- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • PROTON X50 REVIEW JUJUR POV DRIVE 0-100kmh TEST DRIVE : 11 KELEMAHAN MASALAH X50 PERLU TAHU
  • PICTURE OF ACTUAL PERODUA MPV D46T!

    New Contribution By G-Mie

    PERODUA MPV

    This new leaked images of Perodua MPV D46T came from G-mie, one of kdi loyal readers via his blog, auto-akasia.blogspot.com. This is said to be the exact picture of Perodua MPV that will be launched this year end of 2009. Most people are waiting the launching of Perodua MPV and most of us did not surprise of this images due to its design is simply based on Daihatsu Boon Luminas or Toyota Passo Sette but with a little bit alteration only. Anyway, for those who would like to guess the name of Perodua MPV, kindly make your suggestion and guess at http://kereta.info/peraduan-namakan-perodua-mpv-d46t-name-contest-jom-teka/ .

    PICTURE PERODUA MPV D46T

    P/s: Thanks to G-mie for discovering the picture of Perodua MPV D46T interior & exterior =)

    PICTURE OF ACTUAL PERODUA MPV D46T!

    PICTURE OF ACTUAL PERODUA MPV D46T!

    Now you have seen the actual Perodua MPV, what is your opinion comparing with exora vs other MPV?

    Pendapat anda mengenai MPV PERODUA yang akan dilancarkan?

    Please follow and like us:

    kdi

    Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das! Terima kasih! =) Yg benar, Brader K Majalah Kereta Malaysia - kereta info

    83 Responses

    1. g-mie says:

      itu pun, saya dapat dari rakan2 blog yang lain.. jadi saya kongsikan dalam blog saya dan di kereta.info nie.. hehe~ thanks sebab sudi paparkan foto2 tu untuk pengunjung kereta.info dari blog saya..

      OK =’)

    2. Kit says:

      Dashboard is quite nice.. The FACE somehow remind me of Hyundai i20… or the Proton Exora…

    3. cempedak says:

      Mcm myvi yang dipanjangkan.

    4. g-mie says:

      tak minat kat aircond button..

    5. Man says:

      MYVI station wagon with meter cluster in the middle? Sakitlah leher.

    6. tres says:

      cool…mmg mantap. bile nak launch ni, ke booking dah open?

    7. apa2 ajer says:

      exterior bercirikan kereta perempuan.. mesti dpt perhatian dari kaum hawa. mesti perempuan suka.. saya rasa MPV ni akan laris spt jualan MYVI sebab saya berpendapat ia bukan saja akan jd buruan keluarga ramai, tapi saya fikir lebih ramai golongan muda perempuan yang akan membelinya sebab ia tidak terlalu besar.. barisan ke3 boleh dimanfaatkan untuk meletak barangan extra.. skrg kan org suka tempat simpan barang yang luas.. interior pun nampak lebih cantik banding myvi dan harganya sikit berbeza banding ngan MYVI.. dgr cita bawah RM 60, 000 dan mungkin RM 56, 000. 00.. harga yang agak praktikal untuk MPV 1.5 di Malaysia.. kalau di luar Malaysia x praktikal la, of coz OVERPRICED

    8. tres says:

      memanglah ciri pompuan…dah dlm omputih pun kita call ‘she’ ..haha. Aku paling suka seat depan tue…memang praktikal utk remaja2 yg nak buat projek2 amal…. mmg class gitu..

    9. Lily says:

      tres..
      remaja mne mampu nk bli mpv produa ni.Keh3

    10. tres says:

      fama kan ade….

      fama mesti nak cucu awal, jadi ini pelaburan dpd fama utk pembangunan sumber manusia…haha

    11. apa2 ajer says:

      TRES CAKAP

      ” memang praktikal utk remaja2 yg nak buat projek2 amal ” dan ” fama kan ade….
      fama mesti nak cucu awal, jadi ini pelaburan dpd fama utk pembangunan sumber manusia…haha ”

      lucah la ko tres.. nanti budak2 tu buat betul ko gak dpt dosa sebab jadi sifu tlg tunjukkan ajar.. mampu la Lily kalau remaja tu da keja.. ala, remaja skrg ni belum kerja dah berlambak pakai Myvi, Gen2 dan yang pakai Accord bawak gi kuliah pun ada.. yang BMW pun ada.. sampai jeles Lecturer

    12. black evia says:

      emm..bleh tahan la.. mpv ni,
      utuk yg ber famly blh la, bli 1;-)

    13. Norman says:

      MPV berdasarkan Toyota Passo Sette,Mcm Passo dipanjangkan jugak.Terus terang ruang dalam tak boleh lwn Exora.Sesuai utk 6 org saja,Kalau 7 4 org dewasa 3 bdk2 ok..

    14. slyders says:

      Lubang air-cond kat meternya agak out of trend. Mcm kete proton saga dulu2… Tak nampak trendy. Kalo myvi punya lobang… cantekkk je… kemas… nampak trendy.

    15. apa2 ajer says:

      skrg ni kalau kita perhati, banyak pengeluar kenderaan di dunia yang minat menerapkan style lama pada kereta2 terkini.. yg plg ketara mestilah Mini Cooper

    16. azif says:

      kalau exora nampk besar sangat kat belakang, keta ni nampak ok sikit mcm myvi cuma interior kat seat row 2 dan 3 nampak lemas je. mana nak beli exora ke mpv ni

    17. azhar70 says:

      Nak beli yang mana kena tanya poket dan keperluan. Kalau nak luas, boleh naik 7 dewasa, minyak besar sikit sbb body besar, so beli exora. Kalau nak naik 2 org n kdg2 bwk kwn2, minyak mungkin tak kuat sgt, boleh la beli yang ni. Dr segi harga exora lebih mahal tp kalu dari segi safety, rasanya exora lg bagus. Rasanya yg ni lebih sesuai utk town driving, kalu long distance mungkin tak selesa sgt sbb takde tempat sgt nak letak brg. Kalu exora, seat belakang boleh lipat satu utk ltk brg n satu lg boleh duduk tp kalu yg ni, seat belakang dia mcm G.Livina, takleh nak lipat asing2. So, camno??? Apa2pun tunggu kete kuar dulu, br buat keputusan……wassalam..

    18. tres says:

      azif,
      hyundai grand starex pun mantap jugak…gi test drive…space ade, enjin power, elegan lagi…

    19. awg1031 says:

      mpv size kecik ni, xsesuai nk banding ng exora..lain la kalo harga dlm range yg sama…
      body mg myvi dipanjangkan..depan dah rugged, tapi blakan terlalu flat..lucu plak.hehe..but,still a nice one

    20. Tamingsari says:

      Nice……boleh bersaing dengan Exora nampak gayanya.Persaingan yg sihat antara Proton & P2

    21. Naqib Ibrahim says:

      oh please lah
      sama ngn passo sette
      beza lampu depan skit jer
      letak jer lambang toyota terus lain kali
      buat malu jer perodua ni!

    22. aid says:

      memg la mcm passo sette, dh toyota pye kete
      igt sket toyota 2 kan de shm dlm p2

    23. budu says:

      keta ni cantik jugak tapi baik beli toyota avanza mudah cikit nak potong atas bukit sebab dia cepat naik gear gagah pulak tu macm keta 4×4 tapi dia cuma rendah je kalau tinggi bolh la masuk hutan atau masuk dalm banjir

    24. budu says:

      kalau beli toyota avanza baik beli mercedes M CLASS sebab dia keta 5×5 lagi kuat

    25. Ajid says:

      Tapi nak tanye skit dia punya air-cond row2 & 3 pakai air-cond depan je ke?….nampaknye tu ade satu kekurangan tu….

    26. Norman says:

      Ckp punye ckp nama MPV ni masih belum tahu..

    27. Norman says:

      Kalo masuk Singapore harga lebih murah dari Exora gua pasti akan beli..

    28. bantalbusuk says:

      uish.. tak sabarnyer nak booking..

    29. eriz says:

      boleh tahan jgk mpv perodua ni….yg aku dpt tau harga dlm 65k….

      bg aku kete perodua mpv ni tak bleh bandingkan dgn proton exora mpv sbb mpv proton adalah kategori luxury mpv…dan perodua compact mpv…kira lebih kecil la dr exora….harga pn kira berbaloi la…cc pn 1.5 jer…

      ape2 pn keter ni mmg smart la…

    30. avanza says:

      mane lebih besar dengan avanza???????

    31. mat says:

      kalo banding dgn gmbr interior ms najib duduk kt preview awal dulu dgn y latest ni beza kt gear shift tu… awal dulu mcm gated shift, la ni turun naik cam biasa je… alahai… napa la tk bg gated shift… safety skit…

    32. apisZ says:

      Kutuk2 lastly laku gak cam myvi. Tgk je la.. Sape pandai photoshop? Try edit kasi facelift myvi se sikit nk tgk lawa ke x.

    33. k says:

      ermmm, menarik, aku mmg tertarik…InsyaAllah ada rezki aku akan beli

    34. apa2 ajer says:

      apisz
      betul tu.. kalau kita tengok sejarah myvi sebenarnya Produa berbanding Proton pandai
      1)cari timing yg betul untuk jual Myvi..
      2) tonjolkan kelebihan produk mereka
      3) pastikan khidmat lepas jualan terbaik
      4) tahu apa rakyat Malaysia mahu.. myvi ramai yg ckp sebab dia tinggi sikit dari kereta biasa walaupun mula2 kuar dulu ramai yg cakap macam katak sebab masa tu x da versi modified lagi

      eriz cakap

      ” mpv proton adalah kategori luxury mpv”

      ishh eriz2.. manada masuk dlm kategori luxury.. yg dlm kategori tu hanya Alphard, Odyssey, Nissan Elgrand.. lain2 medium class MPV tmsk Estima kalau di luar Malaysia

    35. eriz says:

      ape2 ajer,

      betol jgk ckp ko…sori ar kalo aku tersalah tafsiran….

      untuk makluman ko,aku ckp mcm tu pn sbb perkataan tu kuar sendiri dr org perodua mase jmpe kt opis aku…bos aku yg tanyer best ke mpv perodua berbanding exora….pastu dia pn ckp la proton mpv tu dlm kategori luxury…perodua lak compact mpv….tak leh la nk bandingkan mpv proton ngan perodua,mmg jauh beza katenye…tu yg aku taip jer dlm forum ni…mane tau info aku betul…kehkehkeh…

      tp ade org kete ar…kalo buat mpv mmg org nk cr yg besar,alang2 kategori mpv mmg la besar…tp perodua ambik langkah di luar kotak pemikiran, buat mpv yg kompak untuk org yg mampu milik…takde la gedabak besar sgt…comey2 gitu…

      ape2 pn aku sokong perodua kluarkan compact mpv…

    36. zenvo says:

      sighh~~ x abis2 ngn copy cat,stakat tkar bntuk lmpu,some materials,etc..buat kejadah ape

    37. Rakyat DiHulukan, Pencapaian Diri DiTamakkan says:

      Rakyat pulak nak kata macam nih…. Wahai Pro1 & Pro2… Kalau kauorg nak tiru model yg
      menarik cam wish ke?, stream ke?, grandis ke? Kauorg tiru sekali dengan standard
      qualitynya. Rakyat lagi suka kalau dapat perfomance honda, harga wira.

      Biar quality nya hebat diperkatakan dan jangan rekabentuk saja menarik, tp bila
      pakai hati sakitt. Rakyat dulu takda masuk forum nak beli kreta, tersangat patriotik
      keluar jer model baru…samborrr..

      Tapi rakyat sekarang dah lain, zaman IT katakan, review puas-puas, join forum,
      test drive banyak kali…tanya SA beribu riban soalan sampai SA boleh cam satu family.
      Yg penting bajet rakyat 1/3 gaji nak lebur kat MPV yg berkenan..

      “””Rakyat = saya”””

    38. apelerkorang says:

      bagi aku its worth to get this mpv..kenapa??? mcm aku..anak dah dua org..so aku perlukan sebuah kenderaan yg multipurporse supaya pada waktu dan keaadaan yg memerlukan membolehkan haku mengangkut brg2 yg panjang dan agak besar, disampi9ng keselesaan utk family aku..bole letak tilam kalu anak kecik nak tido.boleh hangkut mesin basuh kalu pindah rumah..leh hangkut 2 org tua korang…aku tak suka mpv besar dan mcm van..ada baik sederhana..kita bawa rasa mcm kete sedan…heheheheh

    39. apelerkorang says:

      kop banding kan myvi ngan honda city…mana lagi roominas??? kalu city baru tu duk belakang 2 org pun kompem nak muntah coz ruang udara sempit…tapi bile nek myvi rasa lapang??? apasal?? luminaslaaa..

      myvi bagi aku cukup selesa…abaikan faktor handling..

      so p2 mpv lebih besar dr myvi?? kesimpulan nya??? sempit???????? hehehehe

    40. apelerkorang says:

      warna putih tu perg lawa kalu masuk bodykit…mcm kak wish lak

    41. Rapoo says:

      sekarang dah tiga tahun lanyak MYVI, saya puashati ngan keupayaan enjin & keselesaan die, selalu naik hiway maintain 110-140kmh, selalu merayap kat klang valley & cuti2 malaysia tanpa sebarang masalah.. sekarang ni keluarga dah membesar dan kekadang teringin nak bawak xtra penumpang, kalo MPV perodua ni berharga bawah 60K pasti saya book. tapi bile nak keluarnya?

    42. xdomaknonyo says:

      aku nak tengok gambar interior untuk gear manual,macamana agaknya..mesti kat tengah2. yang aku tau kalau auto pakai foot brake kalau manual pakai hand brake…….betul ke

    43. DR cari MPV says:

      engin apa ya….
      ada sistem keselamatan VSC juga ke….

    44. norman says:

      Hmm kalau harga bawah 65k teringin jugak.My shopping list untuk thn depan kalau gaji naik,bonus etc..Nak angkat Wish baru,Stream,Peugeot 308cc turbo 1.6 ataupun Subaru Exiga standard,Kalau tak Exora ataupun MPV ni.Starex tu dlm kategori van bukan ori MPV.Pada pendapat jujur gua Innova tu pun sama.

    45. sensei81 says:

      Engine 1.5 DVVT sama dengan toyota avanza 1.5 109 hp, transmission options ada auto dan manual. Dua2 ada basic dan full spec. Kerb weight dia slightly 1050 kg je. Kalau dinisbahkan power kepada berat, perodua mpv ni boleh menjamin penjimatan minyak. Syarat bila bawak kena tak gelojoh sgt. Rase2 manual lag jimat sbb bila banding myvi auto aku dgn myvi manual member die punye fuel consumption banyak beza, manual mmg jimat giler. Apa pun tengok korang punye driving habit, kalu asyik floor padel jer keta ape pun tak jimat. Anyway aku dah tak sabar nak sambar satu yang manual punyer. Perodua rocks keta senang maintain.

    46. beach boy PD says:

      cun gak standart.. klu dpt kat org malaysia comform dia nak comvert punya bru nampak sporty.. tak caye tengok la nanti….

    47. Anifputeh says:

      tengok luaran sama mcm passo tu tp interior lain sikit terutama pada gear yg lurus, susunan meter dan radio. Biasa le ubah sikit takut kena kutuk pulak. Pasal belakang rasanya tiada masalah sb leh letak spoiler sama mcm mpv lain.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)