- Latest in kereta dot info Malaysia :
 • ENGINE RPM NAIK DAN GEARBOX BUNYI MERAUNG MASA TURUN BUKIT – NORMAL ATAU PROBLEM?
 • MULTI STOREY ROTARY TYPE AUTOMATIC PARKING @ KUALA TERENGGANU

  Last year, July 2010 we already posted about mechanical car park in Petaling Jaya.It was the first mechanical car park in Malaysia but only for a 3 month trial until Sept 30, 2010. The RM250,000 three-level-three-row facility can accommodate seven vehicles, with an hourly parking charge of RM1.50 from 8am to 6pm. From 6pm to 9pm, there is also a RM1.50 charge per entry.The mechanical car park already popular in the US, Japan, China and Taiwan.You can view our previous topic by click the link below.
  http://kereta.info/xizi-iuk-mechanical-car-park-at-petaling-jaya/

  For today we would like to post about Multi Storey Rotary Type Automatic Parking which already operated in Kuala Terengganu.This rotary type of automatic parking system already popular in UK and Japan.

  MULTI STOREY ROTARY TYPE AUTOMATIC PARKING @ KUALA TERENGGANU

  Location: Jalan Batas Baru, Kuala Terengganu.

  Cost:RM9.8 million.

  Can Accomodate 200 cars and 32 MPVs at one time.

  Read more news below.

  SISTEM PARKING AUTOMATIK ‘ROTARY TYPE’ DI BANDAR TERENGGANU

  Tempat Parkir Bertingkat Automatik (Rotary Type) mula beroperasi di Jalan Batas Baru, Kuala Terengganu pada 3 Februari 2011 lalu.Tempat parkir ini yang menelan belanja RM9.8 juta mula dibina pada 9 Mei 2010 dan siap sepenuhnya pada Disember 2010.Cetusan idea Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Haji Ahmad Said mampu menyelesaikan masalah tempat letak kereta khususnya di Bandar Raya Kuala Terengganu.

  Parkir itu itu mampu memuatkan lebih 200 buah kereta serta 32 buah kenderaan pelbagai guna(MPV) pada suatu masa. Bayaran untuk satu jam pertama ialah RM2.50 unit dan jam seterusnya hanyalah RM1.00. Bagi menyewa secara bulanan ialah RM150.00 sebulan. Masa operasi, Sabtu hingga Khamis dari jam 700 pagi hingga 600 petang,manakala hari Jumaat (tutup).Parkir ini juga dibawah seliaan Majlis Bandaraya Kuala Terengganu dan merupakan untuk kemudahan rakyat.

  Kelebihan-kelebihan menggunakan sistem parkir automatic jenis “rotary” adalah :-

  • Menjimatkan penggunaan tanah

  Dapat memuatkan 10 buah kereta dengan menggunakan luas dua buah kereta.

  • Menjimatkan masa

  Pemilik hanya perlu meletakkan kenderaan di ruang kosong tanpa perlu berpusing berkali-kali seperti di dalam parkir bertingkat biasa.

  • Aspek keselamatan

  Pemandu khusunya wanita tidak perlu menaiki lif atau tangga atau berjalan jauh untuk keluar seperti di dalam bangunan parkir bertingkat biasa.

  • Memudahkan

  Pemandu hanya perlu meletakkan kenderaan di ruang yang tetap dan sistem akan memutarkan ruang parkir yang kosong untuk kenderaan seterusnya.

  Menurut Datuk Bandar, Dato’ Azlan Dagang sistem itu berkonsepkan “Merry Go-Round” idea Menteri Besar menggunakan teknologi Korea.Katanya,pelanggan akan dibekalkan dengan e-kad untuk menyimpan dan menuntut balik kereta yang disimpan.

  Please follow and like us:

  iz

  Majalah kereta Malaysia Test drive review Review kereta di Malaysia

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  error

  Please spread & share :)