- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • Wheel Size Vs Tyre Size: Which Tyre Size Best Or Suitable For Your Sport Rim Width? – Saiz Tayar Dan Rim Sesuai
  • Kia Sportage 2003 Immobiliser Problem

    kia sportage 2003

    assalam semua..

    saya baru memiliki kia sportage 2.0A tahun 2003..dibeli dari Bentayan Auto di gombak..

    gambar diatas bukan kereta saya..hanya sekadar gambaran kepada anda semua..

    Masalahnya..

    Hari Pertama beli – OK, sedap bawak. Gombak ke Kelantan.

    Hari Kedua – ‘Check Engine” indicator menyala, pergi Scan ODB (RM60) – Immobiliser Problem, Reset Immobiliser di TH Hing Motor, Kelantan(RM800)…ok. Total Cost RM860.

    Hari ke-3,lampu panel meter padam.

    ke-4, ke-5  – OK

    Hari ke-6, ‘Check Engine‘ indicator nyala lagi, scan OBD, Immobiliser problem.

    Soalan :

    1) Berapa cost reset Immobiliser kia sportage? harga RM800 sekali reset xmasuk akal..

    2) Bagaimana cara nak Bypass Immobiliser? Dimane?

    3) Berapa harga Immobiliser unit baru?

    4) Saya Tinggal di kelantan, ada sesiapa tahu bengkel yg bagus…

     

    nk sms pn boleh : 012-7352686

    By: roy

    Please follow and like us:

    kdi

    Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das! Terima kasih! =) Yg benar, Brader K Majalah Kereta Malaysia - kereta info

    6 Responses

    1. isadeen says:

      saya mempunyai masalah sama juga kiasportage 2.0 tahun 2002. Saya nk tahu saudara dah repair ke kereta saudara..masalah kereta saya ialah tak bolehstart kerana lampu immobilazer tak menyala..sebelum nya lampu immobilaser tu lembab nak kluar lampu tapi keluar juga bila kita bukasuis lama lama..tetapi sekarang ni terus x kluar. dan engine x bleh start..so sayatanya mechanik dia kata immoblie rosak atau kunci cip yg rosak..tapi belum buat apa apa lagi..apa pendapat saudara

    2. Wan Rz says:

      Salam..en isadeen masalah saya pon sama macam tuan..sya kena pon september thjn lpas sehingga hari ni x bleh brjalan2 lagi kereta saya..so tuan dh dapat selesaikan ke. Harap dapat kongsi jalan penyelesaian immobiliser ni..tq

    3. Roy says:

      Ok, berkenaan masalah immobilizer tu Alhamdulillah settle selepas reset.. enjin boleh dihidupkan tetapi indicator Check Engine sering menyala. Di antara faktor Check Engin menyala adalah :

      1) Terdapat kotoran pada Iddle Air Control Valve (IACV), maka valve tidak dapat membuka & tutup dgn sempurna. Penyelesaian : Tanggalkan IACV, tonggengkan ke bawah, spray dgn dwd40 & cotton bud. Lap hingga kering & pasang semula.

      2) Minyak enjin berkurangan. Tambahkan sehingga paras yg ditetapkan.

      Diatas adalah sebahagian dari pengalaman Sy Bersama kia sportage Sy, Semoga maklum ini dpt membantu tuan2 semua.

    4. Roy says:

      Assalam… sedikit perkongsian bersama, masalah enjin tidak boleh start.. crank ada tetapi enjin tetap gagal dihidupkan..
      Kebiasaanya disebabkan oleh 2 faktor :
      1) minyak tidak sampai – fuel injection atau pam minyak gagal berfungsi atau juga fuse terbakar.
      2) tiada api (spark).
      …tetapi pada Sportage saya : kedua2 faktor diatas telah Sy periksa, tiada masalah, namun engin masih gagal dihidupkan…
      maka Langkah seterusnya…
      …. saya Cuci & servis bodycam serta ICAC…
      Alhamdulillah… enjin sudah boleh dihidupkan & pickup bertambah..
      Semoga pengalaman saya ini dpt membantu tuan2 semua… sekian.

    5. wan abd aziz says:

      wan
      masalah sy injin mati tiba2.start semula hidup dh tukar fuel pump dgn penapis minyak ok sekejap ..skrg dia buat pulap injin mati bila masuk gear..

    6. Wan says:

      Saya mencari fullset enjin wiring kia sportae 2007 ke atas yg tak menggunakan immobilizer..klau ada yang nak mnjualnya harap menghubungi saya 0124967027

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)