- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • Wheel Size Vs Tyre Size: Which Tyre Size Best Or Suitable For Your Sport Rim Width? – Saiz Tayar Dan Rim Sesuai
  • PROTON LOTUS 1 MALAYSIA F1 TEAM STARTING TO BUILD ITS NEW F1 TEAM WITH RM168 MILLION

    Letest news from bernama told that the 1MF1T 1Malaysia F1 Team are going to be serious with the collaboration of few organisation of Proton, Lotus, Tune Group, Naza Group, UTM, UTP and the 1 Malaysia F1 Sdn Bhd also with SIC. It is clearly stated that Government and the GLC will not involved directly or indirectly in building the 1MF1T. So this is a very good news to us as a Malaysian. We hope that the new F1 team Proton Lotus will be among the best on track.

    PROTON LOTUS 1 MALAYSIA F1 TEAM STARTING TO BUILD ITS NEW F1 TEAM WITH RM168 MILLION

    PROTON LOTUS 1 MALAYSIA F1 TEAM STARTING TO BUILD ITS NEW F1 TEAM WITH RM168 MILLION

    1Malaysia F1 Team will have a start-up capital of RM168 million while the team’s baseline annual budget is estimated at RM308 million.

    In a statement, the team said Proton Holdings Bhd will licence its Lotus brand to the 1Malaysia F1 Team (1MF1T).

    The partnership licence will include a variety of benefits for both Lotus and Proton involving technology transfer, marketing rights and employment opportunities, both within the national F1 Team, at the team’s technical centre in Sepang and its satellite base in Norfolk, United Kingdom, it said.

    1MF1T is a privately-funded project and jointly owned by Tune Group, Naza Group and Litespeed UK.

    Tune Group is jointly-owned by 1MF1T Team Principal Datuk Seri Tony Fernandes and 1MF1T Director Datuk Kamarudin Meranun. Other Directors of 1MF1T are SM Nasarudin SM Nasimuddin, the Chief Executive Officer of Naza Group and Zahri Ismail of 1Malaysia F1 Sdn Bhd.

    The government holds no equity in the project, either directly or indirectly, through any of the government-linked companies.

    The team will collaborate with Universiti Teknologi Malaysia and Universiti Teknologi PETRONAS to help realise the aspiration of creating a growing class of high-technology and knowledge-intensive human capital for the country.

    Composites Technology Research Malaysia (CTRM), a leading composites manufacturing expert, will also be part of the project, the team said.

    Plans are in the advanced stage to develop the 1Malaysia F1 Team technical, research and development and manufacturing centre on a eight hectare site at the Sepang International Circuit.

    Fernandes described the team as a lifetime achievement for all Malaysians.

    “Other countries have been bidding hard for this spot but Malaysia, through our concerted effort and strength in the true spirit of 1Malaysia, managed to pull it through.

    “This will be an excellent opportunity for Malaysian corporates to share this dream that has finally come through,” he said.

    Fernandes said the project would help Malaysia move up the value chain by emphasising on innovation and technology.

    “Having been involved in Formula One, we are very excited at Malaysia owning a Formula One team and the amazing benefits it will bring the country,” he added.

    Fernandes also said the team was delighted to be partnering Proton in a way that allowed both to focus on its core businesses yet share the benefits of the collaboration in a mutually beneficial manner.

    “I am equally pleased too that we are able to announce that every day we are deepening our relationships with CTRM and SIC, with UTM and UTP. It’s an immense privilege to be working with institutions that have embraced the spirit of the Prime Minister’s 1Malaysia vision,” he said.

    In short, Fernandes said the programme was specifically designed to strengthen Malaysia’s industrial base, inspire students to focus on a wide variety of skills, boost the country’s image as a tourist destination and provide a competitive advantage for the nation on the world stage.

    Proton’s Managing Director Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir said the company as very excited and supportive of the Malaysian initiative.

    “Through the impending licencing arrangement between Lotus and the team, the brand association will be beneficial to both Lotus and Proton would definitely heighten global brand awareness,” he said.

    Similarly, Syed Zainal said the Proton Group also hopes to capitalise on this opportunity from a technical and engineering aspect.

    “The exposure to be obtained from Formula 1 racing is invaluable, especially when Lotus is a renowned sports car manufacturer and a respectable engineering firm,” he said.

    The team will rapidly integrate a Malaysian technical and pit crew totalling some 200 people managed by one of Formula One’s most respected and accomplished Technical Director, Mike Gascoyne.

    The team has already recruited a core team of international experts with proven track records in the many and various engineering, design and manufacturing disciplines.

    This is to ensure the 1Malaysia F1 team is of international standard, readiness and capable of competing with the world’s greatest racing marquees on the world’s most prestigious racing stage.

    The 1Malaysia F1 Team project takes its name from the “1Malaysia – People First, Performance Now” policy mooted by Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak earlier this year.

    The policy aims at unifying Malaysians in celebrating the co-operation amongst its multi-ethnic, multi-cultural and multi-religious society for the betterment of the nation.

    Please follow and like us:

    kdi

    Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das! Terima kasih! =) Yg benar, Brader K Majalah Kereta Malaysia - kereta info

    14 Responses

    1. apa2 ajer says:

      betul ke RM 168 juta.. RM 308 juta bajet tahunan..

      saya dgr byk pasukan habiskan hampir RM 1 BILION atau lebih setahun untuk F1.. except kalau yang boleh jimat adalah pasukan yang x buat R&D just guna pentas F1 untuk strategi pemasaran, pembinaan jenama..kalau x mau R&D macam mana nak yakinkan penduduk dunia untuk beli Proton/ Lotus sebab diaorang akan cakap ala setakat masuk F1 guna teknologi bukan teknologi sendiri, sapa2 pun boleh.. lihat nasib pasukan BMW, Honda dlm F1.. harap Proton – Lotus lebih berhati2 dan buat perancangan betul2.. APAPUN GUA TEGAS SEKALI LAGI GUA SOKONG F1 TEAM PROTON – LOTUS tapi GUA TENTANG HABIS2 AN PASUKAN F1 1 MALAYSIA..

      jangan jadi macam PKFZ sudah.. masa nak buat cakap kos hanya RM 2 BILION tiba2 naik jd RM 12 BILION.. 600% peningkatan tapi SPRM lambat menyiasat dan bertindak walhal sah2 ngan ketara Menteri Kewangan, Menteri Pengangkutan & KDSB bersalah

      ” It is clearly stated that Government and the GLC will not involved directly or indirectly in building the 1MF1T”

      ha2.. Ni lagi 1 lawak kembaliya Mahathir dalam arena politik, GLC.. habis tu Proton tu bukan GLC ke ? Majority shareholder Proton adalah Khazanah dan Khazanah 100% milik Kementerian Kewangan.. Kementerian Kewangan bukan kerajaan ke ? Penglibatan Petronas bukan ke penglibatan GLC, Kerajaan ? gua dgr Petronas dipelawa ( dipaksa ) untuk menyumbang modal dalam pasukan F1

      ” Proton Holdings Bhd will licence its Lotus brand to the 1Malaysia F1 Team (1MF1T ) ”

      Berapa kos lesenkan pada 1 Malaysia F1 Team ? apakah hanya nama Lotus – Proton digunakan tapi tidak terlibat secara langsung dalam pembangunan kereta F1 ?

      ” The team will collaborate with Universiti Teknologi Malaysia and Universiti Teknologi PETRONAS to help realise the aspiration of creating a growing class of high-technology and knowledge-intensive human capital for the country. ”

      yang ni saya sokong 300% sebab boleh naikkan martabat UTM dan UTP dalam kejuruteraan automatif

      .. DAN yang paling saya risau ini adalah komplot untuk MEROMPAK wang rakyat sebab perbelanjaan F1 tidak akan diperincikan sama sekali untuk dibentangkan kepada ahli2 Parlimen ( dewan negara dan dewan rakyat ).. Saya mintak segala perincian kos yang melibatkan wang kerajaan, GLC samada langsung atau x langsung wajib dibentangkan di parlimen setiap 6 bulan sekali

    2. kdi says:

      Aduhai ape2 ajer.. kuatnye politik dier.. huk2.. bagus gak ape2 ajer ni byk bagi persoalan. jap kdi tlg jwbkan plak.

      ” It is clearly stated that Government and the GLC will not involved directly or indirectly in building the 1MF1T”

      statement tu x kelakar pun… statement tu bermaksud GLC selain Proton la.. dah tentu2 Proton join team Proton-Lotus F1 team, xkan nak dok goyang kaki kot.. mesti la ade pelaburan..

      mengenai kos berjuta2 tu, biarlah mereka yang tentukan. kalau R&D, Proton boleh buat sendiri tanpa kos tambahan upah orang luar tu mungkin dapat menjimatkan kos tahunan f1 team tu. tapi kalo diorang nak tipu pon, biarkan jela. kita x boleh buat apa kalo tanpa bukti kukuh yang diorang guna duit rakyat ke ape ke melainkan kita hanya menabur fitnah yang menambah dosa kita sendiri.

      Tuhan tu maha adil. Kalo perkara tu x betul, pasti akan dapat balasan. yang penting kita perlu lebih fokus membina diri dan masyarakat yang lebih baik, aman dan harmoni… walaupun bukan atas nama 1 Malaysia, kita masih boleh bersatu padu.. ewah… boleh jadi ahli politik x kdi ni? =p

    3. Norman says:

      ape aper jer ckp politik tu baik2,Nanti kena ban….

    4. gg says:

      aper2 aje,ko ni mengelabah lh.org mcm ko ni lh yg kerja tak hbs2 nk kondem org.ko byk sgt ckp ko pg keluar modal lh.menglabahh

    5. benut says:

      kalau takut bermain ombak jgn berumah di tepi pantai….
      kalau takut join F1 jgn la buat track.
      hahaha

      Ape pun peluang harus di beri.
      Ttg penglibatan ahli politik tak dinafikan
      cuma sebanyak mane kesannye dan adakah ia kesan +ve atau -ve je.

      Ape2 pun aku Sanjung tggi pada niat yg Suci nie…

    6. apa2 ajer says:

      lain org lain pendapat.. kita lihat sejauh mana F1 team mampu bertahan dan jgn jadi projek separuh jalan seperti sauber petronas team dah la.. daripada peserta last2 hanya jd penaja utama team bmw sauber..GLC tu duit rakyat jugak sbb rakyat adalah pemegang syer melalui entiti kerajaan spt Khazanah Holding, Petronas, PNB, KWAP dan KWSP.. entiti2 tu ditubuhkan hasil cukai yg dikenakan pd rakyat dan hasil pendapatan yg diperoleh dari sumber muka bumi Malaysia

      KDI

      ” tapi kalo diorang nak tipu pon, biarkan jela. kita x boleh buat apa kalo tanpa bukti kukuh yang diorang guna duit rakyat ke ape ke melainkan kita hanya menabur fitnah yang menambah dosa kita sendiri. ”

      hehe.. mana boleh KDI.. x boleh menipu2 duit rakyat semua ni amanah.. dan Prof Yusof Qadhrawi, ketua ulama dunia masa kini keluar fatwa org Islam dibenarkan untuk mengutuk/ menyebarkan keburukan pemimpin2 yg tak amanah, yg merompak wang rakyat bg mengelak rakyat mengangkat org2 spt ini menjadi pemimpin dan menganiaya rakyat. Sebab tu dalam Islam tak boleh main ikut hati je pilih pemimpin tapi kena buat analisis, kajian terperinci sebab siapa yang kita pilih, kita akan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak..

      gg

      ni bukan soal menggelabah.. ni soal hak rakyat.. bagaimana wang rakyat diuruskan tambah2 diwaktu kemelesetan ekonomi.. saya tidak rela diwaktu kita diambang kemelesetan, kita mengambil pendekatan luar biasa untuk terlibat dalam F1.. Masanya tidak tepat..

      norman

      dalam perlembagaan malaysia ( undang2 tertinggi negara malampaui perintah Yang Dipertuan Agong dan PM ), rakyat berhak unuk bersuara

      apapun thx kdi tlg jawabkan.. kita mungkin berbeza pendapat, mungkin juga pendekatan kita berbeza tp saya yakin kita berkongsi 1 matlamat yang sama untuk melihat Malaysia yang kita cintai maju,sejahtera dan menjadi tempat lindungan hamba2 Allah. Matlamat saya untuk melihat Malaysia menjadi sehebat empayar uthmaniah yg pernah kuasai 3/4 dunia

    7. wira67 says:

      gua sokong lu ape2ajer, luah perasaan lu, tak sape yg boleh marah ( sepatutnye ) negara demokrasi beb

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)