- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • MODIFIED HONDA CITY RS 1.0 TURBO 2020
  • FUEL PRICE INCREASE AGAIN! RON 95 AT RM1.80 & RON 97 AT RM2.05

    Proud to be Malaysian? This is what we get just after 52 years of Merdeka, the fuel price increased to RM1.80 for RON 95 and RM2.05 for RON 97. Majority of petrol station now selling more RON95 compared to RON 97. Some people complaining bad performance experienced when using RON95 but some says it has no effect at all. Why should our government increase the fuel price?
    FUEL PRICE INCREASE AGAIN! RON 95 AT RM1.80 & RON 97 AT RM2.05

    FUEL PRICE INCREASE AGAIN! RON 95 AT RM1.80 & RON 97 AT RM2.05

    Read full news from NST below:

    FUEL PRICE INCREASE AGAIN! RON 95 AT RM1.80 & RON 97 AT RM2.05

    PETALING JAYA: The environmentally-friendly RON95 petrol will be sold at RM1.80 and the higher grade RON97 at RM2.05 beginning 1 September 2009.
    Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism Minister Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, in making the announcement yesterday, said the RON97, which was sold at RM1.80 until yesterday, is premium grade.
    He also said the sale of RON92 would be discontinued as only five per cent of motorists used it.
    It was earlier announced that RON95 would be sold at RM1.75 while the premium RON97 would be sold at RM2 from this month. Many petrol stations have already started selling the two grades at RM1.75 and RM2, respectively, since mid-last month.
    Ismail said the upward revision of the prices was necessary as the global crude oil price had doubled since the announcement by former minister Datuk Shahrir Abdul Samad in March that RON95 would be sold at RM1.75.
    “He made the announcement based on last December’s price.
    “The global crude oil price has increased 102 per cent since then,” Ismail said at the Nationwide RON95 Launch here.
    He said the government expects to reduce the petrol subsidy by RM420 million per year with the introduction of RON95 as its subsidy price was lower, 38.81 sen per liter, compared with the subsidy for RON97, which was 42.72 sen per litre.
    “In fact, the price of RON95, going by world markets, is RM1.89 per litre. But the government does not want the people to feel the rise so it has set the price at RM1.80.”
    He also said there was no guarantee that fuel prices would not be revised further this year.
    Please follow and like us:

    kdi

    Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das! Terima kasih! =) Yg benar, Brader K Majalah Kereta Malaysia - kereta info

    45 Responses

    1. apa2 ajer says:

      harap je jd pengeluar minyak tapi harga runcit minyak mengkedarah, cekik rakyat 1 Malaysia. lepas tu bg alasan takut penyeludupan. alasan paling bodoh di dunia. harga minyak di negara yg volume pengeluaran lagi kecil berbanding Malaysia, lagi ramai penduduk berbanding Malaysia dan lagi miskin berbanding Malaysia minyaknya harga x sampai pun RM 1.00/ liter.

    2. Peja says:

      Ape la kerajaan ni,kuat mnipu rkyt,klu dia rsa dia nk klah election nti,wtlh g2 lg,ak dh brasap nih!!

    3. Hadiah sambutan merdeka dari kerajaan.

      pengguna jalan raya malaysia kini menggunakan minyak yang lebih murah dengan harga yg mahal supaya kerajaan dapat save 33juta dari subsidi minyak.

      http://kereta.info/government-to-save-rm33-million-subsidy-with-ron95/

    4. Norman says:

      Singapore naik lagi dasyhat.RON95 sampai $1.85 dan 98 sampai 2.02

    5. Joko says:

      entah lah tak paham lah, sebab Petronas telah mencatat sejarah apabila diletakkan pada tangga ke lapan dalam kategori keuntungan terbanyak sepanjang tahun 2008 oleh Fortune Global. Keuntungan melebihi Rm200 bilion setahun.. lagi mau naik halega ka, lugila ?

    6. Lily says:

      Smlm kn,buat p’tama kali aku g isi myk ron 95 ni.Sblum tu aku tnye gak bdk pam ni.Apa bze ron 95 dgn ron 97?Die ckp hrga..pastu kalo pkai merc atau kreta yg mhal2 prefer pkai ron 97,utk enjin lbh thn?abis tu kreta buatan m’sia x blh pkai 97 ke?lg ape bze die ek?aku cnfius ni..Eh,sblum ni hrga myk brapa seliter ek?aku dh lupa..mkna brapa cen naik?

    7. Nik says:

      aku pun risau gak mule2 nak isi ron95 kat BLM ni sbb sblm ni memang duk isi ron97 je…aku gune shell…tapi smlm for the 1st time jugak aku dah tuang minyak kuning dlm tengki kete…hopefully xde ape2 la..sayang wo!

    8. eriz says:

      ni ape la cite harge RON95 RM1.80…dulu kater RM1.75….RON97 RM2.00…menyampah betol lah aku kalo mcm ni…baik maintain RON97 dgn harge yg same tanpa kerajaan menjimatkan subsidi minyak 33juta…ape la manfaatnye kerajaan jimatkan subsidi minyak nih…cube la bgitau aku…pening woo mcm ni….

      mggu lepas wat pertama kalinye aku tuang RON95 kt kete gen2 aku,bagi aku performance mcm biase je…tak byk beza…terfikir gak aku nk tuang…sayang woo…ingat nk bg minyak mahal kt kete bg performance power…tp harge lah plak…tp takpe la sbb nk jimat…mase aku tuang minyak tu ade mamat cina ni naik waja,dia tanye aku…”lu punya keleta muleh pkai minyak balu ka?(RON95)”, tanye si apek tu kt aku…aku pn jawap la…”boleh ma…takde hal punye,RON95 semua kete proton bleh pkai”…balas dia..”sy ingat sy punya keleta talak muleh pkai wo…”,….dlm hati aku,syg jgk org nk tuang minyak bwh RON97 kt kete selain aku….korang pn ape kurangnye jgk ek…

    9. tres says:

      biasaklah satu malaysia…rakyat didulukan merana…pencapaian tak ke mana pun….

    10. mat says:

      miyk downgrade.. tp rega mahal… aduii… patut biar la kt 1.75… tkleh nk budget gak la kmdnnya…

    11. Jay19 says:

      semalam aku pn isi minyak primax ron 95.. kat kete satria neo cps aku..seharian aku drive dari jb ke perak..aku rasa biasa je mcm minyak ron92.. ke mcmner perbezaan dia??

    12. apisZ says:

      Haha.. Dah tibe mase t0k brubah.. Dulu pki ron97 nk pki shell vpower racing pikir 2-3 kali skang nk pki ron97 biasa p0n da pikir 18 kali nk pki ke x.. Gud job gov.. Draconation is back! Inilah hadiah kemerdekaan ke 52. Syabas gov..

    13. hairee says:

      Hai laaa…. najib2 … baru jer aku nak puji kooo . kita tgk la PRU ker 13 nanti apa jadi .

    14. hadi says:

      mula2 keliru juga nak isi yg mana..bila bc forum2 mcm2 plak pandangan yg berbeza..sudahnya aku isi ron97..tu pun tanya kat pekerja pam minyak caltex..
      ron?? rosnah+najib= ron

    15. hadi says:

      singapore naik pun tgk la gak pendapatan minima sebulan pekerja diaorng berapa…kat malaysia ni masih ada lg gaji yg dibawah paras kemiskinan..yang miskin lg susah yg kaya terus2 san cekik darah..dasar kapitalis!

    16. hadi says:

      Ada orang menyatakan petrol A lebih baik daripada petrol B atau minyak B lebih bagus daripada bahan api C. Adakah itu benar?

      DI Eropah, klasifikasi keseragaman kelas bahan bakar petrol dibahagikan kepada tiga kelas utama. RON91, RON95 dan RON98. Pembahagian itu dibuat berdasarkan jenis keperluan bahan bakar yang diperlukan pada setiap jenis enjin berlainan pengeluar.

      RON91 dicipta untuk enjin yang mampu menerima petrol berplumbum, RON95 untuk petrol tanpa plumbum yang juga disebut petrol premium dan RON98 atau disebut juga sebagai Super Plus atau Super Premium.

      Bermula 1 September ini, klasifikasi penjualan minyak petrol di negara ini akan diselaraskan kepada dua jenis RON (Research Octane Number) iaitu RON95 dan RON97.

      Dalam jangka masa kurang dua bulan dari sekarang, RON95 akan menggantikan RON92 yang berharga RM1.75 seliter, manakala RON97 akan menjadi petrol premium pada harga RM2.

      Apakah kesannya kepada pengguna? Sebenarnya, banyak yang perlu diketahui tentang asas RON itu sendiri.

      Di seluruh dunia, pencemaran bahan api fosil telah meningkatkan kesedaran umum. Justeru itu, kualiti bahan bakar ditingkatkan. Jurutera bertungkus lumus memikirkan idea untuk mencipta enjin dengan sistem pembakaran moden yang mampu beroperasi menggunakan petrol spesifikasi RON yang dibangunkan. Kandungan sulfur juga diminimumkan.
      Adakah semua petrol RON95 sesuai dengan kereta anda? Bagaimana mengetahui kesesuaian tersebut? Langkah paling mudah adalah melihat pada penutup petrol.

      Jika ia tidak dinyatakan, rujuk buku panduan kenderaan. Biarpun begitu, tidak semua pengeluar kereta menulisnya dalam bentuk angka. Sebahagiannya ditulis dalam istilah leaded dan unleaded.

      Jangan khuatir, majoriti petrol yang dijual di Malaysia (termasuk RON92) adalah petrol jenis tanpa plumbum (unleaded). Adakah RON97 lebih baik daripada RON95? Secara teorinya, ya tetapi secara paraktiknya, tidak. Petrol RON95 di stesen A mungkin lebih baik daripada petrol RON97 di stesen B.

      Perlu diingatkan bahawa setiap petrol yang dijual oleh Petronas, Shell, BHP, Esso, Caltex dan Mobil adalah tidak sama. Setiap syarikat mempunyai ramuan tersendiri untuk meningkatkan keupayaan kualiti petrol masing-masing.

      Techron, Primax dan Infiniti merupakan antara petrol yang dihasilkan menerusi kajian dan pembangunan yang serius. Anda mungkin biasa menonton iklan bagaimana petrol di stesen A berupaya membersihkan enapan karbon pada injap dan omboh. Adakah ia sekadar gimik?

      Adakah petrol RON95 berkualiti rendah? Ini adalah pandangan yang salah. RON berkaitan dengan campuran dua unsur asas iaitu oktana dan pentana yang melengkapkan sifatnya menjadi bahan bakar petrol.

      RON95 bermaksud 95 peratus kandungannya adalah oktana dan selebihnya pentana. Begitu juga dengan RON97 iaitu hanya tiga peratus pentana dan selebihnya oktana.

      Gandingan itu akan memutlakkan tahap pembakaran enjin yang bakal digunakan. Sekiranya enjin anda cukup sekadar dengan pembakaran RON95, kenapa perlu membazir membeli petrol RON97? Adakah jam Breitling memberi maklumat waktu yang lebih tepat berbanding jam Casio?

      Sebaliknya, jika enjin anda dicipta untuk membakar dengan RON97, adalah tidak memadai menggunakan RON95 kerana omboh akan mengalami masalah ketukan (knocking).

      Ini kerana enjin silinder bergerak dengan membakar petrol menjadi gas. Asasnya, enjin yang dicipta untuk RON95 adalah kebuk pembakaran yang berupaya membakar sejumlah 95 peratus oktana.
      Perlu diingat bahawa sifat oktana adalah kemampuannya untuk menahan tekanan dalam kebuk pembakaran. Jadi, dengan enjin yang dicipta untuk pembakaran 95 peratus oktana, memadai kita menggunakan petrol RON95.

      Namun, jika enjin tersebut dicipta untuk tekanan 97 peratus oktana, maka penggunaan RON95 tidak sesuai. Oktana mempunyai keupayaan mengembangkan tekanan dengan baik, tetapi bukan pentana. Pentana hanya akan melambatkan proses timbal-balik dan di sinilah masalah ketukan berlaku.

      Petrol yang baik bergantung kepada pengeluar petrol itu sendiri. Seperti yang diterangkan pada awal nota ini tadi, setiap petrol tidak sama.

      Dakwaan mengatakan semakin tinggi RON adalah lebih baik dan mampu menghasilkan enjin yang lebih berkuasa juga tidak benar. Petrol yang baik adalah petrol yang sesuai dengan RON yang diperlukan oleh enjin.

      Jangan percaya pada pandangan salah. Terlalu ramai ‘pakar’ automotif hari ini. Cuba taipkan RON dalam Yahoo Malaysia, nescaya pelbagai forum akan membincangkan tentangnya.

    17. apa2 ajer says:

      HADI
      mana sumber kenyataan tu..

      NORMAN CAKAP
      ” Singapore naik lagi dasyhat.RON95 sampai $1.85 dan 98 sampai 2.02″

      saya tak setuju ngan awak Norman
      1) purata gaji rakyat Singapura berbeza sama sekali dengan purata gaji rakyat Malaysia
      2) & 1 = RM 2 lebih
      3) Singapura tiada stok minyak sebaliknya Petronas menyumbangkan purata RM 80, 000, 000, 000. 00 – RM 150, 000, 000, 000. 00 kepada Kerajaan Malaysia samada dalam bentuk royalti, dividen, cukai keuntungan petroleum dan sebagainya.. Jika 25% daripada RM 80, 000, 000, 000. 00 diperuntukkan untuk subsidi petroleum, jumlah subsidi adalah RM 20, 000, 000, 000. 00 dan secara puarat rakyat Malaysia akan mendapat RM 714. 29 setiap orang atau RM 1.96 subsidi/ hari bagi setiap rakyat. Tapi persoalannya adakah setiap rakyat mempunyai kenderaan. Kita andaikan setiap 4 rakyat mempunyai 1 kenderaan maka jumlah kenderaan di Malaysia adalah sekitar 7, 000, 000 kenderaan. Maka setiap kenderaan wajar dpt subsidi minyak RM 7.84/ hari atau RM 2, 861.60/ tahun bg subsidi minyak.. INI KENYATAAN..

      sebagai fakta Petronas kaut sebanyak RM 223, 000, 000, 000. 00 ( 60% daripada RM 223 BILION disedut di bumi Terangganu, Sabah dan Sarawak ). Maksudnya Petronas kaut RM 133, 800, 000, 000. 00 ( RM 133 BILION BAGI TAHUN KEWANGAN BERAKHIR MAC 2008. Untung Petronas saja selepas bayar cukai dan royalti pada gov Malaysia adalah RM 96, 000, 000, 000. 00 ( RM 96 BIION )..

      WOW BANYAKNYER… patutnyaer kita da layak dpt mcm2.. kalau kita banding profit Petronas ngan sykt minyak lain di dunia pada 2008, Petronas untung USD 18.1 Bilion, gergasi Chevron USD 18.7 Bilion, BP USD 20.8 bilion, Shell USD 31.3 Bilion dan Exxon Mobil USD 40.6 bilion. INI FAKTA. Yang lagi sakit hati aku dgr pemerintah kita nak gantikan Presiden Petronas Hassan Merican ngan Syed Hamid Albar.. ada komplot nak rompak duit rakyat Malaysia ke sebab mungkin BN/ UMNO dah rasa next election PRU13 akan kalah besar kepada Pakatan Rakyat. Kota Seputeh patutnya dikosongkan dan diadakan PRK sebagaimana diperuntuk dlm undang2 tubuh negeri jika ADUN tidak hadir selama 2 hari berturut2 tanpa alasan/ tanpa kemuka alasan pd Speaker. tapi boleh pulak terselamat sbb fungsi SPR menolong UMNO BN. Yang aku tahu SPR hanya berhak mengurus pilihanraya bukannya berkuasa menentukan samada sesuatu kerusi wajar diadakan pilihanraya atau tak sbb yg boleh ishtihar DUN kosong hanya Dewan Undangan Negeri melalui kuasa Speker.

    18. Norman says:

      Bro gaji skrg tak banyak mana pun,Terpaksa bersaing lagi ngan pekerja asing(Diutamakan oleh boss).Gaju lebih sikit darii Malaysia tapi harge rumah 3 bilik dah boleh dapat teres kat sini.Bil air takmau cakap.Sekolah,makan,anak2.Bersalin kat sini low class dah sama harge nagn Malaysia premium class.Contoh kalau gaji $1600 75% bayar kerajaan,CPF lagi.Pekerja asing tak payah cpf,Pukal2 bawa balik.Kalau dinilai balik lebih kurang sama jer.Pakai kete 10 thn dah nak kene renew nyawa(COE) taknak scrap,Sini 30 thn pun boleh pakai.Singapura skrg dah tak mcm dulu bro.Ramai org terpelajar cabut gi Australia,UK,France etc tak boleh tahan ngan kos hidup yang kuku besi.Singapore pun ade SPC(Singapore Petroleum Co) 95% kerajaan tapi takde subsidi jugak.Yang kaya kerajaan kita jugak gaji 6 digit satu bulan duduk goyang kaki jer…Fikirkanlah.Contoh lulusan U,Nak keje gaji pokok 3k sebagai engineer tauke ckp 2 hari saya call.

    19. 4g91 now 4g93t says:

      ehm..hmhmhmh…nk nyampuk gak tu la korg xkn la gov nk beri subsidi pada kita yg berkereta je abis org yg kat pedalaman pun nk pki elektrik ,nk paip air ,nk lampu jalan , ,jln berturap dan byk lg la.. jadi jgn pentingkn diri sendiri selamat brpuasa !

    20. justsmile says:

      Saya telah menggunakn minyak RON95 utk kete perdana convert IVR 2.0 . Ramai pengguna kata tak de msalah. tapi kete saya mati engine tiba2 semasa berhenti kat traffic lght, dan kwn2 sya pun mengalami msalah sama selepas guna RON95 bukan skali berlaku, bnyk kali. bila start engine ok bole hidup semula. Ini msalah awal yg saya dan mngkin lain org hadapi.

    21. eriz says:

      Jay19,

      aku nk tanye, kete neo ko pernah pkai ron92 ke?

    22. hadi says:

      apa2 ajer
      artilkel tu aku cilok dari forum tranungkite.,aku bc juga dari forum2 lain n mesti ada pandangan yg bebeza..

    23. hadi says:

      pada keADilan..ko mesti baca paper berita hairan dan utusan meloya dan sumber utama ko mesti tv3suku…heheheh

    24. hadi says:

      RON, istilah dipanggil juga sebagai Reasearch Octane Number, dalam bahasa mudahnya nilai ukuran untuk “fuel knocking resistance” dalam “enjin pembakaran dalam” atau ICE.

      Harga minyak RON95 akan diperkenalkan pada 1 September ini. Untuk minyak jenis ini RON 95 pun tak pasti macammana prestasinya. Kita tunggu keputusan prestasinya. Menurut sumber yang Beritasemasa.com perolehi dari kakitangan yang bekerja dengan Petronas tidak bermakna prestasi kenderaan anda akan menjadi semakin laju tetapi yang berbezanya daripada segi pelepasan gas dari ekzos yang lebih bersih dibandingkan dengan minyak RON 92. Satu sebabnya lagi, Malaysia nak tetapkan standard baru untuk pelepasan dari ekzos kereta. Jikalau sebelum nie STD EURO 2, sekarang ini nak naik jadi STD Euro 3. Bermakna kualiti untuk setiap perlepasan kandungan sulfur yang keluar kat ekzos makin kurang. Plumbum pun terus tiada. Minyak jenis RON 95 ini dihasilkan oleh Petronas dan dijual di stesen minyak yang lain seperti Shell, Caltex dan lain-lain lagi.

      Lagi tinggi RON = Lagi lambat meletup = Lagi Kurang ‘Knocking’ = Lagi Selamat Enjin
      Untuk Enjin –> RON tinggi = Advance lagi banyak (untuk tingkat performance enjin)

      Apa beza Minyak jenis RON 95 dan RON 97?

      Semakin tinggi satu-satu RON tersebut, makin mudah fuel tersebut terbakar secara sendiri. RON bagi diesel lagi tinggi dr petrol RON97, sebab itu engine diesel tidak memerlukan memerlukan spark plug untuk tujuan pembakaran. Cukup hanya dengan compression dan increase in temperature dan “bang’, terjadilah pembakaran.

      Rujukan : RON(Research Octane No.)

    25. tres says:

      en keAdilan,
      2 penggal yg lepas tue mmg satu hari jer bersidang, jadi adakah ADUN siputeh dah langgar constitution kedah, aku tak mau tau dah ape spr nak cakap, lu pikirlah sendiri…

      justmile,
      kalo itu terjadi, mungkin timing enjin ko kene adjust…sepatutnya, kalo kete canggih ni die auto adjust ko nyer timing jadi taklah ko mati enjin, tapi hanya lost of power jer..kalo kete lama cam aku tue, mmg kene adjust enjin timing, karang tak psl2 mati tengah jln…maklumlah, karburator dan bnyk enapan karbon gamaknya..

    26. st3wp1d says:

      sekarang suda tauu arr.. masalahnyer kawan2 enjin generasi 4g1x (proton), 4g9x design optimum untuk petrol ron96-97, bukannyer ron95.. memangler boleh pakai, tapi korang perasan tak yang FC lagi teruk arr… yang menten fc still primax95, yang lain2 hancus… shell laa paling teruk.
      itu hari menteri sudah janji, itu petrol 95 kasi subsidi…mulai 1 sept. taruk harga rm1.75 (ron 97= rm2.00).. ni cemana ni… kata nak tolong rakyat marhein… dahler ron92 hilang terus dari market… patotnyer jual ler ron92 tu ngan harga rm1.40 ker… baru betul..
      kawan2 yang pakai enjen conbert evo, rvr, gsr dan tebo… boleh laa berkira2 jual ler balik enjen kalo tak mampu pakai petrol ron97…takpon gi keje naik moto jer, keta simpan bawah rumah.. buat jalan weekend jer.

    27. Lily says:

      Aik???Ini komen psl minyak ke politik?

    28. azree says:

      ye tak yer Lily

    29. Lily says:

      Tq azree,Nsb baik ade org sokong aku..haha.
      For all forumer..back to the topic “FUEL PRICE INCREASE AGAIN! RON 95 AT RM1.80 & RON 97 AT RM2.05” k
      Kdi kn dh psn b’forum dgn cara baik,jgn sehingga menyentuh sensetiviti hak org lain k.Tq
      K,dr info yg hadi bg,mknanya xde mslah la kalo isi ron95 ek?

    30. eriz says:

      Lily,

      biase la tu,bab2 minyak ni org byk yg sensitif…byk yg tak puas hati,maklumlah…minyak naik bkn sbb kita…sbb org2 yg mengawal negara kita…akar umbinye politik la yg di salahkan…

      tp ape2 pn mgkin ade pro n kontranyer mende2 cenggini walaupn byk masalah yg akan timbul….

      kalo bleh,aku n korang sumer,elakkn lah bende politik ni semasa berforum,sikit2 xpe la,jgn sampai ade yg emo kuat sgt…aku paham sgt korang ni,mmg berapi bab2 yg ni…

      ape boleh kita buat…kita kene cari jln penyelesaiannya dr masalah yg kita hadapi bila memakai ron95 ni dr forum ni…

    31. Norman says:

      ape2 ajer,Singapura tak payah gali minyak sendiri.Diorang “gali” minyak dimana diorang ade invest duti kat negara org seperti contoh gas dari Indon,Minyak Brunei.Memang diorang beli air dari Johor tapi untuk process diorang jual balik kat Johor ngan harga tinggi,Pandai kan?Negera takde resource tapi rakyat sendiri yang jadi resource kena keruk habis2.Pakai kete sendiri pun ibarat mcm sewa ngan diorang!Untuk org yang tak pernah jadi rakyat Singapura memang pandang Singapura tu bagus,maju,Tapi hakikatnye lain.Untuk skrg bekalan air untuk rakyat sendiri cukup2 mkn kerana sudah ade loji tapis air kat sana,Untuk minyak ade 2 buah pulau yang kapal minyak slalu buat research dan hasilnye ade jugak sedikit minyak,Pandaikan diorang?Apsal gua ckp rakyat Malaysia lagi beruntung untuk setengah perkara?Contoh baik ekonomi meleset,Ramai rakyat Singapore kena buang kerja,Kalau dah berumur lagi parah,Mkn tahun nak cari kerja.Ade kerje tapi gaji tak sesuai,Dahlah tu supervisor org asing!Kwn gua 25 thn kerje Philip,Gaji pokok 3k,cpr ot allowance 4k potong cpf 3k tup2 kena buang.Skrg kerje bwk teksi sebab susah nak cari keje.Anak2 masih sekolah lagi plak tu.Kalau org sini susah keje balik jer kampung ade mkn jugak.Pada dasar org luar memang nampak singapore ni bagus tapi hakikatnye tidak

    32. apa2 ajer says:

      Norman
      betul la gak tu apa ko cakap. Kebajikan Singapura pada rakyatnyer aku pun sokong kurang.. sebab kalau ada anak byk pun kena bayar caj tambahan.. tapi aku nak pemimpin aku belajar cara bagaimana optimumkan hasil negara. Labur di merata dunia.. skrg yg berjaya btl2 berjaya aku nampak hanya Petronas dan hanya Petronas dlm list 500 global forbes walhal Malaysia ni kaya segala2nya.. pantai cantik, tanah subur, hasil bumi kaya. kalau kita pandai guna aku yakin Malaysia akan setaraf negara2 maju 7 tahun lepas lagi

      LILY
      tak dapat elak la.. sebab minyak naik ni semua berkenaan politik so macam mana kita tak campur aduk politik.

      ada yg bertanya bagaimana nak jimat wang subsidi.. byk cara dan kaedah selain naik harga petrol yang boleh akibatkan inflasi/ ekonomi meleset
      1) kurangkan subdsidi untuk IPP ( pembekal tenaga elektrik )
      2) promosikan penggunaan bahan bakar alternatif kepada rakyat spt NGV. Petronas perlu bina byk stesen NGV. Kerajaan juga boleh bg subsidi 30% bg rakyat yg mahu beli tong NGV
      3) beri pengecualian pada kereta import yg menggunakan kuasa elektrik, hybrid dan lain2 yg terbukti kurang menggunakan minyak
      4) beri geran khas pada Proton untuk cipta enjin jimat minyak, kenderaan hybrid dan elektrik
      5) beri insentif kepada rakyat yg beli kereta 1000 cc ke bawah samada dikecualikan membayar roadtax, diskaun istimewa dll kerana kereta2 ni x guna minyak byk. so dpt jimat subsidi petrol kerajaan
      6) perhebatkan pengangkutan awam. pastikan pengangkutan awam benar2 menjadi alternatif yg efisyen
      7) alihakan penghasilan elektrik menggunakan petrol/ diesel kepada bahan bakar alternatif spt pembinaan stesen hidroelektrik, tenaga nuklear, solar dll.. ia dpt bantu kurangkan subsidi RM 12 bilion – RM 25 bilion setahun kerajaan kepada IPP dan TNB

      lain2 pikir la sendiri

    33. mel says:

      Announcement:
      Comment yg lari dari topik dan berunsurkan poilitk melampau akan di delete
      Tq

    34. apa2 ajer says:

      Norman

      sebab Singapura tak gali minyak sendiri la saya cakap Singapura tak boleh samakan dengan Malaysia. Petronas, Shell dan Exxon Mobil semua gali minyak di Malaysia di perairan Terengganu, Sabah dan Sarawak dan mereka wajib membayar 5% royalti pd kerajaan negeri, royalti pd kerajaan pusat, cukai keatas keuntungan petroleum dan bg Petronas perlu juga bayar dividen oleh kerana Petronas milik 100% rakyat Malaysia. Petronas diasaskan oleh Allahyarham PM ke2 Malaysia Tun Abd Razak dengan bantuan Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamazah yg kemudian dilantik Pengerusi Pertama Petronas dan Tan Sri Ananda Krishnan ( no 2 terkaya di Asia Tenggara – pemilik Maxis, Tanjong. Measat dan Astro ).. so Malaysia ni bukan spt Singapura, Amerika atau Belanda yang ambik kelebihan kepakaran mereka menggali minyak negara2 lain. Sebaliknya Malaysia ada rizab minyak dan gas yg amat besar.

      Dan sekarang ditemui rizab baru di Kelantan yg cukup untuk beratus tahun lagi.. Malangnya Kelantan sebab negeri ditadbir pembangkang maka kerajaan pusat x bayar 5% cukai royalti kepada kerajaan negeri yg jumlahnya RM 1, 000, 000, 000. 00 sebab takut Pakatan Rakyat Kelantan berjaya majukan negeri Kelantan jadi negeri maju di Malaysia. Walhal ikut perjanjian petroleum di bawah Akta Petroleum sekalipun minyak di Kelantan berada di kawasan pertindihan dengan Thailand, tetapi dengan jelas akta Petroleum mengatakan kerajaan negeri masih berhak mendapat 5% cukai royalti petroleum. Yang cakap ni bukan orang2 di kaki lima tapi bekas pengasas, pengerusi pertama Petronas sendiri.

      so Malaysia berhak menikmati harga minyak sebagaimana negara2 pengeluar lain menikmati harga minyak yg jauh lebih murah dan ada dikalangan negara2 tersebut menjual minyak pada rakyat pada harga hanya RM 0.18/ liter. Cuba google dan cari sendiri biar terkejut sikit

    35. apa2 ajer says:

      mel

      mintak maaf.. bab2 minyak ni sensitif sikit. darah cepat naik jer sebab ada pihak yg masih buta2 lg mata. gerammm

    36. Lily says:

      Bermula 1 Sept 2009, klasifikasi penjualan petrol di negara ini telah diselaraskan hanya kpd dua jns shj iaitu RON95 dan RON97.Dengan penggunaan bahanapi RON yg mna kand sulfurnya adalah minima akn dpt mengurangkan pencemaran alm sekitar disebabkan pembakaran bahanapi fosil ke tahap minima.
      Petrol yg baik adalah petrol yg sesuai dgn RON yg diperlukan mengikut spesifikasi pembuatan enjin. Di Eropah, klasifikasi keseragaman kelas bhn bakar petrol dibahagikan kpd 3 kelas iaitu RON91, RON95 dan RON98. Pembahagian ini dibuat berdasarkan jenis keperluan bhn bakar yg diperlukan pada setiap enjin yg direka.
      RON91 dicipta utk enjin yg mmpu menerima petrol b’plumbum, RON95 utk petrol tnpa plumbum yg juga sebagai Super Plus atau Super Premium. Sehubungan iti seperti mana kenderaan awam yg lain di Malaysia RON95 adalah sesuai digunakan oleh semua kenderaan kecuali kenderaan tertentu yg dinyatakan oleh pengeluar kenderaan. Contoh kenderaan Mitsubishi Evo-X yg menggunakan bahanapi petrol V-POWER (RON98)

      DEFINISI RON
      RON (Reserch Octane Number) adalah berkaitan dgn cmpuran dua unsur asas bagi petrol iaitu oktana dan pentnae. RON95 bermaksud 95 peratus (95%) kand adalah okatana dan selebihnya pentane. Bg RON97 iaitu kand oktana ialah 97 peratus (97%) dan selebihnya pentana.

      FAKTA
      Bermula 1 Sept 2009 harga petrol RON97 adalah pd kadar RM2.05 seliter berbanding RM1.80 seliter sebelum ini. Manakala hrga bahanapi RON95 bermula 1 Sept 2009 tlh ditetapkan oleh kerajaan pada kadar RM1.80

      Adeh!pnt aku menaip semata nk sharing n korang psl myk ni.Ini bkn aku copy paste dr internet.Ini mmg aku sumber yg sahih pastu aku nk sharing n korang k.Jd jgn la korang nk slh kn spe2.:-)Pd sorg forumer,x baik ngutuk duk reka nm dr RON drpd nm sipulan+sipulan,,mksud sebenar RON ade dkt ats aku dh taip.

    37. Eder says:

      tngk dlm owner manual….tuk kete proton minima minyak RON 97 n above…..

    38. tres says:

      Eder,

      Dah jelas, itu menteri sudah tipu 1Malaysia…rakyat dulu merana, pencapaian tak kemana…

    39. Eder says:

      ermm……x tau nk komen pe dh

    40. hadi says:

      1MSIA KENA TIPU…HEHEHEHE

    41. Eder says:

      bis nk wtpe…..
      sumer stesen minyak dh jual ron95…..97 sush nk cr dh….

    42. kdi says:

      wow.. makin panas sini yer.. memang banyak impak negatif dari kenaikan harga minyak nih. Memang rakyat terasa ditipu. Banyak isu yang berkait dgn kenaikan harga minyak ni. Tapi banyak juga orang yang merasakan tiada perbezaan antara RON97 dan RON95. Yang terpaksa guna RON97 tu, kebanyakannnya orang kaya yang pakai kereta performance macam Evo or Civic Type R.

      Sebelum ni banyak model kereta di Malaysia yang spesifikasinya minimum RON 97 macam model2 keluaran Naza sekarang dah mula declare semua model boleh guna RON95? Ape dah jadi? Semua pengeluar kereta menggelabah declare model masing2 compatible untuk RON95. Dulu list banyak yang x boleh guna RON95. Sekarang semua list jadi ok pulak. Pengeluar kereta takut kereta x laku. Terpaksa declare balik minimum octane yang bleh guna..

      Adoi.. pening2…

    43. apa2 ajer says:

      KDI
      aku risau la takut2 pengeluar kereta keparat ni tipu rakyat sebab takut rugi.. yer la nanti x pasal2 jualan menjunam dah la zaman kegawatan skrg.. PI EM 1 Malaysia ni pun 1.. buat apa2 pun pikirla habis2 dulu dah la nak dekat raya.. ish2.. kesian kat semua org, rakyat miskin konpem nak balik kg harga bas naik.. rakyat kaya kena bayar lebih untuk minyak pulak.. yg plg teruk kos taraf hidup akan meningkat dan lebih buruk kuasa beli akan turun.. akibatnya byk bisnes lingkup dan yg nak lingkup akan terus jatuh.. kesian2.. pastu ekonomi kita lama2 hancusssssssssssssss

    44. hadi says:

      dah laa bengkek harga minyak naik..kete plak kena lnggar dgn avanza..adoiii!!! kete baru 3 bulan beb..huhuhu..walaupun yg langgar aku tu org kaya n sanggup tanggung semua kos repair tapi rasa ralat pasal kete baru dah kena ketuk uwaaa…..

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)