- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • PROTON X50 REVIEW JUJUR POV DRIVE 0-100kmh TEST DRIVE : 11 KELEMAHAN MASALAH X50 PERLU TAHU
  • PROTON CARS UK EXCEED CAR SALES TARGET

    PROTON CARS UK EXCEED CAR SALES TARGET

    Proton Cars UK has achieved a new car sales more than this year car sales target eventhough most of the car sales in UK is expected to go down due to economical crisis. The factor that helps the increasing sales of Proton Cars in UK is the government step to provide car scrapping policy to UK citizen who has the car more than 10 years to exchange with a new car buying coupon of 2000 pound sterling which is about RM11k which is a very big amount compare to Malaysia which is only RM5k. Read full news from Bernama below.

    PROTON CARS UK

    Proton car sales in the United Kingdom (UK) has surpassed the company’s full year target by 10 per cent despite a weaker demand for new cars in the country due to global economic slowdown.

    Proton Cars (UK) Ltd managing director Brian Collier said the company’s target had been to sell about 1,000 units this year.

    The larger base of repeat customers and efforts to keep costs down helped the company to surpass its full year target, he said.

    “We are actually 10 per cent ahead of our target, which is extremely nice given the difficult market condition here,” he told Malaysian journalists here Wednesday.

    He said car sales in the UK market was expected to drop to 1.7 million this year from 2.4 million two years ago.

    Currently, Proton sells four models namely Gen.2, Persona, Satria and Savvy in the UK market. Its best selling model is the Savvy that makes up about 40 per cent of total sales.

    Proton has sold about 150,000 cars in the UK since entering the market in 1989.

    Collier said Proton Cars also sells cars that use liquefied petroleum gas (LPG) in the UK market as demand for LPG vehicles was on the increase following the hike in petrol prices and environmental concerns.

    “The only cars that we have converted to LPG are Persona and Gen.2,” he said.

    Last year, Proton Cars sold 150 LPG cars and its targets is to sell 200 units this year.

    Please follow and like us:

    kdi

    Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das! Terima kasih! =) Yg benar, Brader K Majalah Kereta Malaysia - kereta info

    9 Responses

    1. kekitaan says:

      1000 setahun pun struggle ye…. sabo je la… hehehe..

      tadi aku masuk forum egypt, depa masih dok merungut pasal keter dah pesan berbulan2 tak dapat. lepas tu yg dipesan tu pulak lebih banyak daripada yg mai dari malaysia (yg terbaru sampai ni tak sampai 100 buah pun ) pelik kan… cemana nak jual berjuta2 unit kalo macam ni? proton ttak cukup pekerja kot? Kalo demand biasa2 pun proton tak larat nak siapkan.. cemana nak lawan syarikat2 besar nih… anyway go proton.

    2. apa2 ajer says:

      betul ke kekitaan

      ishh.. jgn la jd mcam tu Prroton.. kalau org dah minat nak beli, cepat2 la keluarkan jangan biar diaorang tunggu lama-lama.. nanti org jd fed up macam org fed up kat Naza.. dah la mesir tu pasaran berpontensi besar untuk Malaysia,. kena la serius sikit ok.. 100 unit jer pun x kan x leh nak uruskan.. MEMALUKAN AJER.. apapun gud luck Proton di UK.. untuk pastika Proton lebih laku, cuba kaitkan Proton dengan Lotus sebab org sana lebih kenal Lotus

    3. savvy = best selling proton car at UK.. yeah!! :p kat thailand pun savvy ni among top ten car juga. kat malaysia jer yang lain sket. ishk2..

      btw.. aku sokong apa2 ajer.. ntahnye proton.. dah cukup bagus orang suka nak beli produk proton. jadi penuhi la kehendak pelanggan.

      pasaran luar negara ni mmg susah sebab apa2 fix, upgrade, services, etc lambat sikit sampai. tapi kalau jumpah jualan kat sana tinggi, pengguna kat sana sendiri buleh R&D fixes, upgrades, senang nak service, etc.

    4. kekitaan says:

      ni aku petik dari forum cari ”
      enjin baru proton bersama lotus dah siap…
      salam…
      aku tgk dalam buletin utama kejap tadi enjin terbaru proton dibangun bersama lotus.. cc 1.6 ada sapa2 tau yang lebih detail.. brape horse power dan dia punya tourqe. adakah enjin ni akan menggantikan enjin campro..””

      Jadi ada sapa2 tau secara pasti ke tentnag engin baru nih ?

    5. Man says:

      Enjin yang dimaksudkan ialah campro dengan turbo. Ya, saya pun pakai SAVVY. Paling jimat minyak, sangat stabil dan comfortable, a very underated car.

    6. bob says:

      Bro ! savvy pakai enjin renault 1.2 liter bkn campro .

    7. zerkz says:

      savvy kat malaysia tak sebagus or sesedap yang di jual kat thai or uk or another region..

      handling lotus(lotus memg dah bagus), amt gear saving minyak..

      cuma yang tak best interior nampak murah..

      itu yan aku bace kat satu majalah.. dah lame dah tak ingat majalah ape..

    8. eriz says:

      Bob,

      yg Man ckp campro turbo tu artikel enjin terbaru proton yg d bangunkan bersama lotus, yg savvy tu br cite kete dia…

    9. Man says:

      Engine savvy pun bagus. Saya ada baca yang mengatakan engine savvy pernah menang award best small engine. Ia adalah sama yang digunakan oleh renaulth clio. Renaulth clio pula ada engine 1.2 turbo. Perlu juga diketahui Nissan telah dibeli oleh Renaulth.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)