- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • DIY CARA TUKAR BULB LAMPU KERETA REAR PLATE NUMBER LIGHT REPLACEMENT HOW TO CHANGE
  • PROTON SAGA BLM 1.6 LITRE WILL BE INTRODUCED IN AUSTRALIA NOVEMBER 2009.

    proton-saga-blm-australia

    Proton Cars Australia will introduce the 1.6 litre Proton Saga BLM in November.The sedan will have a new name and will be the lowest priced sedan in Australia.Read the full news from Proton Cars Australia below.

    PROTON SAGA BLM 1.6 LITRE WILL BE INTRODUCED IN AUSTRALIA NOVEMBER 2009.

    An early arrival and new lower cost models to spearhead revitalised Proton line-up.

    Proton Cars
    will now launch Australia’s lowest priced sedan in October this year along with new lower cost entry variants across its entire passenger car range.

    The new low cost sedan was originally slated for early 2010 but will now be brought to market four months early as part of a cost efficiency onslaught from the Malaysian car maker.

    The new car,based on the Malaysian Saga sedan, will have an all new name for the Australian market and will join low cost variants across all Proton passenger car models with new specifications and ultra competitive pricing, as the company continues to restructure its Australian operation.

    Proton’s value leading sedan will come to market with a sub AU$13,000 price tag and will spearhead a range boasting extreme value for money.

    It will be launched initially with Proton’s 1.6 litre Campro engine and five speed manual as standard with an automatic and smaller engine option to be available from february 2010.

    Proton will add to its Satria Neo, Gen2 and Persona models with lower cost entry level models featuring new specifications in an effort to attract more buyers to the company’s value for money proposition.

    The new lower cost Proton models will be introduced during November 2009 and will position as an economy leader in the new car market which, along with its focus on rebuilding and refreshing its dealer network, will equip it for strong growth in 2010.

    Please follow and like us:

    iz

    Majalah kereta Malaysia Test drive review Review kereta di Malaysia

    18 Responses

    1. apisZ says:

      Au$13000, Rm38.4k in malaysian curency.. Much lower than hard finded 1.6 in malaysia(rm39k).

    2. wert says:

      much lower?? 600 ringgit diff not a big deal…plus we dont know the specs yet

    3. Norman says:

      Heard come with 2 airbags,Immobilizer and leather seat for H-Line.WTF sell at Singapore for $37-40 just for the M-Line.

    4. Norman says:

      Forgot,M-Line version also got 2 airbags as standard.

    5. kekitaan says:

      itulah taktik dumping market yg org indon kata itu hari…. Proton semakin struggle di Australia berbanding tahun2 lalu… jadi inilah antara taktik bisnes… turunkan harga serendah yg boleh untuk bersaing dan untuk cambahkan jenama proton. TAPI… ada orang yg tak faham nanti mereka akan timbulkan permasaalahan proton tak adil… depa yg bayar tax,, dan bla bla bla… arghhh

    6. apisZ says:

      Sejak 2 menjak ni proton cam da popular je kat australia lbey2 lg skang trend jumbuk evo3 kat sana..

    7. jgd store says:

      Heard come with 2 airbags,Immobilizer and leather seat for H-Line.

    8. apa2 ajer says:

      Saya rasa ni strategi proton nak bina nama di Australia.. bukan bukti proton murah tapi Proton terpaksa jual keretanyer bawah harga pasaran.. cuba banding harga Proton di Singapura dan Australia.. berbeza bukan? Saya rasa samada Proton dpt hak eklusif untuk dikecualikan cukai.. tetapi kelihatan kurang tepat sebab perdagangan antara Malaysia – Australia x besar. so saya rasa Proton cuba jual keretanya lebih murah dari harga jualan. Means Proton terpaksa tanggung kerugian untuk jangka pendek

    9. Joko says:

      Murah tak murah , yang ini model 1.6 beb. Cuba bayangkan selepas ambil kira kos pengangkutan dan insuran perjalanan, and yet boleh jual mulah-mulah lagik… that show that harga kos jauh lebih rendah. Kat m’sia BLM 1.3 ajer, mestilah harga kos jauh lagi murah, tapi jual tetap 36k gak… cayok lah Proton. Dasar mengeringkan kantung rakyat sendiri yg berpendapatan kais pagi.

    10. black evia says:

      huhu..
      cayok prton..mengeringkn kantung
      geng2 semua;-)

    11. Lily says:

      No komen..:-)

    12. awg1031 says:

      nak buat cane,rakyat malaysia dah melambak kt aussie tuh..ape lagi, jual la kat sane!! hahaha..bole impress kita kat cni ckp jualan kt ausiie masyuk..

    13. Eder says:

      nape kt mlysia x kuar spec 1.6 yg de airbags system…..

    14. kdi says:

      geng2 yang jadi mangsa kering sume,

      ni sume kita xleh nak salahkan proton sgt pon.. tu sume dasar kerajaan kita yang kita dok undi tu.. yang jadi mangsa utama ialah pengeluar kereta kat malaysia ni. harga xleh jual murah sebab dasar kerajaan.

      ikut dasar kerajaan Malaysia, harga kereta luar kena cukai macam2, sampai harga naik x masuk akal. cube tgk toyota vios TRD tu harga sampai 90k tapi spec dgn Persona yang harga 2 kali ganda murah terlalu competitive. Sebabnya nak support local cars macam Proton dan Perodua. Tapi pada masa yang sama, harga Proton dan Perodua juga tinggi berbanding harga yang spatutnya ditetapkan oleh Proton dan Perodua. Alasannya untuk seimbangkan market kereta import dan tempatan so xdela semua orang beli kereta nasional je di samping kerajaan bleh kaut untung lebih hasil cukai keuntungan dari local car manufacturer. Pandai kan?

      last2 semua salahkan local car manufacturer tanpa mengetahui dasar kerajaan kita. akhirnya rakyat menjadi mangsa membayar harga kereta yang lebih mahal. Tu sebab rakyat sekarang dah kurang patriotik. lebih byk rakyat terseksa dgn dasar yg diketengahkan.

    15. FAUZAN says:

      lain padang, lain belalang. tak semudah itu nak judge harga di sana di sini tinggi, rendah.

      Pasal dasar kerajaan, di negara2 lain pun ada dasar2nya sendiri. Bnyak faktor mempengaruhi, spt scala ekonomi yg brbeza, taraf hidup, politik, iklim pelaburan dll. Forum automatif macam nie, tak perlulah nak go detail pasal tu. Bagi saya, kalau kita melalak sampai ke subuh pun pasal hal nie, ia tak membawa kemana2 pun. Kalau ikutkan rakyat, memang la semua nak murah, harga semua nak rendah. Siapa yg tak nak cam tu kan? Mgkin depa ada pertimbangan lain yg kita tak tau. Tapi kita plak mcm semua kita tau! (sorry ;0) Bab2 pattriotik atau tak, sepatutnya isu nie tak payahlah dikaitkan dengan nilai harga, Asal harga tinggi jer, kita pakat2 nak hakis sikap patriotik, asal murah, rendah jer, baru nak tanam menebal sifat patriotik. Payah la cam tu. ;)
      Sekarang citernya senang jer, kalau rasa harga tinggi, tak mampu beli, beli jer barangan import yg u all rasa murah tu. tak dek sapa yg halang. kalau rasa Vios tu lagi murah kat jepun brbanding kat malaysia, korang beli vios tu kat jepun n duduk kat sana dgn kos hidup yg melampau tinggi tu. Di mana bumi dipijak disitu langit dijunjung, bersyukur dgn apa yg kita ada. tak ramai warga kita yg bersyukur… dah la dah banyak merapu nie..

      salam

    16. kdi says:

      hmm.. tu pon satu hal jugak.. jadi bersyukur jela ape yang ada.. kalo nak menyalak byk2 buat penat je.. huk2..

    17. gen2 lama says:

      err…nak tumpang tanya sikit….MODENAS ada kluar moto lebih 500cc ka? kalau tak salah naza je kot ada blade 600……tapi kenapa motor2 cc besar ni mahal nak mampus kat sini?…ER6n pun lebih 30k…ninja 250 pun lebih 20k?……

      mungkin pasasl moto besar tu barang mewah kot….bukan keperluan asas…so maasa ni la peluang G nak ‘paw’ betul2 kat golongan yg kaya2 ni..(yg sanggup pakai motor cc besar)…

      agaknya camtu juga lah dengan kereta2 import ni…..akita kena ingat G pun kena ada duit nak tarik hati penggundi….kalau just janji tapi tak buat apa2 pasai takde duit ingat penggundi tak bising….tax kereta ni antara income diaorang….

      import mahal, ckd ada…harga pun tak lah mahal sangat…rebadge car pun ada….just believe in naza la….kia forte pun naza nak bawak masuk kan…

      tak semua kereta2 ni lagi mahal dari proton….Avanza, Citra, lagi murah dari exora….Cherry eastar, rondo pun sangat competetive harga..BLM mahal?…i10, Myvi, viva ada……..Persona, Gen2, wira, waja?…banyak lagi yg harga lebih kurang. laagi murah pun ada…206, spectra, spectra5, hyundai, malah 206 jauh lagi murah…..ok je kereta2 tu semua…..

      kita banyak pilihan….so kalau rasa tak nak tertipu dengan proton beli je la kereta lain. takde orng paksa…..cuma jgn terlalu mengharap G akan ubah dasar polisi automotive….

    18. lan08 says:

      kita tak le nak salahkan proton dan produa. BLM pada asalnya nak letak bawah RM 30K aje tapi dasar kerajaan yang meletakkan harga mahal. Saya terima resit avanza 1.5G harga di cuma RM 44k aje dan ditambah dengan cukai kerajaan, cukai import dan lain2 jadi RM 71K. Padahal Avanza dipasang di S.Alam kan?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)