- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • Wheel Size Vs Tyre Size: Which Tyre Size Best Or Suitable For Your Sport Rim Width? – Saiz Tayar Dan Rim Sesuai
  • PROTON TALKS FOR CONTRACT ASSEMBLY

    Proton is in the negotiation of embarking a contract for Proton’s model assembly by various parties.Read the full news from Bernama below.

    PROTON TALKS FOR CONTRACT ASSEMBLY

    proton-talks-for-contract-assembly

    NORWICH (United Kingdom),– Proton Holdings Bhd is in talks with several parties to embark on contract assembly, says its Group Managing Director Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir.

    He said through contract assembly, the national carmaker would fully utilise the capacity at its Tanjung Malim plant in Perak.

    ” Whatever capacity we have, if we cannot utilise it for Proton, obviously we should explore contract assembly,” he told Malaysian reporters in an interview here recently.

    Elaborating further, Chairman Datuk Mohd Nadzmi Mohd Salleh said by undertaking contract assembly it does not mean Proton was inconsistent with its role as a car manufacturer.

    He said in the short term, contract assembly was a practical solution for the company.

    According to MIDF Research recently, Proton’s Tanjung Malim plant has the capacity to produce one million cars annually but today it was only rolling out 150,000 units off its assembly line each year.

    It was reported recently that the Volkswagen group was keen to make Malaysia its sourcing hub for auto parts and completely-knocked down assembly in collaboration with a local automaker.

    Please follow and like us:

    mel

    Malaysia car magazine

    4 Responses

    1. kekitaan says:

      Hari ni ni keluar berita kat mesir mengatakan proton mungkin ambil alih asset2 syarikat kereta NASR (assembler) dan akan assemble kerter proton di mesir… tataula tak konfom lagi rasanya… .. kalo betull…. majuu lgi proton insyaAllah

    2. apa2 ajer says:

      KEKITAAN

      Harap2 lah berita tu benar dan bukan rumor semata2.. saya sokong kalau benar sebab ia strategi yang baik dan mungkin Proton akan dpt manfaat pelepasan cukai/ pengurangan cukai di Mesir.. itu penting untuk bersaing dengan pengeluar lain yang mampu jual kereta mereka dengan harga lebih murah berbanding proton tetapi mempunyai spesifikasi yang lebih tinggi..dan PROTON kena make sure produk2 nya di Mesir adalah produk terbaik yg dikeluarkan Proton bukannya Produk bermasalah spt JUMBUCK di Australia yang gagal dalam NCAP.. Exora, Gen2, Persona saya lihat ada potensi besar di sana.. cuma harganya perlu direndahkan sikit untuk bersaing

      MENGENAI USAHA ” CONTRACT ASSEMBLY ”

      saya sokong 300% Proton tawarkan ” contract assembly ” pada pengeluar2 lain sebab kapasiti tg Malim 1 juta setahun tetapi hanya 15% setahun kita guna.. so Proton terpaksa tampung kos yang tinggi untuk penyelenggaraan 85% kawasan yg x digunakan.. bahkan Proton juga kehilangan potensi membuat keuntungan kerana ruang2 tu x dimanfaatkan sebaiknya..

      saya nampak ada pengeluar2 yg berminat ngan ” contract assembly ” iaitu
      1) volkswagen
      2) chery international
      3) GM

      so Proton kena pandai2 la tarik sebanyak mungkin pengeluar untuk menggunakan baki 85% kawasan lebihannya.. dapat juga hasil sewa yang leh bantu percepatkan perolehan modal Proton.. nanti leh rendahkan harga .. untung pun dpt ditingkatkan..dan memang pun kena rendahkan harga sebab tahun depan AFTA dah bermula..” MENANG atau KALAH “.. hny 2 pilihan utk Proton

    3. Man says:

      Boleh contract assemble Kereta-kereta buatan Jerman seperti VW dan Audi untuk pasaran Asia.

    4. kekitaan says:

      aku masuk forum tengok depa bincang pasal kemungkinan proton pasang keter di mesir… ramai melahirkan rasa kebimbangan tentang kualiti pemasangan proton di mesir kalo bner berlaku.. /// susah juga kalau tiada keyakinan pada bangsa sendiri, bagilah peluang dulu… kalau pesimis je susahlah…. tapi depa kata macam tu pun sbb pengalaman dgn syarikat pemasangan depa la kot. hehehe

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)