- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • Wheel Size Vs Tyre Size: Which Tyre Size Best Or Suitable For Your Sport Rim Width? – Saiz Tayar Dan Rim Sesuai
  • TOP SPEED & SPEEDOMETER READING ACCURATE?

    New Contribution By Norman

    Message : Top speed dan pembacaan speedometer

    Assalamualaikum semua, Saya ingin menanya bagaimanakah anda dapat tahu yang kelajuan kereta anda 150km/h?

    Adakah anda tengok pada anda speedometer ia 150km/h? Sebenarnya dari pengalaman saya menghadiri AAS advance driving course, Instruktor eropah itu berkata,Speedo pada atas kelajuan 125kmh keatas sebenarnye tidak tepat apalagi kalau kereta yang menggunakan rim berlainan size dari asal.Banyak faktor lain seperti angin,Keadaan jalan,Cuaca,Penumpang dalam kenderaan dan keadaan kereta itu sendiri.

    TOP SPEED & SPEEDOMETER READING ACCURATE

    TOP SPEED & SPEEDOMETER READING ACCURATE

    Memang keliru dan remeh memikirkannya tetapi ade kebenaran disebalik itu.Contoh terbaik apabila sebuah pengeluar menyatakan sebuah kereta sedan 1500cc boleh mencapai 185km/h dan mengambil masa 11saat untuk 0-100km/h tidak semestinya kereta sama yang lain boleh mencapai statistik itu.

    Disebab itu banyak perlumbaan banyak menggunakan speed sensor atau senang cakap speed reader(Speed trap device)untuk pembacaan kelajuan yang memang 97% tepat.Model kenderaan juga berlainan sifatnye.Ada kereta sport yang pick up hingga mid range power settingnya boleh mencapai 200km/h tetapi itu hanya pick up power sedangkan top speed berlainan.

    Banyak cara orang membaca kelajuan stengahnya membaca kiraan RPM meter.Sesiapa yang lebih arif boleh lagi menyumbangkan idea2 yang bernas untuk kita sama sama boleh belajar.Sekian.

    Please follow and like us:

    kdi

    Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das! Terima kasih! =) Yg benar, Brader K Majalah Kereta Malaysia - kereta info

    24 Responses

    1. apisZ says:

      Haha xda y accurate melainkan pki gps. Slalu aku banding gps(garmin s60v3 je) vs speedo memang lari sket.

    2. gigibiruku says:

      bila tukar tayar ngan rim baru y berlainan saiz akan efek speedometer reading..u can calculate your actual speed here..http://www.kouki.co.uk/utilities/visual-tyre-size-calculator

    3. Norman says:

      Contoh terbaik bila gua tukarkan rim 16 bersama tayar 205/55 daripada rim asal 15 bersama 195/65 pada Exora ibu mertua.Bila gua baca carbible speedo 100kmh tu actually baru 98.5kmh.

    4. Norman says:

      Satu cerita berlaku kepada forumer di Sg satu masa dulu.Dia cakap Kia Picanto manual dia senang2 dapat 170kmh pada keadaan standard dan mencetuskan debat yang hangat.Dan apabila mengunakan speed sensor pada ketenye yang satu workshop sponsor speed sensor tu menunjukkan hanya 148kmh sedangkan meternya dah tunjuk hampir 165kmh..

    5. bob says:

      Nak tau brapa citra punya actual top speed ? kalau ada bole share
      tq

    6. norman says:

      Brader Bob lu pergi Kia punye website dan tengok pada Kia Carens

    7. bob says:

      tapi norman, kia carens yg I tau 1.8cc , citra 2.0 .
      mesti ada beza dari segi power dan topspeed kan ?

    8. rboyz says:

      aku tak pandai bab2 meter2 ni tapi senang jer kalau nak tahu… try pakai gps tapi garmin tau… set meter tgok laju mana bandingkan dengan speedo meter… kalau berbeza ken tgoklah sz im dan sebagainya tapi kalau standard rasanya mesti sama ngan GPS tu sbb gps lagi standard dalam perkiraan kelajuan dan destinasi…

    9. diegienismo says:

      I think kdi also take out this…

      ( What makes the i-Vtec engine so special is it provide very smooth acceleration, very quiet engine sound and very responsive performance. What i like the most is the engine RPM at 100km/h which is only 2000 RPM! For a 1.5 litre engine, this is the best engine i have ever experienced. It can cruise 100km/h only with 2000 RPM while other car including Toyota Vios is more than 3000RPM.)

      I still wonder it is true or SPEEDOMETER READING ACCURATION just for trick. Why just City Not Civic and Accord..there also i-vtec inside..

    10. kdi says:

      diegienismo,

      With that statement, i am comparing a 1.5 litre engine only. Civic and accord has another engine capacity.

      Basically, your car speed will be different when you have changed the sport rim to different size unless you got the exact suitable size. When speeding more than 100 ++, the aerodynamic effect and drag gives minor effect on you car actual speed. Mostly car with latest technology have no or less problem of unaccurate speedometer. Only some of the car model that have less quality of speed indication will indicate not so accurate speed.

    11. norman says:

      Old VTEC and new i-vtec is a world of difference.There’s exception on Civic Type R though.The new i-vtec only save fuel while maintaining low rpm at high speed.Truth is if you wanna go for performance go for old VTEC B16A/B if FC is your main concern and better pick up its i-vtec.

    12. kdi says:

      yup! totally true.

      ivtec saves your fuel on highway cruising when it can run low capacity engine with low RPM while in city drive you will have the performance but no fuel saving.

    13. diegienismo says:

      Ooo..came on man..now i get it..city i-vtec make for fuel saving on highway and pickup on city. It is more like to show city is urban king. By comparing 1.5L engine..my i know what kind the car kdi try to compare..it is same tyre as we issue?..no time to test drive, if kdi can share which normal engine running (paddle free) how far RPM goes? 1k or 1k5 or less..
      Thz

    14. aku plan nk tuka tayar yg saiz lain & different dia more than 4%. (guna calculator size tayar tu)

      aku tau sepatutnya aku kena ejaz balik speedometer. kalau tak, meter semua akan lari kn? termasuk timing untuk service etc.
      KDI tau tak mengenai perkara ni & macamana nk seting speedometer tu? SC mana yg ok?

    15. norman says:

      Kalo upgrade 1 inci,lu mesti ingat yang kalau speedo lu 110kmh sebnarnya hanya 108kmh.

    16. uik? kalau taya lagi besar diameter lebih 1 inci, kurang pulak speed?

      lagi 1 soalan, tak payah g sevis center & betulkan speedometer ke?

    17. Jxx707 says:

      norman,
      aku check kt http://www.kouki.co.uk/utilities/visual-tyre-size-calculator (suggested by gigibiruku), kalau rim tambah besar, actual speed more than speedo. contoh- rim std 15 165/55 tukar pd rim 17 215/45, speedo show 60mph but actual 66mph.

    18. abg nizam says:

      Untuk speedometer ni, kalau kita kekalkan size tyre & rim insyaallah perbezaan hanya 2%. Setiap pengeluar ada standard masing2 semasa buat Approval. Kebiasaannya untuk model yang mempunyai tyre berlainan size akan tetapi model yang sama akan mengalami masalah accuracy failure sebanyak 2 – 4 peratus bagi mengimbangi speedometer accuracy. Contoh Vios highline & low line adalah model yang sama tapi size tyre adalah berbeza semasa pengeluaran. Setiap speedometer akan menghadapi filure sehingga 5% selepas 120KMh bergantung kepada lebar dan kekerasan tyre.

    19. accuracy mmg susah nak accurate.
      sebab diameter tayar yang baru dengan diameter tayar yang bunga dah haus kompom akan berlainan.
      sebab tu perubahan diameter tayar sehingga 2.5% is still tolerable.
      tapi kalau lebih dari tu, kalau tak silap aku penah dengar org ckp kena ejaz speedometer.
      takde org penah buat ni ke? xde org leh kompom? huhu~ soalan aku masih tak terjawab. :p

    20. Deli says:

      Kete aq rim 15, tebal asal tyre 65 tapi dah tukar ke 55 (rim 15 juge) jadinya sped aku selama ni tak betul le.. kalau 120kmj tu agak2 berapa yg sebenarnya sal tak ade GPS le nak check ni.. please

    21. awg1031 says:

      handphone sume dah pawe2 skang, ramai yg ske beli complete ng gps navigation..ape ag, test la speed korang.hehe..tp aku yg murah ajela……

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)