- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • MODIFIED HONDA CITY RS 1.0 TURBO 2020
  • DIY CARA BAIKI CAT KERETA TERKOPEK SENDIRI DENGAN RM30 SAHAJA – CAR PAINT SCRATCH AND FLAKING REPAIR

    image

    Kos membaiki cat yang terkopek di bumper atau body kereta yang lain mungkin memakan jumlah yang besar. Namun, anda perlu tahu cara yang paling mudah untuk repair kerosakan kereta tersebut sendiri dengan hanya melibatkan kos membaiki sebanyak RM30 sahaja.

    DIY CARA BAIKI CAT KERETA TERKOPEK SENDIRI DENGAN RM30 SAHAJA – CAR PAINT SCRATCH AND FLAKING REPAIR

    Harga barang-barang DIY yang diperlukan untuk membaiki cat terkopek atau calar termasuk bahan utama autospa paint touch up mengikut colour code kereta yang dijual di kebanyakan kedai hardware berharga RM21. Manakala alatan lain adalah clear spray can RM7 dan berus cat RM2 yang menjadikan total semua kos membaiki bumper yang terkopek catnya hanya RM30.

    Bagaimanakah cara membaiki cat terkopek dan menggunakan alatan paint touch up?

    Mudah sahaja, anda perlu gunakan berus cat untuk menyapu cat paint touch up ke permukaan bumper yang terkopek yang telah dibersihkan sehingga rata pada lapisan nipis pertama.

    Tunggu sehingga kering dalam 10 minit dan sapukan untuk lapisan kedua dan ketiga.

    Tunggu sehingga cat kering dan spray permukaan dengan cat clear coat untuk perlindungan cat yang telah disapu terdahulu. Biarkan clear coat betul-betul kering.

    Selamat mencuba!

    Please follow and like us:

    kdi

    Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das! Terima kasih! =) Yg benar, Brader K Majalah Kereta Malaysia - kereta info

    7 Responses

    1. izwan says:

      Tenks bro… nk tny ckit bley? Mcm mane nk rate kan surface tu ek…pastu, sume kedai hardware ade jual ye bende bende ni?

    2. kdi says:

      Pakai berus jual kat kedai cat bro.. kedai hardware pn ade jual.. kbykan kat kedai hardware..

    3. mai says:

      Boleh dibeli di mana

    4. NURNADIA says:

      sy skit hti btul dgn perempuan gile yg dkt tmpt krja sy..perasaan sy nk amek scndel dye..dh la scndel dye tu laki org..sy park kt tmpt krja slama 3 hri sy fly to sarawak..blik sarawak sy tgok kereta sy kna calar..urghh skitnye aty..dpt mklumat prmpuan gile tu yg buat..sO sy dh bca blog encik..sy x pyh kluar kn costing yg byk utk baiki blik calar tu..thanx for the info..?

    5. farok says:

      paint touch up tu saya cari di kedai hardware xde pon admin?kt kedai ape ye ade..saya perlu nie

    6. ida says:

      sy ade nmpk cat ni kt alamanda putrajaya. dlm psrya tu. tp nk cr produa color elektrik blue xde plk. mne lg nk cr cat ni ek..

    7. nak cat pintu kareta dgn body ckit atas bumbung

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)