• Kereta Malaysia modified car magazine. Daily car spec sales promotion news.

LIMITED EDITION NISSAN GRAND LIVINA TUNED BY IMPUL – NEWLY LAUNCHED IMPUL GRAND LIVINA – Bodykits & Performance with price

Nissan Malaysia, Edaran Tan Chong Motor just launched new LIMITED EDITION NISSAN GRAND LIVINA TUNED BY IMPUL – IMPUL GRAND LIVINA – Bodykits & Performance. The modification is overall about the bodykits and tyres/wheels for performance. Below are complete details of GRAND LIVINA IMPUL Version with all the price

Impul Complete Aerokit

The Impul Aerokit exudes visual drama and dynamic presence. It comes as a set with a new front and rear bumper spoilers, side skirts and at the rear, IMPUL’s trademark wing spoiler.

 

For individual retail purchase:
Front grille : RM800
Impul Aerokit
(Front bumper, rear bumper, side skirts & wing spoilers : RM3400

Price of the impul aerokit for nissan grand livina is inclusive of installation and painting.

Colours of Nissan grand Livina Impul Version are tungsten silver, saphire black, brilliant white and twilight grey.

Bold, different and stands out from crowd – The new nissan grand livina impul bodykit version also tuned by its performance. With the sports suspension by impul and the exhaust muffler as well as the upgraded 17 inch alloy wheels; all courtesy of impul.

Design & Performance by impul

Impul Blast 2 Exhaust muffler

A high quality stainless steel eshaust muffler provide sharper engine response with a sporty note also compliments overall aesthetics of the exterior.
Individual purchase of this impul muffler is RM1800

17″ Impul Aura SX-10 Alloy Wheels

Impul new super cast process results in 20%-30% weight reduction delivering higher performance and safety features
Indivual purchase is RM4500 for a set of four sport rims by impul

Dunlop FORMULA D 01 205/45/R17 Tyre

A low profile tyre gives better handling especially while cornering
Individual purchase of this grand livina low profile tyre is RM350 per piece.

IMPUL Sports Suspension System for nissan grand livina

Consisting of absorbers and springs designed for lowered ride and flexible comfortable ride and enhance the handling of nissan grand livina.
Individual purchase of this sports suspension spring and absorbers is RM2800 including installation.

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

330 Responses

  1. kdi says:

    As far as i know, there is no modification on the nissan grand livina impul version. Only bodykit, tyres, suspension and exhaust. By the way, i think they should make it more outstanding. Even the airmaster bodykit in my opinion is better than this impul version.

  2. nizam says:

    What about the engine?

  3. WRRXXX says:

    emm betul jugak kalau engine dia tuned skali oraight jugak.. then interior color to tukar warna black kan cantik

  4. carnary says:

    Engine tuning impuls setting…tak sama dengan engin yang sedia ada. Spec engine tetap sama tp tuning aje berlainan. Interior semua sama. enterior cuma bodykit / suspension / xzos / rim IMPULS…17/205/45 tyre.

  5. AwE8355 says:

    sape2 yg dh pakai livina pattern lama ….beli front grill impul dah jadi upgrade…

  6. iskandar says:

    salam…do u all thing nissan grand livina its ok for me to buy it?i just want to know about the engine and the maintenance?have anyone would like to share with me?i’m still confuse which one to choose between manual transmison or auto transmission…please help me my friends…tq

  7. azameel says:

    auto for ease of driving.
    manual for more durability and a bit on fuel savings
    for this kind of car i think you should just take the auto transmission,

  8. Sebring7 says:

    I’m agree with ‘kdi’ opinion. In terms of design,..impul acc doesn’t give enough punch or something outstanding. Luckily impul package equipped with 17″ rims with bold style design. If not..donno what to say. For me, AirMaster bodykit design is much more trendy and up to date which bring more solid and sporty and not too exagarate look. Hope that they can slash down the price of Impul acc to be more reasonable to hav it. Wallahualam..

  9. kej@m says:

    ape beza suspension yg baru degan yg lame..yg bru nie keras sikit dari yg lme..atau cme die lowered jer..

  10. Mohd Faizal says:

    Livina tetap buruk cam keta keranda,sama le dengan avanza,innova,proton mpv dll mpv,kalo korang ada 3 anak dan 3 bulan sekali je balik kg tak payah le beli mpv,pas tu berulangalik ke tempat kerja sorang2 bawa kereta keranda tu tiap2 hari,baik le ambil sedan sederhana vios,city,latio,persona-sesuai untuk keluarga sederhana dengan 3 orang anak kecil/remaja..lupakan demam mpv

  11. dark says:

    kalu impul tala engine nanti lagi mahal

  12. tuahsijebat says:

    I’ve been using/driving livina since July 08. So far so good.
    Mmg ada byk kereta lain yg lebih baik / murah / bagus / cantik. Tp saya berkenan dgn livina.

    Apa yg dpt sy conclude kan ttg livina 1.6MT sy ialah;
    1. Pemanduan senyap. Bunyi enjin hampir x kedengaran. Kdg2 x sedar yg enjin dah dihidupkan. Bunyi tayar waktu drivingpun x brapa dgr. Klu lori hon pun sy x terkejut.
    2. Smooth & firm acceleration (compared to my satria and previous avanza).
    3. Cukup selesa utk sy & family (anak dah nak masuk 4 orang).
    4. X melayang/melambung. Anak2 x penah complain pening klu jalan jauh atau lalu Bkt Putus waktu balik kg.
    5. X tinggi dan x rendah. Compare dgn Avanza, mudah masuk kereta. X pyah sinsing kain klu pkai kain pelikat/baju kurung/kebaya waktu nak masuk kereta. Anak2pun x payah memanjat utk masuk.
    6. Simple & neat. X terlalu byk compartment atau accessories. Jadi anak2 x sibuk nak pegang sana, tekan sini, picit sana, buka sini.
    7. Xde masalah panjat Cameron Highland.
    8. Menyerap hentakan dgn selesa.
    9. Maintenance is reasonable. 1st & 2nd service are only RM92 each (using mineral oil)
    10. Jimat minyak. Last week from S.Alam – Batu Feringghi – S.Alam with 5 adults + luggage. Lari 120-140km/hr sbb nak kejar masa. (Tank 52litre. Isi penuh RM87 sblm bertolak.. waktu balik fuel signal menyala -/+13km lg nak spai rumah di S.Alam). Pd sy, 52 liter minyak utk perjalanan sejauh ni mmg menjimatkan

    Experience waktu join treasure hunt November lepas.
    PJ – Bkt Beruntung – K.Kangsar – Ipoh – Taiping – Butterworh – Batu Feringghi – Tg.Malim – S.Alam
    Minyak cuma isi 2 kali. RM90 di S.Alam dan RM50 di Taiping (at that time fuel price was RM2@litre).
    Of course fuel consumption was a bit high.. sbb sy byk stop utk cari jwpn soalan treasure + traffic jam kat Penang & Butterworth + ronda2 Penang.

    Overall mmg puas hati. Kwn2 yg naik pun puji. I bought that car for the comfy of my family with my own money. Org nak kata kereta keranda ke, apa ke.. I don’t bother.

    Mgkn Livina Impul mampu bagi lebih kepuasan kpd pemiliknya.. wallahualam.

  13. Mohd Faizal says:

    Siapa yang beli mpv disebabkan keperluan (anak > 3 orang atau setiap hari berniaga di pasar malam) itu adalah baik,tetapi nasihat saya kepada sapa2 yang teringin nak mencari mpv sebabkan kehendak nafsu ia akan merugikan dari segi kos, imej dll.Buy MPV if you really need it,not just terikut2 dengan orang, saya nasihat ni sebab saya ramai kenalan,sedara mara yang terikut2 beli naza ria,avanza,livina,citra,last2 mengeluh sebab kena bawa tempat kerja,minyak kuat sebab 7 seater,balik kg & jalan makan angin kurang sangat sebab dah bayar instalmen banyak tiap2 bulan ke atas kenderaan mpv yang tak diperlukan sangat.Jangan kata livina jimat minyak,maybe sekarang ok,tunggu 2-3 tahun lagi FCnya mesti tak sama dengan sedan (Lightfoot Contest by Tan Choong last year pun satu joker,ada ke FC livina lebih baik dari kapcai iaitu 56km/liter).Kalau nak makan angin sekali sekala dengan pak mentua/mak mentua lebih baik sewa je mpv..jimat.Tapi kalau you all banyak duit boleh beli mpv buat 2nd/3rd car,jalan2 hujung minggu..kerja bawa le honda city,vios baru le ada gaya,kalau pakai livina,avanza gi keje macam tak kena le.

  14. tuahsijebat says:

    Apa yg Mohd Faizal tulis tu betul. Mmg mpv dah jadi trend semasa. Even my colleague yg hanya ada sorg anakpun beli avanza (planned nak beli livina tpi loan x lepas, terpaksa amik avanza).
    Tpi bagi kebanyakan org, mpv is their 2nd or 3rd car. Sy sendiri bawa camry, satria pula utk anak saya ulang-alik UiTM. Livina, wife bawa kerja. Kwn sy yg anak sorg tu pulak, bawa kelisa pegi balik kerja.. avanza hanya guna utk balik Kedah dan Kelantan.
    This thread was created to discuss about GLivina tuned by Impul. Sy terangkan ttg livina ni, krn Iskandar bertanya.. dan juga sbg rujukan kpd org lain yg teringin nak beli GLivina limited edition nih.
    The bottom line is.. tepuk poket, tanya selera, puaskan hati.
    Klu ada duit lebih, belilah GL Impul nih (for sure byk kelebihannya dr GL biasa).. klu x, beli GL biasa je (upgrade/modify when u hv money then).. tpi klu xde duit juga, pakai jelah apa yg ada.

  15. Master G says:

    org kita tak ada kerja lain, dok bincang nak tukar kereta je. yalah banyak duit katakan. tapi jgn lupa ingat juga kat org palasten tu. depa nak tukaq baju pun susah. tambah2 lawni saban minit dok kena bom. beli mpv baik. untuk keselesaan keluarga. tapi sumbangkalah sedikit rezeki yg tuhan bagi utk kita bahagiakan dan kurangkan penderitaan rakyat palasten tu. I vote livina impul…

  16. azameel says:

    saya setuju dengan master g. beli tu beli jugak, tapi kalau ada duit lebih sikit tuh bwk2 la menderma sikit, semoga sumbangan tu dapat membantu mangsa2 kat sana and semoga diorang semua selamat dan aman semula.amin

  17. Zaydee says:

    Aritu saya ada terbaca risalah servis semua keta nissan kat pusat servis di K.Terengganu…Saya nak tanya ada x kawan2 yang dah servis GL untuk 20K & 40K nyer millage? Berapa kena ar? Pende yang dia servis / tukar / adjust?

  18. Master G says:

    betul tu zaydee. untk 40k mlg dia org panggil major service. keta sy kena rm 700 lebih. entah apa2 dia tukar kita x tahu. tpi lepas servis tu bawak keta ada rasa sedap sikit dan pickup serta minyak lagi save.

  19. tuahsijebat says:

    Betul tuh! Klu ada duit lebih eloklah hulurkan kpd yg memerlukan.
    Tpi x semua org akan buat replika cek sebesar-besarnya utk bagitau satu Malaysia yg dia dah menderma. Atau buat press conference bagitau yg dia sumbangkan RM utk rakyat Palestine. Ramai jga yg bersikap tgn kiri xtau apa yg tgn kanan lakukan. So, kita x boleh la buat kesimpulan tanpa mengetahui keadaan sbnr.
    Maaf klu ada yg terasa. Tpi mcm yg sy kata, klu kita mampu dan ada duit LEBIH.. belilah GL Impul instead of GL biasa. Tpi klu dgn membeli GL tu membuatkan kita x mampu nak ‘menyimpan’ dan memberi bantuan kpd yg memerlukan.. lebih baik x payah.

  20. Badak King says:

    I bru nak plan beli G. Livina. Tapi i nk minta nasihat rakan2 yang da beli g.ivina 1.8 A..Amacam..poweeer?

  21. Zaydee says:

    Mr Master G,
    RM700? Apasal saya tengok senarai harga kat situ tulis utk GL 1.8 40K yer millage sampai rm2700? Tergezut jegak dibuatnya….kalau jadi ahli TCM dapat less sikit jadi rm2300….tapi saya x confirm lg dengan amoi kat kaunter tu….anyway, thanks for the info…

  22. MR CHOKIAA says:

    BERBALOI BEB BELI LIVINA….WA PUNYA 1.8 A PAKAI RIM 18 IN BAWAK NGAMSOI JE….KIRA PUASHATI LA.. BRAND NEW BEB TAK MAIN RECOND CAR !!

  23. Bravo68 says:

    u guna rim 18 tak byk pakai minyak ke. saya cadang nak tukar rim 17 aje. Buat masa ini Alhamdulillah Livina 1.8 A tak ada masalah. Tunggu 2 tahun lg baru tahu ok ke ko.

  24. kej@m says:

    rim livina yg stended tu brape harge die klau kite trade in..
    sye tgh tggu kereta kluar nie..igt kete klaur jer nnt trus nk tukar rim..

  25. Bravo68 says:

    elok rasanya pakailah dulu rim standard tu at least 6 bulan lepas tu barulah tukar rim. saya dah pakai livina ni almost 1 year ni yang tak sabar nak tukar rim. tapi tak tahu pulak pasal minyaknya.

  26. kej@m says:

    klau pki rim stended tu, minyak mcm mne..ok x..org ckp minyak jimat…
    tp xtau la…

  27. Bravo68 says:

    OK LAH JUGAK, TP SEBELUM INI SY PAKAI ISWARA… TERASALAH JUGAK PENGGUNAAN MINYAK AL MAKLUMLAH 1.8 BERBANDING 1.3.
    KALAU BAGI MPV YANG SETARA DENGANNYA MUNGKIN JIMAT JUGAK.

  28. kej@m says:

    oo…klau mcm tu ok la kot…sye pun dlu pki 1.3 gak..tp wira…
    xsabar nk tggu GL kluar awl blan 3 nie..

  29. zamrizaman says:

    Sy ada 1.6 auto…dari segi accs. sume ok….1 je problem i jumpa yg blm solve setakat ni iaitu ada bunyi bila turn steering. Servis centre ckp tu drive by wire punya hal…x blh turn habis…Ada ka…….Habis dia punya steering mech dibuka, isi gris. X setel gek problem tu.. Pastu coupling le..tu le…ni le…Sblm ni i guna proton…manyak problem oooo….Ni i guna Nissan….pun sama ooooo….Kawan2 , ada sapa2 ada problem sama… Minta share…

  30. khairul says:

    aku pun dalam perancangan nak beli mpv, anak dua sorg 6 thn dan 5 thn,
    bila baca komen faizal ada betulnya jugak
    tapi wife aku lah yg susah nak bagi nasihat ni,,, dok minat mpvvvvv!!!!!!!!!!

  31. Bravo68 says:

    yang bebenonya, beli kereta baru ini pun nasib jugak… ada dapat yang ok sampai 7-8 tahun, ada yang baru 3-4 bulan dan ada masalah. Tak kira lah kete jenis apa. Saya punya livina yang tak sedapnya bila jalan dihighway kadang2 terhenjut bahagian hadapan tapi bab bunyi stering tu tak adalah…ok aje.

  32. poknik says:

    i second that mr barvo68, aku baru je angkat GL 1.6A with standard issue skirt pada jumaat 13hb feb….mula2 aku tak mau ambik sebab aku dah bilang sama itu salesman aku mau kosong nanti aku mau bikin cun sendiri, tapi biasa lah…..hidup orang belayar ni….susah nak kejar masa….aku kene poi indian ocean next week so aku angkat jugak lah…..siap nak kelentong aku lagi tu si salesman ni… ade ke dia kata skirts tu rm2500 pastu mintak bayar separuh harga saja so jadi rm 1250…yelah cam aku ni bodo…aku sekolah dia balik aku bayar rm 1000 je, sebab dia tak bagi apa yang aku mintak and cuba kelentong aku…..uh ah uh ah…jugak ler dia nak menjawab aku….aku bukan nyer tak kesian kat dia…dia pun cari makan jugak kan…tapi tgk2 la skit nak kelentong pun.

    ok pasal nasib baik dan tak baik dpt kete ni…aku terpaksa mengalah dengan petua org tua aku…dia cakap kalu nak berkat elok beli apa2 brg nak thn lama beli lah hari senin, khamis or jumaat….byk benda dah aku buat ikut petua tu…memang tahan sampai ke hari ni…aku pernah cuba beli brg2 mahal pada hari lain…memang tah tahan lama…laptop aku kedabai jatuh di buat anak aku…harddisk kong terus…nasib ade back up…so tukar HD baru la

    to brader khairul…pujuk ler bini tu elok2 cakap kat dia skang ni dah jadi keperluan bukan kehendak…(itu ler ayat aku kat bini aku….green lite terus), anak2 dah membesar…takkan tak nak rasa bawak parent u pi jalan2 cari makan ke santai ke, picnic ke…..G! geren dapat lah….try leeer

    Brader tuahsijebat I have to agree with u 1000000% aku isi full from home to ampang tak sampai sepetak turun…..my parent wife+3kids+luggage… maintain 120km/h je all the way je, rpm aku dpt maintai btwn 2500…. dan paling best bila lepak kat pantai pengkalan balak angkat bonet bukak cermin, jatuh kursi…hampar tilam…fuuuuuuuffffuuuuuh…lena aku 3branak tgh ari tu sampai jam 5 ptg, malam lak pasang khemah aku tempah khas from local malay shop kat masjid tanah, bukak bonet belakang ikat opening ngan khemah pastu letak 15″ wide screen tv plus dvd ,powered by silent mini honda generator….kepeeeeeeeeerrrrrh…that was the best in my quality time with anak bini,

    next project after balik belayar nanti nak pasang roof rail yang livina xtrail nyer tu….pastu nak get rid off that silly looking skirts, pasang yg aku design trade in to rays sports rims to 17” and pastu…. tgk lak kalu dapat cekop snap on supercharger and ECM impuls tu… InsyaAllah kalau di izin kan amin

  33. impul says:

    to Mohd Faizal and azamel…
    kalau nak ikut kan keperluan baik beli motor kapcai 3 buah..1 untuk suami,1 untuk isteri, 1 untuk anak..
    tak rugi belli mpv..eratkan silaturrahim sesama mak mertua..adik beradik…tu kena fikir gak..
    daripada asyik tukar kereta ..hutang keliling pinggang..riba bertambah2….baik beli yang puas hati besar.,jaga je..
    bg mereka yang dah ada sedan..takkan nak beli sedan..pastu sedan..pastu sedan..so far dont buy VIOS!!

  34. kej@m says:

    betul 2 saye ape yg impul kate kan…
    klau asik nak tukar kereta, beli nk kumpul duit utk masa hdpn..so, baik beli sekali jer..lps tu jge la kete tu baik².
    rsenye klau setakat 10 tahun kete tu elok lg..klau pndai jge la…

  35. Bravo68 says:

    to impul dan kejam i sokong u, baik kite beli mpv jika mampu lepas tu jaga baik2, InsyaALLAH boleh tahan lama dan boleh bawa pak dan mak mentua ka, ibubapa kita ka pi jalan2. Kan seronok kalau dapat spend time with our family lebih2 lagi time cuti sekolah. Saya biasa bawa ramai sekali… yelah alang2, pegi picnic dan macam lagi lah. Sendiri fikirlah kawan ok.

  36. impul says:

    aku bukan apa..dah bela kete2 ni melebihi 15 tahun…nissan belaka …so u all maintain road tax n service je..
    bab steerng rack tu..u all pegi sc luar ..yang panel nissan..diorg akan cari problem tu sampai lubang cacing..sebab nak jaga nama kedai diorg..

  37. ken says:

    Just want to gain some info, GL impul using sport suspension + 17″ rim (205/45/R17 Tyre), is that this 2 item will bring down the riding comfortable level? plz advice. tq.

  38. LEMANTOS says:

    macamana nak adjust head light GL sendiri

  39. arif fauzan says:

    saya baru nak beli GL 1.8L, nak tnya sket, sesiapa yg dh pakai GL 1.8, bleh x bg tau harga service tiap2 5K / 10K / 20K / 40K / 50K ???? tlong sya segera bleh??

  40. kej@m says:

    nnt mse g servis utk 1k, tgk la harge kt c2..biasenye kt sc ade letk harge die bape…sy x igt la bape..tp paling mahal 800 lebih…tp xsure utk millage bape….kalo servis biase bwh 200 jer…

  41. arif fauzan says:

    stakat ni, de x pe2 masalah ttg GL 1.8L ??

  42. kej@m says:

    pe kate ko try bkk website nie…www.mylininaclub.com
    dlm ade mcm² information pasal GL kite nie…
    setakat nie, GL aku ok lg..lom ade pape prob lg..

  43. mr jack says:

    just nak tau, saya baru je paki livina impul ni, dulu paki keta 2nd hand jo, yg muskilnya bila dah turn off engine air aircond rasonya, overflow kat bawah menitik2 jo , samo cam keto lamo, xkan keto baru jd camtu jugak kot? soalannyo nak tau ini normal ko x? Ado sapo2 bleh tolong kasi jawab pd sayo yg jahil pasal keto ni? TQ

  44. entah says:

    dah sejuk bro..memang la menitik….mano nak cari keto yg x nitik ni…

  45. mat says:

    aku pun baru angkat livina ni…
    aku amik bodykit impul…
    tp yg aku tak puas hati dgn grill depan dia…
    kualiti mcm rendah sgt2…tak mcm yg ori…

    aku belek2..kt grill depan tu kn ada jaring…depa ikat guna dawai biasa ja…
    pastu lembut semcm ja grill depan tu..leh tekan2…

    mmg mcm tu ka grill impul??
    aku risau SA aku kencig aku ja…buat masa ni tak jmp lg member yg pakai impul..jd xdak contoh nk belek2…

  46. mr j says:

    cik mat,

    grill depan tu mmg ada jaring tp x la ikat pakai dawai, tu kalu tgk yg ori la full spec impul x la lembut n bleh tekan2, tu la kena g cr member gak leh banding2, kalu dah banding n rs x puas ati g cari SA tu blk la, cuma just nak tau kalu kita perasan la, cuba belek2 kat disk brake depan tu, aku dah tengok byk livina la, sumanya karat, tu yg confuse xkanla keta baru brake disk depan dia dah karat? low quality tul la, tp yg belakang ok…

  47. mat says:

    tol tu mrj..aku pun perasan disk brake depan tu karat…tp yg aku sebelah ja…yg sebelah lg ok…

    xdak ka member2 yg pakai grill depan impul??cuba belek2 tgk hgpa punya camna??

  48. syd says:

    mmg jaring tu di ikat pakai dawai &grill tu x la lembut tapi bila tekan mmg rasa lembut sbb bergerak & dia pakai double side tape kat bawah untuk lekatkan grill dgn bumper selain 4 skru pin

  49. big daddy cool says:

    pada pendapat aku laa kan baik beli standard bodykit je.. apsal? jalan kat malaysia ni macam haram! mana ada jalan yang rata? membazir je beli impul punya bodykit! standard bodykit pun dah orait pe? Aku baru je tinted vina aku ari tu,, belakang 20 % tepi 50% depan 70% . dah ngam . tinggal bpdykit je blom masuk… ada sesapa sugar mummy disana nak sponsor?

  50. mat says:

    stering livina aku ada bunyik skit la..bunyik krek2 setiap kali pusing stering…tp tak la jelas sgt bunyik tu…tp ttp dengar la…normal ke tak normal tu??

  51. kej@m says:

    mat,
    xnormal…g sc btul kan blik..tp lme² nnt bunyi blik…
    yg berbunyi tu ape ntah name die..steering rack kot..klau x silp la…

  52. mat says:

    ada effect apa2 tak kalau biar ja…tak dengar sgt pun…tp tu la..aku risau kut ada effect ja..kalau takdak apa2…tgg next service la aku komplen skali….

  53. kej@m says:

    xde rsenye…bunyi tu sbb die longgar jer..livina byk yg kene…

  54. mat says:

    so, kira tgg next service pun xdak hal kn…tak bahaya ka longgar tu??
    xpa2..aku dlm 2-3 mgg lg kena pi service rasanya…

  55. kej@m says:

    bhya ke x tu xpasti la…tp aku hr tu, time servis bru btulkan…ok jer…cme bunyi tu je la yg x best…

  56. Joko says:

    SM kata keta G Livina aku kuar esok.. semalam dah ambil no . kat JPJ, aku book no sama ngan no. waja aku…hee tak sabar nyer, aku amik Impul Body Kit ngan Leather seat…aaaahhhhh!!!

  57. kej@m says:

    hoho..bro joko, mesti xsenang ddukkan…

  58. Joko says:

    Bukan duduk ajer..tido pun sama ..he hee

    elo kejam apa khabar… aku seminggu tak dapat masuk sini sebab ada masalah teknikal pada pc..
    Wah bertambah panassszz kat dalam nih… siap bakar2 lagi… tak pe lah lepaskan ape yg terbuku tuh, asal puas hati…. he hee

  59. kej@m says:

    huhu..ptt la lme x muncul..br hr nie aku nmpk name ko blik…
    aku pun penah alami ape yg ko alami…
    aku siap ponteng keje setgh hr sbb nk g amik kete jer..hahaha…

  60. Joko says:

    Kejam
    Aku dah masuklah kat dalam forum Livina club yg ko bagi kat atas tuh, kenapa macam sunyi jer, tak ader orang ker yg chit chat kat dalam tuh, tak ada tajuk2 perbualan pun, yg ada perlembagaan, membership dan data2 asas club ajer…
    Rasa aku meriah lagi kat dalam nih.. siap bakar2 lagi berapi tahap gaban pun ader.. ko dah jadi ahli ker?

  61. kej@m says:

    mmg la…ko kene register dlu..
    baru ade mcm²..kalo ko nk cari acc pun ade gak..
    yg dh mod dieorg punye livina pun ramai…
    ko try register dlu…aku mmg dh jd member dh pun…
    cme xjoin xtvt dieorg jer..xsempt…

  62. kej@m says:

    nnt kalo dh join, bgtau la kt aku nick name ape ko gne..

  63. LEMANTOS says:

    akum…nak tanya sikit brother-brothers kat sini.. saya pakai GL 1.6 Auto. brapa anggaran bayaran untuk services 10km. TQ

  64. Joko says:

    tak faham lah apa ko tanya ni Lemantos… service 10km ker 1000km?

    Mungkin Kejam tau kut..

  65. kej@m says:

    ssh la nk ckp…aku dlu kene lbh kurg RM150 utk 1st ngan 2nd service..
    tp ayah aku ckp, die hr tu xsmpi RM100 pn utk 1st service..
    2nd, die lom wat lg…tgk tmpt kot…

  66. kej@m says:

    aku dlu service kt jln ipoh ngan kt johor jaya…
    ayh aku wat kt nissan segamat..

  67. LEMANTOS says:

    sorry la joko…maksud aku 10,000km…tq

  68. Joko says:

    Aku pernah surver kan TCES , dia ada table harga service yg standard , Utk 1000 dan 5000 rm89.90 Untuk 10,000km Rm348.00 1500km turun seratus lebih, lebih kurang camtulah…

  69. Comment says:

    Aku bersyukur kerana dapat guna GL 1.8 ni. Walau apa pun komen2 yg tak membina bagi aku GL ni satu keperluan. Ada orang kata membazir tapi oleh kerana ada 2nd car + Honda (Honda Wave100 je) GL tetap aku gunakan. Maklumlah selalu balik Kelantan dari JB. Banyak buah tangan dari sedara mara yang nak kena angkut balik. Performance pun bagus. Maklumlah jalan jauh kalau underpower mmg memakan masa + memakan duit minyak. Dengan kos minyak RM110+- (RM1.80 seliter) boleh sampai ke Tumpat, Kelantan dari JB. Lagi satu bila join club http://www.mylivinaclub.com satu Malaysia ada member GL. Anggaplah cakap2 yang negatif tentang GL sebagai gurauan. Kalau nak komplen lebih komplen NISSAN kat Jepun tu nape buat keta GL ni. Ingatlah keperluan dan pendapat setiap orang adalah berlainan. Kita pilih yang mana sesuai dengan kita. Tak suka tak apa…jangan kecilkan hati orang lain. BERSYUKUR dengan nikmatNYA. :-)

  70. LEMANTOS says:

    JOKO….aku baru je pagi tadi service keta untuk 10000km. untuk GL 1.6 autoaku. keta pun sihat je…cuma baya RM153.00. Alignment N balancing aku tak buat sebab ok lagi.next service baru buat… klu nak murah buat Alignment N balancing. tak payah buat kat TCEAS. buat je kat kedai biasa, lagi murah..kata foreman kat sane tadi cakap. Aku service kat Balakong..kena buat apoiment la. 45 minit dah siap….for info…tq

  71. Joko says:

    Eh Lemantos, pegi service hari apa, aku hari sabtu pagi 23 mei kelmarin..

  72. LEMANTOS says:

    pAGI TADI DA…….25 MEI

  73. Joko says:

    Oh.. patut lah cepat siap, yelah staf kat situ pun ada cakap, weekdays tak ramai….

  74. sodorono says:

    Sy ada 1.6 auto…dari segi accs. sume ok….1 je problem i jumpa yg blm solve setakat ni iaitu ada bunyi bila turn steering. Servis centre ckp tu drive by wire punya hal…x blh turn habis…Ada ka…….Habis dia punya steering mech dibuka, isi gris. X setel gek problem tu.. Pastu coupling le..tu le…ni le…Sblm ni i guna proton…manyak problem oooo….Ni i guna Nissan….pun sama ooooo….Kawan2 , ada sapa2 ada problem sama… Minta share…

    Sila hantar kek TC PJ, dia ada tukar barang (tak pasti apa) tp kete NGL dah hilang bunyi tu…

  75. sodorono says:

    Sy org br kek sini

    Sy ada 1.6 auto…dari segi accs. sume ok….1 je problem i jumpa yg blm solve setakat ni iaitu ada bunyi bila turn steering. Servis centre ckp tu drive by wire punya hal…x blh turn habis…Ada ka…….Habis dia punya steering mech dibuka, isi gris. X setel gek problem tu.. Pastu coupling le..tu le…ni le…Sblm ni i guna proton…manyak problem oooo….Ni i guna Nissan….pun sama ooooo….Kawan2 , ada sapa2 ada problem sama… Minta share…

    Sila hantar kek TC PJ, dia ada tukar barang (tak pasti apa) tp kete NGL dah hilang bunyi tu…

  76. kej@m says:

    sodorono,

    mmg mcm tu pun…nk wat mcm mne..nsb bk under waranty lg..kalo dh hbs lg haru..

  77. 2249impul. says:

    Bln mac lepas… sy dah tangkap 1.8 impul w/o leather sit (xcukup budget… hu.hhuu..) saya nak tanyaa pada kengkawan…. ecu tu tuning ke tak… ada kata tuning dan ada kata tuning.. poning den… so far so gud…

  78. Lily says:

    Chop!
    Nk mencelah..psl servis yg korang borak psl hrga die aku rasa yg buat beza brand myk hitam yg kurang gune..ade yg mhal ckit,ade yg murah..:-)

  79. kej@m says:

    2249impul,

    utk 1st servis ker?..enth la ek..aku dlu xtgk mse die wat 1st servis..
    tp 2nd servis kete aku die wat tuning..

    lily,
    biasenye harge servis tu dh ade list die kt sc..harge tu utk myk itam yg mineral tu..yg paling murh..
    aku stkt nie pki yg tu jer..manjang xde stok jer yg semi..

  80. mat says:

    aku baru lepas servis yg ke 2…kena dlm RM 200 ++…
    bukan tu harga standard ka utk semua GL bg 2nd servis?? 1st servis kena dlm RM 100 ++…
    aku jenis tak amik tau sgt..pi SC..bg buku n keta..pastu lepak dlm bilik tu smbil buat keja aku…

    mmg kita leh pilih ka nk buat apa time servis tu???

  81. LEMANTOS says:

    Cik MAT…..

    hang pakai keta apa…sampai RM100.00 2nd service…… setahu saya 1st service RM. 87.55….2nd service sama jugak RM87.55…..3rd service mahal sikit RM 153.60..itu pun cuma alignment n balancing tak buat sbb ok lagi…sebelum service dia tanya alingment n balancing ok lagi ke…klu ok dia suru buat next service…… 1.6 auto n 1.8 sama je….. saya rasa mahal la service ko ni…ko service kat sc maner. for info only…TQ

  82. LEMANTOS says:

    harga kat TCEAS tu..tak ikut sangat la…harga tu klu ader major problem…baru full harga kat list diorang tu…aku dah tanye dah…. klu service biasa macam yang harga aku cakap tu le…TQ

  83. Comment says:

    Yelah kat TCEAS bleh maklumkan service yang option tu nak ke taknak…yang best masa service bleh tgk apa diaorg buat.

  84. angga_sebayang says:

    where a location this shop??

  85. Bravo68 says:

    Saya punya livina dah genap setahun… Alhamdullillah, tp hari tu tak boleh start plak, rupa2nya air bateri hampir kering. Yang saya bengang ni hari hantar servis kat nissan center diaorang cuma tukar minyak hitam dan oil filter aje, yg lain haram tak tengok. Saya ingatkan diaorang checklah semua. Yelah kalau check air bateri dah tinggal sikit cuma bagitau aje…tak kisah pun kalu kena bayar, ini tidak lansung tak ada cakap pun. Nasib baik beli air bateri masukkan balik, dah 2-3 hari ok aje.

    NAK TANYA SESIAPA YANG TAHU BERAPA LAMA BATERI TU BOLEH TAHAN HAYATNYA SELEPAS KERING KEMUDIAN DITAMBAH AIR BATERI. TAKUT2LAH CAUSE ORANG RUMAH YANG BAWAK KAN. KALAU KAT UMAH TAK BOLEH START TAK APELAH, JGN KAT TEPI JALAN.
    MINTA SESIAPA BOLEH BANTU??

  86. Joko says:

    Tengok usia bateri gak, kalau dah setahun, jawab nyer sebulan ajer kong lah balik, nak sedap hati, beli baru teruslah, beli yg jenis kering, maintenance free punya. Yelah aku pun orang rumah drive sendiri gak, risau gak kalau benda2 camni berlaku kat dalam perjalanan, kalau yg membantu tu jujur tak perlah, silap2 kena tipu plak kan parah.

  87. kej@m says:

    livina mmg mcm tu…die x kuat mkn minyak..
    tp kuat makan air bateri..so kene la slalu check..jgn hrpkan mase servis jer..

  88. Bravo68 says:

    Ok tq for the advise, saya rasa lebih baik beli bateri baru, itu lebih selamat. Bateri kering atau basah mana yg lebih tahan. Ada orang kata bateri basah lebih baik dari kering. Ye ke…… tolong beri pandangan

  89. Joko says:

    Bravo,

    sejak aku tukar pakai bateri kering, rasa aku lebih bagus sebab tak yah nak periksa air nya, kalau dah lampu besar depan tu warna nya kemerah-merahan maknanya dah sampai waktulah nak kena tukar. Biasanya dalam setahun lebih gak baru kong. Lama atau tidak tengok pada perjalanan harian, kalau lebih 30 km tu okeylah sempatlah untuk generator caj semula, tapi kalau kurang dari itu misalnya 5 km ajer , rasanya setahun abislah.
    Harganya pun tak beza jauh, dalam rm20 hinggit ajer antara yg kering dgn yg basah.

  90. Bravo68 says:

    Joko, timakasih banyak2. Masalahnya oarang rumah guna hari2 tak sampai 30 km. Rasanya beli bateri kering lagi baik.

  91. mat says:

    LEMANTOS,
    aku pakai livina la…1.6 A…
    member2 lain camna lak dgn servis???

    aku ingat harga tu standard dah satu malaysia….
    minyak hitam saja dh RM 90++ kalau tak silap aku…camna hg servis RM 87.55 ja???

  92. LEMANTOS says:

    KAT OPIS AKU ADER YANG PAKAI 1.6 AUTO DAN ADER YANG YANG PAKAI 1.8…SEMUA PRICE BEZA RM 10.00 DARI YANG AKU CAKAP JE…AKU SEVICE KAT TCEAS CHERASS. DAN BALAKONG…..CUBA LA TEST SERVICE KAT SANER…. SELAMAT MENCUBA….

  93. mat says:

    lemantos..aku dok kt kedah…servis kt a.star ja yg ada…xpa la…next service aku nk tanya dulu apa depa buat…

  94. azlan says:

    Saya own sylphy 2008, Kereta ni setanding dengan alfa berlina 2.0 yang pernah saya miliki. Tapi breaking system bagi kereta saya paling terok. Apabila memandu mencecah 160-170kmh dan sekiranya menekan break ianya bergegar, terutama kuat dibahagian steering. Pernah saya mengadu hal tersebut ke Tan Chong Perai dan mereka diagnosis melalui komputer katanya tiada apa2 kerosakan. Sehingga ke hari ni saya masih lagi mengalaminya.

    Saya tak berapa minat hantar service kereta tersebut sebab banyak sangat keranah setiap kali dihantarterutama melalui ajen2nya.

    Anti static currentnya saya kena setiap hari????????

  95. Bravo68 says:

    azlan, jiran saya pakai slyphy tapi katanya ok aje. Sorrylah saya pakai GL. Takde masalah. Nanti saya confirm ngan dia ok

  96. ribut1955 says:

    Saya dah baca semua komen2 dalam ruangan ni dan Bravo68 banyak mencelah tapi kosong aje. Sorry to say Bravo68 no nothing about vehicle maintenance.

  97. azameel says:

    ribut1955, is it necessary to say things like that?
    btw, plz use only one username, pilihla sama ada azlan or ribut1955
    tq

  98. ribut1955 says:

    azameel…..siapa you ini?……..I have the right to speak for myself and so are you……this is not a place for argument and hopely we can have healthy discussions on technical related metters, especially on aotomobile.

  99. kej@m says:

    ribut1955,

    “Saya dah baca semua komen2 dalam ruangan ni dan Bravo68 banyak mencelah tapi kosong aje. Sorry to say Bravo68 no nothing about vehicle maintenance.” this u call healthy discussions?..

  100. Comment says:

    Berkaitan kereta Slyphy – Azlan yang bergegar sewaktu membrek dengan kelajuan 160-170km/j perkara itu adalah kerana sistem ABS yang sedang berfungsi. Dengan kelajuan tinggi seperti tu sistem brek amat bekerja keras untuk menahan momentum kelajuan yang terhasil. Sedikit gegaran dari tayar akan diserap hingga ke steering. Selagi ada warranty sila rujuk terus TCEAS.

  101. kdi says:

    Hallo azlan or ribut1955…

    azameel tu admin ler.. tu sebab tau u punya ip address sama.. anyway, kalo ade pape prob sila bincang dgn baik ok..

    Kalo betul saudara azlan ada prob ngn kereta silphy tu, sila cari forum owner silphy mungkin diorang bleh tlg. kat sini kita bagi pandangan general pasal grand livina bukan silphy.

  102. Dean0614 says:

    Salam…sy dengar GL ader problem ngan alternator…betul ker? Depa kata alternator GL tak cukup kuat utk cas blk bateri, tue yg jd bateri cepat kong.
    Minggu depan kalau pi sain aggrement bank dah dapat keta…nie yg buat pening…pls help.

  103. Comment says:

    Dean0614…selamat berGL. Setakat ni rakan2 MyLC lain yang pakai GL lum ada komplen ttg alternator dalam forum GL. Walau apa pun joinlah MyLC untuk maklumat lain tentang GL. Bila dah dapat GL nanti masa tulah nak pandu uji secukupnya. Nko nak amik 1.6A/M ke 1.8A tu?

  104. kej@m says:

    dean0614,
    betul ke GL ade prob ngan alternator tu..
    xpenah dgr plak psl prob. tu…
    aku dh bwk lebih 10k km dlm mase 3bln…xde plak prob. ape²..
    ni la baru dgr psl prob alternator tu..

  105. Joko says:

    Alternator kalau tak sempurna berfungsi, samada tak kuat ker atau rosak, lampu indicator(gambor bateri) akan menyala menandakan alternator bermasaalah, semua kereta ada fungsi tu..

    Tak mungkin, power alternator tak mencukupi kerana, alat2 eletronik yg berkaitan dengan enjin mestilah melalui ujian hi-tech yg ketat sebelum diluluskan untuk dipasang pada sesuatu enjin. Lebih2 lagi Nissan ada sebut “Drive by wire”. Ini bermaksud banyak komponen2 dalam enjin menggunakan teknologi eletronik, seperti powered stering dan CVTC fuel Injection nyer. Dah tentulah semua perkara2 berkaitan eletrik dalam enjin GL ini tidak lepas dari ujian keserasian dan ketahanan.

  106. mak budak says:

    nak tahu sgt nih….apa beza livina impul ngan livina tak impul (yg 1.8)…? dr segi enjin n dalaman nya sama jer kan…..? yg impul tuh sbb luaran jer yg nampak mewah skit kan….tlg kabokan skit kat ambe nih……………..

  107. kej@m says:

    enjin ngan dalaman mmg sama…
    yg bezanya, impul ni ade spoiler,skirting,rim sukan,ekzos sukan sikit,spring ngan absorber sukan..kire, impul nie utk yg suke bersukan la..
    hehe..gurau jer..
    tu jela perbezaan die..

  108. Joko says:

    eh berraaapa banyak sukan dahh..! memang betul lah tuh penjelasan Kejam, tambahan sikit, injin pun dia ada tuning jugak sebab ekzos dah lain (kata SA masa aku nak ngurat Ina dulu) .

    Tapi spring tu keras sikit dan rendah dlm 25mm, nampak mendap sikitlah, kata SA kat Cheras semalam. Untuk family baik ambil spring biasa tu ajer. Tapi rim 17 inci pada silphy tu aku tak boleh tahan, cantik.Design dan saiz sama macam GL tapi color crome dgn hitam background dia.. peh! ccuuunn. Untuk GL semua warna crome aja.

    Macam aku, aku ambil sebahagian kit impul ajer, iaitu body kit dan leather seat. Yang lain2 tuh, tunggu cukup sen nanti sambarlah pelan2. aku susun ikut priority, Tinted – rim – LCD – Ekzos.

  109. Dean0614 says:

    Sy ambil 1.6A jer….nak ambil 1.8A ongkos x cukup….so 1.6 pun jd ler….aper pun masalah alternator nie sy dengar dr kawan2. Benda nie jd jugak kat nissan Latio…kwn cakap ler…2 yg pos soalan dlm nie. Emm enjin GL ngan Latio sama ker?

  110. EPUL says:

    urmmm nk tanya pendapat korang …mana elok glavina manual @ auto ….

    sekarang pakai waja manual ingat nk tukar grandlavina tak pasti nk auto @ manual

  111. mak budak says:

    kpd e-puL,

    alang amik livina amik yg 1.8 n pastinya auto…..! sedap skit balik kg or nak bercuti mana2….tak rs penat sgt…..nak kata auto kuat makan minyak tak adalah….pengalaman aku pakai livina auto lagi save minyak adalah……rs ringan jn selesa er bawak….mmg tak rugilah beli livina….aku cukup puas hati…alhamdulillah………hehe

  112. stylooo...drifterrrrr says:

    livina 1.8 ada auto jee…manual mana ada….1.6 ada laa manual….

  113. Joko says:

    Epul,
    Pengalaman akulah, masa mula2 ambil GL1.6 AT, memang rasa macam tak seganas WAJA Campro Manual yg kuat daya pecutnya, cara bawak auto ni pulak kenalah skema ajer baru selesa, kalau asyik nak besit2 ajer memang tak digalakkan. Nak kata kekok, dalam seminggu ajer lah, lepas tuh kira biasa ajer. Apa2 pun kalau jalan2 dgn famili aku bawak GL sebab selesa kemana2 terutamanya masuk town. Keta Waja aku bawak pegi kerja ajer. Dua2 aku sayang…

  114. Dean0614 says:

    Kpd E-pul,

    kalu nak amik GL …baik amik 1.8 AT …..kalau mampu ler…sbb banyak kelebihan…kalau x 1.6 M @ 1.6 AT pun jd lah….Aper2 pun kalau dah buat keputusan nanti…and dah booking dah…post balik dalam nie…aper pilihan ko….bukan aper…sajer nak ucapkan ‘WELCOME TO NEW MEMBER/USER OF GRAND LIVINA’…GL is the best….silap2 leh jd geng…kalau belah Penang/Kulim ler..

  115. axmax994 says:

    Sy baru bercadang nk booking GL ni, tapi sy nk tanya pengalaman otai-otai yang dh lama Guna GL ni.
    1.Radio GL ni boleh upgrade tak ? sebab nampak tak berapa cun dan tk bileh main Mp3 dan tk ada USB.
    2. Kalau servis di TC minyak hitam apa yang mereka gunakan? kalau boleh cadangkan minyak hitam yang sesuai
    3. Dalam forum MYLC ada nampak GL yang upgrade side mirror ada signal. berfungsi ke signal tu?Kalau berfungsi buat kat mana?
    4 Apakah perbezaan antara enjin 1.8 dengan 1.6 bukan dari segi power tetapi dari segi konsep. Contohnya 1.8 guna cvtc. apa tu?

  116. kej@m says:

    axmax994,
    radio ble upgarde..bkan nk ltk player yg ble masuk usb jer…nak letak yg tv pun ble..
    pasal myk hitam tu, nnt kt pusat servis dieorg dh sediakan..biasenye dieorg pki castrol..yg ade gambar cicak tu..
    pasal side mirror tu..bkn setakat ade signal jer..yg ble lipat sendri pun ade…cube la cek dlm MyLC..kt dlm tu ade bgtau kt mane nk wat…
    pasal enjin tu, sy xtau nk ckp mcm mne..mungkin bro comment atau yg lain² ble tolong jawabkan…
    sy bru jer pakai GL nie..baru 3bulan..x otai pun…hehe…

  117. sir dean says:

    saya baru jak bayar untuk beli impul G/L,aku rasa ok,kena beli yang 1.8 baru ada pickup…..G/L mana sesuai untuk racing….kalu latio ok….G/L kereta keluarga yang ranggi dan garang……buat apa laju2.aku dah naik test drive…masi ok….bayangkan dah berapa banyak orang dah pakai….masi ok…tak ada… masa ah…..

  118. mat says:

    ramai gak member2 GL dlm ni…boleh buat persatuan ni..hahahha..
    aku bukan apa, dlm forum livina tu mcm tak aktif ja…
    lgpun byk sgt topik…tak semua topik aktif..jenuh nak menyelak br dpt info…
    kt sini kira ok gak la…

    ada yg join forum nismo tak?? aku baru belek2….

  119. Joko says:

    Mat,

    Aku pun rasa begitu jugak, may be tajuk2 tread yg dibukak tak berapa ummp kat sana tuh, yg menyebabkan kurang penyertaan ahli2 GL.

    Tapi kat dalam ni, rasa macam bebual adik beradik pulak, seronok, thanks and credit to KDI and the Gangs..

    Jgn lupa 19 Julai ni kita turun ramai2 kat UPSI, Tg Malim.. nak kenal lebih rapat lagi kengkawan kat dalam nih…

    p/s – aku ingat nak pakai kain batik jawa lah kat sana nanti…hee

  120. sir dean says:

    salam semua….aku…sir dean dari sabah…tapi asal aku kedah…..baru tadi aku pg bayar impul 1.8.kat sini limeted….nak beli kena oder dulu….tapi aku ni nasib baik lahh….dapat yang dalam cermin lagii….version dia ok bagi aku…racing ececutive…..aku test drive yang 1.8 luxury…. bukan impul….feelnya macm best lahh…..klu di tawau aku yang ke empat yang pakai impul….kata…penjual tu…..lah…tunggu aku balik dari sabah aku jumpa team korang ya…G/L team

  121. iz says:

    Joko…
    Hehe…TQ..betul tu..rasa mcm berbual sesama adik beradik kat dalam nh..memang seronok..semua nh hasil usaha & idea KDI tahun lepas..ktorg buat sama2 tok provide info yg bermakna tok korang semua.. Bak kata KDI.. biar website nh..jd website yg sempoi tp b’guna untuk pembaca2 kat Malaysia.. Kitorg pun buat website nh ikut citarasa rakyat Malaysia..topik2 yg hangat utk rakyat Malaysia setiap bulan..byk gak kitorg mengkaji market and kehendak2 pembaca sekarang nh.. papepun..congratz kat KDI sebab b’jaya ngan cita2 die..

    Jom ramai2 kita ke UPSI 19 Julai nh.. Our 1st aktiviti in Autoshow.

  122. Joko says:

    Sir dean,

    Tahniah dan selamat memiliki kereta baru cap Nissan.. hee .. tapi ingat2 sikit, ini keta MPV famili car bukan keta racing…

    Kat Sabah kereta 4WD lebih laku dari MPV, sebab faktor mukabumi dan jalan raya.. jadi jgnlah pasang bodykit yg rendah2 sangat nanti terbarai plak sangkut kat jalan yg berombak2 tu.

  123. axmax994 says:

    tq kejam, sebab beri info yang berguna.tq.tq.tq

  124. Comment says:

    axmax994
    1. Tak de masalah kalau nak upgrade radio GL. Bergantung pada budget. Nak branded atau ‘Ayam Brand’.
    2. Tang minyak hitam TCEAS guna Castrol GTX Professional 15W-40. Ni pun dah ok asal service on time.
    3. Aku guna side mirror yang ada led tu. Budget dlm RM200++. Led tu berfungsi. Yang boleh lipat tu mahallah skit.
    4. CVTC pada GL 1.8 tu berfungsi untuk mengagih minyak secara efisien. Bagi menjimatkan prtrol. Kalau kereta lain ada V-tec, DVVT, CFS lbh kurang tulah.

  125. axmax994 says:

    tq, comment. ko pakai GL apa? 1.6 or 1.8?

  126. Dean0614 says:

    Axmax994,

    Side mirror yg leh lipat sendiri tue dlm RM700++ kalau x silap aku ler. Cantik ooo….aku pun nak install gak kat aku punyer Ina…aper2 pun esok aku nak pi ambik Ina aku….putih gebu….1.6AT…..x leh tidoq….

  127. axmax994 says:

    Deano614,
    kat mana kedai boleh pasang side mirror tu? boleh bagi alamat atau lokasi kedai? kalau dapat dengan peta sekali lagi cun.

  128. sir de@n says:

    tq mas joko….
    kat sabah bukan mcm dulu lagi…. aku kat sini dah 11 tahun… nampak pembangunannya……memang ada jalan yang rosak… tapi itu mau pg kota kinabalu saja….itupun.. ikut tempat lah… mcm aku ni di tawau….bandar no3 terbesar di sabah….ada apot…boing lagi yang turun…tempat lain pakai foker……dan aku jugak orang ke3 pakai GL impul full version…di tawau….cuma injin jaklah yang belum impul…..tapi latio ada super cager….bagus gila tu…kat sini ada 1 orang pakai…cina…org kaya geng….tak pakai kunci pun bleh jalan….

  129. mat says:

    ada x member2 dlm ni yg pasang camera blkg…aku dh dua kali hentam org yg dok kt belakang keta aku…hahahaha…
    yg depa tup2 dok belakang keta aku sapa suruh kn…

    kalau ada member2 yg dh pasang…bg tips skit…

  130. mama@muda says:

    saya minggu depan baru dapat rasa Ina 1.6M tungsten saya

    aduh lambatnyerr…reverse camera??brapa kos gajet tu??

  131. sir dean says:

    apa lambat sangat kreta ko keluar……aku deal… hari selasa…..esok dah boleh keluar….yang di show room lagi aku ambik…..aku paksa sale girl tu bikin dalam 3 hari jak…loan aku aprove…dlam masa 1 setengah hari jak….sok kreta aku keluar fully impul….confirm no 3 di tawau.

  132. Comment says:

    axmax994
    Aku pakai GL 1.8. Setakat ni masih solek2 skit2 je. Pasang diffuser kat depan. Rim 17 dah ada tapi tak pasang lagi nak beli tayar dulu. Ingat nak beli lampu belakang LED, tengah berkira2 ni. Lampu belakang dah DIY hidup 4 mentol bila on lampu.

    mama@muda
    Nak pasang reverse kamera tu kena tukar radio yang ada LCD dulu baru cun. Saya pun baru tukar radio. Bukan yang high branded punya, yang sedang2 saja. Anak sibuk nak tgk DVD. Kamera tu dalam budget RM200++ tengok jenama, saya pun lum pasang lagi.

  133. LEMANTOS says:

    NAK TANYA LA……. AKU BARU DAPAT EMAIL CONFIRM DARI LIVINA CLUB…. DIA SURUH AKU BAYAR ….MANA AKU NAK DAPAT NO ACCOUNT NO YEK…….

  134. mak budak says:

    axmax994,

    diffuser tuh menatang apa erk…? camne rupanyaa….?

  135. Comment says:

    lemantos
    Nko duk area mana? Southern + Eeastern + Northern

    makbudak
    Diffuser tu biasanya getah yang warna hitam pasang kat bumper depan atau belakang. Kalau kereta F1 yang macam sayap2 kecik kat kat kereta tu.

  136. axmax994 says:

    ada sesape yang pakai GL IMPUL 1.8 tak? nak tanya perfomence GL ni? ingat nk sambar satu lah…

  137. LEMANTOS says:

    comment….
    aku tinggal area putrajaya

  138. mama@muda says:

    saya dengan sikacitanya ingin memaklumkan bahawa…..

    Ina tungsten 1.6 m ku dah keluar hari ni!!!!
    lambar kuar coz ambik loan ngan muamalat dia proceed lambat,,, memang lambat la coz interes dia kecik skit tp
    x dpat la macam yang saya cakap dulu..saya dapat 3.1 % jer.. other bank 3.5%

    Thanx comment, 4 that info,, tp kalo radio yang sedang2 akan menyebabkan kurang kualiti bunyi,mgkin x setanding yg ori tu,,rasa saya lar..saya dah kena masa pakai wira dulu,sound dia mcm x lepas je.. mcm dakap dlm tong (mungkin x semua)

    saya dengan dukacitanya ingin maklumkan saya bersedih…..coz dah trade in wira se saya…huuu..huu..

  139. EPUL says:

    Kpd Dean0614

    dah booking dah g lavina ambik 1.6 je 1.8 tak mampu la ha huhuhuhu…area kl…

    kalau terlajak pi kulim ke penang leh la la konvoi ….

  140. Dean0614 says:

    Epul…

    Leh sangat….bila SA cakap keta ko sampai? Ina aku dah keluaq 2 hr…..x buat aper lg….nak pi tinted BCOOL….okey tak bro2semua?BCOOL nie branded ker cap ayam? Yang aku tau VCOOL sajer tue pun sebab ader iklan dlm TV. …hehheehh

  141. Joko says:

    mama@muda , samalah taste kita tungsten silver… kotor sikit2 tak berapa nampak…

  142. mama@muda says:

    betul betul betul….

    dah pi test dah dalam hujan… bila parking kat umah ..tengok x nampak sgt le kotornya.
    kira oraitla..

  143. Comment says:

    lemantaos
    dah join MyLC lum? Bleh TT ngan MyLC Central tu..

    mama@muda
    Tahniah…welcome join the Tungsten Silver. Kepanasan pun kurang skit warna ni…

  144. mama@muda says:

    thank you.

  145. Joko says:

    GLivina ni punya audio system memang kureng skit, tapi bila pakai CD okey plak, adalah power dum..dum tu skit. May be radio dia punya gelombang tak cukup tarik masuk… aku pikir nak masukkan power amp atau equilizer.. apa2 hal nak tanya kengkawan yg lain dulu, sapa2 yg pernah masukkan power amp, okey tak ?

  146. axmax994 says:

    nak tanya pa sesape yang baru amik GL baru-baru ni tentang free gift yg agen nissan masing masing. ada yang offer leather seat, tinted dan lain-lain. atau yang lagi hebat. tolong info…

  147. sir dean says:

    whaioi……geng yang pakai impul….GL…..sapa yang beli impul full version… tak akan menyesal….bagus gila ehhh…….ambik 1.8 …..memang kalah membeli tapi…best pakai…..kereta aku dah keluar hari jumaat…….deal hari selasa….jumaat keluar… cepat gila kan…..harga otr 110k…sapa mampu bagus beli…. mcm wish jugak… tapi ingat wish recon….orang dah pakai…..skrang mau pasang tinted jak…..cukup…tak perlu make up lagi….bagus pasang AIR COOL……vkool pun lebih kurang jak…..nak tau lebih pasal AIR COOL tengak d website http://www.aircool.com……no plat kreta aku ST 5582 m
    belangkang no2 sempena aku org yang ke2 pakai impul Full Version….ditawau…..n org melayu pertama pakai….klu impul skriting banyk…bagi yang ada duit….cuba impul 1.8

  148. sir dean says:

    free…..gift kena la kaotem dengan sale girl tau salemans dia……tapi skg ni nissan akan bagi rm1+++ untuk deposit… so…. klu ko bagi dpsit rm 9+++ dia kan jadi 10 lah….aku baru ambik impul 1.8…..bagus ambik itu…klu ada duit lah….best gila…lalu jak mesti orang pandang…..aku kat sini orn malyu pertama pakai… no2 di tawau…….bagi mana yang mau pakai tinted…. pakai…AIR COOL…..nak tau lebih tengok di web http://www.aircool.com.

  149. sir dean says:

    warna twilight grey…. lagi cantik….nmpk…xklusif…..wana kreta aku….itu….tungsten silver ok jgk…..kena pakail impul baru ok….nampak..elegent….

  150. axmax994 says:

    sir dean,
    tq 4 the info.

  151. sir dean says:

    u r welcome max……klu GL tu tak ada leder sit……ko kena tambah duit untuk leder sit……GL standart murah dalam 80+++ jak tapi tak cantik lah….kena letak skitting……impul……baru ngam……klu stakat kasi full tank dengan tinted murah dapat tu…..

  152. bad boy says:

    Salam semua …. saya baru beli grand livina impul sebulan yg lepas. Everything is ok except bila naik bukit mcm tak cukup power jee. Any comments from others???

  153. kej@m says:

    bad boy, ko punye GL, auto ke manual..
    kalo auto, gne la butang O/D tu..cube tgk power die mcm mne…
    setakat nie, GL aku xde masalah..

  154. niq@etcm says:

    hiie guys..
    thanks for buying nissan.

  155. mat says:

    sapa dh ada pasang door visor??
    aku tgk kt savecost RM 130 ++
    kt brother RM 90++

    apa beza dua jenis door visor ni??

  156. kej@m says:

    mat, amik yg murah sudah…nk wat pe mahal²…
    lame² nnt buruk juga bende tu…
    agknye kt savecost punye tebal sikit kot…
    aku bli kt brothers, RM80 lebih jer..

  157. mama@muda says:

    saya dapat offer rebate 3k hari tu,,,fuel half tank. .tu jer..
    saingan x berapa kat sini for nissan..
    tp puas hati juga lah.
    nak tau air cool tinted ori cemana??saya tengok web site dia>kat peninsular je ada tokey dia >belah sarawak takder ker…

  158. mat says:

    kejam,
    aku bukan apa..risau terbeli yg kurang kualiti….kut2 merekah ka nanti…
    tp hg dh pakai yg brother tu kn..kira ok la kn…

    ada member yg beli kt savecost tak???komen skit….

  159. Joko says:

    Bagi aku door wisor ni yg penting gam/pelekat dia tuh, kalau tak betul2 kuat, asyik lah tertanggal memanjang, lepas tuh bergoyang2. Ini pengalaman aku masa pakai kat keta wira dulu.

    Satu lagi aku nak tanya mud flap untuk GL ni ada ker, aku dah pasang body kit inpul, tapi mud flap tak ada.

  160. kej@m says:

    door visor nie kalo pki bkn utk mase panjang..dlu wira aku punye yg ori pun lme² retak seribu jgk..cume xpenah terbukak gam die..

    joko, mud flap tu mmg xde..ko dh pki skirting mmg kene bkk mudflap tu…mmg xleh letak lg..
    tmpt die dh kene amik ngan skirting..

  161. Joko says:

    Ohh patutlah… Ialah ini lah kali pertama pakai kereta ada skirt. Dulu pakai seluar ajer…

  162. Comment says:

    Kalau door visor tu tanggal pastikan double side tape 3M. Kalau pakai yang biasa2 je..confirm tanggal.

  163. axmax994 says:

    saya baru oder GL full IMPUL 1.8. Free gift yang nissan janjikan adalah 1/2 price leather sit, free tinted brand (Tint King) waranty 5 years 82% heat rejection dan loan baru apply kat bank muamalat, dia janji 3.0% untuk bulan ini sahaja. sebab bank2 lain dah marah kat diorang sebab bagi interest murah

  164. Joko says:

    axmax994

    Tahniah kepada anda yg bakal memiliki MPV brand Nissan ni, memang berbaloi tambahan lagi kalau full Impul. Macammana dengan Rim17 dan sport spring, masuk sekali ker ?

  165. mat says:

    mcm tu ka kejam..keta aku seblm ni ok ja sbb mmg mai skali ngan keta…tp sbb dok nmpk kt keta org lain merekah..tu aku ingat yg depa pasang yg tak ori…hahahaha….
    ok la..nanti aku pi brother pasang….

    tahniah axmax994…
    untung hg dpt free leather seat..dulu aku dok mintak gak kt depa ni..apa pun tak bg…takat dpt tinted n karpet letak kaki ja…

  166. axmax994 says:

    TQ.joko,
    aku amik full impul dengan rim sukan 17 inch,sportspring dengan ejos skali dan tentu sekali bodykitnya

  167. kej@m says:

    sape² yg dh pakai impul full set nk tanye sikit…suspension die ok tak..
    byk beza dari yg standard punye..maksudnye dari segi keselesaan dlm kereta tu..keras sgt x..

  168. Comment says:

    kej@m
    Rasanya mmg ada skit keras. Kalau yang ori pun bila dah tukar rim 17″ + tayar 45 series mmg beza. Tayar asal tebal dapat serap lebih hentakan. Walau mcmana pun still ok.

  169. kej@m says:

    oo..yeke…rse mcm nk amik impul punye spring tu…cantik je tgk GL lowered..
    tp takut keras sgt plak…
    kalo amik yg adjustable tu, kompom keras punye..

  170. Joko says:

    Rasanya kalau tukar rim ngan tayar ajer pun okey dah kut, tak perlu tukar spring lowered… Aku ada tengok kat show room cheras SC. Memang mengancam, mendap rendah aje. Tapi bila borak2 ngan SA dia, depa pun advice camtu gak, kalau famili ramai, pakailah yg ori, kalau berdua ajer kira okey lah ambil lowered.

  171. kej@m says:

    family aku lom rmi lg..ank pun bru sorg jer…
    tu yg dlm kepale tu asik pikir nk lowered jer tu…
    aku 3rd row punye seat tu lom ade sape² yg dok lg..kecuali aku..
    tu pun saje nk rse dok blakang..hehe…

  172. Comment says:

    kej@m
    Family + anak sorang oklah tu. Tapi kalau terpaksa mengangkut saudara mara dan angkatannya mau mendap gak nanti. Aku mmg dah tukar rim 17″ masih guna absorber + spring asal. Ingat nak letak air cushion kat spring tu lak. Bila lowered ni kenalah jadi pemandu yang lebih berhemah hehehehe. Tapi dalam hati aku..teringin gak sambar absorber + spring IMPUL tu….:-). Buat masa ni aku nak tukar acc je dulu. Nko ada join MyLC tak? Guna nickname pe?

  173. kej@m says:

    bro, ko pki absorber+spring standard tu, nmpk tinggi x bro..
    aku mmg join MyLC..tp tak aktif sgt dlm tu..rajin bace jer…
    ko punye gambar rim pun aku lom smpt tgk lg. kat ofis ni, gambr kt dlm MyLC tu aku xdpt tgk..
    sbb IT kt sini blok flickr.com. So xkuar la gmbrnye..
    aku gne nickname liown..hehe..gurau je bro..

  174. kej@m says:

    hmm..akunye nick name kt dlm MyLC, aku gune meon…
    memule dulu aku letk kejam..tp enth mcm mne enth,
    tggu confirmation email xsmpi², aku letk la name lain..
    dpt pun sbb teringat watak dlm cite katun sang wira..

  175. Comment says:

    kej@m
    nickname meon tu kat forum ni pun ada…org yang sama ke?
    nko duk area mana skang?

  176. axmax994 says:

    nk tanya , lampu belakang GL ini sebelah atas je menyala, kenapa?

  177. LEMANTOS says:

    mentol terbakar kot…..

  178. kej@m says:

    comment,
    xla..yg tu meon lain tu..bkn aku..aku ade nmpk gak hr tu…
    skrg nie, aku dok kt KL lg..tp bulan depan pindah JB plak..
    ko kt area mne…jb ke northen..mlm td aku nmpk nickname ko kt northen..

  179. Comment says:

    kej@m
    Ooo meon tu org lain eaa..lps tu x muncul2 lak
    Aku duk Nusajaya
    Lepas ni dah duk JB bleh ar TT =
    Biasa aku service kat TCEAS Skudai
    Bila duk JB area mana lak tinggal?

  180. Joko says:

    Kalau lampu atas (ketiga) shj, maybe terbakar atau wiring longgar, kalau tepi atas shj, memang dia camtu, sebab yg bawah untuk brek dan signal

  181. kej@m says:

    oo..dekat jela…aku kt sne nnt dok kt kota masai..kt pasir gudang…
    aku slalu g service kt johor jaya..dekat sikit ngan rumah aku kt sne…

  182. axmax994 says:

    000..ok tq

  183. mama@muda says:

    saya ada tengok lampu belakang(yg tepi) GL terpasang atas dan bawah..cantik betul tengok sebelah malam atau pada hari hujan
    cemana dia buat dan kos nyer berapa ek…

  184. mat says:

    GL hgpa tayar sebulan berapa kali hgpa pam??
    hgpa guna berapa psi??

    sebelum ni dok guna sedan..tu aku rasa mcm konfius skit ngan GL ni…
    sepanjang aku dok guna, asyik SC yg tolong pam sbb dlm masa 1-2 bulan GL aku mesti kena servis…byk jalan…tu saja teringat nk tanya…

  185. Comment says:

    mama@muda
    kalau beli sendiri soket lampu belakang tu lagi murah. upah DIY tu aku buat kat Penang masa tu RM20 je + soket mentol RM10 = RM30. Tapi kalau kat kedai acc mahu kena charge lebih dari tu. skang aku dah tukar lampu belakang GL LED…nampak lain dari GL biasa. aku buat DIY lampu belakang tu dulu dengan geng MyLC northern. joinlah MyLC baru dapat special price. sekarang lampu belakang tu aku simpan juga.

    mat
    aku akan pam GL seminggu sekali. nko guna tayar asal ke saiz 17″. kalau saiz asal tengok sticker kat tepi pintu tu ada arahan utk pam tayar.

  186. mr jack says:

    ada sapa2 yg bleh suggest idea kunci apa yg bagus utk GL, coz ada tgk kat 1 kedai harga rm250, dia letak pd pedal minyak, ok ke yg tu? kalu ada yg bagus brand apa ye..kat mn nak buat? Area subang ni byk kes curi keta la…risau gak,tq

  187. mat says:

    mr. comment,
    aku pakai tayar standard ja….
    berapa psi hg dok pam??
    xpa, nanti rajin aku belek2 pintu tu…
    tp hg mmg pam seminggu sekali ka??isk..aku kdg2 makan 1-2 bulan baru sekali pam…member2 lain camna??
    hg join tak esok punya xtvt MyLC??

    mr. jack,
    aku pakai yg biasa ja…yg harga murah2 tu ja..aku beli yg letak kt stereng ngan pedal..dua sekaligus…bukan apa, pencuri ni kalau nmpk kunci tambahan mgkn dia malas skit kut nk pecah..mesti dia cari keta yg tak guna kunci tambahan…tu andaian aku la…hahahha…
    aku dok kedah..so, risiko tu kurang skit la…kalau terlepas ke bandar besar baru aku pasang…tgk la..ada duit lebih baru nk cari kunci canggih skit…kt sini xdak pilihan sgt…aku pun risau gak…

  188. mama@muda says:

    thanx comment

    mat dan kenkawan,, masa wira dulu saya pakai gas nitrogen untuk tayar. rm20 untuk 5 bijik tayar(+spare)bila dah siap pam dia tukar tudung angin kepada warna biru @hijau menandakan tayar itu pam gas nitrogen. tahan stahun gak la x payah isi..jimat masa kalo terkurang pun boleh isi free kat kedai yg sama laa..lg satu sifat nitrogen ni sejuk walo dalam cuaca yg sangat panas..rasanya semua kedai tayar ada kot..Perunding brigestone pun rekemen guna gas nitrogen untuk pemanduan yang lebih ringan dan mantap

    apa komen bro sumer…

  189. Joko says:

    Comment ,
    Download lah gambor lampu Led tu aku nak tengok, kalau berkenan bleh tangkap sebiji nanti..

  190. Joko says:

    Mama@muda,

    Ini first time aku dengor ada kaedah camtu… hmm okey gak tu bleh lah try nanti.

  191. mat says:

    mama@muda,
    tu skrg GL hg pakai tak gas tu??
    ada member aku guna gak gas tu..tp takdak la lak dia bgtau tahan smpai setahun xyah isi…
    bagus la kalau camtu…jimat masa….

  192. mama@muda says:

    belom guna lg, x sempat masa lg nk pergi kedai tayar.. sebuk skit. nak setel ncd lama pergi Gl baru ni,x la sakit sangat nak sambut berdey GL taun depan.
    lg satu, try tanya orang yg belajar fizik sket2..molekul gas nitrogen adalah lebih besar dari gas oksigen(angin biasa la), tu pasal la dia lambat terbebas keluar dari tayar..saya orang sastera ajer… hehe

  193. Comment says:

    mrjack
    Rasanya yang harga RM250 dah ok dari x de langsung. Ada 2 kategori 1 yang stand alone..just lock sahaja dan yang lagi satu yang sambung kat sistem GL. Selagi tak buka lock, GL tak leh hidup.

    mat
    psi yang disarankan utk tayar asal kalau muatan ringan 35psi depan dan 35psi belakang. Kalau byk barang depan 35psi dan belakang 45psi. Tapi aku tak pam sampai 35psi…rasa keras sangat lak. Aku pam setakat 31psi je. Kalau sebulan sekali baru pam dah byk psi yang kurang tu. paling kurang pun 2 minggu sekali pun ok. aku duk southern..xtvt MyLC tu area mana?

    joko
    Joinlah MyLC. Aku ada upload pic2 GL aku. Otai2 lain pun ada.

  194. Dean0614 says:

    sALAM SEMUE….
    Lama x joint…sibuk ckit…GL aku ader problem ngan door lock hari tue…pi TCS SPrai…servis 2 kali…depa tukaq seketul…controler lock…depa kata ader kacau sikit…persoalan nyer…belah driver tak auto lock lepas pi servis? Pi tanya depa….makenik tue kata Nissan punyer sistem memang cam tue…tul ker bro2 semua?Pening nih..sebab masa mula beli semua lock ….lepas baiki makenik cakap lain lak…

  195. mama@muda says:

    w.salam wbt Sir Dean0614,

    syukurlah krn barang masih dlm waranti,pasal pintu belah drebar tak lock sendiri tu saya rasa betul apa yg mekanik tu kata.
    yg saya punya pun mcm tu juga. mgkin kita x perasan seblm ni yg belah drebar kena lock sendiri.lepas call SA dan tech nissan,mrk kata mmg cam tu laa..hehhe..saya pun pelik.
    rasanya kita kena gali maklumat ttg reasonable technical yg ada pada GL kita dari nissan jepon tu..
    contoh1 :semasa kita gostan GL nak keluar dari rumah, dia x auto lock dulu walopun kita dah tekan brek, lepas stereng kita betul2 lurus kat jalan sket baru dia aotolock, tu pun blah semua penumpang je,drebar lock sndiri utk menandakan yg drebar dah btul2 brsedia nk driving(kalo blum sedia, mgkin dia nk turun ambil brg2 yg ttnggal kat dlm rumah)

    contoh2 :masa lepas saya basuk keta,buka bonet depan,perasan tak ada air kat dalam hole tpt pegang absober(aku xtau nama laa..)maknanya Nissan suruh kita selalu lah buka engine compartment supaya boleh chek apa2 yg patut…air betri ke, air kliner ke.
    mgkin sekolah mmndu kat jepun ada silibus baru cenggini kot
    banyak lg saya x tahu ni.. walo dah katam manualnya..hehe.

  196. kej@m says:

    dean0614,
    GL mmg mcm tu…belah driver mmg xlock..tp cube bkk dr luar lepas pintu lain sume lock..
    tu mmg spec die..so, kalo ade org cube nk bkk pintu belah driver dr luar, xdpt la bkk..

  197. mr jack says:

    mat,
    org kalu nak curi keta dia x kira ada kunci spare ke x, curi tetap curi, hehehe…tp nak buat camna kita tawakal je la dah usaha buat kunci, yg canggih skit modal byk skitla..skang pun aku pakai sementara yg cam kayu besbol tu jer..

    mr comment,
    ok gak kunci yg mr comment sugest tu yek, yg lock bleh sambung skali dengan system GL. Dulu rasanya ada nampak ms servis kat TCS Lube Laju S. Alam kalu x salah la, tp masa tu jeling2 je la x de niat nak pasang coz harga mahal kot, tp skang bila dah byk kes curi kat sini memang kena cr kunci yg canggiih skit la

  198. Comment says:

    Itu semua security dari Nissan. Nak buka pintu lain pun kena picit 2 kali baru semua pintu terbuka. Kalau sekali hanya pintu driver je. Kalau pintu tak rapat dah kunci ada kat tempat kunci ada bunyi jam hehehehe…kalau jalan tak turun handbrake pun ada bunyi. Bunyi reverse tu biasalah kan…cuma kena biasakan bunyinya bila undur tu utk tau jarak yang mmg jangan undur lagi. GL mmg tak meter temperature kepanasan air..aku ingat nak cari Racing Monitor yang bleh tgk temperature air, RPM ngan gear. Jenama PIVOT tp rege RM600++. http://www.pivotracing.com/product/RM-07
    Aku sarankan jangan guna meter2 yang kene potong wayar cam Auto Gauge tu. Kalau pernah service kat TCEAS diaorg ada guna meter yang bleh tgk semua sistem GL. Berapa liter minyak dalam tangki pun diaorg bleh tau.

    Jadi kesimpulannya bermesra2lah dengan GL kita utk tau apa yang patut.

    mama@muda
    penutup absorber GL tu mmg takde. air akan bertakung…so langkah jangka pendek letak grease kat nat tu. kalau nak murah + mudah nkorang beli bubur McD yang small potong bahagian bwh mangkuk tu tutupkan kat situ. Settle. Aku dah buat..mmg cun2 je.

  199. kej@m says:

    bro comment, kalo pki pivotracing punye meter,
    bkn ke nnt gear position pada panel meter tu padam..kalo x silp la…
    mama@muda,
    betul ckp bro comment tu..pki mangkuk bubur mac-d jer..untung sikit..
    dpt bubur ngan penutup absorber..hehe..kt kedai pun ade jual dah punutup tu kalo xnk pki mgkuk mc-d tu..

  200. mat says:

    memandangkan ramai yg sembang pasal security GL kita ni. apa kata kita bincang bg detail sbb aku pun kdg2 confuse gak.

    belah driver mmg tak auto lock. tp kalau kita manual lock, lepas ja pusing kunci ke OFF, semua pintu akan aotumatik terbuka. tol? tp kalau belah driver tu kita biar mcm biasa, smpai kunci kena cabut baru semua lock pintu terbuka.
    then satu lg, kalau kita biar kunci dlm keadaan OFF dlm beberapa saat pun, mgkn dlm 10 saat kut. semua lock pintu akan automatik terbuka. tol??
    tu ja yg aku rasa mcm pelik skit sbb jarang alami….tp rasa semua mcm tu kut…

    mr. comment,
    baru2 ni aku pi pam..angin tak masuk sgt pun…mcm dok penuh lg ja…aku kut yg kt pintu tu. 240 kpa kut…lebih kurang tu la…hg dok selatan ka? aku terbaca hari tu mcm hg kata northen….hahaha..ala..yg jmp mr. prez kt penang tu…

  201. mama@muda says:

    tengkiu mr comment + kej@m!
    MC’D ,siap ko aku blasah 2 tapau..hehe..
    pasal GL temperature tu..kalo tak silap saya laa..kalo GL going to high temperature= lampu temperature yg biasa warna biru tu akan bernyala dan bertukar jadi warna merah.. saya dapat ni kat kawan chinese saya,,dia pakai GL gak.rasanya geng MyLC pun ada diskuss pasal ni.. so dun worry lah ye..

    mr Jack,
    berapa rm safety lock yg kat tceas tu……
    saya masih simpan barang2 penunjuk meter yn dekat wira saya dulu …tp sayang laa nk boh kat GL ..bukan aper takut GL tersedu-sendawa-kembung perut.hehe… merana badan nanti

  202. Dean0614 says:

    Akum semue..
    Aku pun pening ngan keta jepun nie….maklum ler sebelum nie dok pakai keta conti jer….tak kacau ker kalau pi tambah accessori cam meter temperature, Timer and alarm system 2 way……bukan nie semua akan void warranty?????Teringin gak nak tambah semua tue tp takut void warranty.
    Cakap pasal TIMER…..elok ker benda nie…aku bab accessori cam nie tak tau sangat….conti punyer car tak pakai….tak sesuai…tue yg tak tau aper…
    kalu TIMER elok pasang kat Ina …aku nak pi pasang…kalau tak silap benda nie murah jer…tul tak bro2 semua?

  203. axmax994 says:

    nk tanya ,panel accond GL malaysia ni boleh convert tak dengan GL Japan? sebab GL japan pakai Panel Digital.cantek tul..

  204. kej@m says:

    dean,
    timer tu nk buat ape..xde fungsi pun kan kt gl kite..

    axmax994,
    xtau la ble masuk ke x..tp kt malaysia ni kan sume ble buat..siapkan je la duitnye…
    kene tggu halfcut masuk la kalo nk psg..huhu..xtau la bile masuk..

  205. Joko says:

    tentang kunci buka unlock sendiri selepas 10 saat tu aku tak pastilah pulak, yg pasti kalau tarik kunci keluar ajer. sebab aku takut nak tinggalkan kunci bila enjin dah dimatikan, takut dia lock sendiri… gayat..he he

    Satu lagi yg aku perasan ada satu suis kecil dihadapan suis tingkap pemandu, juga boleh guna untuk lock atau unlock semua pintu, tekan depan kunci, tekan belakang buka… yg ini pada bila2 masa boleh tekan samada enjin hidup atau mati.

  206. mat says:

    kej@m,
    lepas pintu semua lock, aku try buka pintu belah driver dr luar…boleh je buka…
    hg kata xleh buka kn dr luar pintu driver walau kt dlm belah driver tak lock lepas semua pintu lain dh lock??

  207. kej@m says:

    mat, ko lock sendiri ker, atau die lock sendri lps ko jln…
    kalo ko lock sendri mmg xleh..kene buat lps die lock sendri mse ko dh jln tu..
    kete aku mcm tu..aku dh try dh..
    kengkawan yg lain mcm mne..tetap ble buka jgk ker..

  208. Joko says:

    Kejam,
    Bila keta tengah berjalan, camana nak tau boleh buka dari luar ..ohh buka tingkap.. tapi tak pernah lagi try

  209. kej@m says:

    eh joko, ko jgn bkk pintu tu mase kete tu jgn..ko berenti la dlu..kang jatuh kang aku xnk tanggungjawab tau..
    pastu bru bkk pintu tu dr luar..tp jgn matikan enjin..biar je enjin tu hidup..kalo x, x jd nnt..

  210. Comment says:

    mat
    kebanyakkan pam kat petrol pump dah digital. so kalau kita pam 31psi dan dalam tayar ada 34psi, automatik pam tu reduce angin jadi 31psi. tapi kalau nak pam 31psi pastu angin kurang dari tu baru pam tu masukkan angin. gitulah lebih kurang.

    Dean0614
    kalau nak pasang acc yang berkaitan elektronik jgn ada yang potong wayar. Warranty out nanti. tapi radio asal GL aku mmg dah out warranty sbb aku dah tukar Ayam Brand yang ada DVD.

    Joko
    GL mmg akan unlock semula kalau kita tekan kunci bukan tapi kita tak buka pintu GL. Anggaran ar tu 10 saat. Security ni manalah tau kita tertekan x sengaja, dan mmg x nak buka pintu.

    AMALKAN PEMANDUAN BERHEMAH + BERFORUM SECARA BERHEMAH :-)

  211. mat says:

    kej@m,
    aku buat time keta tgh jalan la…lepas dia lock sendiri…
    tp aku jalan slow la..dlm taman..sambil tu aku buka ikut tingkap..tetap terbuka….

    aku tak puas hati, aku stop..unlock pintu, jalan blk smpai auto lock. then hulur tangan lg utk buka pintu..tetap terbuka la…
    kawan2 lain mcm mana??

    mr. comment,
    ptt tayar sebelah tu aku tgg punya lama tak bunyi2 pam tu…mgkn angin lebih kut…ok la kalau camtu…

    sapa tau function button yg ada lampu merah kecik kt depan tu? time kita lock pintu dia akan nyala sama ngan kt meter. tu utk reset alarm kalau berbunyi tak tentu pasal kn??

  212. Joko says:

    mat,
    itu suis kalau ko tekan , Livina ko akan bertukar jadi Autobot macam tranformer tuh… hee hee

    Actually lampu tu memang akan terkebil2 ajer bila dah tekan remote lock. Selain itu fungsi nya adalah sebagai panic button, maksudnya kalau alarm berbunyi, remote tak leh function, kau masuk kunci dan start enjin lepas tu tekan button tu dia akan padam. Atau pusing kunci sampai semua lampu pada meter menyala pun boleh jugak.

  213. Dean0614 says:

    Joko,
    Hang buat lawak tranfomers….hehehehehe…dok leh tahan kawe….pecah perut weh…

    All,
    Bilo nok arrange TT….?

  214. mat says:

    Joko,
    hahahha….aku dh tekan…betul la mcm hg kata…livina aku tukar jd tranformers…tp dlm mimpi ja la…hahahhaha….

  215. kej@m says:

    aku xtau la mat nape kete ko mcm tu..ke kete aku yg pelik…
    lg 1 aku baru perasan, kalo aku tekan lock pintu tu sendri, then aku try bkk pintu kete, tetap bley bkak gak..
    cume dr luar jer org xleh bkk..aku pun xtau nape jd mcm tu…korg punye sume mmg x same ke ngan aku punye..??..

  216. LEMANTOS says:

    Kejam…keta aku pun sama gak….

  217. kej@m says:

    aku rse, joko ngan mat punye version transformers kot..sbb tu xble kot..haha..

  218. LEMANTOS says:

    KEJAM…
    lupa nak tanye lagi….. brapa harga grill impul depan tu…..

  219. kej@m says:

    harga die kalo x silp dlm 330..kt area sri rampai..
    cbe la ko survey kt sne…kt sne byk gak brg GL..
    aku slalu tgk kt JE auto mart dgn ape enth 1 lg name die..
    yg kompom dua² kedai tu sederet dgn kedai HL(kedai barang elektrik)..

  220. LEMANTOS says:

    tq kejam…

  221. FAUZI B MOHD YUSOF says:

    Saya baru jer booking GL Impul 1.8 keler putih. Dengar banyak problem rasa risau gak. Nak tarik diri dah bayar n loan pun dah lulus. Cam ne yek !!! Tlg beri kekuatan n keyakinan.

  222. mama@muda says:

    mr.fauzi,
    banyak sgt ke poblem tuh,,hehe..
    segala mas alah dapat disetel .dun wori..

    tp yg payah nak dilupakan tuh bab kesedapan memandu GL tu..
    fuh..fuh..tambah lg versi impul .mmg kaw-kaw kornering dia..
    mr fauzi,
    dah dapat GL impul tu,kita tukar keta nak??hehe..
    saya punya baru tinted smalam-air cool platinum- rm900 !
    wahaaa…sejuk mcm dlm opis…

  223. syd says:

    Salam utk semua pemilik GL
    Cuma nak bagitau terutama pada pemilik Impul (GL, Latio, Sylphy) yang guna tayar Dunlop formula D01 205/45 R17.
    Rajin2 check tayar nie terutama sebelah dalam. Tayar nie memang ada rekah (crack) selepas 2/3 bulan pakai.
    Ada org complain kat dunlop, tapi dia org cakap isi agin tak betul.
    Kepada yang baru nak ambil impul model cuba mintak jaminan tayar.

  224. Comment says:

    FAUZI B MOHD YUSOF
    Apa yang dikhuatiri problem GL tu?
    Boleh bagi spesifik skit. Mungkin boleh membantu.

    syd
    tayar versi IMPUL tu mmg problem dari kilang lagi tu rasanya. takkanlah sampai lbh dari seorang yang kena problem tayar crack. perkara ni dah bincang dalam forum MyLC. sape yang terkena tu kalau tak boleh settle gak lapor je kat Tribunal Pengguna. kalau ada budget tukar terus ke 215/45/17 lagi lebar skit. tapi bab angin tayar ni mmg aku check seminggu sekali.

  225. kej@m says:

    ye betul tu..en. fauzi, boleh tolong ceritakan pada kami problem
    yg merisaukan en. fauzi tu. mgkin problem yg en.fauzi dgr tu dari masalah GL yg lama..
    sy dah pakai GL 5bulan. setakat ni belum ade apa² problem lg..

  226. LEMANTOS says:

    En.fauzi betoi kata kejam n comments tu…apa prombermnya….
    ko tanye je diorang ni semua tau kecuali problem nak bayar bulan jer yang susah nak settle

    hehehe…. bg aku aku dah pakai GL 6 bln ni..alhamdulillah…. group aku ada dalam 7 orang .. 4 pakai impul… 3 lagi pakai GL biasa..semua puas hati….
    tarak apa problem..lah…. puas hati ader la….hujung minggu konvoi makan angin….bawak keluarga masing-masing pergi berkelah kat bagan lalang…lagi best..kadang-kadang bujang pun jadi…jgn bawak anak bini…lg best..hehehehe..

    yang pasti bagi aku kan GL no problem…. melainkan kena tipu masa beli…kereta lama tapi dia reset odometer…. yang tu sakit le….

    HIDUP TALIBAN,…….hehehehe

  227. Joko says:

    Yup, aku pun sokong, Livina memang memberikan kepuasan yg jauh berbeza dari keta lain yg pernah aku pakai (tak leh sebut, kang ada yg melatah)..

    Lemantos,
    Bagan lalang punya makan ikan bakar, best wo kat sana… kedai makan nyer pulak atas air laut tepi pantai.. hmm pernah gak berkemah sekeluarga kat sana sambil mancing…

    Fauzi mungkin nak cakap, problem nya bila dah bawak, tak leh nak berenti, sebab best sangat.. macam kdi kata dulu…

  228. LEMANTOS says:

    joko…

    semalam aku dah jumpe gl paling cun gila……..

    depan tu dia kasi rendah dah macam alpard….warne putih……jatuh cinta aku tengoknya….dia parking kat alamanda putrajaya..

    aku tanya tuan dia…kos modified semua..sampai RM18,000.00. tapi dia komplen satu je GL ni…dia cakap GL ni klu bawak tak sedar dah naik 110…..

    dia cakap dia dah kena saman speed trap 7 kali dah melebihi had laju kat jalan kg….dia kata barang-barang assocceries semua dia ambik kat brothers….

    cun….

  229. kej@m says:

    RM18k?…baik beli bende lain dr hbskan duit mcm tu…sikit², aku ble lyn lg..nie smpi 18k…mesti kes duit xtau nk buat ape nie…

  230. LEMANTOS says:

    kejam…

    aku tengok seat dia pun makan RM5,000 ….lain macam aku tengok…..

  231. kej@m says:

    hehe..kalo aku, xde nye..baik aku buat mende lain duit tu…

  232. Joko says:

    Lemantos & Kejam,
    memang ada jenis orang yg camni, ibarat kawen ngan keter, pernah jiran aku dulu, gen2 belum setahun dah masuk sunroof, tukar shaft kat valve doch (tah apa kebenda namanya tu), sport rim pakai Rm4k punya, dan yg terbaru masuk engine Turbo Mitsh 2.0 GSR .. gilos.. ni jenis duit cam air.. Itu baru keter bini dia, keter dia Mitsh turbo Evo 6.5 dan sebijik lagi Honda Civic mayat 98′ punya.. peh! kalu ekzos semua keter ko boleh masuk penumbuk punya.. pom pom ! broom! Itu hari dia cakap dia naik Cameron highland 20 minit ajer sampai atas.. tau2 anak2 dia termuntah kat belakang..

  233. axmax994 says:

    tayar version impul terbaru telah ditukar ke continental saiz sama. semalam g showroom tengok impul version terbaru.

  234. axmax994 says:

    bukan ke tayar impul dah ditukar untuk model baru?

  235. Cybery007 says:

    AS’kum. Sesekali muncul plak. SA kata lusa, hari jmaat dapat GL ku. SA cakap cermin depan xperlu tinted anti pecah, tinted cermin tepi je, betul ke tu? Hang pa semua tinted camna? Ketelusan Cahaya berapa ok? Aku punya GL 1.8 kaler putih n aerokit impul jer. Agak2 tined kaler pa sesuai??? tq.

  236. sir de@n says:

    to mamamuda….
    kenapa mahal sangat ko pasang aircool…aku pasang baru jak 750……di tawau lagi tu…i pasang green gold…sbab..warna kreta twlit grey…..memamg conering bagus tak buang langsung….kat sabah ni banyak slekoh maut….

    mr fauzi…
    masalah apa lah…..klu enjin..ok…mungkin part lain seperti skirting,benda tak ketat….aku pun begitu baru2 nie…ada masalah jgak…skirting tak kuat,pas2 ada mcm tikus2 dalam…pegi jak TCS….ada warenti jgk…free opf charge…itu semua dah settle….jgan risau…beli ko pozi jagan tak beli…

    pasal tayar….tak semua…tayar yang begitu….nasiblah pada siapa yang malang….mungkin angin jgk tak tak betul….klu bawa orang isi 30psi….klu sikit 25 psi pun cukup…klu terlalu keras tak sedap naik…kan GL impul Xsober tu dah bagus….

    yang modifait sampai 18k buat apa…tapi klu dia beli GL biasa…okey lah…tapi tak fully impot jagk….bagus beli impul 1 kali….tak payak buat apa2…

    elo cyber…
    tak ada kena mengena pun….cermin pecah klu pasang tinted…lagi slamat lagi laaa…..pakai air cool…ada jaminan…conform tak kena sama…di jamin oleh JPJ.

  237. Joko says:

    cybery007,
    Bukan tak boleh pakai Tinted anti pecah, boleh tapi yang penting sebenarnya ketelusan cahaya yang boleh masuk tak boleh kurang dari 70%. Tingkap sisi dan belakang 50%. Tapi tingkap sisi row 3 ko boleh bantai gelap sekali pun tak pe. JPJ lulus. Oleh itu tak kira apa jenis tinted pun samada tebal yg kalis pecah, atau yang nipis, yg penting ketelusan cahaya mestilah mengikut had yg dibenarkan.

    Selalunya kedai akan pasang jenis lain yg khas untuk cermin depan sahaja.

  238. kej@m says:

    betul tu ckp joko, yg penting kelulusan jpj jer…
    bg aku, baik pki tinted utk anti pecah sbb cermin depan GL nipis..
    kalo pki tinted biase, kalo pecah kene tinted balikkan..waranty tinted x cover kalo cermin pecahkan..
    so, baik pki yg anti pecah..sekurg²nya, cermin GL tu tahan la sikit…

  239. LEMANTOS says:

    Kejam…..

    ape pendapat ko tentang livina kit ni…….. address kat bawah ni

    http://www.mudah.my/Grand-Livina-kit-3500154.htm

  240. kej@m says:

    lemantos, nie body kit livina yg wane merah tu ke..aku xleh bkk mudah..ofis aku block…
    kalo betul yg merah tu, aku dh penah tgk dah..cantik jgk design die..nmpk grg…
    tp harge die pun cantik..beeila ckp harge die dlm RM3k..

  241. sir de@n says:

    lemantos…..
    tak cantik langsung….bagus body kit ori impul…….bonet tu ok jgk lah….

  242. LEMANTOS says:

    kejam…

    brtul la yang merah tu tp bonet dia ader lubang hidung….

    sir dean

    aku pun tak brapa minat…..jugak …klu minat pun pulusnya besau

  243. Joko says:

    Sir dean,
    Ko ni tak berjiwa sport, itu pasal ko tak nampak dia punya keperkasaan rekabentuk ubahsuai nyer tu. Bagi aku memang nampak garang dan mantap aper. Tapi modal kena lebihlah bro nak buat camtu.

  244. kej@m says:

    design tu kalo sape yg minat sport, mmg ok la..tp utk yg x minat sport punye design, mmg xbape cantik…
    aku lebih minat VIP style..tp sport pun aku minat jgk..

  245. Joko says:

    Kejam,
    Biasanya fesyen sport dgn tampal2 stiker diminati oleh golongan muda bawah 30, utk yg lebih dari tu dia lebih minat konsep VIP atau luxury…

    Tapi kalo pompuan.. penuh dengan teddy bear ngan munga2 gantung sana sini, kengkadang siap langsir lagi atau chair back.. tak caya gi tengok keta Lily ngan achik ..hee hee

  246. kej@m says:

    tp joko..aku pun lom 30 lg nie..tp minat vip style gak…
    agknye lily ngan achik mesti tido dlm kete smbil peluk tedy bear kan mase borg..haha..

  247. Joko says:

    Ka kah kah… mesti penuh air liur basi nyer…

  248. EPUL says:

    kepada Dean0614

    tengah bulan nie impul kuar bro …tak sabar rasanya …

  249. mama@muda says:

    abe din,,
    saya tinted guna hok jenis innotex aircool kat depan, yg sisi murah2 jah..hehhe

    member saya ada tinted gak yg cermin depan pakai air cool, rm170 jaa..dah dia nak yg murah..hehe

    kepada owner “nana’ yg ada anak lelaki@ pompuan aktif, sila hati2 seat yg second row tu kan, engsel dia(kat bawah seat)ada terbonjol sket..kaki boleh terluka dgn cara yg x sngaja..anak ambo dah kena smalam..spec kilang dah cover ngan plastik tp x cukup la plak plastik die..hee

    joko,
    kalo dah ada air liur basi tu senang la…letak ja GPS misti clear peta mesia..saya pun dah ada ni,,kena susu botol anak..ekekeke

  250. sir de@n says:

    joko….
    sory la bro….sapa kata aku tak jiwa sport…….klu spot-spot mcm ala-ala dok kat hutan buat apa….merah …gila…pastu ala2 batman…..agak-agak lah jgk……klu aku tak jiwa spot btak lah aku beli fully impul……tapi yang muda2 yang belum kawin bagus beli latio impul full version….lagi best…..nanti aku send impul aku….simple jak…jgn mcm H!16u. sudah….!!!!

    mama muda…
    okey lah…yang pnting tak panas….abe pakai semua cermin air cool…..tapi klu dah pakai… kena hati2…jgn kasi bdk2 pegang benda keras……calar menyesal…..

    kepada mereka2 yang akan keluarkan impul…..nikmati pamanduan anda….

  251. LEMANTOS says:

    baru ni ader test impuls…tak de beza pun……..aku try speed 185 impul……lenggang sikit…tp livina biasa ok je… yang aku test tu 1.6 punye….1.8 ok kot .

    tapi maner ader orang bawak mpv laju kan……mpv untuk keluarga….selasa lagi….

  252. kej@m says:

    lemantos,
    suspension die mcm mne..lembut ke keras..kalo bandingkan dgn suspension yg biase, keras sgt x..

  253. joko says:

    Sir dean,

    Sorry lah kalau terasa camtu, bagi aku sport ni ada klasifikasi jugak, ada sport ala2 vip/luxury dan ada sport ala2 rally atau dipanggil sport endurance. Jadi untuk jenis sport vip jarang orang buat modi jadi sport endurance dengan stiker dan accs yg penuh satu badan, biasanya lebih tertumpu kepada rim,ekzos dan skirting ajer juga beberapa mod yg boleh nampak kereta jadi lebih mahal seperti tinted, accs dalaman macam audio, lcd, seat dll.

    Untuk jenis sport endurance selain daripada yg diatas mereka akan tambah enjin performance dan kemudian body kit yg nampak garang serta lain dari yg lain. Mungkin ada yg suka bermain dengan lampu yg fancy2 kemudian stiker yang melintang satu body tapi bukan stiker pemandangan atau ikan lumba2 tapi lambang jenama yg hebat2 macam jenama minyak, shock absober dan lain2. Tambahan pulak kalau dah ada club kereta, masing2 akan kongsi idea dan bikin lagi sporty lagi.

    apa2 pun, aku sendiri pun pakai body kit impul gak, cuma rim ngan spring tak lagi lah..aku ada lihat kat TCSC yg fully impul tu memang mengancam woo, rendah ajer, rim dia pun serasi betul ngan body. Tahniahlah anda dapat impul camtu. nanti kalau ada gathering bleh kita tengok keta masing2…

  254. sir de@n says:

    lemontos…
    keluasan body..GL impul sama…cuma enjin jak yang tak sama….1.8 power la sikit…..mcm save minyak….ko buat andaian……badan sama besar…kuasa kurang….enjin…mcm kesian sikit lah….kerja lebih…tiada masalah kalu ko ambik 1.8 pun…cukup duit ka…aku takut ko menyesal je nanti…1.8 ni naik bukit best lah….klu stakat bukit gantang tu no hal….aku ni..daki gunung kinabalu lagi…tinggi lagi dari banjaran titiwangsana…..main overdrive pakai gear 2…no hal…

    kejam…
    suspension… keras sikit lah klu baru2… mungkin lama2…ok tu…dia reduce 20-30% berat…..suspension 2 buat ko stabil bila di slekoh…aku dah tri….slekoh di sabah ni…lagi hebat dari hyway kita….

    joko..
    no hal lah…joko….aku tak kisah sangat…tak ambik hati pun….GL impul tak sesuai racing…..paling best aku tengok…latio impul….baru lah mengacam…tapi klu untuk bergaya….memamg impul lah……tak guna racing2 ni….tak ada faedahnya….lain lah ada penaja….paling best bila kita bawa kreta…lalu jak orang mesti tengok….punya……yang penting ko jaga minyak injen jak……fully impul ada 4 warna jak putih, silver, grey, hitam…..aku punya grey……mana tak dapat… 1 dekad aku kerja….ni 1 dekad plak kena bayar……nak tengok….kreta aku susah sikit lah mungkin dalam email aku bleh kirim….sampai aku habis bayar la aku di tawau ni…

  255. LEMANTOS says:

    sir dean….

    tadi masa balik solat jumaat tadi …aku try bawak GL 1.8 impul member aku punyer….ringan betul enjin dia…lembut gitu….
    aku pakai 1.6 je…..

  256. comment says:

    lemantos
    nape tak caya ke…
    mmg ar 1.8 mcm tu…
    kalau kat highway x sedar lajak dah 140km/j ke atas..
    FC mmg jimat..aku pakai 17″ 215/45/17 pun still dapat 14.8 sen kat highway..
    aku test dari JB ke KL hari tu…speed 140km/j ke atas maintain..

  257. comment says:

    opsss..14.8 sen satu km purata…

  258. kej@m says:

    lemantos,
    baru terasa kesedapan bwk 1.8 kan..
    lyn kan bwk 1.8..hehe…tu yg slalu xsedr tu dh laju…hehe..

  259. joko says:

    Grand Livina setakat ini belum pernah mengecewakan penggunanya, memang amat memikat sesiapa sahaja yg memandunya.. caya lah Nissan…

  260. mak budak says:

    aku punya GL 1.8…enjin memang senyap…kekadang tersalah 2 kali nak idupkan enjin…krek..krek bunyiknya…..tekan minyak pun terasa ringan n lembut…kadang2 melayang-layang di awangan rsnya…memang bangga siok la dengan GL aku punya nih…hehe……….

  261. joko says:

    Jeles nyer aku.. aku munya 1.6 jer.. tapi itu pun dah cukup memuaskan… syukur alhamdulillah..

  262. kej@m says:

    ala joko..1.6 ke 1.8 ker sme je…bwk lebih 110 kene saman gak..tul x…
    hmm..jap lg nk balik dah..lmbt tul nk kul 6..

  263. sir de@n says:

    dah beli kan……apa bleh buat……teruskan jak……tret in lah….ambik 1.8 balik…kekekekeek……..

    mak budak….
    mula2 memang begitu…..pringatan ..stat injin tgu lampu biru padam….terutama sebelah pagi lah….kasi panas betul2 enjin……timing 800 rpm….bila pg servis kasi tau jang usik timing……

  264. mama@muda says:

    abe Din,
    stakat pemerhatian hari ini, rpm GL 1.6 saya dok main 1k rpm jer masa idle..yg manual nyer ni..
    normal ker tu…
    yg mas joko punya brapa rpm masa GL dol idle ?

  265. sir de@n says:

    mama muda……
    klu….buka ekon…..normal lah tu…..spatutnya 800-900 rpm jak….klu buka ekon pun mcm tu kira bagus lah….timingnya slow….asalkan enjin tak tersedu-sedu sudah lah…..tgk eksos nya…klu tak tembak-tembak kira ok lah….boooooo…..bukan booo…boooo..boooooo

  266. Dean0614 says:

    Bro semua….
    Aku baru p tint aku punyer Ina….kena RM 520…?????Gaaru kepala gak….aku punyer spek 70-30……
    Jenama tah pe benda…..tauke tu kata made in USA…aku bedal jer…

  267. sir de@n says:

    ok….lah tu……yang mahal sekarang………air cool……800 lebih……tu pun dah di kasi diskaun…..kalu tidak dekat ribu jak ooooo….
    air cool pun made in usa jgk….mungkin ko punya tu …… us cool….yang penting tak kena saman….tak panas dalam kereta….

  268. Joko says:

    Dean0614,
    Aku sangsi sikit kalau murah sangat takut harapkan gelap ajer, tapi ketahanan haba kurang, kalau nak uji cuba ko bawak jalan masa matahari terik dan berhenti kat tepi jalan dlm 5 minit, kau rasa lengan tu pijar ke tak.? Kalau tidak okey lah tu.. kalau pijar, maknanya kena tambah selapis lagilah.

    Mama muda,
    RPM kereta dlm keadaan idle dan enjin dah hangat biasanya memang 800 ke 900. Biasanya engin ada auto perhangat enjin, maknanya kalau baru start awal pagi, dia akan tinggi sikit sehingga dah warm barulah dia turun balik. Keta GL kalau masa sejuk indicator temperature nyala warna biru.

  269. kej@m says:

    bukan ker kalo idle rpm die dlm 600-700 jer…
    aku punye slalu mcm tu..kecuali kalo enjin sejuk la..mmg tggi sket..

  270. LEMANTOS says:

    kawan–kawan….jangan kelam kabut pasal rpm tu…..masa service korang tak suruh dia tune ke…… sapa yang pakai keta untuk service 20000 dia akan tune balik…..klu sebelum 20000 tu dia tak tune lagi…jngan lebih rpm1000 klu enjin dah panas…….itu mungkin tune timing tak betul

  271. LEMANTOS says:

    kejamm……..

    jangan kurang rpm 500….. klu tidak enjin gegar daa…..sayang le keta baru enjin gegar

  272. kej@m says:

    aku punye dh tune balik dh..mse 2nd service mekanik tu tunekan balik…tu yg rendh je tu rpm die..

  273. sir de@n says:

    alo…semua……
    pasal rpm….jgn risau…..bila enjin padah panas….indikator biru akan padam…..rpm 800-900 termasuk ekon pasang…..kalu baru pakai dalam 2,3 buln tak ada masalah tu…….klu <500 rpm bukan saja enjin kreta bergegar….motor pun begegar….

    haaaa… c mamamuda bagus.. dah paham…..pasal rpm….

  274. LEMANTOS says:

    tak sabor nak tunggu bulan depan…dapat bonus……….yippy…….raya ni ina aku bergaya abis…….

  275. mak budak says:

    bonus..? ko kijer swasta ke govm..? dgr org kijer govm. takde bonus tahun nih…dh byk budget utk H1N1…..

  276. LEMANTOS says:

    aku swasta………. tak tau la pulak cita pasal gomen tu……… betul aku pun risau pasal H!N! ni…risau anak-anak kat sekolah

  277. kej@m says:

    ko keje ape lemantos…

  278. LEMANTOS says:

    sr. doc cont. kat KL……

    ko duduk kat johor ke kejam

  279. kej@m says:

    hari nie aku still kt kl lg..tp esok aku pindah johor…ko kt mne..

  280. LEMANTOS says:

    aku duduk kat putrajaya…..keje kat KLCC

  281. kej@m says:

    ko keje kt petronas ker…

  282. LEMANTOS says:

    company aku anak syarikat petronas

  283. kej@m says:

    oo..kire kite same line la…skali dgn beeila..

  284. LEMANTOS says:

    ooooo…
    ko keje kat maner…..

    beila keje kat maner

  285. Cybery007 says:

    Assalamualaikum n kabare?
    Saya baru 1 minggu guna GL, diri sendiri,wife n anak smua sronok n puas hati dgn keselesaan n enjinnya.
    Cuma musykil, rpm saya semasa tgh bawa 2000.. camna tu, ok ke tak ok… guna baru 600km setakat ini.
    satu lagi, mana satu meter km yang mana betul… bhgian atas ke bwh dia, lebih kurangnya meter dia…

  286. comment says:

    Cybery007
    S E L A M A T berGL….
    RPM kenderaan akan naik apabila bergerak mengikut kelajuan. Namun begitu jika bergerak 140km/j pun RPM GL masih dalam anggaran 3000 +-.
    Bagi angka digital bahagian atas menunjukkan jarak keseluruhan GL dah bergerak.
    Bahagian bawah mengikut trip kita. Ada 2 trip yang boleh kita setkan, set A dan set B.
    Untuk maklumat lanjut boleh rujuk buku manual.

  287. Dean0614 says:

    Fuh…x layan kawe…..semue anak buah petronas punyer geng…..patut ler ……

    Geng MyLC Northen Konvoi merdeka hari nie….kalau x silap 25 buah pi….aku x leh ikut…..keadaan x mengizinkan….

    GL aku dah nak masuk 6k kilometer……ingat hujung bulan nie kena pi servis…..reset ecu buat masa bila bro2 semue…?
    Biasa nyer servis 2nd time depa buat aper yek?

  288. kaslim says:

    bawak GL n ie sama rasa bawak Serena.. sama aje.. tekan tak rasa.. tahu..tahu dan 130….
    cuma rasa tinggi sikit GL nie…. so far puas hati….. baru pakai seminggu… nak tukar rim 17″ impul jepun… tapi dalam kontena lagi.. hopefully ringan lah rim impul ori nie… nak tukar rim taiwan maybe berat …

  289. rai.ginola says:

    Salam sume,

    saya ni tgh usha GL la ni.. mayb angkat 1.6 je… cuma nak tanya fuel consumption for long distance… 1.6 ok tak? kalau 1.8 lak? KL-Mersing-Kota Bharu-KL… please advice.. heheh terima kasih…

  290. joko says:

    Cybery,
    ada dua, satu utk komulatif atau jumlah keseluruhan perjelanan, satu lagi kita boleh reset ’0′ balik untuk sukat trip baru… cuba tekan butang kat meter tu lama2 dia akan reset yg bawah tu jadi 0 balik.

  291. Bravo68 says:

    Salam semua, sesekali masuk dalam forum ni ok gak. Nak tanya kalau ada sesiapa yang tahu berkenaan seat bahagian penumpang, boleh ke di lipat sampai habis. Yang ketiga tu tak ada masalah. Saya cuba buat tapi tak boleh, tapi saya tengok dalam blog hari, boleh plak lipat sampai habis. Ada sesiapa boleh bantu.

  292. comment says:

    Bravo68
    Boleh..cabut dulu headrest tempat duduk bahagian penumpang tgh tu. Tarik bahagian tempat duduk bahgian bawah ke depan. Tempat sandar tu tarik gak biar terbaring. Rasanya dalam buku manual ada tu.

  293. kej@m says:

    salam sume..
    bravo68,cbut head rest, pastu tarik tali yg ade kt tempt duduk tu..
    nnt baru ble baringkan sampai hbs..

  294. Cybery007 says:

    askum kawan2,
    Askum, kwn2 lain yg tahu
    1. saya dah masukkan DVD monitor touch screen jenama Ape** skali radio n reverse camera. Tapi masalahnya radio langsung xdpt pastu, knapa ek? kat The Brothers Ipoh ler…pasang 2 jam baru siap. Wireman to join reverse di lampu blkg n guna penstabil arus dekat radio.. Lastnya, rasa GL macam kurang best masa bawa… knapa yek? Siapa yg berpengalaman blh bgtahu….

    2.Kalau tak masuk reverse n dvd rasa tak lengkap plak.. bila psg timbul masalah lain. Tp harap2 enjin elektonik x kacau…

    3. Korang psg pedal lock yg join ngan enjin tu jenama apa yek?

    Reply

  295. joko says:

    Cybery007,
    Dia tarik power dari penstabil tu ker,.. kenapa dia tak buat satu wire power, fresh dari bateri dengan fius sekali.
    rasa aku penstabil radio itu guna untuk cegah/filter gangguan karen kepada gelombang radio…itu pasal radio ko tak bunyi langsung. Satu lagi GL punya sistem ariel tak kuat utk tarik gelombang radio, kalau diganggu lagilah kaput terus..

  296. joko says:

    Cybery007,
    Ko dah dapat cari penyelesaian masalah radio ko tak bunyi lum ? Boleh share kat sini ..

  297. LEMANTOS says:

    aku baru je nak tukar dvd kat GL tu……risau je bile cyber2007 cakap susah nak dapat line radio tu…….

    cyber punye kes tu …aku ingat tukang pasang tak join cable kot…..kot le

  298. comment says:

    Aku dah tukar radio ni yang ada DVD. Soket arial asal dgn radio DVD yang aku beli tak sama. Diaorg potong yang lama tukar soket yang bleh masuk kat radio skang. Arial GL mmg kurang tangkap gelombang radio, sama ada yang asal atau yang ditukar. Masuk basement parking atau kawasan kurang signal je mmg out penerimaannya. Kalau yang jenama braded mungkin baik kot penerimaan gelombang radio tu. Aku pakai yang ikut budget aku je, lagipun aku x brp hardcore dgn sistem radio ni. Asal bleh dgr oklah. Kalau signal x dapat langsung kena check ar diaorg sambung x ke arial penerimaan gelombang.

  299. EPUL says:

    salam semua

    kat mana nk buat Leather Seat yg murah sket ….kalau area kl la

  300. Deli says:

    leather seat murah kt bndr baru ampang berdekatan tabung haji. 1/2 leather baru rm1k je. ade mamat gl dh bikin sana. itu kede accors.

  301. cybery007 says:

    Assalamualaikum semua.
    DVD player jenama Ape** tu dah 3 kali saya baiki n ke kedai The Bro kat Ipoh. Harga dlm 900 lebih skali upah .Masalah terbaru adalah radio xleh dan eject button x berfungsi. Wife pun dah boring ulang alik repair… peliknya bila sampai kedai, wireman buat terus ok plak..Tp bila blk rumah di Hgway ke K.Kangsar x jd langsung.

    Last skali, tukar ke branded Pioneer… kualiti sound lagi baik,cantik n gambar pun ok, tp radio stay xleh.. guna jer la, asalkan anak dpt tgok CD. Harga dalam 2k.

  302. cybery007 says:

    Pekerja kat The BRo tu bgtahu bila ke kedai tu nanti boleh masukkn booster utk clearkan radio… tgok la kalau rasa perlu nanti…

  303. EPUL says:

    kedai tu berhadapan ngan rhb ke bro ke ….tima kasih …

  304. Lara says:

    Asskum semua..sy mmg plan nak tukar keta baru..slalu berangan nak pakai civic baru tp x mampu lagi..ingat nak pakai mpv lak..tgk grand livina boleh laa..tp xde la xcited sgt coz x bape kenan gril depan tu..tp bila tgk yg impul nyer fullamak jatuh centa pndang pertama..harga mmg mahal tp still murah dr civic..agak2 ok ke kalau sy amek satu?tp interest rate skang bape ek?klu amek yg biasa leh ke mekap cam impul tu n bape anggaran kosnya?thanx bro sume..

  305. EPUL says:

    boleh ambik gl biasa ..nanti beli je la areokit impulnya…itu hari tanya kalau ambik aerokit impul seribu lebih la …

  306. zul says:

    hai En/Cik Lara….ambik le Grand Livina tu,saya cadangkan 1.8cc punye.saya skrng masih pakai Honda City idsi lagi.proses trade-in saya dgn livina 1.8 sedang di uruskan.saya pilih full skirting impul,cuma impul rim(17″) & leather seat tak ambil.kira2 nak cari sendiri di kedai rim,boleh pilih yg mana kita suka.a/v sistem saya pakai yg lama masih,cuma mungkin nak tambah satu lg LCD skrin utk penumpang belakang.lgpun,nak raya ni perlu duit le…nak ambil full spec punkena lg tambah deposit.anyway….arios

  307. Deli says:

    stndrd Interest 3.5 dmuamlt kureng ckit: klu ful loan 7 thn leh 2.89 klu 8-9thn 3.1 – 3.3je. atau ko leh tye kt nisan credit bpe die kasi. aku ngan muamlt leh 3.2 bln ni le.

  308. sir de@n says:

    helloooooo….
    lama dah aku tak masuk….. chat dalam nii….ada apa masalah……masalah aku satu je….skiting…..getahnya dah longgar….pg tcs pun…dia buat pun tak ok….kena cari pakar yang pasang skriting….

    halo cik maja_lara…..ambik jak…..jagan pikir2…..lagi best gila impul…..sejak aku beli…mcm ramai plak yang dah ambil…. yang tak mampu tu…pakai…aerokit iompul pun jadi lah….pasal interst…semuanya standart….3.5…..selagi kereta malaysia keluar…..tak akan turun lah…interest kreta impot…

    selamat berpuasa………………

  309. Lara says:

    Thanx sume..jumaat baru ni sempat la gi showroom nissan..interest plg rndh muamalat 3.1% utk 9 thn..plan nak beli yg biasa je mcm yg epul ckp..tp nak amek skali aerokit impul seribu lebih after 50% diskaun..diorg tgh promo kot..apapun kena ikut kemampuan..nak beli complete alamatnya keta wat hiasan je coz da xde duit nak tuang minyak..lain la sir de@n..hehe..en zul..i’m cik lara k..not en..huhu..slmt berpuasa semua!!

  310. sir de@n says:

    TO…LARA….
    saya pun tak ada duit jgk….dah keje 10 thun baru dpt beli……hidup sekali…apa guna gaji kita kerja klu hajat d pendam……interest saya 3.5…lagi banyak…bayar muka 16k pun bulan2…1145….kalu gaji 2500 bleh pakai…klu tak kawin lagi…lagi lah…bleh pakai…minyak safe…seminggu 70 ringgit jak….klu naik hiway lagi jimat….klu beli yang biasa pun ok..jgk….bikin pelan2…..saya ni malas nak fikir bikin balik…..impul 2…dia punya gift pun dah 12 ribu…tolak balik…dapat harga asal jgk……klu pakai impul..tak payah mekap dah….trus xcerkutif…..klu cewek yang bawak…pasti ada orang pandang…

  311. Deli says:

    Klau amik ins amik sekali ins MTRA (tuk cover loan bnk… ko mati ke org umah xyah byr apepe, kete tu bnk stlekan..) n tambah RM150 tuk cermin (pecah leh claim). Takaful Malaysia ad wat MRTA hok lain dok pernah tnye. Sye loan Muamlt 3.2% tuk RM54k 9thn MRTA kene RM1249.60 je. IsnyaAllah mingu depan dpt kate SA. Nak join club camne

  312. Lara says:

    btol tu sir@dean..saya setuju sgt2..klu mampu watpe pendam2 kan..hehe..smlm dah htr sume doc salesman trs tanya nak pakai keta cepat tak?klu nak hjg mggu ni dah bley kuar..xpressnya..sy pon byr muka 16k..tp bulan2 rm888..tu pon da rasa mahal giler..klu ada rezki beraya ngan GL la thn ni..hehe

  313. zul says:

    en comment,berapa fuel consomption u punya 1.8 GL?

  314. comment says:

    bro zul
    Aku punya GL skang dah guna rim 17″ tayar 215/45/17 purata 15sen 1 km/j +- kawasan bandar dgn RON95 skang ni. Balik raya nanti yang ujilari long distance lak. Kalau tayar standard lagi kurang dari FC yang ini.

  315. comment says:

    Skag dah guna rim 17″ =tayar 215/45/17 satu km dalam bandar dapat 15 sen +- lebih kurang. Kalau guna rim + tayar asal lagi rendah FCnya.

  316. zul says:

    hi bro Comment,kira 15cent/km jimat lah…kalau 1.6 GL,brapa pula ya?ada sesiapa boleh bg ckit komen.tapi ada juga kwn dsini yg pakai 1.6,sbulan dlm $250 utk petrol,lg hari2 hantar/anak sekolah,ok jg lah..kalau 1.8 lg lah jimat..anyway,kpd ownr GL..salam aidilfitri dari saya.tq(Labuan)

  317. comment says:

    zul..
    x pasti lak GL 1.6.
    Tapi 1.6 + 1.8 still jimat dgn perjalanan hari2
    skang ngah nak cari Kelisa utk lebih jimat huhuhuhu..:-

  318. wsm says:

    salam…kwn nak tanya skit,kat leh dpt grill depan impul GL yang murah dlm rm500 -rm400?

  319. zul says:

    bro Comment…anyway,thanks 4′ur respond.i’m still waiting my loan approval today.if approve,i’m still in this wbside,if not,what to do…maybe nxt yr

  320. sir dean says:

    mana ada bro….klu yang ori…rm 800 lah….oder jak dengan tan chong motor

  321. sir dean says:

    ha…..CIK LARA……
    macam mana..kereta dah keluar ka…..ambik impul jgak ka…….1.6 ka 1.8…..napa bulan2 888.ni mesti ambik 1.6 kan….apa2 pun boleh asalkan…impul….slamat mendrive….hati-hati di jalan raya….klu apa2 terjadi…awak tu blum kawin lagi….kekekekek

  322. sir dean says:

    woi…..bro lebar gila…ko punya tayar….ko punya kreta impul ka……mcm tak sesuai plak…aku yang tayar ori dari kilang pun nampak macam besar …..macam mana dengan drive ok ka…..takut nanti rosak shaf stering…tak padan dengan tayar…cepat rosak bearing…
    bagus jgak ko cuba….kurang ada pengalaman…..bahan ujian lah dikatakan….

  323. comment says:

    Zul
    FC 1.6 tak pasti lak..
    Kena tanya yg guna GL 1.6 nampaknya…
    FC bergantung kpd cara pemanduan, keadaan trafik, muatan, town + long distance selain spec GL yang dah ditukar terutama tayar dan rim. Kalau masuk 17″ mmg beza ngan standard.

  324. EPUL says:

    wsm masuk sini http://www.mylivina.com kalu nk cari grill impul

  325. mail says:

    ron95 agak mengecewakan dan tidak jimat pada livina 1.8.rm90 ron95 shell=300km aje

  326. alang says:

    salam raya i malaysia..
    i punya fuel consumption 1.6M standard bodykit impul.setakat ni ok kot.performence mantain line kanan h/way PLUS..bukit kat perak layan jer..minyak ron 95 isi RM50 boleh pergi +-450km.

  327. kaslim says:

    kalau pakai 215/45/17 .. kereta lebih stabil.. berbanding standard yang agak goyang… saya pakai memang comfort…. tayar lebar kurang gegar.. nak test cara mudah… cy=uba gioyangkan kereta standard dengan kereta yang dah masuk rim 17 215 45.. sure banyak beza…

    minyak ada sikit beza.. tapi lebih kurang aje…. dulu pernah test KL-kuantan rim 15 standard.. pecut sampai 180… minyak rm32.. baru-nie test dari tempat yang sama…. rim 17 pecut just 140.. minyak rm28.. pakai ron 95..

    1.8 ron 95 minyak rm70 boleh pergi 440 – 480km… dulu masa ron 97 lebih sikit leh cecah ke 500km

  328. mail says:

    aku kini guna ron97,barulah pick up dan lebih jimat berbanding ron95.aku harap banyak stesen jual ron 97.kenapa promosi berlebihan ron95.sedangkan hasilnya hampir sama ron92.seolah olah rakyat malaysia dianggap bodoh untuk menerima ron95.terbukti ron 95 tidak sesuai untuk kereta 1.5 auto keatas.cuba kawan2 check apabila menggunakan ron95 berbanding ron97.

  329. Lara says:

    xde rezki la nak pakai GL..mcm2 dugaan..kena tipu ngan SA psl trade in keta lama..nsb baik cepat trace n booking hangus pun rm100 jek..skang pakai vios trd..besh giler jgk la..hehe…beli ngan kwn jd SA..xde can nak tipu..kengkawan laen pon kata lg sesuai pakai vios dr GL (sbb still singe)..apapun dua2 keta ni besh..salam Aidilfitri wat sume!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>