- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • Wheel Size Vs Tyre Size: Which Tyre Size Best Or Suitable For Your Sport Rim Width? – Saiz Tayar Dan Rim Sesuai
  • Ask Kdi : HARGA MINYAK HITAM MINERAL SEMI FULLY SYNTHETIC 5W 10W 15W 1 & 4 LITER PACK – ENGINE OIL PRICE

    image

    Ramli : Nak tanya berapa range harga minyak hitam yang sepatutnya untuk mineral, semi dan fully. Sory nubis baru nal belajar takut kena tipu bengkel kereta.

    Kdi : Jadual di atas menunjukkan senarai harga minyak hitam dari mineral 15w – 40, semi sintetik 10w40 hingga paling mahal fully synthetic 5w-40 pada harga RM200++.

    Harga minyak hitam paling murah adalah mineral oil sekitar RM70 bagi botol 3 ke 4 liter. Ia boleh bertahan maksimum 5000 km.

    Manakala fully synthetic grade api tinggi seperti SN SM CF Acea A3 C3 dan lai2 boleh menjangkau lebih RM 200 bagi botol 4 liter yang selalunya digunakan pada kereta berkuasa tinggi seperti kereta enjin turbo tahan sehingga 10000 km mileage.

    Sila lihat buku manual kereta anda untuk spec minyak hitam yang boleh digunakan.

    Please follow and like us:

    kdi

    Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das! Terima kasih! =) Yg benar, Brader K Majalah Kereta Malaysia - kereta info

    23 Responses

    1. pdowt says:

      Harga di atas sama pada kedai2 tertentu ja contoh stesen minyak shell, sy pernah p service kt proton service centre..harga dia jauh lebih mahal dari harga pasaran :(

    2. zool says:

      Bagus info ni untuk tahu harga minyak hitam

    3. Zamri bin othman says:

      Minyak hitam produa semi sintetik ade x? Bpe hge?

    4. Hasmadi says:

      Berbaloi atau tidak sesuatu minyak hitam tu
      bergantung kepada

      5000KM ATAU 10,000KM ( (Harga +upah ) bahagi /km )
      Kadar penjimatan petrol
      Perlindungan engine sekiranya minyak kurang

    5. izwan says:

      minyak hitam brand Nissan fully syn. utk dijual.. (original)
      -rm120
      -4liter
      -boleh guna sampai 10000km
      -call/ sms/ whatsaap 0177338993

    6. Khairizi says:

      Saya mengguna Toyota Estima tcr 10 auto…
      Saya nak tahu minyak injin jenama apakah yg sesuai…& berapakah harganya. Boleh guna berapa KM kah untuk penukaran semula.???

    7. Mohamad says:

      Saya guna minyak D’Million Fully Synthetic 5W/50 utk Toyota Innova saya. Boleh guna sehingga 15,000km dan siap mengandungi 12% engine treatment, additive dan Anti Friction. Enjin jadi lebih senyap dan lancar. Pick up bertambah. Memotong lebih confident walaupun pada kelajuan lebih dari 110km/h.
      Petrol juga jimat. Pada harga RON95 RM1.95/l saya masukkan full tank. Selepas jalan sejauh 395km saya isi semula full tank cuma RM71 sahaja iaitu RM0.18 sekilometer. Sebelum guna minyak D’Million ini average ialah RM0.21 sekilometer.
      Siapa yg berminat nak guna minyak D’Million ini boleh Whatsapp saya 019-4587624.

    8. kee says:

      mhal myak skrg

    9. Syazwani says:

      Ada orang tahu Helix HX7 okay ke tak? Sebab i dengar saleman pujuk saya beli ni, tapi saya tak pernah cuba, x tahu sesuai ke tidak, takut nanti beli ada masalah banyak lepas guna. MInta tunjuk ajar!!

    10. normizan says:

      HX7 tu boleh jaga kamu punya kereta enjin semasa traffic jam, biasa enjin panas kalau dlm traffic jam dgn masa yg panjang kan? Tapi iklan kata HX 7 boleh tolong mengekalkan enjin kamu dlm suhu yg tak berapa panas, lepas tu boleh panjangkan nyawa enjin kamu.

    11. suzianana says:

      kee, walaupun minyak sekarang mahal, tapi kena jaga kereta engine juga, jika engine rosak, habis lah duit engkau….minyak engine yg betul boleh jaga engine lama2

    12. suzianana says:

      HX7 ni, tengok sesuai untuk kereta yang mandu di KL ni, tiap2 hari jam, jika jam teruk, habis lar engine suhu…

    13. en adam says:

      kalau kereta lama biasa guna jenis mineral punya bole ke nk tukar ke synthetic?

    14. daus pidot says:

      helix ultra mhal.tapi kualiti pehh terbaik.laju je keta.keta mhal2 sesuai la pkai yg ni .keta cikai2 mcm aku ni hat biasa pun jadi lah

    15. Rosewati says:

      Ada orang tau apa perbezaan sume minyak ni? sebab kereta sy nak tukar minyak hitam bln depan. tapi x tau yg mana satu sesuai.

    16. Rashlee says:

      Terima kasih byk2. Ngan list ini boleh jimat masa tuk banding harga minyak engine lain.

    17. wong says:

      @en adam
      Jika tukar ke synthetic minyak, mungkin engine kete akan rosak/ bocor. jadi cakap ngan technician dulu. sebab technician blh check kete tengok condition kete sebelum tukar minyak engine tuk ensure engine kete dapat perform and tahan bih lama.

    18. Peter says:

      @wong, stuju, lebih baik check dgn technician dulu sebelum tukar sendiri, walaupun kereta dah lama, kena jaga engine baik2, shell helix banyak ni boleh protect engine nyawa lama, bukan semua kereta pakai synthetic, check car manufacturer engine oil dulu….

    19. paradox says:

      @daus pidot, aku pun pakai kereta lama je, x manpus pakai helix ultra ni… tapi kereta kita pun mungkin x sesuai pakai helix ultra, baik check dulu….

    20. MariMariOm says:

      shell helix ultra mahal ke? kalau quality baik aku rasa boleh try kot…
      aku sudah guna lama dah jangan bagi tahu ada masalah oh…

    21. Azizul says:

      @dau pidot Kalau rasa helix Ultra mahal, cuba lah Helix HX7, murah sikit. Ia juga boleh kurangkan kotor dalam enjin dan memanjangkan hayat enjin , fungsi lebig kurang sama, tapi sesuai lah bagi kamu yang nak cari produk murah.

    22. linda says:

      @rosewati tengok apa permintaan kamu, kalau kamu nak tahan panas, boleh cuba Helix Ultra, kalau nak tahan lama dan bersih boleh cuba helix HX7, kalau kamu biasa bawa kereta dengan perjalanan yang panjang boleh cuba Helix high mileage. Sebelum beli pergi kedai servis tanya dulu…

    23. Syazwani says:

      @suziannana Helix HX7 cuma sesuai dalam traffic jam sahaja? Maksudnya enjin boleh tahan lama lepas guna minyak enjin ni? ada lain punya fungsi tak?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)