- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • MODIFIED HONDA CITY RS 1.0 TURBO 2020
  • WATER PUMP ROSAK DAN KOS REPAIR

    image

    Gambar menunjukkan water pump bagi enjin campro Proton. Antara tanda waterpump rosak dan tidak berfungsi adalah apabila temperature engine kereta naik melebihi kebiasaan dan mungkin juga berlaku kebocoran sekitar water pump pada enjin.

    Kos penggantian atau harga pam air ini termasuk coolant refill adalah sekitar RM200++. Pastikan alat ganti yang original untuk ketahanan yang maximum kerana water pump ini sangat penting untuk menjaga suhu enjin agar tidak melebihi had kepanasan.

    WATER PUMP ROSAK DAN KOS REPAIR

    Please follow and like us:

    kdi

    Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das! Terima kasih! =) Yg benar, Brader K Majalah Kereta Malaysia - kereta info

    8 Responses

    1. AJIS GINGANG says:

      – ganti water pump 1 set 140.00
      – radiator 1 pics 1.5 – 15.00
      – Oil cap – 18.00
      – coalant limoly – 48.00
      – Servis Repair – 180.00

    2. SARINA BTE SHAMSUL ARIFFIN says:

      saya menghadapi kereta kancil dimana setelah diisi air dalam tangki kereta berkurangan serta temperature panas.saya tidak pernah menukar pump water air dan air baru baru ini leaking dibahagian sisi depan kereta minyak enjin.dan enjin cepat kekurangan minyak.

    3. Tina says:

      Saya tukar water pump utk Kia Rio RM600.
      Harga water pump RM 240
      Towing n Kos upah RM360.

      Adakah harga ni biasa atau kena sembelih

    4. kdi says:

      Hai Tina
      Harga water pump mcm ok. Cuma kos upah tu kalau separate dgb towing kena tahu berapa. Towing kenapa tak panggil insuran je kan free? Kat situ mungkin dh dpt jimat rm100-200

    5. azam says:

      saya ada minta org utk tukar water pump dan thermostat, sbb kerata myvi saya temparature naik dan turun. harga dalam rm 300 . adakah ia murah? dan berapa pula kos utk repair aircord myvi?

    6. Lisa says:

      Salam..sy punye kereta bunyi enjin kuat..gi repair..bengkel ckp water pum rosak..kne tukar..dgn coolent dn upah..rm300..ok ke harga tu..? Adkah bunyi enjin kuat bila tekan pedal minyk sangkut dgn aircond jg..kalu sy dh tukar perkara diatas..aircond akn ok jg ke..atau kemudian sy perlu repair bhg aircond pula..mnta nasihat saudara semua yg arif..

    7. Norain says:

      Saya tukar water pump harga 280 Mahal ke murah

    8. Alin says:

      Saya punya hyundai sonata, masa driving temperature naik sebab rupanua cap radiator terbuka and air habis. 2gallon air dah masukkan dlm radiator. Rupanya waterpump leaking.. belum tau harga lagi.. tapi seminggu juga kereta siap

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)