• Kereta Malaysia modified car magazine. Daily car spec sales promotion news.

SPORT RIMS HEAVEN AT KLANG – OUR VISITS – WHY NEED TO BUY SPORT RIM? THE EFFECTS OF ALLOY WHEEL – tyre code & price range

Sport rims are basically made of alloy which is lighter and better in terms of handling and performance. Today, it is actually a usual trend for us specially in Malaysia to change our standard wheel or rims to sport rims. Why? The main reason is just to make the car looks better and for cosmetic purposes. The other reason why need to buy sport rim is for handling and performance.

SPORT RIMS HEAVEN AT KLANG – WHY NEED TO BUY SPORT RIM? THE EFFECTS OF ALLOY WHEEL – tyre code & price range

Recently kdi editors have visited a place very well knowned as “the heaven of Sport rims”. We went to klang area specifically in Kapar to see what is so special about the shops around that area. Surprisingly, we noticed that along the road there are too many car shops such as used car, car parts & accessories and the most famous one is the cheap sport rims shops! We were just amazed with that place especially when we visited one of the sport rims shop there and saw too many cars are changing their rims and tyres to a new stylish sport rims and bigger tyres! At that rim shop, around it, the workers are busy in changing those old rims to the new one.

We felt like there was a “changing wheel party” even though it was just a normal weekend. We have checked the price, actually it is affordable for all who want to change or buy new sport rim. For 12″ sport rim to 14″ sport rim the price is about RM730 and below for one set (4 piece) of new one. For 15″ to 17″ sport rim the price range is from RM750 to RM1300 only. They also accept trade in old wheel and sport rim for higher price. To trade in new car’s standard sport rims with tires for 14″ rim, they will give you the best price to buy your old 14″ wheel for RM800! So if you are changing to new set of tires which cost you RM1000, you only need to pay them RM200!

When we compare the tires & sport rims at Klang and another cheap sport rims seller such as Tek Ming at Subang Jaya, we noticed that the price is quite similar but at Klang, there are more variety and choices of designs absolutely. When you are there, you will be confused which one will be suitable for your car. And this time you need to make a very very good decision to choose one outstanding “stars” from many of the available rims for your car.

Usually they sell sport rim’s brand like titan racing, k2, kspeed and many of well known sport rims brand from taiwan like Lenso. There also have many types of used sport rims that you can get as low as RM400 per set. If you need to buy a new tires separately, it will costs you more than you buy it with a new sport rims. The price usually includes balancing and alignment.

A big advantage of alloy wheels is that balancing them is easy. The balancing weights are attached in the centre unlike steel wheels where they are attached at the edge of the rim. Thus wheel balance is not disturbed by tyre removal, etc.

Alloy wheels are more expensive to produce than standard steel wheels, and thus are not included as standard equipment on base models of many non-luxury vehicles, instead being marketed as optional add-ons or as part of a more expensive trim. However, alloy wheels have become considerably more common since the 2000s, now being offered on economy and subcompact cars, compared to a decade ago where alloy wheels were often not factory options on inexpensive vehicles. Alloy wheels have long been included as standard equipment on higher-priced luxury or sports cars, with larger-sized or “exclusive” alloy wheels being options. The high cost of alloy wheels have made them attractive to thieves; to counter this, automakers and dealers have issued wheel locks where one of the wheel nuts require a special key to remove.

For passenger vehicles, alloy wheels are not only for improved driving performance, they are also for cosmetic purposes. The alloy wheel itself is shiny and/or has an intricate design, so there is no need for paint or wheel covers. By contrast, steel wheels either have to be painted steel rims with a chromed wheel nut, or be hidden with plastic wheel covers / wheel cap.

Tire code or Tyre code

tire code

Automobile tires are described by an alphanumeric code, which is generally molded into the sidewall of the tire. This code specifies the dimensions of the tire, and some of its key limitations, such as load bearing ability, and maximum speed. Sometimes the inner sidewall contains information not included on the outer sidewall, and vice versa.

Things to consider – Advice for changing new sport rims

There are several things you should consider before buying new sport rims which is the tyre size, rim size, rims material / quality and the weight of the rims. It is better to have a bigger & lighter rims with lower profile tyre that will maintain the overall diameter of your wheels so that it wont give wrong reading to your speedometer and gives the same comfortability and better handling for your car. Changing your rims to the same size but lighter can reduce your fuel consumption and give better performance.

But changing your rims to bigger size and not light enough, you will suffer from a very bad fuel consumption. Ask the professionals on what rims suit your car to maintain the fuel consumption thus improve handling and looks.

Happy changing new sport rims! =)

Share and Enjoy

  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px
  • wp socializer sprite mask 32px

kdi

Team KDI suka berkongsi info, tips, gambar kereta modified, bodykit dijual terkini, trend DIY modifikasi. Forum bincang mengenai masalah kereta, cara repair sendiri dengan harga murah dan panduan kepada pembeli dan pemandu. ====================== Kategori hangat kereta dot info: + LATEST NEW CAR SPECIFICATION & VS COMPARISON + MODIFIED CAR + BODYKIT IMAGES GALLERY + TIPS + DIY + TANYA KERETA + MONTHLY BEST DEAL + PROMOTION + AUTOSHOW + EVENTS UPDATE ====================== Barang kereta terhangat: + Body kit, skirting, bumper, grille, spoiler, engine performance, sport rim, tayar ====================== Topic hangat: + Fuel consumption km/l, problem, service, test drive, review, price RM, kelab, kedai kereta ====================== Kereta baru terhangat: + Saga BLM FLX SE, Myvi 1.3 1.5 SE, Viva, Alza, Exora, Preve, Vios, City, Civic, Corolla Altis, Camry, Accord, Hilux, Livina, Triton, D-max, Inspira lancer GT ====================== Pecah fiber pecah gelas, sudah baca harap komen dibalas. Terima kasih! =)

63 Responses

  1. kechik91 says:

    kalau standrd satria neo rim..kalau nak jual bpe die amik??

  2. kej@m says:

    kdi..boleh bg map tak, nak g sne mcm mne…nama kedai skali ye…

  3. ujang says:

    bagus betul website nih…hope terus le update dari masa ke semasa dan saiz tyr biar le smpi saiz lg besar. aku nak yau gak harga tayar saiz 18″.thanks byk2 kerana website ni.

  4. kdi says:

    Kej@m, kalo nak pergi sana, senang jer. dari Shah Alam terus menghala ke Klang, Di jalan Kapar. Kalo jumpe carefour kapar tu, belok kiri tu berderet kedai berkenaan kereta ada kat situ. Die dkat dengan Naza punya office n Showroom kat jln Kapar. Sepanjang jalan tu la.

    Ujang, insyaallah kitorang akan update untuk tayar yang lagi besar. Nanti kitorang maybe akan visit lagi kot kat sane dalam masa sebulan nih. Nak usha rim sukan gaks. uhuhu.. Anyway, teruskan membaca update kdi hari2 ok.. =)

  5. Ooi says:

    boss,

    ini kedai ada alamat ka?

    Ooi

  6. livina_man says:

    kalau tolak tayar dan rim grand livina berapa dia orang ambil?

  7. puterajejaka says:

    Kedai dia kat jalan Kapar ke bro…? kalau ada full address dia lagi best…. kekeke….

  8. NURUL says:

    BRO..NAK TANYE…
    KALU KITA G KLANG CARIK SPORT RIM MMG BTOL2 AKAN PUAS HATI KE…

  9. azameel says:

    bergantung pada citarasa masing2..tapi kat sane bykla choice utk rim.
    harge pon ok
    tapi kalo dri luar kl nk dtg sini maybe x bbaloi la

  10. NURUL says:

    OK…THANKZ…
    SAYA DEKAT SHAH ALAM JE…
    SO DEKAT JE…

  11. zarra says:

    hi!!!i tertarik sangat nak tau kedai u all kat mana,i nak cari rim 4 keta gen2,malangnya i tak berapa pandai area klang,i datang dari sunway….boleh bagi full address x?kalo xada no fhone kedai ker!!!atau masa i datang nanti nak contact dgn siapa?please help me!!!!i nak datang dalam masa terdekat ni…..thanks…………….

  12. kdi says:

    Zarra, kitorang x jual sport rim tu la. Kitorang buat liputan je dkat situ. Report pasal sport rim murah. Tapi kalo nak beli, gi je kat klang jalan kapar. Google la map jalan kapar tu. Belambak kedai kereta n sport rim.

  13. kutambak says:

    Adoi Livina Man….Jangan ko jual rim asal tu…

  14. rain trujillo says:

    bro.. kalau persona rasanya pakai size apa yg sesuai? standard 15″ je.. up to 16″ ok ker?

  15. Aril says:

    Bro,
    Trade in- sport rim hyundai getz, brape leh dpt?
    -

  16. maman says:

    aku bru beli saga BLM..
    nk tkar rim biar nmpk sporty skit
    rim bpe inch ek yg ssuai??

    klau bsr sgt tkot x balance ar…
    cm ne ek..??

    al maklum ,
    bru pkai kete…
    ha2..

  17. kej@m says:

    maman, apa kata awk bkk tread nie.. http://kereta.info/apa-kata-pemilik-pemilik-proton-saga-blm-share-your-opinion-here/
    dlm nie ade byk cdgan pasal rim yg sesuai..try la cari..

  18. sue says:

    hai… saya nak tanyer sket ni… kalo kancil nak tukar rim 14″ skali ngan tayar agak2 braper kos erk? nak pakai good year @ silverstone n rim plak tak kisahla cina @ taiwan…
    tq…

  19. Joko says:

    Baru ni, keta aku terlanggar divider simpang jln. Lepas aku check rim kat kedai didapati bengkuk bila pomen tu pusingkan atas mesin balancing tu nampak belong2. Taukeh tu ofer aku rim waja sebijik untuk ganti yg bengkok, tak silap aku dalam Rm80 ajer atau kasi repair balik rim lama. last2 bila aku round2 kat dalam kedai tu banyak pulak rim baru canteek2 (Jln Kapar tu lah) dah lah tu harga nyer cuma Rm300 ajer, warna kilat background hitam.. pehh terus amik yg baru 4 bijik. Tapi memang berbaloi sebab rim nyer bagus sekali, lebih ringan dari rim waja lama aku… senang ajer kalu nak kesana. ikut Hway keluar bukit raja tuju arah Kelang. Lepas tol 40sen jln terus dlm 2 kilo ada simpang jln kapar… tepi simpang itu ajer, dekat dengan Carrfore tak silap aku.

  20. Razeef says:

    bro2 sekalian..
    ada address / map / phone number utk kedai papan tu??

  21. jek says:

    apa rims yg cun utk livina

  22. kej@m says:

    jek,
    cr jer vip style..mesti mables…
    aku dh jmpe 1..harge 2k..tread in yg stended..

  23. shah says:

    bro.. ini kedai papan dulu tu kan?

  24. Razeef says:

    vip style tu nama kedai ke?katne?ada alamat?aku nak cari rim 17″ enkei japan GW8..memang smart gila…rim tu design baru..tak tau la kat malaysia ni ada ke tak

  25. bobby says:

    sport rim 17″ bpe harga? advantage model T6 gold

  26. alamat kat mane says:

    alamat

  27. mamu says:

    bro nk tanya skit,vios j spec standard rim,nk upgrade gi cantik ?rim apa yg sesuai

  28. zie says:

    hi…saya nak tukar sport rim waja….coz nak sesuaikan dengan skirt r3 baru pasang
    ada apa2 pandangan tak
    saya rasa2 nak pasang s.rim 16 jer

  29. j@we says:

    yup x dinafikan lagi mmg byk choice and cantik2 belaka…..
    harga pn berpatutan… better apa yg rim yg korg nak korg leh mintak..
    bwk pic pn xpe,atleast mane tau die ada stok… mmbe aku penah dtg bwk pic dlm fon jer…
    stok ade mmbe trus psg…itu tauke contact2 la gak…hhehehe

  30. Lily says:

    Fuyoo..
    Juling mata aku kalo msuk kedai ni,smpi x tau nk plih..

  31. Joko says:

    Lily, kome ni kaum pompuan… macam masuk Pasaraya Sogo lah pulak….sampai juling2 hee hee

  32. atuk vrs says:

    ada ke sesape nak tolak rim murah2
    kalau boleh model wira
    rim 16 kalau ada

  33. qimiran says:

    persona pakai sport rim 17 baru cantik..

  34. AZWANSSOUL says:

    ttg size no prob.bleh brunding dgn staff sna…tp dimanakah kedainya….jln kapar byk kedai rim,kedai papan 2 ape name…sape2 tau reply beb….

  35. john72 says:

    bro,boleh gua tanya kat mana nak cari kedai untuk chrome sport rim kerete kat Klang?

  36. - N - says:

    AZWANSSOUL,
    U bukak la web yg kat atas blog nie dkt title, RELATED CAR FACTS. Kat situ de tunjuk gambar kedai nye skali. (Our first visit is the most famous kedai tayar & sport rim that most of us talking about and rated as “kedai tayar & sport rims paling murah” by many Malaysian. It is called the “Kedai Papan“. But now no longer kedai papan, it is a concrete building with orange painting. the name of the rims shop is Perniagaan Tayar Hing Leong Tyre Services.)

  37. - N - says:

    RELATED CAR FACTS:
    sport rim malaysia review: cheapest sport rim shop – kedai rim tayar klang-sunway-rawang
    (tulisan warna oren)

  38. qimiran says:

    hallo bro…
    aku nak tanya kepada sesiapa yg pakai sport rim 17, tp keta persona..
    kalau nak rendah kan keta persona x nak bg sangkut kat maguard blakang nak wat mcmana haa…
    sapa2 yg tau tolong info kan…

  39. - N - says:

    Hi,
    De sesiape tau kt ner kdai pasang bodykit persona??
    Any idea…or suggestion…

  40. ly says:

    hiii,
    memang betul murah ke? kat klang,sunway,rawang tu.
    i tanya kat kedai arial KL yg paling murah sekrg rm 11xx sport rim 15inc dgn tayar sekali, harga
    tu dah termasuk dgn tred in i punya rim 16inc sekali,
    ada sapex yg boleh bg tau, kedai mn yg boleh bg the best price,

  41. - N - says:

    ly:

    nape nk tolak 16″
    N nak cr 16″…huhuhu..

  42. ly says:

    hi N
    yg tu original proton laaa
    hahhahaa

  43. - N - says:

    ly:

    alamak cilap la…
    kete pe?

  44. - N - says:

    ly:

    owh..persona SE ke?
    nape xremain tukar 16″ jugak??
    ha..try la g klg or rawang…

  45. JJ says:

    hye, I cadang nak tukar rim honda civic 1.8…any suggestion?

  46. the rock says:

    dari segi pemilihan bahan yg mane sesuai utk buat sport rim

  47. edyes says:

    rim saya skarang nie 18?, brand kosei, ringan. Tapi tak larat la nak pakai 18 utk kereta waja. then saya nak tukar rim16. agak2 berapa org kedai tu leh ambik trade in? bunga tayar tak elok dah, sebijik jer tayar cantik.

    saya takut tersalah beli rims..

    taiwan punyer tak bagus kan? so, ada sesapa boleh recomend brand rim yang tahan, susah nak bengkok ke… (dan harga around 1k untuk rim16)

    saya nak beli kat rawang, cuma risau la takut dapat rim yang cepat rosak. (atau elok saya pergi ke kelang sahaja?)

    ada lagi satu soklan tambahan, pada siapa yang sudi jawab lah.

    tayar silverstone evol8 tu ok ke? ada bad complaint ke..??

    terima kasih kerana sudi tolong saya.

  48. Atai_ibukoTa says:

    Salam dan selamat sejahtera semua..!

    Tahniah kepada kdi sbb korg nyer website ni byk mmberi aku input..
    tp aku masih perlu lbh byk info lg mcm:
    1) ape beza rim taiwan, jepun etc..
    2) ade suggestion website utk cari info psl rim kete myvi x?
    3) ape tu offset ek?

    aku baru je beli kete, lgipun 1st car kan.. toloooooong la kengkawan semua bagi jawapan ek..aku hargai sangat2!!

    Terima kaseyyyyyy..!!! toce2..!! ^_^

  49. din82 says:

    Salam semua…

    Mau tanya nie… apa sport rim yg sesuai kalau nak ganti standard sport rim utk vios E? size? color? 16″ ok x? Kedai kat serdang mau amik sport rim ori vios 14″ ngan harga rm500? ada ok x harga tu? tgh survey size, jenis sport rim yg sesuai utk vios E 2008…

    Pastu nak tau gak pasal qualiti sport rim ni.. kalau boleh nak beli yg tahan la…org kata brand jepun bagus, betul ke? mcmana nak tau sport rim tu brand jepun?

  50. kama says:

    beza rim kat sini lebih kurg rm200 dgn kedai lain,aku da usha minggu lps…thanks for the info

  51. bbatak80 says:

    gua ada rim 14, black racing original made in japan( ringan giler) nak jual ada sape2 berminat

  52. qarlleezsya syauqat says:

    kalau pakai viva nak masuk sport rims 15″ sesuai ker?kalau sesuai berapa size tayar nak pakai bersesuaian dengan spring sport apm…

  53. Jay19 says:

    Bro KDI..nak tnye ni. lau Harrier kaler silver nak paki rim kaler ape? dan berape saiz tayar yang bagus..sekarang dah pakai yang ori kilang saiz 16inci hajat dihati nak tukar yang 17@18 inci la..(Orang tua pakai)..N kedai area rawang lau bleh..plez

  54. norman says:

    Persona satndard 195/60-15×6.5,Kalu tukar 16×7 205/50 dah cantik bro…

  55. norman says:

    Viva nak tuko 15 boleh tapi carik 15×5.5 jer dan tayar cari Good Year 175/50-15 dah kira ok

  56. kdi says:

    Adoi… banyaknya pertanyaan… ni kalo bukak kaunter pertanyaan stiap ptanyaan RM1 bleh kaya gak nih.. keh2… tp kitorang x kdekut nk share ilmu utk sume.. =)

    tapi mana yg kdi xleh jwb tu sory la ek.. ni mana yg smpat je.

    Atai, beza rim taiwan n jepun ialah kualiti dan keaslian. jepun sure la better.

    Kalo nk tau sport rim tub ori ke x, tgk la die ade bagi warranty ke x, bape lame.. kalo ade warranty card tu lagi memang kompem la ori. pastu kalo dah pakai lenjan habis xde rosak tu ori la tu die tahan la kirenye lebih lama dari ciplak.

    Jay19,

    Kalo harrier kaler silver, masuk rim chrome memang meletop. tayar mesti low profile kalo dah tukar lebih besar punya rim. jgn risau, kalo pegi kedai rim tu die tau tayar ape yg sesuai. Brand kalo nak bagus, amik goodyear, nak murah sekali pakai silverstone.

    yang lain2,
    kalo xtahu pasal rim, bleh rujuk forum kelab model kereta korang, mesti ada perbincangan mendalam pasal rim dan tayar yg sesuai utk kereta masing2. kalo x, gi je kedai rim tu tanya betul2.

  57. cd macho says:

    kdi
    kalu naza citra sesuai ke rim 17′

  58. Arman says:

    Hello KDI ,

    Saya punya tayar Grandis ( kanan belakang )baru koyak semalam langgar cement blok masa korner , Yokohama Aspec ( Japan mari ) 215/55 R17 A349 ….dah puas surf internet mmg susah nak carik ……Last2 tanya Bridgestone ACT diaorg quote RM 590 sebijik Turanza GR-80 ….rasa2 bule ka dapat murah lagi kalau gi Klang ….ada cadagan yg lebih baik tak ?

    Thank you .

  59. kdi says:

    cube ke kedai di sekitar rawang banyak yang murah. memang boleh dapat lagi murah. try la.

    tgk review kdi ni

    http://kereta.info/sport-rim-malaysia-review-cheapest-sport-rim-shop-kedai-rim-tayar-klang-sunway-rawang/

  60. Vincent Hee says:

    Dear Sir/Madam, I am currently using Taiwanese made Sports Rim n Falken rear + Nexen front tyres of 18 inches x 235/255 x 40/35 sizes. Note that there are 2 sizes due to different sizes for front and rear.

    Anyway i like to enquire if you do trade-in as I like to upgrade to 19 inches. They need not be very good wheels. Just average is fine.

    Kindly reply to me soon in here or email on the above address.

    Thanks,

    Vincent Hee
    012-8888139

  61. iqbal says:

    kalau sport rim 14″ myvi tolak brapa dapat ya?
    and nak tukar satu set dgn tayar skali utk rim 15″

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>