• Malaysia modified car magazine. Daily car spec sales promotion news.

NEW PROTON SAGA SPECIAL EDITION – SAGA SE PHOTOS, SPECIFICATIONS & PRICES > SPECIAL ABOUT SAGA SE.

proton saga se saga special edition new proton model

NEW PROTON SAGA SPECIAL EDITION PHOTOS, SPECIFICATIONS & PRICES > SPECIAL ABOUT SAGA SE.

PROTON already launched a special edition of its Frost & Sullivan’s Best Model of the year 2009, the SAGA Special Edition which features new enhancements on 8 July 2009. Special about Saga SE? Lets take a look. Is it so special? For us, it is looks like a Saga with set of bodykits.

proton saga se saga special edition new proton model 8

Our Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak launched the Proton SAGA SE, a premium and sporty variant to the existing model and also Proton Exora manual edition in the Felda Settlers day or Hari Peneroka celebrations at Felda Labis.The pepole who live in Felda Labis are so lucky because they can see the the new model in front of them.

As a premium variant of one of PROTON’s cheapest cars, the Proton SAGA SE boasts a new interior finishing complete with leather seats, door trims, a leather wrapped steering wheel, pearl white meter panel finishing and a CD player with MP3 capability.

For the engine, the new Proton Saga SE still using the 1.3 liter Campro IAFM engine that is found in the rest of the Saga BLM.Except for the 1.6 for the taxi.The SAGA SE is estimated to be sold at RM43,000 for manual and RM45,500 for the automatic variants respectively. It is now available for booking for RM500, but the cars will only however be available for sale at all Proton Edar and EON showrooms from the 15th of August 2009 onwards.

proton saga se saga special edition new proton model 7 500x375

From our point of view, Proton should make the exhaust of the Saga SE visible. Maybe they can add the double chrome exhaust at the two holes.

So, what is the special about Proton Saga SE? Below are the details that will make you see it clearly.Proton should put more enhancements to make it to be more special right?

- Two colours offered – brilliant red or solid white handsomely dressed up with stylish black finishing roof top.
- A new front grille with black finish.
- New front, rear and side skirts.
- Leather seats, door trim and wrapped steering wheel.
- Dark chrome air-conditioning vents.
- Pearl white meter panel finishing.
- CD player with MP3 support.

Product enhancements are a continuous process in PROTON to offer more value to their customers. The launch of the new SAGA SE is aimed to excite new buyers and make them view the car as their first choice. They also said that the new SAGA SE was targeted to the youngsters who want to be different.

proton saga se saga special edition new proton model 6 500x375

You can see the Pearl White meter panel finishing.

proton saga se saga special edition new proton model 2 374x500

Gear knob with the “red dot”. If they put more red colour like the Proton Wira SE, maybe the Proton Saga SE will looks  more aggresive.

proton saga se saga special edition new proton model 5 500x375

proton saga se saga special edition new proton model 4 500x324

Maybe our style in modify the Proton Saga BLM is more better.You can view it by click the link below.

PIMP MY RIDE : KDI STYLE MODIFIED CAR

http://kereta.info/pimp-my-ride-kdi-style-modified-car/

ABOUT PROTON SAGA BLM.

Proton SAGA is made for you for every journey. Elegant design, fuel-saving next-generation engine, and many more innovative features make in the best in its class.Like the very first edition, the SAGA is built for the people.With a longer and wider body plus extended overall length, the SAGA offers the best cabin space in its class, not to mention a grand 413 litre boot capacity.It is Equipped with the 1.3 liter Campro IAFM engine or Integrated Air Fuel Module technology. A new air intake system, it helps the engine “breathe” better at any speed to provide greater fuel efficiency and performance.

Recently, before the launched of Proton Saga SE, Proton had launched the Saga BLM 1.6 Campro DOHC for limited time or so called Limited Edition.The price for it was RM39,000 for solid and Manual Transmission.The Saga BLM 1.6 Campro DOHC originally made for the taxi.Only one colour available which is Chili Red Colour.

(Click the link below to view it again)
http://kereta.info/proton-new-saga-blm-16-litre-campro-iafm-limited-edition-saga-baru-versi-1600cc/

#UPDATE#

IT WILL BE BETTER IF PROTON CAN TURN THE PROTON SAGA RED CONCEPT INTO REALITY.YOUR OPINION?

proton saga red 1 500x314

The front of RED Saga is different with the SAGA SE.

proton saga red 3 500x358

Interior wise, which one is beautiful?

proton saga red 2 499x364

RED SAGA CONCEPT, See the different with the Saga SE.

iz

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

393 Responses

  1. eriz says:

    akhirnya….kluar gak saga se nih…

  2. mat says:

    tk nmpk spesel mana sgt pun.. alahai… kalo dia bg skirting mcm saga putih KDI kan lawa lagi… kalo SE ni bg tail lamp LED kan baru la kira spesel… ni mcm biasa je nmpknya… alahai.. napa la buat cmni…

  3. kej@m says:

    cantiknye…rim cantik..tp kurg besar jer…
    hmm…tgk kaler die, terigt kt kete lame..
    konon² nk tembak kaler tu…sampai jual tak tembak pun…

  4. eriz says:

    bagi aku kira saga se ni kemas sikit la…boleh tahan lagi2 kaler dia…

  5. diegienismo says:

    Everything ok good job..proton cant do to much bcoz price could be more. So for me it not to bad..leather seat/stearing/gear knob/paddle/meterpanel/some body kit all done well.

    Just quality of material still not satisfy.

  6. Lily says:

    SE..Erk!nmpk dpn cun,tp blakang biase..
    RED ni ly suka..tp yg ini pun jual ke?
    Ly rse bg spe yg suka mod,baik bli yg biase then buat ikut idea sndri.Lbh jmt rsanya cz hrga SE beza 3k stengah..Tp..Kalo bli siap yg SE ni xpyh nk mod2 lg.Sesuai 4 ladies..Yela,nk mod pun kne pndai gak.Kang slh lg buruk dibuatnya,lg 1 psl hrga aksesori..kne pndai cr tmpat,slh tmpat kne hntam mhal2 naya je..

  7. iz says:

    Lily..
    Yang RED tu cume concept car.. tp Proton da bwk sana sini and show kat orang ramai.. kalau Saga SE ni macam Saga RED tu kan best..beli2 da xpyh modify..da mantap da…

  8. awg1031 says:

    biasa la tu, kete2 SE kt mlysia memang byk mekap luar jek..kelisa, myvi, etc..vios trd tu pun mekap aje, ingt ade kacau enjin ke ape..so, no komen

    tapi aku sgt suka kt saga RED..apesal la xkuarkn base on yg tu aje..just aku xske leather RED tu jela.haha..

  9. Jxx707 says:

    i think not really special la. cuma x serupa dgn yg biasa. sorry to say, to me, not worth buying it. better beli m-line or b-line biasa je then mod sdr.
    tp kalau red saga tu….ngam! aku pun nak

  10. g-mie says:

    i think, SAGA R.E.D tu patut jadi SAGA SE.. sbb mmg nmpk special..

  11. Joko says:

    Cuma yg merah tu apesal spoiler belakang dia kaler putih, macam tak siap aje..

  12. Comment says:

    Aku klau ada rezeki nak jg layan Saga ni. Tapi rasanya amik yang biasa je tapi AT lah. Maklumlah bukan nak merempit…utk bersantai2 je. Lepas tu ada budget leh modifikasi sendiri. Walau aku tak pakai Proton sekarang ni tapi aku minat juga kat Saga ni. Model Saga ni aku rasa akan bertahan lama. Simple + mantap. Harga pun ok, tapi interest bank je yang aku tak berkenan.

  13. kej@m says:

    joko, tu namenye design..bkn x siap..tp trend skrg..hehe..
    kalo ko tgk byk jgk yg buat mcm tu…aku dlu buat mcm tu jgk..wane hitam..tp bukan sbb trend la..
    tp sbb mls nk g cat..haha…

  14. Joko says:

    Kejam,
    Dlm erti kata lain tak siap lagi lah tu..hee he

    Tapi kalau dapat tinggi lagi dan siap ada lampu break ketiga pun lagi cun .. kemudian tambah shark fin kat sisi depan.. pehh!

  15. mr.eims says:

    saga red looks nicer.
    nothing much special.
    feel kind of a waste to me.
    proton..what r u thinking..?? =|

    another point. why some good models such as satria GTI, old satria R3, Waja 1.8, saga 1.6, they only produce for limited unit only.??
    wtf.

  16. Joko says:

    Limited..? sebab limited budget kot..? Atau model2 tu terlalu bagus dan tahan lama, nanti pembeli akan pakai lama2 tak nak tukar yg baru kot… my 10cents..

    Last time proton hapuskira kan inventori untuk part2 model yg tak laku atau tak habis dipasang sampai menyebabkan kerugian dalam penyata akaun … so faham2 aje lah.

  17. mel says:

    AKU NAK BELI………..

  18. mike SZT UTM skudai says:

    ceq rasa la…setelah dk pikiaq smlm,smbil2 mnum kopi panaih,
    ad btol jgk ckp si lily tu..
    tp ikut hgpala cana..bab2 mod ni,kreativit s/dri..
    tp ceq prrrefer RED dr SE

  19. mike SZT UTM skudai says:

    1 ja ceq x puah ati psl proton ni
    x kirala depa bt kluaq keta apa pn,QUALITY jengey
    bruk bebenor..ceq mmg x ske proton
    baik ceq smbung bln2 honda civic ceq drpd proton bruk

  20. honey says:

    haiz..kecewa

  21. honey says:

    memang tiada apa yang spesel pun.. memang kecewa.. mana kereta yang betul2 umph?

  22. Joko says:

    Honey,

    Kira okey lah tu.. nak special camana lagi. Bagi aku BLM ni comei aper, enjin pun power dan ringan ajer. sesuai untuk mereka yg berkemampuan sederhana. Service pun okey, defect sana sini lepas dua tiga tahun tu standard lah. Harga pun kecil ajer.

  23. honey says:

    i expect somethg more special when its written saga SE.. thats wat i mean , bro

  24. adung says:

    bdoh pnye mike tson.pg jahanam honda ko!skrng tngah cter psal saga se bdoh

  25. diegienismo says:

    EASY dude EASY…lets forum as per title..there is no good or worse here..

  26. art deep says:

    kire ok la tu…
    kpd mike SZT UTM skudai…
    saga ni utk org yg b’pendapatan sderhana ok pe….
    asik nk support honda je… made in jepun….
    bkan sme org mampu pakai…
    support la proton made in mlaysia ni plak…
    jepun wat keta dulu pn bkan trus bgus…
    tp sbb rakyat d’org support trus..
    mne bleh smekan brg RM 30K dgn honda EK yg second pn dh dkt RM40k…
    haiya…. paiyah…

  27. LOceng says:

    salam, aku dah pakai blm nih.. hurm…. SE ok laa jgk tak ketara sgt diaorg buat… tak ader laa kecewa sgt pakai yg biasa cuma harga jgn mahal sgt hehe…. aku geram meter dgn seat hur hur hur……

  28. ayieazz says:

    pehh SE cun…RED Saga lagi cun!! apsal tk jual je red saga tuh??

    nk tnya sket…kalu aku ankat m-line…mhal and bleh ke nk convert jadi red saga?

  29. ayieazz says:

    pehh SE cun…RED Saga lagi cun!! apsal tk jual je red saga tuh??

    nk tnya sket…kalu aku ankat m-line…mhal and bleh ke nk convert jadi red saga?

  30. mijiey says:

    sayang gler x tunggu saga SE kuar sebab baru jerk ambik saga BLM full spek…sdey2..sob..sob…sob…

  31. Den says:

    RED tu best gila tak payah nak buat apa2 dah. Kalau masuk enjin 1.6 atu 1.8 la cun

  32. anak malaysia says:

    Kereta proton tak de qualiti. Dulu saya guna proton Waja. asyik banyak repair walaupun kereta baru. Coil rosak, radiator bocor, pum rosak, tingkap ro sak (power window). Kereta lama mcm Nissan sunny, Toyota corolla lama, malah Morris Minor lebih berkualiti dari proton. I dah rugi banyak amat sangat dari pembelian proton waja. Not worth for money.

  33. Joko says:

    Anak Malaysia,

    Kadang2 tak semua orang bernasib baik, dapat kereta yg tak banyak ragam, tak kira apa kereta pun. Kadang2 bengkel yg kita hantar repair pun ada strategi nyer juga untuk memastikan kita kunjung selalu.

    Pengalaman aku (Waja Campro) pernah aku hantar bengkel (sebelah bulatan Jln Lok Yew) untuk buat balancing dan alignment tayar. Bengkel ini dah jadi panel aku, ape2 hal aku akan hantar kesana. Lepas siap adjust, sorang mekanik dia yg muda (budak baru) pun test drive keta aku kejalan utama. Dia punya enjut kereta aku dah macam Van Diesel dalam cerita Fast drift, kecut2 perut aku tengok dari bengkel (Taukeh dia geleng kepala gak). dalm hati aku menyumpah2 bukan aper takut eksiden ajer. Kalau ye pun jgnlah depan aku, aku tau lah keta Waja aku tuh power. Tapi aku selalu layan macam kucing manja , skema aje. Nasib baik tak ada apa2.

    Tapi besoknya bila aku nak bawak, gearbox dah buat hal, payah nak masuk gear. Ini dah tentu clutch plate dia jahanam sebab mekanik semalam tuh. Aku datang balik kat bengkel tuh kasi maki satu tong kat mekanik tuh serta Taukeh dia. walaupun dia tak nak tanggung kerosakan tu, tapi dia sudah hilang sorang customer setia dia.

    Kesimpulan nyer, kerosakan yg berturut2 tu kadang2 merupakan strategi bengkel sendiri. wallahualam.

  34. kdi says:

    Betul tu. Dulu kdi punye kereta slalu kena buat alignment. sebab antar kat kedai yg x jujur. die lepas buat alignment x ketatkan betul2. so x tahan lama. asyik ke workshop je. pastu gi satu kedai lain yg jujur ckit, dkat 2 tahun xyah buat alignment. dorang ni pandai gak cari makan.

    agi satu, ni topic pasal saga SE. so kalo nak cerita pasal keburukan proton yg lama, cari la thread lain eh. ni cerita baru beb. macam manusia jgak. kalo dulu korang jahat, xkan smpai skang korang still nk jadi jahat agi. mesti ada perubahan kan.

  35. art deep says:

    tul2…
    proton iswara 1.5 aku dh 16 thun steady….
    dr bapak aku turun ke aku..
    skrg aku tambah lg saga bLM…
    mmg puas hati…
    power,ringan n x sempit…
    terus tingkatkan kualiti proton…
    proud to be malaysian….

  36. ayieazz says:

    salam semua….ape la kutuk2 proton..kire ok ape..rege pun mrah je..beli kete mahal pun rosak jgk!!
    pasal kualiti kete nih…bagi aku ikut nasib la jgk..tk smua kete perfect…
    cam abang aku ni dh 2 thn dia pkai C200 kompresor brand new lg…dh byk mende rosak start thun lpas lagi…
    -mula2 g’box leaking…
    -pastu tkar kompressor oder dr jerman(3 mgu tgu wooo)….
    -pastu myk enjin kering kat h’way tapah(kluar warning pn myk mmg dah kering)..antar sc tkde leaking pn…enjin pn bersih je tkde kesan myak
    -servis mmg ikut jadual xpnah miss
    -yang latest pump pwer stering bcor…nasib baik smua tu under warranty…tapi lpas ni sakit la dia sbb warranty dah abeh!!hehehe
    -dia pnya monthly rm3000….kire ok sgt2 la blm SE nih pn bru 500 je sblan(bleh beli 6 bjik skali) kekekekekk

  37. Nuck.EL says:

    bro bleh dapat ke body kit SE nie kat luar ingat nak taruk skert bumper tu cam menarik gak… ade ke jual kat luar bro…

  38. zamgombak says:

    kedekot betul proton ni… kot ye pun nak wat SE bagi la 1.6 ke..

  39. are depp says:

    1.3 saga ni dh cukup…
    kang bg yg power sgt byk yg sebat tiang plak…

  40. wazi BLM says:

    aku tunggu 1.6,bru power

  41. are depp says:

    ye..
    anda mmg power…
    power pn power la…
    jgn power m’bawa bencane…

  42. farid says:

    bape harge bumper belakang saga se 2? ada ke jual n leh dapat kat ne?

  43. Lily says:

    Waz BLM..
    ko bli je 1.3 pastu convert msuk 1.6,x slh kdi pnh bgtau tmbh 3k je.org pst srvs proton yg offer
    btul x pokcik kdi?

    farid..
    nk cr bodykit g kdai bodykit,belambak choice..plh smpi x tau nk plh.Haha..

  44. kdi says:

    ya betul…
    boleh convert 1.6 ngan bajet rm3k jer.. proton service center sg buloh yg offer.. die yang tune BLM kdi kasi power macam sekarang. sekarang dah confident nak memotong walau pakai auto. pickup best gler.. minyak save..

    Ly,
    memang la cari bodykit kat kedai bodykit.. xkan la nak cari kat kedai mamak lak.. kasi order bumper saga SE satu ane! =p hu2
    kawan kita farid nak tau tu kat mana ade jual..

    Farid,
    minat ke bumper saga SE tu? kalo kdi, kdi lagi prefer custom sendiri bumper blakang tu. tambah skirting airmaster lagi umph dari saga se punye bumper dummy exoz tu.. padahal xde lubang exoz pon. menjawab soalan Farid, buat masa ni belum ada lagi aksesori bumper saga SE kat kedai bodykit. tapi boleh tanya kat proton parts center mesti ada jual punya.

  45. DAUS says:

    hek eleh..korang sume..org da buat SE tak puas ati…pastu cakap lak RED lagi cantik..cantik lagi SE bagi aku la…tgk RED ngan warne putih kat depan ngan spoiler ntah aper2 ntah..warner seat merah lagi cam sial jer..ok per SE…not to obvious not to simple…ngam2 jer!

  46. farid says:

    oo yeke…thanks klau ade information terbaru gtau la erk…hehehehe

  47. farid says:

    lily antar la gambar kreta u,nk tgk gak ape yg dh di modify nyer…;p klau cun leh ar tiru leh kan…hihihi

  48. Lily says:

    Daus..
    Lain org lain citarasa,mcm ko dh minat SE terpulang la.Peduli n kata2 org lain..:-)

    farid..
    nk tiru?xjd ar msuk pic dlm kdi ni.Huhu..

    kdi..
    Sj je wt lwk..:-).Peace..

  49. meon says:

    aku tuggu saga 1.6/1.8 baru aku nak beli

  50. meon says:

    apa kata kalau saga/waja bubuh enjin mitsubishi 2.0/2.4 tobat laku macam pisang goreng

  51. black evia says:

    blh sapa kata xblh.. nk ltak enjin lori pn boleh,
    tp korng gak nti merungut keta mahal plak..

  52. mike SZT UTM skudai says:

    hgpa semua bwk2 bertaubatla dgn proton nih…
    hgpa x pnh p kilng depa..
    mmg utk sale malysia depa x amik ckna
    org mlayu pkiaq nk laku juai keta je..
    mampuih ar lagu tu

  53. Norman says:

    Mike kalo tak kerana Proton kebanyakan org yang berpendapatan rendah tak mungkin pakai kete.Honda?Second hand pun cekik darah blum masuk kos repair tu.Pengalaman gua pakai Civic EG di Singapura dudlu.Beli thn 2000 dah 6 thn status second hand.Pakai 1 minggu gi JB radiator buat hal.Tukar hose,drain coolant,check kipas kena RM100,lepas 2 hari compressor condem,Ok tukar kat agen $300.Lagi satu hari exhaust gasket bocor,Minyak mentekedarah.Harapkan reputasi Honda tapi brg mahal nak mampus dah mcm harge part kete besar.Thn 2004 gua hanta scrap dapat lah dlm $6K buat modal beli Starlet GT dari kwn yang jaga kete mcm beruang.Gua hantar spray,Tukar brg2 harga part boleh thn jugak lebih krg Honda.Dua2 best,Pick up top speed tapi bila masalah timbul aduss…Pernah nak dekat 1 bln gua pakai motor sebab enjin kena overhaul.Last gua beranikan diri pakai Saga BLM thn 08 dan sampai skrg takde problem pun.Spare part pun gua dah recci lebih murah dan berpatutan.Biarlah org nak ckp apepun janji gua happy pakai.

  54. eJiM says:

    weyh Saga SE ni ke yg bumbung itam tu?

  55. z88 says:

    a’ah la..yang bumbung hitam saga se,aku memang nak angkat sebiji saga nie…aku dah tengok memang cun ar….

  56. yantz says:

    hye..nak tny ckit..saga nie leh msk rim 16′ x??thanks~

  57. wear says:

    gen2 cps berbaloi tak rege dia?

  58. amir kuala ibai says:

    kalu BLM 1.3 vs MYVI 1.3 berlumbe..sape menang??

  59. norman says:

    bab tu banyak kemungkinan.myvi ringan so teknikal pick up pukul habis,tapi saga kalau high speed giler nye myvi ringan goyang terasa.

  60. amir kuala ibai says:

    MYVI mmg hoyong hayang bile laju,sbb badan die kompak..
    BLM lebih stabil body die kan norman..
    yang aku tahu proton lagi kuat enjin die dari produa..
    tp minyak teruk ckit r proton ni ork..
    tahun depan nk beli BLM,tengoh kumpul down payment..

  61. black evia says:

    aku pn setuju ngan pndpt norman..
    xmestinya keta bsar ni bgus..n xmsti keta murah2 plak,
    xbgus.. msing2 ada kelebihan.cntoh..
    klu keta mhal biasanya part lg mahallll..
    maka klu keta murah plak,biasanya part pn lbey murah..n senang dpat.
    so.. cam aku,aku lbh rela pkai yg murah dr mahal..
    bior apo org nk kata,asal happy;-)

  62. amir kuala ibai says:

    aku pakai kete murah sbb xde duit..
    sape xnk kete besar..
    hati pun jadi besar..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>