- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • DIY CARA TUKAR BULB LAMPU KERETA REAR PLATE NUMBER LIGHT REPLACEMENT HOW TO CHANGE
  • PROTON EXORA OPEN FOR BOOKING 21 FEB – PROTON AIMS TO MAKE 3,500 PROTON MPV UNITS MONTHLY

    PROTON MPV PROTON EXORA 1

    PROTON MPV-PROTON EXORA

    Proton MPV or Proton Exora will open for booking from Feb 21 at all 293 Proton Edar and EON sales offices nationwide. It is priced at below RM80,000 and the booking fee is set at RM1,000.
    The model will be affordable, spacious and comfortable.

    Read the detail news below from Bernama:

    PROTON TARGETS 3,500 MPV UNITS MONTHLY PRODUCTION

    Proton Holdings Bhd plans a monthly production of 3,000 to 3,500 units of its first multi-purpose vehicle (MPV) named Exora beginning next month.

    “We have already started the preliminary production and full production will start next month leading to launch in April,” said managing director Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir after the official announcement of the MPV name here today.

    He said total investment in the MPV was RM450 million, including RM60 million to RM70 million allocated to modify the plant in Shah Alam as development of the model started from zero and it will be the first Malaysian designed MPV.

    Asked why the MPV is being produced at the Shah Alam plant and not in Tanjung Malim, Syed Zainal Abidin said: “We are trying to optimise by putting minimum investment and modification to our medium volume factory in Shah Alam.

    “Given the expenditure today, the company took the opportunity to make the decision to build in Shah Alam,” he said.

    Powered by 1.6-litre CamPro engine, the new Exora will open for booking from Feb 21 at all 293 Proton Edar and EON sales offices nationwide. It is priced at below RM80,000 and the booking fee is set at RM1,000.

    PROTON MPV PROTON EXORA 2

     PROTON EXORA STEERING WHEEL

    The Exora is based on the name of the Ixora flower.

    Syed Zainal Abidin said delivery of the MPV will be in April for those who book this Saturday.

    Asked on the response for the new Exora, Proton Holdings’ chairman Datuk Mohd Nadzmi Mohd Salleh said: “Even though the country is hit by the global financial crisis, the response for national cars is still very good.”

    He said having a second car was the local trend as “the Malaysian family is quite big and this vehicle is a requirement in the market”.

    Being designed for family, the model will be affordable, spacious and comfortable, he added.

    On Proton’s plan to export the new Exora, Mohd Nadzmi said the company will start exporting the new MPV to Thailand and Indonesia in July but initially the model will be for domestic market.

    He said Proton is excited with the opportunity as MPV was a new segment for the company and 60 percent of the Indonesian market is under the MPV segment.

    Asked why the name of the new MPV is not Malaysian flavour, Mohd Nadzmi said: “As we progress in time, the car industry is a global industry. We cannot be to nationalistic in terms of our outlook.”

    For long-term survival, Proton has to look overseas because the local market is too small, he said.

     

    PROTON MPV PROTON EXORA 4

     PROTON EXORA

    Update : Please refer full specification of Proton Exora MPV here

    Please follow and like us:

    iz

    Majalah kereta Malaysia Test drive review Review kereta di Malaysia

    56 Responses

    1. azameel says:

      ceh name hampeh, aku nk proton lancar ke proton besar ke proton panjang ke haha

    2. zam says:

      depan cantik, belakang hampeh….tak cantik, lain x kalau nak buat tu biar puas hati, harga mahal sikit pun tak pa janji cantik, aku tengok keta ni..memang tak elok, tapi besa la rakyat malaysia….kata cantik…tak caya tengok la, mesti belambak oder, besala..nafsu, rakyat malaysia ni pelik sikit, kalau ada benda baru kuar….berempeh pulih nak tengok dan beli, woi….tak puas ke yang hangpa ada sekarang. sapa kata exora tu cantik, memang korang tak tau menilai cantik atau buruk, tak caya tengok, tak lama lagi muncul pulak exora 2…..aku mula2 teruja jga nak tengok MPV malaysia, tengok2, HAMPEH>>>>>>>>>

    3. kdi says:

      Aku kecewa dengan nama yang dipilih. X BEST LANGSUNG! Exora??? UH! Mana identiti malaysia untuk MPV pertama buatan Malaysia ni? Baik proton letak Proton MPV GABAN ke, SATRIA BAJA HITAM ke.. agi masyuk.. hu2..

    4. iz says:

      Nama mcm tu sebb die kata industri kereta adalah industri global..so..xleh terlalu nationalistik.. Hmm..But why not?

    5. Lady B says:

      Proton Exora? Aku ingatkan nama yg aku cadangkan menang… nampaknya tak dapat la MPV free waa!!!

    6. iz says:

      Jgn menangis kpd yang xmenang..Hehe..aku pun xsgka nama mcm tu..

    7. akuNko says:

      Aku setuju dgn korang,nama mmg hampeh,bunyi cam drama melayu punya nama la.Jgn2 keta ni pun byk drama n gimik je kot..huhu.Apepun aku sokong la Proton kuar MPV ni,dh tiba masanya pun…syabass bete..!!

    8. zam says:

      apalah….korang semua, korang ingat keta tu cantik ke…..hodoh….korang beli menyesal,,,,jangan terlalu ghairah kat barangan PROTON ni…aku tak suka!! tak lama lagi kuar EXORA 2, dah nama tak best, EXORA……baik bubuh nama KURA-KURA…..KORANG TENGOK DIA PUNYA GAMBAR BUKAN BERANI TUNJUK BELAKANG, DEPAN JE,,,,TENGOK BELAKANG, LAWAK-LAWAK……AKU TAK PAKAI KETA PROTON NI, BAIK AKU PAKAI HONDA BURUK AKU TU……TENTANG MPV TU AKU PUN SOKONG….TAPI BUAT TU BIAR PUAS HATI,AI,,,PROTON LETAK HARGA 120K PUN ORANG BELI LA…JANJI PUAS HATI, KALAU NAK BAGI BINTANG……..TARAK………

    9. zam says:

      WOI……TAK YAH LAH SEMBANG BAB KETA NI…..KITA SEMBANG BAB SAHAM2 KE,,,,,KAN OK..

    10. panas hati siut dengau name ni yang menang.. )(*&^%$#^&&*()
      &&*((*&^%$$$”?>><*&^[email protected][email protected]#$%%^&*())

    11. protonkenakankita says:

      Macammana Proton boleh pilih nama Ixora. Itu nama tumbuhan, menyalahi syarat 3 dalam pertandingan

      ‘3. Penyertaan hendaklah sama ada dalam bahasa Malaysia atau bahasa Inggeris dan mestilah:-
      – Tidak diambil daripada mana-mana nama binatang atau tumbuh-tumbuhan;
      – Tidak mengandungi bahasa kasar atau kesat atau membawa konotasi tidak baik, seperti “Bodoh”; ..’

      Tak adil betul…

    12. ketepotongnasional says:

      aaabunga siantan aka bunga jarum.. bnyk kat sek .. petik sedut madunye…. exora nama yg x grand langsung.. ‘eh zoo la’ apek ckap atau ‘esokla’.. dari tepi mcm siakapla

    13. Semperit says:

      em..ok pe nama exora..kita patut sokong industri kereta kita..jangan nak kutuk je…lagi bagus ada kereta nasional daripada xde langung..untuk bab belakang x lawa tu..sebenarnye ade je orang kata lawa ngan x lawa…depend on masing2 punye pendapat..so daripada sini pihak proton maybe akan takenote…that`s how professional work and thinking..goodluck lah proton…kuarkan kerete hybrid plak!

    14. eddie says:

      wah..bukan main kutuk lagi kete proton..ko xnk bli ko senyap2 je r.orang lain nak bli

    15. abu says:

      kereta name pelik dan kereta pun pelik, fikir dulu.

    16. amir says:

      ok la tu nama glocal gitu…tapi rasanya exora ni under power laa…

    17. ONE says:

      WEIII, TAK SUKA PUNG TAK YAH ARRR KUTUK…BG LA SEMANGAT SIKIT…MALAYSIA BOLEHHHHHHH…YANG TAK SUKA TU BOLEH BLAHHHHHHH…

    18. ONE says:

      aku mampu kereta nasional je…cantik apa…aku setia bersamamu proton…

    19. ONE says:

      tapi tak mampu lagi la nak beli EXORA ni…maintainance muka aku tak lepas kang klu aku order EXORA ni…

    20. jelee says:

      nama ta best la susah berbelit lidah org kampug aku sebut. Frust igt nama melayu. Apa pandangan org anti PPSMI. Apa pun well done proton

    21. pali says:

      nama xbest..exora,kalo kereta malaysia..letak la nama dalam bahasa malaysia.lebih senang sebut.rupa bahagian depan ok,belakang betul-betul macam taik..gabai..kalau bentuk belakang lebih tirus mgkin cntik sket.lagi tentang enjin,1.6 tak cukup power..baik pakai persona saja kalau mcm tu.harga pn blh dpt bwh 60k..utk harga 70k keatas..baik cari mpv second hand jepun..lebih cantik + power.

    22. princess says:

      tak pe la proton da cuber wat yg terbaik. jgn asyik nak sokong benda luar jer. aku pun pakai keta toyota vios tapi aku tak kutuk keta nasional. kalu tak ada usaha pemimpin dulu vision nak wat syarikat keter ada ke kite kereta nasional. dont be to negative. sape yg fkr mcm tu masih minda penjajah. em aku nyer second car pun keta nasional kancil 850 ok per.

    23. Iziss says:

      Aku dah confuse nak beli ke tak. Dulu tunggu gaks keta ni tapi bila dah kuar macam kena fikir 2,3 kali jer.

    24. wak gentle says:

      aku tengah pikir nak sambar or x sebab kalu harga dlm rm65k to 70k ok la jugak tapi kalu rm75k and above aku rasa better amik grand livina or citra jek…..sepatutnya keter nasional nih samada proton or perodua kene la harga mampu milik compare ngan harga keter jenama lain sebab banyak dijual so boleh balik modal kat proton or perodua…tapi kalu korang tengok harga kancil 850cc sampai rm26k…gila ka apa…wira sampai 35k..kepala hotak betul….

      bagi aku better keter exora ni dijual dlm rm60k to 65k jek sebab banyak keter mpv semua mahal2 jek…kalu proton jual murah sikit mesti ramai org mampu beli…kuantiti dijual banyak untung la proton…kalu harga rm75k and above…confirm aku amik nissan grand livina….satu lagi beb kalu korang perasan…perodua buat nautica jual dlm rm89k….sebijik macam toyota rush…tapi toyota rush jual dlm rm88k jek..mesti la org beli toyota sebab jenama, harga n 2nd value….ok beb chow….apa apa pun beli keter ni hutangggggg…bank jugak yg kayooo

    25. Faizal says:

      Salam…. nama tu kurang sedap disebut dan dah melanggar terma peraduan… Bantahan Yang Arif!!! Kalau nak grand.. amik le aku punya suggestion proton mpv expert… apa kata korang?? grand tak nama yang aku bagi… aku masuk bertanding namakan mpv tu sampai 5 penyertaan… Heeheheee.. satu pun tak sangkut…. Hmmmm :( Betul ke tak lawa….. kita tak tengok yang betul2 punya… Harap2 takle macam apa yang kome letak kat sini… ala-ala grand livina gak belakang dia.. takde style…. kalau boleh, proton tolong bagi shape sikit bumper mpv ni…. kalau cantik, aku ingat nak order satu le… trade in ngan keta aku proton gak … hahahahaaa….:D

    26. Faizal says:

      tentang enjin 1.6l tu ok kot…. sebab kalau 1.8L n above.. kome kena bayar roadtax mahal plak!….. okeyla… orang malaysia ni suka kereta yang saiz besar tapi jimat macam2….. jimat minyak, jimat roadtax n jimat maintainance (spare part). Kalau spare part susah nak cari…. jawab nye parah leee… tapi kalau boleh pihak proton tolong implement/ terapkan kereta mpv ni mesra rakyat…… maksudnya jimat minyak, senang nak cari spare part… satu lagi… kalau rasa2 macam grand livina je ruang dalaman mpv exora ni, baik le kita bersama2 rakyat malaysia beli livina…. jenama pun ada dan diiktiraf dunia. Proton banyak sangat ciplak n copy paste design produk kereta luar. Kalau boleh create la satu design lain… Malaysia ramai designer yang talented la… aku ingat ramai yang akan modified exora ni bila dah beli nanti… ni mesti ada collobrate ngan mana2 company ni kan proton kan…..???

    27. diaor says:

      blh jual ker……x eligent……

    28. chomrey says:

      tak power la…..1.6..sama dgn waja. tapi mpv tentu lagi berat…so memang tak jimat.

    29. zam says:

      KORANG SEMUA PERASAN TAK, DIA PUNYA GAMBAR,IKLAN DLL SEMUA DARI SUDUT DEPAN DAN SISI JE,,,KALAU KORANG TENGOK BETUL2 DIA PUNYA BELAKANG LAWAK……KALAU KORANG BELI, MULA2 JE SEMANGAT, PAS TU…..TARUK PULAK BUMPER BELAKANG, KAH,KAH,KAH MACAM BURGER BIGMIX WO….DEPAN AKU AKUI MEMANG CANTIK, DARI SISI PULAK, MACAM GAJAH WO….KAKI KECIK, BADAN GEDABAK….YANG MANA NAK BELI, BELILAH…..BAIK KORANG AMBIK GRAND LAVINA, DAH TENTU HEBAT….

    30. hairee says:

      ermm…… Pada aku tak cantik . mengecewakan , penat aku tunggu sampai setaun lebih . last2 cam ni rupe nye . terus aku cancel beli .aku amik Persona SE. Memeang best …… kalau tak caya pegi la test drive . handling lagi best dari VIOS .

    31. arie othman says:

      nampak gaya, kena tunggu Perodua MPV pulak le.
      agaknya last-last pakai kereta buruk aku ni sampai tua.

    32. 4age says:

      Toyota,Nissan,Mazda,Honda,Daihatsu,Subaru,Suzuki,Mitsubishi…

    33. reza says:

      aku dulu tunggu jugak.. tapi bila dah dpt tgk taun sudah dgn enjin 1.6.. langsung takjadi…last2 ambik chery,, dengonya dari taun 2006 proton nak guna chery punya model jadikan proton mpv..lagipun kete tukanpakaienjin mitsubishi.. lak tau apa ke he…..nya,, gaduh kot, setakat ni allhamdulillah.. tak de masalah..

    34. exzorro says:

      Tunggu la bro klu nk komen exora ni…once dia kuar ko blh buat karangan pasal mpv ni. Aku tamau komen sbb this is the best quality ever car made by proton…(itu yg dia kata)…so, wait n see ler….

    35. jiman says:

      salam….bagi akau la kan….nama tu memang tak sesuai langsung…ape kt proton tu mat salleh ramai sgt ke yg letak nama exora tu….

      nmpk sangat penjajahan bahasa….klo sembang bab patriotik pandai suruh bli keta m’sia nama tu mcm mana pula????…..

      kerana terlalu global….berkiblatkan amerika…..susah la camni…di mulu mengatakan timur dihati barat bermaharajalela…

      ape nk buat……dunia akhir zaman…

      tapi apepon bg aku…..nk beli kereta ni ade mcm2 pndgn…..tapi kena ingat la citarasa masing2…kalau rasa cantik anda beli

      kalau tak cantik tak perlu beli…..cantik sesebuah mpv itu adalah abstrak…tak sama di mata orang dan di mata sendiri….

      tapi ingat bila dh beli nnt jagalah kenderaan anda elok2…………

      kesimpulannya aku benci nama exora tu……

    36. ZulZulan says:

      exora?? pengaruh cite exora ni…. sofar conggurate for malaysia sebab bleh kuar MPV kira up 1 step lagi…. tp kalau ada identiti proton kan bagus… untuk next time wujudkan 1 bodykit khas (autorized) untuk semua model keluaran proton. Ambil contoh mcm honda dengan stail bodykit mugen atau modulo atau j’s racing atau sebagainya yang sinonim dengan proton… ble org sebut bodykit (???) mesti ingat proton. better daripada body proton dikonvert jadik mitsubishi, EVO serupa wira @ waja, dan mcm2 lagi. Kalau salah tulong betolkan yerk…

    37. gtR_typeRR says:

      aku xsokong langsong barangan made in malaysia..xde kualiti..selalu tiru orang punya..

    38. bentara mulia says:

      Hangpa dok kondem ni hangpa drive apa?? Porsche ka???? Aku yang drive RSR 3.6 pun tak kondem…. ada duit pi beli mpv yang hangpa suka… syabas Proton kerana berani berubah. Proton pun ada bodykit..R3 cuma hangpa suka pi tukar dan tampal kat Brothers macam mana?? Aku ajak hangpa mai kita pi Saitama, Jepun belajar appreciate lagu mana nak modify kereta… Mana-mana yang suka complaint design kereta sendiri jangan dok beli kereta Malaysia…

    39. wakiki says:

      Exora ni dah ada kat showroom ker?
      Kalau nak booking semata-mata dari gambar sori ler yer. Saya tak berani.
      Bagus kalau kita diberi peluang untuk test drive macam MPV dari jenama lain.
      Kalau boleh, bagilah kita test bawa Exora naik bukit.
      Kalau nak test drive tu, bawalah kawan2 seramai 7 orang yg berbadan sasa dan berat ..
      Kemudian komen kat sini ..
      Bagus juga kalau pengalaman dan ilmu tu dapat dikongsi bersama.
      Kalau ada kekurangan, diharap proton dapat perbaiki.
      Kalau baik pula, semua komen yg negatif di sini dapatlah ditangani..

    40. Enigma4646 says:

      platform and 80% design Chery Eastar ……baguslah ….kalau Proton mengaku ……..( org dalam )

    41. HazraAmilia says:

      Kepada sesiapa yang x minat, x sokong, x suka barangan buatan malaysia tu…sendiri pikirlah. Kalau x kita rakyat malaysia yg sokong, siapa lagi. Sekurang2nya negara kita dah mampu melahirkan generasi yang cemerlang, gemilang n terbilang. Sesiapa yang x mampu nak beli Exora tu…jangan kutuk mengutuk. Duduk senyap2 jer. Cuba kalau korang yg cipta mpv exora ke2..erm..ntah lagi teruk dari exora pertama kut…So..apa yang rakyat kita wujudkan, kita patut sokong. Bukannyer benda x baik…MALAYSIA BOLEH!!!

    42. Makbudak says:

      Hai. saya stuju betul dgn bentara mulia tu. asyik komen aje. ikut poket masing2 lah kan. budget besar, bolehlah beli yg mahal, tapi pd yg budget kecik, camne????. yg pasti, komen2 diatas buat saya sangsi lak nak beli

    43. zora eh says:

      aku bukan nak kutuk dan bukan nak puji. kalo aku nak beli biar cantik dan tak nak kena kutuk. macam kete juara, chef wan kata macam mesin basuh bergerak. aku taknak lah bila aku bawak nanti orang kata kete aku macam apa pulak. tapi aku suka kete luar sebab nampak kukuh. kalo body proton rasa macam kalo cucuk dgn ujung jari kelingking pun bole kemek. macamana tu ? biar bermutu, mahal pun tappa

    44. hairee says:

      Macam la banyak duit , kalau takat bole bayar downpayment jer S Jibeng pun bole ….. Podahhhhhh……………

    45. UNIVERSAL says:

      CINTA PADA TANAH TUMPAH DARAH. HARGAI USAHA ORG MALAYSIA. KLU MAU.. BELI LA. KLU X MAU, TK PYH KOMEN LA ZORA EH.
      KOMEN TU X MEMBINA.. KLU BETUL ZORA CUCUK GUNA JARI KELINGKING DAN KEMIK, MAKA ZORA ORG KETURUNAN BAIK KERANA IKHLAS DAN BERANI. TAPI KLU ZORA CKP BOHONG, MEMANG TURUN TEMURUN PERANGAI MCM TU. KLU ZORA BOHONG CUCUK GUNA JARI KELINGKING KEMIK SAH LAH ! ITU LA HASIL DIDIK SI PENDIDIKNYA. TAK TAU MENGHARGAI USAHA ORG MALAYSIA. EGO. CAYA LA. APA SALAHNYA PERGI DKT PROTON EDAR, TEST SENDIRI. BARU LA KOMEN. INI CUCUK BODY GUNA JARI KELINGKING BOLEH KEMIK… MEMANG HODOH KOMEN KAMU ITU. KLU NAK YG HANTUK GUNA KEPALA PUN TK KEMIK, BELI LA KERETA KEBAL ASKAR PUNYA TU. KAN SENANG! LU FIKIR LA SENDIRI BEB. OTAK KASI JALAN. TUN DR M CKP, MELAYU MUDAH LUPA MA…… BETUI LA TU KLU YG TANG TU…

    46. azali says:

      aku dah masuk pertandingan namakan MPV…dan aku dah agak dah nama ala2 barat mesti terpilih punya……..aku letak nama TAMINGSARI nampaklah sikit Malaysianya……susah juga kalau kabel besar kat PROTON ni samalah macam PETRONAS yang menang kereta org yag dah ada 2/3 bijik BMW atau keta mewah…yg berpendapatan rendah ni…jgn harap…mesti ada kabel besau tu

    47. Mis M says:

      Cik Zora….cube test tgok …bengkok x jari tu kalu cuck EXORA tu?silap2 bukan jari lagik…dgn tangan2 pn patah!ni sikap org M’sia yg x tau menghrgai barang buatan sendiri!asyik kondem jer!Memang kereta luar nampak bermutu…tp bila bab part rosak….haaa sendiri mau ingat nk dapatkan part tu senang @ mudah!sepatutnya kita sebagai rakyat M’sia ni patut bangga….anak2 tempatan boleh buat & design kereta buatan sendiri.Ada sesetengah negara yg maju pn xde produk keta jenama sendiri tau!! Lagi satu…org yg terlampau komen ni pn bukan pakai keta hebat sgt pn….baru je berangan nk pakai import…tu pn belum tentu loan lepas!Anak Cina makan pengat….sendiri mau ingat! Lu Pikir sendiri!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    48. AJ says:

      Aku cukup tak berkenan ngan org yg suka barang luar ni… tp still dok kat m’sia ngaku rakyat m’sia… time k’jaan bg subsidi ke, rebat ke tak malu terhegeh-hegeh gi tuntut, tp kutuk produk negara sendiri… cik zora, beli keta apa yg org tak kata… kalau beli GL org kata sempit, beli exora org kata body besar enjin 1.6 tak larat bawak … beli avanza org kata bumping, beli innova kata rupa mcm bun atas dua tayar kecil, beli naza citra kata kuat minyak, beli rondo org kata mak janda hehe, beli chery eastar org kata keta china, beli estima aku kata bukan lawa sangat pun… beli alphard aku kata mcm kotak, beli wish, stream, grandis… aku kata cantik tp mahal tak pasal-pasal duit bulanan utk ibubapa diguna utk bayar keta… aku sebut spesies mpv je sebab exora ni mpv… tak blh ko banding ngan kereta sedan, tak sesuai!!!
      So, bagi senarai keta apa yg kalau ko beli org tak kata apa… kalau tak kata kat depan org kata kat belakang cik zora ooiii… bagi aku, aku tak peduli org lain nak pakai brand apa, tu dia punya suka, duit dia… aku pun tak suka org kutuk pilihan aku… suka hati aku ar… aku pakai ikut kemampuan aku… tlg hormati kesukaan org lain… sori kalau aku terover…

    49. Nyiormuda says:

      Aku mmg setuju ngan Mis & AJ,
      Kita patut bangga ngan barang malaysia.. support sepenuhnyer..
      kalu xnak beli jgnla kutuk lebih2, bagi la idea yg membina ker..
      aku sgt setuju ngan DZ kater org malaysia nok brg luar tp harga nok malaysia,
      ukur badan di baju sendiri la bro…
      we are proud to be malaysian..

    50. Tok Sera/Pekan/Phg says:

      Saing2 semua….

      Takder makhluk kat dunia ni yg semua sempurna….baik yg bernyawa atau tak bernyawa…semuanya ada kelemahan yg Allah bekalkan…bukannya apa nak suruh manusia ni berpikir….bukan untuk dihina dan dikeji…dan bukan pula untuk dipuji setiap masa…contohnya manusia…allah jadikan manusia..ada laki2 ada prmpuan..ada tinggi ada rendah…ada hitam ada putih melepak..ada hok boleh bercakap ada yg bisu..ada mendengar ada yg pekak badak…ada hok bodo ada hok cerdik..ada hok boleh berjalan guna kaki ada hok berjalan guna tangan..ada hok celik ada hok buta…dan ada berpuluh-puluh perkara dan perbezaan pada manusia…jadi tu semua…nak suruh manusia ni berpikir molek2…bersyukur ke tidak kita ni dengan kejadian kita….ambo harap sedara paham molek setiap kejadian tuhan ni….

    51. alam says:

      hai

    52. kembara.. says:

      ke mana semua org nih….sonyap jo…

    53. apai says:

      ai ramai sangat kutuk keta ni sbb tak menang pertandingan. kasihan keta ni. sebenarnya i pun tak brapa suka tengok keta ni walaupun dah test drive. dier punye bonet belakang punya lah kecik mcm bonet viva. tapi wat yg dah berkeluarga boleh gak amik keta ni. keputusan d tangan sendiri (ye lah sendiri bayar loan)

    54. Aha says:

      ok apa proton……..cuma masalah kuality dia kena jaga tp aku tgk sejak akhir2 nie model dia competitive……kalau nk majukan proton lg pastikan harga dia murah lagi….china dan korea boleh buat…..jgn perkecilkan mereka….dari segi tech dia lbh maju dari kita……jgn asyik baca komen barat…..barat mmg anti asia……proton pun dia tgk sikit sbb kita dh perabih duit beli lotus….

    55. mattt says:

      yang hampa asyik perlekeh exora tu pasai apa. Tak dak duitla tu. Pakailah sunny 80an or kapcaija. Kalau Malaysia buat BMW pun mesti hampa kutuk sebab ramai tak tau bersyukur. Pila duduk Indonesia or Laos, barula sedar seikit.

    56. alang says:

      kalau citer pasal keter ni memang tak habis2…masing2 punya pandangan..pedas pun ader…masam pun ader…pahit pun ader..
      mmm…apa-apa ajer lah….rojer…

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)