• Kereta Malaysia modified car magazine. Daily car spec sales promotion news.

“WHICH MPV TO CHOOSE? NISSAN GRAND LIVINA VS NAZA CITRA I I RONDO VS TOYOTA AVANZA VS CHERY EASTAR MPV OR UPCOMING PROTON MPV”

“WHICH MPV TO CHOOSE? NISSAN GRAND LIVINA VS NAZA CITRA I I RONDO VS TOYOTA AVANZA VS CHERY EASTAR MPV OR UPCOMING PROTON MPV”

Families come in all sorts of shapes and sizes. So it’s no surprise then that when looking to buy a family car, versatility is vital.

For a family car, a mid size MPV is a good solution. Here are some MPVs that you all can choose or compare.

nissan grand livina 1


NISSAN GRAND LIVINA

The all-new NISSAN GRAND LIVINA is a stylish 7-seater MPV which offers a totally new driving experience. It is an MPV that will attact more than a few admirers.It is spacious, comfortable and economical. With good looks that do not deceive, the charm of this MPV immediately appears once it’s on the road. Delivering to you the personality and excitement for an energetic and comfortable drive. This is an MPV that will definately leave an impression.On the road price for 1.6 M/T – RM84,800, 1.6 A/T -  RM88,600 and 1.8 A/T -RM97,300.

naza citra 11 rondo 1

NAZA CITRA II RONDO

NAZA CITRA II RONDO, the cross-over utility vehicle (CUV) adapted from the new Kia Carens to help it capture 20 per cent share of the multi-purpose-vehicle (MPV) market.Two variants are offered, both with the 2.0 litre DOHC CVVT engine found in the Kia Optima, the Naza Kia Rondo /Citra 2 2.0 EX price is RM84,888, while the high-line version Rondo 2.0 EXS costs RM88,888. The Rondo is built on the Optima platform. Long list of standard equipment, including dual-front airbags, anti-lock brake system and electronic brake distribution, stylish side mirrors and a Shiftronic gearbox.

toyota avanza 1

TOYOTA AVANZA

Enter the TOYOTA AVANZA, an affordable and stylish family car that boasts a spacious 5+2 seat configuration; giving you the flexibility to fit it all in, whatever it is… From large amounts of luggage to large imaginary friends, fitting everything isn’t a problem anymore.
The new Toyota Avanza have some different at the fog lamp, chrome ornament on the back door, the outer mirror, side moulding and the bumper.
Interior wise, there are differences on the seat materials, gate type transmission, 4 spoke steering wheel and the combination meter.
The pricing for the new Toyota Avanza begins at RM 62,000 for its 1.3 E Manual variants and goes all up to RM 77,100 for the 1.5S automatic.

chery eastar mpv malaysia chery alado

CHERY EASTAR MPV

CHERY EASTAR is a unique Crossover, exquisitely exhibiting the ‘3M’ core values of ‘Room, Home and Team’. Brought to malaysia by Chery Malaysia Alado Sdn Bhd. Ideally structured to accommodate more passengers, Chery Eastar has intelligently presented to you “ROOM”, which essentially means space. “HOME” translates into the 3+2+2 structure of a typical modern-day family. Chery Eastar speaks for pleasant transport for your every family outing. With respect to “TEAM”, Chery Eastar has got much to offer.
Chery Eastar has more room compare to Toyota Avanza vs Nissan Grand Livina but less than Innova, Serena. Should be like Wish 1.8 except middle of 2nd row seats can be folded down to form a very comfortable armrest. Last rows kinda tight but still better than Grand Livina.The new Chery Eastar is priced at RM79,888 for the standard version and RM86,888 for the high-spec version.

proton mpv clay model picture 2009

PROTON MPV 2009

Update : Please refer full specification of Proton Exora MPV here

The design of Proton MPV 2009 is more to a sporty MPV and will surely attracts the eyes of Malaysian with the spacious cabin and stylish design as an MPV. Size wise, the Proton MPV is bigger than the two Japanese MPV, and it might eat up into the Wish, Stream, Mazda5 category. Seating arrangement is a typical 2 + 3 + 2. The third row seat actually splits into two, unlike Toyota Avanza or the Nissan Grand Livina. We got some news that the price of this new MPV is going to be in a range of RM80,000 to RM100,000. It is affordable for us and i think it is a better choice if Proton gives full attention on the quality of the new MPV.

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

iz

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

204 Responses

  1. Mat says:

    Emmm…pilihan aku..Grand Livina la..tp kalu nak tengok gak Proton MPV cmne nanti..makin banyak MPV kat Malaysia nih..makin banyak la pilihan..hehe

  2. zaini says:

    ak rse toyota avanza is more better…coz ak pnah bwk…top speed die 180…kalah myvi n saga…1.3..dan save minyak..klu naik bukit genting..memg berbaloi sebab die kuat…tk cya try la…n ak pn pnah try ngn satria neo…agak rapat jgk kejar yop..

  3. cery says:

    terbukti…

    1.nissangrand livina

    2.kia rondo

  4. sham says:

    Rondo… lebih lasak banding dgn lain-lain… teknologi 1st class.. banding dgn avanza jauh lebih pick-up. Minyak ok… dah di pasaran sejak 4 thn cuma baru je di msia…

  5. mohd azhari othman says:

    Proton must becareful with their mpv price. If too high people will go to other mpv like g livina, rondo or avanza.
    Other mpv already has branded name and people respect it. another mpv should we watch out is perodua mpv.
    It’s rebranded. For me, my list is proton, perodua and rondo or may be honda freed.

    Low Price, Big size and Top branded is my choice.

  6. sophe says:

    avanza suspension kat blakang agak 1 star

    rondo 3 star

    grad livina 3 star

  7. zaini says:

    rondo ok…tp stahu ak klu jual blik rugi n kete ni pn ubder tek kia…so phm2 j la…kia ni tk bape thn sgt enjin ..tp agk murah la kete ni

  8. me says:

    nissan grand livina dah 15000 booking..dalam masa tak sampai setahun..kenapa? apa yag istimewa sangat dgn nissan grand livina ni..sampai toyota salesmen pun susah cari makan,,

  9. anas says:

    rondao atau rush ok grand livina rendah sangat boring nampak bontot kete lain jer cam sedan

  10. anas says:

    nissan grand livina dah 15000 booking – i rasa ni berkaitan dgn sentimen contohnya kalau org mesia dan set dlm kepala dia tak nak pakai proton kuar apa pun dia org tak akan beli cam gen2, savvy dll tak sehebat macam wira dan waja dulu2. macam toyota avanza dah berlambak kat jln sapa nak pakai lagi ni ler mentaliti org kita dulu saingan kepada avanza adalah citra shj, sekarang macam2 pilihan bagi mpv ni kategori RM65,000-85,000, lagipun livina ni rekabentuk tu ada ler sikit2 ala-ala wish dan stream nak beli tak mampu pakai jer yg akan2

  11. zul says:

    Rondo la yg best. pick-up power, handling power. body pun besar ala2 4wd..

  12. zam says:

    aku rasa grand livina bes.sebab aku pakai 1.6m livina.top speed penah cecah 195kmh,myk save,bentuk lawa,handling mcm bwk keta,..rondo naza puye brand sama mcm kia hage jatuh sgt nk jual rugi,spare part payah nak dapt,servis centre mcm hampeh..aku dah pakai spectra dan masih lagi pakai naza sutera

  13. lim says:

    nak tahu petrol consumption banding livina 1.8 and rondo susah nak buat pilihan.

  14. dark says:

    grand livina lebih baik.lawa,panjang dan rendah.lagi pun rondo,avanza,innova hodoh,lepas tu tinggi pulak

  15. mha says:

    Bentuk kereta ikutlah citrasa masing-masing. Tapi prestasinya yang penting… Aku dah pakai rondo. Fuhh! hebat. Enjut sikit je berdesup perginya. Minyak ok. save banyak dari kereta aku dulu. Dalamnya luas. Seat belakang boleh lipat satu boleh, dua pun boleh. Kalau lipat satu boleh letak barang kat seat yang dilipat tu dan seat lagi satu boleh orang duduk. Manakala avanza dan GL seat belakang kena lipat dua-dua sekali, kalau barang banyak ada 6 orang penumpang susah sikit le. Di sini lebihnya rondo. Tentang kelajuan tak payahlah bawa kereta laju-laju sangat, bahaya… Harganya 2.0 84k kira murah la tu. GL 1.8 dah dekat 100k. Rasanya zaman la ni mana ada orang untung jual kereta yang dia dah pakai. Used car saja yang boleh untung. Beli belum dah fikir nak jual balik… rugi la, harga jatuh la, memang la… lagi satu kita terlampau sangat dengar cakap orang susah juga, tukang penasihat sebenarnya pun tak pakai kereta yang kita nak beli tu, sana tak kena, sini tak betul bila kita tanya tau mana, jawabnya ada orang habag, kita tanya sapa orang tu jawab dia, kawan aku, entah mana-mana kawanpun tak tahu…kadang-kadang saja buat cerita saja dan kita pula percaya dan langsung tak jadi beli…last-last habukpun tarak…

  16. umal says:

    mha – review anda paling meluas. aku dah lama nak beli MPV tp dah tertangguh sejak 3-4 tahun. Mula2 keluar avanza, bukan main eksen lagi toyota. Kita mai showroom, awal2 dah bgtau waiting list 3 bulan. Bila keluar Livina, kelam kabut depa iklan dengan rebat macam2. Pantang ada perayaan, ada aje promosi rebat. Skrg, depa ada masalah over stok Avanza 1.3 sebab kurang sambutan. Maybe fuel consumption tinggi kot. So, dengan trend market consumer driven di Malaysia, begitu juga jadi nya dengan Livina. Bila dah popular, harga pun mula melonjak dalam beberapa bulan launched. Skrg 1.8 dah cecah RM97k! Boleh tahan mahal. Buat masa ni, aku plan for Livina 1.6 aje. Harap2 FC & pick up memuaskan. Ada sesaper yg guna 1.6 boleh komen?

    Rondo masih belum banyak on the road, tapi sekali nampak memang mantap. Or patut kan aku tunggu Proton MPV? Worth waiting ke? Lately model proton & price i.e. pesona & saga baru, boleh consider berpatutan banding dgn kereta lain. Jadi harap2 reputasi Proton dapat kekalkan & tak menghampakan. Maybe 1st batch proton mpv jangan sambau dulu kot.

  17. empunya says:

    bro umal,
    saya pemilik grand livina 1.6auto..dulu-dulu harga 86600, masa tu tak beli lagi..duk tunggu ada problem ke tak..masuk bulan 4 harga jadi 88600..aku pun syak sesuatu yang berlaku..aku call HQ, tanya apasal naik..diorg x bg jawapan rasional..aku kaji-kaji..survey-survey..dapat jawapan..bila booking dah sampai tahap (dlm 10000) diorg akan naikkan 2k..satu lagi..untuk beri peluang kereta MPV proton masuk pasaran..dalam 69k-75k..satu lagi..sebab kualiti grand livina ni..sepatutnya standar harga 130k keatas..bila bersaing dengan toyolta ..avanza makin tak laku..innova..lagi teruk..sekarang ni..yang jadi masalh kenapa sampai 15k tempahan? selidik punya selidik..bila nissan letak harga 84-97k..ni secara langsung telah menarik minat oraang yang nak beli toyota wish, innova,mazda premacy..customer vios..hondacity pun beralih kpd MPV..sehinggakan waiting list 7bulan. So sayapun tak tunggu lama..terus booking dan tunggu 6-7bulan..alhamduliilah dah dapat..dan pengalaman..drive.memang lain dr yg lain..tak boleh diluahkan dengan kata-kata..so sapa baru duk pk tu..cepat2 la beli…mungkin naik lagi 2k..sebab kereta nissan tak pernah harga turun..makin naik ada la..tak caya? u all tengok pasaran nissan vanette..mula2 keluar 30k tahun 1994..sekarang harganya dah sampai 60k!! sebab? tepuk dada tanya selera..

  18. umaL says:

    thank u empunya,
    komen awak sgt menggalakkan. tadi baru saya call nissan salesman setapak. skrg ni zero d/payment, promosi hujung tahun. Ready stok pulak, betul ke? Kalau beberapa bulan lepas orang kena tunggu lama2 utk dpt kan livina, mcm mana skrg boleh ready stok pulak? Ada betul ke ni? Jgn gimik je.

    Saya tau avanza is no match for livina. Cuma skrg ni avanza boleh guna modal MPV paling murah la, sementara Proton MPV belum keluar. Kalau Proton MPV dah keluar & sekali harga pun mantap, tak tau apa lagi idea toyota nak guna utk tarik customer. Tu la, lain kali jangan eksyen sgt. Rondo pun consider mampu milik. Walaupun orang kata jangan fikir pasal harga jual semula akan jatuh tapi, kalau dah pakai 5 tahun, keluar pulak model MPV lain2 lagi mantap & harga pun cun. Mau bergegar iman. Masa tu la terpaksa redha je pakai rondo sampai habis hutang. Kita semua sedia maklum, pasaran MPV Malaysia ni lately sgt popular, tak tau sampai bila. Maybe sampai bila2 sbb kita semua ada famili yg akan berkembang. Jadi, pembuat kereta akan cuba bersaing mengeluarkan MPV yg lebih canggih, cun & murah. Sebab tu la kena buat pilihan yg bijak utk berhutang selama 7-9 tahun :)

  19. whose says:

    Salam semua, maaf mencelah. Saya pemilik Toyota Avanza 1.3. Dah pakai 3 thn dah masuk 60k km. Masalah sikit2 mmg ada. ex: Power window ada bunyi sikit, stering bunyi, tutup pintu tak mantap, dan yg paling tak best suspention blakang (sikit ke?). Bila waktu2 mcm ni mmg iman tergugat. Masa mula2 beli dulu, best sgt sbb sblm ni pakai kenari lebih meloncat dan bunyi angin kuat sgt! Kalau ada org tanya best tak pakai Avanza ni? So jwpannya takbest. Kalau org tu tanya lagi mpv apa nak beli?Saya jawab samada Grand Livina, atau tunggu je MPV dpd proton. Dgr2 mcm best! 1.6 CPS dan besar sikit dr GL. Apapun, tepuk dada, tgk kereta berapa boleh trade-in. :)

  20. umaL says:

    Whose,
    Thank u sebab bagi ulasan avanza 1.3 yg ikhlas. Saya baru je terbaca dlm mylivina club yang mereka sedang tengok2 aircon tambahan utk 3rd row. Nampak gaya mcm aircon dlm livina tak cukup power utk sampai ke baris belakang skali. Part yg ni maybe avanza menang la. Unless owner livina mcm Mr Empunya boleh confirmkan. So far macam mana rasa dgn mpv lain yg xde 3rd row aircon ye?

  21. empunya says:

    bro umal,
    sama-sama. bulan nov 2007 downpayment untk grand livina rm500 . kemudian ramai orang booking dia naikkan jadi rm1000 dalam mac 2008(dapat lucky draw ).. dalam bulan mei 2008 booking dah jadi RM3000. masa tu memang booking banyak sangat..RM10000 pun orang bayar..so sekarang mungkin ekonomi tak berapa elok dan interest dalam 3.99%, strategi nak tarik minat pembeli dengan buat 0 d/p. Kemudian, sebelum launching dalam bulan Nov 2008, booking list dah melebihi 3ribu, masuk bulan mac 2008 booking list dah melebihi 10000. so sebab tu diorang kenakan 3000 utk down payment agar pelanggan tak lari. tu strategi nissan di malaysia. Satu lagi nissan company takkan turun harga sebelum jualan seperti berlaku pada CITRA. Naza family company, Nissan ramai pemegang saham so tak boleh buat sesuka hati. Bayangkan citra mula-mula dulu 86k sekarang dah 68k? tu belum beli lagi..strategi nissan..harga murah dulu kemudian naik..strategi NAZA pula ,mula2 harga tinggi kemudian harga rendah. tapi ok la sc banyak. saya dah buat kajian pasaran kereta ni dah 5-6 tahun. Kajian untuk CITRA dalam 3 tahun..kajian untuk Nissan grand livina dan hampir 2 tahun lebih..so pilihan saudara tu betul kalau nak jadikan MPVni harta kita selama-lamanya insyaallah. u booking di TC euro atau ETCM?

  22. umaL says:

    Mr Empunya,
    Good marketing research la. Mmg fenomena pemasaran depa cukup bijak…untuk kaut untung. Boleh Mr Empunya share sikit pengalaman memiliki livina tak? Especially 1.6A tu. Selain driving experience yg terkata hebatnya, bagaimana dgn pengalaman lain spt sistem aircon yg boleh sampai ke 3rd row walaupun tanpa blower di tengah2 mcm avanza. Camner pulak dgn kualiti kereta yg Mr Empunya terima? Good condition? Ada any defect ke mcm yg sy baca dlm forum mylivina club?

  23. whose says:

    Welcome bro umaL. Pg td saya sembang dgn mekanik NAZA, dia sembang psl satu meeting kat KL. Dlm meeting tu ada semua 3S dpd semua brand kereta Malaysia. Lps dinner, diorang dibahagi dlm kumpulan. Hp, camera semua kena seal. Rupa2nya diorang dibawa ke dalam dewan yg ditunjukkan proton MPV. Member saya kata lawo. Rondo? dia kata em… biasa je. MPV proton tu, agaknya mcm nilah…

    http://img216.imageshack.us/my.php?image=proton11eg9.jpg
    http://img366.imageshack.us/my.php?image=proton11eg9thyrtm1.jpg

  24. empunya says:

    bro umaL n others,
    3rd row air cond tu sebenarnya dah ada. Kalau perhatikan di dashboard , atas radio ada vent yang memanjang tu sebenarnya untuk penumpang belakang dan tengah. tak perlu beli blower sebab memang sejuk. Kenapa Nissan tak letak 3rd row blower seperti avanza?
    1. aircond dr dashboard depan memang mencukupi untuk sampai ke belakang.
    2. kos service air con makin bertambah jika kita nak service air cond.
    3.air cond vent di 2nd row cukup sejuk bukan hanya untuk penumpang, tapi nak sejukkan air tin etc ..sbb tu ada bekas letak gelas di situ.http://images.paultan.org/images2/Nissan_Grand_Livina_5.jpg
    4. bro boleh test livina ni sehingga puas hati bukan setakat cawangan yang booking tp di mana2 saja..itu hak pengguna..( saya test 5-6 kali sebelum beli) sehinggakan saya test drive seorang diri selama lebih kurang sejam.

    alhamdulillah, saya dah guna hampir 3-4 bulan..tiada masalah langsung..mungkin livina saya adalah 2nd batch..sebab tarikh buat adalah september 2008. remote control ok, tiada rust etc..cuma kereta baru kena jaga lebih la skit..
    kebanyakkan pemilik grand livina ini ada masalah… asyik nak bawa livina je….kalau sehari tak bawa..boleh pening..
    jika saudara sudah mendaftar di forum, maklumkanlah nick nama saudara ..

  25. umaL says:

    Mr Whose & Mr Empunya,
    Thanks for the updates & generous info. Sy sgt berpuas hati. Untuk new proton MPV, sekali pandang nampak tampan. Harap2 proton tak akan menghampakan rakyat Malaysia. Mungkin juga, worth waiting sehingga bulan Mac 2009 jika betul proton akan release mpv ni. Cuma 1st batch tu biar org lain beli dulu la kot.

    Semalam sy pi jenguk & test drive Avanza 1.5G. Skrg promosi ada cash value RM1500, maksudnya diskaun kat down payment. My sincere review bila dah drive & tekan pedal minyak – enjin ada meraung sikit bila naik bukit & lepas speed hump. Once gear dah tukar, ok smooth. Accelaration boleh tahan, cuma bila dah laju sikit kena berwaspada jika ada jalan yg berombak. Avanza akan sedikit melambung. Kualiti kereta & bahagian2 lain memuaskan hati, setanding dengan harga. Kalau 1.5S (latest variant), dimuatkan dengan airbag, ABS & bodykit yg siap dipasang dari kilang sekali dgn bumper. Harga kereta RM77,100.

    Hari ni jika berkesempatan, sy akan cuba jenguk showroom livina pulak & test drive. Anak2 sy dah mula mendesak utk ayah cepat2 beli MPV. Hehehe.

  26. whose says:

    Bro umaL, Saya nasihatkan… elakkanlah beli Avanza. Pada saya, avanza mmg kereta paling basic. Nak naik tanah tinggi atau tempat sejuk2 takada masalah. Waktu saya naik Cameron masa hujan, tayar sampai berkokok2. Tp mantap walaupun naik 6 dewasa 3 kanak2. Masalah besarnya, takde aircond nak hilangkan kabus kat cermin depan. Masalah ni sama juga dgn Innova. Lg satu, kalu bawa laju, minyak dia dua kali ganda dgn sedan. Kalau saya ada peluang, mmg saya ambik G.Livina. Sbb, FC mantap. Utk jangka panjang mmg berbaloi. Avanza kereta yg amat sesuai untuk digunakan dalam jarak dekat dan tahap paling lasak. Toyota mmg baik kalau kereta basic sbb boleh buat kereta bengkel 20thn akan datang. Kalau nak beli juga avanza, ini tips sblm membeli.
    1. Manual.
    2. 1.3 sbb murah. 1.5+duit bulanan sikit dah dpt GL 1.6.
    3. Tak suka bercuti jarak jauh (kuat melambung+rpm tinggi kalau laju).
    4. Space untuk 7 org + 4 beg sandang belakang.
    5. Nafsu kereta rendah sbb kereta ini amat basic.
    6. Tak suka sembang dlm kereta sbb bunyi angin agak kuat kalau dibanding dgn wira/ proton.
    7. Suka aircond tepat kat dahi+bunyi woooosh!!! (fan speed 2 mcm ribut, 3 mcm taufan, 4 tak ada).
    8. Nak buka bengkel besi 20 thn akan datang.

    Saya tulis 8 tips sahaja sbb 8 nombor ‘ong’. hehehe. Esok saya nak servis avanza saya utk 69000km. Estimate price about RM280.00. Minor service. Cheers!!

  27. whose says:

    Lupa nak bg tau, kalau suka pegi UPTOWN naik avanza lebih ok kalau nak banding dgn GL sbb boleh panjat divider tinggi!! Senang nak parking. U turn pun amat mudah. Mcm hilux daa….

  28. umal says:

    Hahaha…pengakuan yg sangat telus & ikhlas Mr Whose. Nampak gaya, ulasan2 teknikal dari pengalaman Mr Whose boleh membuatkan igauan atau mimpi ngeri jika komit dgn avanza. Tu la dia, nak pilih MPV pun susah bila fikirkan komitmen hutang yg bertahun-tahun. Maklum la sy ni bukannya jutawan, jadi berbelanja tu kena fikir berbagai sudut. Anyway, thanks to sahabat2 especially Mr Whose & Mr Empunya yg sudi berkongsi pendapat & pengalaman yg amat bermakna & berharga buat sy. Akan sy update dlm forum ini sekiranya sy dah buat keputusan & menjadi tuan punya MPV nanti.

  29. whose says:

    U’re Welcome Bro umaL, Saya baru servis utk 60000km td. Semuanya RM346.00. Servis biasa sahaja. Next month/year, kena dtg service center balik. Diorang kata nak tukar steering rack pulak. Kenalah betapa lg satu hari lg di pusat SC. Tadi service masuk pkl 9.00 keluar pkl 4.00. Jenuh menunggu. Maybe mod boleh buka satu topic psl pusat servis pulak.
    psst!:Bro, saya pun bukan org kaya, tp kalau bayar kereta RM670.00/month + duit sikit boleh pakai GL mcm bro empunya. Tp masa saya ambik tu, pilihan yg ada cuma Citra, Ria dgn vanette shj. So, tak ada pilihan lain. Pakai sajelah… 4yr++ dah habis hutang baru plan nak cari pasal balik. hehehe. Cheers!!

  30. ahmad nisfu says:

    Ramai yang bercerita pasal Grand Livina & Avanza. How about Cherry Eastar ? Ada sapa – sapa dah test drive atau guna MPV ini, boleh kongsi dengan kita. Anyway, saya hanya sempat jengok sekali lalu je. Boleh tahan juga engin Mitsubishi 2.4 L. Harga dalam ingkungan 87K. Ada 1 year free service + 3 yrs warranty. Kemasan dalaman memang menarik dan yang paling best “space” memang besaq. Tepuk dada tanya selera.

  31. keretapilaju says:

    asik ckp pasal GL n avanza je……takde sesape yg da pakai rondo ke??????kenapa asik yg -ve je pasal kete naza????teruk sgt ke naza???
    saya dah booked rondo last week….actually GL bln 8 ari tu da booked..tp prob ngn loan…last2 amek rondo….coz dr segi interior mmg rondo cun lg…n body mantap….n enjin 2.0….FC dgr citernye dah murah than citra b4 ni…..skrg ni dlm 17sen/km……cuma maintenance tu tak sure…..sbb sparepart mcm susah sket kot…..coz sumenye imported….tak tau la…..

  32. keretapilaju says:

    comparison antara Mazda5, honda Stream & Rondo…..

    cbt.com.my/bhauto/panduuji/81-panduuji/783-naza-citra-2-rondo-honda-stream-mazda5-mpv-moden-pilihan-terkini.html

  33. reza says:

    ada sape2 pakai chery estar yg dah sampai 10k, km hingga 20k, km tak.. amacam.. ada yg tak kena tak? contoh enjin over heat ke?,minyak kuat ke? gear box bakar ke? power window rosak ke.. dan sebagainya.. tlg habaq mai.. bercadang nak beli 1, tapi takut ada problem..

  34. sham trg says:

    ptg tadi pi kedai kete… tengok rondo dgn eastar… eastar ini rekabentuk + harga… cun giler tapi tak berani nak pilih kerana
    1. enjin 2.4 tu makan minyak… x larat.
    2. china. bab kete ini china belum terbukti.
    3. buatan agak kasar dan kualiti kurang sikit (aku tengok aestar di showroom dashboard dah nak terkopek sikit, getah dekat pintu dll)
    4. teknologi pun agak kurang sikit…

  35. Carnary says:

    Saya telah guna Avanza 1.5G 1.1 tahun yang lalu. Driving aspec takde masalah cuma auto gear 1-2 agal slow @ lembab sikit. Performance agak baik, boleh capai top speed 180km/h tetapi tak digalakan kerana fc agak kaw kaw giler…tak mengjimatkan langsung. Kalau driving biasa pun around 80-100km/h tak la jimat sangat. Toyota kate teknologi VVTI mengjimatkan tapi aku rasa gimik aje tu.
    Suspension belakang Avanza kalau diberi grade 10/10 (1 paling rendah / teruk / tak sesuai langsung & 10 terbaik dalam semua aspek) aku rasa Avanza ni no 1 kerana agak melambung keterlaluan sampaikan driver cam aku pun boleh rasa orang seat belakang 2nd & 3rd row melambung2 bila hit some bumper @ non smooth road…bumping. So far ada alternatif lain kene tukar semua sistem suspension tersebut tetapi akan void warranty. Aku dapat Avanza 1 bulan dah tukar semua sistem suspensiom kerana kekadang cam naik kuda liar rasanya. Nampak lowered sedikit & lebih stabil dalam pengendalian.
    Sistem aircond takde masalah coz 2nd & 3rd row akan dapat aircond yang mengcukupi kerana 2nd blower aircond untuk 2nd & 3rd row.
    Daripada segi kos servis aku rasa tak berbaloi juga kerana basic servis tukar minyak hitam @ engine + filter oil + gasket elemen RM72…dengan harga tu boleh beli minyak engine 1 botol 4 liter lg. That’s y la ramai kengkawan aku pegi servis kat luar after free servis1 & 2 .
    Harga kos servis agak mahal kadang kala aku rasa agak kekerlaluan untuk servis tertentu sampaikan harga > RM1++.++ untuk labaour charge tak termasuk parts & ape2 lagi yang berkaitan. Untuk Avanza & Kelab Avanza Malaysia (AOCM) sila rujuk website berikut : http://avanzamalaysia.com/index/ Boleh baca semua isi kandungan forum.

  36. ahmad nisfu says:

    sapa tau engine Mitsubishi 2.4 ni produce brape horse power,. Dalam brosur tak berapa jelas

  37. umaL says:

    Lama sgt takde update di sini. Sy baru balik bercuti ke Lumut, pinjam Avanza 1.3M saudara. Sumbat 4 dewasa & 4 kanak2. Isteri duduk di baris belakang sekali. Setiap kali melambung, sy nampak jelingannya dari rear view mirror. Memang confirm suspension avanza kurang selesa utk penumpang. Isu yg kedua kami hadapi ialah ruang barang. Utk trip 3 hari, masalah menyumbat barang agak ketara. Setiap ruang yg ada terpaksa digunakan. Dah pesan awal2, jgn bawa beg besar. Nasib baik kesempitan ruang duduk yg dihimpit oleh brg2 dapat dilegakan oleh aircon belakang, jadi takde la compaint sgt dari penumpang. FC juga agak memuaskan walaupun 110kph di lebuhraya dari Jln Duta ke exit Bidor cuma 1 jam 30 minit tapi enjin agak bising sedikit. Namun RPM tetap berada di sekitar 4000. Nampak gaya avanza perlu dipertimbangkan lagi & dibanding dgn kereta lain.

  38. carnary says:

    Untuk Avanza masalah luggage memang ada masalah. Kalau beg kecil kira ok la tp kalau beg besar can nak naik flight memamng masalah besar. Kalau 3rd row takde passengger kira ok la. Aku pernah full loading driver + 5 passenggers ( 2 front / 3 middle / 1 back + luggages & rear luggages).Mana2 area yang kosong kene penuhkan…guna ruangan yang ada secukup rasa.
    Kuala Terengganu – KL around 1 tank ikut h/way tp kalau drive jalan biasa tak abis 1 tank…ada baki lebih 1/4 lagi coz driving around highway +/- 120km/h & jalan biasa around 100km/h. Paling cepat KL – Kuala Terengganu ikut highway & jalan Jerangau Jabor around < 4H 30M…speeding around 120-175km/h highway & 120-140km/h Jerangau Jabor (malam sahaja)…bergantung pada kawasan & keadaan semasa. Sekarang ni aku guna GPS & speed trap detector untuk detect area speed trap & kawasan2 yang = waktu denganya.

  39. carnary says:

    Ada 1 jenis suspension untuk Avanza, driving cam kereta & boleh adjustable depan & belakang. Brand TITAN harga around RM3K++ lokasi area KL sahaja. Boleh setting ikut citarasa yang sesuai…hard & soft…high & lower. Made In Malaysia. Kengkawan aku area KL ramai yang dah guna & respon mereka tentang suspension ni agak bagus…takde masalah melambung2 cam naik kuda malah lebih baik drpd suspension kereta lg.

  40. azameel says:

    carnary, speed trap detector tu boleh pakai ke? brape ko bli?dri mane bli?

  41. carnary says:

    So far aku pakai takde masalah…tp kalau ada roadblaock kene cepat2 shutdown @ sembunyikan. Kecil aje lebih kurang 4 jari lebar 2 jari tinggi 8 jari panjang…(jari aku la). Salah dr segi undang2 di Malaysia…(illegal). Berminat boleh hubungi aku di [email protected].

    T/ari td aku try test drive Grand Livina 1.8. Pickup memang kaw kaw 7 driving so smooth. Aku kalau ada budget lebih aku nak letgo avanza 1.5g & booking new generation impuls spec GL 1.8.

  42. ymarj says:

    Salam utk semua..saya pemilik NGL 1.8 cc warna oren…so far dah pakai 6 bulan..xde masalah…time booking dulu pun ok sebab salesman kata ade ready stok …apply loan + daftar jpj settle dalam 1 minggu setengah je….( tapi kene terkejar2 sket la sebab nak pakai raye..he..he..) dapat kete 3 ari sebelum hari raya puasa tahun lepas…memang syok bawak ikut LPT ke terengganu….cuma Xleh pecut je ( kete baru ) time tu….apapun pengalaman so far..memang berbaloi la…design cantik…interior pun cantik….pickup enjin pun power….naik karak selamba je walaupun isi penuh….suspension pun ok..(ade member naik kate mcm bukan jalan kat malaysia lah….sbb tak rase bumping..he..he..) cuma terkilan sikit la time tu impul tak keluar lagi…he..he….

  43. lan23 says:

    ada sape dah pakai chery eastar >>> ada masalah kat mana-mana ke…..ikut laporan MAA dalam 4 ribu buah dijual dalam tahun 2008

  44. hangtuah says:

    Saya ni baru order NGL 1.6A, haraap semuanya ok nanti. Ada juga rasa menyesal tak tempah exora tapi orang rumah dah sibuk nak pakai kereta baru ikut kan jugala kehendaknya. MPV proton lambat sangat nak keluarnya, sampai 2 tahun ura-ura baru la ni nak launching… bosan dah saya menunggunya.. harap pilihan saya tepat la kali ni.. sila bagi sokongan ya.

  45. kej@m says:

    saya baru pakai NGL 3hari..so far sume ok..bwk pun selesa…mmg puas hati la beli NGL..
    psl fc, xtau lg…baru nk test g terengganu mlm nie..tgk la nnt fc die mcm mne…

  46. NGL16 says:

    Trbca ruang ni & tringin lak nk join. Saya pemilik Livina 1.6A oren & dh pkai 1 thn 3 bln. Kira antara org plg awal pakai mpv ni coz saya tempah sebelum launching lagi, sekitar oktober 2007 + dpt kereta end Dis 07 tp hanya daftar Jan 08 sbb nak elak Plat JKR (nanti org kg cakap kerja Jbtn. Krj. Raya!).
    Pengalaman saya :
    FC skrg ni : lps isi penuh kira-kira RM78 (slps kira-kira 6-8km lampu petrol menyala) blh jalan sampai 420-440km. Bergantung cara pemanduabn kot sbb sya ni pemandu berhemat, bwk 80-120 km/j je + aircond psg biasanya takat 2 takpun takat 1 je. Pusing area JB.
    Yg best : Corner ok (mungkin lbh baik ckit dr wira saya sblm ni), bwk selesa (highway 120km/j x rasa sgt- body x gegar & enjin x bising), pertukaran gear licin, tayar spare pun ada sport rim!, ruang tpt duduk ke 2 selesa, suspension mpv ni ok kot sbb x rasa gegar sgt bila langgar lubang, tutup pintu bunyi sedap ‘dup’.
    Yg x best : Tpt duduk fabrik br 1 bln dh kotor (ank2 aku pijak + tumpahkn air la dll)so kalau nk selesa + thn lama kna balut pvc & buat seat kulit trs, aircond utk pnumpang row 3 mmg x rasa sbb ank2 aku complaint terutama masa siang hari yg panas wlaupun bukak aircond takat 3! so kena psg airconD maksimum la (takat 4). central lock dh rosak sekali tp ECTM dh baiki (katanya fius rosak), skrg ni radio player lak buat hal sbb kalau langgar lubang @ psg kuat sikit dh sekat2 mcm ada wayar yg x lekat – ingat minggu dpn nak pi SC baiki. Kat pangkal wiper dpn ada lubang & susah nk keringkan air dia @ buang habuk lps basuh (kalau basuh sendiri la), x de light kat suis kunci so mlm2 kena meraba sikit la, ruang barang mmg agk terhad so kena pandai2 adjust (mmg dh sedia terima hakikat sbb kalau nk ruang besar kena beli trajet).
    Lain2 : Ruang tpt duduk ke 3 just ok utk 2 org ank2 umur bwh 12 thn (yg medium saiz).
    Sbb beli NGL : 1. Anak 4 org + suami isteri = 6 org. So, mpv ni just fit for my keperluan.
    2. Budget sekitar 70-85k je, so, 86k just ok sbb jual wira dpt 18k buat downpyment & bln2 x teruk sgt byr.
    3. NISSAN – Boleh percaya. Mmg beli kereta hg tentu jatuh tapi NGL ni rasanya x jatuh sgt (means blh lg la lps abis byr nk buat modal
    beli kereta lain). Pengalaman aku beli wira 49k, lps habis byr 7 thn laku 18k kira ok la buat downpayment beli kereta lain.

  47. tghpikir says:

    Salam semua,
    Apa yg semua komen menarik perhatian aku. Aku cdg mmg nk beli MPV tpi masih dok pikir2 yg mana satu…ikut harga mmg lain2 tpi klu ikut installment byr mcm lebih kurang je. Exora tu nmpk mmg menarik.. tpi takut underpower pulak.. besar tu mmg dah sesuai. GL ni ok boleh consider lagi …cantik, lepas tu tambah aerokit IMPUL dlm RM1500 (kata SA tu la).. nak beli IMPUL full …lari budget plak. Tapi tu la … yg mana satu aku nak beli nih. Adakah skrg masa yg sesuai utk beli kereta baru sbb skrg kan tgh ekonomi golbal merudum…

    Minta pandangan dan pendapatan saudara semua

  48. puyupaya says:

    Salam. Aku baru pakai GL 3 hari. 1.8, impul bodykit + leather seat (dua2 free gift). Memang mantap. FC sangat menghiburkan hati (RM 50 = 400 km – KL – Rompin ++). Selesa? Above average tapi x la exellent sgt. (ada sikit2 bunyi dengung tayar – sikit je. ada duit ingat nak buat sound-proof). Audio kualiti agak mengecewakan. Myvi punya ICE lagi best kot. Paling terasa sangat nak masuk 3rd seat. kena tarik tali seat 2nd row. ketat. Nissan kena fikir cara lain. Lagi satu 3rd seat patutnya dipisahkan macam Rondo @ Exora. Lain…. GL macam kek coklat. best. Rasa mcm nak jual rumah je. Tido dlm GL terus. sayang nak tinggal. Aku rasa, inilah antara keputusan aku yang paling bijak. Hidup GL.

  49. pemilikjuga says:

    bro puyupaya,
    tahniah..anda antara 15000 pemilik livina..patutla livina ni antara MPV paling best di muka bumi…
    yang penting buatan jepun beb..bukan nak pelekeh proton..tapi..dah beli baru tahu…tepuk stering tnya poket..

  50. puyupaya says:

    Beress. Join the club. lepas ni kita gathering ramai-ramai. Yahooooo…….

  51. lamki says:

    Bagi pendapat aku
    1. Naza Rondo – sebab mantop dan luas
    2. Nissan Grand Livina – Kurang luas berbanding Rondo
    3. Cherry Eastar – Buatan China kurang Kualiti dan pakai enjin jenis lama
    4. Toyota Avanza – Kecik dan kurang power
    5. Proton Exora – Body besar CC kecik Kureng

  52. hangtuah says:

    rasa rugi juga tak beli rondo… tapi ngl ok juga kan.. bilala den nak dpt ngl ni…tak sabar menunggu

  53. iz says:

    hangtuah
    GL pun ok gak kan…Rondo pun ok…ikut taste masing2.., hangtuah..loan semua da lulus? mesti seronokkan nak dapat kereta baru..

  54. dell says:

    aku pakai chana era.7 orang boleh masuk.bulanan murahRM4xx je..injin suzuki.banyak spare part.takyah pening2 kepala.guna cuma untuk balik kampung je.

  55. iz says:

    Oh…dell…ko tempah kat mana chana era ko? ok x kete tu? Fuel consumption mcm mana..? Boleh la kongsi2 pengalaman pakai chana era kat kitorg..nak tau gak..boleh la kongsi kat bawah ni..

    http://kereta.info/chana-era-cv6-specification-chana-benni-cheapest-1300-cc-compact-car-better-looks-spacious-pictures-price-video/

  56. amir says:

    Hi,
    Takde sesaper or taknak masuk kan sekali Naza Citra ke dlm forum ni? Saya baru tadi ke showroom Naza Kia. Kononnya nak tengok Rondo. Memang mantap kereta ni, seakan-akan SUV punya cutting pulak. Sekali saya tertanya pulak promosi Naza Kia skrg. Dengan deposit RM250, sebijik Naza Citra dah boleh keluar! Macam tak percaya! Tu yang mula goyang. Nak keluar kan deposit 10% utk MPV yg lain2 mmg susah la sehingga mencecah 7-8 ribu ringgit. Tapi RM250 memang tawaran yg sangat menarik. Amacam? Ada sesaper boleh komen pasal Naza Citra & promosi ni?

  57. nonie23 says:

    amir,

    promo naza tu utk citra lama ke citra II (rondo)??

    aku dah guna rondo for 3 months…so far….mmg ok…
    naza mmg tgh buat promo skang ni. tp tak tau la ada promo ape2 ke tak utk rondo ni…..masa aku beli dulu takde promo utk rondo..cuma dia ada bg free tinted je la…..(pilih antara tinted or bodykit…)
    better go for rondo drpd citra lama…sbb rondo lebih jimat minyak…..

  58. Mid says:

    Hi bro,
    nak bli mpv mazda5? dulu ktorg beli 2006, kot2 ada yg berminat, japan spec w sunroof. mpv ni mmg tip-top condition, accident free, mileage baru 27000, hanya RM115000 (nego) 2.0-lite. minat contact owner 019-7544840. Urgent by this week. Nak tengok masuk website Autoworld.com.my under used car… find mazda

  59. Mid says:

    Aku nak tambah sket… mazda nie mmg safe & save… in term of safety mahupun petrol… trust me ari jumaat nie…

  60. amir says:

    nonie,
    promosi tak termasuk citra rondo sebab model kereta baru. promosi hanya untuk model2 kereta lama spt Citra RS dan GS. OK ke Citra GS ni? Tawaran downpayment memang sangat menarik.

  61. LamriKaduk says:

    Citra GS memang berbaloi beli dengan harga pasaran sekarang.. Diskaun lebih 20k dari harga asal.. Cuba test drive around 30minutes naza citra biasa & GL 1.8.. Try rasa performance, suspension, feeling.. Cuba bandingkan lepas test drive dua-dua kereta ni.. Lepas tu boleh share.. Jangan hanya dengar komen orang saja.. Biasalah, kalau pakai GL kutuk Innova, Pakai Citra kutuk GL, Pakai Avanza kutuk semua… Yang penting test drive dulu…

  62. Al-kisahhhh says:

    tlg ak…saper bley bg komen tok MITSUBISHI GRANDIS…….

  63. Norman says:

    Banyak faktor untuk kita renungkan

    Toyota Avanza:Keluarga yang tak banyak anak,mahal ckit tapi enjin reliable
    Nissan grand livina:1.8 lebih berbaloi,Kualiti dan selesa tapi mahal
    Chery Eastar:Luas,selesa mitsu enjin,Kualiti ok-ok,Harge murah kalau lu tak kisah road tax,Insurance dan minyak
    Naza Citra rhondo:No komen
    Proton Exora:Mcm Avanza jugak kalau tiga anak no problem tapi kalao nak bwk 8-9 org tak payah pikir,sendri mau ingat

  64. umaL says:

    Review based pada short & long test drive utk Avanza, Livina, Rondo & Citra:

    Engine capacity : Lagi besar cc lagi best travel long distance. FC pun kurang sbb engine tak teriak bila rpm tinggi utk mpv cc kecik.
    Driving comfort : Juga melibatkan cc sebab kalau cc besar, driver lebih confident utk overtaking & memanjat bukit.
    Passenger comfort : Sorry to say, Avanza has the worst suspension especially utk rear passengers. MPV lagi 3 mantap.
    Seating capacity : Pusing or adjust macam mana sekali pun, i think these 4 MPVs hanya boleh accommodate 4-5 dewasa + 2-3 kids.
    Cargo capacity : Jangan mimpi untuk bawa full passenger capacity + baggage di dalam. Best option ialah install roof box.
    Aircon : Avanza punya rear blower bising sgt. Livina & Rondo just nice. Citra takde langsung. Switch aircon fan laju, driver boleh beku.

    Overall, tepuk dada tanya selera. Beli mpv ikut kesesuaian penggunaan kita & kemampuan financial. No point beli mahal + deposit sampai RM8-9k tapi tak dapat pi cuti-cuti Malaysia or balik kampung sbb duit dah habis bayar instalment.

    Kalau nak guna mpv utk angkut passenger for everyday usage within KL & yet affordable price & good engine for better FC, Avanza might be the best option. Kalau selalu pi bercuti or long distance travelling, get an MPV yg cc besar spt Rondo, Citra or Livina 1.8 (tapi biar ada 2nd car utk guna hari-hari pi kerja) :D

  65. WAKLU says:

    ALO!! ADE SAPE2 BOLEH CITER PASAL CHERRY ALADO 2.4 EASTER. OK KE APE?

  66. mzlanz08 says:

    bg sesape yg ader family yg pakai wheel chair, Nissan GL ni buleh letak wheel chair tanpa turunkan seat blakang, adik ipar pakai avanza tak muat, abg kandung pakai citra pun tak muat, kalu nak bwk wheel chair kena turunkan seat 3rd row.

  67. yong says:

    tengah survey nak pilih mpv naza citra ke chery. ada sesiapa tak yang dah guna citra nak bg komen?

  68. jeff says:

    tgh fikir nak beli rondo..tp tengok kat jlan tak ade pun..aku tengah confius ni nak beli tak..ingat bajet nak ambik exora tp cc kecik..cun tengok rondo harga boleh tahan cc besar. ada komen tak nape rondo tak ade sgt kat jalan.

  69. mid says:

    bro,
    rondo tu buatan kia. bukan tak bagus mmg ok. bole katakan seme kete2 ok cuma lu kene ingat bro 2nd value nanti.
    market kete kat m’sia nie yg famous jenis kete nissan, toyota & proton, lain le lu nak pakai sampai abis…

  70. saiful says:

    En Mid tengok model jugak kalau pasal value kereta ni.. kalau nissan cefiro, nissan sentra pun value drop gila jugak.. kalau proton try check proton saga, perdana, savvy, juara value drop gila jugak, kalau korea kia spectra & hyundai accent drop gila jugak.. Kalau taknak harga drop gila beli kereta secondhand below 20k.. atau kereta kancil tahun 850cc tahun 2002 kebawah yang kalau jual balik sekarang masih ada value..

  71. mid says:

    u nie sales man kete k? @ bankers?

  72. Comment says:

    Bulan 5 ni dah genap 8 bulan aku guna GL 1.8A. Aku puashati terutama bab performance enjin. Memang power. Selalu buat long distance dari JB ke Tumpat, Kelantan. Sambung ke Penang. Kat Lebuhraya Timur Barat mmg aku lenjan cukup2 100-140km+-. FC kalau jalan jauh dalam 12 sen +- (average 80-130km) dan kalau area bandar 16+- (average 60-90km). Nak memotong mmg tak jadi masalah. Dengan adanya electric steering mmg ringan stereng.

  73. jeff says:

    aku servey citra smlm..habis..biar betul…

  74. Joko says:

    Mungkin benar telahan aku, Naza nak clear stok and stop production citra , itu pasal bagi rebate gila2..

  75. aim says:

    stock dia dah clear babas sampai lebih 2 bulan pon keta tak dpt2 lagi … syabas tuk NAZA

  76. abie says:

    Apa susah belilah rondo lak, melambak lagi tu, kalau tak ambil kerreta buatan malaysia exora, belilah barangan buatan malaysia yeh, lepas tu tunggu power window rosak

  77. nisa says:

    sesape yg pakai citra leh tak bg tips skit utk kurangkan minyak…sy baru pas beli bulan lepas yg rebet 20k tu…so far oklah takde mslh lagi..tapi minyak mmg kuatla skit..tu dh psg magsaver pun kuat lagi..

  78. nisa says:

    nak tanya pada sesape yg tahu, kat area kl mana yg ade jual luggage atau box utk citra…kalau nak bwk brg byk mmgla kena ada jgk luggage tu..

  79. deli says:

    Walau OKU saya juga berminat dgn MPV yg kekawan cerita tu, cumanya sya tengah cari yg boleh muat wheelchair electrik ni (x leh lipat2 cam biasa). Dh try avanza x muat, hampeh punya mpv harga ok tu. Exora pulak tinggi sikit x leh lak nak transfer dr wchair ke driver seat. x sama rata ngan wchair. Leh tlg rekemenkan mpv yg sesuai unt org cam sya ni, budget bwh 90K.

  80. rusdibakar says:

    Pn Nisa, Minyak citra memang kuat sikit kalau town driving.. Biasalah 2000cc.. Kalau travel highway lebih kurang wira je..

  81. nisa says:

    sesape ada idea kedai mana kat area kl ada jual roof box utk citra?

  82. dol says:

    dah terbaca forum ni rasa syok plk nak join… aku nk bg pandangan ckit ttg livina. so far aku dah pkai livina 1.6a dah 1 thn dah. so far stakat ni x de prob lg la ttg engine nya.. yg pling aku x puas hati ttg skirting dia.. brape kali dah aku kuar msk centre repair skirt x elok2 gak.. asyik tanggal jee.. kalo sape2 ade idea camne nak wat bleh bg tau… FC dia mmg ok la.. satu hr aku klik kg dr kl ke perak isi rm50 je. bleh g pegi blik kl.. a/cond full, keta pun full w 6 dewasa 2 budak. bwk pun bleh thn gak laju… 80 ke 140km/j. ikut jln dlm.. ttg a/cond tu mmg la lmbt ckit smpi 3rd row. tp dlm 3 minute dah sejuk la… lain2 aku amat puas hati ngan livina ni .. arios

  83. KHOR CHIN TIONG says:

    pening kepala…

  84. bros says:

    tak de pulak pengguna serena 2.0L nie??apa komen kalau ada yang guna

  85. rusdibakar says:

    Serena Highway Star 2.0L memang best la.. 2000 cc.. Tekan minyak, rpm naik sikit je..

  86. Comment says:

    Kalau cukup budget mmg best pakai Highway Serena. Performance good + low profile je tapi selesa.

  87. kerol says:

    aku dh survey NGL1.6. Memang secara keseluruhan menpati cita rasa dan keperluan tetapi satu sahaj problem iaitu ruang bagasi yang agak kecil. Tapi itu boleh lagi pejam mata la sebab kita masih boleh turunkan seat belakang.

    Minat NGL impul sebab aksesorinya memang fully japan made dan bentuk yang sangat menarik. Tak perlu make up apa2 lagi. akan datang, tukar kaler je..:). FC die pun not bad. rpm rendah pada halaju tinggi.
    dh geram kt GL impul skang ni. katanya tempah sebulan. NGL 1.6 impul d/p rm7k bulanan RM1109 – 9 tahun. Trade in iswara lama yang bulanannya RM450. kira okle. dh 6 tahun aku pakai iswara. Mungkin aku nk pendekkan ke 7 tahun. Tengokle mcmane.

  88. Comment says:

    kerol..bab ruang bagasi tu mmg kebanyakkan MPV cukup2 je untuk letak 2 beg. Kecualilah MPV yang besar2…tapi bila terdesak nak bawak penumpang 7 orang masih boleh lagi. Beli MPV ni bukan sahaja nak angkat ramai kaum keluarga tapi senang nak bawa barang bila kerusi belakang dilipat. Jangan risau nak beli MPV apa pun, tapi pilih ikut citarasa, budget dan pengalaman orang lain juga. Selain tu khidmat selepas jualan kena tengok juga. Biasanya SA kalau nak jual kereta mmg manis mulut…bila dah lepas faham2 sahajalah. Rasanya NISSAN punya service lepas jualan ok.

  89. jeff says:

    aku tgk ngl bulan2 mantap juga bayaran..citra gs skrag ada new design ala2 spot harga naik skit la. skali tgk lain mcm tak 2 kali leh tahan kot. sapa2 dah tgk design baru.. ada komen..

  90. kej@m says:

    bro jeff,
    ngl byran bulan² mmg mantap..tp kalo pakai lg mantap..
    betul x bro comment..

  91. jeff says:

    btl la ko

  92. Joko says:

    Tu lah pasal penggunaan minyak (FC) juga boleh menambahkan tekanan kepada pengguna, so kalau dah bayar bulanan tinggi, minyak pun tinggi, service bulanan pun tinggi, cukup tahun road tax pun tinggi.. tak ker nanti kena darah tinggi.. fikir2 kan lah

  93. deli says:

    Pagi ni g kerja nampak exora, cantik ma. Injin kalu GL1.8A woww aku org pertama beli hehehe

  94. Comment says:

    Bab FC ni mmg aku study sblum beli kereta. Maklumlah biasanya 20% – 30% pendapatan digunakan untuk minyak + service. Tu belum bayaran bulanan. Rasanya kalau dah ada MPV pun kalau ada kereta yang kecil untuk pergi balik kerja ok juga. Lagi satu biasanya orang beli MPV ni untuk guna dalam jangka masa yang panjang baru bercadang nak tukar. Biar kita susahkan kenderaan yang kita beli jangan kenderaan tu yang susahkan kita….:-)

  95. mak budak says:

    aku pakai livina 1.8…..mmg sgt puas hati…!!!!!!!!! terasa balance, ringan, selesa, empuk, (cam duk dlm flight) enjin senyap n menjimatkan minyakkkk…!!!
    pg semalam aku ingat blum hidupkan enjin lagi, sekali aku pusing…krek..krekk…kreeekkkk….rupanya enjin dah hidup…begitulah livina…betapa senyapnya…enjin pun tak berbunyi…..aku bangga dengan livina ku…..sekali aku potong exora, bergoyang exora beb….hahaa…..!

  96. gen2 lama says:

    livina is a good, balance mini mpv…..

    saya pun dulu kalau tak dah sign agreement GL…tapi space membuatkan saya nekad amik exora..

    minyak memang NGL lagi jimat – admited…my exora average 17 sen/km…

    lets do some comparison (ssince interest rate kete local & lain2 dah lebih kurang sama )

    situasi: bawak p keje daily (80km/day@20days per month)….so total 1600km sebulan

    Exora = 1600 x 17sen = RM272/sebulan
    livina 1.8 (12 sen kot) = 1600 x 12 sen = 192 sebulan….beza RM80 jer ke sebulan…

    then compare harga ….exora 75k..livina 1.8 95k…beza 20k….20K boleh cover beza minyak RM80 sebulan SELAMA 20 TAHUN……WOW!!!!!!!!!!!

    so based on my comparison…pada saya pakai CITRA lagi untung….harga murah, 2.0 lagi…….

    tapi saya pilih gak exora pasai saya tak pakai exora p keje…..keje naik NGV GEN2…..heheheheheheh lagi jimat…

    jangan marahhhh haaa….

  97. mid says:

    pada haku yg penting bio le berbaloi, kalau bayo rm1500 TIAP2 BULAN pastu cuma g keje & jalan2 kat town jeh watpe! lainla kalau dapat free!!! NO HAL…

  98. mid says:

    lagipun kete2 mahal nie sesuai utk org yg suka glamor. aku tak glamor… jadi tak sesuai beb! dulu ye la tapi skrg idak agi. wa nak g umrah haji waaaaaa….!
    da pencen esok baru teringin balik kot… masa tu haku da sibuk nak pakai gelang emas beso2 plak… hehehe

  99. dollah says:

    saya sokong awak gen2lama

  100. ad says:

    pade aku eastar is the best brbanding GL….GL tue mmanglh cun…tpi kecik eastar lgi bsar2.4lak tue…dienye dlam klah wish…

  101. rosdan says:

    Cherry lagi best kalau nak banding ngan livina.. cc besar, harga murah.. memang berbaloi…

  102. BoikotCherry says:

    takpelah hangpa nak bel mpv mana2 pun asalkan jgn dari china dah… skrg masa untuk boikot barangan china.

  103. anifputeh says:

    memang le best cherry tu tp korang kena isi minyak lebih, insurans lebih, jaga kena lebih . koorooi

  104. stylooo...drifterrrrr says:

    nak beli apa pun ok tak kisah….masing2 mpv ada kelebihan dan kekurangan……walaupun harga semua tak sampai 100k….kos penyelenggara lepas beli pun kena ambil kira juga……

  105. aswad68 says:

    Dulu saya pakai citra (first model yang ada engineered by kia logo).. Handling, Performance memang sedap.. Saya dulu beli 84k, sekarang dah murah 60k kalau tak silap.. Masalah radiator bocor bila pakai 2 tahun, warranty dah habis, pegi tampal ok sampai awal tahun ni.. kalau siapa beli sekarang memang berbaloi.. Saya dah upgrade pakai rondo pulak.. dalam memang mewah position stereng, gear ergonomik.. Harap2 takda masalah gearbox..

  106. kaslim says:

    pakai GL kerana injinnya yang terbukti baik dan power…… kalau based on ruang.. EXORA dan CE menang lah…
    FC GL memang jimat.. kalah wira 1.5A saya…

  107. Cybery007 says:

    askum kawan2,
    1. saya dah masukkan DVD monitor touch screen jenama Ape** skali radio n reverse camera. Tapi masalahnya radio langsung xdpt pastu, knapa ek? kar The Brothers Ipoh ler…pasang 2 jam baru siap. Wireman to join reverse di lampu blkg n guna penstabil arus dekat radio.. Lastnya, rasa GL macam kurang best masa bawa… knapa yek? Siapa yg berpengalaman blh bgtahu….

    2.Kalau tak masuk reverse n dvd rasa tak lengkap plak.. bila psg timbul masalah lain. Tp harap2 enjin elektonik x kacau…

    3. Korang psg pedal lock yg join ngan enjin tu jenama apa yek?

  108. mid says:

    pd pendapat aku kete apa pun korang nak bli pakai la… kalau tak kita takkan dpt pengalaman pasal kete2 nih! seme benda dlm dunia nie ada risiko, bak pepatah owng putih “no pain no gain”… yg penting jgn ngacau owng dah, agak2 bila da tengah2 nak senja tuuuu korang settledown le ingat tuhan, itupun kalau sempat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>