- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • Wheel Size Vs Tyre Size: Which Tyre Size Best Or Suitable For Your Sport Rim Width? – Saiz Tayar Dan Rim Sesuai
  • SHOULD OUR NATIONAL COMPANY PETRONAS AND PROTON WORK TOGETHER? YOUR OPINION AS A MALAYSIAN.

    petronas-proton

    We already know that Petronas have involved in the various type of racing from 2 wheels to 4 wheels of vehicles.Using their brand which is Petronas Motorsports, they already involved in the world of racing.As an example, for 4 wheels, Petronas have the 4×4 PETRONAS Adventure Team, DD-PFX PETRONAS Formula Xperience (Which is for Driver development), Formula Nippon Championship, the PETRONAS TEAM TOM’S, and also sponsorship in Formula One with BMW Sauber.

    bmw-sauber-f1-team

    PETRONAS’ involvement in two-wheels racing traces its roots to the early 1990s, following the company’s decision to leverage on the motorsports platform in the pursuit of both the business and sporting objective.The event and teams that involved in 2 wheels are the PETRONAS Sprinta FIM Asian Grand Prix, PETRONAS Sprinta Racing Teams, and also Fiat Yamaha.

    fiat-yamaha-petronas

    Here we can see a lot of experience that Petronas gained especially from the Formula One.They already got the best engineer in the F1 and maybe they can share their experience with Proton.

    team-syntium-petronas

    Maybe we can get a lot of benefit if Proton and Petronas work together since Petronas has a lot of experience in the motorsports platform. So, let’s share your opinion with us.

    SHOULD OUR NATIONAL COMPANY PETRONAS AND PROTON WORK TOGETHER? YOUR OPINION AS A MALAYSIAN.

    petronas

    A1GP World Cup of Motorsport 2007/08, Round 3, Sepang

    Proton become as one of the sponsorship forĀ  A1 Team Malaysia.

    Please follow and like us:

    iz

    Majalah kereta Malaysia Test drive review Review kereta di Malaysia

    42 Responses

    1. kekitaan says:

      Yaa.. sepatutnya kena berkerjasama lah… baru hasilnya nanti mantopppp dan boleh dabel bangga… heheh

    2. kentang says:

      kerjasama…
      sebab petronas da 1dunia kenal..so secara x langsong, bley tlg mem-faymeskan kan brand proton bler jadi kerjasama..

    3. apa2 ajer says:

      setuju sgt2..
      petronas dah ada nama kukuh terutama di negara membangun. so kerjasama proton-petronas mcm cik kentang ckp insyaallah akan lonjakkan nilai jenama proton. kerjasama Proton – Petronas juga akan membawa kepada penghasilan enjin kereta yg lebih berkualiti, lebih power dan lebih baik. Jika pasukan Petronas – Proton raih kedudukan baik dlm F1 misalnyer, Proton senang masuk market utama dunia spt Amerika, China, Eropah dan Jepun dan insyaallah menjadi jenama kereta pilihan rakyat dunia

    4. kdi says:

      Btul3… sekarang pon sebenarnya Proton dah bekerjasama ngan petronas.. Tengok jela pusat servis proton semua guna minyak hitam petronas..

      Kalau kerjasama petronas-proton terjalin, sure gempak agi nama Malaysia di mata dunia..

      iz, post ko ade, komen ko mane? dah senyap skang.. bini ko je ade kat sinih.. hu2..

    5. awg1031 says:

      nanti fan2 perodua mesti dtg bash & kata layanan xadil..hahaha

    6. lamie says:

      awg1031
      perodua tue kn cap ayam…cap celup….

    7. Arely says:

      Apa yang penting…KERJASAMA!!!

    8. Niemans says:

      I see a very difficult marriage between Petronas and Proton together. This is because both are pursuing a very different business proposition and strategy, no doubt they’re both Malaysian government controlled companies. There is NO platform for them to join together in a win-win situation.

      If we look at Petronas involvement in F1, it is basically for branding purpose, Petronas don’t develop or share developing the car’s engine, transmission, electronics, or even the suspension set up! So how can this being lead to a formula One technology transfer to Proton?

      Proton currently do not enjoy the production economic of scale due to the sales basically confined to Malaysian market; any technology inherited from F1 IF it is being put to current production car will make the car very expensive to own.

      Proton on the other hand has still many internal things to deal with, the latest is the hiring of a Quality Director Dr. Epple to oversee the quality issues in Proton cars. Proton or generally our country has in fact lost strategic momentum in the automotive sector when Thailand overtook us and even being nicknamed the Detriot of the East. So now with the New Automotive Policy (NAP) still being formulated/debated/adjusted I don’t see how this co-operation will exist.

      The level of co-operation is at best now very limited (cetik air).

    9. tres says:

      Selagi potong tak amalkan profesional secara menyeluruh, macam mana nak berkerjasama…rakyat mesia nak kerjasama yg simbiosis, nanti jadi parasit plak, tak ke haru dunia nanti..yg penting, hapuskan kronisme, kalo vendor mmg hampas, buang jer, buat per simpan lagi…

    10. apa2 ajer says:

      Niemans

      satu analisis yang baik. tahniah

    11. Norman says:

      Proton seharusnye contohi Hyundai dan Kia,Apabila sesebuah model tidak begitu memberangsangkan penjualannye,Turunkan harga dan pasang accessories seperti sport rims,GPS,DVD,Kerusi kulit cara percuma.Hakikat memang perit tetapi itulah yang dilakukan Hyundai dan Kia overseas.Di Singapura contohnye,Penjualan Hyundai Verna 1.4 tak begitu baik kerana masih lagi menggunakan teknologi lama yaitu takde power window di blakang dan sebagainye,Apabila mereka upgrade parts mcm rims,bodykits dan rear power window sekaligua potong 3k dari harga asal peunjualan nye sungguh laris sehingakan out of stock pada suatu ketika.Itulah yang patut dicontohi oleh Proton kalau hendak melangkah setapak lagi.Ini tidak Gen2 1st batch dijual sama harga ngan Kia Cerato Forte 1.6 yang lebih canggih dan moden.Mcmana nak maju?

    12. awg1031 says:

      whatever: ko nyemak jela cni…

      btw,btol ckp tres..vendor xberualiti xpayah la amek lagi..menjatuhkan credibilty proton aje..ke vendor2 ni kroni politik jugak?haih…

    13. apa2 ajer says:

      betul tu cakap Norman. yang punca tak boleh low price pun sebab vendor2 kroni ni la.
      nak tanya mana mamat whatever ni sesat. nak promo piramid ni bukan tempatnya

    14. pulge says:

      Persona facelift hujung thn ni mungkin akan dilancarkan. Info dari annual report kt website Proton. Kena baca betul2 sbb panjang sgt.

    15. iz says:

      Hm..kalau facelift persona nak kluar hujung tahun nih..we hope that lagi lawa la daripada persona SE.. papepun..nanti kitorg akan buat post pasal persona facelift kalau da keluar nanti.. =)

    16. mohdhairie says:

      sangat prlu…..malaysia boleh!!!!!

    17. apa2 ajer says:

      cepat2 sikit Iz buat posting. harap2 dia turunkan harga Persona tu banyak sikit

    18. Eder says:

      bagus r klau b’gbung……
      hrp2 dpt m’capai matlmt yg positif……

    19. black evia says:

      psal hrga keta nk murah tu.. kdg2 aku pn heran..
      apsal kt luar prton jual keta murah?.. klu kt dlm mlysia jual mhal?..
      elok hrga turun.. aku sokong.
      tp kdg2 xleh jgk.bla hrga keta dh turun insuran plak jd mhal?..
      waduh2..

      prton n petronas berkerjasama..
      buat enjin arr..bru leh msuk F1 semula pkai enjin sndri..
      design keta pn kena lah d pelbgai kn..bru gah cam logo tue..
      tgok cam skrng bru kita yakin nk bli brng sndiri.

      xkjira arr..prton ke,prdua ke.. buat design sendri.
      bru orng nk bli.nie klu asyk copy n paste je bila nk maju..
      (emm..klu buat design pn,jgn buat syok sendri plak.mmg xlaku la jwbnya..)
      survey tgok market n kehendak pelanggan bru laku.

    20. apa2 ajer says:

      sokong cakap black evia

    21. as_simpleman23 says:

      PROTON : kalu nak di ikutkan lebih kepada teknologi permotoran dari segi casis,enjin dll..proton nie dijana oleh pihak gov sejak dilahirkan sehingga kini walaupun xramai yang nampak gov dokong mereka dari belakang..kalu tak,dah lama lingkup.Proton juga kurang publisiti dari luar untuk promote kan barangan buatan malaysia ini.kurang promotion,kurang la org tau..hu3..mengenai vendor,memang terang2 org dah tau yang mereka nie dimanipulasi oleh pihak politiking.Ingat tak yang Waksegan nak join ngn proton?tetapi kenapa ‘tak jadi’ di saat2 akhir?salah satunya ialah Waksegan nak vendor proton guna material yang dikehendaki.tapi tak dapat dipenuhi oleh vendor politiking ini.Ingat tak dulu kita ngn MITSUBISHI?kenapa merka lari?pikirkan la..
      Untuk pengetahuan anda, saya sendiri dengar percakapan dari QC-Quality Control proton : bahan yang digunakan tak menepati standard yang diperlukan..saya bagi contoh, campuran bahan yang sebenar adlah 100% tapi pihak proton mencampuraduk tapi tetap menjadi 80% padahal harga sama ja ngn 100% tadi…dats mean,memang tak berkualiti walaupun kita bayar harga yang mahal..so fikirkan lah..nie perkara benar.

      PETRONAS : banyak menyumbangkan kewangan kepada gov..kalu tak silap,gov servant dapat bonus melalui mereka nie la..hu3..petronas banyak buat penyelidikan tentang minyak..melalui F1, mereka berjinak dgn enjin..Dalam petronas mereka berdiri di atas kaki sendiri tanpa bantuan gov.Kalu nak ikutkan,kandungan minyak dalam negara dah semakin susut.sbb tue petronas mencarigali telaga minyak yang lain..kenapa pergi negara yang mundur untk carigali?emm..kos rendah tapi pulangan cantik!..tak dinafikan sekarang PETRONAS mencari sumber kewangan dalam bidang lain pulak cam enjin :-)

      UNtuk pengetahuan semua, PROTON n PETRONAS dah nak bekerjasama pun tapi sikap degil PROTON enggan nak dengar nasihat PETRONAS..kenapa ini terjadi ? sebenarnya, sewaktu WAJA nak keluar enjin CAMPRO,PETRONAS nak buh enjin( maaf yer saya lupa model pa ) dalam WAJA tue..untuk menujukkan kerjasama namun PROTON tak mau..apa kan daya,org nak bekerjasama namun tak mau..hu3

    22. as_simpleman23 says:

      all : kita lihat ja masa akan datang nanti………..

      p/s : mati la aku kalu depa trace aku kutuk macam2.tapi ni realiti.hua3

    23. apa2 ajer says:

      as_simpleman23
      majoritinya saya setuju ngan anda walaupun ada sedikit yang saya kurang bsetuju. apa yg saya bsetuju ngan tak bsetuju tu rahsialah hehe

    24. kekitaan says:

      Norman .. mmg perit buat macam syarikat korea tuh… nnti orang malaysia kata tak adil dan bla bla bla… tapi depa tak faham ka itulah bisness..awal2 strategi terpaksa minimumkan harga kat luar untuk menguatkan kedudukan jenama. lepas dah terkenal barulah leh naikkan harga pulak… tapi aku sebut harga exora lebih murah kat indonesia pun ada org kata aku bawak citer.. hehehe. dan bla bla. bayangka kalau proton dah kukuh kat indonesia ? mmg boleh dapat kaut banyak untung sbb market indonesia besar… penduduk hampir 300 juta berbanding malaysia hanya 25 juta. bayangkan. tapi proton masih struggle lagi di indonesia… sentimen anti malaysia pun masih kuat…. jadi aku tak heran kalau proton terpaksa murahkan sikit harga keternya kat sana… kalau benarlahh… tapi tatauler.

    25. apa2 ajer says:

      betul tu kekitaan
      300 juta penduduk.. kalau 10% berkemampuan dah ada 30 juta pasaran.. daripada 30 juta pasaran assume 5% untuk MPV dah bernilai 1, 500, 000 market untuk MPV.. kalau Proton boleh capture 10% daripada market MPV indonesia dah kaut untung banyak.. setahun 150, 000 MPV terjual

    26. kekitaan says:

      ya betoi tu… kalo keter proton dah laku banyak kat luar .. lepas tu dia nak jual mahal lagi kat dalam negara.. masa tu barulah kita boleh hantam cukup2… aaa… camtulaa… la ni kita pun tau… proton mmg struggle. takdak skala ekonomi

    27. apa2 ajer says:

      sebab tu bg saya saya rasa untuk fasa pertama Proton tumpukan dulu negara ASEAN terutama Indonesia, Thailand, Singapura, Vietnam dan Filiphina. Ni semua pasaran berpotensi tinggi untuk Proton dengan syarat harga Proton lebih murah dari model yang lebih popular dan diyakini. Kalau dah boleh jadi top5 di pasaran ASEAN, saya yakin Proton mudah2 aja boleh tembusi pasaran utama dunia spt China, Jepun, Eropah, USA dan Timur Tengah.

    28. kekitaan says:

      hahaha… kalau hang kata nak tembusi pasaran europe dan usa aku leh kata ok lagi… tapi kalau nak tembusi pasaran korea dan jepun… hampir2 mustahil… keh keh keh… tapi mmg tak mustahill…. dan tika itu akan jadi sejarah ooo. sapa tak kenal jepun dan korea dalam bidang otomotif? rakyat dia sapor giler2 industri otomotif sndiri

    29. apa2 ajer says:

      kekitaan
      memang sukar untuk jd mcm Korea/ Jepun
      tapi aku yakin Malaysia boleh dengan syarat Proton harus
      1 – mula menumpukan pasaran export
      2 – kurangkan jumlah vendor
      3 – tingkatkan QC. kualiti adalah aspek terpenting dlm membina kepercayaan pelanggan
      4 – buang kroni jauh2. pastikan vendor adalah mereka yg benar2 berkemampuan membekalkan barang berkualiti tinggi pada harga berpatutan.
      5 – bersaing secara terbuka dan adil dalam negara. Jadikan persaingan dalam negara sbg ujian untuk Proton tembusi pasaran luar negara. Untuk itu kerajaan Malaysia WAJIB menghapuskan mengurangkan/ meghapuskan terus cukai import ke atas kereta import
      6 – mengeluarkan pelbagai jenis kenderaan dengan rekabentuk menawan, teknologi tinggi dan enjin best
      7 – tingkatkan perkhdimatan lepas jualan
      8 – cut cost pengeluaran dengan ketara. ambil konsep Air Asia cut cost pengurusan. ambil juga cth MD MAS Idris Jala, MD MAS yang baru tu cut cost.
      9 – PALING PENTING. make sure harga Proton 20% – 30% lebih murah berbanding pesaing

    30. Joker's Clown says:

      Tahukah kalian orang Indonesia mengatakan kita adalah nasionalis sbb majoriti kereta yg berada di jalanan adalah keluaran lokal.
      Namun mereka tidak tahu bahawa itulah kereta yang paling murah harganya,paling murah servisnya,maintainance nya,paling mudah untuk menadaptkan pinjaman,terlindung oleh kerajaan and the list goes on…
      Menurut anda semua.. apakah mereka akan memikirkan alasan yang sama sekiranya fakta-fakta di atas diketahui?
      hm…

    31. tres says:

      joker’s clown,

      mmg tu lah fakta, takleh lari nye…majoriti rakyat beli kereta proton psl harga termurah sekali, tu psl semua politician tak beli kereta nasional, low kualiti lah katakan, depa banyak duit… kalo proton & perodua dpt tembusi pasaran eksport sekali pun, aku yakin harga akan maintain utk pasaran tempatan, jika tak mahal lagi…psl rakyat mesia ni dah tersepit, apa yg korang sume boleh buat kalo depa tak turun harga..nak boikot, gi lah boikot

    32. apa2 ajer says:

      itulah.. kita tak diberi pilihan. try usha berapa harga BMW 3 series di Jerman, Estima di Jepun.. BMW just tambah beberapa ribu harga Exora kita dah mampu beli jadi fikirlah murah ke mahal ke kereta nasional kita..

    33. Man says:

      Saya tak fahamlah mengapa orang kata Thailand Detroit timur. Mana boleh begitu? Dia orang hanya pasang kenderaan macam Perodua, Naza, Inokom dll. Mereka tak reka dan buat. Kebanyakan komponen pun diimpot. Juga kebanyakan kenderaan yang di pasang adalah jeep dan pickup. Malaysia sebenarnya yang paling banyak register kereta baru dikalangan ASEAN.

    34. apa2 ajer says:

      bagi saya belum ada Detroit di Asia Tenggara sebab Malaysia pun hanya ada 2 sykt kereta gergasi iaitu Produa dan Proton.. itupun jaguh tempatan jer.. lain2 macam Naza, Inokom, DRB Hicom masih kurang gah.. apatah lagi kilang CKD mercedesz benz, Chery ( kongsi hyundai ) dll.. rasanyer China, Jepun, Korea Selatan barulah layak digelar Detroit Asia

    35. seaman says:

      petronas? wei aku sebagai leghand petronas nk ckp, petronas harap kompeni besar tp x jage org2 yg membantu mereka, jage la kami dulu baru pikir nk wat bende2 ni…
      kami tertindas… …..seaman……. ikut kompeni luar kami sebagai seaman ni adelah aset utame mereka….
      sorry aku benci tgk tajuk ni…

    36. Man says:

      kereta Proton aku. bapak dan mak semua isi minyak Petronas serta guna minak pelincir Petronas.

    37. Norman says:

      Kat jepun dan korea hanye kete eropah saja yang mereka pilih selain kete sendiri.Kete Malaysia tidak sama sekali,China?Bermimpi lah walaupun harge murah…

    38. Norman says:

      Skrg Proton di timur tengah,Australia dan Indonesia tengah hot.Member yang keje GM Proton SG ckp sambutan terhadap Gen-2 CPS amat digilai oleh pak arab,Exora hampir habis stok di Indon,Aussie pula tengah sibuk nak Arena baru.Percaya atau tidak Exora di Singapura kehabisan stok,Kena tunggu bln Oktober ni.Harap2 H-Line masuk ler

    39. kdi says:

      Norman, btol tu. kat luar ramai orang giler Proton. Kat Msia ni orang dok mengutuk je.. rasanya Proton x payah jual kat Msia la.. jual kat luar agi bagus.. hu2.. kdi dah naik rimas orang luar cam Arab n Pakistan asyik contact kdi ada sampai sanggup telefon kdi semata2 nak tahu pasal Proton Parts. Biler fikir2kan macam kelakar pulak. Tapi tu hakikatnya. ramai peminat Proton di luar sana. Norman yg dok singapore pon bleh backup Proton. Rakyat Malaysia yang asyik dok bangga produk luar, x abih2 kutuk Proton.. malu la sket.. hehe.. btol x norman? uhuk2!

    40. black evia says:

      aku bnga pkai keta proton,
      lgpn keta aku xlama lg nk pakai taring predetor..
      kn kdi kn…kn kdi kn..hehehe;-)

    41. master says:

      aku trus terang cakap………..rakyat malaysia ni kreatif………..dapat kete mesti modified punya……….tp pihak potong ni tak sedar2 jugak……….aku cadangkan pihak potong buat je peraduan design semua kete potong kat rakyat jelata…nanti tgk mcm2 kreatviti yg kuar n mayb lebih canggih lagi dr kete mewah luar……………..bila dah buat mcm 2 jgn lupa nak inform abang JPJ kite sebab bg aku diorang kdg2 ayat tak terang………….selalu mencacatkan kreativiti rakyat yg betul2 kreatif ikut spec……………..yg lain2……….yg lebih penting buat kete utk rakyat biarlah sama spec dgn pasaran jualan kat luar…jgn bunuh rakyat sendiri nak cover cost bayar kat org2 besar yg tak buat keje n kaut keuntungan atas angin………majulah malaysia tanpa campur tangan politikus

    42. rboyz says:

      tapi bagi aku kita semua kena think positif baru ok

      petronas ada pengalaman dalam banyak race semua tahu…….

      proton ada lotus…… suatu ketika dulu adalah antara kereta terlaju dan terpantas…….

      kalau bergabung dan menjadi salah satu product malaysia MADE IN MALAYSIA mantap tu

      lagi satu sepatutnya formula one yang guna 1 malaysia tu sepatutnya terdiri dari gabungan proton, petronas, perodua dan naza + modenas….

      sapa kata malaysia tak boleh…. kalau tak boleh kita tak lah berjaya seperti sekarang… tengok 50 tahun dulu kita sapa… sekarang kita siapa di mata dunia???????

      yang penting kita mesti bersama malaysia kita… semangat nasional tu amat penting terutama yang pegang jawatan -jawatan yang penting dalam GLC atau kerajaan atau pembangkang atau bisnesman…

      belajar tinggi-tinggi pun kalau tak mencintai bangsa sendiri tak berguna beb… sampah masyarakat lah jadinya…

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)