- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • AUDI TIOMAN GREEN – WARNA SEMPENA NAMA PULAU TIOMAN MALAYSIA
  • MOTHBALLS / UBAT GEGAT AS FUEL SAVER? REVIEWS + THE FACTS + EFFECTS + HOW TO USE

    MOTHBALLS / UBAT GEGAT AS FUEL SAVER? THE FACTS + EFFECTS + HOW TO USE + REVIEWS

    Mothballs / ubat gegat are small balls of chemical pesticide and deodorant used when storing clothing and other articles susceptible to damage from mold or moth larvae (especially clothes moths like Tineola bisselliella). Many said that this can increase performance and give higher fuel efficiency. Lets know about the facts, effects, how to use and reviews from users here.

    MOTHBALLS / UBAT GEGAT AS FUEL SAVER? THE FACTS + EFFECTS + HOW TO USE + REVIEWS

    Older mothballs consisted primarily of naphthalene, but due to naphthalene’s flammability, modern mothballs use 1,4-dichlorobenzene instead. Because of the flammability of older moth balls / ubat gegat, which has naphtalena, people already used it as octane booster for decades to improve engine performance and mileage of your car.

    Is It true moth balls can give you good fuel consumption?
    Adakah benar ubat gegat boleh digunakan untuk menjimatkan minyak?

    Yes, so many testimonials around the internet if you read anywhere said that this mothballs really gives your car more fuel efficient about 25%-35% because of the flammibility, ability to dissolve in fuel and increase the octane number of fuel. No wonder why so many people used it since old days.

    How to use the moth balls to increase fuel efficiency?
    Bagaimana untuk menggunakan ubat gegat untuk lebih penjimatan minyak?

    From the experience of many naphtalena or moth balls / ubat gegat users, they usually use the fuel until empty sign illuminated, go to nearest petrol station, put 1 piece of moth balls in every 3-4 litres of petrol and fill up full tank of petrol. They suggest to use the moth balls / ubat gegat made from naphtalena not the dichlorobenzene.

    To prevent from undissolve mothballs, put it just 3-4 / litre fuel and if possible, make it dissolve first in a bottle of fuel before adding it to the fuel tank.

    What is the bad / side effect of using mothballs / ubat gegat to your car?
    Apakah kesan penggunaan ubat gegat pada kereta anda?

    MOTHBALLS / UBAT GEGAT AS FUEL SAVER? THE FACTS + EFFECTS + HOW TO USE + REVIEWS

    This mothballs / ubat gegat has some effects instead of giving more mileage. It is made from a toxic materials. When you use it, it will burned with fuel and the smoke generated may contain toxic gas. It can be a harm to anybody and the nature! Imagine if this gas spread widely, means we are breathing toxic everyday and some research says that this toxic material can cause cancer. This may be the reason why petroleum company don’t offer this type of “dangerous” fuel additives.

    For the engine, many people says that mothballs / ubat gegat is harmless to your engine or performance due to the content is similar to the petroleum products. Some have used it for more than 4 years and never experienced any problems caused by the naphtalena.

    Its just sometimes because of too much naphtalena more than required amount, it will not dissolve in fuel and causing filter clog and engine problems theoretically. But there still no problems reported because of this theory. If you want to use, make sure to put just 3-4 mothballs per litre fuel. But do care about environment and life. Don’t do it frequently.

    Naphthalene mothballs have been used by car enthusiasts as a homemade octane booster for decades. The practice was common enough that the television program Mythbusters gave it a try in 2004. But scientists warn that too many mothballs will load up an engine with carbon deposits and lead to poor performance.

    The kind of mothball made of “naphthalene” which is a hydrocarbon, like gasoline. For those chemical engineers reading today, it’s C10H8, and it looks like two benzene rings fused together. Benzene makes a very smoky fire when burned, that naphthalene would make a lousy gasoline. Since it’s just carbon and hydrogen (like gasoline) naphthalene probably wouldn’t do any harm to the engine either.

    MOTHBALLS / UBAT GEGAT AS FUEL SAVER? THE FACTS + EFFECTS + HOW TO USE + REVIEWS

    Another type of mothball which COULD potentially hurt things is made of dichlorobenzene. That won’t improve your car’s performance either, but since it throws chlorine into the mix, it can produce HCl as a byproduct when burned. pumping HCl through your engine and exhaust system is probably not very good for its longevity

    Before WWII, people were dropping mothballs in their fuel tanks for extra mileage. Naphthalene, the active ingredient in mothballs at that time, boosted octane levels and consequently increased fuel economy. However one major drawback — due to the high melting point, when fuel evaporated, the naphthalene would precipitate out and block jets and filters.

    So, prevent the fuel from evaporated totally so that the naphthelene not precipitate and not blocking any filters maybe by avoiding parking in hot area etc. Thats why many people use it just for long journey because they dont stop too long during the journey and the fuel dont have enough time to evaporate totally and preventing from naphtalene pricipitation that will make filters clogged.

    MOTHBALLS / UBAT GEGAT AS FUEL SAVER? THE FACTS + EFFECTS + HOW TO USE + REVIEWS

    We hope that many of mothballs/ubat gegat users give your opinion here.

    Please follow and like us:
    error

    kdi

    Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das! Terima kasih! =) Yg benar, Brader K Majalah Kereta Malaysia - kereta info

    104 Responses

    1. kamirul says:

      Hurm.. ubat gegat? biar betul? pernah dengar orang pakai benda nih tapi x sure puler. baru tau skarang ni memang benda alah tu betul yerk. Sape penah try eh? pe cer?

    2. Radin Wijaya says:

      Aku dah lama pakai dah kat citra dan myvi aku beb. Prestasi engine meningkat dan menjimatkan minyak

    3. Awang Spanar says:

      Kebanyakan pengguna yang datang kekkedai aku suggest guna ubat gegat sebagi penjimat minyak dan prestasi engine. Cuma yang penting rajin servis ikut jadual. Itu yang penting . mana kereta pun sama

    4. Ernie Ruhaida says:

      Aku dah cuba kat citra rondo aku. memang berkesan. ramai orang kutuk rondo berat le apa le..tapi bagi aku semuanya okey. Setelah aku pasang magsaver 2 ketul dan gunakan gegat sebagai pemangkin bersama minyak ternyata perbezaanya di mana menjimatkan minyak dan meningkatkan prestasi enjin rondo untuk mendaki bukit tinggi. Tak perlu tukar ke gear rendah lagi semasa mendaki. Just D. Penjimatan minyak hampir 50% dimana tangki penuh aku dalam RM120.00 boleh pergi sampai kuantan pergi dan balik.

    5. Rahim says:

      Sapa-sapa berhajat nak guna atau dah guna ubat gegat ni, harap dapat rujuk link di bawah dulu, beri perhatian pada health effects:

      http://en.wikipedia.org/wiki/Naphthalene
      http://en.wikipedia.org/wiki/1,4-dichlorobenzene

      Bayangkan, tak dapat tidak, korang akan terhidu asap keta korang sendiri, terutama masa korang nak wam up pepagi. Utk org tua, mungkin tak teruk kesannya, untuk kanak2 dan bayi?

      Dua org anak buah aku, G6PD positif (tolong tanya doktor/misi/bidan). Diorg alah sangat dengan ubat gegat nih, sampai tak leh ada walau sebijik pun dlm rumah. Teruk, meleleh-leleh hidung dan pening2.

      Cuba bayangkan, kalau dari sehari ke sehari, makin ramai yg mencemarkan udara kita dgn ubat gegat…………….

      Cukuplah pencemaran yg ada setakat ni……..Petrol sendiri pun dikhuatiri menyebabkan kanser bila dihidu.

      Utk mereka yg dah lama guna ubat gegat, fikir-fikirkanlah……

    6. nipel says:

      Brapa banyak nak guna gegat tuu? Camana formula nya?? Berapa biji unt brapa liter???? Kata guna sampai 25 biji betoi ka???

    7. Datuk2008 says:

      so far, aku dah cuba ubat gegat ni kat citra aku, not so bad, kalau biasa dari Dungun ke Kemaman, pergi balik dah setengah tangki, tapi dengan 10 biji ubat gegat ngan full tank petrol, 1/4 tangki je, enjut sampai 140km/j tapi tetap save

    8. ah long semarak says:

      a’ah. ubat gegat tu yang macam dalam gambar tu la. kaler putih. cuma jgn amik yang baru la. kalo yang style baru bentuk macam kristal. so xde kesan jimat pun. yan lama tu bagus. kaler putih macam brand fantes tu. cube ler..

    9. daniel says:

      Nampak kat gambar, ubat gegat ini sama ke yang kita taruk kat amari kita? explanation kat atas pun cakap macam itu. sama ke?

    10. daniel says:

      Rahim,
      Semalam I tak nampak comment u. I memang support u. Macam itu, i tak akan try benda ini. Baik guna gadget lain macam fuel saver, e-charge etc. Boleh tolong sikit panjangkan hayat bumi ini.

    11. carnary says:

      Aku pernah taruk 2 biji ubat gegat ni bila top up petrol around 15L. Selepas 2 – 3 x refill petrol 15L letak 2 biji ubat gegat ni prestasi kereta rasa berat sikit & petrol comsumption jadi banyak drpd standard. Saya drive Viva 850 manual & drive around 70-80km/j. Ubat gegat yang digunakan jenis kaler putih naphtalena. Ada sesapa nak beri komen?

    12. azarudin1968 says:

      Carnary, ada kemungkin petrol yg digunakan ada sedikit perbezaan dari segi komposisi , contoh Petronas , Esso atau Caltex. Brand ubat gegat pada saya juga memainkan peranan kepada outcome. Kepada sesiapa yg telah pakai ubat gegat ni, boleh kongsikan sekali stesen petrol apa yg digunakan dan brand ubat gegat yg digunakan. Kalau nak buat perbandingan sebaiknya guna kaedah yg sama.

    13. azarudin1968 says:

      Datuk2008, tangki kau fulltank berapa liter untuk 10 biji ..

    14. don says:

      Hari ni aku isi RM20 + 3 biji Naft (claimed 99.9% tulen). Will update the result soon. Kereta – Naza Suria.

    15. don says:

      Caltex. 1am . RM 20 + 3 biji .

    16. Datuk2008 says:

      azarudin1968, citra full tank 55L……….aku tak berani nak letak sampai 25 biji cam org lain………
      masih dlm percubaan………….
      sorry for the late reply……………..

    17. GIE says:

      Cuba bayangkan, kalau dari sehari ke sehari, makin ramai yg mencemarkan udara kita dgn ubat gegat…………….

      Cukuplah pencemaran yg ada setakat ni……..Petrol sendiri pun dikhuatiri menyebabkan kanser bila dihidu

      from bro rahim.

      untuk pengetahuan korang semua mmg btol la ubat gegat tbukti hasil die,ubat gegat tu sebenarnye spruh dlm mixture die tu mengandungi petrol so xyh risau la ble dicampur ke dalm tank die akn hncur n akan jd gas mixture..tapi ia x digalakkn utk kereta yg pkai injection sbb tkut injection akan tsumbat disebabkn lebihan ubat gegat yg xhncur tul2…lubang injection kn kecik gile,tp klo yg pkai carburetor xde mslh…1 lg klo bimbang sgt nk cmpur ngn minyak letak je ubat gegat dlm K&N…aku harap korang jelas and dpt solution psal ubat gegat tu..k r cau dlu bro n sis….asklm..

    18. virusxxl says:

      Bodoh dan bahaya…terutama yang dah berkeluarga. Bayangkan kalau kita panaskan engine kereta lepas tu anak2 kita main dekat dengan kereta tu…bayangkan kalau dalam trafic jam ..semua orang campur ubat gegat dengan minyak… boleh mati keracunan gas terutama kepada penunggang motosikal. Nak berjimat pun ada batasnya..lagi pun harga minyak dah turun dah sikit dan mungkin akan turun lagi ni..

    19. kdi says:

      ish2.. saya pun sebenarnya baru beli ubat gegat ni nak test. Tapi pikir2 balik, x jadilah.. rasa cam bdosa plak mencemarkan alam n bebaskan asap beracun kat semua orang. so, jom kita ramai2 ban penggunaan ubat gegat ni sebagai bahan penjimat minyak. Selamatkan dunia kita! yeah.. =)

    20. don says:

      saya dah cuba ubat gegat kat naza suria saya. Nampaknya tak ada beza. Saya stop dan sambungkan project hydrobooster saya.

    21. sin says:

      dlm internet kata naftalene mudah terbakar. aku try bakar ubat gegat tak terbakar pun. yang tak terbakar tu jenis diklorobenzene ke. ada sapa2 blh tolong bg tau jenama apa yg guna naftalene?

      satu lg, aku rasa naftalene tu kalau dibakar berubah la struktur molekul dia jadi benda lain yg tak brp bhy.

    22. sin says:

      fantes yg direkomen makhluk kat atas pun serupa. fantes tu terbakar tapi macam siksa je dia nak terbakar. tu pun kena letak atas dapur gas. nyalaan yg terbentuk tu jenis kuning yang bermaksud kurang panas.

    23. carnary says:

      Aku pernah cuba bakar ubat gegat ni (jenis naftalena) & hasilnya nyalaan warna kuning & berjelaga. Ada orang brth kalau nyalaan warna kuning tak bagus so camana nak tahu nyalaan yang bagus … takkan nak beli 1 per 1 & try & error. So far aku guna tak nampak keberkesananya + pengjimatanya.
      Kalau guna i/e-charge pula aku rasa takde la jimat mana pun coz aku dah try guna 3-4 ari kat Avanza 1.5G. Magsaver pun sama…tp kalau orang lain guna dapat pengjimatan tak tahu la…may b enjin aku tak sesuai kot.

    24. daniel says:

      Carnary,

      Bagus, kalau sudah try ubat gegat, tak berkesan, tak mau try lagi lah. Itu pencemar punya benda. Itu i/e-charge u try tak save minyak, tapi ada power lebih, kan?

    25. skywalker says:

      sy dah pakai dah tapi tak bekesan langsg macam mana arr

    26. petai_belalang says:

      saya dah pakai untuk keta mercedes lama model 123…. boleh la jimat sekitar 30%. satu tangki saya masuk 6 biji jer. saya dah pakai selama 6 bulan dah. setakat ini keta ok jer tak do problem. makin power ada ler.

    27. sh4m says:

      aku try kat moto aku… dalam fulltank 7 hinggit, 4 ketul.. pecut dier memang xigt la.. standard 120km/j leh cecah 140km/j.. moto honda wave 100 first model.. xde modify…

      dalam 130 km tu aku dah save 3 hinggit.. sblm bubuh ni singgit lebey je…

      kalu takat nak ronda2 kampung, xyah la pakai… ni khas untuk long distance…

      kalu takat short distance.. aku rasa xjd la effect ubat gegat ni…

    28. WRX Sti says:

      Sampai bila2 pun aku takkan guna gegat nie.. reason:-
      1. harmful fumes..
      2. Jimat(kalau betul la) tak berapa sen sehari, tapi, kalau, filter choke, fuel pump kong, and injector aku blocked, maampus nak wat major overhaul.. 25k lagi terbang..:( amik masa 7 tahun cover balik kerugian.
      3. Tinggalkan soot( carbon) yg banyak dalam combustion chamber. bila soot banyak, wear rate piston n liner pun bertambah..
      4. Exhaust gas generate poison gas. Ya.. sayang kat anak2. parking dalam garaj, takut anak2 terhidu.. Kalau paking kat basement, kesian kat org2 lain.

    29. Jibam says:

      Kebanyakkan manusia sekarang ni asyik pikirkan diri sendiri nak jimat sampai abaikan aspect keselamatan orng lain.
      Bila dah kena kat batang hidung sendiri baru nak sedar kot.

      -BANNED MOTHBALL-

    30. Latiotangkak says:

      Kita perlu ingat bahawa segala perbuatan kita hari ini akan menjejaskan anak-cucu kita pada masadepan.Kalau dah terbukti memang naftalena ni menambah pencemaran,janganlah digunakan.. Lagipun,petrol dah pun turun harga sampai RM1.80 aje seliter..jangan la kita jadi manusia yang kufur nikmat..

    31. carnary says:

      Bukan nak kufur nikmat cuma masih tak puas ati coz market global around USD43/tong…sepatutnya dah jadi RM1.2 @ 1.3/liter. Tp aku tak tahu la apa masalah kerajaan tak nak turun lebih lagi.
      Tentang naftalena ubat gegat ni aku rasa betul juga pencemaran & keracunanya coz setiap apa jua chemical yang digunakan akan mengeluarkan toksid yang berbahaya. Dah la sesetengahnya kenderaan takde respon pengjimatan tp tambah pula pencemaran.
      Aku pun tak faham juga kenapa sesetengah alat pengjimatan petrol ni dijual dengan harga yang mahal sesangat i:e I-Charge / Magnet fuel saver & kawasan2 sama waktu denganya. Belum tentu lagi yang mahal ni kualitinya baik & dapat mengjimatkan petrol kenderaan kite. Aku dah cuba bebrapa alat yang ada di pasaran & Ada yang dah terbeli tetapi pulangan pengjimatan petrol tiada. Yang mahal2 macam I-Charge aku tak beli la tap pernah guna , nak test betul @ tak tp takde respon pengjimatan pun…magnet pun 2 x 5 juga.

    32. Radin Wijaya says:

      la..memnag betul bukan nak kufur nikmat…PASAL NAK MERASAI NIKMAT TUHAN LAH GUNA GEGAT SUPAYA TIDAK MENCEMARKAN..GEGAT MEMANG MEMBUATKAN BAU YANG NEUTRAL DALAM APA JUA KEADAAN DAN MEMBERI UDARA YANG NYAMAN DALAM RUMAH. ITUPASAL LIPAS TIADA. ALMARI BAJU HARUM. INI AKAN MENYEBABKAN SERANGGA TIDAK MASUK DAN MEROSAKKAN PAKAIAN DISAMPING DIGUNAKAN SEBAGAI PENJIMAT DAN PRESTASI KERETA. BENDA DAH TERBUKTI BUKAN DIBUAT BUAT…SAM AJUGA KALAU GUNA BAHAN LAIN PENJIMAT MINYAK BELUM TENTU TIADA BAHAN YANG MEMUDARATKAN….CUBA MASUKKAN DALAM SEBATIAN KIMIA BAHAN LAIN TU…MESTI ADA SEBATIAN NAFTALENE….ITULAH LATIOTANGKAK NI…..PENCEMARAN APA BENDA ENTAH

    33. Pakcik Kayo says:

      WAHAI ORANG MELAYU SEMUA……FIKIRLAH SEMUA INI…PAKCIK DAH 20 TAHUN LEBIH DOK PAKAI GEGAT DALAM TANGKI KERETA DARI TAHUN 1988 LAGI..SEHINGGA KINI ALHAMDULLILLAH..TIADA APA YANG BERLAKU.. ORANG BANGSA LAIN CINA DAH TAHU SEMUA INI TAPI MEREKA HURAIKAN DALAM BENTUK LAIN SEPERTI BUAT ADDITIVE PENJIMAT MINYAK UNTUK BISNESS….MEREKA INI KAN BISNESSMAN..SEMUANYA FIKIR BISNESS….SAPA YANG BANYAK GUNA DAN KENA TIPU…ORANG KITA JUGAK….TAK MAHU LANGSUNG NAK PERCAYA BENDE YANG SEAKAN LAWAK BAGI MEREKA…UBAT LIPAS PENJIMAT MINYAK…BANYAK YANG GELAK DAN KETAWA..TAPIS ETELAH 10 TAHUN BERLALU SEHINGGA KINI BARULAH PAKCIK JUMPA ADA ORANG MELAYU YANG DAH PANDANG KEDEPAN DAN MEMBUAT UJIKAJI TENTANG GEGAT NI. TAHNIAH PROFESOR MADYA DARI UKM…UNTUK PENGETAHUAN SEMUA ADDITIVE YANG DIJUAL BERASASKAN CECAIR DAN PIL PENJIMAT MINYAK SEMUANYA MENGGUNAKAN BAHAN GEGAT INI…YANG PAKAI MAGNET TU TIDAKLAH..TAPI BAGUS JUGA KALAU COMBINE. PAKCIK SEKARANG GUNAKAN MAGSAVER SEBAGAI PRESTASI DAN PENJIMAT MINYAK DISAMPING GEGAT SEBAGAI PEMANGKIN SEPENUHNYA. SO…FIKIR FIKIRLAH…PENCEMARAN DALAM KERETA BERASASKAN AIRCOND TIDAK ADA KENA MENGENA DENGAN GEGAT INI..ITU ADALAH CARA MODIFICATION YANG TERLAMPAU YANG JUGA DISARANKAN OLEH MEREKA KONONYA BAGUS…..

      PAKCIK: KEKADANG KENA PANDANG JUGA KE BELAKANG

    34. NADIA says:

      PAKCIK…betul tu kerana memberi semangat kepada saya utnuk menggunakan magsaver + gegat ni…insyaallah saya akan pasang kepada rondo saya. Oh ya hari tu dealer naza pun cakap mereka pun paka gegat dalam kereta naza untuk hantar kepada pelanggan. Berapa sukatan yang betul untuk setiap RM10.00 minyak?

    35. Pakcik Kayo says:

      kalau nak kira RM susah sikit sebab harga minyak tak tentu…seeloknya isi minyak penuh lepas tu masukkan dalam 5 bijik. pakcik selalu isi minyak penuh rm85.00..kalau nak lebih baik lagi prestasi isi minyak penuh waktu malam dan terus masukkan gegat. Biar dia terus terurai macam eno dalam minyak lepas tu baru jalan.

    36. Mizan says:

      sendiri mahu ingatla..

    37. kdi says:

      Kepada pengulas dalam topik ini, sila jangan gunakan pelbagai username dengan niat untuk mengelirukan banyak pihak. Pihak kdi mengharap pakcik kayo @ radin wijaya @ nadia memilih satu username sahaja kerana menimbulkan kkeliruan nama berlainan dan email serta ip address sama. Terima kasih.

    38. Mizan says:

      kehkehkeh…
      Semangat berkobar2 siap dgn seruan ‘utk orang Melayu’ tapi rupanye cetek ilmu…ni satu lagi merosakkan bangsa,merangkap alam sekitar…Uso bakkari dayo….!!

    39. azameel says:

      haha..x sdar plak org same, ni tambahan info..

      Naphthalene has been reported to cause headaches, restlessness, lethargy, vomiting, anorexia, hemolysis, methemoglobinemia, hyperkalemia, fever, anemia, acute renal failure, seizures, and coma.These reports were of a 10-year-old American Indian boy who inhaled naphthalene mothballs for 8 hours nightly for 2 months and died of liver failure after progressive portal hypertension developed; a 26-year-old woman who “sucked on moth balls” during the last trimester of her pregnancy and developed anemia; a 19-year-old woman who smelled, chewed, and sucked mothballs during pregnancy and became anemic; and a 15-year-old boy who sucked mothballs, had mid-epigastric pain and vomiting, and subsequently received a diagnosis of anemia.

    40. Mizan says:

      salam pakcik kayo..

      boleh bagitau,pakcik kayo guna kete ape? dari 1988 smpai skrg..nak tahu gak sistem ignition yang macamane…

    41. azameel says:

      TERIMA KASIH PAKCIK KAYO YANG TELAH MENCEMARKAN UDARA DI MALAYSIA SELAMA 20 TAHUN.SEKIAN TERIMA KASIH.

    42. Parti Ketiga says:

      Bravo PakCik Kayo kerana tak kena saman walaupun telah membuat percemaran secara besar besaran sampai menghasut member join sama u.

    43. Reena says:

      Adui… ubat gegat? Pelik juga tu :/

    44. Jibam says:

      hahahah.. IP sama plak tu… tak habis2 menipu.. 1988?? kete apa pakai injection system masa tu?? Hahaha.. udara rumah nyaman pakai gegat?? gila apa.. cuba hang duduk dalam almari yg penuh ngan gegat. tengok berapa lama leh tahan…

    45. azameel says:

      keta injection dah lame dah ade, keta aku tahun 87 injection,..tp pasal byk username tuh, no comment..haha

    46. muzil says:

      KANTOI!!! hahahaha

      pakcik [email protected] [email protected] HAHAHAHAHAHA malu sendiri !!!

      …aku hanya mampu tersenyum….(terbahak-bahak!!)

    47. anonymous says:

      G6PD positive xde kaitan dgn fumes released ble pakai ubat gegat…G6PD deficiency tu hereditary..maksudnye keturunan…laki yg slalu kene..tp sape2 yg ade sakit ni mmg xleh dkt dgn ubat gegat ni la sbb nnt cause symptoms…tp ubat gegat ni mmg xde kaitan dgn sakit ni..the only prob kalau pki ubat gegat ni takut blockage kt injector,kt filter…mau beribu nk repair…tp nk settle bnde tu bole je…before masok tangki masok dlm botol campur petrol dulu…bg die cair baru masok tangki….kepada azameel…kite bukan nk makan ubat gegat tu….and bile dah combust,die akan jadik carbon dgn CO or CO2 gak…hemolysis anemia,methemoglobinemia,hepatic disorder due to naphthalene tu sume symptoms for G6PD deficiency…normal people will not produce such symptoms unless given on an extra dosage..naphthalene tu consists of carbon dgn hydrogen element sahaje…its fume lg selamat dr fume yg org modified kerete letak nitrous injection…

    48. azameel says:

      anonymous, ko confirm ke statement semua tu? betul ke x? kalau betul tapela, at least selamatla, kalo x silap2 rmai yg pakai teruk plak jadinye,
      nitrous tu lain citela, jarang sgt org pakainye, kalau ubat gegat ni ramai yg maybe pakai. aku teringin gak nk try, tp aku takut mebahaye je, aku check2 kt tenet naphatalene ni bahaye, takot nk try

    49. anonymous says:

      insyaAllah betul la..sbb tu la bnde yg aku blaja kt med school…over exposure mmg toxic tp combustion of hydrocarbon sume jd co2,co dgn h20…kalau ade cat converter kt exhaust lg elok….bahaye tu cube tgk mcm mane exposure kt bnde tu..direct exposure ke..consume ke…skang ni kte pki kte combust dlm engine..minyak yg kte pakai tu pun hydrocarbon..octane..c8h18…naphthalene c8h10..cume naphthalene ni ade benzene ring,octane straight carbon chain…so naphthalene susah nk combust…sbb tu ble ade org nk bkr pki gas dapur,ssh nk terbkr tp korg plek sbb bnde tu inflammable…melting point naphthalene je dh 80 celcius…tp octane dlm petrol tu -57 celcius…sbb tu naphthalene tu exist in solid form dlm room temperature and ssh nk terbkr kalau pki api dapur je…maksud die inflammable tu that substance ada high energy chain which when combust dgn O2 akan produce energy..tu la prinsip minyak dlm engine..temp dlm engine lak bole cecah 900 celcius…so xyah risau,die akan combust dlm engine…pasal sakit tu plak…G6PD postive tu X link..maksud die keturunan yg dibawak oleh gene X dlm manusia….G6PD tu enzyme untok HMP shunt pathway nk produce NADPH yg prevent hemolytic of red blood cell…die jage bentuk red blood cell tu…org yg ade penyakit tu die deficient enzyme G6PD…so die xleh produce NADPH and red blood cell die mudah pecah bile masok blood vessel kecik…lg2 bile die hidu substance yg mcm naphthalene in its pure form..maksudnye bukan ble dicombust…naphthalene tu die bole cause red blood cell to rupture by creating super oxide species of oxygen…tp bg manusia normal,when enzyme tu ade,NADPH akan dihasilkn and prevent the rupture…kalau nk aku explain lg dlm ape NADPH tu bole tp lg panjang r…NADPH tu reduced nicotinamide adenine dinucleotide phosphate…kalau nk carik sndr kt internet boleh jugak tp x semua dlm internet tu btol.. :)

    50. anonymous says:

      ade typo sikit dlm post di atas…naphthalene tu flammable…sekian…

    51. kdi says:

      wow wee.. Statement yang menakutkan. hu2. Anyway, satu ulasan yang berilmiah dan ada logik dari segi scientific. Memang naphtalena tu terdiri dari golongan hydrocarbon yang bile dibakar akan menjadi co2 etc. In fact, memang semua benda yang dibakar jadi co2 sbab die brgabung ngan oksigen. And still, produce carbon monokside yang berbahaya seperti juga asap dari pembakaran petrol. Namun masih x dapat dibuktikan sepenuhnya yang naphtalena ni betul2 selamat digunakan dari segi alam sekitar dan juga enjin. Kalo bleh dibuktikan selamat, for sure kita sume bleh try guna ubat gegat nih.

    52. fazid88 says:

      silap tu..x semua bnda bila combust produces CO2…only carbon derivatives je….kalau nk tunggu dibuktikn selamat,suruh lah mana2 scientist yg berminat buat kajian…apa2 pn asap rokok lg bahaya dr seketul ubat gegat yg simpan dlm almari baju bg halau lipas…

    53. kdi says:

      Ooops sory. Maybe kena cakap semua “bahan bakar hydrocarbon” kot. So pasni maybe semua kena stop hisap rokok n beralih kepada hisap naphtalena sebab lagi selamat hisap ubat gegat kalo camtu. =p wakaka!

    54. anonymous says:

      why are you being so defensive? ko smoke ke? haha…ape2 pn bnde ni up to individuals la…nk pki tu pki…xnk pki tu xyah pki..scientifically ape yg aku tau aku provide…kalau ade yg lebih mengetahui rajin2 kn la diri share…kalau sape2 xtau and nk tau lebih boleh tanye…sape yg x tau pape bole la bace sahaje…

    55. azameel says:

      anonymous, good to hear that, at least ade org yg dpt explain btol2 secare detail, kimia2 ni aku tatau sgt, bukan bidang aku, sbb kapal tebang x pakai pon ubat gegat ni :),

      since ko ckp pasal product combustion tu aku try usha net jumpe benede ni
      answers.yahoo.com/question/index?qid=20081012150727AAJVRDK

      tp btol kdi ckp, tade bukti yg kukuh bende ni selamat, kalo ade certification btol2 mesti org akn confident, tp yg aku peliknye nape bende ni tak di sampaikan kt org ramai?

      dari segi safe kat engine ke x aku x sure, coz ko ckp melting point naphatalene tu 80c, so tataula takut die x boleh nk melt and dissolve betul2,aku sendiri nak try ke x pon aku x sure lg,

      so its up to urself to judge it

    56. anonymous says:

      haha…yg kt yahoo tu mcm soklan time spm je…eheh…empirical formula tu the simplest chemical formulae for a substance..mcm naphthalene tu C8H10…bole jdk (C4H5)2…tu la empirical formulae..chemical equation untok naphthalene cani C8H10 + 13(02) —————-> 8(CO2) + 10(H2O)

      yg tu kte assume die full oxidation…kalau part oxidation ade CO as product die….

      anyway kdi,baru dpt info baru…naphthalene tu by product ble petroleum are filtered ble die mule2 digali..and naphthalene jjugak didapati dlm tar which is a component of tobacco smoke..so,phm2 sndr la ye

    57. azameel says:

      owh, aku x minat sgt chemistry tu yg kantoi tu :),
      tape, kdi x isap rokok, aku tau, die isap bende laen kakaka,
      off topic sket, anonymous, ko lahir taun 88 ke?

    58. anonymous says:

      yep…wah…ni breach of privacy ni..haha..aku budak medic kt india..

    59. kdi says:

      Yup. kalo naphthalene tu dibakar mmg hasilkan Carbon Diokside + Water. Tu kalo pure naphthalene. Masalah skang yang merisaukan kalo mothball tu ada komposisi lain. Kita bukannya tau. Melainkan kalo ade kajian untuk satu2 brand ubat gegat yang betul2 pure naphthalene. baru lah selamat utk digunakan. Kalo ada yg ubat gegat kat pasaran tu pun, macam x lengkap die punye detail bahan2. Memang ade yg cakap 100% naphthalene. Tapi kita sndiri pun xsure btol ke x. Agi satu, kalo ubat gegat tu selain naphthalene, dorang guna dichlorobenzene yang produce Hidrochloric acid. Agi bahaya. Manufacture ubat gegat tu boleh je tipu cakap 100% naphthalene la ape la padahal guna dichlorobenzene sbab nk lakukan product dorang spy org x ingat product dorang tu bahaya!

      Rujuk page http://kereta.info/naphthalene-properties-pure-naphthalene-mothballs/ untuk properties naphthalena ni dari syarikat kimia US punye Chemical Data Sheet product Naphthalene. Lengkap kat situ sume facts dier.

      Nak bagus, xyah susahkan diri pk nak pakai ubat gegat nih agi senang! Minyak dah murah pulak. So xde kemungkinan masalah untuk enjin n alam sekitar juga kesihatan kita. Abih cerita. Kalo ikut logik, kalo ubat gegat ni dah terbukti berkesan dan selamat, mesti dah masuk TV, mesti dah banyak professor kat Malaysia ni berlumba2 nak famous dengan penemuan baru ni yang katakan ubat gegat tu selamat untuk dipakai, mesti petrol station dah buat promotion “Mari beli petrol formula baru dengan UBAT GEGAT!”. Siapa yang nak pakai, suka hati korang la. Xde sape yang menghalang. So, sendiri mau pk.. wakaka.. peace!

      Haha, anonymous, aku tau ko dari india. Bleh nampak IP ko kat admin panel dari India. hu2. Bagus2. Belajar sampai jadi professor yang bleh naikkan nama ubat gegat ni sbagai pemangkin bahan api nanti. Baru aku respect ko. hu2

      Kalo nak pakai gak ubat gegat, korang gi gali minyak sendiri dapatkan hasil pure naphthalene tu, pakailah sesuka hati korang. kui2..

    60. azameel says:

      anonymous, samela umo kite :),
      ko india kt mane< bapak aku dulu pon medic kat india gak, kampumg aku belah mak aku pon kat india tpi sedikit peringatan, tlg guna satu nick je, so pilih satu je, nanti kena warning lg mcm pakcik kayo @ radin wijaya @ nadia hmmm btol ckp kdi naphtalene dan mothball x semestinya bende same

    61. anonymous says:

      satu nick la nih…haha…btw,based on facts kdi bg tu,die ckp naphthalene xde enviromental effect…btw,company tukar naphthalene ke dichlorobenzene tu sbb naphthalene lg mudah terbkr dr dichlorobenzene..tp btol la sbb kite x tau kn yg ubat gegat kte beli tu pure naphthalene ke bukan…rasenye mst x pure sbb diorg nk untung….hmm…xyah la gune cenggitu….risky..lg2 kepade yg kete mahal2…haha

    62. anonymous says:

      off topic sket…ade sesape pki evo 8 x cni..

    63. azameel says:

      evo 8? salah tempat carik da, tdi ade skali ko pakai nick lain skali,fazid88, tanak org jdi confuse nanti,
      and statement ko ni kalo betul tapela, tpi kalo ade yg silap aku jumpe nanti, aku x hesitate nk delete, b4 lg ramai bace and
      start pakai ubat gegat ni,

      tp mcm ko ckpla, sendiri pakai sendiri tanggung, x kirela effect die kat keta ke orang ke environment ke,
      pandai2la pikir sendiri, personally aku skeptical sket ngan ubat gegat ni, mcm ade x kena je.

    64. anonymous says:

      ouh a’ah..baru prasann..sori sori….setakat ni statement aku dr ape yg aku blaja..and aku x suro pn org pki…aku just bgtau chemically ubat gegat tu ape,and dr segi perubatan ape effect die…kalau ade yg salah ko post la ape yg btol….kalau ko delete xde credibility la web ni nk bg freedom of speech…drpd ko delete komen aku bg based on sense and knowledge,bek ko delete post yg ngarut2 atas nih yg lari topik..

    65. anonymous says:

      lupe nk jawab…india kt manipal…

    66. azameel says:

      ok, ko ckpla ape2 yg ko nak, make sure betul je, tp post ko tu influencial sket, bahaye sket, yg atas tu nampak pon dh ngarut manela org nk pcaye, papepon kalo ko ade pape info update jela ka sini, boleh dibincang2 kan lg, manela ade lg org yg ade knowledge pasal bende ni, boleh kukuhkan lgi statement2 ko,

    67. slomo says:

      naphta is used in commercial octane booster
      http://www.hotrodders.com/forum/octane-booster-info-124750.html
      it is also proven via the mythbuster,in the 2005 shows if im not mistaken
      gosh,don’t u guys watched the television?
      no wonder malaysia is left behing in terms on technology

    68. azameel says:

      now its not about naphtalene anymore, it is about the mothball itself, whether it is purely, 100% naphtalene or not, gosh, dont you read the comments first? talking as if u are so good.
      anonymopus had already explained a lot on naphtalene,

    69. slomo says:

      naphta IS mothball unless the manufacture uses dichlorobenzene which is always stated on the cover of the packaging
      watch the mythbuster i told ya, they use commercial naphta

    70. azameel says:

      how are you sure that the mothball is 100% naphtalene without any other additives?
      we are talking on the mothball in Malaysia, not in the United State
      You may see a lot of information on the packaging over there, but not here for the mothball,
      and dont simply said malaysia are left behind,
      but then you still have time to browse this MALAYSIAN website

    71. ubat gegat sy tak guna tp kalau minyak kelapa sawit atau bio-feul sy pakai dan terbukti berkesan. tidak mencemarkan alam. asap hitam tiada. murah saja. cume rm 6 sebotol dan boleh pakai untuk rm100 ringgit minyak.

    72. penjimatan mengikut kereta. 25% hingga 80% peratus

    73. brat2104 says:

      hurmm… try la taip oilyman…ok gak produk dia.. pick up sikit.. utk fuel consumption ni, susah sikit nk check.. keta auto kan.. dpt lak tuan dia memandu ikut dan…

      cuma, rasanya, mesti syarikat petrol dah amik tindakan buat kajian.. tgk la.. makin hari makin byk syarikat petrol yg claim dapat lebih penjimatan..

      aku ingat lagi eksperimen leburkan ubat gegat tu.. sgt xbest baunya…

    74. Lily says:

      Own..br prasan thread cni.Pnuh fakta n auta..Smpi penin x tau mne yg btul..
      Mmg pnh dgr sblum ni pegawai tmp krja ly pun pkai gegat utk save myk.T’pk sejenak..org yg gj tinggi pun nk pkai gegat ni?Hmm..
      Tp ubat gegat ni x bg kesan buruk pd enjin,tank or kreta kita ke?
      Mmg x bran ar pkai ubat gegat ni,tmbh pd kreta baru.Syg Woo…

    75. gen2 lama says:

      heheheh ….dekat nak 2 tahun pakai NGV….tak payah pikir benda2 mengarut…

      cuma orng akan kata – kena pikir nak beratur panjang…..enjin cepat jahanam…..dll……but so far…saya tak pernah beratur panjang..(lucky me rumah dekat ngan area banyak station)….

    76. xyah pki ly..mencemarkan alam…cukup la kite dh cemarkan alm dgn asap kete kite
      yg skrg nie…jgn ditambah lg kesensaraan bumi dgn tindakan kite yg x bertanggungjawab nie…

    77. gen2 lama says:

      save our earth…….go for natural gas….

      boleh prolong masa servis kete…..so kurang sikit minyak hitam dibuang….

    78. Lily says:

      [email protected],lm x gado dgn ko.Kakaka..
      Mklum la lps kne perli pnuh nm aku dkt thread blm je..now,sume kdi aku jelajah.
      Ok,dgn ini.”Saya menyeru anda2 sekalian,jgn la pkai ubt gegat utk jmt myk ni utk kepentingan diri sndri sahaja,dunia kita ni pun dah tua” pk2 kan lah…

    79. zenal60 says:

      pasal ape le you all sibuk sangat pasal ubat gegat tu. Tunggu lah nanti …….UBAT GEGAT naik harga, lebih mahal dari petrol,…..baru kau orang tahu.
      Kalau nak berjimat sangat , tak usah pakai atau beli keta. lebih baik naik kenderaan awam.Tapi sebelum naik tu…..telan le dulu ubat gegat sebiji….. gerenti dapat jimat tambang…..pasal dapat naik AMBULAN free. he..he..he…

    80. haha…tu la psl…lme xgduh ngan ko…
      ly nk tanye sket, budjet skirting blm bape hengget..ade member tanye..
      nk harge yg PU ye..tau x bape..

      hehe..lari topik nie…

    81. Joko says:

      Aku cadangkan kan ko orang pakailah jenis gajet yg dipasang kat enjin tuh, macam jernis bermagnet, jenis turbo angin, atau eletrik stabilizer, walau pun mahal sikit dalam RM100 – RM300 tapi tidak menjejaskan kesihatan juga enjin. Lagi pun sekali pasang ajer dah boleh pakai sampai bila2, tak perlu macam ubat gegat tu tiap kali masuk fuel kena telan sebiji… Dan semua gajet tu dah terbukti berkesan, aku pun pakai jenis magnet nih, memang berkesan dan nampak perbezaannya…

      Nak pilih senang ajer, kalau kereta kita power dah okey tapi FC kuat, gunakan jenis magnet,
      Kalau keta kita kurang power , pakai jenis turbo angin, boleh naik power dan minyak jimat.
      Tapi kalau jenis eletrik stabilizer tu kedua2 boleh, tapi mahal sikit lah

    82. Lily says:

      Pendapat ly org yg guna UBAT GEGAT dlm myk semata utk jmt ni mmg jns org pentingkan diri sndri!

      [email protected]
      Skirting?Ha..mmg ko lari topik ni,len kali nk tnye g thread yg berkaitan.Thread ni psl UBAT GEGAT!Nti ade yg x senang sruh kita telan UBAT GEGAT pulak.Kakaka..Btul x Joko?(Psl ktaorg dh t’kena dlm thread lain).Hehe..
      Tp xpela,dh ko tnye ni..aku jwb jela.Bujet dlm 4 rat lbh pnh aku riki utk ful body

      Joko..
      magnet yg ko pkai mhal x caj die?

    83. kuang..kuang..kuang…

      tq lily..joko aku penah la jmpe magnet ngan electrik stabilizer tu..tp turbo angin tu mcm mne plak bentuk die…
      aku xpenah la plak dgr psl tu..sme jenis ngan cyclon ker…

    84. Joko says:

      Lili,
      Magnet yg aku pakai namanyer magsaver dlm Rm199 jer siap pasang, aku call ajer pengedarnya nanti dia dtg opis pasang. tengok iklan dia kat magsaver.com.my

      Kejam ,

      Yang jenis turbo angin samalah konsep macam cyclon gak, yg aku pernah tengok namanya Superione, memang berkesan, laman webnyer superione.com untuk lihat dengan lebih detail.

      aku bukan nak iklan, tapi mana yg baik dan bagus why not sharing dengan kengkawan semua, pak mertua aku pun jelous ngan Waja aku sebab lebih jimat dari keta Proton BLM dia masa pergi JB itu hari. Apa tak nya RM25 hinggit ajer beb sampai JB dari Bangi.

    85. Lily says:

      Joko..
      Thnks psl iklan ko tu n niat tlg kengkawan,tp aku rsa x pkai lg kot ape2 utk jmt myk,jst jg cara pemanduan jela..Lgpun kreta aku x bw jln jauh..Umah sewa ke ofis pun x smpi 5 mnt.Cuma hjung mggu blk kg.Bujet pun rm20 smggu aku pkai..

    86. Joko says:

      Lily,

      Kalau takat 5 minit ajer ke pejabat, tayar 3 tahun pun tak luak… hee he. Pastikan jgn berjemur keta tu kat parking opis untuk elak lusuh dashboard nyer.. tapi jgnlah sampai plastik pembalut pun tak bukak2 sampai bertahun2… hee hee. Plastik tu ada bahan kimia yg bahaya, terutama kalau dah terdedah pada panas matahari.

    87. Lily says:

      joko..
      baik pokcik!

    88. sh4m says:

      aku ade comment psl ubat gegat sblm ni.. aku letak kat moto… korang tau ape dah jd ngan moto aku..?? moto aku ok je…

      kes nye camni.. time aku asik guna ubat gegat ni.. mmg aku puas hati, laju beb… n aku xpeduli asap ape kuar… tp sekian lama dah pakai, ttibe aku nyer plug tercabut.. masalahnya track kat plug tu pun dah haus.. xleh nak pasang.. kat tgh highway lak tu…

      guna menatang ni mmg leh bagi pickup baekk nyer… utk matrempit ni.. ske la.. tp disebabkan letupan pada plug tu terlalu kuat sehingga boleh “push” plug trus tkeluar… ibarat ko ketuk skru pada besi.. abeh track skru jd rosak/haus…

      so bila aku check piston aku.. mak aih.. berlubang2… lepas pd tu aku overhaul… tukar piston.. buat track baru pd lubang plug… dan2 tu jugak, harga minyak turun.. so xyah la aku pakai menatang ubat lipas ni….

      n mende ni leh jahanam kan sumthing pd enjin pelan2… so jgn la guna..

    89. Joko says:

      sh4m,

      Bagus gak info ko tuh, sekurang2 nyer lepas ni sesapa yg nak terai letupkan piston dia ngan gegat ni, kena fikirkan dulu lah.

      Abis berapa kilo ko dah taruk dalam moto tu sampai tercabut spark plug nyer… dari segi teori tu betullah , menambahkan power dan jimat, tapi mungkin ada beberapa ubahsuai dan sukatan yg kena diambil kira..

      sh4m lepas ni cuba taruk kat dalam mercun plak, nak tengok apa yg tanggal hhe hee

    90. naza says:

      sham.. tenkiu atas info kau… melalui pengalaman kau sendiri..

      hahahahaha… aku dari dulu baca macam macam komen bagus punya pasal ubat geget ni..ade kata power laa,jimat minyak laa.. bertahun dah pakai laa dan sebagainya.. tapi aku tak caya sebab aku tahu pencipta enjin kereta pun tak sarankan pakai ubat gegat.. kalu depa yg cipta sarankan guna ubat gegat takpe la jugak.. ni depa sendiri tak sarankan.. jadi kalo guna mesti ade masalahnya.. tak sekarang mungkin akan dtg.. jadi kalau rasa nak tuka enjin baru.. pakai la bebanyak ubat gegat ahaks..

    91. Eder says:

      cube kite pikirkn tuk jngke mase panjang…….
      de ke mane2 jbatan, saintis, engineer yg wt RnD tntng ubat gegat nie…
      kite memng r tau ubat2 save minyak…..dr segi fizikalnya…
      camne plak ngan kesan kt komponen2 kenderaan..kite x tahu secara saintifiknye….
      pe gas yg kuar dr kenderaan kite…..dh same cam kite sembur ridsect…
      klau de sape yg penah kaji mende ni scr saintifik….buktikan result nye….
      mne tau kot2 ubat nie dpt m’gurngkn asap beracun…….de pekdahnye…x tau r
      but…pikir r dulu sblm guna…
      pape pon e2 hak masing2….

    92. jike says:

      haha..ubat gegat ni memang ar menjimatkan…dulu2 tahun 60-an kat BARAT mereka guna untuk meningkatkan octane…kerana ape..masa tu octane minyak sangat rendah sekitar 40-60 kalau x silap…napthalene ni octan nya 90..so klu campur memang la naik octannyer…masalah nya skang ni octane suma da tinggi2..contoh 92,95 dan terbaru 97…jadi klu campur mungkin x de rasa efeectnya..klu nak guna jugak..formulanya (1GALLON=1BIJI UBAT GEGAT) atau 1 GALLON=3.7++ LITER……macam kes sham tu dia da letak 4 biji sekaligus..memang ar berlubang piston sebab ratio x betul kerana ubat gegat ni menguatkan api plug….sebiji da cukup utk setangki kat moto tu…saya da bnyk survey2 kat forum mat saleh ni…semua kata camtu…ok sham bergune juga info ko tu..hehehe..

    93. cd macho says:

      salam
      maaf kalu menyampuk ckit…
      pengalaman pakai ubat gegat untuk proton wira carburetor selama 3tahun…
      pickup best n yang paling penting minyak save gila…
      tapi hidup x selalu indah kan????
      karburetor tersumbat n enjin bunyi terlalu kasar macam bunyi motorbot…
      aku nasihatkan tak payah pakai la benda2 mcm tu sebab merosakkan enjn jer…
      kalu nak pakai jugak pun takpe, tapi duit yang kita jimat minyak tu tolong simpan untuk baiki enjin ok…
      terserah…
      aku lebih suka kalu korang pakai alat save minyak berunsurkan elektronik mcm i-charge ker, max saver ker n mcm2 lg..
      pilih ikut suka sendiri janji effect dia tak seteruk ubat gegat…
      lani aku pakai i-charge plak untuk citra guna ron 95…
      pickup memang terasa ckit la tapi minyak x brapa rasa la pasai guna ron95 kan…
      nanti nak try guna ron97 kut2 ada kesan pada minyak tapi rasanya kalu save pun jatuh mcm rega ron95 je kan???

      apa-apapun kereta kita, hak kita sendiri n xbeli ngan duit orang lain seduit pun kan…
      buatla sesuka hati ok. hahaha

    94. jike says:

      to cd macho….brapa bijik skali masuk dalam full tank keta tu??..

    95. Norman says:

      Lagi satu skim tak msk akal selain dari snake oil product yang berlambak di pasaran.Macam Nanoball,Velocity tuner swirl plug n play air intake yang konon boleh menigkat hp 16% jimat minyak 31%.Kalo betul apsal pengeluar kete tak nak bubuh jer bende alah ni?Bangkrupt lah performance part mcm Greddy,HKS,ABT etc..Nikmat kejap jer lepas tu part banyak barai mcm roti canai.Mengarut2

    96. cd macho says:

      jike
      full tank dalam 5biji bro…

      norman
      apa apapun cuba dulu baru tau kan…
      bab risiko masing2 tanggung kan bro…
      kena sekali baru padan muka kan. hahaha

    97. gen2 lama says:

      aku pakai gak kat kete aku…cuma bukan dalam tank minyak la…aku letak kat bonet masa aku ‘terjumpa’ lipas kecik dlm bonet…..tu dulula…hehehehehe

      jgn marah haa…..Nak jimat jom NGV….

    98. cd macho says:

      gen2 lama
      betui (3x)

    99. carnary says:

      Dulu pun aku pernah guna juga kat Avanza 1.5G untul short & long distance tapi rasa2nya macam takde perbezaan la…same jer. Drpd takde beri ape2 penjimatan & performance lebih baik ake hentikan aje…dah la mencemarkan alam (baru aku tahu).
      Tapi selepas tu aku guna semula tapi tak letak dalam petrol tank la cume di celah2 seat & celah2 yg boleh letak benda ni…coz lipas kecik dah mula buat penempatan baru.
      Tapi aku rasakan ape benda yang sesuai untuk penjimatan & performance kenderaan kite selain RFi (right foot inteligent). Aku guna produk2 PIVOT ori pun takde beza pun…kekadang pening juga coz kate boleh itu ini tapi NOTHING.
      Ada sesapenak komen?

    100. gen2 lama says:

      bro carnary….stay area mana?…kalau area KL/selangor jom la guna NGV….dah senang sekarang…tak payah nak beratur2 panjang..(kecuali tempat favourite teksi)…lagi pun pas ni banyak stesen ngv akan dibuka….ke utara pun bakal ada..

      heheh sorry semua, termenyampuk kat tread ni….saje nak promote sementara harga ngv tak naik lagi…engine bersih, environment pun save (pembakaran sempurna)..RON lagi tinggi dari V power…RON100…cuma mungkin top speed kurang skit…skit je…..

      yg penting poket save (lepas balik modal la)…dah dekat 2 tahun saya tak guna kad kredit untuk minyak….setiap kali isi gas siap boleh sedekah lagi kat pump attendance tu…tak banyak kadang2 50sen….tapi kalau kat air hitam, aku selalu bagi lebih seringgit kat budak jaga pump tu…pasal kesian budak2 melayu yg jaga……

      salam

    101. norman says:

      Cd macho,Nak suruh gua try tak payah tima kasih banyak2.Jimat tak berapa sen lepas tu mencemarkan alam dan banyak lagi risiko.Tak payahlah nak buat bende mengarut yang takde banyak buat kajian dlm teknikal.

    102. cd macho says:

      norman
      lu manyak betui bro

    103. carnary says:

      Bro gen2 lama…
      Aku stay & keje kat Kuala Terengganu. Masalah problemnya kat area Terengganu ni takde stesen ngv, kalau ada dah lama aku install. Memang la aku kekadang selalu ulang alik KL nila ada keje, kekadang ke Penang tp nak cari stesen ngv ni pun bermasalah juga coz bukan semua tempat ada. Lagi 1 masalah aku drive avanza 1.5G, nak install tong gas kat mane…belakang 3rd seat row agak ciput, lg pun takde safety langsung kalau xcident belakang coz very very close. Takkan nak buang 3rd seat row aku, anak2 aku selalu tdo kat belakang bila travelling jauh. Aku pun dah tengok Avanza yg guna ngv tu.

    104. asif says:

      Do whatever u want and dont care about ur enviroment polution….sad…

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)