- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • Wheel Size Vs Tyre Size: Which Tyre Size Best Or Suitable For Your Sport Rim Width? – Saiz Tayar Dan Rim Sesuai
  • PROTON JUMBUCK/ARENA WILL BE REPLACED BY THE PROTON EXORA LOOK ALIKE?

    all-new-proton-jumbuck-proton-arena-exora-jumbuck

    Exora-based Proton Jumbuck/Arena

    New Contribution By Aiz

    The Proton Jumbuck (Proton Arena in Malaysia) which is popular in Australia has come to the end of the line.Proton will continue to sell the Jumbuck over the next few months in run-out sales, before discontinuing the line completely.

    The Wira-based  1.5 litre four-cylinder 4G15 petrol engine Proton Jumbuck will be replaced by an all-new Jumbuck.Rumours said that it will be based on the new Proton Exora.

    Details of the new model have not been revealed. It is understood that the next generation Jumbuck will be powered by a small four-cylinder engine, offered with both manual and automatic transmissions.

    New safety features will include multiple SRS airbags (which not offerd in the current model), ABS brakes, Lotus-tuned suspension, and crash protection, such as crumple zones and integrated passenger cells.

    PROTON JUMBUCK/ARENA WILL BE REPLACED BY THE PROTON EXORA LOOK ALIKE?

    proton-jumbuck

    Current Proton Jumbuck/Arena.

    Please follow and like us:

    iz

    Majalah kereta Malaysia Test drive review Review kereta di Malaysia

    14 Responses

    1. black evia says:

      klu btl cam dlm gmbor yg-1 tue.. aku nk bli ..
      leh buat..angkut kangkung kt umh mkcik aku..

    2. iz says:

      Hehe..betul tu..kalau betul lah..memang besar gak la saiz kete nh..hehe..actually gambar tu memg provided by proton..=)

    3. kekitaan says:

      tapi kalau betul rupa dia mcam dalam gambar tu aku tengok nampak huduh bangett…. tak patutlah nak buat muka pun sama macam exora… minta2 la depa ubah buat bagi nampak lain.

    4. eriz says:

      yg dpn tu nampak ok la,sb design yg lame tu ambik dr model wira…tp yg ni tak tau la pulak…nk ambik model exora letak kt situ plak…tp yang benjol kt atas kepala dia tu nampak pelik plak…keseluruhan mcm mini truck…

    5. iz says:

      gen2 lama,
      link yang ko bg tu mse yang kat Proton technology week kan..kitorg ade pegi gak..tp xtaula..which version Proton Jumbuck/Arena yg akan keluar..mengikut sumber, Proton da bg hint mse Exora R&D showcase awl thn nh yang Jumbuck /Arena akan ikut platform Exora..papepun tgok la dulu.papepun nanti kitorang akan update..

    6. eriz says:

      gen2 lama,

      huih…yg mcm tu lg nampak tak best…bkn ape,sbb design neo tu sporty sgt,tak sesuai untuk wat design arena…

    7. apa2 ajer says:

      rekaan exterior bolehlah bersaing ngan storm, triton, isuzu dmax
      gear manual + auto means stepronic.. so ok la..
      tapi enjin tu biarlah guna enjin campro yang ada turbo.. baru power sikit nanti nak angkat byk2 barang pun x best
      harga mestilah pastikan bawah RM 70, 000 untuk boleh bersaing ngan pesaing dlm negara.. kalau nak export dan teroka byk negara dengan jumlah volume yang tinggi harga mestilah kurang RM 50, 000. 00

    8. Norman says:

      Kalau 4 pintu sure gua beli.Tapi kat Spore problem lah,Tak boleh private registered untuk Van atau pick up..

    9. apa2 ajer says:

      tak perasan 2 pintu.. betul la cakap norman kena tambah 2 pintu dan muat untuk 5 orang

    10. apisZ says:

      Dah macam dodge ram srt dah neo jumbuck.. Boleh ikut design ni. Tp ltk enjin power 2.0 n up c0z design sporty sgt.. Skali pandang cam ssangyong je pic atas..

    11. Norman says:

      Blakang boleh 2 org lagi naik..

    12. Norman says:

      Teringat Pakcik sedare gua yang pakai Arena sportdeck ngan rim 15inchi.Anak satu jer.Siap ade DVD kat dlm.Duduk daerah mersing…

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)