- Latest in kereta dot info Malaysia :
 • ENGINE RPM NAIK DAN GEARBOX BUNYI MERAUNG MASA TURUN BUKIT – NORMAL ATAU PROBLEM?
 • VOLVO CIPTA FLYWHEEL KERS PADA KERETA BARU – JIMAT MINYAK 25%

  image

  Volvo yang terkenal dengan teknologi keselamatan kereta sedang mengkaji penjimatan minyak pada kenderaan baru akan datang dengan penggunaan teknologi baru dari tenaga kinetik iaitu KERS (Kinetic Energy Recovery System).

  Sistem ini dipasang pada axle belakang dan berfungsi menyerap tenaga pusingan roda semasa membrek dan melepaskan semula tenaga itu apabila pecutan semula dilancarkan.

  Ia mengingatkan kita pada kereta mainan yang apabila ditarik ke belakang, ia berbunyi seperti ratchet dan apabila dilepaskan, ia meluncur laju dengan sendirinya. Namun tidak dapat dipastikan bagaimana rekaan itu dibina dan berfungsi secara lanjut.

  Berikut merupakan info yang dikongsi volvo:

  Volvo Powertrain and SKF are embarking on a research project to implement an existing Formula 1 technology, into Volvos.

  The Flywheel KERS (Kinetic Energy Recovery System) is fitted to the rear axle. During retardation, the braking energy causes the flywheel to spin at up to 60,000 revs per minute. When the car starts moving off again, the flywheel’s rotation is transferred to the rear wheels via a specially designed transmission.

  The fuel consumption can be reduced by approx. 25%. Also horse powers are boosted and acceleration improved.

  Please follow and like us:

  kdi

  Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das! Terima kasih! =) Yg benar, Brader K Majalah Kereta Malaysia - kereta info

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  error

  Please spread & share :)