- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • AUDI TIOMAN GREEN – WARNA SEMPENA NAMA PULAU TIOMAN MALAYSIA
  • UPGRADE CAR SOUND SYSTEM – BELI SPEAKER SET AUDIO BERJENAMA

    Elvin wrote:
    Hi KDi, saya ada soalan nak tanya, rasanya soalan ni agak lapuk da, mungkin saya seorang jer yang terlepas info ni.

    Bro, saya nak upgrade Sound system, tp saya tak tau macam mana nak tau original dengan fake, contoh macam jenama branded Pioneer, Sony, Nakamici, Kenwood dan lain2.

    Banyak yang saya dengar dekat pasaran masa kini 90% TIruan, termasuk yang jual dekat Brother’s Kelana Jaya.

    Pengalaman tertipu dengan penjual kat dalam mudah.my. speaker brand sony pakai 2-3 bulan dah speaker pecah. Bro bagi sikit info.Terima Kasih

    image

    UPGRADE CAR SOUND SYSTEM – BELI SPEAKER SET AUDIO BERJENAMA

    Hai Elvin,
    Memang kebanyakan speaker di Malaysia ni dibuat dari China. Namun tak boleh nak kata semua tiruan.

    Sesetengah brand menggunakan kilang di China untuk produce speaker dengan kos yang rendah. Jadi pendek kata barang brand original cuma pembuatan di China.

    image

    Tapi memang ada juga speaker yang terkenal dengan rekaan yang ditiru dan diciplak dengan quality yang sangat mengecewakan.

    Nasihat kdi, jauhkan brand Sony yang memang kebanyakan nya barang tiruan China.

    image

    Brand yang ok setakat ni dan terbaik untuk kereta biasa adalah Alpine diikuti Kenwood, JVC, Pioneer dll.

    Manakala untuk brand extreme audio system kdi suggest Ameron dan rockford. Sebab banyak kereta autoshow pakai Ameron sound system memang dahsyat bunyi nya.

    Untuk memastikan set speaker original atau tak, pastinya yang ada warranty adalah original. Namun sukar untuk menjumpai speaker set dijual dengan warranty. Jika ada memang agak mahal harganya.

    image

    Jadi, untuk membeli speaker berjenama yang murah, perlu check condition fizikal terlebih dahulu. Kemudian test sound speaker tersebut barulah beli dan pasang di kereta.

    Jika rakan yang lain ada penambahan dan ingin berkongsi, silakan komen di bawah.

    Please follow and like us:
    error

    kdi

    Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das! Terima kasih! =) Yg benar, Brader K Majalah Kereta Malaysia - kereta info

    12 Responses

    1. thaanis says:

      Baru-baru ini saya mendapati ada orang jual speaker berjenama di online dengan murah …
      Nak minta tolong untuk verify kualitinya ?

    2. Abdul Fatah says:

      Nak tanya speaker set dgn audio sistem berapa ya harga

    3. Vijay says:

      Salam sejahtera bros,
      Saya ingin bertanya tent ang brand Adams Digital.Macam mana quality nyer.Saya ini baru saja berjinak2 ngan audio system kereta.mintak tolong2 bros turunkan ilmu…thanks in advance

    4. Azlan shah says:

      Assalammualaikum…
      Saya ingin brtnya di mana saya blh dpt kan set audio suond system Ameron ni….?

    5. Azlan shah says:

      Haim kalau ada ahli2 dlm ni tau mana tmpat bli audio suond system quality tapi murh.. whatsapp saya… 0198791833

    6. Boboibuyut says:

      Bro gi jalan pasar je area pudu sana.boleh katakan brand yg xfamous tp quality mmg best.aku bagi contoh 1 brand tu Caliber.harga mmg berpatutan dgn barang.tp make sure jgn tengok cantik je tp material plastic & paper.seeloknya ambil yg cone speaker rubber.sony brand jgn ambil sebab membazir kerana terlalu banyak tiruan dan dijual harga mahal cakap ori.tapi quality brand yg xfamous lagi best sound quality dan tahan lama. Caliber,av quart,mb quart,jbl.tapi jbl market dah mahal sejak supply ke mercedez.so aku cadangkan pilih caliber speaker rubber cone price market atas rm110.beli sikit2 dulu.bila dah complete speaker 4biji,tweeter 2biji,subwoofer box 1biji barula gi kedai accessories beli power amp sesuai dan cable serta upah pasang.jimat kos dapat barang quality.ingat bila masuk speaker+tweeter+crossover speaker bass kat pintu dah kurang berdentum sebab crossover filter power dari power amp.klu boleh power amp low pass-speaker pintu,power amp hi pass-crossover-tweeter.asingkan dan hayati dentuman kereta anda.tiada guna jika beli speaker pintu 250w tiap satu tapi crossover sudah filter ke woofer speaker hanya 30w ke 90w sahaja.kebanyakan set (speaker+tweeter+crossover) tiada info power output keluar.klu boleh masa pasang nanti suruh dia guna crossover tu untuk tweeter sahaja,speaker pintu direct power amp.beli 4channel amp.jangan takut jika anda guna rubber cone kerana setiap speaker boleh main tahap max dia sahaja.klu lebih pun bunyi xsedap.melainkan speaker cone plastik/paper yg boleh koyak dan pecah sikit2 itupun sebab udara kita ni kan ada H2O so xhairan boleh rosakkan speaker murah tu.

    7. Syamir says:

      Hi, i am looking for audio system for honda accord 2006. Plz let me know if got
      Tq

    8. Faris says:

      Salam kat mne ye nk buat upah pasang.. Barang suma da ada. Cable je xada.. Area kl selamgor. Brpa ye anggaran upah.. Boboiyot tolong

    9. shan says:

      Assalamualaikum
      nii utk info, setakat ni bolh dkatakan murah gak la, klu kau bminat nk tnya lbih lanjut kau bolh cite ngan dia speaker yg baik punya ke,tak ke

    10. zaidi hatanan says:

      Speaker mohawk mana yg baik ye.. Sebab ada merah, ada silver, ada crystal..?

    11. bobo says:

      SDAP lagu guns amp

    12. Badong says:

      Newbie .. mohon pencerahan sy baru pakai player doubledin yg x berjenama da sy pasang sekali spiker blkg jenama pioneer 600w. Hasil nya bass kurang mengagumkan sdgkan semasa mggunakan spiker 30w bunyi bass nya blh tahan brbnding yg baru. Adakah pemasangan crossover dpt membantu. ? Mhn pencerahan..sekian.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)