- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • LEXUS RC 200T
  • MASALAH SPORT RIM BESAR TAYAR SANGKUT – DIY BODY FENDER ROLLER – LIPAT WHEEL ARCHES

    Masalah tayar sangkut pada kepingan body fender kereta kerap berlaku pada kereta yang dilengkapi sport rim dan tayar besar. Selain menukar suspension, spring dan menambah ketinggian kereta, cara DIY lain masih boleh digunakan iaitu dengan melipat body fender pada wheel arches bay.

    Selalunya tayar belakang lebih cenderung untuk sagat pada body fender. Jika geseran hanya sedikit apabila kereta lowered akibat ramai penumpang maximum, anda boleh lakukan lipatan body fender atau juga dikenali dengan nama fender rolling.

    [youtube:https://www.youtube.com/watch?v=uXjL2G_QpjQ 425 344]

    MASALAH SPORT RIM BESAR TAYAR SANGKUT – DIY BODY FENDER ROLLER – LIPAT WHEEL ARCHES

    Video cara membuat fender roll di atas sangat mudah dilakukan. Hanya memerlukan kayu besball atau baseball bat dan lagi bagus jika digunakan bersama heat gun untuk mengelakkan body fender paint dari tercabut. Ape yang penting dalam proses ini adalah keberanian.

    Tidak perlu membuka tayar dan ketuk seperti yang dilakukan kebanyakan kedai tayar. Menggunakan baseball bat lebih mudah dan cepat.

    Ada juga alat khas yang dipanggil fender roller lips forming tool atau fender bender tool. Namun ia agak mahal untuk dibeli.

    Selamat mencuba!
    Kongsikan pengalaman anda di sini.

    Please follow and like us:

    kdi

    Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das! Terima kasih! =) Yg benar, Brader K Majalah Kereta Malaysia - kereta info

    15 Responses

    1. Mohd Ridzuan Bin Ibrahim says:

      Saya pakai tayar 195/55 rim 15 untuk saga BLM saya. Masih ada geseran sekiranya bawa penumpang dan buat corner walaupun telah diketuk.

    2. kdi says:

      Mohd ridzuan, pakai tayar 50.. letak buffer spring or tukar absorber keras sket

    3. viki says:

      hi… saya pakai rim 15 utk wira aeroback. Fender depan ada geseran dengan tayar masa buat corner & bawa penumpang. klau pakai buffer still ada problem ke?

    4. kdi says:

      viki, try n error. lain kereta lain respon.

    5. ben says:

      cuba la custom kan stopper. setakat roll fender tak cukup bila bumping kuat sangat.

    6. azimee says:

      sape taw kdai area shah alam yg boleh buat roller fender?

    7. mark says:

      minta tolong..siapa tau bengkel potong fender belakang iswara d area kajang …belakong?

    8. faizal says:

      salam…sy pkai myvi…rim vossin 7.5 jj…mslh skrg sy kena kt tayar belakang…sy pkai spring sport…tp absorber standard…bila bumping tayar akan sagat fender…aritu dh pecah 2 bijik tayar…mintak tlg otai2 bg nasihat…

    9. Dee says:

      Saya pakai saga lmst,pakai rim 15 inci belakang sangkut Ade x kedai yg boleh buat fender atau arch belakang boleh tlg bagi tahu

    10. Ezz says:

      Trailing arm bush pecah…perlu tukar

    11. Robert says:

      Setelah saya pakai spring lowed tayar selalu kena fender boleh terangkan sikit.

    12. loy says:

      Saya pakai Wira..15 8jj rim rota…Absober standart…
      Naek lebih sangkuT fender blakang…adakah ai perlu adjustable??tade cara laen selaen adjustable ke???masok spring kereta laen ke….

    13. amir says:

      sebenar nya..yang bnyk beri kesan adalah nombor et..kebanyakan rim cantik2 yg di jual …nombor et dia kecil..sebelum tukar rim..kena ambil tahu apa specs rim standard…jika et50….elak kan dari ambil et yg terlalu jauh kecil nya…

      Baik, lain kereta..lain specs saiz ruangan tayar..fender perlu di wide kan….spring perlu keraskan(atau tukar spring sport)…jgn terlalu lowed…

      kena ingt kita modified kereta..perlu ada ilmu serba sedikit..apa2 nak tnye leh emel sy

    14. kamal says:

      kat mlk ade tempat yg bole modified fender iswara sedan tak??

    15. Azuan ismail says:

      Salam tuan yg mulia..ada beberapa bnda yg nk tnya pakar2 kereta ni..sy guna saga flx..mslh pertama..dr beli..mula2 beli tahun 2012..rim besi 13 laaa..bila speed laju raya mcm goyang..lenggang lenggok..mcm dangdut pulak..mmg xselesa bwa laju..so sy tkr spring sport..tpi mslh nya keras amt..sakit dada bila tayar hendam lubang/jmbatan2 di jln raya..so sy tkr semula pd ori..back pd asal jgk lah..sy tukar sport rim..tapi sy lupa agknya msa tu rsa mcm mna bilq speed..sy tukar tahun 2016..cma skrg mmg rsa x selesa sgt bila speed lbih dari 100..mcm goyang kiri kanan..kbetulan pula tyr belakng sy arini dh mkn sebelah dalam..so apakah msalh sbnrnya tuan.mslh [email protected]@lain2 mslh…terima kasih..pnjng pula soalan..siap cite lg..ikutkn byk lagi nk tnya..hehehe..tq boss

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)