Tahun 2014 menyaksikan penurunan harga bagi beberapa buah kereta termasuk Perodua Myvi, Myvi XT, Proton Exora, Honda City, Mitsubishi ASX SUV dan Volkswagen Jetta.
Penurunan harga ini dipengaruhi oleh NAP National Auto policy sehingga tahun 2017 yang baru. Dalam polisi ini menggariskan beberapa matlamat untuk membawa harga kereta di Malaysia ke paras lebih rendah dengan beberapa langkah pengurangan kos dan lain-lain.
Diharap agar harga kereta yang lain juga akan turut serta mengalami penurunan harga. Ia juga akan menyebabkan harga kereta 2nd hand di used car shop juga akan turun mendadak untuk bersaing dengan harga kereta baru sekali gus akan mengurangkan harga trade in kereta pada masa akan datang bagi kereta sedia ada di jalanraya.
MYVI EXORA CITY ASX JETTA PRICE REDUCTION
wah…harga kereta sudah turun….bagus