CHERY TIGGO REVIEW – PENDAPAT TENTANG CHERY TIGGO – CHEAPEST SUV

New Contribution By Tiggo Man
I just wondering how many of us in Malaysia own a chery tiggo. I think this SUV from Chery is a good buy also. plus it has a good looking as SUV. For owner of Chery Tiggo, please make your comment here. Lets discuss why you buy this SUV and what are the problems and also fuel consumption or the best Tiggo specification that you like. Below are some details and review about Chery Tiggo SUV from newspaper.
chery tiggo review pendapat tentang chery tiggo

CHERY TIGGO REVIEW – PENDAPAT PEMILIK CHERY TIGGO – CHEAPEST SUV

Looks good
The one thing that the China-made Tiggo is not is ugly. This compact SUV has decent external visual appeal, better than a couple of other SUVs that come to mind.
The Tiggo’s looks has benefited from some obvious external design influences, but not to the point of extreme imitation that we have seen in some Chinese autos.
The side and rear views are the best, sporting contemporary SUV styling that should go down quite well with car buyers in Malaysia. On the outside, the Tiggo certainly looks the business.
Open up the rear (the door to the cargo space swings sideways) and you will notice the low loading height, which means there’s little risk in breaking your back here while filling it up with the heavy items.
The cargo space is mid-sized and should do for a family of four, although you can forget about transporting refrigerators and such.
So far so good.
Inside the passenger cabin is where things start getting a little iffy. The Tiggo’s dashboard and instrument cluster are standard stuff, and you get an audio system that you can connect a thumbdrive too.
However, the quality of the plastics used for the interior leaves quite a bit to be desired – it looks and feels cheap.
Same goes for the seat fabrics, although the seats themselves are quite comfortable.
Interior quality is one area I believe Chery will need to look into seriously, as it just does not gel with the Tiggo’s external looks.
Driving surprise
The interior also doesn’t gel with the Tiggo’s ride quality.
In fact, the ride was an “assumption buster”. I had expected something near the worst, but what I got was good handling and smooth travel. The “test track” was the all-new DUKE highway, which has a combination of smooth tarmac, bumpy road and sweeping curves on different sections.
The Tiggo rode the surface inconsistencies well, while corners were handled without much fuss, when approached sensibly.
That said, there is little opportunity to take crazy risks, as you can’t actually go wild with the 1.6-litre engine that came with the Tiggo I test drove. Maximum power is 119bhp at 6,150rpm, while maximum torque is 147Nm at 4,300rpm.
The five-speed manual transmission does the job, but second and third gears are wanting, so you can’t be lazy with the gear shifts. Also, shifting into fifth could be smoother.
All in all, the Tiggo is a mixed bag. It’s got good looks, ride and handling, but there is room for improvement in interior quality and transmission.
At RM78,888, on-the-road without insurance, the Tiggo is a decent offering that is at least worth a test drive.

But if more grunt is what you need, check out also the newly launched 129bhp 2.0-litre variant of the Tiggo, priced at RM89,888.

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

36 Responses

  1. iz says:

    Hari sabtu & ahad lepas aku nampak Tiggo nh kat Langkawi…black colour..kire 1st time tgok kat atas jalan.. memang smart…selama nh tgok kat showroom je..insyaAllah pasnh kitorg g test drive and buat review..khas untuk pembaca2 KDI..

    KDI..
    masa kat langkawi aritu..lbih kurang 400km gakla aku drive..abis 1 pulau aku pusing..smpai da tau short cut..minyak kete tok pjalanan 400km dalam pulau tu..RM35 je..hehe

  2. aim says:

    tu la pasal … klu buang logo mesti ingat keta honda ke toyota …

    aku kat jb ni selalu nampak, tapi sume plat s’pore laaa … huhu

  3. iz says:

    aim..
    betul tu..aku mula2 ingat Honda bile tgok dari jauh..sebab saiz pun lebih kurang CR-V…pastu biloe da dkt..tgok betul2..bru prasan Tiggo rupenye..

  4. jason says:

    value for money, i think we will see many Tiggo on the road.
    But chery need to do more advertisement, activity, etc
    caused till now still many dont know about it.

  5. nazmi says:

    IZ

    ” minyak kete tok pjalanan 400km dalam pulau tu..RM35 je ”

    Betul ke iz ????

    kira dahsyat la untuk SUV ..

    Chery wajib kemaskan interiornya dan kuatkan pemasarannya..

    kalau 2 benda tu improve, insyaallah Chery leh jd no3 lepas Proton dan Produa

  6. iz says:

    Nazmi..
    yg RM35 tu aku bwk kete Saga..Bkn nye Tiggo..Sory sebb xinform awal2..hehe

    Betul tu..byk bnde Chery kne buat tok yakinkan pengguna mengenai kete buatan China kat Malaysia..
    Sbg contoh la mcm kete2 jepun..dulu2 org Malaysia xyakin ngan kete Jepun tp skrg..cube tgok..beribu kete jepun kat Malaysia..kat bwh ni pasal masa Nissan mule2 masuk Malaysia..

    “The initial market response to Japanese products was very negative as Japanese products were considered to be inferior in design and made from cheap raw materials. This response was common as the local market was dominated by British and Continental makes.However, with a strong effort, the brothers managed to penetrate successfully into the local market. By 1970, Nissan had become one of the top selling brands in Malaysia and Singapore.”

  7. nazmi says:

    iz..

    ambik mana kenyataan tu ???

  8. iz says:

    Nazmi,
    Boleh tengok kat History Nissan kat malaysia..

  9. saleh says:

    bab spare part mcm mana pulak? senang dapat ker?murah ker? sejauh mana ketahanan enjin yer?mahal ke maintainance yer?
    Itulah persoalan yg belum terjawab..ada sesiapa yg boleh jawab?

  10. sham says:

    sy dh beli satu cherry tiggo..tp sgt mengecewakan lee..
    body cantik tp bhg bawah..area skru semua berkarat rasa mcm beli besi buruk. G komplin tp
    xde tindakan…rasa menyesal lak…sapa sape nk beli fikir le semasaknya supaya x rasa kecewa mcm sy..

  11. bahri says:

    aku sokong pendapat saudara sham…aku pun dh beli satu…baru bw dr kedai stering dh goncang..kene buat alingment n balancing..chamber dh bengkok..baru 3 hari guna…apa punya keta lee….kancil aku yg dh guna 10 tahun pun x pernah bengkok chamber…karat jgn kira lee…semua skru abis berkarat…mana mana metal part semua berkarat…alado nyer personel pun x profesional langsung…sebelum deliver kt customer check ler dulu keta tu….aku beli keta baru woooiii tp dpt keta yg dh berkarat habis….dh komplen pun xde tindakan apa-apa…mmg aku geram sgt….so sape sape yg ada hati nk beli …timbang timbangkan….

  12. comment says:

    Dari komen dia je dah tau…bro
    Berlakon guna watak yang berlainan je..tapi stuntman sama :-)

    Aku rasa Tiggo ni ok..cuma after sales service + backup kalau ada problem kena standing keluaran negara lain
    Kualiti kena sentiasa update
    Maklumlah nak ubah mindset produk mcm dari China ni perlu masa yang panjang
    kadang2 kaedah pemikiran di luar kotak patut digunakan..

  13. apa2 ajer says:

    sokong comment dari kdi& comment ( shareholder web kereta.info tak silap )
    yup.. after service SC kena upgrade. tapi sekarang bg saya ok mungkin sbb pelanggan tak ramai. backup memang perlu ada. nak buat bisnes katakan kena la pandai sikit. Kualiti pun saya sokong, QC kena check betul2 tak tahu la masalah kualiti minor2 ni punca dari kilang pemasangan atau kilang dari China.
    Soal mindset
    itu la masalah terbesar nak jual Chery di Malaysia. so saya rasa CE kena agresifkan penjenamaannya. cara paling mudah medium pengiklanan. untuk jangka panjang, jual produk yg masalah2 nya dlm peratus yang amat kecil. maksudnya up betul2 kualiti terutama kereta yang dijual di negara yang tak yakin dengan China macam Malaysia. kalau nak lagi bagus tiru Hyundai Kia yang sanggup bg warranty begitu lama di USA masa mula2 jual kereta di sana. itu je cara nak bg org yakin

  14. apa2 ajer says:

    sham bahri
    dapat elaun brp RM provok Chery? mentang2 produk China macam2 hampa hentam. jom la belanja nasi kandar 1..
    untuk bakal pembeli2 Tiggo
    jangan percaya ngan budak2 tu.. nak beli try pergi sendiri ke SC tengok kereta tu, test drive. try tengok btl2 karat tak. hamba rasa diaorang ni tipu jer. nak tipu pun biarlah logik sikit. untuk makluman, saya pengguna Chery Eastar, salah satu kereta ( MPV ) keluaran Chery yang dijual di Malaysia.So far alhamdulillah. ok jer. best je layannn

  15. iz says:

    Ade gak manusia cm nh…mcm bdk2..da byk kali da jumpe sepanjang KDI nh wujud..kadang xphm aku..hehe..dahla mlm td aku tdo awl..nsib baik pg nh kdi jenguk2..hehe..
    Tiggo nh memang bagus…besar pun besar..luas pun luas..n memang cantik..My dad pun memang minat kete nh..

    KDI,
    aku ari isnin smpai rabu aku g pesta konvo UTM skudai…tld member bkak gerai n jge gerai die..die sanggup byr..so aku pn tlg la..em..papehal nanti aku usha KDI dari sana..hope dpt la connection tenet kat sana..boleh buat kje kdi nh..hehe

  16. apa2 ajer says:

    iz
    apalagi belilah untuk ayah tersayang kalau dia dah suka
    di UTM jual apa? bukak gerai apa?

  17. iz says:

    Insyaallah kalau ade rezki nanti..hehe..
    Owh..tlg membe jual bju2..nike and adidas..jual smpai rabu jer..hehe

  18. apa2 ajer says:

    ingat jual kereta..

  19. sham bahri says:

    First aku ask sorry pasal 2 name tu…sbb kesilapan. Buat pengetahuan semua…aku sgt gembira komen yg diberi …baik n buruk tu normal…every body have their own opinion.tp aku tak puas hati ngan KDI sbb mcm bagus sgt. Aku dh beli chery tinggo 2.oL (M).kauorang yg komen byk byk nie dh beli ke belum. Setakat tgk keta kt show room mmg ler berkilat giler. nenek aku pun tahu. Setakat bapa minat tp x beli laghi…leh citer aje le…habuk pun tarak.ni lagi satu buat apa2 aje…org citer pasal tiggo kau nyampok pasal easter..wat pe. so kepada semua yg tak puas hati komen aku tu jemput dtg umah tgk sendiri dan repair..jgn dtg tgk angguk angguk kepala pas tu blah…no action sama mcm sykt yg jual keta ni..klu aada kesempatan aku aku load pic bhg yg karat tu…so korang tgk than decide with ur mind yg waras…jgn guna kepala bontot. Check kt chery centr ada tak komen aku..jgn wat tuduhan melulu….aku kene drive g pj just to settle abnormal sound fr instrumen panel yg ada sejak keta ni aku terima…apa hal…aku beli keta baru wooiii…bkn keta 2nd. Back ground kerjaya aku technical field so im really know what happen.So lepas tanggungjawap aku…kalau korang terkene mcm aku…that time br nk myesal tak de guna…so sape sape yg berani dtg umah aku ..tgk sendiri…than repair…jgn tak repair…email je kt aku..bg puas hati. aku nk sgt Mr KDI dtg umah aku..bw ramai org sbg saksi…hang repai terus in-situ…

  20. sham bahri says:

    Lum abis lg komen aku…so lepas buat alingment n balancing selepas dpt keta 2 hari..problem gegar settle(kopak duit aku 100)On hw…baru ler sedap…140km confident aje…lap x buang…aku kene akui tu..pecut kt hw mmg best…compare ngan myvi 1.3 aku dulu leee. karat tu kalau nk tunggu after srvie dtg…kiamat ler npk nye…so kene le aku spray ngan wd40…cuci apa yg patut. tp patut ke keta baru beli…karat bkn main tebal. ada sapa sapa nk jawap. kalau kdi mai umah aku nk suruh dia cuci…than komen kt blog nie…hw he feel…hehehehehe. so aku dh guna keta nie..sapa sapa ada pertanyaan..aku akan jawap. feul comsumtion tak kuat sgt…full tank 57..leh g lebih dr 600km.dijamin kalau d hw lee..leh guna minyak 95..no problem sbb feul yg di syorkan just oktana 93..so no problem..minyak enjin 4.5L. so kene tambah o.5 baru penuh.ada sape sape nk tahu…aku bg jawaban base on my experiece…bkn cakap kosong mcm yg dok ada tuuu…sembang tak jatuh muka mcm kepala butuh…bye

  21. sham bahri says:

    kalau ada sapa sapa nk tahu…aku jawap ikhlas..yg bagus tetap bagus….. x elok tetap x elok…aku syor kan psg reverse kamera sbb sgt penting. keta ni tinggi si x nmpk kalau ada budak main kt blkg…

  22. kdi says:

    Sham Bahri,

    Sory la kalo kitorang salah anggap bkn nk tunjuk macam bagus ke ape, tapi kitorang mmg akan ban org yg pakai 2 nickname nih. so utk elakkan benda sama berlaku, dinasihati agar pembaca2 guna 1 nickname sahaja utk elakkan salah faham. Komen Sham baru ni pun banyak kata2 kesat. Ni ke contoh nak bagi komen ikhlas? tapi kitorang x delete. sebab maybe info tu berguna utk review Chery Tiggo nih. tapi terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya. so kdi readers, pandai2 la korang nilai komen2 en Sham kita nih.

  23. tres says:

    sham…sham… abis bahri tu sape? Camne org nak caya cite ko kalo ko sendiri yg jatuhkan kredibiliti ko… siap sapot-menyapot lagi antara sham & bahri..

    kalo nak tipu, bior bijak..tambahan bulan posa ni…

  24. apa2 ajer says:

    sham bahri
    hmmm kalau ko betul aku mintak maaf la bulan2 puasa ni.. tapi ayat 18 sx tu elok di bulan puasa.. kalau budak sekolah baca komen g mana? kiranyer masalah karat yer.. aku cadangkan buat aduan kat tribunal pengguna kalau SC tak mau layan. tlg bg tau SC mana tak mau layan? kita boikot SC yg suka lepas tgn tu ok?

    dan lg 1.. untuk servis Chery yg baik hg skrg ada 3 tempat iaitu Seremban, Puchong dan Butterworth

  25. sham bahri says:

    Salam ramadan…terlebih dahulu..aku minta maaf pd semua sbb terlajak kata..maklum ler tulis dlm keadaan marah…bila dh tenang nie…tgk baik…mmg aku ada silap..so minta maaf byk byk…so maafkan lah aku ye….mmg aku dh call bhg pengguna…advise aku to facing this problem…next step kene htr puspakom..they have kredibility utk kuaat kan dakwaan aku sbg pengguna.aku pun dh lupa apa nama inspection utk itu… kita tgk ler mcm mane nnt keputusan nya. kalau ada sesiapa yg brmasalah sama ngan aku….mane tau leh share…tq

  26. kdi says:

    ha.. baru la sedap mendengar nya.. ok kawan2.. geng kita sham pun dah minx maaf.. so kdi pon nak amik kesempatan minx maaf jgak di bulan2 posa ni.. =) ok eh bro sham? buang yg keruh amik yg jernih.. geng2 lain pon minx maaf jgak la. hu2.. so dalam kes en Sham kita, kdi bersimpati la dgn keadaan kereta baru tu. x spepatutnya berlaku. Mungkin ada sebab di sebalik tu yang pihak Chery terlepas pandang. Tapi biasalah mana2 kereta mesti ada masalah walaupun baru beli. sedangkan kereta mahal Nissan Grand Livina pon orang merengek karat2 sana sini.. Tapi kalo pihak Chery xleh setelkan, try dapatkan nasihat member2 kelab Chery dan persatuan pengguna.

  27. apa2 ajer says:

    terlebih dahulu saya mintak maaf pada bro sham

    bro sham
    betul la kata2 kdi.. saya rasa elok bro sham bangkitkan perkara ni pada Chery Alado melalui kelab CCC atau CEC. Kalau melalui kelab so tindakan Chery Alado pantas sikit sebab ia mewakili ramai pengguna Chery.

    untuk yang berminat membeli Chery tiggo
    kalau boleh tangguhkan la buat sementara pembelian chery tiggo hinggalah isu ini diselesaikan dengan baik dan mendapat jawapan baik dari chery alado. kalau gian nak gak beli sgt2, bawak mekanik check setiap inci kereta betul2 baru ambik..

    peminat chery eastar
    alhamdulillah chery eastar belum lagi ada masalah ini. Harap2 mantain ok cam skrg. kalau yg berminat nak upgrade kereta bg btl2 senyap 70% mcm Audi lebih kurang, try rujuk laman CCC dan CEC bawah topik DIY

  28. zul0506 says:

    hi..im new here..aritu ada gak pegi usha tiggo kat showroom di puchong…macam berminat…
    kalau ikutkan hati,minat yang 2.0L(A).half leather seat, free tinted, reverse sensor, steering ade volume control…tp,tak boleh full loan..
    nk bayar 10% dep,ntuk chery…hmm, takut gak…byk tu cash…

    so,dah bncang2 ngan wife,nak ambik yang 1.6L(M)…fabric seat, no reverse sensor, no steering volume control…bleh full loan…
    tp,ape pendapat korang???

    please help me….thanks

  29. apa2 ajer says:

    kalau saya baik pilih jer chery eastar.. 7 seatrer banding ngan tiggo nampak pun lebih mewah dan cun.. konsep crossover lak tu ( gabungan mpv + suv ).. enjin 2.4 mitsubishi.. harga pun lebih kurang dan da ramai pakai banding ngan tiggo..

    papun kalau nak ambik tiggo baik ambik 2.0 baru layan.. enjin 1.6 macam x best la macam kecik sgt lak

  30. SHAM BAHRI says:

    Saje nk bg pendapat pd Saudara Zul..sy dh guna tiggo 2Liter manual.Kalau saudara zul berminat better buy yg 2 liter. baru padan berat ngan power keta. kalau 1.6 tu rasa kecik le..nnt dh beli takut tak puas hati lak. kalau dr segi interior finishing
    mmg auto jauh lebih baik dari manual.tp harga pun beza dekat 8 ribu. Tp pendapat sy better beli 2.0. Auto atau pun manual

  31. najeeb says:

    assalam.sy tgah survey sec hand car,skali tertarik dgn cherry tiggo tahun 2011.harga pun x sampai 30k.so nak tanya pendapat & advise dr brader2 yg sedang atau pernah pakai keta ni,mcmana dgn maintanance cost , servising dan lain2.harap ada yg membantu.tq

  32. ATAK says:

    baru pakai tiggo 2 bulan second hand tahun 2011. takat ni x de masalah cuma… ada bunyi sana sini..pick up kurang naik bukit slow nak motong hati2 skit. Benda sikit cam ni sy tak kisah sgt. setakat ni sgt puas hati jika dibandingkan ngan harga second h.

  33. rozaili says:

    Salam… kat mana ye saya boleh dptkan cover tayar spare tiggo nih.. pecah dilanggar moto.. tqq..

  34. mus says:

    Almost 4 year I’m driving this car [Tiggo 2.0A ]. Very comfortable drive, Speedy 180 to 215 km/H. I have tried before [ From Prai B'Worth to North Alor Star Kedah Tol about 40 minutes only.] Smooth cornering, overtake short distance plus good pickup , safety breaking, fuel consumption not bad and will telling you first warning signal before any system breakdown. But one thing the finishing is not so good. cannot stand longer. I don’t why cherry try to save this type of cost [ Finishing ]. I love this car. Trust me….

  35. thatdude says:

    Saya sayang keta saya, tapi yg nyesalnya tak ambil 2.0 tu aje. Masa beli, June 2010, perkara yg fikir, macam mana kalo keta ni buat hal etc, macaman nak leggo, nampak gayanya, dan siap make up sikit, tak melampau kalau pakai walau dah habih bayar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What is 12 + 24 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)