- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • DIY CARA TUKAR BULB LAMPU KERETA REAR PLATE NUMBER LIGHT REPLACEMENT HOW TO CHANGE
  • PROTON IN DISCUSSION FOR A STRATEGIC PARTNERSHIP

    Proton is now in the discussion to form a partnership between another automaker which Proton refused to name.Read the full news from Bernama below.

    PROTON IN DISCUSSION FOR A STRATEGIC PARTNERSHIP

    proton-logo

    KUALA LUMPUR, — Proton Holdings Bhd today confirmed that it was in discussion on forming a strategic partnership but refused to name the other party.

    “The discussion is ongoing; I don’t want to comment with which party,” managing director Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir said after breaking fast with journalists here.

    According to a newsreport, Proton was in discussion with Volkswagen AG, Europe’s largest carmaker.

    On Tuesday, Volkswagen group was reported planning to make Malaysia as its sourcing hub for auto parts and CKD (completely knocked down) assembly with a local automaker.

    Yesterday, Proton advisor Tun Dr Mahathir said Proton needed a strategic partnership with an international automotive company to upgrade the standard of national car.

    Please follow and like us:

    mel

    Malaysia car magazine

    14 Responses

    1. kekitaan says:

      pelik wolkswagen nih… bbrp bulan lepas cakap nak bukak kilang kat Indonesia… last2 bincang ngan proton balik… hehehehe….. takut kena ganyang dgn indo kot?

    2. apa2 ajer says:

      antara Mitsubishi ngan Volkswagen.. saya rasa Mitsubishi

    3. Eder says:

      stuju klau ngn mitsubishi…….

    4. kekitaan says:

      kerjasama untuk kepentingan tertentu… boleh aja dgn banyak syarikat dalam satu masa yg sama… tak kira la mitsubishi ka apa ka wolkswagen ka… dgr citer wolkswagen nak tumpang buat spareparts atau assembele keter dia kat tanjung malim… tataula tuu.. apa2 hal pun kerjasama ni untuk keuntungan kedua dua pihak

    5. Norman says:

      Kalo untuk enjin 1.2 dan 2liter above Volkswagen.Diorang ni pintar dlm bikin enjin.

    6. kekitaan says:

      engine 1.4 TS volkswagen dapat anugerah engin terbaik baru2 ni… guna twin turbo… 1.4 je tapi power macam 2.2 cc. antara yg menggunakan engin ni adalah VW touran.

    7. Joker's Clown says:

      Mitsubishi rasanya dah lama pun kita kerjasama… hasilnya kurang memberangsangkan.byk improvement yang kita dapat dari lotus sbnrnya.
      xsalah rasanya kalo kita try sesuatu yang lain dari biasanya.walaupun market kat msia lebih berpihak kepada kereta keluaran jepun dan sememangnya kalo diperhatikan rakyat kita lebih gemarkan kereta keluaran jepun.
      Kerjasama dengan VW diharapkan dapat menyuntik ‘bau-bau’ Eropa yang lebih dalam Proton.Perodua soalnya dah sgt ‘berbau’ Jepun.
      Kita harapkan enjin-enjin efisien dari VW, bentuk dan gaya eksklusif Eropa tersebar bersama Proton.
      Xsalah kalo kita melihat dari luar kotak untuk kebaikan Proton.
      Hebat Proton!

    8. Norman says:

      Spatutnye Lotus Elise dan exige perlu dimanfaatkan sepenuhnye untuk membina Waja/Exora baru bukannye mengharap bantuan Mitsubishi lagi.Mitsubishi skrg dah slack benar.Jualan Evo pun dah tak mantap lagi.Kalau betullah gabung ngan Volkswagen untuk model baru seperti Perdana gua mesti simpan duit beli

    9. kalau nk pilih mitsu ngan VW. aku prefer VW.
      korang tau kan prinsip jepun yang walaupun teknology dia bagus tapi derg takkan share banyak dengan org lain.
      better lagu VW & Lotus – eropah yang lagi ok dalam sharing technology dan sebenarnya teknology eropah ni pun hebat juga.

    10. apa2 ajer says:

      ” engine 1.4 TS volkswagen dapat anugerah engin terbaik baru2 ni… guna twin turbo… 1.4 je tapi power macam 2.2 cc. antara yg menggunakan engin ni adalah VW touran.”

      kalau macam ni.. tarik balik.. gua sokong volkswagen pula.. lagipun ok jugak sebab design eropah – volkswagen nampak mantap.. lagipun Jerman dah terkenal dlm kejuriteraan automatif sbg negara yg memiliki kejuruteraan automatif terbaik dunia

    11. Norman says:

      Sebenarnye Proton skrg pun dah ade ciri ciri Eropah.Signal pun sebelah kiri.Cuma Kualiti harus lebih utamakan dan aksesori jangan lokek.B-Line patut ade satu airbag.

    12. apa2 ajer says:

      apanyer 1 airbag.. patutnyer 2 airbag.. bagi saya Norman airbag, abs dan ebd adalah ciri2 keselamatan yg wajib ada pd semua kenderaan.. kalau untuk m line dan h line bg la 4 airbag ke 6 airbag ke 12 airbag ke ( depan dan sisi )

    13. kdi says:

      kalo pasal partnership ni, kdi lebih prefer Proton jalinkan kerjasama dengan byk syarikat eropah sebab teknologi diorang share x lokek dan cara pemanduan lebih baik. Tanpa turbo pon boleh capai performance yang menakjubkan. Kalo japan contohnya mitsubishi, tgkla macam dulu, susah nak membangun proton dulu. harapkan tiru sana sini je design.

    14. Norman says:

      Setuju kalau bergabung ngan Fiat lagi bagus sebab mereka memang terer bikin kete cc kecik power tanpa turbo.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)