THE UNBELIEVEABLE PROTON SAVVY DEAL

Did you saw any advertisement about the crazy deal from Proton on its fuel efficient car, Proton Savvy? Below are the details, picture of colourfull savvy fun ride promotion at proton tech week and specification of the Proton Savvy.
 
FREE EXTENDED WARRANTY 175,000KM OR 5 YEARS WHICHEVER COMES FIRST
FREE BODY KIT
FREE SERVICE (2 years or 50,000km*)
FREE RM1,000 PETROL VOUCHERS
MALAYSIA’S  most fuel-efficient RIDE**

From July 25 till August 25, get unbelievable freebies with the fun and irresistibly fuel-efficient Proton Savvy.
Join us at the Savvy Fun Ride roadshow! Check out exclusively pimped-up Savvys and win loads of prizes.

Southern:
Friday, 25th July, 4pm (Senawang 3S Centre)
Sunday, 27th July, 4pm (Danga Bay, Johor)

Central:
Saturday, 2nd August, 9am (Proton Open Day, Proton Plant Shah Alam)

East Coast:
Friday, 8th August, 4pm (Pantai Batu Buruk, Kuala Terengganu)
Saturday, 9th August, 4.30pm (Kuantan Branch)

Northern:
Sunday, 17th August, 10am (Juru Branch, Penang)
 Offer applicable to M-Line and H-Line models only. Terms and conditions apply.
* Redeemable Savvy vouchers
** Malaysia Book of Records “Most fuel-efficient drive around Peninsular Malaysia” Award.
For standard showroom model vehicles above 1000cc.

Own a Savvy the easy way with the Proton Xchange Programme.
For more details, visit your nearest Proton showroom today or call Proton i-care at 1 300 880 888.
 
 modified proton savvy

With the Savvy you get the perfect combination of power, performance and fuel economy. Superior ride and handling gives you excellent control on the open road, while the responsive drive and good acceleration make light work of driving in town.
1.2 litre 16V engine delivers a top speed of 99 mph / 158.4 km/h
Maximum power of 75 bhp
Manual or automated manual transmission, both five-speed
Power assisted steering plus Anti-lock Brakes with Electronic Brake Distribution system
Excellent fuel consumption and low emissions

modified proton savvy 3
Awards and recognitions
The Savvy has received two known “Car of the Year” awards from two ASEAN countries, including the Cars, Bikes & Trucks’s “New Straits Times/AmBank Group 2006 Car of the Year” Award in the Supermini category, and the “Best City Car” award at the 6th Indonesian Car of the Year 2007 awards. The car is also the only Proton model so far to be TÜV (Technischer Überwachungsverein) Certified.

The Savvy is also recognised in the Malaysian Book of Records as the most fuel-efficient car in Malaysia during an on-road test by Proton with an average fuel consumption of about 24 km/L.

Modified colurfull savvy for savvy fun ride promotion in Malaysia:

modified proton savvy 2

modified proton savvy 5

modified proton savvy 4

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

95 Responses

  1. nsbone says:

    Kool and colorful!

    See what i think about Savvy in my blog…

  2. fikri says:

    savvy nie memang best kalo bawak… handling dan cornering memang baik… jimat minyak. bila aku pecut kat highway 140km/j ok jer dan stabil… cuma risau kang accident jer… pernah accident… body kemek sikit… huhu now xde hal sapa nak langgar pasal tau safety body dia

  3. nsbone says:

    here is my blog: http://nsbone.blogspot.com about savvy..

    i love the car bebeh.. best ever value for money.. dlm segala segi… hopefully more to come from proton..

  4. nazrah says:

    savvy nie memang best untuk gurl mcm aku.. sporty… smart…… seminggu g keje isi minyak rm20 je tue pun tak abis…. mane taknye ofis 5 minit je dari umah…. hahahahaha… sesungguhnya savvy memang jimat

  5. aziem says:

    cm mner nk join kelab savvy??

    tlng ar aku..

  6. nazrah says:

    u pakai savvy ke aziem

  7. maisara says:

    savvy mmg ok…spare part je mhl ckit…tp bila bawak mmg best…stable n jmat minyak….ramai yg kutuk savvy huduh…tp…klu bg free mesti diaorg amik punyer….mentang2 savvy keluaran proton, cuba perodua…no komen punyer…cam myvi 2, nmpak cam katak gak, tp sbb related dgn jepun, 2 yg org suke….btl x? apapun, savvy mmg best…x caya? try bawak…

  8. kdi says:

    haha.. Bro acrien498, Savvy ok agi kalo x pakai bodykit nampak ok. Kalo pakai bodykit nampak cun. Yang ni kalo dah pakai bodykit pon nampak cam katak huduh gak ape cer myvi kat link bawah ni?:
    http://kereta.info/perodua-myvi-extreme-custom-bodykit-modification-pictures/

  9. Acrien49 says:

    savvy cm katak biler xdak body kit..cube psg bodykit..sporty..maa..

  10. chingkala says:

    gua dah pakai savvy 3 tahun.drive memang menyeronokan.sekarang spare part dah turun harga tak macam dulu2 masa baru2 1st keluar.dulu org kutuk2 savvy tapi sekarang gua tengok banyak yg pakai.org yg savvy je pakai savvy.

  11. bucuk says:

    wei… kalau savvy bila naik 60kmj dia begegar apesal ehhh ada masalah dgn distributor dia ka

  12. mAz says:

    hai..aku baru masuk sini…da lame pakai savvy,but x tau ade mcm nie…
    selak2 terjumpa plk…

    mcm pertanyaan bucuk tu,kkdg aku bwk pon mcm tu…
    ade gegar..nape yer….??

    lagi satu,aku nak tau ar,ade x antara korang kereta susah nak start…???
    kereta aku,dalam sebulan tu,msti ada 2 3 kali x leh start…
    nape yer???

    sesape ade jawapan,tgl aku yer…ym aku..[email protected]

  13. Joko says:

    Dari segi gegaran tu, mungkin tayar / rim dia bengkok, atau pun balancing tayar dia tak betul, cuba bawak ke bengkel bagi dia timbang tayar tu balik dan tengok ada bengkok tak kat mana2 rim nyer. Kengkadang bengkok sebelah dalam tak perasan. kat Malaysia ni, jalan banyak berlubang maybe sebab hujan atau kenderaan berat merosakkan jalan.

  14. cah says:

    entah la… aku pun bru pakai savvy….ble mle2 pakai mcm biase je, tp bile dah bawak kat highway best pulk..
    tp…bru2 ni ade masalah pulak…mase first time, balik keje park kete n pastu nk kuar xleh start pulk, dalam 5minit 2, ok balik..
    pastu semalam die jadi balik, kalo tengah nk start xpe lg, ni tengah2 jem 2 tetibe enjin mati…
    3/4 kali aku start bru bleh… kenpe ek?

  15. cah says:

    ade sape2 tau x?
    tolg eh..

  16. mAz says:

    kepada JOKO…..

    sebelum tu nak tnyer,ko bwk savvy x???
    pas tu pasal gegaran tu,bkn rase tang tayar tu…
    rasa gegarnya mcm biler kite guna gear tinggie,but bwk slow,bergegar kan….
    hah!!lebeh kurg mcm tu lar gegarnya…
    rasenyer x de kenemengene dgn tayar kot…
    pas tu gegar tu dtg tgk keadaan kelajuannya…
    nape agaknyer yer….???eerrmmm…

    kepada CAH…

    keta aku pon mcm tu gak….
    kkdg susah nak start..kene amek mase…
    kkdg tensyen aku….btol ko ckp tu,kalu kite start kat tmpt parking tu x pe gak…
    watnyer tgh kat jalan raya,trafik light,x marah org belakang biler kite x jalan2…
    yer ar kereta x leh nak start kan….
    huh…..

    hah….pas tu ade lgi satu masalah kat savvy nie,
    x tau lar kalau kete aku jer ker…
    biler da bwk die jalan2 kan…pas tu alek sampai umah jer,
    pas matikan enjen kan msti enjen tu still ade bunyi ar….
    nape yer???????mcm bunyi kipas pon ade….normal ker nie ehh??

    but pape pon,aku suke bwk savvy…cool..mcm korg ckp….
    save minyak….seminggu aku isi RM25 jer..huh…:p
    I LOVE SAVVY….

  17. gugusanmelur says:

    kalau keta susah nk start g cuci throttle body….benda tu kotor sbbtu susah nk start…

    yg matikn enjin still ade bunyi sbb kipas radiator still gerak sbb nk sejukkn enjin….ala2 mcm turbo timer gtu…so it’s normal…

    love your savvy, dun worri =)

  18. cah says:

    adoi… savvy wat hal lg r…. tetibe mati enjin lg…..malu je org2 hon…. cne ni?????? dah 3 kali ni…. cne???

  19. Comment says:

    cah..savvy hang kena decarbonise tu. Dah brp ribu km ni? Mungkin karbon dah penuh kat throttle body..cub try test tengok..Kawan2 lain yang pakai Savvy sama gak ke prob nyer?

  20. sipolan says:

    Check throttle body..

  21. cah says:

    ok… sush r takut nk g bengkel…kite perempuan xtau pape, t kedai 2 mesti suh tkr yg len gak…
    budget xckup… takut sebb 1 sume melart2 t… next servise 29k km, skrg bru 27k km..

  22. Joko says:

    Trottle body dah penuh carbon hitam, so dia akan sumbat perjalanan minyak, kena buat cuci carbon kat trottle body, atau kalau nak murah, beli sebotol fuel injection punya cuci carbon yg biasa orang campur dalam tangki minyak tu, dalam harga RM12 hinggit ajer, lepas tu cari botol spray biasa, atau lebih baik yg pakai presure pump, apa lagi bukak hose lubang angin masuk kat trottle body, kasi spray perlahan-lahan sambil enjin di tekan kuat. Asap putih akan banyak kuar, itu biasa. Jangan spray banyak sangat sekali, nanti enjin mati sebab lemas.. cuba lah dulu.. masa aku pakai wira fuel injection dulu selalu aku buat gini, kira boleh lah, Kalau pegi bengkel dia caj seratus lebih .

  23. ebbygraphic says:

    Kalau enjin asik mati kat trafic light, tu TDC Sensor problem. Prepare je la dlm RM300. Ada gak bebudak savvy yang repair sendiri.
    bleh join kitorang kat http://www.savoc.net . apa masalah bleh tanya kat situ..semua friendly.

  24. arif savvy says:

    akum kepada semua…ni nak bagitau kepada yang susah nak start tu sebab sensor starter dia problem..aku dah tukar 2 kali..harga dia rm 300.pastu yang pakai amt gegar tu sebab plug dia tak tukar…kalau ada siapa ada problem leh email kat aku..[email protected]
    insyaallah sikit2 leh tlg bagi tips..kete aku gear lever dah tukar sekali rm 1000.baru2 ni aku tukar switch power stering bocor,sensor starter,minyak gear box,plug aku kena rm 1500.

  25. naz says:

    salam….. kalau ada member2 nak sambung bayr savvy ctclah gua, gua merindui savvy, selama 2 tahun memandu savvy, kenagan tak leh dilupaa…. kehebatannya sungguh mengkagumkan… kenangan excident dan pecutannyaa sukar untuk dilupakan… kalau ada teman2 yang nak sambung bayr savvy cepat2 lah ctc…….. 012-6284506

  26. azie says:

    haluuu…test test

  27. azie says:

    nak tanya satu…u all ada prob dengan koil tak??? bcoz savvy saya da tersadai di bengkel…
    hampir suma bengkel saya pi cakap…normal kalu savvy da 70k ke atas sure koil rosak…

    ada BETUL ka tuhhh….

  28. Norman says:

    TDC senang je tukar Renault Kangoo petrol nyer..

  29. joe says:

    seminggu lepas savvy aku mati tetiba,sebelum tu ada bunyi pelik mcm ada yg tetanggal.try start x boleh,aku tow g wokshop.lepas tu boleh start tapi kene tekan minyak baru idup,kalu lps enjin mati.mcm jln 3 piston je.apa masaalah x tau.nak ckp timing belt baru je tukar 3bulan lepas.siapa yg bole jwpkan masalah aku ni…aku rindu kt savvy aku…

  30. mutalib says:

    aku pakai peugeot 405,best kereta ni, aku nak beli sebuah kereta untuk bini aku,aku cuba test drive myvi member punya pastu cuba savvy,tapi ternyata savvy lagi bagus dari segi jimat, coner dalam keadaan laju pun bagus macam kereta eropah, bukan nak puji tapi ternyata hebat,kini dah tiga tahun aku milikinya

  31. rini says:

    aku nak beli savvy… nak buat full loan… nak monthly rm250 below… agak2 boleh dpat tak… kalu boleh… baru or second hand…
    tolong la… secepat mungkin…. aku dari BM… juru…

  32. miles says:

    nak tanye nie..aku tgh cri used car…tp mase tgh belek2 tu,jumpe la savvy kaler itam matellic,full bodykit,sport rim n wit muffler..harge die 23k jer..rse nk bli…tp takowt la coz murah sgt…dilema gue ahh….nk bli ke x?

  33. pedas says:

    bro dr ko bli savvy lbih baik ko bli van jnazah…..kete dh le bnyk pblem !spairepart mahal!….jgn mysal kendian hr bro

  34. Gman says:

    sy tak ckp ye,,,,PEDAS yg ckp tp sy sokong sambil bedekah

  35. zurapeace says:

    hai…aku pun pakai savvy gak…mslh enjin bunyi pas mati enjin ama dengan aku….keta tak leh stat pun sama gak……tapi setakat nie ok ler….aku ingat nak tukar keta lah…..tp baru 3tahun pakai…huwawa

  36. diLa says:

    Salam…ala btol ke savvy byk prob.br je ingat nk beli..cmna nie nie.dlm dilemaaaa..

  37. @zurapeace. apela.. enjin bunyi lepas mati enjin tu bukan masalah lar. itu la extra function savvy yg sejukkan enjin kalau lepas jalan jauh / enjin panas. baru tau ke? different from keta lain kan? yg bunyi tu bunyi fan dia. jgn risao.

    aku dah guna savvy 2 tahun stakat ni puas ati jer.
    i’ll tell u the facts that most people does not know about savvy. this is my honest review of my car after using it for 2 years.

    1) pakai la minyak enjin cap ayam pun, ko service minyak enjin tiap 10000KM. dah jimat 50% maintenence dari kereta lain kan??
    2) yup. sparepart a bit mahal. tapi kalau sparepart rosak jer. kalu tak rosak takde la mahal. stakat ni keta aku orait je. jaga leklok takde la rosak.
    3) kalau exiden. savvy prooven safer. dari segi damage. aku berani gak cakap kos nak baiki kereta lain yg kene langgar tu lagi mahal dari kos nak baiki savvy. walaupun harga barang mahal, bende yg kene baiki tak banyak. kalau korg bukak bumper savvy, korg leh tgk ada beam besar yg akan serap impact bila exiden. try la bukak bumper viva atau myvi pulak.
    4) handling n ride memang puas ati korang cube la dulu baru bagi komen. tak penah test, jgn sibuk. body savvy mmg berat sket sebab tu dia stable walau dlm kelajuan tinggi. pasal performance, baca poin no 8.
    5) lepas mati enjin, dia ada turbo timeer buit in. hohoh.. bukan turbo timer. tapi fan dia extended.
    6) meter minyak. lepas bar terakhir start blinking, konform boleh pergi 100KM + lagi. some savoc member claims derg buleh g 200KM lagi lepas last bar.
    7) kalau beli minyak silinder 4liter, 4 liter tu habis semua masuk dalam enjin. tapi walau dah guna 10KKM minyak tak surut @ kene tambah minyak lagi.
    IMO, enjin savvy memang ok, “kurang menghakis”
    8) most keta savvy, 0 – 150KM/H = easy.. siriesly.. top speed memang leh g 170 – 180kmh.
    kereta aku tak sampai 1000KM drive, aku pecut sampai 160KM/H lepas 1st service, buleh naik 170KM/H, modify sikit lg, leh la naik 180KM/H
    pendek kata, dari segi performance, rasa cukup ok la untuk kereta kecik 1.2 liter enjin..
    9) apa lagi info menarik pasal savvy ye? ohya, keta nie pakai 100% collant. tak pakai air. tapi aku boh air beteri je ganti coolant.
    10) kalau korang ada savvy, try pecut sampai 180KMH. very stable dan takde gegar2 dashboard.
    11) 2 tahun aku pakai savvy, sekali je kot aku penah buat tyre ballancing / alignment tu pun masa rotate tayar. kalau tak, stereng memang tak senget, bila laju, memang tak gegar. walaupun tiap hari aku terjun lobang banyak kat jalan raya kat KL niw.
    12) AMT gear mmg seronok guna. lembab tuka gear tp ok la.. org cakap senang rosak..aku pakai takde ape pun.. nway..test la dulu.. aku rasa walaupun banyak org takut ngn AMT. tapi most savvy yg aku jumpa kat tgh jalan, banyak yang AMT. =P

    well..bukannye takde bende yg rosak ngn savvy, tapi most of it can be fixed ourselves / avoid.. just kene stadi sket pasal keta nie..

    Kalau sesape yg dah pakai savvy, aku memang sarankan masuk forum savoc. belajar lagi banyak mengenai kereta tu. sebab dia lain sikit dari kereta jepun biasa, cara penjagaan dan penggunaan pun lain sket. kalau tak pandai wat tu yang banyak masalah sket tu. & ramai yg kene tipu ngn proton service / bengkel, sebab derg tak tau sangat pasal kereta tu.

  38. RAj says:

    hi savvy user

  39. Eder says:

    erm….
    x tau nk ckp pe…
    ok kew savvy….
    lain orng lain result nye…
    lum cube lum tau…

  40. vampirates says:

    da dkt 4 taun pki,so far ok yg tak o.k cuma spare part mahal,da pernah tuka coil rm 550,timing belt dkt 5rat,tensional bearing rm300..tp bkn slalu rosak..panduan mcm pki porche,..

  41. mutalib says:

    enjin savvy enjin renault, bangsa pertama yang cipta kereta pertama adalah bangsa mat salleh,jepun hanya tiru saja,sbb tu kereta mat salleh bagus,

  42. Eder says:

    perfomence tuk savvy mmg best…..tul ke….

  43. kdi says:

    wahai geng2 savvy, korang tau x korang leh join kelab renault? kalo x tahu lagi, bleh tgk latest news nih:
    http://kereta.info/renault-malaysia-club-calling-all-renault-owners/

  44. Eder says:

    salam….
    ade sape2 yg arif tntng savvy AMT….
    kenape wktu penukaran gear de bunyi ‘krok..krak’ lebih krng cam2 r….cam x sempurna..
    adakan e2 normal……
    sape2 yg pakar pleaz jawab……

  45. jerry78 says:

    ye ke blh join kelab renault

  46. Eder says:

    pening……..

  47. er..tau.. tapi.. rasa kecik semacam je kalau join kelab renault pun.. :p ye la..keta renault mostly power2 kot.. hahaha..
    aku tak tau budak savvy yg len, maybe ada yg join.

    @ Elder,
    aku pakai AMT.
    mmg ada bunyi. its normal. tapi sepatutnya bunyi dia smooth atau tak rough sangat.
    masa naik gear ok, masa turun gear, kalau brek kuat2 yup, dia akan bunyi kuat sket.

    well.. kalau rasa macam teruk sangat je bunyi dia, try ler tanya service center.
    savvy ko tahun berapa? kalau version lama before 2007, sepatutnya kena tukar pakai minyak AMT renaultmatic D3. ada tukar?
    Kalau yg version baru mmg dah pakai renaultmatic dah. minyak AMT tau, Bukan Minyak transmission.
    hurm…

  48. mr.eims says:

    @ Elder,
    nak tambah sikit lagi, in case ko tak tau yg savvy AMT,
    when changing gear, driver tak payah angkat kaki dari pedal minyak. tekan je sesuka hati ko.
    biar AMT robot yang ballance minyak&clutch. kalau ko angkat kaki dari pedal minyak masa change gear,
    mmg ler rough penukaran gear dia & keta pun maybe tersengguk.

    ok..hope my answers can help you.

    tats all.. tq.. =D

  49. famy says:

    guys…aq ada problem..
    savvy aq punya temperature naek smpai dkt 5 bar!!
    tp kejap je..pastu drop ke bar ke-4 atau ke-3..
    risau la…
    aq tataw radiator savvy kt mn…
    anyone plz help me…. plz3…
    needs urgent answer..

  50. jerry78 says:

    tayar 195/55/15, boleh masuk tak untuk savvy, tak sangkut ke?

  51. Eder says:

    mr.eims
    kete thn 07…2nd….br jln 11k…
    bile msk gear mmg lmbt ckt ek….
    mmg de dngr r bnyi gear ble turun gear….
    x sedap bunyi dia….
    klau auto biase x de bnyi…sbb2 kompius….
    ow klau gne manual x pyh angkt kaki kt pedal mnyk….

  52. nazrah says:

    salam…semua………. dah lame tak join savvy punye hal…..
    so far aku gune savvy ok je… savvy aku dah penah kene hentam ngan rexton lagi tapi mcm baru balik…..
    tapi tak dapat dinafikan…. maintainance sakit beb…. tapi bawak sedap beb….
    aku gi keje lalu highway duke.. 120 130 selambe….. best gile….
    kete nie kene belai… tapi gear memang gegar la.. banyak kali ejas same je…..
    tapi sesungguhnye memang smart savvy aku…… tapi klu pandai jage peh memang superla…
    sayang gila la kat kite nie… savvy aku mase kene langgar ngan rexton hampir meragut nyawa aku…. syukur tuhan panjangkan umur aku…
    tahan betul la tubuh badan savvy nie…. lepas kuar bengkel mcm baru….
    KEPADA PROTON BERHAD AKU RESPECT LA HASIL KERJATANGAN KORANG….
    TAK DE KETE SEHEBAT SAVVY…. TAHNIAH PROTON…. AKU BANGGA JADI PENGGUNA KERETA-KERETA PROTON….

  53. teamyus says:

    Salam, Kepada Savvy User kat kuantan aku ada pomen yang mahir tentang savvy… Ape 2 masalah tentang savvy pegi je bengle; dia di BYPass menghala ke airport.. Kedai dia kat Shell,lpas shah Putra… pomen ni dulu keje kt proton servise, aku slalu pgi bengkel dia bla ada prob… Upah pun murah berbanding kedai cina… bengkel cina brang bleh pkai lg trus nak tkar,.. Baru2 ni,time nak g mengajar, aku terlanggar anak lembu mati tgah jalan, 2 ekor plak tu, Nasib baik tak terbabas keta pun tak lari.. klu myvy,kenari r viva aku rasa mau masuk gaung… Cuma sensor ezos tercabut, bumper OK takde rosak… harga seensor ezos RM600.. Ape pun savvy mmg power time ambil selekoh… aku bawak kat karak 120-150 mmg maintain…
    aku bawak viva member aku 120 highway lurus pun bergetar badan,ni plak nk ambil slekoh mau terbang mcm heli.., dahlah viva time ujan,atas bumbung mcm batu yang jatuh padahan ujan bukan lebat pun….
    Kepada pengguna Savvy kuantan, bikinlah savvy tu bg gempak…

  54. jerry78 says:

    ape nama bengkel tu, kawe pun tengah cari pomen yang tahu hal savvy ni

  55. nazrah says:

    takyah gi jauh2 kat kl, selangor pun ade jgk………….

  56. Norman says:

    Savvy memang best cuma throttle body die je cpt kondem.Banyak pemilik savvy singapore tukar renault kangoo petrol punye habis citer.Lagi satu unik yang takde dlm kete kecil tempatan ialah auto-manual gear yang kebanyakan terdapat di kete besar saja.Body savvy memang kukuh.Kalo tukar rim 15 pakai tayar 175/50 dah memadai.

  57. comment says:

    Betul ke Savvy spec tertentu ada rebate RM6K?
    Aku dengar kat radio Sinar.fm.

  58. ezy says:

    penah bawak savvy kawan, bukan nak condem tapi die punya 1st model, diantara masalah yang dia alami ialah:-

    1) lepas stahun pakai susah nak start, engine mati secara tiba tiba..
    2) bumbung bocor, air masuk melalui atap… sedih betul…
    3) susah nak bukak tempat masuk minyak tue, asyik jem jer, da dapat bukak, susah nak tutup…
    4) gear asyik begegar, and ada maslah sikit sikit sana sini…engin pun penah masuk air dan penah hantar SC (pengguna savvy 1st model) sure tau masalah renault nie…
    dan skarang kereta tu tesadai setelah 3 tahun kalau tak silap la… tak larat nak maintain…

    mungkin masalah terpencil, tapi itu hakikat… maaf sekira saya tesilap, sebab saya selalu naik dengan die, tumpang simpati kepada semua yang mengalami masalah yang sama..

  59. apa2 ajer says:

    kiranyer si savvy ni guna enjin renault la yer

  60. Norman says:

    Beli Savvy 2nd batch yang takde shape wau tu,Banyak problem dah rectified.Dulu kakak ipar pena pakai Savvy AMT.servis kat Renault ctr.Dah pena naik genting takde hal.Minyak gear tukar dlm lingkungan 40000km,minyak hitam guna elf semi-synthetic setiap 4000km,plug saya guna iridium.Keta continental ni nak kena servis awal sikit dari jepun sebab climate lain dari eropah..So far kakak ipar tak pena overhaul ke rosak teruk..Dia jual pun ngan besan dia jugak sebab nak ambil MPV Renault

  61. comment says:

    yup savvy mmg guna teknologi renault…
    aku nak tanya ttg savvy secara berdepan pun x de sorang jiran aku yang pakai savvy..
    nak jg dapat maklumat secara temubual di lapangan ni..
    tapi klau dalam warranty no hal kot..yang penting service ikut jadual
    kalau dapat masalah gak…mmg payah nak cerita, hati pun sakit gitu…

  62. nazrah says:

    tak habis2 kutuk savvy je…..
    padahal kete lain tue lagi berlambak masalah………….
    savvy jugak korang nampak… ape pun my savvy is the best…

  63. jerry78 says:

    tiada yang sempurna

  64. norman says:

    Pada pendapat saya Savvy ialah kete unik tempatan yang pertama.Tiada unsur2 kete Jepun..

  65. Eder says:

    mne de kete yg tul2 perfect……
    de x sape2 yg leh bg tau kt ak kete pe yg perfect 100%…..
    savvy mmg lain drp kete malaysia yg lain….
    ikut hak individu n k’mampuan r nk pkai kete pe…

  66. Fikri says:

    Salam,

    Saya adalah pemilik kereta Savvy tahun 2005. Banyak kenangan manis dan pahit selama bersama Savvy nie.

    Kenangan manis:-
    1. mampu menyelamatkan kereta Savvy dari keadaan lebih teruk. Time tu kereta aku pernah kena hentam dengan Pajero tapi xde hal.. ok jer… sikit kemek. Pernah kena hentam dengan Iswara… tapi kemek sikil, yang peliknya bumber depan Iswara jatuh kemek dan lampu pecah. hahaha padan muka bawak kete tak pandang Savvy. Kalo Viva/kancil sure hancor terok.
    2. Jimat minyak.. RM25 sahaja pergi balik Melaka – KL.
    3. Jimat maintenance… 10k KM setiap kali service.
    4. Bawak 110-120km/j stereng ok… x gegar, kalo bawak VIVA/kancil or Hundai Getz 1.4cc sure gegar stereng.
    5. Interior yang luas boleh membawa 5 orang sekali gus dan beban naik bukit pada kecuraman 50 darjah masih ok kalo guna gear 1.
    6. Handling baik giler… aku pernah bawak kat lorong kanan sekali di lebuhraya PLUS di Seremban, ada lopak air… kete aku bawak 110km/j alhamdulillah kete tu stabil tak tergelincir langgar or terbabas.
    7. Tempat duduk belakang boleh dilipat dan mampu meletakkan tilam King size, Queen Size yang dilipat empat. Aku pernah buat time nak pindah tilam aku guna kete Savvy jer.
    8. Mampu elak bahaya di depan dalam kiraan 2 saat dengan kemampuan handling yang baik dan selesa.
    9. Body yang gagah. Kalau ada orang duduk atas kete aku pun ok lagi… x kemek. Cuba duduk atas viva… harus lekok sikit.

    Kenangan pahit
    1. ada masalah lock di pintu. tapi dah diselesaikan di SC
    2. ada masalah enjin mati tiba-tiba, tapi dah dibersihkan sensor oleh SC.
    3. ada masalah gear bergegar…, tapi dah diservis disebabkan plug kena tukar.
    4. ada masalah susah nak hidup enjin… tapi dah ditukar bateri kereta setelah guna 3 tahun lebih… pasal aku x servis… hehehe

    masalah lain tak de… alhamdulillah meter aku dah 70k… minggu depan aku tukar timing belt… bila nak masuk 80k kena tukar… tahun depan aku bawak kete savvy aku ke sabah… nak pasang GPS… yahoooo… I LOVE SAVVY

  67. nazrah says:

    i love savvy 2………..

  68. kekitaan says:

    savvy ni ciri2nya macam kiter continental laa… tengok enjin pun renault… heheeh. handling mantap…

  69. Norman says:

    kete continental ni kite kena jage lebih dari jepun.cari kelemahan baru dtg kelebihan

  70. jerry78 says:

    saya setuju

  71. lai says:

    Salam semua… lai baru guna savvy. lai nak tanya betul ker lutch savy tak bleh tekan abis bila kita nak tukar gear..lai baru sangat dan tak tau pape pasal savvy..camane leh erbuka hati beli savvy pun tak tau…tapi setakat ni lai happy je ngan savvy. cuma baru2 ni lepas 1st servis enjin kete jadi bising la…nape ek?kita servis kat proton gak …bila bawak memang bunyi enjin bising …terutama bila gear rendah kita bawa slow tapi bunyi bising tu lagi kuat la…kawan2x tolong jawab kan… TQ..leh email kat [email protected]

  72. Eder says:

    mmg drive savvy puas b’banding kete kompak yg lain…….
    rasailah kehebtnnya….

  73. transformersarmada says:

    aku dah guna savvy 3t tahun… second year kete aku excident terbalik 2 kali… alhamdulillah aku dgn wife n baby dlm perut bini aku masa tu selamat… bumbung tengah n body luar semua kemek teruk …tapi yang eloknya rangka utama tak bengkok cuma bahagian belakang sikit jerr.. sebelum terbalik aku langgar tiang batu yang ajaib bumper jer tercabut radiator kemek sisikt aku pakai sampai sekarang… so far savvy ni pada aku ok jer.. cuma spare part mahal sikit.. radaitor fan aku skrg problem … tapi biasa la dah masuk tahun ke 3 n milage pun dah kat 80k… buat yang nak beli savvy aku sokong… cuma kena pandai guna n jaga keta…kalo korang selalu bawak laju ape – ape keta standard 1.2 pun tak tahan… setakat pegi keje, jalan-jalan nak balik kampung tak de hal… tapi bagi yang anak ramai n harap satu keta jer so aku cadang ko beli keta besor la….

  74. kekitaan says:

    kat forum motortrader ada org ngadu pasal masaalah AMT gearbox… serius ka masaalah AMT ni weh?

  75. transformersarmada says:

    setahu aku ramai gak member aku pakai AMT no problem jer. yang penting cara ko guna dan jaga……. yang selalu masalah bila kita tukar gear tak ikut tahap… cth gear satu ko sebat jer sampai 500m bila start jalan… sampai masa tukar minyak gear…

  76. Eder says:

    mslh AMT x r seteruk mane…..
    klau owner main hentam je mane x rosak….
    dia kne lembut ckit p’gunaannya…..
    minyk gear mmg kne jage….
    cukup time tukar,,,
    n klau tukar kt bengkel biase jngn dok hentam je minyak biase….
    dia de mnyk khas by renaut n for AMT only….
    pandai jaga tahn r sesebuah kete 2……

  77. transformersarmada says:

    betul ckkp eder tu… wei korang ada idea tak nak bg lawa savvy…. setakat cat jer tak best gak… tapi kalo ada eksesori ok ape… kat market aku dah cek tak byak aksesori savvy… tp kalo ko dah tau lubang info aku….

  78. Eder says:

    masuk r bodykit r3…..
    sport rim…..

  79. jerry78 says:

    setakat ni tak pernah nampak lagi savvy yang cantik dgn eksesori, kalau setakat tambah2 cat tu ada la, kawe pun ada cari jugak ,

  80. Norman says:

    Savvy tak payah tambah bodykit kat bahagian depan,Nampak klakar lah

  81. jerry78 says:

    tukar sport rim dah kira ok,

  82. PRO_PROTON... ANTI PRODUA says:

    SAVVY TAMBAH BODYKIT KT DEPAN NAMPAK GANAS SKET…. KASI NAMPAK MCM ROBOT SKET BRU CUN….. BONET KASI CAT HITAM R CARBON….. PASTU MSUK RIM 15 TAYAR KASI NIPUS N LEBAR SKET N TKAR SPORT SPRING… MESTI CUN SAVVY….

  83. jerry78 says:

    tukar clutch renault kangoo lagi ada syok

  84. Eder says:

    boleh masuk ke renault kangoo punye clutch set…..

  85. jerry78 says:

    skrg ni saya guna clutch renault kangoo dah seminggu, ada peningkatan dari segi pickup, masuk gear pun lancar

  86. kingbedol says:

    salam…byk bende@cite x bes pasal kete sawi nie…tp sbnrnye dh name pakai kete’n..adad laa…bende dh gune..kapalterbang pun leh rosak..
    kne tau la rosak kenape..hehehe..antare bende yg rosak penah jd kt aku…yg paling org#korang sume takot…enjin mati tengah jalan..
    1) enjin mati tengah jalan = xde minyak kot—————speed senser kotor…bukak and cuci jer,klu wayer putus,solder je balik..
    2) x leh start = sme je dengan atas.( lokasi = dkt seblh beteri dkt ngan enjin,de bende bentuk L kat bwh paip2…tgk la sendiri..
    = plag tukar baru la = br belas RM x 4 biji,pembuke plag = RM 10 je.
    = bttery =RM bawah 200..yokohama..ok
    3) minyak enjin x pandai tukar, xbrani ke…xpe,…anta je kedai..tp cek dulu…nk g ane2…cek je kejap,bkn lame pn…tarik je bende batang kuning tue..
    4) coolen..bawah RM30..
    5) jgn lupe pakai sport rim…baru lawa…ahahahha—-pepehal…call..0126960667…okleh tlg..gua tolong beb..dpt gak pahle..hahaa

  87. kingbedol says:

    oit jerry…brp rege clutch ekau paakai tue…kedai area mne nk dapat..den pn nk power mcm ekau…hahaha…ekau x tgk keto den lagi..

  88. amt says:

    salam..
    aku nk tau cmne nk guna gear AMT ni..
    sbb aku berminat la dgn savvy…
    spe2 leh cite kt aku?

  89. Man says:

    Saya pakai Savvy 2005. Tiada masalah sehingga kini. LOVE MY SAVVY. MInyak sangat ok dan rasa selamat bawa SAVVY sebab dibuat dari HIGH TENSILE STEEL yang tidak mudah remuk.

  90. Eder says:

    amt…
    guna amt simple jer…..
    tolak tombol gear ikut urutan….
    N tuk neutral..
    D tuk jln
    R tuk undur…
    klau nk gne manual de tulis D pas2 tolak tombol ke kiri n kuar no 1….
    pas2 tekan minyak n tolak tombol gear ke depan satu persatu sampai 5…
    gear dia turun sendiri tuk manual n auto……

  91. Eder says:

    kepada yg pakar….de soalan nie
    nape gear amt tersangkut2 bile bawak….terutama gear 2….mmg terasa
    klau mslh payah nk start2 mmg slalu…..macam minyak x naik je….

  92. jerry78 says:

    kepada eder situasi ni pernah terjadi pada kawan saya yang pakai amt, ini disebakan pengguaan petrol 95, cuba tukar kepada 97 balik

  93. MAN7 says:

    salam,nak tanya clutch renualt kagoo,awak maksud kan clucth liining kah atau flyweel n nak tanya berapa kos nak ganti timing belt savvy?, boleh balas kat email saya,minta tunjuk ajar.TQ bro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What is 13 + 15 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)