• Kereta Malaysia modified car magazine. Daily car spec sales promotion news.

NAZA CITRA / KIA CARENS SPECIFICATION – CHEAPEST MPV REVIEW

Generally, this is the most affordable MPV in Malaysia, the cheapest you can get if you plan to have a vehicle with 7 seater and bigger engine. Promotion Price for this new naza citra starting from RM53000 up to RM73800 with monthly payment of new naza citra rs RM605 per month. This naza citra is basically a rebadge version of Kia carens by Naza Malaysia.

But the issue is can this naza citra compete with other MPV in Malaysian market now and in the future such as MPV exora, grand livina, citra 2 rondo, chery eastar and innova? I heard many of the Naza citra owner are complaining about the fuel consumption but i think it is reasonable for a 2.0 litre car. Unless it has not delivered enough power as a 2.o litre powered car. This post is just a guide for you to review. If you are an owner of the Naza Citra, kindly share your experience here.

 

Herewith i attached full specification of the Naza Citra 2.0.

Citra is redefining MPV in a whole new class through technological breakthroughs. The sleek vehicle houses a powerful 2.0 Double Overhead Cam (DOHC) engine which marks true craftsmanship and technology. The engine delivers an impressive output of 138ps @ 6,000 rpm and a maximum torque of 174.6N.m & 4,500 rpm. Citra is also fitted with a front-engine/ front-wheel-drive configuration for maximum traction – ideal for wet and slippery driving. To maintain a high degree of driving excellence, Citra is equipped with gas filled dampers and coil springs that delivers superior and precision handling.

Citra is manufactured at the Naza Automotive Manufacturing (NAM) in Gurun, Kedah. The plant covers a massive 140 acres and visions to emerge as Asean’s biggest automotive manufacturer. Since establishment, the plant was tasked to assemble Ria and continues to play an important role in heightening the local automotive industry leading towards becoming a key player in the South – East Asia region.

The dimension of Naza citra is quite good but the 3rd row seat is only suitable for children.

Safety first is the ‘perfect’ word to describe Citra.

Vast amount of attention has been directed in designing Citra’s safety aspects. Risk of chest injuries are minimized with front seatbelts equipped with a pretensioning and load limiter mechanisms. The newly developed Dual Powered airbag is strategically placed for both driver and passenger which provides excellent protection. Anti – Lock Braking System ( ABS ) comes with electronic brake force distribution ( EBD ) which automatically distributes responsive braking power among the four disc brakes under panic braking conditions.

The engine and car specification of Naza Citra

Driving made easy with powered steering while the tilt ajdustment result in accurate driving despite of stature Digital clock and handy sunglass holder are featured complete with twin map lights – essential for night reading. The power window switches are easily accessible. For added convenience and safety, electronic mirror adjustment and safety lockout is also included. Flexible – tilts down for comfort and raises up for added space 
   
Air Quality System Center Facia Console Box 2nd Row Center Armrest Power Folding Outside Mirror
The air quality system maintains and neutralizes the atmosphere whilst keeping out noxious gases and odours.  Placed at the foot ofthe center stack, this useful and innovative large storage compartment is extremely ideal place for storing CDs and other large items. The foldable center armrest provides extra comfort and comes with handy cup holder. With a touch of a button, it gives the perfect driving vision. 
   
Center Facia  Electronically Controlled Sunroof 2nd Row Centre Back Table Trunk Box
Friendly and easy to access complete with CD player and radio tuner.  Slides and tilts for added convenience and dimension. The rectractable rear centre fascia console box can store CDs and lerger items. An additional compartment your convenience.

PRICE OF NAZA CITRA

Below are the current price of Naza Citra originally from Naza. But now many of their branches and sales assistant are promoting very low price with so much discount until RM10k.

This is some of the current promotion price and monthly payment + interest rate

NAZA CITRA 2.0(A)
5 YEARS WARRANTY
FULL LOAN ARRANGEABLE
LOW INTEREST RATE @2.6%
RM10,000 CASH REBATE UPON DELIVERY
ESTIMATE MONTHLY REPAYMENT RM605-RM820
monthly from RM 647

Price: RM 53 250 Reg. year: 2009  Mileage: 0 – 4 999

* Warranty 5yrs/ 125,000km!
1) CD/FM/AM Audio Player
2) Power Windows
3) Air Conditioner
4) Central Locking
5) Electric Powered Side Mirrors
6) High Grade Fabric
7) 15″ Steel Rims
8) Remote Keyless Entry System
9) Third Brake Light
10) Carpet Mats

SPECIAL OTR :RM53,250
Bayaran BULANAN RM614 / 9 TAHUN
KADAR FAEDAH MENARIK
 

BODYKIT AND SKIRTING FOR NAZA CITRA

naza citra rs malaysia

What is your opinion about this car? Naza citra owner? Share your experience here.

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

214 Responses

  1. arekhoo says:

    beli kereta pastu dapat rm10000 cash rebate…wow…ada sapa2 bleh cerita sikit pengalaman ngan kereta citra ni..aku berminat jgak dgn harga yg berbaloi ni..tp maintainance pun nak kn amik kira gak..takut nnt duit habis dok repair ja

  2. Kamal says:

    Tentang rebate RM10,000 cash – memang betul no gimmick. Beli kete baru duit dapat lagi. Tapi kena ingat, bayar bulan kalau macam tu dalam RM820 X 9 tahun. Down payment tak payah pun. Tapi saya bayar Down payment untuk kete saya. Bayar bulan RM600 lebih sikit je. NAZA Citra saya dah pernah guna abang saya punya. Kos pengendalian cuma RM0.23sen untuk mix driving. Atas highway dapat RM0.21. Ini enjin 2.0 CVVT DOHC. Kira betul-betul economy bagi saya. List safety device untuk Citra memang sangat tinggi. ABS 4 channels, SRS dua, EBD, SIPS dengan circuit safety relay chip. Ada power sunroof lagi. Kusyen kulit. Saya ni NAZA salesman ka? Tak ada lah. Tapi saya rasa, orang tak banyak tahu atau percaya dengan brand ini. Entah kenapa. Saya pakai kete abang saya dah 2 tahun (dia dah tamat belajar dah balik dan kete ambil balik dah), cuma saya bawa service saja. Tapi service dia al-lembap sikit lah. Lain memang no complain. Hal orang kata minyak tinggi, saya rasa tidak. Macam penulis blog ni kata, minyak dia ok sebenarnya.

  3. grind says:

    Memang boleh beli kereta ni.. Cuba test drive dan bandingkan dengan pesaing 1.8 hingga 2000 cc.. Level of comfortness, sound proffing, handling mmm, cuba bandingkan.. Tapi aircond memang kereta proton is the best kalu siapa pernah experience pakai kereta proton cuba rasa perbandingan aircond mpv lain2.. Lastly, cuba test drive around 10km distance with avg 100kmph.. Anda boleh rasa performance semua mpv berbanding hanya duduk dalam kereta pegang stereng dan tengok bonet…. jangan dengar orang kata dan komen melalui internet.. tanya orang yang anda kenal dan pakai kereta yang anda hendak beli..

    Kalo anda tengok komen dalam internet kereta malaysia mcm proton, perodua dan naza selalu kena hantam.. Tapi heran jugak kereta proton first model masih gagah kat jalan berbanding kereta jepun atau continental yang lain… Kenapa ye?

  4. Zackie says:

    Betul tu.. kancil first model dan kelisa sekarang laku macam goreng pisang panas.Takdak problem pun. Proton first model pun masih jadi sasaran pencuri kerana nak partsnya. Tapi kereta jepun macam toyota corolla GL, nissan sunny kenapa tak banyak kat jalan?

    Kenapa motor EX5 model awal yang dipasang di Malaysia market value lebih mahal daripada EX5 yang dipasang dithailand? Kenapa EX5 yang dipasang dithailand setahun dah meragam? Ingat tak lagi tahun 90an motor EX5 yang dipasang diMalaysia dibuat endurance test 48 hours tanpa henti? Kenapa kualiti pemasangan di Malaysia lebih baik dari Thailand? Tepuk dada tanya selera. Kereta yang dipasang di thailand macam Honda *%$%, Toyota *&%$* , Nissan %$#*& *&^%$@ kenapa ada problem gearbox, soundprofing etc?

    Kita yang mengujudkan persepsi kualiti kepada brand & bukannya kepada kualiti sebenar kereta.

  5. Kamal says:

    saya masih lagi ingat endurance kap chai ex5 di shah alam dulu. mana boleh lupa. memang zaman tu sangat best. sebenarnya memang persepsi negatif yang dibentuk oleh sesetengah media di malaysia ini yang menyebabkan imej dan reputasi suram buat naza. dulu mereka hentam proton dengan perodua. tapi dah stop. sekarang naza kena. tapi kalau kita nilai kan enjin naza citra memang solid reputasinya. saya pernah pandu crdi (turbo diesel direct injection ignition) engine kia caren 2 atau pun di malaysia dikenali dengan citra rondo 2. speed 230kmh selama 1 jam constant no problem. ini figure saya dapat bukan pemanduan di malaysia. jangan lah pandu lebih dari had laju yang ditetapkan. 110kmh dah ok. utamakan keselamatan semua. namun pada speed tinggi pun cukup selesa dan stabil. tak rasa macam mpv pun. naza citra edisi pertama guna enjin cvvt dohc. ini teknologi tinggi sebenarnya. apa guna pakai mpv 1.6cc jepun hanya sebab persepsi nak jimat minyak, sebab bila berat dengan penumpang dan bag, FC yang diberikan oleh manufacturer dah lari jauh. sebenarnya figure mereka guna untuk quote FC adalah berat bag pasir 50kg X 5. untuk simulasi 5 penumpang dan pemandu. boleh pakai ke kiraan ni dalam “real world”? kalau nak beli mpv mini, beli citra. enjin ideal untuk mpv adalah turbo diesel. tapi kalau tak ada ambil yang 2.0 cc. ini ideal dengan power to weight ratio. proton exora saya pasti akan guna crdi juga. enjin naza citra no comment dan no problem. qualiti pemasangan saya kata 9/10. keselesaan 9/10. feel good factor masa pemanduan waktu hujan adalah 9/10. murah dan value for money 10/10. ini adalah naza citra kedua saya. lebih kurang lah. tk.

  6. Kamal says:

    lupa ni, enjin naza citra 2.0 adalah sama dengan enjin mazda premacy 2.0 mpv dalam pasaran asia.

  7. Shauimi says:

    Ada siapa boleh jawab ke? berapa berat (Kerb Weight) bagi naza citra sebab tidak ada tercatat dalam manual book.

  8. syareza says:

    i ada masuk satu website on review Naza citra,,most of the comments from citras’ owner semua marah and complaint pasal radiator problem..model 2009 pun still ada problem tu ke?

  9. albert c.k says:

    oh itu u maksud radiator bracket fitting. naza sudah recall semua, free saja buat 45 min lebih kurang. 2008 model sudah ok. 2009 model got immobilizer also. my car 65000km sudah pun. ok sahaja.

  10. Amir says:

    Saya rasa sungguh bernasib baik terlintas forum ni waktu mencari review utk Citra ni. Walaupun saya dah test drive kereta jiran, dah interview ramai owner citra & in-fact dah submit loan pun & dengan launching of Proton Exora minggu lepas, saya masih kekal dgn keputusan memilih Citra. Pemilihan ini based on kegunaan saya yang lebih memerlukan kereta c.c. besar utk outstation trip i.e. kerja & cuti2 membawa famili with 3 kids tanpa perlu berbelanja besar untuk downpayment & installment yang membebankan. Overall saya berpuas hati dengan keputusan saya.

  11. Mohd says:

    Saya pun dah menggunakan citra selama 3 tahun (model 2006). Takde apa2 masalah besar. masalah kecil2 tu biasala, macam 2 din radio cd spoilt, ttp dpt tukar yg baru sewaktu under waranty..sunroof leaking masa hujan tetapi dah settel lps rujuk technical website n join kelab citra malaysia (CCM). Fuel consumption (FC) org kata tinggi, tapi tgk cara penggunaan la, short distance tinggi le gak tp padan dgn enjinnya 2.0 ttp long distance (mcm highway) n panjat bukit (perjalanan kedah-perak-kelantan) sgt memuaskan (kereta lain cc rendah kena kencing la). Overall boleh kata memuaskan dgn harga yg rendah, service maintance 6 bulan dlm rm260 shj..

  12. alif says:

    saya dah pakai lama kete citra ini.. saya kat sini nak kongsi sikit apa yang saya alami dengan kete jenis ini. Power pecut, memang bagus. maklum lar enjin 2.0.
    bab petrol tu mmg lar parah sikit kalo kita asik nak compare dgn kete proton or produa yang enjin lebih kecil.. ini mpv enjin 2.0 lar… anyway, mmg berbaloi dgn kuasa yang diperolehi. Kalo bawak org 7 (dewasa agak sihat tubuhnya) pun masih boleh nak potong kete depan dalam sekitar 100-110km/h (lebih kurang lar, aku xberapa ingat sgt ari tu).
    interior design dier sesuai untuk family based. ader dvd-tv, seat untuk child kat belakang, ader cup holder kat tgh n dekat driver door, ader lampu malam 2 (individu) kat depan. air con yang besar depan. ader sun roof, gear switching yang selesa kat tgh n also ader arm rest untuk drive plus seat kulit. cuma ader kureng sikit pasal air con, terutama kat hari yang agak panas, walaupun ader air flow air con kat belah kaki di seat tengah, sumtimes air con xsampai kat kawasan seat tgh. so, passenger ader lar complain sikit kalo ari panas, mintak ader aircon lebih (tambahan kat tgh). However, kalo technician citra boleh take note benda nie, tambah aircon seperate kat tgh utuk kawasan panas macam mesia, maybe, citra very near to prefect.
    lg1 yang nak cakap sikit pasal audio sytem kat belah depan, macam aku nie yang jenis kaki music susah nak tukar2 cd sebab system kat depan xterima mp3 dalam set original. kalo nak main mp3 or dvd, kena main pakai yang jenis system kat tgh (model gls). so, aku frust sikit lar.. kepada yg kenan nak beli citra nie, invest lar sikit nak tukar audio system kepada mp3.
    from personal, ader bebrapa benda yang jadik rosak ari tu, dvd xterima cd, area sunroof karat kat celah2, getah sheilding tercabut kat driver door, huruf “A” tercabut kat belakang kete, radiator bocor (kena recall ari tu), towing box tercabut, dan laen2 sikit.. tapi, oleh sebab masih dalam warrenty, alhamdulia, care centre take care semua. Kalo ader problem apa2, kita just mention dengan oficer tu, then dalam bebrapa minit/jam, semua akan diuruskan beres. Yang paling bagus ialah, diorg siap bagi kete spare sementra kalo kerosakkan lebih bebrapa jam…
    alhamdulia, memang berbaloi lar pakai kete nie.. hope comment nie boleh beri sedikit idea tambahan…

  13. Amir says:

    Alif & Mohd, review yang sangat berguna & ikhlas. Service centre mana yang boleh bagi kereta spare tu? Bagus la.

  14. Halim Ishak says:

    Best kereta citra ni. Kalau exora aku tak tau tapi kalau ngan Grand Livina, Citra menang dalam semua aspek samada dari segi performance, weight to ratio, suspension, sound insulation, smoothness etc. Cuma Citra takdak aircond utk pasengger belakang je mcm innova dan avanza tu..

  15. albert c.k says:

    ya memang betul tentang aircond tak cukup untuk seat belakang sekali. saya pun sudah tukar pakai mp3 2 DIN. tapi nasib saya ok kira sunroof tak pernah ada problem pun. tapi saya kena buat iqtibar.

  16. Ivan says:

    Hi..semua, saya baru dapat naza citra saya minggu lepas..syok nya..`smooth, sound proof vli vli nice :-) power utk citra pun ok, harap harap tip top lah, utk service tak tau berapa lah utk minyak dan lain benda, ada komen? Naza citra my 1st family car, :-). pasal air-cond telalu sejuk.. mungkin masih baru…passenger belakang pun dapat rasa sejuk, tak ada masalah. planning to go genting highland, kena test power naik bukit…hahaha,

  17. Ali says:

    Aircond sejuk sangatlah. Kalau tala kat tangan driver boleh beku tangan tu. Mungkin saiz lubang aircond tu besar sangat. Apapun, tahniah ivan dapat kereta baru. kalau naik genting, just maintain gear to D & you can get to the Theme Park (Top Peak) easily. This MPV is very responsive. Trust Me ;-)

  18. Bro borhan says:

    tips penjagaan sunroof: apa kereta pun, mercedes juga jangan buka kalau basah, lap dulu. jangan buka kalau kotor- cuci dulu. pasti debu akan masuk celah railing (dua sekali) dan bila kena air akan jadi hal. kusyen kulit kalau boleh lah, kalau bini bagi lah, pinjam sikit krim pelembut kulit apa jenis pun tak apa kemudian picit pada tuala good morning lembap dan cuci perlahan-lahan. pasang music sikit pun kira ok juga. buat slow slow. kalau bini tak bagi pinjam, bagi duit suruh dia tolong belikan krim pelembap kulit tadi. jangan beli sendiri. kecoh panjang hal. citra memang ok.

  19. mat says:

    Salam semua… nk tnya skit… En Ivan & En Ali… Beli citra masa prmosi ni ke??? Ada tk sesapa y beli citra bulan ni, yang under promosi cash rebet… tgh berkira2 nk tukar keta.. niatnya nk trade in dgn keta citra ni… Model Citra RS tkder sunroof kan?? betul ke ada cash rebet tu dpt lepas loan approve…. tgk gaya mcm sesuai keta ni buat jalan jauh… g keja pun stakat bw motor je…. hajatnya nk larikan diri dr asyik merepairkan keta y asyik merajuk kt umah tu…

  20. Az says:

    Salam sume..aku tgh tggu citra gs aku dapat..loan dah approve..tp x sure fuel consumption macam mane citra ni..any advise? Btw,memang teruja nk tunggu my 1st family car..

  21. Ali says:

    En. Mat, Citra memang best buat jln jauh. enjin tak mengaum walau bwk 140kmph. Rasanya kalau nak pegi 180kmph mudah je tapi takut saman ekor je la. En. Az, Fuel consumption kalau dalam bandar macam wira 1.5 auto tapi kalau highway murah dari wira 1.5 auto atau manual. Apapun tanya pada member yang memang pakai citra, ataupun test drive sendiri untuk menilai performancenya..

  22. fazly says:

    komen ski exora vs citra ?

  23. azlie says:

    aku pun tgh tunggu citra RS ni tak sabar lerrrrr…kata salesman tu last week.keta fullybook lah..sabarrrr…tentang rebate tu mmg ada lah tapi bulanan yang besar beza dalam RM100-150 sebulan…first mmg aku nak beli GS tapi fikir balik ada member dah pakai sunroof mmg problem…tak boleh cakap jugakan it your lucky days…anyhow tak sabar brooooo

  24. JoeHari2 says:

    En. fazly, exora vs citra? tak boleh banding bang. Abang pi test drive dua2 kereta lepas tu tanya member yang pakai kedua2 mpv ni & the pilihan ditangan sendiri..

  25. mat says:

    en azlie… beli citra rs y promo ni ek… so.. kira rs ni basic unit…. selain tkder sunroof apa beza lagi antara RS dgn GS??? Rs tkde ABS ke ek???? tdi ada g gak bc kt bhgn komplen tntang service naza and salemen… terutamanya pasal en anwarcheras booking citra dh trade in keta dia tpi tk dpt2 lg keta citra dia tuh…. cmner ek??? minat tetap ada nk beli… sbb tgk monthly and spec engine 2.0 tu kira berbaloi & ada plak cash rebate…. so… en azlie punya monhtlu brapa ek??? 600 ke sbln??

  26. Azam says:

    Rasanya stok RS dah sold out. Tinggal GS & GLS je. Cuba tanya pengedar kot-kot ada lagi.

  27. bb226 says:

    salam en mat. memang betul ada rebet. saya dah dapat. rm10k. dengar kata sekarang dah rm12k? rs ok. tak ada sunroof dgn sport rim. tapi sips dengan 4 disc ada. abs airbag tak ada. tak ada leather. tapi kalau model gs yang berbaloi. semua ada. kira abs, srs,sips, brake assist, pollen filter aircond,sunroof,leather seat,cd player,immobilizer,power saver chip, semua ada. cash rebate pasti dapat. kete baru dapat. memang puas hati. apa pun en mat, test sendiri dan dengar naza sales cerita sendiri. all the best. -ch cheong.

  28. John says:

    Hi semua…aku baru dapat citra GS saya 2 minggu lalu…setakat ni semua pun masih ok dan saya rasa memang bagus dari segi semua aspek…dengan harga baru RM61900 selepas tolak rebate. Cukup power, cukup selesa, cukup style, cukup space, cukup keselamatan dan lain lain… saya tak kesal setakat ni setelah memandunya sejauh lebih kurang 1000KM…kena hantar ke 1st service….harap harap selepas 1st service…semua akan jadi lagi elok. Sememangnya ada sikit complaint tentang citra ni…ada parts yg berbunyi…engin tiba tiba pecut sikit semasa berhenti (masih dalam D gear dgn tekan break dan tunggu)…tapi saya rasa semua ni boleh settle semasa 1st service nanti…tentang petrol consumption…consider ok la…23 ke 24 cents/km dlm city driving…dgn cc 2000, consider boleh accept la…sometime, kereta proton / perodua pun pernah dengar sampai 20++cents/km, jgn lupa…mereka ni kan cc kecil….mana boleh compare kan…bagi kawan kawan yg berminat nak beli citra…jgn fikir tentang petrol consumption saja, kita perlu fikir juga keselesaan, keselamatan dan keperluan, baru beli ok? Kereta ni memang tinggi skit consumption, tapi bagi cc 2000, boleh accept la…kalau tidak pakai lah kancil…haaaa

  29. mat59clnr says:

    En azam kata, stok mgkin dh habis, mggu ni baru sy nk g tgk kt showroom kg baru… so… mcm y BB226 kata rs tu kira basic model la ek… hmmm masih berkira2… dgr kata plak… interest rate dr bank dh naik… betul ke ek….??? En John byr bulanan 700 ke skang ni… makin tk sabar pun ada gak nk tggu hujung mggu…

  30. UmaL says:

    En. Mat,
    U pegi ke showroom mana? En. Anwar salesman showroom mana yang bagi perkhidmatan yang kurang memuaskan tu? Saya pun ada deal dgn En. Anuar dari Ampang showroom. Orang yang sama ke? Setakat ni perkhidmatan dia pun agak mendukacitakan.

  31. bb226 says:

    john u sudah buat 1st service? consumption sepatu nya hanya rm0.21 city. 0.17 highway sahaja. cuba u tengok minta naza buat tuning u punya engine computer. saya dulu pun masa baru beli 0.23 cent/km. lepas first service turun 0.21/0.17. tentang interest rate naza adalah jenama local. interest ada lagi paling rendah saya tahu 2.6%. before 1st service you mesti jaga bila mahu reverse kereta. sebab kadang-kadang u akan tertekan lebih dia akan lompat. ini sebab tuning masih lagi “prime mode”. bukan normal setting lagi. selepas 1st service baru semua ok tip top. jangan miss 1st service 1000km atau satu bulan. no problem punya citra. dulu saya pakai volvo 850. tapi maaf cakap, banyak hal. bila saya trade in dengan citra, baru saya tahu apa ini citra sebenanrnya. cuba test drive citra dulu. mesti terus beli. – ch cheong.

  32. Zaki says:

    Kenapa aircond citra bau macam tak berapa sedap je? Macam hangit..

  33. zak says:

    naza citra memang bagus,sesuai dengan harga, kualiti sebanding dengan kereta luar. itu yang aku heran kenapa org selalu pandang – pada keta ini.compare dgn exora jauh sangat lebih baik kualitinya

  34. Imran says:

    Zak, tak payah compare ngan exora. Rasanya exora tu lebih kehadapan berbanding avanza. Dan mungkin exora tu lebih atau setanding dari Grand Livina. Kalau ikut mpv dibawah 100k, Citra adalah yang paling berbaloi berdasarkan harga yang ditawarkan dan kualiti/performance yang diberikan.

  35. xander says:

    i oso waiting 4 my citra gs, the air-con system good or not? john.

  36. ms.lilafowler says:

    hello semua. aircond ok. sejuk sangat!

  37. A says:

    Salam..nak tanye sket,citra gs 09 spec yg baru ni ade mp3 player tak..ke cd player sahaja..dan reverse sensor indicator kat panel dpn tu pon ade skali x?

  38. azlie says:

    Gua sakit hati ni bro…Citra RS sold out…gua dah booking 3 minggu…mmg salesman ni nak kene saman..janji hari tu ada stok.kereta dah takde..dah trend in..document semua dah sain..kereta pulak takde stok..kene tunggu lagi..mcm mana ni?????

  39. mat59clnr says:

    waaa.. en azlie… betul ke dh tkder stok… maknaya, diorg kena buat baru atau en azlie kena amik stok GS??? dh agak dh benda ni nk jadi…. terpaksa la sy tahan niat n hajat nk g booking…. kang tk pasal2 kena tggu berbulan2 lama nk dpt… keta skang kira benda penting gak nk bt jalan jauh… nmpk gaya kena guna lagi la keta lama skang ni… Tggu perodua plak la hujung tahun… dgr kata lagi murah dr exora… 1.5… mggu lepas tk silap diorg dh preview interior perodua mpv tu kt jb…. kira punya kira… tk jadi la amik citra ni… nk tau gak stok ada lagi atau tk….

  40. azlie says:

    bengang ni bro…salesman tu suruh amik GS…tu pun kalau ada stok lagi…dengar2 Naza dah tak buat lagi Citra ni..sebab dia nak naikkan Rondo…GLS dalam market pun dah takde……betul ker ?…ada sesiapa lebih arif tentang ni tak?…hati gua tak sedap lah bro

  41. mat59clnr says:

    dgr citer dr kengkawan pun mcm tu gak la… stop production… utk y RS… beza GLS dgn GS tk jauh sgt kot…. RS dgn dgn GS je y byk beza terumatanya RS tkder sunroof… try g bc forum complain utk NAZA dlm forum y sama, ada sorg tu nama en anwar dr cheras dia pun dh 2 mggu tunggu citra RS dia tp tk dpt2 lagi….

  42. nazamemangbest says:

    habis la korang.melepas la rebet rm12,000 cash macam tu. rugi besor bro. ambik je gs. naza citra banyak. production di gurun tak stop.sapa la duk buat cite.salesman exora kut? setahun 6000 unit production kat gurun. sparepart semua no problem. apalah salesman salesman ni ek? rebet cash satu check rm12,000. ada exora bg rebet juga ke? hehehe:)

  43. nazamemangbest says:

    dengar kata exora booking skarang raya dapat betul ke? entahlah.

  44. nazamemangbest says:

    betul ke exora 110kph rpm 3000? gua pun baca dalam paper je. nak beli satu tapi tak jadi la exora. perodua mpv dengar kata 2010 1st quarter baru jual. harga pun bleh tahan juga…bawah rm70k jangan mimpi la…gua pun dah ambik citra. 2 buah lagi bro. satu spectra. no problem. jangan buat cite la salesman ni pulak ek? maaf ye :)

  45. ruyong says:

    salesman kat klang kata ada pembaharuan pd kte citra, itu sebab lambat dapat. semalam kte mrk 23 april 09 ada conference pasal pembaharuan citra dan dapat pd awal may 09 .sye dah booking citra RS 30march lalu. loan 62k dah sign.
    ada sape maklumat pasal pembaharuan citra.?

  46. nazamemangbest says:

    rs 62K? biar betul…gs kut 62,500 plus insurance,free road tax setahun naza kasi? rs 53K je…tak ye ke? cek tengok bro…tak ada memo pembahruan apa pun dapat…kalau ada delay pun dalam 2 minggu batch ex gurun transporter bawa keluar. itu pun kalau dealer dah habis stok. cuba try main dealer state tengok. kadang-kadang main dealer ni dapat rebet lagi lebih macam free gift ada kasi.

  47. ruyong says:

    loan 62k tu utk cash rebet 9k.
    pembaharuan tu kata salesman .itu i tanya mungkin ada member2 yg tahu.
    resit booking rm250 tarikh 30 hb march 2009. katanya awal may kereta keluar.
    boleh kasi main dealer tel. esok i nak call.

  48. bb226 says:

    wah kereta baru dapat duit lagi dapat kawan :) kalau main dealer mau minta free tinted. ada budget punya dia orang. tak mahal rm150 saja. boleh kasi kalau main dealer. hari itu kawan saya dapat tinted & smart tag. dapat bag & free full tank petrol naza lagi free bagi. tapi main dealer. kalau dealer biasa kadang kadang mereka tak ada stok sebab kurang wang modal mau order simpan dalam stok showroom. mungkin itus pasal delay. tapi kira ok juga lah. – ch cheong

  49. John says:

    hi bb226….akan hantar ke 1st service pada hari isnin nanti…
    Tak sangka…citra sekarang hangat jualannya…sampai u org kata tak ada stock dan kena tunggu….kerata yg selalu diejek sekarang jadi hangat…sebab memang berbaloi dgn harga yg ditawarkan…mana nak cari !!!! hanya di naza…haaa
    Selepas 1st service…harap harap boleh dlm tip top condition lagi seperti yg anda cakap… :-)
    Sebelum ni saya pakai Honda city vtec…sememangnya jimat petrol (13cents/km)….tapi kereta ni ringan sangat, bila nak belok dengan pantas…ia macam bergoyang dan tidak stabil….selepas tukar ke citra ni…kereta more stabil n selesa…org tua pun senang nak masuk kereta ( baba saya kata )… sekrg ni, saya rasa citra lebih baik dari honda city….hanya nama NAZA tak setanding dgn HONDA saja…ha
    Hari ni, saya ada pergi tengok Exora, out look memang bagus…tapi desktop tak cukup cantik, cd player-nya pun rasa sikit tak best..consider ok la…tapi belum tau performance kereta ni….tak ada kawan yg telah beli…harap harap proton boleh keluar kereta yg bagus juga kan…

  50. aku says:

    aku sedih sket baru pakai citra xsampai bape hari, DAH KENE PAKAI PAYUNG DAlAM KETE TIME HUJAN…
    aku sayang kete aku, tapi tu je masalahnya… aku dah anta kat repair tp jadik lagi….
    apo nak buek… aku harap xberpanjangan sebb aku sayang citra aku…

  51. aku says:

    lagi satu, apa yang aku cuak, air ujan yang masuk terus jatuh kat gear aku… xkarat ke nanti? ada ke waranty? sape yang penah jadik macam aku bagilah motivasi sket… aku rasa down sangat lepas jadik menda tu….

  52. dBL9969 says:

    gua da amik 1 citra.br 5 hari.booking dlm 1 minggu jer..mintak loan CIMB sbb interest 2.5 jer tp LEMBAB beb!Ambank dah lulus 4 hari jer..tp mahal ckit lar..2.7 interest rate.yang musykilnya,naza citra RS memang da abis stok.Gua amik RS juga tapi RS EXTRA.tu yang gua pelik..kat sini ramai ckp RS xde sunroof etc.tp gua punya RS EXTRA ada la.siap DVD player 7 inci LCD,lcd kat belakang,tinted,reverse camera…gua tgk mcm spec GLS or Special edition.Cum gua terkilan juga la,coz harga dia 78k.kira nnt dapat cash rebate 10k,harga dia jd 68k lah..wa byr downpayment 15k dulu,then kira dapat balik jg 10k tu,so mcm byr downpayment 5 k je la.bulan2 dlm rm735 je..
    tp problem nya,nape gua punya RS full accessories and harga 78k?some one blh explain x?

  53. dBL9969 says:

    bb226…u minta naza service tu tuning semula ke ms service 1000km?dia charge ke x?so far 1 minggu gua pakai,FC dlm 20sen/1km.tp gua henjut 80-90km/j je,maklumlah br pecah dara..cuma gua rs kalau citra ada Over drive,berdesup rs nya memotong Glivina,Wish etc kat bukit.tp ada juga gua terkezut kmarin,bila gua reverse ada bunyi berkeriut la…takut gua jadinya..nasib baik hr ni ok

  54. ikhlas says:

    aku, sedih dengar cerpen ko. tak pelah, jual je citra tu. beli banyak payung lagi. kita nak berniaga market besar. tak perlu padam lilin orang lain. baru lah ada berkat rezeki jika dapat. aku lagi sedih dengar cerpen macam ni. tambah pulak dari sesama kita. forum ni bukan tempat nak menikam belakang. ini tempat nak share kongsi.kalau betul cerita engkau, tinggal nombor contact. nanti naza akan call.engkau bagi dealer state mana kau nak. nombor ip engkau nombor fix line. blh juga nak call. tapi kalau engkau betul2 nak dibantu, tinggalkan nombr contct dengan okhlas.email tak main. kita cerita hal ikhlas sini. betul tak? sedih aku dengar cerita macam2 ni.tambah dari sesama sendiri pulak tu. kesian kesian.

  55. ikhlas says:

    sesiapa yang berminat nak beli citra, atau spectra 5, hubunggi naza. tak payah lah baca bukan2. tu lah susah. internet ni nak membantu manusia sejagat. tapi akhirnya digunakan untuk tujuan lain pulak. apapun, kita lebih arif, hubunggi naza terdekat anda. rebet untuk citra adalah rm12,000 tunai. cash back on the spot, satu check settle. bagi rs rm9,000-10,000 rebate balik cash.dalam keadaan ekonomi sekarang, elok juga kalau ada dapat duit lebih. ini sebab nak bantu sesama kita. tapi malangnya, sesama kita juga yang tikam belakang. mari kita tenung semula semua ini. aku, kalau betul cerpen engkau, tinggal contact nmbr. kita sedia nak membantu semua dengan ikhlas. kami tak akan sesekali bercerita apa2 kelemahan model lain, jenama lain di market. kalau nak beli, silakan. semua jenama ok saja model semua. semua ok saja. masing2 ada kelebihan dan kekurangan sendiri. habis lah nilai membantu forum ni jika kita gunakan untuk tujuan kepentingan sendiri. internet protocol address cyber cafe tak main. kita ikhlas nak membantu anda. harap maklum.

  56. Bro borhan says:

    relek la bro. aku dah guna naza citra 6 buah. aku ada bis kereta sewa. kira citra ni market dia skali dengan innova dengan wish 2.0 d40 engine. aku tak nak buat crita buruk hal kete lain lah, aku dengar pe kau cakap ikhlas je. jadi aku pendek saja cite nye, paling kurang aku kena maintain adalah innova. agak sebab ada cuma 2 buah kire baru lagi. citra 3 buah dah running dari april 2006. aku cuma tuka battery sekali dengan absorber. kau kena ingat, ini kete sewa beb. mileage tak de bawah 115,000 km. semalam satu lagi battery kong. sebab dia orang hanta balik lampu dalam tak tutup agaknya. tak kisah la, battery je. aku ni peniaga melayu, sedih dengar sesama kita nak buat cite busuk. tak malu ke kat brader-brader bukan melayu kite kat sini? dah la, aku rasa forum ni dah mula melalut dah. cuma ini saja aku nak pesan, kite ni cari rezeki beb, biar ikhlas, biar ada barakah nya. jangan ikut-ikut cara yahudi. lu pikir sendiri la.

  57. zack says:

    ini forum pe ni?? nak bincang pasal naza citra ke pasal bisnes naza citra?? ok kita balik ke cerita asal pasal citra. Bro Imran saya rasa citra tak kebelakang degna Exora, semua yang exora ada citra ada, siap sunroof lagi,enjin 2.0 lagi harga murah lagi. tak begitu kawan2 citra???

  58. Ramli says:

    Air hujan masuk sampai kena pakai payung? Nak kutuk pun pada2lah. Jangan hentam sebarangan. Air hujan masuk terus kena gear? Rasanya position sunroof belakang handbrake. Rasanya username aku ni proton, perodua & naza basher ni..

  59. bb226 says:

    saya sudah pakai citra saya hampir satu tahun lebih. saya pakai hari hari kerja ke sekolah dan balik. kadang kadang saya dan isteri pandu ke usm penang jumpa anak saya.tidak pernah pun saya ada problem dengan sunroof hal. sebenarny kalau tak sebab naza buat model citra di kedah saya tak akan mampu beli kereta mewah begini. saya rasa kalau betul betul nak komen pasti orang akan dengar. kalau betul betul nak marah pun orang kenal. macam saya ajar anak murid saya, saya kata kalau awak cakap betul semua orang akan tahu. kalau awak buat cerita pun orang akan tahu juga. saya kata terima kasih pada naza sebab kalau dengan gaji saya dan saya sudah mau pencen, saya tak akan mampu pakai kereta mewah. tapi hari ini saya mampu. cikgu chong hwa cheong. SMTSP.

  60. nizam says:

    kepada si komentar aku: awak buat crite bodoh apsal? buat lawak tak kelakar tak malu ke? bagi malu sekampung saja macam ni. nak buat novel pun buat la yang logik sikit. orang baca skali lalu pun dah ketawakan kau. lu bikin malu kompeni sajala ini macam.

  61. xander says:

    i call service hotline, she say no stok, juz waiting, the dealer say hv new style of citra so he ask me wait, wait, wait…so poor servicing, fxxx

  62. nazrishah says:

    Betul ke saya dengar enjin citra versi 2009 pakai enjin baru optima mcm rondo?

  63. xander says:

    nazrishah, enjin ada tukar tak ku tak tau, tapi dealer ku cakap macam tukar bahagian depan (lampu ) saja.

  64. poeilingkup says:

    xander, like that you better order exora. raya can get :) more faster

  65. poeilingkup says:

    order today oktober you get car loh. very fast like that. no money buy new rondo wait la for citra. what to do meh.

  66. lan klang says:

    aku dah tempah naza citra rs pada awal bulan sampai skg tak dapat lagi
    kata selesman mungkin citra versi baru akan keluar
    betul ke

  67. dBL9969 says:

    brother semua..gua ada pegi KB KIA dealer,diaorang cakap stok RS mmg dah abis.xtau la stok kat negeri lain.pasal rebat tu,gua masih tunggu coz baru 1 minggu amik citra GS Extra.mula2 gua ingat RS extra coz harga dia 68K.kalau kira harga asal rm86+++.kira diskaun 18K juga tu.tunggu cek rebat jer lagi,xtau la 10K ke 12K.dealer ckp 10k.just wait la…tp gua dapat lagi RM500 coz kereta tu nama wife gua.saguhati untuk introduser la kiranya..

  68. dakjb says:

    dBL9969, bro- gua baru dapat check semalam sekeping maybank. rm10,832. citra gs beli. rm 10k rebet asal. rm500 introducer fee. rm332 dapat refund insuran kete lama. hairan jugak aku. sebab refund insuran lama aku dah collect rm900 kat insuran. tapi naza bagi lagi rm332. aku amik je lah. buat apa nak kecoh rezeki mashuk bro:) alhamdullilah. nak pasang reverse camera dengan dash lcd monitor. nak tukar alarm pakai 2 way. ada brand rekomen ke?

  69. dakjb says:

    enjin citra 2009 sama je dengan yang lama. cuma ECU re-map. guna HQ evolution caren3. extra torque. lagi pick up untuk speed pecut antara 60kmh-110kmh. consumption tak lari dari setting ori caren2 ECU. aku rasa re-map ni dari canada. sebab kat sana kan dia orang suka tow itu ini. apapun, jangan tekan sangat beb. pandu selamat poket selamat.

  70. spectra5merah says:

    dakjb, ko cube try brand carvox alarm. 2 way. ko suruh kedai buat program kay aux button untuk tutup semua cermin dan sunroof sekali. dalam rm500. tentang hal reverse camera ko pakai in dash alpine. mahal sikit, tapi tahan. duit rebet ko pun dah belambak kut.

  71. nazrishah says:

    spectra5merah, in dash alpine complete ngan reverse sensor berapa anggaran harga?

  72. liquid says:

    citra mmg terbaik dari ladang,masalah cam korang2 tu ler aku dah sign agrement 2 minggu dah tapi salesman kata kete tu tak sampai lagi……..tapi lucky ler aku baru abis bayar kete yang aku pakai sekarang proton…..proton ni pun bagus gak sparepart senang cari dan murah….cuma citra ni harga dia tak dapat nak tolak rebet lagi tak tidur aku pikir,,,,tu yang aku sambo satu…………..kalau sapa2 yang order dah dapat area johor bagitau kat aku…..ada sapa2 tau bila sebenarnya promo ni start yek sampai abis citra nieeeeee.

  73. Joko says:

    Liquid
    setahu aku ROndo ajer yg tak ada rebate, yg lain2 ada.. Ko ambil citra kan?

  74. liquid says:

    ya aku amik citra…tu aje yang aku tgk ok harga dia bulanan pun rendah 0.6k lbh sikit

  75. spectra5merah says:

    salam tuan nazri shah. sebenornye, gua pun sambo alpine indash kete abang gua je…dia trade in jadi aku pun kebas je cepa-cepat. bayar dia rm300 je. kemudian pasang reverse camera dalam rm150. tapi bila siap wiring jadi dekat rm250. entah ape kotak entah dia tambah bawah dashboard. betul betul cakap, citra kena ada reverse camera. sensor dia ok. ukuran ok.display di cd player depan.tapi pakai indash alpine lagi baik. tapi mp3 tak ade juga.kalau set terbaru ade. itu beribu lah…tak mampu deng. kalau tak sayang duit rebet pakai je alpine. tapi kalau sayang duit guna je model local pun boleh.jangan cap ayam dah. kalau local in dash siap dengan reverse cam(bukan cap ayam) dalam rm700. cuba survey tengok.kasi kite orang tau jugak ye.

  76. spectra5merah says:

    bro nazrishah cuba tengok ni:
    mudah.my/sunaudio-player-indash-monitor-reverse-camera-perlis-2023758.htm?ca=9_s

    tapi dia iklan kat perlis. rasa kat melaka pun harga lebih kurang. kalau siap pasang dalam rm1000 kut. entah la. ni bukan cap ayam rasanya. woit dakjb, bro kat jb berapa harga? dakjb dia ni kawan gua. dapat rebet bagi tau satu dunia. skarang sms pun tak nak jawab dah…

  77. dakjb says:

    ni nak cite sikit. jangan tekena jugak. citra 2009 ni alarm immobilizer dia memang canggih. macam ni: semalam aku cabut kunci kete tutup pintu sambil duk berbual dengan makcik aku. tak tekan pun lock button. tengok2 dia bunyi toik toik dua kali pap tutup lock. aku tak percaya, aku unlock buka pintu tutup balik tunggu. 10 saat dia bunyi balik dia kunci sendiri. korang pun same ke? ke aku sorang je macam ni? maknanya kalau kita lupa lock pun dia akan lock sendiri syarat kunci kita tarik keluar dari ignition. hebat ni beb! apasal naza tak tulis pun pasal fungsi ni kat dalam brochure sales citra? lagi satu, kalau kau orang buat duplicate kunci kat kedai, cuba try start tengok. enjin jalan ke tak? kete aku tak jalan. dia kena juga letak kunci ori yang tebal tu dekat steering baru jalan. sebab immobilizer dia tak akan bagi start punya. korang pun same ke? ke aku sorang je yang sewel?

  78. lan klang says:

    kalau citra RS dah habis stock kenapa
    selesmen kata masih ada lagi
    pening kepala aku,deposit dah letak 20k

  79. nan says:

    aku dak pakai citra GLS lebih kurang 3 minggu…baru pakai 1 minggu dah pg kuala pilah ikut jalan bukit putus yg jalan belok2 panjat bukit tuu…. memang sedap la bawa citra bila kita tekan dia terus panjat saja walaupun jln belok2 kita rasa sedap dan selesa saja….sebelum ni bila aku ke seremban (umah aku kat nilai) aku ikut highway tapi sekarang ikut jalan lama pun aku dah sanggup sebab citra tu kalau bab jln belok2 tu aku rasa layan dan leka pulak…tiba2 tak sedar dah sampai rumah… aku pun rebat rm1000…aku tak ambik rebet tapi d/p lg rm10438 bulanan rm608 aje…
    betul ke ada member cakap bila kita dah speed lebih pada 150kmj ada lampu amaran menyala kat meter….lampu tu utk apa sebab aku belum lg speed lebih dari 120kmj sebab km aku baru 1000 dlm pantang lg…

  80. nan says:

    naza citra paling sesuai nak pakai minyak hitam jenis apa…ada cadangan…

  81. bob says:

    Dear all bro !
    Aku order citra gs kat FS trading (kerabat Arwah Tan sri nasimudin) pun salesmen cakap stok takda, yg byk GS saja yg akan dtg. FS trading ialah dealer naza yg terbesar di m’sia (sbb kerabat kot) ada 4 showroom, 35 salesmen. Aku duduk order kete dlm sejam borak pun 2 treler dtg antar stok. Dia ada stok utk 4 ke 5 bulan. Dgn offer ni dia punya order ada 150 biji (rs n GS ) Dia orang pun takda stok RS.
    RS- kalu takda stok lebih baloi amik GS sbb safety featurenya, abs,ebd,airbags.sunroof,leather seat, alloy rim 5 biji dan lain2.
    ALARM – gs takda alarm, pasang alarm ori dari naza rm 380. klau pasang alarm lain warranty void-kata salesman.
    DAKJB – RUGI LA KALU AMIK CASH REBATE, SBB REBATE UTK TOLAK ARGA KETE SUPAY MONTHLY BAYAR LEBIH RENDAH . TAPI KALU NAK CASH ,BOLELA. Aku beli gs cuma RM60,600 JE insuran sendiri yg lama ada ncb (bayar RM930)
    Utk minyak pelincir – gunakan yg disyorkan service centre sbb takut warranty void. Warranty 125,00 km / 5 tahun.

  82. lan klang says:

    kepada member member yang order citra rs bulan 4 dah dapat ke belum please

  83. citrabiruttdi says:

    aku pun dah sebat rebate rm11ribu dekat. senang punya cite je. dengar kata kalau optima rm12+ rebate. down payment tak ada. deposit je rm250. hebat. kalau rs dah tak ada tak payah kecoh, amik je gs. sebab gs lebih berbaloi. bayar lebih dalam rm50.00 je sebulan. rm50.00 extra ni kita dapat abs, srs, ebd dgn tandem booster, brake assist, power regulator micro chip motorola, sunroof, kusyen kulit, immobilizer, macam2 lagi lah. aku cakap ko rang, jangan kecoh tak ada stok rs dah. apa sangat nye? amik je citra gs. extra rm50.00 sebulan. top up phone pun lebih. kalau nak rebate pun on the spot dapat. aku amik je rebate tu. beli ASB beb.

  84. nan says:

    lan klang…. masa aku ambik citra gls akhir bln mar urusan dlm 5 hari saja….memang rezaki aku kok….

    sabtu….serah dokumen
    ahad….tidur saja
    isnin….kul 0930 pagi bank call tanya lhabar
    selasa…kul 0930 pagi bank call loan dah lulus interest 2.40
    rabu…..tak ada apa2 call
    khamis…petang dealer call…BOS DATANG AMBIK KERETA….macam beli motor pulak..

    rebet rm10000 aku tak ambik…aku tambah rm10000 buat d/p lg bayar bln rm608….

  85. citrablehfinance says:

    kau tambah rm10 ribu bayar bulan rm608…katakan ni gs lah kan, harga tanpa rebate on the road rm61500 lebih kurang. minus rebate full finance x 108 bulan, pada interest 2.6% bulanan rm650. kalau bayar rm10ribu maknanya pada kadar 2.4% adalah: setiap rm1 ribu adalah bersamaan tolak rm15 dari payment bulan. makna nya tolak lagi rm150 dari rm 650 tadi (aku guna formula aku lah senang kan) makna nya ansuran patut hanya pada kadar rm500 sebulan ? tak betul ke? bulan march 2009 ambank dah memo cuma 2.6 kakitangan kerajaan. 2.65 terendah untuk swasta/sendiri dokumen kuat. CIMB malas nak komen. 2.4% expire pada 31 dec 2008. rm608 adalah untuk rs model dan hanya untuk government staff. harga rm608 adalah tanpa rebet. betul. tapi untuk rs model. Kalau kita kirakan, rm10,000 rebet pada 2.65% x 108 bulan jumlah full end payment adalah:rm12,743. maknanya bank cuma ambik rm2743 kadar faedah dalam tempoh 9 tahun (108 bulan)….tak gitu ke? aku tak tahulah kan. aku pun dengar korang cite je…

  86. citrablehfinance says:

    ada ke mana-mana bank boleh bagi personal finance bagi sama korang kadar 2.65% selama 9 tahun untuk rm10 ribu cash? lu pikir sendiri. cuma dapat faedah rm2,473 je dalam masa 9 tahun? sebenarnya, ini proses untung sama rata. bank untung sikit, naza sikit, pelanggan sikit. cuba kita pikir betul-betul…agaknya yang nak kecoh hal ni sebab mpv lain mana ada sistem rebet ni. semua untung dealer dengan bank sapu 200%. pelanggan dapat kete baru dengan hutang baru je. tak gitu?

  87. orangmasjidtanah says:

    saya pun setuju dengan kata citrabolehfinance tadi. kalau kita beli mpv lain mana ada harga macam naza dapat full abs dengan srs siap ebd lagi. sunroof seat kulit lagi. kemudian dapat cash back rm12ribu sekarang ni. saya ambil rebate. ini saya naj pesan, jangan call naza dealer sendiri bila nak beli. minta adik ke rekomen. dia akan dapat cash rm500 introducer fee. mana ada jenama kereta mpv lain buat macam ni? semua untung saja mahu. tak fikir hal lain. tapi dengan naza ada juga pertimbangan kepada kita pembeli. ambil rebate sebulan rm815 sekarang ni. 9 tahun finance. 2.65%. tak ada down payment. cuma bayar deposit sahaja rm250. tu la kalau ada introducer fee dapat balik rm500. saya berpendapat, cara naza berniaga ni ikhlas. sebab tu tak disenangi oleh yang lain. naza dah buka mata kita bahawa: keuntungan boleh dikongsi sama-sama. itu pendapat ikhlas dari saya. maaf kalau ada tak setuju.

  88. nan says:

    aku punya citra gl black

    aku pun tak ingat berapa la harga asal dia…
    yg aku ingat aku punya loan rm54000

    aku bayar rm3500 utk jadikan gls (add tinted, lcd monitor, sticker gls, rear reverse mirror, side mirror light, alarm )
    tambah lagi d/p rm7500
    last sekali aku ada tambah rm438 nak genapkan loan rm54000

    aku loan dgn publicbank rasah seremban…masa kat kedai kereta salesman bagi 2.55 tapi
    bank kasi 2.40 pulak masa bank approved laon islamic aku….

    loan aku approved pada 31mar…. sempat la aku ambil duit subsidi minyak rm625 tu….sebab adalah last day

  89. nan says:

    citrablehfinance….

    harga rm61500 tu harga lepas rebet rm10000 la…
    kalau dia jual harga rm61500 sebelum rebet mana dia nak cari untung…
    waja cps pun harga dah rm64888….betul tak…

  90. lancintacitra says:

    ye betul kata si orang masjid tanah. naza sekarang ni dah membuka mata kita semua. saya rasa selepas ini semua akan terpaksa ikut cara berniaga macam ni. ikhlas dan memang untung kita pun sama merasa. sebelum kite ambil citra kite dah round check semua. semua dealer sapu 100% untung. kite yang blur ape pun tak ade. habuk pun tak ade. tapi dengan naza dapat juge rebet kite merasa. semua model naza ade rebet sekarang ni. tak tahu lah kite ape angin consumer di malaysia kelak, tapi rasenye memang semua kena akur dan buka mata pada cara naza berniaga. ini menguntungkan pengguna. syabas naza!

  91. liquid says:

    bulan 4 blm dapat lagiler kalau order rs….sebenarnaya aku agak kenape harga citra ni boleh murah dan bagus kerana dulu diorang dah salahguna AP dulu……………..tapi takpelerler juga ni untuk golongan cam kite2…sederhana tapi nak pakai kete mewah…………dia bagi harga gilenipun mesti dia untung sikit…takkan meniaga tak mahu untung.anyway syabas NAZA…………..KENGKAWAN SEMUA SELAMAT MENUNGGGUUUUUUUUUU MPV,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

  92. Bro borhan says:

    aku pun dah pesan lagi 3 optima. rebet rm12k setiap satu. kira kalau peniaga macam aku ni buat kete sewa memang tak ada dealer lain aku nak tuju dah. naza je. aku ingat nak let go sikit stok citra yang dah ada. kemudian beli ganti citra baru. dapat rebet boleh buat modal lagi. sebenarnya ini lah cara berniaga nak membantu sesama kita. aku rasa market di malaysia tak akan sama dah lepas ni. ni sebab naza dah celikkan ramai orang bab hal berniaga. jangan macam dealer mpv lain nak kira untung sampai duit introducer pun lesap salesman sapu. lepas ni aku sure semua orang akan minta duit introducer dari semua jenama dealer lain jugak. baru padan muka korang semua. tamak berniaga. nak amik habuan korang! aku sebagai peniaga kecil-kecilan ucapkan terima kasih kpd naza dan juga syabas!

  93. AbangJo says:

    Assalamualaikum. Salam sejahtera semua. Izinkan saya menumpang pendapat. Pandangan seorang jurutera automotif pengalaman selama 25 tahun dengan GM, VW/Porsche/Audi & ATG. Bila nak “membina” sebuah model baru, semua pihak akan terlibat. Design studio (in-house/out source), Mechanical engineering team, Electrical team, Drive-train team & 1001 team lagi. Last sekali masuk para akauntan – kami panggil: bean counter team. Kerja mereka adalah mencara “economic module” ataupun “breakeven point in economic scale”. Mereka report terus pada boss tertinggi. Kadang-kadang design kena koyak buat lain; down scale, down sized, cut cost itu lah ini lah. Akhirnya bila dah puas hati baru kereta tadi di buat & pasarkan. Di America bean counters tadi ada juga takut mereka: kepada suara pengguna dan kuasa pengguna. Oleh sebab itu kita lihat 100% model kereta di America ada ABS, Multi (18 pun ada) SRS airbags, EBD, GPS Tracker & TCS. Passive safety macam tali keledar, head rest, SIPS itu dah mesti. Harga pula mereka tak berani mahalkan walaupun ada semua alatan canggih ini. Sebab takut kan pengguna. Ada kita macam ni di Malaysia? Hari ini Cuma 3 model wajar dipuji atas dasar mengutamakan keselamatan pengguna: Proton Savvy, Perodua Myvi & NAZA Chitra. Semua ada ABS, SRS, EBD dan SIPS serta struktur yang teguh, pada harga yang amat berpatutan sekali. Marilah kita celikkan mata kita pada hakikat ini: Teknologi canggih keselamatan mesti diutamakan dalam ciri-ciri pembelian kita. Ini lebih penting dari segalanya. Saya boleh dihubunggi di [email protected] jika ingin bertukar pandangan. Saya ucapkan, selamat dan terbaik untuk semua pembaca yang dihormati forum ini.

  94. azlie says:

    salam bro semua..ada sapa2 yang ada joint kelab citra…atau mana2 kelab yang best..di johor..atau pasir gudang ker?..kwn duk pasir gudang ni

  95. azlie says:

    kwn dah sebulan lebih order tak dapat lagi ni..keta dah trend in..nasib ada kereta comp…

  96. Az says:

    Salam sume..br receive citra gs smlm..nk tanye,seat belt punye indication x nyala walaupon x pakai seat belt,and sometimes kalau kat gear d,die mcm gegar2 sket,mase x tekan minyak,this problem is it common before 1st service? Sebab from the forum,ramai yg ckp nanti 1st service die akan tune blk ecu and others,can i have some advice here? Thanks

  97. nazrishah says:

    Az, tunggu lepas 1k service. Lagi satu jangan lupa buat alignment & on wheel balancing, sbb selalunya kereta kia @ naza masa mula2 beli mesti gegar stereng masa bawak 110kmph. Lepas buat alignment baru ok.

  98. jengkaFc says:

    Salam…..aku baru beli citra ni..WSM tu…. tapi ada problem wiring laa plak.. baru amek kul 7pm kena 10pm brekdown kat melaka malam tu bro…ngan anak bini skali lak tu..sadis tol laa masa tu..
    tapi sekarang aku sudah kembali normal..harap2 tak de problem lg sampai bila2..Amin…
    tanye skit dia punya service 1k tu mahal ke..apa yg dia tukar…

  99. bob says:

    SERVICE IK SAMPAI 30K KAN FREE

  100. mat59clnr says:

    last call…. sedih la x dpt nk sebat Citra RS tu… g kt dealer jap tdi, diorg kata mmg citra RS dh habis stok… n tkder buat bru dh… tu kata diorg… y tinggal cuma GS je tu pun tk byk… kata diorg la… then diorg kata dh nk stop production sbb nk naikkan jualan citra rondo… hmm… cmner ek??? kt mana agaknya y masih ada stok citra RS ni… ada sesapa blh bgtau???

  101. azlie says:

    samalahhhhhhhhh….baru bertekak dgn dealer tu tadi.mula2 amik RS..then tukar GS..pun takde juga..kereta kwn dah trend in…kene amik lain lah mcm ni..tapi hati tu dah kat citra lah….sayanggggnya…

  102. mat59clnr says:

    GS pun dh habis gak???? hmmm… means… sesapa y dh book tu… kena tukar model la ek??? sy g showroom kt bangsar tdi… ingt nk g y kt kg pandan balik keja nti… nk tau perkembangan terkini… Saleperson kt bangsar kata, skang bank bg loan ineterest kt [email protected]… Ambank masih buleh bg full loan katanya…. bank lain cuma bg 90% dr rega keta… pastu duit rebet tk dpt la kalo gitu… kena top up atas rega keta… y ni saleperson tu citer pasal Citra GS model lain seangkatan y dpt rebet. Citra Rondo tkder rebet… aduii… tu sumer saleperson tu y kata… cmne ek???

  103. shah says:

    hi..
    just nak remind….walaupun rebet…tu duit kita sebenarnya…bukan duit free…harga keter katakanlah 65k….loan akan disubmit ikut berapa customer nak..kalau customer nak 65k….takdela rebet…kalau 75k…dapatlah rebet 10k….kira hutang bertambah le…hehehe

  104. shah says:

    pasal interest…kalau tak silap………INTEREST BAGI KERETA-KERETA IMPORT telah dinaikkan kepada 3.5….proton remained 3.65…..ini perkembangan terbaru last week….dah takde below 3 dah…mungkin gomen nak bagi peluang keter proton bersaing….rebet still leh dapat…nak senang…beli keter dengan dealer…diorang leh uruskan…diorang ni bijak kawtim….

  105. shah says:

    mat59clnr on May 6th, 2009 at 4:09 pm:

    GS pun dh habis gak???? hmmm… means… sesapa y dh book tu… kena tukar model la ek??? sy g showroom kt bangsar tdi… ingt nk g y kt kg pandan balik keja nti… nk tau perkembangan terkini… Saleperson kt bangsar kata, skang bank bg loan ineterest kt [email protected]… Ambank masih buleh bg full loan katanya…. bank lain cuma bg 90% dr rega keta… pastu duit rebet tk dpt la kalo gitu… kena top up atas rega keta… y ni saleperson tu citer pasal Citra GS model lain seangkatan y dpt rebet. Citra Rondo tkder rebet… aduii… tu sumer saleperson tu y kata… cmne ek???

    BETUL KE [email protected]………SILAP kot tu…

  106. shah says:

    kepada yg tak merasa nk pakai RS atau GS…amik jelah GLS………65k

  107. labrat says:

    Kalau sapa nak buat personal loan tu, nak renovate rumah ke memang berbaloi amik rebat ni. Interest 2.6% je. Personal loan paling murah pun 5%++. Kalau nak masuk ASB pun masih untung.. Cuba anda congak sendiri. Tapi ada tak lagi rebat ni? Smlm pegi survey Sorento kat dealer. Rasanya rebat dah tak ada. Tapi harga masih diskaun. Apapaun try ur luck.

  108. Atec says:

    Ian Klang…sudah dapat kereta belum?

  109. Atec says:

    saya juga tempah citra RS 15/4, tapi masih tunggu, mana u tempah kereta citra? saya dah called naza careline…mereka akan feedback saya besok, saya nak careline itu confirm dengan saya, sama ada citra RS lagi…kalau tidak ada…apa solution kalau saya tak nak GS?? 250 booking fee will forfeited like tat? then naza tipu kita punya wang lah!!!!

  110. liquid says:

    Atec

    bagus gak.kau gi comfirmkan camtu……………nanti kau bagi tau kat kitaorang yang booking tapi masih belum dapat lg….i book sama gan tarikh tu gak………….skrg tengah tunggu dan lihat….tapi masa i sign aggrement mmg salesmen kata lambat sikit dpt kete,tapi nie dh rasa lambat banyak….tapi nk tk nak kena tungguler…kawan i yg order pun blm dapat tu yang caya sikitler cakap salemen tu…….duit deposit kalau tk jadi dia tak blh burn atau paksa kita tukar model untuk suka2. kat resit kan ada tulis kita deposit untuk kete jenis apa.so kalau kita tk nak model yg kita tempah baru burn duit tu….kalau tak dia tk blh buat camtu…

  111. bob says:

    Kalau nak citra di FS Tradings jln Ampang ada byk aku tengok, ramai org beli. Aku punya GS baru dapat khamis 7/5 lepas. Dealer ini paling byk stok kete (one of the biggest)
    Telepon no 019-3460350, 013-3803992 En Jasni Jonet

  112. mat says:

    hi semua… info terbaru y aku dpt… ada y kata… sesapa y tk dpt lagi rs y korang booking tu, mmg akan dpt stok baru siap facelift… tpi dlm pertengahan bulan 6… katanya la…

  113. Atec says:

    i pun dengar macam ni, tapi kena tambah 3k for new facelift, will be launch heard is this week lah..wonder how true is it…

  114. citraforumer says:

    http://www.mycitra.com/
    anda boleh melayari laman web itu untuk forum citra di kelab my citra malaysia. maklumat lengkap, tepat serta tidak menyimpang. tk.

  115. mat says:

    tmbh rega pun ok gak la utk RS… bg y dh book haritu tkder la dpt y clearence stok… sbb diorg kata.. asalnya… RS tu made for teksi, y korang nmpk kaler biru kt jalan2 malaysia… ni kata “insider”… so… kesimpulannya…. ada stok baru utk versi RS tp ditambahkan dgn facelift… i dh book tpi still tk dpt lagi… masih bersabor la kiranya…. nk tggu kesahihan cerita y diperdengarkan… rebet plak tkder by end of this month… tu pun katanya la… sabor je la menunggu… latest interest lepas Exora kluar mmg 3.5-3.7.. beruntung la sapa y dpt interest 2.5-2.7 sblm dr tu… Info dr salesmen… alahai…

  116. zaidi says:

    Salam sume..br receive citra gs 7/5/09..nk tanye,saya punya seat belt indicatorpun x nyala walaupon x pakai seat belt, saye tgk cable bawah seat dia tk sambung, ada tk sapa2 boleh bgtahu kat mana nk sambun cable tu?. Thanks

  117. ustadzrahimseremban2 says:

    assalamualaikum semua. en zaidi bawa kereta balik ke dealer. tak payah buat sendiri. dealer akan plug socket bawah seat ataupun fuse saja. percuma dan dalam 10 minit sahaja (sebab hal keselamatan). 1st service sampai 30k free. tak payah buat sendiri dan tak payah hantar kedai aksesori. naza boleh buat.

  118. riee says:

    aku guna citra gls dah masuk 4 tahun…tp alhamdulillah semua ok sampai sekarang.dulu aku beli kat semenanjung..baru2 ni aku kena transfer kat sabah..orang kata kalau bawa citra kat situ mesti jadi lembab..tp hakikatnya tidak.tiada masalah..still power…puas hati ler guna citra ni.

  119. Loan saya lulus 25 mar 2009 utk kereta NAZA CITRA RS dan ajen bilang boleh dapat dalam satu minggu tetapi sudah satu tengah bulan pun belum dapat kereta baru saya. Apa dah jadi dengan NAZA KIA company??Bila call atau e-mail tak nak jawab. Sebagai pelanggan NAZA, saya langsung tidak memuaskan hati dengan perkhidmatan yang diberi oleh ajen NAZA KIA…Nak tunggu berapa lama lagi enam bulan atau satu tahun????? sekarang saya nak tahu bila boleh dapat kereta baru saya ini??? NAZA KIA boleh jawab tak????????

  120. nazamemangbest says:

    en saravanan. tinggal contact number encik, order number/deposit order slip number, dealer contact details. kalau betul, pasti naza boleh tolong. tak kan call tak jawab? betul ke nombor? ada credit ke?ada batteri ke? cuba call naza hq kl. yimpossible tak jawab…

  121. liquid says:

    nazamemangbest

    saya rasa kalau en saravanan phone mmg naza angkat….mungkin dia geram sgt tu yang dia emosianal tu….i pun dah tunggu nak menggelegak nie…order dah sebulan belum dapat……saya beli proton 2002 pas sign aggrement cuma amik masa 7 hari je kete keluar…..kancil i beli 2004 lagi hebat 5 hari pas sign aggement dah dapat…..naza adussss pengalaman pertama yang mengecewakan…tipon pun sama gak suruh sabar222222…mula nak emosi nie….

  122. bob says:

    To saravanan !
    U order di mana ? I order kereta di FS trading, jln ampang,kl . Order citra gs pada 13/4/09, setelah dokumen siap semua ,dpt kereta pada 7/5/09. Disana saya tengok rs ada byk sampai sbb FS one of the biggest dealer. Ramai yg order rs bole dpt stok. Kalau lain dealer yg takda simpanan stock mmg lambat termasuk yg Naza punya branch, sbb tunggu dari Gurun (kilang).

  123. nazamemangbest says:

    mai kita analisis motif: 1) kalau betul tak order tak dapat adakah penulis akan membuang masa posting di sini? apakah motif membuang masa posting disini – untuk memburukan sahaja. meluahkan geram, penulis tak akan buang masa berforum. baik terus call naza. jika tak buat begitu makna unsur motif dah tercemar. kredibiliti tolak satu. betul ke trade “trend in” tak dapat kereta lagi? mai kita analisis: istilah betul adalah “trade in”. kalau trend in dah tak betul…ada kredibiliti ke cite wayang kulit ko nie? faktor mitigasi: dulu attack hal harga – sekarang naza dah bagi rm62 ribu siap abs, kulit,sunroof,srs,ebd,ba. ada harga ni exora bagi macam ni? dapat rebet lagi (masih ada). dia orang kata tak ada dah tak bleh pakai. jadi sekarang ni cuma tok karut boleh attack hal “kononnya delivery lambat”. itu pun tak betul…order paling lewat 2 minggu. kalau dealer tak ada main state branch akan hantar supply 24jam. tapi sekurang-kurangnya tok karut-tok karut ni dah terima hakikat bahawa naza citra memang LARIS!!!!! kahkahkah! dengar kata exora 6 bulan tunggu . 6 BULAN TUNGGU EXORA BEB! jadi saya rasa, kita biarkan tok karut buat cerita pasal lambat delivery. itu maknanya mereka juga dah ketandusan idea dan juga akur, NAZA CITRA MEMANG LARIS!!!! bye bye semua.

  124. liquid says:

    nazamemangbest

    kau nie cam tak bestler

    exora mmg janji kete die kena tunggu dalam 4-6 bulan… so tkde masalah kalau dia lambat……..
    naza kata stock ready tunggu approve loan…..

    nie kata2 salemenler tkde black and white…so as costumer kita mmg suka janji naza…

  125. nazamemangbest says:

    masalahnye korang duk bising kat dalam nie je apasal? logik la sikit. kalau betul motif mesti tak akan buang masa kat sini. forum ni dah jadi rojak sebab nayak to karut macam korang buat drama murah kat sini. orang kata tinggal nmbr naza nak bantu tak nak…cuma nak membebel free nak. habih camno? ni korang attack pasal color pulak.nampak sangat kau dah nak lari motif…? apa lagi nak attack? aku heran, sebab apa hyundai tak kena attack? trajet – enjin sama dengan citra. tapi sebab importer bukan bumi. naza bumi. korang jangan tebawak-bawak. guna akal sikit. kritik bagus, tapi biar betul. boleh juga orang belajar. ni duk main cassette sama apahal? order tak dapat/”trend in” dah lama/ sekarang terbaru – color pulak tak ada. sebenarnye memang lucu kalau tengok skrip korang ni. sama saja penulis. lepas ni apa pulak modal? sunroof bocor lagi? aku bukan nak gaduh dengan korang, tapi aku tak nak cara macam ni. biar ikhlas biar betul jangan gadai maruah walaupun online tanpa muka. kita tetap ada nama. ada bin. betul tak? fikirlah sendiri. hal proton 6 bulan ke 7 bulan ke tu dia punya pasal. ayat kau semua ada motif la. kau tanya soalan-kau jawab sendiri. macam mana beb? kesian lah sikit. kesian kat diri sendiri. semua yang ada apa-apa soalan tanya pada:

    http://www.nazakia.com.my/

    telepon:03- 2617 7990

    ni aku cadang modal baru kat korang: buat dialog hal “aftersales service pulak”…best tuk. aku pun tak nak buang masa dengan korang. tapi sebab aku kesian tengok skrip kat sini. apa pun, aku minta buat kajian tentang kenapa hyundai trajet/matrix tak kena hentam. walhal enjin sama. tapi naza kena hentam habis2. cuba korang tengok semua corporate profile. kita jangan tebawak2. biar betul guna akal logik. aku tak nak gaduh marah sana sini. korang pun sedara aku jugak. sama-sama nak survive. tenung2 lah tengok. maaf kalau terkasar. wassalam.

  126. nazamemangbest says:

    tu la korang. sekarang curi screen name aku pulak. habis modal betul dah. kesian kesian…tunggu jelah 7 bulan kete exora kau tu.

  127. budiman says:

    ye lah. kite pun tahu sengaja diaorang nak tulis skrip drama nak burukkan itu ini hal citra. tak kisah lah. sebab naza citra memang laju jualan. sampai mereka terpaksa main taktik kotor untuk sesuap nasi. sedih dan kesian. saya dah pakai citra dari nov 2005. sampai hari ni dah 120,000km. saya cuma tukar radiator dulu naza recall free. tukar absober 4 pada 80 ribu km. tukar timing belt pada 60 ribu km. lain tak ada masalah pun. naza memang lasak, nilai terbaik untuk wang dan meyakinkan. service dia pun 1000 kali lebih baik dari service di proton servis.

  128. naza penipu besar says:

    aku order /booking naza rs pad 22/03/09 tapi 3 minggu lepas tu deaer kol suruh dtang pejabat ambik duit balik sebab stock dah habis. suka2 hati kata stok habis. masa nak beli kata stock ready. aku benggang terus kol careline dia. depa kata tunggu2. then aku maki hamun si sm hafiz tu. baru padan. suka menipu arrr. kalau dah tau stok tak ada stopla promotion tu. ni tidak, dalam star bukan main besar iklan dia. sial betul la. tengokla kemampuan kilang tu keluar kete berapa then tengok permintaan mcma mana. cepat2 la stop iklan dan inform kat dealer. ni suka2 hati je. org dah appluy loan, jual kete, itu ini. memmagn menyusahkan aja. elokla aku dengar pun kete buatan naza kia ni memang tak da akualiti. nasib baik.

  129. peruz says:

    nazamemangbest

    kau bodek kuat sangat….he3

  130. zaidi says:

    Ada tk sapa2 yg dh dapat kereta citra masa promosi tu dah dan dah dpat cash rebet, sbb saya dh dpt kerete dh 2 minggu tp masih lg tk dpt2 cash rebet. ada tk sapa yg blh bagitahu berepa lama masa yg di ambil oleh naza utk proses cash rebet tu?

  131. bob says:

    Zaidi !
    awak tak paham kot , berapa awak beli harga kete ?
    Saya beli citra gs pada arga RM60,500 tanpa insuran( insuran pakai sendiri). Rebet rm10,000 tu dah ditolak dari arga asal kete (rm72,000). Kalu awak beli arga rm72,000 makan awak amik loan tinggi dan dia orang baru bagi rebet. Duit rebet tu awak utang gan bank, kene bayar. Lebih baik tolak dari arga kete, kurang utang.
    Apa2 pun chek blk tempat beli.

  132. kawan yang ku hormati, saya meluaskan masalah yang lambat dapat kereta NAZA CITRA RS memang dah tunggu dekat dua bulan dari 25 mar 09. ajen bilang iaitu lambat penghantaran dari GURUN, KEDAH. selepas itu beritahu bahawa ada masalah pemasangan parts atau accessories dan skrg bilang lambat pasal ada ubahsuai sedikit dalam body kereta.Semasa order kereta, bilang satu minggu boleh dapat tetapi sampai skrg pun belum dapat?????????? Order dekat J.B lah????????

  133. Joko says:

    Kalau mana2 mamat yg bakal nak kahwin, beli lah citra nih, nanti boleh dapat rebate tunai RM12000, boleh buat belanja kahwin, Keta baru , bini pun baru… hee hee

  134. NuuV says:

    Berapa harga Citra RS skang? Apa rebate yang dapat? Cun juga ni..

  135. liquid says:

    NuuV

    promotion dia dah abis ler…aku dh sain agrement pun tk dapat lg …kau jgn cari pasal nk order rs….

  136. bob says:

    Tadi aku call naza careline, tanya pasal citra rs n gs . Semua dah abis stok. kene tunggu yg new facelift lagi 1 ke 2 bulan. harga akan naik 2 ke 3 ribu dari harga asal.
    Nasib baik citra gs aku dah dpt dan sgt murah rm61k je.

  137. lan klang says:

    memang betul cakap bob citra rs kena tunggu lagi 1 bulan baru blh keluar
    aku terpaksa keluar down payment lebih skt untuk citra gs,itu pun tak ada stock,
    last last ambil gs ngv comfirm besok dapat.ada sesiapa nak pakai ngv tak.aku nak tolak harga murah siap pasang

  138. dBL9969 says:

    geng,gua confuse skrg ni.da nk masuk 1 bulan gua amik citra GS tapi belum ada bayang2 pun rebat 10k tu.ada member bgtau naza call dia after 3 weeks confirm nama and so on.lepas tu br naza antar cek.tapi kalau lama2 tunggu bikin risau juga.ada sape2 kat sini buleh bg jawapan,at least tenang sikit gundah gulana gua ni….

  139. dBL9969 says:

    untuk pengetahuan semua juga,citra yg baru ambil boleh buat alignment,nnt claim dgn pusat servis (rm50 jer).yang selebihnya duit sendiri tu hangus la 10-20 ringgit.gua buat balancing jer,abis 38,pusat servis bayar balik $30.bila gua on way balik br gua rs kereta berat ke kiri.nk kena balancing juga nampaknya.1 lagi,bateri key tu kena tukar la kalau rasa da weak…semua ni perkara kecik jer tp nk kita punya citra tip top kan bro

  140. bantu says:

    kalau naza tak call u…u yg kena call dia baru u lega…
    nie nombor dia…kasi gegar

    telepon:03- 2617 7990

  141. sidjustice_77 says:

    Salam semua,

    Meleleh gak ayaq liyoq dok baca komen2, aku ngan bini dah booked CITRA GS sebab GLS dah abis, tak kisah la, loan documentation submit pada 14/05/2009, setakat ni CIMB dah call pada 15/05/2009, AmBank pulak pada 18/05/2009, tak sabar nak tau loan approve atau tidak, cadangnya kalau dapat boleh buat balik kampung cuti sekolah ni. Ada advice tak kalau dua2 loan approve, mana satu mau angkat? Kalau sebaliknya lain cerita la. Lepas pegi test drive, consult member2 aku ang dah pakai CITRA ni, diorang kata semua OK, so far so good. Performance wise memang sepadan ngan 2.0. space pun ok, design still competitive. Tapi bila la bank nak approve loan ni……..tolong tak tahan dah, pakai aku punya 1.5 sedan balik kampung lebih kuang dekat 10 jam perjalanan boleh kata penat jugak. Member2 kata untuk long distance CITRA sangat selesa. Ada tak sesiapa yang dah travel KL ke Kelantan share experience dari segi FC, handling n keselesaan. Thanks guys, adios.

  142. saiful says:

    Sidjustice, untuk loan bank tengok la yang mana paling rendah interestnya. Travel long distance memang best. 2000cc tu bro.. tekan rpm naik sikit je..

  143. zaidi says:

    hello BOB,
    saya beli citra loan 67K rega keta 62K including insurance jadi Naza kena refund kt saya ~5K, cuma smpai skr blm dpt lg. bila call naza hq dia kata naza kia cawangan tk hantar doc yg lengkap utk dia proses rebet tu, berapa lama mahu tuggu pun tk tahu, apa sapa2 blh bantu?

  144. bob says:

    lain kali kalu beli yg ada rebet punya jgn buat loan tinggi dari harga selepas rebet. Dah bayar monthly tinggi, rebet pun tak dpt lagi.

  145. lan klang says:

    hai kawan-kawan semua,setakat ini sahaja aku dapat memberi candangan
    aku pada kau orang kerana besok aku akan ambil balik deposit 20k aku pada dealer kia
    sebab apa yang seles janji kan tak tercapai hingga skg.ambil exora lah nampak nya

  146. Liquid says:

    Akhirnya lan klang mengalah juga……………..i pun mungkin tunggu sampai hujung bulan nie…..janji manis salesmen…….pastu aku mmg nk cancel citra aku…penantian yg sgt menyeksakan…..org rumah minat rondo…tapi ntahlah aku tawar hati lak gan naza nie…..

  147. Liquid says:

    ichiiro

    betul ke cantek….minggu nie i dan salemen kete i pun panas…aku kacau dia aje…..dia kata next week kuar facelift punya detail…harga below 60k…ntahler selagi blum dpt kira janji2 manisler…tp termakan gk aku….

  148. sidjustice_77 says:

    Salam guys,

    Selasa [18/05/2009] salesman call katanya loan dah approved, tapi keta pulak abis stok, tp sebelum submit loan katanya ready stok, kami punya banyak stok tak yah risau, sekali bila loan lulus cerita lain pulak. Keta masih kat GURUN la pulak jadinya. Kalau habaq awai2 kan senang, kenapa perlu kata ready stok. Tak de la orang tertuggu. Anyway sabaq la. baru seminggu lebih je. Kira cepat jugak le tu approval. Aku bukan apa cuma tak sabar je nak rasa naik CITRA sendiri.

  149. Liquid says:

    sebenarnya dia dh tahu stock tu tkde….kayler u baru seminggu…jgn lupa agihkankan sikit tensen kau kt salesmen kete tu….dia pun kalau kita selalu call dia pun tensen gk…cam kite yg tk dpt kete…..he3

  150. sidjustice_77 says:

    Salam Bro. Liquid,

    Hari pagi2 lagi aku dah ada kat KEYEL, ngantor adik pi interview, habis je interview dalam pukul 10.30 am aku terus pi jumpa ngan budak salesman tu, aku panggil dia gary marshal sebab dia macam lakonan hans isac dalam Baik Punya Cilok. Bila sampai kat showroom dia memang aku nengok stok untuk CITRA memang dah berkurangan sangat2, RS dah konpom tak de, tinggal cuma stok GS dua tiga biji je, tu pun tuggu nak delivery je kot borrower yang lagi awal dari aku. Aku tanya dia mcm mana ngan delivery dari GURUN ke KEYEL, dia kata selalunya delivery (Truck) akan sampai dalam normal weekdays dan bukan pada weekend. Setakat ni penjelasan dari si Gary ni aku boleh terima lagi, memek muka dan body control dia masih terkawal, tak de yang meragukan. Tadi pun aku nampak ada seorang brader ni datang angkat CITRA baru dia, senyum je…Anway dia dah tunjuk kan aku punya LOU dan dia memang dah confirm keta aku tu CHROME SILVER dah ada cuma nunggu delivery sahaja, nak dapatkan Chasis No., Enjin No. untuk registration. Ok la so far so good. Adios Bro.

  151. Liquid says:

    sidjustice_77

    good for you lah bro……..

  152. adam says:

    salam semua…..antara penyakit2 citra adalah radiator leaking,air-cond compressor ada bunyi, cd ada problem,hon x bunyi,air cond tak sejuk…..itu adalah yang saya alami tapi semuanya sudah dibaikpulih dalam warranti kecuali aircond compressor coz dh abis warranty……

  153. zaidi says:

    Salam semua.. betul ke citra gs tk boleh pasang VCD, saya punya citra gs bila masuk je VCD dia kelur “CD error”, ada sapa2 blh bg tahu?

  154. abi says:

    Zaidi : tu bukan kereta pro tu , VCD tu yg rosak

  155. zaidi says:

    tu la masalahnya bila saya pergi ke pusat service kia selayang dia cakap citra gs memang tk boleh pasang VCD cuma yg boleh CD sahaja, sedangkan dekat CD player tu ada tulis VCD.

  156. Comment says:

    Nape kualiti barang2 Carens ngan Citra (terutama enjin) berlainan. Member aku pakai Carens x de laka masalah gearbox ngan radaitor tu. Citra ni mmg mantap..kalau kirakan

  157. mat says:

    dlm emel update aku ada forumner nama “ichiiro” bg gmbr facelift utk citra RS ni… dh kena delete ke??? tkder ke gmbr update terbaru ek??? nmpk cuma front grill n bumper je tukar… lelain tk nmpk lagi… nih… masih sabar menunggu… aduii…..

  158. adam says:

    mmg citra gs tak bleh guna vcd…..only cd…dh tnya kedai kia accessori

  159. aim says:

    aku order citra rs dlm end of march(2009) aritu, yg bestnya sampai skarang tak dapat2 lagi …

    dealer pon tak dpt commit bila leh sampai, dorang kata naza pon tak leh bagi date delivery … syabas untuk naza

    tanya kat careline nazakia lagi best, suh tunggu je … ingat nak pakai cuti skolah … careline sempoi je bgtau ” doa je kat tuhan semoga dapat brcuti dengan kete idaman ” … macam s**l

    aku nasihatkan kalu nak beli naza pastikan dealer tu ada stok dan tunjukkan keta tu kat korang, klu boleh amik chasis no yg saleman janjikan … klu takdak baik takyah … aku rasa naza ni kumpul order banyak2 baru dorang produce keta kat kilang … antar sekaligus

  160. lanbiskut70 says:

    Sekarang Naza tengah demand. Jualan tengah laku. Itu pasallah layan tak layan. macam Aku order avanza dulu la. Sekarang avanza dah tak laku baru nak terhegeh2. Cheh..

  161. zaidi says:

    saya rasa sbb dia offer utk cash rebet tu je yg buatkan jualan dia naik, kalau tidak tk laku jgk kete naza tu

  162. aim says:

    info dr salesman :

    citra rs mmg tak kuar lagi … dorang kuar new facelift dgn tambahan acc tuk rs , skang dah takde rs kosong… dgn rasminya price naik 2k-3k …

    dealer tgh penin camane nak xplain kat customer …

    agak2 penipuan camni leh repot kat hal ehwal pengguna tak ????????

  163. liquid says:

    mmgler nampak cam tipu tp kalau setakat 2-3k ada tambahan sikit…memandangkan ramai yang dh tolak kete lama…kayler yang masalahnya nape lama sgt nk kuarkan….tensen aku…

  164. iz says:

    Liquid…
    ko boleh tgok link kt bwh nh…aku nampak kete tu dpn mata aku smlm..kat plaza tol putrajaya menghala ke putrajya daripada elite highway..
    tp xsempat nk tgkap gmbar dpn die..dpn die jauh beza drpd Naza Citra skrg..belakang die tgh2 memg ade diffuser ckit..smlm ngah “uji pandu jpj”.

    http://kereta.info/new-facelifted-naza-citra-design-terbaru/

  165. akram says:

    This car is an understated performer. The fuel consumption works out to a very respectable RM0.21 cents per km with a load of 4 passengers and stop and go traffic. The service cost is acceptable and the generous warranty and free service is 5 years/150,000 km. Well that’s the package I opted for anyway. However, some improvements is needed by NAZA Services in terms of turn-around time.

    The all leather interior has generous space and equipment list as standard accessories.

    I would however not really term this as an outright MPV. Or for the many other Japanese makes out there nowadays too, but I would state here that it’s more appropriate to call them cross-over vehicles from station wagons to mini MPV.

    The engine with its CVVT technology delivers respectable acceleration and with a generous torque curve.

    The list of standard items for the car is generous; double DIN stereo with MP3, auto sunroof, leather seats, ABS on 4 discs, EBD, Twin SRS, SIPS, reverse sensors that displays distant when reversing and even a 12 Volt interior power outlet for the chargers/laptop.

    The driving feel of the car is tall with excellent forward view, and generally good all around view. No view obstructions from the A pillars.

    Overtaking kick-downs with the auto box are fairly quick (60 to 100 KMH sprint) thanks to the CVVT excellent power delivery and responsive gears/RPM ratios.

    Stopping power is excellent with the all round discs and 4 channels ABS.

    Wet driving situations is assuring with the front drive set up, making the grips and traction’s better. This much needed assurance is more apparent at speeds on the wet highways.

    Only complain so far is the sound insulation issue. There is not much vibrations or harshness so I won’t use the term NVH, but I would just say that NAZA should look into putting in more sound silencing materials in the car. Well, with the spirited performance it brings, some may prefer the throaty inputs as oppose to some others. So it’s not much an issue really.

    I would frankly say that this mini MPV is worth every cent I paid for.

  166. budak klang says:

    ada satu masaalah besar pada sesiapa yang dah lulus load pada bulan march
    kemungkinan loan yang bank lulus untuk 2.4 atau 2.6 interest akan di naik kan ke
    3.5 atau 3.8 interest kerana kereta yang di tempah itu keluar pada bulan 5 keatas
    kerana bank ikut ekonomi sekarang walau pun masa sains agerement dah tertulis interest rendah
    itu lah satu penipuan pada customer yang dah tempah kereta citra.aaaaakkkkkuuuu dah terkena

  167. Firdaus says:

    Dear website moderator, off lately we have noticed that this esteemed forum has almost semi permanently taken on the character of a serial NAZA basher. That is really too bad as we believed that like all other respected auto forum, it should be neutral and technically helpful for other readers like us. We are just one of your wide reaching forum readers. But I wonder how credible are these unsubstantiated claims purportedly written by anonymous cyber-author under un-assuming screen nicks here – as real. Some repeatedly keep the same plot over a continuous period of space, thus promoting an almost “bashing” atmosphere against the said product at topic here. And yes, we could be wrong, they may be real – in any case we do apologize. Anyhow, we are just an avid reader and follower to this most useful forum section. Thank you kindly for your time on our comment and this brilliant forum – Firdaus, Hashim.

  168. aim says:

    tak kena kat batang idung sendiri boleh la ….

  169. aim says:

    tak puas hati pi suh admin cek ip sume yg post kat sini …

  170. Joko says:

    Yelah .. tak semua yg cakap rubish kat sini, ada juga yg memberi pandangan yg rasional dan educated, iaitu ada part-part yg bagus dan ada part2 yg kurang bagus, kedua2 nya disentuh. Kira okeylah tuh, nak yg bagus ajer sampai bila tak akan berubah dan improve.

  171. kdi says:

    Dear Firdaus Hashim,

    Thank you for your concern on this topic. However, we always monitor closely the comment in this web and we will delete any comments from different username with same IP address. And we have checked all the comments here, there is no same person with different username.

  172. gabby says:

    aku lulus loan interest 2.6 tapi dapat kete bulan 5, masa tu lom sign agreement n cimb bgtau interest naik..tapi aku buat rayuan pada manager bank n alhamdulillah aku dapat interest rate lama..yg penting kita kena jgn malu bertanya…

  173. aim says:

    gabby,
    hang dah dpt keta la ye … alhamdulillah

  174. Liquid says:

    seminggu tk update gan salemen pasal citra yg aku dh order rasa tenang plak…….tp sok aku nk follow up balik…aku senyap dia pun senyap….kalau dapt facelift nie rezeki aku sbb harga dia murah…kalau tk dapt pun mungkin ada hikmahnya….bunga bukan sekuntum……hari tu aki nk tunggu sampai akhir bulan mei…tp pass tgk gambar2 yg kawan2 bagi mungkin aku tunggu sampai akhir bulan 6…nk tanya pada sapa2 yg blh jawab kalau i dh kuarkan ncd dari kete lama berapa lama surat tarik ncd tu laku sebelum dia habis edah…kuarkan dulu sbb nk masukkan kt citra…rugi woo dh 55%

  175. Mohd Farid Bin Hj. Bujang says:

    saya mengunakan citra pada tahun 2007,mengapa masa conrner kereta itu terlalu banyak rolling macam nak terbalik dan pitch.Kadang kala terasa nak muntah atau pening.tolong beri saya idea sebab saya telah tanya naza di Melaka dan mereka kata itu normal sahaja.

  176. Atec says:

    Did anyone get news tat citra RS current facelift will stop producing? & for those who booked citra RS like me, we gonna make decision to take new facelift since RS will no longer continue produce?sigh….wait for so long already, no car somemore have to top up 7k for just new facelift….

  177. FdC says:

    Halo semua…
    nak kongsi pengalaman skit…
    kalau nak kira smpi hari ni dah setahun saya pakai citra GS special edition…
    so far so good… :)

    Dari Kelantan ke Kuala perlis memang syok layan corner kat Jalan Timur-Barat tu… Konvoi ngan pakcik saya yg pakai Wira 1.8 UK Spec… pun x de problem nak follow rapat… tekan je minyak memang gerenti bedesup… hehehee..
    Kalau sape2 yang pernah lalu jalan timur-barat tu memang tahu jalan dia macam &#&#$&…. lubang macam kat permukaan bulan…
    tapi citra punye suspension, ride & handling memang first class… bawak 5 org + luggage pun x de hal…
    Setakat ni dah 3 kali dari Kelantan-KL, 3 kali Kelantan-Kuala Perlis… dari segi kereta tu sendiri memang x de problem whatsoever…

    Saya pernah pakai Perdana SEi dulu… kalau nak kira minyak dia memang jimat Citra ni sikit… so bagi saya Citra ni memang jimat…
    Kalau ade yang tengah berkira nk beli citra ni memang saya rekomen la… gerenti x rugi…
    Salaam….

  178. naza says:

    hi kawan2. nama saya naza (nama betul bkn main2). baru kelmarin telefon sales person dr naza tanyakan ttg naza citra. harganya murah (yang paling basic).katanya dpt dalam tiga minggu hgga empat minggu. tu lah, nak tanya kawan2, secara keseluruhan, naza citra ni prestasi macamana, maintenance mcmana dan lain2 lagi. sila bg pandangan. terima kasih.

  179. bob says:

    Dear Naza !
    saya Bob ! baru pakai citra gs 2 bulan.Amik offer ari tu diskaun. So far pakai mmg best dari segi pikap, suspension, mantap body. terasa mcm bawak mercedes pulak. Petrol anggaran myk rm1.80 (0.20 sekm), myk rm1.70 (0.18sen sekm).
    Biasa saya pakai myk ESSO yg rm 1.70 saja sbb kete ni tak da masalah guna ron92, minimal ron mesti 91 keatas.
    So far takda apa komplen yg defect cuma sikit je mcm signal fender masuk air (dah komplen dn tukar), roof rack cat dia kopek2 , nak komplen.
    Spare nye yg saya survey kat naza servis ada yg murah ada yg mahal. Tapai tak semurah parts mcm proton tau pero2. Lebih skit 30 ke 40% mahal sbb dari korea. Kalu kat luar ada yg murah tapi takut tak ori. 1st servis kene rm231, labour free, myk fully sintetik petronas dan pakai sampai 10ribu km baru tukar.
    Kalau nak lebih info boleh call saya 0123156712 bob

  180. aim says:

    naza,
    kebetulan lak nama sma ye … sori la aku mmg badi sikit ngan jenama NAZA ni …

    klu nak tau pelbagai info pasal cita ni, ke rerajin la selak kat sini ….
    http://kereta.info/category/car-maker/naza/

    cuma klu hang insist nak amik citra, baikla amik GS … yg RS tu mmg kosong seperti yg NAZA janjikan, NAZA mmg tak tipu … while yg GS lak acc sampai mem buak2 … TAPI beza cuma rm5k aje … pikir betui2 la yeee

  181. rusdibakar says:

    Naza, pandangan saya pulak.. memang berbaloi kalau ikut ngan harga dan apa yang ditawarkan. Saya pakai start dari hujung 2005 sampai sekarang, cuma masalah radiator saja, sbb dah abis warranti saya tampal kat kedai je. Ok sampai sekarang..

    Rasanya En. Naza jangan order dulu, pi test drive kawan2 yang dah pakai mpv ni lepas tu tanya pendapat diaorang apa masalah berkaitan kereta ni. Lepas tu test drive mpv yang lain dan booking la yang mana en. Naza rasa memenuhi keperluan en. Naza, nak suspension sedap ke, nak pickup sedap ke, nak luas ke.. terpulang kat En. Naza..

    Jangan berpandukan kepada ruangan forum semata-mata.. Yang menghentam mana2 keluaran mpv tu biasanya akan menghentam kenderaan yang dia tak pakai & dia akan cuba backing pulak jenama kenderaan keluaran yang sama dengan apa yang dia pakai.. Dan ada jugak salesman yang cuba menjatuhkan jenama lain di dalam forum untuk meningkatkan keluaran kenderaan dari jenama yang dia bekerja..

    Just my 2 cents..

  182. mha says:

    Tahniah pada sesiapa yang nak beli kereta baru tu…………. Cuma saya nak nasihatkan supaya berhati-hati semasa proses bayaran, sign agreement dan sebagainya. Pastikan ianya resit yang rasmi, barangan yang dijanjikan dan jurujual yang benar-benar ikhlas dan tak menipu.. Bukan janji macam2 tapi sampai masa ambil kereta banyak pulak alasan depa……….. Ini pengalaman saya dan saya tak mahu orang lain melaluinya. Masalah saya bersama NAZA dan salesman masih belum selesai walaupun dah 7 bulan berlalu…….Mujurlah kereta saya tak ada masalah kalau tak…………

  183. liquid says:

    betul mha….

    NAZA mmg ada masalah tapi bukan semua dealer dia…so semua kena hati2 tanya2 gan kengkawan dulu sebelum buat apa2…tk rugi tanya

  184. baby77 says:

    aku nak tany tuk harga citra rs new facelift ni rm59888 kan.. harga ni dah termasuk insuran sekali atau belum erk

  185. aim says:

    baby77,

    byknye tempat hang tanya …

    mengikut pricelist yg kuat on 28th may aritu, price tu adalah on-the-road price … klu hang ada ncd, dorang akan buat deduction …

  186. baby77 says:

    hehehe.. malu bertanya sesat jalan bro

  187. supan says:

    Saya dah pakai citra GLS masuk 3 tahun bulan lapan nanti. ada beberapa masalah yg saya pernah hadap, 1. tali yang menampung kerusi paling belakang putus dlm masa 6 bulan slps beli, 2. radiator bocor, dekat bahagian suis (tempat masuk kunci), tak ada lampu…susah kalau gelap…meraba-raba). tp bila drive memang smooth…..

  188. tok said says:

    alo cik supan.dr lu pkai naza,baik ko pkai kete saga pekak aku.lg snang hati x d pblem.ko da ttipu dgn org korea!ksian2!

  189. peacelover says:

    saya cuma nak kongsi pengalaman saya ditipu salesman dari FS TRADING. jadi semua future buyers, kalu sayang your hard earned money please jgn jejak pon kaki dalam mane2 kedai fs trading yg da byak makan duit buyers.

    saya sekadar berkongsi pengalaman pahit saya dengan dealer ni. saya tak bias dengan kereta.

    sekian.

  190. aen says:

    Saya nak tanya boleh bg contoh perbandingan minyak citra dengan kereta lain yg enjin 2.0

  191. rosdan says:

    Kalau town driving (jalan jem), banding ngan CE saya Citra 2.0 jimat sikit. Tapi kalau jalan lancar, trafik ok ex. kat highway, minyak lebih kurang je walau CE saya 2.4

  192. adhamy says:

    Citra kalu normal driving utk highway dlm 17 sen / kilometer n kalau bandar dlm 20-21 sen/kilometer……,kalu nk compare kete 2.0 yg laen,
    maaf la…..x penah pakai yg laen lg…..

  193. bebudak pd says:

    alo braders. tompang tanya sikit…ada sape dah pernah pasang reverse camera ke? berapa ek? tk.

  194. Azzahra says:

    Salam citrarian…. Gua selalu bawak 4 wheel yg ada turbo, & ada gak wira aeroback 1.5 auto…. To compensate my driving style bawak 4 wheel turbo,jual wira beli citra.Memang puas ati la… pick up citra equal to pick up 4 wheel. Long journey from Kota kinabalu to Tawau (575 KM) pun masi orait… comfort & tidak melenguhkan sendi2 badan…. Memang berbaloi pakai Citra…

  195. leverse cam says:

    helo. leverse cam u boleh pasang rm120 sama dash vcd rm280-350. in dash rm850. sekarang tak payah itu vcd lagi. u boleh pasang hook sama gps kit.ada siap boleh dapat internet lagi. tapi itu kena pakai itu usb wireles internet. rm500. lagi ok. cari at mudah.com

  196. leverse cam says:

    http://www.mudah.my/GPS-with-3D-and-Junction-View-and-Surf-Internet-3499315.htm

    itu you all click situ. tapi i tak tahu moderator kasi i masuk ke tidak. itu latest gps boleh hook. usb cocok tepi. ok thanks . i pun guna citra no problem sudah dekat 100,000km.

  197. lancitra says:

    Saya ingat nak tukar set kunci la. Ada masalah tak ngan immobilizer? Bukan apa kunci spare saya hilang kat kedai makan hari tu, jadi sekarang cuma tinggal satu set je. saya takut nanti orang lain mark citra saya.

    Boleh tak saya tukar set yang 3rd party punya dan bukannya model naza dan berapa anggaran kosnya?

  198. the says:

    aku DAH PAKAI CITRA DARI TAHUN 2006…
    aku MEMaNG GUNA CITRA SAYA SEMAKSIMANYA SO MASALAH YG DIHADAPI SEPANJANG INI..pasai kete sebiji nie je..travel jauh jugak dah 150000km .. tak masuk jln kampung ikut highway je perjalanan..

    1. 3 KALI TUKAR RADIATOR.. KALI KE TIGA PAKAI yg tembaga bkn alunimium… ok sampai ari nie.. original dia sgt manje.. terhentak kuat2 kete leking kat breketla …mcm2.. nasib baik mase liking tak makan head enjin..
    2. compresor air skrang dah berbunyi… kuat sgt… pomen suruh pakai sampai jahaman br tukar.. pasai repair pung akan berbunyi jugak… aircond kat bawah seat dah tak rase ape2… servis econ 6 bln skali jugak… tak faham
    3.Rim ORIGINAL JUGA cokiaaa.. jatuh lubang sikit nak gelong..6 bln slepas let go ori rim… dah pakai rim lain…
    4.absober .. setahun pakai bocor … tukar br… element tayar 6 bln sekali.. tp tayar mkn sebelah jugak… pegi kat center sevis rujuk cek…depa kata kete ok.. kopius..
    5.dari segi kalis bunyi… emm..tutup tingkap n pintu rapat pung.. bunyi kenderaan kat luar mcm tak tutup tingkap.. bgn pagi masuk keta nyamuk boleh tdo dlm keta..kompius nyamuk msk ikut mane.. ? ambik ridset spray tiap2 pg.. kalu tak masuk idung mase nak peg keje…
    6.biler jln tak rata atau terhentak2… bunyi 2 benda tak fit ngan body bising jugakla.. tak larat nak intai mane datang bunyi tu…

    ape2 pung masalah yg dihadapi… i love my citra… pasai dah keling semenanjung malaysia denganya… enjin tiptop… climbing hill small the pises.. pickup..
    minyak… nak banding ngan wira 1.6 aku dulu.. jauh jimat citra… power aku dah test ..atas higway. 170km/j… boleh pegi lag… takutttt…anak bini ade sebelah… deng sayang nyawa deng… tak de surat dr pdrm pun dah lega…

    thats alll… ade ape2 lag aku akn share ngan korang… c.u…

  199. rusdibakar says:

    Oii, save la minyak citra en the. Saya punya kalau banding ngan wira 1.6, wira 1.6 lagi save. Tapi kalau travel long distance save lagi dari wira 1.5. Saya punya citra since 2005, takdak masalah besar cuma radiator je bocor lepas abis warranty. Tampal je ok sampai sekarang. Sound insulation rasanya takdak masalah, mungkin en. the boleh pegi check kat SC.. Kalau ikut citra punya sound insulation adalah antara yang terbaik berbanding kenderaan lain.. Heran jugak ye, tutup tingkap tapi bunyi kuat, apapun try check tengok..

  200. rusdibakar says:

    En lancitra, tak payah tukar set kunci.. Kalau tukar kena tukar dengan kunci pintu, kunci bonet & stereng.. Kos hampir seribu.. Kunci citra kalau buat kat kedai kunci memeng tak boleh start, dia ada chip dalam body plastic tu.. Kos dekat seribu jugak tu..

    Cara paling mudah pegi ke kia accesories dan ganti set alarm dan chip sekali serta kunci pendua.. kos baru 350 kot (tahun 2007 punya price) sekarang tak tau la pulak kos dia.

  201. hazri99 says:

    bunyi bising sebab air press tuh.. (cermin nyer visor).. dah compare…
    tuh la masalh major radiator.. kalau servis ok hantar kat sc jer..(bukan bengkel bwah pokok).. lebih 50k pun leh claim..
    minyak … hean kenapa kata FC tinggi yerk.. sebab Korean Car nyer basher la nih.. huhuhuh…
    jimat untuk 2.0 nyer keter.. banding ngan iswara 1.3 atau kancil tak leh la…

  202. zaidi says:

    salam semua, saya baru guna citra 3 bln, skrg citra saya ada bunyi kat bonet belakang bila jln atas jalan yg tk rata. Ada sapa2 tk yg ada masalah mcm saya ni?

  203. wan says:

    saya pakai citra gs so far o.k alhamdullilah,dah blk kg di baling a few time,jln di sana fhm2je la.minyak safe sgt,siap bole bwk dukong smpai 100kg.minyak rm60jewith full load.
    tang benda bunyi tu sy rasa u must tight box belakag dgn kemas,kdg skru dia longa.beli keta ni slalu ikut nasib kalu baik okla dia

  204. wan says:

    jgn beli keta kat dealer servis teruk,kalu nak amik terus dr nazakia,both is diffrent,i have 2 car 1 is sutera n 1 citra better take from nazakia

  205. wan says:

    so far i x de problem with my car,alhamdullilah,citra gs-wsm ….servis pun o.k.
    maybe diffrent people diffrent exprns.

  206. wan says:

    saya punya citra o.k jer,wsm,klua x smpai sebulan,rebat pun dpt cek cpat,,awk pasti ker..

  207. wan says:

    sy dh bwk citra sy blk kpg baling kedah,kalu sapa pnh pi mesti taubat x nk pi lg.so far 5 star adik sy & abg yg pakai kete lain pun puji,sblum ni pun sy mcm u jgak ,kata naza nie x de standart mula2 tkut nk beli,tp gamble jer sb org tuaa dah minat,so far alhamdullilah ….kbnyakan yg cakap negetif ni yg sy tau memang yyg pkai cheapers car,like my member,kalu ada duit ,gaji besar bole lepas loan dia pun nk pakai,tp apa nk buat loan takat lepas myvi jer ,sy bkan nak gata,tp ni cerita yg nyata.

  208. zaidi says:

    Saya rasa bkn box belakang sbb saya dh ketatkn box tu dn semua lampu2 blkg tp bunyi jgk, saya juga dah hntr kt SC jln pahang tp tk jumpa juga punca yg bunyi tu, mgkn saya kena atar 2, 3 tmpt SC lg kot br bunyi tu dpt cari dtg dr mana

  209. shidah says:

    saya berminat untuk memiliki Naza Citra 2.0 (A). Sekarang tengah survey (nak cari yang 2005 punyer, 2006 pun bleh kalau harga ok). tapi masalah sekarang kurang skit pengetahuan pasal kereta ni. Ingat dah dapatkan pandangan semua pasal kebaikan dan keburukan kereta ni.

    Now i’m driving Myvi 1.3 (A) for about setahun 7 bulan – beli pada 8/1/2008, buatan 2007 kot…. Full loan, RM594/month for 9 years. nak trade in kereta ni dengan Naza Citra. Bleh ke? sebab belum cukup 2 tahun lagi…. Lepas tu kalau nak trade in kete myvi ni kena keluarkan budget brape?

    Sebab nak tukar: kereta kecil (tapi comel)…memandangkan bilangan ahli keluarga makin bertambah.

    Tolong bagi pandangan dan apa2 suggestion lah…

    Location: Putrajaya but working at KL (Jalan Dato’ Onn)

  210. zak says:

    shidah kalau awak nak naza citra 2006 awak boleh contact saya- keta 0k-tip-top 0122285679

  211. azlee says:

    naza citra model baru 2009 tak ada sunroof ker?

  212. matpaka says:

    saya dah guna citra ni dah 4thn dan dibeli pada tahun 2009 dikuantan.buat masa ni dlm pengalaman saya cuma ada sekali terjadi kerosakkan pada sensor dibwh injin.citra saya tak boleh memecut sekiranya sensor tu tak diganti.selepas hantar pada agent naza barulah ia selesai diganti yg baru dan bleh memecut seperti biasa.Pada pendapat saya citra ni mmg bagus utk org yg bajet kecil mcm saya ni.injin 2.0 dgn kos tg rendah berbanding kereta yg lain.Buat masa ni ada sedikit gegaran pada steering ketika memecut melebihi 120km.kereta saya di servis mengikut jadual.

  213. liza says:

    hai..nak tanye skit…saya berminat nk beli naza citra ni…tapi second je la mampu…klu nak beli tahun keluaran berapa yang bagus kita beli…tq..

  214. Mazri says:

    Naza citra saya tahun 2011 masa beli dapat rim besi… lepas sebulan naza call untuk pemasangan sport rim naza selepas pemasangan hingga sekarang saya mengalami stering bergegar mcm tayar tak buat balancing bole sesiapa bantu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>