- Latest in kereta dot info Malaysia :
  • AUDI TIOMAN GREEN – WARNA SEMPENA NAMA PULAU TIOMAN MALAYSIA
  • TANDA HEAD GASKET SEAL ROSAK – ENGINE OIL BOCOR KELUAR DARI ENJIN

    Jika anda mempunyai masalah seperti dalam gambar di atas di mana terdapat kesan minyak keluar dari bahagian atas enjin dan terjadi kotoran hitam seperti grease pada bahagian head enjin, jangan panik kerana ia adalah masalah biasa pada semua kereta yang mempunyai mileage yang tinggi dan sudah lama beroperasi.
    Tanda ini jelas menunjukkan anda perlu menukar head gasket atau seal pada bahagian engine rocker cover kerana seal tersebut sudah gagal menahan kebocoran. Kos bagu menukar head gasket ini tidaklah terlalu mahal dalam sekitar RM 100+- bagi kereta tempatan seperti Proton dan Perodua manakala tidak lebih RM500 bagi kereta import dan mewah.
    Jadi anda perlu rajin melihat bahagian enjin anda paling kurang sebulan sekali untuk mengelakkan engine oil leak dan kehilangan lebih banyak minyak enjin dan seterusnya mengelak kos membaiki yang lebih tinggi.



    TANDA HEAD GASKET SEAL ROSAK – MINYAK BOCOR KELUAR DARI ENJIN

    Please follow and like us:
    error

    info kereta Malaysia

    kdi

    Pecah fiber pecah gelas, sudah baca komenlah se das! Terima kasih! =) Yg benar, Brader K Majalah Kereta Malaysia - kereta info

    4 Responses

    1. rama says:

      I’m looking for kelisa engine mounting

    2. Jaja Zaleha says:

      Terima kasih infonya Tuan. Sy memang kena ganti gasket head nampaknya ni. cuna nak tau juga brp anggaran tukar untuk kereta jenis viva ye? haritu bengkel cakap dalam rm120

    3. Nor malim says:

      Salam, kebiasaan saya menggunakan minyak engine 10w40 untuk kereta saga blm. Tapi untuk kali nie sya dh tersalah beli 5w30, nak tukar balik xdapat dh harga boleh tahan jga mahalnya sbb sya beli di stesen minyak shell. Klu saya guna minyak 5w30 nie boleh mendatangkan masalah x untuk engine sya…?harap siapa yg faham dpat memberi sya jawapan.tq

    4. abu says:

      nor malim jgn tukar2 minyak, kalau dah tertuang minyak tu drain ikut oil sump je, pastu tuang minyak yg betul (10w40).

      kalau belum tuang, jual je mibyak tu murah2 kat mana2 bengkel. kalau seal belum bukak depa ambik je. kalau dah bukak sori la

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    error

    Please spread & share :)