- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • AUDI TIOMAN GREEN – WARNA SEMPENA NAMA PULAU TIOMAN MALAYSIA
  • WHY PROTON? 10 REASON WHY YOU SHOULD BUY A PROTON..

    persona-envy

    Proton Persona Envy

    Hi guys..today we want to bring you some interesting topic that you can discuss and give your opinion here.I’m sure that some of you are Proton fans and some you are non Proton fans.Some will give positive comments and some will give negative comments.But let’s discuss positively together here.

    As we all know, Proton is Malaysia’s largest manufacturer of automobiles.Recently Proton already launched its first MPV, which is Proton Exora.Proton Exora is the turning point for Proton to improve and become as one of the world famous car company.Proton promise is to be a marque which builds car with passion and soul, which are delight to drive and a pleasure to own.As a Malaysian, we can help Proton to improve their reputation and help them with your opinion so that they can improve and know what Malaysians want from their national car manufacturer.

    proton-exora-prime-2

    Proton Exora Prime

    Below are the 10 reasons why you should choose Proton.

    1. PROTON – COMPETITIVE PRICING.
    All new Proton’s come with a competitive price. this means the customer doesn’t need to worry about hard negotiations.Buying a car is a big decision and they want to make sure you have an enjoyable purchasing experience becauce you will certainly enjoy owning a Proton.

    2. QUALITY OF PROTON.
    With Proton new state of the art manufacturing facility you can be sure each new Proton is manufactured to the highest quality.In fact in 2003 Proton achieved ISO:9001:2001 Standard
     of Quality
    .Plus all new Protons are built to certified quality standards and implement continuous improvement procedures.

    satria-neo-cps

    Proton Satria Neo CPS

    3. PROTON IS FUN TO DRIVE – GOOD HANDLING.
    Proton owns renowned sports car manufacturer Lotus.Lotus already known with its handling and engineering.So you can be assured of a level of ride, handling and steering second to none.this makes all new Protons lots of fun to drive.

    4. PROTON RESEARCH & DEVELOPMENT – R&D.
    In this fact paced, competitive world of automotive manufacturinng, the ability to maintain a competitive edge makes all the difference between success and failure.With this in mind, from 1997, Proton began preparing for the future by boosting its Research & Development capabilities.Today thanks to intensive R&D, it is a fully fledged automotive manufacturer capable of designing and producing its own car platforms, bodies and engines.

    proton-gen2

    Proton Gen2

    5. PROTON STANDARD FEATURES – MEET CUSTOMER NEEDS.
    Proton is dedicated to incorporating as many features into their vehicles that customer needs.So Proton have made many features standard that most manufacturers offer as options at extra cost.You can compare the standard features with the Proton competitors and you will notice the exceptional value for money that Proton vehicles offer.

    6. PROTON MANUFACTURING CAPABILITIES.
    Only 11 countries out of the 146 World Trade Organisation members can design and manufacture a vehicle from the ground up with the latest technology, meeting the world standards.In 2002, Malaysia became the 11th country. Proton is also in a class apart, having gained a global reputation with Lotus which supplies technology, research and development to 10 car manufacturers.

    satria-neo-r3

    Proton Satria Neo R3

    7. INTEGRATED ENGINEERING OF PROTON.
    Proton has cutting-edge facilities whish offer a fully integrated engineering service, capable of creating new concepts and taking those initial concepts through a fully supported process of product design, development, prototyping and testing, right up to mass production.

    8. PROTON RELIABILITY.
    All new Proton come with a competitive warranty to give you added confidence.

     proton-persona-envy

    Proton Persona Envy

    9. LOW RUNNING COSTS OF PROTON.
    You’ll use less fuel driving a Proton.The Proton Savvy uses just 5.7 litres per 100km combined city and higway driving.

    10. PROTON GIVE PIECE OF MIND.
    Proton technology helps make safer cars by using strong materials for the chassis and Lotus engineering.It is important for Proton that in the unfortunate case of an accident or collision Proton passengers are kept safe within the protection of the safety cell incorporated into every car.Proton also equipped its car with alarm and immobiliser standard in every Proton.
    Let’s share your opinion with us here whether owning a Proton is a rewarding experience?

    proton-exora-mpv-malaysia-full-specification-exterior-image

    Please follow and like us:
    error

    info kereta Malaysia

    iz

    Majalah kereta Malaysia Test drive review Review kereta di Malaysia

    248 Responses

    1. muryadi says:

      Absolutely true.

    2. Lily says:

      Kalo tnye ly pulak apa sbb plh proton?
      1.Sapot barangan buatan Malaysia
      2.Lbh murah berbanding kereta jenama yg lain
      3.xpyh modified pun xpe,sbb design yg kuar pun dah cun n smart
      4.Belambak pusat servis proton dkt malaysia ni
      5.Spairpart n aksesori lbh murah berbanding jenama yg lain
      6.Jmt myk
      7.Good handling
      8.Good quality ( dulu dgr proton ni mcm2 msalah,dr feedback yg diterima,dr c2 kualiti dah beransur baik thun demi thun)
      9.Makin maju..bermula saga,iswara,tiara,wira,arena,satria,perdana,gen2,neo,persona,kereta kebal(ly je yg pnggil ni) kategori saga iswara kot,blm n yg terkini exora..Myb ada yg t’mis senarai sory la ek..
      10.Lbh yakin,dengan teknologi sekarang cthnya bantuan dr lotus

    3. aku plak pilh proton sbb proton adalah kereta nasional..
      aku ske gak sbb spare part senang nk cari…kalau rsak pun x dela mhl sgt rsenye…nk banding ngan jenama lain..
      kete nie, ape jenis pun rsak jgk kalo xjge btul²..
      walaupun aku xpki lg proton skrg nie, tp aku akn makesure, kalo aku beli second car,
      aku akn amik proton..samaada satria neo r3/blm 1.6..tu pun kalo ade la…

    4. hairee says:

      dulu memang aku menyumpah dengan PROTON ni , mana tak nyer . kalau masuk jer SC (service Centre ), mesti customer complain macam2 . sampaikan aku Yg masa tu keje Sebagai SA ( Service advisor ) pun cakap dgn customer ” aiya apa pasal lu beli proton ?? , kalau tamau problem lu cari lain brand laaa “. Tapi
      sekarang bila org tanya pasal proton aku akan cakap , “BEST!!! , RUGI Tak Ambik “. Sebab tu aku pun ambik PROTON jugak sekarang . Baru 5 bulan pakai . kalau design Persona tu brand TOYOTA ker HONDA , dah tentu org berebut nak beli .. .hehehhe

      cuba gi test drive VIOS , CITY and Persona SE. Compare Handling , Price and Specification. kalian akan faham apa yang saya maksudkan .

      PROTON memang best!!!!!

    5. bob says:

      Kalo tnye ly pulak apa sbb plh proton?
      1.Sapot barangan buatan Malaysia
      2.Lbh murah berbanding kereta jenama yg lain
      3.xpyh modified pun xpe,sbb design yg kuar pun dah cun n smart
      4.Belambak pusat servis proton dkt malaysia ni
      5.Spairpart n aksesori lbh murah berbanding jenama yg lain
      6.Jmt myk
      7.Good handling
      8.Good quality ( dulu dgr proton ni mcm2 msalah,dr feedback yg diterima,dr c2 kualiti dah beransur baik thun demi thun)
      9.Makin maju..bermula saga,iswara,tiara,wira,arena,satria,perdana,gen2,neo,persona,kereta kebal(ly je yg pnggil ni) kategori saga iswara kot,blm n yg terkini exora..Myb ada yg t’mis senarai sory la ek..
      10.Lbh yakin,dengan teknologi sekarang cthnya bantuan dr lotus
      DAN NAK TAMBAH !
      aku sudah 20 tahun pakai proton iswara, wira 2 bijik. . mmg spare agak murah (kalu local) tapi ori ke local ke kualiti tak tak lama, kejap dah rosak balik. Dalam sebuah kete proton brg2 yg dibuat/supply oleh vendor sgt rendah kualitinya.
      Dari kerusi,motor tingkap, motor fan radiator, wiring,wiper motor,absorber, signal,lampu, dan lain2 yg byk di suppl oleh vendor telalu mudah rosak. Byk duit keluar utk tukar.
      Proton- buat /pasang bonet kadang2 pasang senget, pintu tak rapat, cermin tak boleh tutup betul , bonet bocor (dah jadi trade mark)
      Semua perkara masalah disebutkan kalau dikira agak mahal nak maintain sebuah proton. Sbb saya dah rasa 3 biji kete.
      servis dgn repair boleh mencecah 1k ke 2k setahun sebiji kete.TU PASAL PERAK,GANU , SERAWAK TAK NAK PAKAI KETE P. PERDANA SBB MAITENANCE TINGGI. (PROVEN)
      Harga tak juga murah (mahal ). Kerajan dgn menekan cukai brand luar menjadikan proton NAMPAK murah yg secara teknik nya mahal.
      Kete luar mcm honda,toyota,nissan,mazda dan lain2 juga murah jika cukai yg dikenakn dikurangkan.Cukai kete jepun dan continenetal sgt tinggi dikenakan utk menhidupkan Proton supaya rakyat nampak arga proton murah. Klau banding kualiti proton dgn perodua, perodua punya kualiti saya yakini lebih berkualiti, sbb perodua kete nya kurang beri masalah.
      tapi harga juga agak mahal utk kete saiz compak, tapi kualiti lebih diyakini.(isteri pakai perodua)
      Cara yg paling baik buat proton utk tidak menekan rakyat dan menyokong semula proton ialah dgn
      1) TURUNKAN HARGA KETE
      2) VENDOR MESTI BERI KUALITI PRODUK
      3) INTEREST RATE UTK NATONAL CAR MESTI RENDAH
      4) QC MESTI TINGGI DAN JGN BAGI SAMPAH KEPADA RAKYAT (DGN PRODUK YG BERMASALAH/KRG KUALITI)
      5) CONTOH EXORA ARGA DARI 70K KE 75K UTK ENJIN 1.6CC (SGT MAHAL) , NAZA CITRA SANGGUP TURUN KAN ARGA 10K ( HARGA 62K )UTK ENJIN 2.0CC KETE TEKNOLOGI KOREA. KETE NYA LEBIH BERKUALITI DAN RASA BAWA KETE CONTINENTAL.( BAB MINYAK MMG LEBIH SBB 2000CC DAN BERAT)

    6. capAyam says:

      setuju dgn Bob…saya pernah pakai nissan bluebird hampir 20 tahun, pwr window masih ok. Vendor proton harus perbaiki mutu plastik dan sewaktu dengannya.

    7. aku says:

      Jualan Proton MPV Exora meningkat, tempahan 11,000

      JELI: Jualan Proton MPV Exora, mendapat sambutan hangat dengan jumlah tempahan semakin meningkat mencecah 11,000 unit dalam tempoh sebulan.

      Pengarah Urusan Proton, Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir, berkata sambutan terhadap kenderaan itu amat positif walau pun Exora baru dilancarkan dalam tempoh sebulan. “Dalam keadaan kegawatan ekonomi dunia sekarang, tempahan terhadap Proton Exora amat menggalakkan.

      “Dengan tempahan yang begitu tinggi, ianya adalah satu pencapaian terbaik bagi kenderaan Exora,” katanya pada karnival Proton bersama rakyat di perkarangan R&R Gemang di sini, hari ini.

      [AD]
      Beliau berkata, sambutan yang menggalakkan itu adalah hasil usaha Proton dalam mempromosikan model tersebut secara intensif kepada pengguna.

      Pada peringkat permulaan pelancaran model itu, Syed Zainal Abidin berkata, wujud sedikit kesangsian di kalangan pembeli seperti kemampuan enjinnya dengan bentuk kenderaan yang besar.

      “Namun selepas bakal pembeli memandu uji model kita, kesangsian mereka terhakis dan mereka memilih untuk mengambil model Exora,” katanya.

      Sehubungan itu, Proton mengambil inisiatif untuk mempromosikan model terbarunya termasuk model yang lain melalui karnival Proton yang diadakan di seluruh negara.

      Beliau berkata, karnival itu akan dilakukan di seluruh negara dan daerah Jeli di Kelantan menjadi pilihan karnival yang pertama diadakan.

      Pada karnival itu, Proton turut membawa model kereta terbaru, pendedahan pembangunan kaji selidik Proton dalam membangunkan kenderaannya, persembahan kajian dan tahap keselamatan kenderaan Proton.

      Beliau berkata, karnival itu akan memperlihatkan usaha Proton dalam membawa teknologi terkini dan kualiti terkini kepada pengguna. – Bernama

    8. mat kacau says:

      proton still the worst… renung renungkanlah…selamat beramal…

    9. kbs says:

      material keta proton ni xboleh harap sgt…..cth cm keta kebal….lg hampeh…cm tin milo…keta waja,byk msalah..power window tu wajib lah…cmne nk sokong keta malaysia…guna la meterial bermutu skit…rakyat malaysia pn ada duit jugak….klu import leh lak wat elok2…

    10. ExVendorworker says:

      Pengalaman bekerja dengan salah satu vendor terbesar Proton sebagai PP&C Eksekutif – semua baranngan yang dihantar ke Proton Parts Centre gunakan bahan asas gred ke-2 atau kitar semula. Pasal tu alat ganti Proton asli ke tiruan ke sama je kualitinya. Walau camna pun Prpton tetap kereta nasional……pada namanye

    11. jalut says:

      hari ni Pin bumper persona aku tercabut , sape nak jawap ???? arghhhhhh ……. tension nyer ….. Problem tak sudah2 .

    12. gjk 97 says:

      rilek la Jalut,br ja pin bumper yg tercabut,blm skru lg tu..biasala dah nama pun kereta proton.beli murah pd kereta lain nak kualiti setaraf mana blh dapat..terima la wahai seluruh rakyat malaysia yg berpendapatan sederhana,proton ja yg kita mampu pun..walaupun sepatutnya kita blh dapat kereta yg lg best pd harga yg sama,kalau tak kerana dasar kerajaan yang anak emaskan proton..fikir tgkla,kalau Jalut dok kat langkawi ka dah blh pakai honda city baru dah,dgn harga yg sama dgn persona yg Jalut pakai sekarang..inilah hakikatnya..

    13. mr.eims says:

      kalu org malaysia taknak sokong keluaran negara sendiri sape nak sokong? hidop la ko dok mengagung2kan kehebatan org lain tapi tak sedar diri ko tak ada apa2.

      aku penah baca 1 artikel mengatakan kereta (volvo ke, valswagon @ ape) pada awal2 dulu, kereta dia takleh naik bukit, kalau berhenti kat tempat curam, mesti kereta tu akan reverse. tapi rakyatnya still menyokong syarikat tu sampai sekarang nama pengeluar kereta tu antara yang top. (sori aku tak ingat brand apa tapi dia jenama kontinental)

      aku pun pakai proton dan bangga jugak walau kekadang menyampah jugak rasa nak humban kereta tu dalam semak je. tapi pk lar dari segi lain sket, selain dari nak mengkritik diri sendiri jer kejenye. daripada yang korang sapot dan bagi feedback, dari situla proton boleh berkembang dan aku tengok proton memang banyak berubah kearah yang lebih baik dari dulu.

      yang aku suka dengan proton sekarang ialah :-
      engine CPS – anggap la engine ni macam Vtec versi malaysia. . blum power macam vtec lagi. tapi teknologinya antara yang hebat jugak. memang ler mahal sket tengok la output kuasa dia bukan macam enjin 1.6 biasa.
      chasis dari lotus, start dari savvy, proton dah start keluarkan kereta yang chasis rigid. exora tu antara paling rigid dalam kelas dia (ikut berita). aku pun belum test lg tp.
      kereta proton baru2 design pun lawa2.
      teknologi baru2 yang dimasukkan dalam kereta baru, masyuk~ jugak, GPS satnav, auto cruise.. hohoh..

      yang aku kurang suka :-
      QC, still barang tak pasang dengan kemas.. ishk2..
      pasal service center, kalu korang tak puas ati dengan satu2 service center, korang leh report jugak kn? takyah la pegi lagi service center tu, tak semua service center teruk. yang penting jaga ler keta leklok, insyaAllah tak banyak buat hal lah..

      nway./. proton still have a lot to improve, walau kekadang rasa menyampah juga tapi aku still sokong proton coz aku orang malaysia. kalu kutuk2 je, ape yg aku dapat? kalu aku sokong, aku suka tengok brand nasional negara aku yg naik.

      p/s: aku penah kerja di taiwan, ada 1 tempat di taichung, ada 1 showroom proton.. bila tengok brand automotif negara sendiri di tempat lain, mmg rasa bangga, bukan semua org leh rasa macam tu.

      p/s 2: ala.. korang je dok bising2.. kereta savvy memang hangat di thailand antara 10 kereta paling diminati, dok sebaris dengan kereta mini cooper, kereta evo, kereta bmw.. takde pun deorang bising2..

    14. Niemans says:

      One man’s apple is another man’s poison. That’s all I can say. But sometime, somewhere, in some unlucky circumstances a person also can get a rotten apple.

    15. jalut says:

      Yea….. Most of the time , they always getting rotten apple when buying PROTON . Really Frustrating!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    16. Lily says:

      bob..
      Askum..Buat saudara bob.Kalo nk komen,komen jela yg u punyer reason,xpyh la smpi forward n komen apa reason ly.Msing2 ada pndpt sndri.What eva thanks a lot tmbh komen 2,psl u pun dah ada pengalaman 20 thun gne proton ni kn..Stiap apa yg ada dkt muka bumi Allah ni bkn smua smpurna..msing2 ada kebaikan n kburukan.T’msuk la PROTON ni.

    17. cg sepi says:

      aku beli proton SE thun 2006(baru).byk mslah diantaranya
      1) xsampai sebulan tengah syok bawak player xberfungsi(wiring problem)
      2)ekzos rendah sangat. naik 3 orang lalu bonggol jalan confirm kene.
      3)stakat ni getah pintu driver dah 2 kali tukar
      4)mileage meter dah rosak
      5)power window dah jahanam
      6)pakai 5 bulan eksober depan kanan bocor.
      7)sebulan lepas centrelock rosak

      xtaula samada aku ni ganas sangat mandu atau memang kete yang aku dapat 2 mmg xde kualiti.
      mula2 nak booking exora tp xjadi tunggu perodua MPV launch dulu le

    18. brat2104 says:

      hehe… alhamdulillah.. ayah aku pakai saga (1985-1997) n wira (1997-skarang) ok je.. masalah2 kecik tu biasa la.. pape benda pon tgk nasib gak… semua brg gitu.. ada org beli laptop mhl2 pon, 2 thn dah rosak.. ada org beli yg biasa2 pon, 5 thn ok lagi.. dah namanya manusia yg buat..

      aku okong [rotn sbb proton kita punya… kdg2, nk je suruh org yg komplen lebih2 tu gi bina 1 buah kereta sendiri ikut design n citarasa dia.. biar dia tau… byk faktor la nk kena pikir masa nk reka barang baru… n R&D tu x murah.. caye la dorang dah try sebaik mungkin..

      tapi aku terpaksa setuju.. vendor proton mmg xbeshhh

      pape pon, aku tgk proton makin improve.. tahniah… kalau boleh, protn byk’n la kerja sama dgn mana2 badan kejuruteraan tempatan yg lain ye.. bertukar2 pendapat..

      p/s: aku ingat topik ni patut utk puji n up proton.. nape lagi ramai yg mengeji? kalau nk keji proton, gi buka 1 topik baru.. kutuk la puas2.. senang sikit org proton nk buat rujukan…

    19. gen2 lama says:

      Mr Brat2104…..tak dinafikan ramai yg kena pengalaman ngeri ngana kete2 proton….mereka luahkan rasa ketidakpuashatian….bagus juga ada -ve comment….so that bila org2 proton baca, diharap sesuatu dapat dilakukan. kalau dengar semua yg +ve takut diaorang dah rasa betul semua….

      beli barang ni ikut nasib..mungkin nasib saya baik…2 bijik kereta proton saya tak mendatangkan masalah buat saya..mungkin juga factor penjagaan. tapi kalau setakat defect sikit tu memang saya tak amik kisah…pasal semuanya boleh dibaiki…(betulkan sendiri lagi puashati)..

      Tpi kalau nak keji proton pasal ‘sejarah’…tak fair la…..pada saya proton dah ada perubahan…

    20. Lily says:

      Ly stuju dgn brat2104 n gen2 lama..:-)

    21. gjk 97 says:

      cg sepi..
      saya pun sama pakai wira se 2006 baru punya.byk sgt mslh yg dah timbul antaranya:
      -hon dah rosak
      -getah pintu bocor smpai bnjir dalam keta bl hujan
      -meter minyak dah rosak,isi minyak kena agak2 takut hbs minyak tgh jalan
      -power window
      -aircond tak berfungsi
      -ekzos dah bocor
      sebabtu saya dah frust dgn proton,kalau nak upgrade mpv pun tak akan ambik exora walaupun secanti mana exterior dan interior dia

    22. Norman says:

      Kadang2 gua setuju ada pendapat yang mengatakan Vendor Proton ni pakai benda jiplak.Pada Gua Body Proton,engine ni okay tapi parts macam battery,Power window motor,wiper,hon nak kena pakai ori punyelah,Mahal sikit takpe janji brg mesti kualiti.Overall Proton lebih baik dari kereta buatan China..

    23. Joko says:

      Bila korang cerita pasal meter rosak ni, aku pun pernah ada pengalaman dengan Wira aku meter dah kaput, ada ker patut naik bukit putus kat Kuala Pilah, slow ajer, tapi meter aku tunjuk 140km/j .. mak aih dah sah kalau selaju tu aku bawak tentu dah kongsi pokok dengan kera2 kat hutan bawah jurang tuh. kah kah..

    24. gjk97,
      aku tau mcm mne nk wat kalo meter minyak rosak…
      ape pki wira aku dgn meter myk rosak selama 3 tahun…
      ko praktik kan pe yg aku wat nie kalo mls nk tukar meter tu..
      1st ko isi myk penuh pastu setkan millage..dlu wira aku, aku set smpi 450km..
      pastu isi myk penuh blik..bt mcm tu tiap² kali ko isi myk..
      meter minyk aku rsak sampai aku jual kete tu..hehe…

    25. gjk 97 says:

      setuju dgn norman,bab enjin dgn body proton kira okla.tp vendor yg punya sebab byk mslh kereta proton ni.byk parts yg digunakan hanya standard cap ayam saja..tp kalau kata proton lg baik pada kereta buatan China tak taula pl apa buktinya.sorg wartawan pemotoran penah test drive enjin Acteco buatan China,katanya lg baik dr enjin tempatan.mksudya Campro la tu..bab meter minyak mmg saya buat camtula,kalau tak tak pasal2 mampuih tgh jln..

    26. Joko says:

      Ah! ko ni kejam, aku ingatkan amende tadi… isi minyak penuh rupanya… lebih baik siapkan lidi penyapu sebatang dan jolok kat lubang minyak tu untuk sukat minyak ada lagi ker tidak… he hee

    27. joko, kalo ko nk pki lidi pun gak..tp nnt kang, org igt ko wat pe plak asik terjolok²
      lubang isi miyk tu…haha…
      aku nmpk name ko dlm myLC…bile nk register…
      ade byk tread yg berguna dlm tu..

    28. gjk 97 says:

      betul,betul,betul..

    29. hampeh says:

      Betul kalau kita tak sokong proton sapa lagi nak sokong? berkorban apa saja, harta ataupun nyawa keh keh keh… aku pun bangga… aku merantau kat egypt.. aku tengok budak2 egypt ni giler dgn gen 2 … hang try pi kat facebook hang serch gen 2 atau proton… banyak arab egypt bukak akaun facebook khas untuk proton dan gen 2 fan.. hahahaha.

      Dan mmg betul , tiada sesuatu pun keluaran itu akan terus tip top masa dikeluarkan.. semuanya mengmbil masa… terkadnag lama untuk semakin baik… tapi semua itu perlukan sokongan … tiada sokongan proton akan berkubur… aku terkadang2 menyampah org yg terlampau bashing sgt.. kritik2 yg membina ok… kalau kerajaan haramkan keter import dan mestikan rakyat pakai keter nasional baru padan muka semua… muahahaha.

      btw keter cina kebanyakannya pakai enjin mitsu.. depa mana ada baut sendiri enjin nih. ok slmt besabar pakai keter proton… hahahaha.

    30. Joko says:

      Kejam,

      memang nak register, tapi yg ada pun club2 belah utara, selatan dan timur, yg KL atau lembah klang tak ada pun..

    31. gen2 lama says:

      orang arab kaya raya pun pakai proton…..orang arab memang bodoh….

      seburuk2 orang kata kat gen2 tu ada gak org luar pakai….ingat lagi dulu orang komen – siapa yg beli first batch ni tunggu je la….

      gen2 ku – sesedap mata memandang..selaju kaki menekan……kesian gen2 ku…dah ‘bermadu’ sekarang ni…..terpaksa ‘tidur luar pagar’…

      Ikhlas – Proton dulu dan selamanya….

    32. ade la joko…
      nnt aku crkan utk ko link die..
      maksud ko person in charge die kan…

    33. ok joko,

      ko log-in, pastu g kt ‘board index’, amik ‘club enquiries,membership % help center’.
      dlm tu, amik tread ‘join us’, bkk page 9. dlm tu ade mcm mne nk register..
      kalo bkk page 7, ade link utk amik register form die.

    34. Joko says:

      Ok thanx kejam, nanti aku try.

      Hampeh, jgnlah risau, walau apa pun bilangan kereta Proton masih merupakan bilangan terbanyak dijalanraya malaysia ni, maknanya sokongan rakyat malaysia terhadap produk proton masih tinggi… kira okey lah tu

    35. gen2 lama says:

      mc LC ni untuk LC135 ke?

    36. rboyz says:

      tapi baru2 ni aku berduka …. pada members semua sepatutnya proton waranty berapa lama? setahu aku setahun atau 50000 dan aku dapat lebih sebab ada extended waranty 3 tahun dan 150000 tapi yang malangnya eon servis yang selalu aku hantar tu kata kete aku dah abis waranty Keta aku baru 39,000 1 tahun 3 bulan. aku cx2 memang aku tak dapat apa2 slip… walaupun aku pernah nampak slip waranty tu… sekarang aku confius gila… waranty tu cuma untuk promosi ker? sekarang aku dah fed up, aku hantar kete servis kat kedai biasa jer… penat2 aku bayar setiap 20,000 servis kene lebih rm400 tapi waranty tak ada!!!

      cina beng tul la pihak servis eon.. nak kata lebih ownernya org melayu… tapi org mcm tu yang menjahanamkan industri pemotoran tempatan…

    37. hampeh says:

      takleh saman ke? saman je.. biar hilang lagak depa tu

    38. rboyz says:

      nak saman??? aku ni bukan org berduit leh suka2 hati saman org beb…. kang dia saman balik aku… mampus aku anak bini makan tepi jalan… tapi biasalah rakyat biasa macam akulah yang jadi mangsa walaupun hati masih setia pada negara… namun diam2 org macam aku la yang memendam rasa……

    39. Jxx707 says:

      dulu masa aku lum mampu pakai keta, aku tgk abg2, sedara2, kawan2 ramai pakai wira. x dgr la byk problem. bila waja kuar, diorang tukar waja..pun aku tgk xde byk problem. aritu bila gen2 kuar lak, aku ingat nk beli gen2, tp ramai lak kawan2 sound gen2 quality problem. pintu ketat cam xleh nk bukak la, bonet blkg bila nk tutup kena hempas kuat2 la, ekzos terjatuh la, getah pntu bocor la..macam2 lg.. terus x jadik aku nak ambik gen2. aku tukar lak nk ambik waja. sekalinya kawan2 pun sound waja baru pun sama cam gen2 quality problem. aku pikir proton bukan improve quality, tp worse. terus x jadi ambik proton. aku ambik brand lain yg bukan nasional. tp smpai skrg aku x puas ati sebab aku nakk gak pakai proton..to show that i’m supporting & always support malaysian products. aku plan nk ambik blm. aku rs dh setahun launch blm but still aku dgr byk komplen quality. aku merayu pada proton, tolong la kuarkan keta with high quality finishing. aku nakkkk sgt pakai proton. memang ada yg dpt quality baik, tp cam 2 or 3 out of 10. proton please give very serious attention to all the complaints. know u can make it

    40. gen2 lama says:

      based on my experience…..avoid EON service…..

      memang niaat nak tolong melayu….tapi hampeh…..

    41. Joko says:

      Berdasarkan kenyataan Akhbar pada 30 Mei kelmarin, kerajaan akan subsidi RM81 juta kepada Proton untuk buat R&D. Harap2 pihak Proton akan gunakan suntikan modal ini untuk meningkatkan lagi Kualiti dan prestasi Proton keseluruhannya, supaya rakyat boleh merasa bangga dengan produk negara. Malaysia Boleh!!!!

    42. jeff gti says:

      Not saying proton is not gd,it’s still have spaces to be improve,let us talk about the 1st generation of saga. The proton is using the japan technology which the japanese throw to rubbish bin ten yrs ago. but it is understand that time malaysia r slow develope in automotive..untill now the new saga r using the campro engine…but still need to improve either the engine or interior or exterior or the material of quality..It’s lucky that proton still have the 3R team to support them to develope the sporting parts…keep it up…

    43. gjk 97 says:

      bab org luar pun pakai proton ni nak cerita skt la..proton yang di eksport keluar sememangnya lbh berkualiti drpd yg dipasarkan dlm negara.ni satu lg proton menganak tirikan rakyat malaysia sendiri.kalau tgk kualiti buatan interior dan exterior mmg berbeza.kereta untuk eksport mmg lbh bagus dan berkualiti.kawan saya sanggup cari proton second hand uk specs punya drpd beli baru yg keluar untuk pasaran tempatan..kalau tak caya cuba cari maklumat pasal ni..

    44. Jxx707 says:

      aku setuju dgn gjk97. its unfair..really2 unfair

    45. protonmania says:

      kete saya mula-mula ialah saga taun 92, beli 2nd guna 4 taun, tak banyak masalah pd peringkat awal, pastu saya ubahsuai sikit kasi rendah kasi laju sikit, saya upgrade tanpa ilmu so lama-lama jahanam, tapi kete tu saya pakai memang lasak saya accident 3 kali sepanjang 4 taun. taun 2002 saya tukar waja, masa nie saya dah matang dan ada ilmu sikit-sikit cara upgrade kete dengan betul, dah guna hampir tujuh taun alhamdullillah waja saya tetap gagah, kalau nak test saya tinggal kat damansara damai cari, cucuk pasti layan. kesimpulannya kete nie ikut tuan nya kalau tak reti jaga kete dan tak mampu maintain di tahap sepatutnya bagi mercedes pun barai, jadi sesapa yang kaya raya tak layak pakai proton jangan buat kecoh bangga diri kat sini beli jer kete import. ntah-ntah basikal pun tak mampu nak beli piiirrraaah

    46. Jxx707 says:

      aku check dlm forum motor trader, proton penerima komplen paling byk.
      maybe ramai sgt org pakai proton..or memang proton kuarkn keta kurang kualiti?
      aku peminat proton. tp sampai ke semua komplen2 tu pd management proton so then proton can improve?(will improve?) well proton have to.
      sebab aku minat sgt kt blm tu. bila nk ada quality-guaranteed blm? :)

    47. muryadi says:

      gjk97, dulu memang ye perbezaan kauliti proton eksport dan proton local agak berbeza.

      Tapi sekarang perbezaan semakin kurang, kalau ingin yg bersamaan dgn model export kita boleh beli yg H-line, tapi kena bayar lebih lah..

      Di UK pendapatan mereka jauh lebih besar dr kita dan buying power pun bagus. Saingan kereta disana pun terlalu sukar, sy rasa Proton ambil pendekatan biarlah untung paling minimum di sana tapi sekurang2nya Proton boleh juga mengetengahkan produk mereka.

      Just my 2 cent…dari kacamata peminat kereta..

    48. Ramun Nik says:

      Sahabat,
      Saya bukan anti kereta nasional tetapi sekadar beri pandangan. Proton jimat minyak? saya cukut tak setuju. kalau nak compare Savvy dengan kereta lain macam compare durian dengan rambutan. (local version of apple vs. orange). cara terbaik adalah dengan compare 1.6 engine i.e.: campro vs vtec vs dvvt/vvti etc. Jangan kira soal whp sebab berat kereta dan transmission memainkan peranan yang amat besar.
      sila perhatikan BHP vs berat engine vs consumption (manufacturer’s figure)
      Angka tersebut akan beri jawapan yang jelas. Minta R&D engine proton bekerja dengan lebih keras untuk menghasilkan engine yang lebih baik dengan pembanguanan metarial e.g.: aluminium untuk menarik minat pembeli muda yang mahukan lebih prestasi dan kepuasan memandu.

    49. tongkatatuk says:

      Kalau sebut pasal patriotik, atuk rasa ada banyak lagi perkara yang kita boleh buat untuk menyalurkan rasa patriotisme selain dari beli proton. So toksah citer pasal tu. Atuk bukan pakar dalam industri automotif tapi bolehlah kalau nak bercerita pasal industri makanan. Pernah dengar ungkapan “The Product Speaks For Itself”. Kalau kita keluarkan produk yang bermutu, maka secara sendirinya ia akan laris di pasaran. Berbalik pada industri automotif, kenapa toyota begitu mashyur, kenapa honda begitu terkenal?. 1985 kereta pertama keluar hingga 2009 dah 24 tahun proton bersaing tapi masih lagi bergelumang dengan masalah kualiti. Ok atuk nak bagi contoh yang cucu semua senang nak faham, tapi contoh yang atuk bagi ni adalah perancangan atuk untuk membina sebuah rumah. Untuk buat jamban atuk bagi kontrak pada sepupu belah nenek kau, bumbung pada tok cik, ruang tamu pada tok ngah, garage pada abang long, dinding pada adik bongsu, cat pada binik atuk yang nombor 2 dan wiring pada bakal binik nombor 3. Tapi yang tukang jaga kualiti atuk lantik orang luar. Mestilah nanti banyak spesifikasi yang tidak dipatuhi ditulis dalam laporan kualiti tapi apa nak buat semua tu bukan orang lain……. sepupu sepapat atuk juga hehehehe, kalau binik nombor dua atuk cat berbelak-belak, atuk tegur nanti malam tidur luar, kalau jamban pasang senget nanti atuk tegur pulak masam muka dengan nenek kau……. what to do….. tunggu je la rumah tu runtuh macam stadium kat Terengganu tu…… sapa susah???????? mana ader orang susah semua tau tuding jari jer. Sekian.

    50. Jalut says:

      Aku setuju ngan atok ….

      Kualiti Proton kat malaysia ni sepatutnya sama dengan kualiti export . bila kita compare sedih aku rasa … bayar harga yang mahal untuk kualiti yg tak seberapa …. macamana nak rasa BANGGA ……

      Nak bagi laku keta malaysia ….. naik kan cukai keta import ….. kalau kualiti tu bagus tak per la jugak , ni hampeh …..

      Aku cakap ni sebab aku pun guna proton . Persona SE plak tu …. baru pakai 3 bulan dah bunyik sana sini ….. Lips belakang terkopek la , door trim terkopek , knocking soud kat depan , saper kat bengkek … gi complain kat Proton Edar , siap kena bayar plak tuu …. tak ker tension nama nyer …

      dah laaa …. lepas ni kalau proton Bankrap pun lagi bagus laaa ….. senang tak naya kat org lain …

      Nasib ler saper yang guna Proton !!!!!!!!!!!!!! Welcome to the club !

    51. Lily says:

      wawawa…:-)

    52. acapan says:

      Sgt setuju dgn atuk. rakyat malaysia patut dpt keta yg lebih bagus. tp kita dpt keta cikai dgn harga mahal. kalu amik loan 9 thn ..x abis byr utang keta x tau jd apa dah. keta ni keperluan, seharusnya x patut byr mahal2. tax keta kena turun lagi. bagi choice utk rakyat pilih sendiri. proton dh 25 thn dlm industri tp masih tak buck up…tu la sbb lama sgt dpt protection jd selesa la… masa proton baru kuar dulu, cukup bangga.. rasa patriotiknya. tapi lps tengok kualiti makin teruk.terus ilang patriotik.kita akan hanya rasa bangga kalu keta berkualiti dgn harga yang mampu milik. keta proton eksport lg bagus kualiti..kenapa kena jd mcm ni? ni mcm kera dihutan disusukan dgn susu free..anak di rumah mati keparan ..ye tak??

    53. protonmania says:

      kenapa pengguna proton dan pemerhati proton suka salahkan proton. padahal salah sikap sendiri, kita tengok perkara ini secara rasional kalau pergi servis kereta ke pergi repair ke kebanyakkan orang kita minta benda yang murah, tak kisah tiruan ke apa ke janji murah, pastu dah benda tu tiruan dah tentu tak berkualiti jadi kereta meragam lagi kali ni lagi teruk, pastu salah kan sapa? salahkan proton!!!! pada hal sikap diri sendiri. Barang tiruan yang tak kualiti sebab apa di produce bebanyak? Sebab permintaan tinggi!!!! dari sapa? dari kita sendiri…. fikir-fikir lah

    54. Joko says:

      Masalah nyer disini, orang tak komlen pasal barang alat ganti murah yg depa baru tukar, tapi barangan ori yg sedia ada pada keta tu sejak beli lagi. Walau pun ori dari kilang, tapi kategori murah dari segi kualitinya.

    55. jalut says:

      ELEHH….. Protonmania ,
      cukai kereta import dinaikkan sampai 300 peratus , kita sepatutnya boleh dapat kereta lain yg jauh lebih baik kualiti nya … Ini kualiti macam hape tah . macamana org nak sokong . bayangkan honda yg dah 5 tahun , lagi bagus dari persona yg baru 1 tahun . Sebab apa tu? kalau betul laa nak bg rakyat rasa banga PROTON kena la bagi spec sama dengan kualiti Export ……

      kalau tak kerana cukai 300% tu . dah lama PROTON bankrap !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Kritikan itu perlu , sebab tu ada pembangkang .

    56. Joko says:

      Mudah cerita, pada yg dah lama pakai proton , cuba lepas ni kalau tukar kereta, amik kereta import macam Honda, Toyota atau Nissan… mesti akan rasa perbezaannya yg amat ketara… (bercakap dari pengalaman).

    57. protonmania says:

      tolong lah rasional sikit, kenapa korang nak comparekan proton ngan honda ke, toyota ke, nissan ke? Diorang tu pembuat kereta terkemuka di dunia, ada peruntukan R&D yang berbilion harganya, diorg buat kereta dimasa rakyat malaysia masih lagi dijajah, proton lak bermula dengan pindahan teknologi daripada mitsubishi, dah tentu diorg bagi bukan yang termaju punya teknologi. Korang ingat boleh buat magic ker nak develop satu-satu model, kena fikir detail, jangan ikut perasaan yang terlalu bangakan barangan luar negara. Saya tengok korang ni kalau orang luar kata berak tepi jalan bagus korang pun tentu kata bagus. Be rasional la…fikir-fikirkan jangan jadi lembu dicucuk hidung, bagi peluang pada proton untuk terus maju kehadapan, korang ingat toyota dan rakan seangkatan nya buat kereta mula mula dulu terus perfect ker? Ceteknya korang punya pemikiran. SAYA ULANG BAGI PELUANG PADA PROTON UNTUK MAJU KEHADAPAN…WAIT AND SEE… MUNGKIN BUKAN ZAMAN KITA PROTON JADI ANTARA PEMBUAT KERETA TERMAJU MUNGKIN ZAMAN ANAK CUCU KITA……

    58. aim says:

      pada aku sume product kemungkinan akan ada masalah … nasib yg menentukan , klu terkena kira malang la, yg tak kena alhamdulillah …

      byk komplen kita dengar pasal proton product … aku rasa pasal percentage penggunaan keta proton ni tinggi … tu pasal yg komplen pon ramai …

      keta luar pon ada masalah .. cuma dorang tak kecoh pasal yg guna tak ramai … member aku pakai wish baru impot dr jepun, pakai 1 thn coil aircon problem, kena tuko/service rabak dlm 1.5K … apa nak ckp dah terkena … keta baru tuuu …

      lagi sorang pakai estima, tapi amik recond la … sunroof leaking,bila hujan lebat keta air masuk dr sunroof .. apa nak kata .. bila hot isu sunroof leakage kat NAZA, aku tak heran pun … tu mmg common sebenarnye

      ada korang dengar komplen camni ??? hehee

      biasa la .. korang pon slalu dengar komputer ACER slalu problem … tapi ramai yg beli … aku penah tanya kenapa ACER product return tinggi, dgn selamba dorang jwb ” ramai beli tu pasal byk return ” … pikir2 kan laaa

    59. Jalut says:

      Proton mania , nak kata bagi peluang , dah 24 taun beb proton hidup , nak peluang bape taun lagi ???? kalau korang nak tau …. vendor yg buat component proton tu kebanyakan nyer kroni politik tertentu , pasal tu la kualiti cam hampeh . persona punya Rettling sound , sampai hari ni tak settle , aku tanya proton sampai tak de solution . aku cakap sebab ada fakta , cuma sekarang jer ada improvement sikit tu pun ” not up to the mark “. member aku keje kat Toyota SC , dia cakap toyota still ada probldem , tapi solve immediately . customer pun happy , apa salah nyer kalau bagi kualiti Export . kalau kat luar negeri boleh bagi murah dengan kualiti terbaik , kenapa tak boleh bagi kat negara sendiri ??? Ridiculous !!!!!!

      Nak sokong mende nyer …………………..

    60. Jalut says:

      Sorry la aku bukan nak marah kat Proton , tapi Nasihat ……..

    61. aim says:

      hehe, tu kira marah laa tuuu ….

      ada duit amik je keta luar ….

      rasa camane pakai keta luar, barang baik slalunye rege mahal … tol ke

    62. tongkatatuk says:

      Ahai……………………. kalau dah mata bertentang mata……….. hati di dalam bagaiiiiiiiiiiiiiiii nak giler………….. hoiiiiii…..
      En Protonmania, wah berapa generasi pulak tu nak rasa kereta proton jadik macam honda dengan toyota huahuahuahua….. en protonmania ni boleh masuk Raja Lawak ler, rasional untuk kita tapi bukan untuk proton. Susah ke nak buat kereta yang berkualiti???? TO En AIM Proton memang ramai orang beli tapi kereta yang paling laris ialah perodua…….. to be spesific MYVI……… emmmmmmm saper ada masalah dengan MYVI sila angkat tangan!!!!!!! ehhhhhh sebab aper ye perodua kureng bermasalah ooooooo hoiiiiiiiii baru ingat syer terbesar dia adalah daihatsu, bukan khazanah nasional hhuhuuhuhuhuhu. Dari hati ni atuk cakap, bukan nak kondem, tapi dah lama rakyat Malaysia mengharap untuk membeli proton yang kureng bermasalah, atuk bukan mintak sampai proton jual keta turbo RM40,000 atau cukuplah kalau atuk yang dah tua ni tak perlu menghempas pintu keta proton kuat-kuat baru boleh tutup (takut pulak tercampak keluar masa keta tengah berjalan huhuhuhu). Insyaallah (kalau ada umur) atuk lah orang yang pertama akan beratur depan pintu proton edar kalau proton boleh lulus ujian euro ncap dengan 5 bintang………… Bolehh??????? bukan aper kesian tgk orang proton tak dapat BONUS sebab dah rugi RM338 juta untuk financial year 2008/2009…………… tapi kalau untung pun bukan rakyat dapat apa2, tgk orang minyak kita……… cuba tanya dari operator hingga enginer sampai CEO berapa banyak bonus depa dapat untuk tahun 2008 huhuhuhuhuhu 1 Malaysia, rakyat didahulukan pencapaian diutamakan.

    63. aim says:

      alamak, myvi takdak problem ke tok … hehe

    64. budak abe says:

      salam,
      maaf psl mencelah,
      ape kata kalu kita try mitak vvip kita
      guna(drive) proton stock standart n pastu
      suruh dorg guna perodua n lain2 jenama import,
      pastu mitak komen,
      aku confirm “mereka” yg kna complain
      on da spot improve kete masing2.
      kna lak vvip tu kuar statement suruh BPR siasat vendor proton,
      insyALLAH rakyat malaysia dpt produk yg berkualiti.
      Baru la
      Satu Malaysia, rakyat didahulukan pencapaian diutamakan.

    65. budak abe says:

      Bagi aku sume kete sama je,
      aku pernah tgk
      mercerdes n toyoya vios di towing kat jln raya,
      honda mati enjin kat jln ampang,
      proton pn sama gak.
      yg jd penyebabnya ialah,
      apabila ramai yg menggunakan sesuatu produk,
      so banyak la feedback yg diperolehi,
      [email protected]+ve bgantung pd individu n nasib msg2 la,
      nk kata perodua xde problem sgt,
      mcm tipu la,abg aku pkai myvi,
      mula2 beli gear susah nk masuk pastu lak
      mileage kurang dr 8k km tp dh 2thn lbh pakai
      tiba2 je myk power stereng bocor?-spare part mahal
      ape citer,alih2 dia bg bini dia je pkai myvi 2 wat anto ank p tadika,n tgh bkira2 nk amik exora-fed up punya psl,
      dia lg la kurang berminat pkai kete import psl time dia study kat jepun dulu,
      dia ckp kete mitsubishi evo 6 ke evo 7,
      byk tersadai tepi h.way-rosak.
      alih2 yg byk pkai kete 2,makcik2 jepun wat g pasar je,
      pastu dia sambung study n keje di singapore,
      dia ckp, mitsubishi lancer 1.6 n gen2 di singapore jaz beza sing dollar 5k je,
      tp kat my beza gen2 n lancer lbh krg rm20k-rm40k,
      dia siap ckp rugi la plak xbeli proton.
      mcm cter tipu,tp itu la hakikatnya,
      skang jaz pikir,
      produk murah pastu sng nk dapatkan spare part,
      insuran pn murah,

    66. budak abe says:

      biasanya untuk kete yg di eksport keluar negara,setiap pengeluar kete akn
      memastikan kete yg dieksport tu kualiti lg bagus drpd kete keluaran tempatan,
      mmg terjadi di setiap negara,
      xkan la nk eksport produk cikai hehe..
      kalu x,xkan la da penduduk asal kete yg malaysia import nie xmau pakai kete dorg tp beli
      kete proton lak,
      kalu xcaya seach la kat http://www.youtube.com n taip proton.
      tp x fair lak kita nk up kan proton, nk lg best korg sume bleh compare sume
      kete kat dunia nie di http://www.topgear.com/uk/
      n jgn terkejut jikalau dorg ckp kete proton nie teruk,tp ade diantara kete
      yg malaysia import n diagung2kan oleh sesetengah org tu
      kualitinya adalah sama ngan proton n sesetengahnya ade yg lg bagus drpd proton n teruk drpd proton,
      so fikir2lah……

    67. budak abe says:

      mitak maaf zahir dan batin jikalau ade tersalah taip n mitak halal dunia akhirat n 0-0
      la ye…

    68. aim says:

      apa nak mintak maaf lak … ni kan forum …

      masing2 ikut pengalaman masing2 (jgn dgr org ckp, pastu boom bang tulis dlm ni sudah laa) … yg terkena mmg marah … yg tak kena mempertahankan …

      sume ada hak …

      peace

    69. ach says:

      nak bli apepn, kalau fkr mslh smpai ble pn tak abs. tmbh plak kete. org kate kete ni snstif…. mslhnye ciput je, bla kite bsar2 kan, tngu dn tngk je lar… karang macam2 lg prblm tjdi. away, kete ach saga thn89 msh baik tk bnyak prblm.
      knpe ach suke kete saga 89ni…
      1.bnyk2-berbkti ktka ssah hnga snang. ade kete baru pn still SYOK bawa saga89. lgpn 1st PROTON model kn…KlasiK tu
      2.sikit2-mslh,rosak, repair trus lar jgn smpan lame2. jgn gne falsfh menabung,skt2 lame2 jd bkit. krang, skit2 lame2 melingkop lar.
      3.kadang2-ade duit lbh, modified skit kete bg cun.
      4.jarang2-msk wrkshop,AMIN…
      gd lck PROTON.

    70. budak abe says:

      Nk tau proton mie ok ke x dipandangan masyarakat dunia,
      jaz surf http://www.youtube.com n taip proton xpun kalu nk bandingkan kualiti proton n kete lain,
      surf je http://www.topgear.com/uk
      n jgn terkejut dlm youtube kita bleh tgk org luar menghargai proton setanding subaru umpreza terutama model 1.6 n above,
      dlm topgear lak jgn terkejut kalu dorg ckp kualiti proton teruk,tp ade kualiti kete import lg bagus drpd kualiti proton n ade yg sama level n ade gak kete import yg lg teruk dr proton…

    71. PrOToN Or UnPrOtOn? says:

      Senang2 pakai kete lembu jer,..jimat minyak n services..bajet rumput je.nak parking pun flexible and dynamic..heheh..

    72. arasy says:

      ada masalah myvi,, player mudah jem no brand biasalah what u espect kan, suspension dpn bocor 8 bln ownership, reverse sensor bunyi beep biasa sampai langgar tong sampah belakang, clutch rosak setahun pakai, pintu belakang tak dpt buka penuh tersekat pada hari kedua ownership… WTF sold that scrap already.. tapi SC ok la replace barang for free 2 tahun… believe me local car still ok lah,, myvi ok to own tp x problem free lah,,

    73. azman says:

      Aku setuju juga dengan pendapat Bob tu….Sekarang ni proton keluarkan Exora Otomatik semuanya….tengok lah berapa lama boleh bertahan tak lama lagi akan berlambak lah kat kedai jual kereta second hand.Memang lah pembeli terpesona walaupun cc nya 1.6. Tapi selepas itu nanti tengok lah apa akan jadi……

    74. aim says:

      sume keta brlambak kat kedai 2nd … honda city baru pon dah ada 2nd …. huhu

    75. protonmania says:

      kepada jalut and tongkatatuk dah puas hati ke….

    76. Jalut says:

      Proton mania………………….

      Yang diorg puji kat top gear tu export kualiti , yang aku pertikaikan ni …. kualiti di dalam negeri , faham ??? KUALITI DI DALAM NEGERI !!!!!!!.Yg aku tak faham , kenapa org luar bole dapat kualiti terbaik dengan harga lebih competitive ….. Myvi memang ada problem , tapi at least ada solution , ni problem yg tak der solution yg berat niiiii ….. Bunyi knocking kat depan tu sampai hari ni tak der solution , Aku tanya org yg pakai persona hampir semua owner ada masalah niii. pas tu yg best nyer Proton SC cakap Problem ni mmg biasa , ader ker dia jawap cam tu ……

      kalau boleh mintak balik duit , dah lama aku mintak ……. Aku ingat pakai Persona SE spec ok , ni tak …. same jerrrr …..

    77. neo cps girl says:

      proton sekarang antara kereta yang bagus in term of design and handling compare to other local car, original design..kudos for designer. i was alfa romeo fan, somehow i still cant afford that car for my first car, so i choose to have proton insted of toyota or whatsoever, swift..out of my taste!! like neo cps 1.6 i baru dapat..it was great car dude!believe me..n worth for wait..i just love my car..

    78. Comment says:

      Proton still ok..tapi dah 2 biji Proton aku guna..bab interest pinjaman tu napelah tinggi dari kereta buatan luar…hampeh. Bila kira2 baik amik kereta luar sbb campur2 interest regenya dah dekat sama keta luar…

    79. budak abe says:

      Mcm aku ckp la,kete buatan m’sia ni nk kna vvip pkai n complain dulu baru settle,
      kalu nk interest murah utk wat loan kete,haa p la bli bmw,confirm rate bank lg rendah dari mana kete pn kat m’sia nie,
      bukan xleh nk beli,TAPI nk MAINTAIN maintence tu yg payah.
      kalu setakat kete buatan m’sia nie, huhu ntah la, jaz up pd luck msg2.

      tp kdg2 kita nie nk kna pk gak,
      sesuatu yg terjadi pd kita nie ade hikmahnya,
      cthnya kete yg baru beli tiba2 rosak,

      so kita kna la check balik rezeki/duit yg kite bli kete tu tulus ke x hasilnya,
      mana la tau kot2 time keje kite mengular,bukan nk menuduh terima wang haram,

      TAPI kadang2 kite nie keje bertahun2 tp xpernah pn bayar ZAKAT PENDAPATAN,
      walhal wajib byr zakat kat m’sia nie xsilap aku rate wajib byr zakat pendapatan adalah jika pendapatan bulanan kite mencecah RM1300 dan keatas,
      bukan RM13000 tp RM1300 tau,
      n aku yakin yg join blog kat cnie gaji msg2 dh MELEBIHI RM1300/bln,ye la,kalu x,xkan bleh kuar proton ye x?
      so drpd situ mungkin juga tuhan nk bg pengajaran kat kite dpt kete yg xberapa berkualiti.
      asyik rosak sana-sini,

      kadar zakat pendapatan x byk bro,
      jaz 2.5% drpd pendapatan bulanan kite je,
      so lpas nie pakat2 la kira 2.5% x gaji = bpe rm wajib byr stiap bln

      pastu darab lak bpe taun kita TERlupa byr zakat(bukan xnak byr hehe) dan nilaikan kerugian akibat kerosakan kete yg kita alami,
      Insyallah nilai zakat x byr tu dh lbih kurang nk sama byk ngan kerugian tersebut.

      bukan aku nk tunjuk mcm bagus,
      kdg2 korg x terfikir ke nape ADA org yg pkai kete jenama n model yg sama,
      tp kete dorg xde problem mcm nie?
      walhal kdg2 kete dorg lg murah drpd kete kita.

      itu lum lg kira MAGIC(tipu) slip gaji/pendapatan time nk apply loan kete.
      mcmane tuhan nk redha.

      hehe pasni mesti ade yg ckp aku lari dr tajuk,jgn marah dulu beb,
      tapi renung2kan dulu ape yg aku cakap nie,kalu rasa2 korg nie dpt rezeki/hasil yg telus lg suci,
      redha je la ujian n dugaan tuhan,mgkn DIA ade hikmah yg tersembunyi.

    80. budak abe says:

      tp aku turut xberpuas hati ngan proton n lain jenama la psl dorg gunakan khidmat pony utk hantar kete ke dealer.
      pony=driver yg diupah untuk drive kete baru yg lum daftar lg ke dealer2 seluruh semenanjung m’sia,
      cthnya dr shah alam ke jb,

      cara dorg tipu ialah ngan cara menanggalkan meter speedometer kat enjin(cthnya saga kete kebal)
      so owner ingat time amik kete kat dealer,kete tu kete yg lum wat long distance lg(psl mileage msh kurang 10km),walhal dh kna lanyak kat highway.
      itu psl kdg2 owner baru dpt kete mcm2 bunyi.

      aku klu nk amik kete baru,aku mmg cek dulu bulu-bulu kat bunga tayar masih ade lg ke x. pastu pastikan eksoz pipe x berkarbon sgt,colek pkai tisu.

      kalu kete yg diangkut by lori,problem yg selalu terjadi ialah
      bawah bumper depan @ belakang bercalar bergesel ngan jln raya.
      kdg2 pintu terlanggar pagar keselamatan atas lori.

      haa satu lg kalu dapat tengok kat spring/absorber [email protected],

      benda nie aku dh tgk sendiri time aku jln2 kat eon dulu.

      kalu nk tengok cat pn leh gak utk pastikan kete tu xpernah accident kat stor kete,
      cat original kilang kalu ditengok dibawah panas matahari akan kelihatan mcm dicelup,
      kalu yg di spray/repair baru,catnya mcm licin je,nk lg mudah korg tgk kat permukaan kete tu sama ke x corak cat bawah liquer.
      kalu corak mcm disimbah itu tandanya cat kilang,kalu cat licin je,itu tandanya mungkin dah di touch up dah.

    81. iz says:

      budak abe..
      Panjang lebar gak eh ko luah kat sini..b’smgt…bagus2.. sronok aku bace ayt2 ko… aku no komen.. tp bernas gak yg ko ckp..=)

    82. Mil-Antu says:

      Ako pki krete wira, start beli sampai skarang, mcm2 hal, jenuh kluar duit bagi pomen.dah la spare part mahal. tiap2 tahun naik harga
      tanya alasan kerajan nak pakai duit, tuh minyak nak naik lagi tu, kat luar negara sana minyak tengah stabil, Malaysia plak nak naikkan harga,
      nak cekik duit rakyat la tu, dah la pendapatan rakyat x naik2. org kerajaan pun ada dgr x dpt bonus, x tahu laa. Bab krete baru kluar, elok
      tengok dulu kat 200 – 500 biji krete org tu pki camna, biasa 1 – 2 biji mmg x problem. kot ye tunggu org komen dlm internet. camtu la biasanye,
      Waranty 10 thn pun x guna kalu bazir masa psl krete mati kat highway.

    83. tongkatatuk says:

      Salam….
      Bukan kondem dan bukan mengata, ukur baju kat badan sendiri….. atuk bukan businessman, atuk kakitangan biasa, atuk dulu2 dah pakai proton wira aeroback 1.3cc(baru), masalah pertama absorber lembik bila bawak penumpang belakang, 2 kali atuk tukar kat SC tapi sama je…… lastly (ewah speaking london le) atuk gi kedai spare parts ganti dengan yang ada brand baru ok…..Under power toksah cerita, macam2 atuk bikin nak kasi dia power. POWER!! kat sini bukan atuk nak gi racing, tapi bawak penuh pasang aircond naik bukit 35 degree tak larat amendanya. Lepas tu dah takde masalah lagi. Ye la dah dilayan macam permaisuri. Pas tu, belikan iswara aeroback (baru) untuk mak, kesian orang tua tu, meter minyak asyik rosak je, pergi SC tukar benda bodoh tu pun makan 2 – 3 jam, lastly minyak main agak-agak je. Cucu semua bayangkan, kita beli kereta baru bukan makin senang, tapi makin susah. Kalau macam ni baik beli secondhand je. Orang tua mana ada masa nak layan kereta ni. Atuk jugakkkkkk……..

      Semalam atuk gi minum dengan kawan, dia tu bukan kaya sangat tapi bolehle hidup dengan anak 5. Baru habis bayar keta wira 1.3 so bercadang nak beli keta baru. Dia mintak pendapat atuk, tak sampai hati rasanya nak rekomen proton persona (memang cantik kereta tu) kerana atuk takut kereta tu nanti akan membawa masalah pada dia. Dah 2 buah kereta proton persona atuk dengar knocking pada engine (seperti kata jalut) sebuah milik kawan lama atuk, dan sebuah lagi milik kawan atas kawan di Melaka ni. Dua2 manual. Yang tak best tu cerita kawan atuk, mekanik tu garu kepala tak tau apa masalahnyer………… Last-last sekarang atuk tengah cuba dapatkan dia waja secondhand 2004 milik kawan yang nak let go dengan harga bawah market price (dia nak gi oversea). Senang kereta secondhand kerana owner lama boleh citer apa masalah kereta.
      Tengok protonmania…………… atuk bukan anti proton!!!!!!!

      Kepada budakabe, jangan pro sangat pada topgear tu kerana mat salleh memang tak suka orang asia buat kereta. Alasannya teknologi kereta di Asia menyebabkan tumbangnya industri automotif di barat (huahuahua padan muka diorang). Ada ke patut kereta kelisa 850 baru keluar dari kedai di UK dipukulnya dengan hammer????

      Atuk mula pakai kancil 850, jual kancil beli wira, jual wira pakai honda civic 96 secondhand, honda masalah (kena kencing dengan salesman) jual ambik kelisa 850 baru (sampai sekarang takde masalah) lepas setahun tu beli vios baru pulak ……. pun takde masalah. Atuk berkenan sangat dengan gen-2 cps tapi ……………..entahlah.

    84. iz says:

      Terima kasih kat korang sebab byk komen kat sini…papepun kita tgok dulu semua feedback drpd mereka2 yg pakai Exora….kita tgok sama ada byk masalah lg or x byk masalah..sebab Proton pun da cakap Proton Exora nh sebagai turning point utk Proton…kita tgok sama ada masalah kualiti,hal2 remeh temeh yg xsepatutnya terjadi ade lg atau tak lepas nh..=)

    85. protonmania says:

      atuk….. no komen. kalau tak de dah orang nak pakai kete proton biar saya sorg je pakai kete proton….. hehehehehehe

    86. Lily says:

      Huu..smpai pedih mata bc komen2 sume dpn pc ni,ada mengkritik,ada memuji..
      thanks memeriahkan thread cni

      Iz..
      Ce..ayt ly mcm slh sorg editor kdi cni je.Huhu..

    87. iz says:

      Haha…interesting topic to discuss here…sebab tu ade yg mengkritik dan memuji Proton..kalau baca ayat kat atas tu pun tulis cmnh “I’m sure that some of you are Proton fans and some you are non Proton fans.Some will give positive comments and some will give negative comments.But let’s discuss positively together here.”

      Ly boleh jd editor bab undang2 nh..=)

    88. Adek Li says:

      Assalamualaikum…
      Adek dah pegi usha keta Exora kat showroom aritu..mantap jugak la design dngn space..tapi adek conpious dgn engin cps ngan dipasang kat exora…larat ke nak tampung body keta ngan penumpang sekali..kalau ikut logik tak larat kot..tapi aper2 hal adek tetap sokong keta nasional walaupun adek dah pakai honda city transformer.. insyaallah klu proton dapat hasilkan keta yg betul2 beri kepuasan pada pengguna pada kadar harga sepatutnye baru adek pikir utk beli kereta proton..

    89. Mohd Faizal says:

      Aku tak kira proton ke,perodua ke,keta jepun ke..tapi atuk memang kelakar betul la, sense of humour dia buat aku hilang tension kejap,,atuk selalu la tulis lagi di sini.b Atuk bagi petua camne nak jadi humourous (betul ke perkataan aku ni?) boleh tak?

    90. bdk kechik says:

      wat eva..proton is malaysia product..
      kalo kita asyik mengutuk jer..last2 tutup kilang proton kat malaysia nie..pastu tumbuh plak kilang kereta buatan indon kat malaysia nie,korang jgn bising2 plak..
      aku x pakai keta proton..hehe

    91. protonmania says:

      1. jenama proton jenama malaysia 2. kebanyakkan petugas proton rakyat malaysia 3. Aliran duit malaysia still dalam malaysia jika beli kete proton
      4. kete proton boleh dikategorikan memuaskan 5. dengan ada jenama proton ramai rakyat malaysia mampu membeli kereta 6. harga kete proton tak jatuh teruk jika dibandingkan dengan sesetengah jenama luar. 7. Kualiti kete proton ada yang lebih baik dari sesetengah kete jenama luar 8. Rekabentuk kete-kete proton boleh dikategorikan up to date kecuali transformer juara (tak leh nak nafi – masa jalan jem tak ader juara sangkut sebab ia boleh tukar jadi robot) 9. proton adalah pioneer kepada mana-mana pengeluar kete di malaysia ( eh ader ker?) 10. jenama kete proton tak der jual kat kutub utara hahahahahaha.
      Bab-bab qualiti yang tak ikut spec adalah salah vip-vip dan ahli-ahli politik yang sangat mementingkan kekayaan bukan kepentingan rakyat. Tepuk dada tanya selera tepuk poket tanya bini ” ayang kita tukar kete nak?” bini kat ok kita tukar!!!! merepak je aku ni

    92. gen2 lama says:

      dalam garaj kete aku sekarang – kancil 850, BLM 2009 (belikan mak aku), Gen2 NGV 2004, EXORA jun 09….

      semua masih milik aku. kecuali BLM & EXORA milik bank….bukan nak cakap besar la….kalau setakat kete 130k ke atas …aku mampu sangat…tapi pada aku buat pe beli kete mahal2…masalah kualiti – memang la ada ….tapi tak leh betulkan ke?

      dulu plan nak angkat livina 1.8 pasal MPV yg proton ada pun cuma JUARA….nasib baik sebelum sign agreement livina dengar plak rumours proton nak kluar MPV…trus cancel livina…..tunggu punya la lama…..last2 jun 2009 dapat gak MPV aku…

      PROUD TO OWN PROTON…

    93. black evia says:

      :-)

    94. ako says:

      ala korang duk kutuk kete sendiri watpe…klu dah problem tu byk tak boleh nak watpe..jadi fikirlah sekali lagi untuk mengurangkan kos maintenance dgn simpan je kete kat [email protected] [email protected]@LRT ke tpt keje atau blk kampung…atau paling mudah tukar kete lain..kan senang..hehe

    95. neocpsturbogti says:

      lantak ler, kutuk ler…. harap2 proton ade plan nak kuar kn “satria neo gti 2.0camprocps turbo r3″… uihhhh panjang ny name
      heheee… kasi lancer rallyart09 “tercabar” ckit

    96. gen2 rosak says:

      tahlaa aku bukan nak mengutuk buatan malaysia dan aku bukannya taknak support.. tapi kalau dah beli kereta hi-line full specs proton pon, banyak rosak sana sini… tingkap rosak, handle pintu patah, interior tibe2 cat dashbord mengelupas, suspension out, absorber out, driveshaft rosak, bunyi bising enjin masuk dlm kete, wiring tibe2 rosak, tibe2 smua lampu terbakar… korang rasa, aku nak support kete proton lagi ke??? aku banyak berabis duit betulkan kete aderlaa… what the hell… dari aku berabis beribu2 betulkan kete…baik aku bayar kete jenama lain, mahal sikit takpe, asalkan puas hati… inilah kali pertama & terakhir aku beli proton… tak kisahlaa proton nak invent teknologi UFO ke hapa…pi lantak… aku dah 100% hilang keyakinan terhadap proton… anyway kete aku yg banyak rosak ni ialah proton gen2 1.6 hi-line..

    97. jalut says:

      Poyo jer Gen2Lama ……

    98. hantu says:

      poyo pala lutut hag jalut oi… dia ada semengat patriotik… puji la sikit. hang nak kena sekeh ka?

    99. gen2 lama says:

      poyo ke?

      peduli apa aku…….dari aku beli kete mahal2 baik aku buat projek jana income….

      dari angkat kete bayar beribu2 dapat benda sama je…..baik aku beli tanah….4 yr info aku dah berjaya menggumpul kebun kelapa sawit sekitar 8 ekar…cukup 20-30 ekar nanti….baru beli apa yg aku nak beli…..target 2 doors sport car….

      Malaysia bumi bertuah….berbudi pada tanah tak rugi….berbudi pada car manufacturer….diaorang kaya…kete kita setiap hari makin takde value…

    100. gen2 lama says:

      oh yee….ada satu lagi investment aku nak buat….tanah wakaf untuk surau/masjid & tanah perkuburan….

      sesiapa boleh booking tempat…..

    101. jalut says:

      OK la , ok laa……. kira nya hang nii kaya laa Gen2 yerr……… aku pun kaya jugak tau . hari2 makan roti dengan sekaya …. wakakaakka

    102. Bes Tari says:

      Last yr saya beli kete Viva. Ada juga niat nak beli kete Saga baru. Kalo nak ikut pricing, nampaknya Saga baru lebih berbaloi kalo nak beli. Bila ingat-ingat peristiwa hitam beberapa tahun sejak beli kete wira sedan pada tahun 2003, saya serik nak beli kete proton. Rasa tertipu. Jadi, saya putuskan ambik kete perodua. So that I can have peace of mind. Tak berani nak beli kete proton. Dah fobia. Bukan tak nak support. Hanya tak nak rasa tertipu dan rasa tak puas hati.

      Saya berharap Proton akan dapat menyelesai masalah “Bad Customer Perception” ini. Saya pun tak reti nak suggest. Saya berdoa saja Proton akan lagi improve. Tapi saya tak dapat nak sokong sekarang. Wait and see. Maybe 10 yrs from now, I will reconsider buying a proton.

    103. JTim says:

      Bagi pendapat akulah kan.. semua kereta sama saja. NOT perfect 100 %. Aku pun sudah perna pakai banyak jenis kereta. Daripada National Car ke Imported Car aku dah perna pakai. Semuanya ada problem juga. Siapa cakap BMW tak ada problem? ( hanya orang yg berlagak & cakap besar saja yg komen “No problem”) sebab saya pun ada BMW juga. aku tahu cerita BMW. yang lucunye.. orang yg anti Malaysia & Produk Malaysia ni, cakap besar, kritik membabi buta dan sombong pada hal dia sendiri hanya drive Perodua Kancil 660CC. Cakap besar seola-olah dia sendiri perna pakai Mercy, BMW, Porche, Ferari. Jangan Judge lah sembarangan kalau info yg kita dapat hanya dari pendapat atau blog orang lain tetapi not your own experience. Akupun bengang juga dengan V6 aku dulu sebab Gearbox Transmision problem tapi selepas repair (cost me nearly RM2,000 gak.. hu..) setle problempun tak da problem sampai sekarang. Kenapa aku beli proton? sebab aku suka design proton Satria Neo & Perdana V6). aku tahu produk ni tak perfect 100% tapi aku prepared semua tu. sebab jenama lain pun sama juga bukan semua perfect giler. spare part lagi mahal.

    104. gen2 lama says:

      sdr…joko bukan nak kata kaya ke tak kaya ka makan roti ka…..

      cuba baca balik komen2 saya….saya list kan kereta proton yg saya ada….dan saaya ada mention cuma exora dgn BLM je yg masih berhutang….yg lain dah jadi hak milik mutlak…dari awal keje pakai proton je sampai la ni tambaha satu lagi…tak menyesal pun…that’s the point i want to say pasal kat sini forum pasasl reason kenapa beli proton…

      then i want to share some opinion on how nak upgrade life kita….beli tanah berekar tak mahal kalau tau cari….saya dapat tanah kosong mula2 menceburkan diri dalam hartanah ni pun murah….RM17k seekar…alhamdulillah dapat 3 ekar then tanam kelapa sawit….la ni dah 6 tahaun sawit saya …& dah boleh buat modal cari tanah lain…

      saya alaki bini keje kerajaan je….then ada peluang buat loan rumah gomen…kelayakkan loan..dua2 250k…tapi saya tak kemaruk nak beli rumah sampai 250k…kitaorang decide guna separuh kelaykan loan rumaha beli tanah (dah ditanam sawit) 3 ekar lagi….and lebihan kelayakkan buatkan satu rumah atas tanah tu..kos rumah 40k je…total loan rumah saya 170k je….bulan2 punya bayaran rumah dah di cover dgn hasil sawit …

      sorry la dah macam forum hartanah pulak…..

      tapi tu la daripada dok sibuk cari kete mahal2 yg orang kata ‘feel expensive’ baik ssaya beli kete ‘junk’ proton….murah dan reliable..kuality? cuma ‘feel murah’ je….feel je… bukan kita bawak kete dengan kualiti pun….yg penting handling antara yg terbaik..

      then ada orang cakap proton murah pasal kete luar kena tax….so …sekarang ni accept the fact now….then tunggu next election…jalankan tanggung jawab cari new Gomen…then suruh new gomen tu hapuskan NAP….baru banyak kete luar boleh masuk malaysia…tapi sehingga masa kita rakyat kena terima la nasib orang malaysia kena beli kete antara yg termahal di dunia….

      kalau ada yg terasa saya riak….mintak maaf ….saya cuma beri pendapat sambil berharap banagsa melayu pun mampu memiliki ‘harta’….bukannya hanya berbangga dengan kereta mewah sahaja…

      salam

    105. gen2 lama says:

      maaf bukan sdr joko….tapi sdr jalut…..

    106. eddy says:

      70% keta atas jlnraya msia keta nasional

    107. hantu says:

      sapa kata keter di malaysia termahal ? cuba hangpa tengok harga keter kat singapore … lagi berlipat kalai ganda…. hangpa takkan mampu beli proton saga blm kat sana tuh.. hahaha. mahal gila.

      samaada proton ada atau takada… samaada kerajaan baru atau lama…. tax skrg mesti dikekalkan atau ditambah.. semua tu penting untuk kemasukan negara. faham kot? tak faham mai aku nak sekeh kepala sekor2 sekor

    108. Sabah_Bah says:

      Saya guna Exora mulai 11 Jun 2009.Alhamdulillah,sampai skrg tiada masalah.Byk pengguna Exora complain absorber dll.Itu semua nasib.Saya pun pada mulanya menyangka kreta saya ada masalah absorber,tetapi selepas saya kurangkan sikit tekanan angin tayar,walaupun lalu laju di bump,tiada sudah bunyi yg pelik tu.Kecuali bunyi biasa kalau kita laju melalui bump.Kereta Exora yg saya terima benar2 dlm keadaan tiptop.Alhamdulillah….Kereta Saga LMST saya guna sejak 2004,pun tidak pernah mengalami masalah,cthnya breakdown tgh jalan.Saga LMST tu pun tiada masalah .Cuma Model Saga atau Iswara ni satu saja yg saya perasan,pintu belakang sebelah kiri (penumpang) nampak tidak rapat.But so far Saga LMST ni tidak juga mengecewakan.Minyak lebih jimat berbanding Exora untuk pemanduan di bandar,pergi dan balik kerja.Macam manapun Proton semakin improved dai segi quality dan lain2.

    109. gen2 lama says:

      betul tu hantu….

      tax kete ni dulu lagi dah diterangkan…..kete bukan barang keperluan…..kete dianggap barang mewah yg tak semua mampu beli….so bagi sape yg berkemampuan lebih dapat beli kete mewah pada dasarnya akan dikenakan cukai…lagi mewah kete/jenis kenderaan lain kadar tax dia…

      saya rasa pun sape2 yang akan memerintah negara ni takkan hapuskan terus dasar ni….pasal tax on car ni antara cabang income negara..secara logiknya bagai melicinkan proses pentadbiran negara, dana kena banyak…new gomen pun mesti nak jaga nama baik…kalau gomen tak de duit…agenda2 yg dijanjikan ada yg tak dapat dilaksanakan….buruk la nama diaorang….orang akan kata ‘NATO’ no action, talk only…

      pasaal exora….alhamdulillah so far no problem….awal2 amik dah betulkan pressure tayar..(pengalaman dengan kete2 baru)…

      cuma ada defect kat DVD unit….sehari gak SC buat diagnosis problem lampu dalam tak hidup….last2 found that the dvd yg problem….dalam waranty…tukar baru la….

      saya yakin kat exora pasaltu saya beli….camptakpro gen2 saya dah cukup meyakinkan saya yg engine proton reliable…kalau tak yakin dah lama saya jual gen2 & dah lama angkat livina…

      tapi sebaliknya gen2 masih ada tambah dua lagi exora & BLM……

    110. Niemans says:

      While we’re are engaging in this discussion Proton is still making silly mistakes like quality issues which should have been eradicated long time ago with their >20years of manufacturing experience. I guess it is the people they employ.

      On macro view Proton is really a big over protected child, now it is sluggish and trying hard to improve itself. But with the cosy protective leash is still wound around its heel, it will really never go very far.

    111. nazmi says:

      setuju dengan tongkatatuk

      # tongkatatuk on June 2nd, 2009 at 10:14 pm:

      Kalau sebut pasal patriotik, atuk rasa ada banyak lagi perkara yang kita boleh buat untuk menyalurkan rasa patriotisme selain dari beli proton. So toksah citer pasal tu. Atuk bukan pakar dalam industri automotif tapi bolehlah kalau nak bercerita pasal industri makanan. Pernah dengar ungkapan “The Product Speaks For Itself”. Kalau kita keluarkan produk yang bermutu, maka secara sendirinya ia akan laris di pasaran. Berbalik pada industri automotif, kenapa toyota begitu mashyur, kenapa honda begitu terkenal?. 1985 kereta pertama keluar hingga 2009 dah 24 tahun proton bersaing tapi masih lagi bergelumang dengan masalah kualiti. Ok atuk nak bagi contoh yang cucu semua senang nak faham, tapi contoh yang atuk bagi ni adalah perancangan atuk untuk membina sebuah rumah. Untuk buat jamban atuk bagi kontrak pada sepupu belah nenek kau, bumbung pada tok cik, ruang tamu pada tok ngah, garage pada abang long, dinding pada adik bongsu, cat pada binik atuk yang nombor 2 dan wiring pada bakal binik nombor 3. Tapi yang tukang jaga kualiti atuk lantik orang luar. Mestilah nanti banyak spesifikasi yang tidak dipatuhi ditulis dalam laporan kualiti tapi apa nak buat semua tu bukan orang lain……. sepupu sepapat atuk juga hehehehe, kalau binik nombor dua atuk cat berbelak-belak, atuk tegur nanti malam tidur luar, kalau jamban pasang senget nanti atuk tegur pulak masam muka dengan nenek kau……. what to do….. tunggu je la rumah tu runtuh macam stadium kat Terengganu tu…… sapa susah???????? mana ader orang susah semua tau tuding jari jer. Sekian.

      p/s.. harap2 proton bertindak cepat

      dan untuk makluman.. aku x pernah anti proton malahan mahu proton jd antara 3 jenama terhebat di dunia

    112. nazmi says:

      bro KDI, dan LAIN2 WEBMASTER..

      ini aku selitkan komen2 di atas mengenai Proton yang perlu diambil tindakan jika Proton mahu kekal diminati rakyat

      Harap jasa baik tuan hantar komen ni ke pengurusan proton…

      aku takut team Proton lepas pandang masalah kereta mereka keluarkan sbb kita terlalu byk bg komen positif

      kalau benda2 ni diupgrade kan, aku percaya Proton leh tembusi Indonesia dan kuasai 25% pasaran mereka

      Sebenarnya ada jugak komen positif, Cuma aku berminat nak high light kan yang negatif je untuk tindakan Proton yang aku sayang

      Sebab kalau aku x bg complain, org lain semua diam ja.. aku rasa silap2 Proton rugi nanti sebab klien protes dalam senyap ( macam pru12 ), sapa yg rugi kan kan ???

      1)

      acapan on June 4th, 2009 at 12:16 am:

      Sgt setuju dgn atuk. rakyat malaysia patut dpt keta yg lebih bagus. tp kita dpt keta cikai dgn harga mahal. kalu amik loan 9 thn ..x abis byr utang keta x tau jd apa dah. keta ni keperluan, seharusnya x patut byr mahal2. tax keta kena turun lagi. bagi choice utk rakyat pilih sendiri. proton dh 25 thn dlm industri tp masih tak buck up…tu la sbb lama sgt dpt protection jd selesa la… masa proton baru kuar dulu, cukup bangga.. rasa patriotiknya. tapi lps tengok kualiti makin teruk.terus ilang patriotik.kita akan hanya rasa bangga kalu keta berkualiti dgn harga yang mampu milik. keta proton eksport lg bagus kualiti..kenapa kena jd mcm ni? ni mcm kera dihutan disusukan dgn susu free..anak di rumah mati keparan ..ye tak??

      2)

      # jalut on June 5th, 2009 at 3:10 pm:

      ELEHH….. Protonmania ,
      cukai kereta import dinaikkan sampai 300 peratus , kita sepatutnya boleh dapat kereta lain yg jauh lebih baik kualiti nya … Ini kualiti macam hape tah . macamana org nak sokong . bayangkan honda yg dah 5 tahun , lagi bagus dari persona yg baru 1 tahun . Sebab apa tu? kalau betul laa nak bg rakyat rasa banga PROTON kena la bagi spec sama dengan kualiti Export ……

      kalau tak kerana cukai 300% tu . dah lama PROTON bankrap !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Kritikan itu perlu , sebab tu ada pembangkang .

      3)

      # Jalut on June 6th, 2009 at 1:55 pm:

      Proton mania , nak kata bagi peluang , dah 24 taun beb proton hidup , nak peluang bape taun lagi ???? kalau korang nak tau …. vendor yg buat component proton tu kebanyakan nyer kroni politik tertentu , pasal tu la kualiti cam hampeh . persona punya Rettling sound , sampai hari ni tak settle , aku tanya proton sampai tak de solution . aku cakap sebab ada fakta , cuma sekarang jer ada improvement sikit tu pun ” not up to the mark “. member aku keje kat Toyota SC , dia cakap toyota still ada probldem , tapi solve immediately . customer pun happy , apa salah nyer kalau bagi kualiti Export . kalau kat luar negeri boleh bagi murah dengan kualiti terbaik , kenapa tak boleh bagi kat negara sendiri ??? Ridiculous !!!!!!

      Nak sokong mende nyer …………………..

      4)

      # tongkatatuk on June 6th, 2009 at 9:01 pm:

      Ahai……………………. kalau dah mata bertentang mata……….. hati di dalam bagaiiiiiiiiiiiiiiii nak giler………….. hoiiiiii…..
      En Protonmania, wah berapa generasi pulak tu nak rasa kereta proton jadik macam honda dengan toyota huahuahuahua….. en protonmania ni boleh masuk Raja Lawak ler, rasional untuk kita tapi bukan untuk proton. Susah ke nak buat kereta yang berkualiti???? TO En AIM Proton memang ramai orang beli tapi kereta yang paling laris ialah perodua…….. to be spesific MYVI……… emmmmmmm saper ada masalah dengan MYVI sila angkat tangan!!!!!!! ehhhhhh sebab aper ye perodua kureng bermasalah ooooooo hoiiiiiiiii baru ingat syer terbesar dia adalah daihatsu, bukan khazanah nasional hhuhuuhuhuhuhu. Dari hati ni atuk cakap, bukan nak kondem, tapi dah lama rakyat Malaysia mengharap untuk membeli proton yang kureng bermasalah, atuk bukan mintak sampai proton jual keta turbo RM40,000 atau cukuplah kalau atuk yang dah tua ni tak perlu menghempas pintu keta proton kuat-kuat baru boleh tutup (takut pulak tercampak keluar masa keta tengah berjalan huhuhuhu). Insyaallah (kalau ada umur) atuk lah orang yang pertama akan beratur depan pintu proton edar kalau proton boleh lulus ujian euro ncap dengan 5 bintang………… Bolehh??????? bukan aper kesian tgk orang proton tak dapat BONUS sebab dah rugi RM338 juta untuk financial year 2008/2009…………… tapi kalau untung pun bukan rakyat dapat apa2, tgk orang minyak kita……… cuba tanya dari operator hingga enginer sampai CEO berapa banyak bonus depa dapat untuk tahun 2008 huhuhuhuhuhu 1 Malaysia, rakyat didahulukan pencapaian diutamakan.

      5)

      # budak abe on June 7th, 2009 at 2:39 am:

      salam,
      maaf psl mencelah,
      ape kata kalu kita try mitak vvip kita
      guna(drive) proton stock standart n pastu
      suruh dorg guna perodua n lain2 jenama import,
      pastu mitak komen,
      aku confirm “mereka” yg kna complain
      on da spot improve kete masing2.
      kna lak vvip tu kuar statement suruh BPR siasat vendor proton,
      insyALLAH rakyat malaysia dpt produk yg berkualiti.
      Baru la
      Satu Malaysia, rakyat didahulukan pencapaian diutamakan.

      6)

      Jalut on June 7th, 2009 at 10:56 pm:
      Proton mania………………….
      Yang diorg puji kat top gear tu export kualiti , yang aku pertikaikan ni …. kualiti di dalam negeri , faham ??? KUALITI DI DALAM NEGERI !!!!!!!.Yg aku tak faham , kenapa org luar bole dapat kualiti terbaik dengan harga lebih competitive ….. Myvi memang ada problem , tapi at least ada solution , ni problem yg tak der solution yg berat niiiii ….. Bunyi knocking kat depan tu sampai hari ni tak der solution , Aku tanya org yg pakai persona hampir semua owner ada masalah niii. pas tu yg best nyer Proton SC cakap Problem ni mmg biasa , ader ker dia jawap cam tu ……
      kalau boleh mintak balik duit , dah lama aku mintak ……. Aku ingat pakai Persona SE spec ok , ni tak …. same jerrrr …

      7)

      • Mil-Antu on June 10th, 2009 at 12:13 am:
      Ako pki krete wira, start beli sampai skarang, mcm2 hal, jenuh kluar duit bagi pomen.dah la spare part mahal. tiap2 tahun naik harga
      tanya alasan kerajan nak pakai duit, tuh minyak nak naik lagi tu, kat luar negara sana minyak tengah stabil, Malaysia plak nak naikkan harga,
      nak cekik duit rakyat la tu, dah la pendapatan rakyat x naik2. org kerajaan pun ada dgr x dpt bonus, x tahu laa. Bab krete baru kluar, elok
      tengok dulu kat 200 – 500 biji krete org tu pki camna, biasa 1 – 2 biji mmg x problem. kot ye tunggu org komen dlm internet. camtu la biasanye,
      Waranty 10 thn pun x guna kalu bazir masa psl krete mati kat highway.

      8)

      • tongkatatuk on June 10th, 2009 at 12:27 am:
      Salam….
      Bukan kondem dan bukan mengata, ukur baju kat badan sendiri….. atuk bukan businessman, atuk kakitangan biasa, atuk dulu2 dah pakai proton wira aeroback 1.3cc(baru), masalah pertama absorber lembik bila bawak penumpang belakang, 2 kali atuk tukar kat SC tapi sama je…… lastly (ewah speaking london le) atuk gi kedai spare parts ganti dengan yang ada brand baru ok…..Under power toksah cerita, macam2 atuk bikin nak kasi dia power. POWER!! kat sini bukan atuk nak gi racing, tapi bawak penuh pasang aircond naik bukit 35 degree tak larat amendanya. Lepas tu dah takde masalah lagi. Ye la dah dilayan macam permaisuri. Pas tu, belikan iswara aeroback (baru) untuk mak, kesian orang tua tu, meter minyak asyik rosak je, pergi SC tukar benda bodoh tu pun makan 2 – 3 jam, lastly minyak main agak-agak je. Cucu semua bayangkan, kita beli kereta baru bukan makin senang, tapi makin susah. Kalau macam ni baik beli secondhand je. Orang tua mana ada masa nak layan kereta ni. Atuk jugakkkkkk……..
      Semalam atuk gi minum dengan kawan, dia tu bukan kaya sangat tapi bolehle hidup dengan anak 5. Baru habis bayar keta wira 1.3 so bercadang nak beli keta baru. Dia mintak pendapat atuk, tak sampai hati rasanya nak rekomen proton persona (memang cantik kereta tu) kerana atuk takut kereta tu nanti akan membawa masalah pada dia. Dah 2 buah kereta proton persona atuk dengar knocking pada engine (seperti kata jalut) sebuah milik kawan lama atuk, dan sebuah lagi milik kawan atas kawan di Melaka ni. Dua2 manual. Yang tak best tu cerita kawan atuk, mekanik tu garu kepala tak tau apa masalahnyer………… Last-last sekarang atuk tengah cuba dapatkan dia waja secondhand 2004 milik kawan yang nak let go dengan harga bawah market price (dia nak gi oversea). Senang kereta secondhand kerana owner lama boleh citer apa masalah kereta.
      Tengok protonmania…………… atuk bukan anti proton!!!!!!!
      Kepada budakabe, jangan pro sangat pada topgear tu kerana mat salleh memang tak suka orang asia buat kereta. Alasannya teknologi kereta di Asia menyebabkan tumbangnya industri automotif di barat (huahuahua padan muka diorang). Ada ke patut kereta kelisa 850 baru keluar dari kedai di UK dipukulnya dengan hammer????
      Atuk mula pakai kancil 850, jual kancil beli wira, jual wira pakai honda civic 96 secondhand, honda masalah (kena kencing dengan salesman) jual ambik kelisa 850 baru (sampai sekarang takde masalah) lepas setahun tu beli vios baru pulak ……. pun takde masalah. Atuk berkenan sangat dengan gen-2 cps tapi ……………..entahlah.

      9)

      • gen2 rosak on June 22nd, 2009 at 12:28 pm:
      tahlaa aku bukan nak mengutuk buatan malaysia dan aku bukannya taknak support.. tapi kalau dah beli kereta hi-line full specs proton pon, banyak rosak sana sini… tingkap rosak, handle pintu patah, interior tibe2 cat dashbord mengelupas, suspension out, absorber out, driveshaft rosak, bunyi bising enjin masuk dlm kete, wiring tibe2 rosak, tibe2 smua lampu terbakar… korang rasa, aku nak support kete proton lagi ke??? aku banyak berabis duit betulkan kete aderlaa… what the hell… dari aku berabis beribu2 betulkan kete…baik aku bayar kete jenama lain, mahal sikit takpe, asalkan puas hati… inilah kali pertama & terakhir aku beli proton… tak kisahlaa proton nak invent teknologi UFO ke hapa…pi lantak… aku dah 100% hilang keyakinan terhadap proton… anyway kete aku yg banyak rosak ni ialah proton gen2 1.6 hi-line..

      10)

      • Bes Tari on June 24th, 2009 at 11:25 am:
      Last yr saya beli kete Viva. Ada juga niat nak beli kete Saga baru. Kalo nak ikut pricing, nampaknya Saga baru lebih berbaloi kalo nak beli. Bila ingat-ingat peristiwa hitam beberapa tahun sejak beli kete wira sedan pada tahun 2003, saya serik nak beli kete proton. Rasa tertipu. Jadi, saya putuskan ambik kete perodua. So that I can have peace of mind. Tak berani nak beli kete proton. Dah fobia. Bukan tak nak support. Hanya tak nak rasa tertipu dan rasa tak puas hati.
      Saya berharap Proton akan dapat menyelesai masalah “Bad Customer Perception” ini. Saya pun tak reti nak suggest. Saya berdoa saja Proton akan lagi improve. Tapi saya tak dapat nak sokong sekarang. Wait and see. Maybe 10 yrs from now, I will reconsider buying a proton

      Mungkin kedengaran suara2 ini sebagai suara pemberontak..

      Tetapi sebaga rakyat Malaysia..

      Saya harap Proton team perbaiki apa yang kurang

      Untuk orang luar membali kereta kita, rakyat mestilah terlebih dahulu berpuas hati dengan kereta kita oleh kerana org luar ( yang tidak mengenali Proton ) akan membaca komen2 di dalam blog Malaysia bg mendapatkan gambaran terperinci mengenai Proton

      Saya ulangi.

      Ini bukan suara pengkritik..

      Tetapi suara ini adalah suara saya dan semua peminat Proton untuk melihat proton menjadi jenama No1, pilihan No1 di Asia Tenggara dan Jenama Top 5 di Asia serta jenama top 10 di dunia.

      Kalau lebih baik lebih bagus..

      Tlg ya webmaster kdi bertindak.

      DAN UNTUK BERLAKU ADIL,

      Ni nasihat daripada seorang peminat Proton

      • budak abe on June 9th, 2009 at 11:50 pm:
      tp aku turut xberpuas hati ngan proton n lain jenama la psl dorg gunakan khidmat pony utk hantar kete ke dealer.
      pony=driver yg diupah untuk drive kete baru yg lum daftar lg ke dealer2 seluruh semenanjung m’sia,
      cthnya dr shah alam ke jb,
      cara dorg tipu ialah ngan cara menanggalkan meter speedometer kat enjin(cthnya saga kete kebal)
      so owner ingat time amik kete kat dealer,kete tu kete yg lum wat long distance lg(psl mileage msh kurang 10km),walhal dh kna lanyak kat highway.
      itu psl kdg2 owner baru dpt kete mcm2 bunyi.
      aku klu nk amik kete baru,aku mmg cek dulu bulu-bulu kat bunga tayar masih ade lg ke x. pastu pastikan eksoz pipe x berkarbon sgt,colek pkai tisu.
      kalu kete yg diangkut by lori,problem yg selalu terjadi ialah
      bawah bumper depan @ belakang bercalar bergesel ngan jln raya.
      kdg2 pintu terlanggar pagar keselamatan atas lori.
      haa satu lg kalu dapat tengok kat spring/absorber [email protected],
      benda nie aku dh tgk sendiri time aku jln2 kat eon dulu.
      kalu nk tengok cat pn leh gak utk pastikan kete tu xpernah accident kat stor kete,
      cat original kilang kalu ditengok dibawah panas matahari akan kelihatan mcm dicelup,
      kalu yg di spray/repair baru,catnya mcm licin je,nk lg mudah korg tgk kat permukaan kete tu sama ke x corak cat bawah liquer.
      kalu corak mcm disimbah itu tandanya cat kilang,kalu cat licin je,itu tandanya mungkin dah di touch up dah.

    113. nazmi says:

      NI NASIHAT PENGURUSAN WANG DARI GEN2 LAMA

      Aku minat selitkan cara benda ni supaya rakyat kita bijak kumpul duit

      Sebernarnya banyak cara nak buat duit termasuk just simpan duit bulan2 dalam Amanah Saham/ koperasi yang mampu bg dividen 10% – 15% secara konsisten, insyaallah anda dah mampu jd jutawan walaupun dengan jumlah simpanan kecil

      INI NASIHAT KEWANGAN DARI GEN2 LAMA

      sdr…joko bukan nak kata kaya ke tak kaya ka makan roti ka…..
      cuba baca balik komen2 saya….saya list kan kereta proton yg saya ada….dan saaya ada mention cuma exora dgn BLM je yg masih berhutang….yg lain dah jadi hak milik mutlak…dari awal keje pakai proton je sampai la ni tambaha satu lagi…tak menyesal pun…that’s the point i want to say pasal kat sini forum pasasl reason kenapa beli proton…
      then i want to share some opinion on how nak upgrade life kita….beli tanah berekar tak mahal kalau tau cari….saya dapat tanah kosong mula2 menceburkan diri dalam hartanah ni pun murah….RM17k seekar…alhamdulillah dapat 3 ekar then tanam kelapa sawit….la ni dah 6 tahaun sawit saya …& dah boleh buat modal cari tanah lain…
      saya alaki bini keje kerajaan je….then ada peluang buat loan rumah gomen…kelayakkan loan..dua2 250k…tapi saya tak kemaruk nak beli rumah sampai 250k…kitaorang decide guna separuh kelaykan loan rumaha beli tanah (dah ditanam sawit) 3 ekar lagi….and lebihan kelayakkan buatkan satu rumah atas tanah tu..kos rumah 40k je…total loan rumah saya 170k je….bulan2 punya bayaran rumah dah di cover dgn hasil sawit …
      sorry la dah macam forum hartanah pulak…..
      tapi tu la daripada dok sibuk cari kete mahal2 yg orang kata ‘feel expensive’ baik ssaya beli kete ‘junk’ proton….murah dan reliable..kuality? cuma ‘feel murah’ je….feel je… bukan kita bawak kete dengan kualiti pun….yg penting handling antara yg terbaik..
      then ada orang cakap proton murah pasal kete luar kena tax….so …sekarang ni accept the fact now….then tunggu next election…jalankan tanggung jawab cari new Gomen…then suruh new gomen tu hapuskan NAP….baru banyak kete luar boleh masuk malaysia…tapi sehingga masa kita rakyat kena terima la nasib orang malaysia kena beli kete antara yg termahal di dunia….
      kalau ada yg terasa saya riak….mintak maaf ….saya cuma beri pendapat sambil berharap banagsa melayu pun mampu memiliki ‘harta’….bukannya hanya berbangga dengan kereta mewah sahaja…
      salam

    114. syed says:

      Saya ingin memberi sedikit komen tentang harga kereta di Malaysia yang ditulis oleh saudara hantu pada 24 June tempoh ari. Memanglah kereta di Singapura lebih mahal dari Malaysia. Bagi saya memang sangat2 mahal. Tapi tahukah saudara hantu berapa pendapatan mereka sebulan? setahun? dalam SingDolar? Pendapatan mereka sangat2 mewah. Itu sebab harga kereta di Malaysia adalah tertinggi di dunia dibandingkan dengan purata pendapatan rakyat kita. Buatlah kajian sendiri berapa pendapatan rakyat Singapura saudara hantu. Terima kasih.

    115. azman says:

      Ala cuba kerajaan turun kan duti dan cukai atau hapus kan nya…saya gerenti kereta buatan malaysia akan terus layu dan mungkin akan gulung tikar syarikat tempatan…. sebab itu lah dikene kan cukai sampai 300 peratus..supaya org malaysia kene beli kereta malaysia juga…

    116. berfikiran rasional says:

      AZMAN SYED dan LAIN2

      tadi aku terpikir satu benda

      rupa2 nya bukan orang yang pakai Proton Naza atau Produa yang patriotik

      sebenarnya yang pakai kereta import la paling patriotik

      cuba fikir

      siapa penyumbang terbesar pendapatan negara kalau bukan mereka

      1 kereta kerajaan kenakan cukai 200% – 300% bahkan ada yang lebih

      yang versi CKD masih gak ada cukai import walau sikit

      compare ngan pembeli Proton mereka hanya bayar cukai cam road tax dan cukai yg murah2

      lagipun kerajaan ambik 28% daripada untung sykt2 yg jual kereta import

      so bilang la brp byk mereka sumbang untuk negara malaysia

      SO bg aku pembeli kereta import la paling patriotik kerana sanggup sumbang cukai lebih banyak daripada harga kereta yang dibeli

      so aku kena la ucapkan terima kasih pada mereka kerana telah menyumbang lebih 20% pendapatan negara

      dan kenapa Proton masih jugak rugi

      TAHNIAH2

    117. berfikiran rasional says:

      Nazmi

      cayala lu bro

      wa sokong lu

    118. iz says:

      To Berfikiran rasional @ Berfikiran Terbuka @ Nazmi..
      Nak tegur ckit nh..anda adalah org yang sama..sila gunakan 1 nickname sahaja sekiranya tidak mahu kene ban or delete…. you looks like mcm org yg sedang mencari2 identiti….kat sini da boleh dinilai dah ttg diri anda bile anda memuji diri sendiri menggunakan nickname yg lain…sebelum2 nh pnah b’laku kes mcm nh..tp kami delete sahaja..juz be urself k..

    119. azameel says:

      ntah Nazmi,
      ape ni, ko tanye sndiri jawab sndiri
      buat statement sndiri sokong sndiri..
      ape daaa…aritu baru je bagi statement brkias2 full ngan fact …
      last2 desperate sokong diri sndiri…jgn malukan diri sndiri weh…
      plz use only one nickname k,
      and comment wisely

    120. nazmi says:

      IZ dan AZAMEEL

      aku ni nazmi

      taktau la macam mana hampa detect

      tapi sebetulnya aku x komen pun yg atas

      terpulang la mau caya ke x caya ka

      sbb aku guna email yang sama

      sebelah aku ada 3 org geng

      semua sekali 4 org

      diaorang melepak kat umah aku

      diaorang pun best gak nak komen

      tapi x berbaloi la nak tukar email

      just tukar nick name x salah kan

      sbb bukan org yg sama pun

      kalau x percaya

      delete je semua yg aku tulis

      no hal lah

    121. berfikiran rasional says:

      ni bukan nazmi walau sama ip dan email

      salah ke aku nak back up member aku

      tak emokratik la forum ni

      aku baca kat atas org kutuk kereta luar negara boleh

      bila kutuk kereta dlm malaysia, nazmi cerita kat aku abis hampa hentam dia

      terutama bro2 moderator

      kalau nak buat forum,

      x salah kan kita luahkan apa2 kan selagi ia x menyalahi undang2

    122. azameel says:

      apsal nk kna tuka2 nick, pakai nick sme jela
      name pon satu geng,
      ni mcm komplot plak sokong sesama sndiri,
      sian kt org lain je x pasal2 convinced ngan comment2 ko sbab ade org sokong,
      kalo bende yg btol tu tapela kalao bende yg songsang sket tuh,
      ckp 4 org tpi ade 3 je nick,
      pastu bleh plak same je care type sume, siap ade space

    123. azameel says:

      bro, ko tulis comment panjang lebar smpai x muat screenn larat plak,
      ko buat research sana sini larat plak,
      tpi tuka nick ngan email x larat plak
      org jnis ape ni,
      pastu mane2 ko comment ntah ape2 ngarut ntah,
      memule ok la, pastu melalut ntah ke mane,
      aku x kisah ar korang se geng ke 2 ke 3 ke 10 ke

    124. nazmi says:

      azamell

      ikut la ko nak percaya ke x nak ka

      cara sama ke x sama ka

      aku malas la nak join forum ni pasni

      thx la ilmu yg byk kat forum ni terutama bahagian enjin evo tu

      aku bg kebenaran

      delete la semua yg guna nick name ” nazmi ”

      tak sangka aku siap ada ” anti naz” lagi

      terkejut aku

      aku mintak jasa baik ko delete je la komen aku dari mula – habis

      nanti aku dah siap blog aku, aku jemput hampa komen kat blog aku pulak

      aku bg chance nak kutuk apa2 pun

      nak puji pun x pa

    125. azameel says:

      ok, ko buat la blog special utk mengutuk tuh
      aku berbesar hati bile ko ckp ko dpt dari ilmu dari forum ni,
      mmg tu niat utama ktorg buat KDI ni,
      utk kongsi info sume, x kire utk sape2 pon,

      tq

    126. Lily says:

      Mcm2..Nk tuka nick n email pun mls,tp komen pnjang lebar larat pulak.Huhu..Jgn2 ayt coverline.Jgn mrh..
      Back to the topick WHY PROTON?10 REASON WHY YOU SHOULD BUY A PROTON..
      Stuju dgn eddy,cube korang tgk ats jln rya majoritinya kreta m’sia.Mmg la dgr dlu proton ade mslah itu ini.Tp dgn tknologi dgn R&D yg dijalankan proton bertambah baik.x slh untuk kita menyokong kreta m’sia ni dan ia mmpu dimiliki.

    127. azameel says:

      aku sokong, keta proton ni skarang sume jauh lg ok dri dulu,
      especially bab handling proton skang neh, repectable woo
      tapi sume keta proton x kena ngan citarase aku..hehe

    128. neo says:

      Salam,
      Nazmi, ko ni tak habis2 cari pasal. Asal ada ko je, org marah, asal org marah je mesti pasal ko.
      Faham tak topic? 10 reason why you should buy a proton.
      People need infos when they decided to buy a proton…seems like u r trying to divert their attention to other car makers.
      Komen untuk Pengurusan Proton konon, why not u compile and send to Proton yourself? Kenapa? Sebab kalau hantar sendiri, orang tak tau?
      Ambik kesempatan to use this forum dengan niat org akan fikir 2,3 kali bila nak beli Proton.
      Just feel that there’s something wrong with you..extreme…sick…

    129. Jxx707 says:

      ikut volume mmg tinggi org malaysia pakai proton. then komplen pun tinggi gak. apapun, pada pendapat aku proton mmg improve tp very slow. too slow. especially dr segi quality.

      walaubagaimanapun, aku dh cancel nk beli BLM. tp aku dh booking neo cps. kenapa aku beli proton? sebab aku nk experience owning our nasional car, proton. rasa suspen ada gak kalau nnt keta byk probs. bukan masalah duit nk repair tp rugi buang masa nk hantar repair.

      just to share, kt garage keta aku skrg, 1 bmw325 & 1 civic2.0. keta nasional ke keta import ke, value keta tetap turun. keta 4-5 ke, tetap bukan investment. (this last line is dedicated to Gen2Lama). sori bro but i can feel a bit of ‘poyo’ in your stmts.

    130. meon says:

      megarut ja beli kereta malaysia

    131. aim says:

      meon .. meon … mcm nak curi perhatian je …

    132. neo says:

      meon……tau la hang pakai moto je.. memang la mengarut kalau beli keta

      hang salah forum la…kesiann

    133. Botak smart says:

      Assalamualaikum semua,

      Jenuh baca komen korang semua, panjang betoi nak mengabihnye. Tapi very informative and emotional sesetengahnye. Pada pendapat saya, setiap kenderaan yg kita beli ada kelebihan dan kekurangannya. Ada pro dan kontranya. Jangan ingat kita beli kereta jenama import tidak akan ada sebarang masalah. Sebab itu ada pusat servis untuk bukan saja utk servis tapi juga untuk trouble shoot problem problem pada kenderaan tersebut.

      Untuk bersikap adil pada semua, jenama tempatan dan import sudah tidak ada banyak perbezaan lagi. Dalam membeli apa apa barang kita kena nilai dari segi “value for money”. Sebagai contoh, Proton saga blm boleh dianggap sebagai kenderaan yg termasuk dlm kategori tersebut dr segi harga dan performancenya, begitu juga exora.

      Dalam membuat perbandingan antara model model tertentu, kita hendaklah membuat perbandingan secara adil. Contohnya, pesona bolehlah dibandingkan dengan nissan sentra 1.6 yg sezaman dengannya dari segi prestasi enjin dan handling kerana kedua duanya 1.6, tapi tidak boleh dibandingkan dr segi build quality kerana harganya tidak sepadan. Sentra sepatutnya dibandingkan dengan honda civic 1.6 yg sezaman dengannya barulah adil.

      Dari pengalaman saya sendiri, yg pernah memiliki beberapa kenderaan sebelum ini( honda civic, accord, toyota, proton saga, wira dan sekarang nissan), Setiap kereta ada kekurangan dan kelebihannya sendiri. Sebelum saya pakai vios, saya pakai wira 1.5 manual 2002. Tak banyak masaalah yg timbul, cuma saya sakit hati pasal dashboard bergegar dengan agak teruk especiallya bila on air-cond. Bila complen kat SC, diaorang cakap problem dengan trottle body. padahal kereta masih baru lagi. Dan nak tukar dalam RM900 katanya. Dari segi lain saya selesa dengan wira kerana air condnya sangat sejuk dan position blower yg cun mambolehkan angin sampai ke belakang dgn senangnya. handling wise and comfort level juge not bad. lepas tu saya buat keputusan trade in dan ambik vios. Saya ingatkan kereta jepun (Walaupun dipasang di sini saja) tak de la masalah yg besar besar, tapi masih ada jugak. Air condnya tak sebagus wira, kerana position blowernya yg tak sesuai. Lepas tu bayangkan kereta auto tapi foot restpun tak ada!!! Wira manual pun ada foot rest. suspension pun agak keras berbanding wira. tetapi bagus pula dr segi pickup. Akhirnya belum setahun, compressornya telah ditukar kerana berbunyi kuat dari normal. Jadi spt yg saya katakan, semua kereta ada masalahnya masing masing.

      Akhir kata bersyukurlah dengan apa yg Allah anugerahkan pada kita, anggaplah kenderaan kita itu sebagai perhiasan dunia semata-mata. sebaik baiknya jadikan ia sebagai kenderaan kita untuk menuju akhirat yg kekal abadi.

      Hingga di lain kali, selamat berforum . Wassalam, (* sebenarnya x larat nak menaip dah)

    134. terr says:

      Supportlah proton. Hangpa tengok org luar pun suppot proton walaupun proton masih lagi tak setaraf keter jepun. hangpa tak malu ka. tengok ni slps top gear balun proton satria neo… budak2 kat proton owners club berbincang nak serang top gear dgn emel. ni salah satu mesej depa . ni kes terbaru nih. huhu

      Hello Top Gear

      Well, having heard from Proton that you would be reviewing the new proton Neo on sunday 5th I tuned in eagerly to see what your trio would make of it.
      Now being an avid viewer of your show i was well prepared for the usual Proton bashing they give out ” made by farmers in a jungle clearing etc” but was sorely disappointed when it fastly became clear that they weren’t even trying to review the car, Clarkson and co and simply picked three cars from companies they had slated in the past and used them for the predicable cheap laughs instead.
      The whole part was supposed to be credit crunching cars; instead they finally plumped for cars that on average are 3k dearer than the proton, how’s that a credit crunching deal??????

      So after many years of laughing along with Top Gear everytime they predictably said something funny about the Proton Marque we at the Proton Owners Club have come up with our own credit crunch challenge for you.

      What we propose is you have a £1000 challenge. Jeremy, Richard and James can buy any car they can for under that value and we will pit one of our Protons thats worth less than £1000 against them and we will see how we get along.

      Feel up to the challenge?
      looking forward to hearing back from you all.

      Kind Regards
      Richard
      Chairman
      Proton owners club U.K
      http://www.protonownersclub.co.uk
      07773340238

    135. Lily says:

      Jxx707..
      Alo bro,apesal cncel blm?best ape..Tp neo pun orait gak.Sesuai utk jw muda pkai kreta 2 pintu.Tp ble ko dah ade kwin ank 2,3 mst t’pk bli kreta 4 pintu..Wlau pe pun,thniah cz msih memilih proton.Huhu..

    136. Jxx707 says:

      Lily,
      kalau tanya hati tu mmg cinta sgt dgn blm putih tu. lg2 tgk keta kdi. tp bila dh buat kira2 masa yg aku ada nk mod blm tu agak limited, so aku order je terus neo cps. aku pikir dh xyah nk mod lg. terus pakai je. tp walaumacammana sekalipun, dlm ati tetap ada rasa jeles je tgk blm org. (lg2 blm kdi). xpe la.. aku tgh dlm proses memujuk adik aku ambik blm tu. kalau dia setuju, aku pinjam kete dia je la..hehe. kalau x, pinjam keta lily je lah. boleh? :) tak pun keta kdi.. ok ke bro kdi? huhu

    137. Lily says:

      Jxx707..
      Boleh..Boleh blah!Kakaka..

    138. Comment says:

      Aku pernah pakai Proton. Satria 1.3 + Wira SE. 2 2 aku beli baru. Pada aku Proton taklah teruk sangat. 2 2 kereta aku pakai dalam 6 tahun lps tu trade in. Dari reviews kat Top Gear..mmglah British ni dari dulu takleh tgk bangsa lain maju. Dia orang tak sedar bahawa kerana hasil bumi Persekutuan Tanah Melayu lah yang buat negara diaorang boleh maju. Diangkutnya hasil bijih timah, getah, rempah ratus dan macam2 lagi. Malah sebelum merdeka kalau ada rakyat yang beli kereta buatan Jepun diaorang kutuk habis2an. Sekarang ni industri kereta kat sana pun banyak yang diambil alih orang luar. Apa2 pun Proton perlu lebih mantap lagi. :-)

    139. meon says:

      woi neo jangan dengki.

    140. dbot99 says:

      kete proton ni talak kualiti langsung!kalu x poblem bukan ploton lo.ini ploton tolong tipu2 olang sje.dulu kini selamanye kete ploton x brubah.inilah kete rakyat katakn.kasi susahkn olan yg bli loo.dah la susah btambah susah

    141. kdi says:

      Jxx707,
      boleh je pnjam keta kdi.. tapi pastu kasi kdi lenjan keta baru neo CPS tu la.. amacam? ok x deal tu? hehe..

      Comment,
      proton ok je.. cume rakyat malaysia ni ada yg x sdar diri.. x mampu nk pakai keter mahal, beli keter murah, ade mslah ckit dah bsing2.. xnak ade mslh pakaila keter mahal. keter mahal pun byk problem gak. sama je.. mengong ar org2 camnih.

    142. Jxx707 says:

      aku xpenah pakai proton lg. all my comments previously were based from experience member2 & sedara2. soon i’ll get my own proton and i’ll share with u all my experience with proton from time to time. of coz hoping there’ll be no problem at all. at least not much..not big..
      ikut experience aku pakai keta ni..no matter proton or else, we should be ready/prepared for any probs with the car. agreed with kdi, keta mahal pun ada problem gak. so kalau dh beli keta yg murah ni, kena la LEBIH bersedia kalau2 ada problem.
      anyway, pd proton buyers/users yg face byk probs tu jgn la emotional salah tempat. actually u have done well for supporting malaysian product at the 1st place. just maybe a bit of bad luck. go to the right place to complaint. pakat ramai2..go complaint to the right ears. hopefully they’ll improve what have they made wrong.

      kdi,
      nnt neo aku kuar aku nk jumpa ko la. nk ambik gmbr dgn blm ko skali, boleh?

    143. kdi says:

      Jxx707,

      Macam jauh je nk jumpe? dok johor ke? ok je kalo nk jumpe. nanti kasi phone number kat [email protected]

    144. Comment says:

      Jxx707..
      aku nak test drive gak ar neo nko tu gak :-) nko kat johor kat ne…
      teringat aku masa pakai satria asal dulu…6 tahun gak aku layan Satria tu.
      standard gaban dari mula aku beli sampai aku trade in..
      neo lagi mantop tu…

    145. Jxx707 says:

      Ada iklan beli neo (cps or not cps not sure) dpt free gift macam2.. free tinted rm500, lucky draw plasma tv, free instalment 2/3months, 0 d/payment, interest rate loan 7years lower than 9years, etc. Tapi aku book neo cps kt proton dealer Kulis Auto Masai, diorang x offer apa2 pun. Interest rate 7years or 9years sama je 3.75%. Adakah aku silap tmpt beli keta? Anyone can answer?

      kdi,
      ya betul aku dok johor. Masai, Johor. nnt aku bg no fon.

      comment,
      nk test no probs. ko trade in satria ambik keta apa?

    146. Jxx707 says:

      My bro in law plans to buy his 1st car. a 2nd hand car. ikut isi pocket dia, i suggested him an ISWARA ’98~’03. Can anyone share opinions, comments, experience? tq

    147. neo says:

      meon, bukan dengki tapi topic utk support proton le…..ngarut je hang join forum nie

    148. Kemarau says:

      alhamdulillah,saya peminat proton dah pakai Tiara,satria,wira,saga dan Gen 2 sampai sekarang ok aje.Saya pun tak tahu yang asyik komplen proton,kalau tak ada proton kemungkinan besar kita asyik pakai lebihan orang aje (second hand),tak mampu nak beli sebab harga mahal.Saya rasa bangga tengok proton atas jalan raya.Kepada yang asyik nak komplen aje lu fikirlah sendiri….

    149. hadi says:

      dgn penuh tk bangganya..jeng jeng jeng,,no komen!!!hehehehe…

    150. hadi says:

      bg aku stengah org yg dpt kete tak ok tu mgkin kes nasib..maklum la buatan manusia..mesti ada silap n tak sempurna..tk pun beli dgn hasil tk berkat oppsssssss….hehehehe… alhamdllh kete BLM aku stakat ni ok jee..

    151. muyyaQ says:

      err.. tgk komen2 korang je terus aku takut nk beli proton, walaupon dulu aku penah pakai kete proton bapak aku la tahun 2004-2006 time tu kete bapak aku wira arobek 1.3 tak silap aku.. mmg agak problem la. tah aku pon xtahu nk cakap camne. ..

      erm.. bagi korang2 yg kat KDI ni..patut ke aku beli kete proton wat mase sekarang nih? huhuh.. sori kalau k0men tak kene ngan tajuk -_-“

    152. Eder says:

      muyyaQ….
      mne de kete x de problem….
      mslh2 minor2 mmg biase r kt sumer kete…..
      lg sa2 ketahnan kete ikut owner gak….
      pndai jage ok r kete…
      tp klau bru kuar kdai dh hentam….pe bende pon x tahan….
      bg ak kete proton ok r….berbaloi ngan harga dia….x r mhl sngt….bawak pon sedap….
      spare part pon x r mahal cam kete import…..
      t’pulang pd keinginan individu…..

    153. 4g91 now 4g93t says:

      keta proton mmg ok biasa ar… sikit2 punya masaalah ,keta luar pun sama ade gak masaalah tipu ar xde.. CUMA org yg pki keta m’sia ni mybe kureng menitik berat kn soal servis kot ,keta lau x antar servis mmg la… buat hal ,gajah pun mati lau xda rehat dan 1 lagi org melayu mmg minda dorg da kena set lau org sendiri yg buat mmg x BAGUS ,tp lau org luar PEH….. smua ok !!! contoh nya (org puteh) kat KLCC yg panjat bangunan tu tgk apa org melayu kata ??? peh …… tgk org puteh tu berani…org kita mana ade yg berani nk panjat bangunan tu ! TAPI tgk lau org melayu yg BUAT nak mampus ke budak tu !!!!! hehehehe…. ANDA ??? pulak ???

    154. zagni says:

      Dear all,

      i’m as foreigner living in KL watching everyday behaviour of local malaysian.
      Incl. you driving behaviour.
      Honestly, in my opinion you all are born F1 racer.
      I exeperienced in many times that most of you are always in rush, event in a “lorong” street.
      And also such behaviours as:
      – Taking corner with full speed,
      – Acelerate fully after green light and push the brake’s pedal so sudden on next traffic light ;)
      – Never turn off the engine while waiting in parking lot.

      From this point, i would say that these all cause your car durability.
      I bet if you can change your driving style, your PROTON will last longer than ever ;)
      You all can be quick smart drivers!

      Wish you all the best!

    155. 4g91 now 4g93t says:

      Nickname berbeza akan di delete.Pendapat anda sangat dialukan dan sila berforum dengan cara baik =) apa dah jadi dgn yg kat atas2 tu kdi ????

    156. kekitaan says:

      mohd. hang tutup je lah web tu .. aku dah ok dgn dasar automotif kerajaan sekarang. tak payah nak ngader2 nak turunkan harga keter luar lagi. Otomotif negara perlu dijaga. Lagipun NAP baru ni akan menyaksikan penurunan harga kereta secara umum dalam 10% – 15 %

    157. kdi says:

      ha?
      atas mane? ape dah jadi? hurm..

    158. Niemans says:

      Zagni-welcome to Malaysia. We’re all FI drivers-thank you. Stay off the road since you cannot stand our driving behaviour-better still, stay a home.

    159. kekitaan says:

      nampak macam foreigner jadian je zagni nih.. hehehe. welcome

    160. Zagni says:

      Tja, nur Essel hoere nicht zu ;)

    161. totoro says:

      salam bro sumer.
      aku minat nk bli keta 2nd.
      yg mn elok aku bli?
      iswara or wira?
      maintenance lak? mn lg murah/senang?
      tahun lak yg mn ok? klu area 2007 da ok ke?

      lagi satu off topic sket psal xtau mn nk mntk nasihat/info:
      keta cap Mazda or Ford ok ke?
      mcm Mazda Astina ke..aku betul2 minat design dia doh, dgn keta moden malaysia pun aku masih minat kat design keta ni huhu

      thanks hrp membantu ASAP.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)