta 2 setakat ni ada apa2 masalah x mcm mana ngan long distance jb-kl ok x brapa minyk jb-kl

    13. pokying says:

      boleh arrrrrr

    14. sham says:

      aku pkai sminggu sblum raya.buat masa ni xde masalah yg truk2 ok je\

      @norman ko ni bkas pkerja chery kat singapore kan? knpa ko brenti? aku tau sbabnya.. sbab tu kat sana kereta chery banyak problem sbb ko yg bikin sbb tu ko kna buang kerja..hahahaha..bnayak sngat problem kereta abang ko tu…

    15. dino says:

      SHAM,,,

      APA PROBLEM YANG NAMPAK KERETA NIE…

      MINYAK MACAMANA?

      TERINGIN JUGAK NAK BELI..

    16. reza says:

      Norman .. bagus la ko punye komen.. ada masalah lain tak..

    17. sophe says:

      norman…. nice advs
      papun… bdkit chery Eastar bro sham ini …. mantoop

    18. Enigma4646 says:

      sham ko pakai door viosr kereta / mpv apa tu ???? kalau DV kete/MPV lain kena mod ke ?

    19. Enigma4646 says:

      door visor ????

    20. sham says:

      door visor aku murah je baru RM 35 je aku beli kat jb keter malaysia punya modal kau orang teka keter ape yg ngam

    21. fendy says:

      bro wku dok jb gak.kt area mana jual door visor 2.aku nk g beli ni…….

    22. mie says:

      sham brp harga sport rim ko tu,17″ atau 18″,keta ko tu ko tukar sprint ke

    23. tr_bad29 says:

      bro sham? saya rasa cery eastar tu ok sesangat, enjin mits, 2.4, pick up bagus, saya dah test dan dah booking pun, ada advise lain tak?

    24. nafas says:

      baru beli 3 bulan, fuel consumption ok mcam keta 1.8, pick-up baik, maintenance murah(first service RM86.00 jer), turning radius macm kancil cuma audio kureng sikit, pakai rim 18″ cun gila, kesimpulannya best mpv with price tag RM80,000.

    25. mr president says:

      nice car bro.. keep it up..

    26. dryn191 says:

      hai kawan kawan. saya baru angkat ini kereta.mcm mana nak join the club? CMCkan.

    27. busyra says:

      dryn191
      dipersilakan ke http://cherympvcommunity.motionforum.net/welcome-to-cmc-f1
      Diorang nak wat gathering ke 2 this saturday… kat F1… baca kat CMC

    28. pokley says:

      aaaaaaaaaa

    29. Comment says:

      Aku minat kat lampu depannya…macam BMW. Kalau dah modified mcm ni mmg cun..

    30. iz says:

      Comment..
      btol ckp ko..mcm BMW..memg cun..dlmnye pun cntik…hehe

    31. Comment says:

      Yup..enjin aku rasa ok ar. Cukup kuasa. Cuma lain2 je tu..tp kalau join club mmg leh settle small2 problem tu.

    32. sipolan says:

      Cayalah bro. Lu memang kreatif. Kalau boleh mod la interior pulak. Boleh kami tengok

    33. Zailia says:

      Salam…..
      Tengok kereta tu, memang saya minat. Nampak cantik ngat. Kalau banding dengan exora, chery ni lagi cantik. Tapi….. cc dia 2400, roadtax RM7++.++ setahun. Mahal tu. Dahlah jalan kat Malaysia ni macam kat Bangladesh. Tak bolehke dicadangkan chery ni keluarkan model 2000 cc?

    34. tr_bad29 says:

      skarang gov dah turunkan, rm530 je setahun,,,,pakai je,, takut ape

    35. Joko says:

      Zaila,

      Patutlah Mamat Bangla jalan kat KL macam kampung mak bapak diorang ajer… hee hee

    36. Abg Long says:

      Hi bro, Kete ni kira ok la. Sepadan dengan harganya. Yang kurengnya bahagian finishingnya kat sebelah dashboard tu tapi itu boleh ditutup dengan apa-apaje. ( cth: sticky mat ) Masalah lain yang kecik, front wind screen cover dekat wiper tu ada renggang sikit pasal bahannya dari plastik nipis. Masalah sekarang ni, steering wheelnya jadi ringan sangat bila cecah 120 km/h ke atas. Hasrat hati nak pasang steering damper. Tapi boleh ke atau ada apa-apa cara lain tak.

      Tolong bagi nasihat ya…

    37. suziemarnie says:

      Wow cantiknya keta bro sham tu ye. Area utara ada tk tempat nk mod keta ni?

    38. alang says:

      normally keter cc 2.0 above ni akan nampak dia punya ‘perangai buruk nye’ atau ‘penyakit berjangkitnye’ bila dah pakai 5-7 tahun keatas.
      baru lagi memanglah tak nampak masalahnyer…itu aper yg kiter dapat info..betul ke tak..sama sama buat survey ler…sebelum memakainya..yer tak..
      tapi ini tak di kiralah brand aper keter tu …secara general jer..

    39. apa2 ajer says:

      tpm ok kot sbb enjin mitsu.. lg pun enjin ni kan da lama di pasaran dan terbukti pun kewibawaannya

    40. NORDIN says:

      Aku baru pakai cery tapi dah dapat maslah aircond tak berfungsi, air masuk melalui pintu belakang bila hujan lebat. lain-lain masalah takda lah..

    41. WAN says:

      TUMPANG TANYA OTAI2 SMUA.KLAU MODEL CHERY EASTAR 2.4CC BLH X CONVERT ENJIN EVO 4?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)