PERODUA VIVA ELITE FACELIFT FEATURES SPECIFICATION

Today, July 23rd 2009, Perodua has launch the new variant of Perodua Viva facelift full spec special or limited edition called the Perodua Viva Elite. We were at one of the main Perodua branch to celebrate the launch of Perodua Viva Elite at 5PM. So here we are going to share the special features that you can get with Perodua Viva Elite facelift special edition.

PERODUA VIVA ELITE FACELIFT SPECIAL EDITION FEATURES SPECIFICATION

perodua viva elite specification pictures

VIVA ELITE

Perodua Viva Elite have only one colour for the full spec premium available which is the dark blue. However, there will be silver colour option for the standard variant. The price of Viva Elite is from RM 37900 – RM44900. Basically, Perodua Viva Elite  has the same specification as Perodua Viva Ezi full spec with additional “elite” features.

Price Of Perodua Viva Standard and Viva ELite

ViVA Elite EZi = RM44,900
ViVA Elite A/T = RM40,900
ViVA Elite M/T = RM37,900
ViVA 1.0 AT = RM36,900
ViVA 850 MT = RM32,900
ViVA 660 EX MT = RM28,900
ViVA 660 BX MT = RM25,300
perodua viva elite specification pictures 6

PERODUA VIVA ELITE

Above is the picture of front facelift of new Perodua Viva Elite which has the fierce looks and i personally like the facelift of Perodua Viva this time.. The chrome grille with sport light or fog lamp really express the smart look of this cute car. The new bumper design makes this viva elite looks more wide and exlusive. Anyway, the viva elite appearance is just a “mini alphard” i would say.. =)

perodua viva elite specification pictures 5

PERODUA VIVA ELITE SPECIFICATION & PICTURES

The rear part of viva elite is like following the design of  first edition of Myvi SE rear bumper.. With a black area at the center that put a sporty looks on the viva elite and the red rear reflector with new bumper design and rear spoiler.

 

perodua viva elite specification pictures 2 499x412

VIVA ELITE SPECIFICATION

The other special features came with the viva elite is the new 14 inch sport rim design, rear spoiler like myvi Ezi spoiler, the LED electronic side mirror also like the one fitted on Myvi and the new interior fabric finishing. The door is fitted with chrome finishing door handle, 4 door power window function and new fabric finishing on the inside.

 

perodua viva elite specification pictures 1

viva FACELIFT

New design of viva elite rear bumper with black honeycomb design area at the center.

perodua viva elite specification pictures 3

New fabric fitted in the Viva Elite at the top of above picture compare to normal fabric fitted in the standard spec of perodua Viva (bottom of above picture)

perodua viva elite specification pictures 4 499x348

viva SPECIFICATION

The same engine fitted in the Perodua Viva Elite and you can see the chrome grille top part in front of the engine. The Perodua viva elite picture (top right) before the launch of Perodua Viva Elite just beside the standard Perodua Viva. New meter panel chrome finishing (Bottom left) in the Viva Elite. The facelift bumper, grille and sport rim of the Viva Elite (bottom right)

 

perodua viva elite specification pictures 8

Above is the picture of the interior of the new Perodua Viva Elite. With the foot rest on the drivers left foot area for the auto transmission Viva Elite. It has the Radio MP3 CD Player with Bluetooth function the the center dashboard. The 4 speakers fitted at all 4 doors.

perodua viva elite specification pictures 7 357x500

Here we also would like to share the actual dimension that we measured using our standard procedure comparing Perodua Viva elite vs Perodua Myvi vs Proton New Saga BLM

Viva Elite – Myvi – New Saga

Interior Width that can be occupied from shoulder to shoulder:

Viva Elite (125cm) – Myvi(134cm) – New Saga(134cm)

Widest Interior Width that can be measured:

Viva Elite (129cm) – Myvi(137cm) – New Saga(137cm)

Height of headroom from bottom to top of interior roof:

Viva Elite (125cm) – Myvi(125cm) – New Saga(123cm)

Length of leg room from front to rear that can be occupied:

Viva Elite (195cm) – Myvi(188cm) – New Saga(202cm)

Boot space width, height, length:

Viva Elite (120,44,50cm) – New Saga(144,51,96cm) 

 

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

105 Responses

  1. kej@m says:

    interior kureng…

  2. Eder says:

    lbh kurang design lme je…..x de pe yg menarik..

  3. budak cute says:

    LAWA LA YG VIVA ELITE PNY..HU..NAK.BERMINAT GLE

  4. AYIE says:

    X DE PE YG MENARIK… SETAKAT TUKAR BUMPER SKIRTING..
    KT KEDAI AKSESORI BERLAMBAK……

  5. zamgombak says:

    hmm… viva elite.. tertarik ngan bumper dpan blakang nya… dan best ada fog lamp.. tapi spoiler kedekut.. bagi la yang dinamik skit spoiler tu…. dengan grill depan tu aku ingat da macam rupa avanza pulak..tp bagus dan menarik… tapi kalu nak bli aku rasa buang karan jew.. sebab sapa yg pakai viva biasa tu kalau nak nampak cam viva elite no hal punya..cuma tukar bumper depan blakang pastu nak cun skit tukar spoiler ala2 myvi SE dah nampak dasat dari viva elite dah..! tukar pulak sport rim bintang..peh..! buang karan jew beli viva elite.. jd cadang nak amik viva 1.0 auto jew lah! utk adik pakai….geheheee…(^_^)

  6. kreko says:

    kureng daa, makeup lebey, performance same, baik beli standard jer, setakat garang takde power, blk kmpg kene gelak jer…

  7. eriz says:

    Heh…mini alphard…dpn ala2 avanza plak…

  8. syafiq says:

    kurengggg…xde ape2 yg bez utk diketengahkan…ni dh nk jd mini avanza ni…brp cc ah elite ni? 1.0 ker dh naik ckit jd 1.3?

  9. syafiq says:

    baek beli saga la…at least bwk laju ckit pun xde gegar sgt… lagi pun kalu lalu lori kat tepi,xde la nmpk mcm nk terbang je keta ni.hehe

  10. wan says:

    tak nak gegar beli la myvi

  11. aleesya says:

    alamak dah terbeli. tukar yang baru boleh? yang lama tarak sportlight ma.

  12. Eder says:

    wan…
    myvi pon same gak gegar…..
    tiup di angin melayang….

  13. zack says:

    tak boleh lawan mira avy rs japan lagi gempak
    x caya tgk dlm internet

  14. ameng says:

    boleh la tahan

  15. @meng says:

    same aje

  16. airpool_83 says:

    Lain jiwa lain taste,Nak keta mewah belilah keta import,
    Nak keta nasional laju belilah Proton Persona/waja,Nak beli ‘budget car’ belilah Saga BLM,
    tp…. kalo nak senang paking, mencelah time jaW, nak jimat duit minyak… jangan tak beli viva.
    tp kalo dah cerewet sangat kat viva baru nie…. hah! korang pergi hardware, beli keta sorong…
    RM80 ‘sejibik’ ada 3 warna ‘limitet edisen’ =Merah, Biru & Hijau….kaler kuning, ‘ to be launched’
    hahahasammmmmmmm

  17. faizol badrol says:

    pertamanya saya berbangga dengan kereta keluaran Malaysia.Sebagai warganegara yang prihatin dengan keluaran negara semasa,merasa bertuah dan amat tertarik dengan keluaran terbaru ini.Walau bagaimanapun,sekiranya usaha upgrade selaras dengan harga yang lebih berpatutan,alangkah bagusnya..Tetapi jika body aje di ubah suai dan enjinnya tetap sama…buang duit aje..masih tak mampu nak bersaing dengan kereta luar negara..Fikir-fikirkan bersama

  18. islam sejati says:

    aha sama je dgn viva lama.cuma spoty sikit…xlah menarik sangat..gua tgk pun mcm biasa….kerta malaysia memang mcm 2…enjin sama…xlah bagus pun….huhuhuhu.

  19. jiwa kacau says:

    xmampu…gaji kecik…naik lrt je..xkena trafic jam….bagi free bolehlah.

  20. michael jackson says:

    tengok jelah…….xminat kereta malaysia.

  21. michael jackson malaysia says:

    xda apa nak komen…bagus 2 bintang

  22. Comment says:

    michealjackson…biar betul..ni.
    Viva…solek skit ni. Utk up harga…

  23. vender says:

    ntah mj
    keta import pun ada gak yg kureng
    wat per nak bangga ngan keta luar

  24. Joko says:

    Bagi aku kereta camni, bawah RM30k boleh lah, tapi kalau dah cecah sampai 44k , itu kira mengarutlah….
    Baik aku ambik SAGA BLM …

  25. eriz says:

    aku sokong Joko ngan Vender…

    kete ape2 pn same jer…yg import pn ade masalah yang tersendiri…nk budjet beli la kete m’sia…mmg puas hati…nk ok sket,modified la…

  26. azhar70 says:

    Kete nampak ok, tapi harga tak padan patut, bagi la murah sikit. Kete 1000 cc je ni. Macam taknak tolong orang Malaysia pakai kete je.

  27. Dy BP says:

    Proton..Produa..amik Produa la..pengalaman ngan produa, service murah tambah nak service ade temujanji..buat sejam je..proton servis mahal..tah ape yg diservis tah..tp mungkin sbb keta aku savvy..

  28. B'JAT says:

    satu strategi pemasaran yang baik..diharapkan pada masa akan datang akan ada rekaan yang lebih menarik untuk peminat dan pengguna perodua…

  29. confiusss!!! says:

    aku tgh konfius nie na bli myvi kew, saga BLM kew, atau….viva elite…ermm!!
    help me!!!

  30. zamgombak says:

    amik saga BLM 1.6 tu… baguih duk ada laa ni…

  31. Lily says:

    confiusss!!!
    1st skali ko pk bujet,pastu keselesaan..
    Tp stiap kreta ade kelebihan n kekurangan msing2.
    apa kata ko test drve smua jnis yg ko nk(myv,saga,viva)
    pastu tnye pndapat kwn.

    Tgk pic elite ni..
    dpn cun la jgk..
    blakang kureng..
    tp hrga x padan n body n enjin 1000cc aja

  32. eriz says:

    confiusss!!!

    btol ckp lily tu…tgk la bajet mcm mana…
    tgk kete ape model yg ko minat…pstu test drive kete tu untuk dpt kepastian yg memuaskan ttg kete yg ko nk beli…
    last skali…br la buat kptsn…

  33. joko says:

    Tu lah pasal, kalau india boleh kuar keter bawah 10k saiz macam viva gak, itu memang membantu rakyat dia yg kurang berada utk memiliki kereta, yelah walau pun safety dan ketahanan masih diragui namun dgn harga camtu kita bolehlah kita ketepikan kelemahan ciri2 tersebut. Pada aku Viva sepatutnya boleh dijual dgn harga bawah 20k.

  34. apa2 ajer says:

    joko.
    betul tu bukan india je mampu kuar kereta murah. jepun pun vios x sampai rm 25, 000. 00. di malaysia ko nak dpt viva pun x boleh

  35. serabut says:

    ala…bila la nak murah sikit harga kete malaysia ni…

  36. serabut says:

    nampak gayanye naik kete sorong la sampai tua..

  37. liquid says:

    patutnya p2 boleh jual viva nie murah lg at least 5k lg….p2 bukan cam proton kena buat R&D.saga blm pun harga dalam 33k(mula2 dulu) utk 1.3…CEO diorang sebenarnya kurang semangat patriotik…terlalu mementingkan keuntunggan

  38. eriz says:

    alahai…
    kalo di pikir-pikirkan,kita org m’sia ni mcm teramat susah nk pakai kete buatan negara sendiri…

  39. namzack says:

    ok la tu………………..
    comey jugok

  40. ahbun says:

    viva elite ni ape motif kewujudan nye? nak ganti kete ape? cam pelik tgk kete viva elite ni… kalu tgk sekali or 2 kali pandang mmg tade ape yg berubah pn… just tambah aksesori je… tp perfomance nye still tetap same… so ape gne keluar viva elite nie? nak makeup lebih kat aksesori ke?

  41. zulowen says:

    1.myvi..2blm..3viva..dan tengok budget..apapun kete kalu pandai jaga,mesti berbaloi-baloi..slamat memandu

  42. BdrjGka_worior says:

    VIVA elite… ermmm.. mmg x de prubahan dari segi enjin..
    but body le bagi pujian la.. stylo gak.. tp cam mahal sgt la..
    klu nak up hrge pn.. up 2k to ok la… ape pon.. perodua value trade in ttgi brbnding PROTON>>

  43. BdrjGka_worior says:

    VIVA elite… ermmm.. mmg x de prubahan dari segi enjin..
    but body le bagi pujian la.. stylo gak.. tp cam mahal sgt la..

  44. zierah says:

    nak pilih keta, wat semayang istigharah la

  45. zierah says:

    tapi aku suka keta kecik2 ni..cun perrrr

  46. rinne says:

    hi everyone…pls help me! viva elite auto standard vs viva auto basic mane yang berbaloi utk dibeli
    viva auto 36k viva elite 40k……..
    i baru keje 3 bln with approximately 2k salary/month
    i nak bik 0dp with skim graduan
    which is better for me ??? btw i know viva auto is no power stering (difficult to handle ke dgn viva nih)
    i hope somebody can reply

  47. Krek says:

    Beli Jer viva elite… Enjin Tahan maaaaaa… Kalo enjin proton hampeh giler… Cam enjin sangkut murah jer…

  48. Krek says:

    Ala.. Kalo takat proton.. kalo masa combine ngan mitsubishi boleh aaa… Sekrang ikut lotus cam enjin sangkut lak enjin nyer.. Aku nyer pesona baru jer 4 bulan pakai da poblem.. dulu maser guner kancil takder lak seteruk proton nih.. servis giler babi lak mahal… Kalo untuk masa depan ekonomi memang perodua the best choice lerrrr….

  49. Salam Perkenalan…….
    I tak nak cakap banyak kat sini….
    Cuma nak cakap VIVA ELITE memang POWER……

  50. sambaa!!! says:

    viva elite ni nmpk cun tapi asl mhl sgt…hmm..bek beli viva standard jer..lgpun xde pe yg bru sgt..!modified sikit jer…

  51. rinne says:

    i macam lagi suke saga blm la…kwn pakai ok jer xde masalah pun

  52. ali rossa says:

    Aku sakit hati pasal harga keta kat m’sia ni. Mahal sangat. Punyai syarikat automobil sendiri tapi rakyat terpaksa keluar duit banyak jugak. Yg peliknya kat luar negara murah plak harganye. Kita ni memang macam anak di rumah mati kelaparan sebab nak susukan berok di hutan. Yang menyusu tu plak nak besarkan perut je lebih, lepas tu kata Malaysia Boleh. Piii dahh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What is 13 + 20 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)