PERODUA MYVI VS PROTON NEW SAGA BLM REVIEW & COMPARISON

This topic might be very helpfull for those who really needs a comparison between Proton Saga BLM and Perodua New Myvi (Saga Vs Myvi). And here i would like to give details of comparison between saga and myvi because i have the experience using both cars travelling thousands of km. Basically both cars have their pros and cons. Not to say one model can win easily compare to the close competitor. It is all depends on your needs.

 perodua myvi vs proton new saga blm review comparison 500x253

I have the experience driving new saga BLM  (saga baru) full spec auto m-line, Myvi full spec auto 1.3 litre and myvi manual 1.0 litre. So here i will give my review about saga and myvi.

Exterior Comparison New Saga VS Myvi

Exterior wise, New saga looks better than myvi at each view because it shows a proper sedan looks. I remember when the new saga launched, everyone gave a good feedback about the exterior design and like amazed that Proton can produce this type of affordable good looking car. While Perodua Myvi like a normal compact car, looks shorter but the front looks bigger like an MPV. The rear part is too big design and not so nice. But the new myvi SE puts some sporty style to the rear part and it looks ok. New saga BLM looks like a little bit small because of it is higher compare to other sedan.

Interior Comparison Myvi Vs New Saga BLM

perodua myvi vs proton new saga blm review comparison 1 407x500

The interior of saga and myvi has not much different. But i personally prefer interior design of Perodua Myvi because you will feel that it is spacious plus the new meter panel with optitron is nice. Center air cond duct design for saga BLM is kind of weird. The interior is too simple. More to savvy looks. But the meter panel is quite nice. The steering of saga BLM feel better to hold and very firm & looks good compare to myvi. The quality of Proton Saga BLM’s interior is better compare to myvi when you try to scratch them and knock them, you will feel the differences. The gear knob, what i realize is that Proton and Perodua have a different style of holding the gear knob. I would prefer the gear knob of Perodua instead of Proton.

Spaciousness Comparison Between New Saga BLM & Myvi

Generally, the interior space (keluasan) of new saga BLM and Myvi quite the same. You will feel spacious and roomy when you enter this two vehicles. But here is some statistic from my own measurement by using measuring tape:

Interior width (a space that can be occupied by human inside from shoulder to shoulder):

Myvi : 134cm

Saga: 134cm

Wira: 137cm

Interior Length ( a space that can be occupied by human from driver’s leg to rear passenger’s headrest):

Myvi: 188cm

Saga:  202cm

Wira: 180cm

perodua myvi vs proton new saga blm review comparison 6

Interior widest width that can be measured:

Myvi: 137cm

Saga: 137cm

Wira: 139cm

 

Interior Head room for passenger:

Myvi: 125cm

Saga: 123cm

Wira: 107cm

 

Exterior Width (from manufacturer) :

Myvi: 166.5cm

Saga:  168.0cm

Wira: 169.0cm

Boot Space / luggage capacity:

Myvi: 225litre

Saga: 413litre

Wira aeroback: 399litre

Note: i put Proton Wira dimension to easily compare with the Perodua Myvi and Proton New Saga.

perodua myvi vs proton new saga blm review comparison 2 499x298

 

Engine Performance & Handling Comparison Between Proton Saga BLM and Perodua Myvi

Here is the specification of both cars:

Total Engine Capacity (cc) : Myvi(1298) vs Saga(1332)

Horsepower(hp)  both at 6000RPM : Myvi(85.8) vs Saga(94)

Torque (Nm) : Myvi (116@3200rpm) vs Saga(120@4000rpm)

horsepower/weight ratio (hp/kg):  Myvi(0.089) vs Saga(0.088)

My review:

I have tried maximum speed for both auto full spec 1.3 litre car myvi and saga BLM, both have quite same max speed which is 160km/h reaching 170km/h. The different is when reaching 140km/h, the Myvi will start to shake & like swaying because of too light while the saga BLM reaching 160km/h in a very steady run without steering shaking and feel so stable like you can go further and faster.

About the pick up performance, the myvi is slightly better because of the kerb weight is less than Saga BLM. you can feel the DVVT engine in myvi doing its job while pushing the fuel paddle but not much different with Saga BLM with it’s own campro 1.3 dohc iafm engine. The saga BLM 1st auto gear feels quite slow but it will show it’s true performance while entering 2000 rpm and the next gear.

You will feel light while driving a Myvi because it is a city car with DVVT technology while you will feel more stable and have a sharp & nice handling in a saga because it is made more for cruising as a family car and tuned by lotus handling technology. But the new saga also has a characteristic of a city car with the iafm technology that control the air intake and remove the torque dip in the campro engine while driving slowly.

Fuel Consumption ( penggunaan minyak ) Petrol Comparison Between Myvi and Saga BLM:

Between Myvi auto 1.3 and Saga auto 1.3, the fuel consumption have not much different. With RM30, both can travel around 225km which is 13.33cents/km or 13.5km/litre in a constant drive on highway. The worst fuel consumption for both car which i have tried is 20cents/km or 9km/litre with extreme driving habits.

Other Features & Advantage : Comparison of saga BLM and Myvi:

perodua myvi vs proton new saga blm review comparison 4 500x354

New Saga BLM full spec now only have the M-Line version and not yet H-Line or New Saga BLM Special Edition. To compare the same line with myvi auto 1.3 ezi is a better comparison. Both have slightly same features.

Myvi has advance features of retractable rear seat, nice optitron meter, all 4 set of power window (saga only 2), LED turn light indicator, LED rear Lamp, 2 airbags (saga only 1), ABS & EBD, USB & Bluetooth on “Perodua” brand audio player, auto lock door when brake, warning sound if lights on when leaving car, less engine noise & overdrive button.

While saga BLM has nice power steering which is stable and have suitable load for driver, a lot of differences in audio system in Saga compare to Myvi which saga’s clarion player with 4 speakers really provide maximum bass and audio performance, smoother auto gear transmission transition which provide relax and nice ride, quiter cabin space with good noise insulation & NVH where you can feel steady while cruising on high speed, Quality of interior finishing is better, better shock absorbtion and suspension system, more comfortable seat for driver and passenger, auto lock in 5 seconds if not open door after using remote key, beep alert sound when using keyless entry remote control, stronger chasis tuned by lotus & colder air conditioning system.

perodua myvi vs proton new saga blm review comparison 5 500x412

Overall, this two models which is the Proton New Saga BLM and Perodua New Myvi is a very close competitor or rival in 1.3litre car categories. But Perodua Myvi 1.3 ezi full spec auto will cost RM49700 while Proton Saga BLM 1.3 full spec auto will only cost RM41500.

Myvi have an affordable version of 1.0 litre manual 3 cylinder engine which costs RM39000 while Proton New Saga now have a more powerfull engine of Saga BLM 1.6 litre campro iafm version which cost only RM39000.

This is my sincere review about both car model and i hope this will help buyers in making decision on which one do you prefer to buy. At the end, it depends on what you want. 1 car cannot satisfy all your needs. You need to choose which one will be value for your money.

If you have any opinion or question, kindly fill up comments below and please discuss with us wisely not emotionally!

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

117 Responses

  1. Malcolm Lim says:

    Dude, I totally agree with your points as I have previously driven a myvi for almost 4 years and now I am driving a saga BLM (just got it on 3rd July 2009 friday), and your points are true as I have done my own research also, both cars have their pros and cons. But you forgot to add one thing is that the engine noise from saga is louder than myvi and some of the components in the car is not as solid as myvi. Another different thing is myvi has an auto brake system when you press the brake pedal, it will lock the cars, in saga this is missing. Besides that, in myvi when you forgot to turn off your headlamps and off the engine, when you open your doors, myvi will have an “beeeep” kind of sound to remind you to off the lamp, again this is missing in saga.

    But overall, saga is really a best value for money car as it is a sedan car with really nice looks. Only issue is the QC problem and also the bad service from proton service centres compared to perodua. The price between these two cars are different, but materials used are different, QC is different so I think all in all, again as what you said, depends on what the consumer wants.

  2. g-mie says:

    pd p’dapat mie:

    myvi & saga ada klebihan masing2.. sperti yg ditunjukkn oleh kereta.info di atas..

    cuma, myvi ini adlh model yg diambil b’asaskn model passo, dan saga adlh hasil
    rekabntuk tmpatan.. kita spatutnya bgga, krn proton mmpu hasilkn model b’sifat
    “kereta rakyat” yang serba lgkap, murah, & mnepati citarasa.. (b’baloi.. hehe~)

    klu nk bnding kn “kereta rakyat” dr India (Tata).. mmg diakui SANGAT MURAH..
    tp~ tlalu rgkas.. jd pd mie saga adlh model yg bagus.. cuma rekabntuknya perlu
    diubah sdikit.. (dgr crita, saga SE akn muncul..)

    dr segi harga.. saga murah & mampu dimiliki, serta saiznya lbh sdikit dr myvi..
    (especiall pd boot space.. nk blk kmpung, tiada mslh ruang.. kan..??)

    tu je.. ape pun, smoga kdua2 pngeluar (proton & perodua) bjaya mhasilkn
    kereta b’mutu & m’dpt tmpat di antarabangsa.. (saga 1.6 adlh lgkah yg baik..)

  3. flame haze says:

    i want to buy a car,but i really dont know which one should i buy?can anyone tell me which one is more better?

  4. Joko says:

    Almost the same… cuma bezanya Saga lebih sesuai untuk yg dah ada anak atau berfamili, sebab faktor saiz tempat barang, Myvi lebih kepada bersantai, atau yg masih single tak kira lah lelaki atau pun pompuan

  5. mr.eims says:

    IMO.

    Saga’s missing some functionality but since its price is far lower.
    u still can manage to do some modification to the car to make it better with not so expensive cost.

    simple conclussion, saga is better. but sumtime i thought of living in big city, small cars is much easier for everyday use.

  6. lamie says:

    compare with price, space, better i amik saga…….BRAVO proton

  7. hani says:

    BRAVOOO SAGA!!

  8. awg1031 says:

    nice review KDI!! simple and informative..

  9. kdi says:

    Thank you for good response from all of you. =)

    Any item or features differences on saga or myvi missing from the article above, please let me know and i will update it.

  10. g-mie says:

    b’kenaan SAGA S.E, bila nak update kat KDI..?? nak taw mengenai specification-nya..

  11. st3wp1d says:

    i ve drive and test both (auto gb). for me this is merely the additional comments…

    Exterior – Ikut preference, ada yg suka myvi (may-vai), ada yg suka design saga. both sitting on same rear axle design. saga belum ada lampu aftermarket angle-eye or led tail light.

    Interior – dua-dua so-so.. takde yang gempak, sama plastik..cuma meter cluster saga tak berapa tepat, patutnya kebawah sikit.. masa aku drive bahagian atas meter terhalang dengan stereng. insulation interior saga teruk gaks. fabrik seat saga aku rasa takbleh tahan lama kot.. signal reception HU saga kureng sket.. tapi bunyi dia lebih baik drp myvi yang tah hapa-hapa

    Spaciousness – myvi agak lebar, tapi interior saga lebih panjang. seat belakang myvi lebih pendek…cepat letih utk org yang tinggi duduk..

    Performance & Handling – handling saga lebih baik, tapi acceleration myvi lebih baik kerana badan kereta yang ringan… masa aku drive saga aku pernah kena titik ngan myvi yang siap pasang apexi (safc kot..) lepas start traffic light, tapi lepas tu aku cucuk kaw-kaw myvi tu sebab top speed myvi takdak..

    Engine – aku tatau sangat la, tapi head enjin saga memang meriah ngan bunyi tappet. ruang enjin saga ada potensi utk convert enjin yg lebih besar saiznya.

    FC – dua-dua hampir sama (perbandingan: badan saga lebih berat daripada myvi…) nak jimat pakai manual gb lor pastu tukar rim sukan ringan..

    Lain2 – myvi senang nak parking or u-turn (body pendek), body saga lbh mantap esp for high speed, yang auto brake lock tu kat saga takde ler brader Malcom, kena tukar alarm lain.

    kdi usha laa pulak saga SE.. tengok laa amende yg proton wat…

  12. ct's says:

    Very good information especially for me…women..
    But what I like is more on MyVi coz before this I have Wira….got problem with 3 kids to sleep….the back seat cannot flat folding
    but MyVi can…..to buy MPV….wait for 2.0cc Exora…hahahaha

  13. kry says:

    myvi using twin cam…saga using single cam…thats a big deal…
    but when u going fast….saga more stable mybe…becoz it is big n more aero-dynamic maybe…
    saga’s absorber also more comfort….but my ma’s persona already bunyi2 at absorber eventhough comfort….9 month old…
    myvi more solid i think….n i like myvi’s audio system…
    but when a youngers buy a car, for sure, rims, audio, absorber will be changed….hahaha
    we cant know unless wait until the car 8-10 years old….haha
    then we’ll se which one better….

    Total Engine Capacity (cc) : Myvi(1298) vs Saga(1332)

    Horsepower(hp) both at 6000RPM : Myvi(85.8) vs Saga(94)

    Torque (Nm) : Myvi (116@3200rpm) vs Saga(120@4000rpm)

    horsepower/weight ratio (hp/kg): Myvi(0.089) vs Saga(0.088)

  14. blacksheep acr50 says:

    aku dah drive proton hampir 7 tahun penah nak eksiden bila overtake lori tak lepas. sekarang pakai myvi 1.3 auto

  15. blacksheep acr50 says:

    apara ayat tak abis dah tersend. smbg balik. Myvi ada satu kelebihan kat gear ada butang OD (for EZ) kalau nak overtake just press je the button, mencicit macm lipas kudung.suma boleh potong cuma jgn guna bila over 100km/h. Cuma ada kelemahan for myvi auto bila meter cecah 140km/h susah nak maintain and body rasa melayang rasanye coz power steering yang terlalu ringan, anyway i stiil proud with my myvi

  16. adung says:

    alo brother KRY!ape lu ckap saga pkai single cam.proton da maju la bro .sagakn pkai engin campro dohc lg 2.

  17. kdi says:

    hmm… kalo bleh jgn la compare myvi ngan model proton lain selain saga blm yer..

    ok tambahan sikit la.. myvi punye pickup memang lagi ok n respon enjin lagi cepat banding ngan BLM yang respon die lambat. Tapi kdi suke time BLM dah naik syeikh RPM 2000 ke atas, memang bleh layan straight sampai 160kmh tanpa sebarang masalah.. tekan je die pegi ngan senang hati.. xde sampai nak henjut2 lagi utk sampai 160kmh. kalo myvi nak gi top speed tu lambat ckit sbab dah power band die kat RPM rendah utk city drive, so xleh la nak layan highway sangat.

    Myvi is for city drive n orang yg x kawen agi. saga bleh jadi city drive gak tapi amik manual punye ar kalo nk pickup kat city.. n paling layan kat highway n corner n utk org yg slalu bawak ramai orang n balik kampung aka ber family.

    continue saga blm vs myvi..

  18. Comment says:

    kdi
    aku rasa MyVi kalau bawa lbh 140km/j akan rasa terlalu ringan…aku ada MyVi SE AT…tapi tak pernah bawa lbh dari 130km/j. aku pernah test drive BLM cornering mmg aku rasa best. kalau tukar kasut sukan lagi ok rasanya…

  19. Abg nizam says:

    Salam,
    Kelebihan yang patut kita lihat antara Myvi dan BLM ni sepatutnya dari aspek keselamatan, Memang tak dinafikan Myvi ada dual air bag dan ABS, tapi masih belum mampu untuk menjamin keselamatan pemandu dan penumpang. Kebanyakan rakyat malaysia hanya melihat kepada keindahan sesuatu model tanpa melihat kelebihan yang ada pada model yang tak berapa cantik cam BLM.

    Okey, I nak share satu perkara kenapa BLM adalah yang terbaik dari Myvi,
    1. Saya drive kedua2 model ini dilebuhraya karak dari gombak ke lanchang pahang, memang jalannya berisiko tinggi untuk berlaku kemalangan, bawa BLM saya rasa amat selamat dengan ride n handling yang ada pada BLM, saya mampu mengawal kereta dalam keadaan kecemasan sewaktu selekoh selepas trowong menghala gombak, saya bersyukur kerana kereta tersebut tiada sliding langsung semasa mengelak sebuah lori dan brake system yang amat baik tanpa ABS di kawasan selekoh yang paling bahaya. berbanding dengan myvi yang saya pandu, kereta hampir berpusing dengan kelajuan 100 km/j di selekoh yang sama.

    2. walaupun dengan dual airbag, myvi tidak seselamat BLM sewaktu berlaku hentakan dari belakang, banyak kes kemalangan yang saya saksikan sepanjang memandu dimalaysia ni. Kebanyakan bila hentakan berlaku dari belakang melibatkan myvi, kecederaan teruk dialami oleh penumpang dan pemandu, keadaan kereta pula dengan kedua2 axle terkoyak dan patah. perkara begini tidak akan berlaku pada BLM.

    JAdi untuk memilih kenderaan, fikirkanlah aspek keselamatan. Nyawa kita amat berharga dan tiada tukar ganti. bukan nak kata Myvi tak bagus, cuma disitulah kelemahan yang boleh kita lihat dengan jelas dan nyata.

    Fikir2……

  20. RED says:

    Masing2 ada kelebihan..
    tp kene fikir utk jangka masa 2-3 thn akan dtg..
    memang SAGA murah..
    tp bile fikir pasal maintenance cost..
    compare dgn perodua.. mane lagi tinggi..?

  21. Joko says:

    Spare part Saga lebih murah dari Myvi , dgn itu dah tentulah maintenance saga lebih jimat

  22. kdi says:

    lupe nk btolkan.

    kry, twin Cam tu sama dengan DOHC. kat myvi tulis twin Cam, kat saga tulis DOHC. Dua2 guna double overhead Cam. Cume myvi ada DVVT dan saga campro basic DOHC engine je with iafm.

    nk terangkan lebih lanjut, DVVT ni punye technology, die boleh tune power band kereta dengan cara tune Cam tu ke paras economy atau pun tahap performance. Kalo kat saga BLM, die x kacau Cam sebab xde DVVT. Die cume tune pada air intake. Boleh jugak set utk power masa city drive economy ataupun performance dgn panjangkan atau pendekkan air intake dgn gunakan iafm (integrated air fuel module).

    Tu yg special ngan saga walupun xbuat DVVT technology (lebey kurang CPS), dgn hanya guna iafm, die bleh set power lagi lebey dari myvi DVVT. Sebab kalo ikutkan, BLM punya engine just basic DOHC engine, die punye power spatutnya kurang lagi dari DVVT engine walupun cc besar ckit. Tapi sebabkan BLM ni berat, tu yang 1st moment pickup x berapa sangat. Means myvi respon lagi baik mula2.. Tapi lepas tu, bedesup gak BLM nih.

    nak tau lebih lanjut pasal enjin saga blm ni ngan enjin2 proton yang lain, bleh tgk kat sini:

    http://kereta.info/campro-engine-specification-proton-engine-technology-on-saga-waja-satria-persona-gen2/

  23. adung says:

    mungkin ada pro dgn kontra myv vs blm.tp pada sy blm bwak lg bes dr myv.memanglah masa pickup kureng ckit.tp proton setingafter 3000 die pnye power dtg mcm kete racing katakn!bawak myv thuyung hayang mcm nak masuk gaung jer..kalu stakat pompuan yg bwak 2 kire ok le jgk.ni tak yg lelaki laki pun same mcam jambu bwak myv.okla jgn terase yek!

  24. din says:

    go myvi……………..myvi harga berpatutan & minyak pun save.reka bentuk cantik……..saga blm mcm kereta perang hahahahaaha

  25. black evia says:

    emm.. slh tue din. bkn cam keta perang tp ala2 evo x ma..
    atau ringkas nya ketagori R3 ma..
    skali lalu sblah ko pn pndang jgk..
    x mcm emm.. lalu sblah,aku tgok dh mcm kodok nk melompat je..

  26. kdi says:

    woo.. woo.. ni dah start sentimen emosional.. relax2.. jgn emo2.. walaupun memang design myvi ade yg buat kodok, tapi x semua la kodok.. kesian kat owner myvi.. myvi cute gak pe.. cume blakang ar spoil ckit..

    ok2.. berbincang benda2 ilmiah. bukan cakap ikut perasaan. sume berdasarkan fakta ok… =)

    To myvi owners, ape yg buat korang rasa myvi ni lagi bagus dari BLM? Jomla share sini beb!

  27. black evia says:

    emm.. sori la.. owner2 myvi. aku xmsud nk kutuk.. aku trlpas ckp td..
    x ksah lah.. korng nk pilih mana pn asal kn berkenan d hati kn kdi?..
    hehehe..
    pd aku 2 nya ada klbihan.. tpuk dada tnya lah duit.;-)

  28. Comment says:

    Aku rasa MyVi yang best enjinnya senyap berbanding BLM. Hehe..sesekali je bwk MyVi org umah punya…tp bab jaga menjaga mmg aku yang maintain. Nak tanya skit ada owner MyVi yang dah tukar lampu Eagle Eyes tak? Tapi bukan yg ori Eagles Eyes…tadi aku tanya kat kedai dapat RM580.00. Kira yg termurah dari survey yang aku buat.

  29. black evia says:

    ha.. aku pn nk tnya soalan yg sama tp lain skit..
    klu kita pkai eagle eyes lamp x kna sman trafik@ jpj ke?..
    tnya je..cozz aku pn tringin gak nk pkai..

  30. tok said says:

    ala kalu kena sman byar jeler..kalu x wat ape pkai lampu macm 2.baru nmpak cam kodok kristal

  31. kdi says:

    aih.. korang ni nakal eh. orang dah cakap jgn ckp myvi tu kodok, nk ckp jugak ye.. babab kang.. kesian la owner myvi beli kereta mahal2 korang panggil myvi tu kodok.. ish2..

    pasal lampu eagle eye aka angel eye, memang xde masalah kalo nak pakai. Asalkan bukan kaler putih main headlamp die. Kalo kaler putih yang menyilaukan mata tu siapla korang.

    Ala.. buat ape nak beli lampu baru. Beli je la ccfl ring buat macam BMW tu. pastu buat smoked background kat base headlamp tu. buang duit je beli eagle eye headlamp tu.

    Kalo korang tanye kdi, kenapa kdi suke myvi, ade 1 sbab je. Sbab nampak kayo beb! Kalo beli myvi full spec RM50k banding saga full spec RM41k memang rasa megah ar.. kah2.. sikap takbur dan sombong menguasai diri.. astaghfirullahalazim..

  32. Comment says:

    kdi
    Nasib baik cepat2 beristigfar..:-) Semoga kita semua mengamalkannya selalu.
    Apa2 pun MyVi ke BLM anggaplah rezeki yang baik untuk kita.
    Dulu masa wife aku beli MyVi SE first2 keluar…BLM tak muncul lagi.
    satu perkara lagi yg terpikat kat MyVi SE sbb leather seat..sejak 3 buah kereta yang dibeli dulu2 MyVi yang seat kulit.
    Maklumlah dah ada anak2. MyVi ni aku suka bawa sambil bersantai2…nak merempit boleh tapi rasa ringanlah pulak.
    Kalau dah ada BLM masa tu mungkin amik BLM gak…sbb beza RM12k tu.
    Kereta ni klau pandai jaga + solek2 skit2 sedap mata memandang…

  33. Joko says:

    Comment,
    Aku pernah bawah Myvi SE kakak aku punya baru setahun beli. Tapi rasa absorber dia keras sikit, kalau langgar lekuk terasa terhentak satu body. Adakah memang macam tu atau gas dia dah abis. Maklumlah kakak aku ni mana bumper atau lekuk dia main lutu ajer.

  34. kulart159 says:

    Perbandingan antara Myvi vs Blm di pada aku ada 3 yang utama
    a) Harga- jurang harga yang tinggi pada myvi membuatkan blm lebih ekonomikal
    b)keluasan – keluasan boot membuatkan blm masih pilihan yang terbaik
    c)make up – berlambaknya aksesori untuk blm di pasaran membuatkan ianya lebih diminati dan banyaknya blm yang telah di make upkan membuatkan ianya terus popular.

  35. Comment says:

    Joko
    Mmg absorber MyVi kureng skit…kalau tukar rim besar + tayar nipis lagi bergegar. Lalu line kuning pun mmg terasa..kalau rim + tayar standard kurang ar skit. Absorber BLM lagi mantap aku rasa.

  36. Joko says:

    Ohh.. macam kancil gak lah… dulu bini aku pernah pakai 850 ex… lepas 3 tahun pakai ,bila aku brek ajer dia drift walau pun kelajuan tak seberapa. Rupa2 nyer absorber dah habis..dah keras… Lepas tu aku jual.

    Absorber ni penting jugak bagi memastikan body boleh turun kebawah masa memberek, kalau tidak momentum akan seret body kedepan macam drift.

  37. pedas says:

    kpd pengguna saga blm…anda dkhendaki mghantar kete anda ke sc scpat mungkin kerana brek pump tayar blakng slalu jem hingga myebabkn brek lining abis!amik phatian yek jgn nak memecut je….kang tmasuk longkang plak…..

  38. st3wp1d says:

    arr.. lagi satu aku luper.. ada sapa2 pernah bawak my-vai atau blm nie dan eksiden langgar kereta orang lain tak? atau kena langgar ngan orang lain? heheh aku pernah, aku ‘ter’langgar satu keta vai-os (1st model) kat traffic light, langsung jatuh bumper blakang dia, blm yg aku bawak tercalar cat jer… wa tak sengaja wooo…

  39. Jxx707 says:

    my view..

    myvi cun tp cam more to ladies car,

    blm with ‘make up’ (must!!) – macho segak tampan bergaya. (tp klu standard je..looks boring)

    prefer blm

  40. Lily says:

    Spatutnya wt compare my-v dgn persona cz hrga lbh kurang.
    blm compare pulak n viva,e2 dr segi hrga.
    Tp sbb kdi dah buat saga n myv,so komen psl 2 kreta tu jela..
    Sbenar dlu pun ly time mula nk bli kreta tgh pk2 antra myv dgn blm,mne nk ambk?
    last2 wt kptsan ambk blm..sbb?
    1-sbb dpt hrga murah(gne nm abg sbb staf proton)
    2-sedan,blh pkai utk jngka msa pnjang(cth ble dah kwin n ade ank nti-blh sumbat brg byk dlm bonet)
    3-blh mod,rsanya blm lg cun mod bnding myv
    4-jmt myk n blh dpt n enjin 1.3
    5-kslamatan
    6-aksesori n srvis lbh murah(rasanya la..)

    p/s;Eh..br prasan komen ly lbh kurang sm kulart159.Ly x tiru ek..

  41. liey says:

    emm..my turn plak..
    ok..disbbkan skrg ni aku dh beli BLM..so BLM la best..
    hari tu..hampir2 nk beli honda city baru.. tiba2 plak ada tanah kt kg org nk jual.. tu yg cancel city n angkat BLM n dpt tanah skali..huhu..
    kesimpulannya, save duit beli BLM ni.. :P
    ok..frankly speaking.. aku mmg xbrapa bkenan gak BLM ni msa mula2 keluar.. mgkin sbb murah.. n xbleh nk bgaya kot.. :P
    tp, bila dh pakai.. aku rsa best la plak.. pstu bila dh tgk mcm2 modification yg org dh buat ..cun la plak.. so x rugi beli BLM ni.. hnya pemilik2 BLM je yg paham…tp.. dlm hati aku ni, masih rindu kt kelisa kuning LE yg aku tinggalkan kt adik aku kt smnanjung…hehe

  42. nazri says:

    my wife hadiahkan keta BLM kat aku. dah order, tapi tak sampai lagi keta, tgh tunggu……. skang aku bagai ‘patah satu kaki’ sbb aku susah nak pegi keja. skang ni tumpang keta wife aku…… terasa nak pakai BLM ni……… dulu pakai myvi……. tp kami jual….. aku harap pakai BLM ni tak akan mengecewakan aku sbb aku MENARUH HARAPAN yg tinggi pada kereta ni dari segi semua aspek, terutamanya aspek keselamatan…….

  43. Eder says:

    myvi vs blm…….dua2 ak de bwk…..
    dr segi kesenyapan enjin myvi r…cam x edup enjin je…..blm enjinnye mmg kasar….
    pecutan dua2 lbh kurang…..top speed blm best….
    handling…myvi(lost)……blm mmg ok..
    acsesori…dua2 x terpilih..
    dr segi keluasan x yah cakap r…..kompak vs sedan….
    harga pon x yah ckp r….
    dr segi suspension….dh tntu r blm…myvi bergoyang2…
    dr segi maintenan…myvi lbih jimat…mnyk 10k skali tukar….x pakai timing belt
    minyak ak rse cam blm lg jimat……
    sa2 je yg ak x puas hati ngan blm….tingkap depan je power windo…..ketingalan zaman tul r……orng mkin lme mkn kedepan tp window blm kt takuk lme lg…..zaman dh brubah…dunia penuh teknologi…..sape r yg cipte design blm ni….alang2 m’yeluk pekasam, biar ke pngkl lengan…..x kn nk save bajet…

  44. kdi says:

    tu la kan.. yg kecewa nya full spec pon dapat 2 je power window.. rasanya dorang bukan nak save budget.. tapi nak selamatkan diri.. dari 4 power window kalo kurang ke 2 jadi masalah power window pon kurang lah 50%.. keh3.. pandai gak cara dorang solve problem. tapi kan, kat aftermarket malaysia ni memang adala jual power window belakang utk saga blm.. try la cari.. ari tu ade jumpe mana tah.

  45. Man says:

    Saga buat dari “high tesile steel’ yang lebih kuat, MYVI dari besi biasa. Jalan jauh bawa Saga tak penat, MYVI letih. Ride and handling Saga lebih baik, tak goncang dan corner bagus. Booth untuk balik raya, Saga banyak boleh isi termasuk buaian anak, MYVI sangat terhad.

  46. Pesal says:

    kalau ikut rakyat malaysia zaman remaja skang.. diorang lebih suka kereta murah yg mudah di convert..

    selalunye, org yg suka pakai kereta convert mesti suka myvi.. org yg suka pakai kerete standard akan pakai BLM..

    benda ni pada taste seseorang, lain org lain pilihan.. lain orang lain ideal…

    kalau ikut performance ke safety ke, muda mudi tak pandang sgt lar.. diorang nak kereta murah yg lawa kalau convert/make up.. performance

    kemudian sebab leh modified enjin atau tukar enjin terus.. safety tu mcm tak pikir sgt, janji break makan..

    inilah pandangan aku pada kebanyakan remaja yg pakai kereta skang…

  47. Man says:

    Booth Saga lebih besar, elok untuk ICE. Boleh masuk speaker lebih besar, haha. Kalau nak lebih laju ambil Saga 1.6, baru RM 39,000, tak payah tukar engine.

  48. liey.. says:

    haa..pandangan aku pulak..
    pakai kete ni just utk keperluan.. especially utk gi keje..
    pstu pulak bole isi byk brg.. so..BLM la lg efisyen…
    aku dh serik ngn kete compact.. kelisa LE aku tu.. time balik kg dulu2..
    penuh brg kt tmpat duduk belakag.. sbb booth dia muat utk 2 bijik beg je..
    then..klu nk mod pun.. sikit2 pun dh ok especially exterior.. mcm tukar sport rim n skirting..
    klu nk mod enjin.. xperlu kot…. setakat 130 @ 140 tu dh laju sgt dh..
    xbole la nk laju2 sgt..kna gak ingat org tersayang..hehe

  49. akulah says:

    bagus gak ada compare myvi dgn blm ni.
    kalu aku baca ni tahun lps mgkin aku bli saga blm
    sbb aku suka layan selekoh hehehe
    dah tu plak bulan2 instalment xla mahal sgt.
    ni anak xde lagi. kalu dah kua 1-2 org besok
    ha aku kena la sumpah myvi aku jd my-vios plak kehkehkeh
    tapi ape2 pun myvi yg aku pakai ni lum mngecewakan lagi
    stakat ni walopn ada komen2 yg berpendapat myvi ada
    conts dr segi handling dgn suspension.
    lagi 1 kalo mahal sket tu dah tentu ada sbbnya kan.
    bab bonet brg,kalo dah tau keta kck jgn bwk byk,
    kalo dh tau nk bwk byk brg jgn
    bli keta bonet kck. simple.
    yg penting kita mst bersyukur.
    ramai lagi yg xdpt bli keta sbb bank skang teliti pilih buyer.
    sape2 yg nk plh blm @ myvi, plh yg sesuai dan relevan dgn anda.
    jgn lupa istiqarah

  50. akulah says:

    kalu slalu jln bandar @ ulang alik keje better myvi
    plus kalo bcadang nk bli keta 2 bijik dan jadikan myvi sbg 2nd car @ keta belasahan lagi ok.
    klac myvi sensitif@enjin senang mati (manual) berbanding proton.
    mau kaki yg agak tekun.

    kalo slalu bwk byk brg, slalu naik hway baik saga
    kalo rasa lambat lagi nk bli keta lain, baik saga sbb luas.

    psl senang@susah mau rosak tu bgantung pada ind+kdaan jln+jarak ulang alik+kekerapan servis+kualiti alat ganti+kualiti asal.
    barang kilang biasa la.

  51. Scania420 says:

    Assalamualaikum,
    Wah menarik ye kt sni..good comparison, ilmiah. Sy br oder SAGA lepas berhempas pulas cr pros n cons SAGA – MyVi.

  52. Scania420 says:

    Mula2 celaru jgk sbb rmai mmber2 informer ckp BLM ni minyak melantak, less power..mcm2 lg le -ve, siap ckp SAGA ni suke mati tgh jln..xbaik btul menipu..kcau rezki staf2 PROTON yg usaha dsign Malaysian car..

    Tp lepas test drive..woo..cayalahh BLM..trus jatuh hati..handling superb in class..steering comfort..engine power..cam naik MAN18.310 jer hehehe..
    Cuma dlm best2 tu xsuke interior dia too simple..warna dull sket..at least kt center dashbd holding CD player, aircon cont tu bg match sket curvature dgn main dash, agk rigid dgn sharp edges..interior Myvi cun lg la..just opinion sy..then higest spec blh offer 4-power window.ni dua je..

    Anyway SAGA plg best..

  53. Eder says:

    yg mati enjin2 clutch x pandai main…….
    lg sa2 wak2 nk lps cluth tibe2 aircond jln…..dia tarik kuasa enjin..so enjin pon mati r….
    aircond blm mmg sejuk tp terasa dia tarik kuasa enjin…..
    so pndai2 r…..nk snang bik auto…..

  54. akulah says:

    aku stuju dgn eder
    air-cond tarik power yg mnyebabkan enjin mati
    tu la aku kata kaki kena main sket.
    aircond myvi kuat jgk,cukup sekurang2nya rasa nyaman kalo tghari.
    (tinted 65%). nk kuat bukak full la. kembong perut kalo letak no 4.
    aku baru gi banting dari kuantan.
    naik myvi aku tu lah.
    pengalaman kedua lalu jln genting sempah.
    so far myvi ni gagah jgk memanjat dgn gear 4.
    trn bukit taruk gear 3 masih grip pada jln
    walopn baru lps hjn.
    ada yg kata handling kureng sket tp stakat tadi
    aku leper 80-90km/j gear 4 tekan minyak xsampai tahap mendebar nye.ok je.
    enjin xmati pn sepanjang pegi dan balik xkira berapa belas kali lampu merah pon.
    kaki tu kaki…
    mgkin sbb enjin myvi gna flywheel (aku cikgu fizik, jd aku agak2 je) kecik so
    rev dia ringan… tapi pro dia kalo rev ringan, pickup la.con dia senang mati.
    aku try semua petrol tp stakat ni petronas jimat.puas try dah tu. pelik tapi betul.

    jadi sape2 yg pakai BLm leh respon?

  55. akulah says:

    kot mana pun paling2 tidak test drive dulu dua2
    rasa sendiri baru pilih.

  56. Tuah says:

    mcm ak la.. ak rasa nnt nk bli saga blm jer la.. budget x banyak.. huhu… yg penting leh bt berjalan jauh tuh lg elok… n jgn bt problem… tuh jer la…

    kat kedai ad lg ker alat saving minyak tuh??

  57. ezy says:

    Owner BLM baru seminggu…
    dulu pakai kancil, 660, FC best giler (manual)
    bawak myvi kawan, tinggi, bila laju x brapa stabil,
    ada rezki tuka BLM… kancil kasi scrap (sedih woooooooo =( )
    blm compare to myvi…

    blm best, pickup kureng… bila laju rasa stabil… myvi pickup best but just for city ride ok la…
    space, aku rasa blm belah depan agak compact, myvi besar or lebar cikit jer.. but blakang blm menang….
    suspension best kat blm… stering pun gagah, hensem just takda mode radio jer… myvi cam biasa la…
    rivers sensor blm agak mengarut… padahal jauh lagi tapi da membebel… hehehehe dulu pakai kancil takde menatang tue…
    yang lain akan di survey lagi… baru nak first servise 1000 km… sory if ada yang tak setuju… =)

  58. Norman says:

    Myvi
    Pros:Pick up best giler,Luas,Minyak save sikit dari Saga,Accessories bagus sikit dari Saga,Lampu menarik,Banyak brg aftermarket boleh sumbat
    Cons:Mahal,Ruang bonet terlalu kecil untuk letak brg,Untuk yang bekeluarga memang masalah kalau bawak baby pram yang besar,Top speed goyang giler,Tayar standard kurus sangat.Suspension lembut.

    Saga BLM
    Pros:Mid range dan top speed above average tak goyang sangat tak mcm setengah keta 1.3 lain.Murah dari Myvi.Bonet belakang luas untuk keta 1.3.Ruang belakang agak selesa walaupun tiga org.
    Cons:Accesories kureng,Pick up kureng,Brg aftermarket tak banyak pilihan kecuali custom.Suspension terlampau lembut untuk belakang.Harap2 second version ade full power window.

  59. Backspace says:

    MyVi mmg x best kalau bwk topspeed walau mmg bleh bwk 150km/j. Rasa mcm x jejak kat jalan je. Klau dalam town mmg cun. Utk long distance atau kat highway rasanya better BLM walaupun kurang power.

  60. MATEROCK says:

    salam..
    SAGA terbaekkkkkkkkkkkkkkkkk…

    sblm ni gua selalu anta adik gua belaja kek jolebu,ikut jalan Hulu Langat – Jelebu..antara kereta yg gua pena guna untuk menghantar adik gua ialah. naza suria Auto Transmission (kia picanto 1.1), myvi manual..jalan tuh mendaki dan menurun,berliku-liku (first timer lalu situ konpem pening)..

    guna kia picanto, gua selalu kene guna gear 2 (gear memecut) utk mendaki,memotong..dan myvi pulak oklah..tapi lecehla (manual kan) asyik kene tukar gear selalu..dan cam pemandu rally aku rse… handling kia picanto tuh mmg sedap..myvi lak..Ya Ampun..bbrapa kali rasenye mau terbalik la..sbb selekoh die sgt tajam…tak konpiden la aku bawak..serius gua cakap..myvi mmg gua takut nak bawak pi jalan Jelebu -Hulu Langat tuh..(tempat along spoon kene bunuh)

    tapi semalam…gua mencuba B – Line member gua dari Jelebu ke Hulu Langat…ape yang aku leh cakap…IMPRESSIVE…MOST IMPRESSIVE!! gua tekan gear DRIVe je..tak perlu guna gear 3 atau 2!! mendaki menurun…tarak hal punye…handling die…Ya Ampunnnnnnn….best giler wei…serius sblm ni aku kutuk2 SAGA..tp setelah aku mencuba SAGA di jalan camtuh..aku fikir tak sia2 aku order SAGA M – Line…puas ati beb!! aku rase konpiden gile smlm bile bawak BLM lalu jalan tuh..padahal sblm tu aku terfikir..boleh ke BLM tu redah jalan Hulu Langat – Jelebu tuh??

  61. akulah says:

    kalo nk bg stabil myvi handling mod la spring ke, rim ke, kasi lowerd sket.
    bonet myvi kck sbb dia keta bandar jd mmg xbwk brg byk
    ak dh berbelas kali ulang alik kuantan-kbharu dgn barang pnoh bonet ok je.

    BLM pon byk gak nk mod.
    -power window blkg
    -reverse sensor xtepat
    -audio sys
    -auto lock on pedal brake
    -tingkap ada uv protec
    -enjin sound proof
    tu psl dia budget rendah je

    penjimat myk mengarut je sebenarnya
    psikologi jer.
    tgk purpose la.

    kalu nk guna balik kg, beli BLM.
    stakat pick up kureng skt xpe janji xprob atas jln,
    amik koner cantik, penumpang xhanyut.
    xde keta yg 100% perfect.
    janji memenuhi keperluan.

  62. akulah says:

    aku kalo blh nk bli dua2

  63. MATEROCK says:

    SAGA tak perlu tukar tu semua..dh stabil…tak perlu nak lowerd kan..biar standard..

  64. Joko says:

    Materock,
    Saga memang hebat handling nyer, kalau nak mod pun untuk bagi cantik ajer, macam spoiler dan skirting dah cukup anggun. Malah aku tengok saga bubuh spoiler kat belakang ajer dah menawan. Kalau ada modal lebih masuklah rim besar skit. Tapi penggunaan minyak masih belum berapa jimat. Maybe perlu tuning atau tambah gajet utk jimatkan minyak.

  65. Man says:

    Naik Saga baru memeng tak penat. Saya jalan-jalan cari makan satu hari suntuk pun ok. Pickup pun ok kalau tahun caranya. Saya berpendapat power window kat belakang tak ada pun tak apa. Sejak beli tak pernah buka pun. Proton Saga memang best…….

  66. kdi says:

    Pasal saga punya pickup, memang kurang masa mula2.. tapi kalo dah lepas certain RPM depends on auto or manual, die akan menerkam macam lipas kudung. Bagi sesiapa yang mula2 beli rasa penggunaan minyak terlalu banyak dan rasa kurang pickup, boleh lah pergi tuning di service center untuk setting jimat minyak dan optimum performance secara percuma. Selalunya Saga ni keluar2 setting computer box die memang x sedap. Gear change RPM panjang sangat sampai makan minyak dan pickup response kurang. Lepas tune memang boleh rasa sangat pickup die respon jauh lebih baik dan penggunaan minyak dah tak seteruk sebelumnya. So, masalah enjin pickup kurang dah selesai. =)

  67. Lily says:

    eder,kdi,all..
    msa aku mula2 dpt blm aku pun dlu,aku komplen n abg aku yg krja proton 2 tnye np power wndow dkt dpn je?np x blakang skali?pdahal aku ambk m-line?Ni jwpan die..
    Kreta zmn skang ni sumenya b’asaskan elektronik,byangkan bnda elektronik ni short n sume sistem xdpt b’fungsi.Sng nk bg korang phm,mcm ni..andaikata kita dh pkai blm ni dh lm,msa 2 dh kwin ade ank(bli kreta mst nk pk jngka msa pnjang kn?),tbe elektronik ni sume jem n kta dlm kreta 2?apa nk wt?byangkan msa 2 mcm ne korang nk kuar?nk pch kn cermin?syg kn?(tp kalo xde plihan baik pch cermin dr mati lemas dlm kreta tu)E2 psl la dibuat manual wndow dkt blakang utk korang selamatkan diri..:-)
    Tntang body blm mmg mantap,aku langgar tiang smpai senget pun tp x kemek pun time reverse.Alhamdulillah

  68. Joko says:

    Tapi ada satu fungsi auto unlock dan auto open window yg kini sudah diguna pasang kepada beberapa kereta seperti cerry dan naza (tak silap akulah masa survey dulu), maknanya bila berlaku perlanggaran, keempat2 pintu akan auto unlock dan tingkap semua turun bawah dengan sendiri.. mungkin sebab masalah terkunci kat dalam tu lah, depa tambah fungsi cam ni.

  69. pak cik says:

    aku tgk saga se cun mlecun le……….color putih cntik gler bro!smart plak 2….mmg mngancam saga se ku ini.dgn leather seat,skirt dll yg mnarik….caya la bro

  70. brat2104 says:

    aku pakai kenari..sayang gak kenari ni tapi mmg minat dgn blm..

    pasal tingkap tu, klu ikutkan, pd aku, driver je wajib power window sbb dia susah nk drive n turunkan tingkap utk byr tol or amik tiket dll… utk org lain, xsalah klu sekali2 excercise tangan tu..

    power window aku belah driver rosak dah. kabel terbelit.. ayah aku gi paksa gak nk turunkan last2 putus terus..xpasal2 berjangkit kat 1st passanger punya tingkap..huhu

  71. Lily says:

    pak cik..
    Uih!pak cik bli saga se putih?nk tgk..ly xdpt lg tgk dkt jlan rya..gmbr pun xpnh tgk,merah ade la

  72. ezy says:

    ermmm bagi aku, pasal power window depan shaja da kira ok, aku suka gak klassic belah belakang tue, rindu dengan cara lama… nice…
    kalau bawak budak budak, tangan gatal duk turun naik tingkap… biar kan jer cam gitu…

    boleh tuning engine yer>? tak tau la plak, skang rasa cam berat jer enjin tue, sebab baru first service, tapi bile die datan top, memang cun (M-line Auto) .

    ermmm Service center boleh buat ker KDi? nak gak pi tanya… betul jugak, minyak die amat menyayat hati, tapi yang lain memang best… heheehehe

  73. black evia says:

    aku pn pkir cam korng..
    pd aku p.window dpn je ltak blkang xyah xper..

  74. Norman says:

    Lagi satu berat Myvi tak sampai 1000kg walhal Saga manual dah 1030kg sebab tu pick up Myvi lagi pergi..

  75. akulah says:

    lily, ko tau tak kalo kita xkua kot tingkap, boleh bukak pintu kua kot pintu?
    tu pasal dia ltk autolock. kalo eksiden dia bukak sdr ke4 pintu.
    kalu xde auto, eksiden org xleh tlg sbb pintu lock.
    kaca dia tahan impact pada tahap yg agak tiggi.
    kalo pecahkan nt kena penumpang plak.
    power window blkg mmg xpntg sgt tp
    kalo blh mmg nk ada la…
    myvi rasa tbuai sbb tinggi.
    tp kalu pandai amk koner,
    xde hal punya.
    pada pndpt aku
    saga dia berat mula2 sbb dia set high end.
    kalo tune jd jimat dgn pickup,
    dia kureng top speed plak.
    aku bli myvi dl sbb ms tu dh ramai pakai
    xde timbul mslh tgh jln
    masa tu saga br kua.
    so kalo skang saga mmg ok bagus ngetop
    boleh bli.
    beza handling,bonet,audio,pickup,power window,dashboard, meter, reverse sensor,dll aku tau hehe.
    selamat membuat pilihan

  76. ezy says:

    ermmmm sebenarnya yang penting SAGA lagi murah dari Myvi, cuba myvi lagi murah dari saga, mesti orang akan lebih menggunakan myvi..
    bagi pengguna BLM macam aku ni, aku rasakan brake drum itu sangat merbahaya, kalau ada ABS brake memang cun, boleh mod ker?

    oleh itu, pandu cermat kita selamat, kereta rosak jiwa tak selamat… =)

  77. comment says:

    dulu masa aku beli MyVI, BLM masa bayangan je…
    Kalau dah keluar rasanya aku beli BLM je..guna utk lasak
    Tapi dah rezeki ke MyVI kira ok jugalah…layan je..maklumlah wife yang bawa

  78. Jxx707 says:

    ezy, gud point. aku rs klu myvi lg murah or at least sama harga dgn blm (or u can say blm sama harga or lg mahal dr myvi, no matter blm upgraded or myvi downgraded), more would choose myvi. sebab apa? most malaysian see myvi lebih menarik dan menyelerakan, maybe.. hahaha
    however to me, i prefer blm. tp kena mod & make up la. klu stended ded ded je..myvi lg best

  79. pak cik says:

    lily nanti ko tgk je le kat jaln raya saga se warna putih….x pun lg sng pg show room proton ajer…

  80. Lily says:

    pak cik..
    dh2 nmpk selisih time blk kg,smart ar..

    akulah..
    Aloh..aku bgtau apa yg dgr kalo t’perangkap dr dlm bkn time excden,t’pulang la kurang nk dgr x.Thanks 4 top up lg info..:-)
    Msing2 kreta ade kelebihan n kekurangan msing2,t’pulang pd kta tepuk dada tnye selera mne nk bli.

    ezy..
    Btul gak ckp ko,psl murah.Org kalo nk beli brg mmg nk cr yg murah tp dlm msa yg sm b’kualiti.Tp kalo korang beli blm tp nk kualiti mcm bmw kirim slm la.Haha..

    Jxx707..
    Lm x borak?dh dpt neo br?Ops..kuar topik,jgn mrh kwn2..:-)

  81. ezy says:

    No offence to everybody…

    its normal to say like this…

    Malay – Kereta ini boleh jimat minya tak ? (Saving)
    Indians – Kereta ini berapa ramai boleh muat ? (Kuantiti)
    Chinease – Berapa laju kereta ini boleh pergi ? (Peformance)

    kalau salah jangan marah yer… just my 2 cens opinion..

  82. Lily says:

    ezy..
    Hoho..jgn membangkitkan isu perkauman disini,sila komen dengan cara baik yg tidak menyentuh sebarang sensitiviti.Tq..;-)

  83. mamat says:

    aku pakai toyota se limited (manual).. kereta lama…
    bila bawak waja ayah aku (manual), memang aku rasa waja tu lagi best.. pick up, conering mmg waja menang la..
    tp bila bawak myvi abg aku (manual).. aku rasa kereta aku lagi best.. bunyi enjin tak dengar, payah giler aku nak timbang klac, tekan minyak cikt, dah kuat plak, cecah sampai rpm4k.. enjin mati kat traffic light tu jgn citer la.. tp mungkin aku tak pandai lagi kot, pasal abg aku bawak ok jer.. tp bila aku bawak waja, tak jadi pon mcm tu.. so, aku decide, myvi kurang friendly la..
    Pasal cornering, top speed, abang aku sendiri pon kata myvi tak best.. ari tu dia bawak waja ayah aku 160km/j, dia kata memang sedap.. kalo myvi jgn harap la mcm ni.. 140km/j pon dah cuak..
    kalo time balik kg, abg aku memang jeles la ngan aku.. aku abis angkut kelapa, pisang dll.. dia angkut beg yang di bawak dari rumah jer la.. bonet dah penuh.. itu citter myvi..
    semalam, aku dah p test blm, memang sedap jer rasa.. siap dah usha blm se.. so aku mmg decide nak angkat la keta baru la.. saga se putih…
    anyway, aku bukan kutuk myvi, tp itu myvi dari pandangan dan pengalaman aku.. no heart feeling k.

  84. kdi says:

    Ezy,
    aiyoo.. suke buat kesimpulan yang salah.. x semua org macam tu. kalo nak cakap pasal prestasi, cube tgk bape ramai org melayu yg modify enjin banding cina?

    Pasal harga tu pulak, kalo Perodua letak harga myvi separuh dari BLM pon kdi still prefer BLM.. alamak dah ter bias. =p hu2. tapi tu la hakikatnya.. masing2 ada citarasa tersendiri. mana yang minat kereta compact utk city drive akan lebih memilih myvi walau harganya mahal. Bagi yang pentingkan keluasan dan rekabentuk yang lebih sempurna sebagai kereta sedan + handling yang lebih manthop akan memilih BLM.

    Cume kdi pelik kenapa la Proton buat Saga SE macam tuh.. Patutnya model SE die buat grand giler2.. enjin 1.6 ke, tune suspension sport ke, macam wira SE dulu.. ni dah jadi macam trend Perodua plak main ubah2 bodykit je.. adeyh…

    Mamat,
    memang kita dah nampak makin ramai yang memilih saga bukan kerana harganya sahaja, tetapi apa yang ditawarkan.. sehingga memenangi best model of the year frost & Sullivan di malaysia dalam setahun sahaja selepas dilancarkan. Tapi macam kdi cakap, masing2 ada citarasa sendiri. Myvi pon ade keistimewaannya.

  85. ezy says:

    OPPSS… sory to all.. jangan amek hati…

    as Kdi said, SE should keluar dengan model yang grand, but for me, this is marketting strategi, maybe die akan keluar dengan yang keluaran limited edition yang merangkumi semua dan lebih sproty… (ala2 vios TRD) perggghh…

  86. PRO_PROTON... ANTI PRODUA says:

    bagi aku BLM plg best berbanding MYVI… MYVY bentuk pun mcm katak puru bru kena pijak… lawak sampai terberak aku tgk MYVY… aku pakai new city, n sblm ni aku pkai savvy n skrg wife aku guna… spanjang aku guna savvy,keta ni mmg power… aku bawak 160 pun tak terasa sbb body n handling dia teknologi lotus.terutama bila ambil slekoh mmg tak lari… karak highway aku brani bwk 140 wlupun jalan berselekoh sbbnya handling nya power….bla aku bwak member aku dr kuantan ke KL mmg nak melayang bla bwk 140… mcm katak melompat bla lalu permukaan jalan yang tak rata… aku bawak 90 kt karak highway pun rasa mcm nak terbabas msuk gaung… kepada pengguna MYVY,trylah bawak savvy n anda akan tau mana yang lebih power… ape pun new city aku lagi power n savvy seangkatan dengan new city… HIDUP PROTON SAVVY….

  87. PRO_PROTON... ANTI PRODUA says:

    sory perkataan tertinggal..
    .bla aku bwak produa MYVY member aku dr kuantan ke KL mmg nak melayang bla bwk 140…rasa mcm kreta bangang… mcm katak melompat bla lalu permukaan jalan yang tak rata… aku bawak 90 kt karak highway pun rasa mcm nak terbabas msuk gaung… kepada pengguna MYVY,trylah bawak savvy n anda akan tau mana yang lebih power… ape pun new city aku lagi power n savvy seangkatan dengan new city… HIDUP PROTON SAVVY….

  88. akulah says:

    hi proproton
    melayang sbb myvi handling kureng.
    tp aku xphm ape yg diaorg kata handling kureng.
    rasa nak tbalik ke dah ada yg pnh tbalik @ masuk gaung?
    takkan diaorg xtest dulu sblm kuar.
    aku dgr savvy pomen xreti bukak bolt drain oil.
    dah bukak kna tukar baru.
    myk jimat tapi kna kua duit bolt plak.
    kalu pgguna myvi try savvy,bkenan nak bli
    myvi tu blh jual kat ko eh..hehehe
    kalu dh bli tu pakai je..xgitu…

  89. Eder says:

    bkn ke savvy gune teknologi renault n buknnye lotus………
    mmg r dari segi handling myvi kurang…..
    tp dr segi enjin myvi lg ok…..
    spare part pon kire myvi lg murah b’bnding ngan savvy…….

  90. kekitaan says:

    engin savvy tu renault… chasis dibentuk dgn bantuan lotus…

  91. pak cik says:

    savy handling mmg bagus….tp ble lame2 pkai mcm tolak kete sorong meragam x tentu psal…pnyapu punye kete

  92. Eder says:

    adat r2 pakcik……
    name lg kete…dh kene hentam mmg r cam2…
    cube jage baik2…..kerosakan mybe dpt dikurngkn o dpt dielkkn…..
    ikut owner gak………
    klau bg merc, bmw, ferrari…………
    klau owner x reti nk bwk, x reti nk jage….main hentam je..same gak……..

  93. kekitaan says:

    orang yg pakai keter mahal tu depa tak kisah nak maintain keter depa walau mahal dan ada masaalah pun sbb depa ada duit… tu la takdak komplain sangat…. org pakai keter murah2 la yg banyak komplennya… hehehe.. padahal mungkin sama je ada masaalah gak mahal ka murah ka dan buatan mana pun… hehehe

  94. akulah says:

    cuba search “myvi terbalik”
    ak dpt 8k lbh result
    kalo “saga BLM rosak” dpat la 3k lbh…
    tapi kalo taip “perodua rosak”
    dgn “proton rosak”…
    beza mcm langit dgn bumi…
    ni dah kira statistic jgk ni beb

  95. akulah says:

    tapi kalo tekan dkt web tu kebanyakan
    yg myvi tbalik kat jalan straight.
    .jadi bukan salah keta.
    tapi kalo saga…
    keta rosak a.k.a design n manifacturing failure…???
    aku rela org kata kete katak
    drpd aku yg menapak.
    kdi blh delete kalo xstuju…

  96. kdi says:

    Proproton,

    agak2 la statement jgn sampai nak mengutuk plak.. sampai nak teberak la apela tu dah tipu la tu. kat sini kita kongsi pengalaman n pendapat je bukan tempat cari gado ok.. masing2 ada keistimewaan. tapi xpayahla memburukkan model lain kalo benci sekalipon kan..

    akulah,
    wah.. berani ek melawan sekang.. hak2.. =p xdela sampai nak delete. selagi x mencarut n timbulkan kontroversi komen bleh diterima.. =)
    tapi kan, pasal statistik berpandukan search engine tu sangat la x patut. sebab search engine punya algorithm lain. x semua komen di internet dapat google or yahoo baca. nak citer pasal algorithm search engine kdi bleh citer tapi nnt takot korang xfaham detail sangat.. hehe.. tapi tu bukan kayu pengukur sbgai statistik la. simple example, kalo orang tua2 yang x reti guna internet tu, jarang komen kat internet, ramai kan..
    agipun, beli kereta ni nasib jugakla. bukan semua elok.. pasal rosak tu benda yg subjektif. kalo pandai jaga, kuranglah rosaknye.. kalo servis pon liat, jgn harap la keter xde problem. bawak kena pandai jugak, jgn lenjan je.

    kalo nak tahu masalah ada ke x, banyak ke x, bleh la gi kat forum2 kelab. every kereta ada masalah. myvi ke, saga ke, sume byk masalah. yg kita bincangkan kat sini adalah spesifikasi yg stiap model tu tawarkan. apa kelebihan masing2.

    kalo cam kdi, pd pendapat kdi la, myvi ni mmg dicipta khas utk city drive. tu memang ciri utama myvi sebab compact car ringan, jimat minyak, x besar n panjang so snang nak parking merata. kalo saga pulak, lebih kpd family car. kereta berat lebih stabil, cruising n corner selesa utk family jalan jauh, ruang bagasi pon besar.. so kalo diberi pilihan, myvi (kalo kdi prefer viva850 laaagi jimat) dan saga ni macam saling melengkapi di mana myvi utk city drive, saga utk jalan jauh.. daripada beli toyota vios TRD harga RM90k sebijik, baik angkat BLM full spec satu RM41k + Myvi (Viva) manual satu RM40k baru dalam RM81k lebih.. ade lagi RM5k-9k boleh modify dua2 kereta lagi.. betul x kawan2? haaaa… baek punyer…=)

  97. MATEROCK says:

    betuk ke ezy fuel consumption die menyedihkan?? ade member gua dari KL ke Kelantann…isi RM 50 aje dh leh lari 450 KM..kira savelah tuhhh

  98. Lily says:

    MATEROCK..
    Mksud U fc blm ke myv?

    Korang ni..
    xpyh la smpi nk kutuk2 smpai guna kata yg kesat,xbaik ble dh menyentuh sensitiviti org ni

  99. Baron says:

    gambar myvi terbalik. terlentang.terbaring.pengsan.tgk la gambar nih :

    http://3.bp.blogspot.com/_0XbBnczeHb0/Sih5gYtHbMI/AAAAAAAAFkQ/-ecbu0MH25w/s1600-h/ex+2.JPG

  100. akulah says:

    ahahaha
    aku terkesima seketika kdi respon aku nyer komen
    sblm ni aku dah spam kan email dr forum ni sbb kdg2
    menyarap jgk asyik kutuk je. skali ada backup best ar plak
    pasal statistic tu aku saja je ‘balas’ diaorg.
    bagus info kdi bg psl algoritm web search
    xtau jd tau
    maceh
    chow dl

  101. akulah says:

    fuhh bahaya2
    moral:jgn bawak laju. polis marah
    eh salah marahbahayah
    eh lantak aah

  102. akulah says:

    aku drive (myvi) k.bharu-kuantan lalu jabor-kuala berang
    sblm ni aku rasa ok je keta aku amk koner.
    tapi lepas tgk info2 yg ada kat sni
    otomatik otak aku suruh tangan dgn kaki aku test handling myvi.
    mmg terang2 rasa mcm nk tbalik.
    sebelum ni aku rasa xde pon gtu.
    walopon koner laju
    tapi aku tgk keta dpn aku
    yg mod ke xmod ke,keta msia ke luar ke
    smua kebanyakan keta depan tekan brek sblm amk koner
    mean bkn beria2 pn amk koner mcm hamilton lumba dgn alonso berebut nk potong.
    jd kesimpulannyer,
    kepuasan ni psikologi pnya hal
    kalo kita terima seadanya xkesah sgt.
    kalo kita detail sgt nt mula xbersyukur
    tapi kalo nak kepuasan maksima dr segi tu
    amik la keta yg ride and handling dia bagus
    kalo nak yg lain dr tu
    amik la keta yg praktikal

  103. akulah says:

    myvi xde mslh dgn RON95
    xde beza langsung

  104. brat2104 says:

    Semalam sembang dgn mak.. dia nk beli keta sbb nk guna loan dia.. lagipon keta ayah dah nk 13 thn.. so, keta tu jez nk guna utk ulang alik g keje (8km sehala). dah pencen nnti (lg 5 thn) bawa gi pasar je kot. mana patut beli?

    1- myvi- jimat minyak utk city drive

    2-blm- minyak byk sikit dr myvi tp hrga jauh lebih murah.. kalau kira beza harga pastu nk banding dgn jimat minyak, tgk2 lebih kurang je..

    bagi pendapat sikit.. yg pasti, mmg keta manual la.. ayah aku tu xreti auto..klu dia pakai auto, bekalan minyak seminggu tahan 3 hari je…huhu

  105. Eder says:

    blm kire ok r……
    sumer kire perfect…bonet luas
    minyak ak rase lbh kurng je blm vs myvi…..
    suspension blm mmg smoot brbnding myvi (paham2 je r jln kt malaysia)……
    kt ats higway pon blm puas hati…..myvi kureng….
    dr segi teknologi mmg myvi r….blm pon pe kurngnye….
    dari segi keselesaan bile drive jauh2 blm r ok…..
    bg ak blm ok…..myvi pon ok…bezanya harga je….

  106. haha says:

    ak br nk bli myvi..tp bla baca mcm nk angkt BLM..tp ak rse dr segi popularity myvi lg BAEK…BLM cam xde pape pun…tp yg pntng MALAYSIA BOLEH!!!

  107. kdi says:

    Tu la.. myvi dah jadi macam trend. ramai orang nak beli myvi. Maybe sebab nampak cam org kaya kot.. yela kereta macam saga jenis yg entry level punye dalam category proton. Kalo myvi kira model 2nd termahal dalam list kereta Perodua jadi nampak la high end nye.. tu pun baru setanding ngan spec entry level Proton. kalo tgk kat singapore, susah la nak nampak orang pakai myvi.. harga mahal bleh angkat keter lain. kalo gen2, savvy, saga boleh nampak lagi kat singapore tu.. lagi satu maybe sebab teknology semua dari toyota, perodua just rebadge je jadi myvi tu yg org pcaya nk beli tu. ramai yg dah hilang kepercayaan kat proton tnpa mengetahui perubahan yg dibuat sekarang dgn model2 terkini yg lebih berkualiti dan hot macam neo, exora n saga. nasibla proton.. hak2.. tapi bagus la kalo ramai beli myvi je. xdela hilang unik saga blm nih.. bosan gak kalo jalan mane2 nmpak keter yg sama je sakit mata ni ha.. nak2 kalo sape yg angkat saga blm n-line yg bumper itam tu kalo xnak modify, baik jgn angkat la.. sakit mata tgk.. memburukkan imej saga je.. kah2..

  108. Zool says:

    Sebenarnya kereta Proton sejak WAJA bagus-bagus. Pembawaan macam kereta Eropah, reliabiliti macam Jepun dan harga Malaysia… mana nak dapat. Saya pakai WAJA Campro, Isteria pakai gen 2 auto 1.3, anak perempuan Saga Baru dan anak lelaki SAVVY. Memang kalau bawa jalan jauh tak penat terutama balik raya.

  109. norman says:

    Tul tu kata KDI,Myvi sebab jiplak Daihatsu Sirion.Minyak save,Luas,ABS/2 airbags tapi bonet tak begitu praktikal dan kete ringan sangat.Mahal dari Saga tapi tetap kete bagus.Saga praktikal untuk famili kecil(2 atau 3 anak kecil),Bonet besar tapi mengarut blakang takde power window,Mcm kete Ali Baba lah.Tapi enjin dia tahan walaupun bising.Gua angkut 7 org termasuk 3 anak kecil slalu ulang alik SG-JB takde hal pun cuma suspension termasuk sikit tapi takde la sagat mudguard.Gua pakai 195/50-15 tyres,So terpulang pada individu.Kwn gua keje aircraft technician beli Myvi di SG dapat DVD dan sport rims kacukan OZ 15 inci dan tayar bridgestone percuma lagi..

  110. Lorenzoo OO oo OO oo says:

    HYE TO ALL KDI MEMBERS AND READERS……….. =)

    I’ ve test both of MYVI and SAGA…

    This are my feedback..

    MYVI
    - Interior design seems more familiar and comfortable meet with its practicality point.
    - Seats also comfortable and didnt feel ” toin-toin-toin-toin ”

    - The dashboard seems more bigger and wider than SAGA.
    - Although we can saw some part of it look like plastic, but look with ur mind……high grade material

    - FC = RM 10.00 will send u as far as 85 KM ( PROVEN , I’ ve test it more than 5 times, I’m not heavy footer )
    - When drive it, u will feel like u was driving toyota vios’ s brother. ( I’ m talk about feel of toyota engine )

    SAGA
    - My 1st impression is SAGA looks like cars in India’ s country but I’ m looking for pros..
    - When I seat in the car….the interior looks like smaller than compact car such as MYVI / JAZZ

    - The dashboard looks cheap..I guess for its design
    - The boot looks like u can fill it with all durian at gerai as shown in promotion in tv.

    - Seat also not comfortable and feel smaller than MYVI…I know the manufacturer didnt use high gred quality material for their product.
    - The body if u ketok-ketok than u will heard sound like u ketok-ketok tin biskut…tin milo pun lagi keras..

    - BUT 1 thing I know what is the best proton can give to its product ====== their chasis ========
    - When u drive it at speed 160km/h – 170km/h with good tyre adjusment ( balancing & alignment ) u will feel it not goyang2 or ringan..

    But most Malaysian love MYVI because of its charming, sportiness, FC, and maintainance cost are low than other.

  111. kdi says:

    yup, the interior is what is lack with the new saga. The interior quite disappointed. But looking at the price, it pays enough for the money you spend. To compare the price, Myvi SE is RM53,800 and Saga SE is RM45,500. RM8300 different where you can add on so many stuff to cure your disappointment. Saga SE already have leather seat, so you can add on DVD player touchscreen double din only RM500, sound system rm800, wrap up your dashboard with style finishing RM500, need more power? upgrade to 1.6 engine just RM2500, what else?

    How about saga fuel consumption? i have tested the 1.3 auto saga and myvi the result is the same. read my review above. but if u are unhappy then just buy an NGV system worth RM3000 which can be fitted into the saga bonnet and still can give the space more than the myvi boot space and this time no need to calculate the FC coz the NGV performs as par with motorcycle fuel consumption.

    Talking about space, the space of the engine bay is huge where proton made it for compatibility with latest and upcoming technology to be fitted into it such as Electro Vehicle which is already in Proton R&D named Saga EV, hybrid technologies and furthermore, turbocharge system. Urm… Just to put some advantages of the new saga.. not to say saga is better than myvi ok..

    Like i said before, this is all the mindset and your taste, if you love compact car, go for myvi, if you prefer sedan, go for saga.

    But there is always an “unmatured” judgement of the strength of a car by doing the “ketuk2″ thing to describe how strong the car is. When you experienced an accident, the one which saves you is the CHASIS and BODY FRAME. Not the SKIN of the car. So to compare the Lotus tuned chasis on the Saga which is based on savvy platform and the myvi chasis tuned by….hmm..

    Anyway, there are always pros and cons. Myvi have the ABS and EBD but it is not always reliable when you can see many myvi turtled on the road. Myvi and saga is a close contender. The one which makes you decide to buy is how you think and your taste. But now, saga wins the best car model of the year just after 1 year launched. Maybe there are some mistake there =p

  112. Man says:

    I have drive both cars. Saga is a better drive more comfortable while MYVI macam sampan terasa bila lalu yellow lines. Saga has new engine while MYVI probably inherit from Rusa 1.3 or Kembara 1.3 and Kelisa 1.0. Saga has bigger booth for balik kampong, MYVI limited booth so barang pun near rear cermin so cannot see belakang and bila break semua barang melayang. Saga made of high tensile steel so it is a strong car while MYVI besi biasa. Dash Saga material looks like Swift so its alright and simple, MYVI biasa. Bila ukur seat belakang Saga, lebih panjang dari MYVI, that surprise me.

  113. Norman says:

    Myvi guna enjin Daihatsu Sirion thn 2003 DVVT(88hp@6000rpm/117nm@4200rpm).Yang terbaru thn 08 Sirion 92hp@6000rpm/121nm@4200rpm

  114. Man says:

    Actually there is the Satria Neo that can be considered for young people like me. I drove my cousin’s 1.3 Neo and it has superb ride and handling by Lotus. You can imagine what a 1.6 Neo could do. My dad told me that the old Satria GTi with Lotus ride and handling cost over RM70,000 those days but now you get a cheaper Satria Neo 1.6 aspirated or CPS at about RM46,000 and RM60,000. For those who love driving and want a faster car the Satria Neo is the car to have. My dad also told me that the CPS is similar to Vtec of Honda and Variocam of Porshe. I am truly proud of what Proton engineers have achieve. Proud to be Malaysian.

  115. kdi says:

    Aik? macam mana post blm vs myvi bleh masuk satria neo ni? hu2.. ok bagi advantage myvi lak.. Myvi body ringan, so driving style more to city car lebih ringan nak handle. sape yang suke drive in the city, Myvi boleh jadi pilihan. Tapi nak travel jauh, x sesuai sebab stereng ringan sangat sampai boleh ter over steer while cruising especially bila emergency yang sebabkan kereta terbalik dan ia juga x stabil pada kelajuan tinggi.

  116. Fadzli says:

    Pada saya dua2 pun bagus dan tgk pada kegunaan tuan empunya badan… Jika inginkan kompak car yang cute MyVi ler… tapi jika ingin miliki sedan, BLM ler… Honda City,Vios,Hyundai Accent mahal wooo… tak mampu kalo gaji 1.5k sebulan… MyVi establish coz experience dari Daihatsu Sirion,Boon and now Toyota Passo. But SAGA dgn teknologi Lotus ( pakar dlm ride n handling…) Dari segi modification myvi leh sarong sut passo Saga tgk kretiviti tuan nya la… :) anything, Support Malaysia product… Malaysia Boleh!!!

  117. CHAEIR says:

    gua dah hampir setahun guna blm M-Line 1.3, sesuai utk jln jauh kat sarawak nie…tak goyang n steady….sbb jln bkn mcm highway smnjg……gua test myvi auto n manual 1.3 but not very comfort beb…cornernyer mcm nak terbalik keter…..namun, dari segi engine lbh kureng jer…….lastly, kalo nak bawak keter sedap n stable gua saran blm…..expecially at road Sarawak……..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What is 23 + 23 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)