- Latest in kereta dot info Malaysia :
 • ENGINE RPM NAIK DAN GEARBOX BUNYI MERAUNG MASA TURUN BUKIT – NORMAL ATAU PROBLEM?
 • PENGGUNAAN BLIND SPOT MIRROR PERLU DIWAJIBKAN BAGI SETIAP KERETA UNTUK ELAK KEMALANGAN

  Apa pandangan anda? Blind spot mirror alat penting yang sering diabaikan penggunaannya namun ia adalah alat kecil yang wajib dan perlu dipasang pada setiap kereta. Sepatutnya ia diwajibkan dari segi undang-undang untuk dipasang pada semua kereta di Malaysia sama ada di peringkat pengeluaran di kilang ataupun oleh pengguna sendiri.

  Banyak kemalangan telah berlaku akibat dari blind spot area yang mana kawasan titik hitam di sebelah belakang kiri dan kanan kereta. Cermin sisi atau side mirror kereta kebanyakannya gagal memberi pandangan sisi belakang yang cukup luas untuk pemandu memerhati kenderaan yang datang dari sisi.

  Kebanyakan kes kemalangan berlaku antara kereta terhadap motor berlaku akibat blind spot area ini. Jika cermin blind spot dipasang di tempat yang betul, pemandu kereta lebih alert dan nampak setiap kenderaan yang lalu di sisi sebelum mula membelok.
  Kedudukan yang paling ideal bagi blind spot mirror adalah di bahagian dalam kereta sama ada pada sebelah tingkap pemandu atau pada rear view mirror seperti dalam gambar di atas kerana ia lebih jelas dan sudutnya menghala ke titik hitam sisi kereta yang tidak dapat dilihat melalui side mirror.

  Jenis blind spot mirror yang terbaik adalah juga seperti gambar di atas di mana ia boleh dilaras kepada sudut tertentu supaya jelas menunjukkan blind spot area. Bukan jenis bulat yang fixed dan tak boleh laras. Jenis bulat selalunya terlalu cembung yang menyebabkan imej pantulan terlalu kecil untuk dikesan.

  Tidak digalakkan meletakkan blind spot mirror pada side mirror kerana ia mengganggu penglihatan maksimum pada side mirror kereta.

  Blind spot mirror, ianya kecil, berharga hanya sekitar RM10 sepasang namun mampu menyelamatkan nyawa dan kereta anda dari kemalangan.

  Please follow and like us:

  kdi

  Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das! Terima kasih! =) Yg benar, Brader K Majalah Kereta Malaysia - kereta info

  1 Response

  1. Norman says:

   Ada 100 cermin titik Hitam pun kalau perangai mcm sakai pun tak guna

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  error

  Please spread & share :)