- Latest in kereta dot info Malaysia :
 • MODIFIED HONDA CITY RS 1.0 TURBO 2020
 • PERODUA HANDLING & SAFETY TAK BAGUS?

  Accident

  Accident

  Orang kata Handling & Safety Perodua teruk? Walaupun mendapat penarafan keselamatan berbintang-bintang? Model-model terbaru Perodua mendapat rating yang agak tinggi dalam aspek keselamatan. Namun, kenapa impak kemalangan kelihatan begitu teruk?

  Ini menunjukkan chasis rigidity & chasis tuning Perodua masih belum bagus untuk menyerap hentakan dalam kemalangan dan masih juga kurang stabil berbanding model kereta lain sebagai contoh Proton yang menggunakan kerangka HPF steel yang lebih kukuh dan rigid pada chasisnya.

  Kerangka yang lebih kukuh pastinya memberikan berat yang berlebihan. Jadi Perodua masih mengutamakan keringanan sebuah kereta untuk penjimatan minyak berbanding aspek keteguhan chasis.

  Dengan berat yang kurang, prestasi kereta juga bertambah, namun sari segi handling masih tidak memuaskan. Jadi, pemandu lebih suka membawa kereta dengan laju tanpa memikirkan faktor kestabilan kereta. Kemalangan akan berlaku apabila kereta yang tidak stabil dipandu dengan laju.

  Persoalannya di sini, berbaloikah penjimatan minyak berbanding pemanduan & keselamatan anda?

  Please follow and like us:

  kdi

  Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das! Terima kasih! =) Yg benar, Brader K Majalah Kereta Malaysia - kereta info

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  error

  Please spread & share :)