- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • PROTON X50 REVIEW JUJUR POV DRIVE 0-100kmh TEST DRIVE : 11 KELEMAHAN MASALAH X50 PERLU TAHU
  • MAKE MORE CITY CARS OR IMPROVE THE PUBLIC TRANSPORT? SHARE YOUR OPINION HERE.

    perodua-myvi-se-city-cars

    In simple words….who cares about “city cars“? In Malaysia, one by one city cars or small cars had been introduced and there are talk lately about small cars or city vehicles, perfect for “squeezing” through, “easy to park“.It also the perfect choice for my auntie who had to try two times to earn her right to drive/cars on public roads.

    rapidkl-bus

    Everybody is acting like they’re not noticing the obvious: 75% of the people who drive only do it out of necessity because the public transportation is bad, underdeveloped and doesn’t offer a single grain of the necessary comfort to a human being.

    perodua_kelisa

    For some people, maybe we don’t need a thousand types of identical cars with only a few centimeters between them and which are getting more expensive. We don’t need cars that are powered by 2-3 lousy cylinders. What we need is that cities offer people a perfect, civilized and human public transportation.They need a means of transportation which is offering them the minimum of comfort.

    rapidkl-bus-2

    In our opinion, cars should only be driven by people who can actually do that, who want that and by people who understand what a car means, what responsibility they have and who, naturally, afford all the costs implied.

    Our public transport need to be improved so that the image of our city especially Kuala Lumpur will be respected.

    MAKE MORE CITY CARS OR IMPROVE THE PUBLIC TRANSPORT? SHARE YOUR OPINION HERE.

    rapidkl-lrt-putra

    Please follow and like us:

    iz

    Majalah kereta Malaysia Test drive review Review kereta di Malaysia

    8 Responses

    1. Norman says:

      Beli bas dua tingkat lebih lagi waktu sibuk,LRT frequency kasi cepat skit bas pun sama.Buat GPS tracking supaya driver tak brani main short cut.Gaji drebar bas dan lrt kasi tambah,bonus,benefit baru mereka kerja sungguh2.Tengok singapore waktu sibuk bas freq 2-5 min je,Feeder lagi dasyat 1 min 1 bas pun ade,tapi kalau tempat banyak bas lane ler

    2. tres says:

      public transport kita mana pernah ade planning…tanya itu menteri mana blue print utk public transportation esp kaw Lembah Klang?

      Yg ade ad-hoc planning…LRT tak cukup panjang, ok, no prob, kita panjangkan LRT / monorel..taxi tak charge ikut meter, ok, kita naikkan tambang teksi..
      masalah ni semakin berat bile ribuan manusia sudah beli kereta and get comfortable….

      Dulu ingat lagi zaman bas mini (pinky),, mmg ok gak lah, bersesak, panas takde aircond, tapi laluan ok, bus available sokmo..jadi org pun tak ragu2 nak guna public tansport, selepas tue terus merudum prestasi..

    3. apa2 ajer says:

      setuju ngan norman

      waktu menunggu bas ngan lrt kena kurangkan.. orang nak kalau naik public transport paling lama tunggu pun 7 minit baru leh laku cam goreng pisang.. satu ag masalah public transport KESELESAAAN.. mcm mana nak selesa kalau LRT dan bas punya la ramai dlm tu cam ikan sardin. so orang nak naik pun pikir 3-5 kali. Kalau sekalipun rakyat tempatan x mau naik, bila kita buat public transport btl2 efisyen, masa menunggu kejap jer( krg 7 minit cam Australia/ Singapura ), selesa, harga murah, tak sempit mcm ikan sardin dan jaringannya meluas.. kiranyer kita x payah jalan kaki jauh2 just jalan2 exercise dlm 5 minit gtu x leh nek public transport.. benda ni negara2 maju praktik dan berbaloi untuk kurangkan kesesakan.. kadar hidup rakyat pun meningkat sebab perbelanjaan petrol kurang.. x pun kita byk kan stesen lrt, kereta parking di stesen lrt pastu g kerja nek lrt/ komuter/ monorail.. skrg memang ada tp stesen nyer jauh sgt.. dan sbg galakan caj parking di stesen2 ni kita rendahkan, KASI DISKAUN 50% bg yg parking lebih 8 jam..

      apapun.. senario Malaysia skrg rakyat lebih berminat g kerja naik kereta.. lagipun leceh naik public transport kalau kerja.. kalau bos suruh g kerja luar, g site x kan nak g ngan public transport.. buang masa gamaknya.. so pengenalan kereta jimat minyak macam Honda City, Vios, Toyota Prius, Viva, Savvy dan Myvi perlu diperbanyakkan.. Apapun kereta2 ni x bantu kurangkan masalah kesesakan, tambah kesesakan lg ada la..

    4. Norman says:

      Actually kalau betul2 planning network transport sini boleh lebih maju dari Singapore.

    5. awg1031 says:

      sume salah ahli politik bodoh la..dalam pale otak piki diri sendiri, keje dok menyaman org lain, crk salah org lain, keje kepada rakyat berapa peratus aje dlm pale otak diorg..padahal problem dah lame taw; solution just tambah highway aje..sebab ape?? duit buat highway dpt kt kroni sape? tol dpt kat sape? kalo buat public duit tu mane dpt kat sape2…isy

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)