• Kereta Malaysia modified car magazine. Daily car spec sales promotion news.

WHAT HAPPENED TO PERODUA NAUTICA? JUST A REBADGE DAIHATSU TERIOS?

New Contribution By Norman

Message :Perodua Nautica, Apakah silapnya?

what happened to perodua nautica just a rebadge daihatsu terios

Selamat Hari Raya untuk semua terutama kepada KDI management.Di sini saya ingin mengutarakan mengapakah jualan Perodua Nautica begitu dingin sekali selain dari faktor harga yang tak munasabah untuk status kereta “Nasional” ?Pada pendapat saya Perodua tersilap langkah kerana mengimport sepenuhnye dari Jepun dengan perubahan yang sangat minimal di Malaysia.

Perodua seharusnye berani untuk mencuba untuk menurunkan harga daripada menanggung banyak kerugian.Lain faktor berkemungkinan sebab UMW ade menjual Toyota Rush dan Toyota ade mempunyai Saham di dalam Perodua.Ada lagi faktor2 lain yang anda rasa yang menyebabkan SUV ni tak berapa laku?

 

WHAT HAPPENED TO PERODUA NAUTICA? JUST A REBADGE DAIHATSU TERIOS?

  Extra Information On Perodua Nautica:

what happened to perodua nautica just a rebadge daihatsu terios modified nautica bodykit 500x341

The new Nautica PERODUA SUV which was launched on May,09 signals a new phase in te evoltion of Perodua. The name seems appropriate since ‘nauticca’ is actually derived from ‘nautica’ which means bring to sailing into uncharted waters and Perodua is now going into new territory since this company established 15 years ago. This is the first time that Perodua is importing the model that completely built-up unit from Japan, a move that critics say is a departure from its original mission and aslo not appropriate for a national car company.

 

The reason why Perodua has chosen not to make the Nautica locally is that the potential sales volume is insufficient to justify the investment that would be needed. Basically, the SUV segment is no longer as large as it was 10 years ago when the Kembara was launched. Consumer preferences have changed and last year, more MPVs and pick-ups were sold than SUVs. So the SUV segment is not substantial and even the best-selling SUV, the Honda CR-V, only averaged about 443 units a month in 2007.

 

 Perodua estimates that the successor to the Kembara replacement model would draw about 200 buyers a month at most and while making 2,400 units a year locally is possible, the question is whether it will be worth the investment and whether it will be a CKD assembly approach or manufacturing (which means stamping body panels). There are companies which do assemble less than 3,000 units a year but their plants are geared towards smaller volumes than what Perodua today produces.

 What many do not realize is that Perodua, after 15 years, is no longer comparable to the other assembly plants in the country; it has evolved into a full-fledged manufacturing operation with an annual capacity of 250,000 units. In fact, even from the start, it was already manufacturing rather than assembling because it was stamping its own body panels, an aspect of the car-making process which requires high investments and therefore high volumes. Over the years, further investments in more advanced equipment for more efficient, higher quality manufacturing and increased automation have all taken Perodua to a point where it can no longer do small volumes.

 Nautica is a larger vehicle in all ways: 160 mm longer wheelbase, 240 mm more length, 140 mm more width and it even stands 25 mm taller. The larger platform has allowed the wheels to be pushed further apart, which is better for stability. The centre of gravity is lower as the width-to-height ratio of the Nautica is 1.02 whereas for the Kembara, it was 1.10. Of course, the larger body means more metal and glass and it’s not surprising that the kerb weight has risen to 1200 kgs, about 10% heavier than the Kembara.

Until now, we hardly see any Perodua Nautica On the road. And not even one Nautica i saw with any bodykit / skirting / any modified Nautica due to too less people buying the Nautica. What is your opinion?

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

13 Responses

  1. al-asil says:

    aku rasa saje kot diorang letak harga mahal camtu, supaya tak kacau market rush. kalau tak takkan la kereta perodua tapi boleh pulak DIIMPORT DARI JEPUN. ye lah pusing2 kot mana pun kita tak boleh nafikan perodua ni tetap anak kepada daihatsu & toyota.

  2. pulge says:

    Nautica ni dijual sebagai model premium utk Toyota Rush. Sebab tu harganya mahal sikit dan tak ramai org beli sebab org tak biasa Perodua jual kereta mahal. Dari segi kualiti Nautica lebih baik dpd Rush sebab dipasang di Jepun. Rush dipasang di Indonesia.

  3. nautica ni rebadge model toyota yg dah ada kat malaysia. Org akan pilih model original. lagipun mesti la org lagi trust toyota dari produa. tu kan gaya pemikiran org malaysia.. barang impot je bagus la sangat..

    lagi 1, Harga mahal tu kan dah keluar dari nature asal produa. dulu produa ni kan imej asal dia ialah pembuat kenderaan mampu milik. kancil, kenari, kelisa, rusa etc murah2 walaupun kualiti biasa saje. tiba2 produa keluarkan model yg mewah, mahal.. tak ngam la..

  4. g-mie says:

    ya.. memang kita sudah serasi bahawa Perodua menghasilkan model2 yang mampu dimiliki oleh rakyat Malaysia (seperti mr.eims @ healthaware katakan tu..), jadi apabila ‘lahir’nya Nautica, pasti ramai yang ‘terkejut’ kerana harganya yang terlalu tinggi.. selain tu, kalau nak dibanding dari segi saiz, orang akan pilih Toyota RUSH.. (7-seaters tak silap saya, dan dah tentu jenama toyota.. walaupun dipasang di indonesia..) tapi kalau mereka yang rasa berbaloi untuk enjin, mungkin Nautica sesuai laa agaknya..

    hasil penjualan yang dingin ni, mungkin disebabkan rakyat Malaysia tak perlukan kenderaan seperti Nautica.. lebih baik mereka ambil Perodua MPV.. faktor harga, saiz dan keperluan.. hehe~ (family2 kat malaysia perlukan MPV.. hehe~)

  5. bantalbusuk says:

    perodua sajer nak test market jual kereta mahal plak tuh.. tapi sayang orang malaysia memang dah set perodua sebagai pembuat kereta mampu milik.. dan orang malaysia pulak kalo yang memang betul2 berkemampuan tuh takkan beli perodua.. baik derang beli yang ader brand import.. kesian nasib rush.. tapi nasib baik viva dan myvi berjaya cover balik..

  6. Norman says:

    Kalaolah SUV ni dlm lingkungan RM68-70k dah pasti banyak pembeli…

  7. apisZ says:

    Baik bli rav4 dpd nautica. Nape agaknya perodua xikut jejak scion sbagai rebadger toyota.. Scion tc lg lawa dpd vios.

  8. apa2 ajer says:

    PULGE CAKAP

    “Dari segi kualiti Nautica lebih baik dpd Rush sebab dipasang di Jepun. Rush dipasang di Indonesia.”

    Betul ke? nampaknya ramai org kita tertipu tmsk sy sendiri sebab ingat Rush CBU dari Jepun.. yerla kan guna nama Toyota..tp tu la peliknya Produa, kalau nak bawak masuk ke Malaysia x mau CKD, janganlah guna nama Produa tapi gunalah nama Toyota/ Daihatsu ajer.. sbb mentaliti sesetangah org x rasa macho la beli kereta mahal2 tp brand Produa ( tempatan )

    MR EIMS CAKAP

    “nautica ni rebadge model toyota yg dah ada kat malaysia. Org akan pilih model original. lagipun mesti la org lagi trust toyota dari produa. tu kan gaya pemikiran org malaysia.. barang impot je bagus la sangat..”

    ni soal mentaliti memang x boleh diubah..sampai orang x tau yang Produa tu CBU dari Jepun, yang Toyota brand tu ” made in Indon”.. habis rakyat Malaysia kena tipu sebab x wat kajian sebelum membeli.. kdg2 rakyat kita bangga beli kereta Jepun, Jerman, Korea bukan sebab kualiti sgt pun tp sebab harganya mahal berbanding kereta tempatan.. Mereka x tahu kereta mereka beli tu lagi murah berbanding kereta tempatan ( Proton ) kalau kerejaan tak kenakan cukai… bahkan jauh lebih murah.. cara mudah kita compare Saga BLM dengan Toyota Vios.. org yg miliki Vios dianggap kaya sebab keretanya over RM 80, 000. 00 walhal di Jepun hanya 1/2 dari harga kereta Saga BLM iaitu kurang RM 20, 000. 00..

    apapun memang x dinafikan kualiti kenderaan Jepun, Jerman memang bagus..Honda Accord, BMW yang lebih murah berbanding Proton Perdana di negara masing2 memang terbukti lagi bagus berbanding Proton Perdana

    NORMAN CAKAP

    “Kalaulah SUV ni dlm lingkungan RM68-70k dah pasti banyak pembeli…”

    betul tu.. kalau dalam RM 65 K – RM 68 K kompem ramai.. cuma pesaing terdekat hanyalah Chery Tiggo 1.6 dalam lingkungan harga tu

    PENDAPAT GUA..

    CKD kan ajer Nautica di Malaysia bagi dpt manfaat pelepasan cukai.. so bolehlah Nautica dijual murah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>