PERADUAN NAMAKAN PROTON MPV! JOM TEKA RAMAI-RAMAI!

Update : Please refer full specification of Proton Exora MPV here

Proton MPV clay model picture 2009

Proton Holdings Bhd merancang untuk memasarkan kenderaan pelbagai guna MPV pertamanya, yang akan diperkenalkan awal tahun depan, di Indonesia dan Thailand, kata pengarah urusannya, Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir.

“Kami menjangka dapat melancarkan MPV kami menjelang akhir Mac atau awal April tahun depan. Tiga bulan selepas pelancarannya, kami akan memasarkannya di Indonesia kerana MPV menguasai 40 peratus daripada keseluruhan jumlah jualan di sana,” katanya kepada pemberita selepas pelancaran peraduan menamakan MPV Proton di sini hari ini.

ACTUAL PROTON MPV 2009 CLAY MODEL PICTURE LEAKEDACTUAL PROTON MPV 2009 CLAY MODEL PICTURE LEAKED

Syed Zainal Abidin berkata MPV baru itu mampu dimiliki dan direka bentuk khusus bagi keluarga kerana ia mempunyai lebih ruang antara tempat duduk dan bagasi.

Bercakap mengenai peraduan menamakan MPV baru itu, beliau berkata peserta boleh mengemukakan nama bagi MPV itu melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) atau melalui Internet di laman rasmi proton “proton.com” 

Peraduan SMS dan online ini akan bermula dari hari ini hingga 30 September, katanya.

ACTUAL PROTON MPV 2009 CLAY MODEL PICTURE LEAKED

Jadi, sesiapa yang rasa mpv proton mempunyai nama yang sedap didengar, bolehlah menyertai peraduan ini. Agak2 nye ape ye? Proton xxxx? Hmm… Ade idea ke? Meh sini bagi pendapat sikit. hik2. kita teka ramai2.

Name Malaysia’s First MPV Competition By Proton

If you have any idea for our Malaysia’s first MPV name, kindly go to proton.com.my to enter the contest. Then we can discuss and give your other idea of the upcoming proton mpv name here.

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

678 Responses

 1. narimah binti [email protected] says:

  nama proton mpv(respirasi)
  maksud respirasi ialah menyedut oksigen dan menghembuskan karbon dioksida.sesuai dengan nama ini menunjukkan kereta mpv sangat besar dan selesa,sehingga penumpang mampu menarik nafas dengan lebih bebas.

 2. kuey tiaw says:

  Yeah.. dah hanta peraduan. tengok ler siape menang nanti. Ceh. Kompiden je. Ada agi satu cadangan. Proton karisma ke. huk2. belasah je la wey

 3. zamzul bin taib says:

  tengok dulu gua punye nama kete ni .caya mesti menang punye. ni dia…..proton sentosa.
  mudah-mudahan yang naik nanti aman bahagia selamanya bebas dari segala bencana.amin…

 4. MOHD TARMIZI BIN OTHMAN says:

  Nama Model : Proton CENDERAWASIH. Diambil sempena nama burung yang orang sering tertanya-tanya bagaimanakah rupanya. Bila dah lihat nanti pasti rakyat Malaysia akan terpikat dan kagum akan rekabentuknya. Maju PROTON. TQ

 5. ros binti mohd top says:

  nama yang dipilih..PROTON AURA ..@ PROTON TUAH

  nama yan digunakan masih lagi kemelayuan…naikkan martabat nama melayu..ewah…!!!

 6. [email protected] says:

  nama yang sesuai bagi Proton MPV ini iaitu “PROTON MESRA” kerana ia lebih selesa, menarik & mesra alam…apa macam ok kah..???

 7. ct tie says:

  Sokong Mohd Tarmizi….. No SMS pun takdak… nak hataq tang mana. Depa tak bagi kita menang kut. kesian kat kami tak merasalah nak naik mpv malaysia.

 8. mohd shukri muhamad husin says:

  “Orang ramai boleh menghantar cadangan nama bagi MPV pertama keluaran Malaysia itu sama ada menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) atau secara dalam talian di http://www.proton.com.

 9. MR.ALI BUDIN BIN ADAM says:

  nama yang sesuai untuk proton terbaru mpv adalah PROTON REENG – GO,sebab kereta tersebut mempunyai bunyi yang istimewa ( reeng ) dan berlalu dgn cepat ( go )

 10. ZAIDI BIN ALIAS says:

  Oleh kerana Proton ni dah lama beroperasi, iaitu selama 23 tahun tetapi model mpv baru dihasilkan. Rakyat Malaysia sudah lama memiliki mpv buatan Malaysia. Oleh itu nama yang sesuai ialah PROTON IMPIAN.

 11. mohd azril says:

  PROTON IDAMAN MPV
  Nama yang saya berikan adalah mempunyai maksud masyarakat malaysia rindukan dan inginkan pembaharuan serta rekabentuk yang baru. Saya namakan kereta ini PROTON IDAMAN MPV.
  Semoga kereta ini menjadi IDAMAN diperingkat antarabangsa

 12. Nama kereta yang saya akan berikan adalah bercirikan kearah kemodenan proton berhad dan ia juga akan menggambarkan identiti sesebuah kereta tersebut..namanya ialah ( Mppro) dimana ia digabungkan dengan dua maksud iaitu Mp = MPV dan pro = untuk proton….. sebutannye pun sedap iaitu dimukan dengan Mp dan seterusnya pro….

  sekian terima kasih….

 13. JAMEAN BIN SABTU says:

  Sempena pengeluaran Kereta MPV Proton yang pertama.
  Dengan bangganya saya ingin memberi nama MPV PRiMA. bermaksud
  (PROTON INDUSTRI MALAYSIA).

 14. Aswadi Hj. Ismail says:

  waduh waduh, semua orang mahu kasi nama pada lagenda proton terkini yang bakal dipasarkan. Agak-agak nak kasi nama apa ya……………………! Kalau saya letak nama PAKSI boleh menang tak…? PAKSI membawa maksud, kepada pelbagai kemewahan. dari sudut material dan fizikal. PAKSI menjadi paksi @ saksi kepada kematangan PROTON menongkah arus bagi bersaing dengan keluaran-keluaran yang lain. Menjadi PAKSI kepada kemewahan bakal pemilik yang membelinya. Menjadi PAKSI bagi menjawab sebarang tohmahan yang dilemparkan kepada PROTON jenama AMPUH keluaran Malaysia yang dihasilkan oleh anak-anak tempatan. PAKSI kepada keadilan dalam melahirkan model untuk bersaing dengan model-model yang seangkatan dengannya. Insyaallah PAKSI menjadi paksi kepada seluruh dunia untuk melihat Malaysia sebagai salah satu pengeluar kereta antarabangsa. PAKSI membawa lambang kemakmuran rakyat Malaysia. walaupun rakyat yang berbilang kaum, agama dan budaya berlatar belakangkan politik yang berbeza tetapi PAKSI tetap menjadi pilihan. PAKSI……PAKSI…….DENGAN LAFAZ YANG MULIA, SAYA MENJENAMAKAN KERETA TERKINI BUATAN MALAYSIA YANG BAKAL DIPASARKAN DENGAN JENAMA PROTON MPV PAKSI…..

  P – PROTON
  A – ADALAH
  K – KEBANGAAN
  S – SELURUH
  I – INSAN MALAYSIA

 15. Aswadi Hj. Ismail says:

  nama simple je. tapi PADAT, KUKUH, AMPUH, HEBAT, semua boleh dibagi pentafsirannya. Yang pasti, PROTON MPV PAKSI adalah namanya…….

 16. saya cadangkan proton mpv tu di beri nama PROTON HARMONI kerana kerajaan sedang berkempen untuk kongsi kereta.sebab malaysia bermasyarakat majmuk.proton boleh……………..proton harmoni pun boleh.

 17. mohd azril says:

  PROTON WAWASAN MPV

  Saya mencadangkan kita letakkan nama PROTON WAWASAN. Ini adalah kereta kebanggan kita kereta MPV yang pertama dihasilkan oleh proton sejajar usaha mengejar wawasan 2020.

 18. mohd azril says:

  PROTON GLOBAL MPV

  Saya mencadangkan nama kereta ini PROTON GLOBAL MPV sebab sasaran proton adalah untuk mengeksport ke pasaran luar negara iaitu pasaran global.Jadi nama GLOBAL adalah sesuai dengan sasaran proton

 19. Rozita Mahmood says:

  Proton Prima (MPV) – Proton as the primary producer and the first MPV for Malaysians.

  – Singkatan kepada Proton Industri Malaysia

 20. MIZAN BIN JUKRA says:

  PROTON IMPIAN

  I- IS

  M- MULTI

  P- PURPOSE

  I- INTERESTED

  A- ALL

  N- NATIONALTY

 21. mohd azril says:

  PROTON MPV DINAMIK

  Maksud DINAMIK ialah bertenaga. Nama DINAMIK sesuai kerana ia melambangkan kereta proton mpv ini adalah bertenaga. dalam perkataan inggeris DYNAMICS

 22. MUHAMAD RIZAL BIN HA says:

  NAMA MODEL- PROTON MPV ( SIGI )

  EJAAN ASAL IALAH SIJI BERMAKSUD SATU.

  IA DI AMBIL DARI BAHASA JAWA.

 23. MUHAMAD RIZAL BIN HA says:

  NAMA MODEL PROTON CYCLONE..TAK PUN GEMILANG KE..

 24. Lia says:

  Nama Model Proton Classic

 25. Lia says:

  Proton MPV Galaxy

 26. MOHD TARMIZI BIN OTH says:

  nak tanya borang peraduan nama MPV dok tang mana wei? pening cari ni!

 27. SYAFIQ AFANDI says:

  PROTON ISOMER

 28. zarina bt arshad says:

  proton MPV ERA. Bersesuaian dengan zaman sekarang iaitu di era 2000an

 29. AMIRUL AMIN says:

  PROTON IMOGEN

 30. ros binti mohd top says:

  … PERADUAN NAMA PROTON MPV..IAITU MPV AURA..@ MPV TUAH..

 31. Sophian says:

  proton SRI. sempenan nama awek aku. hahaha.

 32. Remy says:

  proton DAMAI pun macam sedap jugak namanya.. maybe sebab aku tinggal kat damansara damai.

 33. mofad says:

  Aku bg nama Lagenda

 34. mohd suhaimin b mama says:

  "My Fist MPV" sbb ini mpv generasi pertama bagi proton. syabas proton.

 35. Mohd Shukri Muhamad says:

  MPV= "GEM PARK" baru ler gempak beb.

 36. aminul says:

  kerata proton mpv patut diberi nama KIRANA

 37. MRS.NORAN says:

  PROTON KASAWARI

 38. MR.ZAM says:

  PROTON TERBANG

 39. Bakri Mohd says:

  PROTON DAMAI

 40. mohd hafizi mat isa says:

  proton [email protected]….sesuai dengan gayanya yang elegen.mantap.

 41. MUNIRAH BINTI BASAH says:

  NAMA APA YE YANG SEDAP

 42. ZULAINA BINTI MAT YU says:

  MPV PERWIRA ATAU MPV PRIMA

 43. YANI BINTI AKSAH @ B says:

  MPV PROTON SURIA ATAU OXY OK JUGAK

 44. ASNADI ISMAIL BIN AB says:

  PROTON NEUTRON

 45. mohd farook b hassan says:

  proton perkasa

 46. YANI BINTI AKSAH @ B says:

  proton neutron

 47. Aswadi Hj. Ismail says:

  Saya tetap dengan nama PAKSI…..

 48. YANI BINTI AKSAH @ B says:

  MPV VISI

 49. Zek says:

  Proton Lestari

 50. kidik says:

  niee ahhhhhhhhh…. proton earth

 51. jin says:

  PROTON KaMBiN , anak laki 2 ekor kambin , anak perempuan sekor kambin

 52. miorkhairudin says:

  nama: proton gemilang
  sebagai rakyat malaysia harus memegang selogan pedana menteri cemerlang terbilang gemilang sebagai pedoman dan menitik beratkan nilai-nilai agama dalam kehidupan seharian.

 53. Azam Azizi says:

  Proton Eleksis

  Proton Venier

 54. Azam Azizi says:

  Macam stream lar..

 55. kidik says:

  proton ADMINISTRATOR

 56. MASHITOH BT YUSOFF @ says:

  PROTON MPV SELESA

 57. haslina halim says:

  Proton Gemilang, sempena nama bendera Malaysia Jalur Gemilang

 58. kidik says:

  nie ahhhhhhhh proton speed

 59. Basah Selalu. says:

  Tah hape2 nama PAKSI .. tak best lansung.

  Proton Best laa.. baru best.

 60. Norhashima hashim says:

  PROTON JOURNEY

 61. kidik says:

  apesal proton journey plok tuuu …nok research kee

  nie ahhh proton aerology

 62. mr.shafiq says:

  proton ramadhan kot ak rsa…..

  semperna blan ramadhan

 63. kidik says:

  gini laaa senang

  memandangkan mpv nie kereta bakal dilahirkan

  baik letok nama proton mpv adik bangsu

 64. MASHITOH BT YUSOFF @ says:

  ProtonSeri

 65. mohd shahrul says:

  PROTON INDIGO

 66. suzarini idris says:

  BISTARI

 67. Suzarini Idris says:

  PROTON BIZTARI

 68. ABDUL HAMID BIN LATIFF says:

  “PROTON PUTRI

  EBAGAI GANDINGAN YANG SEPADAN DENGAN PROTON PUTRA
  PROTON PUTRA MEMPUNYAI REKABENTUK YANG SPORTY.DAN MENGACAM SERTA BERTENAGA
  WALAUBAGAIMANAPUN PROTON PUTRI MEMPUNYAI REKABENTUK YANG MENARIK DAN KONDUSIF YANG AKAN MENJADI KEGILAAN SI SUAMI / SI ISTERI YANG BERBILANG ANAK-ANAK UNTUK MEMILIKINYA .

 69. Remy says:

  proton LAKSAMANA belum ada orang teka lagi kan?

 70. mid909 says:

  PROTON H G -PRIME”

  HG=HOME – GROWN

  P= PERFORMANCE,(PRESTASI YANG TINGGI). R= RESPECTABILITY, (AKTIF DAN DIIKTIRAF) , I =IMAGE,((IMEJ TERSENDIRI), M=MANPOWER, (BERTENAGA,BERKUASA GERAK YANG TINGGI ) , E=EXPECTATION,(UNTUK MEMENUHI ASPIRASI DAN HASRAT PENGGUNA DI SEMUA LAPISAN MASYARAKAT-KOMUNITI)

  nota: pembetulan …. ( PROTON HG-PRIME ) – (BUKAN PROTON HG PEIME)

 71. prodas_afiq says:

  proton KHASANAH…..

 72. nescafe3in1 says:

  tagline mcm mana ek

 73. azizul salleh says:

  PROTON MPV KENCANA

  Nama itu di beri sebab ia boleh bergerak laju/pantas ke mana-mana saja tempat.

 74. SYAFIQ AFANDI says:

  proton masih mengekalkan unsur ataukonsep dahulu iaitu megah,gagah dan bergaya beraksi di jalan raya……maka nama yang sesuai mpv proton adalah *************PROTON ISOMER*************…..dalam ilmu kimia,isomer merujuk kepada sesuatu molekul yang mempunyai unsur yang sama tetapi berlainan strukturnya…….unsur didalam konteks ayat diatas menggambarkan identiti proton yang gah dijalan raya sejak dulu kala……..manakala strukturnya yang berbeza merujuk kepada struktur mpv proton yang lebih elegan dan canggih se ia dengan kecanggihan yang dikecapi malaysia kini……….akhir kata MALAYSIA BULEH, PROTON PUN BULEH…………………….

 75. NOR AZLINAFIZA BINTI HARUN says:

  Saya nak cadangkan nama Proton MPV nie sebagai MPV Harmoni … sebab ianya sesuai untuk yang berkeluarga besar dan selesa…malah tidak perlu bersesak-sesak untuk menaiki kenderaan ini yang memang sesuai untuk dipasarkan. Dan pastinya orang akan berlumba-lumba untuk mendapatkan kenderaan MPV lebih-lebih lagi ianya keluaran Proton Malaysia dan pastinya harga pasti mampu dimiliki….

  Oleh itu sesuailah namanya MPV HARMONI…aman sentiasa..

 76. mohd azril says:

  PROTON MPV LARIS

  Syarikat Proton menjangkakan kereta MPV ini LARIS di pasaran. Jadi saya cadangkan kereta ini di namakan LARIS atau LARIES. Sangat sesuai dengan matlamat Proton untuk melariskan jualan kereta ini

 77. Proton Padi
  Proton Seladang
  Proton Jasa
  Proton Titiwangsa
  Proton Mahawangsa
  Proton Kenyalang
  Proton Kekabu
  Proton Tongkat Ali
  Proton Nimbus
  Proton Comulus
  Proton Stratus
  Proton Geology
  Proton Bujang Lapok

 78. ROSHAM BIN MUHAMAD says:

  Adalah dengan rendah diri… Nama MPV Proton Holding ialah……….
  PROTON TUNsTiRHaM
  TUN IALAH GELARAN TERTINGGI YANG DIBERI KEPADA RAKYAT MALAYSIA YANG BANYAK BERJASA. MPV ADALAH KERETA YANG TERHEBAT DALAM KELASNYA. GELARAN TUN DAN MPV ADALAH PERSAMAAN YANG HEBAT DAN BERJASA. TIDAK RAMAI RAKYATMALAYSIA YANG MENERIMA GELARAN TUN. OLEH ITU MEREKA AKAN MEMILIKI TUNsTiRHaM
  MANAKALA HURUF T=TUNKU ABDUL RAHMAN, R=ABD. RAZAK, H=HUSIN ONN, M=MAHATHIR MOHAMAD. NAMA-NAMA BESAR DI ATAS MERUPAKAN NAMA BESAR YANG SENTIASA DI HATI RAKYAT MALAYSIA….
  TiRHam MENYAMAI NAMA TIRAM YANG MENGHASIL MUTIARA… WASSALAM.

 79. Makan says:

  SEMPENA PERADUAN NI DILANCAR DALAM BULAN RAMADHAN, NAMA2 BERIKUT MUNGKIN SESUAI:

  MPV AKOK
  MPV NEKBAT
  MPV BUBUR LAMBUK
  MPV SIRA PISANG
  MPV SIRAP
  MPV SINGO BENG
  MPV BUDU
  MPV NASI KERABU
  MPV LAKSA
  MPV MURTABAK
  MPV KEBAB
  MPV BUFFET
  MPV APOM
  MPV AYAM PERCIK
  MPV KARIPAP

 80. Huzainas says:

  Sempena perlancaran pada bulan kemerdekaan Negara Kita.apa kata letakan
  1.proton MPV Merdeka
  2. proton MPV Setia
  3. proton MPV Sentosa
  4.proton MPV aman
  5.proton MPV anggun
  6.proton MPV Makmur
  7.proton MPV unggul
  8.proton MPV saujana
  9.proton MPV Impian
  10.proton mpv impiana

 81. Huzainas says:

  nama yang pling best
  1. proton indra mpv
  2. proton samba mpv
  3.proton dejeewa mpv
  4. proton mesra mpv
  5.proton rimba mpv
  6.proton unix mpv
  7.proton fhoniex mpv
  8. proton sensasi
  9.proton hyppo mpv

 82. tijoyz says:

  gua ingat2 la.. baik kita bagi nama proton badang..sbb dia besar pas tu leh angkut macam2..klau tak pun kita bagi nama proton camp. sebab kereta kita ni nak cari yg betul2 design made in malaysia takde lagi..banyak yg campur2..amacam ok tak..kira ok jelah tu

 83. Hadi says:

  PROTON LESTARI

 84. Hadi says:

  PROTON PERKASA

 85. Hadi says:

  PROTON PERANGSANG

 86. Hadi says:

  PROTON MEGAH

 87. Hadi says:

  PROTON KALBU

 88. Hadi says:

  PROTON IMPIANA

 89. Hadi says:

  PROTON SUPRA

 90. Hadi says:

  PROTON DIRGAHAYU

 91. Hadi says:

  PROTON GEMILANG

 92. Hadi says:

  PROTON CERIA

 93. Hadi says:

  PROTON WATAN

 94. Hadi says:

  PROTON ANGSANA

 95. kyo says:

  saya namakan dengan nama "PROTON MERDEKA"

 96. mat labu says:

  KAU ORANG SEMUA BUDAK-BUDAK TADIKA JE,NAMA PROTON BARU ADALAH PROTON TERBANG

 97. inowalk says:

  Proton Tuan Guru Hj. Hadi

 98. Ahmad Suhaime b. Sha says:

  Proton Kelana-Konsep suai santai,ruang berbeza mpv pertama negara,kebanggaan negara milik keluarga.

 99. inowalk says:

  Proton LIWAT sempena Anwar liwat Saiful

 100. Ani Bt Mohamad says:

  Proton mpv perwira …. semua nama proton sebelum ni pun berdasarkan nama2 melambangkan negara

 101. gontong says:

  gua nak beri nama "SAIFOOL ALBONTOT DE LIWATI" OK TAK???

 102. ZALIHA BT YUSOFF says:

  PROTON SENSASI

  PROTON PEDADI MAKSUD NYA SESUAI UNTUK PEMUDA DAN PEMUDI

 103. killman says:

  Proton MPv Kelkatu Malam

 104. killman says:

  PROTON MPV GEN.5

  PROTON ONE NATION EMCESS

 105. kidik ahhhh says:

  proton kure-kure walau dok laju

  tgk sikit sikit kulit tuuuu

  keras beb….

 106. cap kidik says:

  proton rasa sayang eh rasa sayang rasa sayang sayang ehh

 107. cap kidik says:

  inowalk ape bede mung beri proton liwat

  udoh pek elll sunguh laa

 108. emmm..srupa model toyota je…tak de pn ciri ciri malaysia….nak namekan ape ek…PROTON…..SANTAI je lah…

 109. proton kurma says:

  rasanya mungkin boleh untuk proton kelapa sawit.

 110. apit says:

  kawan aku PROTON BANJAR sebab dia org banjar.sorang lg MPV MAMAK, SEBAB DIA MAMAK.LG SOLANG PLOTON LAPALA PASAI DIA SUKAQ ITU LAPALA.SATU ORAG LG PROTON KETUM,SEMPANA DIA MINUM KETUM. UN WA WA KASI NAMA PROTON GILA PASAI WA GILA HA HA HA CHAWWWWW………

 111. ONN BOTAK says:

  AKU SUGGEST

  ‘PROTON BOTAK’

  B-BODO PIANG
  O-OTAK TARAK
  T-TIRU ORANG
  A-ANTU LU
  K-KAMBING BEST

 112. abd shukor bin mohd says:

  saya namakan ia PROTON SELESA

 113. ABDUL SATAR HASHIM says:

  PROTON MUAT-Sebab leh muat segala-gala.orang ka lembu ka,badak ka,bak kata apa saja la no…he he …

 114. kidik says:

  sempena bulan baik lagi mulia

  proton nasi minyok kuah ayam

 115. Makan says:

  tambah sikit… proton nasi minyok SUBSIDI kuoh ayam

 116. MANN says:

  proton rias cantik gak kalu sebut banyak2 kali

 117. MANN says:

  proton selera – sbb makan selera time buka posa nih

 118. fauzi says:

  sempena bulan puasa ni saya mencadangkan nama proton MPV tersebut dengan nama mpv MORE..

 119. NORIZAN BINTI MOHAMAD says:

  DAH LAMA KAWEL FIKIR JADI RASANYA KAWEL NAMAKAN PROTON MPV ANGKASA
  MPV MISI

 120. shamsuri bin johari says:

  MPV MIZIN XIII

  MIZAN: SEMPENA NAMA AGONG XIII
  MAKNA YANG BOLEH DITERJEMAHKAN DAN DISESUAIKAN DENGAN PROTON MPV, (SELAIN DARIPADA MENAMAKANNYA DENGAN NAMA AGONG SEBAGAI TANDA HORMAT DAN CINTA RAKYAT KEPADA AGONG XIII, SULTAN ZAINAL ABIDIN DAN PENGHARGAAN KE ATAS PENGARAH PROTON HOLDING BERHAD YANG BERNAMA SYED ZAINAL ABIDIN YANG TELAH BANYAK MEMBERI SUMBANGAN KEPADA KEJAYAAN PROTON) ADALAH;

  MIZAN (MI) : MENUNJUKKAN KEPADA MAKNA NERACA YANG MEMBERI ERTI KESTABILAN (IAITU: MANTAP, KUKUH,TENANG, TIDAK BERGOYANG DAN SELESA BAGI PENGGUNA ), DAN KEUNTUNGAN DALAM PERNIAGAAN.

  ZAINAL (Z): YANG BERMAKSUD INDAH. IAITU MEMILIKI KEINDAHAN YANG SEMPURNA DAN MEMENUHI CITARASA BAGI PEMBELI DAN PEMAKAI.

  ABIDIN (IN): MENUNJUKKAN KEPADA MAKNA TUNDUK, TAAT DAN SETIA MPV KEPADA PENGUNANNYA. MEMBAWA PENGUNANNYA KE SERATA DUNIA TANPA SEBARANG MASALAH

 121. hafisme says:

  mpv babun cantik..hahah

 122. JOHAR ARIFFIN BIN AB says:

  SAYA NAMAKAN MPV JEBAT ITU SAJA.

 123. ROSLI BIN WAYER says:

  RASANYA NAK LETAKAN NAMA PRONTON MPV ELEY ATAU ELET

 124. MOHD AL JEFRI BIN MU says:

  PROTON MPV PETROT

 125. ABD KAHAR BIN ALIAS says:

  PROTON REFFLESIA

 126. MOHD ALJAFFRY BIN JA says:

  SAYA NAMAKAN PRONTO MPV SIWA ATAU BISA ATAU SONA

 127. JOHAR ARIFFIN says:

  PROTON MPV MIZA

 128. pesarr says:

  sempena dgn bunga yg trbesar d dunia yg trdapat d malaysia,.., sy syorkn MPY REFLISIA…. good luck proton…!!!

 129. fadli bin mamat says:

  PROTON IQ

 130. ZALIHA BT YUSOFF says:

  PROTON MPV CNaR

  PROTON MPV PeDaDi

  PROTON MPV SeNSaSi

 131. FairLadyZ says:

  np aku nak send penyertaan x bole???

 132. Hikmi says:

  PROTON MANGKOK

  sbb mangkok lah yg berjasa pada pembuat krete nih time makan maggie nk pikir reka bentok kete nih..
  cun gile beeebbb…
  harap dapat la gak kete ni kt aku,
  walau pun name kete xganaz.

 133. mohd noor fazrin bin says:

  proton perwira

 134. khairi says:

  proton mpv wawasan

 135. naryz says:

  jap.tambah satu lagi,proton KURNIA.semoga allah mengurniakan kesejahteraan kepada pemiliknya.amin..

 136. faris irwan says:

  proton intergriti la best weh
  proton adiwarna+sentiasa berada dalam keadaan baik
  proton Vtor..ala ejaan sebenar victor la..penakluk

 137. faris irwan says:

  aku nak tmbah lagi la
  proton opsyenal mksud die plihan sendiri
  proton belida pun boleh mksud die kekayan
  proton aspirasi
  proton hunter
  ala panel hakim pilih la mane2 yg korang berkenan

 138. nazrah says:

  i rase proton mpv nie mesti bermula ngan p jugakla coz kete proton smua p2 n kemelayuan belaka …. so, dengan sukecitanya i namakan proton mpv persada… nampak mcm kolot ckitla tp realitinya nie la namenya…….

 139. raziff shariff says:

  Wow….sumua hebat2 blaka tapi gua pun nak try jgak……….. Gua cadangkan ‘BREAKER’ bermaksud pemecah.
  Pemecah untuk tradisi MPV4WD, sebab proton MPV4WD lawa dan kuat.

 140. zaza says:

  mpv proton lemang
  mpv proton kuih lapis
  mpv proton tempe
  mpv proton baulu
  mpv proton kicap
  mpv proton cencalok
  mpv proton nasik lemak
  mpv proton sirap limau

  nyummm……lapaq plak..meleleh air lior time posa,ingat sume kat makanan.

 141. RAZALI SALLEH says:

  SAYA NAMAKAN MODEL KERETA MPV INI DENGAN NAMA’ MPV TUAH ‘ APA YANG DI MAKSUDKAN TUAH ?
  BERDASARKAN SEJARAH MALAYSIA KITA PERNAH MEMPUNYAI SEORANG PANGLIMA YG TERSOHOR IA ITU ‘HANG TUAH ‘OLEH ITU KITA MESTILAH MEMASTIKAN MODEL MPV KITA SEGAGAH PANGLIMA HANG TUAH YANG MENCIPTA
  SEJARAH DINEGARA KITA . ALANG KAH BER TUAH NYA NEGARA KITA YANG MAMPU MENCIPTA MPV TUAH INI.YG BAKAL DIGUNAKAN DISELURUH DUNIA . BAGAIMANA DENGAN KITA ? RAKYAT MALAYSIA ? ADAKAH ANDA BER TUAH MEMILIKINYA ????? BAGI SAYA SUDAH TENTU BER ‘TUAH’ NYA SAYA ””””””’MEMILIKINYA.

 142. nazrah says:

  selamat hari raya semua………….

 143. JOHAR ARIFFIN says:

  PRONTON MPV TUAH

 144. Nur says:

  PROTON SULTANA…amacam?

 145. faris irwan says:

  proton J-Petr jimat petrol wlpun kedarah petrol.hahaha

 146. faris irwan says:

  susah2 nak letak name letak je proton famili kalo nak ejaan omputih FAMILY.kan kete ni utuk kuage.hah ape mcm.bedal jela..hahahaha

 147. wakloo says:

  proton naga baru la ganazzzzzz…..

 148. wakloo says:

  Proton GERGASI kot sebab ruangnya besar….

 149. nazrah says:

  takla hebat sgt razifffff

 150. amir says:

  mpv kelah..sempena nama iakan yang aku suka mancing

 151. nazrah says:

  takde maknenya amir..

 152. nazrah says:

  nape mesti kelah letakla kembung ke… tenggiri ke… keli ke….

 153. ABDUL KULOP says:

  MPV PROTON KETUPAT SEMPENA NAMA KUIH MELAYU.BARU GANAS

 154. Epul says:

  proton cipet. wakakaka XD

 155. suriani says:

  proton perkasa laa…takpun proton move.hehe

 156. lahardz says:

  syaratnya takleh nama binatang atau nama tumbuhan.
  proton GEDI
  gedi dlm bahasa jawa maksudnya besar
  mpv kan besar

 157. AZIZUL says:

  PROTON X-TREME

 158. atie says:

  Apa kata kita namakan MPV PROTON SINAR

 159. ANI says:

  MPV PROTON EVA

 160. MOHD RAZMAN B SHARIP says:

  den raso la kan baik kito namekan kete tu kete proton protextrem.ok gak .mesti den pemonang err kan.

 161. ANI says:

  PROTON PRIMA

 162. MOHD RAZMAN B SHARIP says:

  ape barang eva ,baik enah cak kun cak jer

 163. MOHD RAZMAN B SHARIP says:

  ani no tpon ade x .blh kt bincang pasal namo nie dgn lebih terperinci lg .sy raye ade potensi la.

 164. PROTON SE COMPETITION says:

  KEPADA MOHD RAZMAN B SHARIP ,TAHNIAH ANDA ADALAH SEBAGAI PEMENAG BAGI MENAKAN KERETA KAMI CONGRATULATIONNN !!!! .KEPADA SEMU ,PERADUAN INI DI TUTUP . PROEXTREME -joker!

 165. MOHD RAZMAN B SHARIP says:

  TTHANKS PROTON ,BL SY BLH AMEK KETE TU

 166. adikjebat says:

  Proton MUSIBAT sempena Gen2 aku yang baru beli asik meragam aircond .. musibat betul.. panas panas

 167. khiruddin bin hashim says:

  Aku rasa sesuai dengan nama Proton MPV KONTEMPORARI yang bermaksud sezaman atau yang mutakhir.

 168. AKO MUSTEMPE says:

  DENGAN BANGGANYA AKU NAMAKAN MPV PROTON MPV YANG BARU KELUAR INI MPV ALBAB .IAITU BERASAL SARI BAHASA ARAB YANG BERMAKSUD PINTU.DENGAN INI AKU SEPERTI NAMA DI ATAS MERASMIKAN KERETA MPV PROTON PERTAMA NEGARA IAITU PROTON MPV ALBAB..TAPI SEMPENA …HUHUHHUHHU KERETA WIRA SE YANG AKU BARU BLI ROSAK POWER WINDOW…..HUHUHUHUUUUUUUUUU SEDIHNYA AKU…

 169. Shamshimie says:

  Proton Qube :First quebbing malaysian mpv

 170. JURIMI BIN KASRAN says:

  Nama yang pang best ……. MPV PROTON MUTIARA …….. CMANA BEST TAK ….

 171. MOHD RAZMAN B SHARIP says:

  ape barang prisma baik karisma kaporrr

 172. ANI says:

  PROTON x-TRON

 173. ANI says:

  bakper mu ingat nama mu bagi sedap sgt ke

 174. ANI says:

  ingat peraduan bg no tpon ke

 175. MOHD RAZMAN B SHARIP says:

  kete kebal laaaaaa

 176. MOHD RAZMAN B SHARIP says:

  ala ani nie ,ala bucuk2 ala bucuk2.

 177. m.sharbani says:

  proton mpv ni haruslah menjadi sebutan semua rakyat malaysia iaituuuu proton ""MAKMUR""

 178. MOHAMAD ABDUL LULAH says:

  PROTON LOMPAT TIKAM SAMBIL NGINTAI ANAK DARA MANDI,,,WAKAKAKKAKAK

 179. ALI BAKAR ABU says:

  ANAK DARA MANA????

 180. ain says:

  proton walle

  proton eva

  proton viza

  proton kez

  protonhide

  proton mania

  proton sims

  proton ziza

  proton yizz

 181. Mazlizani Bin Ali says:

  Sebab ia keluaran MPV yang pertama oleh proton dan jenama m’sia kena bagi nama yang menarik
  1. PROTON MPV SABER
  2. PROTON MPV PURE
  3 PROTON MPV SURF
  rasanya no 3 tu memang sesuai..

 182. AZIZUL BIN SHAFII says:

  proton waris. ini kerana kereta mpv ini adalak mpv yang pertama di keluarkan oleh proton. jadi ia merupakn pemangkin kepada keluaran mpv yang akan datang. selamat maju jaya proton malaysia.

 183. yusri omar says:

  kita dah ada…perdana, wira, waja, satria, putra …dll…
  semua tu cam nama pahlawan… so, untak MPV ni aku syor…
  = PROTON LAKSAMANA

 184. Epul says:

  Laksa mana?

 185. rowpi says:

  proton firdaus..islamik la sikit..hehe

 186. nazrah says:

  bila nak jumpe pemenang nie……….

  kayalah empunya blog…….

 187. thamil says:

  proton expedite

 188. raja sufian says:

  proton TENGGIRI pun cun jugak namanya,sbbnya besar,panjang & muatannya pun lebih ramai dari model proton lain.

 189. Yunus says:

  Proton Pipit amacam… boleh ka

 190. AZIZUL BIN SHAFII says:

  proton warisan

 191. Minami says:

  Apa kata kalau kita namakan…’PROTON EVOLUSI’? or
  ‘PROTON XPDC’ ?.Ok tak?.He! He!….

 192. BadBoyz says:

  AKU PILIH NAMA PROTON PINTU. SBB SMUA NAMA MODEL PROTON MULA HURUF “P”. LAGI 1, “PINTU” TU SEMPENA BENDA YANG SLALU ROSAK TAK KIRA APE MODEL. KERETA PERSONA AKU BKC 3**4 BARU 2 MINGGU PINTU DAH JAMMED !!!! GERAM BTOL… SAPE YANG SENASIB PINTU JAMMED, POWER WINDOW JAMMED, PINTU TERCABUT, SOKONG LAA AKU…

  HIDUP PROTON PINTU !!!

 193. Radin says:

  PROTON PERINTIS
  PROTON GEN-3
  PROTON GABAN SPIECE
  PROTON GRATA
  PROTON ETIKA
  PROTON SENANDUNG

 194. nazrah says:

  betul la badboyz my car pun br 2 minggu beli window dah jammed. persoalannnya bermutukan kereta buatan malaysia nie?????? dah la i beli kete katenye nak bg minyak full tankla, tounch n go la hampehhhh je…. tak taula nak sokong lg ke tidak kete2 proton nie…. tapi cousin2 i, membe2 i, smuanya keje proton kang boikot putus sedara pts sahabt……. pe cer?????

 195. Melvin Lee says:

  I choose
  PROTON REFORMASI

  Melvin Lee
  http://water4gasinstaller.com

 196. ROSNAH BINTI MAMAT says:

  saya cadang proton MPV di nama kan SERASI kerana Proton tersebut telah direka khas untuk seisi keluarga dengan tempat duduk yang selesa dan mantap sesuai untuk setiap pemilik MPV tampil lebih bergaya dan bergembira bersama keluarga sanak saudara.

 197. ROSNAH BINTI MAMAT says:

  betul la badboyz my car pun br 2 minggu beli window dah jammed. persoalannnya bermutukan kereta buatan malaysia nie?????? dah la i beli kete katenye nak bg minyak full tankla, tounch n go la hampehhhh je…. tak taula nak sokong lg ke tidak kete2 proton nie…. tapi cousin2 i, membe2 i, smuanya keje proton kang boikot putus sedara pts sahabt……. pe cer?????

 198. Razmam bin Che daud says:

  apakata kita bubuh nama ‘proton perwaja”

 199. R.Mohammad Rizal Shah Bin R.Razali says:

  Apa kata saya cadangkan diberi nama ‘Proton Perwira’ atau ‘Proton Melinium’………..

 200. Azliza Bte Yaakub says:

  Proton Mega MPV..

 201. [email protected] says:

  SAYA KASI SATU NAMA IAITU :-
  PROTON MPV P~MUARA
  P-POTONGAN YANG MENARIK
  MUARA- KESELESAAN DALAMAN YANG LUAS BAK SELUAS MUARA.
  JGN SAPO2 DOK TIRU PLAK HE HE HE. jgn mare ah.

 202. TO NAZRAH says:

  TO NAZRAH: RASANYA SAYA DA AMBIK NAMA TU DULU.TAKSILAP SAYA REGISTER 8 HB NAMA TU……TAKPELA MUNGKIN PROTON IKUT TAGLINE PALING BEST KOT….SELAMAT MENCUBA

 203. nazrah says:

  ??????????? x phm lorrrr……….

 204. nazrah says:

  la itu pun nak bergaduh ke….. amik la… ber ko aku kasarnya bahasa….. pe2 la k u nak la gaduh2 pasal name yg tak berapa nak menang….. amik la u…..

 205. Assd_MXer says:

  PROTON IMPIAN dah ada….. Kat negara Eropah Proton Waja dinamakan sebagai Proton Impian. Proton Wira sebagai Proton Persona.

  Sedikit fakta tambahan:

  Oleh kerana Gen2 adalah WRM (WIra Replacement Model), maka dia punya sedan dinamakan sebagai Persona juga di Malaysia. Pendek kata, Persona ganti Wira Sedan. Gen2 ganti WIra Aeroback. Maka Gen2 juga boleh dipanggil sebagai Persona Aeroback.

 206. ANIS ALYA says:

  PROTON SERASI

  Proton MPV ini amat mantap dan sesuai dengan rekabentuk yang mantap dan selesa serasi dengan semua golongan masyarakat malaysia tidak kira pemilik individu ataupun yang sudah berkeluarga. PROTON SERASI sebuah nama kereta yang sedap didengar dan mudah untuk diperkatakan.

 207. TO NAZRAH says:

  NAMA YG KO PILIH TU UTK MPV AKU DA HANTAR DULU KAT PROTON…KO DA SEND KAT PROTON KE???BILA

 208. nazrah says:

  to nazrah nie sape?????

 209. TO NAZRAH says:

  jgnla marah….biasalah tu….bkenalan di alam siber……saja nak tanya.. bulan2 puasa pun nak marah2

 210. nazrah says:

  u yang marah i…. i ok je…..

 211. rezwandi says:

  bunyi mcm sedap……. mpv mozilla

 212. Assd_MXer says:

  Ok… sambung cari nama MPV. Proton Impian dah ada.. cari nama lain.

 213. lahardz says:

  name best2 dah. Try bagi slogan yang gempak sket. TQ

 214. zieyla says:

  Nama yang dipilih PROTON MPV FROOZEN……bunyi cam lasak je nama 2!!!!!!!

 215. usin bok says:

  protonton bes gak, bagi tengok dlu baru bg nama

 216. TO NAZRAH says:

  AKU PILIH NAMA PROTON IMPIAN NAZRAH,JGN MARAH…ALA BUCUK2…HEHEHEHEH

 217. bedol says:

  takpa2,,,,,,hampa jgn jadi beku na…aku boleh tolong.kepada ako mustempe,cuba lagi ya…..kepada anis,eloklah kita bincang secara line direct melalui hset.boleh?mtk no telefon???supaya kita boleh berbincang lebih lanjut lg tentang nama keta…

 218. UCOP says:

  Apa la semua letak nama x sedap langsung..nih ha nama paling sedap :-

  PROTON PORINGGI atau PROTON PAKATAN..hahaha

 219. TO NAZRAH says:

  aku lak…PROTON 16 SEPTEMBER TAK JD….kuang2….

 220. TO NAZRAH says:

  PROTON TONTON

 221. AKO MUSTEMPE says:

  emmmmmmm…otak dah beku dok pk nama proton ni….

 222. ANIS says:

  sama lah da beku ni…

 223. ANIS says:

  BOLEH….BOLEH BLAH ,,,,

 224. ajey says:

  proton solid

 225. NOR FIZAH BINTI AHMAD(TEL.019-5475312) says:

  TAHNIAH ATAS KEJAYAAN PROTON HOLDING DAN SEBAGAI RAKYAT MALAYSIA YANG SENTIASA MENYOKONG KERETA NASIONAL INILAH NAMA UNTUK KELAHIRAN MPV YANG AKAN TIBA…..TATAPILAH YANG TERSURAT DAN TERSIRAT.
  MPV MERANTI……ITULAH NAMA DIBERI,
  TEGAP,UNGGUL GAGAH BERANI,
  REKABENTUK UNIK CITARASA MASAKINI.
  IDAMAN SEMUA MUDA MUDI

  CANTIK,SOLIT TIDAK TERPERI,
  ,LUAS,SELESA KESANA KEMARI,
  BERSAMA-SAMA JIMAT EKONOMI
  ITULAH IA ….MPV MERANTI

  POKOK MERANTI ITULAH INSPIRASI,
  KHAZANAH BUMI BERNILAI TINGGI,
  POKOKNYA TINGGI TEGAP BERDIRI,
  UMPAMA MENAIKI MPV MERANTI,

  WARISAN BANGSA POKOK MERANTI,
  KAYUNYA KERAS DAN BERPOTENSI,
  BERKILAT LAGI BERSERI,
  BEGITULAH BODY MPV MERANTI,

 226. shamsuri bin johari says:

  MPV 3 EG

  SINGKATAN SLOGAN PAK LAH "CERMELANG GEMILANG TERBILANG"

 227. CHESALMAH BT. MAAROP says:

  SYABAS DAN TAHNIAH ATAS KEJAYAAN PROTON MENGELUARKAN KERETA MPV PERTAMA MALAYSIA. MY MUTIARA ITULAH SAYA INGIN NAMAKAN. ALANGKAH BERTUAHNYA RAKYAT MALAYSIA DAPAT MEMILIKI MUTIARA KERANA IANYA AMAT BERHARGA. ITULAH IBARAT KERETA MPV KITA. MPV ADALAH KERETA KELUARGA. HARGAILAH IA SEPERTI KITA MENGHARGAI KELUARGA . KEMANA IA DIBAWA PASTI TERISI SELURUH KELUARGA. MPVKU MY MUTIARA, KAU TETAP BERSAMAKU WALAU KEMANA KERANA NILAIMU IBARAT KELUARGA.

 228. MOHD ZAINI HJ AWANG says:

  1. PROTON MPV Ceria

  2. PROTON MPV Teruja

 229. HARIZAHAMAD says:

  PROTON PERWIRA maknanya KEBERANIAN DAN KEMEGAHAN dan slogan untuk kereta ini berbunyi JASA BERGAYA IMPIAN RAKYAT MALAYSIA boleh kut

 230. amyrkirin11 says:

  nama – proton WarisaN ver mpv

 231. Sumie M Saleh says:

  Puas sudah aku mencuba,
  Nama ku hantar tapi X ditrima.
  Hati keciwa X terkata,
  kempunan memandu MPV dicita.

  Namun begitu aku berbangga..
  Melaysia mencipta MPV pertama,
  meluncur megah di jalanraya,
  semua memandang hati gembra.

 232. Hilmi says:

  Proton Pak lah , memang bagus sekali!!!!!!!

 233. norlidawati abd mana says:

  Proton Awani sebab kita bayangkan mpv pertama kita seperti bergerak diawangan.Laju, selesa tanpa gangguan

 234. Pezan says:

  PROTON NEUTRON ELEKTRON BLACK ASS HOLE

 235. sam says:

  Aku ingat keta MPV ni leh namakan ngan PROTON LAH @ PROTON CHE DET. sempena nama PM. Ok le kot?

 236. jai says:

  saya nak namakan Proton KudRA kerana inilah KUDRAT pertama dari proton yang dinantikan oleh rakyat Malaysia.

  Setuju tak? He he he

 237. proton mu buat kreta baik2 dih. nnti aku test power ke tak. dah lama aku tak letupkan kereta malaysia nih

  http://www.youtube.com/watch?v=eE_JIRx9sik

 238. saya fikir punya fikir nama yg terbaik adalah PROTON MPV ONE sebabnya inilah kali pertama syarikat proton berjaya men’design’kan bentuk MPV yang saya rasa tercantik di kalangan kereta proton-proton lain.

 239. power says:

  proton viagra – sbb dia power

 240. hensem says:

  Proton Aspalela lalala..lallaa

 241. macho says:

  Proton Legacy.

 242. pokleh says:

  PROTON KROTON NYOR…

 243. pokleh says:

  Proton Ibu gamat pun best gak..ada ciri2 melayu

 244. abghensem says:

  Untuk market org2 indon :

  proton bawang putih bwg merah

  proton derita kakakku yang stress

  he heh…

 245. ARDI says:

  MPV PROTON

 246. MOHD ZAINI HJ AWANG says:

  Proton MPV GEMILANG
  – Bersesuaian dengan konsep Malaysia . Kegemilangan Malaysia di kaca mata asia dan dunia dalam rekabentuk aerodinamik. Dengan lahirnya mpv pertama Proton akan memberi kebanggan kepada seluruh rakyat Malaysia. Dari pandangan saya sendiri apabila melihat prototaip mpv tersebut terus tergerak untuk memilikinya. Insyaallah….Amin

 247. rachel says:

  apa kata namakan:

  PROTON SAYA

  hehehe

 248. ZARINA MOHAMED ZAZULI says:

  Saya nak cuba teka nama kereta mpv proton yang akan dilancarkan tidak lama lagi….namanya ialah….jeng…jeng…jeng…
  TUAH……sebab TUAH adalah sempena nama seorang pendekar & hulu balang Melaka suatu masa dahulu iaitu HANG TUAH….saya rasa ianya juga sesuai memandangkan negara Malaysia ini amat bertuah kerana ada kereta jenama sendiri…jadi perkataan TUAH itu banyak maknanya.

 249. Abu Daud Bin Tajuddin says:

  Proton RAYA. Kerana sesuai untok kegunaan pada musim perayaan,lagi pun semua kaum dimalaysia menantikan perayaan masing masing,jadi eloklah dinamakan Proton RAYA,yang sebelum ni sudah ada Proton SAGA,WIRA.DAN WAJA.Dan bunga kebangsaan adalah bunga RAYA.Dan hari raya dapat menyatukan perpaduan kaum dinegara kita.Dengan adanya mpv proton yang kita nanti nantikan dan akan menjadikan kebangaan kepada kita semua.

 250. CEO Proton says:

  Proton POTONG

  sebab belakang dia potong dari toyata avanza, depe dio ambik dari honda steam….tul ke ning ?….hehehee

 251. POCHONG says:

  Proton MPV CIPLAK sebab banyak barang yg di ciplak kureng origin nya..hhehehehe

 252. Aliudin says:

  Dengan bangganya gua namakan kereta proton in sebagai Asmah MPV sempena nama isteri gua yang amat gua sayangi. Besarlah hati gua kalau proton namakan proton ni sempena nama penyeri hati gua.. ha ha..

 253. Roslina bte mohd rasdi says:

  Nama kereta Proton MPVyang baru – Sutra Gemilang
  Karisma Jentayu

 254. jentayu says:

  Proton Stream Look Alike..

 255. Fadlirahman Bin Roslan says:

  Elok diberinama ” PROTON ISTANA” istana adalah tempat yang indah untuk berkumpul seluruh kerabat dan rakyat jelata seluruhnya, sesiapa yang memilikinya seolah-olah berada di dalam istana dan sentiasa berbangga dan merasakan sesuatu yang hebat dan terbilang.

 256. johny says:

  proton kudakugagahberlari

  tagline: tidak mudah semput, tidak minum minyak.

 257. Roslina bte mohd ras says:

  Opps….tukar sket leh….maksud saya samada "JENTAYU GEMILANG" atau "SUTRA KARISMA"

 258. RAMLAN BIN MAT NOR says:

  PROTON SEHATI

  SAYA MENCADANGKAN PROTON SEHATI KERANA IA ADALAH KENDERAAN PELBAGAI GUNA YANG SESUAI DIGUNAKAN SEISI KELUARGA. SEHATI BERMAKSUD PEMUAFAKATAN DALAM SEBUAH KELUARGA.

 259. kidik says:

  ahhh seme megarut laaaa

  niee ahhh protonn mpv syawal

  x lame lagi nak raye

 260. MELISSA says:

  PROTON IRWANA SESUAI KERANA MEMPUNYAI RUANG YANG LEBIH BESAR UNTUK SESEBUAH KELUARGA DAN MENEPATI CITARASA SEMUA SERTA LAYAK UNTUK MENEMBUSI PASARAN DUNIA

 261. MIZI says:

  SAYA NAMAKAN MPV PROTON INI DENGAN NAMA
  1. PROTON HARMONI @
  2. PROTON PERMATAKU @
  3. PROTON IDAMAN @
  4. PROTON IMPIAN @
  5. PROTON PERFECT @
  6. PROTON IGAUAN @
  7. PROTON WAWASAN MALAYSIA @
  8. PROTON SEMPURNA @
  9. PROTON BERPRESTIJ @
  10. PROTON POTENSI

 262. MIZI says:

  Asalamualaikum. Kpd yg myertai prduan ini dgn ikhls trimaksih byk2 sbb mmberi skongan pd kete buatan Mysia.Namun yg agak myedihkn, ada shabt2 kita yg bubuh nama mcm yg tak kurg juga nk mrendahkn & mngejek jenama kete buatn negara sendiri je bnyi yg dberi. Tolg bgi skongan pd Industri Kereta Nasional… Tak Menang tak apa, tapi jgn smpai menghina Industri Kereta Buatan Negara Kita…. Fikir2 lah…..

 263. Nur Aqilah Syafi says:

  ELEGAN kerana mengorak satu lagi reka bentuk inovasi kereta buatan malaysia.

 264. Aqil says:

  Awana menrealisasikan citarasa terkini sejajar dengan teknologi terkini.

 265. MIZI says:

  SAYA MENAMAKAN KERETA MPV PERTAMA PROTON MALAYSIA INI DENGAN NAMA " PUTRAJAYA "

 266. ALAM NASUT BINTI ILIAS says:

  Salam…saya namakan PROTON baru kita ni dengan ALAM PROTON sebab ianya berkonsepkan mesra alam sesuai dengan kehidupan hari ini dan ianya sesuai untuk semua golongan masyarakat. Semua orang mampu miliki…ALAM PROTON…ternyata segalanya ceria seceria alam.

 267. ZARINA MOHAMED ZAZULI says:

  Ntahla diroang ni….nak kutuk kereta jenama sendiri…ciplak pun tak kisahla…janji kereta tu buatan Malaysia…
  Sokongla sikit kereta jenama Malaysia…..ini tau nak kondem je….

 268. ANI says:

  PROTON ARSANA

 269. ADAH says:

  PROTON ASPIRASI………
  weh kenkorang kut iye pun nak banggakan kereta buatan luar,
  jgn la nak rendah2kan buatan malaysia…
  walaupun tak setanding dgn buatan luar..
  itu memang tak dinafikan,
  tp jgnla sampai mengecilkan kereta buatan MALAYSIA-negara KESAYANGAN kita

 270. ZAMIRUL HADY BIN JUNEED says:

  kat mana nak cari borang peraduan namakan proton ni…… dah lama dah duk cari-cari tak jumpa gak…… kat na?????????????

 271. AHMAD BIN aLI says:

  Proton MPV SAKTI – melambangkan ciptaan rakyat malaysia yang mempunyai kuasa luar biasa dari segi injin dan prestasinya
  dibandingkan dengan jenama yang sebanding dengannya
  – Pemilik MPV SAKTI pasti berbangga dan berpuas hati kerana memiliki satu jenama yang mempunyai
  kekuatan dan kekuasaan yang terbilang.
  – Ia juga bermaksud tahap kuasa yang ada tak dapat diatasi dan ditandingi .

 272. Baba says:

  PROTON MAX 7

  MAX 7=Malaysia Inspiration Vision & Dreams

  M= Malaysia
  A= Archievment
  X=eXellent

  7=7 Seaters

  Belilah Produk tempatan…Hidup Malaysia..Malaysia Boleh!!!!!
  huhu.

 273. tok empat jelam says:

  tengok muka macam toyota wish jadi aki bagi la nama dia proton harapan, harapan moga tak terkucil macam mpv jaguh ari tu…

 274. tok empat jelam says:

  sori! sori! bukan mpv jaguh tapi juara…

 275. MOHD ADERI BIN JUSOH says:

  MPV DIAMOND – ELEGAN DAN LUAS

  MPV GAYA – BERGAYA DAN KETERAMPILAN

 276. HERMAN ZAINAL says:

  PROTON EMPAYAR……….MEMPERLUASKAN KERETA NASIONAL DI MATA DUNIA…MALAYSIA BOLEH!!!

 277. citra says:

  Proton MPV MAX 7, kereta idaman dan inspirasi rakyat Malaysia

 278. AZIZAN says:

  MAX 7, PROTON MPV IDAMAN DAN ASPIRASI GENERASI BARU MALAYSIA

 279. JOKER says:

  PROTON MPV MAX 7,IDAMAN DAN ASPIRASI GENERASI BARU MALAYSIA

 280. Aiman says:

  aku rasa nama yang paling sesuai ialah ialah proton RAPUH, sebab keta malaysia skrg ni xtahan lama, kualiti rendah kalau nak bandingkan dgn jenama import yg mana lebih tahan lasak.. satu lagi body keta buatan malaysia ni cepat kemek… kena service yg sekerap mungkin, kalau tak memang cepat rosak…

 281. alias yahya says:

  Cadangan yang tak pening kepala nama proton mpv TEGUH.

 282. md najib says:

  idaman saya memang nak memiliki sebuah kereta yang dapat membawa seisi keluarga………jadi saya namakan mpv baru ni dengan nama PROTON IDAMAN.

 283. MPV – CANGGIH. SAYA PILIH NAMA INI KERANA KERETA BUATAN MALAYSIA SEKARANG MENUJU KE ZAMAN
  YANG LEBIH CANGGIH.

 284. Saya ingin menamakan proton MPV QARINA.Qarina mempunyai makna berdampingan dan mempunyai selogan kata ‘Ke Mana Jua Setia Disisiku’ ini kerana kemampuan proton MPV QARINA setandingan dengan buatan luar dan cita rasa masa kini.Rakyat Malaysia perlukan kereta seumpama ini, Syabas Proton. Sekian terima kasih.

 285. Saya ingin menamakan proton MPV QARINA.Qarina mempunyai makna berdampingan dan mempunyai selogan kata ‘Ke Mana Jua Setia Disisiku’ ini kerana kemampuan proton MPV QARINA setandingan dengan buatan luar dan cita rasa masa kini.Rakyat Malaysia perlukan kereta seumpama ini, Syabas Proton. Sekian terima kasih.

 286. proton ceria says:

  ceria menawan jenama proton baru

 287. capt jack_pirate says:

  aku nk nmakn sbg proton mahathir sbb mahathir la yg mgasaskn proton ni dulu

 288. kereta idaman sudah menjelma saya akan memberikan nama barunya ialah VIA

 289. SONGKOK says:

  aku nak namakan proton X-factor..sebab terdapat ciri-ciri xfactor pada proton MPV ni

 290. KANGKUNG says:

  Saya namakan Proton MPV yang baru ini PROTON ASIA kerana ianya merupakan proton mpv pertama keluaran negara kita Malaysia

 291. haziq says:

  kita rasa lebih baik kita bubuh proton comfort kerana comfort bermakna selesa.

 292. Khalim bin Abdullah says:

  Saya namakan kereta mpv baru Malaysia ini ialah Ceria

 293. Aiman says:

  PROTOM PERKASA

 294. me says:

  hemmmmm
  mana yek nak cari borang
  nak masuk!!

 295. eddie says:

  proton anggun
  proton jelita
  proton maxsima
  proton indah
  proton gemilang
  proton cemerlang
  proton terbilang

 296. abu bakar says:

  Proton Orie-Generation

 297. MIMI SYA SYA says:

  PROTON KRISTAL

  Saya suka dengan nama-nama kereta proton terkini dengan nama-nama yang indah contohnya terbaru kereta pesona, jadi saya suka nama kereta Proton Kristal kerana rekaan MPV sungguh menarik dan anggun.

 298. sarb says:

  Namakan dengan nama-nama PM Malaysia dan yang bakal menjadi PM Malaysia (peralihan kuasa)…
  Proton R.A.H.M.A.N.
  R-Rahman
  A-Abul Razak
  H-Hussein Onn
  M-Mahathir
  A-Abdullah
  N-Najib (dalam proses peralihan kuasa)

 299. nurul liyana binti mahmod says:

  proton mpv malaysia

  proton enigma – canggih dan eksklusif
  proton kirana –
  proton juwita – proton yang cantik, menawan dan memikat
  proton havana – elegen
  proton bidara – unik dan menarik

 300. Marhaini says:

  Proton MPV (sentosa)

 301. NIK NORAZMI says:

  Proton Widest- Merupakan keluaran yang terluas dari semua keluaran proton sebelum ini, cantik, eksklusif dan bergaya

 302. pokleh says:

  Proton Gigas. Gigas berasal daripada perkataan Greek bermasud Giant. MPV ni kan besor dan selesa…sesuai la tu!!

 303. YANI says:

  PROTON FERRA @ PROTON KARSSIA

 304. zainal abidin abd hamid says:

  Nama proton mpv yang dicadangkan ialah PROTON MAHKOTA.
  MAHKOTA ialah lambang kebesaran Raja-raja kita. MPV proton adalah hasil sulung proton maka wajar dinamakan MAHKOTA .

 305. Mazli bin Eswa says:

  Nama proton MPV baru ialah PROTON ANGLEES – Bunyi macam bahasa cina tapi bahasa jawa yang bermaksud selesa

 306. proton MPV nuri says:

  Nuri ini menujukkan cantik lembut dan juga menawan. sesiapa juga ingin memadapatkan nya

 307. MOHD says:

  Seingat gua la ape kate MPV ini di namakan PROTON SUTERA IMPIAN atau PROTON GEMILANG

 308. saya nama kan proton mpv FRAM (bermaksud maju ke hadapan)..sbb proton setaraf dengan pesaing yang ada.

 309. JUNHAIRI says:

  proton FLORA

 310. JUNHAIRI says:

  PROTON ‘FLORA’ gua gerenti ngetop puye nama! ada aura beb! proton pakaila nama ni,memang kene nagan rupanye!

 311. ramlah says:

  ARENA-bermaksud tempat bergiat sesuai dengan mpv baru proton yang diguna untok bergiat dlam pelbagai perkara..

 312. ramlah says:

  CEMARA-bermaksud bulu ekor kuda yg diguna utk menghias.spt kereta mpv baru yang sesuai untok dipamer dimana sahaja

 313. ramlah says:

  CENDANA-POKOK YG BERBAU HARUM DAN MEMIKAT ..TIDAK UBAH SEPERTI MPV PROTON BARU YANG MEMIKAT SESIAPA SAJA AKAN KELEBIHANYA

 314. ramlah says:

  FAJAR-bermaksud cahaya yang mula terbit.mpv proton yang baru bagai cahaya yang mula menyinari negara kearah lembah kemodenan.

 315. ramlah says:

  ARENA-bermaksud tempat bergiat sesuai dengan mpv baru proton yang diguna untok bergiat dlam pelbagai perkara..

  CEMARA-bermaksud bulu ekor kuda yg diguna utk menghias.spt kereta mpv baru yang sesuai untok dipamer dimana sahaja

  CENDANA-POKOK YG BERBAU HARUM DAN MEMIKAT ..TIDAK UBAH SEPERTI MPV PROTON BARU YANG MEMIKAT SESIAPA SAJA AKAN KELEBIHANYA

  FAJAR-bermaksud cahaya yang mula terbit.mpv proton yang baru bagai cahaya yang mula menyinari negara kearah lembah kemodenan.

  GEN-generasi..terlahirnya sebuah generasi kereta alaf baru dari proton..

  MAHLIGAI-tempat tinggal raja..menyatakan kenderaan mpv proton baru x ubah seperti singgahsana raja2..

  NUSANTARA-bermaksud pulau.mpv proton juga seperti pulau pulau yang indah dan dapat menarik setiap mata yang melihat akan keindahanya.

  PATRIOT-mencintai.setiap pemilik mpv proton baru pasti akan mencintai nya

  SARJANa-cendiakawan.mpv proton baru adalah hasil ciptaan pintar dari beratus ratus cendiakawan.dan ia sendiri merupakan kenderaan pintar kearah berkerajaan 2020

  SELASIH-tumbuhan yang harum dan dibuat ubat-mpv proton baru dapat memikat pelanggan dan dapat mengubat masalh yang beserabot..

  SINAR-cahaya yang berkilau kilau-mpv proton baru merupakan sinar proton yang dapat menyinari proton bukan saja dlam negara mlah ke luar negara spt indonesia

  SRIKANDI-gagah berani.merupakan ciptaan proton yang gagah berani mengharungi segala cabaran.

 316. abu samah says:

  saya namakan proton pelangi kerana ia ada 7 tempat duduk sama dengan pelangi yang ada 7warna.ia muncul selepas hujan.mpv ini pula muncul selepas proton bangkit semula menguasai pasaran kereta malaysia.pelangi adalah sukar diramal kemunculannya samalah dengan mpv oroton ini.orang tidak dapat meramalkan poton akan mengeluarkannya tetapi ia akan muncul tidak lama lagi.PROTON PELANGI.

 317. proton mpv newtro…gabungan teknologi baru bagi proton.

 318. ramlah says:

  GEN-generasi..terlahirnya sebuah generasi kereta alaf baru dari proton..

 319. ramlah says:

  MAHLIGAI-tempat tinggal raja..menyatakan kenderaan mpv proton baru x ubah seperti singgahsana raja2..

 320. DR M says:

  apa susah2 sgat nak bg nama?? sya cadang kte bg nama 'PROTON PARALYSE'. apa macam sya pny idea bernas ka?

 321. ZAKARIA B AWANG says:

  saya namakan PROTON MB51 sempena kemerdekaan ke 51

  M – MALAYSIA B – BOLEH 51 – MERDEKA

 322. noridah bte ahmad says:

  sye namekan PROTON PENTIUM

 323. noridah bte ahmad says:

  PROTON OPTIMUS PRIME sbb dlam crite transformer… OPTIMUS PRIME adalah robot yang selamtkan dunia dari ancaman musuh…

 324. noridah bte ahmad says:

  PROTON MEGATRON….baru ganas

 325. ANAS says:

  PROTON ‘SEMPURNA’ Maksudnya ialah terlalu istimewa dan lengkap,Perkataan sempurna juga boleh di ungkapkan seperti berikut,
  “kau begitu sempurna,
  DImataku kau begitu indah,
  kau lengkapi diriku sempurna,
  oooo sempurna,’proton sempurna’

 326. zinnirah zukri says:

  PROTON IDAMAN-menjadi keinginan setiap yang memandang

  PROTON ANGGUN-menunjukkan ciri-ciri yang begitu berketrampilan dan penuh esklusif

  PROTON SINARAN-menyinar diantara yang berjuta

  PROTON ELEGI-menunjukkan ciri-ciri yang serius dan tegas

  PROTON EKSOTIK-sesuatu yang lain dari yang lain

  PROTON EKSTREM-mempunyai sifat yang sangat bagus dan boleh diterima oleh semua orang

 327. M.TARMIZI B.ZUKRI says:

  PROTON EKSTRA- MENUNJUKKAN PROTON YANG LEBIH CANGGIH KERANA EKSTRA BOLEH DISIMBOLKAN LEBIH …..

  PROTON EDISI- MENUNJUKKAN KERETA YANG MEMPUNYAI EDISI SAMADA EDISI YANG TERBARU DAN YANG TERDAHULU

  PROTON SENTOSA- MENUNJUKKAN KERETA PROTON YANG MENGUTAMAKAN AMAN DAN SENTOSA

  PROTON IRAMA
  PROTON FANTASI
  PROTON EASY

 328. MOHD NIZAR says:

  PROTON DINAMIK: PROTON MAHLIGAI:
  PROTON SAMPOERNA: PROTON HARAPAN:
  PROTON PERTAMA: PROTON VISTARA:
  PROTON BESTARI:
  PROTON WAWASAN:
  PROTON CANGGIH:
  PROTON KAYANGAN:
  PROTON ISTANA:

 329. MOHD NIZAR says:

  PROTON SAMPOERNA:MENUNJUKKAN KERETA YANG SEMPURNA TETAPI DIUBAH MENJADI SAMPOERNA KERANA
  KESEMPURNAAN DITAMBAH DENGAN KECANGGIHAN YANG MENGHASILKAN NILAI
  KOMERSIAL YANG TINGGI.

 330. nur says:

  PROTON ABADI – kekal sampai bila2 dan abadi untuk selama2nya

  PROTON WATAN – menunjukkan kecintaan terhadap tanah air dan menujukkan betapa sayangnya kita pada negara

  PROTON PERMAI – melambangkan keperibadian yang cantik,indah dan elok

  PROTON KURNIA – satu anugerah yang tidak ternilai harganya

  PROTON MODEN – bersesuain dengan era pembangunan dan teknologi masa kini

 331. muhamad anas zukri says:

  PRORON IDEAL – bermaksud unggul , istimewa dan sesuai dengan rekabentuk yang memenuhi citarasa masakini

  PROTON FANTASI -impian dan khayalan untuk merasakan kemewahan dan kebanggan yang kita kecapi

  PROTON MAKSIMA-bermaksud merangkumi kepuasan yang maksima,kehebatan dan keupayaan yang maksima untuk perjalanan yang maksima

  PROTON KAIZEN-MENUNJUKKAN PENINGKATAN YANG BERTERUSAN…………..

 332. MUHAMAD ANAS B MOHAMED ZUKRI says:

  PROTON KEJORA-kemunculan kejora seumpama sesuatu yang hebat dan yang paling menyerlah dianatara berjuta dan tidak akan tenggelam sampai bila-bila,itulah kehebatan kejora yang sebenarnya….sekian…

 333. yunia says:

  Proton MPV Mahawangsa………

 334. eman says:

  Proton MPV sooltan

 335. arief says:

  saya sokong yunia&eman dgn nama-mahawangsa & sooltan kerana ianya unik dan lain drpd yg lain…..

 336. pu3 says:

  proton MPV Sandreas…..

 337. putri says:

  Proton MPV IMAGINE

 338. EMAN says:

  PROTON MPV LOCENGWANGSA………

 339. EMAN says:

  PROTON JAYA

 340. Amirul Izzat Bin Abd says:

  PROTON HYBRID

  PROTON QUANTUM

  PROTON AXON

  PROTON SEASONS

  PROTON INTEGRITI

 341. AYU PUTERI WAHIDA says:

  Proton Linnets

 342. amirul izzat bin abd says:

  Proton comix……………….

 343. nasaie says:

  'PROTON CENTRINO'

 344. ANAS says:

  PROTON 'SEMPURNA'

 345. AZARAZU says:

  mikir punya mikir sampai tersumbat otak nak kasik nama baby proton ni punya pasal ,
  last aku kasik ja V-PRO VII,
  klau nangis jugak anak proton ni lepas dilahirkan
  aku x tau la apa dia nak…
  nama aku bagi sedap dah..hahahaha..
  opssss Riak plak aku..
  kompom xleh menang ni Riak awal…kuikuikui
  v= Vehicle
  pro=proton
  VII=tujuh

 346. Jim says:

  Proton Legend

 347. MUHAMAD ANAS B MOHAM says:

  PROTON DELIMA-PANCARANNYA YANG MEMUKAU UMPAMA BATU DELIMA DAN MENJADI REBUTAN SETIAP ORANG.

 348. NAS says:

  PROTON 'KIRANA'

 349. Driffter says:

  adess..Mcm2 korang letak name proton ni..xmungkin korang menang..sebab pihak proton dah janji nak bagi kat aku wakakakaak.lawak je.aku letak nama Proton MPV ni dengan mana Proton Infinity..Ia bermaksud tiada berpenghujung..korang pikirla sendiri..cantik kan nama tu..fuyooo bestnyer leh MPV baru..boleh letak turbo,pastu buat driff.

 350. Driffter says:

  Ni senarai nama Kereta yg bakal jadi top 10 kt Proton Holding nanti>>>>>>>Korang Pilih la
  Proton Sawit=mengambil name sempena tanaman pengeluar hasil di malaysia
  Proton Getah=Getah mahal la wei…
  Proton Yahoo=Sempena name search web terbesar di Dunia
  Proton Cap Ayam=sape pakai proton mesti cepat rosak
  Proton Dynamic=woi~~best tu mana..
  Proton Hyundex=aku pon xtau ape maksud tu
  Proton Qiasara=best gak
  Proton Clasical=
  Proton Baru=Seang je…heheheheheh

 351. khairul says:

  proton MPV SURIA

  keselasaan,keluasan & bergaya apa bila di pandus di atas jalan raya, satu lagi keungulan negara kita memperkenalkan
  model baru dan juga membuka mata dunia, negara kita dapat memcipta kederaan baru yang berkuality.

 352. farhana says:

  PROTON ETOS – Malaysia berkebolehan menghasilkan MPV yang benar-benar mencerminkan aspirasi, falsafah & ETOS masyarakat dan negara kita serta mampu bersaing dalam dunia globalisasi

 353. abby says:

  PROTON HYDRA

  PROTON ELEGANT

  PROTON IMPAK

  PROTON MINIMA

  PROTON DOUBLE O

  PROTON COSMO

 354. NORISAH BT SAAD says:

  PROTON SAUJANA – MPV Kebanggaan Rakyat Malaysia meluncur megah ke hadapan SAUJANA mata memandang.

 355. proton MPV harmoni says:

  saya memcadangkan namakan MPV
  1, MPV Harmoni kerana nama tu lembut dan megambarkan suka, ceria dan happy.
  2, MPV mesra. semua dengan kerata mesra alam, jimat minyak dan juga luas dan cantik menawan.
  3, MPV Air-zone. ini kerana MPV ni semua dipakai dimana-mana zone dan juga jimat untuk perjalanan jauh mahu pun dekat.
  4, MPV iklas, bermaksud ingin memiliki dengan iklas dan ingin megunakan kerata buatan malaysia, buat masa sekarang malaysia sudah melangkah ke hadapan dalam bidang permotoran dunia.

 356. ar_rijall says:

  saya berTUAH menjadi warga Malaysia dengan pencapaian proton yang memberangsangkan, justeru saya ingin namakan MPVpertama proton sebagai TUAH yang melambangkan identiti kebanggaan rakyat Malaysia dan kepahlawanan Hang Tuah di persada dunia.semoga kita sentiasa diselubungi TUAH…

 357. PROTON NEW ERA = saya memilih nama ini kerana kemampuan kejuruteraan anak-anak tempatan menghasilkan kereta pertama MPV 7 tempat ini. selain itu, dengan pertambahan model-model yang semakin bertambah, dengan kewujudan NEW ERA ini ia mampu untuk menyaingi dan setaraf dengan model-model lain yang menjadi rebutan. SEMOGA CEMERLANG, TERBILANG dan GEMILANG hendaknya PROTON NEW ERA.

 358. Epul says:

  Hari ni last peraduan. Cepat2 la hantar nama2 tu sume!

 359. amran says:

  proton mahsuri

  ok kan

 360. amirul afiq bin loki says:

  PROTON TEJA

  T-Teguh

  E-Ekonomi

  J-Jaminan

  A-Aspirasi

 361. shazlieyna says:

  saya rasa kalau letak nama kereta baru ni ngan nama Raflesia ok gak kan.

 362. shazlieyna says:

  proton MPV CHEMISTRY

 363. shazlieyna says:

  PPTON MPV EVOLUTION,

  PROTON MPV VISION,

 364. MUHD ALI BIN TAIB says:

  PROTON PERSADA

  Jenama Proton dengan produk MPV terbarunya mampu mengungguli dan berdaya saing di PERSADA pasaran automobil antarabangsa.

 365. abby says:

  proton mpv infernus

 366. MOHAMED HASIM BIN TAHIR says:

  NAMA-NAMA KERETA MPV TERBARU PILIHAN SAYA :-
  1. Proton Belider ( Belider raja ikan dalam tasik Kenyer atau Tasik Temenggor)
  2. Proton Cemara ( Camara ialah lambang kekebalan biasa ada pada binatang buas seperti harimau atau beruang )
  3. Proton Waria ( Waria lambang kekuatan dan keberanian )
  4. Proton Serasi ( Serasi Sesuai dan sepadan )
  5.proton panglima
  6.proton kasawari
  7 proton impian

 367. budakdesign says:

  cepat-cepat.. tinggal 29 minit lagi ni

 368. PROTON MPV GEMILANG

  Gemilang merujuk kepada status kereta nasional negara kita yang merupakan syarikat malaysia dan negara kita pada hari ini. Kebanggaan kita kepada produk negara bukan saja kepada produknya yang gemilang tetapi juga mental kita dalam memartabatkan produk negara

 369. PROTON ASIMILASI

  Asilmilasi bermaksud peningkatan dan penggarapan teknologi dan kualiti, juga dari segi ruang dan gaya.
  A = aksi
  S = selamat
  I = Isian luas
  M = mudah
  I = indah
  L = letusan
  A = abstraksi (Pembinaan model melibatkan ciri-ciri fenomena yang dikaji)
  S = Sehebat
  I = Impian

 370. Proton MpV ATRIUM
  Atrium maksudnya jantung, kereta nasional merupakan jantung dan nadi kepada ekonomi negara dalam industri automobil jika kita bersatu hati mengangkat martabat produk negara kita.

  A= Abstraksi ( pembinaan model melibatkan ciri-ciri yang dikaji dan terkini)
  T=Terbukti
  R=Rigap (pantas dan cekap)
  I =Isian luas
  U = Unggul dan
  M= Munasabah

 371. Aszahar says:

  MPV Idaman

 372. Norejah says:

  Proton Norei…nama timangan i kat kg…

 373. nUaFzaNg says:

  MPV JUPITER

  (macam planet jupiter tu..indah diluar hebat didalam )

 374. PROTON ANGKASA 1 says:

  Saya bagi nama ni sebab Malaysia baharu saje hantar angkasawan dalam program angkasa lepas yang melambangkan satu kejayaan dan kemajuan teknologi setanding dengan negara maju di dunia.

 375. mohd ismail md noh says:

  saya tetap yakin dengan MPV WARISAN namanya sb inilah generasi proton yg terhebat yg akan menerajui dunia permotoran kebanggaan malaysia

 376. SOS says:

  PROTON MPV WARIS – W – WARISAN , WAWASAN

  A – ANGGUN

  R – RESTU

  I – ISTIMEWA

  S- SETIA

 377. SOS says:

  P R O T O N M P V – W A R I S –

 378. DATU @ RASIN BIN UMONG says:

  TAHNIAH ATAS KEJAYAAN PROTON HOLDING DAN SEBAGAI RAKYAT MALAYSIA YANG SENTIASA MENYOKONG KELAHIRAN KERETA NASIONA DENGAN INI DICADANGKAN DENGAN NAMA MyeLFc ( Malaysia extra LARGE FAMILY car ) UNTUK MENYAMBUT KELAHIRAN PROTON MPV YANG AKAN TIBA DAN BAKAL AKAN TERSURAT DAN TERSIRAT DALAM SEJARAH DUNIA. TEGAP, UNGGUL GAGAH BERANI, REKA BENTUK UNIK CITARASA MASAKINI. IDAMAN SEMUA RAKYAT MALAYSIA, LUAS,SELESA SEISI KELUARGA SERAMAI 9 ORANG DENGAN MUATAN BELAKANG BARANG-BARANG KELUARGA UNTUK KE PERCUTIAN, SANTAI DAN RONDA KEMANA SAHAJA DENGAN
  MyeLFc ( Malaysia extra LARGE FAMILY car )

 379. DATU @ RASIN BIN UMONG says:

  Tahniah atas kejayaan PROTON HOLDING dan sebagai Rakyat Malaysia yang sentiasa menyokong kelahiran kereta Nasional dengan ini dicadangkan dengan nama MyeLFc ( Malaysia extra LARGE FAMILY car ). Untuk menyambut kelahiran PROTON MPV yang akan tiba dan bakal akan tersurat dan tersirat dalam sejarah dunia. Bercirikan tegap, unggul gagah berani, reka bentuk unik citarasa masakini. idaman semua Rakyat Malaysia, luas,selesa seisi keluarga seramai 9 orang dengan muatan belakang barang-barang keluarga untuk ke percutian, santai dan ronda kemana sahaja dengan
  MyeLFc ( Malaysia extra LARGE FAMILY car

 380. Shida Myra Raihana says:

  apa kata kita letak nama MY INSPIRASI.

  MY singkatan dari MALAYSIA.

  INSPIRASI- Ilham atau idea…

 381. MOHAMMAD ISHAK BIN A says:

  apa kata kita letak nama kereta ni JUARA CAMPRO MPV

 382. Khairul Shamshu B.Awang says:

  Proton MPV Ledang- Sempena gunung yang menjadi legenda dan moga-moga di kenali ramai kerana kecantikan dan ketahanan yang di inginkan ramai.Muka bumi gunung ledang adalah bertepatan dengan kebolehan MPV kerana muka buminya ……sekian

 383. MUHAMMAD AIFA says:

  aku cadangkan proton JAGOH

 384. mohammad faizal waha says:

  proton perkasa..

 385. mohammad faizal waha says:

  proton madani

 386. me says:

  orang letak ASTANA dari istana sedap didengau…. istana kan cantik2 indah besar, selamat, kukuh, luas,terjamin…..tapi tak tau la….ikhtiar jek…..tawakkal….so jawapan muktamad proton MPV ASTANA

 387. Abang Cik says:

  Proton P. Ramlee

 388. EZUAN HASAN says:

  aku cadangkan nama MPV ni…
  PROTON SERASI
  GANDINGAN 3 CIRI YANG BERBEZA…DALAM 1 NAMA..
  MEMANG CANTIK DAH NAMA TUHHH…….

 389. EZUAN HASAN says:

  emmm kalau proton ATOZ
  gabungan yang aku bina ni ok jugak…
  MULA DARI A – Z
  DI ANTARA A-Z
  PELBAGAI GABUNGAN MPV INI TELAH DISATUKAN
  PENUH DENGAN CIRI2 ISTIMEWA MPV.
  EMMM OK TUHH…

 390. rozahan rosely says:

  PROSEGE. sempena kegemilangan proton dengan maksud PRO-proton SE-semakin GE- gemilang.Tahun demi tahun proton menunjukkan gegemilangannya dalam mengeluarkan edisi terbaru dan semakin baik.

 391. boboy says:

  bagi jer nama proton ABAKA….tengok pokok abaka,,kumpulan akar yg banyak menjadikannya perkasa,kukuh dan kuat….pokok abaka bahhhhh?????tapi aku dah bagi nama turrrr…proton ABAKA…..kan sedap disebut,ringkas….ehh….konfiden jeeee..he.hu.hu.hu….hahahahahaha…..yahoooo..proton ABAKA..kaya aku….

 392. salim lestari says:

  PROTON ISABELLA pasti dinamakan MPV baru nanti. maksud kisah cinta dua dunia. laris dipasaran indon, thai dan rantau asia nama yang cukup glamor dan komersil.

 393. yusairi bin ghani says:

  Kereta mpv variasi. Variasi merupakan lambang keturunan proton yang bervariasi dari pelbagai model dan pengubahsuian dari masa ke semasa.Terbaru kemunculannya ialah mpv yang tercanggih, luas dan selesa.

 394. siti says:

  Proton mpv Warza. Warza yang merupakan singkatan nama bagi warisan zaman. kereta ini merupakan lambang bangsa melayu yang mampu bersaing dengan dunia luar.Kemampuannya di iktitiraf oleh bangsa lain. Rekaciptanya penuh dengan keselesaan dan berinovatif. Mpv lambang kemegahan proton.

 395. rafflesia..seluruh dunia tahu banyak terdapat di malaysia so ianya melambangkan malaysia dan ciri cir reka bentuk mpv tersenut terdapat pada bunga kebangaan malaysia ini..besar, luas dll

 396. Zulkifli Mohd says:

  "PROTON SERANGKAI"

 397. EZUAN HASAN says:

  PROTON SERASI

 398. EZUAN HASAN says:

  emmmm

  PROTON SERASI LAAAAAAAAAA

 399. EZUAN HASAN says:

  PROTON [email protected] MALAYSIA

  Nama MALAYSIA KITA TUHHH…………….

 400. EZUAN HASAN says:

  PROTON EZZEE

 401. EZUAN HASAN says:

  ABANG PROTON!!!

  PILIH LA PROTON ATOZ(A-Z)

  SESUAI DENGAN CIRI2 ISTIMEWA PROTON BARU KITA…….

 402. angker says:

  FUH…..KELAKAR BANGANG PUN ADA…NAK BAGI NAMA PUN SUSAH…..
  BAGI AR NAMA YANG ADA INSPIRASI,INTEGRITI DAN BERINOVASI
  BIARLAH ADA WAWASAN ….MENGARUT TAK TENTU HALA…APA NI RAKYAT MALAYSIA?
  MPV INTEG (INTEGRITI) BIAR PROTON SEDAR MAKSUD AKU NI.KEJUJURAN DALAM MENGHASILKAN
  PRODUK YG BERKUALITI DAN SEMAKIN KUKUH DIMATA DUNIA.

 403. nanti akan kumiliki juga kereta ini

 404. ct says:

  proton mpv vianza.

 405. shamizah says:

  tahniah kepada para pegawai serta kaki tanagn syarikat proton dan juga kerajaan malaysia diatas terciptanya sebuah lagi kereta buatan malaysia. maka dngan rasminya saya menamakan dengan nama PROTON GEMILANG atau PEROTON SEMPURNA

 406. no says:

  proton mpv GEMILANG

 407. hy says:

  proton MPV PROMA….ok tak.

 408. khalis says:

  saya nak bagi nama hebat bapak 2 mak kmk 3k boleh

 409. nor says:

  proton mpv visions

 410. Joe_jambul says:

  proton kelkatu

 411. shamizah says:

  PROTON BAGINDA

 412. shamizah says:

  PROTON LAKSAMANA

 413. shamizah 019 3131343 says:

  PROTON TEMPUA

 414. shamizah 019 3131343 says:

  PROTON GEMILANG 1

 415. shamizah 019 3131343 says:

  PROTON MAHA (TUN MAHATHIR)

 416. wanzemo says:

  Harus di ingatkan.. kepada yang yg ingin menyertai, baca syarat2 dulu.. nama pokok, tumbuhan dan binatang tidak boleh diterima. Nama mesti tidak melebihi 3 sebutan… hehehhe.. Byk yg dah kene reject awal2 tu.. Ada la chance aku menang, hehehhe..

 417. wanzemo says:

  Kalu PROTON AERAT OK PER… Mpv besar, semua ahli keluarga boleh naik.. pastu dapatlah eratkan hubungan kekeluargaaan… Sesuai je dgn tema tu, hehhehe..

 418. nor says:

  kereta mpv Isantra.Sempena nama singkatan bagi nusantara.lagi pun kereta ini akan di eksport ke indonesia dan juga thailand. namanya telah mempamerkan keserasian antara negara di nusantara.

 419. J. JACKSAN says:

  Tahniah kepada Proton Holding kerana keluaran PROTON MPV BARU
  Marilah kita bersatu hati namakan dengan – MyeLFc
  My – singkatan dari Malaysia
  eLFc – extra LARGE FAMILY car

 420. J. JACKSAN says:

  PROTON MPV julung-julung kali dicipta dengan potongan bergaya bagi kerluarga 9 orang,
  jadi marilah kita namakan kerita kita dengan – MyeLFc
  My – singkatan dari Malaysia
  eLFc – extra LARGE FAMILY car

 421. J. ROSEMARIE ANNE says:

  PROTON HOLDING Berjaya mencipta PROTON MPV dengan potongan bergaya bagi kerluarga 9 orang,
  jadi marilah kita sama-sama namakan kerita kita dengan – MyeLFc
  My – singkatan dari Malaysia
  eLFc – extra LARGE FAMILY car

 422. J. ROSEANNA says:

  Dunia akan melihat pencapaian PROTON HOLDING Berjaya mencipta PROTON MPV dengan potongan bergaya bagi kerluarga 9 orang, Penuh KARISMA, UNGGUL DAN GAGAH
  jadi marilah kita sama-sama namakan kerita kita dengan – MyeLFc
  My – singkatan dari Malaysia
  eLFc – extra LARGE FAMILY car

 423. J. STEPHANIE RACHAEL says:

  Saya amat teruja PROTON MPV dengan potongan bergaya bagi kerluarga 9 orang, Penuh KARISMA, UNGGUL DAN GAGAH
  jadi marilah kita sama-sama namakan kerita kita dengan – MyeLFc
  My – singkatan dari Malaysia
  eLFc – extra LARGE FAMILY car

 424. O-deen says:

  Nama yang mungkin agak sesuai untuk model pertama Proton MPV.Nama ni diambil dari gabungan perkataan yang menggabungkan elemen-elemen akan menjadi teras kejayaan kepada model pertama Proton MPV.Dari segi logik, ia sesuai bagi model mpv tersebut yang mana ia akan menjadi kebangaan kepda rakyat Malaysia terutamanya dalam membina kereta jenis mpv setanding dengan pesaingnya.

  PROTON VIMOSA
  VI – VISION
  M – MISSION
  O – OBJECTIVES
  S – STATEGIES
  A – ACTION PLAN

  “MALAYSIA BOLEH’

 425. O-deen says:

  CADANGAN NAMA-NAMA PROTON MPV YANG LEBIH ELEGAN & ERODINAMIK

  PROTON MPV SHINE
  PROTON MPV VILLOSA
  PROTON MPV VAGRANT
  PROTON MPV AXTHARA
  PROTON MPV G.E.T
  PROTON MPV HYDRA
  PROTON MPV SAXO
  PROTON MPV DESIRE
  PROTON MPV ARROW
  PROTON MPV WICITRA
  PROTON MPV TROPIKA

 426. wanzemo says:

  Tapi betul ke gambar kereta di atas tu gambar MPV proton yang baru tu? Mcm tak percaya la… compius den…

 427. SAMSIAH SULAIMAN says:

  PROTON MPV JATI

  J – jualan kereta yang amat laris.
  A – amat bangga dengan buatan malaysia.
  T – tiada tandingan dengan jenama luar.
  I – impian semua rakyat malaysia untuk memiliki.

 428. SAMSIAH SULAIMAN says:

  PROTON MPV JATI

  Umpama kayu JATI yang amat teguh.
  Umpama JATI diri yang sentiasa kuat.
  Begitulah MPV JATI berada di jalanan segagah dan setanding arus permodenan.

 429. chiken wing says:

  proton TORQUE.

 430. COKLAT says:

  saya rasa nama bagi proton keluaran baru kali ini adalah amat sesuai sekiranya di beri nama PROTON MILLA

 431. faiez says:

  PROTON MAWI ataupun PROTON WORLD pun boley..

 432. J. JOERITCHE says:

  Apa kata kita sebulat hati letakkan nama MyeLFc

  My – singkatan dari Malaysia

  eLFc – extra LARGE FAMILY car

 433. J. JOHN NICHOLSAN says:

  Apa kata kita sebulat hati letakkan nama MyeLFc

  My – singkatan dari Malaysia

  eLFc – extra LARGE FAMILY car

 434. J. RENNEY ROSELINDA says:

  MyeLFc

  My – singkatan dari Malaysia

  eLFc – extra LARGE FAMILY car

 435. J. JOEMAYER says:

  NAMA PROTON MPV BARU IALAH – MyeLFc

  My – singkatan dari Malaysia

  eLFc – extra LARGE FAMILY car

 436. nor says:

  kereta proton mpv essantara

 437. nor says:

  kereta proton mpv gen v-ma

 438. nor says:

  kereta proton Gen V-Ma. iaitu Gen bermaksud generasi V bermaksud kami dan Ma ialah Malaysia

 439. nor says:

  proton mvp MyElf.My bg malaysia,ELF ialah extra large family

 440. nor says:

  proton Gen V-my.

 441. wanzemo says:

  Hmm.. Mcm2 le nama yg diorg letak, hehhehe… PROTON VISTA = Visi dan teknologi menghasilkan mpv baru ni

 442. wanzemo says:

  Eh, korang tahu tak bila nak lancar mpv baru ni? Dah tak sabar rasanya nak dpt kereta freee, hehehhehhe…

 443. O-deen says:

  PROTON VIMOSA

  VI – VISION

  M – MISSION

  O – OBJECTIVES

  S – STRATEGIES

  A – ACTION PLAN

 444. wanzemo says:

  Sabar la cok O-deen, cik o-deen dah isi borang ke?

 445. O-deen says:

  camne nak isi borang..xde bgtahu pong..huhuhuhu

 446. MOHAMAD RIZAL BIN IS says:

  proton – MRI

  M – MALAYSIA

  R – REVOLUSI

  I – ISU

 447. AZMI BIN MOHD NIN says:

  *PROTON MPV DINAMIK*

  Meluncur LEBIH GAGAH , LEBIH BERTENAGA di jalan raya.

 448. wanzemo says:

  Cik O-deen tak tau ke? peraduan ni dah tamat pada 30-Sept-08, kena issi borang melalui laman web proton.. Ala, sygnye, nama dah la best tu, tp tak isi borang plak, uhu hu huu….

 449. bengang2003 says:

  dah lama dah tamat peraduan..aku pun ada masuk peraduan tu..aku letak nama Proton Numero. adaptasi dari perkataan Numero Uno bermaksud Number One..lagipun inikan MPV pertama keluaran proton, so sesuai sangatlah dengan nama Numero tu..pada pandangan aku la..manala tau menang ke..hehehe

 450. MOHD. IBRAHIM B. SUK says:

  PRIMA gti. PROTON BUATAN INDUSTRI MALAYSIA. g- GAGAH, T – TEGUH I- INOVATIF

 451. stevenpenang says:

  Proton e-proton is the new name for New MPV.

 452. mohd fauzi baharom says:

  bro…. x pyah la pning,2 nak pikir name kete tu.. dah conferm proton gemilang….
  psal ari tu engenier proton dah umumdah….dpa sajer jer nak tnye pendapat rakyat…..
  nampaknye dapat la aku proton free satu….. hampehhhhh…..?

 453. PROTON PERSADA says:

  DA TAU NAMA DIA PROTON PERSADA……..TAHNIAH KPD PEMENANGNYA ENCIK FIRMAN

 454. O-deen says:

  dh xde rezki..so, bagi je pendapat n pandangan…nti nk try nama mpv baru produa plak..

 455. Aakuuu says:

  Iyer ke Persada cam x glamer jerr…, hampeehh

 456. mohd fauzi baharom says:

  hi, saya ingin menyertai praduan memberi nama model proton terbaru….

  _ PROTON MPV GEMILANG-

 457. janting ak able says:

  saya nak bagi nama proton mpv merdeka

 458. samsol faizal bin ib says:

  Dengan rasa rendah diri saya mencadangkan nama untuk MPV keluaran terbaru proton

  MAS2020

 459. wanzemo says:

  MPV Semesta = Seluas Semesta, Selesa Dijalanan… Ok dok?

 460. MIZI says:

  bila agak2 nk umum pemenang nye yek…
  tahniah kpd pemenang..mungkin jugak aku ni yg menang..amin….hehehehehe

 461. Yoe's says:

  Dengan ini saya mengisytiharkan nama proton mpv adalah PROTON TEKA-TEKI….
  sekian…
  wabillah hi taufik walhidayah…..
  wasallamualaikumslam…….

 462. DENGAN INI AKU MENAMAKANNYA PROTON AGENDA

 463. nur diyana says:

  PROTON BERJAYA-salah satu usaha dimana mereka berjaya menciptanama proton terbaru iaitu'PROTON BERJAYA'

 464. Ai-Yung says:

  Proton PERMATA

  sebabnya, permata adalah sesuatu yang berharga, kilauannya mampu memukau kalbu,memilikinya adalah sesuatu kepuasan…
  lambang kemewahan dan kejayaan…..
  syabas PROTON, kemunculan ‘PERMATA’ tetap ku nanti…

  Beras di tabur di tepi laman,
  Habis dimakan si burung merpati,
  Walau apa pun kereta idaman,
  PROTON PERMATA tetap dihati.

 465. zone says:

  PEGUN

  PElbagai GUNa

 466. wanzemo says:

  PROTON SEMESTA – TAGLINE: keriangan di alam semesta, hehehhehhe

 467. za says:

  dinamika?

 468. Roslee Bin Seman says:

  BEST
  Meanings: 1. A common and universally used as a form of “good” expression, usually with the thump’s up sign.
  2. In Bahasa Malaysia, BEST is a front part of the word “BESTARI” which means Intelligent and smart.
  3. The word BEST is also simple and easy to remember. It has a nice and catchy sound when joinly said
  together with the word Proton such as “PROTON MPV BEST” or just “PROTON BEST”.
  Commercial: Just emagine the TV add for ‘Proton Best’. A family of 7 in a spacious, comfortable, loaded with safety
  features and beautifully designed local MPV, with their smiling faces cruising along the highway. They are
  happy for making the BEST and right choice. THUMPS ARE UP all the way PROTON BEST.
  SO, I PROPOSE “BEST’ MALAYSIA!

 469. Aakuuu says:

  PADU

  Kesungguhan berterusan Proton, mencipta kenderaan berinovasi, utk semua golongan.

 470. Che'am says:

  DAMAI

  Tengok reka bentuk MPV yang baru nie boleh melahirkan perasaan tenang…
  Belum tengok rekaan dalaman,kira damailah bila memilikinya nanti…

 471. nsubarru says:

  as’kum smua..gua ade nma yg plg best dan ssuai utk mpv pertama proton..gua bg nama PROTON EKZOTIK..x pyah la gua cerita mksud ny..lu org sndiri pham2 la yer…

 472. J. VICTORIANUS Jr says:

  Saya amat kagum dan teruja dengan terciptanya PROTON MPV dengan potongan bergaya bagi kerluarga 9 orang, Penuh KARISMA, UNGGUL DAN GAGAH.
  MALAYSIA BOLEH, PROTON HOLDING BHD. BOLEH
  JOM kita ke percutian, santai dan ronda kemana sahaja dengan MyeLFc ( Malaysia extra LARGE FAMILY car
  jadi marilah kita sama-sama namakan kerita kita dengan – MyeLFc
  My – singkatan dari Malaysia
  eLFc – extra LARGE FAMILY car

 473. IRENE JR ALAYAN says:

  Tahniah kepada PROTON HOLDING kerana lahirnya PROTON MPV dengan potongan bergaya bagi seisi keluarga 9 orang,
  MALAYSIA BOLEH, PROTON HOLDING BHD. BOLEH
  JOM kita ke percutian, santai dan ronda kemana sahaja dengan MyeLFc
  My – singkatan dari Malaysia
  eLFc – extra LARGE FAMILY car

 474. Wan Saripah Rubiah Bt Ibrahim says:

  “HELANG” (nama binatang) sebab selain mempunyai legenda sejarah yang tersendiri seperti Pulau Langkawi.”HELANG” juga mempunyai ciri-ciri sayang pada anak dan mampu terbang tinggi (dalam maksud lain kemana dia pergi dia kana mengingatkan anaknya & mempunyai kelajuan ).Sebab itu saya rasa nama “HELANG” adalah nama terbaik untuk MPV baru Malaysia.

 475. ju says:

  proton edition

 476. nurhidayah says:

  saya cadangkan PROTON PERKASA….kerana MPV ini adalah perintis kepada produk MPV proton…Jesteru itu, MPV ini harus memperkasakan keistimewaannya untuk akan bersaing dengan MPV lain di pasaran..

 477. nie says:

  proton unggul?

 478. AHMAD NAJIB MOHAMAD TAJUDDIN says:

  Bagi saya nama yang sesuai bagi PROTON MPV ini adalah ” PROTON GALA”.
  GALA di dalam kamus dewan bermaksud ” SEGALANYA”.
  Jadi Model ini adalah model yang ditunggu-tunggu oleh semua rakyat Malaysia. Jika di dalam persatuan, pertubuhan, atau industri, semua pekerja menantikan Malam Gala kerana malam itu adalah malam yang ditunggu-tunggu oleh semua pekerja.
  Begitu juga Proton MPV ini, ianya ditunggu-tunggu oleh semua rakyat Malaysia kerana ianya adalah Model Segalanya.

 479. wakgm-jb says:

  poorah.. ko punye name MPV tu…hancurrrrr.

  bagilan name best cikit…..

  Proton MPV Sendiri Mau Ingat

 480. saya syorkan ia dinamakan proton mpv sukma kerana bercirikan nama malaysia dan juga sesuai dibawa ke antarabangsa.
  S-sesuai
  U-untuk
  K-kegunaan
  M-masyarakat
  A-antarabangsa

 481. proton taruna says:

  belum kahwin

 482. noroul atieqah says:

  proton mpv ANDEKA

  proton mpv PUSPA

 483. PROTON MPV SUKMA says:

  kenap dinamakan sukma kerana

  S-sesuai

  U-untuk

  K-kegunaan

  M-melepasi

  A-antarabangsa

 484. rosny bujang says:

  saya mencadangkan nama PROTON HARMONY

  -disebabkan proton mpv ini boleh menjamin keselamatan,keselesaan dan keriangan pemanduan

 485. achai says:

  proton AIBMA

  kerana sesuatu yang ajaib telah ditunjukkan

 486. JOHAR ARIFFIN BIN AB says:

  SAYA NAMAKAN PROTON JEBAT.SEBAB KENDERAAN TUAH DAH ADA KAT PASARAN JADI JEBAT LAH YANG SESUAI.

 487. MAJANG ANAK UJA says:

  SAYA NAMAKAN PRONTON MPV JEAM DAN MPV SAYANG.

 488. mohd kamarudin maidi says:

  proton mpv gen1

 489. ALI HUSAIN says:

  SAYA NAMAKAN PROTON MPV AFFILA DAN SATU LAGI MPV GEMILANG

 490. ALI HUSAIN says:

  MPV EXTREME

  MPV VESS

  MPV TRISS

  MPV ALIFFA

  MPV NOTROP

  MPV PERIS

  MPV AD.RILL

  MPV PERPATI

  MPV VAS JESS

 491. asdadouk says:

  aku bagi nama

  – Proton Kesisang

  – Proton Ambuk

  – Proton Ambuyat

  – Proton Pantung

  – Proton Kebakuan

  – Proton Gigiran

 492. papa jahat says:

  aku letak PROTON PRIMA maksud yg utama, penting & terutama. slogan hantam je sentiasa bersama mu..nk gak gemilang tp aku dpt tahu proton dah nk kuar satria gemilang mcm yg di promote kan kat jom ronda @ tv3

 493. leymie_139 says:

  aku tarok nama MPV ni ermmm….Proton
  – Proton Symaster.
  – Proton Cessna
  – Proton Family
  – Proton Spakula
  – Proton Elinzer

 494. leymie_139 says:

  aku bagi kereta Malaysia’s First MPV (Proton) ialah Proton Alyster.

 495. KORANG TAK CERDIK says:

  aku nak letak nama mpv proton ni ialah proton tuke…mane x ny…dah mcm ikan tuke je…

 496. leymie_139 says:

  aku tengok kete nie cam tTOYOTA INNOVA laa…

  so aku nak tarok nama kete nie Proton MPV Elips

 497. Ann says:

  Saya ingin namakan kereta keluar Malaysia ini sebagai MEWA
  M – Malaysia’s Product
  E – Exclussive
  W – wonderful
  A – Amazing
  Apabila perkataan ini digabung jalinkan maka, its sound as Malaysia’s product is Exclusive, Wonderful and Amazing

 498. NOORAZLINA AWANG says:

  PROTON ALMAS…MAKSUDNYA INTAN..ORANG YANG MEMILIKINYA PALING BERTUAH SEPERTI MENDAPAT SEBUTIR INTAN.PALING PENTING KESELESAAN , JIMAT MINYAK, REKABENTUK MENARIK DAN PENUH BERKUASA..

 499. protn kasturi says:

  sempena nama hang kasturi

 500. proton pemilang says:

  nama yang bagus dari segi kelebihanye

 501. proton pemilang says:

  KERANA NAMA YANG CANTIK DARI SEGI EJAANYA

 502. proton PERNAMA says:

  mpv yang pertama dikeluarkan oleh proton

 503. proton CALDIWISH says:

  HASIL GABUNGAN NAMA TOYOTA CALDINA DAN TOYOTA WISH DIMANA REKA BENTUKNYA HAMPIR SAMA

 504. proton PROXIMA says:

  KERATA KELUARAN PROTON YANG KE-1.DAN DIKELUARKAN DIMALAYSIA

 505. PROTON SAUJANA says:

  NAMA SAUJANA SESUAI DENGAN REKABENTUKNYA YANG LUAS DAN SELESA…MINTA PANJANGKAN LAGI TARIKH PERADUAN PASAL SAYA DAH TELEPAS NI..

 506. PROTON MESTIKA says:

  MESTIKA MAKSUDNYA KEKASIH HATI..PEMILIKNYA MESTI JAGA CAM MENATANG MINYAK YANG PENUH..

 507. alyn says:

  PROTON IMININA

 508. aniyati says:

  protonbestari dari dulu,kini dan selamanya proton tetap Best

  MuhamadSyahmi Amram…434 Sepekan Jaya 26600 pekan pahang

 509. syahmi says:

  proton mpv wajah

  kerana lampu hampir sama dengan waja

 510. shah says:

  PROTON PERKASA.SEBAB DALAM ADIK BRADIK PROTON,YANG NIE YG PALING BESAR.NAMPAK LEBIH GAGAH DAN SESUAI UNTUK FAMILY CAR.HIDUP PROTON!!….

 511. SULAIMAN BIN MAT HAS says:

  PROTON MPV MAHA

  SEMPENA CAMPURAN NAMA PERDANA MENTERI MALAYSIA

 512. ZURIATI OMAR says:

  PROTON MPV GEMILANG

  SEMPENA CEMERLANG, GEMILANG DAN TERBILANG

 513. ABDUL WAHAB says:

  Jenama yang paling unggul sekali bagi kenderaan MPV adalah GEMILANG , untuk menyahut kegemilangan rakyay malaysian demi negara maju kehadapan. Sahutlah dengan panggilan GEMILANG…..GEMILANG………GEMILANG…..

 514. Abdul Wahab says:

  Jenama GEMILANG amatlah berseri demi untuk menyahut cabaran negara maju, yang akan melangkah demi melangkah untuk maju kehadapan demi kebanggaan rakyat malaysia.

 515. dee says:

  proton MPV vistar

 516. azrul mohd ariffin says:

  ok lets put the new mpv PROTON IGREX

 517. faizal ismail says:

  aku nama kan proton T-REX.sebab sebagaimana yg kita tahu t-rex adalah haiwan PRA SEJARAH.yg kuat,gagah
  dan berbadan besar..so..t-rex amat sesuai untuk mpv baru,yg akan menjanjikan kebanggaan rakyat malaysia ia umpama
  SEJARAH untuk negara kita malaysia yg tercinta.

 518. zahra says:

  MPV pertama Malaysia :

  Proton PRIMA
  P = Perfect choice
  R = Reliable
  I = Ingenious
  M = Made in Malaysia
  A = Affordable
  InsyaAllah…

 519. zahra says:

  PRIMA juga bermaksud ‘first-rate (class,rank)’ dan perkataan yang mudah diterima secara global. Manalah tau boleh export ‘around the globe’.

 520. fahmi says:

  proton prima

 521. hafizi says:

  model proton mpv narina

 522. parkthe206 says:

  nama mpv proton baru bigma-i

 523. parkthe206 says:

  samo-samo la kito naik keto mpv BIGMA-i , teranslet besar sungguh kawe… he.he..he

 524. zahra says:

  PROTON PRIMA…ENHANCES YOUR CHARISMA

 525. Siti Aishah says:

  Kalau letak nama MPV QARINA erm…..best gak tu, ble ek diumumkan, xrasa nk tahu pe namanya, kereta pun cun gak hihihi

 526. Hi-Rail says:

  Proton Perintis…

  Proton kan sedang merintis jalan menghasilkan MPV pertama M’sia.

  Dah ada pemenang dengarnya.. siapa uh?

 527. sukma adalah nama yang sangat sesuai kepada mpv baru ini kerana ia mempunyai maksud yang tepat dan kena dengan
  kebanggan rakyat malysia.
  S – sesuai
  U – untuk
  K – kegunaan semua masyarakat
  M – merentasi keseluruh benua
  A – antarabangsa

 528. Hafiz says:

  PROTON MPV CYBER

 529. kdi says:

  wah.. banyak betul idea rakyat malaysia ni pasal nama proton MPV. Yang pastinya design MPV dah pun diketahui. Sila rujuk http://kereta.info/proton-mpv-pelan-lukisan-proton-mpv-proton-mpv-drawing-plan/ untuk melihat kesahihan design MPV PROTON seperti gambar di atas. Tapi siapalah agaknya yang akan menang pertandingan naming proton mpv tu kan? hmm..

 530. HAMZAH BIN MUSA says:

  saya rasa nama kereta tu elok letak nama PROTON KASTRIA ok tak

 531. logorithm says:

  Proton Persada, Proton Nusa, Proton Novva, Proton Revvo…

 532. logorithm says:

  Nama-nama yang tak jadik hantar:

  Proton Kasuari, Proton 7

 533. Mohd Norazman bin Md Ghazali says:

  Saya telah banyak mengunakan semua jenis kereta proton , maka dengan ini saya ingin nama kan
  kereta keluaran terbaru proton MPV “WELLDONE” – dalam erti kata maksud ini ialah Syarikat Proton
  adalah satu satu sayarikat perusahan automobil pertama Malaysia yang telah banyak mencipta dan berbagai model
  ini adalah model paling tercangih dalam banyak model harga ia berpatutan semua mampu milik.
  ” HIDUP PROTON”

 534. Aaakuu says:

  Proton MPV , bukan ker dah ader nama proton journey…., so I ingat dah ada pemenang la…., ishkk..ishkkk

 535. skywalker says:

  apa kata letak nama MPV 'one'

 536. Mohd Norazman bin Md says:

  SAYA NAMA KAN PROTON MPV eXTREM

 537. arefief007 says:

  ak namakan proton mpv soyuz sempena mengenang jasa dato’ syeikh muszaphar.. slogan nye pula other’s just irrelevant.. haha… dengan ini, dirasmikan.. nama baru proton mpv ialah proton mpv soyuz… haha

 538. pujiqka says:

  aper plak susah sangat…. kite bagi aje PROMAS. PRO – Proton & MAS – Malaysia. ok aper……??

 539. kdi says:

  ha2.. setuju2.. PROMAS bagus. hidup PROMAS! haha.. backup2.. =)

 540. muhammad wafiq says:

  proton pasca –
  proton anggun
  proton dinamik
  proton mara
  proton bagus
  proton siswa
  proton istimewa
  proton teguh
  prpton jitu

 541. muhammad wafiq says:

  proton MPV e-Sarjana pilihan semua
  meluncur megah di jalan raya
  memandu selesa keluarga ceria
  harga berpatutan mutunya istimewa

  beli jangan tak beli
  kalau tak beli pasti kita rugi
  usah fikir panjang lagi
  kualiti dan mutunya gerenti

 542. saya namakan MPV tu UNITI.

 543. Mr. Exclusive says:

  dah tau dah nama mpv nih..sbb orang proton dah call aku kata aku menang..so..xpayah la susuah lagi bg nama ek..hehe…nama proton tu ialah jeng..jeng..jeng..tuuuungggu april nanti..babai

 544. SALIM BIN SANI says:

  PROTON PRIA .SAYA BAGI NAMA (PROTON PRIA) BARU BEST SEBAB . PRIA MELAMBANGKAN LELAKI YANG DISANJUNGI DAN DIHORMATI. PRIA JUGA BERMAKSUD SEORANG LELAKI YANG GAGAH DAN CERIA. CERIA KAN PRIA. PRIA JUGA DIMULAI DENGAN HURUF P YANG SINONIM DENGAN PROTON. TAK SALAH KAN BAGI NAMA PROTON PRIA . PRIA JUGA DIANGGAP SEORANG DIVA DAN IA SEBAHAGIAN DENGAN LAGU SHIELA ON 7 ” PRIA TERHEBAT”. AMACAM BEST TAK NAMA PROTON PRIA.

 545. mr cool says:

  eh proton pn call aku la mr exclusive. mana satu yang btol ni????

 546. mohamad shahrizan says:

  saya nak namakan proton mpv ni…proton pria

 547. logorithm says:

  Proton Pria sedap jugak, tapi orang boleh mempersendakannya dengan memanggilnya Proton Peria. Hahah…

 548. Gary Jr says:

  sy cadang kan proton KINABALU 2 pun kalau belum ada nama …hehehehe

 549. Gary Jr says:

  kalau bagi nama PRIA .. ok juga tapi itu dalam bahasa indon… kita kan di malaysia gunakan apa yang ada di negara kita betul kan…

 550. NOORZULY MUHD says:

  PROTON MILLENIUM

 551. NOORZULY MUHD says:

  PROTON AXSARA

 552. Azhar says:

  MPV Jebat..hu4…Coz watak jebat aku lg minat dripada watak tuah

  jdi aku nak nama kan Keluaran terbaru proton nie…

  MPV JEBAT

 553. Airysya says:

  saga, satria dan wira sudah…
  yang belum semestinya BENDAHARA …

  Yeah Proton BENDAHARA boleh menjelajah ditengah2 kesibukan BANDAR dan ditengah panas terik di SAHARA…
  WOW dasyat yang teramat dasyat nama tu..

 554. saya menberi nama MPV ini IMPIANA..

  kerana menjadi impian proton untuk menggeluarkan sebuah MPV

 555. Saya memberikan nama MPV ini ialah IMPIANA

  kerana menjadi IMPIAN ANA (SAYA)

 556. azrul says:

  dah tentulah proton MAWI

 557. Dinomas says:

  wa ore kelate ni… wa bagi nama Proton Mpv PAS !!! pasti ok latu

  P :: Pasti

  A ;; Anda

  S :: Suka

 558. PROTON AKINTA rasa sayang emak

 559. ekudanG says:

  mpv elektron

  mpv atom

  mpv dolla

 560. farhana bte abd raza says:

  proton impian

  mungkin….sebahagian ongin memiliki kereta ini…

  namakna sahaja ia

  PROTON IMPIAN

 561. NeoRulez says:

  Bagilah aku kete nih..dah lamo bonar den ngidam nak kereta MPVcamnih.x dapat yang import amik yang local pun boleh la.. gua namakan kereta nih Proton Kejora. sebab apa? sebab ianya MENYERLAH JAUH DARI YANG BIASA! sebelum ni bukan penah pun proton ade keluarkan MPV,so memeng sesuai la nama KEJORA sebeb kejorakan bintang yang paling menyerlah diantara bintang2 lain?? sesuai la tuh..bagi je aku yang menang..huhu

 562. jojo dinho says:

  dlu aku admire gak proton ni…tp asek2 rosak sana sini…so, aku da give up da nk bli kereta proton ni… so, sbb tu aku namekn MPV ni sbg, Proton HAMPEH Mpv….

  H hanya
  A aku
  M mahukn
  P pemanduan
  E ekstrem dan
  H hebat

 563. Pai says:

  belakang sama hondo stream same copy right, lampu depan pula sama stream old model.

 564. BAIK PUNYA says:

  PROTON SOKMO

  SEMPENA BAHASA RAKYAT NEGERI TERENGGANU….KE GUANA BEB

 565. akmal zakwan says:

  hmmm..
  proton Suria saya rasa sesuai untuk MPV baru ni…

 566. Adam King says:

  Proton POTONG…OK tak? sbb bentuk dia macam aikim potong kacang merah..sedap weh

 567. Tax says:

  proton Penyu Sesuai untuk mpv nie…

 568. najman says:

  pekate kite namekan krete ini proton ptroon….haha ade kaitan ni..
  proton p-roon
  poton p-troon

 569. mha says:

  biar le realistik sikit. berilah komen yang membina.

 570. danial says:

  aku letak nama MPV PLUS kuat macam 100 plus. tak pon mpv patrik

 571. kajol says:

  aku letak name jeng jejeng!!!! "PRoton KEtiak"!!!!!

 572. rizal84 says:

  Proton Promas (Proton+Malaysia)
  MPV Maspro (Malaysia+Proton)

 573. rizal84 says:

  Proton Kesatria

  Proton Taming (taming Sari)

  Proton Paradikma

  MPV Mas (Malaysia)

 574. Zero91 says:

  Proton Harmoni

 575. QSM4211 says:

  cammane ngan PROTON ELEGEN @ PROTON ELIT…..sebab proton yang baru ni nampak elegen dan eksklusif….

 576. DEAN says:

  ALAMAK, ADE NAMA YG SAME NGAN AKU PYERLAA…KALU MENANG, KITER KONGSI…AKU NAK BHGN BODY, TMASUK BUMPER DAN LAMPU DPN..BOLE BUAT SPARE PART

 577. DEAN says:

  tayar dan sport rim pn aku nk jugak!!

 578. danish says:

  proton turbo

  go turbo go………………..

 579. [email protected] says:

  Proton Steam!!!

  bace laju skit…dapat potong steam… =D

 580. alea says:

  Ape kata kita nama kan kereta malaysia kite ni

  MPV REVO atau MPV FIA

 581. safiah mohd hashim says:

  new nation

 582. Vzionaries says:

  namakan Gen-3(New Era) statistic model,ruang yg luasmesra alam,jimat minyak dan panduan yg menyeronakkan bersama keluarga kerana ruang kereta khusus untuk keluarga besar

 583. md hafiz says:

  kite bagi nama kereta baru ni MPV MELLINIUM, ialah untuk malaysian yang semakin membangun

 584. Tengku7 says:

  CADANGAN:

  A. PROTON SCORPENE – SEMPENA NAMA KAPAL SELAM MALAYSIA YANG PERTAMA.

  B. PROTON SKYLYNX

 585. ASmah binti Abd. Kadir says:

  PROTON ILHAM MERUPAKAN NAMA YANG SESUAI.
  I – Indah
  L – Lengkap
  H – Hebat
  A – Anggun
  M – Menawan

 586. KIM says:

  saya rasa nama kereta tu elok letak nama PROTON UMNO . ok tak?

  proton mpv UMNO

 587. mohd radzi zakaria says:

  PROTON TEGUH….ok tak…yang penting kita tetap teguh menyokong usaha kerajaan malaysia memartabatkan kereta nasional….

 588. Ah NgAu says:

  nama Proton Impian ok kot?

 589. iz says:

  Proton Impian tu da jd nama lain bg Proton Waja kat UK rite..

 590. karim serbuk kari says:

  proton WAHJUNK.
  kira kalau orang tgk mpv mi mesti diorang akan cakap “WAH, what a JUNK!!” jadilah WAHJUNK.
  nama WAHJUNK ni pun dh nak dekat dgn WAJA, so kira sesuai la tu.

 591. Abdullah Izzat b. Tengku Sidek says:

  Proton Ceria

  Proton Wish

  Proton Picasso

  Proton X-stream

  Proton Viospace

  Proton Multispace

  Proton Intel

  Proton Pau

  Proton GoForce

 592. Hafiz says:

  Proton Imperial – Proton Agung

  Proton Figure – Proton Tokoh

  Proton Pro UD – Proton – U- United D-Deployment (Kegunaan Ramai)

  Pro Vision – Proton Wawasan

 593. Hanum says:

  Cadangan nama Proton MPV kebanggaan rakyat Malaysia -MPV PRO MESRA yang menggambarkan kemesraan berada di dalam MPV proton.
  PRO mengingatkan nama asal PRO – TON dan juga pandangan PRO in positive way.

 594. Abdullah Izzat b. Te says:

  Proton Radeon

 595. LOKMAN says:

  Saya namakan 'PROTON PATRIOT' Kerana Jasa Proton kepada Rakyat dan negara MALAYSIA

 596. LOKMAN says:

  PROTON PATRIOT

 597. aakuu says:

  saya namakannya Proton Padu.

 598. SUNTHARI says:

  ERA MALAYSIA

 599. Mohd Shukri Bin Muhamad Husin says:

  MPV
  1. GEMPAQ
  2. CERIA
  3. SURIA
  4. SYURA
  5. eMPV
  6. SAVE
  7. MYFACE
  8. MYASPIRE
  9. EMPOWER
  10. EMPAYER
  11. MAHAGURU
  12. MAHA
  13. MYTRUST
  14. PARTY
  15. CHILL
  16. CHILI
  17. yang lain, lu pikir la sendiry…..assalamualaikam

 600. bro says:

  aku bagi lagi sedap MPV Zana nama awek aku he…he…..he….

 601. d131 says:

  aku dah submit kat contest nama2 di bawah. . .

  ARWANA
  AWANA
  AWARNA
  EXSERIA
  PRISMA
  SIRAYA
  SONAR
  TRESNO

  dalam banyak2 nama arwana yang paling best..huhu

 602. mha says:

  macamana u submit untuk contest? Laman web yang mana?

 603. pedangberapi says:

  “PROTON MEGAH” sesuai dengan ke ‘inteligent’ nan,kemegahan,kemasyuran dan kegemilangan “MPV MEGAH” kelahiran nasional yang julung kalinya.Menandakan mercu tanda kebolehan dan kepakaran anak malaysia sendiri bersaing dipuncak persada…….kualiti,segak,selesa,mesra & antarabangsa itulah!!!!! “PROTON MEGAH””PROTON MEGAH””PROTON MEGAH”—————“MPV MEGAH” “MPV MEGAH” “MPV MEGAH” “MPV MEGAH”

 604. pedangberapi says:

  kita mesti ada sifat MEGAH degan kebolehan kita rakyat malaysia,yang mana dapat bersaing dengan negara lain menghasilkan ciri-ciri kepakaran anak malaysia yang sama kulitinya…..kita sepatutnya MEGAH adalah kemegahan

 605. buyut says:

  saya dengan segala duka cita mengiktiarkan nama untuk kete baru ini dengan nama PROTON SERIBU SATU MALAM……………

 606. buyut says:

  wei……….. PROTON GAZA pun leh gak…………..

 607. Putera Ryan says:

  PROTON CEKDET ok tak, tapi rasa2 nye macam ditaktor sikit la nama tu, ok kita try PROTON LAH cam mana, proton lah………proton lah………. bunyi macam lembab la…. nanti kete tu tak laju lak. ok cuba PROTON JIB EKSEKUTIF ok juga tu. agak2 kalau pakai nama tu kreta mpv jagi mahal lak tak mampu aku nak beli, mungkin harga jadi 50juta nanti, kalau kita bagi nama PROTON SHIP ok kut, tapi comfirm punya fimili raja perak tak beli punya, cam ni lah susah2 kita letak aje nama proton mpv ni dgn nama ” PROTON AI ” mesti laku punya seantero malaya

 608. mahathir says:

  nak MEGAH ape BAI, setakat boleh pakai ye BAI proton tu, kualiti mcm hampeh, bumbung belubang, pintu belubang, body mcm tin biskut, deshboard cukup 5 tahun begegar macamnak rak, macam2 lagi lah. Tapi kalau lu nak megah pedangberapi suka hati lu lah

 609. zul says:

  zana tu macam gua pernah bawak ye dulu bro, kalau betul awek tu, syabas bro, nanti lu letak nama dia kat belakang cermin kereta lu besar2, kalau gua nampak lu kat jalan raya gua hon lu, ok bro awek tu……………..cun….

 610. lupa nama says:

  PROTON TINBIS
  PROTON TINSU
  PROTON TINMI

 611. azam says:

  Saya cadangkan nama proton MPV sebagai Proton Famili yang cukup sesuai untuk keluarga besar.TQ

 612. hanif says:

  susah nak letak nama bubuh je PROTON CGT
  C – Cemerlang
  G – Gemilang
  T – Terbilang

 613. Aderien says:

  nama Proton dah kuar la..
  Proton MPV Exora..
  entah apa entah!!!!
  sapa la yg bg na tu..menyampah aku..
  alamatnya melepas la ku nak memiliki Proton MPV SENTOSA.

 614. [email protected] says:

  xde sorg pun yg dlm website nie menang..penat jer check td..igtkan ade la yg menang..
  hehehe..

 615. kdi says:

  Akhirnya pemenang telahpun diketahui. Tahniah kepada penyandang johan peraduan tersebut yang mencadangkan Proton Exora. Sile refer news ini:
  http://kereta.info/proton-aims-to-make-3500-proton-mpv-units-monthly-proton-exora-open-for-booking-21-feb/

  Tapi macam pelik ar nama exora.. Cuba la buat nama yang beridentitikan Malaysia.. Proton ni apela.. ceh. Pelik aku.

 616. azzahra says:

  Aku pun rasa pelik jugak. Kalu tak silap salah satu syarat penyertaan nama yang dicadangkan mestilah yang senang dipahami orang ramai. Dah tu apakah maknanya EXORA? Apakah singkatan dari EXOtic dan RAnggi? Takdepun penjelasan pasal nie dan slogan yang kononnya terbaik. Ada sesiapa yang tau???

 617. pokleh says:

  Exora tu nama bunga..mengikut pemenang tu..makna dia keriangan….bagi aku banyak lagi nama yang sesuai……ntahla…frust , satu pun tak sangkut yang aku hantar :-

  Proton Lestari
  Proton Prossege
  Proton Promenade
  Proton V-Mpro
  Proton VieMpire
  Proton Empire
  Proton Prospero
  Proton Gigas

 618. aakuu says:

  Apa-apa hal, keputusan dah diketahui, Tahniah buat penama EXZORA, ( Ixzora = Bunga siantan), Tahniah, walaupun aku ada sikit cemburu…..

 619. proton_tipuuuu says:

  proton pembohong betul la…………..kata syarat tak boleh guna nama haiwan tumbuhan…………………tu yang menang tu bukan nama tumbuhan ke……………………oh lupa sbb dia nama omputih kalau nama melayu tak boleh……………………ni semua dasar PPSMI la niiii

 620. azzahra says:

  proton dah ‘clear’kan yang Exora tu bukan nama bunga, malah Exora tu takde makna pon…(Bernama, 18 Feb.’09).

 621. nadia says:

  saya memilih nama “TEMENGGUNG”

  kekal gagah sepanjang zaman…

 622. along jelebu says:

  Apa susah2, letak je nama GAIA ke, DYNA ke, TIGA ke, mcm nama watak cerita ultraman yg melambak-lambak ditayangkan kat tv skrg nih.Nampaklah gagah perkasa mpv tu.

 623. Dak selendang says:

  Prot0n perkasa
  Pr0t0n erati0n
  Pr0t0n tranf0rm
  Pr0t0n efesi0n
  Pr0t0n raya
  pr0t0n tuah

 624. hebat malaysia bravo bravo

 625. muhammad idlan bin alias says:

  saya namakan proton MPV ialah proton Nv20
  N-New
  v-version
  20-2020
  amacam sedap x….sempena menuju ke era 2020 nie.. k tQ

 626. panji alam says:

  kepada MUHAMAD RIZAL BIN HASNA
  pela kene mengene siji bahasa jawa ko tuh utk keta Msia tuh
  ni Msia bro bkn Indon… kalo ko proud jawe ko tuh balik la indon… kat jawa barat tuh. hahaha

 627. nurul says:

  proton aurora mpv

 628. BrakeHP says:

  Aku ingat suma nama2 kat atas nie good for laugh! DSZ will agree w me.

  Tapi congrats kepada suma participants-mcm seri Star Trek kata..Space..the Final Frontier..to boldly go where no man has gone before!

 629. ct says:

  bagi i nama menunjukkan identiti proton..proton Exora…mcm nama bunga jer…heheheh..maybe ada sebab ler pilih nama tu…proton ade reason sediri kottt…ok ler tu…mcm nama org gak ler mcm2 nama kannnnnnnn..

 630. wan masrina khairi says:

  inamardiana

  ‘Proton MPV Boleh’

 631. niezam says:

  PTs MPV, baru best nama proton baru exora ni..
  Atromen pun suka nama tuuu….

 632. fadil bin abdl rahman says:

  PROTON MPV DELLA

  SEDAP DIDENGAR

 633. cik ayu says:

  aku rasa yg elok sekali dan sedap di sebut “PROTON INSPIRASI”
  inspirasi rakyat malaysia…

 634. zaza says:

  saya rase name sesuai..lavandura mpv…sewangi harumannye..

 635. hamzi says:

  DIVA –

 636. hamzi says:

  VINA- ok juga

 637. MAN says:

  PROTON MPV TERBILANG

 638. rakyat says:

  proton Cakaranmaut.Harimau Dari malaysia……….pjng sgt ke?sng sket wat emblem nti…1 line je….xpn..Proton Gen.1-M (generasi-1 MPV)

 639. riani says:

  proton 1malaysia ok gak kan.
  sonok tgk highway penuh ngan kete proton.
  bley muat ke ramai2 rakyat jelata msk dalam kete tu.
  hihihi

 640. waterlilylova says:

  proton MPV KIRANA

 641. saye syorkan kasi name proton Al-Rischa..
  MPV sesuai ntok orang yang berbadan sederhana.. orang2 arab nampak sesuai la pkai kete camni.
  Nama Al-Rischa ini dipetik daripada nama bintang..bintang yang panjang seakan2 ikan..
  saya rasa nama Al-Rischa ni la paling sesuai diberi kepada kereta ni sebab sebelum ni.. kita asyik pakai nama cam nama org putih dengan melayu je..
  apa kata kita ubah sikit nama tu biar nampak cam arab sikit..
  hahaha..
  saya rasa Al-rischa lah paling sesuai..
  Papepon klau nak mintak idea ke pape.. [email protected]

 642. kekitaan says:

  Syed… ketinggalan ke atau aku yg ketinggalan? aaa

 643. tu la pasal.. aku xtgk dlu..
  hahahaha

  main post je..
  rugi idea aku..
  siot!!
  aku mane la tau kete ni da kuar ke blom kat mesia.
  aku da 4taun xjejak mesia..
  hahaha

 644. kekitaan says:

  hang 4 tahun tak jejak mesia… aku ni dah berbelas tahun tak jejak mesia… tapi internet ada… ikuti je lah… hehehe

 645. apa2 ajer says:

  kekitaan

  hang skrg kat mana? org mana hang

 646. kekitaan says:

  Aku takleh bagitau kat mana aku skrg… sbb aku ni kira berstatus PATI skrg … huhuhu

 647. apa2 ajer says:

  ishh hang ni.. main2 ka betoi2..

  apapun jgn kantoi kena tangkap sudah

 648. nilai says:

  Apa2 Ajer,

  Aku rasa Kekitaan kat Mesir. Jangan mati visa dah la. Susah nanti nak berurusan dengan mata2 gelap pak arab. Ustad aku yang cakap. Dia dulu lama duk sana siap kawin dgn mak arab lagi. Time balik tanak ikut. Tapi banyak la aku terhutang budi dgn ilmu dia..Ish, mcm keluar tajuk kan :)

 649. kdi says:

  Kekitaan,

  jauhnya hang kat mesir nun.. dah cek ip mmg btol pon kat egypt.. hek2.. bagus la org malaysia dah dok kat luar pon still ingat lagi kat sini.. =)

Close