New Perdana Replacement Model

PROTON PERDANA REPLACEMENT MODEL (PRM)

perdana srm

Words are spreading around about the new Perdana replacement model.
Most likely the new perdana will be based on the Australian made Mitsubishi 380.

mits 380

The mitsubishi 380 based perdana will be most likely to be a replacement to the current Perdana which is based on the Mitsubishi Eterna. However the Mitsubishi 380,as the name implies, uses a 3.8 liter v6 engine. This is a big no no for malaysian market. With fuel prices shooting up like rockets, it is most likely to be replaced with a smaller engine.

The current perdana uses a 6a12 v6 engine from mitsubishi which produces around 150hp which is suitable for platform which weight only 1300kg. But this engine is not suitable for the new perdana as it weight over 1600kg.
Expect a 2.2 or 2.4 with at least 160hp engine to be fitted on this 380 based platform.

 

perdana front

perdana side

 

 

However this new model can be quite dissapointing for proton fans as proton start to do rebadging again despite
of the few successful,proton made model such as the gen 2,satria neo,persona and the new blm.

perdana rear

perdana interior

 

 

Whatever it is,lets cross our finger and hope to see an outstanding new perdana which can outperform most of its competitor such as the Mitsubishi Lancer GT and Honda Civic.

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

mel

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

143 Responses

  1. vick says:

    Usaha Proton memang bagus, inisiatif utk mengeluarkan kereta sendiri spt gen2, persona, saga, and waja.Proton Perdana ini pun mmg menarik reka bentuk………bagi sy proton sudah layak utk arena antarabangsa……

  2. mr.eims says:

    hurm…ambek model kereta lain lagi..??
    ishk2.. =(
    bukan ke start dari waja, proton dah konfiden untuk buat model tersendiri..

  3. Ale kew says:

    erm…ok la, at least model nampak canggih n futuristic, walau tahap keasliannye agak tercabar..tp best jgak la….anyway..whatever it is i do love driving a malaysia’s car, perdana still on top of my list…

  4. halim says:

    ermmm…. gamba perdane 2 cm familiar r… tgk dr tpi blakang cm mustang plak… lampu depan cam model kete2 model nissan, honda… pttnye proton reke bentuk terbaru… bia r ade stylr lamboghini ke…. bia anak mude n penggune2 malaysia tekejut besa…hahaha… wat r anjakan pardigma… jangan asek gune lapu depan wira je… kalo MPV wat r cm honda stream n toyota wish… sure ramai pembeli… proton kan ade lotus evora yang cun gile 2… ape kate gune basic model 2… semoga berjaya…

  5. AHMAD NOOR FAZLY says:

    satu usaha yang bagus bg proton..harap perdana kali ni xde masala gearbox lagi

  6. kej@m says:

    nape proton amik model kete lain lagi…hmm…

  7. apai says:

    bumper mitsubihsi 380 tu dpt terus masuk perdana baru tak? nampak cam best je. lg satu kalau korang perasan cuba perhati dier punya sunroof

  8. brat2104 says:

    setuju.. lagi bangga kalau proton dapat design sendiri.. tapi mungkin R&D mkn kos tinggi kot.. tah la.. pape pon.. aku tetap sokong proton… all d best proton.. jgn lupa amik kira pandangan rakyat jelata ye…? huhuhu

  9. sek kita jgn pecoh says:

    kalu perdana lama bulih convert lg dok body part per dana 380 nih…
    so jimat duit xkena beli yg baru…
    he33…..

    macam perdana se convert v6 alfa….. convert 380…. save bugdet bulih tukar enjin lg besau…..

  10. rusdibakar says:

    Tahniah proton.. memang menarik.. teruskan membuat r&d untuk penambahbaikan

  11. Neutron says:

    aku rasa ni masih pringkat Rn D lagi..mcm dia buat exora gak..bli wish untuk dipotong2..huhu pastu kuar la design sendiri..

  12. Norman says:

    Itukan Mitsubishi Charisma 380 australia version..Gua dengar body,rims semua Proton sendri buat cuma enjin joint venture ngan Mitsubishi.Handling lotus.Enjin gua dengar 2.4

  13. adnan says:

    alah kau orang kutuk proton, kalu proton ambik model lain untuk design model dia kau orang jugak yang ubah nanti jadi entah apa2 kete pun aku tak tau, yang wira jadi lancer, yang waja jadi evo… tak malu ke buat gitu.. apa pun aku bangga dengan proton.. orang kalu beli kete ok mcm honda ke toyota ke dll, kalu rosak mana ada nak heboh2, sebab dia malu nak bagi tau, tapi kalu proton rosak skit je, satu dunia dia hebahkann.. kakakkkaah

  14. tres says:

    yer ker adnan…ceh, hipokrit sungguh pemilik kete honda dan toyota ni kan…kan…

    patutlah potong mengungguli carta customer satisfaction tahun ni…psl defect pun dah takde, service mcm roket dan mercu sekali…tahniah potong..

  15. jempol says:

    Dipetik dari luahan engineer ProtonAssalamualaikum,Yang ni saya kena jawab la sebab banyak sangat misinformation. Biasanya information yang berpindah dari satu mulut ke satu mulut yang lain akan berubah menjadi sensasi. Itu lah masyarakat kita. Kita bukan mendapat firsthand info tapi berdasarkan cerita yang telah ditokok tambah. Ini dia cerita dari orang dalam yang duduk ditengah-tengah R&D PROTON.”Saya ada kenalan dari kastam boleh confirmkan perkara ni.. member saya kerja kastam kat kelang dan beliau sendiri yang maklumkan yg salah satu tugas dia adalah buat checking penerimaan barangan proton untuk di pasangkan di negara ni. Satu kontena enjin je.. manakala kontena lain adalah pintu, body dan sebagainya. sama lah dengan kereta lain juga.”Kalau kita lalu kat kawasan glenmarie tu, akan ternampak lah satu tanda… Kilang Enjin Proton. Tanda tu tak duduk kat situ untuk suka suka je. Kalau kita jengok kat dalam…. Boleh nampak besi cair yang dituang kedalam acuan untuk membuat enjin block.Memang proton ada mengimpot enjin tapi dari kelas 1.2 dan 2 liter. 1.2liter untuk Savvy (enjin Renault) dan 2.0liter untuk Perdana. Tapi untuk enjin 1.3, 1.5, 1.6 proton buat sendiri. Untuk pintu pulak… hanya kereta-kereta Perdana sahaja yang proton beli pintu dari Mitsubishi. For your information, Untuk membuat pintu sahaja memerlukan dekat 20 acuan. Bayangkan lah 4 pintu. Modal itu shaja sudah hampir RM50 juta.So untuk kereta yang volume kecil, kita beli dari luar. Untuk kereta Isawara, Wira, Waja, Gen2, Savvy… 100% body dibuat di Malaysia . “Bayangkan dah 20 tahun menanti kereta Malaysia yang sebenarnya tak keluar-keluar lagi. Bagi yang berkemampuan sudah tentu tak mahu menggunakan injin kenderaan berteknologi 70an, 80an dan 90an yang diubahsuai. Sudah tentu ramai nak teknologi terkini dan sebenarnya milik kita.Secara umumnya proton masih belum ada enjin sendiri lagi.. jadi adalah sukar hendak dikatakan kalau ianya adalah kereta Malaysia yang sebenarnya. Pengeluaran kenderaan adalah berdasarkan injinnya barulah boleh dikatakan ianya kenderaan negara sebenarnya.” Disini lagi ada misinformation. Memang untuk kereta Perdana kita impot enjin dari Jepun. Untuk Savvy kita gunakan enjin Renault. Untuk Isawara, Wira dan Waja kita buat enjin di Malaysia walaupun design original dia dari Mitsubishi. Tapi enjin Gen-2 adalah enjin terkini yang direka oleh jurutera Proton dan dibina di Malaysia. Enjin tersebut menggunakan teknologi terkini.Jadi kenyataan diatas agak menyesatkan sedikit. Naza, Perodua…. Masih lagi membawa enjin dari luar. Modal untuk mereka dan mengeluarkan enjin ni amat besar. Nak dapat return pun bukan nya sekejap. Tapi demi maruah dan kemajuan, kita korbankan keuntungan jangka pendek. Selagi kita tidak mengeluarkan enjin sendiri.. selagi itu kita tidak tahu. Sekarang kita telah pun mengeluarkan enjin sendiri… orang masih tidak percaya. Itu lah masalah orang kita… memandang rendah kebolehan anak negara sendiri.”Selama ini proton bergantung kepada Mitsubishi sebagai rakan teknikal. Oleh kerana kontrak selama 20 tahun telah tamat. Maka proton terpaksalah mencari rakan teknikal yang baru dan bermulalah masalah melanda proton. Sudah tentu rakan teknikal baru tidak mahu meneruskan rekaan dan teknologi mitshubishi lagi. So apa kan jadi pada kereta proton yang ada sekarang ni untuk masa akan datang.” Tidak wujud kontrak 20 tahun dengan Mitsubishi. Mereka adalah rakan kongsi. Bertahun tahun kita berkerjasama dengan Mitsubishi tetapi teknikal apa yang mereka turunkan.Kalau kita pernah berkerja dengan orang Jepun atau Korea , mereka inilah yang paling kemut ilmu. Tapi bab nak korek ilmu kita, dia orang rajin habis.Korang jangan terkejut bila saya cakap yang idea kita pun banyak yang Jepun curi. So bila kita mula menuntut teknologi baru dari mereka… mula lah nak caj dan nak ikat royalti yang tak munasabah. Nak mintak copy teknikal drawing zaman dulu sekeping pun dia orang caj beribu ribu. Mulalah kita pandang teknologi dari barat dan teknologi sendiri. Sebab itu kita beli Lotus.. Kita ignore Jepun. Bila kita design sesuatu yang lebih baik… laju je dia orang hantar balik information ke Mitsubishi. Last-last kita pun mula bersikap secrecy dengan dia orang… lama lama diaorang fed up dan mintak keluar.Lagi pun dia orang dah nampak afta nanti dia orang akan masuk balik ke Malaysia. Perodua… kenapa daihatsu/toyota memberi enjin latest dia orang…. Sebab Perodua tu 100% milik Toyota/Daihatsu. Dah lama UMW menjual saham dia orang kepada Jepun. Proton…. Milik Malaysia . “Mungkin ada yang tahu dan ada yang tak tahu yang proton yang digunakan pakai sekarang adalah barangan Mitshubishi. Samalah seperti kereta lain.. tukar lambang je..” Inilah susah orang kita ni…. Banyak mendengar cerita sensasi yang banyak ditaruk banyak rempah ratusnya….. Memang pada mulanya kita belajar… selepas itu kita buat sendiri.Saya adalah seorang yang terlibat dengan kerja kerja tersebut.Saga – base dia Lancer lama. Kita Cuma tukar depan dan belakang sikit.Iswara – base Saga, kita mula belajar untuk design kereta sendiri. Masa ni Mitsubishi dah tak berapa setuju bila kita menubuhkan R&D. So kita menggunakan khidmat penasihat dari UK .Wira – Disini berpuluh puluh designer dan engineer Proton dihantar ke Jepun untuk kerjasama design kereta baru. Proton dan Mitsubishi kongsi modal. Hampir 2 tahun kami disana. Bahagian tengah dikongsi bersama. Depan dan Belakang, design asing-asing. Lampu depan dan belakang share sebab nak kurang kan cost. Hasilnya Proton Wira-Mitsubishi Lancer.Orang akan kata hah kongsi je sebab tak tahu buat kerja…. Tapi ada orang kata apa apa bila Ford dan Mazda berkongsi bahagian tengah? Ford Laser dan Mazda 323 adalah kereta yang sama. Ada orang komplen? Bila orang Malaysia yang buat begitu… orang Malaysia sendiri yang nak mengutuk.Tak ramai yang tahu seksa bekerja kat Jepun sebab dia orang suka curi idea. Bayang kanlah semasa kami design dashboard untuk Wira… masa tu Mitsubishi sudah pun siap soft tooling mould untuk dashboard kereta dia… Bila mereka tengok dashboard Proton, Mereka sanggup letak designer dia depan design kita untuk mengubahsuai kembali rupa bentuk dashboard mereka. Kalau kita pernah tengok dashboard mitsubishi lancer… hampir samakan.Itu mereka yang meniru bukan kita. Ianya menunjukkan kita bukan tak pandai… Cuma masyarakat sendiri berfikiran macam itu. Perdana – untuk membuat satu satu design bukannya murah. Nak balik modal pun lama. Jumlah kereta yang dijual pun kena banyak.So, kalau nak buat Perdana…. Sampai habis pun tak balik modal. So yang ni memang kita ambil kereta dari mitsubishi dan pasang di Malaysia. Cuma kita tukar depan dan belakang, dan bahagian dalaman.Tiara – Tiara adalah bukan product Proton. Ia adalah keluaran DRB. Tapi kita kena tunduk dengan arahan dari atas untuk mereka menggunakan lambang Proton.Waja – Waja adalah permulaan kita untuk menunjukkan kita mampu melakukan kerja sendiri. 100% didesign orang orang kita. Tapi untuk kejuruteraan kita memerlukan consultant dari luar.. mainly dari Eropah dan Amerika. Bukan sebab tak pandai tapi kita tak cukup kakitangan. Nak design kereta bukan seperti menjahit baju. Kebaikan dari mengambil consultant dari luar memang membuka mata kita… kita adalah setaraf dengan kebolehan mereka. Nak design kereta ni memerlukan beratus ratus kakitangan. Bukannya sedikit.Gen2 – 100% didesign oleh orang kita. Consultant dari luar hanya sedikit sebab kakitangan kita semakin ramai. Kita mula menggunakan enjin yang didesign sendiri. Savvy – 100% dedesign sendiri. Cuma enjin sahaja kita menggunakan Renault sebab kita tidak ada enjin bersaiz kecil. Well…. Kehebatan enjin Renault sudah terbukti bila mereka memenangi F1. Disini banyak berita palsu disebarkan oleh mereka yang tidak bertanggung jawab.Contohnya… Savvy adalah Tiara dan menggunakan chasis Tiara lama. Savvy tidak ada kena mengena dengan Tiara. Savvy adalah baru, 100%. Tidak ramai yang tahu bahawa Savvy menggunakan HTHS steel (High Tensile High Strength Steel). Sebab tu body Savvy kuat. Memang ada terpampang kereta Savvy kemek kerana accident. Well… kereta mercedes, volvo, BMW pun kemek bila accident. Tapi tak ramai yang tengok keadaan dalaman Savvy yang accident tu… In fact. Kukuh.Saudara saudari…Bila kita design kereta ni.. yang paling penting adalah keselamatan penumpang. Memang kereta didesign untuk crumple bila ada impact. Itu untuk menyerap daya hentakan supaya bukan manusia yang menerima hentakan kuat. Rating TUV Germany memberikan 3 star untuk Proton. BMW 5 series pun dapat 3 star. Ramai yang kata Savvy ni tak sedap bila memandu. Tapi tanyalah yang bercakap tu… adakah mereka pernah memandu Savvy. Kebanyakan nya tidak. Hanya mendengar dari orang lain.Lain lain – Ada banyak lagi yang saya tak boleh cerita sebab ada secrecy act. Proton pun ada design kereta untuk company lain dan ada membuat part untuk company lain. Proton ada juga buat reverse engineering untuk motosikal lumba (tahun tu dia champion) tapi kita tidak boleh menceritakan sebab dasar secrecy kita. Mungkin sesetengah orang yang memakai certain kereta mewah tidak tahu yang part kereta mereka dibuat di proton. Kalau Proton tak elok… masakan mereka mengkontrakkan proton untuk membuat kereta mereka.”Berbalik kepada masalah yang sedang dihadapi oleh proton. Kenapa ianya harus berlaku perkara sebegini. Apakah yang sebenarnya telah berlaku dan dibuat oleh proton dalam masa 20 tahun untuk membina kenderaan nasional sendiri. Memang ada R&D proton cuba mendapatkan struktur dan bahan-bahan untuk membuat injin tapi gagal mendapatkan resepinya.” Proton memang dah ada enjin sendiri. Yang terpasang dekat Gen-2 tu apa dia.Bab-bab bahan untuk membuat enjin tu senang je. Kebanyakan pengeluar kereta menggunakan besi yang sama sebab pengeluar besi dalam dunia ni bukan banyak. Kita Cuma bagi specifikasi je. Nak design enjin tu yang susah. Transmition yang paling susah. Untuk info lah… kami masih lagi dalam proses untuk mereka cipta transmition sendiri. Bukan macam nak buat karipap tau.”Penubuhan proton sejak 20 tahun yang lampau tidak mencapai objektif yang sebenarnya. Dimana silapnya? Berapa ramaikah yang tahu bilakah ilham proton ini sebenarnya timbul dan berapa lamakah usaha dilakukan bagi membolehkan impian ini tercapai.” Mungkin ramai yang mengganggap hanya seorang perdana menteri sahaja terlibat. Cuma pada zaman Tun M baru persetujuan dapat dicapai setelah Mitshubishi bersetuju menjadi rakan teknikal dengan bersyarat. (syarat ni tak bolehlah diberi tahu.. sebab ianya adalah OSA) Penubuhan Proton lebih mencapai objectif nya. Pada mulanya Proton hanya di rancang untuk membuat kereta bukan untuk merekacipta kereta. Kita menubuh R&D, Mitsubishi tidak setuju. Ye la… siapa nak bagi kita pandai kan .Cuba check dekat Perodua, berapa ramai jurutera dari Proton bekerja dekat sana, Head of R&D Perodua…bekas Proton, Head of Styling…bekas Proton, Head of Planning…bekas Proton, Head of Production…bekas Proton (rasa-rasanya dah kena kebas dekat Naza), Head of Engineering Services…bekas Proton. Ratarata mereka yang senior dekat sana dari proton. We trained them… orang lain ambil cara senang je. Naza pulak.. Head of R&D….bekas Proton. Head of Production…bekas Proton. Honda pun ramai bekas Proton, DRB Pekan… Head dia pun bekas proton, Inokom… head dia pun bekas proton.Itu kira head je…bukan lagi kira engineer dan designer. So it meets its objective untuk memajukan orang-orang kita. Mainly orang Melayu. Naza sendiri tidak menyangkal kereta Naza mainly didevelop oleh bekas kakitangan Proton. So… orang Proton tak bagus? Kita belum lagi kira bekas pekerja proton yang diambil oleh consultant luar negara… dari America, Eropah sampai ke Jepun.Tau tak kita kakitangan Proton telah memenangi pertandingan mereka design kereta anjuran Ford. Beliau mendapat tempat pertama. Bukan bertanding diperingkat Malaysia . Tapi di peringkat antarabangsa. Memang beliau mendapat tawaran kerja dari syarikat kereta gergasi Amerika dan Eropah. Tapi kami tabik bila dia decide nak stay dekat Malaysia sebab taknak anak-anak membesar dinegara lain. Ada orang tau…?”Selama 20 tahun proton bergantung kepada pemerintah yang sepatutnya telah boleh berdiri dengan sendirinya sekarang ini selepas perjanjian tamat. Ibarat kata.. berapa lama perlu bergantung.. tak kan dah 20 tahun nak merangkak lagi.. nak tambah masa untuk merangkak lagi.. so bila lak nak belajar berdiri dan berjalan sendiri tanpa dipimpin lagi..sebab tu exPM kata.. kalau dah tak boleh tutup aja…” Proton boleh menjadi lebih baik kalau tidak ada tanggungjawab kepada negara. Senang aja… buang sahaja pengeluar-pengeluar yang bermasalah. Tapi apa akan jadi dengan ekonomi. Itu tanggungjawab Proton untuk negara.Bayangkanlah penjanaan ekonomi proton untuk negara… berapa banyak kaki tangan Proton… 8000. Berapa banyak kakitangan syarikat yang secara lansung untuk membuat part Proton…100,000 orang. Berapa banyak bank dapat untung, berapa banyak syarikat bumiputra yang naik? Bayangkanlah kami boleh membantu sedangkan polisi kerajaan tidak membantu.Cuba ingat sebelum timbulnya proton,berapa banyak wakil jualan bumiputra untuk kereta toyota , nissan, honda? 0… Kosong. Mengenai masalah AP pulak perkara tu bukan perkara baru. Mungkin ada yang tak tahu yang proton juga mendapat AP. Kalau tak.. sure harga kereta proton tak serendah sekarang ini. Tak percaya boleh check duti import yang dibayar untuk sebuah kereta proton. Nak check duti import tak susah sgt.. cuma bandingkan harga kereta proton di kawasan bebas cukai.Kita memang tak payah bayar duti impot sebab kita buat kereta kat dalam Malaysia . Tapi tetap kena cukai. Kita tak ada AP. Yang Proton kecewa kenapa terlampau banyak AP dikeluarkan. Lepas tu sebijik-sebijik kerajaan kena tipu. Bayangkan lah kalau kereta KIA yang dibawa masuk ke Malaysia … harga yang di declare adalah RM8000. Tak masuk akalkan bila kastam approve benda ni. Paling murah kereta yang pernah dibuat adalah dalam dunia ni adalah lebih kurang RM18,000. Itu baru bahan bahan dia. Belum lagi kira cost modal acuan, cost tenaga kerja, cost R&D. Bayangkan lah banyak mana kerajaan rugi pada cukai. Bayangkanlah banyak mana Naza untung.Dasar Automotif Negara diperlukan bagi meneruskan perjuangan yang belum tercapai disamping menjaga serta melindungi pemilik kereta proton sekarang ini. sejauh mana boleh bertahan tak tahula..kalau tidak akan bertimbunlah bakal besi buruk bila tiada lagi sparepart proton (asalnya milik Mitsubishi) dan akan timbulah barangan made in Jinjang atau sewaktu dengannya.Saudara…Dalam banyak banyak negara pengeluar kereta, Malaysialah yang paling kurang memprotect industry automotive mereka. Rakyat Malaysia juga lah yang paling tidak patriotik dalam hal-hal kereta ni. Walaupun kita telah merdeka, minda kita tetap diajar barangan lain lebih elok dan tidak membantu barangan sendiri.Saya ambil contoh… Thailand membuka pintu mereka untuk industri automotif… tapi ada syarat. Kereta yang dibina di Thailand haruslah di export keluar lebih dari yang dijual dalam negaranya.Korea… cuba pergi ke Korea dan lihat sendiri disana. Nak cari kereta yang bukan dari Korea …susah.Sebabnya…1. memang mereka patriotik.2. Cuba pakai kereta import… Lembaga Cukai mereka akan menyusahkan pembeli kereta tu. Sebab kata mereka tentu banyak duit. Jepun… Semasa mereka belajar membuat kereta hampir 80 tahun dulu… nak naik bukit pun boleh undur (baca sejarah toyota ), tapi rakyat mereka tetap bangga dan tetap membeli. Cuba kat Malaysia …. Kutuk lagi ada. Saudara semua… kejayaan sesuatu project negara bergantung kepada sokongan dari rakyat sendiri. The more people buy, the cheaper things can be. Economic of scale lah tu. Lagi banyak dijual, lagi rendah cost pembalikan modal untuk setiap kereta. Nak buat sebijik kereta hampir 1 billion cost dia.Macam mana nak balik modal kalau kita tak ambil untung. Kilang enjin lagi mahal… tapi kita korbankan keuntungan kerana kalau kita dok asyik beli enjin dari luar, masa mana kita nak belajar dan maju. Proton baru 20 tahun. Korea mengambil masa 40 tahun untuk kereta dia tiba ditahap ini. Jepun sudah 80 tahun, Barat sudah 100 tahun. Ini industri kereta. Kalau orang suruh kita fikir nak buat plastik aiskrim tu pun majority kita tak boleh. Ini kereta. So yang mengutuk tu… fikir. Lagi banyak kita jual, lagi murah kita boleh jual… lagi banyak duit, lagi baik pembangunan yang kita boleh buat. Setiap test dan setiap bahan baru yang nak direka memerlukan wang yang banyak.Masalahnya sekarang siapakah yang bakal atau boleh dijadikan rakan teknikal. Walau pun volkswagen nak join ngan proton tapi persoalannya boleh ke..? Kenapa..saya kata macam tu..sebab Volkswagen ni guna euro. Sudah tentu la harga kereta proton pada masa akan datang lebih mahal lagi. (salah satu sebab isu AP keluar) Nak mohon Nissan atau Honda atau Toyata jadi rakan teknikal memang agak sukar. Errr…. Ini kita bagi hint sikit sebab teruk sangat dah ni.Kita tengah develop kereta dengan VW. Sebab tu kita jangan dengar saja orang cakap. Kalau semua AP ditarik balik lagi banyak masalah akan timbul.. salah satunya adalah AFTA. Mampukah negara kita membayar ganti rugi kepada negara lain yang telah melaksana AFTA.Mungkin ada yang tak sedar yang negara kita telah membayar ganti rugi RM billion sebab menangguh perlaksanaan AFTA sebelum ni kepada negara Asean yg berkaitan. Memang kita akan kena penalti sebab ada perjanjian AFTA. Tapi bukan kita nak tarik AP macam tu aja. Jalan penyelesaian masih ada. Kalau negara lain boleh ada polisi dia orang yang membantu industri kereta mereka… kenapa kita tidak boleh.Kerana AP China boleh mengeksport kereta mereka ke Malaysia (kereta Chery hampis masuk), tapi polisi China masih lagi tidak membenarkan kereta kita masuk ke sana. Memang dia kata boleh masuk tapi dah 5 tahun mencuba pun belum dapat kelulusan lagi. Banyak syarat lagi.India… nak masuk ke sana kena letak deposit USD200 Million. Belum lagi nak setup kilang dan infrastruktur jualan.Cuba masuk kat Korea … Kita nak jual kain kita kat sana pun diorang tak nak beli walau pun kualiti kita bagus. Kuatnya patriotik diaorang.Kita… apa yang nama lain selain dari barang sendiri mesti bagus punya. Bagi yang nak membandingkan kereta kita dengan kereta German…. Bukan tak boleh buat. Boleh… tapi sanggup ke bayar harga kereta German untuk kereta buatan Malaysia .Naza yang rata-rata import kereta Cuma tukar bumper pun boleh jadi taraf kereta nasional.Perodua yang tak pernah design kereta sendiri (cuma design bumper depan belakang) pun dapat taraf kereta nasional… Proton sekurang-kurangnya telah mendidik ramai anak bangsa dalam kemajuan teknologi. Dah ramai hasil dari pengalaman bekerja dengan proton diambil untuk sektor R&D ditempat lain.Bayangkan lah satu kumpulan Advance Engine Research Proton terus diambil oleh Petronas. Bukan sorang…. Kesemuanya. Nak kerja dengan R&D proton….. Paling minimum 2nd class upper. 1st class berlambak.Selepas berpengalaman… Perodua, Naza ambil. Tapi saya tak marah bila orang kata macam-macam pasal proton. Itu hak mereka. Tapi fikirkanlah tenaga yang kami beri untuk memajukan negara dalam bidang teknologi. Boleh sebut tak company mana lagi dalam bidang industri yang betul-betul menggunakan kepakaran anak Malaysia dalam bidang R&D ni.Kalau kita tidak belajar… sampai bila kita tidak akan tahu. Dan sampai bila kita akan bergantung dengan orang luar. Tapi bab support selepas jualan…. saya sendiri pun tak puas hati. Sabotaj pun Proton dah biasa kena…. Orang curi part semasa delivery kereta tukar dengan part tiruan atau lama. Yang kena komplen… proton. Tapi yang hairannya semasa Perodua recall balik 4000 unit Myvi…. Tak ada pulak yang kutuk. Letak sebelah-sebelah Myvi dan Savvy… check performance dia. Then baru tahu nak kata apa. Jangan dengar orang cakap je… test sendiri. Baru tau.Sekarang ni Savvy dah keluar dengan Savvy Auto-Manual…. Maksudnya dua-dua jenis gear ada dalam kereta. Malas nak tukar gear… swith to auto. Nak main ciluk-ciluk… switch to manual.

  16. Man says:

    Saya dan ayah saya kenal Proton engineers yang buat campro. Kami amat bangga dengan pencapaian mereka. Zaman dulu nak buat jarum pun kena import, sekarang dah pandai buat enjin. Proud to be Malaysians

  17. kdi says:

    Mane Proton Bashers!?? Mai sini baca komen Jempol petikan dari engineer Proton tu! hu2.. memang insaf ar kalo baca ayat panjang camtuh. Seronok bila dapat tahu hal sebenar ni. thanks to Jempol kerana berkongsi. rasanya, kena panggil ramai lagi baca ni tgk die cakap ape.

  18. tres says:

    cakap pakai air liur sume org boleh…

  19. jempol says:

    tak pelah pakai air liur pun tak pe,janji aku sayangkan malaysia.. untuk jadi perfect, bukan mudah, eropah perlukan 100 tahun lbh untuk maju dalam automotif.. kita baru berusia akhir 20 an .. syabas proton sbb dah lancarkan enjin baru beberapa hari yang lepas walupun perfect pada 2011 ni.

  20. Norman says:

    Pasal Proton jugalah banyak keluarga berpendapatan rendah mampu pakai kete walaupun tin Milo org kata.Member gua yang anak 5 org gaji hanya 1350 pun merasa pakai Saga B-Line…Lantaklah ape org nak kutuk janji point a to b sampai takde masaalah banyak sudah.Kalau yang banyak mengutuk tu bayarkan ansuran ke wang muka ok jugaklah nak kutuk pedas2,Sendiri pun haprak bin Poyo!

  21. jempol says:

    aku setuju dgn kau norman

  22. Norman says:

    Gua pelik bin ajaib pakcik gua yang duduk kat damansara pakai BMW 335i 3litre tu pun takde nak kutuk sakan Proton.Gaji dia 5 angka lagi.Kereta isteri dia pun pakai Accord lagi cuma anak perempuan seorang dia yang pakai Proton Satria.Kalaulah yang dok kutuk sakan,hina tu professional ke,Doktor ke,Pakai Audi ke Merc kutuk ok jugak ini kebanyakan pun haprak.Lalok betul lah.Sori sebab komen ni tetapi harus juga hormat perasaan org lain yang pakai Proton.

  23. Peja says:

    Norman,
    Btl 2 ape yg ko ckp,yg kutuk 2 pn pkai kete murah2 jgk,eksen je lbih,diorg sbnrny PATI kot sb 2 jeles ngn proton,hehe..sptutny knalh bgga sb mlysia dpt wt kete sdri,hampeh pny org.

  24. tres says:

    aku rasa dah teruk sangat ni pengangkutan awam kita ni…kalo famili yg bergaji kecik sampai sanggup beli kete utk kegunaan harian, maka aku boleh simpulkan pengangkutan awam kita masih perlukan perubahan yg besar….

  25. black evia says:

    kagum aku ngan luahan ko..jempol..
    apapn aku tetap sokong proton,wlaupn asyik kena kutuk ngan
    rakyak sndiri..apapn proton tetap best;-)
    enjin baru?..leh tau enjin apo?..
    sbb yg aku tau proton ada enjin campro..

  26. 2cents says:

    Yeahh..hidup proton..biarpun aku x pakai proton…aku ttp harap proton maju..better than the jap cars..someday..

  27. Norman says:

    Model 380 tu bukan rasmi Perdana replacement cuma Mitsu Aust bagi demo untuk Proton menilainya.Gua dengar2 Perdana baru pakai 2.5V6 hmm dari mana datang enjin tu yek,Sama2 kita nantikan berita ini pada hujung thn.Teknologi eropah lak tu

  28. jempol says:

    skrg enjin proton masih tgh rnd, ada x sape2 baca paper, hari tu sultan mizan turun kat lotus, rasmi enjin baru, tapi still 1.6.. setakat ni kalu enjin besar tu proton tak buat lagi, proton masih fokus lagi pada enjin 1.6, tapi enjin tu lebih berkuasa menurut paper tu la.. syukur lah , dulu british jajah kita, skrg ni, kita dah berjaya ambik alih syarikat lotus tu, mungkin ada lagi pembaharuan ttg proton, lotus pun bakal joint F1, RnD pun makin baik lah nanti

  29. norman says:

    Ni mesti pasal enjin 1.6 turbo..Kalaulah ade 1.3 turbo,tak payah org beli 1.5 ke 1.6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What is 20 + 9 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)