- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • AUDI TIOMAN GREEN – WARNA SEMPENA NAMA PULAU TIOMAN MALAYSIA
  • VOLTAGE STABILIZER & GROUNDING CABLE EFFECTIVE?

    New Contribution By Norman
    VOLTAGE STABILIZER
    Message :Voltage Stabilizer,Relevan tak?
    Baru ini saya bercadang nak pasang DVD with bluetooth radio integrated tapi kedai cakap pasang Volt stabilizer dan grounding cable lagi bagus.Persoalannye saya hanya ingin sambungkan wayar terus ke speaker asal bukannye ICE yang fancy2 tu.Relevan ke saya nak pasang bende tu sampai $150??Setahu saya kalau kete penuh ngan ICE baru cocok pakai bende ini.Tolong jelaskan.Lagi satu saya meragui VS ni, Ade ckp jimat
    petrol
    , Pick up power etc, Macam tak caya jer.
    GROUNDING CABLE
    Additional info by KDI for example pivot raizin voltage stabilizer. Is it effective?:
    Product Description
    * RAIZIN Volt Stabilizer 82%. (Blue)
    * Improved audio quality.
    * Increased torque and response and power.
    * Stabilized idling and improved engine kick over.
    * Increased headlight brightness.
    * Improved fuel economy.
    * Improved battery.
    * Our special condenser and original circuitry design bring you voltage stability.
    * A blue LED helps you identify any possible wiring mistakes. (Even with the key off, the LED only uses 0.5mA of power)
    * Internal duel fuses prevent any possible accident.
    * Heat resistant (to 125ÂșC) case will not change shape.
    * Circuitry has waterproof coating. (But do not to install in areas. Subject to water or spray with water)
    Made in Japan.
    1 YEAR WARRANTY
    Original With 1.5 and “K” Marking
    KDI : Mengenai kes Norman nak pasang DVD player tu, x perlu lah Voltage stabilizer tu. Tak wajib pun. Tapi ada sesetengah produk voltage stabilizer yang terbukti berkesan. Mungkin boleh dgr pandangan dari pengguna lain di sini atau dari rakan2..
    Please follow and like us:
    error

    kdi

    Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das! Terima kasih! =) Yg benar, Brader K Majalah Kereta Malaysia - kereta info

    18 Responses

    1. Voltage stabilizer ni dia store an amount of electric charge kat capasitor. kira macam buffer of charge. & seme good VS dapat stable kan gelombang elektrik tu sendiri. kurangkan noise.

      penggunaan elektrik kereta ni selalu fluctuate disebabkan banyak faktor. masa kita on & off electrical stuff kat kereta mcm lampu, aircond, power window, spark plug dalam enjin pun depend on electric ni. dsb.

      So kalau pakai VS, performance perkakasan elektrik dalam kereta mungkin akan meningkat. secara teorinya mungkin akan efek fuel consumption juga tapi pendapat aku, sikit sangat jer efek dia.

      grounding kable pulak, kumpul balik wasted charge masuk balik ke batery utk recharge. dan seterusnya dpt bantu stablekan lagi pembekalan elektrik dari beteri.. (camtu la teory dia..kot…)

      nway..aku ada pakai Zaptor VS + 7 point Grounding.
      Member aku cakap raizin dengan zaptor, lagi ok zaptor walaupun dia murah coz dia pernah try 2 produk tu & tengok perbezaan dia guna volt meter. bila guna raizin, voltmeter tu still menunjukkan fluctuate reading. well.. U all buleh try ler..

      Kereta savvy AMT ni mmg banyak pakai elektrik, sebab tu aku install all the electronic device tu. coz Robot AMT tu pun pakai banyak letrik. kalau drive malam, bila tuka gear, projector lamp pun buleh dim. (xpuas ati lg ngn VS aku nie..)

      nway.. aku recommend juga VS & GC ni kepada driver especially untuk kereta auto. At least 1 thing 4 sure, VS & Grounding ni buleh jaga beteri tu supaya tahan lama sikit & some VS macam zaptor ada indicator lamp yang buleh tunjuk kat pengguna bila masa beteri dah lemah, nak kong & perlu ditukar. kalau beteri dah kong baru nk tukar, dikhuatiri akan menyebabkan problem lain pulak.

      lastly,
      aku paling recommend VS mega raizin. kaler purple. & ada voltage meter skali. mhl sket tapi mmg efektif. aku pun nak angkut juga 1 nanti.. tunggu bajet baru keluar. ishk2.. \(T_T!)/

    2. vroommm says:

      sy setuju dgan kte eimology 2..skrang pn sy gna raizin..kelebihan dia lbeh kpda pengawalan aliran elektrik dalam ssbuah kreta..sy dah 3 tahun guna raizin. bateri sy smpai skarang mseh power lbeh2 lg sy sllu join sound challenge kat kwasan sy.

    3. shino_prosboc says:

      aku pun guna VS Raizin dan Grounding Kebel Raizin.
      VS-Raizin = RM180 (original set)- klu Taiwan RM100 aje.
      Raizin Grounding Cabel = RM120 (kabel besar supaya hos power besar)
      kereta jenis = Saga BLM Auto.
      Fungsi dan Kesan :
      1. Menstabilkan Arus Elektrik yang dihasilkan oleh bateri kereta.
      2. Enjin kereta lebih senyap berbanding sebelum menggunakan VS.
      3. Aircorn kurang sentap berbanding sebelumnya.
      4. Hos power lebih besar dan pick up lebih baik dari sebelumnya.
      5. Jangka hayat bateri kereta lebih tahan lama (dah 1 tahun 8 bulan)
      6. menjadikan pemandangan dlm bonet enjin kereta anda lebih menarik.hehehehee..ade meter digital tu.

    4. lanpjy says:

      ok… interesting benda ni. saya pakai Persona (auto) baseline… and saya pakai audio system yang boleh tahan banyak gak.. bawah kerusi belakang kerusi. semua ada. sebelum saya pasang VS and ground cable .. hati saya amat sakit and tak puas hati dengan sound system saya tu. malah speaker pun tengelam timbul. bila satu kedai nasihat saya pakai … saya terus pasang dan saya amat puas hati.

      tiada lagi bunyi yang tak sepatut dalam speaker saya

    5. al-asil says:

      salam semua

      aku berminat sangat dengan benda nih, nak pasang kat mana ye benda ni, ke boleh beli dan pasang sendiri jek?
      semua keda aksesori ada ke benda ni?

      tq atas penjelasan

    6. lophatmilk says:

      boleh rekemen kedai yang pasang VS RAIZIN Earth Cable Included (VS-E) tak ??

      and then berapa estimate cost roughly ?

      thank you :)

    7. Peja says:

      Td ak g riki pivot mega raizin,hrga dlm rm155,brbaloi ke x hrga 2?

    8. lophatmilk says:

      mega raizin ori rm 380 siap pasang..kat sunway..aku call je 2 hari lepas..niat nak tanya raizin..mega raizin plak yang ada stok..tapi aku tak pasang pun..hehehehe

    9. Peja says:

      Mhl jgk ek mega raizin,ak pn xtau yg ak tgok 2 ori ke x,ntilh ak g tgok smula brg 2 ori ke x,klu brg 2 ori tp hrga murah,mmg sah ak pasg nti.

    10. lophatmilk says:

      kalau nak check between ori atau imitation, kau tgk kat website pivot

    11. Peja says:

      Shino prosboc,
      Ko ni shino watanabe dlm forum prosboc kn?ad ak bc ape yg ko tlis dlm frum 2 pasl bnda ni,ko ckp kos ko pasg rm190 tp dr ape yg ko tlis kt ats 2,kos ko pasg bnda ni rm300,mne 1 yg btl ni?

    12. lophatmilk says:

      peja..

      dalam website kakimotor.com ada harga..

      pivot raizin + grounding kit = 300

      mega raizin = 400

      http://www.kakimotor.com/web/category.asp?Cat=27&CatText=PIVOT

    13. Peja says:

      Lophatmilk,
      Bg ko zaptor ok ke x?

    14. lophatmilk says:

      aku baca dalam pelbagai forum, majoriti kasik feedback yang zaptor tu ok..aku takde pengalaman pakai zaptor..

    15. Amier says:

      smekom..
      nk tanyer..
      kalu aq install vc n gc..
      ape effect kat bteri mse aq psang lgu when the enjin off..

    16. Peja says:

      Td ak dh g pasg mega raizin kt kete ak,hrga siap pasg rm160.ak pasg sb ak dh tgok mmg ori bnda 2.mmg ckup cri2 yg ad dlm wbsite pivot 2,ak smbar trus sb 2 je yg last,murah plak 2.

    17. firman bangun says:

      Saya masih Coba di Mobil Kijang Jantan Tahun 1990 mudah2an awet…

    18. lord says:

      bagus benda ni.. dah 3x tukar kereta tapi masih pakai raizin yg sama. sejak 2005 sampai sekarang masih elok.ke dua2 kereta sebelom ni bateri tahan lebih 4tahun. siap guna jbl basspro subwoofer lagi. kereta ke3 baru 2 tahun+ pakai. standart ja..takde pasang woofer

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)