- Latest in kereta dot info Malaysia :
 • ENGINE RPM NAIK DAN GEARBOX BUNYI MERAUNG MASA TURUN BUKIT – NORMAL ATAU PROBLEM?
 • TIP PENJIMATAN MINYAK – PANDUAN MENGURANGKAN PENGGUNAAN MINYAK – PEMANDUAN BERHEMAH

   

  Petrol Pump

  TIP PENJIMATAN MINYAK – PANDUAN MENGURANGKAN PENGGUNAAN MINYAK – PEMANDUAN BERHEMAH

  Tip penjimatan minyak tidak hanya bergantung kepada keadaan kenderaan, penyelenggaraan dan tayar kenderaan anda.Tetapi bergantung juga kepada cara pemanduan anda sama ada aggresif, melulu atau seorang yang penyabar dan berhati-hati. Cara pemanduan anda sebenarnya yang banyak mempengaruhi penjimatan minyak.

  Jalan Raya

   Kenderaan di Malaysia

  Tip Penjimatan Minyak 1 : Melihat sama ada cara pemanduan anda boleh membantu anda untuk menjimatkan minyak atau tidak? Ataupun akan lebih menyebabkan anda mengeluarkan lebih banyak wang.

  Cara pemanduan yang tidak berhemah atau aggresif selalunya akan meningkatkan penggunaan minyak sehingga 33% di lebuhraya dan lebih kurang 5% dikawasan bandar. Ini sekaligus akan meningkatkan penggunaan minyak anda.

  Tip Penjimatan Minyak 2 : Tanamkan dalam diri untuk berubah dengan meningkatkan kesedaran diri untuk memandu dengan cara berhemah. Satu langkah yang cukup mudah.

  Tip Penjimatan Minyak 3 : Tanamkan dalam diri anda untuk cuba mengurangkan penggunaan minyak hari demi hari, minggu, bulan dan tahun demi tahun sekiranya mampu. Sekiranya ingin membuat satu perjalanan yang jauh, rancang dengan teliti perjalanan anda.

  Tip Penjimatan Minyak 4 : Kurangkan berjalan-jalan dan lebih efektif, mengambil kira jarak perjalanan dan minyak yang digunakan untuk setiap perjalanan. Gunakan segala alat yang boleh dijadikan sebagai petunjuk arah dan pemanduan yang selamat seperti GPS dan peta. Sebaik-baiknya amalkan penggunaan alat ini sebelum memulakan perjalanan.

  Tip Penjimatan Minyak 5 : Bijak dalam memandu dan bijak memilih jalan yang alternatif. Membuat  pilihan yang betul yang membolehkan mengelak kawasan pembinaan, kesesakan jalan raya dan insiden kemalangan. Ini membolehkan anda menjimatkan minyak kenderaan anda. Pastikan juga anda tidak membawa barang-barang yang tidak sepatutnya dibawa didalam kenderaan anda. Semakin berat kenderaan anda, semakin banyak minyak yang digunakan.

  Semua di atas ini adalah tip penjimatan minyak yang banyak bergantung kepada diri anda sebagai pemandu. Sekiranya anda ingin memberikan apa-apa cadangan amatlah dialu-alukan.

  Jalan Raya 1

  Petrol Pump 1

  Please follow and like us:

  iz

  Majalah kereta Malaysia Test drive review Review kereta di Malaysia

  3 Responses

  1. ajibo says:

   saya ada beberapa tips lagi..

   tapi nasib x baik untuk driver @ passenger yg berbadan berat.. kesian2

   dan kerap guna aircond pun antara punca penggunaan minyak yg lebih

   serta x perlulah guna v-power hee..

   lastly.. marila kita beramai2 pakai kereta kancil/viva/savvy

   nk lagi save nek basikal.. so xpayah risau pasal traffic jam kat federal @ kl haha :D

  2. Eder says:

   klau kt haiway duk open tingkap lg kuat minyk makan…….
   pressure lg kuat…

  3. Kalau mcm saya pulak tak on aircon bila jalan waktu mlm..kdg2 siang pun tak guna aircon kalau cuaca sejuk dan redup.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  error

  Please spread & share :)