TOYOTA HILUX 2009 FACELIFTED – Better POWER & Fuel Consumption

2009 toyota hilux facelifted new

TOYOTA HILUX 2009 FACELIFTED – Better POWER & Fuel Consumption

2009 Toyota Hilux‘s new 3.0-liter D-4D diesel engine is not only more powerful than the outgoing model’s powerplant, it is also slightly more fuel efficient.

The facelifted truck, Toyota says in its press release, will also feature new front fascia with redesigned corporate grille and more muscular bumper with larger air intakes. The 2009 Toyota Hilux will be offered in either Double Cab HL3 or Double Cab Invincible trims and will come equipped with 15-inch and 17-inch wheels respectively.

2009 toyota hilux facelift

Inside the truck, you will find a redesigned steering wheel with integrated controls for the audio system; new air conditioning system with refreshed push-button controls and even an LCD display that can show information from a GPS navigation system.

Under the skin, Toyota has upgraded the 169bhp (171 HP) 3.0 D-4D diesel engine in the automatic version with an increase of 17Nm in maximum torque to 360Nm. Moreover, the Japanese automaker replaced the available four-speed automatic transmission with a new five-speed unit that promises to improve performance and fuel consumption. According to Toyota, fuel efficiency in the combined cycle for the automatic version is increased from 30.1 to 31.7 mpg UK.

2009 toyota hilux facelifted malaysia

This means that 11.22 KM/L of fuel consumption for a really big pickup truck that produce 169 horsepower more powerfull than a turbocharged car of course. Converted in RM, it will consume RM0.227 per kilometre (RM2.55/litre of current fuel price).

No info about the price of the 2009 new facelifted toyota hilux, yet.

new 2009 toyota hilux facelifted

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

174 Responses

  1. hakimie says:

    aku pakai 2 pikap,satu toyota hilux 2.5 Auto Turbo double cab dan Mitsubishi Triton 2.5 Auto Turbo double cab

    Masa minyak skarang RM 2.20/liter purata minyak keta aku bawak dlm 90-100 km/j long distance bukan dlm bandar lebih kurang 15.4 sen / km

    Hilux pulak masa skarang dlm 14 sen / km

    Dulu masa aku pakai keta honda jazz aku takut keta besar2,takut kuat makan minyak.

    Tapi bg aku pakai pikap diesel ni mmg jimat,duit pun mudah masuk.

    jom kt bincang lama2.Tapi bagi aku x masuk akal lah D max boleh pegi 49 km per km.

    mungkin d max tak ada turbo kot.

  2. Toyota Hilux double cab ( year 2009 ) memang bagus dan sudah lama ditunggu-tunggu,kerana ia lebih kuasa 3.0 enjin berbanding toyota hilux double cab sekarang ini enjin cuma 2.5 . saya sudah beli banyak model toyota dan impian saya ialah mahu beli toyota hilux double cab 3.0L enjin kerana saya bekerja di Kota Kinabalu dan saya sering berulangalik ke kampung saya di sandakan .

  3. Saya difahamkan Toyota tidak akan mengeluarkan Toyota Hilux Double Cab 3.0 Litre pada tahun 2009 ini atas pelbagai alasan yang mengecewakan para pelanggan model-model Toyota .

  4. sophe says:

    isuzu tfr 2.8 / invander- RM0.1423 per kilometre (masa minyak RM 2.55)

    av speed – 100

  5. faiz lenjang says:

    Sebenarnya memang boleh masuk akal kalau D-Max boleh pegi 47.91km/l.Kerana Isuzu menggunakan enjin yang besar tetapi hanya diberikan kuasa yang rendah[136hp].Ia diibaratkan enjin yang besar yang boleh melakukan tugas yang besar,Isuzu juga mungkin boleh menala enjin 3.0 liter mereka mengeluarkan 200hp.Tetapi ianya hanya ditala untuk melakukan tugas yang kecil dengan saiz enjin yang besar,jadi enjin tersebut hanya perlu melakukan tugas yang kecil seperti orang yang badannya besar tetapi kerjanya hanya perlu mengangkat beban 5kg,jadi enjin tersebut hanya menggunakan tenaga yang kecil dan oleh kerana itulah enjin Isuzu D-Max sangat menjimatkan….harapan saya ialah Proton juga dapat menggunakan idea yang sama seperti Isuzu pada enjin mereka………….

  6. apektonggeg says:

    aku ni baru nak pikir2 laaa nak pakai pick up, tp cam kompius je ape jenis yg aku nak beli…. ade yg kate D-maX bagus, ade lak yg kate hilux bagus.. agak2 kalau beli baru baper harge hilux 2.5 turbo skang ni..

  7. apektonggeg says:

    aku ni baru nak pikir2 laaa nak pakai pick up, tp cam kompius je ape jenis yg aku nak beli. ade yg kate D-maX bagus, ade lak yg kate hilux bagus.agak2 kalau beli baru baper harge hilux 2.5 turbo skang ni..

  8. 9w2cde says:

    Tahun lepas aku pun confuse nak beli hilux atau dmax. Akhir sekali aku decide hilux. Aku ambik double cab manual full acc RM93,+++. Hilux aku sampai bulan 11/2008. Kalau drive 130km/h minyak dalam 13.4sen/km. Lebih jimat dari wira 1.5 2000 lama aku 20sen/km. Best pakai hilux atas highway mesti nak tekan punya. Off road pun ok, guna 4wd minyak dlm 15.5sen/km. Bawa muatan penuh pun tak rasa pun. Cuma kalau nak beli lebih baik auto. Dashboard hilux lebih simple dari dmax. Yg aku tak suka ialah nak park dlm town, susah…. Sebab saiznya.. Kena ada co-pilot..

  9. pencinta kereta murah says:

    ai kawan-kawan boleh tak saya menyampok skit pasal kereta hilux ni…mana lebih ok,auto or manual…sbb rasa takut skit nak guna auto,,dengar kata kawan2 kalau guna auto waktu beli baru tu memang best lah…tapi lepas 3-4 tahun timbul lah masalah….sbb hilux sebenarnya kebanyakan di gunakan lebih lasak berbanding kereta family car..sedangkan transmission kete auto ni x sesuai utk lasak2,maklumlah penggerak dlm gearbox tu hanya minyak dan pump…sedangkan manual plk adalah besi bergigi dan lining seperti brek…so bila rosak hanya tukar lining sahaja..kos bawah seribu…sedangkan auto bila pump atau komother transmission rosak….terpaksa berbelanja sehingga 5 ribu dan lebih…oleh kerana kos repair yang tinggi,tukar pump ari ni…hari lain komother plk yg rosak..

  10. 9w2cde says:

    Ooo macam tu pulak… Nasib baik aku pakai manual..
    Sebelum ni aku rekomen auto sebab bila mendaki bukit yg tinggi, aku jadi sibuk menukar gear..

  11. Hasnata hasan says:

    assalamualaikum semua…
    pengalaman saya guna 4 wheel drive -storm automatic ….sudah 7 tahun…..
    automatic transmission generasi baru skang ni tidak terlalu mudah rosak..as long kita tukar selalu ATF nya..automatic transmissin hanya mengunakan ATF ini sebagai fluid coupling…pastikan pilih ATF yg betul..
    .memang betul automatic transmission pick up truck akan bekerja lebih sedikit berbanding pada salon car ..tetapi manufactured biasanya sudah memikirkan stress tersebut.
    dan kini..
    saya sudah test drive semalam new hilux with automatic transmission ….dah ready for trade in dengan storm saya …..another few years with the pick up truck…..

  12. Norman says:

    Auto skrg dah tak mcm dulu tapi presepsi awam tetap sama.Actually nak kena tengok gearbox jugak.Bas awam skrg ni pun dah banyak auto,Hari2 lenjan,gasak tapi ok jugak,As long kerap flush ATF dan digantikan slalu tak menjadi masaalah besar

  13. aim says:

    cam best je pakai 4WD ni …

  14. Mr.Ringgo says:

    Helo Semua…
    Aku pakai Isuzu Dmax 3.0AT. Mmg tidak dinafikan.. Minyak mmg jimat. kalo Dulu aku pakai naza ria… Mak oiii kederah minyak giler, tp sekarang dpt save bajet lg… Bg aku Dmax mmg power dan kuat.. Baru2 nie aku brpesta Ikan penuh 1 bonet kat blakang naik bukit yg mencabar, Push aje 4H punye button, senang hati aje bawak naik.. Istimewa cikit Dmax coz xada 2 gear. just AT ajer, nak masuk 4WD just tekan button aje… senang kn, kalo keta 4WD yg lain ade aje gear Kecik tu.. menyemakkn aje… E2 pendapat aku ajer.. tp apa pun keta lain ade gak kelebihan nyer. Tpulang lah pada selera masing2. All the best 4WD onwer…. Semua pun ok. Jgn Mrh ok.. Just keluarkan idea agar kita boleh berdaya maju…Arious..

  15. meen says:

    hi semua! aku skrg tgh kompius. aku mina giler kat hilux tp x tau samada nak beli autoo or manual transmission. in terms of penggunaan minyak per KM, apakah perbandingan penggunaan minyak antara hilux auto berbanding manual. kalo beza penggunaan minyak sikit, baik aku angkat auto ajer. So, ada apa2 cadangan atau knowledge yg korank bole share? aku ni newbie utk pickup cars ni, tp smp skrg mmg x dpt cari jawapan yg tepat utk persoalan aku ni smapai ke mimpi aku bawak… Hehe! please help… tolong……

  16. eddy says:

    pakai triton la…servis percuma selama 3 tahun..inda payah mau fikir apa2 lagi….

  17. eddy says:

    minta bagi pendapat kengkawan,dmax dengan triton mana yang best ya?Dmax 3.0 dengan triton 2.5?Dmax dengar2 bukan ada masalah suspensi ke?Alignment selalu tidak ngam dengar2 la…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What is 20 + 7 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)