- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • DIY CARA TUKAR BULB LAMPU KERETA REAR PLATE NUMBER LIGHT REPLACEMENT HOW TO CHANGE
  • Perodua ALZA – Carpet Hadapan Automatik Basah Bila Hujan Kenapa?

    Alza saya ada kebocoran air,,, carpet hadapan , kiri dan kanan basah bila hujan….saya hanya perasan bila saya memakai alas getah lutsinar,,, (wap air penuh di bawah alas getah tersebut) then baru saya check… carpet basah … ianya  basah bila hujan.. (dalam keadaan parking dan begerak)

    2) saya dah hantar SC untuk pemulihan (1st time).. tapi hasilnya sama jugak.. bila hujan srill basah,, tapi tahap basah berkurangan di bahagian driver.. tapi di bahagian co driver still basah.. …

    3)So saya just hantar SC tadi 0.5.11.12 .. (2nd time) dan alza telah di periksa dan still ada kebocoran…(bumbung) tapi kenapa boleh bocor? kepada yg pernah menghadapi masalah tersebut,, pls share with me.. 

    4) saya telah meminta gantian carpet baru, minta lantai besi di cuci dari sisa air (karat maybe) sebelum pemasangan carpet baru..(3 minggu dah mintak carpet .. – stock tak der kata SC)

    5)Perodua customer service call kata: maybe pemasangan tinted menyebabkan kebocoran, maybe jugak pemasangan alarm buzzer,, (boleh ke jadi cam tu.. help me pls)

    5)arrrghhh,, tired nak ulang alik SC… besok kerja naik teksi….

     

     

    By: zab

    Please follow and like us:

    kdi

    Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das! Terima kasih! =) Yg benar, Brader K Majalah Kereta Malaysia - kereta info

    9 Responses

    1. MOHD ALI BIN SABTU _ says:

      Salam…sy br shj ke sc jb ari ni…produa kenal pasti disebabkan penyambungan wayer alarm yg meninggalkan kesan koyakan yg amat kecil…tanpa di silicon…so pas ni sy nak pi cr balik kedai exsesori chempion..hati2 dgn pemasangan tersebut….karpet lantai dr produa harga 480….booking

    2. kdi says:

      Mohd ali, terima kasih kerana berkongsi.. pengguna internet seperti inilah yang kita mahu.. bukan sekadar bertanya.. malah memberi pengalaman..

    3. Zulpontian says:

      Saya juga megalami masaalah yg sama kapet produa alza setiap kali hujan basah..dan bertakung…bawa g produa..jawapan wayer alarm penyebab..so wayer alarm.tu masa ambik keta produa yg pasang..skrang ni kereta saya ada jaminan 5 tahun..atas masaalah ini kapet menjadi bau masam…xselesa betol..ada kah penukaran karpet oner kereta yg kena keluarkan duit..atau atas waranty..

    4. mohd ali says:

      kdi…time kasih…saya cube bantu kengkawan…mase kes tu, saya puas bertekak dgn diler2 ni…die kate yang sana salah, yg sisni kata yang sinun salah…last2 sy jump dgn manager perodua balakong…sing kot die…nasib die kasik coll kita…masalah die x blh nak cover utk buat clim sbb sy dah potong carpet tu mase saya cuci sendiri…geram punye pasal…so sape yg kene mcm tu gak…sabar bnyk2 dan terus del dgn mana2 manger utk buat cover warrenty…insyallah dapat…tp penutup getah yg akan diganti tu kene caj la…dlm 10 heggt ke bwh…

    5. JOE says:

      PERODUA MYVI SE 1.5 CC LAGI BEST KELUARAN TAHUN 2013 KEPUNYAAN WIFE SAYA JUGA MENGALAMI BASAH BILA HUJAN MASA PARKING DAN BERGERAK. AIR LAGI BANYAK BERTAKUNG BILA HUJAN LEBAT DI BAWAH KARPET SEBELAH SEAT PENUMPANG SEBELAH DRIVER. 2 KALI HNTAR KE SC PERODUA.. MASALAH SELESAI MASA SEBULAN SELEPAS BELI..DORANG MULA CAKAP AIR DARI OVERFLOW AIRCOND. SAYA DAH FADE UP SAYA XHANTAR LAGI.. SYA CEK SENDIRI BILA CEK RUPANYA AIR MASUK MELALUI GETAH CERMIN HADAPAN BERDEKATAN VIPER..MASUK MELALUI PENJURU SEBELAH PENUMPANG DRIVER. SAYA TEST DENGAN MELETAKKAN HOS DAN CURAHKAN AIR DITEMPAT CERMIN HADAPAN AIR MENGALIR MASUK KE DALAM.SAYA TERPAKSA BUKA SEMUA KARPET , SEAT SENDIRI UNTUK DICUCI KERANA KOTOR DENGAN BAU MASAM.MENIMBULKAN BAU YANG KURANG SELESA.DAN BERDAKI.SAMPAI SEKARANG SAYA BELUM PASANG BALIK KARPET.KERANA TEMPAT ITU MASIH DIMASUKI AIR. YANG MENYUKARKAN SAYA ADALAH AIR MASUK DI PENJURU BERDEKATAN FENDER . KAWASAN ITU DIBALUT KARPET APATAH LAGI BERDEKATAN AIRBAG MENYUKARKAN SAYA MENANGGALKAN DASHBOARD.AIR MASUK MELALUI LUBANG DI PENJURU BONET TERSEBUT.SAMPAI SEKARANG MASIH BELUM SETTLE.SYA PERLU MEMBUKA JUGA DASHBOARD SUPAYA LEBIH JELAS KELIHATAN DIMANA AIR ITU MASUK.

    6. JOE says:

      ***RALAT: MASALAH XSELESAI . BARU PAKAI SEBULAN DAH ADA MASALAH.

    7. Aku bru taw says:

      Joe.. Kes awk sme cam sy.. Dan masalah sy dh setel.. Cube tanggal kan 2 viper depan (berhati2 sbb alza pki klip sje, salah care klip leh patah of cos tak leh pasang nnt) .. Kemudian tanggalkan cover itam panjang situ.. Tgk kt hujung penjuru kiri dan kanan.. Ade lubang kecil (lubang bagi aliran air yg turun dh cermin depan keluar ke tepi tayar depan) .. Mungkin lubang tu tersumbat sbb daun dll.. Cuci kawasan tu bersih2.. Tp sbelom nk cuci tutop lubang angin aircond yg terletak berdekatan ngn lubang kecil sebelah kanan).. Air masuk melalui lubang tu bile lubang kecil hujung penjuru tersumbat.. Klu tak taw nk bukak minta tolong pomen bengkel, dia leh buat dari tanggal, cuci smpai siap pasang semula.. Upah je tak smpai rm20.. Dah tanggal kn cover itam tu bru taw.. Tembak ngn angin.. Bilas ngn air.. Lancar je air keluar melalui lubang kecil tu.. Masalah selesai.. Masalah carpet berbau sbb dh lembab.. Ko hantar je kt carwash.. Suruh cuci kerusi n carpet sekali.. Kos rm180.. Dorg ade vacum yg leh sedut air.. Pandai la dorg jemur sume tu sampai kering.. Time ko nk hantar ke carwash tu bia la ari panas terik ye.. Nasihat aku buat pemilik alza.. Jgn park kereta korg kt bawah pokok.. Jgn kn daun, ranting kecik pn aku jmpe mase bukak cover itam viper aku.. Bende tu masuk melalui viper dan lubang angin cover tu.. Sekian selamat men diy ye

    8. Aku bru taw says:

      Joe.. Kes awk sme cam sy.. Dan masalah sy dh setel.. Cube tanggal kan 2 viper depan.. Kemudian tanggalkan cover itam panjang situ (berhati2 sbb alza pki klip sje, salah cara klip leh patah of cos tak leh pasang nnt).. Ko kn nmpak kt hujung penjuru kiri dan kanan ade lubang kecil (lubang bagi aliran air yg turun ke cermin depan keluar ke tepi tayar depan) .. Mungkin lubang tu tersumbat sbb daun dll.. Cuci kawasan tu bersih2.. Tp sbelom nk cuci tutop lubang angin aircond yg terletak berdekatan ngn lubang kecil sebelah kanan).. Air masuk melalui lubang tu bile lubang kecil hujung penjuru tersumbat.. Klu tak taw nk bukak minta tolong pomen bengkel, dia leh buat dari tanggal, cuci smpai siap pasang semula.. Upah je tak smpai rm20.. Dah tanggal kn cover itam tu bru taw.. Tembak ngn angin.. Bilas ngn air.. Lancar je air keluar melalui lubang kecil tu.. Masalah selesai.. Masalah carpet berbau sbb dh lembab.. Ko hantar je kt carwash.. Suruh cuci kerusi n carpet sekali.. Kos rm130.. Dorg ade vacum yg leh sedut air.. Pandai la dorg jemur sume tu sampai kering.. Time ko nk hantar ke carwash tu elok nyer ari panas terik ye.. Nasihat aku buat pemilik alza.. Jgn park kereta korg kt bawah pokok.. Jgn kn daun, ranting kecik pn aku jmpe mase bukak cover itam viper aku.. Bende tu masuk melalui viper dan lubang angin cover tu.. Sekian selamat men diy ye

    9. Aku bru taw says:

      Korg hantar kt perodua atau bengkel yg jns ketok (elok nyer hantar kt bengkel yg korg kenal).. Alamatnyer beratus la korg kne.. Ikot je step aku nie.. Tp kes aku nie mase kereta parking pastu hujan lebat.. Bukan kes ari tak hujan korg driving n on aircond kemudian basah.. Klu kes basah mse on aircond mungkin pasal air aircond masuk n basah kt carpet bwh dasboard dekat tengah2 tiang gear.. Mungkin sbb hose air aircond tercabut atau tersumbat.. Yg ni aku cadangkn jgn buat sendiri.. Sbb alza pakai transmission control cable yg di pasang betul2 dekat ngn salur getah air aircond.. Transmission nie tak bole tersentuh sikit pn.. Klu tersentuh silap aribulan gear korg tak betul.. Dia ade sensor dgn gearbox.. Sbb aku dh kne.. Sbelom aku taw yg pasal cover itam viper tu.. Akibat dgr ckp membe utk cek hose aircond.. Aku tersentuh lepas bukak cover tiang tgh tu.. D drive aku tak display woo.. Bole gerak tp jd bengong.. Tetibe ade sleep mse nk gerak pastu gerak slow je.. Naek bukit paling haru.. Better ko hantar kete cek hal basah tu kt bengkel servis aircond.. Klu byk duit anta ke perodua.. Ko nk taw harga transmission control cable tu berapa.. Rm 114 barang sje tu pn kt shoppe.. Kt perodua aku tak taw.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)