- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • DIY CARA TUKAR BULB LAMPU KERETA REAR PLATE NUMBER LIGHT REPLACEMENT HOW TO CHANGE
  • WHICH ONE IS BEAUTIFUL? RED SAGA OR SAGA SE > YOUR OPINION?

    red-saga-_-proton-saga-red-1


    WHICH ONE IS BEAUTIFUL? RED SAGA OR SAGA SE > YOUR OPINION?.

    Proton already unveiled the Proton Saga SE on 8th July 2009 at the Hari Peneroka 2009.We have receive many comments about the Proton Saga SE.Some give positive comments and some feels upset due to the Saga SE is not same as what they are expected.Some expect that Saga SE will be like the RED Saga Concept by Proton.

    Below we can see some differences between the two Sagas. The Spoiler, Sportrims, colour and  interiors are all different.

    red-saga-_-proton-saga-red-6

    RED Saga Concept by Proton.

    proton-saga-se-saga-special-edition-new-proton-model1

    Proton Saga SE by Proton.

    About RED Saga.

    R– stand for Revolutionary. This new Proton Saga are designed as a Sporty Evecutive therefore it shouldn’t simply evolve the current style. It should break convention and stir up emotions. Brash but restrained. Cool tidings.

    E– stand for Enhanced.  Enhances the visual emotions connected to the new Saga.

    D-stand for Design. This Sport Executive looks to amaze and a proposition so appealing it will surely be copied to no end.

    RED Saga Specs.

    Painted with the Candy Red.
    A monstrous 17″ Ultraleggera OZ super lightweight alloys wrapped with Continental tyres.
    The car is lowered with a set of Proton R3 sport springs.
    The blacked out headlamps or smoke headlamps and the blood red rear combi lamps.
    Proton awesome bodykit designed in-house.
    Cool leather & alcantara seats.
    Single DIN head unit by Clarion.
    Touch screen, DVD/CD/MP3 player and is iPod ready.

    red-saga-_-proton-saga-red-5

    See the differences between the two Saga.

    proton-saga-se-saga-special-edition-new-proton-model-41

    Saga SE Specs.

    Two colours offered – brilliant red or solid white handsomely dressed up with stylish black finishing roof top.
    A new front grille with black finish.
    New front, rear and side skirts.
    Leather seats, door trim and wrapped steering wheel.
    Dark chrome air-conditioning vents.
    Pearl white meter panel finishing.
    CD player with MP3 support.

    red-saga-_-proton-saga-red-3

    RED Saga Interior.

    proton-saga-se-saga-special-edition-new-proton-model-61

    Proton Saga SE Interior.

    proton-saga-se-saga-special-edition-new-proton-model-51

    Please follow and like us:

    iz

    Majalah kereta Malaysia Test drive review Review kereta di Malaysia

    47 Responses

    1. eriz says:

      dah tentulah aku pilih red saga…sbb kalo bwk kt jln kete ni mmg nampak jahat…

    2. g-mie says:

      of course laa R.E.D Saga.. sbb rekabntuk nya mmg lain dr SAGA 1.3 yg asal tu.. smada interior mahupun exterior.. btul x..? klu proton wat SAGA SE sama cm R.E.D ni dgn enjin 1.6 IAFM tu, sah2 laku gila~!! xpun, amik sbhgian dr R.E.D tu, tmbah pd SAGA SE.. cnth, spoiler& rim.. mmg ngam..!!

    3. Wang says:

      red cool ! but B line dun have red color… =(

    4. black evia says:

      emm.. saga red lg smart dr se.

    5. mike SZT UTM skudai says:

      baguih dk ada RED ni..che’ mmg suka RED dari SE tuh..
      che vote REDlaa
      tuuuuuuu dia

    6. LorenzOOOOooOOOo says:

      Wonder if proton will roll out the RED spec saga….

      Guesst what ?

      Hhmmmmpphh

    7. LorenzOOOOooOOOo says:

      Stylish RED saga~~~~~~~~~

    8. arie says:

      RED SAGA jadi pilihan…nampak lebih ganas berbanding SAGA SE

    9. Lily says:

      RED!RED!RED! Itu plihan ly..:-)

    10. black evia says:

      yo..yo..RED ! RED ! RED!..
      sms ke dpt tau kwn2..:-)
      tgok spe yg lyak g final..

    11. lamie says:

      for me saga design very comfortable… saga red tu… for orang muda…
      it’s business situation for all buyers malaysians

    12. nazmy says:

      RED saga!!!

    13. ad says:

      RED saga is the winner!!! Tp seat aku suka saga SE

    14. yob says:

      tp seat sage se aku bknan lah…red punye seat mcm over sgt…hehehe…
      pendapat 20sen aku jek…

    15. liquid says:

      betuller cam tk kena ler red seat dia…yang satu lagi cantikkkkkkkk dan sexy

    16. tok said says:

      bro setakat colour merah je.brake brake pump dh start jem

    17. ayieazz says:

      RED SAGA cun!!!! tapi tk jual..hampeh
      trpakse la aku ankat SE…huhuhu

    18. redwan08 says:

      bagi aku R.E.D saga lagi cun dari saga SE. kalu idea aku lagi sonang (berangan jab jadi CEO PROTON ) ,,, RED saga bikin full spec racing . suruh budak2 proton buat enjin turbo 1.6 (setaraf enjin evo,vtec dll lagi ). interior plak buat sporty mcm kusyen BRIDE, stereng momo ,dashbord bagi cantik skit , meter plak siap dengan meter2 turbo vakum temp boost dikawal plak dengan ECU dll lagi. bahagian luar plak bg sport habis , spoiler, skirting dan bumper bg gmpak lagi ,RIM PLAK 17 inci enkei, huhuhuhuhuhuhuhu pastu tu aku jual RM65K HAHAHAHAHA PATUT TAK. mcm saga SE plak pakai enjin 1.6 jgak tp lebih pada continental , keselesaan , mewah, setaraf dengan vios dan honda city.. harga ttp 65k jgak miahahahahahahahaha…. aku rasa proton jadi kaya raya..nasib baik aku x incharge R&D,,,,[ konsept senang jer ikut jejak air asia] …. wasalam

    19. protonmania says:

      RED saga memng klas tapi yang itu hanya prototaip je lagipun polisi kerajaan mana leh kuar kete camtu jadi solution proton keluarkan saga se. Tapi pakai saga se nie best gak ex dan int dia… smart gak

    20. syafiq says:

      dua2 mengancam….red saga tu dibuat utk nmpk sporty dan aku percaya yg bikin keta tu org muda. style overall memang sporty n gaya mmg muda. yg proton punya idea saga se ni pulak lebih pd keta utk semua bukan golongan muda jer.. so dia wat la ala2 sporty jer..tmbh ckit2 jer gaya sporty. wat apa nk mintak proton wat saga se 1.6? org nk bg murah nk yg mahal… org bg harga mahal,kata terlalu pricey… x phm btol la ngan org malaysia ni. tp aku phm apa yg korg mahukan, so aku suggest la sape2 yg ade kaitan ngan proton tu, habaq kat depa, wujudkan satu department utk nikin keta CUSTOM EDITION. department ni gunanya utk sesape yg nk something tp xnk tu n nk yg ni xnk yg tu. pendek kata nk custom car. bnd2 cmni kne la ade pengerasnyer…so proton caj la ckit 5% ker dr harga keta tu sbg upah. aku melalut jer ni ikut apa yg aku rasa bgus… kalu x bgus,mintak mahap la sumer.

    21. Lily says:

      Baik bli jela yg m-line pastu mod sndri..:-)

    22. Eder says:

      saga red dh wt mod…..saga se mmg mod original dr proton…..
      mslhnye klau nk bli saga red yg dh sebijik cam2 x de….saga se mmg tuk dijual..saga red tuk bhn rujukan je…
      nk mod saga red pon dh bape ribu….
      saga se ni lbih kpd sape2 yg bukan kaki mod(yg x tau lngsung pe2 mod) tp nk yg lbh exclusive n menarik…..
      klau dh dr awl de hajat nk mod…baik bli yg b o m line je…..
      saga se cume brubah dr segi dalaman n facelit ckit je….
      tingkap blakang duk kne pusing pkai tngan gak…huhu
      so kpd sape2 yg malas n x tahu nk mod2 nie….
      disarankn bik saga SE je…..

    23. aku suke spec saga red kecuali seat..tp kaler ngan seat, aku minat se..
      nk kire mcm mne tu…

    24. ayieazz says:

      bro KDI..tkde ke gmbar saga SE white…dlm dilema nih nk plih white or red…dok cari tk jmpa2 lagi SE white..plsss

    25. shahrul says:

      yg ni ke saga se? lama dah ada kat cose tu (central of service exelent)

    26. shahrul says:

      oh silap yg kat atas tu red saga….. yg tu la dah lama ada kat cose
      memang smart………….

    27. Norman says:

      Saga Red tu sesuai kalau dipanggil SE sebab bila time gua pegi Tg Malim sikithari pintu blakang pun power window.Tapi rim takpayah bubuh 17inch 15inch pun dah cukup lainlah kalau turbo.Proton seharusnye mengkaji semula pemasaran mereka tentang buat Special Edition ni.Brg2 yang perlu tambah untuk SE seperti rear power window,15inch sport rims,Air diffuser,LED side mirror,Kerusi kulit beserta GPS atau DVD barulah org berebut beli…Jual RM45k pun takde hal punye

    28. AREku says:

      nk mintak pendapat korng,antara wira se n saga blm,mane lg ok?dari segi selesa,performance,fuel consumption..

    29. norman says:

      Lu ambik saga sudah sebab horsepower dah sama mcm wira 1.5.Saga pun bonet luas,ruang dalam luas cuma market price lebih sikit dari Wira.

    30. Lily says:

      AREku..
      Join us..
      http://kereta.info/apa-kata-pemilik-pemilik-proton-saga-blm-share-your-opinion-here/

      ayieazz..
      dlu mmg ssh nk tgk se putih,now dkt jln rya pun dh blh tgk.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)