- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • MODIFIED HONDA CITY RS 1.0 TURBO 2020
  • CHANGAN CM8 / CHANA ERA CM8 MPV – CHEAPEST MPV – FULL CM8 SPECIFICATION + IMAGES + VIDEO + PRICE

    CHANGAN CM8 / CHANA ERA CM8 MPV - CHEAPEST MPV - FULL CM8 SPECIFICATION + IMAGES + VIDEO + PRICE

    Changan Berjaya has starting to sell their new vehicles which is called Chana Era and we are going to reveal the full specification of the Chana Era CM8 MPV or Changan CM8 that is the most cheap MPV 7 seater in the world. It cost around RM40k only! Its affordable, spacious compact MPV and fuel efficient. For some of us may think that this China MPV cannot compete the available MPV in Malaysia but think twice, they have a better price of an MPV which provide better deal for Malaysian. The fuel consumption of this 1.3 litre CM8 MPV is better than other MPV of course. Produces high km/litre fuel efficiency.

    VIDEO OF CHANA ERA CM8 MPV

    [youtube:http://www.youtube.com/watch?v=nApxTsKJn1s 425 344]

    New Concept of MPW — ChangAn CM8 MPW

    Combining Life with Work. Tasting Mood and Fun.

    The strenuous demands of city life require constant versatility from you. You need a ChangAn CM8 or CHANA ERA CM8 , a partner around these demands in your life and work. Allow an MPW to help alleviate the pressures of your lifestyle.
     

    CHANGAN CM8 / CHANA ERA CM8 MPV - CHEAPEST MPV - FULL CM8 SPECIFICATION + IMAGES + VIDEO + PRICE

    Concept of MPW
    An MPW is a new concept on changes and combinations in cities. “MP” stands for multipurpose while “W” represents agility and space. It lends itself to city life perfectly, breaking any traditional decorations and redundancy, and also distinguishes itself from traditional multi-purpose vehicles (MPV’s). The all-new ChangAn CM8 represents a revolutionary approach in the auto market, and is destined to become a new choice for customers.

    Theory of CELF
    The design theory of the ChangAn CM8 is CELF, which stands for City, Eco, Life and Fashion. It is fashionable, convenient, agile and functional, meeting all customers’ demands for city MPW’s. The ChangAn CM8 wants your wants and dreams your dreams. For urban families, it truly is the dream car.
     Product Feature


    The 1.3 engine is ideal for quick starts and rapid acceleration. Its 3.8 meter middle-class size makes it suitable for a wide variety of terrains and driving conditions. Its car-suitable wheelbase plus flexible space configurations can meet any requirement in life and work. It simply represents what we’ve been dreaming of!

    CHANGAN CM8 / CHANA ERA CM8 MPV - CHEAPEST MPV - FULL CM8 SPECIFICATION + IMAGES + VIDEO + PRICE

    The ChangAn CM8 or CHANA ERA CM8  is endowed with wonderful engine performance and fuel economy. Its emission level is up to Euro III standards. Its exclusive engine and low level of fuel consumption are much better than models in the same class.
    The ChangAn CM8 embodies a user-centric design in every aspect and in every possible way. A variable interior space, comfortable seats and great safety performance make you free of worry and anxiety.
    One of the best designers Italy has to offer designed The ChangAn CM8. Its fashionable and stylish appearance will surely initiate a new auto trend!

    CHANGAN CM8 / CHANA ERA CM8 MPV – CHEAPEST MPV – FULL CM8 SPECIFICATION + IMAGES + VIDEO + PRICE

    CHANGAN CM8 / CHANA ERA CM8 MPV - CHEAPEST MPV - FULL CM8 SPECIFICATION + IMAGES + VIDEO + PRICE

    ChangAn CM8 1.3L Luxury

    CHANGAN CM8 / CHANA ERA CM8 MPV - CHEAPEST MPV - FULL CM8 SPECIFICATION + IMAGES + VIDEO + PRICE

    Price Of Chana Era CM8 MPV In Malaysia

    CHANGAN CM8 / CHANA ERA CM8 MPV - CHEAPEST MPV - FULL CM8 SPECIFICATION + IMAGES + VIDEO + PRICE

    ABOUT THE COMPANY 
    Changan Berjaya Auto Sdn Bhd, a 51% owned company of Berjaya Group Berhad was licensed by Chang’an Automobile Co. Ltd., China, one of the largest manufacturer and assembler of passenger vehicles, commercial vehicles, bus and special purpose vehicles in China, to manufacture, assemble and sell the CHANA brand of motor vehicles in Malaysia.

    CHANGAN CM8 / CHANA ERA CM8 MPV - CHEAPEST MPV - FULL CM8 SPECIFICATION + IMAGES + VIDEO + PRICE

    Guys! Lets discuss about this CM8 MPV. If you have any opinion or if you have test drive end even be the owner of this great MPV, please give some comment below this post to share your thoughts and experience. =) People out there need some reviews of CM8 here.

    Please follow and like us:

    kdi

    Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das! Terima kasih! =) Yg benar, Brader K Majalah Kereta Malaysia - kereta info

    51 Responses

    1. busyra says:

      RM40,000??? Macam tak percaya. Kenapa keta Proton tak boleh jual harga murah mcm keta china? Keta ni pakai enjin apa?

    2. kdi says:

      Tu soalan cepu emas. haha. Kereta China murah kerana kos buatan yang murah. Sama macam barangan China yang lain. Macam wallet bodyglove kat Malaysia ni, kebanyakan nye amik dari China punya Bodyglove manufacturer yang original sebab kos buatan nye lagi murah dari buatan di Malaysia. Tu sebab banyak barangan yang ada di negara kita diimport dari China. Kualiti tetap sama seperti barangan original lain tapi kos pembuatan yang murah. Kalo x percaya try melawat China. Mesti terkejut dengan harga kebanyakan barangan kat sana sampai 5 kali ganda murah. Ada yang sampai 10 kali ganda! Kat Malaysia ni sume kos dah meningkat. So buat Proton pon mahal. Lainlah kalo kereta Proton fully manufactured in China pastu kita import je dari sana still bleh wat banyak untung. Tapi Proton nak bagi kerja kat rakyat Malaysia, bukan warga China. Tu lah sebabnya..

      Untuk pengetahuan, enjin Chana Era CM8 MPV ni menggunakan alloy engine yang lebih baik dari enjin biasa. Tapi performance memang standard la enjin 1.3 je, xde tech vvti or vtec pon. Just cukup untuk angkut MPV ngan 7 orang dalam tu.

    3. tomai says:

      mcm mana dgn spair part & maintenance,ok ke kta ni?

    4. E$WAR says:

      Bole pakai la kereta ni,, janji kereta tak kena hujan,,,heheheheh
      kereta murah pun murah la,,, janji bole drive,,,

    5. batubata_31 says:

      spair part & maintenance mcmne? ada ke pusat service untuk keta nih? kalau ada pun seluruh malaysia ke?

    6. 1.3 nk bawak 7 org..hmm..mmg menyesal la sape yg bli nie…
      harge lbh kurg ngan wira 1.3 gak..
      maksimum speed 135km/j jer…rsenye mcm kuat minyak jer…

    7. arze says:

      menarik ni….kat mana showroom cm8 ni kt selangor?daripda naik kancil sampai 6 atau 7 orang,baik naik kereta ni

    8. smile says:

      Teringin juga nak tengok lebih dekat kereta nie.
      Tapi kat mana showroom di utara…terutamanya Alor Setar?.
      Harga agak menarik.

    9. orang kita says:

      sapa kata keta tak boleh jalan kalau naik 7 orang, kat selayang prima, batu caves 68100 selangor d.e aku selalu tengok orang bawak kancil 660 naik 8 orang, elok ye keta tu jalan. crita betul, tak caye pi kat selayang prima, on the to Rawang from batu caves

    10. carson says:

      Bro,mpv nie menarik..
      tapi spare part dia senang cari ke?
      nak servis kat ne..

    11. DB says:

      Benar tu kata Arze..Daripada bersesak naik kereta kecil seperti Perodua Kancil,lebih baik naik Chana MC8 ini,hehe.Harga pun berpatutan untuk rang yang berpendapatan rendah atau sebagai kereta sampingan je..Tak je?Rekabentuk MPV in pun menarik & unik..Saya tertarik!Kalaulah hanya ada versi otomatik…

    12. SuperEastar says:

      Kereta ni adalah sama berjaya bos , berjaya timesquard pun boleh jadi…kereta tak ada masalah

    13. arze says:

      sapa boleh bg tau aku,kat mana showroom kereta ni kt kl atau selangor

    14. Dior says:

      showroom die xjumper plak…tp blh gi tgk kete ni kt pintu masuk timesquare.aku dh amek gamba dh.

    15. lamki says:

      Keta nie klu corner tajam sikit confirm tergolek punyer. Center graviti dia tinggi giler dah la tak lebar.

    16. labuperam says:

      aku rase la keta ni sama besarnya ngan erv suzuki yg penah kuar dulu. klu dia nyer spec sebijik ngan keta tu…siap. dukuk kt tmpt duduk blkang cam naik kuta kuda melambung2 bila langgar bendul. pastu kat highway bole gi dekat 120kmj tu pun turun bukit. lebih dari tu keta melayang maklumlah ringan. klu pakai air con 110kmj jer la. 1 lagi yg x seronoknya bila nak tukar pare part. belt alternator sampai 3 kali putus sbb x ngam. dah tu klu part yg susah2 cket jawabnya kn oder lee… yg seronoknya kweta ni bole bwk giler2 main kt jln bandar psl keta oto le katakan. hrp2 yg ni x mcm tu sal aku pn berkenan gak ngan harga dn bntuknya apalagi baru…

    17. Layman says:

      Kat Alor Star, keta ni boleh dilihat dan dipandu uji kat Daya Utara (depan sime tyre – yang ada kereta morris terbang tu), saya dah pandu uji keta ni dan puas hati dengannya – dari segi kesenyapan enjin, kekuatan aircond (2 blower) – keperluan utk penumpang belakang waktu musim panas terik macam la ni, serta ruang kepala yang tinggi utk keselesaan. Spare part tak perlu bimbang kerana Daya Utara adalah wakil jualan, servis dan alatgantinya (3 S). Wakil jualan keta ini ada di setiap bandar besar – tanya dealer. Keta ni tidak semestinya sesuai utk golongan berpendapatan rendah je – org yang pandai berjimat pun boleh beli keta ni. Buat apa beli keta utk pandu laju yang melampau dan loqlaq – tak fikir rugi duit minyak & org lain yang menyayangi kita ke. Kalau keta biasa 1.3 cc buleh muat 5 org je – tu pun dah berlaga paha (seat blkg), CM 8 ni 6 / 7 org masih selesa. Cubalah dapatkan maklumat betul dulu dan pandu uji tengok, anda mungkin berbelah bahagi dengan kereta 5 tempat duduk anda.

    18. shah says:

      saya dah test cm8 ni…keselesaannya,kesenyapannya oklah…kalau diberi markah 90 peratus…..bentuk menarik sekali pandang bole diketegorikan adik alpahrd…jimat kerana gear manual…kalau pakai auto parak minyak kot 1.3 je itu pasal engineer yang design geliga otaknya..body from china tapi enjin buatan jepun….nak bandingkan keta buatan malaysia mahal tapi negara mana plak sparepartnya tak ke buatan china….lu fikirla sendiri…..

    19. labuperam says:

      Ye ker dapt test drive? Bestnya…aku kat jb ni cumer dapat tengok luar dalam jer tp x leh test drive…aku dengar keluaran yg akan datang dia nak pasang seat yg tebal cket pasal dh ader komen yg seat yg lepas nipis dan x mutu ade kureng cket. Cakap pasal keta mesia ni banyak sangat orang tengah nak cari makan diketuknya vendor suplier sampai x leh untung dibuatnya. Tu yg meka kurangkan spec barang meka dan tentulah qualiti pun down sama…bukan fitnah member aku dulu penah keja ngan sanden yg bagitau

    20. keretaapapunbuleh says:

      aku dah tengok keter ni kat showroom bandar baru klang..area jaya jusco..dekat ngan maybank..masa tu takleh nak test drive..sbb dah ade orang booking..so kena tunggu…sekali tengok cam baby alphard pun ade ..kuality interior kureng cikit le..tapi praktikal dari segi harge ngan ruang yang besar..berbaloi untuk keluarga 6-7 orang … aku rasa spare part no problem kot..sbb kereta ni assemble kat JB …so apa lagi ..sape2 yang berminat pegi le try test cuba tengok ..

    21. Ismael Din says:

      mm, Camna nak tengok kereta ni dan test drive di Pulau Pinang dan Seberang Perai, saya pun berkenan jugak , ok bye sapa2 yg tahu or ada maklumat bagile tau , ok bye

    22. ridzuan mamat says:

      bila boleh tengok kat show.teringin juga macamana dengan alat ganti boleh dapat ke dengan mudah harga dah ok boleh lah kalau peringkat rendah nak pakai kereta yang tujuh tempat duduk tu.area Port Dickson

    23. ridzuan mamat says:

      saya ni jenis tak pilih jenama sangat janji cukup wang dan ada alat ganti servis ok apa salahnya pakai CM8 betul tak kawan kawan semua.

    24. ridzuanmamat says:

      rasa nak beli alat ganti macam mana senang cari tak kawan kawan

    25. takkisahpunye. says:

      jom buat club peminat chana.

    26. shah says:

      sahabat2 yang sudah beli chana era….bolela kita berpakat buat club chana……saya mnggu depan dah bole ambil keta impian…..

    27. shah says:

      sahabat2 yang dekat port dickson…kalau nak tengok keta dengan test….bole pergi dekat pekan lukut berdepan showroom proton….

    28. kdi says:

      Wah.. bagus la kalo semua pemilik Chana Era pakat nak buat kelab Chana Era. Kepada sesape yang dah pakai Chana Era tu mehla kongsi2 pengalaman kat sini ek. =)

    29. dell says:

      yg baru ni seat ada lembut sikit..banding masa aku test drive..time kona takde goyang pun…cuma dia punya brek bila tekan jauh sikit..bila paking senang nampak sebab dia paling tinggi..jalan jauh memang selesa..pas ni nak try naik cameron dan genting lak…pakai chana ni jalan2 boleh kerap pasal bayar bulanan tak mcm dulu…lagi pun keta ni khas untuk balik kpg dan cuti -cuti malaysia je….kat NS mana diapunya pusat servis.

    30. ridzuan says:

      Saya dah booking chana warna hitam mungkin 2 atau 3 hari lagi sampai lah memang macam macam kata orang maklumlah kereta dari cina tapi itu yang mampu dan ini memang ok nampak memang kecil tapi seat 7 saya dah naik aircon sejuk keluarga 5-6-7 orang tak sempit balik kg kira ok tak rimaslah katakan kalau nak laju laju belilah kereta lumba betul tak kawan kawan senada dengan saya Lepas ni boleh tubuhkan kelab changan era cm 8.

    31. bob says:

      WUJUD KE KETE NI. TAK PERNAH TENGOK, ON THE ROAD, BILBOARD. HANYA DENGAR2 JE

    32. Dior says:

      Baru ternampak Showroom Chana ni kat setapak dekat dgn trafficlight sebelum danau kota.saper minat dtglah saner.

    33. ridzuan says:

      Memang betul jarang nampak sebab kereta ni baru di perkenalkan dan dilancarkan jadi kat jalan kurang lagi tapi kat kedai banyak kalau sesiapa minat boleh lah pi cari saya dah buat loan dah dan dah lulus pun sikit lagi baynyak lah kat jalan ia dipsang kat JB.

    34. ridzuan says:

      macamana kawan kawan semua ada yang nak tubuh kelab chana era cm 8 dah booking belum chana

    35. adia says:

      heheh….saya pun da amik chana nie..tapi yg CV6 nye je la..jenis premium metalliic..interior not bad coz dlm smua lethear seat..then price pun ok..price yg mampu utk org yg gaji 2k ke bwh mcm sy nie..hehehehe…
      insyaallah..kalo xde pape..next week dah leh dpt la new car..hehhe..
      stuju sgt pada saudara yg nak tubuh kan chana club tadi..hihhii..

      then pada sape yg dok penang..leh p showroom dia kat Jln Masjid Negeri..opposite Penang Free School tue
      or call sales manager dia Mr ooi – 012/408 3639

    36. mnm says:

      2 bulankenatungguooo…

    37. Reez says:

      saya dah lama x tukar kreta….bini saya suruh tengok spec kreta ni online….kat shah alam kat mana ada sh0wr00m keta ni ek? anak dah 6 dh nak ranap t0y0ta LE saya…..

    38. ya'ohleh says:

      salah satu cawangan kat bandar br klang..dekat2 jusco bukit raja…cuma showroom dia tersorok sktlaa…guna enjin 1.3 suzuki punya..baru survey semalam…body solid beb…

    39. glen says:

      saya mmg minat nak beli keta ni tp bab x byk lg kat jaln abg saya x confident. so dia kata tunggu dan lihat dulu. so sesiapa yang nak beli tu cepat-cepatlah beli so that i can buy 1 too.

    40. Majidy says:

      Hai, nampak macam ok. Harga memang bagus punya! Kat JB boleh tengaok kat mane ye kawan-kawan?

    41. Offroad says:

      Harga mmg bole tabik….setakat ni x jumpa lg mpv sejimat ni….enjin alloy menunjukkan enjin dh ringan…bila body dh ringan minyak lg save…x payah letak radiator coolent pun block takkan karat..enjin suzuki mmg high tech….klu dikira keselamatan..emm..lu pikir la sendiri…he3…klu kita pandu hati2 pun org lain yg sondol kita kantoi juga…x kira lah apa kete kita pandu..dari jenama A to Z….tapi boring gak guna enjin2 yg pakai bahanapi yg bernama petrol ataupun diesel….anak cucu cicit x dpt oksigen nanti..pencemaran dunia..klu kete ni pakai hybrid/electric enjin rasa nya aku lah beli dulu kete ni…sbb aku dh boSAN gi petrol station…jadi aku hold dulu duit aku..he3..cari kete yg sesuai dgn jiwa….ozon friendly…..here i come…

    42. Fauzi Zainol says:

      berminat ? call fauzi 012-6091111 untuk test drive & tempahan chana –
      showroom setapak , kl
      (High Trade In Value)

    43. Wan says:

      mmmm…hari Rabu ni aku nak gi Daya Utara…..nak test drive…..tunggu komen saya yer./……….

    44. carson says:

      aku dah gk kat kl..
      ok bro…

    45. Wan says:

      mmm……aku dah gi kat daya utara….dah tengok Chana…..tp org yg jual nye tak der lak…..

    46. D says:

      RASA NAK AMIK KETE NI GAK LA..ADA APA2 NASIHAT TAK DARI OWNER YG DAH LAMA GUNA CHANGAN NI?..

    47. abgsudu says:

      beli je bro.. skrg ni jgn pikir nak cantik bergaya. part barang suzuki belambak kat kedai sparepart. yg penting selesa kalau fmly besar dan jimat minyak. minyak mahal wooo sekarang. aku esok nak angkat 1. semoga Allah permudahkan urusan aku.

    48. Sufi says:

      Saya beli tahun lepas ..second hand la..minyak mmg jimat ..spare part Suzuki erv byk yg sesuai ..Ada juga part nya yg Masih Ada jual..cuma blm jumpa supplier changan…perjalanan Dari Perak ke Trengganu ikut grik ..alhamdulillah X de masalah dengan muatan penuh..tp X laju la

    49. Sufi says:

      Ada partnya boleh convert ngan kete lain..cam brake ..boleh guna naza sutera

    50. Sufi says:

      Sudah Ada ke club chana..klu Ada saya NK join

    51. Muhd fahmi says:

      Terbaik club chana malaysia pm 0125738937

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)